2015.01.31. szombat
LÁThallás
Tantermi színház Sopronban

A Luke és Jon című tantermi játék bemutatójával február 2-án délelőtt folytatódik a soproni teátrum iskolaszínházi programja. Az előadás először a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban látható. A két éve indított kezdeményezés nagyon népszerű a városi és a környékbeli oktatási intézményekben, a produkciók rendezője-dramaturgja, a foglalkozások vezetője Németh Ervin drámatanár.


LÁThallás
5 születés, 4 halál, 1 ősbemutató

A 2015-ös évben – mint minden esztendőben – több neves zeneművész, zeneszerző kerek tízes évfordulóját ünnepeljük, melyek remek alkalmak arra, hogy megemlékezzünk róluk. Goldmark Károly, Szörényi Levente, Szkrjabin, Mascagni, Glazunov, Mosonyi Mihály, Bartók Béla, Sibelius, Schwarzkopf valamint Kálmán Imre Csárdáskirálynője egyetemes zenei kultúránk építői, továbbhagyományozói, sőt mi több, bizonyos szempontból kimondottan a mérföldkövei is.


LÁThallás
Gyerekelőadás a Vaskakas Bábszínházban

A győri Vaskakas Bábszínház (szerintem a szülők nagy örömére) csatlakozott egy skandináv kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy a legkisebbeket is becsalogassa a színház bűvkörébe. Az eddig felállított elméletek szerint 5 év alatti gyermekekre a fény- és hanghatások, a sötétség negatív élményként hat, ezért az apró gyermekek nem élvezik a színházi előadásokat. Nos, a fenti kezdeményezés ennek az elméletnek hátat fordítván vallja azt, hogy a csecsemők, a három éves kor alatti gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra.


ÍRÓkéz

Anton Pavlovics Csehov 1860. január 29-én született Taganrogban. Nagyapja felszabadult jobbágy volt, apja művészhajlamokkal megáldott vidéki szatócs, aki anyagi gondokkal küzdött. Gyermekeit kemény kézzel nevelte, szigorú erkölcsi nézeteiből csak akkor engedett, amikor hitelezői elől Moszkvába menekült családjával. Csak Csehov maradt Taganrogban, hogy saját erejéből elvégezze a gimnáziumot.


LÁThallás
1 perces filmkritika

„Sohasem éreztem magam ennyire eltávolodva önmagamtól, és ugyanakkor ennyire jelen a világban.” Albert Camus tudta, miről beszél. Henry Barthes viszont lehet, hogy csak mélyen érezte, mert vannak életsorsok (vagy odáig vezető életvonalak), amikor az ember nem akarja tudni.


LÁThallás
MTI

Mendelssohn oratorikus egyházi műveit, Bach h-moll miséjét és Haydn Az évszakok című oratóriumát kínálja tavaszi bérletében az Orfeo Zenekar és az idén 25. születésnapját ünneplő Purcell Kórus. Vashegyi György karmester hiánypótlónak és sikeresnek nevezte a vasárnap este véget ért Régizene Fesztivált, amely reményei szerint a műfajt kedvelők évente megrendezett fórumává nőheti ki magát.


LÁThallás
105 éve született a Kossuth-díjas színész-rendező

1910. január 26-án született Major Tamás Újpesten. Édesapja tisztviselő volt, édesanyja az újpesti keresztényszocialista párt helyi szervezetének a vezetője. Színházi érdeklődése már gyerekkorában megmutatkozott, gyerekszerepeket alakított a Városi Színház előadásain. Érettségi után beiratkozott a Színiakadémiára, ekkor hátat fordított a szülői háznak, és elköltözött otthonról.


HELYBENjárás

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat A magyar kultúra napjának ünnepségét Győrben rendezte január 21-én, a Fruhmann-házban, ahol Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke átadta a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozatának elismeréseit.


LÁThallás
Megalakult a Soproni Színház felolvasóklubja

Csokonai Vitéz Mihály Cultura című művének felolvasószínházi előadásával megalakult a soproni teátrum színházi klubja. A magyar kultúra napjához kapcsolódó előadást Pápai László rendezte. A műsorkínálatban az Éjszaka világa (február 4.), A civilizátor (március 25.), valamint a Búgócsiga (április 29.) című produkciók szerepelnek majd.


ÍRÓkéz

„Kerestem az utat, sirattam a tájat, a patakot, a poros utcát, a nádast, a cserszagú erdőt, mindent, de nem találtam kibúvót, és nem vettem észre, hogy közben – megtaláltam a Hazámat.” Fekete István Göllén született 1900. január 25-én. Édesapja Fekete Árpád iskolamester volt, aki kemény munkával vívta ki a megbecsülést falujában.


LÁThallás
Premier a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

Január 30-án mutatják be a szombathelyi Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán a Nobel-díjas amerikai író, Eugene O’Neill Hosszú út az éjszakába című, 1941-ben írt drámáját. A Pulitzer-díjat nyert darab Vas István fordításában kerül színpadra Szabó Máté rendezésében, amelyet Trokán Péter és Kiss Mari főszereplésével láthat a közönség a tavaszi évadban.


HELYBENjárás
Ünnepi műsor keretében adták át a város kulturális díjait

Január 22-én késő délután került sor a Richter-teremben a Győr Város Önkormányzata által A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségre. Hagyományosan ezen a napon adják át a Győr Művészetéért Díjat és a Győr Közművelődéséért Díjat. Az ünnepélyes rendezvényen az előző évekhez hasonlóan az elismerések átadását látványosan megszerkesztett kulturális műsor követte.


LÁThallás

Színészek: figyelemmel kísérjük pályafutásukat, nap mint nap látjuk őket a televízió képernyőjén vagy a színpadon, de igazán sokat mégsem tudunk róluk… Csőre Gábor és Józan László a Vígszínház két népszerű művésze ezúttal kivételt tett, és elárulta néhány öltözői titkát. A kulisszák mögött kiderült, milyen módszerekkel hangolódnak aznapi szerepükre, mielőtt este hét órakor felgördül a függöny.


LÁThallás
Interjú a Zoetrope együttes basszgitárosával

A Széchenyi István Egyetem árnyékában, egy kis udvarban található egy romos épület. A falán egy vörösen világító felirat: Dongó. Amikor beléptünk a kapun, semmilyen jel nem utalt arra, hogy hamarosan egy alternatív világba csöppenünk a régies lépcsőház első emeletén. A klubba lépve egy bárpult és üres fotelek tárultak a szemünk elé, a falakat sajátos stílusú képek és bakelit lemezek díszítették. Az asztalokra kitett foglalt táblák és a színpadon pihenő erősítők, kábelek arra utaltak, hogy a helyiség nem sokáig lesz ilyen üres és csendes.


LÁThallás

Január 20-án délután, a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában a keddi Filmklubra összegyűlt érdeklődők a Birinyi József rendezte, Út a csillagok alatt – El Camino a világ oltárától a világ végéig című színes, magyar dokumentumfilmet tekinthették meg, amely két magyar zarándok útját, a rendező és Barati Gábor El Caminoját, a legvénebb kontinensen átívelő történetét mutatta be.


LÁThallás
Egy csipetnyi tavasz a télben

A karmester, Gilbert Varga bejött a színpadra, mosollyal az arcán meghajolt, majd intett a zenekarnak. Mintha lágy tavaszi szellő áramlott volna be a hangversenyterembe, amikor megszólaltak a hangszerek. A koncert első darabja ugyanis Cesar Franck: Les Éolides – című szimfonikus költeménye volt.


HELYBENjárás
Kitüntetés dr. Verebélyi Imrének

Pintér Sándor belügyminiszter Szemere Bertalan Érdemjel kitüntetést adományozott dr. Verebélyi Imrének, a győri Széchenyi István Egyetem professor emeritusának. Szemere Bertalan az 1848. március 23-án alakult első felelős, Batthyány-kormány belügyminisztere volt.


LÁThallás
MTI

Ismét jubileumra készül a Madách Színház: 200. alkalommal láthatja a közönség a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musicalt. A darabot a Madách Színház 2008. május 31-én mutatta be Szirtes Tamás rendezésében. A jubileumi előadás január 19-én, hétfő este 19 órakor kezdődik a Madách Színház nagyszínpadán – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.


ÍRÓkéz

„Valaki engem végtelen szeret, / nagyobb a Földnél és nagyobb az égnél, / hagyom magam szeretni mint a gyermek.” Mécs László Hernádszentistvánon született 1895. január 17-én Martoncsik Endre néven egy szegény falusi kántor fiaként. A kassai premontrei gimnáziumban érettségizett, majd 1914 és 1918 között a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-latin szakán végzett tanulmányokat. Kassán lett tanár, 1914-ben lépett be a premontrei rendbe, 1918-ban szentelték pappá.


LÁThallás
A Soproni Petőfi Színház műsorajánlója

Január 17-én, 18-án és 19-én este 19 órakor Magam keresése címmel monodrámát láthatnak a nézők Jászai Mari naplója, levelei alapján Juhász Róza színművész előadásában a Soproni Petőfi Színház kamarabérletében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Január 23-tól a színházban lesz látható Székely János Caligula helytartója című drámája a komáromi vendégjáték-sorozat keretében. A hatalom kérdéseit feszegető, modern köntösbe öltöztetett előadást Béres Attila rendezte.


LÁThallás
Hajsza a győzelemért (Rush) – filmajánló

Az Oscar-díjas Ron Howard alkotása lebilincselően és drámaian mutatja be a Forma 1 világát. Niki Lauda (Daniel Brühl) és James Hunt (Chris Hemsworth) egyre élesebbé váló párharcán keresztül a laikusok számára is átélhetővé válik a versenypályák atmoszférája. A nagyszerű színészi alakításoknak, az igényes stábmunkának és Peter Morgan forgatókönyvének köszönhetően a sportszerűséget ünneplő közönségfilm született.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2014/4. szám

A kortárs művészeti kalandozások sora ezúttal a Duna jobb partján fekvő, Jókai által „magyar Olymposnak”, Mikszáth révén „Kelet Párizsának” nevezett Komáromba vezet bennünket nemcsak képzőművészeti alkotásokon át, hanem a zene, az építészet és a helytörténet állomásain keresztül. Az erődök városának sokszínűsége, tudatossága, emlékei és tervei kitűnően bizonyítják, hogy a múlt és az értékek minden síkon képesek utat mutatni a jövőbe.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Amikor Anna azt kérte Szergejtől, hajtsanak egy kört a bécsi körgyűrűn, akkor abban ott volt az egyértelmű szimbólum a szeretetvágyra. Arra, hogy ez az emberből ember felé irányuló érzelem folytonos pályán mocorog: hol visszatér magába, hol a saját farkába harap, hol a végtelenbe zárja önmagát. Az orosz, emocionálisan éretlen férfi kérdőn nézett a fiatal szlovák, szerelemben hinni akaró lányra, aki visszamosolygott rá. Aztán Szergej gázt adott, és együtt soroltak be a forgalomba.


