A magyar Szentek ábrázolása Szlovákia középkori templomaiban

Görföl Jenő fotókiállítása Mosonmagyaróváron

Augusztus 20-án, csütörtökön 17 órakor a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király út 140.) A magyar Szentek ábrázolása Szlovákia középkori templomaiban címmel Görföl Jenő fényképész kiállítása nyílik. A tárlat szeptember 27-ig tekinthető meg.

Görföl Jenő, a 2015-ben Magyar Érdemrend Lovagkeresztje címmel kitüntetett kultúraszervező, fényképész, a Csemadok országos titkára fotókiállításának képei az azonos címet viselő könyvben megjelent fotók eredetijei. A kiállítást a mű társszerzője, Kovács László Csemadok Életmű Díjas valamint Kazinczy-díjas történész, helytörténész, író ismerteti.

A kiállítás a Szlovákia területén ma is látható 13 templomi képciklust és 16 középkori oltárt mutat be, amelyek összegyűjtése szinte az utolsó pillanatban történt, mert az enyészet, az emberi közömbösség az ilyen jellegű hagyatékoknak könnyű elvesztéséhez, megsemmisüléséhez vezet.

A fotókon látható műemlékek nagy része a 13-14. századból való: a legtöbb falfestészeti emlék Gömörben, a Szepességben, Liptóban, a bányavárosokban és Pozsony környékén maradt meg. A magyar szentek ábrázolása, különösen Szent Istváné és Szent Lászlóé az Anjouk és Luxemburgi Zsigmond idején egyfajta politikai program is volt, hiszen az Árpád-házzal, kiemelten az Árpád-házi szentekkel akarták legitimizálni uralmukat a magyar trónon. Ezért jelenik meg több helyen a három szent király, István, László, Imre, illetve Szent Erzsébet kultuszának részeként képzőművészeti ábrázolásuk.

2015.08.10