Hack the Past – Hackeld a múltat!

Katharina Roters és Szolnoki József kiállítása az Esterházy-palotában

Január 22-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) a Hack the Past – Hackeld a múltat! című tárlat. Katharina Roters és Szolnoki József kiállítása február 28-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Nemcsak pénzt, ingatlant, hanem a családunk traumáit is megörököljük. Ezek a sokszor a pince dohos zugaiban rejtett emlékek azonban legalább annyira fontos részei az életünknek, mint az ablakba kitett egzisztenciánk. A Hack the Past – Hackeld a múltat! kiállítása egy német-magyar család történetének elhallgatott traumáit hozza a felszínre. A kevert médiumokkal operáló tárlat a huszadik század nagy ideológiái által formált privát hétköznapok hagyatékát jeleníti meg poétikus eszközökkel. Így kerül közvetlen egymás mellé például a náci nagypapa portréjáról leretusált horogkeresztes kitűző, és a salgótarjáni Megyeházán található utolsó, „láthatatlan” Rákosi címer.

Katharina Roters képzőművész édesanyja magyar, Nyugat-Németországban nőtt fel, s gyerekkorában ugyan sokat volt Magyarországon, de csak látogatóban. 2003-ban férjével teljesen Magyarországra, egy Győr melletti faluba költözött. Ahogy járták a környező vidéket, úgy figyelt fel a különböző épületekre, és elkezdte ezeket a házakat fotózni. 2005-től három évig élt Pécsen, ekkor kezdett el rengeteget fotózni, bejárta szinte az összes falut.

Szolnoki József filmrendező, médiaművész, szabadúszó képzőművész alkotófolyamatáról elmondható „a témához kapcsolódó adatok, tények és élmények megszállott és mániákus gyűjtése, a hasonlóságok és az eltérések megkeresése, kivágása és illesztése, az analógiákra épített gondolkodás.” Munkái „mindig a vizsgált jelenségek együttesére, hálószerű összefüggéseire, és nemcsak kiemelt részleteik hasonlóságaira helyezik a hangsúlyt. Még abban az esetben is, amikor a történetet erősen áthatják a személyes élettörténet epizódjai. A munkákban a banális és a jelentős elemek egyaránt fontosak, még akkor is, ha elsőre felismerhetetlenek – akárcsak a Rorschach-teszt tintafoltjai.”

A Hack the Past – Hackeld a múltat! kiállítása február 28-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

(Forrás: hvg.hu, varosimaz.blogspot.hu)

Fotók: Vas Balázs

2016.01.27