Félvilág

Decemberben jön a Mágnás Elza-film

1914 januárjában egy utazókosarat sodort partra a jeges Duna, benne egy megfojtott nő hullájával... Így kezdődik az évszázad egyik legpikánsabb bűntényének története, amely a híres-hírhedt kurtizán, Mágnás Elza rejtélyes haláláról szól, és amelyből A berni követ alkotói, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró készített filmet Félvilág címmel.

Ki ölte meg Mágnás Elzát és miért? Az I. világháború előtt hónapokig ez a kérdés tartotta lázban Budapestet, és foglalkoztatja száz év elteltével is a közvéleményt. Erről a rejtélyről lebbenti fel a fátylat a Félvilág, amely Mágnás Elza (Kovács Patrícia) utolsó napjait dolgozza fel. A félvilági életet élő kurtizán és bigott komornája, Rózsi (Gryllus Dorka), valamint a fiatal és naiv cselédlány, Kató (Döbrösi Laura) között szövődő bizarr, szenvedélyes viszonyokat és sikamlós hatalmi játszmákat bonyolítják tovább az Elza körül felbukkanó férfiak (Kulka János és Sándor Péter), egészen a sokkoló végkifejletig.

A további szerepekben Hajduk Károly, Takács Katalin, Elek Ferenc, Fekete Ernő, Bordán Irén, Lőte Attila és a nemrégiben elhunyt Haás Vander Péter látható, de néhány másodpercre feltűnik többek között Sztarenki Dóra, Szandtner Anna és Takátsy Péter is.

  a kapcsolódó Youtube videó lejátszásaA kapcsolódó Youtube videó lejátszása.

A Félvilág világpremierje az A-kategóriás Montreáli Filmfesztiválon volt szeptemberben, ezután november végén Goán volt látható egy újabb A-kategóriás fesztiválon, az Indiai Nemzetközi Fesztiválon.
A Félvilág bemutatóját a hazai közönség is egyre izgatottabban várja: a film első képsoraiból álló rövid ízelítő augusztus közepén debütált, és csak az Origón eddig közel 90 ezren nézték meg, megelőzve ezzel náluk az új Star Wars film (Az ébredő Erő) előzetesét. A film novemberben bemutatott 2 perces előzetesére pedig egy nap alatt több, mint 45 ezren kattintottak.

 

A hazai premierre nem kell már sokat várni: Mágnás Elza pikáns, izgalmas és meghökkentő utolsó napjai december végén elevenednek meg a Dunán. További információ a film Facebook-oldalán található.

Forrás: kultura.hu

2015.12.15