2015.05.25. hétfő
eSTéBé
Május 24.

1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban. Ennek emlékére az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta minden év május 24-én ünneplik az Európai nemzeti parkok napját. A nemzeti parkok létrejöttének célja egy adott terület ökológiai egységességének megőrzése, valamint a mezőgazdasági és ipari hasznosítástól való védelme. Nagyon fontos, hogy a nemzeti park területén lehetőség legyen tudományos, oktatási és szabadidős tevékenységek elvégzésére is.


HELYBENjárás
Elhunyt Winkler Gábor építész

Szegényebbek lettünk egy lokálpatriótával – fejezhettem volna be a címet. De Winkler Gábor életműve olyannyira színes, hogy Győr iránti szeretete csak egy árnyalat volt, a sok között. Ha a tényekre szorítkoznánk, akkor akár a következőképpen is hírt adhatnánk haláláról: 2015. május 19-én elhunyt Dr. Winkler Gábor, Ybl-díjas magyar építész, egyetemi tanár, a műszaki tudományok kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Temetése 2015. május 29-én, pénteken 15 órakor Győrben, a nádorvárosi köztemető új ravatalozójában lesz.


HELYBENjárás

A Győri Egyházmegye által kezdeményezett Fogadja örökbe a múltját! elnevezésű program keretében a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) két kottát fogadott örökbe és restauráltatott, amelyről együttműködési megállapodást írtak alá május 19-én, kedden Győrben.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 12. rész

Az Elite Mozgó a két világháború között a város két állandó filmszínháza közül Győr legismertebb, legkedveltebb mozija volt. Egykori épülete a Karmelita templommal szemben, a Bécsi kapu tér északi oldalán a kazamaták és a Rába-hídfő közötti területen állt.


eSTéBé
Budapesti Nyári Fesztivál 2015

Június 12. és augusztus 30. között több, mint 130 programmal várja közönségét a Budapesti Nyári Fesztivál: a május 13-án tartott sajtótájékoztatón bemutatták Budapest két nyári színházának kiemelt eseményeit és rendezvényeit. A fesztivál tizenkét hetére összesen körülbelül 90-100 ezer látogatót várnak.


ARTmás
Karikatúra kiállítás a Soproni Petőfi Színházban

Rendhagyó Széna tér címmel Szénási Ferenc karikaturista kiállítása nyílt meg a Soproni Petőfi Színházban május 16-án este, a Csárdáskirálynő című nagyoperett premierjének szünetében. A tárlatot Huszár Judit újságíró az alkotóval folytatott kötetlen beszélgetés keretében ajánlotta a látogatók figyelmébe.


ARTmás
Fülöp Péter fotográfiái a VOKE Arany János Művelődési Házban

Május 15-én nyílt meg a győri VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Révai u. 5-10.) Fülöp Péter szokatlan LÁTÓSZÖGből készült fotóinak kiállítása. A megnyitón zenével és filmvetítéssel összekötött, Komálovics Zoltán költő által felavatott tárlat június 3-ig tekinthető meg.


eSTéBé

„Ha meghalunk és eljön az idő, hogy az Úr ítéljen fölöttünk, NEM azt kérdezi majd: mennyi jót tettünk életünkben, hanem mennyi SZERETETTEL tettük.” II. János Pál pápa, eredeti nevén Karol Woytila 1920. május 18-án született egy Wadowice nevű kisvároskában egy vasutas fiaként. Édesanyját kilencéves korában vesztette el, 12 éves volt, amikor orvos bátyja egy kórházban kapott fertőzés következtében elhunyt. Édesapját pedig Lengyelország német megszállása alatt halt meg.


ARTmás

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el a Múzeumi világnap ünneplését, melyet 1978. május 18-án tartottak meg először. „Az ünnep célja, hogy ezen a napon komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé”.


eSTéBé
A Jeli Varázskert

Ha valaki szeretne feltöltekezni a természet és az ember harmonikus együttműködéséből születő szépséggel, akkor érdemes felkeresnie a Jeli Varázskertet, amely nemcsak hazánk, de Európa egyik legkülönlegesebb arborétuma. Cédrusaival, fenyőivel és szemet gyönyörködtető, színpompás rododendronjaival, melyeknek virágzása május vége felé teljesedik ki, valóban elvarázsolja az ide látogatókat.


eSTéBé
Idézetek az itáliai költő-filozófustól

Dante Alighieri (Firenze, 1265. május második fele – Ravenna, 1321. szeptember 14.) itáliai költő, filozófus, az olasz és a világirodalom nagy klasszikusa. Főművét, az Isteni színjátékot Babits Mihály a „világirodalom legnagyobb költeményének”, Jorge Luis Borges a „valaha írt legnagyobb irodalmi műnek” nevezte. Műveiből életbölcsességek, axiómák bonthatók ki.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 11. rész

Győrött a 19. század második felében az Erzsébet téren (a mai Bécsi kapu-, korábban Karmelita téren) kezdte meg működését az Auer Kávéház, a győri társasági élet meghatározó helyszíne. A gyorsan népszerűvé vált vendéglátóhely sikerének egyik oka, hogy a Bécs felől a városba vezető út mentén az első megállóhely az épület előtt volt, a másik pedig a kávéház eleganciája, megjelenése.


eSTéBé

A This Human World évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztiválnak 2015. december első hetében Bécs neves mozijai adnak otthont. A This Human World csapata rendezi a 2015-ös művészeti és emberi jogi rövidfilmversenyt, amely nyitva áll minden 10 és 20 éves kor közötti középiskolás diák számára. Bármilyen típusú iskola részt vehet a versenyen. Az idei verseny témája a Hősök.


ARTmás
Batthyány Gyula csaknem-életmű kiállítása

Az év kiállításaként többszörösen beharangozott Batthyány-kiállítás május 8-i, péntek esti nagyon zártkörű megnyitója után szombaton egy kevésbé zártkörű tárlatvezetésen vehetett részt a győri művészetkedvelő közönség – köztük én is – az Esterházy-palotában.


ARTmás
Kiállítás a Konferencia Hotelben

A Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szívet-lelket melengető, elmét derítő ünnepe zajlott április 29-én a Konferencia Hotel aulájában. A helyszín néhány éve az ART 9000, Alkotó Rajztanárok Társasága kiállítótere. A társaság egyik alapító tagja, Priskinné Tuller Marianna rendezte meg kisdiákjai, a Képzőművészet tanszakon tanulók kiállítását, közös munkálkodásuk eredményeként. Így nyerte a kiállítás megnyitója az ART kép – zés címet.


eSTéBé
MTI

Együttműködés kezdődött a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny és a Várkert Bazár között: koncertek, workshopok, nyilvános próbák mellett interaktív Virtuózok-kiállítás is nyílik az épületben nyár végén.


eSTéBé
Szalafő – Hársas-tó – Szentgotthárd

Napjainkban egyre népszerűbbek a kerékpártúrák. Választhatunk profik által szervezett utak közül, de magunk is megtervezhetünk egy felkészültségünknek és pénztárcánknak megfelelőt. Mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt, ötfős csapatunk az utóbbit választotta. Közös megbeszélés után úgy döntöttem, hogy az Őrség lesz kirándulásunk helyszíne. A tervezésnél figyelembe vettük az életkorokat (esetünkben 12-től 45-ig) és közepes edzettségünket.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 10. rész

Kevesen tudják, hogy az országos hírű, győri Hungária kávéház tulajdonosa Limbeck Ferenc azonos a zenei világban ismert Limbay Elemérrel, aki az általa gyűjtött magyar népdalokat a Magyar Dal-Albumban és a Magyar Daltárban adta közre. Limbeck Ferenc 1847-ben született Győrött. Itt végezte el a reáliskolát, majd a bencések épületében működő Hennicke Rezső könyvkereskedésébe lépett be.


HELYBENjárás

Tizenhárom tudós vehette át az MTA Elnöksége által adományozott Akadémiai Díjat a Magyar Tudományos Akadémia 186. közgyűlésének első napján, 2015. május 4-én. A kiemelkedő tudományos munkásság elismerését jelentő kitüntetéseket Lovász László elnök adta át a díszünnepségen.


eSTéBé
MTI

Háromszázmillió forint könyvtári érdekeltségnövelő támogatást biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a települési könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére.


eSTéBé

A Győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a régióban folyó tudományos tevékenység és a jogalkalmazás hatékonyabbá tétele érdekében pályázatot hirdet felsőoktatási intézmények hallgatói és 35 év alatti pályakezdő gyakornokok számára a kábítószer-probléma kezelése (prevenció, kínálatcsökkentés, ártalomcsökkentés – terápia) témakörében az alábbi feltételekkel.


eSTéBé
Tisztelet az édesanyáknak

„Az ember azért akar gyereket, mert abból a lényből, akivel együtt él, már nem éri be eggyel, szeretné, ha volna kettő. Három. Négy. Satöbbi. A srácokban azután mindig azt a bizonyos lényt látja viszont - meg persze önmagát.” (Vámos Miklós: Anya csak egy van)


ARTmás
MTI

Április 28-én megnyílt a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló kiállítás Pécsen. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta, hogy a művészetek nyelvén megfogalmazott örökség szépíti az életet, hozzájárul a minőségi életkörülmények megteremtéséhez.


ARTmás
Batthyány Gyula kiállítás a Rómer múzeumban

Tegnap délután különleges műtárgyszállítmány érkezett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gróf Batthyány Gyula – Képek egy eltűnt világból című kiállítására. A hosszú utat, több ezer kilométert megtett festmények légi és közúti szállítással érkeztek az Artex Logistic segítségével.


eSTéBé
Sopron

Április 29-én utcán, téren és a zsúfolásig megtelt Petőfi Színházban ünnepelték a Tánc Világnapját Sopronban. A tánckommandó villámcsődülete és az esti gálaműsor nagy tapsot hozott a fellépőknek. Áttáncoltak a zebrán, azaz a kijelölt gyalogátkelőhelyen a Sopron Balett és a Pendelyes Táncegyüttes tagjai a leghűségesebb városban, ezzel köszöntve a tánc ünnepét.


eSTéBé
Előadás Tesláról a Széchenyi István Egyetemen

Április 28-án kedden dr. Havasi Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem oktatója tartott előadást Nikola Tesláról a Széchenyi István Egyetemen a FILO-Pont háromnapos programsorozatának keretében. Az érdeklődők megismerhették a zseniális szerb-horvát származású tudós, feltaláló életútját, munkásságának kiemelkedő pontjait. A Tesla önéletírására támaszkodó előadás hitelesen, sokoldalúan és érdekfeszítően mutatta be a legendás fizikust, betekintést engedve lelki fejlődésébe is.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 9. rész

A Bisinger sétány sarkán 1916 januárjától majdnem két évtizeden keresztül állt az íves tetejű kis pavilon, mely egy különös szobornak adott otthont. Stolczer Imre mérnök tervezte a kis „mauzóleumszerű” építményt, melyet Déri József építész vezetésével építették meg. Ebbe helyezték be a fából készült katonaszobrot, amely hamarosan a jótékonyság fémpikkelyeivel vashonvéddé alakult át.


HELYBENjárás
Vidám ballagás Győr belvárosában

Szerencsés helyen dolgozom, mert a kultúra közelében lehetek: a megyei könyvtár Baross út végén lévő Kisfaludy Károly Könyvtára körül mindig történik valami... Ma is, beletemetkezve kicsit monoton, de „fontos” munkámba (régi kiadványok digitalizálása, megszerkesztésük digitálisan elérhetővé tételükhöz), felkaptam a fejem, meg a fényképezőgépemet, és uccu neki a nagyvilágnak!


