2014.08.02. szombat
LÁThallás

A természet egyik csodája, a fenséges Aggteleki-barlang fantasztikus cseppkő képződményei adták a hátteret St. Martin július 26-i koncertjéhez. A szaxofonművész 22 éve tér vissza a Baradla-barlangban lévő csodálatos koncertterembe, hogy a jelenlévő több, mint ezer hallgatónak egy felejthetetlen nyár estét adjon. A barlang és St. Martin zenéje páratlan élményt nyújtottak. Fogadjanak ebből egy kis képi ízelítőt, köszönet a meghívásért St. Martinnak!


LÁThallás

Napjaink vizualitásra kihegyezett trendjének köszönhetően a komolyzene művészeti ága is hemzseg a szépfiúktól és széplányoktól, de szerencsére rengeteg esetben van érték a tetszetős kinézet mögött. Illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy a külcsín a klasszikus zenét művelők között rendre belbeccsel is párosul.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Van olyan film, amit a jóérzésű, igazságtalanságra kényes, saját felvilágosult, körültekintő intellektusában hívő embernek nem szabad látnia. A vadászat pont ilyen. A téma kibontása közben, amikor a kislány szájrapuszija után lassan leesik a marcangolnivaló húscafat, már tudjuk, hogy ami ezután jön, azt nem akarjuk látni.


HELYBENjárás
A GYAK látogatása a Győr Plusz Médiatáborban

Július 22-én, kedden a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) néhány tagja ellátogatott a Harcsás Judit, Orosz Sándor újságírók által vezetett és a József Attila Művelődési Házban működő Győr Plusz Médiatáborba.


LÁThallás
Tévésorozatok – 10. rész

Nehezen tudnék a Hannibal-hoz hasonlót említeni. De jobbára sehogyan se. „Olyan, mint semmi más a tévében, vagy bármi, ami valaha volt a tévében.” Ennyire morbidan beteg, képileg és érzelmileg szürreális, elképesztő stilisztikai vizualitással megrajzolt, az emberi psziché és cselekvésháló mélyére rángató látleletet még soha nem láttam. Iszonytatóan képes a hatása alá taszítani. Imádom!


HELYBENjárás
Képriport

A Széchenyi téren július 18. és 20. között tizedik alkalommal került megrendezésre a Győri Fröccsnapok. A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmával mutatta be a spriccert az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában Győrben, a Bencés Rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. Azóta a fröccs elindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig hungarikum.


HELYBENjárás
Az Uj Pannonia (1937-1938)

Sorozatunk legutóbbi részében a Győri Szemle rövid bemutatására tettem kísérletet, utalva arra: a két világháború közötti helyi időszaki sajtó egyik legnagyobb teljesítményéről van szó – mind tartalmát, mind fennállásának időtartamát tekintve. Annak ellenére, hogy – mint említettem – a Győri Szemle 1934-től szépirodalmat (verseket és elbeszéléseket) is közölt, az 1930-as évek második felében két olyan új folyóirat is indult Győrött, mely részben irodalmi lapnak tartotta magát.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Ha nem lettek volna a történelem során olyan haladó, nagyformátumú emberek, akik szó szerinti középkori attitűdünkből tovább rángatnak bennünket, még mindig a barlangokban őrjöngenénk, és a falra kennénk ürülékünket atavisztikus művész(et)i kifejezőkésztetésünk megvalósítandó. De szerencsé(nk)re voltak.


HELYBENjárás
Nemzetközi fúvószenekar elismerés Debrecenben

A Koncert-fúvószenekarok Világszövetsége (WASBE) az elmúlt héten Debrecenben rendezte első kelet-európai regionális konferenciáját és nagyszabású fúvószenekari fesztiválját. A fesztivál koncertjein huszonhét hazai és külföldi koncert-fúvószenekar vett részt.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Van, amikor úgy érzi az ember, hogy mennie kell. És van olyan is, amikor a hátramaradottak csupán egy szimpla hellót érdemelnek búcsúzóul. A Sundance értéktartó márkajelzése alatt futó Hello I Must Be Going végül nem szigorúan erre a sorsra juttatja főhősnőjét, pedig az irányába mutató szülői attitűd sokkal több (meg)érdemlést jogosan nem várhatna el.


