Slam Poetry Győr

Interjú

Mindenhol halljuk-látjuk-olvassuk, szép lassan integrálódik nyelvünkbe: slam poetry. De vajon mindenki tudja, pontosan mit jelent? Miben áll eredetisége, vonzereje? Mi sikerének kulcsa? Tudjuk-e, hogy van helyi szószólójuk, közösségük? Van bizony! S most első kézből (vagy inkább szájból) tudhatunk meg mindent, mit tudni érdemes a Slam Poetry Győrről: tőlük!

Először ejtsünk néhány szót erről a modern irodalmi irányzatról, a slam poetry-ről. Előadói költészetnek nevezitek, melynek lényege: „Saját szövegek, egy színpad, egy mikrofon és 3 perc”. Melyik a fontosabb-hangsúlyosabb-lényegesebb: az irói-költői véna vagy az előadóművészi készség?

A műfajt nem, vagy kevésbé ismerők majdnem minden esetben erre keresnek választ, csakhogy a slam lényege az (is), hogy nem lehet behatárolni. Ugyanannyira lehet jó slammer egy nagyon erős szöveget papírba merülve felolvasó, el-elcsukló hangú valaki, mint egy színházi és/vagy standup comedys elemeket felvonultató előadó vagy színész. Nyilván jót tesz az írásnak, ha az előadói és az írói véna egyformán erős, de az azonnali reakció, illetve a közönség változó felépítése és véralkohol szintje miatt nem létezik biztos megfejtés „a jó slam szövegre”. Egy adott slam poetry esten az a képesség hangsúlyosabb, és ezáltal sikeresebb, amire a nézőknek nagyobb az igényük.

Írók vagytok, vagy költők, azaz a slamet versnek vagy prózának tekintitek? Esetleg ritmikus prózának? Vagy prózaversnek? Egyáltalán meghatározható a hagyományos irodalmi kategóriákkal?

Mi személy szerint nem vagyunk se írók, se költők, se színészek, se standuposok, se építőmunkások, se ügyvédek, de még állatidomárok sem. Sőt, aki slam színpadra áll, arra ez egységesen igaz. Ő az adott pillanatban egy slammer. Vagy szlemmer. Meríteni viszont mindenki abból fog, amit magával hozott.

Például: hogy hangzik ez az egyszerű mondat, hogy Fáj a hátam különböző slammer-szájakból?
- Ekkor iszonyatos, lüktető fájdalom hasított gerincembe. (az Író)
- S ahogy a dohányszemcsék sorban égnek,
  Úgy kúszott porhüvelyem vázán végig a kín. (a Költő)
- Ó mondd, Yorick! Mivégett e hátbéli bántalom? (a Színész)
- Azt meséltem már, amikor fájt a hátam? (a Standupos)
- Rücskös hátam nehéz, mint egy bontott téglafal. (az Építőmunkás)
Kissé sztereotip, de valami ilyesmi.

Úgy látszik, hogy a slammerek területi szerveződése országos jelenség: létezik Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Felvidéken, Erdélyben és – immár két éve – Győrben is. Mit jelent pontosan a Slam Poetry Győr? Hogyan jött létre, és mi célból?

A szervezet 2013-ban jött létre azzal a céllal, hogy ne kelljen Budapestig menni egy slam poetry estért, illetve, hogy a kisalföldi régióban is felszínre törjenek a színpadéhes szövegládák

Állandó tagokkal működik, vagy változó, laza szerveződésű közösségről van szó? Mit csináltok együtt, hiszen egyszemélyes műfajt űztök? Lehet csatlakozni hozzátok?

A Slam Poetry Győr egyfelől egy stáb, másfelől egy közösség. A csapat feladata, hogy az eseményeket szervezze, és a webes felületet életben tartsa. A tagok röviden: Bárány Bence, Galló Bence, Völcsey Kristóf – mi vagyunk a győri slam estek műsorvezetői, néha szakmai zsűrije, en bloc lebonyolítói, az oldal üzemeltetői, s nem utolsósorban az elborult promo videók megálmodói. Jáger Simon – az oldal létrehozója, a SPGY negyedik ötletgazdája, aki tanulmányai miatt sajnos aktívan már nem tud részt venni a szervezésben. De szeretjük. Bárány Dávid – fotó. Földes Máté – video. Tinka Domonkos és Róka Alexandra – adminisztrátorok. Halmai Bálint – DJ. Pintér Bálint – vérszomjas kidobóember. A közösségbe beletartozik minden győri és Győr környéki slammer, slam kedvelő, bárki, akit érdekel a tevékenységünk, így csatlakozni is egészen egyszerű: Gyertek!

