EKF nap a Széchenyi téren

Képriportunk

ekf-nap-szechenyi-ter

Pavilonok, sátrak sora állt szeptember 8-án a Széchenyi téren. A szervezők azonban nem vásárlókat, hanem a kultúra szerelmeseit várták ide, az EKF (Európa Kulturális Fővárosa) napra. A délelőtt 10 órától késő estig tartó programsorozat keretében Győr kulturális intézményei és művészeti csoportjai mutatkoztak be.

A tér szélén álló faházaknál információkkal, kiadványokkal, játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várták az érkezőket: a könyvkötészettől a festészeten át a kosárfonásig különféle technikákkal ismerkedhettek mindazok, akik kedvet éreztek hozzá. A könyvtár standjánál helyismereti, filmes- és irodalmi kvízek között válogatva ki-ki próbára tehette műveltségét. Nagy sikere volt a jutányos áron kapható helyi vonatkozású kiadványoknak és a díjtalan könyvbörzének is.

A bencés templom előtt álló nagyszínpadon rövid szünetekkel amatőr, félprofi és profi énekesek, táncosok, színészek mutatták be produkcióikat. A délelőtt folyamán szerepelt a Zenevarázs Művészeti Csoport, a Viktória Énekstúdió, a Kodály iskola énekkara, a Rozmaring Kórus, a Rába Dal- és Társaskör vegyeskara, a Hazai Dallamok Kórusa és a Győri Stúdiósok.

Délután énekelt az Akord Lengyel Kamarakórus, a Győri Pedagógus Énekkar, és a közönség ekkor hallhatta a Határtalan Dallamokat is. Bemutatkozott a Selena Hastánc csoport és Danger Elements break-csoport is. A Pitypang Gyermek Néptáncegyüttes és a Kisalföld Táncegyüttes a moldvai és hazai néptánc gyöngyszemeiből tartott bemutatót. Míg a Német Kisebbségi Önkormányzat támogatását élvező Stimmung Band könnyed dallamokkal szórakoztatta a közönséget, addig a klasszikus muzsikát a Bellbarrel Klarinét Együttes műsora képviselte. Teljesen más műfajú volt a Révai Zenei Műhely produkciója: előadásukban A Pál utcai fiúkból hallhattunk részleteket.

A délutáni műsorfolyamot a Vaskakas Bábszínház műsora zárta. A társulat ifjú tagjai Lackfi János Paradicsomleves betűtésztával című kötetének Rab Viki által megzenésített verseit adták elő. A koncertet nagy várakozás előzte meg – és nagy taps követte.

Az EKF napot lezáró gálaműsorról külön tudósításban számolunk be.

Berika
Fotók: Berente Erika, Hatvaniné Ragány Klára

2018.09.11