Magyar-orosz operettgálát mutatott be Kálmán Imre emlékére a moszkvai Nagyszínház


moszkvai-bolsoj-szinhaz

Először mutatott be operettgálát Kálmán Imre emlékére magyar és orosz sztárelőadók részvételével a moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj Tyeatr. Az előadást megelőzően a két ország közötti, 2020-ig szóló kulturális együttműködésről írt alá megállapodást Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Vlagyimir Megyinszkij, az orosz kulturális tárca vezetője – közölte a rendezvényen Konkoly Norbert moszkvai magyar nagykövet.

Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési különmegbízottja kiemelte, hogy az előadás megrendezését Kálmán Yvonne, a zeneszerzőnek a sajtótájékoztatón szintén jelen levő lánya kezdeményezte. „Strauss, Lehár és Kálmán nagy klasszikus operettjei és az opera közötti határok mára elhomályosodtak, már nincs közöttük olyan áthidalhatatlan távolság, mint fél évszázaddal ezelőtt volt” – mondta Svidkoj.

„A legnagyobb rendezők is állítottak színpadra klasszikus operetteket. A Bolsoj előadása tükrözi a zeneművészetben megjelenő viszonylag új tendenciákat, a zenekedvelők igazi ünnepe lesz. Kálmáné csodálatos művészet volt, amely élni segítette az embereket akkor, amikor úgy tűnt, hogy lehetetlen élni. Kevés orvos segített annyit az emberiségnek a 20. században, mint Kálmán Imre zenéje” – összegezte Svidkoj, aki magyarul mondott ezért köszönetet a komponistának.

A gálakoncert szólistái között olyan világhírű operaénekesek szerepeltek, mint Rost Andrea (szoprán), Jelena Guszeva (szoprán), Alekszej Nyekludov (tenor), Anatolij Fokanov (bariton), Boncsér Gergely (tenor) és Andreas Schager (tenor). Az est kiemelt vendége Baráti Kristóf hegedűművész volt. A Káel Csaba, a budapesti Művészetek Palotájának igazgatója által rendezett előadáson a Russzkaja Filarmonyiját, Moszkva szimfonikus zenekarát Mihail Jurovszkij vezényelte.

A Kálmán-operettgála koncert volt a moszkvai Nagyszínház őszi-téli szezonjának első előadása. Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az orosz kulturális minisztérium, a Művészetek Palotája, a moszkvai magyar nagykövetség, a moszkvai magyar kulturális intézet és a Roszkoncert rendezvényszervező iroda közös szervezésében valósult meg.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.09.19