A gyöngyhajú lány balladája

Vidéki premier Győrben

Március 19-én este az Audi Arénában kerül sor az ExperiDance Production legújabb műsorának, A gyöngyhajú lány balladájának vidéki bemutatójára – tudtuk meg a számos meghívottat felvonultató sajtótájékoztatón. A darab alkotói sok-sok szállal kötődnek városunkhoz. Vona Tibor, az Experidance alapítója utalt a társulat győri kapcsolataira: az Audival való hosszú ideje tartó együttműködésükre és a Táncfesztiválra, ahol visszatérő vendégek.

Nyitott, megújulásra kész társulatként a táncszínházi produkciók után most a musical műfajával kezdenek ismerkedni, ami nagy kihívást jelent, de inspiráló. Céljuk, hogy produkcióikkal értéket teremtsenek, és értéket adjanak át a felnövekvő generációknak.

Az Omega neve az idősebbek számára fogalom, slágereik örökzöldek, mondandójuk örök érvényű. Mint megtudtuk, ezek a dalok inspirálták Pozsgai Zsoltot, aki kifejezetten a társulat és az Omega számára írt egy darabot, a meglévő dalszövegekhez fűzve a cselekményt.

A musical kerettörténete egy nyári kaland. Az éppen nagykorúvá váló főhős, Kriszta élete első nagy szakítását éli meg, vigasztalódni a Balaton partra utazik, s ott megismerkedik Trombitás Frédivel. A különös férfi körül furcsa, varázslatos lények jelennek meg: életre kel a balatoni mondavilág – ezen a helyen kapnak különösen nagy szerepet a táncos motívumok. Táncszínházi produkcióról lévén szó, a szerző egyébként is alárendeli a szöveget és a színészi játékot a koreográfiával szemben.

Az Omega frontembere, Benkő László is szót kapott. Elmondta, hogy egy hosszú pályát maga mögött tudva jó ideje foglalkoztatja dalaik továbbélésének kérdése. Számaikat sokan, sokfelé játsszák világszerte, ezzel együtt is kérdéses volt számára slágereik utóélete. Felidézte Leonard Berstein zenetörténeti ismeretterjesztő filmsorozatát, ahol is a világhírű zeneszerző arra utalt, hogy új és új műfajok születnek – a zene evolúciója megállíthatatlan. Hol a helye ebben a folyamatban az Omegának? A születendő színpadi feldolgozás új lehetőség önmaguk újrapozicionálására. Örömmel és elégedetten szemléli a produkciót, hiszen a dalok közé fűzött történet szép ívet ír le, a slágerek megújult formában kerülnek színpadra, és remélhetőleg a közönség újabb rétegeit is megszólítják. Az Omega számára a show és a látványelemek mindig is nagy fontossággal bírtak, ebben a darabban pedig minden megfelel ennek: a remek koreográfia, a fantasztikus ruhaköltemények, a nagyszerű táncosok és a XXI. századi színpadtechnika.

A táncosok képviseletében Török Zoltán kapott szót, aki elmondta, hogy számára az Omega zenéje felfedezés volt. Ő nem ezeken a dalokon nőtt fel, s a próbaidőszak alatt jött rá arra, hogy az elhangzó slágerek szövegei mennyire időszerűek ma is. A produkció nagy kihívás a táncosok számára, a koreográfia komoly technikai tudást és erőnlétet feltételez, ráadásul a tánc mellett a színészi feladatokkal is meg kell birkózniuk. Egyre inkább az a meglátása, hogy egy új műfaj születésének részese, hiszen A gyöngyhajú lány balladája valóban nem pusztán táncszínházi produkció, de szerinte nem is musical. Kollégái nevében is ígérte, hogy teljes erőbedobással fognak dolgozni azon, hogy a közönség elégedetten távozzon az előadásról.

Ne feledjék tehát, A gyöngyhajú lány balladáját Győrben március 19-én (szombaton) 19 órakor láthatják. Jegyet online is vásárolhatnak a Jegymester.hu oldalon.

B. E.
Fotó: Vas Balázs

2016.02.26