Örök csörgő


orok_csorgo

Csörgőt pedig minden időkben bevetettek az anyák, hogy lekössék valamivel csemetéjük figyelmét. De persze a felnőttek sem utasították el a találmányt, ha úgy kellett, ruhájukra varrtak, állatukra tettek belőle.

A Pusztazámoron talált, és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai által 3D-ben digitalizált kis csörgő a hivatalos kormeghatározás szerint valamikor a Krisztus születése utáni 6. és 9. század között készülhetett, az úgynevezett avar korban. Amikor ez a Keletről jött, nomadizáló, majd letelepülő avar népesség uralta a Kárpát-medencét. Mivel az ide betelepülő avarok bronzművessége a 8. század elejére teljesedik ki, ezt a kis, 3,4 x 2,7 centiméteres, füllel ellátott csörgőt is talán ide is datálhatjuk. Már csak azért is, mert a lelőhely, a pusztazámori avar temető is a késői avar korban kezdett „benépesülni”. Akkor, amikor a bronzöntés és feldolgozás mellett megjelentek a griffek, a palmetták, és az indák a fémtárgyak díszítésein. Ez az a bizonyos griffes-indás kultúra, amit László Gyula a magyarok első honfoglalásához kötött. 

Az avarok amúgy Baján kagánjuk vezetésével a hadak útján 567-568-ban érkeztek meg e Kárpátok ölelte földre, és a gepidákat, majd a longobárdokat tönkreverve, birtokba vették fokozatosan azt. Majd 200 évig tartott az uralmuk, melynek első szakaszát a Bizánc ellen indított hadjáratok jellemezték. A sírmellékletekben (Budakeszin tárták fel a kor legnagyobb avar temetőjét) megjelennek a bizánci aranytárgyak, pénzek, és gyakori a nomádokra jellemző lovas temetkezés is. A 7. század közepére, végére megtörténik az avarok letelepedése. Megépülnek a félig földbe ásott, kemencével ellátott házak, és megjelennek a szegényes sírok is. Ez a földművelés és a letelepedés jele, ritkulnak a zsákmányszerző hadjáratok, megszűnik az arany beáramlása. Viszont magasabb színvonalú lesz a fémművesség, és arra is több idő marad, hogy az avar ötvösök kellőképpen díszítsék a tárgyaikat. 

Aztán a 8. század elejétől, a késői avar korban fogy az erő egyre, hiába a szép övcsatok, veretek, tarsolylemezek, ha gyenge a kardot forgató kar. Így aztán 791-ben meg is érkeznek Nyugatról a frank hódítók, délről pedig 803-ban Krum bolgár kán támad. Az utolsó kagán 805-ben Nagy Károly előtt le is teszi a fegyvert, az avarok pedig eltűnnek, beleolvadnak az ereje teljében lévő frank uralkodó birodalmába.

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu 

Címlapkép: Ferenczy Múzeumi Centrum CC BY-NC-ND

2018.02.24