LÁThallás

Rákezdtek a dobok, pillanatokkal később támogatásukról biztosították őket a rézfúvós hangszerek. Benyomult a pattogós, ütemes, lelkesítő zene a nyitott irodaablakon. Kár lett volna habozni: fiók kihúz, fényképezőgép előkap, rohanás a muzeális gyűjtemény termének épületből kiugró sarokrésze ablakához.


HELYBENjárás

A Széchenyi István Egyetem tizenöt évvel ezelőtt, 1999-ben a gépipari mérnökasszisztens akkreditált felsőfokú szakképzés indításával a térségi munkaerőpiac résztvevőivel új, a gyakorlati felkészítést erőteljesen alkalmazó együttműködési programot indított.


HELYBENjárás

Negyvennégy jogi doktort avattak a győri Széchenyi István Egyetemen, a képzési követelményeket sikeresen teljesítő végzettek a rektori jogarra letett esküjét dr. Földesi Péter rektor és dr. Lévayné dr. Fazekas Judit dékán fogadta.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Brutálegyszerű szarvainál megragadni az ördögöt a mozivásznon: pusztán vedd körül magad azokkal a kellékekkel, amelyektől a frász töri ki a démonokat (kereszt, szenteltvíz, latin blabla, egyéb blabla), s máris kész a riogatásra tökéletesen alkalmas mozgókép.


LÁThallás

100 évvel ezelőtt, 1914. július 5-én született Budapesten a 20. század egyik legnagyobb, Magyarországon és külföldön egyaránt elismert zongoraművésze, Fischer Annie. A zeneakadémián Székely Arnold majd Dohnányi Ernő tanítványa volt. Karrierje csodagyerekként indult, 10 éves korában már Beethoven I. C-dúr zongoraversenyét játszotta egy nyilvános hangversenyen.


LÁThallás
Interjú Török Mátéval a Misztrálból

Kevesen olvasnak verset. Ellenben sokan hallgatnak zenét. A zenekedvelők egy része pedig igényes, érzékenyen keresi az értelmes, a mondanivalóval rendelkező szövegeket. A jó versek ilyenek, ráadásul megzenésíthetőek.


LÁThallás

300 évvel ezelőtt, 1714. július 2-án született a bajorországi Erasbachban Christoph Willibald Gluck, aki az opera műfajának megreformálásával örökre beírta magát a zenetörténetbe: arra törekedett, hogy a zene és a szöveg drámai egységet alkosson, háttérbe szorítván az addig uralkodó énekszólamok öncélú virtuozitását.


csakMI

2014. július 1-én összesen 20 hallgató vehette át a sikeresen teljesített, három modulból álló, 9 hónapig tartó segédkönyvtáros OKJ tanfolyamon szerzett bizonyítványát a Könyvtári Intézet győri képzőhelyén.


HELYBENjárás

A 70 éves dr. Verebélyi Imre egyetemi tanárt, az államszervezés helyi és központi kérdéseinek nagytekintélyű, nemzetközileg elismert professzorát, a hazai közigazgatás szervezésének egykori államtitkárát, a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának a vezetőjét a Rendszerváltás, demokrácia és államreform az elmúlt 25 évben című kötet megjelentetésével köszöntötték Győrött egykori főnökei, pályatársai, tanítványai.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Eddig meg nem írt Bakancslistám; Azeem, a mór testőr hatalmas pallosa; Red képeslapja Zihuatanejo-ból; egy Millió dolláros bébi segédedzője; a Minden6óként trónoló Úr; egy tiszta és összetört lélek a Hetedik főbűn mocska felett; egy ortopéd orvos megható Delfines kalandja; egy régi medvetámadás sebeit hordozó Befejezetlen élet áldozata; egy briliáns törvényszéki pszichológus A gyűjtő nyomában; A legyőzhetetlen Nelson Mandela utolsó megszemélyesítője.


LÁThallás
Tévésorozatok – 9. rész

„Úristen, vér, nézd mama, vér!” Na ez az egyik mondat, amelyet sosem fogok elfelejteni. Amikor Norman Bates a zseniális hitchcocki Psycho-ban rohan a lépcsőkön a dombon álló gótikus ház sziluettje felé, majd a világos ablakok mögött beszélget évek óta halott anyjával. Aki természetesen válaszol neki… legalábbis Norman elméjében.


