Megyei díjak a kultúra napján


A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat A magyar kultúra napjának ünnepségét Győrben rendezte január 21-én, a Fruhmann-házban, ahol Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke átadta a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozatának elismeréseit.

„…A magyar kultúra napja minden magyar ember ünnepe, aki elfogadja, érti és ismeri mindazt, amit ez a kis nemzet történelme során létrehozott. Mindazoké, akik hitet tesznek a magyar kultúra, a nemzet szellemi értékeinek megőrzése és továbbörökítése mellett. Közöttük pedig vannak olyanok, akik ezt még nagyobb hittel, elszántsággal teszik, őket köszöntjük ma a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozata elismerésének átadásával… A megyei önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai mellett – önként vállalt feladatként – nagyon fontosnak tartja, hogy az arra érdemes személyek kiemelkedő munkáját elismerje. Többek között e célt szolgálja a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj is, melyet több tagozatban adunk ki évről-évre, immár 12 esztendeje.” (Németh Zoltán)

A 2015-ös évben a díjakat Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke, Illés Csaba győri iparművész és Molnár István, beledi fotóművész vehette át a közgyűlés elnökétől.

Villányi Tibor, aki 1980 óta a Zsidó Hitközség elnöke, fontos feladatának tekinti a hitélet fenntartását, a temetők rendben tartását, ünnepeik méltó megtartásának feltételeinek megteremtését, a zsidó hagyományok megismertetését más vallásúakkal, valamint azt, hogy az elmúlt idők szenvedéseire emlékezni és emlékeztetni kell mindenkit. Szerepet játszott a Zsinagóga felújításában és a Kossuth utcai menház múzeummá alakításában. A most kapott díjjal járó pénzjutalmat is az épület további felújítására ajánlotta fel.

Illés Csaba egy személyben többszörös nívódíjas formatervező iparművész, kiváló művészetpedagógus és képzőművész. Megvalósult tervei mellett cégérei, grafikái és plasztikái Győr és Sopron köztereit díszítik, valamint közgyűjteményeit gazdagítják. Szerteágazó alkotói munkája mellett jelentős közművelődési, művészet-szervezői tevékenysége is: a Képző és Iparművészeti Szövetség megyei titkáraként, a Megyei Művészeti Tanács tagjaként és a Győri Művésztelep vezetőjeként is dolgozott.

Molnár István fotóművész is sokoldalú személyiség. Pályafutását szociofotókkal és portrékkal kezdte, majd áttért a természetfotózásra. Rendszeresen kiállít, és képei nyomtatásban is megjelennek. 2008 óta digitális technikával dolgozik, munkái így is sikeresek. Szíve a Rábaközhöz húzza, küldetésének tekinti a térség természeti, kulturális és épített örökségének fotókon történő bemutatását, dokumentálását, valamint az ifjúság oktatását.

2015.01.26