2014.08.31. vasárnap
ARTmás
Interjú Csurák Erzsébettel

A 46. Nemzetközi Művésztelep kapcsán, mely a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban zajlott, és amelyhez kapcsolódó kiállítás még szeptember 3-ig megtekinthető a Rómer-teremben (Teleki L. u. 21.), Csurák Erzsébettel, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Kar karrier irodájának vezetőjével, címzetes főiskolai docenssel, selyemművésszel beszélgettünk.


ARTmás
Képriport

Augusztus 8-án nyílt és egészen szeptember 21-ig látható az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) a Baross úti Látogatóközpont „Szeretem Győrt” címmel meghirdetett fotópályázatának nyertes alkotásaiból rendezett tárlat. A pályázat célja Győr épített örökségének és természeti kincseinek bemutatása mellett annak kifejezése volt, hogy „miért szeretjük városunkat, mit jelent nekünk Győr”.


HELYBENjárás
Művészeti nevelés a győri Borsos-házban

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az Új Széchenyi Terv által kiírt pályázat keretében elnyert 19.198 054,- Ft uniós támogatásból valósította meg az “Egyszer volt, hol nem volt” – Művészeti nevelés a győri Borsos-házban című projektet. A támogatásnak köszönhetően 6 oktatási-nevelési intézmény diákjai vehettek részt ingyenesen múzeumi programokban.


HELYBENjárás
Képriport

Augusztus 21. és 24. között ismét zsúfolásig benépesült Győr belvárosa és a Széchenyi tér: a 2014-es Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál keretében 60 borászat várta a látogatókat nemesebbnél nemesebb, ízletesebbnél ízletesebb, valamint testtel ellátott és lélekkel megtöltött italokkal.


ARTmás
Interjú Szarka Fedor Guido-val

Idén zajlott a 46. Nemzetközi Művésztelep a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, melynek során külföldi és magyar képzőművészek alkottak együtt. A három hét alatt készült művekből rendezett kiállítás augusztus 2-től szeptember 3-ig tekinthető meg a Rómer-teremben (Teleki L. u. 21.). A Művésztelep egyik alkotója Szarka Fedor Guido, akivel a helyszínen beszélgettünk inspirációról, művészetről, szépségről...


HELYBENjárás
A Dunántúli Helikon (1938)

Sorozatunk legutóbbi darabjában már utaltam arra: az ott bemutatott Uj Pannónia mellett 1938-ban egy másik irodalmi lap is megjelent Győrött, mely a Dunántúli Helikon címet kapta megalkotóitól. Erről a rövid életű, de tartalmas és fontos folyóiratról szeretnék kissé részletesebben szólni az alábbiakban.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Fekete humorra könnyű szert tenni; egyszerűen csak olyannal kell viccelődni, amely a társadalmi konvenciók kereteibe nem fér bele, nem illik, tiltják a vallás és/vagy az erkölcsök, vagy csak pusztán elutasítja a mindenkori jóízlés. Ilyen témák többnyire a betegség, a halál, vagy bármely, az ember konkrét személyiségével és életével összefüggő paraméter.


HELYBENjárás
Képriport

Az augusztus 8-10-i hétvégén került sor idén a XXII. Barokk Esküvő rendezvényeire Győr belvárosának utcáin és terein. A rendkívül látványos, jelmezes felvonulással, szerenáddal, kézművesekkel, táncosokkal, változatos zenékkel és gyerekprogramokkal zajlott esemény pompázatos kormegidézésének csúcspontja a hagyományokhoz hűen egy barokk esküvő volt valódi vőlegénnyel és menyasszonnyal.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 13. rész

Nehéz jól leírni, mi is a dubstep.  Eredetét tekintve a londoni feketék underground tánczenei stílusából alakult ki, a UK garage-ból, amely fokozatosan elvesztette R’n’B-s jellegét, és egyre több „tér” maradt a basszusok kibontakozásának, miközben magába olvasztotta a jamaikai dub zene vibráló, lüktető atmoszféráját. Aki először hallja, annak olyan érzése lehet, mintha értelmetlen jelek és hangok egyvelege zúdulna rá.


ARTmás
Kiállítás a Győri Legendák Fesztivál alkalmából

Július 18-án nyílt meg, és augusztus hónap végéig látható az Esterházy-palota aulájában az a szódásüveg kiállítás, amelynek eszménye és tárgyi megjelenési formái Magyarországon Jedlik Ányos nevével forrtak össze. A Szódásüveg-történetek gyűjteménye a Győri Legendák Fesztivál alkalmából kapott helyet a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum programjában.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Nem igaz, hogy a szerelem falakat képes áttörni... Vagy ha mégis hiszünk benne, Andrés Baiz filmje a legjobb cáfolat erre a naiv hiedelemre. Viszont, hogy nő nőnek farkasa, utálatosa, gonosza (amennyiben közös férfiról van szó), az hótziher! Titkos szobákról sokszor készült már thriller és horror, a 2011-es spanyol-kolumbiai La cara oculta személyében drámai mélységekbe nyilalló, lélektani vetületű, klausztrofóbiás történetet kap(t)unk.