HELYBENjárás
A Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet sikeres végzősei

A győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet előadóművészet alapképzési és klasszikus hangszerművész, tanári zenetanár mesterszakjain június 21-én, szombaton harminchatan vették át diplomájukat.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Szoktam mondani, hogy én még nem láttam rossz Polanski filmet. Most sem. Színdarabot filmre vinni (nem egyedüli, meglehetősen gyakori példa) nehéz vállalkozás, mert nemcsak a kétdimenziós nagyvászon keretei mások, hanem úgy az eszközei, mint a technikája is. Színészi és technológiai értelemben egyaránt.


LÁThallás
4 nap, 4 előadás

Új helyszínekkel kibővülve, de a korábbi évekhez hasonlóan kiváló, műfajilag sokszínű és látványos produkciókkal várta a látogatóit a X. Magyar Táncfesztivál Győrben június 17. és 22. között.


csakMI
Népszerű és klasszikus irodalmi alkotások hangzókon

A hangoskönyv világszerte népszerű műfaj, és nem véletlenül, hiszen ki-ki tetszése szerint választhat, hogy otthon, a karosszékben ülve magányosan, vagy családi körben, utazás, várakozás közben hallgatja-e meg az irodalmi alkotásokat.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből

Az 1898-ban alapított Győr Város Közkönyvtárának vezetőjét 1904-ben kereste fel özv. Milkovich Zsigmondné Zámory Mária adományozási szándékkal.


HELYBENjárás
Kecskés Rózsa bemutatkozó estje

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség június 16-án tartotta évadzáró estjét a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubhelyiségében Kecskés Rózsa Szivárványhídon című bemutatkozó műsorával.


HELYBENjárás
Forráskiadvány az 1848-1849-es győri kiadású kisnyomtatványokról

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiadványa egy sorozat első köteteként 2014 márciusában jelent meg 500 példányban, amelyet az érdeklődők a 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok alkalmából június 12-én az Esterházy-palotában rendezett könyvbemutatón ismerhettek meg.


HELYBENjárás
Mi történt 205 éve Kismegyeren?

A francia hadjárat egy vékony vonala 1809-ben Magyarországot is elérte, s itt egyfajta nemzeti ellenállást is kiváltott. A nemesi felkelés példa nélküli fellángolás volt, közel tízezren jelentkeztek a hívó szóra. Ez a Napóleon korszak nyugati szakirodalmában - főképpen kutatási és nyelvi problémák miatt – teljesen ismeretlen.

ARTmás
Nyizsnyij Novgorod-i fafaragó mesterek kiállítása

Július 29-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében Jelena Jeljuskina és Alekszandr Pjankov, Győr oroszországi testvérvárosából, Nyizsnyij Novgorodból érkezett fafaragó mesterek kiállítása, amely csupán augusztus 8-ig tekinthető meg az Esterházy-palotában.


ARTmás
Mezei Gábor kiállítása a Magyar Ispitában

Július 17. óta látható a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) Mezei Gábor, Munkácsy-díjas belsőépítész kiállítása. A Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György Prof. emeritus megnyitásával felavatott Trónszékek, kollázsképek című tárlat szeptember 14-ig tekinthető meg.


ÍRÓkéz
Egy sokoldalú győri művész

Tőke Péter Miklós Győrött született 1945. augusztus 3-án. A Liszt Ferenc utcai Általános Fiúiskola után a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett 1963-ban, majd három évig fizikai munkás volt a győri Magyar Vagon- és Gépgyárban. Ekkor született a BUBU nevű képregény-figurája, amelynek a képtörténetei kéthetenként jelentek meg a gyári lapban, a Rábában.


ARTmás
Képriport

A szerencsés győriek a július 20-i programok közül a Radó-szigetet, a Fotópikniket választották. A városi aszfaltfullasztó hőségéből a fák alá, gyönyörűséges fotók szabadtéri tárlatára belépni maga volt a felfrissülés. Barátok, azonos érdeklődési körű társak közé keveredni pedig mindig külön öröm. 


ÍRÓkéz
Ernest Hemingway (1899-1961)

Ernest Hemingway élete nem volt kevésbé kalandos, mint a megírt történetei. Túlélt két repülőgép-balesetet, féltucatnyi komoly fejsérülést, teste több mint kétszáz repesz nyomát őrizte, térdkalácsát szétlőtték, emellett számtalan láb-kézfejsebet, lágyéksérülést szerzett.


