A Hangraforgó Klub első féléve

Júniusi záróest Huzella Péterrel – F. Sipos Bea írása

hangraforgo-klub

Első félévi előadássorozatát zárta a Hangraforgó Klub június 6-án a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubhelyiségében Föl-földobott kő című műsorával. Az esten ezúttal Huzella Péter, a Kaláka együttes egykori tagja, Kossuth-díjas előadóművész vendégeskedett.

A januári műsorban a szűkebb szülőföldtől kiindulva, a győri és győri kötődésű költőket megszólaltatva, februárban szemezgetve a szerelmes versek között, márciusban 1848-ig visszarepülve az időben, áprilisban már a kortárs költészetben barangolva, májusban az időtlen, örök érvényű népdalokat énekelve, júniusban a világban szétszóródott vagy határon kívülre sorolódott verseken át végül visszaérkeztünk a szülőföldhöz. A téma nem véletlen: kimondva vagy kimondatlanul a június 4-i szomorú trianoni évforduló hívta elő ezeket a verseket. Ady Endre mellett többek között Balassi Bálint, Kölcsey Ferenc, Reményik Sándor, Gál Sándor, Vári Fábián László, Kányádi Sándor, Sulyok Vince énekelt versei hangzottak el.

Klubvendégünk, Huzella Péter Ady versei mentén vette föl a fonalat, sokat mesélt, sokat énekelt – dalai által szólaltak meg ezen az estén például József Attila, Kosztolányi Dezső, Zalán Tibor gondolatai.

Az énekelt versnek ez a fajta intim, egy-kétszemélyes megszólaltatási módja manapság talán nem túlságosan trendi. Való igaz, a fiatal korosztályt kevésbé vonzza. Mindenesetre van egy keresetlen, póztalan, közvetlen hangulata, amely hónapról hónapra megtalálja a közönségét. Ebben a szellemben várjuk vissza vendégeinket a nyári szünet után szeptember első péntekén szokott helyünkön, a Központi Könyvtár Herman Ottó utcai klubjában – kortárs költők verseivel!

F. Sipos Bea
Fotók: Molnár György

2014.06.17