Hol léptek fel, hol találkozhat veletek a nagyközönség?

Az elmúlt két évben kialakultak a győri formák: Győrslam! – az első és eddigi legsikeresebb esemény, melynek keretein belül a slam verseny mellett vendég fellépők is tartanak bemutatót; helyszíne a Bridge felső része. MikroSlam – szűk körű slam poetry bemutató helyi fellépőkkel, helyszíne általában a Rómer Ház. Impoetry (Szövegelési zavar) – improvizáció és slam fúziója; az Import Imprósokkal együttműködve igyekszünk létrehozni valami eddig ismeretlent a Rómerben. (Erről részletesebben olvashatnak az Impoetry – Import Impró feat. Slam Poetry Győr c. korábbi cikkünkben). Győrslam! Klub – új évad, új formáció. A verseny mellett openmic-ra is van lehetőség, vagyis a szabad mikrofon elé bárki odaállhat.

Dolgoztok-e együtt más műfaj képviselőivel, pl. előadóművészekkel, színészekkel, rapperekkel vagy más zenészekkel?

Voltak egyszeri együttműködéseink, legutóbb Laboda Róbert kötetét mutattuk be egy MikroSlam keretén belül, de léptünk már fel Slam Poetry Győrként a Kávészünet és a Words Are Melodies zenekarral is.

Jártok országos versenyekre? Ha igen, milyen eredményeitek vannak?

Országos versenyekre természetesen mi is járunk, de ott nem feltétlenül az SPGY-t, inkább saját magunkat képviseljük. Jutottunk már Országos Team Slam bajnokság döntőjébe Gyapjas meg az ExRaszta (Bárány Bence és Völcsey Kristóf) néven, illetve Bence egy egyéni országos ötödik helyet is magáénak mondhat. Idén számos olyan slammer is jelentkezett az országos bajnokságra, akik nálunk léptek fel először.

Kinek szólnak a versenyek elsősorban: a versenyzőknek vagy a közönségnek?

Ez egy eléggé nehezen megválaszolható kérdés. Mindenképpen nagymértékben szól a közönségnek, mint minden, ahol egyáltalán van közönség. Ők kikapcsolódni szeretnének. De ugyanannyira szól a versenyzőknek is megannyi okból: van, akinek ez adrenalin, van, aki szórakoztatni akar, esetleg nyerni, és persze van olyan is, aki „csak” üzenetet akar átadni.

 a kapcsolódó Youtube videó lejátszásaA kapcsolódó Youtube videó lejátszása.

Október 2-án kerül sor a Bridge-ben (Kálóczy tér 6.) a Győrslam! Klubra, mely openmic és verseny egyben. Ki jelentkezhet a versenyre? Kik fognak zsűrizni?

Versenyre bárki jelentkezhet, a slampoetrygyor@gmail.com címen vagy a Facebookon, nincs se korhatár, se magasság- vagy súlykorlátozás. A zsűri öt tagjából négy a közönségből kerül ki, illetve Völcsey Kristóf ül be ötödiknek, mint „szakmai bíra”.

Milyen tapasztalataitok vannak az előző négy Győrslam! alapján?

Eddig minden alkalommal színvonalasra sikerült az est, ez nagy részben a fellépőknek köszönhető, és kivétel nélkül voltak új arcok, akik lenyűgözték a közönséget. Az október 2-i Győrslam! Klubról részletek a Facebook-eseménynél találhatóak.

Felléptek a megyei könyvtárban is, a Könyvtári Hét rendezvénysorozat keretében október 6-án 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár olvasótermében (Baross Gábor u. 4., II. emelet) MikroSlam@MegyeiKonyvtar címmel. A cím alapján feltételezem, hogy ebben az esetben a téma adott, s kíváncsian várjuk, mit hoztok ki belőle! Hol láthatunk még benneteket az ősz folyamán?

Meglehetősen pörgős hónapok állnak előttünk, az ősz folyamán győri vonalon esedékes egy Impoetry (október 18.), egy slam bemutató a Krúdy Szalonon (november 27.), illetve országszerte szórványosan várható pár est győri fellépők közreműködésével, melyekről Facebook oldalunkon értesülhettek.

tmoni

2015.09.28