Film készül A Hosszú Menetelés alapján


stephen-king-a-hosszu-meneteles

Mozifilm készül Stephen King A Hosszú Menetelés című regénye alapján, az adaptációt ugyanaz a New Line Cinema viszi vászonra, mint amelyik tavaly az Azt készítette. A disztópikus történet az 1960-as évek második felében született, gyakorlatilag a szerző által írt első regény, amelyet még az első nagy sikerét jelentő, 1974-ben publikált Carrie előtt befejezett, de csak 1979-ben publikálta Richard Bachman álnéven.

A forgatókönyvet az a James Vanderbilt jegyzi, aki korábban olyan filmek szkriptjét írta, mint a Zodiákus, a Gyilkos ösztön vagy A csodálatos Pókember 1-2. Vanderbilt egyébként Bradley Fischer és William Sherak mellett producerként is felügyeli majd a gyártást.

Stephen King disztópikus regénye egy totalitárius Amerikában játszódik, ahol nincs helye a rendszerrel szembeszállóknak, és ahol évente megrendezik a Hosszú Menetelés elnevezésű kegyetlen versenyt, amelyet százezrek követnek élőben. A versenyben tizenéves fiúk vesznek részt, akiket a bizonyítási vágy és a kitörés lehetőségének reménye hajt. Utóbbit a győztesnek járó nyeremény szavatolja: a kormány bármit biztosít számára élete hátralevő részében, amit csak szeretne. A szabályok kőkemények: a száz résztvevőnek egy megadott útvonalon kell gyalogolnia, legalább négy mérföld per órás sebességgel. Csak egyvalaki győzhet, aki a legtovább bírja az ütemet és legtovább talpon marad. Aki lelassul, lemarad vagy feladja, azt három figyelmeztetés után a menetet kísérő fegyveres katonák egyszerűen kivégzik.

Vanderbilt és Fischer számára ezzel több mint egy évtized munkája érik be. Mindketten igazi rajongói a regénynek, már régóta szerették volna vászonra adaptálni King korai darabját, de a projekt fölött az a Frank Darabont rendező és forgatókönyvíró bábáskodott, aki korábban nem kevés sikerrel rendezett filmeket a szerző művei alapján, például A remény rabjait vagy a Halálsoront. Vanderbilt még egy vázlatot is készített néhány évvel ezelőtt, noha a megfilmesítés jogai akkor még nem nála voltak. Most viszont, hogy már nem Darabontnál vannak a jogok, Vanderbilt és Fischer belevághattak.

Az Az tavalyi sikere elképesztő volt. Világszerte 700 milliós bevételt produkált, és ezzel a bevételek tekintetében minden idők legjobban teljesítő horrorja lett. Talán ennek is köszönhető, hogy újabb King-adaptációk bukkannak fel a láthatáron: a Paramount az Állattemető remake-jén dolgozik, a Universal pedig A rémkoppantókat tervezi megfilmesíteni.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2018.05.04