Hollywoodi sztárok nyomában


„Magyar honfitársaink világraszóló sikereinek még nagyobb teret kell adnunk, hogy a megfelelő tiszteletadás mellett erős példaként állíthassuk őket a fiatal generációk elé” – fogalmazta meg Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra alapítója, akivel arról beszélgettünk, hogyan lehet egy tartalmas túra keretében megemlékezni a világhírű magyarokról.

Mit kell tudni az eseményről, mi is pontosan az Ön által kezdeményezett Magyar Hollywood Túra?

A Magyar Hollywood Túra a 2016-os év egy különleges, egyedülálló és rendkívüli módon időszerű projektje. Fő célja, hogy a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi világsztárok emlékét megőrizzük. Hollywoodban számtalan magyar származású híresség véste be magát a film történelmébe. Mindnyájukra büszkének kell lennünk. Emléküket ápolnunk kell, nem szabad szerénynek lennünk, amikor rögzítjük Hollywood történetének és sikereinek jelentős magyar tartalmát. Ezeknek a világhírű személyeknek a példáját a fiatal nemzedékek előtt is magasra kell emelnünk. Bőven vannak magyarok, akik Oscar-díjat nyertek Hollywoodban, vagy kimagasló sikereket értek el, netán csillagot kaptak a Hollywood Walk of Fame-en. Néhányukat születési helyük, családjuk Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyéhez köti.

Hogy zajlik a túra?

A túra során a jelzett településeket felkeressük, a helyi önkormányzatokkal és a Panoráma Világklubbal együttműködve pedig Hollywood-estet (Fuchs Vilmos-est, Zukor Adolf-est, Tony Curtis-est stb.) tartunk. Az esten az adott településhez tartozó személyről emlékezünk meg, ismertetjük helyi gyökereit, életútját, eredményeit. Mindehhez a magyar művészeti életből vagy Hollywoodból ismert személyeket is meghívunk, rövid kulturális programot, filmrészletbemutatót, kerekasztal-beszélgetést tartunk. Megvizsgáljuk azt, miként lehetne az adott személy emlékét a jövőben is méltó módon megőrizni és bemutatni az adott helyszínen. Ehhez az adott rendezvényt megelőzően és azt követően is kampányt szervezünk helyi, regionális és országos szinten a szükséges eszközök – anyagi, kormányzati, parlamenti képviselői támogatás – megteremtése érdekében: célunk például emlékszoba, emlékház, emléktábla, kiállítás és internetes oldal létrehozása.

Milyen felületeken tudnak tájékozódni az érdeklődők az aktualitásokról?

A rendezvényekre megfelelő kommunikációs és médiafigyelmet összpontosítunk, eseménybeharangozót, tudósítást, interjúkat készítünk, valamint megjelenést biztosítunk az írott és az elektronikus médiafelületen: Facebook-oldal, a Panoráma Világklub hálózata és sajtótermékei. A Magyar Hollywood Túra 2016-ról kötetet adunk ki, amely tartalmazza a projekt előkészítését, lebonyolítását, lehetőséget ad az adott önkormányzatoknak is a megjelenésre. A kötet a beszélgetések, az előadások szövegét tartalmazza, és természetesen megfelelő képanyagot is felhasznál. Végül, de nem utolsósorban valamennyi rendezvényünkről film is készül, amellyel szintén méltó módon kívánunk emléket állítani hollywoodi nagyjainknak.

Miért az amerikai film fellegvára, Hollywood a fókusza az eseménynek?

