Harcsás Judit – Kovácsné Bognár Ilona: Réteskönyv

Kötetbemutató a 85. Ünnepi Könyvhéten – tmoni írása

reteskonyv

A 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok igen gazdag győri programjában – szokás szerint – a helyi szerzők is szép számmal képviseltették magukat mind a szépirodalomban, mind az ismeretterjesztő prózában: Dittrich Panka, Antal Judit, Cs. Németh Margit, Nagykutasi Viktor, Darmos István, Ditrói Mária, hogy csak néhányat említsünk közülük.

Harcsás Judit és Kovácsné Bognár Ilona Réteskönyvének bemutatójára június 13-án (pénteken) került sor a Baross úti Látogatóközpontban. A kötetet Lengyel József és Sárközi Bognár Éva cukrászmesterek ajánlották a jelenlévők figyelmébe. Közreműködött Jónás Alexandra előadó-énekes, Lauer Barnabás hatodik osztályos tanuló, valamint a rétesrekorderek.

A győri rétessütő asszonyok történetét összefoglaló kiadványban minden benne van, amit ezek a csodás hölgyek a sok év alatt megtapasztaltak és véghezvittek. Többek között világrekordot állítottak fel réteshúzásból, 100 és fél méteres rétest készítettek, ami egyszerű háziasszonyoknak majdnem, hogy elképzelhetetlen. Arról pedig minden érdeklődő személyesen győződhetett meg, hogy ezek a sütemények a magyar konyha tradicionális ételei, istenien finomak. A rétes történetéről, receptekről és élményekről olvashatunk Harcsás Judit győri újságíró és Kovácsné Bognár Ilona, a rétesrekorderek vezetőjének rengeteg képpel illusztrált könyvében.

A szép kivitelű kötet megjelenésének apropója a Guinness-rekord mellett az, hogy ez a finomság a gasztrokultúránk részét képezi már a XVI. század óta, és Győrben is nagy hagyománya van. Nem véletlen, hogy a mű alcíme: Ízek, ötletek Győrből. Mielőtt valaki azt képzelné, egy provinciális könyvről van szó, elárulom, hogy teljes áttekintést kap az olvasó a rétes történetéről, világkörüli útjáról, néprajzi szerepéről, fajtáiról; valamint recepteket is talál, sőt még irodalmi vonatkozásokat is, mint például verseket.

és csodára, meggyes-mákos,
Túrós, narancsos és tojásos…
A tésztája omlós, krémes
A torták királynője vagy, RÉTES!

(Lauer Barnabás)

tmoni
Fotók: Molnár György

2014.06.16