HELYBENjárás
Interjú Kozma Endrével

A Régi Győr Facebook közösség a győri lokálpatrióták legnépszerűbb és legérdekesebb fóruma, ahol városunk múltjának kedvelői rendszeresen találkoznak, hogy régi képeket nézegessenek, nosztalgiázzanak, beszélgessenek. Az oldal üzemeltetői valamit nagyon jól csinálnak, mert a közösség létszáma egyre nő, és nemcsak a helytörténet szerelmesei látogatják. Mi a siker titka? Többek között erről kérdeztük Kozma Endrét, az egyik admint, aki a csoport szíve-lelke-hajtómotorja.


ARTmás
Üvegművészeti seregszemle Pannonhalmán

A Magyar Üvegművészeti Társaság a HEFTER Üveggaléria & Stúdióval (Pannonhalma, Tóthegy utca 11.) közösen rendezte meg az április 25-én megnyílt HuGlass 2015 üvegművészeti kiállítását, mely tulajdonképpen a 2014 decemberében Budapesten, a Balaton utcai B55 Galériában rendezett kiállítás kibővített anyagára épül.


eSTéBé
A megyei könyvtárban

A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete és a Könyvtárostanárok Egyesülete közös szervezésében idén tavasszal Kortárs Gyermekirodalmi Workshopot tartottunk Győrben, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának Klubjában.


HELYBENjárás
Vendégek Kuopióból

Április 19-én, vasárnap délelőtt különös nyelvezetű, de mégis ismerős dallamok csendültek fel a nádorvárosi evangélikus templomban. Kuopióból érkezett a kórus, amely ezen a napon szolgált. Furcsa dolog a testvérvárosi kapcsolat. Sokak számára csupán diplomáciai várospolitikai fogalom.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 8. rész

A Győri Gyufagyár megalapítása Neubauer Károly nevéhez fűződik, aki Tatáról költözött Győrbe azért, hogy itt „gyuszergyárat” létesítsen. A gyufa előállítása veszélyes üzemnek számított akkoriban is, ezért 1860-ban az első kérelmét elutasították. A haláláig arra hivatkozott, hogy a tervezett helyszín egy szűk utcában álló épület, nádfedeles házakkal körülvéve, a gyártáshoz szükséges foszfor kipárolgása pedig egészségre káros. Az elbíráló bizottság egy másik telephely kiválasztását javasolta.


ARTmás
Előzetes gróf Batthyány Gyula kiállításához

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum lesz az első közgyűjtemény, ahol Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány kivégzett miniszterelnöke dédunokájának művészi munkásságát eddigi legteljesebb körben bemutatják május 8. és augusztus 31. között.


eSTéBé
16. alkalommal tartották meg a fiatal tehetségeknek szóló rendezvényt

Április 18-án délelőtt 9 és délután 18 óra között idén is változatos és színvonalas produkciókkal mutatkoztak be az ifjú tehetségek a Városi Ki Mit Tud-on a Liszt-központban. Összesen 45 előadással neveztek diákok a rendezvényre, a résztvevőket és szüleiket Péli Nikoletta önkormányzati képviselő köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a tehetséggondozás kiemelten fontos feladat Sopronban.


ARTmás
Fotókiállítás a VOKE Művelődési Házban

A győri VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Révai u. 5-10.) április 17-én nyílt meg a TIT Pannon Egyesülete és a Győri Fotóklub Egyesület által meghirdetett fotópályázat képeiből rendezett kiállítás, valamint a díjazottak ünneplése. A kiállítás május 12-ig tekinthető meg hétfőtől-péntekig, naponta 10-17 óra között.


eSTéBé
II. Győri Tudományfesztivál

Április 17-én pénteken zajlott a Kísérletbazár – II. Győri Tudományfesztivál a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ kiemelt programja, a régió legnagyobb tudománynépszerűsítő rendezvénye. Az esemény pedagógiai perspektívát nyújtva a jövő műszaki értelmisége számára is bemutatkozási lehetőséget biztosított.


eSTéBé
Antall István halálhírére

Megrendülve fogadtuk a hírt, hogy 62 éves korában elhunyt Antall István újságíró, rádióriporter és műsorszerkesztő. Nekünk ő nem egyszerűen a kulturális újságírók sorából volt egy, hanem úgy tekintettünk rá, mint a Győri Könyvszalon hű krónikására, az utóbbi időben pedig mint közvetlen kollégára.


eSTéBé
Interjú Kozák Gáborral

Nemrégiben ünnepelte ötödik születésnapját a Kozi Drink Bár. Ez alkalomból beszélgettünk a tulajdonossal, vezetővel, Kozák Gáborral, aki már évek óta nagy pártolója a művészeteknek. A bárban helyet ad versíróknak, színjátszóknak, amatőr zenészeknek, minden kultúrát szerető, igénylő embernek, méghozzá önzetlenül. Ingyenes programokkal igyekszik minden korosztályt megszólítani, és lehetőséget adni, hogy megállva a mindennapok rohanásában felfedezhessék a mindannyiunkban rejlő csodát.


ARTmás
Germán Fatime kiállítása a Szentélyben

Április 14-én nyílt meg a győrszentiváni születésű grafikusművész, Germán Fatime kiállítása a Zrínyi utcai kórház Hét Szabad Művészet Szentélye Galériájában. A művésznő középiskolai tanulmányait a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában végezte, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott.


ARTmás
Vándorkiállítás az Esterházy-palotában

Április 10-én nyílt meg a Kézzelfogható Alapítvány Tapintható Művészet Mindenkinek című országos vándorkiállítása az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlat fővédnöke Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, a kiállítás május 3-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 7. rész

A Lumière testvérek első nyilvános filmvetítését, 1895. decemberét követő évben Győrött is látható volt a szenzációs újdonság egy vándor filmvetítőnek köszönhetően. 1896. december 17-én megjelent egy hirdetés a Győri Hírlapban, mely élő fényképek megtekintését kínálta a volt Jaroschaui sörcsarnokban a Deák Ferenc utca és a Vásártér sarkán.


eSTéBé

Öt teltházas előadással és több, mint 3500 látogatóval zárt Sopron egyik legnagyobb kulturális fesztiválja. A Soproni Tavaszi Napok március 7-től április 11-ig kínált programokat a városban élőknek és az idelátogatóknak. Zorán, Gryllus Vilmos, Bödőcs Tibor, Kern András és Vári Éva – ők voltak a programsorozat legnépszerűbb fellépői, előadásaikat, koncertjeiket telt ház előtt tartották.


HELYBENjárás
Az egyetemi docens a gépek titkokat rejtő világát tárja fel

Dr. Papp Zoltán egyetemi docens eredeti végzettsége geológusmérnök, alkalmazott hidrogeológus. A Széchenyi István Egyetem Környezetmérnöki Tanszékének oktatójaként tanári munkája mellett nagy szakértelemmel tárja fel az egy évszázaddal ezelőtt gyártott gépek működésének titkokat rejtő világát.


eSTéBé

A Könyvtárosok Világnapját két nagy szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA), és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok által nyújtott értékekre. Április 14-én tartjuk országszerte.


ARTmás
Egy kiállítás margójára

Két nyugdíjas, művészetpártoló és támogató ember fél éve Morról Győrbe költözött. Klein Magda könyvtárigazgató írónő 25 évig vezette a móri amatőr művészeti életet. A férj, Klein János is csatlakozott a móri művészeti mozgalom szervezéséhez az általuk létrehozott egyesület elnökeként.


ARTmás
Zsolnai Tímea és Gősi Vali kiállítása a József Attila Művelődési Házban

Hogyan lehet túljutni egy tragikus eseményen, feldolgozni a traumát, visszatalálni önmagunkhoz, mindezt lelki egészségünket megőrizvén? Erről vallott április 8-án a megyei könyvtár József Attila Művelődési Házában képzőművész és költő, a Teremtő csend című Zsolnai Tímea és Gősi Vali kiállítás megnyitóján.


ARTmás
Győri siker az ópusztaszeri fotópályázaton

Sikerrel szerepeltek a győri székhelyű Kontraszt Fotográfiai Társaság alkotói, Prauda Miklós AFIAP (Dabas) és Szabó Béla EFIAP (Öttevény) Az ezerarcú Kárpát-medence című fotópályázaton: a három kategóriában (Ember és környezet, Földtudományi érték, Tájképi érték) meghirdetett pályázatra beküldött mindegyik képük kiállításra került.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 6. rész

A Dunakapu tér elnevezését a győri vár északnyugati kapujáról kapta. Eredetileg Vízi-kapunak hívták, ez az átjáró biztosított kijutást a Mosoni-Dunához, a Duna-bástya mellett. A török időkben a Duna-kapu fölé épült egy kilátó torony: a tetején forgott a híres vaskakas, mely a legenda szerint a vár visszavételekor megszólalt. Ezt a tornyot szokták még Kéjtoronynak is nevezni, ugyanis a török pasa itt rendezte be háremét.


HELYBENjárás

Göcsei Imre 1915. április 6-án született a Kapuvár melletti Gyóró községben, Sopron megyében. Katolikus vallású gazdálkodó családból származott, családjával már gyerekkorában részt vett a gazdasági munkákban. Apja a munka szeretetére, kitartásra nevelte. A hat elemi osztályt a helyi evangélikus iskolában végezte, csak a hittanórákra járt át a katolikus iskolába. Tanulmányait a Kapuvári Polgári Iskolában folytatta.


ARTmás
MTI

Tizenhét társulat tizenkilenc produkcióval várja a közönséget a Pécsi Családi Színházi Fesztiválon, amelyet május 23. és 31. között harmadik alkalommal tartanak a baranyai megyeszékhelyen. Rázga Miklós, a szervező Pécsi Nemzeti Színház igazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón ismertette a programot.


ARTmás
MTI

Az értelemre és az érzelmekre egyaránt ható első világháborús kiállítás nyílik május végén a Várkert Bazárban – nyilatkozta az MTI-nek a tárlat egyik kurátora. Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója azt mondta: „Az első világháború mindannyiunknak mond valamit, hiszen a kort, amelyben élünk, a világégés alakította, és az általa vérrel-verejtékkel létrejött szociális, gazdasági, kulturális és technológiai környezet formálja napjainkat is”.


eSTéBé
Élő húsvéti néphagyomány Kunszigeten

„Amikor elmúlt a szombat, Mária Magdolna, Mária, Jakab anyja és Szalome illatszereket vásároltak, s elmentek, hogy bebalzsamozzák. A hét első napján kora reggel, napkeltekor kimentek a sírhoz. Egymás közt így beszélgettek: „Ki fogja elhengeríteni a követ a sír bejárata elől?” De amikor odanéztek, látták, hogy a kő el van hengerítve, jóllehet igen nagy volt. Amint bementek a sírba, jobbról egy fehér ruhába öltözött ifjút láttak, amint ott ült. Megrémültek. De az megszólította őket: „Ne féljetek! Ti a keresztre feszített názáreti Jézust keresitek. Feltámadt, nincs itt! Nézzétek, itt a hely, ahová tették! De siessetek, mondjátok meg tanítványainak és Péternek: Előttetek megy Galileába, ott majd látjátok, amint mondta nektek.” (Márk evangéliuma 16. fejezet. 1-7.; Szent István Társulati Biblia)


ARTmás
Énzsöly Kinga kiállítása az Esterházy-palotában

Március 20-án nyílt meg Énzsöly Kinga képzőművész Hajak című kiállítása az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). Herpai András művészettörténész és Selényi Károly István képzőművész közreműködésével. A kiállítás megtekinthető április 26-ig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


HELYBENjárás
70 esztendeje szenvedett vértanúhalált Apor Vilmos püspök

Az erdélyi főnemesi családból származó Apor Vilmos nehéz időben, a második világháború alatt kapta meg püspöki kinevezését. 1941. január 21-én kapta kézhez a pápai nuncius iratát, miszerint a Szentatya győri püspökké nevezte ki. A február 24-i püspökszentelésre még Gyulán, korábbi szolgálati helyén került sor. Március 1-jén érkezett Győrbe, másnap már meg is történt a hivatalos beiktatása.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 5. rész

