Fény derült az idei Kaszás Attila-díj jelöltjeire


Bemutatták az idei Kaszás Attila-díj három jelöltjét: Kiss Mari, Kristán Attila és Mészáros Tibor az a három színművész, akik közül egyikük augusztus 29-én átveheti majd az elismerést a Csokonai Nemzeti Színházban. Az utolsó fordulóban a közönség dönthet arról, hogy a három művész közül ki lesz a nyertes.

Kiss Marit a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának tagját, Kristán Attilát, a Nemzeti Színház művészét és Mészáros Tibort, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművészét jelölték 2015-ben a Kaszás Attila-díjra. A május 26-i sajtótájékoztatón dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, a díjat 2008-ban alapították, amellyel évről évre a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzik ki célul. „Ez egy olyan kulturális üzenet Magyarországon, amire mindenki odafigyel” – fogalmazott az államtitkár, aki arról is beszámolt, hogy az eddigiekkel ellentétben a szervezésbe idén a kulturális tárca is beszállt, de mindezt a díj eredeti megfogalmazását tiszteletben tartva, egyfajta mecenatúraként segítséget nyújtva.

Pokorni Zoltán a díj egyik alapítója kiemelte, a díj alapításakor fontos szempont volt, hogy ne csak a zsűri, vagy kuratórium döntsön a Kaszás Attila-díjról, hanem a színészek maguk közül válasszák ki az általuk legalkalmasabbnak tartott kollégát. „Büszkék lehetünk arra, hogy már nyolcadik alkalommal szervezzük meg a díjátadót, aminek most már nemcsak a névadója, hanem a díjazottak névsora is emeli a rangját” – fogalmazott.

Vasvári Csaba színművész, aki szintén az alapítók között volt, ismertette az eddigi jelölteket és díjazottakat. A szavazási eljárás első fordulójában – a szokásoknak megfelelően – minden magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínház, illetve alternatív színház színészei leadhatták voksukat a saját társulatuk valamely tagjára. A második szavazási körben a jelöltek maguk közül választották ki a harmadik fordulóba továbbjutó három színművészt.

Ráckevei Anna, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatónője örömmel üdvözölte, hogy az idén 8. alkalommal adhatják majd át a díjat az országos színházi évadnyitóval egy időpontban, augusztus 29-én Debrecenben, az idén 150 éves Csokonai Színházban. Az utolsó fordulóban a közönség dönthet arról, hogy a három művész közül ki lesz a nyertes. Szavazni 2015. június 1. és 2015. július 31. között lehet telefonon, hétköznapokon 9-17 óra között, a 06/20/269-5929-es számon, illetve a www.kaszasattiladij.hu oldalon leadott szavazattal.

Az eddigi díjazottak:
2008: Szarvas József, a Nemzeti Színház társulatának tagja
2009: Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze
2010: Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze
2011: Mucsi Zoltán, a Bárka Színház tagja
2012: Bányai Kelemen Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat művésze
2013: Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház tagja
2014: Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja

Forrás: kultura.hu
Fotó: Csákvári Zsigmond

2015.06.04