ARTmás
Képriport

Cimborák, Gyöngyvirágtól lombhullásig, Lutra, A szeleburdi család, Bohóc a falon, Ismeretlen ismerős, Az elvarázsolt dollár, Kincskereső Kisködmön, Legenda a nyúlpaprikásról, A beszélő köntös, János Vitéz, Háry János, Csizmás kandúr – mind-mind gyerekkorunk kedves filmjei, amelyeknek a plakátai a Napóleon-házban láthatók kiállítva.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Emberi mivoltunk fajunk felnőttkorában tipegve is gyerekként bolondul a titkokért. A rejtélyekért. A nem egyértelmű, nem vagy netán nehezen bizonyítható dolgokért, a homályba vesző tények eredetéért. Rajongunk, és felfedezni vágyjuk originál igazságukat, sokszor nem gondolván bele abba, ha sikerül felfednünk, elvész a titok(zatosságuk).


eSTéBé
Élmények a Győr Plusz Médiatáborából

Egy hetet töltöttünk Harcsás Judit és Orosz Sándor szervezésében, közvetítésével a Győr Plusz Médiatáborában. Segítőként jelen voltak Zsuzsi, Ági és Ancsa médiaszakos hallgatók is.


ARTmás

Koller György (1923-1996) galerista és mecénás emlékére második felesége, Koller Edit – a Magyar Művészeti Akadémia pártoló tagja, a hazai képzőművészeti élet aktív támogatója – 1997-ben díjat alapított, melyet a kuratórium immár tizenhatodik alkalommal ítélt oda egy kiemelkedő tehetségű grafikusművésznek.


ARTmás
Szabó Béla kiállítása

Az Ír-Magyar Napok keretében nyílt meg július 11-én Szabó Béla fotóművész Fotónapló: Írország című kiállítása a Múzeumházban Kevin Dowling, Írország magyarországi nagykövete és Dr. Somogyi Tivadar, Győr város alpolgármestere közreműködésével. A tárlat augusztus 10-ig tekinthető meg.


eSTéBé

Reguly Antal, a híres etnográfus, nyelvtudós, akit az oroszországi finnugor népek körében végzett gyűjtő- és kutatómunkája miatt az „Észak Kőrösi Csomájaként” is szokás emlegetni, 1819. július 11-én született Zircen. Élete fő céljául a finnugor nyelvrokonság megfejtését tűzte ki maga elé.


eSTéBé
Az én 30Y történetem

Soha nem gondoltam volna, hogy az igazi első a 30Y lesz. Mit sem sejtve léptem be a koncertterembe egy átlagos előadásra várva – persze az átlagos is jót takar, de nem számítottam ekkora meglepetésre. Egy kedvenc a sok közül – és hirtelen Beck Zoli és a „másik három” dalai jelentik az életet jelentő elixírt.


eSTéBé

Először a hangját hallottuk meg, a fület tépő, panaszos, de egyben indulatos ordítást. Aztán megláttuk. Elsőként csak a kezeit. Húsos, kicsi kézfejét, előrenyújtott, széttárt ujjait. Aztán a vízszintes alkarokat, a megfeszülő könyököt; majd kicsi, kerek fejét, borzas haját, óriásira nyitott száját, ahonnan az éktelen hang kiszakadt.


ARTmás
Kiállítás a Napóleon-házban

Különleges kiállítás nyílt június 21-én a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-házában: a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori kiváló grafikustanárának, Olgyai Viktornak (1870-1929) és tanítványainak 1906 és 1914 között készült, mintegy 150, ritkán látható, vagy nem is ismert művészi grafikájával ismerkedhetnek meg a látogatók.


eSTéBé
Képriport

Lehet akármilyen egy gyerek – bár tudjuk, a gyerekek mindig jók, szépek és okosak –, legalább a nyár 3 kitűzött napján biztosan elmosolyodnak Győrben. Még a legdurcásabbak, legunatkozóbbak, legkedvetlenebbek is, hiszen ki látott már makacsul szomorkodó gyereket a Győrkőcfesztiválon, nem igaz?


eSTéBé
Képes fesztivál beszámoló

Június 27. és 29. között Szent Lászlóé volt a főszerep Győrben, hiszen lovagkirályunk személye – az itt őrzött hermával – egyértelműen városunkhoz köthető. Nevének napján az önkormányzat minden évben díszközgyűléssel tiszteleg szent királyunk előtt, a püspökség pedig évről évre szentmisével és körmenettel ünnepli a magyar történelem nagy alakját.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2014/2. szám

Pannónia dalai mellett napjainkban a földrajzi-társadalmi terület művészeti alkotásait is zengi a tájék: festmények, grafikák, kerámiák, érmek, szobrok születnek és csillognak, élnek és hatnak, lesznek maradandók és éltetők. A kortárs művészek kontúrjai érték-keretbe zárják ezt a csodálatos tájékot.


