2016.05.04. szerda
eSTéBé
MTI

Néhány év szünet után ismét lesz Floralia tavaszköszöntő ünnep május 7-én szombaton és május 8-án vasárnap a Fejér megyei Tác melletti Gorsiumban, a kétnapos programsorozat Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását eleveníti fel.


ARTmás
Zórád kiállítás nyílik a soproni Liszt központban

Zórád Ernő képregény-rajzoló, festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista munkáiból nyílik kiállítás május 8-án a soproni Liszt központban. Saját elmondása szerint a képregény műfaját eleinte utálta és lenézte, kényszerűségből kezdett vele foglalkozni. Mégis, miután felismerte, hogy „a képregény az alkalmazott grafika lehető legnehezebb műfaja”, annak talán legelismertebb és legnagyobb hatású hazai képviselőjévé vált, nagy szerepe volt a művészi értékű képregény kialakításában.


ÍRÓkéz
Sajtótájékoztató a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról szóló utolsó beszámolónkat olvashatják most. Joggal vethetik fel: ugyan már, egy hete is annak, hogy vége! Valóban, ugyanakkor egyáltalán nem vagyunk elkésve! Az Athenaeum Kiadó és a veszprémi Pannon Várszínház által meghirdetett közös sajtótájékoztató egy könyvvel kapcsolatos ugyan, de amire a figyelmet igyekszik ráirányítani, az most is jövő idejű dolog, s egy ideig az is marad.


ÍRÓkéz
Shakespeare 400

William Shakespeare (1564-1616) születésének két éve ünnepeltük a 450., idén pedig fizikai halálának 400. évfordulóját, ez alkalomból újra felidézzük halhatatlan szellemét. Géher István irodalomtörténész az emberiség kortársának nevezi, és valóban, a Rómeó és Júlia, a Hamlet, a Szentivánéji álom tudatunk részévé vált. Mi halhatatlanságának titka? Érdemes megközelíteni a rejtélyt, mert a reneszánsz zseni kivételes látásmódja bennünket is gazdagíthat.


ARTmás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját. A jubileumi évben számos képzőművészeti és zenei programmal mutatkozik be a kar – nem csak Pécsett. Budapesten elsőként a Műcsarnokban, május 3-án nyílik az Airport Pécs – Hallgatói munkák a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Képző- és Alkalmazott Művészeti Tanszékeiről című kiállítás.


ÍRÓkéz

Lanczkor Gábor a felnőtteknek szóló könyveivel már bizonyította, hogy helye van a kortárs magyar irodalomban. Első gyerekkönyve, a Gúfó és a gombák egy sorozat első könyve, melynek főszereplője a repülést próbálgató bagolyfióka. Gúfó, miután kiesik a fészkéből, a földből kinövő gombákat követve egy titkos mulatságon találja magát, ahol a gombák a teliholdat ünneplik. A meséről a szerzővel készült interjúból tudhatunk meg többet.


ARTmás
MTI

A nyugati és a törzsi alkotások, a művészet és az etnográfia egymásra gyakorolt hatását vizsgálja a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Perspektívák című kamaratárlata, amely az MNG Picasso-, illetve következő Modigliani-kiállításához kapcsolódik.


eSTéBé

Az 1888 óta megjelenő National Geographic számára sokkal több fotó készült, mint amennyi a magazin hasábjain valójában megjelent. Most az eddig publikálatlan fotókat is közzétették. Természetesen a szerkesztőség megőrizte a felhasználatlan fotókat, amelyek mostantól a National Geographic Found című Tumblr-blogján böngészhetőek.


eSTéBé
Hálaadás

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Egyes mai történészek szerint a magyar történelem utóbbi 500 éve gyakorlatilag az önállóságért vívott harcok és az azt követő kiegyezések spirálja, és be kell látni, hogy ebben a véleményben van valami. A magyar és erdélyi rendek küzdelmei a XVII. század elején a Bécsi békéhez vezettek, az 1848-49-es szabadságharc a Kiegyezésben nyert értelmet, míg leghosszabb szabadságharcunk – Rákóczié – 1711. április 30-án a szatmári békével ért véget.


ARTmás

Április 24-én vasárnap Szarka Fedor Guido gyakorlatilag egész napját (délelőtt 10-12 óra között, délután 14-18 óráig) az Esterházy-palotában töltötte kiállított alkotásai és vendégei között. Az āratī című kiállítás nyitvatartásának utolsó napján, május 1-jén 15 órakor a művész még egy tárlatvezetést tart. Aki nem akar lekésni róla…


eSTéBé

Romantikus hős lehet akár a rablóból is. Ez megesett már Rózsa Sándorral Magyarországon, és ha egy országnak még nincs századokra nyúló történelme, akkor is van esély erre a képtelen helyzetre. Így lehetett valahol az Amerika „hőse” a 150 éve Robert Leroy Parker néven született Butch Cassidy, aki, ha jobban megnézzük, tehetséges fegyveres rabló volt, és emberéletek száradtak a lelkén.


ÍRÓkéz
Új hangok a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

A tizenéveseknek szóló Tilos az Á Könyvek kiadója a Pagony. Mindig nagy érdeklődéssel várom, hogy ki, mikor, milyen könyvet tesz le a legkisebbek asztalára, hiszen belőlük lesz a jövő olvasója – diákja, orvosa, postása, eladója, óvónője, mérnöke, édesanyja, édesapja. A műsorfüzet az ígérte, hogy a kiadó három új szerzőjével ismerkedhetünk meg április 23-án délután, név szerint Esther Cookkal (alias Szakács Eszterrel), Molnár T. Eszterrel és Nényei Pállal. Nos, nem tudom véka alá rejteni a véleményemet: a kiadó nem tudta teljesíteni az ígéretét.


ÍRÓkéz
Eszmecsere egy sikerkönyvről és egy életútról a könyvfesztiválon

Nem túl nagyszámú, de elkötelezett rajongótábor gyűlt össze a Millenáris Park Supka Géza termében a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 23-án, hogy Jókai Annával találkozhasson. A szerző Ne féljetek című regénye 1998-ban jelent meg először, s zajos sikert aratott, s arat ma is. A fesztiválon a 27. kiadás megjelenése alkalmából találkozhattunk az írónővel.


ÍRÓkéz

Április 23-án a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár Sárovicsné Sárközi Hajnalka igazgató vezetésével a Kisfaludy Galériában egész napos könyvfesztivált rendezett, melyre különböző irodalmi társaságokat, csoportokat hívott meg, közöttük a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagjait is.


ARTmás
Gyarmathy Tihamér válogatás a Vigadóban

Megérkezett Pécsről Gyarmathy Tihamér centenáriumi tárlata a Vigadóba. A „legkövetkezetesebb absztrakt” festő Pécsről indult, de élete a pesti Damjanich utca 44-hez kötődik. Itt készült alkotásainak legjava. A nyolcvanas évek közepéig készített művekből való válogatás mellett a legendás műteremről is képet kaphatunk.


ÍRÓkéz
Gyermekbirodalom a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Április 24-én vasárnap jutottunk el a Gyermekbirodalomba a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol nagyon sok szép könyv és izgalmas programok várták a családokat. A hűvös idő ellenére derűs hangulatban indult el a nap. Szinetár Dóra ajánlotta a jelenlévők figyelmébe az UNICEF és a Bookline közös gyermekkönyv-ajánló programját, mely a Szívünk rajta címet viseli.


ÍRÓkéz
Benyák Zoltán a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Mégsem, és mégis illuzionistaként ült asztalhoz Benyák Zoltán április 24-én a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Stumpf András újságíróval. Nem, mert a benyáki univerzum nem szemfényvesztés, ugyanakkor igen, mivel olyan varázslat, amelyhez csak keveseknek van pálcájuk. Neki azonban vitathatatlanul igen.


eSTéBé
Marcus Aurelius 1895

1895 éve, 121-ben született Marcus Aurelius, 161 és 180 között a Római Birodalom császára. Elhivatott uralkodó volt, a jó vezető mintaképe. Szerette az embereket, ezért bár rengeteg külső és belső ellenséggel kellett szembenéznie, mégis képes volt jólétet nyújtani a népnek. Kint harcolt a csatamezőn, s a harc szüneteiben naplóját írta, mely Elmélkedések címmel magyarul is megjelent. A sztoikus filozófia egyik gyöngyszeme, amely egy kiváló jellem iránymutatásai saját lelkének. Tanításai időtlenek, ezért bármikor jól szolgálhatnak korunk nehéz helyzeteiben is.


ÍRÓkéz
Beszélgetés két fontos kötetről a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Helmut Kohl német kereszténydemokrata politikus volt az, aki sikerrel levezényelte a két német állam újraegyesítését, és elfogadtatta azt a nagyhatalmakkal. A Német Szövetségi Köztársaság kancellárja volt 1982 és 1998 között. Henry Alfred Kissinger német születésű amerikai Nobel-békedíjas diplomata és politikus. Nemzetbiztonsági főtanácsadó, majd külügyminiszter a Nixon-kormányban, mely tisztségében a Watergate-botrány (1974) után a Gerald Ford vezette új kormányban is megmaradt. Mindketten nagy hatású államférfiak, tapasztalt politikusok, mi több, mindketten történészek. Érdemes odafigyelni arra, amit mondanak, vagy írnak.


eSTéBé
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete – interjú és beszámoló

Amikor a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatói a B épület galériáján jártak, tapasztalhatták, hogy a sok kiadó és a könyvszakma egyéb képviselői között egy nonprofit szakmai testület is megjelent: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Mit keresnek a fesztiválon a könyvtárosok, hiszen ők nem eladják, hanem veszik és szolgáltatják a műveket? Erről kérdeztük Barátné dr. Hajdú Ágnes elnök asszonyt.


eSTéBé
Ezen a napon történt

A nagysallói diadal után a magyar hadsereg 1849. április 22-én északi irányból felszabadította az 1848. december végén ostromzár alá vont Komáromot. Ám az új osztrák fővezér, Welden tábornok számára egyben lelepleződött az a nagyívű átkaroló hadmozdulat, amely elvágta volna Bécstől a Budánál és Pestnél álló seregét.


ÍRÓkéz

Akinek kedve telik a magyar múltban való utazgatásban, feltétlenül el kell olvasnia Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című könyvét. És innentől már nincs megállás, az ember megpróbálja beszerezni, világhálón felhajtani a száz éve halott jogász, politikus és író más munkáit is. Például a Bakonyról szóló visszaemlékezést, ami szintén letehetetlen.


ÍRÓkéz
Életreceptek Eszterhai Katalintól

Egy különleges, szeretettel és energiával teli könyvet ajánlott a jelenlévők figyelmébe a szerző, Eszterhai Katalin és Szily Katalin moderátor április 24-én vasárnap délután a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az Akaratunk gyógyereje című kötet étel és életrecepteket mesél el, melyből az olvasó teste és lelke is táplálkozhat.


ÍRÓkéz
Gárdos Péter és Chaja Polak a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Két holokauszt-túlélő anya története volt a kapocs április 23-án Chaja Polak holland szerző és Gárdos Péter között a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A Salka és a Hajnali láz című könyvek közös sors-története hiteles könnyekkel mesél az emberiségellenes bűnök szégyenletes mintapéldányáról, de szerencsére az életigenlés sokkal zajosabb bennük a halálnál.


ÍRÓkéz
Egressy Zoltán új regénye a Könyvfesztiválon

Ebben az esztendőben jelent meg az Európa Kiadónál Egressy Zoltánnak, a Győri Nemzeti Színház dramaturgjának új regénye, a Szarvas a ködben. A szerzővel Veiszer Alinda műsorvezető beszélgetett a kötetről, személyes vonatkozásairól, valamint az alkotás folyamatáról.


ÍRÓkéz
Bíró Szabolcs a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Én egy nagyon lelkes laikus vagyok” – vágott bele mondandójába Bíró Szabolcs, aki történelmi regénysorozata és elkötelezett-hithű beállítódása folytán eddigi tevékenységével kiérdemelte, hogy április 23-án Visegrádon, a királyi palota lovagtermében valóban tagjává avassa a Szent György Lovagrend. Egy nappal korábban a liliomos lovag, Bátor Attila megteremtője a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerepelt.


eSTéBé

Bár egy kódexmásoló szerzetes több esztendős munkáját manapság egy automata szkennerrel fél óra alatt meg lehetne oldani, még nem azt jelenti, hogy a pergamenek fölött görnyedő barátok ne hoztak volna létre egyedi értéket. Tudásukban, szépérzékükben – hála a digitalizációnak – az idők végezetéig gyönyörködhetünk. (A képen Nagyvázsony az 1930-as, 1940-es években, Révhelyi Elemér fotóin, forrás: Kuny Domokos Múzeum/MaNDA adatbázis)


ÍRÓkéz
Jostein Gaarder volt a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

Jostein Gaarder norvég író volt a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, akinek Sofie világa (Egy regény a filozófia történetéről) című könyvét eddig 63 nyelvre fordították le, és mintegy 40 millió példányban kelt el világszerte. A szerzővel Szabó T. Anna beszélgetett a megnyitót követően, majd az ünnepelt Dragomán György laudációja mellett átvehette az idei Budapest Nagydíjat is.


ÍRÓkéz

Janikovszky Éva Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, költő, szerkesztő 1926. április 23-án született Szegeden Kucses Éva néven, Kucses Pál és Bartos Júlia Lili gyermekeként. Több szállal is kötődött Szeged irodalmi életéhez, hiszen anyai nagyapja, Bartos Lipót könyv- és papírkereskedést működtetett itt.


ÍRÓkéz

„Az idő igaz, és eldönti, mi nem az.” – Petőfi Sándor soraival kezdte beszédét Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján. Huszonhárom év sok esztendő, ennyi ideig csak egy igaz ügy képes megmaradni. Az elmúlt évek fesztiváljai számtalan fontos pillanattal, emlékezetes találkozásokkal, remek olvasmányélményekkel ajándékozták meg az irodalombarátokat. A programok mellett a helyszín is változott, s jó ideje már annak is, hogy egy valaha volt gyárterületen kialakított kulturális helyszínen, a Millenáris Parkban gyűlik össze a könyves szakma színe-java.


ARTmás
Derkovits Gyula és Dési Huber István művészete a Patkó Imre Gyűjteményben

2016 januárjában Stílusok vagy izmusok? címmel beszélgetéssel egybekötött előadássorozat indult a győri Vastuskós házban (Széchenyi tér 4.). A havi rendszerességre tervezett sorozat célja, hogy a Patkó Imre Gyűjteményt az egész XX. századi magyar és nemzetközi művészetből válogatva, ne az általános stíluskategóriák, hanem a benne található neves alkotók és alkotások sajátos látásmódja, egyéni formanyelve révén ismertesse meg, hozza közelebb az érdeklődőkhöz.


ÍRÓkéz

„A saját utamat kell járnom halálom órájáig, ugyanis mások elgondolásait nem érthetem, nem követhetem és nem válthatom valóra, csak a magamét.” Charlotte Brontë, Emily Brontë és Anna Brontë nővére 1816. április 21-én született Thortonban. Ötéves korában költözött apja, egy ír lelkész családjával Haworthbe, a yorkshire-i mocsarak vidékére.


eSTéBé

Utazzunk el most a MaNDA adatbázisát használva az ország legrégebbi városába, Szombathelyre, pontosabban az ókori Savariába, vagy Sabariába. Sétálgassunk utcáin, képzeljük el magát a várost, fénykorában egy provincia székhelyét. (A képen az Isis szentély látható a hatvanas években, forrás: MaNDA adatbázis/Thúry György Múzeum)


eSTéBé
17. alkalommal tartották meg a fiatal tehetségeknek szóló rendezvényt

Változatos és színvonalas produkciókkal mutatkoztak be az ifjú tehetségek a soproni Városi Ki Mit Tud-on április 16-án, a Liszt-központban. 8 soproni iskolából és Nagycenkről, Ágfalváról, Kópházáról, Sopronkövesdről is érkeztek diákok a rendezvényre, összesen 51 produkciót mutattak be a gyerekek.


eSTéBé

Applikáció a reneszánsz anatómiáról a művészettörténet szerelmeseinek, avagy hogy tarthatjuk egy kézben Da Vinci feljegyzéseit? Az anatómiai rajz nagy mestereinek rengeteget köszönhet a mai orvostudomány. Michelangelo, Leonardo da Vinci, vagy a kevésbé ismert Antonio Pollaiuolo és Baccio Bandinelli rengeteg részletgazdag rajzot készítettek, amelyek festményeik előtanulmányait képezték.


