Szabadhegyi Adventi Fények Szulák Andreával és a Friends Big Band Zenekarral

Bári Edit írása

01

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Szabadhegyi Adventi Fények rendezvénysorozatának első produkciójára került sor november 27-én a József Attila Művelődési Házban, ahol Szulák Andrea a győri Friends Big Band zenekarral adott közös koncertet.

Az este 19 órára meghirdetett műsorra akkora volt az érdeklődés, hogy kérésre a fellépők egy 17 órai „együttzenélést” is bevállaltak, amelyért külön köszönet jár! Így már mondani sem kell, hogy mindkét időpontban zsúfolásig megtelt a nézőtér.

A 19. születésnapját ünneplő, győri Friends Big Band zenekar tagjai hivatásos és nem hivatásos zenészek, névválasztásuk sem véletlen, hiszen a baráti (friends) kapcsolat döntő szerepet játszik az együttesnél. A big bandek (nagy zenekarok) fénykora a swing-korszak volt, így műsoruk egy része ezt az időszakot idézi, természetesen állandóan bővülő repertoárral.

Szulák Andrea október óta gyakori vendége városunknak, láthattuk és hallhattuk őt a Richter Teremben október elején, ahol egy fantasztikus jótékonysági koncertet adott, majd eljött a XVII. Győri Könyvszalonra is most megjelenő, Jutalomfalatok című könyvének bemutatása kapcsán, most pedig az Adventi Fények csillagaként énekelt nekünk. Hogyan varázsolja el a publikumot, milyen mesterien játszik a hangjával, ezt igazán csak azok érzik és értik, akik valaha részt vettek egy koncertjén. Közvetlen, humoros lényével nemcsak elbűvöl, hanem szórakoztat is.

Az együttes és az EMeRTon-díjas énekesnő közös fellépésének ötlete Csorba Jánostól, a Friends Big Band zenekar vezetőjétől származik. Az adventi hangulat jegyében hallgattuk a jazz ritmusait, Gershwin melódiákat, Csendes éjt Big Band-esen. Élvezhettük Szulák Andi előadásában többek között a Summertime vagy az All of me világhírű slágereit, valamint az olyan jól ismert hazai dalokat, mint a Zene nélkül mit érek én vagy az Én leszek, ki fogja majd a két kezed…

Az átkomponált dalok zömében fúvós hangszereken előadva, trombita, harsona, szaxofon, dob szólókkal fűszerezve és Szulák Andrea utánozhatatlan hangján előadva frenetikus élményt nyújtottak a publikumnak, melyet ovációval és vastapssal köszöntek meg.

Bári Edit

2017.11.29