2014.11.28. péntek
eSTéBé
Mégis, kié az ünnep?

Szeretem a karácsony előtti heteket. A titkokkal teli készülődést, a gyertyák fényét, a fűszeres illatokat. A fejtörést, hogy ki minek örülne, a koszorúkötést, a bütykölést. Még a takarítás is másképp megy, hiszen magunknak dolgozunk; számomra a tisztaság ugyanúgy az ünnepi hangulat kelléke, mint az asztaldísz, a karácsonyfa vagy a zene.


eSTéBé
2. nap

Napjainkban egyre népszerűbbek a kerékpártúrák. Választhatunk profik által szervezett utak közül, de magunk is megtervezhetünk egy felkészültségünknek és pénztárcánknak megfelelőt. Mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt, ötfős csapatunk az utóbbit választotta. Közös megbeszélés után úgy döntöttem, hogy az Őrség lesz kirándulásunk helyszíne. A tervezésnél figyelembe vettük az életkorokat (esetünkben 12-től 45-ig) és közepes edzettségünket.


ARTmás

Szerbia nem tipikus turisztikai célpont. Nehezen feledjük a délszláv háborút, pedig már másfél évtizede vége. Ismerősök, barátok riadtan kérdezik: nem lesz ott semmi gond? A közelmúltban déli szomszédunk tagjelölti státuszt kapott az Európai Unióba. Ezek is közrejátszhattak abban, hogy a Szabó Béla fotóművész által vezetett Tara fotóworkshoppal írásában foglalkozott Szerbia vezető napilapja, a Politika.


eSTéBé
Filmbemutató a börtönben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Nagytermében november 18-án kedden, 10 órakor fogvatartottak, bírók, ügyvédek, ügyészek és a sajtó képviselői gyűltek össze. Az  Ítélet Magyarországon című romák elleni sorozatgyilkosság ügyében lefolytatott pert dokumentumentáló filmet nézték meg együtt, hogy azután Mihály Attila bv. ezredes, intézetparancsnok vezetésével és Hajdú Eszter filmrendező valamint Mester Sándor producer és zeneszerző részvételével beszélgessenek a témáról.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A csavargó keze ott jár, ahová másé már nem ér el; azt markolja, amit más elengedett; azt érzi, óhajtja, kívánja, amit más mindezen emócióktól és akaratoktól megfosztott. Ott melegszik, ahol más nem keresne hőt; ott hajtja le fejét, ahová más a cipője talpát dörgöli; ott pislákoltatja halvány fényű életét, amely másnak csak a sötétség lehetetlenségét jelenti.


ARTmás
150 éve született Henri de Toulouse-Lautrec

Henri de Toulouse-Lautrec 1864. november 24-én született Albiban, Franciaország egyik legelőkelőbb grófi családjának sarjaként. Szülei első unokatestvérek voltak, testi hibái genetikai okok következményeként alakultak ki. Édesapja, miután megtudta, hogy fia nem lesz képes vele vadászni, lovagolni és más férfias játékokat űzni, többé szinte tudomást sem vett róla. Anyja viszont végig a betegágyánál állt: ekkor alakult ki közöttük a festőt egész életén végigkísérő mély szeretet.


ÍRÓkéz

„El se tudnám képzelni, hogy ne vethessem papírra azt, ami eszembe jut, s ami körülöttünk zajlik. Az írás valamiféle híradás arról, hogyan élem, értelmezem a világot.” Görgey Gábor Budapesten született 1929. november 22-én Görgey Arthur néven, az 1848/49-es szabadságharc honvédseregének főparancsnoka apai dédnagybátyja volt.


eSTéBé

„Úgy halok meg, hogy imádom Istent, szeretem a barátaimat, megbocsátok ellenségeimnek, de gyűlölök minden üldöztetést.” Voltaire utolsó szavai egész életét lefedték, ezzel az ironikus humorral és filozofikus kritikával szemlélte és élte világát.


ÍRÓkéz
Villáminterjú Andrea Weaver-rel

November 28-án 17 órakor a megyei könyvtár Marcalvárosi Fiókkönyvtárában Andrea Weaver tart könyvbemutató előadást. A Lélekmentő tudatosság (a szavak elsöprő ereje) című programmal együtt az írónő új könyve, a Calumnia című kötet bemutatójára is sor kerül. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Andrea Weaver-t.


ARTmás
Kiállítás a Cziráki Lajos Kiállítótérben

Október 21-én nyílt meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Cziráki Lajos Kiállítótérben (Liszt Ferenc u. 42., 2. emelet) az Ég és föld között című kiállítás az intézmény művész-tanárainak munkáiból. Balogh István, Borbély Károly és Szunyogh László alkotásai december 23-ig tekinthetők meg.


eSTéBé
Nemcsak „kockáknak”

Alakuló gyűlését tartotta a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (köszönet a helyszínért) néhány lelkes LEGO-t szerető felnőtt. A klubélet megalakulása mellett az döntött, hogy kulturált körülmények közt tudjanak találkozni, bemutatni egyéni alkotásaikat, valamint közös alkatrészrendeléseiket (igen, ilyen is lehetséges már) össze tudják hangolni.


ARTmás
Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében

November 5-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.) a POLI-FARBE: Újrafestett valóság című rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében. A tárlat december 2-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


ARTmás
A Győri Fotóklub Egyesület kiállítása az ETO Parkban

November 10-én, 18 órakor nyílt kiállítás a Győri Fotóklub Egyesület alkotóinak 2014. I. félévi legjobb fotóiból ESSZENCIA V. címmel, ezúttal új helyen, az ETO Parkban. Új elnökünk, Liziczai Miklós köszöntője után Dániel István fotóművész, klubunk tiszteletbeli elnöke az alábbi rendkívül precíz és részletes tájékoztatást adta az ESSZENCIA sorozatról, szakértően elemezve a jelen kiállítás szereplőit s azok alkotásait.


ÍRÓkéz
Bíró Szabolcs rendhagyó könyvbemutatója

A XIV. Győri Könyvszalon leglátványosabb könyvbemutatóját produkálta a hálás közönségnek Bíró Szabolcs, felvidéki író és könyvkiadó, a székirodalom megalkotója (Szabó Lászlóval, a Csak Van zenekar basszusgitárosával), amikor autentikus középkori öltözetű lovagokkal illusztrálta mondanivalóját Ragnarök és Non nobis, Domine 1. Kelet oroszlánja, 2. Az utolsó vörös barát című történelmi regényeivel kapcsolatban.