ARTmás
Fotókiállítás a VOKE Művelődési Házban

A győri VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Révai u. 5-10.) április 15-én nyílt meg a TIT Pannon Egyesülete és a Győri Fotóklub Egyesület által meghirdetett fotópályázat képeiből rendezett kiállítás, valamint megtörtént a díjazottak ünneplése. A kiállítás május 11-ig tekinthető meg hétfőtől-péntekig, naponta 10-17 óra között.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1849. április 16-ra a sikert sikerre halmozó magyar fősereg Vácon át – ahol április 10-én újabb szép győzelmet aratott – elérte a Garam folyó vonalát, s már csak egy lépésre volt hadműveleti céljától, Komáromnak az elérésétől. Komáromot ekkor már 3 hónapja ostrom alatt tartották az osztrák csapatok, és félő volt, hogy hamarosan már nem lesz képes tartani magát egyedül.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

„A mese a mesélőről és a mese hallgatójáról is árulkodik.” Ha nem Benyák Zoltán írta volna le ezt a megállítást halálában is álmodozó hősének gondolataiba adva a sort, akkor is kapásból rá gondolna az ember. Már persze ha ismeri a kortárs, érzelmi és fizikai határokat nem ismerő fiktív próza egyik legfantáziadúsabb képviselőjét.


eSTéBé

Története legnagyobb látogatottságát érte el a Mobilis április 15-én, a harmadik alkalommal megrendezett Kísérletbazár című tudománynépszerűsítő közönségrendezvényen. Két ország 12 városából 31 tehetséges és kreatív, kísérletező diákcsapat érkezett a Felfedezések Házába, hogy látványos természettudományos kísérleteivel és rendhagyó eszközeivel szórakoztassa a látogatókat.


eSTéBé

Nem minden nap forgathat körbe-körbe a 3D-s technika segítségével az ember egy köcsögdudát, de ha már hangszerről van szó, az lenne az igazi, ha meg is tudnánk egy alkalmazással szólaltatni. Erre még azért várni kell egy kicsit, nézzük meg addig inkább tüzetesebben ezt az egyszerű, membrafon hangszert, amit a túrkevei Finta Múzeum munkatársai tettek 3D-ben elérhetővé a MaNDA adatbázisából.


ÍRÓkéz
Ezen a napon történt

1832. április 18-án Pesten jelent meg nyomtatásban Széchenyi István Magyar játékszínrül című röpirata. Széchenyi művében az 1830-as évek elejére már halaszthatatlanná vált magyar játékszín ügyét érintő kérdésekre keresett megoldást az elmélet és a gyakorlat felől.


ÍRÓkéz
Kossuth-díjas magyar író, esszéista, drámaíró

Németh László 1901. április 18-án született Nagybányán. Édesapja középiskolai tanár volt szülővárosában, 1903 januárjában áthelyezték Szolnokra, 1907 tavaszán pedig Budapestre, ahol a Fazekas utcába költöztek – a Toldy Ferenc utcai főreáliskolában tanított. Németh László a Medve utcai elemiben kezdte meg tanulmányait, majd 1917-től már apja iskolájában tanult.


ARTmás
Szalkai Károly kiállítása a József Attila Művelődési Házban

Április 1-től látható a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra Ferenc tér 1.) Szalkai Károly győri festőművész Zen táj című kiállítása, amelyet Pápai Emese művészettörténész és Csong An Szunim zen szerzetes nyitottak meg. A tárlat április 29-ig volt látogatható.


ÍRÓkéz
Tristan Tzara és a dadaizmus

A kultúrtörténet egyik legfurcsább, mégis közismert darabja a dadaizmus. Talán a tökéletesen értelmetlen elnevezésből, vagy éppen a csapat által generált botrányokból következik ez az ismertség, az viszont tény, hogy a múlt század elejének izmuskavalkádjában fontos szerepet visznek. E lendület pedig jórészt a ma 120 éve, egy romániai kisvárosban született fiatalemberhez, Tristan Tzarához köthető.


eSTéBé

Emlékülést tartottak Széchenyi István halálának évfordulóján, április 8-án a nagycenki Széchenyi-kastélyban. Az előadók meséltek Széchenyiről mint politikusról, mint magánemberről, de szót ejtettek kezdeményezéseiről, a kaszinó és az Akadémia létrehozásáról, a lóversenyzés meghonosításáról, bemutatták őt mint földbirtokost és vállalkozót, sőt azt is megtudhattuk: mivel töltötte éjszakáit a gróf.


ARTmás
Fotókiállítás Győr 1944-45. évi bombázásairól

Az amerikai hadsereg levéltárában csupán néhány soros feljegyzések találhatók a Győr ellen 1944. április 13-án végrehajtott légitámadásról. Ezek szerint a 15. hadászati légi egység B 17-es bombázói a győri repülőgépgyár és a pályaudvar ellen folytattak eredményes légicsapást. Nekünk, itt élőknek azonban nem térkép e táj. Mi telibe talált óvóhelyekről, kettétört életekről, azonosíthatatlan holtakról, gyászoló anyákról, csonkává vált családokról, porig rombolt házakról, megsemmisült gyárakról, rommá lett templomról beszélünk.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Kevés egyértelműbben pozitívnak vélt esemény van a magyar történelemben, mint a nap, amikor Kossuth Lajos a debreceni Református nagytemplomban elfogadtatta a Habsburg-dinasztia trónfosztását, és kinyilvánította Magyarország függetlenségét. Pedig hát az esemény akkor igencsak megosztó volt, és legkevésbé sem jogtiszta.


ARTmás

Ámonné Tóth Évának, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK), valamint a Győri Alkotók Napóra Egyesülete tagjának gyönyörűséges alkotásaiból április 11-én nyílt önálló kiállítása a Győr Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola „hangversenytermében”.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Simone és Charles. Ez nem hangzik olyan jól, mint Anastasia és Christian, A szürke ötven árnyalatának angol kiadója mégis azonnal lecsapott a két francia szerető szenvedélyes levelezésére. Jean-Yves Berthault könyve azonban nem fikció: a leveleket egy bizonyos Simone írta nős szeretőjének a húszas évek végén, amelyekkel a Tarandus Kiadó jóvoltából már magyarul is megismerkedhetünk.


eSTéBé

Két német művész tavaly októberben titokban beszkennelte a berlini Neues Museumban kiállított híres Nefertiti-mellszobrot. Három hónappal később pedig online is közzétették a szobor 3D-adatcsomagját, amelyet egy torrent segítségével bárki letölthet, és akár újra is mixelhet, public domainként, azaz szabadon felhasználhatóan.


eSTéBé
A kulturális fesztiválra több, mint 5000-en látogattak el

Koncertek, kiállítások, színházi előadások és rendhagyó programok is szerepeltek a Soproni Tavaszi Napok kínálatában, mely március 11-től várta a látogatókat. A Pro Kultúra Sopron négy helyszínen, a Liszt-központban, a Munkácsy-teremben, a Festőteremben és a Soproni Petőfi Színházban rendezte meg a programokat.


eSTéBé
Ezen a napon történt

A Magyar Királyság – még ha szomorú jelenünkben néha nehéz is elhinni – a középkori Európa nagyhatalmai közé tartozott, ennek bizonyítékaként elég csak elolvasnunk egy-egy uralkodónk titulatúráját. IV. Béla például hivatalosan a következő címeket viselte: Béla, Isten kegyelméből Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma (a mai Bosznia), Szerbia, Galícia, Ladoméria (a mai Chelm környéki orosz fejedelemség), Kumánia királya.


ÍRÓkéz
Lackfi János Számítógépes játékok című versét közösen szavalják el

A magyar költészet napjára az ország 19 megyei könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár figyelemfelkeltő, közös videóval készült: Lackfi János Számítógépes játékok című versének egy-egy sorát szavalják el a bibliotéka-fellegvárak könyvtárosai.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1894. június 23-án a párizsi Sorbonne-on ülésező Nemzetközi Atlétikai Kongresszus az olimpiai játékok újjáalapításáról szóló határozattal zárult. Ugyanezen a napon alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. Azt is elhatározták, hogy az első olimpiai játékokat 1896-ban Athénban rendezik meg. Végül az első újkori olimpiát 120 évvel ezelőtt, 1896. április 6. és 15. között tartották meg Athénban 13 ország majdnem háromszáz sportolójának részvételével. 9 sportág 43 versenyszámában hirdettek győzteseket.


eSTéBé

A török és Trianon. Eme két nyomós oka van annak, hogy oly szegények vagyunk gótikus és román műemlék templomok szempontjából. Pedig jól tudhatjuk, hogy az 1500-as években már nem csak tíz falunak volt egy-egy temploma, mint a keresztény idő hajnalán.


eSTéBé
Április 8.

Április 8-án, az emberszeretet világnapján felidézünk két kiemelkedő példát, akik előttünk állhatnak az év minden napján. Mahátma Gandhi (1869-1948) és Albert Schweitzer (1875-1965) mindketten sokat tettek azért, hogy a vihar verte emberiségben megerősítsék a humánumba vetett hitet. Megmutatták, hogy egyetlen ember is nagy dolgokra képes, ha tiszta szándék, szívbéli bölcsesség és jóság vezérli.


eSTéBé

Különleges találkozásoknak ad otthont július 22. és július 31. között Taliándörögd, Kapolcs és Vígántpetend a 26. Művészetek Völgye keretei között, ahol a hazai könnyű- és komolyzenei, valamint színházi szcéna szereplői mutatnak be közös, egyedi produkciókat. Emellett a 10 napos eseményen számos nemzetközi fellépő várható.


ARTmás
Szarka Fedor Guido kiállítása az Esterházy-palotában

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) óriási érdeklődés mellett nyílt meg április 1-jén Szarka Fedor Guido képgrafikus āratī című kiállítása. A tárlat május 1-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


ARTmás
Dr. Alexay Zoltán kiállítása a Cziráki Lajos Kiállítótérben

A győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának II. emeleti Cziráki Lajos Kiállítóterében (Liszt F. u. 42.) nyílt meg március 31-én dr. Alexay Zoltán biológusnak, az egyetem nyugalmazott tanárának, a Természetfotósok Nemzetközi Bizottsága, valamint a Győri Fotóklub Egyesület tagjának Természetfotók című kiállítása.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1849 márciusára a magyar fősereg készen állt az ellencsapásra. A parancsnokságot a tehetséges, ám megbetegedő Vetter Antal helyett ideiglenesen Görgei Artúr vette át, aki alvezéreivel együtt találta ki az új haditervet. Az alapjaiban még Vetter által kiagyalt ötlet szerint a legnagyobb létszámú magyar hadtest, a VII., északról magára vonja az osztrák fősereg figyelmét, miközben délről az összevont magyar főerő (I., II., III. hadtestek) oldalról megkerüli azt, elvágva annak utánpótlási és visszavonulási útját Pest felé.


ARTmás

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya harmincnegyedik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 240 fotográfus 2434 pályaművel pályázott sikeresen. A pályaművek közül a zsűri összesen 7029 képet tekintett meg a 2016. január 22-24. között megrendezett zsűrizés során.


ÍRÓkéz

Az Országgyűlés Arany János-emlékévvé nyilvánította 2017-et a költő születésének 200. évfordulója alkalmából – erről március 30-án hoztak határozatot a Parlamentben. Arany János magyar költő, tanár, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára volt, a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja.


eSTéBé

Valamikor az ember úgy ismerkedhetett meg a mámor, a részegség érzésével, mint a túlérett, erjedt gyümölcsöket fogyasztó állatok. Ki ne látott volna megrészegült, repülésre korlátozottan képes lódarazsat, vagy szőlőtől megszédült feketerigót? Innen indul hát ez a páratlan történet, amit most a MaNDA és a Fortepan segítségével illusztrálunk. (A címlapon: A kocsmáros borús homloka, Forrás: Fortepan)


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Április 11-től kapható a Tarandus Kiadó 2010-es Irodalmi Nobel-díj jelöltjének Közöttünk a folyó című regénye. Az afrikai írópápának is nevezett, 79. életévében járó Ngugi Wa Thiong’o 1965-ben írt könyve „ritka tulajdonságokat vonultat fel: visszafogott, okos és érzékeny.” – mondta róla a The Times Literary Supplement, a The Guardian pedig nemes egyszerűséggel úgy minősíti a szerzőt, mint „az elementáris változás páratlan krónikása”.


ÍRÓkéz
MTI

„Hatalmas veszteség érte az irodalmat és Magyarországot. Nagyon nagy ember ment el” - méltatta a csütörtökön elhunyt irodalmi Nobel-díjas Kertész Imrét Koltai Lajos, a Sorstalanság című film rendezője az MTI-nek. „Teljesen lenyűgözött, hogy létezik ilyen magyar irodalom. A Sorstalanság volt az a regény, amelynél először éreztem, hogy nemcsak fényképezni szeretném, hanem megrendezni is” - fogalmazott Koltai Lajos.


ÍRÓkéz
Tűz Tamás, a csend költője

Felolvasó ülésre invitálta közönségét a Győri Kisfaludy Irodalmi Kör 1941. április 27-i meghívója. Az est vendége az irodalomban akkoriban induló „fiatal papköltő”, Tűz Tamás. A kritika elragadtatottan szólt az „ajkairól gyöngyöző legtisztább líráról”, amely ugyan „még nemes forrásban van”, de olyan „frissen”, üdén, pompás formaérzékkel és olyan képekkel, jelzőkkel és hasonlatokkal építkezik, „amelyeket csak vérbeli költő találhat meg”.


ARTmás
A Győri Fotóklub Egyesület kiállítása az ETO Parkban

Március 29-én kiállítás nyílt a Győri Fotóklub Egyesület tagjainak 2015. II. félévében készült legjobb fotóiból az ETO Parkban. Megnyitóbeszédében Gergó András, az egyesület alelnöke köszöntötte a megjelenteket, külön megnevezve a kiállított fotók készítőit.


ARTmás
Fontos kollekció menekült meg a feledéstől

Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig címmel új időszaki kiállítást nyitott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság március 9-én Szegeden, a Társaság által létrehozott és gondozott Informatika Történeti Kiállítás területén.


ARTmás

Francisco José de y Lucientes Goya 1746. március 30-án született Fuendetodosban, egy kis aragóniai faluban. Édesapja aranyozómester volt. 1749-ben családja házat vett Zaragozában, és néhány évvel később odaköltöztek. Goya az Escuelas Pias iskolába járt, ahol szoros barátságot kötött Martin Zapaterrel, akivel éveken át levelezett.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Április 11-től kapható a Tarandus Kiadó égisze alatt megjelenő Orhan öröksége. A másfél millió örmény testamentumaként emlegetett kötet Aline Ohanesian első regénye, amelyről a szerző maga így vall: „Egy nyitott könyv és az olvasó szíve között mindössze 15-20 centiméternyi távolság van. Ám ezen az „úton” nagyon sok minden történhet. Hiszek abban, hogy egy regény képes megváltoztatni az emberi gondolkodást.”


ARTmás
Léna Szancova festményei a Múzeumházban

A győri Orosz-Magyar Egyesület gondozásában nyílt meg március 25-én Léna Szancova festőművésznő alkotásaiból rendezett kiállítás a Múzeumházban. A ház részéről Lebó Ferenc szobrászművész köszöntötte a művésznőt és a jelenlévő művészetbarátokat, majd Németh Vilmos műgyűjtő, az egyesület tagja nyitotta meg a kiállítást.


ARTmás
Hemző a Nemzeti Múzeumban

Nagyon jó érzés volt egy vasárnap délután Hemző Károly fotográfiái között sétálgatni a Nemzeti Múzeumban. Jó volt, mert közel 700 négyzetméteren láthatunk végre egy magyar fotós Magyarországon készült páratlan életművét. És jó volt látni, hogy sokan voltak kíváncsiak a fotóslegendára és biztos kezű mesterre. (A képen Szarka Klára fotótörténész, a kiállítás kurátora és a társkurátorok, Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója és Kiscsatári Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa)


eSTéBé
Ezen a napon történt

1464. március 29-én – Az utolsó vacsora napján, Nagycsütörtökön – Székesfehérváron megkoronázták a magyar történelem legendás uralkodóját, I. (Hunyadi) Mátyást. A dátum azért különös, hiszen míg a korona a legtöbb uralkodónk számára a hatalombirtoklást jelenti, Mátyás ekkor már 6 éve irányította hazánkat.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Győr 1594-es elestével az Oszmán Birodalom komoly lépést tett Bécs elfoglalása felé. Ugyanakkor az új vilajet székhelye elszigetelt maradt, hiszen a Dunát mint természetes utánpótlási vonalat folyamatosan fenyegette az 1594-ben szintén ostrom alá vett, de – sem csellel, sem erővel – el nem foglalt Komárom, amely a német-magyar hadak fontos flottabázis volt.


ÍRÓkéz

Mario Vargas Llosa perui író, esszéista, újságíró, irodalomkritikus, akadémikus, teljes nevén Jorge Mario Pedro Vargas Llosa 1936. március 28-án született Peruban. Miután egyéves korában szülei elváltak, anyjával és anyai nagyszüleivel Cochabambába költöztek. Tízéves korában családja Limában telepedett le.


ÍRÓkéz

Tennessee Williams, eredeti nevén Thomas Lanier Williams III 1911. március 26-án látta meg a napvilágot. Nagyapja a helyi anglikán templom plébánosa volt. Amikor 1939-ben a család New Orleans-ba költözött, Williams keresztnevét a déli állam neve után Tennessee-re változtatta.


