Győr és Esztergom együttműködése a gépész szakképzésben


A Széchenyi István Egyetem tizenöt évvel ezelőtt, 1999-ben a gépipari mérnökasszisztens akkreditált felsőfokú szakképzés indításával a térségi munkaerőpiac résztvevőivel új, a gyakorlati felkészítést erőteljesen alkalmazó együttműködési programot indított.

A 15 év alatt a képzésben közel ezerötszázan tanultak, s kaptak szakmai bizonyítványt. A gyors és anyagilag motiváló elhelyezkedés mellett vonzó volt a további tanulmányok lehetősége is, az asszisztensek közel fele valamelyik győri járműipari szakon folytatta tanulmányait. A 4 féléves oktatási program a Széchenyi István Egyetem szakmai irányítása és felügyelete mellett a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolában és az esztergomi Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskolában valósult meg. Jogszabályi változás miatt a képzés átalakult, az eddigi formájában megszűnt.

„A másfél évtizedes kiváló szakmai együttműködést, a három intézmény tapasztalatait a jövőben az új gyakorlati együttműködési programok indításakor is hasznosítja majd a Széchenyi István Egyetem” – mondta el az Esztergomban tartott záró konzultáción dr. Földesi Péter rektor.

A szakképzés győri együttműködési programja keretében a térségi munkaerőpiaccal kialakított sikeres és szoros együttműködést az egyetem és Győr város vezetése is hatékonynak, a gazdaság igényeit szolgálónak értékelte. Ezért Borkai Zsolt, Győr polgármestere a gépipari mérnökasszisztens programban résztvevő két középiskolának és Fenyvesi Ottó esztergomi igazgatóhelyettesnek a Győri Városháza Ezüst Érmét adományozta, dr. Földesi Péter rektor a program több tanárának díszoklevelet adott át.

Winkler Csaba

2014.07.10