HELYBENjárás

Ritka pillanatoknak lehettek részesei a győri börtön fogvatartottjai 2014. december 29-én: könyvbemutatóra került sor a vastag falak között, mely önmagában nem volt újdonság e sajátos helyszínen, viszont arra, hogy fogyatékkal élők témakörben kiírt, irodalmi pályázatra született alkotásokból összeállított kötetet mutatnak be, még nem volt példa.


LÁThallás
Tévésorozatok – 14. rész

Legenda: a beépített (CIA-, FBI- és egyéb) ügynök kreált személyazonossága. Ez a kiindulópont és egyben a végpont is. Na meg az a 10 részes tévésorozat, amely Robert Littell igazán faintos kémregényének megerőszakolt, lebutított, más irányba terelt feldolgozása azzal a Sean Bean-nel a főszerepben, aki a „DontKillSeanBean-mozgalomnak” köszönhetően ezúttal életben marad. Hopp, elárultam egy titkot? Lesz ez még cifrább is.


LÁThallás
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Január 9-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában a Hangraforgó együttes a fellépésére ezúttal a hitvalló költők verseiből válogatott. A Kárpát-medencében megtelepült magyarságot gyakran tépázták a történelem viharai - a gyakran élethalálharcot vívók számos alkalommal Isten szent nevével ajkukon vették fel a harci kesztyűt a létüket és a függetlenségüket megsemmisíteni szándékozókkal szemben.


LÁThallás
1 perces filmkritika

„És mivel sikerült megtöltenem a félig üres poharamat? Három gyönyörű nővel.” Az élet szeret hihetetlennek tűnő történeteket írni, mert van olyan szerencsénk, hogy az ő tollát nem köti semmilyen szabály, korlát és törvényszerűség. Legalábbis esetenként. Itt van például az amerikai Mark O’Brian sztorija: az 1949-ben született újságíró és költő 6 éves korától kezdve paralízis miatt 1999-ben bekövetkezett haláláig (napi néhány órától eltekintve) vastüdőben töltötte az életét.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Sorsok ülnek tort az elmúlt-elmúlandó, ugyanakkor múlhatatlanul nyomot bélyegző évszázadok felett – nem más sorsok, mint bármelyikünké, mert bár az idő egyenesre kalapált számtengelye megakaszthatatlanul folyik tovább, benne a lényeg, mi magunk változatlanul élük, lélegzünk, sírunk, szenvedünk, nevetünk, boldogulunk. Az embernek nevezett matéria (még ha néha meztelenül is hagyja az idő kénye-kedve) egy testből gyúrt sokaság, sokaságba szakított-tépett egység.


HELYBENjárás

„...minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is.” Jedlik Ányos (eredeti nevén Jedlik István) 1800. január 11-én született Szimőn. Édesapja, Jedlik Ferenc és édesanyja, Szabó Rozália földművesek voltak. Szülei tízéves korában nagyszombati bencés gimnáziumba küldték tanulni, a gimnázium negyedik osztályát azonban már Pozsonyban végezte.


LÁThallás
MTI

Január 18-án vasárnap, 19 órakor Igor Stravinsky A kéjenc útja című operájával nyitja az idei bemutatók sorát a Magyar Állami Operaház. Anger Ferenc rendezésében két külföldi művész, Erik Nielsen karmester és Eleanor Lyons szoprán is bemutatkozik Magyarországon.


LÁThallás
Egy makulátlan elme örök ragyogása – filmajánló

Az emberi érzelmekről tesz fel alapvető kérdéseket Charlie Kaufman és Michel Gondry 2004-es alkotása, az Egy makulátlan elme örök ragyogása. Egy szolid és gátlásos fiú (Jim Carrey alakítja meglepő hitelességgel) és egy vagány és közvetlen, de kissé labilis lány (Kate Winslet) nem hétköznapi történetén keresztül a halhatatlan szerelemről mesél a szürreális és néhol szívbe markoló művészfilm.


HELYBENjárás
Győri nyelvész képezte az EU fordítóit

Az Európai Parlament luxembourgi székhelyű Fordítási Főigazgatóságán működő magyar fordítócsoport tagjainak tartott szakmai továbbképzést a közelmúltban Vargáné dr. Kiss Katalin egyetemi adjunktus, a Széchenyi István Egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának munkatársa. A győri egyetemi oktatót az interneten található publikációi, ismert és elismert szakmai tevékenysége alapján hívta meg a Fordítási Főigazgatóság.


LÁThallás
Tévésorozatok – 13. rész

Bevallom, majdhogynem tehetetlen vagyok. Sorozathoz olyan nehezen, mint A törvény nevében címűhöz, még nem nyúltam hozzá. Annak ellenére, hogy 2014 egyik legkiválóbb tévés szériája, a True Detective „feldolgozásához” rengeteg a kapaszkodó, a mondanivaló pedig elapadhatatlan, én mégis szűken találok fogást rajta – Rust Cohle és Marty Hart története mellszélességgel próbál(t) kifogni rajtam.


LÁThallás
A stúdiófelvételt az Erkel-díjas Alpár Tibor vezette

2014 őszén elkészült a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar első lemeze, a patinás, 185 éves együttes történetében mérföldkőnek számít ez a korong, hiszen korábban csak koncertfelvételek készültek előadásaikról.


ÍRÓkéz
Újévi köszöntő

Minden kedves olvasónknak sikerekben és eredményekben gazdag, vidám, mosolygós, egyszóval jó kedélyű, boldog új évet kívánunk az alábbi népköltészeti alkotással, mely nálunk szebben mondja el jókívánságainkat! B.Ú.É.K.!


ÍRÓkéz

Kegyetlen hideg volt, hullott a hó és már sötétedett; az esztendő utolsó napját mutatta a naptár. A kemény hidegben egy szegény kislány járta a sötétedő utcákat, hajadonfőtt és mezítláb. Amikor elindult hazulról, még volt papucs a lábán, de annak nem sok hasznát vette.


LÁThallás
1 perces filmkritika

18 éven felülieknek. Bőven. De csak olyanoknak, akik a jó ízlésen túl sem gyomorforognak fenn a dolgokon. A Maniac egy pszichopata, gyermekkorból torzan szocializálódott, némileg tudathasadt, saját és mások határain tomboló fiatalemberről szól. Belülről, szó szerint, vizuálisan belülről. A horrorra szakosodott Franck Khalfoun Joe Spinell 1980-es Elmebetegjét forgatta újra remek ötletnek tűnő szemszögből.


LÁThallás
Gondolatok egy emberséges sci-fi kapcsán

Egy film, amely mellett nem lehet csak úgy elmenni. Nevezik új Űrodüsszeiának, de persze, mint minden alkotást, ami nagy dologra vállalkozik, érik kritikák is. A témája az emberiség jövőjének kérdése. A választ a rendező, Christopher Nolan egy különlegesen emberi sci-fi formájában fogalmazta meg, ami további kérdésekre sarkall. Ettől igazán értékes.


ÍRÓkéz
Mese karácsony estére

Volt egyszer egy lányka; apja is, anyja is meghalt, s ő maga olyan nagy szegénységbe jutott, hogy már nem volt egyebe, mint az egy szál rajta való ruhája meg a kezében egy darabka kenyér. Gondolta szegény lányka, ha már nincs senkije, semmije, mit időzzék a faluban; elindult hát, neki a világnak, az egy szál rajta való ruhában s kezében a darabka kenyérrel.


ÍRÓkéz
Angol mese

Öreg koldusasszony álldogált az országút szélén, majd megvette az isten hidege. Fújt a szél, kavarogtak a hópelyhek, de ő csak állott, állott egy helyben, s várta, ha valaki arra vetődnék. Hát jött is gyalogosan egy úriember. Nehéz prémes bunda volt rajta, vastag, meleg kesztyű a kezén.


ÍRÓkéz
Váci Mihály 1924-1970

Váci Mihály 1924. december 25-én született Nyíregyházán. Szülei föld nélküli szegényparasztok voltak, édesapja MÁV-pályamunkás, megrokkanása után sorompóőr. Szülővárosában végezte el a tanítóképző iskolát. Amikor a németek megszállták az országot, munkaszolgálatra hívták be, de Pozsonyban megszökött, és a nyilasok elől bujkálva Nyíregyházára gyalogolt.


ÍRÓkéz
Részlet

„A szeretet ünnepe, mondjuk mi, akik itt maradtunk egy olyan korszakból, amikor ismertek az emberek mindenféle elavult fogalmakat, megbocsátást, barátságot, gyengédséget, tiszteletet, szeretetet és egész lexikonát a szentimentális érzéseknek, amelyekről utóbb kitűnt, hogy mind csak arra valók, hogy az ember létét, boldogulását gyengítsék.”


LÁThallás
Retró filmkritika

Vannak dolgok, melyekkel nem szoktak az emberek viccelni, vagy ha igen, erősen morbidnak tartják őket. E dolgok közé tartozik a Halál, az egyik legtitokzatosabb, leginkább izgató s egyben rettenetes (lét)állapot. De mi van akkor, ha egy film nem arról szól, hogy az emberek szemszögéből milyen is ez a fekete lyuk sötétségű halál, hanem hogy a Halál hogyan éli át az életet?


HELYBENjárás
Angyalséta a belvárosban

Mint minden városnak, Győrnek is ezer arca van. Más ragyogó napsütésben, más egy langyos alkonyatban, megint más a novemberi lucskos időben és más, ha óriási pelyhekben esik a hó. Megint másnak látjuk, ha sietősen nyargalunk a dolgunk után, ha ráérősen kutyát sétáltatunk, ha barátokkal rójuk az utcákat, ha kéz a kézben sétálunk. Más képet mutatnak a belváros elegáns házai, mást a villanegyedek, a házgyári lakótelepek, a lakóparkok, a pusztuló gyártelepek.


LÁThallás
Rockopera két részben

A Győri Nemzeti Színház Forgács Péter rendezésében 2014. december 20-tól játssza Andrew Lloyd Webber és Time Rice Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperáját Miklós Tibor fordításában, Silló István és Köteles Géza vezényletével a nagyszínpadon, a főbb szerepekben kettős szereposztással, két részben.


LÁThallás
Karácsony a vásznon és a vásznon túl

Gyermekkoromban mindig nagy izgalommal vártam december ötödikének estéjét. A Mikulás érkezését. Emlékszem, egy alkalommal letéptem az alkalmi Mikulás szakállát. Aki ráadásul nő volt. Másik gyermekkori emlékem a Jézuska meglesése volt, a kulcslyukon át figyelve követtem nyomon a karácsonyfánk feldíszítését, kicsit furcsállva, hogy „Jézuska” édesapám fürdőköpenyét viselte.