ARTmás

Átadták március 21-én a Magyar Nemzeti Múzeum és a török Kütahya Múzeum munkatársai által közösen felújított Kossuth Lajos Múzeumot a törökországi Kütahyában. A Magyar Nemzeti Múzeum által most megújított tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nyolcmillió forintos támogatásával valósult meg – közölte az Emmi sajtóosztálya.


ARTmás
Interjú Szarka Fedor Guidoval

Áratī címmel nyílik meg április 1-jén 17 órakor Szarka Fedor Guido önálló kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). Az átfogó tárlat hét év alkotómunkáját öleli fel. Az āratī szimbolikus felajánlás az Istenségnek, a mai hinduizmus egyik legjellemzőbb szertartása. A látogató végighaladhat a képekbe és szavakba sűrített időtlen pillanatokon, melyek különleges életszemléletet közvetítenek. Szarka Fedor Guidoval többek között erről a művészi, filozófiai nézőpontról és a kiállítás történetéről beszélgettünk.


eSTéBé

A Győri Tavaszi Fesztivál programsorozat keretében március 22-én a Zichy-palotába látogatók Endrei Judittal találkozhattak. R. Kárpáti Péter színész folytatott vele jó hangulatú beszélgetést egy csésze tea mellett, népes közönség előtt.


ÍRÓkéz
Az irodalmi pályázat eredményhirdetése

Az „Így írok én…” elnevezésű irodalmi pályázatot 1977-ben hirdették meg először Sopron és környéke 10-14 éves diákjainak, Sopron szabad királyi városi rangjának 700. évfordulója alkalmából. Idén már a 39. alkalomra került sor, amelynek eredményhirdetése március 22-én volt a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.


eSTéBé
MTI

A hadszíntérkutatás módszereivel, régészek irányítása mellett, fémkeresőkkel keresték az 1526-os mohácsi csata központi helyszínét a Baranya megyei Majsnál, ahol március 20-án szombaton és 21-én vasárnap mintegy ezer – többségében az ütközethez köthető – lelet került elő.


ÍRÓkéz

Március 18-án és 19-én a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) néhány tagja (Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Kecskés Rózsa, Molnár György, P. Nagy Gabi, Rácz Katalin és jómagam) Egerbe utaztunk az Agria folyóirat 2016. évi tavaszi számának bemutatójára, valamint egyik főmunkatársának, Serfőző Simonnak friss Kossuth-díját megünnepelni.


ARTmás

A közelmúltban, 2013 tavaszán alakult győri székhelyű Kontraszt Fotográfiai Társaság új színfoltot vitt a Magyarországon működő fotóművészeti alkotóközösségek palettájára. A megalakuláskor célul tűzték ki, hogy a fotóművészetet a lehető legmagasabb színvonalon művelő alkotóközösség szeretnének lenni az országban.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Meglepően friss ötlettel rukkolt elő egy fiatal, Győrhöz kötődő magyar írópáros: Pintér Bence és Pintér Máté, melynek alapötlete, hogy egy alternatív múltbéli jövőt rajzol fel nekünk. A regény az 1880-as években játszódik, és a magyar történelem egészen másként alakult, mint ahogy ma ismerjük.


eSTéBé
Képriport

A „PlayIT Show” kifejezés az ötvenen túli korosztály többségének nem mond semmit. Annál inkább annak a több ezer fiatalnak, aki március 19-én megrohanta az ETO Park épületét. A számítógépes játékok rajongói órákig tartó sorban állást vállalva igyekeztek bejutni az immár második alkalommal megrendezett regionális showra/vásárra/bemutatóra.


ÍRÓkéz
Március 21. A Költészet világnapja

1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította a Költészet világnapjává, Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára kezdeményezésére. Találó a dátum, hiszen a vers a lélek tavaszát hozhatja el, ha az ember képes megtalálni azokat a sorokat, melyek saját belső lényegének szólnak. Mert a líra gyógyító, megújító erővel bír, emlékeztet arra, amit sosem feledhetünk...


eSTéBé

Rendelj novellát az asztalodhoz!, buszmegállómese, parafakiállítás, csemperehabilitáció, design aukció, Fogadj örökbe egy kiskertet!, 1 művész 1 porta – ez csak néhány programelem a Bartók Béla Boulevard összművészeti fesztiváljából, ahová idén a szervezők Portugáliát hívták meg vendégségbe. Budapest Kulturális Főutcáján május 6. és 8. között újra beköszönt az Eleven Tavasz!


ARTmás
Meghalt Csiby Mihály grafikus, festőművész (1922-2016)

A kistarcsai kórházban, Görbe József plébános által feladott utolsó kenet után 2016. január 6-án este, 94 éves korában eltávozott tőlünk mélységesen tisztelt és szeretett grafikus, festőművész barátunk, Csiby Mihály.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

„…egyszerűen menekültem. Egész életemben menekültem.” Jean dokumentumfilmes, és utazik. Mindig, vagy időről időre, de nem marad sokáig, itt semmiképp. Ami hajtja, az valahogy önmaga előtt sem tudatosodik, és az élet (éljük bármilyen formában) rendje ezáltal megköveteli, hogy eljöjjön a pont: amikor a „végleg” erősebb nyomást kezd gyakorolni az „átmenetinél”.


ÍRÓkéz
Könyvismertető

Sipos Sándor Caput Pannoniae című könyve Ravazd történetét taglalja, amelyben a kezdetektől 1948-ig követhetjük a helység életét. A kötet sokoldalúan rajzolja meg a múltat: nem csupán a históriai ősidőkre, de a geográfiai aspektusokra is tekintetét veti, elemzi a környék domborzati viszonyait. Olvashatunk a római berendezkedésről, az akkori közlekedési útvonalakról, a szerző felsorol néhányat a környék jelentős római kori települései körül, s rámutat a jelennel való kontinuitásra is.


eSTéBé
Március 16.

2014. december 16-án az Országgyűlés március 16-át a magyar zászló és címer napjává minősítette. A képviselők 155 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett fogadták el Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Németh Szilárd frakcióvezető-helyettes előterjesztését.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1848. március 15. Petőfi napjaként vonult be a magyar történelembe; ez volt az a nap, amikor a legenda szerint egy magyar költő forradalmat csinált. Ebben sok igazság van, azonban a szálakat egy – a radikális, sőt gyakorlatilag jakobinus – Petőfinél sokkal tapasztaltabb és ravaszabb ember, Kossuth Lajos mozgatta.


eSTéBé
1848. március 15.

Miért pont Dr. Kovács Pálé? Kit érdekel dr. Kovács Pál? – kérdezhetik a címet olvasva. Ki volt egyáltalán ez az ember? – hangzik fel gyakorta, amióta a győri megyei könyvtár felvette a tizenkilencedik századi lokálpatrióta nevét, aki saját korában közismert és elismert személyisége volt városunknak. Írói munkásságának 50. évfordulóján aranytollat kapott a város vezetésétől, tiszteletére díszelőadást tartottak a színházban, a császár királyi tanácsossá nevezte ki, és számos győri egyesület dísztagjául választotta.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.


eSTéBé
Irodalmi vendéglátás a fővárosban – 3. rész

Kipróbálna egy helyet, ahol a történeteket megfőzik? Egy éve nyílt meg a budapesti Dob utca 45. szám alatt a könyvek és a gasztronómia együttes szerelmesei számára a KönyvBár & Restaurant tapas-bár és -étterem, amely igazán ízlelésre csábító szlogennel hirdeti magát: „Olvastad? Filmen is láttad már? Nálunk meg is kóstolhatod!”.


ÍRÓkéz
Romhányi József 95

95 éve, 1921. március 8-án született Romhányi József író, költő, szövegíró, műfordító. Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki; Dr. Bubó; A Mézga család – a „Rímhányó Romhányi”-ként is emlegetett szerző talán legismertebb művei a Szamárfül című könyvecske mellett. Kevésbé ismert, hogy eredetileg zenésznek tanult. A Székesfővárosi Felsőbb Zenei Iskolában végzett, majd a Zeneakadémián brácsa szakra járt. Egy ujjsérülés miatt végül opera szakon végzett.


eSTéBé
Megyénkből Győr és Pannonhalma mutatkozott be

Idén is több, mint harmincötezren látogattak ki a Hungexpo Budapesti Vásárközpontba, ahol immár 39. alkalommal rendezték meg az Utazás kiállítást. Az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén március 3-6. között 28 ország 399 kiállítója vett részt. A csütörtöki szakmai nap látogatottsága 20%-al volt magasabb, mint a korábbi évben, és a vasárnapi napon is több látogató érkezett a HUNGEXPO Vásárközpontba, mint 2015-ben. Megyénkből Győr és Pannonhalma mutatkozott be.


ÍRÓkéz
MTI

Eddig még soha, sehol be nem mutatott tárgyi emlékek is szerepelnek a spanyol nemzeti könyvtár pénteken nyíló nagyszabású kiállításán, amellyel kezdetét veszi a Don Quijote világhírű írójának, Miguel de Cervantes halálának 400. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév Spanyolországban.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1849. február 26-27-én a magyar fősereg Kápolna mellett elsősorban a rossz hadvezetésnek köszönhetően csatát vesztett. Dembinski tábornokot alvezéreinek elégedetlensége elsöpörte, ám előtte még egy új haditervet fogadtatott el, melynek értelmében a magyar hadsereg egy hadtestnyi erejű csoportosítása Szolnok ellen figyelemelterelő támadást kellett, hogy indítson a császári seregek ellen, melynek fedezete alatt a magyar haderő zöme ettől északra közelítené meg Pestet.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A Young Adult korszak hajnalán egy újabb könyvecskébe botlottam bele, amely az éppen felnövekvő korosztályt célozza meg, ezúttal M16-os gépkarabéllyal. Rick Yancey könyvének főszereplője Cassiopeia Sullivan (Cassie), aki igyekszik életben maradni a földönkívüli támadás alatt álló Földön, és megtalálni öccsét.


ARTmás
Fehérvári Papp Ernő festőmester kiállítása a Marcal étteremben

Fehérvári Papp Ernő SMV festőmestere, székesfehérvári alkotó kiállítása nyílt meg a Marcal étteremben február 25-én Erdélyi templomok fatáblán címmel. Az est háziasszonya Pocsai Júlia SMV festőmestere volt, a tárlat 2016. március 20-ig tekinthető meg.


eSTéBé
Irodalmi vendéglátás a fővárosban – 2. rész

Ki mondta, hogy egy kávézóban csak kávézni lehet, egy galériában pedig kizárólag képeket nézegetni? Egyre népszerűbbek manapság azok a vendéglátóhelyek, ahol megpróbálják a gasztronómiát ötvözni a kultúrával. Kiváló példa minderre a budapesti Kelet Kávézó és Galéria.


eSTéBé

Idén is lesz Múzeumok Éjszakája, melynek kiemelt tematikája: „Hősök, felfedezők, újítók”, a 2016-os központi helyszín pedig Kecskemét városa lesz – jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár február 24-én a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben rendezett sajtótájékoztatón.


ARTmás
Németh Bálint természetfotó-kiállítása a VOKE galériájában

Február 26-án a győri Arany János Művelődési Ház (VOKE) adott otthont egy fiatal természetfotós, Németh Bálint megörökített természet-csodavilágának. Fülöp Péter fotográfus, a művelődési ház igazgatója köszöntője után dr. Alexay Zoltán biológus, a győri természetfotósok doyenje nyitotta meg a kiállítást, hangsúlyozva, mennyire tiszteletre méltó, hogy egy ilyen ifjú ember pár év alatt ilyen komoly, irigylésre méltó anyagot tudott létrehozni.


LÁThallás

Magyar animációs rövidfilmet hívott meg a május 11-én kezdődő Cannes-i Filmfesztivál. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban versenyez Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje.


LÁThallás
Filmkritika

Pár éve a Disney ügyesen ráérzett arra, hogy az egykor elhíresült történeteit érdemes élőszereplős formában, más megközelítésben, de az eredeti köntösüket nem teljesen levetve újramesélni. Ez már Tim Burton Alice delíriumos kalandjánál 1 milliárd zöldhasút termelt Mickey Egérnek, így csoda, hogy nem kaptak vérszemet és hozakodtak elő minden évben egy-egy hasonló remake-kel.


LÁThallás
Juhász Robin írásai

Március 18-19-én zajlott Győrben a XXVII. Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A rendezvénynek a győri Generációk Háza adott otthont, a főszervező Import Impró Egyesület és Országos Diákszínjátszó Egyesület munkáját a Gyermekek Háza és a József Attila Művelődési Ház segítette. A zsűriben Naszlady Éva színész, rendező; Egervári György színházpedagógus; valamint Pallagi Ákos zenész, rendező kapott helyet. Az összesen 13 színi előadás közül hatról Juhász Robin írt (diák)beszámolót.


LÁThallás

Nagy sikerű koncertet adott április 30-án, szombaton a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és az Orchesterverein Kempten a hűség városának Szent Imre templomában. Közel 70 zenész játszott együtt a hangversenyen, melyen romantikus nagyzenekari műveket, Reinecke Hárfaversenyét és Schumann Rajnai szimfóniáját adta elő közösen a két zenekar.


LÁThallás

Lázár Ervin az egyik legnépszerűbb magyar író, akinek történetein generációk nőttek fel. Nincs gyerek és felnőtt, aki ne ismerné A Négyszögletű Kerek Erdő lakóit, A manógyárat, A Hétfejű Tündért, Berzsiánt és Didekit, Szegény Dzsoni és Árnikát, A legkisebb boszorkányt vagy épp Bab Bercit. A Budapest Bábszínház művészei a Móra Kiadóval együttműködésben meseolvasással, előadásokkal emlékeznek az író 80. születésnapjára.


LÁThallás
Szavazzon!

Idén is keresi a Kisalföld napilap a közönség kedvenceit, kezdődik a Taps-díj 2016 szavazása. A színház legjobb színészt, színésznőt és előadást jelölt: a játékban Győr kulturális intézményeinek művészeire és az ő produkcióikra lehet voksolni, idén 18 művészre és 6 produkcióra lehet szavazni május 23-ig.


LÁThallás
Till Attila filmje vitte a prímet az I. Marie Claire Filmnapok zárónapján

Hatalmas érdeklődéssel és pozitív visszhanggal zárult a hagyományteremtő I. Marie Claire Filmnapok az Allee-ban. November 30-án a Liza, a rókatündér, az Anyák napja és Till Attila rendezése volt a legnépszerűbb, de Osvárt Andreát, Gryllus Dorkát és Balsai Móniékat is tiszta szívvel hallgatták a filmek szerelmesei.


LÁThallás
Ezen a napon történt

230 évvel ezelőtt, 1786. május 1-jén tartották Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Figaro házassága című négyfelvonásos opera buffájának ősbemutatóját a bécsi National Hoftheaterben. A szövegkönyvet a színházi udvari költő, Lorenzo Da Ponte (1749-1838) írta Pierre Augustin de Beaumarchais (1732-1799) azonos című, az „arisztokráciát és annak kiváltságait nyíltan kritizáló” vígjátéka alapján.


LÁThallás
MTI

A Légy jó mindhalálig című musicallel nyitja hatodik évadát június 17-én a Szarvasi Vízi Színház. Idén nyáron többek között olyan előadások láthatóak, mint a Boeing, Boeing, a Hello Dolly, A vörös bestia, az Álmos legendája vagy az Omega-musical, a Gyöngyhajú lány balladája.


LÁThallás
Gyermekkorunk legjobb animációs filmjei újratöltve

A nyolcvanas-kilencvenes években öröm volt gyereknek lenni. A magyar mesék mellett a legjobb nemzetközi animációs sorozatok is elérhetővé váltak, így olyan sikerprodukciókon nőhettünk fel, mint a Snoopy, az Alvin és a mókusok vagy éppen a Hupikék törpikék. A vicces karakterekért milliók rajongtak világszerte, ezért mára egész estés animációk formájában is elkészültek a kedvenceink. Íme gyermekkorunk legjobb animációs filmjei újratöltve!


LÁThallás

Június 11-én Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiájának 200. és egyben utolsó előadásával ajándékozzuk meg a győrieket a Széchenyi téren, szabadtéri előadáson. Élő zenével, vásári mutatványosokkal, meglepetésvendégekkel és némi nosztalgiázással várjuk majd a nézőket, a darab rajongóit. Az előadás megtekintése ingyenes.


LÁThallás
Ignéczi Dóra írásai

Március 18-19-én zajlott Győrben a XXVII. Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A rendezvénynek a győri Generációk Háza adott otthont, a főszervező Import Impró Egyesület és Országos Diákszínjátszó Egyesület munkáját a Gyermekek Háza és a József Attila Művelődési Ház segítette. A zsűriben Naszlady Éva színész, rendező; Egervári György színházpedagógus; valamint Pallagi Ákos zenész, rendező kapott helyet. Az összesen 13 színi előadás közül négyről Ignéczi Dóra írt (diák)beszámolót.