ARTmás
Meditatív szövegspektrumok kiállítás a Rómer-teremben

November 7-én nyílt meg Magolcsay Nagy Gábor és Pántya Bea kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Rómer-teremben (Teleki László u. 21.) METANOIA PARK címmel. A Meditatív szövegspektrumok alcímű tárlat november 30-ig tekinthető meg hétfő kivételével mindennap 10-18 óra között.


eSTéBé

„A tolerancia azt jelenti, mi tudjuk, hogy az ismereteink, tudásunk, eszközeink az igaziak, de elviseljük, toleráljuk, ha mások ezt esetleg nem tudják, és nem ennek megfelelően látják a világot, nem eszerint viselkednek, gondolkodnak, érvelnek.” (Mérő László) Az UNESCO kezdeményezésére az ENSZ – az 1993. évi 48/126-os számú határozattal – az 1995-ös évet a tolerancia évének nyilvánította, amikor nagyszabású nemzetközi kampányt szerveztek a tolerancia és az erőszakmentesség jegyében.


eSTéBé
Szabó Béla és Molnár György képriportja

Sok mindent el lehet mondani a 2014. november 7. és 9. között (a 0. nap a megyei könyvtár központi épületében november 8-án volt) lezajlott XIV. Győri Könyvszalonról, és a Győri Szalon kulturális magazinja sok mindent el is mondott róla szavakban, azonban az átélést, visszaemlékezést talán még jobban elősegíti, ha mindezt képekben is megtesszük.


ÍRÓkéz
Négy kiadvány, melyekhez a megyei könyvtárnak „köze van”

A XIV. Győri Könyvszalonon négy olyan könyv is bemutatásra került, melyek valamilyen módon kapcsolódnak az egyik fő szervezőhöz, a megyei könyvtárhoz. Kettőnek a kiadója a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, egy pedig nem is jöhetett volna létre, ha nincs a szóban forgó városi nagyrendezvény. A negyedik mű egy olyan győri családról szól, amely családi könyvtárát a városra hagyományozta, s ez most Milkovics-Zámory gyűjtemény néven a könyvtár muzeális részlegének egyik ékköve.


ÍRÓkéz
Prózaírók a Könyvszalonon

A költészet mellett a kortárs regényirodalom képviselői is megjelentek a XIV. Győri Könyvszalonon, reprezentálva a modern magyar próza sokszínűségét. Hallhattunk regénynek álcázott novellafüzérről, történelmi regényről, klasszikus és misztikus krimiről, gasztronómiai anyaregényről, „emigráns” regényről, „szenvedélyregényről”, naplóregényről, identitáskereső regényről, lélektani regényről és katasztrófaregényről.


ÍRÓkéz
Költészet a Könyvszalonon

Költészet mindig is volt, amióta ember az ember. És mindig is lennie kell. De hogyan élhet túl a fogyasztói társadalomban? Egyik módja mindenképp az, ha a költők találkozhatnak az olvasókkal. Ha minél több formában igyekszünk közvetíteni a verseket, hogy az emberekben felébresszük az igényt arra a lelkiállapotra, amit csak az élet lényegét kutató lírai nézőpont adhat. Erre adott lehetőséget a Győri Könyvszalon, amely évről évre vendégül látja a magyar irodalom színe-javát.


eSTéBé
Kuckónyi mesevilág a Könyvszalonon

Egyszer volt, hol nem volt, a színházlépcsőkön is túl, ott, ahol egy icipici kuckó oldalait gyerekrajzok burkolták, ott, ahol a papírcsipkék tornyosultak, állt egy puha fotel. Nos, ebben a Mesekuckóban, annak is a pihe-puha foteljében három nap és három délután meg se állt a „mesefolyó”, itt szorgoskodtak a Gyermekek Háza mosolygós dolgozói, megszámlálhatatlanul sok pamutbárányt bújtattak veletek együtt bundába, és csipesz-sünik tüskéi bozontosodtak szépen sorra. Ebben a picike kuckóban pihentek meg az igazi mesemondók is.


ÍRÓkéz
Csáky Anna új verseskötetének bemutatója a Könyvszalonon

November 9-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a XIV. Győri Könyvszalon keretében a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében zajlott Csáky Anna Felsebzett utak című új kötetének ünnepélyes bemutatója. Barátok, ismerősök, családtagok, szerzőtársak: a Győri Antológiaközösség alkotói s ismeretlen érdeklődők is szép számmal tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt.


ÍRÓkéz
Feljegyzések Pavlóczki Béla könyvbemutatójáról

A Győri Könyvszalon mindig tartogat valami különlegességet a helytörténet iránt érdeklődők számára. Ahogy tavaly, úgy idén is megismerkedhettünk egy-egy olyan emberrel, aki éveket áldozott arra, hogy felkutasson minden információt az őt érdeklő témáról. 2013-ban Sády Erzsébet mutatta be a régi Győrt ismertető különleges műfajú kötetét, idén pedig Pavlóczki Béla kapott lehetőséget arra, hogy báró Berg Gusztávról szóló, monografikus igénnyel megírt munkáját ismertesse a nagyközönséggel.


ÍRÓkéz

November 8-án, 13 órai kezdettel tartotta új, 15. kötetének bemutatóját a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán mintegy száz főnyi közönség előtt. A szerzők és a vendégalkotók az irodalmi kávéháznak berendezett színpadon foglaltak helyet, kis asztalok körül ülve, szinte teljesen betöltve a teret.


ÍRÓkéz
avagy Mitől zöldül a hangmérnök?

Dugig tele volt a Pódiumszínpad nézőtere, amikor a XIV. Győri Könyvszalon programjaként A Hely című rádióműsor két munkatársa Farkas Erika és Vágner Mária elfoglalta a helyét a pulpituson. Mikrofont ragadtak, és sodró lendülettel, jó kedvűen kezdtek el mesélni. Előbb a műsorról, aztán a könyvről.


