Plácido Domingo 75

Nagy Mária írása

75 éve született Plácido Domingo spanyol operaénekes-tenor, karmester, operaigazgató, a legendás „Három Tenor” egyike, aki még a mai napig is aktív (Luciano Pavarotti 2007-ben meghalt, José Carreras pedig betegséggel küzd, immár csupán kevés fellépést vállal).

José Plácido Domingo Embil 1941. január 21-én született Madridban. Szülei Plácido Domingo Ferrer és Pepita Embil zarzuea előadók voltak, akik 1949-ben Mexikóba emigráltak két gyermekükkel (Plácidóval és húgával), ahol saját zarzuelatársulatot hoztak létre. Plácido Mexikóvárosban, a Nemzeti Konzervatóriumban kezdett zenét tanulni, az éneklés mellett zongorázni és vezényelni is.

1958-ban már a Los Black Jeans nevű rock and roll együttes háttérvokálosa volt. Első színpadi fellépésére 1959. május 12-én került sor. Még abban az évben játszott a Rigolettóban és más darabokban is, valamint a mexikói nemzeti opera tagja lett. Saját szerepei mellett más énekeseknek segített képezni a hangjukat, majd egy balett-társulatnál zongorázott, és igyekezett elsajátítani a karmesterség csínját-bínját. 1961-ben főszerepet kapott a Traviátában Monterreyben, majd a dallasi operában énekelte Arturo szerepét a Lammermoori Luciában. Következő évben az izraeli nemzeti operával kötött egy hathónapos szerződést, de végül két és fél évig maradt Tel-Avivban, ahol 280 előadáson szerepelt.

Egyre több elismerést kapott, Izrael után, 1966-ban a New York-i City Operában, majd 1968-ban a Metropolitanben énekelt olyan művekben, mint a Carmen, a Pillangókisasszony és a Don Rodrigo. Azóta 21 alkalommal énekelt a Metropolitan szezonbeli nyitóelőadásán, ezzel túlszárnyalta a 17 alkalommal ott éneklő Enrico Carusót is. 1967 és 1971 között túlesett első fellépésén a világ szinte összes jelentős operaszínpadán (Bécs, London, San Francisco, Chicago, Milánó).

1986-ban a Washington Nemzeti Operában kezdett el dolgozni először tenorként, majd művészeti igazgatóként (ez utóbbit 2011-ig végezte). 2000 óta a Los Angeles Opera művészeti igazgatója. A nyolcvanas évek végére szinte minden jelentős operaházban és fesztiválon bemutatta tehetségét nemcsak énekesként, hanem karmesterként is.

Akkor lett az operarajongók táborán kívül is világszerte ismert, amikor 1990-ben Rómában, Caracalla termáiban, a labdarúgó-világbajnokság döntőjének előestéjén rendezett jótékonysági előadáson együtt énekelt Luciano Pavarottival és José Carrerasszal, akinek leukémia alapítványát (La Fundació Internacional Josep Carreras contra la Leucèmia) támogatta. Ez volt a Három Tenor” első koncertje, melyet még számos követett: 1994 – Los Angeles, 1998 – Párizs, 2002 – Yokohama, valamint két olimpiai záróünnepélyen is: 1992 – Barcelona, 2008 – Peking.

Számtalan díj tulajdonosa: 9 Grammy-díj, 2 Latin Grammy-díj, a brit és a francia lovagrend tagjai közé választották, az ománi szultán becsületrenddel tüntette ki, számos egyetem tiszteletbeli doktora. A ma élő tenorok közül talán ő a legsokoldalúbb, eddig 92 különböző szerepet énekelt színpadon.

2010 márciusában vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, amellyel megműtötték. 2014-ben ismét Luna gróf szerepét énekelhette Verdi A trubadúr-jában. 2015-ben Macbeth szerepét énekelte a berlini operában, majd Don Carloként lépett fel az Ernani-ban a Metropolitan Operaházban.

2016. február 6-án Plácido Domingo lesz a budapesti Operaház Shakespeare Báljának sztárvendége, először fog énekelni fővárosunk operájában.

Plácido Domingo 1993 óta támogatja a tehetséges operaénekes-jelölteket a róla elnevezett énekversenyen, az Operalia-n, ahol számos tehetség tűnt fel. Az évente más és más országban megrendezésre kerülő tehetségkutató olyan sztárok világkarrierjét indította útjára, mint például José Cura, Elizaberh Futral, Ervin Schrott, Inva Mula, Joyce DiDonato, Rolando Villazon. A világ nagy operaházaiban minden évadban legalább egy Operalia-győztes színpadra lép, az adott évi versenyt követően pedig immár hagyományosan elsőként Győr városában lépnek fel.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia.hu, https://starity.hu/sztarok/placido-domingo/eletrajz/

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.01.21