Nemak-Mobilis robotverseny – FLL Győr regionális forduló

A Mobilis Bits MRGT és a sin/cos jutott tovább a lengyelországi nemzetközi elődöntőbe

nemak-mobilis-robotverseny

A Mobilis Bits MRGT győzelmével végződött a negyedik alkalommal megrendezett Nemak-Mobilis robotverseny, a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny győri regionális fordulója. A Mobilis csapata mellett a budapesti sin/cos jutott tovább a globális versenysorozat februárban, Lengyelországban rendezendő nemzetközi elődöntőjébe.

A Mobilis által alapított regionális mentorprogram – az élményközpont vállalati együttműködéseinek köszönhetően – 9 intézmény csapata számára biztosította a részvétel lehetőségét a rangos megmérettetésen. A látványos robot játék menetek mellett robotikához, digitalizációhoz, elektromossághoz kapcsolódó kísérleti bemutatókkal és egyéb színes kísérőprogramokkal várta látogatóit a tudományos élményközpont.

A FIRST LEGO League egy globális versenysorozat, amely küzdelmein 9-16 éves diákokból álló csapatok vesznek részt. Európa-szerte közel 1100 csapat részvételével zajlanak a regionális versenyek, Magyarországon pedig 6 regionális fordulót rendeznek ezekben a hetekben. A népszerű eszközkészlettel zajló, különleges hangulatú versenysorozat világszerte játszva tanítja, és szinte észrevétlenül tereli a diákokat a napjainkban különösen fontos műszaki-mérnöki-informatikai pályák irányába.

A komplex megmérettetés során a LEGO-robotok építését és programozását tesztelő technikai versenyszámok mellett további két feladat várt a csapatokra. Az idei versenyévad címe „City Shaper”, azaz a jövő városainak kialakítása. Heteken-hónapokon át tartó előzetes kutatást végeztek ebben a témakörben a csapatok, majd a témához kapcsolódóan kidolgozott innovatív ötletüket, javaslatukat szakmai zsűri számára mutatták be a rendezvényen. A versenyt egy csapatmunkát tesztelő feladat tette teljessé. Országos szinten is egyedülálló műhely a Mobilis által alapított regionális mentorprogram, amely versenycsapatok megalakulásához és működéséhez nyújt támogatást. A mentorprogram keretében a Nemak Győr Kft. 8 győri csapat számára biztosítja a versenyzés lehetőségét, egy mosonmagyaróvári csapat pedig az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. támogatásának köszönhetően tud részt venni a versenyen. A Mobilis szakmai-módszertani tapasztalatainak átadásával segíti az iskolai szakkörök megalakítását és versenycsapatok létrehozását, valamint az eredményes felkészülést.

A látványos verseny mellett idén is színes kísérőprogramokat kínált a Mobilis. A látogatók kipróbálhatták a MobilITy-Győr Digitális Élményközpont attrakcióit, valamint részt vehettek egy olyan foglalkozáson, amely különleges vizuális nyelvként használta a LEGO kockákat. A tudományos élményközpont ezen a napon elektromosságot, digitalizációt középpontba állító kísérleti bemutatókkal várta a látogatókat. A Mobilis LEGO szakkörös diákjai idén is bemutatták az FLL Junior versenyfeladatait, a látványos robot játék menetek közötti szünetekben pedig DJ Matyi, Magyarország legfiatalabb rádiósa szórakoztatta a résztvevőket.

Névadó szponzorként a Nemak Győr Kft., kiemelt támogatóként pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az IGM Robotrendszerek Kft. és a Vidanet Zrt. segítette a rendezvény lebonyolítását. Évek óta tartó támogatásuk arról tanúskodik, hogy a műszaki pályaorientáció különösen fontos téma, az FLL pedig értékes eszköz a gazdasági élet számára.

A versenyszámok győztesei:

Csapatmunka: AporTech (Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium, Győr)
Kutatómunka: sin/cos (Alternatív Közgazdasági Gimnázium Budapest)
Robot Design: Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr)
Robot Játék: Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr)
A zsűri különdíja: ALCSABDA (Tápszentmiklósi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola)
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja a legjobb győri csapat számára: Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr)

A verseny összesített végeredménye:

1. helyezett: Mobilis Bits MRGT (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr)
2. helyezett: sin/cos (Alternatív Közgazdasági Gimnázium Budapest)
3. helyezett: AporTech (Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium, Győr)

Az első két helyezett jutott tovább a versenysorozat februárban Lengyelországban megrendezésre kerülő nemzetközi elődöntőjébe.

2019.12.02