LÁThallás
Filmkritika

Mindig be kell tartanunk valamilyen utasítást, ha filmet nézünk. Hol a főszereplő miatt kell elfogultnak lennünk, hol a téma az, amely időszerűségével kötelezően levesz bennünket a lábunkról, hol pedig a műfajnak kell folytonosan felülemelkednie szemléletünkön. Az óceánjáró zongorista legendája egy mese, vagyis egyetlen kockájában sem szabad a realitást keresnünk. Ilyen szempontból pedig Giuseppe Tornatore filmje tökéletes.


ARTmás
Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár

A több, mint 20 éves rendezvényszervező tapasztalattal rendelkező Evokáció Produkciós Iroda azzal a céllal kelti életre az első budapesti Art Expo – Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár rendezvényét a budapesti HUNGEXPO G pavilonjában november 29-én és 30-án, hogy teret és lehetőséget adjon több száz amatőr képzőművésznek a bemutatkozásra.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Lasse Hallström-ről jót vagy semmit. Legalábbis ilyesféle beállítódással viseltettem a svéd rendező iránt úgy nagyjából 10 évvel ezelőttig. Én onnantól attitűdváltásnak érzem a munkáit, így mára úgy vélem, volt az Akkori (Gilbert Grape, Árvák hercege, Csokoládé, Kikötői hírek, Befejezetlen élet) és van a Mostani (Kedves John, Lazacfogás Jemenben, A hipnotizőr) Lasse Hallström.


LÁThallás

A természet egyik csodája, a fenséges Aggteleki-barlang fantasztikus cseppkő képződményei adták a hátteret St. Martin július 26-i koncertjéhez. A szaxofonművész 22 éve tér vissza a Baradla-barlangban lévő csodálatos koncertterembe, hogy a jelenlévő több, mint ezer hallgatónak egy felejthetetlen nyár estét adjon. A barlang és St. Martin zenéje páratlan élményt nyújtottak. Fogadjanak ebből egy kis képi ízelítőt, köszönet a meghívásért St. Martinnak!


LÁThallás

Napjaink vizualitásra kihegyezett trendjének köszönhetően a komolyzene művészeti ága is hemzseg a szépfiúktól és széplányoktól, de szerencsére rengeteg esetben van érték a tetszetős kinézet mögött. Illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy a külcsín a klasszikus zenét művelők között rendre belbeccsel is párosul.


ARTmás
Mezei Gábor kiállítása a Magyar Ispitában

Július 17. óta látható a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) Mezei Gábor, Munkácsy-díjas belsőépítész kiállítása. A Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György Prof. emeritus megnyitásával felavatott Trónszékek, kollázsképek című tárlat szeptember 14-ig tekinthető meg.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Van olyan film, amit a jóérzésű, igazságtalanságra kényes, saját felvilágosult, körültekintő intellektusában hívő embernek nem szabad látnia. A vadászat pont ilyen. A téma kibontása közben, amikor a kislány szájrapuszija után lassan leesik a marcangolnivaló húscafat, már tudjuk, hogy ami ezután jön, azt nem akarjuk látni.


HELYBENjárás
A GYAK látogatása a Győr Plusz Médiatáborban

Július 22-én, kedden a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) néhány tagja ellátogatott a Harcsás Judit, Orosz Sándor újságírók által vezetett és a József Attila Művelődési Házban működő Győr Plusz Médiatáborba.


LÁThallás
Tévésorozatok – 10. rész

Nehezen tudnék a Hannibal-hoz hasonlót említeni. De jobbára sehogyan se. „Olyan, mint semmi más a tévében, vagy bármi, ami valaha volt a tévében.” Ennyire morbidan beteg, képileg és érzelmileg szürreális, elképesztő stilisztikai vizualitással megrajzolt, az emberi psziché és cselekvésháló mélyére rángató látleletet még soha nem láttam. Iszonytatóan képes a hatása alá taszítani. Imádom!


HELYBENjárás
Képriport

A Széchenyi téren július 18. és 20. között tizedik alkalommal került megrendezésre a Győri Fröccsnapok. A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmával mutatta be a spriccert az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában Győrben, a Bencés Rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. Azóta a fröccs elindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig hungarikum.


