Itt az orosz történelmi fotóadatbázis


A Moszkvai Multimédia Művészeti Múzeum elkészítette az a weboldalt, amelyen szinte képről-képre követhetjük Oroszország elmúlt 140 évének történelmét.

A Russian Photo portál az 1860 és 2000 közötti időszakot mutatja be fotográfiákon keresztül, célja pedig, hogy egyesítse a múzeumokban és a magángyűjteményekben található fotókat, Olga Szviboló igazgató szerint, azért is, hogy Oroszország fotográfiákon alapuló vizuális Wikipediáját teremthessék meg.

Az oldal egy fotóbankként működik, és ahhoz, hogy egy korszakról többet megtudjunk, elég csak a timeline-on a kiválasztott korszakra kattintani, és máris nézegethetjük a korabeli képeket. A fejlesztők most készítik a weboldal angol változatát is, valamint az eddig már létező 10 000 címkét is naponta ellenőrzik. Ha például rákattintunk a „boutonnière” (gomblyuk) címkére, akkor Alexander Blok költőt láthatjuk felöltőben, a „dekoltázs” címke pedig egy egész sor érdekes találatot eredményez.

Egy 1902-es családi összejövetel

A honlap fejlesztői már 1999 óta ötletelnek a portál kifejlesztésén, hiszen nagyon fontosnak tartják, hogy a jövő generáció megismerjék a múltat.

A projektbe az összes moszkvai múzeumot és állami archívumot bevonták, de később csatlakoztak a regionális közgyűjtemények, valamint neves orosz fotográfusok örökösei is. A fejlesztők további tervei között szerepel, hogy a látogatók is szabadon feltölthessenek képeket, valamint akár saját online kiállítást is készíthessen az ott látható fotókból. Emellett persze rengeteg hírességről és híres eseményről is találhatunk fotót, párat mi is megmutatunk:

Sztálin temetése 1953-ban

Csehov és Olga Knipper 1901-ben

Lev Tolsztoj és lánya 1902-ben

Maxim Gorkij és Marija Andrejeva 1905-ben

Maxim Gorkij, Vlagyimir Sztaszov, Ilja Repin, Natalia Nordman-Szeverova 1904-ben

A címlapképen Habarovszki látkép 1872-ből, további képek itt böngészhetők.

Bakk Ágnes
Forrás: mandarchiv.hu

2016.07.15