LÁThallás

Hüvelyk Matyi látogatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe december 11-én. A veszprémi Kabóca Bábszínház előadását az Öt Templom Fesztiválra hívták meg Győrbe, ám Pál Kálmán, a rendezvény egyik főszervezője továbbgondolkodott, és felajánlotta a programot Mihály Attila börtönparancsnoknak, aki örömmel fogadta az ötletet, hogy a bábelőadást a börtönben is megtartsák.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Ha nőként nem boldogul az ember lánya, férfiként kell férfimódra helytállnia. A nemek harca valahol szó szerint értendő a 19. századi Írországban (ah, rémes akcentusok…), ahol a kornak megfelelően a nők lehetőségei sokkal szűkebben, silányabban, kihasználtabban és értéktelenebben voltak értendőek. Nem is olyan rossz alapötlet, az anyagot George Moore regényéből a mi Szabó Istvánunk filmre illő ötlete adta – többek között – Glenn Close szájába (mint az egyik forgatókönyvíró is).


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2014/3. szám

VII. évfolyamának harmadik számaként 2014 telén jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat ünnepi színekbe és írásokba öltözött lapszáma. A Kisalföld szűkebb és tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, regényrészletek, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


LÁThallás
A Hangraforgó együttes lemezbemutatója

Radnóti Miklós verseire írott dalokból összeállított műsorát mutatta be a Hangraforgó együttes a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában december 12-én. A gazdag zenei és történeti anyagot magában foglaló összeállításból hivatalos kiadású CD készült a könyvtár gondozásában, a Holokauszt 70. évfordulójára kiírt minisztériumi pályázat támogatásával.


LÁThallás
Petruska András és Temesvári Bence adventi koncertje

Nagyszerű élmény részesei lehettek mindazok, akik időt szakítottak arra, hogy december 12-én, pénteken délután 18 órakor felkeressék a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubját, és meghallgassák Petruska András és Temesvári Bence adventi koncertjét.


LÁThallás

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége az idén tavasszal hirdette meg a fogyatékossággal élő embereknek a Paraszupersztár tehetségkutató versenyt. Az előadó-művészeti kategória döntőjében hangszeres zene kategóriában a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet zeneművész-klarinétművész mesterszakos hallgatója, Hegedüs Petra végzett az élen.


ÍRÓkéz

Závada Pál 1954. december 14-én született Tótkomlóson. Tanulmányait szülőhelyén (1961-1969), a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban (1969-1973), a pécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen (1974-1978) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia szakán Budapesten (1980-1982) végezte. Dolgozott a Janus Pannonius Tudományegyetem szociológia tanszékén (tanársegéd 1978-1982) és az MTA Szociológiai Kutatóintézetében (tudományos segédmunkatárs 1982-1993).


LÁThallás
Pintér Béla Parasztoperája a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

Néhány évente adódik csak egy-egy olyan katartikus színházi este, amely után felsóhajthatunk, hogy igen, ezért érdemes színházba járni! Pintér Béla Parasztopera című művének szombathelyi előadása 2014 decemberében, a Weöres Sándor Színházban pont egy ilyen pillanat.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Nem tudok pontos számot mondani, pedig egyszer, valamelyik filmben elhangzott egy döbbenetes adat. Arról, hogy az USA-ban bejegyzett vallási csoportok, közösségek és egyéb összetartó kollektívák száma mekkora mennyiségre rúg. Már nem emlékszem, de bizonyára több ezerre (ahol a több lehet, hogy tényleg sok) tehető. A vallás tárgyaként állhat egy istenség, jövőkép, fantazmagórikus hit, tudományos hiedelem, földöntúli mese, akármi és bármi.


ÍRÓkéz
Segédlet a gyors döntéshez

Egy személyre szabott, jól kiválasztott könyv remek ajándék, akár életre szóló élmény is képes lenni. De ki tud választani a rengeteg új kötet közül?! Jártak már úgy, hogy beléptek egy könyvesboltba, ahol a polcok roskadásig voltak, s hirtelen nem is tudták, hová kapjanak, jobb híján pedig a régről ismert neveket kezdték keresni? Ajándékvásárlásra már nincs sok idejük, megpróbálunk segíteni.


LÁThallás
„Kéne egy kis hogyishíjják” a Hangraforgó együttessel

„Jól rendelték az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni” – írta Móricz Zsigmond a Hét krajcár című elbeszélésében. A kacagás adománya lehetővé teszi az emberek számára, hogy levessék a napi gondokat, feloldják a felgyülemlett feszültséget. A humor az élet sója, a mindennapi élet fűszerezője.


LÁThallás
Garas Dezső (1934. december 9. – 2011. december 30.)

Garas Dezső 1934. december 9-én született Budapesten. Gyermekkorát és ifjúságát a főváros hetedik és nyolcadik kerületében töltötte. A vasesztergályos tanonciskolában csatlakozott a Színművészeti Főiskola végzős, rendező szakos hallgatói által szervezett színjátszó csoporthoz. Élvezte a szereplést, ekkor gondolt először arra, hogy a színi pályára lép.


LÁThallás
1 perces filmkritika

A lehetetlen sokszor mégsem elég ahhoz, hogy valami végül ne teljesülhessen. Mert akkor is megtörténhet, ha valóban megtörténhetetlennek tűnik. Azt pedig tudjuk, hogy sokszor az élet írja a legvalószínűtlenebb meséket, amelyek nemcsak hihetetlennek, hanem egyúttal hiteltelennek is tűnnek.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Hiánypótló vállalkozásba fogott a győri Vaskakas Bábszínház. dráMAI mesék - kortárs magyar gyerekdarabok címmel hétkötetes könyvsorozatot indít útjára, melynek elsődleges célja „a hazai bábdarabírás, mint műfaj, és mint hivatás nagykorúsítása”. A kezdeményezés kapcsán Markó Róbertet, a kötet egyik szerkesztőjét kérdeztük, aki egyúttal a bábszínpadra szánt drámák jelenlegi helyzetéről és megjelenési lehetőségeiről is beszámolt.


LÁThallás
A Vaskakas Bábszínház bemutatója

2014. november 30-án a Vaskakas Bábszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves bábrendező szakos hallgatóinak bemutató előadásán, a La Fontaine mesék izgalommal várt premierjén teljesen megtelt a győri bábszínház nézőtere.


LÁThallás
MTI

Kóti Árpádot, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészét választották a nemzet színészének 2014. december 1-én Budapesten, a hagyományosan a Nemzeti Színházban tartott ülésen, a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére. Kóti Árpád meglepődve fogadta kollégái döntését.


ÍRÓkéz
Orbán János Dénes könyvbemutatója a megyei könyvtárban

Orbán János Dénes A költő, a ringyó és a király című, Janus Pannonius apokrif költeményeit tartalmazó könyvének bemutatójára november 28-án került sor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér muzeális gyűjteményében. A szép számmal összegyűlt közönség kíváncsian várta, hogy mi újat tudhat meg a – valljuk meg, kicsit unalmas – Janus Pannoniusról.


HELYBENjárás
Könyvajánló

Jáki Sándor Teodóz Atyát, a kiváló bencés szerzetes-tanárt nagyon sokan ismerték Győrött és környékén. E városban látta meg a napvilágot 1929. május 12-én; győri szerzetesként élte le élete nagyobb részét, 2013. január 8-án Pannonhalmán bekövetkezett haláláig. Évtizedekig tanított a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, mellette párhuzamosan a Győri Hittudományi Főiskolán; vezette a győri székesegyház Palestrina Kórusát – és közben számos előadást tartott városon és falun egyaránt.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 5. rész

A Győrhöz és Pannonhalmához ezer szállal kötődő kalandos életű főpap, író, pedagógus és természettudós Rónay Jácint János születésének bicentenáriuma 2014-ben volt. Rónay Jácint liberális szemléletű, új nézetekre fogékony, számos tudományterületen járatos tudósként első magyarországi népszerűsítője volt mind a darwinizmusnak, mind a modern pszichológiának. Tudományos műveit kezdetben Győrben, majd később Pesten adták ki. Úttörőnek számítanak nemzetkarakterológiai írásai egy még ki nem alakult tudományág előhírnökeként.


ARTmás
Kiállítás a Napóleon-házban

Január 24-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-házban (Győr, Király u. 4.) az V. Art Téli Tárlat című csoportos kiállítás Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke szavaival, valamint Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató köszöntőjével. A tárlat február 28-ig látogatható.


ARTmás
A Rómer-teremben

Január 20-án nyitotta meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Rómer-teremben (Teleki L. u. 21.) a Demerung Fotósuli kiállítását Jáger András, a Győri Nemzeti Színház színművésze. A tárlat február 28-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


eSTéBé
Előadás a FILO-Pontban

Január 26-án hétfőn Hogyan utánozza az élet a matematikát? címmel Havasi Ferenc tartott előadást a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A Szegedi Tudományegyetem oktatója azzal kezdte a téma megközelítését, hogy szeretné feltárni a hallgatóság számára a matematika értékeit.


eSTéBé

Katona Tibor székesegyházi kántor-karnagy, valamint Vavrinecz Veronika zenetörténész nyitotta meg 2014. december 11-én azt a kottakiállítást, mely a Győri Egyházmegyei Levéltárhoz nemrég visszakerült Richter-archívum anyagából válogat. A mintegy 300 év anyagát, zenei emlékeit felölelő tárlat május 15-ig látogatható.


eSTéBé
MTI

Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra – közölte a Kultúrpart internetes portál pénteken az MTI-vel. A verseny csütörtökön, a Kultúrpart hetedik születésnapján zárult le, a tét nem volt más, mint hogy melyik magyar vers utazzon a Puli Space Technologies által fejlesztett Puli űrszondával a Holdra.


csakMI
Zártkörű programok a József Attila Művelődési Házban

A magyar kultúra hete alkalmából a megyei könyvtár programjai között két olyan eseményre is sor került, amelyek előre szervezett közönséggel zártkörű rendezvényekként zajlottak le. Minkét esetben a zenéé volt a főszerep: január 19-én koncerttel és zenetörténeti áttekintéssel Házhoz ment a Zenede, illetve január 22-én zenés utazást tehettek a résztvevők az Apnoé együttessel.


csakMI
Előadás Dr. Kovács Pálról a megyei könyvtárban

Január 22-én Dr. Kovács Pál életéről és munkásságáról hangzott el előadás a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében. A téma aktualitását mindenekelőtt A magyar kultúra napja adta, s ha már kultúra, Dr. Kovács Pál tevékenysége teljesen összeforrt Győr városával.


eSTéBé
A Kölcsey Iskolában jártunk

A Kölcsey Hét sok-sok programja közül számunkra a legígéretesebbnek a kisiskolásokat megmozgató OLVASNI JÓ!-SHOW tűnt. A „show” nem igazán iskolai műfaj, de ha ilyen vetélkedőt értünk alatta, mint amin jártunk, csak sajnálni tudjuk ezt. Íródott persze versenyfelhívás, készült olvasmánylista és volt zsűri is (mégpedig kettő!), de a rendezvény maga, s az ott megtapasztalt hangulat inkább egy iskolai teadélutánra vagy egy jól sikerült táborzáróra emlékeztetett.


