A KOMP a győri Múzeumházba érkezett

Molnár György tudósítása a kiállításmegnyitóról

komp-kiallitas-muzeumhaz

A KOMP (KOrtárs Művészeti Panoráma) tárlata Mosonmagyaróvár, Somorja és Dunaszerdahely után 2018. október 11-én érkezett Győrbe. A kiállításon Almási Róbert, Zuzana Benkova, Borbély Károly, Borbély Máté, Csizmadia István, Füredi Kornél, Juhász Tibor, Kovács Csonga Anikó, Lebó Ferenc, Lipcsey György, Miro Gábris, M. Tóth Judit, Simon Anikó, Sipeki Zoltán, Uzsák Zoltán, Varga György alkotásaiból láthat a közönség válogatást a Múzeumházban.

A KOMP alkotóközösség tíz évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a Duna északi és déli partján élő művészeket összehozza, számukra bemutatkozási lehetőséget biztosítson határon innen és túl. Alkotóközösségük tagjai feladatuknak tekintik a szépséget, a pozitív érzéseket és gondolatokat közvetíteni az emberek felé, láttatni, hogy különböző kultúrák, különböző személyiségek hasonlóan gondolkoznak alapvető emberi értékekben, s azokat meg is mutatják a művészet eszközivel.

Lebó Ferenc szobrászművész házigazdaként köszöntőjében elmondta, hogy a mostani győri közös kiállítás apropója az október 18-i Szent Lukács Nap. Szent Lukács az orvosok mellett a képzőművészek védőszentje is, és néhány éve ezt a napot jelölték ki a Festészet Napjává.

Kara Ákos országgyűlési képviselő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: „A művészeteknek fontos szerepük van az életünkben, a hétköznapokból kilépve, vagy éppen azokat megjelenítve, az alkotásokon keresztül érezzük igazán, hogy az emberi képzelő- és alkotóerő határtalan.

Borbély Károly festőművész, egyetemi tanár megnyitóbeszédében a közelmúltban elhunyt Almási Róbert alkotótársról emlékezett meg, aki számára a legfontosabb a látni, érezni és szeretni hármas egysége volt. Később, Szent Lukácsra emlékezve, rámutatott, hogy a művészet is valamiféle orvosság, mely, ha a lelket képes gyógyítani, akkor a testet is.

A kiállításmegnyitó további részében Zuzana Benkova divattervező különböző anyagokból kombinált, színes, minden korosztály számára hordható ruhakölteményeit mutatták be csinos manökenek. A ruhákat M. Tóth Judit győri ékszerkészítő kollekciója tette még látványosabbá.

A megnyitón közreműködtek: Patonai Csenge (fuvola) és Kleé Gergely (cajon).

A tárlat október 30-ig, keddtől vasárnapig, 10 és 16 óra között látogatható (Győr, Bécsi kapu tér 4.).

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.10.16