Jean Reno 70


jean-reno

Jean Reno egyike azon színészeknek, akik 30 fölött lettek igazán ismertek. Ettől függetlenül ki gondolná első ránézésre, hogy az Amerikában, Franciaországban, és hazánkban is egyaránt népszerű színész már 70. életévében jár?

Juan Moreno y Herrera-Jiménez 1948.július 30-án született Casablancában, a Franco-diktatúra elől menekülő spanyol szülők gyermekeként. A család 1955-ben települt át Franciaországba. Németországban töltötte sorkatonai szolgálatát, annak végeztével pedig újra hazautazott, hogy álmát beteljesítse, így először egy társulatnál kezdett színészkedni. 17 évesen költözött Franciaországba, ahol színészetet kezdett tanulni. Itt vette fel ma használt nevét.

Filmes pályája kisjátékfilmekkel, tévésorozatokkal kezdődött, majd a hírnevet Luc Besson filmrendező hozta el számára, számos filmjében szerepeltetve Reno-t. Ilyen volt például a a Metró 1985-ben, vagy A nagy kékség 1988-ban. Ez utóbbi hozta meg neki az első komolyabb sikert, hiszen alakításáért a legrangosabb francia filmes díjra, a Césarra jelölték a legjobb mellékszerep kategóriában. Az 1990-es Nikita is nagy kritikai és közönségsikert jelentett neki, de az első nemzetközi sikerét mégis a Léon, a profi hozta el számára az akkor elsőfilmes Natalie Portman mellett. Az 1994-ben bemutatott mozi azóta kultuszfilmmé vált, az érzelmileg visszamaradt bérgyilkos és a 12 éves elárvult lány sztorija sok embernek lett a szíve csücske. Ezután már hollywoodi felkéréseket is kapott, és teljes gőzzel beindult a karrierje. Láthattuk a Francia csókban (1995) Meg Ryan oldalán, a Mission: Impossible-ben (1996), a Godzillában (1998) és a Roninban (1998). Érdekes, hogy nem vállalta el Smith ügynök szerepét a Mátrixban. Eljátszotta viszont Bezu Fache-t A Da Vinci-kódban, és egy Cannes-ban készült interjúban megerősítette azt a pletykát, hogy Dan Brown rá gondolt, amikor megformálta a karaktert.

Jean Reno tehetsége abban rejlik, hogy mondhatni faarcú karakterként is képes jól alakítani egy könnyen elrontható, nehéz szerepet, egy szintén nehéz filmben. Emellett könnyedén veszi a nyelvi akadályokat; problémamentesen játszik spanyolul, franciául, olaszul, és angolul is. Pályája elején alkatának köszönhetően szinte mindig nehéz fiú szerepeket kapott, de színészi képességeinek köszönhetően sikerült elkerülnie, hogy beskatulyázzák, így sokféle produkcióban sokféle karaktert formálhatott meg. Ma már a visszavonulást fontolgatja, úgy tűnik, hogy utolsó filmjére készül. Az Utolsó lépés című ukrán-francia thrillerről van szó, melyet 2019-ben láthatunk majd a mozikban.

6 gyermeke született, 3 házasságból. Gyakorló katolikus, tagja alapítványoknak, fellép jótékonysági rendezvényeken. Európa és az Egyesült Államok között éli az életét, Párizsban és Los Angelesben tart fent lakást. Forma-I-rajongó, és az Audi nagykövete. A Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének, a Francia Köztársaság Becsületrendjének a tulajdonosa, és elnyerte az Európai Filmdíjat, valamint a François Truffaut-díjat is.

N. B.

 Forrás: Wikipédia, mafab.hu, imdb.com, index.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.07.30