ARTmás
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége új tagjainak kiállítása

Az idei év első nagyszabású fotókiállítása nyílt meg január 20-án a József Attila Művelődési Házban. Ezen a napon mutatkozott be képeivel a Magyar Fotóművészek Világszövetsége és annak frissen felvett tagjai (Bán Miklós, Bánóczi László, Csuhai Zsolt, Erdélyi Ákos, Kaunitz Miklós, Kis Dávid, Martinas Cristian, Németh István, Roll Péter, Török János, Vass Zoltán, dr. Vida József, Virág István, Virág Lajos) Győrben egy rendkívül látványos fotókiállítás keretében.


csakMI
Gyermekkoncert a megyei könyvtárban

Január 21-én egy délelőtti és egy délutáni koncert erejéig vendégszerepelt a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubhelyiségében a rendszeres Kerekítő program vezetője, Töreky Zsuzsi Kiss Krisztiánnal és Lőrincz Tamással együtt. Célközönségük egyrészt a még karon ülő csecsemők, az egy-két éves korosztály, valamint az óvodás korú gyermekek voltak.


eSTéBé
MTI

A Balassi Intézet, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében világszerte több mint húsz országban ünnepelik meg a Himnusz születésének évfordulóját csütörtökön. A programok között neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások szerepelnek.


ARTmás
Lakatos Gy. László kiállítása a Cziráki Lajos Kiállítótérben

Töredékek – Logotípiák, könyvek, plakátok, prospektusok, kiállítások címmel január 20-án, kedden 17 órakor nyílt meg Lakatos Gy. László Pro Urbe-díjas tervezőgrafikus tárlata a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán a Cziráki Lajos kiállítótérben (Győr, Liszt F. u. 42. II. emelet – lifttel megközelíthető). A tárlat február 18-ig tekinthető meg.


ARTmás
MTI

Béli Balázs, a Barikád fotósa nyerte el Úton Európában című képriportjáért a 33. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját, a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért odaítélt André Kertész Nagydíjat pedig Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa kapta Egy hajléktalan karácsonya című képriportjáért. A pályázat díjait a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján adják át a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban március 19-én; a kiállítás március 20. és május 17. között lesz látogatható.


csakMI
Kézműves foglalkozás a megyei könyvtárban

Január 19-én délután a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubja újabb kézműves foglalkozásnak adott otthont, a résztvevőket a textilkosár készítésének titkába avatták be. A vállalkozó szellemű érdeklődők önbizalommal spékelt várakozással, Bokor Anita foglalkozásvezető instrukciói alapján kapcsolódtak be a „munkába”.


ARTmás
Beszélgetés a művészetoktatásban rejlő lehetőségekről

A művészet nevelésben betöltött szerepéről beszélgettünk Borbély Károly festőművésszel, a NYME AK Művészetpedagógiai Intézeti Tanszék vezetőjével, Csurák Erzsébettel, az Apáczai Karrier Iroda vezetőjével és Lakatos Gy. László Pro Urbe-díjas tervezőgrafikussal a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán.


eSTéBé
MTI

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Magyar Zeneszerzők Egyesülete – a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Állami Operaház támogatásával – Játsszunk ismét operát! címmel országos zenei műveltségi vetélkedőt hirdet a középiskolás – 15-19 éves – korosztály számára.


ARTmás
A VOKE Arany János Művelődési Házban

Január 16-án nyílt meg a Bakonyvasútról szóló fotókiállítás a VOKE Arany János Művelődési Házban (Révai Miklós u. 5.) szép számú érdeklődő, természetkedvelő jelenlétében. A Béres Márton, Fülöp Péter, Garamvölgyi Ádám, Harmati Marcell, Németh Adrián, Stuksza Gábor, Szabó Bence, Szendrei Tamás, Vági Gyula fotóiból rendezett kiállítás február 10-ig látogatható.


eSTéBé
Szabó Lénárd barlangkutató előadása a megyei könyvtárban

Olasz-Alpok. Fenséges hófödte hegycsúcsok, kopár sziklafalak, büszke fenyők válthatnak ki elragadtatást a hegyvidéket felkereső látogatókból. A Svájcon, Ausztrián, Francia- és Olaszországon átívelő hegyóriások kedvelt kirándulóhelyek, síparadicsomok, melyek világszínvonalú turisztikai infrastruktúrával várják a pihenni és szórakozni vágyók mellett a tudományos kíváncsiság által hajtott érdeklődőket.


ARTmás
Kiállítás a Zsinagóga Vasilescu Gyűjteményében

Február 28-ig látogatható a Megőrzött kulturális emlékeink a holokauszt után című kiállítás a Zsinagóga épületének Vasilescu Gyűjteményében (Kossuth Lajos u. 5.). A magyar zsidó képzőművészetet bemutató tárlat a 20. század első felének alkotásaiból válogat a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének állományából.


eSTéBé
MTI

A Sziget – 2012 után – ismét Európa legjobb nagyfesztiválja lett az European Festival Awards versenyén – közölte csütörtökre virradó éjszaka a Sziget Szervezőiroda az MTI-vel. Közleményük szerint szerdán késő este, a hollandiai Groningenben jelentették be a 2014-es év legjobb európai fesztiváljait versenyre hívó European Festival Awards győzteseit.


ARTmás
Lakatos Gy. László kiállítása a Cziráki Lajos Kiállítótérben

Lakatos Gy. László Pro Urbe-díjas tervezőgrafikus január 20-án, kedden, 17 órakor nyíló kiállításáról a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán beszélgettünk Borbély Károly festőművésszel, a NYME AK Művészetpedagógiai Intézeti Tanszék vezetőjével, Csurák Erzsébettel, az Apáczai Karrier Iroda vezetőjével és a kiállító művésszel.


ARTmás
Az Esterházy-palotában

Január 31-ig látható a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájának aulájában (Király u. 17.) Malasits Zsolt festőművész kiállítása. Az 1961-ben, Győrben született alkotó képzőművészeti jártasságát szakkörök, stúdiók műhelymunkái alapozták meg. A festészet szabadsága Malasits Zsolt életének oda-vissza ható eleme – sokat utazó, sokat látott művész, aki a szakmai tudását is öntörvényűen alakítja.


eSTéBé
Magyarország és Erdély ünnepe

„Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.” (ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 18. cikk)


eSTéBé
Előadás a megyei könyvtárban

A 20. századból a 21-edikbe lépve a számos új – emberiség jövőjét – veszélyeztető tényezők mellett az éghajlati változásoknak is kellő figyelmet kell szentelni. Ez a probléma nem új keletű, hiszen összefügg az ember termelő, a természet rendjébe beavatkozó tevékenységével. A technika, az anyagi termelés példátlan méretű fejlődése, a gazdaság károsanyag kibocsátása visszafordíthatatlanul rongálja környezetünket.


csakMI
Kézműves klubfoglalkozás

„Kreatív vagy? Kedvet érzel valami új létrehozására? Divatos ékszerre vágysz? Ha mindezt pénztárcát kímélő módon szeretnéd elérni, készítsd el magad!” Ehhez nyújtott remek alkalmat Meilinger Zita foglalkozása a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában január 5-én, ahol az érdeklődőket saját (ügyes) kezűleg pillanthattak be az ékszerkészítés kulisszatitkaiba.


ARTmás
Vajda Júlia festőművész kiállítása

December 13-án nyílt meg Vajda Júlia festőművész (1913-1982) kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájában (Győr, Király u. 17.) A világképalakítás terei címmel. A tárlat február 1-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-18.00 óráig.


ARTmás
Nemzetközi fotópályázat- és kiállítás

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesülete Győr TIT-ÉV FOTÓJA – ÉV FOTÓSA 2014 címmel nemzetközi fotópályázatot hirdet A VILÁG – MINDENSÉG mottóval. A pályázat és kiállítás lehetőséget kínál minden fotózást szerető embernek (legyen akár hivatásos vagy csak kiállító fotográfus), hogy évente bemutathassa legjobb alkotásait, s közülük kerüljön kiválasztásra a TIT- ÉV FOTÓSA és a TIT- ÉV FOTÓJA.


ARTmás
Kiállítás a Püspöki Udvarbíróházban

December 4-én nyílt kiállítás A tél ruhái címmel a Püspöki Udvarbíróház – Borsos Miklós Állandó Kiállítás, Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.) Gottlieb Réka (BKF Startup) öltözék- és öltözékkiegészítő-tervező munkáiból. A megnyitó az A Hókirálynő kabátkája című rajzpályázat eredményhirdetésével volt egybekötött.


eSTéBé

Minden hagyománynak megvan a gyökere, ahol általában az értéke is rejlik. Nincs értelme vakon utánozni valamit, de elvetni sem, mielőtt megvizsgáltuk volna. Az újévi fogadalomról is érdemes kicsit elgondolkodni, hiszen itt állunk 2015 kapujában. Mire ad lehetőséget egy új esztendő kezdete?


eSTéBé
Az ünnepi ráhangolódáshoz

Az ünnepek mélyebb átélését segítheti, ha megértjük, mennyi minden jelentést hordoznak a ránk maradt hagyományok, formák. Ezúttal a karácsonyfa szimbolikájával ismerkedhetünk meg, azzal a gazdag jelentéstartalommal, mítoszokban is megnyilvánuló világképpel, amely a legtöbb kultúrában sokáig a mindennapi élet természetes része volt.


ARTmás
Ozsvári Csaba ötvösművész emlékkiállítása Veszprémben

Számunkra természetes mozdulat, hogy kézbe veszünk egy könyvet, és kinyitjuk. Pedig ez nem volt mindig így. Gondoljunk a kőre, agyagtáblákra, papiruszra, fára, selyemre írt feljegyzésekre. Ezek megjelenési formája változatos volt. Az egyiptomi keresztények, a koptok voltak azok, akik először készítettek kötéstáblát pergamenjeik számára.


eSTéBé
Üstökösök és más égitestek a megyei könyvtárban

2014. december 18-án délután került sor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának Klubjában a decemberi csillagászati előadásblokk záró rendezvényére. A rendezvény témájául ezúttal üstökösök és más égitestek szolgáltak a Pannon Csillagda csillagásza, Rózsahegyi Márton tolmácsolásában.


ARTmás
Villáminterjú Csizmadia István festőművésszel

Ha figyelmesen haladunk végig a győri Király utcán, akkor feltűnhet egy olyan kirakat, amely eltér a megszokottól. Hívogató fények, színek tárulnak elénk; egy másik, gazdagabb világ, mint a hétköznapi. Csizmadia István festőművész fél éve nyitotta meg a Múzeummal szemben a 18. szám alatt bemutatótermét, amellyel új színfoltot varázsolt a Belváros szívébe.