Makrisz Agamemnon (1913-1993) görög származású magyar szobrászművész 1956 körül kapott felkérést az új győri vasúti pályaudvar épületének peron felőli oldalának díszítésére. Több tervet is készített, mindegyiken a halfarkú lovon ülő fáklyás nőalak, a folyóra utaló jelzések és a Győr felirat elemeinek különböző variációja szerepelt.


eSTéBé
Jó alkalom a jóízű humorra

Április elseje a Bolondok napja, amikor legálisan lehet tréfákat elsütni. Például olyan komoly szervezetek is be szoktak szállni a „buliba”, mint a NASA, amely 2005-ben Víz a Marson! szalagcímet jelentette meg a honlapján. De honnan is ered és miért is lehet hasznos ez a sajátos ünnep?


eSTéBé
Kihirdették az Így írok én… pályázat eredményeit

Határtalan fantáziáról és választékos nyelvhasználatról tanúskodnak az Így írok én… című irodalmi pályázatra érkezett munkák. Verset, mesét, novellát és szabadon választott műfajú írásokat küldhettek idén a 10 és 14 év közötti diákok arra a versenyre, amelynek ünnepélyes eredményhirdetést csütörtökön tartották a soproni Liszt-központban.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 4. rész

A farsang időszaka évről évre változó időtartamú, a január 6-iki vízkereszttől a húsvét előtti 40 napig tartó nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig nyúlik. A tél lezárásaként a tavaszt várva, a mezőgazdasági munkák átmeneti szünetelését hagyományosan társas összejövetelekkel, mulatságokkal, bálokkal ünnepelték, és ez volt a párválasztás időszaka is.


eSTéBé

A győri önkormányzat idén már 21-ik alkalommal rendezi meg preventív célú, figyelemfelhívó Egészség-Piac sorozatát, amely a tavasz folyamán tíz városrészben várja a lakosságot. Az önkormányzat 1989-től tagja a WHO Egészséges Városok mozgalomnak, amelynek kezdeményezésére indított városi szintű, lakossági egészségmegőrző programot a WHO Programiroda.


ARTmás
G. Horváth Boglárka festőművész kiállítása a Csikócában

Március 6-án nyílt meg G. Horváth Boglárka festőművész kiállítása a Püspöki Udvarbíróház Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Apor Vilmos püspök tere 2.) A barátságról… cica dolgok, embereknek címmel. A tárlat május 31-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


ARTmás
MTI

A mai Irak területén egykoron virágzó ókori Mezopotámiának szentel kiállítást jövőre a világ leglátogatottabb múzeuma, a Louvre, válaszul az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet iraki műkincsrombolásaira – jelentette be Francois Hollande francia államfő.


HELYBENjárás

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, a Győri Krúdy Gyula Középiskola és Szakiskola valamint a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola 5. alkalommal hirdette meg a Lengyel Alfréd Honismereti Versenyt Győr város középiskolái számára, 2 fős csapatok részvételével.


ARTmás
Gaál András festőművész kiállítása Pannonhalmán

Március 20-án 17 órakor volt a megnyitója Gaál András erdélyi származású festőművész kiállításának a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Tetőtéri Galériájában. A megnyitón az alkotó rokonain, művészetét ismerő és szerető barátain kívül a kollégium diákjai nagy számban vettek részt, a tárlat április 20-ig látogatható.


eSTéBé
MTI

Hosszú évek óta először újra prózai darabot mutatnak be idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon: a Tévedések vígjátéka Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Molnár Piroska, Haumann Péter és más neves színészek fellépésével kerül „színpadra” a Dóm téren július 31-én és augusztus 1-jén.


ARTmás

A Győri Tavaszi Fesztivál programjai keretében március 18-án nyílt meg a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.) Agárdy Gábor (Szeged, 1922 – Budapest, 2006.), a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész ikonkiállítása.


eSTéBé
Március 20. – A boldogság világnapja

Mindenki a boldogságot keresi. De mi is a boldogság? Talán egy boldog pillanat az életünkben, egy boldog érzés? Hajszoljuk, kutatjuk, keressük egész életünkben. A boldogságot mindenki másképp akarja elérni, mindenkinek mást jelent a boldogság. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2012. június 28-i közgyűlésén döntöttek arról, hogy ezentúl minden év március 20-án tartják A boldogság világnapját.


ARTmás
A Rómer Házban

Március 11-én nyílt meg a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola Szakközépiskola és Kollégium hagyományos, éves kiállítása a Rómer Ház Rómer-termében (Teleki L. u. 21.). A többféle képzőművészeti ág produktumait felvonultató tárlat április 5-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


HELYBENjárás

Forgács Péter, igazgató különleges élményt kínált a MUS-E program szerencsés kisdiákjainak március 17-én a Győri Nemzeti Színházban. Ezúttal osztályterem helyett a színház volt soron következő foglalkozásuknak a helyszíne.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 3. rész

1905-től működtette a bencés rendház földszintjén lévő üzlethelyiségben a város legismertebb könyvesboltját Wolf Gyula. A könyvkereskedés története azonban sokkal korábbra nyúlik vissza. Többéves soproni könyvkereskedői múlttal a háta mögött a gothai származású Hennicke Rezső kérelmezte a városnál, hogy könyvkereskedést nyithasson Győrben. Az engedélyt 1860-ban kapta meg.


HELYBENjárás
„Hallgatóbarát Győri Egyetemért” Díj

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora és Lengyel Diána, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke „A Hallgatóbarát Győri Egyetemért” Díjat adta át Gyapay Péternének, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet gazdasági vezetőjének és Gyöngyösi Jolánnak, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete pénzügyi vezetőjének. A díjazottakat a Szenátus ünnepi ülésén köszöntötték.


ARTmás
Kiállításon a 200 éve született Rómer Flóris munkássága

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Apátúr-házban (Széchenyi tér 5.) látható a kettőszáz évvel ezelőtt született bencés szerzetes életéről szóló, március 6-án nyílt kiállítás. Rómer Flóris Ferenc (Pozsony, 1815. április 12. – Nagyvárad, 1889. március 18.), a múzeum alapítója és névadója igazi polihisztor tudós volt, akit „a magyar régészet atyjaként” is emlegetnek.


eSTéBé
MTI

Magyarország köztársasági elnöke - a kormány előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából  a Kossuth-díjat adományozta:


ARTmás
MTI

Baktay Ervin sokrétű személyiségét, ismert és ismeretlen arcait – festőművész, író, indológus, földrajztudós, asztrológus, muzeológus, művészettörténész és indián – mutatja be a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum már látogatható, Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete című kiállítása.


eSTéBé
Az ETO Park Élményközpont földszintjén

Örömteli esemény helyszíne a napokban minden LEGO-t kedvelő számára az ETO Park Élményközpont: a LEGO-bolt megnyitója kapcsán a HUNLTC (Magyarországi LEGO vasút klub) vendégkiállításán 400nm-en kerültek bemutatásra a gyűjtők nagyszerű alkotásai. A belépőjegyes kiállítás március 14-ig látogatható.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 2. rész

A rövid életű győri repülőteret a Likócstól délre lévő nagy, sík terepen alakították ki. 1938 előtt a Győrben zajló repülési eseményeket (reklámrepülések, bemutatók) a városhoz közeli réteken, legelőkön valósították meg. Az 1930-as években merült fel először annak igénye, hogy Győrben is létesüljön egy állandóan használható, végleges repülőtér.


ARTmás
Japán fotográfiai kiállítás a Magyar Ispitában

Március 6-án nyílt meg a Tóhoku lencsevégről című japán fotográfiai kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.). A tárlat a Japán Alapítvány jóvoltából valósult meg, amely március 31-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


eSTéBé
Színház és filozófia

Az átalakulás a színész munkájának legizgalmasabb része. Az a színész, aki teljesen át tud lényegülni a játszott figurává, valóban művésznek nevezhető. Amikor ilyet látunk, csak nézzük-nézzük, és próbáljuk megfejteni a titkát. Mitől tűnik annyira valóságosnak? Az átalakulás valóban művészet mind a színházban, mind pedig az Élet színpadán. Ennek módjáról, eszközeiről azonban lehet tanulni, és éppen a színházi gyakorlatok nyújthatnak kiváló gyakorlóterepet.


LÁThallás
Filmajánló

Irány a szocialista közelmúlt felidézése Buzás Mihály A kis utazás című vígjátékának segítségével. Mintegy negyed évszázaddal hagytuk magunk mögött a szocialista érát. A közép- és az idősebb korosztály számára mindez tapasztalati valóságként, a fiatalabb nemzedékek számára mint az írott történelem része jelenik meg. A film középpontjában egy, a kor szellemében szocializáló középiskola, s annak egy tanulócsoportja áll.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Mit teszünk, ha megbetegszünk? Orvoshoz fordulunk. És ez vajon elegendő segítséget jelent-e minden esetben? Egyre többen ismerik fel, hogy a gyógyszerek nem mindig adnak megoldást, sőt néha a mellékhatások miatt újabb gondokat okozhatnak. A legfontosabb pedig azt a kérdést föltennünk, hogy valójában miért is betegszünk meg. Amíg az okot nem értjük meg, csak a tüneteket kezeljük, a probléma újra és újra vissza fog térni, kisebb-nagyobb alakváltoztatásokkal.


ÍRÓkéz

Mihail Alekszandrovics Solohov 1905. május 24-én egy Vjosenszkaja nevű kozák település melletti Kruzsilin-tanyán látta meg a napvilágot. Anyja félig kozák lány volt, aki korán özvegyen maradt, és férje után földtulajdonnal rendelkezett. Apja mint idegen került a kozákok közé, s haláláig váltogatta foglalkozását. A szülők 1912-ben kötöttek házasságot, ettől kezdve viselte a Solohov nevet.


LÁThallás
MTI

Idén ünnepli 100 éves születésnapját a magyar animáció, és idén lesz 30 éves a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) eseménysorozata, amelyre a szakmai közönség mellett rajzfilmszerető családokat is várnak június 24. és 28. között Kecskeméten.


csakMI
Kulcsár Béla előadása a megyei könyvtárban

Nem hal meg az, akit szeretnek, csak az hal meg, akit elfelednek” – tartja a mondás. Kulcsár Béla Szent László-díjas harmonikaművész május 20-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában egy vetítettképes, zenés előadás keretében kalauzolta el az érdeklődőket a háborús hadszíntereken.


ÍRÓkéz
A Kozi Drink Bárban

Június 1-jén hétfőn, 19 órakor ismét, immár hetedjére jelentkezik a független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, civil közösségek összefogásában megvalósuló, város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat, az Okuláré Projekt a Kozi Drink Bárban.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2015/1. szám

A kortárs művészeti kalandozások sora ezúttal egy mára végérvényesen autonóm műfajjá vált alkotói ág berkeibe viszi az olvasót, ahogyan Bodonyi Emőke mondja: „Az üveg többé nemcsak tál, csésze, váza, pohár, ablak… nem függ a megrendelőtől vagy egyéb gyártási feltételtől – kizárólag az egyéni művészi szándék kerül előtérbe.” Az üvegművészet színei érzéseket takarnak, formái erőtől duzzadó megnyilvánulásokat rejtenek, texturális mélységeiben az alkotó személyisége tükröződik vissza.


csakMI
Olvasóterasz-nyitó rendezvény a megyei könyvtárban

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér mindig magas színvonalú szolgáltatásaival csábítja vendégeit. A könyvbarát olvasóknak az intézmény jóvoltából kellemes meglepetésben volt részük május 18-án délután: már hagyomány, hogy a Központi Könyvtár belső, nyitott olvasóterasza színvonalas rendezvények helyszíne is. Ezúttal a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola különböző korosztályú növendékei szereztek a látogatóiknak kellemes perceket.