ÍRÓkéz
Interjú Grecsó Krisztiánnal

Grecsó Krisztiánnal, József Attila-díjas íróval és költővel az idei Ünnepi Könyvhét győri rendezvénysorozatán a megyei könyvtár olvasótermében beszélgettünk a Megyek utánad kötete kapcsán rendezett író-olvasó találkozót követően.


ARTmás
A Győri Fotóklub kiállítása a börtönben

Érdekes kezdeményezésnek lehettünk tanúi a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben június 23-án a Győri Fotóklub Egyesület által prezentált kiállítás megnyitóján egy csapat fogvatartott társaságában.


ARTmás
Kortárs design és képzőművészeti kiállítás

2014. június 6-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum rendezésében a Terülj, terülj, asztalkám! címet kapott, az ételek világába kalauzoló kortárs design és képzőművészeti kiállítás a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Püspöki udvarbíróház, Apor Vilmos püspök tere 2.).


ÍRÓkéz
Interjú Bíró Szabolccsal

Igenis létezik irodalmi hűségeskü a minőségi történelem mellett, a legkézenfekvőbb példa erre a Historium Kiadó tulajdonosa, vezetője, szerkesztője és írója, Bíró Szabolcs. Az a fiatalember, aki akadályt nem ismerő kitartásával lassan-lassan etalonná válik a történelmi regények sokszor valóban békétlen harcmezején.


ARTmás
Szecessziós plakátok a 19-20. század fordulójáról

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárából és irattárából az elmúlt években több ezer fotográfia, rajz, sokszorosított grafika, japán metszet és mintakönyv került elő rejtett zugokból, szekrények tetejéről: koszos, szakadt, málladozó plakátok, plakátokhoz készült próbanyomatok.


eSTéBé
Carnuntumtól a Somlón át Féltoronyig

Ezen a héten – a múltkori Magyarpolánytól a Nyirkai-Hanyon át az Agostyáni arborétumig tartó utazgatás után – újabb túratippeket sorolunk fel. Amennyiben Önöknek is vannak kedvenc helyeik, ismernek remek kirándulási útvonalakat – szigorúan 100 kilométeres távolságon belül – szívesen vesszük ötleteiket! Ha elegendő látnivalóról kapunk hírt, esetleg fotót, közzéteszünk még egy bónusz listát is! Leveleiket a honlap alján látható címre kérjük! Lássuk tehát szabadidős ajánlatunk második részét!


ÍRÓkéz
A Historium Kiadó

A Historium Kiadó (és egyben rendezvényszervező iroda) 2011 májusában jött létre Bíró Szabolcs író-művelődésszervező egyéni vállalkozásaként. Célja a magyar történelem minőségi felelevenítése mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind pedig közösségépítés által. A Historium égisze alatt folyamatosan jelennek meg regények, novelláskötetek, történelmi tematikájú naptárak és képeskönyvek, illetve folyamatosan kerülnek megszervezésre írótalálkozók, középkori fesztiválok, kulturális rendezvények


ÍRÓkéz
könyvkritika

Fekete pillangók. Lenge ruhákba öltözött lepkék a maszatos kirakatüveg mögött. Nigéria mesékbe vágyó lányai. Ahol a mese a nyugati élet és színvonal, csakhogy a hús-vér szereplőjű fabulák egzotikus hősei a valóságban oly csekély mértékben lehetnek a szerencse fiai-lányai, hogy a tündérillúziók tényleg a megírt-leírt lapokon ragadnak. Chika Unigwe története azonban pont a szerencsés és jóleső kivételek közé tartozik: a nigériai írónő 8 könyvvel, novelláskötetekkel, cikkekkel és versekkel a háta mögött valódi reményt adó sikertörténet. Érdemes hát a meséjébe lapozni.


