Okuláré Projekt Vol. 6

A Kozi Drink Bárban

Március 23-án, hétfőn 19 órakor a Kozi Drink Bárban (Városház tér 3.) immár hatodjára jelentkezik a független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, civil közösségek összefogásában megvalósuló, város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat, az Okuláré Projekt. A téma ezúttal a Diszkrimináció lesz.

A program: a dél-amerikai gyökerekkel is rendelkező Hedvig Monsterrat Flores egyfelvonásosa, Az új főnök egy cég alkalmazottainak előítéleteit boncolgatja; a vajdasági magyar költő és írónő, Terék Anna darabja, a Mennyország tornáca egy túlvilági diszkriminációs rémálomról mesél; a kollektív improvizációs csapat, a Grund Színház pedig egy siket ember történetét meséli el, aki elment egy felvételi elbeszélgetésre.

2014 tavasza óta eddig 5 Okuláré Projekt került megrendezésre, felvonultatva 10 drámaírót, 15 új egyfelvonásost, eddig összesen 22 helyszínt, és kb. 1600 nézőt. A szervezők minden alkalommal három-három drámaírót kérnek fel arra, hogy egy aktuális, előre megadott témáról írjanak egy-egy, maximum 15 perces egyfelvonásost.

Az est menetéről: A résztvevő helyszínek színészei felolvassák a darabokat. Ezután beszélgetés következik, ahol a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, és végül szavazással döntenek, melyik írás tetszett a közönségnek aznap este a legjobban. Az est végén internetes körkapcsolással minden helyszín néhány mondatban összegzi a tapasztalatokat, a voksolás eredményét és a beszélgetések legfontosabb gondolatait. A legtöbb helyszínen megszavazott író a következő hónapra is meghívást kap. A márciusi alkalomra a szervezők olyan egyfelvonásosok megalkotására kérték fel drámaírókat, amely a DISZKRIMINÁCIÓ témakörére reflektál. Olyan darabokat kértünk tehát, ahol valakit diszkriminálnak, vagy valaki diszkriminál.

További információ az esemény hivatalos Facebook-oldalán található.

2015.03.18