Oscar-díj 2015

MTI

Az MTI február 23-án, hétfőn jelentette, hogy Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című showbiznisz-szatírája a legjobb film, rendezés, operatőr és eredeti forgatókönyv Oscar-díját is elnyerte az Amerikai Filmakadémia 87. díjátadó ceremóniáján helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban.

Az 52 esztendős filmesnek a Birdman az ötödik produkciója. A Michael Keaton főszereplésével forgatott alkotás a legnagyobb bevételű film lett, amit mexikói rendező valaha készített. Inárritunak korábban már volt egy rendezői Oscar-jelölése: Babel című filmjéért 2007-ben volt esélyes a díjra.

Az idei gálán három kategóriában számíthatott Oscar-díjra – a legjobb film producereként, rendezőként és forgatókönyvíróként –, és mindhárom elismerést be is söpörte. Operatőre, Emmanuel Lubezki szintén díjazott lett.

Rendezői Oscarját átvéve Inárritu arról beszélt, hogy egy versenyben valaki győz és vannak vesztesek, ám a filmeknél végül az idő dönti el, hogy valójában melyik volt a legjobb.

Julianne Moore a Still Alice című Alzheimer-dráma főhősének megformálásáért a legjobb színésznő, Eddie Redmayne pedig A mindenség elmélete című filmben nyújtott játékáért a legjobb színész Oscar-díját vehette át. Az 55 esztendős Moore-t eddig ötször jelölték Oscarra, de most először vehette kezébe a szobrot. A Still Alice című filmben nyelvészprofesszort alakít, aki kezdi elfelejteni a szavakat, és mikor orvoshoz fordul, kiderül, hogy Alzheimer-kórban szenved. Az azonos című könyv nyomán forgatott produkcióval Moore korábban a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is elnyerte, valamint a hollywoodi színészcéh (SAG) is az ő alakítását tartotta a legjobbnak az idei mezőnyből.

Eddie Redmayne első Oscar-jelölését váltotta díjra. A 33 éves brit színész Stephen Hawking elméleti fizikust személyesítette meg A mindenség elméletében nagy technikai bravúrral ábrázolva a tolószékbe kényszerülő, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS-ben) szenvedő tudóst. Játékáért az idei díjszezonban ő is Golden Globe-, valamint BAFTA-díjban részesült.


A 87. Oscar Díjátadó győztesei:

Legjobb film: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Legjobb férfi főszereplő: Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)
Legjobb női főszereplő: Julianne Moore (Still Alice)
Legjobb női mellékszereplő: Patricia Arquette (Sráckor)
Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons (Whiplash)
Legjobb rendezés: Alejandro González Iñarritu (Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Legjobb külföldi film: Ida (Lengyelország)
Legjobb animációs film: Hős6os
Legjobb eredeti forgatókönyv: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Kódjátszma
Legjobb betétdal: Glory (Selma)
Legjobb filmzene: Alexandre Desplat (A Grand Budapest Hotel)
Legjobb jelmez: A Grand Budapest Hotel
Legjobb smink: A Grand Budapest Hotel
Legjobb rövidfilm: The Phone Call
Legjobb rövid dokumentumfilm: Crisis Hotline: Veterens Press 1
Legjobb hangkeverés: Whiplash
Legjobb hangvágás: Amerikai mesterlövész
Legjobb speciális effektusok: Csillagok között
Legjobb animációs rövidfilm: Feast
Legjobb díszlet: A Grand Budapest Hotel
Legjobb operatőr: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Legjobb vágás: Whiplash
Legjobb dokumentumfilm: Citizenfour

Forrás: MTI

2015.02.24