LÁThallás
A kassai Thália Színház előadása a Komáromi Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színház programjába került bérletes előadásként a kassai Thália Színház Mizantróp című produkciója Czajlik József rendezésében, melyet első alkalommal április 29-én, 19 órakor láthat a közönség.


LÁThallás
Jön a Rockpart ’16

Az utóbbi idők egyik legdinamikusabban fejlődő fesztiválja vitán felül a RockPart, hiszen minden évben egyre komolyabb neveket hoznak el a szervezők a Balaton partjára, és a friss hírek szerint ez az idei június utolsó hétvégéjén sem lesz másként. Négy nemzetközi húzónevet már be is jelentett a fesztivál, a hajtás után megtudjátok, kikről van szó!


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 60. rész

A győri Gárdonyi Géza Általános Iskola melletti középiskolai kollégium épületének homlokzatán eredetileg a Tanítók Háza felirat állt. Győr-Moson-Pozsony közig. e. e. vármegye pedagógusainak összefogásával azzal a céllal hozták létre, hogy a tanítók továbbtanuló gyermekeinek győri tanulmányaik éveiben szállást biztosítson.


HELYBENjárás

Győrben, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán rendezték a XIII. Országos Munkajogi Perbeszédversenyt. A tradicionális, évente sorra kerülő versenyt mindig az előző év győztese rendezi, így a Széchenyi István Egyetem csapata címvédőként várta a megmérettetést. Az idei perbeszédversenyen mind a nyolc jogi kar képviseltette magát, a csapatokat 3-3 fő alkotta.


HELYBENjárás
Együttműködés a két megyei intézmény között

Közös digitalizálásról szóló együttműködési megállapodást írt alá a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint az Összefogás a Börtönügyért Egyesület. A részletekről Mihály Attila bv. ezredest, a győri börtön parancsnokát kérdeztük.


csakMI
Emlékest a megyei könyvtárban

Április 22-én emlékestet rendeztek a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében a 100 évvel ezelőtt született dr. Timaffy László néprajztudós tiszteletére. A rendezvényen Timaffy Gyöngyvér, Szabó József, a Hazánk Kiadó igazgatója és Perger Gyula néprajzkutató vettek részt dr. Horváth József könyvtári igazgatóhelyettes moderálásával.


LÁThallás
Bemutató a Soproni Petőfi Színházban

Megtartották a premierjét a Fehérlófia című zenés, táncos mesejátéknak a Soproni Petőfi Színházban. A gyermekbérletes előadás író-rendezője Szabó Attila, a zeneszerző Szokolay Dongó Balázs, a tervek szerint pedig a darab a következő évadban is műsoron marad.


HELYBENjárás

Győr-Moson-Sopron megye énekes diákjai, ének-zene tanáraik segítségével évről évre tovább éltetik gyönyörűséges zenei anyanyelvünket, a magyar népdalt. Az Oktatási Hivatal és a Győri Pedagógiai Oktatási Központ által kiírt és a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János karával együtt gondozott Dr. Barsi Ernő Énekes Verseny minden évben a magyar és a nemzetiségi népdalok megbecsüléséről, ápolásáról, magas szintű, hiteles előadásáról szól.


csakMI
Hangoskönyv bemutató a megyei könyvtárban

Április 22-én a megyei könyvtár központi épületének klubhelyiségében mutatta be a költészet napjára megjelentetett legújabb, sorrendben harmadik hangoskönyvét a Kisalföld napilap, Örök pillanat címmel. A Ghymes együttes frontembere díszvendégként érkezett a programra, ahol számos vers hangzott el a rendezvény folyamán.


LÁThallás
Tiszta szívvel című filmjének középpontjában a kerekesszékben élők

Tiszta szívvel című új filmjében egyszerre van benne József Attila dühe, a mozgáskorlátozottak humora, valamint a rendező riporteri kíváncsisága és mesélőkedve. Till Attila új filmjét a Marie Claire Filmnapokon két alkalommal is vetítik, a nézők pedig találkozhatnak a szereplőkkel is a helyszínen.


csakMI
Könyvbemutató a megyei könyvtárban

Április 21-én Cseri Dávid Elfeledett lovaslegendáink című könyvének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében. Az előadó vetített képek kíséretében mesélt azokról a 19-20. századokban élő lovasokról, akik korunkban méltatlanul kevés figyelmet kapnak.


LÁThallás
Premier a Győri Nemzeti Színházban

Április 23-ától játssza a Győri Nemzeti Színház jelen évadának utolsó bemutatóját, a Beatles.hu címre hallgató „zenés ámokfutást” a nagyszínpadon. Forgács Péter rendező darabja a mindenki által ismert slágereket fűzte egymás után zenével, beszéddel, táncokkal.


LÁThallás
Ezen a napon történt

90 évvel ezelőtt, 1926. április 25-én mutatták be a milánói Teatro alla Scala-ban Giuseppe Puccini (1858-1924) utolsó operáját, a Turandot-ot. A Triptichon (A köpeny, Angelica nővér, Gianni Schicchi) 1919-es New York-i bemutatóját követően Puccini új opera librettót keresett, 1920-ban ajánlották neki Turandot történetét.


csakMI
A Jaurinum Történelmi Társulat bemutatkozása a megyei könyvtárban

Április 20-án a Jaurinum Történelmi Társulat mutatkozott be a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében Eleink előéletei és előítéletei címmel megtartott előadásában, ahol a 9-10. századi viselet tükrében mutatták be a hagyományőrzést és eredetkutatást.


LÁThallás
Filmkritika

Nehezen hiszem, hogy vita tárgyát képezheti az, hogy Madarász Isti legelső mozifilmjével mennyire nehéz fába vágta a fejszéjét. Nem elég, hogy egy olyan műfajban próbál meg helytállni, mely alapvetően nem erőssége a magyar filmiparnak (lévén, hogy egy akciófilm lendületével bíró thrillerről beszélünk – állításom igazolására tessék csak megnézni a csúnyán botladozó Víkend című filmet), de rögtön egy olyan történetet választott magának, amelynek szerves részét képezi a kvázi „időutazás”. Mely összetevő önmagában véve is komoly buktatójává válhat egy filmnek, amennyiben nem kezelik helyén azt. Szép kis vállalás, fiatalember.


HELYBENjárás
TMDK és Tehetségnap a Széchenyi István Egyetemen

Április 20-án rendezte meg a győri Széchenyi István Egyetem a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciát és Tehetségnapot. A megnyitón Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta, a Tudományos és Művészeti Diáktanács elnöke üdvözölte a megjelent hallgatókat és oktatókat. Majd Prof. Dr. Komlósi László rektorhelyettes mondott köszöntőt. Végül pedig Prof. Dr. Kuczmann Miklós egyetemi tanár, az egyetem legfiatalabb mestertanára, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kardékánja tartott izgalmas és derűs hangvételű kiselőadást saját kutatói munkásságáról.


LÁThallás

Öt nap, öt templom, öt vallás és számtalan program a kultúra ezer szegletéből – ezt kínálja az Öt Templom Fesztivál – már tizedik alkalommal – május 5. és 9. között, Győr-Újvárosban. Az Öt Templom Fesztivál egy évtizede hirdeti, hogy európai boldogulásunk és közös identitásunk alapja a zsidó-keresztény kultúra.


LÁThallás

100 éve született Yehudi Menuhin (New York, 1916. április 22. – Berlin, 1999. március 12.) világhírű hegedűművész, karmester. Önmagáról ezt írta: „bennem az orosz, zsidó, amerikai alapon egy francia, olasz, német és angol szint helyezkedik el”. Művészi pályájának nagy részét az Egyesült Királyságban futotta be, végül brit állampolgár lett, és lovaggá is ütötték. De büszkén emlegette távolabbi származását is: „A kötelességet nem teljesíteni abban a reményben, hogy valami slampos másodrangú teljesítménnyel jussunk előbbre, a cserkesz ideál elárulását jelentette”.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 59. rész

A 19. század elejére egyre nagyobb társadalmi igény mutatkozott a világ valósághű ábrázolására. A technikai fejlődés és a szükséglet megjelenésétől egyenes út vezetett a fotográfia feltalálásáig. Egyidejűleg több kutató is foglalkozott a camera obscura által rajzolt kép rögzítésének problémájával, míg végül egy francia vegyész, Louis Daguerre 1837-ben mutatta be elsőként a később róla elnevezett dagerrotípiát.


csakMI
Interjú Timaffy Gyöngyvérrel

Timaffy László neves néprajztudós 100 évvel ezelőtt, 1916-ban született Mosonszentandráson. A kerek évforduló alkalmából, április 14-én programsorozat kezdődött, melynek egyik állomása április 22-én pénteken, 16.30-kor a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér lesz. Az esemény kapcsán Timaffy Gyöngyvérrel beszélgettünk.


HELYBENjárás
MTI

Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész, Korbuly Péter bemondó, műsorvezető, beszédtanár, az MTVA Montágh Testületének elnöke és Minárik Tamás, a pécsi Apáczai Csere János Gimnázium magyartanára kapta idén a szép magyar beszéd népszerűsítéséért, az anyanyelv ápolásáért odaítélt Kazinczy-díjat. Péchy Blanka-díjjal egy gyömrői és egy váci magyartanár munkáját ismerték el.


LÁThallás
Filmkritika

Amikor azt a szót halljuk, hogy mese, akkor általában tündi-bündi állatkák, varázslat, mágia, szerelem és legfőképp a gyerekeknek is könnyedén befogadható tanulság jut eszünkbe. Arról már sokszor elfeledkezik az ember – nem egyszer a példás szülő –, hogy ezekben a történetekben nem kevés horror is megbújik.


LÁThallás
MTI

Beethoven Hármasverseny és Bartók Béla Concerto című műve hallható a Concerto Budapest 2016/2017-es évadának nyitókoncertjén, szeptember 30-án a Zeneakadémián. A kortárs és a klasszikus művek bemutatása terén egyensúlyra törekszik a Concerto Budapest, amely így valóra váltja misszióját: a kortárs alkotások mellett a 20. századi és korábbi komponisták darabjait is műsoron tartja – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az évadot bemutató sajtótájékoztatón.


csakMI
A Nagy Háború történelmi előadássorozat 3. része a megyei könyvtárban

Április 14-én, a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében Honvári János gazdaságtörténész, egyetemi docens Győr részvételéről az első világháborúban, valamint az Ágyúgyár születéséről tartott előadást A Nagy Háború címmel elnevezett sorozat harmadik fellépőjeként.


HELYBENjárás

Tűz Tamás, eredeti nevén Makkó Lajos 1916. április 18-án született Győrött. Tanulmányait a győri bencés gimnáziumban és a Czuczor Gergely Püspöki Hittudományi Főiskolán végezte.  A győri szeminárium tanulmányi vezetője Közi-Horváth József volt, aki lapokat szerkesztett, publikált és erősen politizált. Tűz bevallása szerint a három transzcendens érték, az igazság, a jóság és a szépség közül leginkább a harmadik keltette fel az érdeklődését a főiskolán. 1939-ben szentelték pappá.


LÁThallás

Június 29. és július 3. között a cserhátszentiváni Tű Fokán Művészeti Fesztiválon háromnapos improvizációs workshopot tart Fred Frith brit komponista, improvizációs zenész, multi-instrumentalista. A műhelymunka nagyzenekarában való részvételre a szervezők most pályázatot írnak ki: olyan angolul beszélő, pályájuk elején járó hangszereseket várnak, akik még nem töltötték be 28. életévüket.


LÁThallás

Mégpedig a szó legszorosabb értelmében, hiszen olyan helyre költözik a zene, amelyre a Müpa eddigi történetében még nem volt példa. Nyáron, egészen pontosan június 4-én hat tehetséges zenekar mutatkozhat be a Müpa és a Ludwig Múzeum közös pályázatát lezáró Garázsband Fesztiválon. Az egész estés ingyenes buli helyszíne pedig a Müpa mélygarázsa lesz.


LÁThallás
DVD-bemutató: Bizalom

Az 1979-es Bizalom volt Szabó István első filmje, amelyet Oscar-díjra jelöltek, amit további három jelölés és egy elnyert díj követett. Az, hogy egy rendező filmjeit négy egymást követő évben jelöljék a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában, példa nélkül álló filmtörténeti kuriózum – ez a film azonban más szempontból is mérföldkőnek számít.


LÁThallás

Új nevekkel bővült a Szegedi Ifjúsági Napok fellépőinek sora. A korábban bejelentett nemzetközi sorhoz ezúttal magyar nevek csatlakoztak. Itt lesz a SZIN himnuszt jegyző Magna Cum Laude, jön a Quimby, a Halott Pénz, a Brains, az Anna and the Barbies, Majka és Curtis, a Wellhello, a Csík Zenekar, valamint a Budapest Bár és a lassan már magyarnak számító Boban Marković zenekar is.


LÁThallás
Zilia – Hamlet – Szindbád

Kivételes élményben lehetett része április 13-án a Magyar Ispitában a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tanárainak, diákjainak és a többi érdeklődőnek. Ugyanis Gábor Júlia és Szigethy Gábor tartott számukra tárlatvezetést a Zilia – Hamlet – Szindbád című kiállításon, melyet különös gonddal állítottak össze magángyűjteményük anyagából. Történetek, képek, dokumentumok, jelmezek meséltek Ruttkai Éváról, a Tündérkirálynőről, Gábor Miklósról az örök Hamletről és Latinovits Zoltánról, a Színészkirályról.


LÁThallás
MTI

Bajomi Nagy György kapta az idén a Gábor Miklós-díjat a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában nyújtott Hamlet-alakításáért – közölte az elismerést odaítélő kuratórium elnöke a hétfői budapesti díjátadó után az MTI-vel. A Hamletet Czukor Balázs rendezésében 2015. április 7-én mutatta be a vasi megyeszékhely teátruma.


LÁThallás
A RÉV Színház nemcsak lélekben idézi meg Irinát

A csehovi darabok személyessége a konkrét sorsok és figurák ellenére borzasztó általánosíthatóságával fogja meg a nézőt, mert ugyan melyikünk ne lehetne az a Gyabkin, Jura és Aljosa, akik saját maguk vesztek Irina történetébe? A RÉV Színház Kiss Csaba férfimeséjében keresi a nőt, és találja meg a szerelemvágyat, amely egyértelműen túlmutat a halálon.


LÁThallás
Interjú a Magyar Örökség Díjas népdalénekessel

Április 5-én rendezték meg a Hegyalján innen, Sokorón túl…” népmesemondó versenyt, melyre immár 20. éve érkezett zsűrielnöknek Budai Ilona népdalénekes. „Szeretném, ha mindenki tudná és érezné: múlt nélkül nincs jövő. Amit hoztunk, azt őrizni kell. Csodálatos nép fiai vagyunk, és én büszke vagyok minden emberre, aki ma Magyarországon magyar népdalt énekel. Meghajtom előttük a fejem.” – szól Budai Ilona üzenete és mottója, akivel a verseny után beszélgettem.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 58. rész

Garami László (1921-2003) 1961-ben kapott felkérést a dr. Kovács Pál utca bejáratánál lévő Tejfölös kofa szobor elkészítésére. Ebben az évben Győr Város Tanácsa a Magyar Népköztársaság Képzőművészeti Alapjának ezen felül még öt köztéri szobor megvalósítására adott megrendelést, melyet neves budapesti művészekkel készíttettek el.


HELYBENjárás
Megemlékezés a József Attila-szobornál

Április 11-én, A magyar költészet napján a győrszabadhegyi József Attila szobornál Diligens Tibor önkormányzati képviselő beszédével történt megemlékezés az egyik legnagyobb magyar költő születésnapján. A Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói pedig ünnepi műsort adtak elő.


LÁThallás
Premier a Vaskakas Bábszínházban

„Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” Antoine de Saint-Exupéry francia író méltatta e gondolattal a vizet. S valóban, a víz maga az élet, hisz földi életünk nem létezhetne nélküle.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 17. rész

Az Aurora irodalmi zsebkönyv 1821-ben jelent meg először a téti születésű Kisfaludy Károly (1788-1830) szerkesztésében. Kisfaludy halála után Bajza József (1804-1858) vette át a szerkesztési munkálatokat. Az utolsó kötetet 1837-ben adták ki. Az Aurora jelentősége Kisfaludy Károly vállalkozásának újszerűségében rejlik, mivel magyar előzmények nélkül indította el „az idő szórakoztató kitöltésére szánt szépirodalmi anyagot” tartalmazó zsebkönyv-sorozatot.


HELYBENjárás
Színes programok a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolában

A Széchenyi István Egyetem győri, Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolája az elmúlt héten 25. alkalommal rendezte meg hagyományőrző Gyakorlós Hetét. A program hétfőn szépíró és komplex ökoversennyel kezdődött, majd a második nap hagyományosan a diákoké volt.


