A Magyar Népmese Hete Ménfőcsanakon

2018. október 1-5.

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház közös szervezésében került megrendezésre a Magyar Népmese Hete a Bezerédj-kastélyban immár 13. alkalommal, ezúttal az Országos Könyvtári Napok keretében.. A Magyar Olvasástársaság még 2005-ben határozta el, hogy Benedek Elek születésnapja legyen a Magyar Népmese Napja. A meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel fordulnak a népmesék felé.

Benedek Elek 1859. szeptember 30-án született Székelyföldön, Kisbaconban. A „nagy mesemondó” rengeteg népmesét gyűjtött össze, ő lett a magyar gyermekirodalom hazai megteremtője. Meséket, verseket, színdarabokat, történelmi műveket írt gyerekeknek, és folyóiratokat szerkesztett. Születésnapja alkalmából 2006 óta minden évben megrendezzük a Magyar Népmese Hetét, amelyre idén is változatos programokkal készültünk.

Október elsején díjaztuk a Benedek Elek meseillusztrációs rajzpályázatra beérkezett legszebb alkotásokat, melyek kiállításra is kerültek. A műveket Lappints Csaba tanár és Pappné Herold Rozália tanító értékelték. Az első helyezettek (korcsoportonként): Széles Karolina, Barassó Kinga, Lele Anna, Visy Laura. Második helyezést értek el: Józsa Lili, Hanich Vivien, Bartek Tekla, Berki Eleonóra. Harmadik helyezettek lettek: Majer Szonja, Fábián Linett, Gerencsér Anna, Kocsis Karina, Tarr Kamilla. Különdíjat kapott: Faluvégi Nóra.

Az első napon nyílt meg Marék Veronika életmű-kiállítása, mely elsőként itt tekinthető meg országos körútja során, eddig csak Budapesten volt látható. Ez a gyönyörű tárlat Marék Veronika mesevilágába és hőseihez visz közelebb bennünket. Október 18-ig még láthatóak a színes képek és tablók, valamint a különböző tárgyak.

Mesemondó versenyre hívtuk a ménfőcsanaki Petőfi S. Iskola legjobb mesemondóit, két kategóriát hirdettünk az 1-6. osztályos tanulóknak. A zsűri tagjai, Berghold Zoltánné és Varga Zoltánné tanítónők, valamint Vass György könyvtáros értékelték a kis mesemondókat. A versenyen a következők bizonyultak a legügyesebbeknek. 1-3. osztályosok: 1. Fodor Karolina, 1. Szabó Patrik, 2. Kasza Laura, 3. Astrauskas Andor. 4-6. osztályosok: 1. Sebestyén Rubina, 1. Szabó Zsófi Alíz, 2. Ienei Brigitta, 2. Cseh Annamária, 3. Erlitz Hunor, 3. Rákossi Hanna.

Október 2-án kedden, az Óvodások versmondásán a csoportok közösen adtak elő verseket. Október 4-én csütörtökön este a felnőtt közönség megismerkedhetett egy hivatásos mesemondóval, Zalka Csenge Virággal, a „Tarkabarka Hölggyel”.

Szerdán és pénteken két napon át folyt a „Meserétes”, ahol alsó tagozatos kisdiákok mesélték egymásnak kedvenc meséiket. A kicsik nagyon boldogok voltak, mert Zalka Csenge Virággal is találkozhattak. Csenge érdeklődését nagyszülei keltették fel a mesék iránt gyermekkorában. Nemzetközi mesemondó pályafutását 12 évvel ezelőtt, 2006-ban kezdte, azóta éli a mesemondók kalandos életét. Járja a világot, történeteket gyűjt, és hazahozza őket a magyar hallgatóknak, a magyar népmeséket pedig külföldön népszerűsíti. Európa sok országában és az Egyesült Államokban is rendszeresen fellép fesztiválokon és különböző rendezvényeken, ahol magyar, angol és spanyol nyelven ad elő történeteket. Fiatal kora ellenére már több könyvet írt, az egyik 2016-ban jelent meg Mesemondók márpedig vannak címmel. Mesemondó mesterdiplomáját és a doktori fokozatot az Egyesült Államokban szerezte Kulturális Tanulmányok szakon. Jelenleg Budapesten, a Világszép Alapítványnál dolgozik.

Mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a csodák átélésének élményére. Csukás István írta: „A mese a lélek tápláléka!”. A meséken felnövő gyerekek sokkal könnyebben tanulnak meg olvasni, ha iskolába kerülnek, Vekerdy Tamás szerint pedig azok a gyerekek, akiknek meséltek, másfél évvel előzik meg kortársaikat. Akiknek mesélnek otthon, nagyobb a szókincsük, élénkebb a fantáziájuk, jobb a rajzkészségük és kreatívabbak is.

Október 1. és 5. között a mesés héten összesen mintegy 700 mese iránt érdeklődő gyermeket és felnőttet fogadtunk szépen felújított könyvtárunkban. Így sok szeretettel várjuk a Mesehét rendezvényein jövőre is az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt!

Sulyok Attiláné

2018.10.11