ARTmás
Paul Klee (1878-1940)

Paul Klee 1878. december 18-án született Svájcban, gazdag intellektusú, kitűnő humorú családban. Apja zenepedagógus volt, szigorú ítélőképességgel és szarkasztikus látásmóddal, anarchisztikus vonásokkal rendelkezett. Később halt meg, mint saját fia. Anyja zongorista volt, szenzibilis és szép. Klee külsőre beduin alkatú, arabos és titokzatos emberként élt a többiek fejében.


ARTmás
Művészeti árverés az Almáriumban

Az Almárium Régiségbolt és Galéria immár rendes évi árverését december 13-án tartotta Tóth Virgil, a galéria tulajdonosa a Schweidel József u. 15. alatti kiállítótérben, ahol ezúttal 109 műtárgy (festmény, grafika, ezüst, szobor, nyomtatvány, kerámia) került kalapács alá.


ARTmás
Kiállítás a Magyar Ispitában

December 4-én nyílt Templomaink tegnap és ma címmel kiállítás a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) Győr-Moson-Sopron megye 1897 és 2014 közötti templomépítészetéről. Köszöntőt mondott Tutervai Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara elnöke, a tárlatot pedig Golda János építész nyitotta meg.


eSTéBé
Fényes Lóránd namíbiai utazása

A címben jelzett, képzelet határát súroló irdatlan messzeségek feltérképezése „pionírokra” vár. Megszámlálhatatlan bolygó, csillag kínálkozik felfedezésre állandóan táguló Világegyetemünkben. Amatőrök és tudósok egyaránt érdeklődéssel foglalkoznak ezzel a lehetőséggel, személyes kíváncsiságukat kielégítve, a tudomány ismerethalmazát gyarapítva.


ARTmás
Darázs Csaba életmű-kiállítása a Szentélyben

Darázs Csabának, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház munkatársának életmű fotókiállítása nyílt meg december 2-án a kórház Hét Szabad Művészet Szentélye Galériájában. A megnyitó közönségében jelen voltak a kórház prominens személyiségei (dr. Rácz István gasztroenterológus professzor, dr. Király Géza sebész főorvos), valamint Dániel István fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli elnöke is.


eSTéBé
Kalandozás Kozmoszországban

Arany János Toldi című művében írja le képekben gazdag költői nyelvezettel az est beköszöntét, az égi pályán a Nap és a Hold jelképes őrségváltását, az égboltnak sziporkázó csillagokkal történő benépesítését – mindez pedig teljességgel megidéződött december 4-én a megyei könyvtár Klubjában Pete Gábor csillagász előadása során.


eSTéBé
Színház filozófiai alapokon

2014. December 14-én vasárnap, 10 és 18 óra között lesz A belső színész című kutató színházi workshop a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A mottója: A színház maga a valóság a tér és az idő korlátai nélkül.” (Jorge A. Livraga) De hogyan vezethet a valóság felé a szín-játék? Mivel gazdagíthatja, erősítheti az embert a színház elméleti és gyakorlati oldala a mindennapokban?


eSTéBé
Az intuícióról Mérő László előadása kapcsán

2014. november 26-án tartott előadást Mérő László Racionális és nem racionális, de értelmes gondolkodás címmel az Oktatói előadói estek keretében a Széchenyi István Egyetemen. A téma nagyon izgalmasnak ígérkezett, meg is telt a VIP terem oktatókkal és hallgatókkal. Mérő László matematikus és pszichológus érdekes példákkal tarkított prezentációja körbejárta a témát, bár mintha kicsit messziről indult volna. A közönség sokáig várt, hogy megfogható útravalót kapjon a racionális és nem racionális gondolkodásra vonatkozóan.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből - 4. rész

V. Ecsedy Judit megfogalmazása szerint titkos nyomdahelyű minden olyan kiadvány, amely megjelenési adataiban „nem árulja el valódi kiadási helyét vagy a nyomdász nevét, hanem a címlapon megtévesztésül más (hazai, ill. külföldi) helynevet közöl, nyomda vagy kiadó nélkül”. Ezekre a kiadványokra egyformán jellemző, hogy a megjelenés helyeként olyan adatokat közölnek, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Sok esetben a kiadót vagy fel sem tüntették a címoldalon, vagy téves adatot adtak meg, sőt gyakran hamis évszámot is alkalmaztak.


eSTéBé
2. nap

Napjainkban egyre népszerűbbek a kerékpártúrák. Választhatunk profik által szervezett utak közül, de magunk is megtervezhetünk egy felkészültségünknek és pénztárcánknak megfelelőt. Mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt, ötfős csapatunk az utóbbit választotta. Közös megbeszélés után úgy döntöttem, hogy az Őrség lesz kirándulásunk helyszíne. A tervezésnél figyelembe vettük az életkorokat (esetünkben 12-től 45-ig) és közepes edzettségünket.


ARTmás

Szerbia nem tipikus turisztikai célpont. Nehezen feledjük a délszláv háborút, pedig már másfél évtizede vége. Ismerősök, barátok riadtan kérdezik: nem lesz ott semmi gond? A közelmúltban déli szomszédunk tagjelölti státuszt kapott az Európai Unióba. Ezek is közrejátszhattak abban, hogy a Szabó Béla fotóművész által vezetett Tara fotóworkshoppal írásában foglalkozott Szerbia vezető napilapja, a Politika.


eSTéBé
Filmbemutató a börtönben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Nagytermében november 18-án kedden, 10 órakor fogvatartottak, bírók, ügyvédek, ügyészek és a sajtó képviselői gyűltek össze. Az  Ítélet Magyarországon című romák elleni sorozatgyilkosság ügyében lefolytatott pert dokumentumentáló filmet nézték meg együtt, hogy azután Mihály Attila bv. ezredes, intézetparancsnok vezetésével és Hajdú Eszter filmrendező valamint Mester Sándor producer és zeneszerző részvételével beszélgessenek a témáról.


ARTmás
150 éve született Henri de Toulouse-Lautrec

Henri de Toulouse-Lautrec 1864. november 24-én született Albiban, Franciaország egyik legelőkelőbb grófi családjának sarjaként. Szülei első unokatestvérek voltak, testi hibái genetikai okok következményeként alakultak ki. Édesapja, miután megtudta, hogy fia nem lesz képes vele vadászni, lovagolni és más férfias játékokat űzni, többé szinte tudomást sem vett róla. Anyja viszont végig a betegágyánál állt: ekkor alakult ki közöttük a festőt egész életén végigkísérő mély szeretet.


eSTéBé

„Úgy halok meg, hogy imádom Istent, szeretem a barátaimat, megbocsátok ellenségeimnek, de gyűlölök minden üldöztetést.” Voltaire utolsó szavai egész életét lefedték, ezzel az ironikus humorral és filozofikus kritikával szemlélte és élte világát.


eSTéBé
Nemcsak „kockáknak”

Alakuló gyűlését tartotta a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (köszönet a helyszínért) néhány lelkes LEGO-t szerető felnőtt. A klubélet megalakulása mellett az döntött, hogy kulturált körülmények közt tudjanak találkozni, bemutatni egyéni alkotásaikat, valamint közös alkatrészrendeléseiket (igen, ilyen is lehetséges már) össze tudják hangolni.


eSTéBé

„A tolerancia azt jelenti, mi tudjuk, hogy az ismereteink, tudásunk, eszközeink az igaziak, de elviseljük, toleráljuk, ha mások ezt esetleg nem tudják, és nem ennek megfelelően látják a világot, nem eszerint viselkednek, gondolkodnak, érvelnek.” (Mérő László) Az UNESCO kezdeményezésére az ENSZ – az 1993. évi 48/126-os számú határozattal – az 1995-ös évet a tolerancia évének nyilvánította, amikor nagyszabású nemzetközi kampányt szerveztek a tolerancia és az erőszakmentesség jegyében.


eSTéBé
Konferencia a XIV. Győri Könyvszalonon

A XIV. Győri Könyvszalonon, 2014. november 7-én zajlott konferencia – egyúttal a Magyar Elektronikus Könyvtár huszadik, valamint az Elektronikus Periodika Archívum tizedik születésnapja alkalmából – Digitális középkor? – A digitálisan születő kultúra könyvtári megőrzéséről címmel és témájában. A szimpóziumon egyaránt hallhattunk előadást az Internet mulandóságáról és tünékenységéről, a repozitóriumok elengedhetetlen szükségességéről, az Europeana 1989 projektjéről, a digitális tartalmak közkönyvtári gyűjtéséről, valamint a múzeumi aggregáció kérdéseiről.


eSTéBé
Villáminterjú Hozleiter Fannyval

November 8-án szombaton, 16 órakor lesz alkalma találkozni a győrieknek Hozleiter Fanny-val, azaz Mosolykával Te döntesz! című könyvének bemutatóján a XIV. Győri Könyvszalon programjainak keretében a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán. Ennek kapcsán beszélgettünk vele néhány percet, ami igazán különlegesre sikerült.


ARTmás
Születésnapi ünnepség a szobrászművész múzeumában

Varga Imre, a XX. század magyar szobrászatának egyik legmeghatározóbb, legtöbbet foglalkoztatott, kiapadhatatlan alkotóerejű, hosszú, termékeny élettel megáldott zsenije barátai, tisztelői körében ünnepelte 91. születésnapját abban az óbudai kiállítóházban (1033 Budapest, Laktanya u. 7.), amelyet 1983-ban hoztak létre, otthont adva alkotásainak és egy találkozóhelynek.


eSTéBé
Szabadhegyi találkozás Borbás Marcsival

Október 30-án a József Attila Művelődési Házban Borbás Marcsi volt a vendége Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőnek a Szabadhegyi Találkozások elnevezésű beszélgetős műsorban. A Magyar Televízió népszerű műsorvezetője jelenleg a Gasztroangyal című sorozat házigazdájaként kalauzolja a nézőket a képernyők előtt.


csakMI
Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és partnerkönyvtárai (Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron és Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár) által működtetett Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KKSZR) új, állandóan bővülő és rendszeresen karbantartott weboldalt indított, mely lehetővé teszi, hogy a hozzá tartozó 152 községi könyvtár olvasói és használói a legegyszerűbben, egy helyen férjenek hozzá mind a központi, mind a helyi információkhoz és szolgáltatásokhoz.