HELYBENjárás
Az Uj Pannonia (1937-1938)

Sorozatunk legutóbbi részében a Győri Szemle rövid bemutatására tettem kísérletet, utalva arra: a két világháború közötti helyi időszaki sajtó egyik legnagyobb teljesítményéről van szó – mind tartalmát, mind fennállásának időtartamát tekintve. Annak ellenére, hogy – mint említettem – a Győri Szemle 1934-től szépirodalmat (verseket és elbeszéléseket) is közölt, az 1930-as évek második felében két olyan új folyóirat is indult Győrött, mely részben irodalmi lapnak tartotta magát.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Ha nem lettek volna a történelem során olyan haladó, nagyformátumú emberek, akik szó szerinti középkori attitűdünkből tovább rángatnak bennünket, még mindig a barlangokban őrjöngenénk, és a falra kennénk ürülékünket atavisztikus művész(et)i kifejezőkésztetésünk megvalósítandó. De szerencsé(nk)re voltak.


ARTmás
Képriport

Cimborák, Gyöngyvirágtól lombhullásig, Lutra, A szeleburdi család, Bohóc a falon, Ismeretlen ismerős, Az elvarázsolt dollár, Kincskereső Kisködmön, Legenda a nyúlpaprikásról, A beszélő köntös, János Vitéz, Háry János, Csizmás kandúr – mind-mind gyerekkorunk kedves filmjei, amelyeknek a plakátai a Napóleon-házban láthatók kiállítva.


HELYBENjárás
Nemzetközi fúvószenekar elismerés Debrecenben

A Koncert-fúvószenekarok Világszövetsége (WASBE) az elmúlt héten Debrecenben rendezte első kelet-európai regionális konferenciáját és nagyszabású fúvószenekari fesztiválját. A fesztivál koncertjein huszonhét hazai és külföldi koncert-fúvószenekar vett részt.


ARTmás

Koller György (1923-1996) galerista és mecénás emlékére második felesége, Koller Edit – a Magyar Művészeti Akadémia pártoló tagja, a hazai képzőművészeti élet aktív támogatója – 1997-ben díjat alapított, melyet a kuratórium immár tizenhatodik alkalommal ítélt oda egy kiemelkedő tehetségű grafikusművésznek.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Van, amikor úgy érzi az ember, hogy mennie kell. És van olyan is, amikor a hátramaradottak csupán egy szimpla hellót érdemelnek búcsúzóul. A Sundance értéktartó márkajelzése alatt futó Hello I Must Be Going végül nem szigorúan erre a sorsra juttatja főhősnőjét, pedig az irányába mutató szülői attitűd sokkal több (meg)érdemlést jogosan nem várhatna el.


LÁThallás

Rákezdtek a dobok, pillanatokkal később támogatásukról biztosították őket a rézfúvós hangszerek. Benyomult a pattogós, ütemes, lelkesítő zene a nyitott irodaablakon. Kár lett volna habozni: fiók kihúz, fényképezőgép előkap, rohanás a muzeális gyűjtemény termének épületből kiugró sarokrésze ablakához.


HELYBENjárás

A Széchenyi István Egyetem tizenöt évvel ezelőtt, 1999-ben a gépipari mérnökasszisztens akkreditált felsőfokú szakképzés indításával a térségi munkaerőpiac résztvevőivel új, a gyakorlati felkészítést erőteljesen alkalmazó együttműködési programot indított.


ARTmás
Kiállítás a Napóleon-házban

Különleges kiállítás nyílt június 21-én a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-házában: a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori kiváló grafikustanárának, Olgyai Viktornak (1870-1929) és tanítványainak 1906 és 1914 között készült, mintegy 150, ritkán látható, vagy nem is ismert művészi grafikájával ismerkedhetnek meg a látogatók.


HELYBENjárás

Negyvennégy jogi doktort avattak a győri Széchenyi István Egyetemen, a képzési követelményeket sikeresen teljesítő végzettek a rektori jogarra letett esküjét dr. Földesi Péter rektor és dr. Lévayné dr. Fazekas Judit dékán fogadta.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első (és majdan a második) világháborúhoz mérten, viszonylagos (olykor-olykor hazug) békében, ám mindenképpen kevesebb könyörületességgel, boldogsággal, hittel, reménnyel és megvalósulással, mint amelyekre azok számítottak, akik az életüket adták az áhított jövőért cserébe.


ÍRÓkéz
Személyes ünnep

Julio Cortázar (1914-1984)

Ma, augusztus 26-án lenne száz éves Julio Cortázar (1914-1984), a huszadik századi dél-amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, szerintem a világ egyik legjobb novellistája. Borges után a második legnagyobb argentin írónak tartják, de nálam ő az első – elismerve persze, hogy életművére Borges igen nagy hatással volt. A novella műfajában egyértelműen túl tudott lépni mesterén.


csakMI
A közművelődés területén végzett kimagasló munkájáért

Dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese Dr. Kovács Pál-díjat vehetett át augusztus 20-án a győrújbaráti evangélikus templomban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díszközgyűlésén.


eSTéBé
Nyitottság, elfogadás, oldottság és intenzitás

Még az utolsó napon, vasárnap késő délután is hömpölygött befelé az emberek végeláthatatlan sora az esti koncertekre. A Batthyány téri HÉV végállomáson is nagy volt a tumultus. Másnap Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, a Sziget Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta, már az adatfeldolgozás közben kiderült, hogy látogatottsági rekordot döntött a 2014-es Sziget, körülbelül 410-420 ezren vettek részt az idén.


