Reszponzívra váltottunk

Platformfüggetlen lett a Győri Szalon

Aki manapság nem követi a változásokat, a technikai trendeket, a módosuló igényeket és az esztétikai (és/vagy tartalmi) metamorfózist, annak nemcsak megáll a világ, de egyenesen ő maga válik feleslegessé az emberi univerzum számára. Ez pedig a világhálón hatványozottan így van.

Nem kell sem statisztikákat előcitálni, sem történelmi mélységekbe ásni ahhoz, hogy – akár – laikusként megállapíthassuk, manapság a mobileszközök korszakát éljük, és ez visszafordulni már sohasem fog. Az asztali gépek egyeduralkodását a technikai evolúció gyakorlatilag néhány év alatt megtörte, hogy mára a „nagyképernyő” helyett – egyes élethelyzetekben döntően – a kisebb screen-felületekre váltsanak a tekintetek.

Az első olyan weboldalt, amely alkalmazkodott a kijelző méretéhez (okostelefon, tablet, laptop… stb.), 2004-ben mutatták be, és az azóta eltelt bő(séges) évtized alatt a legtöbb, (igazán) jelentős felület megtette az idomulást. A reszponzív dizájn lényege, hogy biztosítsa a tartalmak platformfüggetlenségét, azaz optimális megjelenést nyújtson a könnyű olvashatóság, az egyszerű navigáció érdekében a szemünk előtti vagy kezünkben tartott aktuális eszközre vonatkozóan. A mai naptól pedig a Győri Szalon is ilyen: így működik, így jelenik meg, hogy olvasóinak az elérhető legnagyobb kényelmet biztosítsa!

A technológiai váltáson túl, hogy összekössük a hasznost a kellemessel és a látványossal, megváltozott az oldal kinézete és részben a szerkezete is. A kezdőoldalon már csak szűkített számban találhatók meg az aktuális cikkek, amelyek nagyképernyőn három oszlopba rendeződnek – mindegyikben 2-2-2 rovat írásai osztoznak. Mobileszközökön természetesen mindhárom hasáb egyetlen oszlopba rendeződik. Az összes cikk, amely az archívumon (KERESSkedés) kívül is látszik, az egyes menüpontokban (ÍRÓkéz, LÁThallás, ARTmás, HELYBENjárás, csakMI, eSTéBé) böngészhető végig, mobileszközökön a Menü nemcsak reggelire feliratra kattintva jelennek meg a (ki)választható menüpontok. Programajánló rovatunk, a KORzó teljesen külön menüpontba került, amelyen belül az összes aktuális, azaz elkövetkező vagy még zajló esemény szerepel. Erre az oldalra nagyképernyőn a kezdőlap bal oldali oszlopának legelső, Programok megnevezésű ablakára kattintva is el lehet jutni, mobileszközökön pedig rögtön a legelső cikként szerepel fixen rögzítve. Az írásokat teljes egészében megtekinteni az adott cikkablak bármely részére (cím, alcím, kép, szöveg) kattintva lehet.

Egy dolog maradt csak a régi, de természetesen ez sem a megkövült, mozdíthatatlan határok és irányok közé szorítva: a TARTALOM. Az, hogy továbbra is megpróbáljunk olyan kulturális jellegű és olvasmányos írásokat produkálni, amelyek egyszerre erősítik a bensőséges magazinszerűséget, a hírközlő-tudósító objektivitást és a sokszínű, véleményező, stílusos szubjektivitást. Mindezt egységes összhangban, az arányok megtartásával, valamint az értékeket középpontba helyező beállítódás mentén. Reméljük, továbbra is értékelnek bennünket, hiszen ami tényleg változatlan: Győri Szalon – kultúra nemcsak reggelire.

Szilvási Krisztián

2016.08.17