Ahogy az imént mondtam, Hollywood történelmének és sikereinek jelentős magyar vonatkozásai vannak. Mindenki hallott már a Paramount Pictures-ről, a Fox Stúdió-ról vagy a Universal-ról. Ez a három filmstúdió alapvetően meghatározta Hollywood sorsát, a filmipar fejlődését. E három stúdióhoz három magyar születésű férfit rendelhetünk hozzá: Zukor Adolf alapította a Paramountot, Fuchs Vilmos, azaz William Fox a Foxot, Paszternák József pedig a Universalt. A Hollywood Boulevard-on, a Walk of Fame-en 21 járdába vésett csillagon találhatunk magyar hátterű nevet. Többek között Gábor Zsazsától, Kertész Mihályon (Michael Curtiz), Houdinin, Johnny Weismülleren, Paul Newmanen, Tony Curtisen, Lugosi Bélán, Drew Barrymore-on, Bánky Vilmán át Lukács Pálig. 35 „magyar” Oscar-díj született: Zsigmond Vilmos, Rózsa Miklós, Adrien Brody, Elek Zoltán, Rófusz Ferenc, Goldie Hawn, Szabó István, Rachel Weisz és a többiek. Ezért van fókuszban Hollywood!

Mi adta e speciális túra alapötletét?

Főkonzulként Los Angelesben teljesítettem diplomáciai szolgálatot 2007 és 2012 között. Ezt a szolgálatomat a diplomácia fő fókuszai, a gazdaság, az üzlet, a politika mellett – a világ filmes fővárosáról lévén szó – szinte automatikusan meghatározták a filmipar fantasztikusan pulzáló mindennapjai. Hivatalos tevékenységem szinte minden pillanatában és a Los Angeles-i társadalmi élet számtalan rendezvényén folyamatosan hallottam filmes sztorikat, magyar vonatkozású történeteket. Természetesen magam is rengeteg híres hollywoodi hírességgel találkoztam, így szinte észrevétlenül azon kaptam magam, hogy összeállt bennem egy könyvre való élmény. Megírtam Az én Hollywoodom című könyvemet. Örömmel vettem, hogy L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára írta a könyv előszavát. „Ez olyan mű, amely megjelenésétől kezdve forrása lesz a magyar filmtörténetnek, vagy a világban szétszóródó magyarokról szóló kutatásoknak” – írta, ez a minősítése pedig igen megtisztelő volt.

És milyen igaza volt: „Bokor Balázs legújabb könyvében különleges és sokszor jó értelemben is megdöbbentő sétára viszi az olvasóit. Los Angeles, pontosabban Hollywood utcáit járhatjuk vele, a kultúrát és a filmet rajongásig szerető diplomatával, akinek – mondhatni – minden sarkon, minden épületnél eszébe jut egy történet, amelyet szórakoztatóan oszt meg velünk. Ráadásul olyan történeteket, amelyek egyszerre szólnak a filmvilág fővárosáról és rólunk, magyarokról. A könyvet olvasva, Bokor Balázzsal sétálva folyamatosan rácsodálkozunk valakire: nem is tudtam, hogy ő is magyar volt, ő is kötődik hozzánk” – olvastam e dicsérő szavakat a könyv kapcsán. Lám, valóban van okunk „magyar” Hollywoodról beszélni! Ez a könyvem aztán szinte tálcán kínálta a Magyar Hollywood Túra létrehozásának és megszervezésének szükségességét.

Hol zajlik, hány települést érint, és miért pont ezeket veszi célba a rendezvény?

A Túra – ahogyan arról már beszéltünk – olyan településeket érint, ahol híres hollywoodi sztárok születtek, vagy ahonnan családjuk származott. Így a túra első „lába” Magyarország észak-keleti részét érinti. Ricsén született Zukor Adolf, Tolcsván Fuchs Vilmos, azaz William Fox, Kisvárdán Várkonyi Mihály, Miskolcon Pressburger Imre, Nagylócon nőtt fel Rózsa Miklós és Mátészalkáról származtak Tony Curtis szülei. A Magyar Hollywood Túra 2016 természetesen a későbbiekben is folytatódik, hasonló rendezvénysorozatot tervezünk Dél- és Nyugat-Magyarországon is az onnan származó hírességek szülőhelyén. Csak néhány nagy nevet említek: Szegeden született Zsigmond Vilmos, Cecén Kovács László, Túrkevén Kellner Vince, azaz Vincent Korda, Nagykanizsán Herczeg Géza, Nagydorogon Bánky Vilma vagy Cegléden George Pal, azaz Marczincsák Pál.