ARTmás
Interjú Szalay Rózsával

Szalay Rózsa a varrás szerelmese. Keze alól gyönyörű textilköltemények, hímzett, foltvarrott csodák kerülnek ki nap, mint nap. Ezt a szépséget bárki megcsodálhatja, ha betér hozzá a Kossuth utca 12. szám alatt található Cuca Foltja Kézimunka Kelléktár és Műhelybe, mely akár kiállítóteremnek is nevezhető, annyi mesét rejtő, míves kézimunkát vehet szemügyre a látogató. Rózsa a varrást nemcsak műveli, de tanítja is, mert szeretné átadni az alkotás örömét másoknak is.


eSTéBé
Városunk is az OpenStreetMap rendszerében

A „Camelot” Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete évek óta végez akadálymentességi felméréseket – elsősorban Győrben. A munkába a kezdetektől bekapcsolódtak a Széchenyi István Egyetem mérnök és szociális munkás szakos hallgatói is. Az együttműködés eredményeként eddig több, mint száz győri helyszín teljes körű felmérése történt meg hat kategóriában, egy közösen kidolgozott módszertan szerint: ügyintézés, szórakozás, oktatás, étterem/kávézó, egészségügy.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár Muzeális gyűjteményéből - 3. rész

Az 1898-ban alapított Győri Városi Közkönyvtár vezetői tudatosan törekedtek arra, hogy a könyvtár állományát ősnyomtatványokkal is bővítsék. 1928-ban Győr Város Hivatalos Értesítőjében jelent meg a hír, hogy a könyvtár igazgatója, Sefcsik Ferenc egy budapesti könyvaukción ősnyomtatványt is vásárolt: Thuróczy János Chronica Hungarorum című művét, amely 1488-ban jelent meg Augsburgban. A Thuróczy-krónikának is nevezett mű a középkori magyar történelem egyik legfontosabb nyomtatott forrásának számít.


ARTmás
Interjú Lakatos Krisztiánnal

Mindenki hallott már a Győri Fotóklubról, sokan látták képeiket is, de vajon hányan ismerik a történetét, céljait, munkáját, eredményeit vagy helyét szeretett városunk kulturális életében? Hányan tudják, mit csinál ez az 56 éves közösség, és hogyan lehet bekerülni közéjük? Lakatos Krisztiántól, a klub elnökétől kaptunk választ ezekre a kérdésekre.


eSTéBé

Hétfő reggel, még mindig esik, tumultus a buszon, az emberek morgolódnak. Miért nem adja át a helyét?! Ezek a mai fiatalok! Miért nem küldenek csuklós buszt, ha ilyen sokan vannak?... Az emberek minden feszültsége és szomorúsága ott sűrűsödik ezen a kicsi buszon, a Szent István úton haladva a Városháza felé. Ilyenkor eszembe jut, hogy a jókedv egy erő, és minél nagyobb a sötétség kint, annál nagyobb szükség van a belülről jövő derűre.


eSTéBé
1. nap

Napjainkban egyre népszerűbbek a kerékpártúrák. Választhatunk profik által szervezett utak közül, de magunk is megtervezhetünk egy felkészültségünknek és pénztárcánknak megfelelőt. Mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt, öt fős csapatunk az utóbbit választotta. Közös megbeszélés után úgy döntöttem, hogy az Őrség lesz kirándulásunk helyszíne. A tervezésnél figyelembe vettük az életkorokat (esetünkben 12-től 45-ig) és közepes edzettségünket.


eSTéBé
I. színházmarketing konferencia Győrben

Szeptember 8-án hétfőn a Győri Nemzeti Színházban tartották az első hazai színházmarketing konferenciát. „A kultúra pénzbe kerül, de a kulturálatlanság sokkal többe...” – ez volt az egyik mottója az égető igényre válaszoló rendezvénynek, melyet a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Színházi Társaság és a Győri Nemzeti Színház együttműködésben szervezett meg. A konferencia tapasztalatairól Pottyondy Nórával, a színház kulturális menedzserével beszélgettünk.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 2. rész

Szeptemberben vidéken és a fővárosban, határainkon innen és túl, újra megnyitják kapuikat a magyar nyelven játszó kőszínházak. Az új színházi évad kezdetére időzítve a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér muzeális gyűjteményéből a Győr-Moson-Sopron megyéhez ezer szállal kötődő Széchenyi István Magyar játékszínrül címmel 1832-ben megjelent röpiratának legfontosabb gondolatait ismertetem, másrészt a magyar nyelven játszó színház felépítésének kezdeti nehézségeiről is írok.


KORzó
Oravecz Nóra Győrben

Február 7-én (szombaton)  Oravecz Nóra Győrben tart előadást a Zsinagógában (Kossuth u. 5.) 18.30-kor. Előadása leginkább azoknak szól, akik úgy érzik, megrekedtek, szeretnének boldogabb, teljesebb életet élni vagy egyszerűen csak időszerűnek látják életük teljes megváltoztatását, átírását. Jegyek az előadás napján a helyszínen kaphatók: 1500 Ft.


KORzó
Premier Sopronban

Február 9-én (hétfőn) 12 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) a Kiss Manyi Társulat Örkény István népszerű tragikomédiáját, a Macskajátékot mutatja be. Az író megunhatatlan műve levehetetlen a magyar színházak műsoráról.


KORzó
Az Orlai Produkció vendégjátéka

Február 9-én (hétfőn) 19 órakor a Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán (Szombathely, Akacs M. u. 7.) Bill Manhoff Bagoly és Cica című kétszereplős komédiáját láthatja a közönség.A művet előadja Jordán Adél és Szabó Kimmel Tamás. Jegyár: 2.900 Ft


KORzó
Színdarab a Weöres Sándor Színházban

Február 9-én, hétfőn 19 órakor a szombathelyi Weöres Sándor Színház Stúdiószínpadán (Akacs M. u. 7.) Koleszár Bazil Péter - Sultz Sándor: A jó pálinka itassa magát címmel „irónia képekben” színdarab kerül bemutatásra. A jegyek 1600,- Forintba kerülnek.


KORzó
Döngölő Eleonóra kiállítása

Február 8-án (vasárnap) 17 órakor Balfon, a József Attila Művelődési Házban Dekor Art címmel nyílik meg Döngölő Eleonóra kiállítása. A kiállítást megnyitja: Huszár László, a Művelődési Ház Vezetője. Az est meglepetése: Déjá Vu Chanson Trio együttes koncertje.


KORzó
Kamarakoncert

Február 8-án (vasárnap) 16 órakor a győri Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth utca 5., Zsinagóga) kamarakoncertet hallgathatnak meg a Flesch Károly bérlet tulajdonosai és a rézfúvós hangszerek kedvelői. Jegyek a Richter-terem jegypénztárában kaphatók. Jegyár: 2000,-Ft.


KORzó
Színházi premier Győrben

Február 7-én (szombaton) 19 órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében (Győr, Czuczor Gergely utca 7.) premierre kerül sor. A társulat Kosztolányi Dezső örökérvényű darabját, az Édes Annát mutatja be. Rendező: Csiszár Imre. A főbb szerepekben: Budai Zsófia, Töreky Zsuzsa, Rupnik Károly.


KORzó
Mesék, versek, mondókák

Február 4-én, szerdán 17 óra 30-tól a Szülők Háza „Győr szíve” Családi Központ és Játszóházban (Gárdonyi Géza u. 3., a Gyakorló Iskolával szemben) gyerekeket várnak az Anyanyelv ünnepére rengeteg mesével, verssel, mondókával. A Kreatív Sarokban pedig az anyukáknak kedveskednek: megrajzolják a gyerkőcök első kimondott szavait.


KORzó
Marcalvárosi Fiókkönyvtár, Győr

Február 6-án (pénteken) 17 órakor a megyei könyvtár Marcalvárosi Fiókkönyvtárában (Győr, Lajta u. 27/a) „Otthonunk a bensőnk tükörképe” címmel Réthey Prikkel Billa feng shui szakértő tart előadást. A feng shui ősi kínai hagyomány, mely az Ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti összhang megvalósítását.


KORzó
Mosonmagyaróvár, FUTURA Élményközpont

Február 7-én (szombaton) az óváriaknak érdemes lesz feketén-fehéren látniuk a világot! A Futurában (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.) 9-18 óráig minden a sakkról és a logikáról szól! A rendezvényt megtiszteli jelenlétével Balogh Csaba, a 2014-es Sakkolimpia legjobb sakkozója is. Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak.


KORzó
A Fehér Lóban Mosonmagyaróváron

Február 7-én (szombaton) 16.30 órakor Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.) farsangi műsorfolyam kezdődik. A program során gyermek és felnőtt csoportok mutatkoznak be, többek között: zeneovisok,a  Hedonism Crew,az  En l’ Air Tánccsoport, a HUNGARockY, és a Fantázia Majorette Csoport.


KORzó
A Fehér Ló Közösségi Házban

Február 7-én (szombaton) 14 órára hirdette meg játszóházát az óvári Fehér Ló Közösségi Ház (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.). A rendezvényen a résztvevők vidám farsangi álarcokat, báli díszeket készíthetnek, jelmez-ötleteket kaphatnak, illetve a bátrabbak kipróbálhatják az arcfestést is.  


KORzó
Nyilvános diplomahangversenyek

Február 7-én (szombaton) délután az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5., zsinagóga, ) a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének két végzős növendéke ad nyilvános diplomahangversenyt. 14 órai kezdettel Aigner Barbara15 órakor pedig Zsebi Viktória hegedűjátékát hallhatják.  


KORzó
A győri Zichy-palotában

Különleges farsangi élmény, barokk és rokokó ruhákba öltözött vendégek, korabeli muzsika fogadja az igényes szórakozást kedvelő közönséget február 7-én (szombaton) a Zichy-palotában. Az est a XVII–XVIII. századi zene és táncok jegyében zajlik, a táncmester a kontratáncok világába vezeti be az egybegyűlteket.  


KORzó
A Flesch Központban

Január 31-én (szombaton) 17 órakor a ByTheWay együttes ad koncertet a mosonmagyaróári Flesch Károly Kulturális Központban (Erkel Ferenc utca 14.) az ott zajló Ki Mit Tud szünetében. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.


KORzó
A győri Dongóban

A farsang közepén, február 6-án (pénteken) 21.30-kor a könnyedebb pop-rockot játszó Name együttes ad koncertet a Dongó Rom Klubban. Induljanak Révfalu irányába, aztán fordítsanak hátat az egyetemnek! A rendezvény címe: Győr, Szövetség u. 12. A műfaj minden kedvelőjét várják.


KORzó
Jobbágyi Zsolt előadása

Február 6-án (pénteken) 18 órai kezdettel folytatódik az „Égi bárka a Pannon tájban – Sokoró szent földrajza” című sorozat. Az est vendége: Jobbágyi Zsolt. Előadásának címe: „Adjonisten Jézusunk, Jézusunk! Három király mi vagyunk…”. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!  


KORzó
Színhely Kultúrpince, Győr

Február 6-án (pénteken) 20 órakor a megszokott módon a Színhely Kultúrpince (Komédiás Étterem pincéje, Czuczor G. u. 30.) ad otthont a Colombre Klubnak. „...egy Colombre Band dalszöveg olyan, mint egy jól nevelt pitbull, kitépi a szívedet, de végül visszahozza”(Berta Zsolt). 


KORzó
Bridge Hallgatói és Oktatói Klub, Győr

Február 6-án (pénteken) 22 órától a Bridge Klubban továbbképzésen vehetnek részt mindazok, akik közelebbről akarnak megismerkedni a tengerészdalokkal és a kocsmakultúrával. A Paddy And The Rats zenekar a megszokott, kelta motívumokkal ötvözött punk-rock dalokat adja elő a muzsikához illő hangszereken.