ARTmás
Kiállítás az Esterházy-palotában

Október 31-én nyílt válogatás Lantai-Csont Gergely szudáni fotóiból a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Király u.17.). Az Eltűnő Núbia című kiállítást dr. Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke nyitotta meg, a tárlat november 30-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


ÍRÓkéz
Száz éve született Határ Győző

„Míg éltem, az Óhazának nem volt számomra ideje. Most már nekem nincs többé az Óhaza számára időm: nemsokára minden tengeren túl – egyesülhetek a teljes hazátlanokkal.” Száz éve, 1914-ben született Határ Győző, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, filozófus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.


ARTmás
Kiállítás az Esterházy-palotában

Október 29-én nyílt nemzetközi kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Király u. 17.) a World Art Games csoport munkáiból. A tárlat Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával valósult meg, a műalkotások november 30-ig tekinthetők meg hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


ÍRÓkéz
Egressy Zoltán a Könyvszalonon

2014. november 9-én vasárnap, 16 órakor a XIV. Győri Könyvszalon keretében Egressy Zoltánnal Pottyondy Nóra beszélgetett Százezer eperfa című könyvéről, színházról, jövőbeni tervekről és legfőképpen az írás titkairól. Sok érdeklődő gyűlt össze a Kisfaludy Teremben, ahol rendhagyó módon a színpadon most az író mutatkozott be, nem okozva csalódást.


ÍRÓkéz
V. Kortárs irodalmi vetélkedő

Az 2014-es Győri Könyvszalon keretében már V. alkalommal rendezték meg a középiskolás korosztály számára a Kortárs irodalmi vetélkedőt, melynek célja napjaink irodalmának, neves alkotóinak megismertetése a fiatal nemzedékkel. Varró Dániel, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina és Horváth Viktor után most Háy János nézhetett bele a diákok tükrébe.


ÍRÓkéz
Ifjúsági- és gyerekkönyvek a Könyvszalonon

A XIV. Győri Könyvszalon ifjúsági és gyerekirodalmi felhozatalában hol Attila király ősi városának nyomába eredhettünk a legmodernebb technikai eszközök segítségével, hol a nyolcadikos Julcsi írt leveleket barátnőjének Németországba a kosáredzésekről, hol a szobánkban élő alaktalan, nyálkás és büdös rémekkel barátkozhattunk, hol pedig szépség- és ügyességi versenyeken vehettünk részt puszirabló kalózkapitánnyal.


ÍRÓkéz
D. Tóth Kriszta könyvbemutatója

2014. november 9-én a XIV. Győri Könyvszalon annyiban bizonyosan kopírozta D. Tóth Kriszta tavalyi könyvbemutató programját, hogy csodálatos és gyönyörű személyisége ezúttal is teljesen lenyűgözte a degeszre tömött Pódiumszínpad közönségét. Talán Húszezer éjszaka sem lett volna elég minden tekintetben „kibeszélni” az életkori válság párkapcsolati, testi és lelki vetületeit, de talán ez a röpke idő is alkalmas volt a tükörbe nézés fontosságának felhívására.


ÍRÓkéz
Interjú Vekerdy Tamással

Ismét a Győri Könyvszalon vendége volt Vekerdy Tamás pszichológus. November 7-én pénteken Dávid Ádámmal A hiperaktív, figyelemhiányos gyerek című könyvről beszélgetett. A kérdéskör nagyon aktuális és égető, ugyanakkor a jövőbe mutató is. Ezt az aspektusát hangsúlyozta ki a rövid interjúban a téma szakértője.


ÍRÓkéz
70 éve halt meg Radnóti Miklós

Az irodalomtudományi kutatások szerint sok rejtély lengi körül Radnóti Miklós halálát. Amit biztosan tudunk, hogy harmadik és egyben utolsó munkaszolgálatára 1944. május 27-én hagyta el Vácot. Az egyik bori altáborban, a Heidenau-lágerben vasútépítéssel töltött mintegy három hónap után, szeptember 17-én gyalogmenetben indult haza. Október 31-én ért Szentkirályszabadjára, és itt írta meg Razglednica című versét.


ÍRÓkéz
Kertész Imre 85 éves

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. Apai ágon paraszt ősökkel, anyai ágon kolozsvári felmenőkkel rendelkezett. Saját elmondása szerint rossz gyerek, rossz tanuló volt. Származása miatt a gimnáziumban a zsidók számára fenntartott B osztályba vették fel. Míg az elemi iskolát színjelesen végezte el, addig a gimnáziumban csak bukdácsolt.


eSTéBé
Konferencia a XIV. Győri Könyvszalonon

A XIV. Győri Könyvszalonon, 2014. november 7-én zajlott konferencia – egyúttal a Magyar Elektronikus Könyvtár huszadik, valamint az Elektronikus Periodika Archívum tizedik születésnapja alkalmából – Digitális középkor? – A digitálisan születő kultúra könyvtári megőrzéséről címmel és témájában. A szimpóziumon egyaránt hallhattunk előadást az Internet mulandóságáról és tünékenységéről, a repozitóriumok elengedhetetlen szükségességéről, az Europeana 1989 projektjéről, a digitális tartalmak közkönyvtári gyűjtéséről, valamint a múzeumi aggregáció kérdéseiről.


ÍRÓkéz
Villáminterjú Zalán Tiborral

November 9-én vasárnap 17 órától találkozhat a győri közönség a 60 éves Zalán Tiborral, a József Attila-díjas író-költő-dramaturggal, a Győri Nemzeti Színházban, a Pódiumszínpadon a XIV. Győri Könyvszalon keretében. Ez alkalomból készült vele egy rövid interjú.


ÍRÓkéz
Könyvszalon 0. nap

A tavalyi sikeres program után idén is 0. nappal indult a Győri Könyvszalon. November 6-án csütörtökön irodalmi estekkel és rendhagyó órákkal várták az érdeklődőket és iskolai osztályokat a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubjában. A téma, melyet ebben az évben a rendezvény középpontjába állítottak: Radnóti és kora.


ÍRÓkéz
Antall István laudációja

Minden megszólalása maga a harmónia. Akár zene, akár élőszó, akár vers. Otthonosság rejlik ebben a lírában, ismerősség, amiben éppen annyira benne van a forma ismeretének magabiztossága, mint annak szabadsága, éppen annyira működik általa az invenció, mint amennyire az intellektus, és éppúgy hangsúlyos a derű, mint a nyugtalanító titok: az elmúlás drámája.


