Az Andrássy-lányok élete

Kovács Lajos helytörténész előadása a megyei könyvtárban

Április 2-án (csütörtökön) 17 órai kezdettel igazán érdekes előadáson vehetnek részt mindazok, akik érdeklődnek a XX. század, a családtörténelem, vagy éppen az arisztokrácia iránt. Az előadás aktualitását az adja, hogy a Nagy Háború 100 éves évfordulója tiszteletére az Európa Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg Andrássy Ilona grófnő "Mindennek vége" című első világháborús naplója. 

A napló Andrássy Ilona Rómer Flóris Múzeumban őrzött irathagyatékában található. Andrássy Ilonának (aki nem más, mint a "nagy" Andrássy Gyula, a Monarchia legnagyobb külügyminiszterének unokája és ifjabb Andrássy Gyula, a Monarchia utolsó külügyminiszterének nevelt lánya), három húga volt: Borbála, Katalin és Klára. A nagyközönség jól ismeri a naplóíró Katalint (Károlyi Mihálynét, a "Vörös Grófnőt"). Kevésbé ismeri a naplóíró Borbálát (őrgróf Pallavicini Györgynét) aki talán a legjobb tollú volt mind között; s eddig egyáltalán nem ismerte Andrássy Ilona írói ambícióit. Sajnos Klárának - ha családi hagyomány szerint - volt is naplója, az máig nem került elő. Károlyi Mihályné életén kívül még kevésbé ismerjük e figyelemre méltó asszonyok viszontagságokkal teli, fordulatokban, örömökben és tragédiákban gazdag életsorsát, amelyeken keresztülszántottak a huszadik század eseményei. Andrássy Ilonának a háborús napló mellett a fenti hagyatékban megmaradt családi levelezése ad alkalmat a hagyaték gondozójának, hogy felidézze az Andrássy-lányok felkavaró életét ... és halálát.

A rendezvénynek a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubja ad otthont (Győr, Herman O. u. 22., földszint). Az előadásra a belépés díjtalan.

2015.03.23