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2014/2. szám

VII. évfolyamának második számaként 2014 nyarán jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat meleg színekbe és írásokba öltözött lapszáma. A Kisalföld szűkebb, illetve a szerves összetartozás és együttműködés érdekében szélesített tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, regényrészletek, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


eSTéBé
Dinoszauruszok az Árkádban

Nagy sikerű időszaki kiállítás augusztusban – ráadásul ingyen – a győri Árkád bevásárlóközpontban. A minden szempontból meghökkentő, figyelemfelkeltő vállalkozásnál egyrészt adott egy elsődlegesen értékcsere közvetítő hely, ahová nem azért mennek az emberek, hogy tudományos ismereteket gyűjtsenek (hacsak az aktuális divatot nem tekintjük annak), másrészt pedig igenis nagyon jók a látványos, ijesztően „élethű” monumentális dínók.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A győriek nap mint nap érdeklődve figyelik a Schlichter villa látványos megújulását. Nemsokára az emeleti híres faveranda is megint helyére kerül – ígéri az épület tulajdonosa, a Leier-cég. Együtt örülhetünk ennek, hiszen Győrben kevés az igazán jelentős faszerkezetű épület.


eSTéBé
Kabinban utazva a kilométer magas hegyre

Úgy hiszem, az életben sokszor az időzítés a legfontosabb. Hogy mondjuk éppen akkor vetődjünk a felső-ausztriai Traunsee tavának a partjára, Gmunden kisvárosába, amikor a vadonatúj, kabinos, acélkötélpályás „libegővel” 16 Eurós retúrjeggyel felszállhatunk a Grünberg hegyének kilométeres csúcsára. Az élményről fotókkal tűzdelt beszámoló következik.


ÍRÓkéz
Egy sokoldalú győri művész

Tőke Péter Miklós Győrött született 1945. augusztus 3-án. A Liszt Ferenc utcai Általános Fiúiskola után a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett 1963-ban, majd három évig fizikai munkás volt a győri Magyar Vagon- és Gépgyárban. Ekkor született a BUBU nevű képregény-figurája, amelynek a képtörténetei kéthetenként jelentek meg a gyári lapban, a Rábában.


ÍRÓkéz
Ernest Hemingway (1899-1961)

Ernest Hemingway élete nem volt kevésbé kalandos, mint a megírt történetei. Túlélt két repülőgép-balesetet, féltucatnyi komoly fejsérülést, teste több mint kétszáz repesz nyomát őrizte, térdkalácsát szétlőtték, emellett számtalan láb-kézfejsebet, lágyéksérülést szerzett.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Emberi mivoltunk fajunk felnőttkorában tipegve is gyerekként bolondul a titkokért. A rejtélyekért. A nem egyértelmű, nem vagy netán nehezen bizonyítható dolgokért, a homályba vesző tények eredetéért. Rajongunk, és felfedezni vágyjuk originál igazságukat, sokszor nem gondolván bele abba, ha sikerül felfednünk, elvész a titok(zatosságuk).


eSTéBé
Élmények a Győr Plusz Médiatáborából

Egy hetet töltöttünk Harcsás Judit és Orosz Sándor szervezésében, közvetítésével a Győr Plusz Médiatáborában. Segítőként jelen voltak Zsuzsi, Ági és Ancsa médiaszakos hallgatók is.


eSTéBé

Reguly Antal, a híres etnográfus, nyelvtudós, akit az oroszországi finnugor népek körében végzett gyűjtő- és kutatómunkája miatt az „Észak Kőrösi Csomájaként” is szokás emlegetni, 1819. július 11-én született Zircen. Élete fő céljául a finnugor nyelvrokonság megfejtését tűzte ki maga elé.


eSTéBé
Az én 30Y történetem

Soha nem gondoltam volna, hogy az igazi első a 30Y lesz. Mit sem sejtve léptem be a koncertterembe egy átlagos előadásra várva – persze az átlagos is jót takar, de nem számítottam ekkora meglepetésre. Egy kedvenc a sok közül – és hirtelen Beck Zoli és a „másik három” dalai jelentik az életet jelentő elixírt.