LÁThallás
Kilenc hazai újdonság

Az aktuális dalmegosztás mindegyik tagja másért érdekes. Linczényi Márkó és Szabó Simon dala például azért, mert Ákos tavalyi gondolataira reagál, a Szabó Benedek és a Galaxisok új klipes száma pedig a szövegéért, amelyben mindenki magára ismerhet egy kicsit. Aztán van itt még szépen fejlődő és szépen újrainduló zenekar, egy szamár, aki Chocapicot eszik, kémes sztori Osvárt Andreával, egy zsidó kántornő és egy zenész-újságíró koprodukciója, trombitás-elektrós popdal és egy különleges technológiájú klip is.


LÁThallás
MTI

A Kultkikötő mintegy kétszáz programot kínál idén, a tizenegyedik évadát kezdő nyári színház eseményeire június 24. és augusztus 27. között várják a látogatókat Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen. A teátrumi előadások mellett lesznek koncertek, filmvetítések, családi programok, kiállítások és borkóstolók is, minderre az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy ötvenezer embert várunk - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójukban.


csakMI
Emlékest Tűz Tamás születésének 100. évfordulójára a megyei könyvtárban

Április 8-án a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában A szív jogán címmel tartottak emlékestet Tűz Tamás születésének 100. évfordulója tiszteletére. Az estén Czigány György író és költő, Szakolczay Lajos irodalomtörténész, Gülch Csaba költő és újságíró, valamint Maszlay István színművész osztották meg a pap-költőről szóló ismereteiket, melynek során versmondások tették szemléletesebbé és kézzelfoghatóbbá az ünnepelt munkásságát.


HELYBENjárás
I. Czuczor Gergely Versmondó Verseny

Egész évben, de különösen április 11-én, A magyar költészet napján érdemes elgondolkodni a versek értékéről. Másrészt ilyenkor nagyobb hangsúlyt kaphat az a törekvés, hogy lírai kincsestárunk felfedezését minél több formában segítsük. Hámori József agykutató tudományos oldalról közelítve arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar versek szimbolikus képi világukkal egyedülálló módon fejlesztik a gondolkodást. Ezért különösen fontos, hogy a fiatalok tanulási folyamatának szerves részévé váljanak. A múlt héten a nagy múltú Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban jártunk, ahol hagyományteremtő versmondó versennyel tisztelegtek az iskola névadója és a magyar líra közelgő ünnepe előtt.


LÁThallás
MTI

Tele van tervekkel, és több film megvalósításán is dolgozik Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező, aki 70. születésnapja alkalmából adott interjút az MTI-nek. Koltai Lajos elmondta: több, mint 70 film és 70 év áll mögötte, de ő nem olyan ember, aki megáll csak azért, mert egy gyönyörű pálya van mögötte.


LÁThallás
Hat többé-kevésbé friss lemez kritikája

Hat lemezről írunk, és lényegében mind a hatot ajánljuk, még akkor is, ha a Cult annyira nem hatotta meg a szívünket. A többi viszont annál inkább, sőt, egyikünk még év lemezét is kiált, és meglássátok, tényleg így is lesz kilenc hónap múlva.


LÁThallás
Bartók Plusz Operafesztivál: június 10-19.

Idén 16. alkalommal várja a zenekedvelőket június 10. és 19. között a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A Bartók-évhez is kapcsolódva világsztár művészekkel, kamarazenével, hangversenyekkel, kortárs operákkal és ősbemutatóval készülnek a szervezők, a város minden zugában muzsika fog szólni – jelentették be az április 7-ei sajtótájékoztatón, a Gerbeaud Kávéházban.


csakMI
Dr. Békési István könyvbemutatója a megyei könyvtárban

Dr. Békési István tanár, címzetes igazgató Peresztegről hoztam című monográfiájával gazdagította Győr-Moson-Sopron megye településeinek helytörténeti sorozatát, melynek április 6-án volt a bemutatója a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának muzeális gyűjteményében.


LÁThallás

A nemzetközi zenei-kulturális színtér világának olvasztótégelyévé válik egy hétre Balatonboglár, ahol idén újra jelentkezik a Babel Sound. A rendezvény július 19-től 24-ig várja majd látogatóit a Balaton-parton, nagyrészt világzenével körítve.


csakMI
Népmesemondó verseny Ménfőcsanakon

Április 5-én már 25. alkalommal rendezte meg a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ a „Hegyalján innen, Sokorón túl…” népmesemondó versenyt. A hosszú múltra visszatekintő, 1992-től évente megrendezésre kerülő megmérettetésen ezúttal is a győri és a Győr környéki iskolák legjobb mesemondói mérték össze tudásukat.


HELYBENjárás
Tűz Tamás győri évei

Méltatlanul elfelejtett, győri pap-költőnkre, Tűz Tamásra emlékezünk, hiszen április hónapra esik születésének 100. évfordulója. Olvassuk el, miként idézi fel gyermek- és ifjúkorát, melyet szeretett városunkban töltött, egyházi pályájának, valamint szépírói munkásságának indulását. Talán a személyes hangvételű soroknak sikerül közelebb hozni hozzánk szerzőjüket.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 57. rész

A korcsolyázás divatja, a skandináv országok hagyományaira építve, Európa északnyugati országaiból indult ki. Szezonális téli sportként divatossá vált az arisztokrácia körében is. Londonban alakult meg az első korcsolyázó egyesület az 1860-as évek elején, amelyet egyre több követett Európa nagyvárosaiban.


LÁThallás
PASO-interjú KRSA-val

Sűrű időszakot él át mostanában a Pannonia Allstars Ska Orchestra, hiszen nemrég jelent meg új, Ghost Train című lemeze, amivel persze egy csomó koncert is jár országhatáron kívül és belül. Ennek apropóján a zenekar énekesével, KRSa-val készítettünk interjút, melyben többek között szóba került az új anyag, a ska skatulya, a zenekar közönsége, sőt, még Győzike is.


LÁThallás
DVD-n és Blu-rayen a Kémek hídja

Hallott már James B. Donovanről, a jog, a diplomácia és az igazságosság emberéről? Nem? Akkor segítünk egy picit: Steven Spielberg és új filmje, a Kémek hídja! Ugye így már ismerős a név? Az állhatatos amerikai jogász történetét dolgozza fel a Tom Hanks főszereplésével készült, április 8-tól DVD-n és Blu-rayen is elérhető produkció, amelyről összegyűjtöttünk néhány érdekességet.


LÁThallás
MTI

Tizennégy társulat tizenkilenc produkcióval várja a közönséget a Pécsi Családi Színházi Fesztiválon, amelyet május 29. és június 5. között rendeznek a baranyai megyeszékhelyen.    Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatója az eseményt ismertető sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyolc napon keresztül tartó fesztiválra nemcsak gyermekelőadásokkal, hanem igazi családi produkciókkal is készülnek.


HELYBENjárás

A Győri Egyházmegyei Levéltár és a Bedy Vince Alapítvány március 31-én emlékkonferenciát rendezett a jeles egyháztörténész, Bedy Vince győri kanonok (1866-1938) születésének 150. évfordulójára emlékezve. A Győri Hittudományi Főiskola zsúfolásig megtelt dísztermében – két köszöntő után – tíz előadás hangzott el; e gazdag programról csak vázlatosan szólhatunk az alábbiakban.


csakMI
Kerekasztal-beszélgetés az InternetVers Fesztiválokról a megyei könyvtárban

A Hangraforgó Klub rendhagyó előadása zajlott április 1-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában: ezúttal a zene mellett kerekasztal-beszélgetésre került sor az InternetVers Fesztiválokkal a középpontban a házigazda Faggyas László és F. Sipos Bea, valamint a vendégként hívott Kasó Tibor dalnok és Kovács Árpád költő között.


LÁThallás
Angertea-interjú és -klippremier

Nemrégen jelent meg (és itt meghallgatható) a nagymágocsi Angertea ötödik albuma, a Snakes in Blossom. Mivel ismét premiernek lehettek tanúi a Lángolón, nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy beszélgessünk velük az új lemezről. Alább a klip és a terjedelmes interjú.


LÁThallás
Filmkritika

Valljuk be őszintén, hogy életrajzi filmekkel tele a padlás, pláne az Oscar-szezon környékén. Ha ez ráadásul sportfilm képében érvényesül, akkor garantáltan hatványozottan kapjuk a karakterdrámát, és a kitartásról szóló – sokszor valóban működőképes – sallangokat. Talán ezért is csömörlöttünk meg a hasonló filmektől – de lehet, hogy csak az Oscar filmkínálatának a telítettsége beszél még belőlünk –, mert a készítők komolyan akarnak érzékeltetni velünk minden egyes vér- és verejtékcseppet. Matthew Vaughn szerencsére nem tartozik közéjük, és a fent említett testnedvek mellé a könnyeinket is kifacsarta belőlünk… csakhogy azt a nevetéstől.


HELYBENjárás

A Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Középiskolája Könyvtára hagyományt teremtve szervezett irodalmi felolvasónapot az iskola tanulói számára. A tanév során ősszel került sor az első, most pedig, február 23-án a második alkalommal az egész napos programra, amely reggel 8 órától délután fél 2-ig tartott.


csakMI
Grászli Bernadett előadása a megyei könyvtárban

Március 31-én Képzőművészet és design az olimpiákon címmel Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója tartott előadást a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában.


LÁThallás
Interjú Kovács Patríciával

Az utóbbi időben láttuk tehetségkutató zsűrijében, televíziós sorozatban és Mágnás Elzaként a Félvilágban – legkedvesebb „munkahelye” azonban mégis csak a színház, ahová saját elmondása szerint feltöltődni jár. Kovács Patríciával a Várj, míg sötét lesz április 1-jei bemutatója kapcsán beszélgettünk a Belvárosi Színházban.


LÁThallás

A Filmszakmai Döntőbizottság határozata értelmében Mundruczó Kornél Felesleges ember munkacímű új mozifilmjének gyártását 697 millió forinttal támogatja a Filmalap. A magyar-német koprodukcióban készülő alkotást német regionális filmalapok, televíziós csatornák és az Európa Tanács koprodukciós alapja, az Eurimages is támogatta. A Proton Cinema produkciójában készülő film forgatása a tervek szerint már május elején kezdődik, vezető producere Petrányi Viktória.


LÁThallás
Interjú Vígh Andreával, a Zenekadémia rektorával

Vígh Andrea 2013 óta vezeti rektorként a Zeneakadémiát, tavaly pedig a Forbes magazin a legsikeresebb magyar nők közé választotta. A frissen Európai Örökség-díjjal kitüntetett intézmény vezetéséről, az általa alapított Gödöllői Hárfafesztivál idei programjairól, valamint a decemberben folytatódó Remekművek című sorozatáról is kérdeztük, de beszélt az interjúban a nemzetközi mobilitásról, az erős mester-tanítvány kapcsolatról, illetve a vezetői és a művészi pálya összeegyeztetéséről is.


csakMI
Szabados Éva előadása Karinthy és Kosztolányi nyomán a megyei könyvtárban

Március 30-án Lélekfürdő címmel láthattak az érdeklődők humoros és elgondolkodtató összeállítást Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső írásaiból Szabados Éva színésznő előadásában a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében.


HELYBENjárás
Iratmentő program a Győri Egyházmegyei Levéltárban

A Győri Egyházmegyei Levéltár minden rendelkezésére álló és rendelkezésére nem álló, azaz megszerzendő vagy kitalálandó eszközzel igyekszik megóvni, megőrizni és rendelkezésre bocsátani a rá bízott régi (és nem annyira régi) iratanyagot. Az iratok állagának megóvása, a már sérült dokumentumok helyreállítása bizony elég sok fejtörést okozott, míg ki nem találták és el nem indították a Fogadja örökbe a múltját! programjukat. Erről kérdeztük Nemes Gábor levéltárost, a projekt gazdáját.


LÁThallás
Ősbemutató Sopronban Hedry Mária drámájából

Megtartották az olvasópróbáját Hedry Mária Kelj fel és járj! című drámájának a Soproni Petőfi Színházban. Az előadás az Esztergomi Várszínház, a soproni teátrum és a Forrás Színház koprodukciójában készül. A márciusi munkabemutató után a soproni színházklub tagjai április 27-én láthatják a darabot. Az ősbemutató rendezője Pataki András.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 56. rész

A kamillánus (vagy kamillus, régies használattal kamilliánus) rend tagjai kis kitérő után 1761-ben telepedtek le Győrben, és feloszlatásukig, 1786-ig működtek a városban. Forgách Pál gróf, váci püspök hívta be őket Magyarországra, aki Rómában végezte hittudományi tanulmányait, és itt ismerte meg a Szent-Kamill rendjéhez tartozó szerzetesek áldozatos betegápoló tevékenységét.


LÁThallás
Évadhirdetés a Soproni Petőfi Színházban

Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című komédiájával kezdődik októberben a Soproni Petőfi Színház 2016/2017-es évada, amely a korok és stílusok nevet viseli. A következő szezonban tizenkét bemutatót tart a teátrum, amely ősszel nagyszabású programokkal ünnepli 25 éves jubileumát – hangzott el az intézményben tartott sajtóbeszélgetésen március 29-én.


LÁThallás
Interjú Kocsis Fülöp Somával

Az első magyar szuperhősfilm előzetese már átlépte a 100.000-es nézettséget, így biztosan közületek is rengetegen találkoztak már vele. A Marvel pajzsos katonáját alapul vevő alkotás Pannónia Kapitány történetét meséli el, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc elemeit felhasználva.


LÁThallás
Honeybeast-interjú Tarján Zsófiával

Kicsit több, mint két év telt már el azóta, hogy a Legnagyobb hőssel a Honeybeast országos ismertségre tett szert. A zenekar azóta kiadott két nagylemezt, felépített egy stabil rajongótábort, és igyekszik a figyelem középpontjában maradni. Március 13-án adtak koncertet a Barba Negrában, mi pedig még előtte beszélgettünk egyet Tarján Zsófia énekesnővel.


HELYBENjárás

Március 27-én, húsvét vasárnapján került sor Kunszigeten a török kori időkig visszanyúló Krisztuskeresésre. A népi vallási menet (Krisztus- vagy Jézuskeresés) alapja a Bibliában gyökeredzik: „Mária Magdolna, Mária. Jakab anyja és Szalóme illatszereket vásároltak, s elmentek, hogy (jézust) bebalzsamozzák. A hét első napján kora reggel, napkeltekor kimentek a sírhoz” – ám azt üresen találták.


HELYBENjárás

A XIII. Országos Agrárjogi Jogesetmegoldó és Perbeszéd Versenyen a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának joghallgatói első helyezést értek el, a dobogón megelőzték az ELTE és a Debreceni Egyetem jogász-jelöltjeinek csapatát. A széchenyis hallgatók jutalomként elhozták az impozáns hollóházi porcelánvázát.


LÁThallás
Oranssi Pazuzu – Värähtelijä (Svart Records)

Nem túl gyakran fordul elő velem, hogy ellenállhatatlan vágyat érzek úgymond új zenekarok megismerésére, de időről időre teszek kísérletet erre, általában elég hervasztó eredménnyel. Próbálkoztam a Ghosttal, adtam esélyt mindenféle egész mondatnyi nevű új metálszenzációnak, meg egy rakás olyan bandának, amelyektől rendszeresen elájul a baráti kör, de az esetek többségében arra jutottam, hogy maximum régi kedvenceim új próbálkozásai érintenek meg.


LÁThallás
Interjú Karácsony Jánossal

Április végéig fut az HBO Mick Jagger és Martin Scorsese nevével fémjelzett saját gyártású sorozata, a Bakelit, amelyben a közönség egy csőd szélén táncoló lemezkiadó történetét követve betekinthet a rock ’n roll hőskorába. Ennek kapcsán lehetőséget kaptunk arra, hogy beszélgessünk a magyar rock néhány olyan egyéniségével, akik akkoriban már bőven ott voltak a dolgok sűrűjében. 


LÁThallás
Filmkritika

A Batman Superman ellen kapcsán a bejelentése óta gyakorlatilag magam előtt látom a Warner fejeseit, miután A Sötét Lovag – Felemelkedésből az utolsó centek is befolytak, miként tarthattak válságstábot, látva a konkurens Bosszúállók sikerét. A lényege biztos ez volt.


LÁThallás
Hazai újdonságok

Megérkeztek a tavaszi friss lemezek első hírnökei a dalmegosztásba, például a Bérczesi Robi és Nemes András alkotta Biorobottól, akik ezúttal a legismertebb szereplőnek számítanak a listán a Red Bull Pilvaker tagjai mellett. Rajtuk kívül pedig eddigi legjobb anyagát készítette el a Stickfigures és a Kloggs, a Mesekaszinó pedig igazán ígéretesen mutatkozik be, hogy csak három szereplőt említsek. Úgyhogy érdemes körülnézni lejjebb.


LÁThallás
Interjú Györgyi Annával

„Úgy érzem, megtaláltam a szenvedélyem, amelyet gyerekkoromban is kerestem. Mindig is éreztem, hogy ez az, ami engem elvarázsol” – ezek Györgyi Anna színművész gondolatai az életéről, a színészetről, a pályafutásról. „Munkában és magánéletben is megkaptam az élettől mindent, amire vágytam, így méltán lehetek boldog” – vallja.