ÍRÓkéz
MTI

Egy négyszáz éves növénytani könyvben bukkant rá egy brit tudós William Shakespeare mindeddig egyetlen olyan portréjára, amely még életében készült. Mark Griffiths egy korabeli kódot feltörve azonosította a színműírót egy 16. századi metszeten. „Így nézett ki Shakespeare, élete virágjában” – mondta a botanikus és történész, akinek felfedezése a héten megjelenő Country Life magazinban olvasható.


ÍRÓkéz

Krasznahorkai László újító szellemű magyar írónak ítélték oda május 19-én este az idén hatodik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat a londoni Victoria és Albert Múzeumban tartott díjkiosztó gálán. Krasznahorkait a világ több országából összeválogatott, kimagasló jelöltek közül választotta ki a zsűri – írta a legrangosabb angolszász irodalmi díj honlapja.


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2015/1. szám

VIII. évfolyamának első számaként 2015 tavaszán jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat nyíló érzelmekkel, szívekkel és reményekkel versben és prózában beszélő lapszáma. A Kisalföld szűkebb és tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, regényrészletek, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


LÁThallás
A Saul fia a Cannes-i Filmfesztiválon

A nyelvi, a vágási és a filmezési kérdéseket illetően is ötéves csapatmunka eredménye a Saul fia című film, amely nem a képekre, hanem a nézők képzeletére támaszkodva kívánja bemutatni az auschwitzi koncentrációs táborban másfél nap alatt játszódó történetet – mondta Nemes Jeles László filmrendező a 68. Cannes-i Filmfesztiválon tartott sajtótájékoztatóján a magyar versenyfilm bemutatását megelőzően.


csakMI
Szilassi Péter előadása a megyei könyvtárban

Etiópia 90 millió lakos, 70 nemzetiség lakta ország, letelepedett népcsoportok és vándorlók közös hazája. Szilassi Péter geográfus, a Szegedi Tudományegyetem habil. docense tartott érdekfeszítő beszámolót az általa meglátogatott országról május 15-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában.


LÁThallás
Zeneajánló

Liszt Ferenc volt a zongorára komponált koncertparafrázisok legjelentősebb mestere. A parafrázis a 19. század virtuóz és bravúros hangszeres zenéje, amely elsősorban népszerű dalok vagy operarészletek motívumaira épül, szólóhangszerre íródott, előadása komoly technikai felkészültséget igényel. Ezek a parafrázisok önálló kompozíciók, mivel zeneszerzőik az eredeti mű formai felépítését, sőt olykor dallamait is megváltoztatták.


csakMI
Bejczy Andrea előadása a megyei könyvtárban

A féltékenység zöldszemű szörny – tartja a mondás. Én azzal egészíteném ki, hogy a félelem szintúgy. Paralizálja az egyént. És az egyik nagy félelemkeltő forrás a konfliktusokkal való szembenézés, azok felvállalása, mint ahogyan erről május 14-én Bejczy Andrea életmódtanácsadó beszélt előadásában a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában.


ÍRÓkéz

Június 3. és 7. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Margó Irodalmi Fesztivált, csupa rendhagyó, izgalmas eseménnyel. Felolvasó és szerzői estek, koncertek, könyvbemutatók, slam poetry, igazmondó show és Irodalom éjszakája – több tucatnyi program és akció, öt napon át.


LÁThallás
Felállva ünnepelték a nézők a soproni premiert

Felállva tapsolt a közönség egy része a Csárdáskirálynő című nagyoperett premierjén a Soproni Petőfi Színházban. Hatalmas ováció köszöntötte a teátrumba visszatérő Mikó Istvánt, s hosszú percekig ünnepelték a többi főszereplőt: Kalocsai Zsuzsát, Füredi Nikolettet, Szolnoki Tibort, Sövegjártó Áront, Savanyu Gergelyt és Simon Andreát, akiket alig akartak leengedni a színpadról.


LÁThallás
MTI

Szacsvay László Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének kedden Budapesten – tájékozatta az MTI-t a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya. Szacsvay László az MTI-nek elmondta: sokat jelent számára, hogy a címet a szakma ítéli oda, a kollégák szeretetét tükrözi.


LÁThallás
Ünnepi vetítés a Petőfi Filmszínházban

Ünnepi premiervetítés keretében mutatták be a Csonka délibáb című játékfilmet Pápán a Petőfi Filmszínházban május 13-án. Az alkotás az ötvenes évek kitelepítéseiről, a hortobágyi munkatáborokba hurcolt családokról szól. A főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Dörner György, Mezei Zoltán és Marjai Virág látható. A rendező Bozsogi János.


LÁThallás
A Győri Balett korhatáros táncjátéka

A Győri Balett – az ifjúság számára szóló premierként – május 14-én mutatta be a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban a Ne bánts! című korhatáros, 14 éven felülieknek ajánlott, súlyos témát boncolgató táncjátékát, mely a Fiatalok a Fiatalokért ifjúsági program keretén belül valósult meg. A program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a művészetek iránt, ugyanakkor rámutasson a korosztályra jellemző problémákra.


ÍRÓkéz
Dr. Varga József kötetbemutatója a megyei könyvtárban

„Mit nekem te zordon Kárpátoknak / Fenyvesekkel vadregényes tája! / Tán csodállak, ámde nem szeretlek, / S képzetem hegyvölgyedet nem járja. / Lenn az alföld tengersík vidékin / Ott vagyok honn, ott az én világom; / Börtönéből szabadúlt sas lelkem, / Ha a rónák végtelenjét látom.” E megkapó sorokkal vallja meg Petőfi Sándor szülőföldje iránti szeretetét, a 19. század legnagyobb költőjének versidézete pontosan világít rá a szülőföld fontosságára.


LÁThallás
Interjú Balla Richárddal, a RÉV Színházi és Nevelési Társulat vezetőjével

Jóleső érzés látni, hogy a RÉV Színházi és Nevelési Társulat egyre nagyobb szeletet hasít ki magának az alternatív (mint újszerű, félprofi, „önkéntes”) színjátszás és nevelés műfajából Győrben és immár Győr határain kívül is. Az Import Impro Egyesület égisze alá betagozódott társulat a Rómer Házban talált biztos otthonra, és mind szilárdabban bontogatja szárnyait, amelyre jó példa a május 22-23-i hétvége Kikötő című szakmai hétvégéje. Az alkalomtól függetlenül beszélgettünk Balla Richárddal, a társulat vezetőjével mindenről, ami RÉV.


LÁThallás
1 perces filmkritika

„Nem azért feküdtem le a nővéreddel, mert vele akartam lenni; azért feküdtem le a nővéreddel, mert veled nem lehetek.” Egyszerű az élet, ha ilyen vallomásokra őszintén futja, és bonyolult az élet, ha mi csakazértis túl akarjuk bonyolítani. A húg-nővér ki-ki felállás, ráadásul amikor leszbikus beállítottság és egy halott exszerelem öcs színezi, nem néz ki annyira egyenes vonalként, de tegyük az eszünkre a kezünket, és gondolkodjunk a szívünkkel: tökéletes demonstrálása mindannak, amit léleknek magyarázunk be magunknak.


LÁThallás
Közel a gyökerekhez – Horányi Juli és Horányi László a soproni színházban

Egymásért szorítanak a világot jelentő deszkák és a reflektorok fényében. Horányi László színművészt legutóbb a Soproni Petőfi Színházban – ahol A revizor című darab egyik főszerepét játssza – látogatta meg a lánya, Horányi Juli énekesnő, jelmeztervező, aki az X- Faktor című tehetségkutatón második lett, és ez számára meghozta az országos hírnevet.


csakMI
A Hangraforgó együttes lemezbemutatója a megyei könyvtárban

A Hangraforgó együttes a Radnóti életművéből válogatott repertoárból készült CD-lemezének anyagát mutatta be élő koncert formájában a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában május 8-án. A tekintélyes létszámú közönséget vonzott program során elhangzott megzenésített versek végigkísérték a költő életútját és irodalmi pályáját.


csakMI
Bejczy Andrea előadása a megyei könyvtárban

Kedves olvasó, ugye ismerős a dilemma? A probléma felvetése költői kérdésként is felfogható, ugyanis életünk folyamán szüntelen döntési (kényszer)helyzetben találjuk magunkat. Erről a problémakörről tartott előadást május 7-én Bejczy Andrea életmódtanácsadó a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában Döntéseink útvesztőjében címmel.


LÁThallás
Soproni Csárdáskirálynő sztárszereposztásban

Komoly lélekrajz ez a mű, a története lehetne akár egy mai családi dráma is. Mindeközben olyan áradó muzsikával van körbeágyazva, amely elől nem lehet kitérni – mondta Halasi Imre, aki Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettet állítja színpadra a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató május 16-án lesz.


ÍRÓkéz
Vehofsics Erzsébet szerzői estje a megyei könyvtárban

2015. május 6-án a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubtermében tartotta vetítéssel egybekötött szerzői estjét Vehofsics Erzsébet író, költő, fotós, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség tagja.


LÁThallás
Bérletvásárlási információk és a tervezett bemutatók

Május 5-én megkezdődött a Győri Nemzeti Színház következő, 2015/2016-os évadára szóló bérletek értékesítése, jó hír, hogy az árakon nem emeltek. Az első szakaszban az idei évadban érvényes bérletek hosszabbítására, vagyis a már megszokott helyek (újra)vásárlására van lehetőség. Június 5-ig tudják a bérletesek régi helyüket biztosítani.


LÁThallás
MTI

A k2 Színház lesz az idén 25. alkalommal meghirdetett szegedi THEALTER Fesztivál díszvendége. A július 17. és 25. között megvalósuló nemzetközi színházi fesztiválon a társulat három előadását játssza el, koncertet adnak és tréninget is tartanak.


LÁThallás
IV. Győri Impró Találkozó

Immár negyedik alkalommal rendezte meg az Import Impró Társulata szinte már hagyománnyá vált fesztiválját, melyen évről-évre vendégül látják az ország területéről a hozzájuk hasonlóan improvizációs technikával dolgozó csoportok javát. A kétnapos seregszemlén a házigazdákkal együtt 4 másik együttes lépett fel egymáshoz hangolt előadásokkal, csakis az improvizáció szellemében.


LÁThallás

175 éve született Pjotr Iljics Csajkovszkij, az orosz zenei romantika legsokoldalúbb és legszuverénebb alkotója. Csodálatos komolyzenei örökzöldek fűződnek a nevéhez, mint például a Hattyúk tava balettzenéje. Művészetében egyesíti a nyugati romantika vívmányait az orosz nemzeti hagyományokkal.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Az egyik a jelkép, a másik a kézhez-kardhoz tapadó kényszerűség. Mert legyen bár nemesebb az eszme, mint a társadalmat törvényekkel, erővel és pénzzel mozgató cselekedet, a hit megvalósítása mindenkor muszájjal együtt járó felelősség, ahol a vércseppek (tócsák, folyamok) kizárólag akkor lehetnek magyarázatok és indoklások, ha a mögöttük feszülő szándék előtt csakis ez az egyetlen út áll.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Sikerült ismét kifognom egy remek könyvet. A „remek” jelző természetesen idézőjelben és kínos szemforgatással vegyes mosolygással értendő. Újabb eset, amikor visszasírom öreg barátomat, a cenzúrát. Persze, ha tudtam volna olvasás előtt, hogy kiféle-miféle hölgy ez a Gioconda Belli, akkor éppen ilyen kötetre számítottam volna. Ám e cseppet sem figyelemre méltó hölgyről soha nem hallottam ezt megelőzően, így könnyedén feloldozom magam eme bűn alól.


csakMI
Irodalmi est a megyei könyvtárban

Baksa Péter és Baksa Péterné Szalay Cecília április 30-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában arról tartottak roppant színvonalas előadást, hogyan vallottak a toll mesterei anyanyelvünkről. A téma többszörösen is időszerű volt: áprilisban ünnepeltük A magyar költészet napját (József Attila születésnapja kapcsán), másrészt ebben a hónapban volt a Magyar nyelv hete is.


