I love mozi

Vetítések a Rómer Házban

I love mozi

Március hónapban is sok filmcsemege vár a mozi szerelmeseire az I Love mozi szervezésében: ismételten vetítik Enyedi Ildikó Oscar-várományos filmjét, és most lesznek a Frankofón filmnapok is. Helyszín: Rómer Ház (Teleki László u. 21). Belépők elővételben és online is kaphatók. Normál jegyár 1000,-Ft., diák/nyugdíjas 800,-Ft.

Március. 8. 16.00 és március 22. 17.00
Testről és lélekről. Magyar játékfilm. Rendező: Enyedi Ildikó. Vetítési idő 116 perc.
Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?
16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Március 8. 18.30
Szeretet nélkül. Feliratos, orosz-francia dráma. Rendező: Andrey Zvyagintsev. Vetítési idő 127 perc. A vetítés után vendégeink: Fekete Angelika és Gyenis Ajándok, a filmet forgalmazó cég munkatársai, téma a filmmarketing!
A szürke hétköznapok és az embertelen nagyváros visszafordíthatatlanul felemésztette Zsenya és Borisz házasságát. Csak a közös gyerekük sorsa és a közös lakás eladása maradt kínzó kérdésként köztük, már mindketten az új kapcsolataik boldogságát várják. A nagyon feszült utolsó napok állandó veszekedései közben észre sem veszik, hogy mióta nem látták 12 éves fiúkat. A bürokratikus rendőrséghez hiába fordulnak, ezért az állam szerepét magukra vállaló önkéntesek segítségével indulnak a kisfiú keresésére. Útjuk során letaglózó mélységeiben ismerhetjük meg napjaink Oroszországában a boldogságot keresők kilátástalanságát.
16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Március 11. 17.00 és március 29. 17.15
Aurora borealis – Északi fény. Magyar játékfilm. Rendező: Mészáros Márta. Vetítési idő 116 perc.
Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga idős anyja, Mária váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az Aurora Borealis – Északi fény a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Cannes-i Nagydíjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta 26. alkotása.

Március 11. 19.15
Thelma. Feliratos norvég erotikus-thriller. Rendező: Sean Baker. Vetítési idő 111 perc.
Thelma, egy vallásos háttérrel rendelkező norvég diáklány Oslóba költözik, ahol beleszeret egy másik lányba. S miközben szégyenérzettel terhelt szexuális ébredését éli meg, Thelma felfedezi, hogy természetfeletti képességgel és erővel rendelkezik. A Thelma világpremierje a rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjában volt. Az alkotás Norvégia nevezettje az idegen nyelvű Oscar-kategóriában, amely már bejárta a világ filmfesztiváljait.
16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Március 13. 17.00
FRANKOFÓN FILMNAPOK megnyitó

Március 13. 17.30
Viszontlátásra odafönt. Feliratos, francia-német történelmi játékfilm. Rendező: Albert Dupontel. Vetítési idő 110 perc.
Pierre Lemaitre idehaza is népszerű, Goncourt-díjas regényének adaptációjában a szadista Pradelle főhadnagy (Laurent Lafitte) a háború utolsó óráiban levezényel egy teljesen értelmetlen rohamot a kitüntetés reményében. A két szerencsétlen közkatona, Édouard (Nahuel Pérez Biscayart) és Albert (Albert Dupontel) csaknem az életükkel fizetnek ezért.
A vérfürdő maradandó károkat okozott a túlélőkben. Édouard az utolsó csatában elvesztette a fél arcát, ezért arra kéri Albertet, hogy ne küldje vissza a családjához, inkább nyilváníttassa halottnak. Albert bajtársiasságból gondoskodni kezd fiatal társáról, aki a rajztehetségét kihasználva olyan maszkokat készít, amelyek nemcsak elfedik a sérülését, de igazi érzelmeket is képesek kifejezni. A két barát bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik: extravagáns emlékművek ígéretével csalnak ki pénzt a háborún meggazdagodottaktól és az államtól, hogy aztán a megbízási díjjal lelépjenek. A tét számukra egymillió frank, azonban ha lebuknak, az életükkel fizetnek érte. Erre pedig minden esélyük megvan, ugyanis éppen a legkritikusabb pillanatban tűnik fel újra a pszichopata főhadnagy.
12 éven aluliaknak nem ajánlott.

FRANKOFÓN FILMNAPOK
Március 13. 20.00
Mrs. Hyde. Francia–belga film francia nyelven, magyar felirattal. Rendező: Serge Bozon. Vetítési idő 95 perc.
A kellemetlen természetű középiskolai tanárnőt, Marie Géquilt diákjai és kollégái is gyűlölik. Egy viharos éjszakán villám csap belé, amitől elájul. Magához térése után különös érzés lesz rajta úrrá. Vajon meg tudja zabolázni a benne felébredő, veszélyes és erős Mrs. Hyde-ot?