HELYBENjárás
Elindult a győri börtönrádió: a Sing Sing FM

Új reintegrációs programként elindult a börtönrádió Sing Sing FM néven a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol Mihály Attila bv. ezredes, intézetparancsnok vezetésével tartottak sajtótájékoztatót a nagyszerű tapasztalatokat hozó kezdeményezésről. Hajdú Judit pszichológus, az Adj Hangot Egyesület vezetője elmondta, hogy Győr a második hely, ahol sikerült megvalósítani a fogvatartottak képzését, fejlesztését és közösségbe való visszaszoktatását célzó projektet, ami elsőként Vácon, harmadikként pedig a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumában kezdett működni.


LÁThallás
Premier a Győri Nemzeti Színházban

Március 26-tól látható a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán az Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov orosz szerzőpáros 1928-ban megjelent szatirikus komédiája, a Tizenkét szék. A darabot Gellért Hugó fordította magyarra, színpadra alkalmazta Tucsni András, a rendező pedig Bagó Bertalan.


LÁThallás
Interjú Berkes Kálmánnal

Berkes Kálmán Liszt-díjas klarinétművész-karmester, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője 2016. március 15-én Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült. Ez a nagyszerű elismerés adta az alkalmat, hogy hivatásáról és terveiről kérdezzük a győri komolyzenei élet kiemelkedő személyiségét.


LÁThallás
Zeneajánló húsvét ünnepére

A húsvét a keresztény világ legnagyobb egyházi ünnepe, amelyet a hívők a 2. századtól kezdődően Jézus feltámadásának emlékére ünnepelnek. A húsvéti misztérium középpontjában Jézus Krisztus szenvedése, halála és feltámadása áll. A komolyzenében számos olyan műfaj és mű született, amelyek ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódnak. A passiók szövegei az evangéliumok alapján íródtak, és Krisztus utolsó óráinak szenvedéseit és halálát idézik fel.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 55. rész

Egykoron a Lépcsőköz 2. szám alatti ház falán volt olvasható az az emléktábla, amely Blaha Lujza – a nemzet csalogánya – győri lakóhelyének állított emléket (a címlapképen részlet a Blaha Lujza emlékalbumból és a Jenei-Koppány-féle Győr kötetből). A szerény kis lakás ma a Sarkantyúköz 11-13. számú ház helyén lévő épület ablaktalan padlásszobája volt, ahol 1857-től 1859-ig lakott családjával. Ma a tábla már nem látható, és sokan nem is tudják, hogy a híres színésznőre egykor Győrött figyelt fel a kor akkori jeles orvos-író színikritikusa, Dr. Kovács Pál.


LÁThallás
Tévésorozatok – 20. rész

Kórházsorozattal már tele van a sürgősségi, de olyannal, amely 1900-ban játszódik, az orvostudomány mellett kemény társadalomszociológiai látleletet ad az éráról, drogfüggő sebész-tudós a főhőse, valamint olyan stílusban és atmoszférában zajlik, amely a legkevesebb, hogy unikális, eddig még nem volt a piacon. Eddig. Egészen pontosan Steven Soderbergh-ig.


LÁThallás
Filmkritika

Zombifilmekből Dunát lehetne rekeszteni, de az nem zárja ki azt, hogy hébe-hóba ne akadjon néhány olyan darab, mely koncepciójánál fogva valamelyest kilóg a sorból. Henry Hobson elsőfilmes rendező Maggie – Az átalakulás című dolgozata pont ilyen – éppen csak az benne a sajnálatos, hogy jobb volt ez a film, amíg csak elképzeltük.


LÁThallás
Wolfmother – Victorious (Ume)

Nagyon dühös vagyok Andrew Stockdale-re, a Wolfmother énekes-gitáros-vezetőjére. Ennek az embernek minden a kezében van (vagy volt?) ahhoz, hogy zenekara egy komplett életművel rendelkező, nagyszabású formációvá váljon, és ne csak egy egylemezes csodaként emlékezzenek rájuk, akik tíz évvel ezelőtt letarolták a fél világot.


LÁThallás

A Zero Kovács Krisztián, Martina Krátká, Udo Kier, Tóth Orsi, Nemes Jeles László, Szirtes András, Lénárt István, Lavro Ferenc, Mohamed Maiga és Dicko Jibrilla főszereplésével 2016. március 24-én kerül a hazai mozikba az Absolut Film Studio forgalmazásában. A vadonatúj plakát és előzetes most látható!


LÁThallás
MTI

Boldogító érzésnek nevezte Almási Éva Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész az MTI-nek adott szerdai interjújában, hogy a "szakma krémje" a nemzet színésze elismeréssel tüntette ki. A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik.


LÁThallás
Scorsese és a zene

Martin Scorsese neve hallatán leginkább olyan filmek jutnak eszünkbe, mint a Dühöngő Bika, a Nagymenők, a Casino, vagy A tégla, amellyel több évtized után végre megkapta az Oscar-díjat. A rendezőt azonban nem kizárólag gengszterfilmjeiről ismerheti a közönség. Az HBO-n február 15-én indult, Mick Jaggerrel közösen jegyzett Bakelit sorozat ugyanis messze nem az első olyan alkotása, amelyben hangsúlyos szerepet kap a zene. A cikk folytatásában Scorsese rock ’n’ roll munkásságába nyerhettek bepillantást.


HELYBENjárás
MTI

A Szent Márton-év alkalmából Osztás 10X10 címmel a IV. századi püspök szellemiségét követő emberek tevékenységét bemutató kortárs fotókiállítás látható március 18-tól a Pannonhalmi Főapátságban. Kormos Gyula, a főapátság kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a nem csak hívő embereket bemutató tárlat a közösségépítés erejét igyekszik bemutatni. A fotók önzetlen hivatások képviselőit mutatják be Kongótól Nyírtelekig.


LÁThallás
Filmkritika

A képlet egyszerű: vegyünk igen fitt és jóképű amerikai elnököt (Aaron Eckhart), tegyünk hozzá egy még fittebb és jóképűbb testőrt (Gerard Butler), néhány rajzfilmszerű terroristát, egy látványos helyszínt, jó sok robbanótöltetet, meg egy néhány csomag művért. És máris megkapjuk a Támadás a … ellen mozik formuláját. Így volt ez a 2013-as meglepetés siker, a Támadás a Fehér Ház ellen esetében, és így van ez a második rész, a London ostroma opusznál is.


csakMI
A Nagy Háború történelmi előadássorozat 2. része a megyei könyvtárban

Bódy Zsombor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense a hátországban zajló háborúról és mozgósításról tartott előadást március 17-én a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében A Nagy Háború címmel elnevezett sorozat második fellépőjeként. 


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 16. rész

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösség Tér muzeális gyűjteményének köteteit bemutató sorozatunk előző két részében a győri lokálpatrióta Ecker János (1788-1852) kortörténeti naplóit (1847-1850) és az azokba bekötött Streibig nyomtatványokat mutattam be. Ecker János magánemberként azonban színházrajongó is volt, valamint városi tisztségviselőként színházzal kapcsolatos pozíciókat is betöltött Győr városában. Az 1841 és 1849 közötti időszakról maradtak fenn ún. színházi naplói, amelyeket Theaterkritik címmel is emlegetnek.


HELYBENjárás
Szent II. János Pál pápa ereklyéjével

Csodás esemény színhelye volt az Öreg Templom Győrött 1697. március 17-én a reggeli órákban. Szent Patrik, Írország védőszentjének ünnepén vérrel könnyezett a Walter Lynch püspök által Győrbe hozott Szűzanya kegykép. Azóta a festmény körül Magyarországon nagy kultusz alakult ki.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

Május 14-én szombaton,17 órakor táncház kezdődik a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.). 17 órától a kicsiket várják, akik a Fészekalja Zenekar muzsikájára ismerkedhetnek a népi játékokkal, egyszerűbb táncokkal, Galgócziné Nyáradi Csilla és Galgóczi Attila segítségével.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

Május 14-én szombaton, 18 órakor A zarándok című Paulo Coelho könyvéből készült filmet vetítik a Fehér Ló Moziban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.)


KORzó
GYIK Rendezvényház

Május 14-én szombaton, 19 órakor Fergeteges Operettgála címmel zenés programot láthatnak az érdeklődők a GYIK Rendezvényházban (Sopron, Ady Endre u. 10.). A 2 felvonásos műsorban fellép többek között Kalocsay Zsuzsa, Oszvald Marika és Kékovács Mara. Jegyár: 3300 Ft.


KORzó
Klub Faház

Május 14-én szombaton este májusi turnéja keretében a Wellhello ad koncertet Mosonmagyaróváron a Klub Faház új helyén (Gabonarakpart 9.). Vendég: SirVive Kapunyitás: 21:00.


KORzó
A soproni Liszt Ferenc Központban

Május 13-án (pénteken) 10 órakor nyílik a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy – termében (Sopron, Liszt Ferenc utca 1.) a Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikusművész, Sopron díszpolgárának alkotásaiból rendezett kiállítás.


KORzó
Cseri Parkerdő, Várpalota

Május 13-16-án kerül sor Várpalotán a nyár első jelentős fesztiváljára, a teljesen megújult Alfa Fesztiválra. Az eddigi évektől eltérően, a megszokott rock-alter-metál vonalon túl a hazai hiphop és elektronikus zenei élvonal is képviselteti magát az Alfán. A 2016-os Alfa Fesztiválon már biztosan ott lesz: Tankcsapda, Vad Fruttik, Wellhello, Halott Pénz, Belga, Depresszió, Pokolgép, Kalapács, Sub Bass Monster, Julia Carpenter, Metzker Viktória, Bárány Attila és még nagyon sokan mások.


KORzó
Bridge Hallgatói Klub, Győr

Május 13-án (pénteken) 20 órakor a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban (Győr, Kálóczy tér 6.) zenés időutazás kezdődik az Esti Egyenleggel. Az est (átmeneti) végállomását a 90-es évek slágerei jelentik. A zenekart ismét szaxofon, trombita és ütőshangszerek segítik.


KORzó
Monodráma a Menházban

A Menház Színpad (Győr, Kossuth Lajos u. 24.) nem kínál könnyed szórakozást május 13-án (pénteken) estére sem. 19 órai kezdettel Alina Nelega Rudolf Hess Tízparancsolata című monodrámáját nézhetik meg. Előadja Harsányi Attila, rendezte Tapasztó Ernő.


KORzó
Hedry Mária: Kelj fel és járj!

Május 14-én (szombaton) 18 órakor az Újvárosi Művelődési Házban (Győr, Liget u. 55.) folytatódik az Újvárosi esték című programsorozat. Ez alkalommal Hedry Mária Kelj fel és járj! című színjátékát láthatják a Soproni Petőfi Színház előadásában, az Esztergomi Várszínház és a Klebergsber Kultúrkúria együttműködésében.


KORzó
Subway ToRock Pub, Győr

Május 14-én (szombaton) 19 órától a Subway ToRock Pubban (Győr, Bartók Béla utca 1.) Wake Up Arrabona! címmel nyár eleji underground móka!


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Május 14-én (szombaton) 21.30-kor Ba arabonto ad koncertet a soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben (Csengery u. 30-32.). Észveszejtő saját-feldolgozás-mashup a Barabonto zenekartól! Szem nem marad szárazon! Belépő: 500,- Ft.


KORzó
Ismerjék meg városunkat!

Egy város igazi arcát sokféleképpen megismerhetik. Talán az egyik leginkább vonzó módja ennek a tematikus séta, a város legkülönlegesebb értékeinek az "összefűzése egy gyöngysorba". Ilyen lesz a Győr 7 csodája címmel vezetett séta, ami május 14-én (szombaton) 9.30-kor indul a Dunakapu térről, a Vaskakas díszkúttól.


KORzó
Vaskakas Művészeti Központ, Győr

Május 14-én (szombaton) 17 órakor a Vaskakas Művészeti Központban az Aprók termében (Győr, Czuczor G. u. 17.) az Anyajegy című előadást láthatják. Szöveg: Szabó T. Anna. Báb: Emőd Kriszta. Művészeti munkatárs: Ellinger Edina, Gimesi Dóra. Rendezte és játssza: Valentyik Anna.


KORzó
Országos Idegennyelvű Könyvtár

Milyen lehet Szudán egy szociálpedagógus szemszögéből? Mit vesz ő észre, amely talán más fotósok előtt rejtve marad? Egy fiatal hölgy fogta magát, 30 ezer kilométert utazott és 26 ezer fényképet és 2500 tradicionális beszélgetést gyűjtött össze, hogy bemutathasson a közönségnek egy világot, kultúrát. Munkáiból az Országos Idegennyelvű Könyvtárban 1056 Bp., Molnár u.11.) nyílik kiállítás, mely megtekinthető május 4 - 30. között.


KORzó
Egyetemi Hangversenyterem

A Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete végzős hallgatóinak nyilvános diplomakoncertjeire várják az érdeklődőket az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5.). A belépés díjtalan.


KORzó
Koncert Sopronban

Május 13-án (pénteken) 21.30-kor Müller Péter Sziámi And Friends koncert kezdődik a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery u. 30-32.). A legjobb és a legújabb dalok: URH, KONTROLL CSOPORT, SZIÁMI, EURÓPA KIADÓ, és az AndFriends termés java. Vendég: VEN.


KORzó
A Győri Filharmonikus Zenekar koncertezik

Május 13-án (pénteken) 19 órakor a Sándor János bérlet tulajdonosai Fantasztikus címmel hallgathatják meg a Richter Teremben (Győr, Aradi vértanúk u. 16.) a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyét. Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro. Közreműködik: Ami Oike (hegedű).


KORzó
Kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Május 13-án (pénteken) 17 órakor Kavicsvilág címmel kiállítás nyílik Zokob Anett munkáiból a Huszár Gál Városi Könyvtárban (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 16.). A kiállítást megnyitja: Ipcsicsné Gönye Anikó könyvtáros. A megnyitón közreműködik -azaz énekel-, a sokoldalú alkotó, Zokob Anett.


KORzó
Filmvetítés a Bezerédj-kastélyban

Május 13-án (pénteken) 18 órától A Lovasíjász című filmet vetítik a Bezerédj-kastélyban (Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.) Rendező: Kaszás Géza. Szereplők: Kassai Lajos, Obrusánszky Borbála és a Kassai Iskola növendékei. A programra a belépődíj 500,-Ft.


KORzó
Egyetemi Hangversenyterem

Május 12-én csütörtökön, 18 órakor Pintér Dávid (hegedű) és Váray Rita (zongora) koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5.). A belépés díjtalan.


KORzó
Rómer Ház, Győr

Szinte hihetetlen, de már ötödik alkalommal jön össze városunkban a rögtönző színházak színe-java. Május 13. (péntek) és május 15. (vasárnap) között a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.) kerül sor az V. Országos Improvizációs Fesztiválra. A szervező, házigazda Import Impró Társulat mellett jön és játszik: a Momentán Társulat, a Grund Színház, az Improvokál, az Ittésmost, a Fórum Társulat (Forimpró). Hat társulat, három nap, három előadás.


KORzó
FILO-Pont

Május 12-én csütörtökön, 18 órakor Ha te változol, minden változik címmel gyakorlati filozófiakurzus indul útkeresőknek. Hogyan segíthetnek az önismeretben és kibontakozásban a máig időszerű keleti és nyugati tanítások? Hogyan lehet meríteni a bölcsek és hősök példájából, akik az életükkel igazolták saját gondolataik alkalmazhatóságát? Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.


KORzó
A soproni GYIK Rendezvényházban

Május 6-án (pénteken) 17.00 órától inspiráló életmeséket hallhatnak az érdeklődők a soproni GYIK Rendezvényházban (Ady Endre u. 10.). Ami inspirál: a mesék. Aki inspirál:  Végh-Fodor Mónika. Belépődíj: 1000 Ft.


KORzó
MTI

A Szent Márton-évre tekintettel az Országos Széchényi Könyvtár egyik legféltettebb kora középkori kincsét, az úgynevezett Ernst-kódexet kölcsönadta a Pannonhalmi Főapátságnak, ahol július végéig megtekinthető. 


KORzó
A Menház Színpadon

Május 10-én (kedden) 19.00 órakor Béres Ilonát és Tordai Terit láthatja a közönség az Örkény Istvám Macskajátéka alapján készült Szkalla lányok című darabban a Menház Színpadon (Kossuth Lajos u. 24.). Belépődíj: 4500 Ft.


KORzó
Győrben, Jánossomorján, Nagycenken és Pannonhalmán

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ebben az évben is programokkal várja a természet szerelmeseit a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozat keretében. Megyénkben több helyen is kapcsolódhatnak az érdeklődők: Győrben, Győrszentivánon, Jánossomorján, Nagycenken és Pannonhalmán


KORzó
Laár András a Menház Színpadon

Május 4-én (szerdán) 19.00 órakor Laár András lép fel a Menház Színpadon (Kossuth Lajos u. 24.) Mi hülyeség, mi nem az című előadásával. Belépődíj: 4500 Ft.


