Az egri AGRIA vendége volt a Győri Antológia Közösség


Március 18-án és 19-én a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) néhány tagja (Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Kecskés Rózsa, Molnár György, P. Nagy Gabi, Rácz Katalin és jómagam) Egerbe utaztunk az Agria folyóirat 2016. évi tavaszi számának bemutatójára, valamint egyik főmunkatársának, Serfőző Simonnak friss Kossuth-díját megünnepelni.

Közösségünk már egy ideje szoros alkotói kapcsolatban áll az Agria szerzőivel. A folyóirat főmunkatársait ősszel vendégül láttuk, és bemutattuk olvasóinknak a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubhelyiségében (Vendégeink voltak az egri AGRI-ÁSZok).

Szerzőink írásait a folyóirat néhány számában ekkorra már országszerte olvashatták az irodalomkedvelők, a személyes találkozó pedig még inkább elmélyítette kapcsolatainkat. Az Agria idei tavaszi számában Győri palackposta címmel kb. 60 oldalnyi terjedelemben jelenhettünk meg írásainkkal. Ennek apropóján kaptunk meghívást barátainktól Egerbe. Viszonzásképpen idei új antológiánk Kilátó című fejezetében közölni tervezzük az egri folyóirat alkotóinak írásait portréik kíséretében, lehetőséget adva részletes bemutatkozásukra is.

Kétnapos ott tartózkodásunk tele volt kellemes élményekkel. A folyóirat bemutatója a Bródy Sándor Megyei Könyvtárban zajlott. A rendezvényre rendkívül érdeklődő és lelkes közönség gyűlt össze. Dr. Ködöböcz Gábor főszerkesztő, irodalomtörténész, főiskolai docens, valamint a folyóirat főmunkatársai: Serfőző Simon Kossuth-díjas író, drámaíró, költő és Anga Mária meseíró, költő a legszívélyesebb házigazdákként fogadtak bennünket, ahogy a könyvtár egyik munkatársnője is. A folyóirat-bemutatót dr. Ködöböcz Gábor nyitotta meg, és vezette a velünk való beszélgetést. Az antológiaközösségnek, valamint a Győri antológia legfrissebb kötetének bemutatása után lehetőséget kaptunk személy szerint is egy-két írásunk felolvasásával a megjelentek elé állni. Sikerrel!

Serfőző Simon Kossuth-díját a nap folyamán első ízben e rendezvény keretében pezsgővel, finom pogácsával köszöntötték a jelenlévők. Nem mentünk üres kézzel mi sem: az ünnepelt Ámonné Tóth Éva Kerti tündérkirálynő című gyönyörű bekeretezett festményét kapta tőlünk ajándékba. Meghatva mondott érte köszönetet. Alkotótársunk ezenkívül különleges technikával festett kavicsokat, könyvjelzőket küldött az egri szerzőknek. Petőczné Szabó Márta Győr, a vizek városa c. textilmunkáját dr. Ködöböcz Gábornak adtuk át.

Este a Gárdonyi Géza Színházban Gál Erik erdélyi író Héthavas c. regényének érdekes színpadi adaptációját néztük meg, majd ezt követően a büfében Serfőző Simon pezsgőre invitált bennünket. Az előadás után a színház művészei a darab ősbemutatóját ünnepelték. Ennek is tanúi lehettünk.

Éjszakába fordult már az idő, mikor kellemes tavasztól ölelve, a Senator-Házba, szálláshelyünkre indultunk a kivilágított gyönyörű belvárosban a Dobó téren át, ahová a telő hold is bekíváncsiskodott.

Másnap, a fáradalmak kipihenése után jutott időnk egy kis városnézésre. El kellett ismernünk, kevés ilyen gyöngyszeme van hazánknak, mint Eger. A Dobos cukrászda süteményeit sem felejtjük el.

Dr. Ködöböcz Gábor gondos házigazdaként még a vasútra is kijött hozzánk elbúcsúzni.

Köszönjük, egriek, a nagyszerű élményeket! Visszavárunk benneteket Győrbe a Könyvszalonra, ahol bemutatkozhattok városunk szélesebb körű irodalomkedvelő közönsége előtt!

Csáky Anna, a GYAK vezetője
Fotók: Molnár György, a GYAK tagja


2016.03.23