Teaház az augusztusi holdhoz

Demokrácia Okinawán

teahaz_genesius

Egyszerű kis plakát hívogatta a közönséget augusztus 17-én estére a szentiváni moziba. Ez elegendőnek is bizonyult. Nem kellett marketingkampány ahhoz, hogy telt ház legyen. Aki hírét vette, hogy a Genesius Színjátszó Kör Vernon J. Sneider amerikai író Teaház az augusztusi holdhoz című darabját állítja színpadra, gondoskodott arról, hogy időben érkezzen.

A darab a második világháborút követő időben játszódik Okinawán. A történet lényege, hogy a megszálló amerikai hadsereg Fisby kapitányt kiküldi egy eldugott japán falucskába Tobikibe. Feladata, hogy az ott lakókkal megismertesse a demokráciát, gondoskodjon a gazdasági fejlődésről, a megfelelő iskoláról és az egyesületi élet felvirágoztatásáról. A helybéliek próbálnak eleget tenni az új iránymutatásoknak, de ezek eredménye meglehetősen félresikerül… Hogy ki kihez idomul, ki kitől, mit tanul – komikus helyzetek sokaságát eredményezi. A cselekmény sokak számára ismerős lehet, mert a regényből Marlon Brando főszereplésével 1956-ban nagy sikerű film is született. 

A darab tehát a film révén világhírűvé vált, de a társulat kevéssé ismert. Ejtsünk hát néhány szót róluk is! A győrszentiváni Keresztelő Szent János Plébániához kötődő Genesius Színjátszó Kör 2002-ben kezdte működését. Ez egy olyan közösség, amelyben 8-10 éves gyerekek, fiatal felnőttek és a nyugdíjas korosztály is képviselteti magát. Bevallottan amatőrök, saját és közönségük örömére állítanak színpadra évi egy-két darabot. Repertoárjukon szerepelt már például a Liliomfi, a Pygmalion, A Vasmacska kölykei, A viskó, A mennyország kulcsa, A megperzselt fa és a Jövő kezdete. Minden esztendőben a templom búcsújára előadnak egy komoly színjátékot. Ez nem feltétlenül vallásos témájú, de mindenképpen gondolatébresztő mű. Minden második évben, a tagok ötletei és kívánsága szerint augusztus 20-ára egy vidám darabbal készülnek.

A most színpadra állított vígjátékot Szabó Csabáné és Szamosi Béláné rendezte. A főbb szerepekben Burger Gábor (Fisby kapitány), Dongó Gábor (Sakini) és Skaper Vivien (Lótuszvirág) szerepelt. A darabot kevés díszlettel, de annál több leleményességgel állította színpadra a társulat. A poénok ültek, a „japán” szöveg teljesen hitelesnek tűnt, a színészek arcjátéka némafilmbe kívánkozott. Mindezeknek köszönhetően jól érzékelhető volt a sorok között megbújó finom irónia. A közönség hálásan, élénk tapssal fogadta a közel kétórányi felhőtlen szórakozást.

Amennyiben képriportunk felkeltette az érdeklődésüket, figyeljék a plébánia honlapját, mert a tervek szerint a darabot Győrben is előadják!

Berente Erika
Fotó: Kiss Géza

 

 

2018.08.23