Templomi turné a Pál apostol-műsor 25. évfordulóján

MTI

Hatállomásos templomi koncertturnét szerveztek Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Pál apostol című műve bemutatójának 25. évfordulóján. Március 18-tól 24-ig öt vidéki városban és Budapesten hangzik el az anyag a zeneszerző Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, valamint Ferenczi György és a Rackajam előadásában.

A kőbányai evangélikus templom alagsori termében 1991-ben mutattuk be Pál apostol című hangversenyünket Halmos Bélával. Azóta több százszor játszottuk, legtöbbször templomokban, de előadtuk színháztermekben, művelődési házakban, ifjúsági táborokban is. Eljutottunk vele a határon túl élő magyarokhoz is Romániába, Szlovákiába, Ausztriába, Ukrajnába, az egykori Jugoszláviába is – idézte fel Gryllus Dániel az MTI-hez eljuttatott közleményben. Pál, aki Jézus kereszthalála után néhány évvel lett keresztényüldözőből kereszténnyé és apostollá, az 1. század legeredményesebb térítője volt. Élete utolsó 16 esztendejéből 13 levele ismert, köztük A rómaiakhoz címmel írt szöveg, amelyben elsőként dolgozta ki a keresztény egyház dogmarendszerét.

„Évtizedekkel ezelőtt olvastam Cseri Kálmán Pál apostolról szóló könyvecskéjét, amelyben a levelek valószínűsíthető sorrendjéről is szó volt. Elsősorban Pál apostol azon gondolata fogott meg, amely szerint Isten nem személyválogató, de agitatív és letisztultabb írásai is nagy hatással voltak rám” – fejtette ki Gryllus Dániel korábban az MTI-nek az előzményeket.

Sumonyi Zoltán az életműből tizenkét verset írt, a zenét Gryllus Dániel szerezte. A hangzás jelentősen bővült, amikor 2008-ban Ferenczi György és a Rackajam muzsikusai bekapcsolódtak a műsorba. Húsz évvel az első Pál apostol lemez megjelenése után az újrahangszerelt dalokból új felvételek készültek, amelyek a Pál apostol – Utazás téren, időn és hangokon át című könyv mellékleteként 2011-ben jelentek meg CD-n. A Süveges Gergő által szerkesztett könyvben olvasható interjúk sokfelől közelítik meg Pál apostol korát, életét és személyiségét, elemzik hatását, beszélnek róla az adott területen jártas, hiteles egyéniségek. A könyv és a CD bemutatója 2011 októberében volt a Müpában, majd 2013 tavaszán a Makovecz Imre által tervezett templomokban, közösségi épületekben mutatták be a műsort.

„2013 nyarán meghalt Halmos Béla. Nélküle szinte lehetetlennek éreztük a folytatást, hiszen az előadás meghatározó része volt az ő brácsajátéka. Végül Szirtes Edina Mókust kértük fel a közreműködésre, ő új világzenei hangokat, levegőt hozott az előadásba” – idézte fel Gryllus Dániel.

A bemutató 25. évfordulója alkalmával most márciusra az evangélikus egyház segítségével szervezett templomi koncertturné záróállomása az a kőbányai templom, ahol a bemutató volt. Az akkori lelkész, ma a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke, Fabiny Tamás közreműködésével emlékeznek a bemutatóra. A turné dátumai: március 18. – Nyíregyháza, Református templom; március 19. – Békéscsaba, Evangélikus templom; március 21. – Kőszeg, Evangélikus templom; március 22. – Sopron, Evangélikus templom; március 23. – Pécs, Evangélikus templom; március 24. – Budapest, Kőbánya, Evangélikus templom.

Forrás: MTI

2016.03.17