Erdélyi templomok fatáblán

Fehérvári Papp Ernő festőmester kiállítása a Marcal étteremben

Fehérvári Papp Ernő SMV festőmestere, székesfehérvári alkotó kiállítása nyílt meg a Marcal étteremben február 25-én Erdélyi templomok fatáblán címmel. Az est háziasszonya Pocsai Júlia SMV festőmestere volt, a tárlat 2016. március 20-ig tekinthető meg.

Már hagyománynak tekinthető, hogy minden hónapban új kiállítás nyílik a győri Marcal étteremben (Déry Tibor u. 11/a). A vendégek gyönyörű szép környezetben fogyaszthatnak, és havonta ismerhetik meg egy-egy újabb művész alkotásait. A február 25-én nyílt kiállítás alkotója, Fehérvári Papp Ernő festőmester így vallott szakmai fejlődéséről az est háziasszonya, Pocsai Júlia festőmester kérdéseire:

„Pályám az asztalos szakmával kezdődött 1968-ban. A szakmai tudás megszerzése után intarziákat készítettem. Képalkotással először ekkor kerültem kapcsolatba. Igazán szép eredményeket értem el. Köszönet érte nagyapámnak, aki egyben a mesterem is volt.  Gimnáziumi érettségit tettem 1977-ben. Egyedi munkáim kapcsolatba hoztak a belsőépítészettel. A művészek munkái nagy hatással voltak rám.

A 90-es években érezni lehetett a változás szelét, hogy fejlődni kell! Lakberendezői kurzust végeztem, ez a művészi képzés jól illeszkedett a már megszerzett tudásomhoz. Nagy szeretettel vagyok népi kultúránk és művészetünk irányába, ebből mi más következhetett volna, mint a népi díszítő bútorfestés.

Simon M. Veronika festőművésszel 2012-ben találkoztam. Festői tanulmányaim itt és ekkor kezdődtek. Önálló kiállításaim egyre több feladatot adnak. Festői mesterfokozatot 2015-ben szereztem. Érdekelnek a modern felfogású képek is, úgy érzem, ez a következő lépés.”

Fehérvári Papp Ernő képei egyedi technológiával készültek, hiszen fatáblára festett művekről van szó. A sorozat unikális, amit a művész lezártnak tekint, nem kívánja bővíteni a széria képeinek számát.

A megnyitó hangulatát megalapozta Kámfor Barnabás előadóművész gitárjátéka és éneke, P. Nagy Gabi előadóművész pedig két versével is lenyűgözte a közönséget. A hagyományoknak megfelelően fiatal előadók fellépésének is teret adnak a szervezők a megnyitók műsorában, így történt ez most is: Dombi Viktória énekes, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar hallgatója (felkészítő tanár Várszeginé Dr. Gáncs Erzsébet) dalcsokrával varázsolta el a jelenlévőket.

Köszönjük a kiállító művésznek, a közreműködőknek, a vendégeinknek és a helyszínt biztosító Egyházi családnak ezt a szép, élményekben gazdag estét.

  a kapcsolódó Youtube videó lejátszásaA kapcsolódó Youtube videó lejátszása.

Az Erdélyi templomok fatáblán kiállítás március 20-ig tekinthető meg.

Klein János szervező
Fotók: Gősi Ferenc

2016.03.03