LÁThallás
Hermann Brigitta beszámolói

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A Rómer Házban lebonyolított rendezvény 13 színi előadása közül a kompACT Don című, a Fókusz Diákszínpad Ki a macska? című és a Középső Arrabona Hashtag című előadásáról Hermann Brigitta írt beszámolót.


csakMI
Peking és Sanghaj Lelóczky Jenő fényképész szemével

Április 29-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában Lelóczky Jenő fényképész szemével tekinthettek be az érdeklődők Peking és Sanghaj metropoliszaiba egy vetítettképes előadás formájában, ahol az ősi kínai városok több arckifejezése, ábrázata is feltárulkozott.


ÍRÓkéz

Április 30-án, csütörtökön a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi tér Központi Könyvtárának klubhelyiségében zajlott a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) által meghirdetett szépirodalmi pályázat eredményhirdetése.


LÁThallás
MTI

Május utolsó hetében négy napon át ad otthont Veszprém a kortárs táncművészeti fesztiválnak, a hagyományos produkciók mellett interaktív, beavató előadásokkal a kínálatban – közölte a rendezvény szervezője a korábbi veszprémi sajtótájékoztatón.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Csúnya dolog lopni, még gazdagtól is, a celebkor sherwoodi hősködői ma Hollywoodban csapnak le, ám szerzeményeiket még egymás között sem osztják meg. Bizonytalan származású Rolex-szel pedig nem lehet nagyot szakítani, pláne mindjárt egy doboznyival (ó szegény O.B.). Megint egy női Coppola film – Sofia ezúttal valóságelemekből építkező szatírában találja meg (unos-untalan) anyagi hidegségben didergő belső magányosságát.


LÁThallás
Varga Márta beszámolói

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A Rómer Házban lebonyolított rendezvény 13 színi előadása közül a Független Társulat Egy újabb angyal bukása című és a Térbetöltő Kft. Vérnász című előadásáról Varga Márta írt beszámolót.


LÁThallás
Rendhagyó zenei ajánló

Máig gyakran hallható, örökzöld slágerek és dallamkuriózumok egyaránt megtalálhatóak a Nevetni kell című, harmincas, negyvenes és ötvenes évek vidám dalaiból összeállított CD-n. Többek között Barabás Sári, Kiss Manyi, Vadas Zsuzsa, Bilicsi Tivadar, Latabár Kálmán és Kazal László szólaltatják meg mesterien Eisemann Mihály, Márkus Alfréd, Ábrahám Pál, De Fries Károly és Fényes Szabolcs szerzeményeit, hogy csak néhányat említsünk a népszerű alkotók közül.


LÁThallás
MTI

Új helyszínekkel bővül idén nyáron a 10 éves Kultkikötő: a szabadtéri színház június 26. és augusztus 29. között Balatonföldvár mellett Balatonbogláron és Balatonfenyvesen, összesen négy játszóhelyen mintegy 180 programmal várja a közönséget. A zenés és prózai nagyszínpadi és kamaraszínházi előadások mellett könnyűzenei koncertek, gyerekelőadások, családi rendezvények, kiállítások, filmvetítések, borkóstolók is helyet kaptak a programban.


LÁThallás
Simon Anna beszámolói

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A Rómer Házban lebonyolított rendezvény 13 színi előadása közül a KIhanemMi csoport Balhéé című és a Nameless csoport Semmi című előadásáról Simon Anna írt beszámolót.


ÍRÓkéz
Képriport a Millenáris Parkból

413 program közül válogathattak a Millenáris Parkba kilátogatók az április 23. és 26. között zajló 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Mintegy félszáz kiváló külföldi íróval, s félezer hazai és határon túli magyar íróval, tudóssal, művésszel találkozhattak az érdeklődők. Több, mint 30 ország állított standot és küldte el szerzőit Budapestre, akik közül többen új magyar nyelvű kötettel is bemutatkoztak.


csakMI
Dr. Lanczerdorfer Zsuzsanna lemezbemutatója a megyei könyvtárban

„Száll a madár ágrul ágra, száll az ének szájrul szájra.” Április 23-án került sor Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna lemezbemutatójára a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában. A Dalmadarak címre hallgató kiadvány rendezvényén a szerző számos tisztelője (diákok, falubeliek, barátok, rokonok, kultúrát szerető emberek) jelent meg, így igazán szép számú közönség gyűlt össze az alkalomra.


LÁThallás
Sopronban Kalocsai, Mikó, Szolnoki és Füredi

Megtartották az olvasópróbáját Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettjének a Soproni Petőfi Színházban. A teátrum idei évadának egyik legnagyobb szabású előadásában olyan népszerű művészek lépnek színpadra, mint Kalocsai Zsuzsa, Füredi Nikolett, Szolnoki Tibor és Mikó István. A rendező Halasi Imre, a zenei vezető és karmester Oberfrank Péter. A bemutató május 16-án lesz.


LÁThallás
Zeneajánló

Francesco Cilea (1866-1950) olasz zeneszerzőt a zenetörténet a verizmus képviselőjének tekinti. A verista operák a 19. század végén és a 20. század elején jelentek meg a színpadokon: ezeknek a műveknek a célja az volt, hogy bemutassák az élet durvaságát, szennyét és kíméletlenségét. Ezzel szemben Cilea műveit a vad szenvedélyesség helyett a lírai- és melankolikus dallamvilág jellemzi.


ÍRÓkéz

„A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, és az olvasó, aki olvassa.” (Kosztolányi Dezső) Április 23. szimbolikus az irodalom történetében: 1616-ban ezen a napon halt meg a világirodalom két óriása, Cervantes és Shakespeare. Ugyanezen a napon azonban több jelentős irodalmi személyiség születésnapját is ünneplik a világ olvasói.


LÁThallás
Filmklub a megyei könyvtárban

Április 21-én délután különleges élményben részesülhettek a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubját felkeresők: a havonként megrendezésre kerülő Filmklub programjának keretei között az Utóélet című magyar alkotás képkockái méltán kötötték le a közönség figyelmét.


LÁThallás
Rögtönzéses játék a megyei könyvtárban

Vannak olyan szabályok, amelyek nem szűkebb, sokkal inkább szerteágazóbb keretet (illetve inkább irányvonalat) adnak egy játéknak. Teret engednek a sokszínű megközelítésnek, a pillanatnyi ötletek indukciós erejének, a bizsergő felütésű parázsnak, amelyekről előre megsejthetetlen, fellobbanó tüzet, vagy kihunyó szikrákat okoznak. S hiába vélhető úgy, az improvizáció az emberi személyiség-processzor eleve integrált része, ösztön, tehetség és gyakorlás nélkül biztosan működésképtelen.


LÁThallás
Kövesi Csenge beszámolói

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A Rómer Házban lebonyolított rendezvény 13 színi előadása közül a Remény Suliszínház A magunk megvalósításának néhány változata című és a NewNew .!? című előadásáról Kövesi Csenge írt beszámolót.


LÁThallás

A Pesti Magyar Színházba kapott meghívást A szép Cerceruska című mesebalett április 28-án. A Sopron Balett előadása a következő évadban újra látható a leghűségesebb város teátrumában, a komáromi színházban és nyáron az országos győri táncfesztiválon is.


ÍRÓkéz

Somogyváry Gyula a Sopron megyei Fülesen (ma Nikitsch) született 1895. április 21-én.  Édesapja a nagycenki Széchenyi-uradalom gazdatisztje volt. Iskoláit Somogyváron és Budapesten végezte, első írása 13 éves korában jelent meg. Az érettségi letétele után újságírónak készült, de közben kitört az első világháború.


csakMI
Székely Zoltán előadása a megyei könyvtárban

Ki ne értékelné az otthon melegét, bensőségességét, melyet a családtagok egymás iránti szeretete biztosít? Jelen estben nem erről az átvitt értelmű melegségről, hanem szó szerint a kályhaművesség múltjába nyerhettünk betekintést április 16-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában, ahol Székely Zoltán művészettörténész adott előadást.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Nehéz írni a Snow Crash-ről. Ha az ember nem tudja, mikor íródott, akkor elcsodálkozik a modernségén. Aztán ha megtudja, hogy 1992-es könyvről van szó, leesik az álla, mivel rájön, hogy nem is olyan modern az, amiről azt hitte, hogy az. Hol volt még 1992-ben virtuális karakterekkel teli Interneten működő alternatív univerzum? Hát a Snow Crash-ben. Hol volt még elektronikus könyvtár? Hát szintén ott.


LÁThallás
MTI

Nyáron megkezdődhet Kincsem, a világhírű magyar kanca történetét feldolgozó film forgatása Herendi Gábor rendezésében – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel; a szervezet a produkció gyártási előkészítését 97,8 millió forinttal támogatja.


LÁThallás
Lőrincz Marianna beszámolói

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A Rómer Házban lebonyolított rendezvény 13 színi előadása közül az Art+talom Indul a görög aludni című és a Nagy Arrabona Vérnász című előadásáról Lőrincz Marianna írt beszámolót.


csakMI
Népmesemondó verseny Ménfőcsanakon

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ 2015. április 9-én immár 24. alkalommal rendezte meg a „Hegyalján innen, Sokorón túl…” népmesemondó versenyt. A hosszú múltra visszatekintő, 1992-től évente megrendezésre kerülő hagyomány célja népmesekincsünk felfedezése, rejtett értékeink bemutatása, őrzése és közvetítése.


LÁThallás
Labanc Dániel beszámolói

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A Rómer Házban lebonyolított rendezvény 13 színi előadása közül a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium Kreatív Műhelye Karácsonyi Ének című és a Keretablakozó Társulat A Stég című előadásáról Labanc Dániel írt beszámolót.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Az mekkora már, hogy a zombifiú, hogy (jobban) megismerje az élő lányt, akibe beleszeretett és magával hurcolt (csak semmi harapdálás!), megölt pasija agyából falatozik, mivel a srác emlékeit így ő is (meg)láthatja, köztük azt, milyen is volt a lány mondjuk az első csók alkalmával? Beteg, de hát tényleg beteg az, aki ilyesmikre gondol. Ezt a beteget pedig Isaac Marion-nak hívják, 1981-ben született amerikai (mi más?) író, zenész.


LÁThallás
13 színi előadás Győrben

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A rendezvénynek, amely korábban a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (BBMMK) Kisfaludy-napok fesztiválsorozatának része volt, a Rómer Ház adott otthont, lebonyolítását az Országos Diákszínjátszó Egyesület mellett a házban működő Import Impró Egyesület segítette.


LÁThallás
MTI

Nyolc nagyszínpadi produkciót, köztük két ifjúsági előadást mutat be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata a következő, 2015-2016-os évadban. A műsortervet rendhagyó sajtótájékoztatón ismertették: a találkozón Turbuly Lilla, ez egyik ifjúsági előadás szerzője, valamint a rendezők – Besenczi Árpád, Csiszár Imre, Madák Zsuzsanna, Sztarenki Pál, Verebes István – beszéltek az eladásokkal kapcsolatos elképzeléseikről. A készülő produkciókból a színház művészei mutattak be részleteket.