eSTéBé

Először a hangját hallottuk meg, a fület tépő, panaszos, de egyben indulatos ordítást. Aztán megláttuk. Elsőként csak a kezeit. Húsos, kicsi kézfejét, előrenyújtott, széttárt ujjait. Aztán a vízszintes alkarokat, a megfeszülő könyököt; majd kicsi, kerek fejét, borzas haját, óriásira nyitott száját, ahonnan az éktelen hang kiszakadt.


eSTéBé
Képriport

Lehet akármilyen egy gyerek – bár tudjuk, a gyerekek mindig jók, szépek és okosak –, legalább a nyár 3 kitűzött napján biztosan elmosolyodnak Győrben. Még a legdurcásabbak, legunatkozóbbak, legkedvetlenebbek is, hiszen ki látott már makacsul szomorkodó gyereket a Győrkőcfesztiválon, nem igaz?


eSTéBé
Képes fesztivál beszámoló

Június 27. és 29. között Szent Lászlóé volt a főszerep Győrben, hiszen lovagkirályunk személye – az itt őrzött hermával – egyértelműen városunkhoz köthető. Nevének napján az önkormányzat minden évben díszközgyűléssel tiszteleg szent királyunk előtt, a püspökség pedig évről évre szentmisével és körmenettel ünnepli a magyar történelem nagy alakját.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2014/2. szám

Pannónia dalai mellett napjainkban a földrajzi-társadalmi terület művészeti alkotásait is zengi a tájék: festmények, grafikák, kerámiák, érmek, szobrok születnek és csillognak, élnek és hatnak, lesznek maradandók és éltetők. A kortárs művészek kontúrjai érték-keretbe zárják ezt a csodálatos tájékot.


csakMI

2014. július 1-én összesen 20 hallgató vehette át a sikeresen teljesített, három modulból álló, 9 hónapig tartó segédkönyvtáros OKJ tanfolyamon szerzett bizonyítványát a Könyvtári Intézet győri képzőhelyén.


ÍRÓkéz
Interjú Grecsó Krisztiánnal

Grecsó Krisztiánnal, József Attila-díjas íróval és költővel az idei Ünnepi Könyvhét győri rendezvénysorozatán a megyei könyvtár olvasótermében beszélgettünk a Megyek utánad kötete kapcsán rendezett író-olvasó találkozót követően.


csakMI
Népszerű és klasszikus irodalmi alkotások hangzókon

A hangoskönyv világszerte népszerű műfaj, és nem véletlenül, hiszen ki-ki tetszése szerint választhat, hogy otthon, a karosszékben ülve magányosan, vagy családi körben, utazás, várakozás közben hallgatja-e meg az irodalmi alkotásokat.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből

Az 1898-ban alapított Győr Város Közkönyvtárának vezetőjét 1904-ben kereste fel özv. Milkovich Zsigmondné Zámory Mária adományozási szándékkal.


ÍRÓkéz
Interjú Bíró Szabolccsal

Igenis létezik irodalmi hűségeskü a minőségi történelem mellett, a legkézenfekvőbb példa erre a Historium Kiadó tulajdonosa, vezetője, szerkesztője és írója, Bíró Szabolcs. Az a fiatalember, aki akadályt nem ismerő kitartásával lassan-lassan etalonná válik a történelmi regények sokszor valóban békétlen harcmezején.


eSTéBé
Carnuntumtól a Somlón át Féltoronyig

Ezen a héten – a múltkori Magyarpolánytól a Nyirkai-Hanyon át az Agostyáni arborétumig tartó utazgatás után – újabb túratippeket sorolunk fel. Amennyiben Önöknek is vannak kedvenc helyeik, ismernek remek kirándulási útvonalakat – szigorúan 100 kilométeres távolságon belül – szívesen vesszük ötleteiket! Ha elegendő látnivalóról kapunk hírt, esetleg fotót, közzéteszünk még egy bónusz listát is! Leveleiket a honlap alján látható címre kérjük! Lássuk tehát szabadidős ajánlatunk második részét!


ÍRÓkéz
A Historium Kiadó

A Historium Kiadó (és egyben rendezvényszervező iroda) 2011 májusában jött létre Bíró Szabolcs író-művelődésszervező egyéni vállalkozásaként. Célja a magyar történelem minőségi felelevenítése mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind pedig közösségépítés által. A Historium égisze alatt folyamatosan jelennek meg regények, novelláskötetek, történelmi tematikájú naptárak és képeskönyvek, illetve folyamatosan kerülnek megszervezésre írótalálkozók, középkori fesztiválok, kulturális rendezvények


