István, a király Komáromban

A Magyar Lovas Színház előadása

Augusztus 15-én és 16.-án (pénteken és szombaton) 19.00 órai kezdettel tekinthetik meg az érdeklődők a komáromi fedeles Lovardában az István, a király című rockoperát a Magyar Lovas Színház előadásában. Bródy János és a Szörényi-testvérek művét Derzsi György vitte színre. Belépők: 5500,- és 6500,- Ft.

Szereplők: Borbély Rihárd, Vadkerti Imre, Fehér Nóra, Derzsi György, Kovács Koppány, Szirbik Bernadett, Deák Fruzsina, Cselepák Balázs, Oláh Sándor, Balogh Gábor, Bányoczky Nóra, Pászthy Viktória, Magyar Krisztina, Ágoston Máté és még sokan mások. Langallik néptánc együttes, a Magyar Lovas Színház Komárom tánccsoportja, lovasai, íjászai, statisztái.

A rockopera főhősei az első magyar király, István, aki az országot a keresztény Európába integrálta, és a törzsi-nemzetségi kötelékekhez ragaszkodó, az ősi tradíciókat őrző-védelmező Koppány. Az országba Gizellával érkezett lovagokat és papokat Asztrik apát vezeti István és a kereszténység pártján, Laborc és Torda táltos pedig Koppány mellett sorakozik fel a békétlen magyar főurakkal együtt. Géza halála után Koppány ősi szokás szerint feleségül kéreti Saroltot és át akarja venni Géza örökét. Véres összeütközésre kerül sor, amelyben István seregei győznek. Bár Réka, Koppány kereszténnyé lett leánya méltón el akarja temettetni apját, Sarolt ragaszkodik az elrettentő példastatuáláshoz, így Koppányt felnégyelik. István magányosan vívódik a rá váró feladatok súlya alatt, de vállalja sorsát. Az 1000. év decemberének 25. napján királlyá koronázzák. Ez az előadás témája miatt szinte a lovas színház számára íródott, aki megnézi egy valódi időutazás részesévé válik.

A Magyar Lovas Színház Komárom mára Magyarország, sőt talán a világ egyetlen olyan kőszínháza, mely saját épülettel, lóállománnyal és állandó társulattal rendelkezik és lovas színházként működik, új műfajt teremtve ezzel a színháztörténet írás számára.

2014.08.10