KORzó
A soproni GYIK Rendezvényházban

Május 6-án (pénteken) 9.00 órától Sarkady Sándor Versmondó Nap lesz a soproni GYIK Rendezvényházban (Ady Endre u. 10.) óvodásoknak és kisiskolásoknak. Téma: Sarkady Sándor költészete. Jelentkezés: személyesen a recepción, vagy a gyikrendezvenyhaz@nyme.hu e-mail címen.


KORzó
A soproni GYIK Rendezvényházban

Május 8-án (vasárnap) 16.00 órakor a Csemete Bábszínház előadja a Misi Mókus kalandjai című Tersánszky-klasszikust a soproni GYIK Rendezvényházban (Ady Endre u. 10.). Jegyek elővételben válthatók a recepción, jegyár: 600 Ft.


KORzó
Előadások a VOKE-ban

Május 8-án (vasárnap) 14.00 órától a VOKE Arany János Művelődési ház Szárnyaskerék épületében (Révai utca 5.) Vegán Vasárnapot tartanak. Az előadások témája az egészséges táplálkozás lesz. A program megtekintése ingyenes.


KORzó
Szántai Lajos előadása

Május 12-én (csütörtökön) 18 órakor a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar, I. épület, II. emeleti előadó termében (Győr, Liszt Ferenc u. 42.) folytatódik a Magyar évezredek előadássorozat. Ezen az estén Szántai Lajos előadását hallhatják A Kaukázustól Ujguriáig. Őseink nyomában napkelet felé címmel.


KORzó
A vendég: Székely Csaba író

Szombathelyen, a színházban mindig történik valami! Május 12-én (csütörtökön) 17 órakor Weöres Sándor Színház Stúdiószínpadán (Szombathely, Akacs M. u. 7.) folytatódik a Színházcsinálók című programsorozat. A Szépírók Társasága és a Weöres Sándor Színház szervezésében indult áprilisban az a beszélgetéssorozat, amely a kortárs magyar irodalom és színház iránt érdeklődő közönséget szólítja meg.  


KORzó
Ismeretterjesztő előadás a megyei könyvtárban

Ez nem filmvetítés lesz! Május 12-én (csütörtökön) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubjában (Herman O. u. 22., földszint) Régi idők győri focija címmel ismeretterjesztő előadást hallhatnak Szabady János helytörténet-kutatótól.  


KORzó
Menház Színpad, Győr

Május 12-én (csütörtökön) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos u. 24.) az Aradi Kamaraszínház – MASZK Egyesület, Szeged – Bakelit Multi Art Center, Budapest előadását láthatják. A Sex, drugs, gods & rock’n’roll című, Eric Bogosianból és José Saramagóból kikevert elegy a Bibliát értelmezi újra. 


KORzó
Nemzeti Színház, Győr

Május 12-én (csütörtökön) 19 órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében (Győr, Czuczor Gergely u. 7.) RögvEst címmel interaktív impró show-t azaz szórakoztató előadást láthatnak a közönség ötletei alapján. A Momentán Társulat 2003 óta sikerrel játszott előadása 100% improvizáció.  


KORzó
Vitáris József kiállítása a Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában

Vitáris József rajztanár-­festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Káosz és rend címmel a Tánc­ és Képzőművészeti Szakközépiskolában (Szabolcska Mihály u. 5-6.). A  tárlat május 27- ig tekinthető meg az iskola nyitva tartási idejében, 8 és 20 óra között.


KORzó
A Szitásdomb füvészkertben

Madarak és Fák Napjára hívja a Zölderő Egyesület a környezeti értékek kedvelőit a Szitásdomb füvészkertbe. A természetkedvelőket május 6-án (pénteken) 9.00-13.00 óra között várják Kisbácsán, a Szitásdomb utca 16. szám alatt.


KORzó
MTI

Nagy Dénes Seb című alkotása nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten, a legjobb külföldi dokumentumfilm díját a lengyel Vita Maria Drygas Piano című műve kapta. A díjkiosztót szombat éjjel tartották a komáromi Monostori Erődben.


KORzó
Bibliai Szabadegyetem a vasutas művelődési házban

A Biblia gyöngyszemei címmel a Bibliai Szabadegyetem előadásain vehetnek részt az érdeklődők május 25-ig szerdánként 18.00 órakor a VOKE Arany János Művelődési Házban (Révai u. 5.). A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Győri Polgári Szalon a Zichy-palotában

Május 10-én (kedden) 18.00 órakor lesz a Győri Polgári Szalon újabb rendezvénye a Zichy-palotában (Liszt Ferenc u. 20.) Színházi holmi - egy csésze feketével címmel. A házigazda továbbra is Szigethy Gábor író, rendező, a meghívott vendégek pedig Pápai Erika színművész és Király Zsuzsanna barista, aki csodás kávékat főz, valamint Király László barista, aki a kávéról mesél. Belépődíj: 1000 Ft.


KORzó
Háy János és Beck Zoltán (30Y) a megyei könyvtárban

Május 11-én, szerdán 17 órakor a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermébe (Baross Gábor utca 4.) Beck Zoltán zenész (30Y) és Háy János József Attila-díjas író, költő érkezik a Rájátszás-formációval. A Háy come Beck című zenés irodalmi műsorukra a belépés ingyenes.


KORzó
Könyvbemutató a megyei könyvtárban

Május 11-én, szerdán 17 órakor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában (Herman Ottó u. 22., földszint) Babos Ágnes festőművész Stációk – Jézus Krisztus szenvedéstörténete című kötetének bemutatójára kerül sor. A program ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!


KORzó
A mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumban

Május 11-én, szerdán 17 órakor a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumban (Gorkij u. 3.) megemlékezés lesz Gulyás Lajos ötvenhatos mártír református lelkész újratemetésének 25. évfordulója tiszteletére. Előadást tart Erdős Kristóf tudományos kutató (Nemzeti Emlékezet Bizottsága), doktorandusz (ELTE BTK) „Istenem, adj lehetőséget a népemért való szolgálatra!” – Gulyás Lajos református lelkész élete (1918-1957) címmel.


KORzó
Papp László Budapest Sportaréna

Május 11-én szerdán, 19.30-kor kezdődik Hans Zimmer élő koncertje a Papp László Budapest Sportarénában (Stefánia út 2.). Korunk legsikeresebb filmzeneszerzője most először indul turnéra szimfonikus zenekarral és kórussal, hogy az élő zene élményét megadhassa rajongóinak. Jegyek: 9.900 – 39.900 Ft.


KORzó
A Vaskakas Művészeti Központban

Május 7-én (csütörtökön) 18.00 órai kezdettel kerül sor a győri Lippentő Táncegyüttes gálaműsorára a Vaskakas Művészeti Központbban (Czuczor Gergely u. 17.), melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Az Egyetemi Hangversenyteremben

Május 10-én, kedden 19 órakor az Egyetemi hangversenyteremben (volt Zsinagóga, Kossuth Lajos u. 5.) az Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztiválra kerül sor. Fellép Szabó Sándor, Bakondi András, Markus Schlesinger és Alf Wilhelm Lundberg. A felnőtt belépőjegyek 1200,- forintba kerülnek, diákoknak pedig 600,- forintba.


KORzó
A komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban

Május 10-én, kedden 19 órakor a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban (Dél-Komárom, Szőny, Petőfi Sándor u. 3.) Krúdy estre kerül sor. A műsort Szűcs József állította össze közreműködik Csordás Tamás és Szűcs József. Belépők csak elővételben kaphatók, május 9-ig.


KORzó
Bezerédj-kastély

Május 6-án pénteken 18 órától kezdődik Dr. Péter Oszkár Rejtélyes dobozok a vadonban és a városban avagy egy geocachingelő élményei című előadása a „Miénk a világ!” sorozat keretében. Helyszín: Bezerédj-kastély (Győr, Győri út 90.). A belépés díjtalan.


KORzó
Flesch Károly Kulturális Központ

Május 6-án pénteken rendezi meg a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület a XXVI. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A találkozóra bármely magyar anyanyelvű gyermek-, diák- és felnőtt amatőr színjátszó együttes jelentkezhet.


KORzó
Rajzpályázat

A Közi Horváth József Népfőiskola országos rajzpályázatot hirdet általános iskolai alsó tagozatos tanulók részére. A pályázat témája: „Az én templomom”. Egyéni alkotásokat várnak, melyek készülhetnek bármilyen rajz-, festő-, színező technikával. Határidő: június 3.


KORzó
Liszt Központ

Május 9-én hétfőn, 9 órakor Zórád 100 címmel kiállítás nyílik Zórád Ernő képregény-rajzoló születésének 100. évfordulója alkalmából a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc utca 1.). A belépés díjtalan.


KORzó
Halmi-Horváth István időszaki kiállítása

Május 7-én (szombaton) 18.00 órakor Halmi-Horváth István Dinamikus struktúrák című időszaki kiállításának megnyitóján vehetnek részt a Rómer Flóris Művészet és Történeti Múzeum ( Király utca 17.) Esterházy-palota aulájában.


KORzó
Pápai Emese előadása a Patkó Imre gyűjteményről

Május 10-én (kedden) 17.00 órakor a Rómer Flóris Múzeum Patkó Imre-gyűjteményében (Győr, Széchenyi tér 4.) a Stílusok vagy izmusok címmel meghirdetett programsorozat újabb részén lehet részt venni. Pápai Emese művészettörténész előadásaira havi egy alkalommal kerül sor.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

Május 8-án vasárnap, 16 órakor lesz az Azesz Pónem Filmklub következő vetítése a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.). Az érdeklődők a Szamárköhögés című színes, magyar filmszatírát nézhetik meg. Rendező: Gárdos Péter.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

Május 8-án vasárnap, 9.45 és 10.45-kor a Három kismalac című mesét játssza a Babos Bábos Társulat a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.). Az előadás után kézműveskedés és játék is várja a kicsiket. Belépő: 1200 Ft, gyermekeknek 600 Ft.


KORzó
Weöres Sándor Színház

Május 8-án vasárnap, 20 órakor Császárok napja: Vibia Sabina – Az elillant lehetőség címmel különleges előadást láthatnak az érdeklődők a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában (Szombathely, Akacs M. u. 7.). Rendező: Jordán Tamás. Jegyár: 2.800 Ft (ami a vacsora árát is tartalmazza).


KORzó
Original Balance Kft.

Május 8-án vasárnap, 15 órakor kerékpáros városnézést rendez az Original Balance Kft. Győrt kerékpárral is érdemes felfedezni. A túra tervezett időtartama: 2 óra (leszállásokkal a látnivalóknál). Részvételi díj: 2000 Ft/fő, diák, nyugdíjas: 1500 Ft/fő.


KORzó
Liszt Központ

Május 8-án vasárnap, 16 órakor a Vasárnapok a Liszt Központ előtt című program keretében fellép az Aktuális zenekar és barátai. Helyszín: Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (Sopron, Liszt Ferenc utca 1.). Zenél: Gergácz Ádám, Fábián András, Pócza Bence, Kalmár Gábor, Bukri Benjamin, Markó József, Botka Balázs és Pinezits Zoltán.


KORzó
Előadás a megyei könyvtárban

Május 5-én, csütörtökön 17 órakor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében (Herman Ottó u. 22., földszint) Győr Idősbarát Város címmel Miklósyné Bertalanfy Mária WHO koordinátor tart ismeretterjesztő előadást.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Május 6-án pénteken, 17 órakor Nyugatra/Nyugatról nézve – A Grüner gyűjtemény című kiállítást Dr. Beke László művészettörténész nyitja meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). A tárlat június 5-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


KORzó
Martincsevics Károly Városi Könyvtár, Csorna

Május 5-én csütörtökön, 17.30-kor Hanyi Zsolt „Ungáriából jöttek? Magyarok napkeleten” című vetítéses beszámolóját nézhetik meg az érdeklődők a Martincsevics Károly Városi Könyvtárban (Csorna, Soproni út 57.).


KORzó
Subway, Győr

Május 7-én (szombaton) a Subway ToRock Pubba (Győr, Bartók Béla u. 1.) érkezik a Káosz Tour-a 2016. Az ingyenes tavaszi turnén a fellépők: az Alcohol, a Patriots Rock Band, a Phoenix Rt., a Psychogang, a Rozsda.


KORzó
Koncert a Búgócsigában

Május 7-én (szombaton) 21 órakor Beatles Tribute by The Bits a soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben (Csengery u. 30-32.). Újabb fantasztikus The Bits koncertnek nézünk elébe, annál is inkább, mert a srácok a két akusztikus buli után "hangosan" is belecsapnak! Belépő: 700,-Ft.


KORzó
A győri Rómer Házban

Május 7-én (szombaton) 21 órakor a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.) Soerii & Poolek, Galactic Jackson koncert kezdődik.


KORzó
Teraszkoncert a megyei könyvtárban

Hamarosan kezdődik a megyei könyvtár egész nyáron át tartó teraszkoncert sorozata. A szabadtéri kamarahangersenyek remek lehetőséget nyújtanak Győr ifjú zenészeinek bemutatkozására. A szezonnyitó koncertre 2016. május 4-én (szerdán) 17.30-kor kerül sor a Központi Könyvtár első emeleti belső teraszán (Győr, Herman O. u. 22.). Az érdeklődőket a Harmónia Ütőegyüttes szórakoztatja, művészeti vezető Falaky Szulamit.


KORzó
Mesejáték Mosonmagyaróváron

Május 2-án (hétfőn) 14.00 órakor, május 3-án (kedden) 10.00 órakor és május 4-én (szerdán) 9.30 órakor a Felsch Károly Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc utca 14.) A hattyúk tava című mesejátékot tekinthetik meg a Nektár Színház előadásában.


KORzó
Grandpierre Atilla előadása

Május 6-án (pénteken) 18.00 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.) Grandpierre Atilla (csillagász, énekes, zenész, író, költő, magyarságkutató, a természettudományok doktora) Héliosz - A Nap és az élet új nézőpontból című előadásán vehetnek részt.


KORzó
Lemezbemutató koncert

Május 7-én (szombaton) 20.00 órakor a Komédiás Színhelyen (Czuczor Gergely utca 30.) Váray László és a Colombre Band tart lemezbemutató koncertet Ember vagyok című újonnan megjelent zenei albumához.


KORzó
Kozi Drink Bár

Május 2-án (hétfőn) 17.00 órakor a Kozi Drink Bárban (Városház tér 3.) Balogh Krisztina festménykiállításának megnyitóján vehetnek részt. A kiállítást Ungvári István színművész a CSODART egyesület művészeti vezetője nyitja meg. A kiállítás megtekintése díjtalan.


KORzó
Lemezbemutató koncert

Május 6-án (pénteken) 22.00 órától a Rómer Házban (Teleki László utca 21.) Sör és Fű című lemezbemutató koncertjét tartja a Zarathustra együttes. Utánuk fellép a Zomblaze.


KORzó
József Attila Művelődési Ház, Győr

Május 6-án (pénteken) 18 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra Ferenc tér 1.) Tavaszi táncest kezdődik. Házigazda: az Akkordeon Harmonika Zenekar. Az ételekről és italokról a vendégek gondoskodnak.


KORzó
A Rómer Házban

Május 6-án (pénteken) 17 órakor a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 22.) a Kosok című színes, feliratos, izlandi játékfilmet láthatják. Rendező: Grímur Hákonarson. A tartalomból: Festői szépségű izlandi völgyben él a birkatenyésztő testvérpár, Gummi és Kiddi. Azonos életmódot élnek, azonos területen az ország legjobb vérvonalú, díjnyertes juhait tenyésztve, de ezek ellenére négy évtizede nem álltak szóba egymással.


KORzó
Premier a Weöres Sándor Színházban

Május 6-án (péntek) 19 órakor ismét bemutató lesz a Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán (Szombathely, Akacs M. u. 7.). A társulat Tóth Ede darabját Mohácsi István és Mohácsi János átdolgozásában mutatja be. Zene: Kovács Márton. Rendező: Mohácsi János


KORzó
A soproni Búgócsigában

Május 6-án (pénteken) 21.30-kor Amber Smith koncert kezdődik a soproni Búgócsiga Akusztik ben (Sopron, Csengery u. 30-32.) Az év Indie bulija a Csigában! Vendég: The Challenger in Pieces, underground-indie-pop plusz egy Kiscsillag-dobos. Belépő: 1.000,- Ft


KORzó
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Május 6-án (pénteken) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösség Tér Központi Könyvtára klubhelyiségében (Győr, Herman Ottó u. 22.) „Forog a malom” címmel ismét Hangraforgó Klub lesz. Az est vendége Tóth Péter vasúti mérnök, a Balaton-felvidék értékeit bemutató filmsorozat alkotója.


KORzó
A Hangár Music Gardenben

Május 6-án (pénteken) 20 órakor koncertek sora kezdődik Sopronban, a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u. 5.). Kapunyitás 20 órakor. SirVive 21:00-21:40 között. A várva várt Wellhello előre láthatólag 22 órakor lép színpadra. A koncertet 12 éven aluliak nem látogathatják!