ARTmás
Eredményhirdetés

A Gyermekek Háza és a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér rajzpályázatot hirdetett a XIV. Győri Könyvszalon alkalmából. A pályázati felhívás a FEHÉRLÓFIA című meséhez kapcsolódott: e mese ihlette alkotásokat, illusztrációkat vártak a szervezők a 4-11 éves korosztálytól. Rengeteg pályamunka érkezett, melyekből két korosztályban 5-5 rajzot díjaztak. A díjak átadására november 9-én (vasárnap) 11 órakor a Könyvszalon nagyszínpadán kerül sor.


ÍRÓkéz
Varró Dániel villáminterjú

A 2011-es Könyvszalon-díjas Varró Dánielt nem kell bemutatni a közönségnek, a nagy sikerű Akinek a lába hatos és az Akinek a foga kijött után a dackorszak kerül terítékre legújabb mondókáskönyvében, amelyben nem bátorság garantálni, hogy Maros Krisztina rajzai sem lesznek kevésbé imádnivalóak. A szerző a XIV. Győri Könyvszalonbeli találkozás előtt (Győri Nemzeti Színház, Kisfaludy Terem, 15 óra) 3 villámkérdésre adott villámválaszokat.


eSTéBé
Villáminterjú Hozleiter Fannyval

November 8-án szombaton, 16 órakor lesz alkalma találkozni a győrieknek Hozleiter Fanny-val, azaz Mosolykával Te döntesz! című könyvének bemutatóján a XIV. Győri Könyvszalon programjainak keretében a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán. Ennek kapcsán beszélgettünk vele néhány percet, ami igazán különlegesre sikerült.


ÍRÓkéz
Hozleiter Fanny döntése

Lehet-e IGENként tekinteni az életre, amely rögtön a kezdetkor NEMet mond nekünk? S ha eltökélten a TALÁNt választjuk, felvértezvén a CSAKAZÉRTISsel, megkapjuk-e a BIZTOSANt? „Hozleiter Fanny vagyok, 20 éves, izomsorvadással születtem... Elhatároztam, hogy megcsinálom, megmutatom, nincs lehetetlen. Lábra állok, s az asztalon fogok táncolni ígéretemhez híven.”


eSTéBé
Halloween a győri állatkertben

A Xántus János Állatkert (Kiskút liget) kezdeményezése – hogy Halloween alkalmából jelmezbe öltözteti a „terepet”, bedobnak néhány rendezvényt, és megmutatják a közönségnek az ismerős állatokat éjszakai környezetükben – telitalálat; s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a hatalmas tömeg, mely elárasztotta a hangulatos ösvényeket.


ARTmás
Születésnapi ünnepség a szobrászművész múzeumában

Varga Imre, a XX. század magyar szobrászatának egyik legmeghatározóbb, legtöbbet foglalkoztatott, kiapadhatatlan alkotóerejű, hosszú, termékeny élettel megáldott zsenije barátai, tisztelői körében ünnepelte 91. születésnapját abban az óbudai kiállítóházban (1033 Budapest, Laktanya u. 7.), amelyet 1983-ban hoztak létre, otthont adva alkotásainak és egy találkozóhelynek.


ÍRÓkéz
Megjelent a Győri antológia új kötete

Hagyománnyá vált, hogy a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség évente kiad a szerzők alkotásaiból egy-egy gyűjteményes kötetet, melyet a Győri Könyvszalonon mutat be olvasóinak. Az idei, 15. című jubileumi kötet összegző jellegű, az eddigi kiadványok legfontosabb üzeneteit tartalmazza, a közösség életének ünnepi eseményeit pedig színes fotók szemléltetik.


ÍRÓkéz
Csáky Anna új verseskötete

Csáky Anna kötetének tizenhárom fejezete a lélek belső útjaiban tükröződő külső valóság szerteágazó jelenségein kíséri végig az olvasót, s a napi aktualitásokat kerülve, egyetemes szintre emeli a témát, a mondanivalót. A Felsebzett utak cím tömören és láttató módon jelzi a versek hangulati tartalmát: a lét sötét, szomorú, drámai fordulatait, a múltból a jelenen át ívelő, jövőbe tartó útjait.


eSTéBé
Beszélgetés László Csaba régésszel

Október 30-án a Mesterek és tanítványok című sorozat utolsó beszélgetésével zárult a Múzeumok Őszi Fesztiválja a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Apátúr Házában. A vendég ezúttal László Csaba, győri származású régész volt, akihez Erős Erika műemléki- és Losonczi Máté régészeti felügyelők csatlakoztak beszélgetőtársként.


eSTéBé
Szabadhegyi találkozás Borbás Marcsival

Október 30-án a József Attila Művelődési Házban Borbás Marcsi volt a vendége Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőnek a Szabadhegyi Találkozások elnevezésű beszélgetős műsorban. A Magyar Televízió népszerű műsorvezetője jelenleg a Gasztroangyal című sorozat házigazdájaként kalauzolja a nézőket a képernyők előtt.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Rohanó világunk” – mennyiszer halljuk és mondjuk ezt a már-már közhelyszerű kifejezést. Úgy tüntetjük fel magunkat, embereket, mintha elszenvedői lennénk ennek a nyugtalanságnak, felgyorsult tempónak, pedig nem a Nap, a bolygónk, vagy épp az évszakok kezdtek elvadult vágtázásba...


ÍRÓkéz
Interjú Bíró Szabolccsal

A XIV. Győr Könyvszalon nyitónapján, 2014. november 7-én, pénteken délután 16 órakor a vikingek és a középkori magyar lovagok megszállják a Pódiumszínpad elmúlt korokat és -világokat megidéző deszkáit, hogy uruk és parancsolójuk, Bíró Szabolcs író vezényletére parádézzanak egyet a közönség tiszteletére.


ÍRÓkéz

Dylan Marlais Thomast már életében a 20. század legjelentősebb angol költőjének tartották. A walesi költő és prózaíró népszerűségében nagy szerepe volt harsány megjelenésének, ragyogó felolvasásainak. Verseire a romantikus sokszínűség mellett jellemző volt az erős zeneiség is, költészetét a nemiség, a halál, a bűn, a megváltás, a teremtés és a pusztulás témái kísérték végig. Egész pályáját a halál gondolata hatotta át.


