A legtehetségesebb fiatal zeneművészek kaptak elismerést

Átadták a Junior Prima Díjakat

Idén már nyolcadik alkalommal díjazta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. azokat a fiatal zeneművészeti tehetségeket, akik a jók között is a legjobbak. A Junior Prima Díj tíz nyertese a rangos szakmai elismerésen túl kétmillió forintos támogatásban is részesült.

Neves szakmai zsűri választotta ki a jelöltekből azt a tíz fiatal magyar zeneművészt, akik idén elnyerték a Junior Prima Díjat. A Művészetek Palotájában tartott gálán elismerésben részesült Kiss Péter zongoraművész, Szabó Marcell zongoraművész, Szajkó Géza hegedűművész, Kruppa Bálint hegedűművész, Kokas Dóra gordonkaművész, Mohai Zsófia oboaművész, Pálfalvi Tamás trombitaművész, Tóth Bálint kürtművész, Wettl Mátyás zeneszerző és Oláh Krisztán jazz-zongora művész.

„Fontosnak érezzük, hogy minél több igazi tehetség nyerjen elismerést, hogy a most díjazott fiatal zenészek hazánkban olyan méltatást kapjanak, amelyet a kiváló teljesítményükért megérdemelnek” – mondta a díjátadón Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, a társaságcsoportnak a társadalomban betöltött szerepénél fogva kötelessége, hogy szponzorációs tevékenységével részt vegyen a társadalom szellemi értékeinek megteremtésében és megőrzésében.

A díjak odaítélésében közreműködő nívós zsűrit olyan kiválóságok alkották, mint Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, vagy Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező.

„Minden évben legalább kétszer annyi kimagasló tehetség kerül a jelöltek közé, mint ahányan a díjat megkaphatják, hiszen fiatal művészeink a különböző rangos nemzetközi zenei versenyeken továbbra is hihetetlenül nagy számban szereznek győzelmeket” – fogalmazott Dr. Vigh Andrea, a zsűri elnöke a díjátadón.

Az MVM Zrt. gondozásában az elmúlt nyolc évben 80 tehetséges fiatal kapta meg a zeneművészet terén kimagasló teljesítményért járó Junior Prima Díjat. A társaság célja, hogy az elismeréssel és az anyagi támogatással ösztönzőleg hasson a minél magasabb szintű teljesítmények eléréséhez, és segítséget nyújtson a fiatalok pályakezdéséhez.

Forrás: kultura.hu

2015.11.29