eSTéBé
Magyarpolánytól a Nyirkai-Hanyon át az Agostyáni arborétumig

Nem mostanában történt, de megjegyeztem. Régen látott ismerősömet üdvözöltem örömmel. Gyorsan elmeséltünk egymásnak mindent, ami akkoriban történt velünk. Mikor már csitult a viszontlátás öröme, megkérdeztem: Aztán mi a tervetek nyárra? Kis félmosollyal a szája szegletében így válaszolt: A szigeteken töltöm, a járdaszigeteken. Szakállas vicc, de attól tartok, manapság is sokaktól kapnám ugyanezt a választ.


eSTéBé

A Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team Alternatív Közlekedést Fejlesztő Hallgatói Közhasznú Egyesület szervezésében, munkájának irányításában végzett értékes tevékenységük, a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag takarékossági versenyein elért kiemelkedő eredmények elismeréseként, a járműipari szakmai közélet eseményeinek színesítéséért, Magyarország, Győr és az Egyetem hírnevének gyarapításáért Borkai Zsolt polgármester Győr Megyei Jogú Város Ezüst Emlékérmét adományozta Pup Dánielnek (felső kép) és Szauter Ferencnek (alsó kép), a csapat alapító vezetőinek.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A Világfa összes ágára esküszöm, hogy bár a viking történelem ismerete nem, de feléjük mutató szimpátiám itt csörgedezik az ereimben – legalábbis amíg Hallbjörn baltája, a Vargs Unda ki nem fröccsenti belőle(m) a jóleső vakhitet. Mert bizony teljességgel képes vagyok átélni ennek az északi népnek az univerzumát, s benne magukat a harcos-csodafélő embereket, akik a Ragnarök eljövetelével is törvényszerű elfogadással néztek szembe.


KORzó

Mária Terézia ismét Gödöllőre látogat. Augusztus 9-én és 10-én rendezik meg a XII. Barokk Kastélynapok színes forgatagát a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol lesz díszes hintós bevonulás, koncertek, komédiák, vásári báb- és táncelőadások gyerekeknek és felnőtteknek, parktúra, szerenád, eszem-iszom, valamint egyéb gyerekfoglalkozások.


KORzó

Az augusztus 8-10-i hétvégén kerül sor a XXII. Barokk Esküvő rendezvényeire Győr barokk belvárosának utcáin és terein. A rendkívül látványos, jelmezes felvonulással, szerenáddal, kézművesekkel, táncosokkal, változatos zenékkel és gyerekprogramokkal zajló pompázatos kor megidézésének csúcspontja a hagyományokhoz hűen egy barokk esküvő lesz valódi vőlegénnyel és menyasszonnyal.


KORzó
Pannonhalmi Jazz-Terasz

Augusztus 8-án pénteken 19.30 órakor a Pannonhalmi Apátsági Pincészet kóstolóteraszán a Csaba Tóth Bagi’s Balkan Union és Tátrai Tibor lépnek fel a Pannonhalmi Jazz-Nyár rendezvénysorozatának keretében.


KORzó
Orgonakoncert a Szentlélek templomban

Augusztus 3-án vasárnap, 18 órakor orgonakoncertre kerül sor a győri Szentlélek templom falai között. Dr. Varga László, a miskolci Deszkatemplom orgonista egyházzenésze ül az aerofon hangszer billentyűi, pedáljai és sípjai mögé, hogy három klasszikuszenei szerző műveit varázsolja csodálatos hangokká.


KORzó

Augusztus 2-án, szombaton egész napos programokkal (10-16 óráig) várja a látogatókat a XVII. Cseszneki Várjátékok a Veszprém megyei Cseszneki várnál. A hagyományoknak megfelelően újra megelevenedik a középkor látványos lovagi felfonulással, harci bemutatóval, középkori táncokkal és tárogató muzsikával.


KORzó
Élő koncert a Kozi Drink bárban

Augusztus 2-án szombaton, 21 órakor a MuSeUm Együttes kettőse, dr. Vanyus Szilvia és Bodó Csaba tart élő fellépést a Kozi Drink bárban (Városház tér 3.). A saját dalokkal érkező, 1992-ben alakult, dance, pop és mulatós műfajokban játszó formáció koncertjére a belépés díjtalan.


KORzó
Programok az Adyvárosi tó mellett

Augusztus 2-án délelőtt 10 órától az Adyvárosi tó hullámai zenés programokat tükröznek majd vissza: idén kerül először megrendezésre a Tóparty névre keresztelt programegyüttes. Az I. Tóparty rendezvénye színpadi koncertekkel, egész napos gyermek-foglalkozásokkal, interaktív játékokkal, vendéglátással várja az érdeklődőket.