ÍRÓkéz
95 éves lenne a brit írónő

Doris Lessing 2007-ben, 87 évesen kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Ezzel ő lett minden idők legidősebb irodalmi díjazottja és egyben a tizenegyedik női irodalmi Nobel-díjas. A kitüntetés odaítélésének indoklásában, valamint a méltatásban „azt a női tapasztalatokkal rendelkező elbeszélőt” díjazták, „aki (műveiben) kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt”.


ÍRÓkéz
Találkozás Fábián Jankával

Fábián Jankával, a történelmi-romantikus regényeiről ismert fiatal írónővel való találkozással zárult a 2014-es Országos Könyvtári Napok győri megyei könyvtári programsorozata október 17-én a Kisfaludy Károly Könyvtár olvasótermében. Az Emma-trilógia, A német lány, Az angyalos ház, a Lotti öröksége bestseller szerzője kedvesen és teljesen megközelíthetően beszélt mesélőkedvről, regényhőseiről, történelemről, alkotói folyamatáról, valamint jövőbeni terveiről.


ÍRÓkéz
A magyar reneszánsz szerelmi líra megteremtője

Egy méltatlanul elfeledett költő, Balassi Bálint születésének 460. évfordulóját ünnepeljük október 20-án. Talán már csak középiskolai tanulmányainkból dereng fel néhány versének címe vagy egy-egy sora. Tudjuk még például, mi az a Balassi-strófa? Az évforduló kapcsán emlékezésül elevenítsük fel életének néhány fontos pillanatát.


ÍRÓkéz
Déry Tibor emlékezete

A cikk írásához készülődve egy régebbi kiadású irodalomtörténeti könyvet kaptam le otthon a polcról. A Déryről szóló fejezet így kezdődik: „A szocialista magyar próza mindeddig legkiemelkedőbb alkotásai Déry Tibor (1894. október 18. – 1977. augusztus 18.) nevéhez fűződnek.” Érdeklődési körömtől távol esik a politika, műveit nem így szemlélem – bevallom, pártos írásait nem is olvastam –, de Eszter, Luca és Niki miatt könyveinek ott a helye a polcomon.


ARTmás
Kiállítás észt, finn és magyar alkotók képregényeiből

Október 4-én nyílt kiállítás észt, finn és magyar alkotók képregényeiből a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Püspöki udvarbíróház, Apor Vilmos püspök tere 2.) Kép-kép-képregény! – Reggel, délben, este címmel.


ÍRÓkéz
Interjú Zsubrits Zsolttal

Zsubrits Zsolttal a XIV. Győri Könyvszalonra (2014. november 7-9.) megjelenő FinomSZER című kötete kapcsán beszélgettünk a belső fejlődésről, a lélek táplálásának fontosságáról. A szerző önmagát útonjáró embernek tartja. Épp ez a belső ösvény szolgál gazdag forrásanyaggal az íráshoz, amely eszközzé válhat annak a kezében, aki néhányszor már megküzdött önmagával, és megosztaná a tapasztalatait másokkal is.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2014/3. szám

A kortárs művészeti kalandozások kora ezúttal Közép-Csehországba vezet bennünket festményekkel, grafikákkal, szobrokkal, és a mögöttük születő-csillogó, maradandóan élő és éltető személyiségekkel. A Kutná Hora-i Felix Jenewien Galériában 1996 és 2014 között bemutatkozó művészekre összpontosító őszi lapszám színei, mintái és formái bizonyítják: nem létezik elzárt lélek a kultúra országútjától.


ARTmás
Interjú Szalay Rózsával

Szalay Rózsa a varrás szerelmese. Keze alól gyönyörű textilköltemények, hímzett, foltvarrott csodák kerülnek ki nap, mint nap. Ezt a szépséget bárki megcsodálhatja, ha betér hozzá a Kossuth utca 12. szám alatt található Cuca Foltja Kézimunka Kelléktár és Műhelybe, mely akár kiállítóteremnek is nevezhető, annyi mesét rejtő, míves kézimunkát vehet szemügyre a látogató. Rózsa a varrást nemcsak műveli, de tanítja is, mert szeretné átadni az alkotás örömét másoknak is.


eSTéBé
Városunk is az OpenStreetMap rendszerében

A „Camelot” Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete évek óta végez akadálymentességi felméréseket – elsősorban Győrben. A munkába a kezdetektől bekapcsolódtak a Széchenyi István Egyetem mérnök és szociális munkás szakos hallgatói is. Az együttműködés eredményeként eddig több, mint száz győri helyszín teljes körű felmérése történt meg hat kategóriában, egy közösen kidolgozott módszertan szerint: ügyintézés, szórakozás, oktatás, étterem/kávézó, egészségügy.


ÍRÓkéz
A Magyar Népmese Napja Benedek Elek születésnapján

A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük 2005 óta szeptember 30-án, a legnagyobb magyar mesemondó, Benedek Elek születésnapján. A Nemzetközi Olvasástársaság hazai tagszervezetének a jeles alkalom kijelölésével az volt a célja, hogy a népmesék fennmaradjanak, és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A háborúellenes regények legnagyobb veszélyei, hogy vagy képtelenek olyan hatásfokkal érvényesülni, amekkorával szándékaik szerint íródtak, vagy pedig túlontúl maguk alá gyömöszölnek elborzasztó súlyukkal. A végeredmény mindkét esetben hasonló – a könyv nem éri el a célját, pedig ezeknek a műveknek a létjogosultsága szinte kizárólagosan a feldolgozható tanulságban, a pozitív meggyőz(őd)ésben, a maradandó nyomot hagyó elrettentésben áll.


eSTéBé

A kalandvágyó emberek sokat mozdítottak anno a világ kerekén. Marco Polo, Magellán, Humboldt, Julianus, Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéry Ármin... s még sorolhatnánk az ismert neveket, ráadásul a sok-sok matrózt, kereskedőt, peregrinust, akik anonim módon járultak hozzá a haladáshoz. Hoztak-vittek új ismereteket, fűszereket, selymet, lőport, információt.