ÍRÓkéz
könyvkritika

Fekete pillangók. Lenge ruhákba öltözött lepkék a maszatos kirakatüveg mögött. Nigéria mesékbe vágyó lányai. Ahol a mese a nyugati élet és színvonal, csakhogy a hús-vér szereplőjű fabulák egzotikus hősei a valóságban oly csekély mértékben lehetnek a szerencse fiai-lányai, hogy a tündérillúziók tényleg a megírt-leírt lapokon ragadnak. Chika Unigwe története azonban pont a szerencsés és jóleső kivételek közé tartozik: a nigériai írónő 8 könyvvel, novelláskötetekkel, cikkekkel és versekkel a háta mögött valódi reményt adó sikertörténet. Érdemes hát a meséjébe lapozni.


csakMI

Az 1996-ban alapított Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat a magyar zenei élet szereplőit célozta meg, de nemcsak a szakmát, hanem a zenekedvelők, a klasszikus zene, a jazz és a népzene iránt érdeklődők minél szélesebb táborát is. A kiadvány alapító-főszerkesztője Retkes Attila, mellette képzett, tapasztalt cikkírók, zenekritikusok (köztük Albert Mária, Bércesi Mária, Újházy László, Várkonyi Tamás, Zipernovszky Kornél) alakítják a Gramofon arculatát. A folyóirat szerkezetében elegáns és jól áttekinthető, tematikájában szem előtt tartja a hagyományokat és a klasszikus értékeket, de nyitott a XXI. századi kulturális-zenei trendekre is.


eSTéBé
Magyarpolánytól a Nyirkai-Hanyon át az Agostyáni arborétumig

Nem mostanában történt, de megjegyeztem. Régen látott ismerősömet üdvözöltem örömmel. Gyorsan elmeséltünk egymásnak mindent, ami akkoriban történt velünk. Mikor már csitult a viszontlátás öröme, megkérdeztem: Aztán mi a tervetek nyárra? Kis félmosollyal a szája szegletében így válaszolt: A szigeteken töltöm, a járdaszigeteken. Szakállas vicc, de attól tartok, manapság is sokaktól kapnám ugyanezt a választ.


eSTéBé

A Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team Alternatív Közlekedést Fejlesztő Hallgatói Közhasznú Egyesület szervezésében, munkájának irányításában végzett értékes tevékenységük, a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag takarékossági versenyein elért kiemelkedő eredmények elismeréseként, a járműipari szakmai közélet eseményeinek színesítéséért, Magyarország, Győr és az Egyetem hírnevének gyarapításáért Borkai Zsolt polgármester Győr Megyei Jogú Város Ezüst Emlékérmét adományozta Pup Dánielnek (felső kép) és Szauter Ferencnek (alsó kép), a csapat alapító vezetőinek.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A Világfa összes ágára esküszöm, hogy bár a viking történelem ismerete nem, de feléjük mutató szimpátiám itt csörgedezik az ereimben – legalábbis amíg Hallbjörn baltája, a Vargs Unda ki nem fröccsenti belőle(m) a jóleső vakhitet. Mert bizony teljességgel képes vagyok átélni ennek az északi népnek az univerzumát, s benne magukat a harcos-csodafélő embereket, akik a Ragnarök eljövetelével is törvényszerű elfogadással néztek szembe.


KORzó

Szeptember 6-án gazdag programmal nyitja meg kapuit a VII. Likócsi Nyárbúcsúztató. A 14 órától kezdődő rendezvényen fellépnek a helyi kultúra hagyományait ápoló csoportok, többek között a Szigetközi Csutora Néptánccsoport és a Likócsi Dalkör. A sokszínű táncos és karate bemutatók, koncertek mellett egésznapos gyerekprogrammal várják a legifjabbakat.


KORzó
Kiállítás a lébényi Látogatóközpontban

Szeptember 5-én 16 óra 30-kor a lébényi Szent Jakab Látogatóközpont és Zarándokházban (Lébény, Templom tér 2.) Szobrok üzenete címmel család, gyermek, szeretet témájú kiállítás nyílik. A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg a Látogatóközpont nyitvatartási ideje alatt, hétfő kivételével naponta 9–17 óra között.


KORzó
Hangraforgó Klub

Szeptembertől folytatódnak a Hangraforgó Klub előadásai a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának Klubjában (Győr, Herman O. u. 22.). Szeptember 5-én, pénteken 17 órai kezdettel kortárs költők énekelt versei kerülnek műsorra Ki tartja ébren a csillagok tüzét? címmel.


KORzó
Dr. Lanczendorfer Zsuzsa előadása

Szeptember 4-én 17 órai kezdettel Dr. Lanczendorfer Zsuzsa néprajzkutató mesél a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában (Győr, Herman Ottó u. 22., földszint) két ballada kutatásáról: előadásában a Dely Mári és a Péri gyilkosok történeteiről hallhatnak érdekességeket a résztvevők. A rendezvényre a belépés díjtalan.