KORzó
Nyáresti koncertek a Széchenyi téren

Augusztus 2-án, este 20.30-kor ismét hangulatos zenei dallamok várják a Széchenyi térre kilátogatókat: a győri belváros csodálatos barokk környezetében ezúttal a Váradi Roma Café koncertjére kerül sor a Nyáresti koncertek összefoglaló elnevezéssel illetett zenei programok részeként.


KORzó
Nyizsnyij Novgorod-i fafaragó mesterek kiállítása az Esterházy-palotában

Július 29-én 18.30-kor az Esterházy-palotában Szentek ábrázatai, világi történetek címmel nyílik meg Jelena Jeljuskina és Alekszandr Pjankov  és Nyizsnyij Novgorod-i fafaragó mesterek kiállítása. A tárlatot megnyitja dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere.  A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum új ideiglenes kiállítása megtekinthető július 30. és augusztus 8. között hétfő kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig.


KORzó
Váray Tamás zongorás estje

Július 26-án (szombaton) 18.30-kor Váray Tamás zongorás estje kezdődik az Adyvárosi Tópart Pizzéria (Ifjúság krt. 113.) teraszán. Klaszikus kávéházi muzsikában gyönyörködhetnek az oda látogatók, mely a mai modern korban igazi unikumnak számít. Ismert kávéházi zenéket elegáns prezentálásban hallgathatnak az érdeklődők.


KORzó
Kiállítás a Győri Legendák Fesztivál alkalmából

Július 18-án a Győri Legendák Fesztivál alkalmából Szódásüveg kiállítás nyílik az Esterházy-palota aulájában (Győr, Király u. 17.). A szóda feltalálása Magyarországon Jedlik Ányos győri bencés szerzetes nevéhez fűződik, aki egy új és zseniális módszert talált fel a mesterséges ásványvíz előállítására, mivel az addig használt gyártás technológiai leírásai szigorúan védettek és titkosak voltak.


KORzó
Mezei Gábor kiállítása a Magyar Ispitában

Július 17-én 17 órakor kiállítás nyílik a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) Trónszékek, kollázsképek címmel Mezei Gábor alkotásaiból. A tárlat megnyitóján Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében köszöntőt mond Fekete Dávid alpolgármester, a kiállítást Fekete György Prof. emeritus, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.


KORzó
Alkotómunka és kiállítás Győrben

Július 14. és augusztus 2. között kerül sor Győrben a 46. Nemzetközi Művésztelep eseményére, melynek során külföldi és magyar képzőművészek élnek városunkban, hogy a három hét alatt készült alkotásokból rendezett kiállítással záruljon a rendezvény, amely augsztus 2-től szeptember 7-ig tekinthető meg az Esterházy-palotában.


KORzó

A TIT Jelky Geur TIM július 13. és augusztus 10. között ingyenes ismeretterjesztő városnéző sétákat vezet a Győrben élő vagy idelátogató SINOSZ szervezetek csoportjainak (hozott jeltolmácsuk közvetítésével), illetve külhoni, magyarul tanuló, Győrbe látogató diákcsoportoknak.


KORzó
Kiállítás a Múzeumházban

Az Ír-Magyar Napok keretében nyílik meg Szabó Béla fotóművész Fotónapló: Írország című kiállítása Győrött a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.). A kiállítást Kevin Dowling Írország magyarországi nagykövete és Dr. Somogyi Tivadar Győr város alpolgármestere nyitják meg július 11-én 17 órakor. A tárlat augusztus 10-ig tekinthető meg.


KORzó
Koncertek a soproni Zenepavilonban

A nyári időszakban vasárnaponként érdemes lesz kilátogatni a soproni Várisi Zenepavilonhoz, hiszen minden alkalommal 17.00 órakor valamilyen erdei-zenei produkció várja a vendégeket, bemutatkozási lehetőséget teremtve ezzel soproni zenekaroknak, együtteseknek, kórusoknak, művészeti csoportoknak. A programsorozat szeptember 28-ig tart.


KORzó
Kiállítás a Napóleon-házban

Különleges kiállítás látható a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban: a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori kiváló grafikustanárának, Olgyai Viktornak (1870-1929) és tanítványainak 1906 és 1914 között készült, mintegy 150, ritkán látható, vagy nem is ismert művészi grafikájával ismerkedhetnek meg a látogatók.


