Eötvös Péter Három nővér című operáját is műsorra tűzi jövőre a bécsi operaház

MTI

Öt opera- és három balettpremier között Eötvös Péter Három nővér című operájának bemutatója is szerepel a Bécsi Állami Opera következő évadjának programjában. A 2015/2016-os évadot Giuseppe Verdi Macbeth című műve nyitja meg október 4-én. A darabot Christian Räth rendezi, a francia Alain Altinoglu és az ausztrál Simone Young felváltva vezényli.

November 19-én Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című operájának bemutatóját tartják. Dominique Meyer sajnálatát fejezte ki, hogy a címszerepet nem Elisabeth Kulman osztrák operaénekesnő fogja énekelni. A művésznő egyelőre eltávolodott az opera műfajától, azonban Meyer reményét fejezte ki, hogy nemsokára újra köszönthetik az operaházak színpadán.

December 13-án a Leos Janacek-ciklus folytatásaként A Makropulos-ügy (Vec Makropulos) című operát mutatják be a német Peter Stein rendezésében és Jakub Hrusa cseh karmester vezényletével.

Eötvös Péter Három nővér (Tri Sestri) című operája a tavaszi bemutatók sorát nyitja meg március 6-án. A szerző maga vezényli a darabot, amelyet az izraeli Juval Saron visz színpadra. Az ősbemutatótól eltérően a Staatsoperben a három nővért nem három kontratenor, hanem egy kontratenor és két szoprán énekli, az igazgató kifejezett kérésére, mivel nem akarja, hogy – mint mondta – egy kortárs darabot kizárólag vendégművészekkel adjanak elő.

Giacomo Puccini Turandot című operáját április 28-án mutatják be. A darabot Gustavo Dudamel venezuelai karmester vezényli, aki először szerepel a Staatsoper művészeként.

Az igazgató kiemelte: a következő szezon sztárfellépőkben sem fog szűkölködni, hiszen Bécsben lép majd fel Diana Damrau, Elina Garanca, Joyce di Donato, Edita Gruberova, Anja Harteros és Anna Netrebko az operaénekesnők közül, az operaénekesek sorát pedig Jonas Kaufmann, Bryn Terfel, Piotr Beczala, Placido Domingo, Ildebrando D’Arcangelo és Joseph Calleja gazdagítja.

Három balettpremierre is sor kerül, október 29-én a német Stephan Thoss, az angliai Christopher Wheeldon és az amerikai Jerome Robbins koreográfus mutatkozik be a bécsi közönségnek, március 20-án a Le Corsaire című, Manuel Legris a francia balettművész által koreografált előadás látható, június 26-án pedig a már hagyománnyá vált Nurejev-gálának ad otthont a bécsi színpad, az operaház balettegyüttesének előadásában.

Az új gyerekprogramok közül december 23-tól Johanna Doderer osztrák zeneszerző Fatima, avagy a bátor gyerekek című előadása látható, március 19-én a magyar származású osztrák zeneszerző, Erőd Iván Pici és Anti (Pünktchen und Anton) című gyerekoperáját tűzik műsorra, a darab Erich Kästner azonos című gyerekkönyve alapján készült.

A Bécsi Állami Operának a most futó szezonra becsült 33,5 millió euró jegyárbevétele 50 százalékkal haladja meg a három berlini operaházét együttvéve. Az igazgató szerint az operaház évadonkénti 417 ezer nézőjének harmada turista. Az áfa tízről 13 százalékra emelése miatt a következő szezonban a jegyek 2,7 százalékkal lesznek drágábbak, azonban az árváltozás nem vonatkozik majd az állóhelyekre és az ifjúsági jegyekre.

Forrás: Gräf Szilvia, MTI


A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.04.14