ARTmás
Interjú Lakatos Krisztiánnal

Mindenki hallott már a Győri Fotóklubról, sokan látták képeiket is, de vajon hányan ismerik a történetét, céljait, munkáját, eredményeit vagy helyét szeretett városunk kulturális életében? Hányan tudják, mit csinál ez az 56 éves közösség, és hogyan lehet bekerülni közéjük? Lakatos Krisztiántól, a klub elnökétől kaptunk választ ezekre a kérdésekre.


eSTéBé

Hétfő reggel, még mindig esik, tumultus a buszon, az emberek morgolódnak. Miért nem adja át a helyét?! Ezek a mai fiatalok! Miért nem küldenek csuklós buszt, ha ilyen sokan vannak?... Az emberek minden feszültsége és szomorúsága ott sűrűsödik ezen a kicsi buszon, a Szent István úton haladva a Városháza felé. Ilyenkor eszembe jut, hogy a jókedv egy erő, és minél nagyobb a sötétség kint, annál nagyobb szükség van a belülről jövő derűre.


eSTéBé
1. nap

Napjainkban egyre népszerűbbek a kerékpártúrák. Választhatunk profik által szervezett utak közül, de magunk is megtervezhetünk egy felkészültségünknek és pénztárcánknak megfelelőt. Mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt, öt fős csapatunk az utóbbit választotta. Közös megbeszélés után úgy döntöttem, hogy az Őrség lesz kirándulásunk helyszíne. A tervezésnél figyelembe vettük az életkorokat (esetünkben 12-től 45-ig) és közepes edzettségünket.


ÍRÓkéz
Cs. Németh Margit könyvbemutatója a megyei könyvtárban

Szeptember 18-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében mutatta be füveskönyvét Tegyél, hogy legyél! címmel Cs. Németh Margit, aki közel 20 éve súlyos betegségből épült fel. Gyógyulásának tapasztalatairól, a gyógynövények erejéről írt harmadik, önálló könyvében. Tette mindezt, hogy családtagjai mellett másokon is segítsen.


ÍRÓkéz

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünnepeljük a Magyar Dráma Napját annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének az ősbemutatója a Nemzeti Színházban (Paulay Ede színpadra állításában). A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek szélesebb megismertetésére, illetve, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására.


ÍRÓkéz
Folyóirat ajánló

A Tudorka ismeretterjesztő gyermekmagazin a Graph-Art Stúdió egyik legszínvonalasabb lapja. 1999 februárjától jelenik meg, évi 10 számmal havonta a 7-11 éves korosztály számára. Magyarországon már a megjelenés hónapjában piacvezető helyre került, és népszerűsége azóta sem csökkent.


ÍRÓkéz
A könyv és a belőle készült filmadaptáció(k)

Elég csak az egyiküknek nemet vagy igent mondani a tizenkettőből. Ahhoz, hogy ne születhessen ítélet. Mert egyöntetű döntés szükségeltetik, ha (további) életet, vagy (egyszeri, megismételhetetlen) halált akarnak adni a vádba fogottnak. Egy igen, illetve egy nem az élet. Ha ez nem súly a lelkiismereten, akkor semmi. Dühből tanácsot fogadni pedig emberi természetünk egyik legnagyobb hibája.


eSTéBé
I. színházmarketing konferencia Győrben

Szeptember 8-án hétfőn a Győri Nemzeti Színházban tartották az első hazai színházmarketing konferenciát. „A kultúra pénzbe kerül, de a kulturálatlanság sokkal többe...” – ez volt az egyik mottója az égető igényre válaszoló rendezvénynek, melyet a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Színházi Társaság és a Győri Nemzeti Színház együttműködésben szervezett meg. A konferencia tapasztalatairól Pottyondy Nórával, a színház kulturális menedzserével beszélgettünk.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A három hónapos csecsemő, Lyse-Rose de Carville az 1980. december 23-ára virradó éjjelen egy repülőszerencsétlenség következményeként százhatvannyolcad-magával halálát lelte a francia-svájci határon fekvő Terrible-hegy lejtőjén lezuhanó, Isztambulból Párizsba tartó Airbus 5403-as gép roncsai között.


ÍRÓkéz
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 1. rész

Szeptemberben vidéken és a fővárosban, határainkon innen és túl, újra megnyitják kapuikat a magyar nyelven játszó kőszínházak. Az új színházi évad kezdetére időzítve a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér muzeális gyűjteményéből a Győr-Moson-Sopron megyéhez ezer szállal kötődő Széchenyi István Magyar játékszínrül címmel 1832-ben megjelent röpiratának legfontosabb gondolatait ismertetem, másrészt a magyar nyelven játszó színház felépítésének kezdeti nehézségeiről is írok.


ARTmás
Interjú Csurák Erzsébettel

A 46. Nemzetközi Művésztelep kapcsán, mely a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban zajlott, és amelyhez kapcsolódó kiállítás még szeptember 3-ig megtekinthető a Rómer-teremben (Teleki L. u. 21.), Csurák Erzsébettel, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Kar karrier irodájának vezetőjével, címzetes főiskolai docenssel, selyemművésszel beszélgettünk.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első (és majdan a második) világháborúhoz mérten, viszonylagos (olykor-olykor hazug) békében, ám mindenképpen kevesebb könyörületességgel, boldogsággal, hittel, reménnyel és megvalósulással, mint amelyekre azok számítottak, akik az életüket adták az áhított jövőért cserébe.


ÍRÓkéz
Személyes ünnep

Julio Cortázar (1914-1984)

Ma, augusztus 26-án lenne száz éves Julio Cortázar (1914-1984), a huszadik századi dél-amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, szerintem a világ egyik legjobb novellistája. Borges után a második legnagyobb argentin írónak tartják, de nálam ő az első – elismerve persze, hogy életművére Borges igen nagy hatással volt. A novella műfajában egyértelműen túl tudott lépni mesterén.


ARTmás
Interjú Szarka Fedor Guido-val

Idén zajlott a 46. Nemzetközi Művésztelep a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, melynek során külföldi és magyar képzőművészek alkottak együtt. A három hét alatt készült művekből rendezett kiállítás augusztus 2-től szeptember 3-ig tekinthető meg a Rómer-teremben (Teleki L. u. 21.). A Művésztelep egyik alkotója Szarka Fedor Guido, akivel a helyszínen beszélgettünk inspirációról, művészetről, szépségről...


