„Beszélgető hálózat” Győrben


Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a WHO Egészséges Városok Program keretében 2006-ban készítette el Győrben az első Idősek egészségképét, amelynek része volt egy, az 50 év feletti városi lakosság reprezentatív mintáján végzett kérdőíves felmérés.

A felmérés adatai szerint a megkérdezettek 49%-a enyhe depresszióval küzd, 5,9% középsúlyos és 1,9% súlyos depressziós tüneteket mutat. Védő tényező, ha családtagokkal él együtt valaki. Ugyanakkor a felmérés adatai szerint minden negyedik megkérdezett lakik egyedül, a 80 év felettieknek pedig 43%-a él magányosan.

A megkérdezett, 50 év feletti lakosok 23%-a vállalna önkéntes munkát a felmérés szerint. Ezért született meg 2008-ban az ún. „Beszélgető hálózat” ötlete, ahol nyugdíjasok vállalnak önkéntes munkát azzal, hogy hetente egy alkalommal felkeresnek egy magányos, idős embert egy kis társalgásra.

Az önkénteseket kezdetben a győri idősügyi civil szervezetek ajánlották Győrben. Később a helyi média segítségével történt a toborzás, hogy olyanok is bekapcsolódhassanak, akik nincsenek az idősügyi civil szervezetek látókörében, hiszen az ő számukra talán még nagyobb hozadéka lehet egy önkéntes hálózatban való részvételnek. Az önkéntesek a jelentkezés után, térítésmentesen egy 4x4 órás, segítő beszélgetésre felkészítő tréningen vesznek részt Frank Ágnes és Fodor Dénes szakpszichológusok vezetésével.

A tréning a segítő beszélgetés alapvető ismereteit tartalmazza, készségeinek gyakorlását teszi lehetővé, az időskor sajátosságainak figyelembe vételével. 2009 februárjában volt az első képzés, azóta 5 tanfolyamon több, mint 80 fő végzett. Időszakonként szupervízióval segítik a hálózatban résztvevők tevékenységét. A képzés költségeit az Idősügyi Tanács saját pénzügyi keretéből finanszírozza, amelyet Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosít az éves költségvetésében.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Gondozási Központjai révén közreműködik a magányos emberek felkutatásában és a segítők első alkalommal történő bemutatásában az idős emberek biztonsága érdekében, ugyanis fontos, hogy óvatosak legyenek, ha idegen keresi fel őket a lakásukon. A képzés után az önkéntesek Borkai Zsolttól, Győr Megyei Jogú Város polgármesterétől, a Győr Városi Idősügyi Tanács elnökétől kapnak megbízólevelet az Idősügyi Tanács ülésén. A hálózat tagjai általában egy főt látogatnak hetente egyszer, átlagosan két órában.

2012 szeptemberétől a „Beszélgető hálózatban” résztvevők számára, az ő igényük alapján, havi rendszerességgel találkozási lehetőség áll rendelkezésre. Ezek a találkozások alkalmat kínálnak arra, hogy saját problémáikat megosszák egymással, és egyben továbbképzési és feltöltődési lehetőséget is biztosítanak számukra.

Az idősek számára idősek által nyújtott önkéntes segítség nemcsak annak jelent sokat, akit látogatnak, hanem a segítőnek is. Ezt bizonyítja egy róluk szóló kutatás, amelyben legfőbb motivációikat a következőkben összegezték: jó érzés segíteni, közösséghez tartozni, átérzik a magányosok helyzetét, és hasznosan töltik a szabadidejüket. Mivel az önkéntesek 60 %-a maga is egyedül él, ezért az ő magányuk oldását is jelenti ez a kezdeményezés.

Ez a hiánypótló, önkéntes munka a magányos, idős, gyakran mozgásukban is már korlátozott emberek számára törődést jelent, amely mentális egészségük fenntartását segíti elő, másrészt a segítő hasznosnak és értékesnek érezheti magát, hozzájárul nyitottságának, szellemi frissességének és fizikai egészségének megőrzéséhez.

A tapasztalatok alapján igény van a szolgáltatásra, ezért 2015-ben tovább folytatódik a tevékenység. A 2009 óta végzett mintegy 80 főből átlagosan 20-25 fő jár el a havi találkozási és továbbképzési alkalmakra. A hálózat tagjai esetében, a korosztályi sajátosságokból adódóan merülnek fel egészségi problémák, vagy családtag betegsége, halála, ami miatt változik a résztvevők száma. Ezért az önkormányzat a hálózat működésének segítése mellett, évről évre újabb képzési lehetőséget biztosít az Idősügyi Tanács támogatásával.

További részletekről és a jelentkezés lehetőségeiről itt lehet tájékozódni.

Fotó: Csendes Richárd

2015.11.02