Vendégségben a VÁR-nál

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) látogatása Székesfehérváron

Október 29-én 18 órakor a GYAK közössége nyolc szerzővel (Csáky Anna, Cseke J. Szabolcs, Kozák Ágnes, Molnár György, Nagygábor Margit, Pejkó András, Rácz Katalin, Vehofsics Erzsébet) képviseltette magát a székesfehérvári Vörösmarty Társaság Költő-zug(zúg) c. rendezvényén viszonzásképpen a Társaság által kiadott Vár c. folyóirat néhány szerzőjének győri látogatására.

A csekély számú vendégek, kik egy fiatal helybéli költőnő, Kürthy Réka 17 órakor kezdődött könyvbemutatójára érkeztek, annak befejezése után zömmel eltávoztak, nem várva meg a győriek szereplését.

A házigazdák közül Bobory Zoltán, a Vár főszerkesztője, László Zsolt szerkesztő, Bakonyi István esszéíró, kritikus, Saitos Lajos költő és P. Maklári Éva volt jelen. A rendezvényt László Zsolt nyitotta meg és zárta.

Az egyébként (szó szerint is) hűvös fogadtatás, az érdektelenség a vendéglátók részéről az antológiások számára szokatlannak, meglepőnek tűnt, mivel Győrben a Vár alkotói telt házas közönség előtt mutatkozhattak be a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Térben (hála az antológiások jó szervező munkájának), valamint a 2014. évi Győri antológiának a Könyvszalon keretében a Nemzeti Színház Nagyszínpadán tartott bemutatóján is mint a kötet Kilátó c. fejezetének szerzői.

Néhány székesfehérvári olvasó, közöttük egy régi győri barátunk, Fodor Ildikó azonban családjával együtt kitartott, kíváncsian forgatva a vendégek egyéni és közös kiadványait, valamint várva a bemutatkozást, ami jól sikerült az ott maradottak örömére.

A műsorban Csáky Anna, a GYAK vezetője Cseke J. Szabolccsal, az antológiaközösség és a Vörösmarty Társaság tagjával való beszélgetése során szólt az antológia történetéről, a köréje szerveződött, ma már harmincfős közösség fejlődéséről, Győr város kulturális életében betöltött szerepéről, az önkormányzat elismerő anyagi és erkölcsi támogatásáról.

Egy verse felolvasása után átadta a szót szerzőtársainak, akik röviden bemutatkoztak, majd írásaikból (versek, kisprózák) ízelítőt adtak a megjelenteknek. Az elismerő tapsok nem maradtak el.

A Társaság tagjai közül Bakonyi István és Saitos Lajos végig meleg szeretettel és figyelemmel kísérte a rendezvényt.

A zárszóban Csáky Anna köszönetet mondott a vendéglátóknak a meghívásért és a néhány főnyi közönségnek az érdeklődésért.

Maguknak tanulság- és vigasztalásképpen elmesélte Baranyi Ferenc ifjúköltő-korabeli esetét, melynek során egy Fodor Andrással való közönségtalálkozójukon csupán egy érdeklődő fogadta őket, mégis megtartották a rendezvényt. Fodor András ugyanis a következő módon tanította fiatal társát: Ha csak egyetlen ember szívébe is szépséget tudunk varázsolni, feladatunkat teljesítettük.

Hát így vagyunk ezzel mi is – fejezte be mondandóját Csáky Anna.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja


2015.11.05