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2014/2. szám

VII. évfolyamának második számaként 2014 nyarán jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat meleg színekbe és írásokba öltözött lapszáma. A Kisalföld szűkebb, illetve a szerves összetartozás és együttműködés érdekében szélesített tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, regényrészletek, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A győriek nap mint nap érdeklődve figyelik a Schlichter villa látványos megújulását. Nemsokára az emeleti híres faveranda is megint helyére kerül – ígéri az épület tulajdonosa, a Leier-cég. Együtt örülhetünk ennek, hiszen Győrben kevés az igazán jelentős faszerkezetű épület.


ARTmás
Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár

A több, mint 20 éves rendezvényszervező tapasztalattal rendelkező Evokáció Produkciós Iroda azzal a céllal kelti életre az első budapesti Art Expo – Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár rendezvényét a budapesti HUNGEXPO G pavilonjában november 29-én és 30-án, hogy teret és lehetőséget adjon több száz amatőr képzőművésznek a bemutatkozásra.


eSTéBé
Kabinban utazva a kilométer magas hegyre

Úgy hiszem, az életben sokszor az időzítés a legfontosabb. Hogy mondjuk éppen akkor vetődjünk a felső-ausztriai Traunsee tavának a partjára, Gmunden kisvárosába, amikor a vadonatúj, kabinos, acélkötélpályás „libegővel” 16 Eurós retúrjeggyel felszállhatunk a Grünberg hegyének kilométeres csúcsára. Az élményről fotókkal tűzdelt beszámoló következik.


ÍRÓkéz
Egy sokoldalú győri művész

Tőke Péter Miklós Győrött született 1945. augusztus 3-án. A Liszt Ferenc utcai Általános Fiúiskola után a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett 1963-ban, majd három évig fizikai munkás volt a győri Magyar Vagon- és Gépgyárban. Ekkor született a BUBU nevű képregény-figurája, amelynek a képtörténetei kéthetenként jelentek meg a gyári lapban, a Rábában.


ÍRÓkéz
Ernest Hemingway (1899-1961)

Ernest Hemingway élete nem volt kevésbé kalandos, mint a megírt történetei. Túlélt két repülőgép-balesetet, féltucatnyi komoly fejsérülést, teste több mint kétszáz repesz nyomát őrizte, térdkalácsát szétlőtték, emellett számtalan láb-kézfejsebet, lágyéksérülést szerzett.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Emberi mivoltunk fajunk felnőttkorában tipegve is gyerekként bolondul a titkokért. A rejtélyekért. A nem egyértelmű, nem vagy netán nehezen bizonyítható dolgokért, a homályba vesző tények eredetéért. Rajongunk, és felfedezni vágyjuk originál igazságukat, sokszor nem gondolván bele abba, ha sikerül felfednünk, elvész a titok(zatosságuk).


eSTéBé

Reguly Antal, a híres etnográfus, nyelvtudós, akit az oroszországi finnugor népek körében végzett gyűjtő- és kutatómunkája miatt az „Észak Kőrösi Csomájaként” is szokás emlegetni, 1819. július 11-én született Zircen. Élete fő céljául a finnugor nyelvrokonság megfejtését tűzte ki maga elé.


eSTéBé
Az én 30Y történetem

Soha nem gondoltam volna, hogy az igazi első a 30Y lesz. Mit sem sejtve léptem be a koncertterembe egy átlagos előadásra várva – persze az átlagos is jót takar, de nem számítottam ekkora meglepetésre. Egy kedvenc a sok közül – és hirtelen Beck Zoli és a „másik három” dalai jelentik az életet jelentő elixírt.


eSTéBé

Először a hangját hallottuk meg, a fület tépő, panaszos, de egyben indulatos ordítást. Aztán megláttuk. Elsőként csak a kezeit. Húsos, kicsi kézfejét, előrenyújtott, széttárt ujjait. Aztán a vízszintes alkarokat, a megfeszülő könyököt; majd kicsi, kerek fejét, borzas haját, óriásira nyitott száját, ahonnan az éktelen hang kiszakadt.


ÍRÓkéz
Interjú Grecsó Krisztiánnal

Grecsó Krisztiánnal, József Attila-díjas íróval és költővel az idei Ünnepi Könyvhét győri rendezvénysorozatán a megyei könyvtár olvasótermében beszélgettünk a Megyek utánad kötete kapcsán rendezett író-olvasó találkozót követően.


ÍRÓkéz
Interjú Bíró Szabolccsal

Igenis létezik irodalmi hűségeskü a minőségi történelem mellett, a legkézenfekvőbb példa erre a Historium Kiadó tulajdonosa, vezetője, szerkesztője és írója, Bíró Szabolcs. Az a fiatalember, aki akadályt nem ismerő kitartásával lassan-lassan etalonná válik a történelmi regények sokszor valóban békétlen harcmezején.


ÍRÓkéz
A Historium Kiadó

A Historium Kiadó (és egyben rendezvényszervező iroda) 2011 májusában jött létre Bíró Szabolcs író-művelődésszervező egyéni vállalkozásaként. Célja a magyar történelem minőségi felelevenítése mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind pedig közösségépítés által. A Historium égisze alatt folyamatosan jelennek meg regények, novelláskötetek, történelmi tematikájú naptárak és képeskönyvek, illetve folyamatosan kerülnek megszervezésre írótalálkozók, középkori fesztiválok, kulturális rendezvények


ÍRÓkéz
könyvkritika

Fekete pillangók. Lenge ruhákba öltözött lepkék a maszatos kirakatüveg mögött. Nigéria mesékbe vágyó lányai. Ahol a mese a nyugati élet és színvonal, csakhogy a hús-vér szereplőjű fabulák egzotikus hősei a valóságban oly csekély mértékben lehetnek a szerencse fiai-lányai, hogy a tündérillúziók tényleg a megírt-leírt lapokon ragadnak. Chika Unigwe története azonban pont a szerencsés és jóleső kivételek közé tartozik: a nigériai írónő 8 könyvvel, novelláskötetekkel, cikkekkel és versekkel a háta mögött valódi reményt adó sikertörténet. Érdemes hát a meséjébe lapozni.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A Világfa összes ágára esküszöm, hogy bár a viking történelem ismerete nem, de feléjük mutató szimpátiám itt csörgedezik az ereimben – legalábbis amíg Hallbjörn baltája, a Vargs Unda ki nem fröccsenti belőle(m) a jóleső vakhitet. Mert bizony teljességgel képes vagyok átélni ennek az északi népnek az univerzumát, s benne magukat a harcos-csodafélő embereket, akik a Ragnarök eljövetelével is törvényszerű elfogadással néztek szembe.


