Az Űrkutatás világhete a BBC Earth-ön


Az Űrkutatás világhete alkalmából a BBC Earth tévécsatornán megjelenő új műsorok tökéletes délutáni programként szolgálhatnak a csillagászatot kedvelők számára 2015. október 4. és 10. között. Továbbá premiersorozatok lesznek a The Secret Life of The Sun és a Man on Mars – Mission To The Red Planet. Ezek mellett debütál majd a Wonders Of The Solar System, a Stargazing és a How To Build A Planet is.

A BBC Worldwide a British Broadcasting Cooperation (BBC) fő kereskedelmi divíziója és teljes tulajdonú leányvállalata. Küldetése a BBC márkák, közönség és kereskedelmi megtérülés kiépítése, valamint a vállalat hírnevének ápolása világszerte. Mindezt a BBC tartalmakba történő befektetéssel, a tartalmak reklámozásával és bemutatásával valósítja meg globálisan, miközben tevékenysége összhangban áll a BBC minőségi elvárásaival és értékeivel. A 2014/15-ös évben a BBC Worldwide 138,6 millió GBP profitot termelt, értékesítési bevétele 1001,8 millió GBP-t tett ki, amelyből 226,5 millió GBP-t juttatott vissza a BBC-nek.

A BBC Earth a világ legizgalmasabb tájaival, történeteivel és karaktereivel ismerteti meg nézőit. A csatorna a BBC Worldwide irányítása alá tartozik kereskedelmileg és nemzetközileg is. Számos platformon terjeszkedett: televíziós tartalmak, rendezvények, közösségi média, mozi- illetve tévéfilmek, valamint online tartalmak a BBC.com-on. 2015-től a BBC Earth márka új csatornák nemzetközi bevezetésével hozza el a prémium tényfeltáró tartalmakat nézőihez.

Az Űrkutatás világhete apropójából kerül képernyőre a The Secret Life of The Sun című műsor október 6-án, kedden 22 órakor, amely egy magával ragadó utazás a Nap középpontjából kiindulva, hogy a felszínre jutva fedezzük fel éltető óriáscsillagunk minden érdekességét. Két nappal később a kalandozás folytatódik: október 8-án, csütörtökön 22 órakor ezúttal a Naptól valamivel közelebbre, mégis elképesztő távolságra tekinthetünk a Man On Mars – Mission To The Red Planet című filmnek köszönhetően. A kulisszák mögé pillantva nézhetjük meg, hogyan készül fel a NASA az eddigi legmerészebb missziójára: embereket küldeni a Marsra. A világ legnagyobb űrkutatási ügynöksége ugyanis azon dolgozik, hogy eljussanak a 140 millió mérföldnyire található Marsa. Vajon megvalósítják a lehetetlent? Kivitelezhető-e egyáltalán a projekt? Ha el is jutnak a Marsra, vissza fog-e térni a csapat épségben? A mindent kiderít a nézők számára.

Három sorozat is indul a BBC Earth-ön október 5-én, hétfőn. Kezdésként 19 óra 20 perckor a Wonders of the Solar System-ben a csillagok végtelensége kerül terítékre, amely évezredek óta lenyűgözi az embereket. A műsor epizódjaiban elutazhatunk az univerzum mélységeibe és a bolygónkon túli űrbe. A varázslatos sorozatban Brian Cox professzor ellátogat a Föld legextrémebb helyszíneire, és magyarázatot ad arra, miként faragták ki bolygónk csodáit a fizika törvényei, valamint Naprendszerünk döbbenetes és igazi szépségei is feltárásra kerülnek. A 20 óra 10 perckor kezdődő Stargazing a csillagos ég csodáit hozza el a nappalinkba. A kíváncsi nézők – a teljesen kezdőktől a lelkes amatőrökig – a legtöbbet fedezhetik fel az éjszakai égboltból a műsor által. Brian Cox és Dara O’Brian vezetésével láthatjuk meg a csillagászat érdekességeit, kedvet kaphatunk az égbolt tanulmányozásához, miközben számos újdonságot is felfedezhetünk a csillagokról.

A sorozattrió zárásaként este 22 órakor a How To Build A Planet-ben a műsorvezető Richard Hammond egy mérnöki projektet visz végbe: megépít egy bolygót, egy Naprendszert és egy galaxist egy tervrajz alapján, és elmondja, hogy mi történik, ha egy kicsi alkotórész is hibásan van elhelyezve. A felépítés során megtudjuk azt is, miért alakult pont ilyenné a Naprendszerünk és a bolygónk. A BBC Earth az Űrkutatás világhetén tehát mélyen belevág a csillagokon túli világba, hogy a nézők kézzelfoghatóan érezhessék meg, mennyire törpék is vagyunk Naprendszerünk óriásai között.

2015.09.28