Szent László Napok Győrben

2018. június 29. – július 1.

szent_laszlo_napok

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak a Szent László Napokról a Zichy-palota udvarán, ahová lovon érkezett meg Papadimitriu Athina színésznő és Tóth Szilárd, a Győri Ördöglovasok vezetője. A lovagkirály alakja előtt tisztelgő rendezvény időutazást ígér az érdeklődőknek. Az Aranyparton kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok idézik meg a középkor hangulatát. A gyerekeket kézműves foglalkozások, élő történelemórák és sok-sok játék várja. Az idei újdonság a szombat esti, Szent László életét feldolgozó lovasszínházi zenés show.

Fekete Dávid alpolgármester elmondta, hogy Szent Lászlóról minden évben megemlékezik a város. Június 27-én az ünnep alkalmából díszközgyűlést tartanak, ahol Borkai Zsolt polgármester négy elismerést fog átadni.

A Szent László Napok az Európa Kulturális Fővárosa projektnek is része. 2023-ra szeretnének kialakítani egy olyan utat, amelyen fizikailag és virtuálisan is végig lehet majd járni Szent László király legfontosabb kegyhelyeit.

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, amely hét éve költözött az Aranypartra. A látogatók a középkori hangulatú lovagi táborok között sétálva, a harci bemutatókat szemlélve képet kaphatnak a korabeli hadviselésről és az akkori ember életmódjáról. A gyerekek őshonos állatokat simogathatnak majd, emellett játszóházi foglalkozásokon, meseelőadásokon és egyéb izgalmas programokon vehetnek részt. A Szent László legendák témában meghirdetett rajzpályázatra már érkeznek az alkotások. Az alsó és felső tagozatos diákok még június 15-ig küldhetik el rajzaikat a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központba. A pályázati kiírás itt olvasható.

A programok június 29-én, pénteken 18 órakor a hagyományos lovagi felvonulással indulnak Győr belvárosában. Másnap délelőtt tematikus sétára invitálják az érdeklődőket, majd 11 órától felpezsdül az élet az Aranyparton középkori próbákkal és vitézi mókákkal. A lovas, harci bemutatók mellett a Szelindek zenekar, valamint Sziránszki „Regös” József koncertje szórakoztatja majd a közönséget.

A rendezvény egyik csúcspontja lesz a Szent László és a kun vitéz legendáját feldolgozó lovasszínházi zenés show, amelynek egyik főszerepét, a kun varázslóasszonyt Papadimitriu Athina formálja meg. A színésznő elmondta, hogy 7-8 éve került bele a lovasszínházi produkciókba, amelyek különleges, katartikus élményt tartogatnak mind a színészek, mind a nézők számára. A szombat este 21 órakor kezdődő előadás zeneszerzője és rendezője Derzsi György.

Vasárnap is érdemes lesz ellátogatni az Aranypartra, ahol délelőtt bábkoncert és bábelőadás várja a gyerekeket. Délután pedig folytatódnak a haditornák és bemutatók, az érdeklődők egy solymászcsapatot is láthatnak majd.

A Szent László napokon a részvétel ingyenes. További információ és teljes program itt található.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2018.06.07