Nagyszabású kiállítással veszi kezdetét a Cervantes-emlékév Spanyolországban

MTI

Eddig még soha, sehol be nem mutatott tárgyi emlékek is szerepelnek a spanyol nemzeti könyvtár pénteken nyíló nagyszabású kiállításán, amellyel kezdetét veszi a Don Quijote világhírű írójának, Miguel de Cervantes halálának 400. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév Spanyolországban.

A Miguel de Cervantes: élőből legendává (1616-2016) című tárlattal a társadalom „rendezi az adósságát” a spanyol irodalom óriása felé, akinek eddig még sosem rendeztek ilyen jelentőségű kiállítást – mondta José Manuel Lucía Megías egyetemi tanár, az Asociación de Cervantistas tiszteletbeli elnöke azon a tájékoztatón, amelyet a megnyitó előtti napon tartottak a sajtó számára.

A szakember szerint a kiállítással az a céljuk, hogy „leemeljék a piedesztálról” és a mai emberekhez közel hozzák Cervantest, akiről mindenkiben él egy kép, miközben fő művét, a Don Quijotét valójában csak kevesen olvasták. Az íróhoz köthető több, mint 200 kiállítási tárgy között szerepel például Cervantes eredeti keresztlevele, amelyet szülővárosa, Alcalá de Henares adott kölcsön az alkalomra, és a madridi Trinitarias kolostor halotti könyve, amelybe bejegyezték az író halálát 1616-ban. Bemutatnak továbbá 11 dokumentumot eredeti aláírással az 1582 és 1589 közötti időszakból, amikor Cervantes élelmezési biztosként, majd vámszedőként közhivatalt töltött be.

A madridi nemzeti könyvtár őrzi a világ legnagyobb, több, mint 25 ezer darabból álló Cervantes-gyűjteményét, erre a tárlatra már több, mint két éve készülnek – mondta el Ana Santos, az intézmény igazgatója, aki szerint a kiállítás elmeséli, hogy miként épült fel Cervantes mítosza, és vált a spanyol nyelv és nemzet szimbólumává.

A Cervantes-emlékév keretében világszerte 229 hivatalos rendezvényt tartanak, amelyeket egyfajta online programfüzetként a www.400cervantes.es weboldalon gyűjtöttek össze. Minden kulturális műfajban megidézik a szerző alakját: színházi előadások, filmek, koncertek, irodalmi estek, kiállítások szólnak majd Cervantesről egészen 2017 júliusáig.

Spanyolország együttműködik az Egyesült Királysággal is, ahol William Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékeznek.

Forrás: MTI

2016.03.07