Az érintett településeken hogy fogadták a Magyar Hollywood Túra ötletét?

Amikor elkezdtem tervezni és szervezni a Túrát, akkor rögtön arra gondoltam, hogy az érintett önkormányzatokat biztosan nagyon fogja érdekelni ez a gondolat. Valóban így történt. Az emlékeink megőrzése, hírességeink eredményeinek minél szélesebb körű hazai megismertetése és elismertetése közös feladat. A Túra nem rendelkezik semmilyen állami (anyagi) támogatással, nem erőltettük még a védnökséget sem. Saját személyes forrásainkat és az önkormányzatok helyi lehetőségeit aknáztuk ki. Azt hiszem, kifejezetten jó az, ha hírességeinkre minden anyagi érdek nélkül, egyfajta alulról jövő kezdeményezésként irányíthatjuk rá a figyelmet. Ennek beindítására büszke is vagyok.

Ezek szerint a helyi önkormányzatok maximális együttműködésére is számíthatnak a lebonyolítás során.

Igen, kiváló partnerekké váltak. A már lezajlott két rendezvényünk is tanúsítja ezt. Hollywood alapító atyjának szülőfalujában, Ricsén vagy a háromszoros Oscar-díjas nagy zeneszerző, Rózsa Miklós gyermekkorának színhelyén, Nagylócon a községek apraja-nagyja, a polgármestertől kezdve az iskolásokig összefogott, mindenki készült a rendezvényre. Önzetlen tenni akarásuk bizonyította elkötelezettségüket községük „fia” emlékének megőrzése, eredményeinek hirdetése iránt. Csillogó szemeket lehetett látni Ricsén, ahol egy igazi Oscar-díjat is kézbe vehettek a jelenlévők, hiszen Rófusz Ferenc elhozta magával ezt a különlegességet, amelyet 1981-ben nyert A légy című filmjével. Mindkét helyen emléktáblát avattunk, Ricsén emlékfát is ültettünk, és még sok különleges programnak lehettek részesei a jelenlevők. Már most látszik, hogy a soron következő eseményeinkre Tarcalon, Tolcsván, Mátészalkán is hallatlan tenni akarással készülnek az önkormányzatok. Látják a projekt értelmét, büszkék akarnak lenni a településeikről származó nagyságokra, és örülnek annak, hogy e civil kezdeményezés által nekik is fontos szerep jut.

Milyen programok kapcsolódnak a Magyar Hollywood Túrához?

Az együttműködést fontosnak látom. Ezért arra törekedtem, hogy a Magyar Hollywood Túra egyes programjait az adott településeken éppen zajló, valamilyen fontos más rendezvényhez kapcsoljuk. A tarcali és a tolcsvai eseményünk például a Zemplén Fesztivál része lesz. Mátészalkán kapcsolódunk a Fényes Napok Fesztiválhoz, Miskolcon a Cinefesthez. Kisvárdán az ottani Szent László Napok egyik eseménye lesz a Várkonyi Mihály-megemlékezés. Nagylócon szeptember 18-án a Falunapot erősítjük majd, az emléktábla-avatást június 18-án az önkormányzat és a Los Angeles-i Hungaria Nostra Alapítvány szervezésében pedig minden erőnkkel támogattuk.

Miért fontos ez a kezdeményezés?

A Túra létrehozása és megvalósítása nagy kihívás, ám már az eddigi állomások sikere is világosan bizonyította, hogy magyar honfitársaink világraszóló sikereinek még nagyobb teret kell adnunk, hogy a megfelelő tiszteletadás mellett erős példaként állíthassuk őket a fiatal generációk elé. Méltatlanul keveset tudunk róluk itthon. Minden álszerénység nélkül hirdetnünk kell magyar gyökereiket. Különösen azért, mert maguk is büszkék voltak erre életük végéig.

Tóth Eszter
Fotók: Bokor Balázs, csudhnews.com
Forrás: kultura.hu

2016.07.05