KORzó
Győrszentiván

Szeptember 6-án szombaton rendezik meg a XXIX. Szüreti Napokat Győrszentivánon. A programok déltől a szüreti karnevállal kezdődnek a Kossuth Lajos Művelődési Ház udvarán. 12 és 18 óra között a „Cserók fakanálforgató” főzőverseny zajlik majd, közben 14 órától szüreti felvonulás lesz Győrszentiván utcáin.


KORzó
Szájharmonika zene a SzínHely Kultúrpincében

Szeptember 5-én este 20 órakor a Pribojszki Mátyás Trió fellépésére kerül sor a Komédiás Étterem SzínHely Kultúrpincéjében (Czuczor Gergely utca 30.). Az egyik legismertebb hazai szájharmonikás együttesének koncertjére a jegyek elővételben 1000,- Forintba, a helyszínen 1200,- Forintba kerülnek.


KORzó
Több, mint kiállítás

Újra megrendezésre kerül a Bábolnai Gazdanapok, amely szeptember 3. és 6. között várja a gazdákat vagy az állattartás és növénytermesztés iránt érdeklődőket. A közel 22.000 m2-es kiállítási területen mintegy 170 kiállító mutatkozik be. A mezőgazdasági kiállítás szakmai programjai mellett remek szórakoztató programok gondoskodnak a hangulatról.


KORzó
Látványos matematika kiállítás

Még augusztus 31-ig látogatható a Függvények és felületek című kiállítás a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban. A látogatók számára kiderül, hogyan lehet láthatóvá tenni a számok világának absztrakt gyönyörűségét, és a 3D-s modelleket készítő számítógépes szoftverek segítségével a laikusok számára is élvezhetővé válnak a máskor érthetetlennek tűnő, több soros függvények.


KORzó

A Zsidó Nyári Fesztivál 2014-ben is közel harminc programmal várja közönségét Budapest belvárosában augusztus 31-től szeptember 7-ig. Az összművészeti fesztivál ezúttal is a tradicionális zsidó kultúra elemeiből építkezik, a programok sokszínűsége azonban igazi multikulturális eseménnyé emeli az egy hetes rendezvényt, amelynek központi helyszíne idén is a Dohány utcai zsinagóga.


KORzó
Vermes-villa

Augusztus 29. és 31. között a Historium Kiadó egy háromnapos kulturális fesztivállal ünnepli harmadik születésnapját Dunaszerdahely százesztendős kiskastélyában, a Vermes-villában. Ez alkalomból koncertek, író-olvasó találkozók, irodalmi és utcazenei pavilon, mesekuckó és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.


KORzó
Fotókiállítás az Esterházy-palotában

A Baross úti Látogatóközpont fotópályázatot hirdetett „Szeretem Győrt” címmel. A pályázat célja Győr épített örökségének és természeti kincseinek bemutatása mellett annak kifejezése, hogy miért szeretjük városunkat, mit jelent nekünk Győr. A pályázat során a szakmai zsűri által kiválasztott művek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában kerülnek bemutatásra egy kiállítás keretében, mely augusztus 8. és szeptember 21. között látogatható hétfő kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig.


KORzó
DINO Adventure az Árkádban

Az utolsó dinoszauruszok kb. 65 millió évvel ezelőtt tűntek el a Föld színéről, de addig ezek a csodálatraméltó óriások 160 millió éven át uralkodtak bolygónkon. A DINO Adventure szórakoztató kiállításának célja, hogy augusztus 31-ig a látogatók a kutatók által rekonstruált élethű, motorikus modellek segítségével betekintést nyerjenek egy letűnt világ lakóinak életébe.


KORzó
Kiállítás a Győri Legendák Fesztivál alkalmából

Július 18-án a Győri Legendák Fesztivál alkalmából Szódásüveg kiállítás nyílik az Esterházy-palota aulájában (Győr, Király u. 17.). A szóda feltalálása Magyarországon Jedlik Ányos győri bencés szerzetes nevéhez fűződik, aki egy új és zseniális módszert talált fel a mesterséges ásványvíz előállítására, mivel az addig használt gyártás technológiai leírásai szigorúan védettek és titkosak voltak.


KORzó
Mezei Gábor kiállítása a Magyar Ispitában

Július 17-én 17 órakor kiállítás nyílik a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) Trónszékek, kollázsképek címmel Mezei Gábor alkotásaiból. A tárlat megnyitóján Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében köszöntőt mond Fekete Dávid alpolgármester, a kiállítást Fekete György Prof. emeritus, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.


KORzó
Alkotómunka és kiállítás Győrben

Július 14. és augusztus 2. között kerül sor Győrben a 46. Nemzetközi Művésztelep eseményére, melynek során külföldi és magyar képzőművészek élnek városunkban, hogy a három hét alatt készült alkotásokból rendezett kiállítással záruljon a rendezvény, amely augusztus 2-től szeptember 3-ig tekinthető meg a Rómer-teremben (Győr, Teleki L. u. 21.)


