''Tatai Patara 1597'' Török kori Történelmi Fesztivál

2018. május 18-20.

tatai-patara-1597-torok-kori-tortenelmi-fesztival

A ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával, május 18. és 20. között XI. alkalommal rendezi meg a „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivált. A rendezvény az 1597-es sikeres tatai ostrom és gróf Pálffy Miklós hadvezéri tevékenysége előtt tiszteleg. A helyszín a korábbi évekhez hasonlóan a Tatai Vár és az Esterházy tér lesz.

A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van, és komoly akadálya sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával „kopogtat be a várkapun”.

A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt, valóságos időutazást garantálnak a nézők számára. A „Tatai Patara 1597” Török Kori Történelmi Fesztivál egyre különlegesebb programokkal várja az érkezőket. Belemerülhetünk a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli mesterségekben, vagy az akkori ételek készítésében is. A kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstolás és gyönyörű hastáncosok várnak bennünket. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetünk, a korhű vásári forgatag mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival varázsol el minket. Mindeközben pedig „Sarkantyú peng, szoknya lebben” a Borudvarban, ahol a néptáncosok táncházzal és a rangos IV. Nemzetközi Néptánctalálkozóval készülnek az eseményre. Valamint – a kontraszt kedvéért – a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja legmodernebb haditechnikai eszközeit.

A Tatai Patara idén 11. alkalommal varázsolja el az idelátogatókat több mint 500 hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőr, valamint több száz további közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően. A monumentális csatajelenetekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően. A szórakozás és az élményszerű „történelmi fejtágítás” egyszerre adatik meg a látogatóknak, a gyermekek számára pedig a tanulás egy teljesen új dimenziója nyílik meg. „Aprajafalvában” kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a kicsiket.

Idén a korábbi évek nagy sikereinek köszönhetően ismét lesz „Diák-Patara”, amely egy csoportos időutazás, egy élő történelemóra. Természetesen a „tanóra” nem klasszikus értelmében véve kerül lebonyolításra. Korabeli környezetben várják az érdeklődőket, akik aktívan (kipróbálva, megkóstolva, felvéve, felépítve vagy éppen lerajzolva) tapasztalhatják meg az adott kor szokásait, mindennapjait. A hangsúlyt a kalandra, a játékra és a történelmi hűségre helyezik, amiről történészek, muzeológusok, hagyományőrök, múzeumpedagógusok gondoskodnak.

Egy-egy állomáshely a török hódoltság korának egy-egy szimbolikus helyszíne, ahova a gyerekek térkép segítségével jutnak el, s ahol a foglalkozás kiscsoportos „munkával” zárul. A programmal a tanterv egy – a tapasztalatok szerint – nehezen tanítható részének aktív feldolgozásával tudnak segíteni minden tanuló-korosztály számára, így a komplexitásában eddig egyedülálló projekttel próbálnak segíteni a történelemoktatásban. Maradandó élményt és használható tudást igyekeznek nyújtani egy festőien szép környezetben.

„Lépjenek ki a hétköznapok egyhangúságából, és jöjjenek el a csaták zajától hangos századokba! Találkozzunk május végén a Tatai Patarán! Garantáltan nagy durranás lesz!”

A részletes program és minden egyéb információ a „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál honlapján olvasható.

 

2018.04.04