A madridi iparművészeti múzeumban láthatók a Herendi Porcelánmanufaktúra munkái


herendi-porcelan

A madridi iparművészeti múzeumban láthatók a Herendi Porcelánmanufaktúra munkái, amelyek először mutatkoznak be Spanyolországban kiállításon. A Herend: A magyar porcelán művészete – Időtlen elegancia című tárlaton több mint 300 darabból álló válogatást tekinthet meg a nagyközönség a mintegy 200 éves múltra visszatekintő magyar kézműves porcelángyártás remekműveiből.

„A herendi porcelán nemcsak gyönyörű használati tárgy, hanem egyben művészi alkotás is, amelyben a négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő révén az egész világ bele van zárva” – mondta a kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. Simon Attila hangsúlyozta: a manufaktúra kulturális missziója, hogy megismertesse a hagyományt és innovációt, amelyet a herendi porcelán képvisel. Mint mondta, „a porcelán évezredek óta köt össze embereket, városokat, földrajzi régiókat”, ezért számukra minden egyes újabb kiállítás ünnepet jelent.

A madridi magyar nagykövetség közreműködésével létrejött tárlat látogatói bepillantást kaphatnak a herendi manufaktúra történetébe, a porcelánkészítés technológiájába, de elsősorban a formák és színek rendkívüli változatosságával találkozhatnak. Kiemelt helyet kapott a válogatásban a három leghíresebb herendi motívum, a Viktória, a Rotschild és az Apponyi, amelyek névadói maguk is a manufaktúra megrendelői közé tartoztak.

A Bakony lábánál 192 évvel ezelőtt alapított kézműves porcelánüzem termékpalettáján ma már több mint 16 ezer forma és 4 ezer minta szerepel. Évente 350-400 új terméket állítanak elő, amelyekből a világ több mint 60 országába exportálnak.

A porcelánmanufaktúra kiállítása január 13-ig tekinthető meg a spanyol fővárosban.

Forrás: MTI

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.10.28