ÍRÓkéz
Gülch Csaba kötetbemutatója a megyei könyvtárban

Egy költői életút újabb állomásaként került sor április 10-én Gülch Csaba tanár, újságíró, író, költő A hóesés befogad című kötetének bemutatására a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának olvasótermében. A magyar költészet napja áthatotta rendezvényt roppant széleskörű érdeklődés kísérte, a főszereplő beszélgetőpartnere Glaser Péter költő, képzőművész barátja volt.


ÍRÓkéz

65 éve, 1950. április 14-én született Esterházy Péter, Kossuth-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Budapesten látta meg a napvilágot gróf Esterházy Mátyás és Mányoki Irén Magdolna gyermekeként. A budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1968-ban, az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett, majd a Kohó-és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig.


LÁThallás
MTI

Öt opera- és három balettpremier között Eötvös Péter Három nővér című operájának bemutatója is szerepel a Bécsi Állami Opera következő évadjának programjában. A 2015/2016-os évadot Giuseppe Verdi Macbeth című műve nyitja meg október 4-én. A darabot Christian Räth rendezi, a francia Alain Altinoglu és az ausztrál Simone Young felváltva vezényli.


ÍRÓkéz
Költészet Napja – megemlékezés a József Attila emlékműnél

A Költészet Napja kapcsán április 10-én, pénteken délelőtt került sor A versfa árnyékában címmel megemlékezésre Győrben a József Attila emlékműnél (Jereváni u. - Zöld u. kereszteződése). A megyei könyvtár által szervezett rendezvényen először Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő beszéde hangzott el, majd a Kodály Zoltán Általános Iskola diákjai léptek fel műsorukkal.


csakMI
Vers és zene a megyei könyvtárban

Április 10-én délután a megyei könyvtár Központi Könyvtára biztosított helyett az Eszter-lánc Mesezenekar számára, hogy egy színvonalas koncerttel kedveskedhessen gyermekközönségének. Az együttes repertoárjában Varró Dániel és Szabó T. Anna versei szerepeltek.


ÍRÓkéz

Újra lecsapott Sopronra a város színházának verskommandója a költészet napján. Az emberek pedig vártak is erre a pillanatra. A színművészek ezúttal egy 11 éves helyi költő, Márkus Boróka írásait szavalták utcán, megállóban, buszon, vonaton, pályaudvaron, könyvtárban és kávéházban.


LÁThallás
MTI

Gérard Depardieu tavalyi vendégszereplése után ismét igazi világsztárt láthatnak a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Katarina Witt olimpiai, világ- és Európa-bajnok német műkorcsolyázónő elfogadta a fesztivál felkérését, hogy fellépjen az idei nyitóprodukcióban, Az álarcosbálban – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.


ÍRÓkéz

1.

„Hogyan tegyünk szert gazdagságra?” – „Hogyan hajtsuk be künt lévő követelésünket?” – Ilyen és ezekhez hasonló címeken naponta jelennek meg könyvek a nyomtatott betű piacán, és állítólag sikerük is van. Sietek megjegyezni, hogy nem ezeknek a műveknek a sikere ösztökélt a fenti címen való eszmefuttatásra.


ÍRÓkéz

„Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem.” (Márai Sándor: Füveskönyv: Önmagamról) 1900. április 11-én született Kassán, Grosschmid Sándor néven. Az elemi iskola első négy évében házitanító foglalkozott vele. Gimnáziumi tanulmányait Kassán és Eperjesen végezte. 1916-ban Salamon Ákos néven jelent meg első írása a Pesti Hírlapban. 1919 októberében édesapja jóváhagyásával Frankfurtba költözött, hogy ott folytassa tanulmányait.


csakMI
Fagott és zongoraszó a megyei könyvtárban

Euterpé híveit örvendeztette meg László Attila fagottművész és Baróti Zoltán zongoraművész április 9-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában. Az est bevezető melódiájaként a televízióból ismert, fogat mosó tévé maci kísérődallama hangzott el, csak most a gyerekek helyett a felnőtt hallgatóságnak szólt a zenei formanyelvet öltő „mesei barangolás”.


LÁThallás
Filmajánló

Az Amerikai mesterlövészt bemutatása óta nagy sikerrel játsszák világszerte. Nem véletlen, hiszen egy különleges filmről van szó, mely igaz történeten alapul. A téma az iraki háború, a rendező Clint Eastwood. Az abszolút főszereplő Bradley Cooper, aki producerként is jegyzi a mozit. Ő vette meg Chris Kyle könyvének megfilmesítési jogát, és még a legkritikusabbak is elismerik, hogy teljesen átlényegült a nemrégiben tragikus módon elhunyt mesterlövésszé.


KORzó
Ménfőcsanakon

Június 4-én (csütörtökön) 18 órakor a Bezerédj-kastélyban (Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.) Feng Shui műhely lesz Réthey Prikkel Billa építészmérnök, okleveles Feng Shui tanácsadó, oktató vezetésével.


KORzó
JAMH, Győr

Június 4-én (csütörtökön) 17 órakor nyílik a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra park 1.) a Balogh Ildikó Szín-Tér Rajzstúdió évzáró kiállítása. A Szín-Tér Rajzstúdió 2009-ben azzal a céllal alakult, hogy segítsen a gyermekeknek önmaguk kifejezésében, belső értékeik felszínre hozatalában és egyben megmutatásában is.


KORzó
WSSZ aktuális

Június 3-án (szerdán) 17 órakor kezdődik a SzínházSzerda. A cím:WSSZ aktuális – és tényleg nagyon az. A Café Freiben (Uránia udvar) a meghívott vendégek Jordán Tamás színházigazgató és Béres Attila főrendező beszélgetnek a Weöres Sándor Színház 2015 őszi és 2016 tavaszi évadának műsortervéről.


KORzó
Nemzeti Színház, Győr

Hamarosan véget ér a színházi évad és a várakozás, hogy ki nyeri idén a Kisalföld Taps-díját. Június 3-án (szerdán) 17 órakor Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében (Czuczor Gergely utca 7.) kiderül minden.  


KORzó
Konferencia és felkészítő

Június 3-án (szerdán) a Hotel Famulusban (Győr, Budai út 4-6.) Fenntarthatóság – közös felelősségünk a Kárpát-medencében címmel a Kőris Nonprofit Kft. konferenciát szervez. A rendezvényre az oktatási és önkormányzati intézmények, társadalmi és szakmai, gazdasági, civil és egyházi szervezetek képviselőit várják.  


KORzó
Kozi Drink Bár, Győr

Június 1-jén (hétfőn) 19 órakor ismét, immár hetedjére jelentkezik a független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, civil közösségek összefogásában megvalósuló, város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat, az Okuláré Projekt a Kozi Drink Bárban (Győr, Városház tér 3.). A soron következő téma: flört.


KORzó
Nemzeti Színház, Győr

Június 1-jén (hétfőn) 19 órakor a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán (Czuczor Gergely utca 7.) csupa ifjú táncos lép fel. Ekkor kerül sor ugyanis a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola koncertvizsgájára. Hagyományos módon végzős és alsóbb évfolyamos növendékek mutatják be tudásukat a közönségnek.


KORzó
A Fényfogók Fotós Műhely évzáró kiállítása

Május 28-án, csütörtökön 17 órakor a Gyermekek Házában (Aradi Vértanúk útja 23.) működő Fényfogók Fotós Műhely évzáró kiállítása nyílik Fotó-szintetizáció VIII. címmel. A 13 alkotó képeiből álló kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 16-ig a Magtár kiállítóteremben.


KORzó
Katasztrófavédelmi gyermeknap
 
Másodjára szervezi meg a katasztrófavédelem az országos katasztrófavédelmi gyermeknapot május 31-én (vasárnap) délelőtt 10.00 órától Győr-Moson-Sopron megye különböző településein: Börcsön, Kapuváron, Győrben, Pannonhalmán, Győrszemerén, Csornán, Lébényben, Mosonmagyaróváron, Mosonszentmiklóson, Sopronban, Téten, Veszprémvarsányban és Rábacsanakon.

KORzó
A városi sportcsarnokban

A Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ gyermeknapot szervez május 30-án (szombaton) 15.00 órától Kapuváron, a városi sportcsarnokban (Dr. Lumniczer Sándor u 12.). Csornán pedig három helyszínen várják a gyerekeket (Premontrei Park, Művelődési Központ, Múzeum és környéke) 10.00 órától. A programoon való részvétel ingyenes


KORzó
Magyar évezredek

A repülő kastély címmel Pap Gábor előadását hallgathatják meg a Magyar Évezredek sorozat következő rendezvényén május 28-án (csütörtökön) 17.30 órakor Zichy-palotában (Liszt Ferenc u. 20. Emeleti Nagyterem). Jegyek a helyszínen vásárolhatók.A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.


KORzó
Az óvári Flesch Központban

A Margaréta Nyugdíjasklub szervezésében május 27-én (szerdán) 14.00 órától kerül sor a Dalos-táncos találkozóra a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban (Erkel Ferenc u. 14.). Fellépnek Kunsziget, Fertőszentmiklós, Jánossomorja, Mosonszolnok, Csorna Máriakálnok és Mosonmagyaróvár nyugdíjas klubjainak kórusai és táncosai.


KORzó
Gyirmóton
Május 27-én (szerdán) 9.00 és 13.00 között környezetvédelmi akadályversenyre várja a győri iskolák 1-8. osztályos tanulóit a Gyirmóti Művelődési Ház (Szent László út 35-37.), melyet a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendeznek. A gyirmóti tanösvényen és a Horgászfalun keresztül haladva játékos keretek között környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokat oldanak meg.

KORzó
Flesch Károly Kulturális Központ

Május 28-án csütörtökön, 18 órakor várják az érdeklődőket Beregszászi Balázs: Hőnel Béla 150 Mosonmagyaróvár és Vidéke 2013 című emlékkönyv bemutatójára a Flesch Károly Kulturális Központba (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A szerzővel együtt a könyvet bemutatja Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, államtitkár.


KORzó
Flesch Károly Kulturális Központ

Május 28-án csütörtökön, 15 órakor kezdődik a „Gyöngyvirágos kiskertedben” című nótadélután a Flesch Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). Jegyár: 1500 Ft.


KORzó
Flesch Károly Kulturális Központ

Május 30-án szombaton, 14 órakor nyílik a Páncélok és fegyverek címmel Korcsok István békési páncélkészítő mester kiállítása a Flesch Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A kiállítás június 10-ig látogatható.


KORzó
Rómer Ház, Győr

Május 31-én (vasárnap) 18 órakor a Rómer Házban (Teleki L. u. 21.) az I love mozi közreműködésével filmvetítés lesz. A mozirajongók ezúttal az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című színes, feliratos, svéd-német-norvég-francia szatírát nézhetik meg. Rendezte Roy Andersson. Vetítési idő 101 perc.


KORzó
Győrben is

Május 31-én (vasárnap) délután 15 órakor kezdődnek a programok Győrben, amelyek az Ezer Lámpás Éjszakájához, s egyben Az eltűnt gyerekek világnapjához kötődnek. Az Ezer Lámpás Éjszakája idén ünnepli 5. születésnapját. A program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az eltűnt gyermekek problémájára.  


KORzó
Soproni gyermeknapi programok

Május 31-én (vasárnap) 15.30-kor indul a felvonulás a Deák-tér játszóterétől a Liszt-központhoz (Sopron, Liszt F. u. 1.), a Tündéri gyereknapra, ahol sok-sok játék várja a gyerekeket. Ha elkészült már a kicsik manó- vagy tündérviselete, mutassa meg minden gyerek ezen a napon, hiszen a manósapka és tündérszárny viselése a Deák téren is ajánlott!  


KORzó
Svetozar Ivanov koncertje

Május 31-én vasárnap, 15 órától Svetozar Ivanov zongoraművész Szentimentális románc című koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében (Győr, Kossuth L. u. 5.). A program az Orosz-Magyar Egyesület rendezvénye. A belépés díjtalan.


