Nem maradt már újságíró a londoni Fleet Streeten


Egyetlen újságíró sem dolgozik már a londoni Fleet Streeten, a brit sajtó évszázadokon át működő és fogalommá vált egykori központjában, ahol régen több ezer riporter, szerkesztő és nyomdász – a szigetországbeli és a nemzetközi sajtó, valamint regionális lapok munkatársai – sürgött-forgott.

A brit sajtót összefoglalóan még mindig csak Fleet Streetként emlegetik, augusztus 8-tól azonban már az a két újságíró sem dolgozik ott, akik eddig kitartottak. A skóciai Sunday Post londoni emberei augusztus 5-én töltötték utolsó munkanapjukat a Fleet Streeten, a dundee-i székhelyű vasárnapi lap vezetői ugyanis úgy döntöttek, bezárják fővárosi irodájukat. „Sokkal szomorúbb nap ez az újságírásnak, mint személy szerint nekem. Nincs már újságírás a Fleet Streeten” – mondta a búcsú alkalmából Darryl Smith, az utolsók egyike a Reuters hírügynökségnek.

A London belvárosában lévő utca neve 1500-tól forrt össze a sajtóval, amikor Wynkyn de Worde létrehozta a nyomtatott sajtót. Az első napilap, a Daily Courant 1702. március 11-én jelent meg – emlékeztetett a BBC. A Szent Pál-székesegyház árnyékában fekvő Fleet Street ideális hely volt az újságírók számára, gyalog elérték ugyanis a pénzügyi központot, a bíróságokat és a politikusokat a Westminsterben (a képen az 1890-es években). „Bárki, aki járatos az újságírásban és a tömeglapokban, tudja, hogy mindennek a Fleet Street a szíve” – mondta Rupert Murdoch médiamágnás, amikor 1969-ben megvásárolta az azóta már megszűnt News of The World bulvárlapot. Mégis ő volt az, aki nagyban közrejátszott a Fleet Street hanyatlásában, 1986-ban ugyanis egy kelet-londoni irodaházba költöztette lapbirodalmát, amely akkor már magában foglalta a The Times című napilapot, annak vasárnapi testvérújságját, a The Sunday Timest és a The Sun című bulvárlapot.

Három éven belül a többi országos lap is követte őket, elsősorban a takarékoskodással és az új technológiákhoz való alkalmazkodással indokolva a lépést. Rég elhagyták már a Reuters újságírói a hírügynökség 85-ös szám alatti központját is. Az épületben ma étterem működik, a székházak többségébe azonban bankárok és könyvvizsgálók költöztek. A The Daily Telegraph art deco épületébe és a Daily Express című bulvárlap szomszédos irodáiba például a Goldman Sachs globális bankcsoport – idézte fel a Financial Times.

A 43 éves Darryl Smith 18 éves korában kezdett a Fleet Streeten dolgozni. Néhány éve lehordta egy városnéző busz idegenvezetőjét, aki a turistáknak azt mondta, a Fleet Street már nem a brit újságírás központja. „Az ablakban álltam, hallottam, amit mond, és lekiabáltam, hogy még itt vagyunk” – elevenítette fel. Kollégája, az 54 éves Gavin Sherriff 32 éve kezdett dolgozni a Fleet Streeten, amikor az még a fénykorát élte. Szerkesztőség asszisztensből küzdötte fel magát a Sunday Post londoni vezető riporterévé. „Amikor beléptél az irodába, úgy érezted, különleges helyre érkeztél. Dohányfüst mindenhol, el se láttál tőle a szoba egyik végéből a másikba. Tele emberekkel, verték a régi típusú írógépeket, átkozódtak a rossz telefonvonalak miatt”.

A Fleet Street 2008-ban

A Fleet Street-i újságírók nemcsak komoly – vagy kevésbé komoly – munkájukról, hanem iszogatásaikról is híresek voltak. Mindegyik lapnak megvolt a maga törzshelye, a The Daily Telegraph munkatársai például a King and Keys nevű pubot, a The Daily Mirror újságírói pedig a White Hart nevű késdobálót látogatták előszeretettel. Híres volt még a Ye Olde Cheshire Cheese nevű kocsma és az El Vino nevű hely, ahol a férfiaknak kötelező volt a nyakkendő, nőket pedig csak az 1980-as évektől szolgáltak ki. „Ezek az idők is elmúltak, ma már előkelőbb a környezet, mint egykor volt” – emlékezett vissza Gavin Sherriff. A Fleet Street-i St. Bride’s templom azonban még mindig a brit újságírás spirituális otthona, februárban ott kapott áldást a házasságára Rupert Murdoch és Jerry Hall.

Az épületre, amelyben az utolsó két Fleet Street-i újságíró dolgozott, még mindig nagybetűkkel ki van írva a Sunday Post, a Dundee Courier és a People’s Journal neve. „Nagyon is tisztában voltunk azzal, hogy mi vagyunk az utolsók. Szomorú történet ez. Szeretem a hivatásomat, a Fleet Street történetét, jó volt itt dolgozni” – mondta el Darryl Smith. Kollégája tárgyilagosabban fogalmazott nála: „Az újságírásnak, csakúgy, mint minden másnak, fejlődnie kell. Úgy alakult, hogy mi vagyunk az egyik bekezdés vége, de új bekezdések és fejezetek jönnek”.

Ami a két újságíró jövőjét illeti: Smith szabadúszóként folytatja, Sherriff pedig meg akarja írni az emlékiratait.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2016.08.13