Ványa bá: A legjobb előadás és a legígéretesebb pályakezdő

Díjakat kapott a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Újabb két díjjal gazdagodott a szombathelyi Weöres Sándor Színház: a Ványa bá kapta a legjobb előadásért járó elismerést, valamint Hartai Petrát Szonya alakításáért a legígéretesebb pályakezdő színésznő különdíjjal jutalmazta a zsűri a Vidéki Színházak Fesztiválján, amelyet a Thália Színház rendezett szeptember 5-e és 11-e között.

Anton Csehov klasszikusát Réthly Attila, a színház főrendezője állította színpadra a 2015/2016-os évadban. A zsűri tagjai voltak: Pindroch Csaba a Thália Színház színművésze, Kézdi Beáta a Heti Válasz színház rovatának szerzője, Térey János író, drámaíró, műfordító, Gabnai Katalin színikritikus és Cseh Bettina közönségzsűri tag.

Csehov a drámaírás és a színházművészet legnagyobb újítói közé tartozik. Utolérhetetlen stílussal és érzékenységgel ábrázolja a lélek legapróbb rezdüléseit, az elfojtott vágyakat és beteljesületlen álmokat, az érdek nélküli szerelmet, az emberi gyarlóságot, önzést, a generációk közti, sokszor kibékíthetetlennek tűnő ellentéteket.

Egy negyvenhét éves férfi – Ványa bá – beleszeret egy nála húsz évvel fiatalabb nőbe, aki nem szereti őt viszont. Férje is van. Ráadásul szíve szerint egy harmadik férfiba, Ványa barátjába, Asztrov doktorba lenne szerelmes. De nem mer. Abba a bizonyos harmadik férfiba pedig, Szonya, Ványa bá csúnyácska unokahúga is szerelmes. Reménytelenül.

Így, és még jobban össze van gabalyodva minden. Valamint negyvenhét éves korában az ember már számot vet az életével is: kicsoda ő, mire jutott, mi vár még rá, mit remélhet. Ványa bá úgy érzi, nemcsak a szerelemben szerencsétlen, hanem az egész életét elrontotta. Kétségbeesik. Kétségbeesve keresi az okokat, a megoldást, a kiutat. Hogy jó és szép legyen az élete. Ha még lehet. Ha a körülmények is engedik. Küzdelmét látni torokszorítóan fájdalmas. Mintha magunkat látnánk.

Csehov darabját Hamvai Kornél fordította, bemutatója a szombathelyi színházban 2015. december 4-én volt. Hartai Petrán kívül a szerepekben Mertz Tibort, Nagy Cilit, Bajomi Nagy Györgyöt, Trokán Pétert, Vlahovics Editet és Orosz Róbertet láthatja a közönség. További részletek az előadásról itt olvashatók, láthatók.

Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

2016.09.13