KORzó
A komáromi Jókai moziban

Május 26-án (kedden) 19 órakor a komáromi Jókai moziban (Komárom, Táncsics u. 13.) a Magyarock Dalszínház előadásában az Anconai szerelmesek című zenés komédiát nézhetik meg az érdeklődők. A darabot Valló Péter ötlete alapján Vajda Katalin írta.


KORzó
Programajánló

A győri kulturális intézmények nagyon felkészültek idén a gyermeknapra. Így 2015-ben nem egy napon, hanem több, mint egy hétig ünnepelhetnek a gyerkőcök. Május 26-án (kedden)  9.00 órától a Kovács Margit Iskolába várják a gyerekeket a Marcalvárosi Gyereknapra, május 30-án (szombaton) 10-12 óra között pedig Újvárosban, a Művelődési Házban (Győr, Liget u. 55.) rendeznek gyermekprogramokat. Ha megfogom az ördögöt…címmel a Kislaptáros népzenekar gyermekműsorát láthatják, emellett kalandjátékokat szerveznek gyerekeknek.


KORzó
A győri József Attila Művelődési Házban

Május 29–30-án a győrszabadhegyi József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra park 1.) színjátszó találkozót szervez a Kaméleon Színjátszó Egyesület. A rendezvény programját a különböző korcsoportok által bemutatott előadások adják. A belépés díjtalan.


KORzó
Csokoládé- és édességfesztivál Győrben

Május utolsó hétvégéjén, 30-31-én, a Széchenyi téren ismét sor kerül az Édes Napok nevezetű- csokoládé- és édességfesztiválra. Napközben izgalmas szakmai programok lesznek, emellett a kiállítók bemutatják mesterségük fortélyait. Mód lesz arra is, hogy a látogatók saját kezűleg készíthessék el kedvenc édességeiket.


KORzó
Csornán

Május 30-án (szombaton) a Régészet Napja országos programsorozathoz kapcsolódva Csornán egész napos rendezvénysorozatra hívják az érdeklődőket. Időutazásra várják a kicsiket és a nagyokat, a célállomás az államalapítást követő időszak.  


KORzó
Mobilis, Győr

Május 30-án (szombaton) 10.00-18.00 óra között a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban (Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.) szórakoztató tudományos gyermeknapon vehetnek részt a kíváncsi gyerekek. A Mobilis gyermeknapi rendezvényén a hagyományos, kreatív tudományos-kézműves foglalkozások mellett a biztonságos közlekedés játssza a főszerepet.  


KORzó
Mosonmagyaróváron

Május 30-án (szombaton) Mosonmagyaróváron a gyermeknap alkalmából egész napos programkavalkád lesz. A város közművelődési intézményei összefogtak, s tarkabarka, sokszínű programot hoztak össze – remélhetőleg mindeni örömére.


KORzó
Tematikus városnézés

Május 30-án (szombaton) 15 órakor indul a Bécsi kapu térről (Kisfaludy szobortól) A középkor nyomai Győrben című tematikus városnézés. A középkori Győrt a török ellenes harcok, és az 1566-os tűzvész csaknem teljesen elpusztította, ezért barokk stílusú ma a Belváros. Ennek ellenére mégis ráakadhatunk a középkor nyomaira Győr Belvárosában.  


KORzó
Újvárosi Művelődési Ház, Győr

Május 30-án (szombaton) 18 órakor az Újvárosi Művelődési Házban (Győr, Liget u. 55.) folytatódik az Újvárosi esték című programsorozat. Meláth Andrea Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas opera-énekesnő dalestjének címe: A nő arcai a komolyzenében komolyan és komolytalanul.


KORzó
A Rómer Házban

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium végzős növendékeinek kiállítása megtekinthető a Rómer Házban (Teleki László u. 21.) május 31-ig hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig. A belépés ingyenes.


KORzó
A Zsinagógában

Május 29-én (pénteken) 18.00 órakor győri művészek hangversenye lesz az Egyetemi Hangversenyteremben (volt Zsinagóga, Kossuth Lajos u. 5.). A koncertet - melyre a belépés díjtalan - dr. Szabó András (Első Győri Lions Club) szervezi.A műsor alatt vetített képes bemutató lesz látható a városról és annak művészeti értékeiről.


KORzó
Weöres Sándor Színház

Május 30-án szombaton, 20 órakor játsszák a Császárok napja: Vitellius című darabot a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában (Szombathely, Akacs M. u. 7.). Jegyár: 2.500 Ft (ami a vacsora árát is tartalmazza).


KORzó
Városnéző séta

Május 30-án szombaton, 10 órakor séta indul a Baross úti Látogatóközponttól Győr Gyerekszemmel címmel. A séta ingyenes, de bejelentkezéshez kötött. Ez gyermeknapi ajándék a Látogatóközpont/Tourinform támogatásával. A sétát vezeti: Csobayné Pintér Éva.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Május 30-án szombaton, 21.30-kor hallgathatják meg az érdeklődők a Szeder zenekar koncertjét a soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben (Csengery utca 30-32.). A belépő: 700 Ft.


KORzó
Rómer Ház

Május 30-án szombaton, 19 órakor kezdődik a RómerKvelle programja: a Balaton Method című road movie vetítése, valamint a Fran Palermo és a Passed együttes koncertje a Rómer Házban (Teleki L. u. 21.).


KORzó
Romsics Ignác előadása a megyei könyvtárban

Május 29-én (pénteken) 17.00 órakor hallgathatják meg az érdeklődők Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész, akadémikus előadását Rendszerváltás Magyarországon, 1988-1991 címmel a Dr. Kovács Pál megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának (Baross Gábor u. 4.) harmadik emeleti muzeális gyűjteményében. A belépés ingyenes.


KORzó
Bridge

Május 29-én pénteken, 19 órakor kezdődik a Győrslam!4 a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban (Kálóczy tér 6.). Kapunyitás: 18.15, slam bemutató: 19.00. Jegyár elővételben 800 Ft, a helyszínen 1000 Ft.


KORzó
SzínHely - kultúrpince

Május 29-én pénteken, 20 órától Kardos-Horváth János énekes, zenész, dalszövegíró ad koncertet a SzínHely Kultúrpincében (Czuczor Gergely u. 30.). Belépő: 1000 Ft.

 


KORzó
Győr, Radó-sziget

Május 29-én pénteken, 15 órakor kezdődik a Magyar Hősök Emlékünnepe Győrben a Radó-szigeten, az I. világháborús hősi emlékműnél. Az ökomenikus istentisztelettel és koszorúzással egybekötött ünnepség szervezői: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Május 29-én pénteken, 21.30-tól az Attila & Friends zenél a soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben (Csengery utca 30-32.). Belépő: 500 Ft. Tapolczai Attila, a Hatóságilag Tilos frontembere német zenészbarátaival közös folk-bluegrass formációjával vadiúj 'Rivers' című lemezét mutatja be.


KORzó
Hangár Music Garden

Május 29-én pénteken, 20.30-tól a Mary Popkids és a Run Over Dogs koncertezik a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u.). Belépő elővételben: 1200 Ft, a helyszínen: 1800 Ft.


KORzó
Koncertek a Tópart Pizzériában

Az Adyvárosi Tópart Pizzériában (Ifjúság krt. 113.) május 29-én pénteken az Indigo zenekar koncertezik, 30-án szombaton pedig Váray Tamás hangulatos zongoraestjét hallgathatják meg az érdeklődők, mellyel kávéházi hangulatot hoz a koranyári estébe. Kezdés mindkét nap 19 órakor.


KORzó
Weöres Sándor Színház

Május 29-én pénteken, 19 órától A dzsungel könyve című musicalt mutatják be a Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán (Szombathely, Akacs M. u. 7.) Az előadás megtekintése 10 éves kortól ajánlott! Jegyár: 2.900 Ft (nyugdíjas jegyár: 2.200 Ft, diák jegyár: 1.900 Ft) Jegyárusítás a Király utcai jegyirodában.


KORzó
Koncertek a Rómer Házban

Május 29-én pénteken, 21 órakor koncertek kezdődnek a Rómer Házban (Győr, Teleki u. 21.). Fellép a Blahalouisiana, az Other Planet és a Frank Cafka. Az est további részében Dj Clocks szolgáltatja a zenét. Jegyár elővételben 1000 Ft, utána 1300 Ft.


KORzó
Pannonhalmi klasszikus esték

Május 29-én pénteken, 19.30-tól hallgathatják meg az érdeklődők a Pannonhalmi klasszikus esték keretében a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjét a Pannonhalmi Apátsági Múzeum belsőkertjében (Vár 1.), esőhelyszín: Bencés Gimnázium tornaterme.


KORzó
Mesekuckó Füzi Rozival a megyei könyvtárban

Május 29-én, pénteken 16 óra 30-kor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában (Herman O. u. 22., földszint) a Mesekuckó gyerekprogram újabb előadására kerül sor: ezúttal Füzi Rozi mesemondó érkezik A magányosan sétáló macska című mesével. A programra a belépőjegy 300,- forintba kerül, minden érdeklődőt szeretettel várnak!


KORzó
Kiállítás a Marcal Étteremben

Május 27-én, szerdán 17 órakor kerül sor a Mester és tanítványa – A bor és a természet titkai jegyében című kiállítás megnyitójára a Marcal Étteremben (Győr, Déry Tibor u. 11/a). Simon M. Veronika és Kéri Maja székesfehérvári festőművészek tárlatát Harcsás Judit újságíró nyitja meg, a kiállítás augusztus 2-ig tekinthető meg.


KORzó
Bezerédj-kastély

Május 28-án csütörtökön, 18 órakor kezdődik Cserkúti Balázs Gyógyító kód című könyvbemutató előadása a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központban, a Bezerédj-kastélyban (Győri u. 90.). Belépődíj: 500 Ft. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Bejczi Andrea előadása a megyei könyvtárban

Május 28-án, csütörtökön 17 órakor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában (Herman Ottó u. 22., földszint) kerül sor Bejczi Andrea életmód tanácsadó előadássorozatának utolsó rendezvényére, ahol a téma címe: Döntéshozatal – Megoldom az életem lesz.


KORzó
Ünnepi megemlékezés

Május 26-án (kedden) 14.00 órakor tartják az ünnepi megemlékezést a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere Jeános Karán (Liszt Ferenc u. 17.). a II. emeleti dr. Karácson Imre teremben a 100 éve született dr. Göcsei Imre, a középiskolai földrajztanár, a földrajztudományok kandidátusa, a Szigetköz kutatója tiszteletére. Az esemény szervezésében közreműködött a Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya.


KORzó
Bezerédj-kastély

Május 27-én szerdán, 17 órakor lesz a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak tanévzáró koncertje a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban (Győri u. 90.). Az érdeklődők zongora, hegedű, gitár, fuvola, furulya produkciókat hallhatnak.


KORzó
Komárom

Május 26-án kedden, 17 órakor Herczeg Renáta művészettörténész Egy templom a házasság és örök hűség oltáraként - szentek a szőnyi római katolikus templomban című előadását hallgathatják meg az érdeklődők az Arany 17 Rendezvényközpontban (Komárom, Arany János u. 17.).


KORzó
Klastrom klub

Május 26-án kedden, 18 órakor kezdődik Mire neveljük a gyermekeket? címmel Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel vetítéses előadása a Klastrom Klubban (Győr, Zechmeister u. 1.).


KORzó
Klubok, zenekarok jelentkezését várják

Az egész ország területéről várják klubok, zenekarok jelentkezését a zene ünnepére; az idén húsz éves rendezvényt június 21-én tartják meg országszerte több helyszínen, a fő helyszín pedig a Várkert Bazár (Budapest, Ybl Miklós tér) lesz. A szervezők június 2-ig várják klubok, zenekarok jelentkezését a közös ünneplésben való részvételre az azeneunnepe.hu honlapon.