KORzó
Sopron, Hangár Music Garden

Február 6-án (pénteken) a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor utca) 21 órai kezdettel Pál Utcai Fiúk koncert lesz. A 80-as évek ikonikus csapata, a hazai alternatiy rock muzsika egyik legnépszerűbb zenekara lép fel tőlünk 90 kilométernyire. Érdemes mindazoknak kocsiba ülniük, akik élőben is hallani akarják Anikót és a srácokat.


KORzó
Ősbemutató a Weöres Sándor Színházban

Február 6-án (pénteken) 19 órakor a Weöres Sándor Színház, (Szombathely, Akacs M. u. 7., Márkus Emília terem) társulata bemutatja Székely Csaba komikus történelmi tragédiáját - tizennyolc képben. A mű a Weöres Sándor Színház által 2013-ban meghirdetett drámapályázat díjnyertes alkotása.


KORzó
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Február 6-án (pénteken) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Központi Könyvtára Klubjában (Győr, Herman O. u. 22., földszint) a Hangraforgó Együttes énekelt verseket ad elő női költők tollából. A klub vendége rendhagyó módon nem egy muzsikus, hanem Antal Judit mentálhigiénés tanácsadó.


KORzó
Dunaszerdahely, Győr, Móvár

Február 6-án (kedden) 19-kor a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban (Dunaszerdahely, Bartók Béla sétány 788/1) Meglepetéskoncert lesz sok vidámsággal, tréfával. Zenél a Győri Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Berkes Kálmán. Közreműködik: Litkai Gergely humorista.


KORzó
Versest a Kozi Drink Bárban

Február 3-án, kedden 19 órakor a Kozi Drink Bárban (Városház tér 3.) a Versklub Győr tagjainak önálló estjére kerül sor. A „Nem hasonlítani akarok” elnevezésű Versest programjára a a belépés díjtalan, minden lírai irodalom iránt érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Koncertek a Flashbackben

Január 31-én (szombaton) 20 órától két koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők a Flashback Sörözőben (volt Krigli, Csaba u. 18.). Először a kapuvári metál zenekar, a Justice For All lép színpadra, majd 21 órától a győri hardcore-punk (vagy murderpunk, ahogy ők fogalmaznak) Murders Coming Back együttesé lesz a főszerep. A belépés ingyenes!


KORzó
Papp László Sportaréna, Budapest

A többszörös platinalemezes és Grammy-díj nyertes maszkos bestiák, a Slipknot tagjai végre készen állnak a régóta várt visszatérésre, amelynek Budapest is részese lesz 2015. február 5-én (hétfőn), a Prepare For Hell turné keretében. Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna (Győr, Stefánia út 2.). Kezdés: 19 óra. Vendég: Korn and Openers King 810.


KORzó
TESCO Hipermarket parkoló

Január 29. és február 1. között Győrben lép fel a világhírű Eötvös cirkusz. Szenzációs műsorukban többek között a Nílus királyaival, különleges akrobatákkal és artistákkal, valamint bohócokkal találkozhatnak a nézők. A cirkusz fűtött sátorban a Tesco Hipermarket mellett várja a publikumot.


KORzó
Dr. Kiss Anna előadása a megyei könyvtárban

Február 5-én (hétfőn) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Központi Könyvtára klubjában (Győr, Herman O. u. 22., földszint) Dr. Kiss Anna jogász a képhamisítás rejtélyeiről lebbenti fel a fátylat. Amikor 1945-ben a Vermeernek tulajdonított Krisztus és a házasságtörő asszony című festmény előkerült Göring képtárából, mindenki azt hitte, hogy Hollandia egyik igen értékes nemzeti kincsére bukkantak rá.  


KORzó
Dr. Boros István filozófiatörténész előadása

Február 5-én (hétfőn) 17 órakor a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesületének Székházában (Győr, Szent István út 5.) Dr. Boros István filozófiatörténész előadásával folytatódik a Filozófiatörténeti és Irodalombölcseleti Szabadegyetem. A nap témája az újkori filozófia és a korai reneszánsz társadalomfilozófiája.


KORzó
A Liszt Ferenc hangversenybérlet következő koncertje

Február 5-én (csütörtökön) 19 órai kezdettel a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (Liszt F. u. 1.) színpadán koncertet ad Benno Schollum (bariton) énekes, a bécsi zeneakadémia tanára. Közreműködik Albert Sassmann (zongora). Azt est során Franz Schubert népszerű dalciklusát, a Téli utazást (Winterreise, D 911) hallhatják.


KORzó
Japán hallgatók koncertje Győrben

Február 5-én, (csütörtökön) nem mindennapi élményben lehet részük a komolyzene rajongóinak. Az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5., Zsinagóga) 18 órai kezdettel a budapesti Zeneakadémián tanuló japán hallgatók adnak koncertet magyar és japán szerzők műveiből. A belépés díjtalan!

 


KORzó
Filipp Szubbotyin koncertje

Február 1-jén (vasárnap) kora délután, 15 órai kezdettel az Orosz-Magyar Egyesület és a Széchenyi Egyetem meghívására Filipp Szubbotyin orosz zongoraművész ad koncertet a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében (Győr, Kossuth L. u. 5., zsinagóga). A közönség Ludwig van Beethoven és Frederich Chopin műveit élvezheti.


KORzó
FILO-Filmklub Győrben

A vetítés február 4-én (szerdán) 18 órakor kezdődik a Kozi Drink bárban (Városház tér 3.). Az Egy makulátlan elme örök ragyogása című, 2004-ben készült amerikai film rendezője Michel Gondry. A főbb szerepekben Jim Carrey és Kate Winslet. Vetítési idő: 108 perc. A film megtekintését követően beszélgetésre kerül sor. Vezeti: Szabados Éva.


KORzó
Paál László Képzőművész Kör

Az Ady Endre Közművelődési Egyesület Paál László Képzőművész Körének Évfordulós kiállítása nyílt a Hotel Konferenciában (Apor Vilmos püspök tere 3.). A megnyitón az alkotók szakmai értékelését Gasparek Ildikó, az ART 9000 elnöke méltatta. A kiállítás megtekinthető február 28-ig.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

Február 1-jén vasárnap, 10 órakor kezdődik a Mesebolt Bábszínház TIKIRIKI-TAKARAK mindennapi játékaink – másképpen című előadása a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.). A belépőjegy ára: 600 Ft gyermek számára, 1200 Ft felnőtt kísérő számára.


KORzó
Hadtörténeti előadás a Bezerédj-kastélyban

Február 3-án (kedden) 17.30-kor Horváth Gábor könyvtáros, hadtörténész technikus tart érdekfeszítő előadást az ókori harcművészetről. Számtalan mozifilm készült legendás harcosokról, például Ben HurrólHannibálról, Spartacusról, Nagy Sándorról. Tényleg olyan kegyetlenek voltak, annyira vadak, mint ahogy azt a mozi mutatja?  


KORzó
A "Magyarock Dalszínház" vendégjátéka

Február 4-én (szerdán) 19 órakor a Győri Nemzeti Színházban (Győr, Czuczor Gergely utca 7.) lép fel a népszerű komáromi társulat. A darabot Vizeli Csaba írta, a zenét Másik Lehel szerezte. A férfi baráti társaságok egyik legkedveltebb eseménye a legénybúcsú, amely a házasélet korlátai közé való önkéntes bezárkózás előtti utolsó szabad, borgőzös és szabados szórakozás.


KORzó
Bőr ékszerek készítése

Február 2-án (hétfőn) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubjában (Győr, Herman O. u. 22., földszint) Hermann Bianka kézműves tart foglalkozást. A résztvevők csomózott, makramé technikával készíthetnek bizsukat. A programra a belépés díjtalan.  


KORzó
Pro Kultúra

Ismét meghirdeti a Pro Kultúra az Így írok én… című irodalmi pályázatot. Idén új kategóriában is megmérettethetik magukat a soproni és Sopron környéki fiatalok. Műveiket február 27-ig küldhetik el a szervezőknek. Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2015. március 26., 15.00, Liszt-központ (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.).


KORzó
Premier

Február 2-án (hétfőn) 10 órakor a Soproni Petőfi Színház (Petőfi tér 1.) bemutatja Robert Williams Luke és Jon című darabját. Rendező: Németh Ervin. A Luke és Jon című „érzékeny” játék – mint tantermi színházi projekt – tovább folytatja a soproni színház kétéves hagyományát: ezúttal is húsba vágó kérdésekkel foglalkozik rajta keresztül a színház.  


KORzó
Természettudomány közérthetően

2015. február 2-án (hétfőn) 18 órától folytatódik Laczkó János A mag nesze című előadássorozata a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István u. 140.). A következő előadás témája: az anyag születése, működése. Részletezve: súly, tömeg, energia, kvantum; az anyag szerkezete; a gravitáció, tehetetlenség, mágnesesség; magnetoszféra.


KORzó
Játszóház a Gyermekkönyvtárban

Február 2-án (hétfőn) 15.30-tól 17.30-ig kézműves foglalkozás színtere lesz a megyei könyvtár Gyermekkönyvtára (Győr, Herman O. u., 22., földszint). Az ügyes kezű gyermekek kis segítséggel farsangi kalapot készíthetnek. A mókás fejfedő alapanyaga papír, ezt a szervezők biztosítják minden részt vevőnek.


KORzó
A RÉV Színház előadása a Rómer Házban

Január 31-én, szombaton 19 órakor a Rómer Ház Kiállítóterében (Teleki u. 21.) a RÉV Színházi és Nevelési Társulat előadásában Molnár Ferenc: Liliom című színművének előadására kerül sor. Jegyfoglalás a szervezes@imime.hu e-mail címen lehetséges.


KORzó
Győr Plaza, Futura Élménypark

Az 5D CINEMA 4 férőhelyes, ezzel is biztosítva a maximális élményt. A vendégeket speciális 3D szemüvegekkel látják el, melyek szükségesek a tökéletes sztereoszkópikus kép megjelenítéséhez és mindez párosul egy olyan technológiával amely a virtuális valóság minden egyes mozzanatát továbbítja mint: mozgás, szél, villámok, víz, buborékok, köd.


KORzó
Pawel Pawlikowski alkotása

Január 31-én (szombaton) 18 órakor a Klastrom Klubban (Zechmeister u. 1.) Pawel Pawlikowski lengyel rendező filmdrámáját nézhetik meg. A film fekete-fehér, feliratos. Az alkotás -meglepő módon- lengyel-dán koprodukcióban készült, 2013-ban. Vetítési idő 80 perc.  


