Múzeumok Őszi Fesztiválja Pannonhalmán


A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Pannonhalmi Főapátság bemutatja múzeumpedagógiai, környezeti nevelési és levéltárpedagógiai foglalkozásait október 23. és november 19. között. Téma az apátság épületeinek, az arborétumnak, a gyógynövénykertnek és a levéltár egyedi értékeinek megtekintése iskolai csoportokkal, javaslatok ráhangoló és levezető órára, internetes pedagógiai segédlet bemutatása. Külön rendezvényt szentelnek Szent Mártonnak, illetve a műemlékkönyvtárnak.

Részletek:

1. Múzeumi őszbúcsúztató - Szent Márton alakja

A Pannonhalmi Főapátság védőszentje Szent Márton. Erős kötődését e helyhez jelzi, hogy az újonnan felszentelt bazilika altemplomában az ő ereklyéjét helyezték el. A rendhagyó tárlatvezetés középpontjában Szent Márton áll, amely egy rajzfilmmel kezdődik, majd a szentről készült ábrázolásokon keresztül mutatják be életét: megismerkedhetnek egyes kódexek, könyvek lapjain előforduló Szent Márton ábrázolásokkal. Ezután belekóstolhatnak a középkori kódexírás rejtelmeibe: lúdtollal, tintával Márton-napi köszöntőt írhatnak. Időpontok: október 23., 24., 25., 30., 31.  11.00 óra, november 19. 14.00 óra. Időtartam: min. 2 óra, belépőjegy: 4000,- Ft/család. Előzetes bejelentkezés szükséges a 96/570-191-es telefonszámon vagy az info@osb.hu e-mail címen! A foglalkozásokon egy időben max. 15 fő vehet részt.

2. Pincétől a padlásig – Bibliotheca a barokk időkből

Az 1700-as évekből való könyvek lapozgatására, érdekességek szemezgetésére hívják az érdeklődőket a Pannonhalmi Főapátság Könyvtárába. Ki is az a prior? Vagy mi is az? Milyen zsoltárokat énekeltek a pannonhalmi diákok a 20. században? Hogy néz ki az egyház allegóriája? Melyik oldalon nyílik Sesan? Melyik betűben születik meg Jézus a Pécsi Misekönyv miniatúráján? Hány sorból állt egy Mária-litánia 1782-ben? Mit is jelent a Labore et favore! kifejezés? Ezt mind ki lehet nyomozni. Időpont: október 24. péntek és 25. szombat 14 óra. Időtartam: kb. 1,5 óra, belépőjegy: felnőtt: 2.000 Ft; diák, nyugdíjas: 1000 Ft. A foglalkozáson maximum 15 fő vehet részt egyszerre. Előzetes bejelentkezés szükséges a 96/570-191-es telefonszámon vagy az info@osb.hu e-mail címen. Gyülekezési pont: a parkoló melletti Fogadóépület.

2014.10.20