KORzó
Répcelakon

Május 13. és június 6. között látogatható a Répcelaki Művelődési Otthon és Könyvtár Répce Galériájában (Radó Kálmán tér 2.) Kelecsényi Csilla, Ferenczy Noémi-díjas képzőművész kiállítása. A tárlat a galéria és a NYITOTT TÉR Kulturális Egyesület közös rendezvénye.


KORzó
Időszaki kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban

Május 14. és szeptember 30. között látogatható a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban (Vár 1.) a Ferenc pápa által meghirdetett, a keresztény szerzetességet középpontba állító, Megszentelt Élet Évéhez kapcsolódó, nagyszabású időszaki kiállítás Szent Benedek és a bencés spiritualitás címmel. 


KORzó
Pannonhalma

Május 25-én Pünkösdhétfőn, 15.30-kor Sztahura Ágnes orgonahangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők a Pannonhalmi Apátság Boldogasszony-kápolnájában. Belépőjegyek: 2200,- Ft, diák, nyugdíjas 1100,- Ft.


KORzó
Koncertekkel, előadásokkal, családi programokkal

A pünkösdi hosszú hétvégén, május 23. és 25. között, a Pannonhalmi Borvidék több településén 9 nyitott pince várja a borkedvelő látogatókat: Győrújbaráton Ács György Pincészete (Erzsébet u. 22.), a Deé Családi Pincészet (Óvoda u. 12.), a Babarczi Szőlőbirtok (Óvoda u. 33.) és az Aranypatkó Fogadó (István u. 21.), Nyúlon a Hangyál Pince (Akácos u. 12. - Háma-dűlőben), a Cseri Pincészet (Panoráma u.) és a Soós Pincészet (Kápolna u., 41.), Pannonhalmán az Apátsági Pincészet (Vár 1.) és Pázmándfaluban a Huszár Pincészet (Hegyalja u. 29.).


KORzó
Időpontváltozás!!!!!!!!!

Május 23. HELYETT 30-án (szombaton)  Győrszentiván utcáin és a Nagyhegyi Harangláb Vendéglőben Orbán-napi Vigasságokra kerül sor. Lesz szőlőáldás, felvonulás, szabadtéri zenés programok, mi több retro disco is. A program szervezője a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ.


KORzó
Magyar Lovas Színház, Komárom

Május 22-én és 23-án 19 órakor a Magyar Lovas Színház Komáromban (Komáron, Lovarda tér 4.) ismét előadja Fazekas Mihály Lúdas Matyijának színházi változatát. A Magyar Lovas Színház Komárom először 2011-ben tűzte műsorára ezt a kiváló tanító és egyben humoros darabot, óriási sikerrel, majd 2014-ben új szereposztással teljesen felújítva ismét bemutatta. 


KORzó
Időpontváltozás!!!!!!!!!

Május 23. HELYETT június 7-én (vasárnap) 15 órakor Love Storyk Győrben címmel új tematikus városnézésen vehetnek rész mindazok, akik érdeklődnek a város múltja iránt. Győr látnivalói és értékei között barangolva a város egykori lakóinak, látogatóinak szerelmi történeteiről és szerelmeiről halhatnak! 


KORzó
Kiállítás a Múzeumházban

Május 14-én csütörtökön, 17 órakor nyílik meg a 10 éves ART 9000 jubileumi kiállítása a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.). Köszöntőt mond: Borbély Károly főiskolai docens. A tárlat május 28-ig látogatható.


KORzó
Májusi műsor

Május 8. és 31. között neves előadókkal színvonalas programokkal várja látogatóit a Menház Színpad (Kossuth Lajos u. 24.). A színházterem hetven férőhelyes nézőtérből és 15 nm2-es színpadból áll, így tökéletesen megfelel 2-3 fős produkciók befogadására. Májusban 16 előadást mutatnak be, melyeket ősztől újabbak követnek majd. Jegyárak egységesen 4.500 Ft.


KORzó
Aranyosi Sz. Attila grafikusművész kiállítása

Aranyosi Sz. Attila grafikusművész In Memoriam Vasarely című kiállítása látható június 6-ig a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának Cziráki Lajos Kiállítóterében (Liszt Ferenc u. 42. II. emelet).


KORzó
Nyomozós csapatjáték a Futurában

Május 13-tól új szórakozási lehetőséget kínál a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont (Szent István király út 142.): nyomozós játékot családoknak, iskolai csapatoknak Tesla küldetés címmel. A kiállítás területén folyó játékban 2-6 főscsapatok vehetnek részt. A program ára 2.500 Ft, melyhez élményközponti belépő vásárlása is szükséges.


KORzó
Fülöp Péter fotókiállítása

Látószög címmel kiállítás nyílik Fülöp Péter fotóiból a VOKE Arany János Művelődési Házban (Révai u. 5-10.) május 15-én (pénteken) 18.00 órakor. A tárlatot - mely június 3-ig látogatható - Komálovics Zoltán költő nyitja meg. Közreműködik Villányi Péter (cselló) és Román Iván (hegedű).


KORzó
A Goethe Intézet vándorkiállítása a megyei könyvtárban

Május 11. és 31. között tekinthető meg a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában (Baross Gábor u. 4.) a Goethe Institut TRANS/ZIT '89 vándorkiállítása. Csoportos látogatást kéretik előre jelezni Nagy Mária olvasószolgálati csoportvezetőnél (96/328-022, nmaria@mail.kkmk.hu). Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Május 9-én szombaton, 17:30-kor nyílik a Megtalált rajzok, a Soproni Gyermekfoglalkozásokon készült alkotások kiállítása a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Az alkotások a következő foglalkozásokon készültek: Kreatív Művészeti Műhely, Fabrika Labor, Kézműves nyári táborok, Pék-ház táborok, foglalkozások. A megnyitón közreműködik a Drazsé gyermekzenekar.


KORzó
Sopronban

Május 16-án (szombaton) 17 órakor, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt F. u. 1.) nyílik meg a tavaly elhunyt, HonES-MAFOSZ, MAFOSZ életműdíjas, aranydiplomás fotóművész, Prunner László emlékkiállítása. 


KORzó
A Pannonhalmi Főapátságnak

A Pannonhalmi Főapátság elnyerte a www.lianorg.com turisztikai információs weboldal  TOP CHOICE 2015 — A LEGJOBB VÁLASZTÁS 2015 elnevezésű díját Turisztikai attrakció kategóriában.A díjat minden évben ázsiai vendégek szavazatai alapján adják ki négy független kategóriában (éttermek, szállodák, üzletek és turisztikai attrakciók). 


KORzó
Széchenyi István Egyetem, VTI

Május 15-én kezdődnek a nyilvános diplomahangversenyek a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében, illetve a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet Nagytermében (Győr, Kossuth L. u. 5.) és a Richter teremben. A belépés díjtalan.


KORzó
A Cziráki Lajos Kiállítótérben

Május 6-án, szerdán 16 órakor nyílik OKJ FOTÓ címmel kiállítás a NYME Apáczai Csere János Kar Cziráki Kiállító Térben (Liszt F. u. 42.). A tárlatot Szabó Béla fotóművész nyitja meg, a kiállítás május 31-ig tekinthető meg az épület nyitva tartási idejében.


KORzó
Énektábor és verseny a Hotel Konferenciában

Az idén harmadik alkalommal rendezik meg a Szigetköz Hangja Énektábort és Énekversenyt a Hotel Konferenciában (Apor Vilmos püspök tere 3.). A verseny nevezési határideje május 17. éjfél, a tábor jelentkezési határideje június 14. éjfél. A tábor és verseny időpontja június 24-28. Nevezési díj: 5000 Ft, mely tartalmazza a 24-i koncertre szóló belépőt is.


KORzó
Klub és előadás-sorozat Mosonmagyaróváron

Klub és előadá-ssorozat indul májusban a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király u. 140.) Spirituális Ébredés címmel. A klub minden kedden 18.00 órától tartja foglalkozásait, míg az előadások minden pénteken, szintén 18.00 órakor kezdődnek. A belépés díjtalan!


KORzó
Hargitai beáta kiállítása

Május 31-ig látogatható ingyenesen, munkanapokon 8 és 17 óra között Hargitai Beáta győri akvarellfestő Tavaszköszöntő című kiállítása a Győri Nádorvárosi Ének-zeni Általános Iskola (Kálvária u. 20.) hangversenytermében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó

A soproni zsidó emlékek felfedezésre csábít a Soproni Múzeum (Fő tér 8.) legújabb élménytúrája május 1-től. A mélységből kiáltok hozzád Uram! - belvárosi séta a soproni zsidó emlékek nyomában elnevezésű túrán Taschner Tamás idegenvezető várja a Sopronba látogatókat és azokat a soproniakat, akik szeretnék új szemmel felfedezni várost.


KORzó
Gyermekek Háza

Május 8-án pénteken,18 órától kezdődik a Csillagász Klub következő találkozója a Gyermekek Házában (Győr, Aradi vértanúk útja 23.). Vezeti: Pércsy Kornél, a Magyar Csillagászati Egyesület Győri Helyi Csoportjának tagja.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Május 8-án pénteken nyílik meg Batthyány Gyula – Képek egy eltűnt világból című kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). A kiállítás megtekinthető: 2015. május 9 - augusztus 31. hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.


KORzó
3 részes túlélő workshop

Május 5-én kedden, 18 órakor indul az Élj túl, hogy segíthess! című 3 részes túlélő workshop. A program helyszíne a FILO-Pont (Győr, Kálóczy tér 15.). A három alkalomból álló workshopon elméleti és gyakorlati alapképzés keretében ismerhetünk meg néhány elvet és gyakorlati megoldást olyan nehéz vagy extrém helyzetekre, amelyeknél a felkészültség és a lélekjelenlét akár életet is menthet – s nemcsak a magunkét.


KORzó
A Reflex kiállítása Szabadhegyen

A Reflex Környezetvédő Egyesület fotókiállítása nyílik meg május 7-én (csütörtökön) 17.00 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Móra park 1.) Rómer Flóris nyomában a Bakonyban címmel. A tárlat május 29-ig látogatható.


KORzó
A Látogatóközpont előtt

Április 29-én (szerdán) 11.00 órakor a két évvel ezelőtti kezdeményezést folytatva a Látogatóközpont Győr (Baross Gábor u. 21.) előtti fát színes szalagokkal díszítik a győri idegenforgalmi szakma képviselői. A szalagokra írt rövid üzenettel mindenki kifejezheti, hogy miért szereti Győr városát. 


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


KORzó
Erőss Zsolt emlékkiállítás

Április 22-én (szerdán) 18 órakor a Bezerédj-kastélyban (Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.) Magaslataink címmel Magyarország egyik vezető expedíciós hegymászójára, Erőss Zsoltra emlékező kiállítás nyílik. A kiállítást megnyitja Sterczer Hilda, hegymászó.


KORzó
Kiállítás a Magyar Ispitában

Április 19-től látogatható a Magyar Ispitában (Nefelejcs u. 3.) a Szerzetes, főpap, hazafi: Széchényi Pál - A nagycenki múmia kutatása című kiállítás a Győri Hittudományi Főiskola gondozásában. A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg. Belépődíjas rendezvény.


KORzó
Időszaki kiállítás a főapátságban

Március 21-től ez év november 11-ig lesz látogatható a Pannonhalmi Főapátság legújabb időszaki kiállítása. A monostori kiállítótérben évente megrendezett tárlatok különlegessége, hogy a ritka kincseket tartalmazó apátsági gyűjtemény és a kortárs képzőművészet integrálására törekednek sajátos és elgondolkodtató tematika alapján.  


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.