KORzó

Eszterházi Vigasságok címmel egész nyáron átívelő, szeptember 28-ig tartó kulturális koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély 2014-ben is. A tavalyi év sikere után az Eszterházi Vigasságok közönségét idén is kiváló művészekkel és gazdag repertoárral várják. A 18 hét alatt összesen csaknem 60 hangverseny és mintegy 150 fellépő teszi felejthetetlenné az idei programsorozatot.


KORzó
Nemzetközi üvegszobrászati és iparművészeti kiállítás

Fény.Tér címmel nemzetközi üvegszobrászati és iparművészeti kiállítás tekinthető meg a pannonhalmi Hefter Galéria & Stúdióban (Tóthegy 11/A) augusztus 31-ig szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között. Előzetes bejelentkezés (info@heftergallery.com) alapján a galériát más időpontban is kinyitják. Jegyárak: felnőtteknek 400,- Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportban érkezőknek 300,- Ft.


KORzó

Két kiállítás nyílt június 20-án a Pannonhalmi Főapátság Apátsági Major Látogatóközpontban: kép és kereszténység: vizuális médiumok a középkorban, valamint Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiből címmel.


KORzó

A győri Tourinform irodában (BarossGábor u. 21.) városnézéshez idegenvezetés rendelhető magyar és idegen nyelven, előzetes bejelentkezés alapján, személyesen vagy a következő elérhetőségeken: telefon :+36-96/311-771, +36-96/336-817, e-mail: gyor@tourinform.huNyitva tartás: Hétfő - Péntek: 9.00 - 17.00, Szombat: 9.00 - 15.00, Vasárnap: szünnap.


KORzó
A Historium Kiadó novellaíró pályázata

A Historium Kiadó történelmi novellaíró pályázatot hirdet amatőr prózaíróknak Magyarország 150 éves török hódoltsága témakörében, Fegyvert s vitézt éneklek címmel. A nyertes novellák országosan terjesztett, közös kötetben jelennek meg.


KORzó
Elismerés Győr városának

Business Excellence díjat kapott városunk, amelyet az üzleti utazók szavazatai alapján ítélnek oda. A Business Traveller Hungary, Magyarország egyetlen, üzleti utazóknak és utaztatóknak szóló magazinja által meghirdetett Business Excellence díjat évente egy alkalommal tíz kategóriában adják át. A sorrendet a legkritikusabb és leginkább elfogulatlan közönség, maguk az utazók döntötték el. 


KORzó
Pályázati felhívás

A Baross úti Látogatóközpont fotópályázatot hirdet "Szeretem Győrt" címmel. A cél - Győr épített örökségének és természeti szépségeinek bemutatása mellett - annak kifejezése, hogy miért szeretjük városunkat, mit jelent nekünk Győr. A szakmai zsűri által kiválasztott művek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában kerülnek majd kiállításra augusztus 8. és szeptember 21. között


KORzó
Időszaki kiállítás

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Gyermekmúzeumában június 6-án, pénteken 17 órakor új időszaki kiállítás nyílik, Terülj, terülj, asztalkám! címmel. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Farkas Zsuzsa kurátor, grafikusművész; a tárlatot Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója nyitja meg. Helyszín: Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér - Püspöki udvarbíróház (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.). A kiállítás augusztus 31-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.


KORzó
Kiállítás június 5-től augusztus 31-ig az Esterházy-palotában

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárából és irattárából az elmúlt években több ezer fotográfia, rajz, sokszorosított grafika, japán metszet és mintakönyv került elő rejtett zugokból, szekrények tetejéről: koszos, szakadt, málladozó plakátok, plakátokhoz készült próbanyomatok. A mennyiségében legkisebb gyűjteményrész romjaiban is sejtette hajdani szépségét. Eredetük kiderítésére, a plakátgyűjtemény tudományos feldolgozására a Magyar Nemzeti Galéria két művészettörténésze, Bakos Katalin és Földi Eszter vállalkozott. Az ő munkájuk eredménye, hogy ma, igényesen feldolgozva, a kutatók és a látogatók rendelkezésére állhat ez a nagyrészt litografált, szecessziós plakátokból álló gyűjtemény.


KORzó

2014. május 24-től újra vár minden kedves Vendéget a Várkazamata, Győr múltjának jelentős műemléképülete, amely a végvárvonal leghatalmasabb erődítményeként, Bécs védelmében játszott kulcsszerepet.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.