Vállalhatatlan zsák foltot keres – Someone Marry Barry

1 perces filmkritika

Minden (baráti) társaságban akad egy Barry – ahogyan a történet indít –, aki természetesen nem a kollektíva szeme fénye, sokkal inkább takargatnivaló szégyenfoltja. Olyan elefánt a porcelánboltban típus, szavakkal és tettekkel romboló, destruktív szánalom-utánfutó. Cipeljük magunkkal, mert a barátunk, pedig sokkal több megy el vele a révnél, mint ami bepotyog a vámnál.

Az alaphelyzet szituációs vígjátékot ígér, s az eddig csupán tévésorozatokban és rövidfilmekben merészkedő író-rendező Rob Pearlstein meg is teszi a magáét – kerít valakit Barry mellé, hogy hatványozottan élvezhessük a cikifok(ozat)ban mérhető stádiumot. Meglepő, de a Vállalhatatlan zsák foltot keres (a magyar címet adó is Barry-típus lehet) eléggé összeszedett és működő vígjáték minden sablonja, panelja és kidolgozatlansága ellenére. Na de úgysem akar senki Oscar-vásárra nevezni egy szimpla kikapcsolódást, nem igaz? Szóval a film működik, Barry elég nagy tapló ahhoz, hogy magas labdákat osztogasson, a máz pedig hihetően vonja be a tortát – hogy semmilyen balbénaságot nem szántszándékból tesz.

Viszont muszáj nőül adni hozzá valakit, mert ez így tovább nem mehet! A taxiban össze is kerül egy vele fajsúlyos leányzóval, ásó, kapa, nagyharang. Finálé. Egyszerű a képlet, mint randivacsora közben hüvelygombáról és kakilásról beszélni, ám a kötelező taplóságok ezúttal még jól is állnak. Sőt, ami nagy szó: sem a filmidő, sem az überkésztetés nem veszi magát túl hosszúra, ráadásul a felszínes szituarctalanságok között mélyebben a néző bőrébe fészkelő azonosulási sík is helyet kap: biztos, hogy mindig a társaság „menő” tagjai a kívánatosak, a balfék pedig a bűnbak? Nem lehet, hogy ami kívül csillog, belül hasonlóan szánnivaló és/vagy elítélendő, ami pedig kívül szaglik, annak csupán annyi a bűne, hogy nem egy tucat? Hm.

A három barát jócskán vértelen, de hát nem is rájuk van kifaragva a film, hanem Barry Burke-re, és egyszer úgyis leleplezem, hogy az őt játszó Tyler Labine Jack Black ikertesója, annyira olyan, és annyira jól csinálja! Nem is csoda, hogy egyre több filmszereppel dobálják meg. A Barry mellé nőül álló Melanie Miller arca mögött Lucy Punch szintén spíler ebben a játékban, így kettőjük mellett minden és mindenki csak kulissza lehet. Közös jeleneteik el is döntik a film sorsát, simán jobblétre ébresztik a tucat-történetet. A taxiban megismerkedős párbeszéd például simán top 10-es az elmúlt évek vígjáték-scene-jei között, rendkívül vivid és kreatív, hangulatos és vicces. Vállalhatatlan zsák foltot keres? Ugyan már! Az a Barry, aki letagadná őket!

2014, amerikai, 87 perc
rendező: Rob Pearlstein
forgatókönyvíró: Rob Pearlstein
szereplők: Tyler Labine, Damon Wayans Jr.,
Lucy Punch, Hayes MacArthur, Thomas Middleditch, Ed Helms

Szilvási Krisztián

2015.09.25