Műtárgyfelismerő túl sok információval


A képzőművészet világában a Magnus lesz az, ami a Shazam a zenekedvelő rádióhallgatók számára. Ha a rádióban, vagy éppen egy üzletben hallunk egy jó számot, de nincs körülöttünk senki, aki tudná, mi az, elég előkapni az okostelefont, amin rajta van a Shazam dalfelismerő alkalmazás: 30 másodpercig a hangforrás felé kell irányítani a telefont, és jó eséllyel megtudhatjuk, hogy mi is lehet a fülbemászó dallam.

A képek világában ehhez hasonlóan, a Magnus felhasználói csak a vizsgált alkotásra kell irányítsák telefonjuk kameráját, és azonnal számos információt megtudhatnak meg az adott alkotásról: cím, alkotó neve, a felhasznált textúrák ismertetője, méretei. Az is kiderülhet, mi az alkotás piaci értéke, mennyiért szerepelt utoljára aukción, mennyiért kínálja az adott galéria.

Magnus Resch (forrás: magnus.net)

A Magnus a 31 éves német vállalkozó, Magnus Resch találmánya, aki a Larry’s List című oldalt is létrehozta, amely műgyűjtőknek kínál adatokat, elemzéseket a művészeti piac területéről, és megírta a galériatulajdonosok egyik legfontosabb szakkönyvét, The Management of Art Galleries címmel. Resch és csapata 2013 óta fejleszti az applikációt, mára már több mint nyolcmillió alkotás van az adatbázisukban, és ez a szám napról napra növekszik.

Az egyedüli kihívás, amelyre a fejlesztők még keresik a megoldást, a video alkotások felismerése, de Resch véleménye szerint, mivel a Google és az Amazon is azon dolgozik, hogyan lehet a mozgó képeket is felismerni, hamarosan ez a technológia is elérhető lesz, és ők is beépíthetik majd az applikációba.

Az applikáció adatbázisában szereplő műalkotások listáját crowdsource útján, azaz a közösség bevonásával folyamatosan frissítik. A felhasználók mindig új képekkel gazdagítják az adatbázist, hiszen minden beolvasott fotó bekerül a többi mellé. A fejlesztők dolga az adatbázis rendberakása, takarítása, valamint hogy az árakat naprakészen tartsák. Mára ők rendelkeznek a legnagyobb – ingyenes – kortárs művészeti adatbázissal. Az alkalmazás innen tölthető le, de egyelőre New Yorkban, Berlinben és Londonban működik a legjobban.

Bakk Ágnes
Forrás: mandarchiv.hu

2016.07.01