Guillame Musso: És azután…

Könyvkritika

guillaume-musso-es-azutan-konyvkritika

Guillame Musso regénye érdekes lelki utazás, egy fiatalember küzdelme önazonosságáért, elvesztett lelki egyensúlyáért, szerelmi történet és izgalmas thriller is egyben.

Nathan del Amico New York-i ügyvéd, az önmegvalósítás iskolapéldája, aki egy takarítónő fiaként küzdötte fel magát sikeres és vagyonos emberré. Magánélete is jól alakult: gyermekkori szerelmét vette feleségül, tündéri kislányuk született. Minden tökéletes volt egész addig, amíg…

A “nagykönyv” azt írja, hogy a bonyodalom a történet azon pontja, ahol elindul a cselekmény. És valóban, nemcsak Nathan del Amico történetében, hanem saját életünkben is úgy van valahogy, hogy amíg a megszokott rutinban zajlik minden, hiába küzdelmes, fárasztó, de a munkának megvan az eredménye, addig nagyjából minden rendben. De amikor egy váratlan esemény, betegség, anyagi probléma megakasztja ezt a menetelést, akkor jön a baj. Nathan is úgy gondolta, élete tökéletes, annak ellenére, hogy rengeteget dolgozik, a cégnél hatalmas felelősséggel jár a munkája. A gépezet akkor akadt meg először, amikor kisfia pár hetesen bölcsőhalálban elhunyt. Ráadásul a feleségének, Mallorynek épp kimenője volt aznap este, és Nathannel voltak a gyerekek. És hiába, hogy egyikük sem tévedett semmiben, az önvád és egymás titkos hibáztatása felőrölte kapcsolatukat. És előbújtak olyan rejtett problémák, amelyeket addig szőnyeg alá söpörtek: a túl sokat dolgozó férj/apa és az elhanyagolt feleség/gyerek sajnos megszokottá vált esete. A harag, a nem megfelelő kommunikáció pedig felnagyította azokat a problémákat, amelyektől a harmonikus időszakokban nagyvonalúan eltekintettek: eltérő származásuk, Nathan folytonos bizonyítási kényszere és munkamániája, Mallory szociális elkötelezettsége. A pár szétköltözött, egyedüli kapocsként kislányuk, Bonnie maradt meg köztük.

A főhős életébe ezen a ponton lép be az olvasó. Nathan igyekszik összeszedni magát, alkalmazkodni az egyedülléthez, eligazodni érzelmei útvesztőjében. Munkájáról, életmódjáról egyelőre képtelen lemondani, de családját is szeretné visszakapni. Ezt a helyzetet mintha kimozdítaná a holtpontból, hogy Mallory körül egy új-régi udvarló kezd legyeskedni, de Nathan még mindig habozik lépni. És ekkor bejelentkezik az irodájába Dr. Goodrich, aki mindenben ellentéte Nathan felborult életének: hűvös, határozott, magabiztos, és tud valamit, amire Nathan csak halványan emlékszik.

Nathan ugyanis nyolc éves korában megmentette Malloryt a vízbefúlástól, de úgy, hogy ő maga tetszhalál-állapotba került. Kimentették őt is a vízből, hosszú ideig kómában feküdt, majd normális életet tudott élni. De a történteket agya mélyen eltemette. Dr. Goodrich azért kereste fel őt, hogy rávezesse: akik visszatértek a halálból, többé már nem ugyanazok, akik voltak. Küldetésük van, meg kell érteniük, miért vannak még itt, mi dolguk még e világon. És itt fonódik össze Nathan, Goodrich, Mallory és még jó néhány velük kapcsolatban levő ember sorsa.

“Guillaume Musso regénye lenyűgöző ezoterikus utazás, elsöprő szerelmi történet és fordulatos thriller is egyben.”– így ajánlja a fülszöveg a könyvet. A jelzőket talán kissé mérsékelném, de a műfaji kategóriákkal egyetértek. Könnyed nyári olvasmánynak jó, az “ezoterikus” jelzőtől sem kell megijedni, mert inkább a Nathan által bejárt lelki utat takarja. A szeretet, a család értékei köré építő könyv, azt hangsúlyozza, hogy lelki-erkölcsi értékek és érzelmek nélkül a vagyon halmozása mit sem ér. Tekintve, hogy az eredeti kiadás 2004-ben jelent meg, az első magyar kiadás 2007-ben, mostanra már megszokott, fogyasztható lett Musso és stílusa is.

Ambrus Adél 
Forrás: olvasoterem.com

2018.08.24