KORzó
Győrszentivánon

A nosztalgiázásra sokan kaphatók. A mai aktív fesztiválozók a 70-es 80-as évesre tekintenek vissza nagy szeretettel. Ennek a korszaknak jeles előadói fognak fellépni a május 6-8. között Győrszentivánon, a Retro Fesztiválon. Helyszín: Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ (Győr, Váci Mihály utca 3.).


KORzó
2016. május 6-8.

Immár hagyomány, hogy a Győri Egyházmegye május első napjaiban nagyszabású jótékonysági akciót szervez. Idén május 6-8. között kerül sor a XIV. Győri Szeretet Napok rendezvénysorozatára. Bál, koncert, kulturális fesztivál, szentmise várja az érdeklődőket. A programok többségének a győri Nagyboldogasszony-székesegyház és a Püspökvár ad otthont.


KORzó
Könyvbemutató az Újvárosi Művelődési Házban

Május 5-én, csütörtökön 17 órakor az Újvárosi Művelődési Házban (Liget u. 55.) Metzger Mária: A kis Antoine című könyvének bemutatójára kerül sor. A rendezvényen a kötet ismertetésén túl az írónő felolvas műveiből, valamint mesél a munkásságáról is.


KORzó
Kiállítás Molnár Vid Bertalan emlékére

A Molnár Vid Bertalan emléknapok keretén belül a fenti címmel nyílik kiállítás 2016. április 27-én (szerdán) 16.30-kor a Győrszentiváni Fiókkönyvtárban (Győr, Ősi u. 1.). A település jeles szülötte, a szentiváni könyvtárat alapító kapucinus szerzetes, Molnár Vid Bertalan kézirataiból összeállított tárlatot Dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese nyitja meg. 


KORzó
Hőgye Attila emlékest

A mackós alkatú, gyönyörű hangú rádiósra sokan emlékeznek. Május 5-én (csütörtökön) 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár második emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross Gábor utca 4.) a Győri Antológia tagjai a Minden versben ott vagyok című estjükön Hőgye Attilára, a versmondóra emlékeznek.


KORzó
Gyermek Tábor, Győrújbarát

Éveit tekintve még kiskorúnak számít a május 5-8. között a Győrújbaráti Gyermek Táborban tizennegyedszer megrendezett Nemzetközi Jótékonysági Motoros Találkozó és Rockfesztivál. A programot azonban inkább a felnőtteknek ajánljuk. Kapunyitás május 5-én (csütörtökön) 15 órakor.


KORzó
Erdélyi Károly kiállítása

Május 5-én (csütörtök) 17.30-kor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra Ferenc tér 1.) Visszatekintés címmel nyílik Erdélyi Károly kiállítása. A festménykiállítás megtekinthető 2016. május 31-ig, a ház nyitva tartási idejében.


KORzó
Kossuth Lajos utca, Győr

Öt nap, öt templom, öt vallás és számtalan program a kultúra ezer szegletéből. Idén már tizedik alkalommal várja vendégeit különleges koncertekkel, színházi előadásokkal, zeneiskolai növendékhangversenyekkel, kiállításokkal és városnéző sétákkal az Öt Templom Fesztivál.


KORzó
Gryllus Dániel és Lackfi János műsora

Művészi hentesmunka vér nélkül, vérre menően, május 4-én (szerdán) 17 órai kezdettel a Kisfaludy Károly Könyvtár második emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross Gábor utca 4.). „Hogyan daraboljuk fel a végtelent? Hát van neki eleje, közepe vége. És az elejének is van eleje, közepe, vége. Meg az eleje elejének is. Meg az eleje eleje elejének is. És így tovább...


KORzó
Menház Színpad

Május 3-án (kedden), valamint 11-én (szerdán) 19 órakor Csányi Sándor játssza a Nincs itt valami ellentmondás? című Robert Dubac vígjátékot a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos utca 24.). Az egyszemélyes vígjáték főszereplője Sanyi, a hímsoviniszta férfi. Nem mintha létezne a világon másmilyen, de Sanyi legalább beismeri, hogy ő az! Két héttel ezelőtt elhagyta a menyasszonya, pontosabban épp két hét gondolkodási időt adott neki, hogy megválaszolja a nagy kérdést: „Mit akar a nő?”


KORzó
Látogatóközpont, Győr

Május 2-án kezdhetik feldíszíteni a „Szeretem Győrt” fát, ami Baross úti Látogatóközpont előtt áll! A három évvel ezelőtti kezdeményezést folytatva a fát idén is színes pántlikákkal ékesíthetik. A szalagokra írt rövid üzenettel mindenki kifejezheti, hogy miért szereti Győr városát. 


KORzó
A pápai Kluge és a csornai Fraszt kékfestő műhelyek párhuzamos története

Április 23-án (szombaton) 15.00 órakor a Csornai Múzeumban (Csorna, Szent István tér 34.) a Pápai Kékfestő Múzeum és a Csornai Múzeum közös kiállításának megnyitójára szeretettel várják a kedves érdeklődőket. A Kékkel festett álmok című kiállítást bemutatja Reidmár Linda néprajzkutató.


KORzó
Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola kiállítása

Április 22-én (pénteken) 17.00 órakor a Napóleon-házban (Király utca 4.) „Kipakolás” címmel nyitja meg 2015/2016 tanévi kiállításét a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola.


KORzó
Kiállítás

Április 29-én (pénteken) 16 órakor nyílik meg a Klapka György Múzeumban (Dél-Komárom, Kelemen L. u. 22.) a Komáromi értéktár című kiállítás. A térség kulturális értékeit felsorakoztató tárlatot megnyitja: Rabi Lenke, a Komáromi Értéktár Bizottság elnöke.


KORzó
Új nevet kapott a Gyermekek Háza

Örömmel értesítünk minden kedves Barátunkat, hogy végre valóra vált az álmunk: nem csak tevékenységünkben, hanem nevünkben is a családok, generációk háza lettünk! Évek óta nagyon sok programot szervezünk minden korosztály részére, s így új nevünkkel szeretnénk, ha azok is ellátogatnának hozzánk, akiket eddig a Gyermekek Háza név visszatartott.”


KORzó
Szó, zene és képek a Weöres Sándor Színházban

Április 28-án (csütörtökön) 18 órakor a Weöres Sándor Színház aulájában és stúdiószínpadán (Szombathely, Akacs M. u. 7.) a képzőművészet, az irodalom és a zene találkozik. Az est vendége, kiállító képzőművésze: a Szombathelyen élő és alkotó Káldy Lajos festőművész. Házigazdák: Oroszy Csaba, Jordán Tamás, Mérei Tamás.


KORzó
Kettős kiállítás Mosonmagyaróváron

Április 28-án (csütörtökön) 18 órakor nyílik az Orkesztika kettős-kiállítás a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király útja 140.). Közreműködik: L. Burda Zsuzsanna költő, festőművész; Baán Katalin fotóművész; En l'Air Tánccsoport.


KORzó
FILO-Pont

Április 25-én hétfőn, 18 órakor Élj túl, hogy segíthess! címmel 3 részes túlélő workshop indul a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A harmadjára induló kurzus témája ezúttal kiemelten az árvízvédelem és felkészülés, kiegészítve alap segítségnyújtási és önvédelmi gyakorlatokkal. A kurzust Fajkusz Antal és Horváth Balázs vezeti.


KORzó
Év fotósa - Év fotója

Április 15-én (pénteken) 18.00 órakor a VOKE Arany János Művelődési Házban (Révai utca 2.) a TIT Országos Fotópályázatának eredményhirdetésén lehet részt venni. A kihelyezett díjnyertes alkotások tárlatát megnyitja Sarmaság László festőművész, a TIT Pannon Egyesület Elnöke, valamint Szabó Béla fotóművész.


KORzó
Kiállítás a Rómer Házban

Április 15-én (pénteken) 18.00 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban (Teleki László utca 21.) Urban Exploration – Szellemvárosok Magyarországon blog kiállítása fog nyílni. A kiállítást megnyitja, és a közönségtalálkozót vezeti Hajner Gyula és Bozó Zsolt.


KORzó
Sós István kiállítása

Április 13-án szerdán, 17 órától tekinthetik meg az érdeklődők Sós István naiv festő Alföldjeim című kiállítását a Huszár Gál Városi Könyvtárban (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 16.). Megnyitja Karczagi Endre festőművész. A tárlat május 7-ig tekinthető meg.


KORzó
100. évforduló

Dr. Timaffy László néprajztudós, tanár és népművelő születésének 100. évfordulójának tiszteletére rendezett számos megemlékező eseményen vehetnek részt az érdeklődők a Győr-Moson-Sopron megye különböző városaiban. Az emlékév programjai 2016. április közepétől egészen 2016. december közepéig tartanak.


KORzó
Martincsevics Károly Városi Könyvtár, Csorna

Április 20-án (szerdán) 17 órakor nyílik a Martincsevics Károly Városi Könyvtárban (Csorna, Soproni út 57.) Szabó Istvánné kiállítása. A kiállítást Kertai Ildikó nyitja meg. A rábaszentandrási alkotó textilszobrai és festményei május 13-ig tekinthetők meg az intézmény nyitvatartási idejében.


KORzó
Kiállítás Dr. Timaffy László emlékére

Április 15-én (pénteken) 17 órakor A Kisalföld szolgálómestere címmel kezdődik a Dr. Timaffy László születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás megnyitója a Mosonvármegyei Múzeumban (Mosonmagyaróvár, Szent I. király u. 1.). Köszöntőt mond Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke és Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere.  


KORzó
Fertőd-Eszterháza

Április 15-én pénteken, 19 órakor indul a Tavaszi Fesztivál 2016 az Esterházy-kastélyban (Fertőd–Eszterháza, Joseph Haydn u. 2.). Színvonalas koncertekkel, világhírű fellépőkkel várják az érdeklődőket. Az Eszterházi Vigasságok koncertjeire jegyek a Jegymester.hu oldalán, valamint az Esterházy-kastély pénztárában kaphatók.


KORzó
A Sopron Balett előadása

Április 16. és május 15. között a Soproni Petőfi Színházban (Sopron, Petőfi tér 1.) Álmos legendája címmel a Sopron Balett előadásait láthatják. Zeneszerző: Szarka Gyula. Dramaturg: Németh Ervin. Rendező – koreográfus: Demcsák Ottó.


KORzó
A RAM Colisseumban

Április 9. és május 29. között nagyszabású Metallica-kiállítás lesz a budapesti RAM Colosseumban (Kárpát u. 23.) található Hírességek Csarnokában. A Szilvás Gergő magángyűjteményéből származó Metallica ereklyék a múzeum állandó kiállításával együtt - ahol a magyar rockzene történetének egyedülálló kollekciója is szemügyre vehető is megtekinthetők.


KORzó
Győri Társasjáték Egyesület, Leier City Center

A Győri Társasjáték Egyesület klubnapokat tart a Leier City Center pincéjében található klubhelysében minden szerdán (17.00 - 22.00), szombaton (14.00 - 20.00) és vasárnap (15.00 - 20.00), ahová minden játékost szeretettel várnak. Lehet vinni saját játékot, használhatók a klub játékai, de lehetőség van - a Sas és Kos társasjátékbolt jóvoltából - a legfrissebb megjelenések kipróbálására is.


KORzó
Intarzia Stúdió Kft., Tét

Megtudhatja, ha ellátogat Magyarország egyetlen, nyitott intarziakészítő műhelyébe, az Intarzia Stúdió Kft-hez Téten (Szent István u. 4.). Megismerkedhet ezzel az egyedülállóan szép, kihalásra ítélt bútordíszítési technikával. Garantáltan szép élményekkel fog távozni! Belépődíj: felnőtt 1000.-Ft, nyugdíjas/gyerek (7-14 éves korig) 500 Ft.


KORzó
A mosonmagyaróvári Flesch Központ Meseíró pályázata

A mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ meseíró pályázatot hirdet „Egyszer volt, hol nem volt…”  címmel, általános iskolás tanulók részére. Pályázni az alábbi két kategóriában lehet: 1-4. osztályos tanuló; 5-8. osztályos tanuló. A mesék kötetlen témában íródhatnak, terjedelmük maximum két A/4-es oldal lehet. Beküldési határidő: május 6. (péntek).


KORzó
Kiállítás Ruttkai Éva, Gábor Miklós és Latinovits Zoltán emlékére

Zilia – Hamlet – Szindbád címmel március 18-án, (pénteken) 17 órakor a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) a három legendás színész, Ruttkai Éva, Gábor Miklós és Latinovics Zoltán emlékét megidéző tárlat nyílik. Magángyűjteményük anyagából a kiállítást Gábor Júlia és Szigethy Gábor rendezte.


KORzó
Kelemen Benő Benjámin kiállítása Mosonmagyaróváron

Április 3-ig látogatható a Mosonvármegyei Múzeumban (Szent István király u. 1.) Kelemen Benő Benjámin Átjárók című gyűjteményes kiállítása keddtől vasárnapig, naponta 11.00 - 17.00 között. A tárlat anyagát Székely Zoltán művészettörténész válogatta.


KORzó
Kiállítás a városi levéltárban

Március 8-án (kedden) 17.00 órakor nyílik meg Győr Megyei Jogú Város Levéltárában (Rákóczi Ferenc u. 1.) a Győr az első világháborúban című időszaki kiállítás, mely levéltári iratok tükrében mutatja be a történelmi esemény győri vonatkozásait. A május végéig látogatható tárlatot Fekete Dávid alpolgármester nyitja meg.


KORzó
Előadássorozat Mosonmagyaróváron

Március 1-jén (kedden) 17.30 órakor a mosonmagyaróvári Flesch Központban (Erkel Ferenc utca 14.) Tudatos életmód címmel előadás sorozat kezdődik a lélek és egészség kapcsolatáról. Előadó és gyakorlati oktató: Mónus Ágnes jóga-pszichoterápia és életmód tanácsadó, kvantum gyógyító. 


KORzó
2016. augusztus 12-14.

2016-ban a Barokk Esküvő időpontja: augusztus 12-14. Várják azoknak a pároknak a jelentkezését, akik szívesen kötnék össze életüket korabeli, XVII. századi ceremónia szerint, valamint azokét, akik statisztának szeretnének jelentkezni. Információ: Győri Művészeti és Fesztiválközpont, Győr, Liszt Ferenc utca 20. Telefon: 96/320-289.


KORzó
Előadássorozat a Rábaközi Művelődési Központban

Folytatódik a Kapuvári Szabadegyetem 9. szemesztere. Az előadásokra kéthetenete szerdánként kerül sor 17.00 órakor egészen május 4-ig. A rendezvénysorozat helyszíne a Rábaközi Művelődési Központ (Győri u. 2.) előcsarnoka. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Arany János Művelődési Ház, Győr

Májusig minden hónap harmadik péntekén 20.00 órától a VOKE Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai u. 5.) moldvai táncház lesz. A zenét a néptánckedvelők által jól ismert Cserefa zenekar szolgáltatja.


KORzó
Bibliai Szabadegyetem Sopronban

Jelenések Könyve címmel Bibliai Szabadegyetem indul a soproni Pedagógusok Művelődési Házában (Petőfi tér 3.) január 25-étól hétfőnként 16.30-kor. A május végéig tartó, multimédiás vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadássorozat keretében Kalocsai Tamást, Láng Ervint, Oláh Lászlót és Tóth Szilárdot hallgathatják meg az érdeklődők.


KORzó
A Mobilis szolgáltatása

Utazó kísérleti bemutatókkal intézményekbe vagy cégekhez is elviszi legizgalmasabb természettudományos kísérleteit a Mobilis. Legyen szó óvodai foglalkozásról, iskolai fizika vagy kémia óráról, szakkörről, versenyről, gyermeknapról, cégek családi napjáról vagy egyéb közönségrendezvényről 30-45 perces szórakoztató, különböző tematikájú kísérleti bemutatók várják az érdeklődőket! 


KORzó
Az Esterházy-palotában

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban november 27-től látogatható a Radnai-gyűjtemény újrarendezett állandó kiállítása. Az ünnepélyes megnyitóra november 26-án 17.00 órakor kerül sor az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlatot megnyitja: Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. A kiállítás látogatható hétfő kivétel naponta 10.00-től 18.00 óráig.


KORzó
Pannonhalmán

November 10-én (kedden) 17.30-kor veszi kezdetét a Pannonhalmi Főapátság rendezvénysorozata, a Szent Márton év a szent "lábnyomának” elhelyezésével a Kosaras-dombi turistafogadó épület előtt, de a hivatos megnyitóra november 11-én (szerdán) 11.00 órakor kerül sor ünnepi konventmise keretében. A pannonhalmi védőszent ünnepén részt vesz Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Áder János köztársasági elnök is.


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA, HAJDÚ SZILVIA
Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), VAS BALÁZS, POLLREISZ BALÁZS
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.