KORzó
Klub Faház, Mosonmagyaróvár

Január 31-én (szombaton) 22 órakor a Mosonmagyaróváron, a Klub Faházban (Wittmann park 1.) lép fel a verbunk-punk műfajteremtő bandája. A Bohemian Betyars mondhatni rétegzenét játszik. Rajongótáboruk azonban már Európa-szerte kialakulóban van, mert turnéztak határainkon túl is.


KORzó
IDŐPONTVÁLTOZÁS!

Február 3-án (kedden) 19 órakor a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) kezdődik a népszerű énekes koncertje. Műsoron: népszerű operett- és operamelódiák, nagyzenekari kísérettel. Vezényel: Silló István. Közreműködik: Bordás Barbara (ének), Győri Filharmonikus Zenekar. Belépőjegy: 4500 Ft.


KORzó
Felhívás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Írószövetség, a Magyar Versmondók Egyesülete, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár és az Agora Nonprofit Kft. meghirdeti a JÓZSEF ATTILA XI. NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYT.


KORzó

A Natural Europe című nemzetközi projektben hat ország tizennégy intézménye dolgozik azon, hogy sok ezer múzeumi tárgyat Ön is megismerhessen. Nálunk a Magyar Természettudományi Múzeum biztosítja a munka bázisát. A kezdeményezéshez csatlakozott a Pannonhalmi Főapátság (Vár 1.) is, mégpedog a Gyógyító természet múzeumpedagógiai foglalkozás és digitális tanösvénnyel.


KORzó
Napóleon-ház

Január 24-én szombaton, 17 órakor Téli Tárlat címmel csoportos kiállítás nyílik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumhoz tartozó Napóleon-házban (Győr, Király u. 4.). A kiállítást Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyitja meg, köszöntőt mond Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató. A tárlat február 28-ig látogatható.


KORzó
Fotókiállítás a Fehér Ló Közösségi Házban

Január 24-én, szombaton 18 órakor a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király út 140.) „Nagy” pillanatok címmel fotókiállítás nyílik. Nagy Mária, a Mosonmagyaróvári Fotóegyesület tagja mutatkozik be önálló kiállításán, melyet Vizsy Ferenc író, újságíró nyit meg. A tárlat február 10-ig tekinthető meg.


KORzó
Ekler Dezső kiállítás Győrben

Január 23-án (pénteken) 18 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban (Esterházy-palota, Király u. 17.) kerül sor Ekler Dezső építész-formatervező, a Széchenyi Egyetem tanszékvezetője gyűjteményes kiállításának megnyitójára. Megnyitja: Dr. Szepesházi Róbert főiskolai docens, tanszékvezető.


KORzó

Január 22-ével kezdődően nyilvános, ingyenes Diplomahangversenyek lesznek az Egyetemi Hangversenyteremben (Zsinagóga, Kossuth u. 5). A további időpontok: január 24., január 31., február 7., február 14.


KORzó
A győri belvárosban

Január 24-én (szombaton) 10 órakor valamint január 31-én (szombaton) 9.30 órakor Győr irodalmi életébe kalandozhatnak a Litera-Túrákon. A körülbelül 2 órás programok Győr XVIII. és XIX. századi irodalmi életének nyomait kutatják és a korábbi évszázadok fennmaradt értékeit is számba veszik.  


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Január 20-án kedden, 18 órakor a Demerung Fotósuli kiállítása nyílik meg a Rómer-teremben (Győr, Teleki L. u. 21.) a Magyar Kultúra Hete keretében. A kiállítást megnyitja: Jáger András, a Győri Nemzeti Színház művésze. Megtekinthető február 28-ig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


KORzó
Kiállítás a mosonmagyaróvári Flesch Központban

Január 23-án, pénteken 17 órakor a mosonmagyaróvári Flesch Központban (Erkel F. u. 14.) Ezerarcú kerámiáim címmel Balogh Andrea miskolci kerámiaszobrász kiállításának megnyitójára kerül sor. A tárlat február 9-ig látogatható, hétfőtől péntekig 16-19-ig, szombaton 16-18 óráig.


KORzó
A mosonmagyaróvári FUTURA-ban

Őselemek Titkai Baráti Kör a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban (Szent István király út 142.) 2015-ben is. Január 23-án, február 20-án és március 13-án folytatódnak a péntekenkénti, 16 óra 30-kor kezdődő szakköri programok, amelyeken a részvétel 500 Ft/fő (FUTURA-belépővel ingyenes).


KORzó
A VOKE Arany János Művelődési Ház kiállítótermében

Január 16-án, pénteken 18 órakor kerül sor a Bakonyvasút Fotókiállítás megnyitójára a VOKE Arany János Művelődési Ház kiállítótermében (Győr, Révai u. 5.). A tárlatot megnyitja Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke. A kiállítás február 10-ig látogatható.


KORzó
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége kiállítása

Január 20-án (kedden) 17 órakor a József Attila Művelődési Házban (Móra tér 1.) nyílik meg a Magyar Fotóművészek Világszövetsége kiállítása. Köszöntőt mond Vargáné Nemesi Emma, a művelődési ház vezetője és Dr. Patrus Sándor, a MFVSZ elnöke. A megnyitón közreműködnek: Baranyai Judit magánénekes és tanítványai.


KORzó
Budapest és Bakonybél

Januártól ismét várják a látogatókat a budapesti TIT Planetáriumban (Népliget) és a Pannon Csillagdában (Bakonybél, Szt. Gellért tér 9. ) izgalmas előadásokkal, kiállításokkal és egyéb különleges programokkal. Aki ellátogat valamelyik ismeretterjesztő központba, meggyőződhet arról, hogy korosztálytól függetlenül az Univerzummal való találkozás mennyire csodálatos és emlékezetes élményt jelent.


KORzó
Töreky Zsuzsival

A tanév második felében is folytatódnak Töreky Zsuzsi kerekítő foglalkozásai a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér központi könyvtárának klubjában (Herman Ottó u. 22.). a Gyermekek Házában (Aradi vértanúk útja 23.), a Mécs László u. 24. szám alatt található Sóbarlangban és a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtárban (Erkel Ferenc u. 16.).


KORzó
A megyei könyvtárban

Varga B. Árpád református lelkész a LISZI (Lakóközösségi Információs és Szolgáltató Iroda) programok keretén belül január 8-ától újra bibliaórákat tart minden csütörtökön 10 órától a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér központi könyvtárának földszinti klubhelyiségében (Herman Ottó u. 22.). Az előadásokra és beszélgetésekre felekezeti hovatartozástól függetlenül várja az érdeklődőket.


KORzó
A Flesch Központban

Harmadik alkalommal rendez városi és kistérségi Ki-Mit-Tud Vetélkedőt a mosonmagyróvári Flesch Központban (Erkel Ferenc u. 14.) a FIÓK Ifjúsági Klub és az Egyesület a Városközpontért civil szervezet az Európai Unió által támogatott „Együtt az élhető városközpontért” c. pályázatának keretében. Várják a tehetséges jelentkezőket január 20-ig tánc, zene, próza és egyéb kategóriákban a 96/579-706 telefonszámon, vagy személyesen.


KORzó
Kísérletező csapatverseny a Mobilisben

A Mobilis Interaktív Kiállítási központ (Vásárhelyi Pál u. 66.) április 17-én (pénteken) 10 és 18 óra között megrendezi a II. Kísérletbazárt, melyre február 15-ig (vasárnap) várják a jelentkezőket. A természettudományos kísérleteket bemutató csapatok versenyét immár második alkalommal szervezik meg.


KORzó
A Gyermekek Házában

2015. január 14-én, szerdán kezdődik a Bibliai Szabadegyetem 2015 programsorozata a Gyermekek Házában (Aradi vértanúk útja 23.). A Jelenések, a nyitott könyv elnevezésű díjtalan előadások szerdánként este 18 órakor kerülnek megrendezésre egészen május 6-ig a Hetednapi Adventista Egyház támogatásával.


KORzó
A NYME AK Cziráki Lajos kiállítótérben

Január 20-án kedden, 17 órakor nyílik meg Lakatos Gy. László grafikusművész kiállítása Töredékek - Logotípiák, könyvek, plakátok, prospektusok, kiállítások címmel. A tárlat 2015. február 18-ig tekinthető meg. Helyszíne: Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar – Cziráki Lajos Kiállítótér (Liszt F. u. 42., II. emelet). A tárlaton köszöntőt mond Borbély Károly festőművész, a kiállítást megnyitja N. Mészáros Júlia művészettörténész.


KORzó
A Mobilisben

Logikai feladatok és rejtvények megoldásán keresztül vezet az út a  szabadulás kulcsához a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ (Vásárhelyi Pál u. 66.) Mini-PánIQ szobájában, ahol szombaton és vasárnap, valamint iskolai szünetekben 10:30-17:10 között 20-25 perc a rendelkezésre álló idő a szoba minden titkának megfejtéséhez. 2-3-4-5 fős csapatok jelentkezhetnek, de előzetes regisztráció szükséges. Jegyár: 500,- Ft


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

2015. január 5-én hétfőn, 18 órától A mag nesze címmel folytatódik Laczkó János előadássorozata a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István u. 140.). A következő előadás témája: Az anyag születése, működése. Az előadásra a belépés díjtalan.


KORzó
A Praktikerben

Gyűjtés indult a Súlyosan Mozgássérültek Bethesda Alapítvány számára a Praktikerekben. Újrahasznosított hulladékból készítenek gyújtóst fogyatékkal élők, s a munkahelyek megőrzése és a környezettudatos gondolkodás jegyében a Praktiker kizárólagos forgalmazást vállalt országszerte, valamint begyűjtést is indított az alapanyagokért. 


KORzó
A magyar zsidó képzőművészet a 20. század első felében

A Vasilescu Gyűjteményben (volt Zsinagóga, Kosssuth u. 5.) február 28-ig tekinthető meg a kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményéből válogatott kiállítás Megőrzött kulturális emlékeink a holokauszt után címmel, mely a magyar zsidó képzőművészetet hivatott bemutatni a XX. század első felében.


KORzó
A Győri Egyházmegyei Levéltárban

December 11-én, csütörtökön 15 óra 30-kor a Győri Egyházmegyei Levéltárban (Káptalandomb 5./A) Kottakiállítás – Archivum Musicale Cathedralis nyílik. A tárlat 2015. május 15-ig, a Levéltár nyitva tartásának idejében tekinthető meg.


KORzó
Kiállítás a Püspöki Udvarbíróházban

December 4-én nyílik A tél ruhái című, Gottlieb Réka (BKF Startup) kiállítás a Győri Adventi Fesztivál keretében. A tárlat helyszíne: Püspöki Udvarbíróház - Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér (Apor Vilmos püspök tere 2.). Megtekinthető 2015. március 1-ig.


KORzó
Magyar Ispita

December 4-én, csütörtökön 18 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispita kiállítóterében(Nefelejcs Köz 3.) Templomaink tegnap és ma címmel kiállítás nyílik. A Győr-Moson-Sopron megye templomépítészetét 1897 és 2014 között bemutató tárlat 2015. február 8-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.