FRANKOFÓN FILMNAPOK
Március 18. 16.00
Eszeveszett esküvő. Feliratos, francia vígjáték. Rendező: Eric Toledano, Olivier Nakache. Vetítési idő 113 perc.
Max, a nagy rutinnal bíró rendezvényszervező hiába vezényelte már le grandiózus események százait, arra még ő sincs felkészülve, ami a XVII. századi francia kastélyban és annak parkjában történik. Óriási stábjával jó előre megtervez mindent, hiszen a kastély és a park minden szegletében tökéletes ünnepi hangulatnak kell uralkodnia, a többszáz vendégnek és persze a maximalista, kőgazdag vőlegénynek olyan estét kell biztosítsanak, amelyre azok életük végéig emlékezni fognak. Néhány apró baki után viszont kártyavárként kezd összedőlni az este. Max pedig csak a fejét kapkodja, hogyan tudná megakadályozni a teljes káoszt és megmenteni a nászt.
12 éven aluliaknak nem ajánlott.

FRANKOFÓN FILMNAPOK
Március 18. 18.30
Derült égből család. Szinkronizált, francia vígjáték. Rendező: Sébastien Thiery, Vincent Lobelle. Vetítési idő 85 perc.
Mr. és Mrs. Proiux egy este csodálkozva fedezik fel, hogy egy bizonyos Patrick az otthonukban költözött. A különös fiú azt állítja, hogy csak hazatért. Mr. és Mrs. Proiux nem emlékszik a fiúra, ennek ellenére minden amellett szól, hogy Patrick bizony az ő fiuk. De ki lehet Patrick? Egy manipulátor vagy valóban a fiuk? Lehetséges, hogy a szülők elfelejtették, hogy három gyereket neveltek, nem kettőt, ahogy eddig gondolták?
12 éven aluliaknak nem ajánlott.

Március 18. 20.15
Legjobb úton. Magyar-holland játékfilm. Rendező: Túri Bálint Márk. Vetítési idő 63 perc.
Nándi (31) "wannabe" zenész, aki hét év sikertelen európai vándorlás után hazatér Magyarországra. Átutazóban van, csak addig tervez maradni, amíg meg nem kapja az új-zélandi munkavállalási vízumot. Itthon találkozik anyjával, barátaival, régi emlékekkel, egy új szerelemmel, sőt, váratlanul az apjával is, akit 20 éve nem látott. Kedvenc gyerekkori játékát, Tom Kapitányt is megtalálja és elképzeli az űrhajós mostani küldetését. Mindezek a találkozások tükröket tartanak Nándi elé, rákényszerítve őt, hogy döntésre jusson az életével kapcsolatban. A színes animációs elemekkel tűzdelt független filmben a főbb szerepeket a hazai kortárs underground zenei élet szereplői alakítják. A film zenéjét a főszerepet is alakító Cservenka Ferenc szerezte, de elhangzik a női főszereplő, Walters Lili zenekara, a több filmzenét (Free Entry, Aranyélet) is jegyző Dorothy's Legs és a Pávelt alakító Lajkó Bence (Acid Benci, Presszó, tangó, libidó, Plutó) több száma is. Egy utcazenész-cameo erejéig feltűnik Medve Balázs, az X-faktorból ismert Dynamite Dudes egyik tagja is.
12 éven aluliaknak nem ajánlott.

Március. 22. 19.30
Loving Vincent. Feliratos, angol-lengyel animációs film. Rendező: Dorota Kobiela, Hugh Welchman. Vetítési idő 95 perc.
A Loving Vincent a világ első teljes egészében kézzel festett animációs filmje, amelyben minden egyes képkockát (65.000 db!) festőművészek készítettek, olajjal, vászonra, ahogy maga Vincent Van Gogh festette volna. A heroikus vállalkozás, mely 2011-ben kezdődött, az angol Hugh Welchman és felesége, a lengyel Dorota Kobiela filmje, Van Gogh lenyűgöző világában játszódik. Több ezer festményen keresztül elevenednek meg életének legismertebb helyszínei és megfestett figurái, miközben világ egyik legkedveltebb festőjének, Vincent Van Gogh-nak ellentmondásos életét és halálát vizsgálja a film. Kibontakozik az utolsó napok drámája és végre fény derül rejtélyes halálának körülményeire. A Loving Vincent fantasztikus, eddig soha nem látott képi világa és izgalmas története miatt nem csak a Van Gogh művészetéért rajongók számára kihagyhatatlan.

Március 29. 19.30
A hely. Feliratos, olasz játékfilm. Rendező:Paulo Genovese. Vetítési idő 113 perc.
Egy titokzatos név nélküli férfi "A HELY" nevű kávézóban fogadja ügyfeleit. A hozzá fordulók különböző problémákkal keresik fel, mindegyikük vágyik valami olyanra, amit az életében saját erőből nem tud elérni. A férfi azt ígéri ügyfeleinek, hogy teljesülni fognak a vágyaik, ha ők cserébe elvégzik azokat a meghökkentő és váratlan feladatokat, amelyeket ő bíz rájuk. Mindenkinek el kell döntenie, hogy vállalja-e az egyezséget, és meddig képes elmenni azért, hogy elérje célját…
16 éven aluliaknak nem ajánlott.

2018.03.02