KORzó
Koncertek a soproni Zenepavilonban

A nyári időszakban vasárnaponként érdemes lesz kilátogatni a soproni Várisi Zenepavilonhoz, hiszen minden alkalommal 17.00 órakor valamilyen erdei-zenei produkció várja a vendégeket, bemutatkozási lehetőséget teremtve ezzel soproni zenekaroknak, együtteseknek, kórusoknak, művészeti csoportoknak. A programsorozat szeptember 28-ig tart.


KORzó
Kiállítás a Napóleon-házban

Különleges kiállítás látható a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban: a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori kiváló grafikustanárának, Olgyai Viktornak (1870-1929) és tanítványainak 1906 és 1914 között készült, mintegy 150, ritkán látható, vagy nem is ismert művészi grafikájával ismerkedhetnek meg a látogatók.


KORzó

Eszterházi Vigasságok címmel egész nyáron átívelő, szeptember 28-ig tartó kulturális koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély 2014-ben is. A tavalyi év sikere után az Eszterházi Vigasságok közönségét idén is kiváló művészekkel és gazdag repertoárral várják. A 18 hét alatt összesen csaknem 60 hangverseny és mintegy 150 fellépő teszi felejthetetlenné az idei programsorozatot.


KORzó
Nemzetközi üvegszobrászati és iparművészeti kiállítás

Fény.Tér címmel nemzetközi üvegszobrászati és iparművészeti kiállítás tekinthető meg a pannonhalmi Hefter Galéria & Stúdióban (Tóthegy 11/A) augusztus 31-ig szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között. Előzetes bejelentkezés (info@heftergallery.com) alapján a galériát más időpontban is kinyitják. Jegyárak: felnőtteknek 400,- Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportban érkezőknek 300,- Ft.


KORzó

Két kiállítás nyílt június 20-án a Pannonhalmi Főapátság Apátsági Major Látogatóközpontban: kép és kereszténység: vizuális médiumok a középkorban, valamint Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiből címmel.


KORzó

A győri Tourinform irodában (BarossGábor u. 21.) városnézéshez idegenvezetés rendelhető magyar és idegen nyelven, előzetes bejelentkezés alapján, személyesen vagy a következő elérhetőségeken: telefon :+36-96/311-771, +36-96/336-817, e-mail: gyor@tourinform.huNyitva tartás: Hétfő - Péntek: 9.00 - 17.00, Szombat: 9.00 - 15.00, Vasárnap: szünnap.


KORzó
A Historium Kiadó novellaíró pályázata

A Historium Kiadó történelmi novellaíró pályázatot hirdet amatőr prózaíróknak Magyarország 150 éves török hódoltsága témakörében, Fegyvert s vitézt éneklek címmel. A nyertes novellák országosan terjesztett, közös kötetben jelennek meg.


KORzó
Elismerés Győr városának

Business Excellence díjat kapott városunk, amelyet az üzleti utazók szavazatai alapján ítélnek oda. A Business Traveller Hungary, Magyarország egyetlen, üzleti utazóknak és utaztatóknak szóló magazinja által meghirdetett Business Excellence díjat évente egy alkalommal tíz kategóriában adják át. A sorrendet a legkritikusabb és leginkább elfogulatlan közönség, maguk az utazók döntötték el. 


KORzó
Időszaki kiállítás

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Gyermekmúzeumában június 6-án, pénteken 17 órakor új időszaki kiállítás nyílik, Terülj, terülj, asztalkám! címmel. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Farkas Zsuzsa kurátor, grafikusművész; a tárlatot Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója nyitja meg. Helyszín: Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér - Püspöki udvarbíróház (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.). A kiállítás augusztus 31-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.


KORzó
Kiállítás június 5-től augusztus 31-ig az Esterházy-palotában

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárából és irattárából az elmúlt években több ezer fotográfia, rajz, sokszorosított grafika, japán metszet és mintakönyv került elő rejtett zugokból, szekrények tetejéről: koszos, szakadt, málladozó plakátok, plakátokhoz készült próbanyomatok. A mennyiségében legkisebb gyűjteményrész romjaiban is sejtette hajdani szépségét. Eredetük kiderítésére, a plakátgyűjtemény tudományos feldolgozására a Magyar Nemzeti Galéria két művészettörténésze, Bakos Katalin és Földi Eszter vállalkozott. Az ő munkájuk eredménye, hogy ma, igényesen feldolgozva, a kutatók és a látogatók rendelkezésére állhat ez a nagyrészt litografált, szecessziós plakátokból álló gyűjtemény.


KORzó

2014. május 24-től újra vár minden kedves Vendéget a Várkazamata, Győr múltjának jelentős műemléképülete, amely a végvárvonal leghatalmasabb erődítményeként, Bécs védelmében játszott kulcsszerepet.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.