eSTéBé
40 éves lett a Bűvöskocka

Amikor Rubik Ernő képzeletében 1974-ben először jelent meg a bűvös kocka, tudta, hogy nagy dolgot alkotott. A Rubik-kocka ma már a mindennapi élet szavai közé tartozik: címszó például az Oxford English Dictionary-ban. Felvirágoztatott egy sok millió dolláros iparágat; filmek és dalok emlegetik; van, akinek megtámadja a hüvelykujját vagy csuklóját; másoknak meggyógyítja a teniszkönyökét. Idén pedig már 40 éves.


LÁThallás
Gondolatok a Győri Filharmonikus Egyetemi Kórus madrigálestje kapcsán

Fiatal, mégis érett és muzikális énekesek és zenészek közös produkcióját hallhatta a győri közönség november 26-án szerdán az Egyetemi Hangversenyteremben, a volt Zsinagógában. Haui Lóránt művésztanár, aki már 2005 óta vezeti a SZE – Varga Tibor Zeneművészeti Intézet Egyetemi Kórusát, erre az alkalomra is nagyon gazdag és különleges programot állított össze a kiváló képességű kórusnak.


LÁThallás
Magyar film a II. világháborúról

November 27-től a II. világháború elevenedik meg a vásznon: számtalan speciális effekt, látványos akciójelenetek, gyorsítások és szuperlassítások, valamint népzenei elemeket használó rockzene jellemzik a független magyar filmet. A Drága Elza! azonban nem csupán egy háborús mozi, annál sokkal több: megmutatja, hogy legnagyobb harcainkat saját magunkkal vívjuk, és rávilágít arra is, hogy mire vagyunk képesek a szerelemért.


HELYBENjárás
Orbánné Dr. Horváth Márta helytörténész előadása

Akik november 20-án a megyei könyvtár vendégei voltak, Orbánné Dr. Horváth Márta képes-zenés helytörténeti invitálásában lehetett részük. Az előadóval képzeletbeli időutazást tettek a XIX. és XX. századi Győrben, s a történelem vonatán utazva állomásról állomásra érkezve csodálkozhattak rá a megelevenedő múltra. Szemük előtt tárult fel Győr város kulturális-szórakoztató infrastruktúrája a kiépülése sorrendjében.


LÁThallás
Vígopera koncert a Richter-teremben

A győri hangverseny-látogatókat évek óta megörvendeztetik egy-egy koncertszerű operaelőadással. Az elmúlt évek folyamán olyan komoly operák hangzottak fel a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével, mint a Tosca, a Norma, A trubadúr, vagy épp a Traviata, amelyekben a Magyar Állami Operaház neves szólistái (pl. Lukács Gyöngyi, Wiedemann Bernadett, Sümegi Eszter, Fekete Attila) léptek fel vendégként.


LÁThallás
Új formátumú előadás a Rómer Házban

Újabb remek előadással varázsolta el közönségét az Import Impró Társulat november 22-i, pénteki fellépése során a Rómer Házban. Mindamellett, hogy a tőlük megszokott humorban és improvizációs tehetségben lelhette örömét a néző, egy egészen új formátumot mutattak be. Epizód című debütáló előadásuk most először volt látható a színpadon.


HELYBENjárás

2014. december 12-től december 22-ig Győr ad otthont az U-16-os Nemzetközi Sakk Olimpiának. A szövetség a 2020-as felnőtt világversenyre is pályázik. Az idén a felnőtt válogatott ezüstérmet szerzett a tromsői sakkolimpián, így az év végi U16-os ifjúsági versenysorozat hazai rendezése több, mint aktuális és megérdemelt.


LÁThallás
SZE – Varga Tibor Zeneművészeti Intézet

November 19-én rendezték meg a Széchenyi István Egyetemen a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciát. A rendezvényen a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet is szerepelt. A zenészek és énekesek megmérettetése az egykori győri zsinagógában, az Egyetemi Hangversenyteremben zajlott.


LÁThallás
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Saint-Exupéry A kis herceg című regényében, miközben a róka a kis herceg érkeztét várja, öröm költözik a szívébe. Hasonlóan az öröm érzése kerítette hatalmába mindazokat, akik – a korábbi előadásokhoz hasonlóan – a zenei csemege biztos tudatában tisztelték meg a Hangraforgó együttest odaadó figyelmükkel november 14-én, a megyei könyvtár Klubjában.


LÁThallás
Természetfilm Földünk legnagyobb kiterjedésű esőerdejéről

A megyei könyvtár Klubhelyiségében, a Filmklub programjának keretében került sor az Amazónia című 2013-as, francia-brazil természetfilm bemutatására, amely egy repülőgép-szerencsétlenség kapcsán ketrecéből szabadult majomkölyök szemszögéből mutatja be az amazóniai őserdő – Földünk legnagyobb kiterjedésű esőerdeje – világát.


LÁThallás
Szerezzenek maguknak néhány szép estét!

Miképpen? Nagyon egyszerű. Péntekenként telepedjenek le a televízió elé, úgy negyed kilenc tájt, és kapcsoljanak az M1 csatornára. 20.20-kor kezdődik ugyanis a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny középdöntője.


LÁThallás
Első koncert a Richter-teremben

November 14-én, pénteken este hét órakor a Sándor János bérletsorozat első koncertjét hallgathatták meg a komolyzene kedvelői a Richter-teremben. Mielőtt a muzsika felcsendült volna, Füke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója köszöntötte a hallgatóságot, majd beszámolt az új évad kezdetéről: a közelmúltban adott koncertekről, a külföldi fellépésekről s a tervekről.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Hányszor láttuk már, és még hányszor akarjuk látni azt a puzzle-t, amikor a darabkák fogai éppen úgy illeszkednek egymáshoz, hogy a másikkal tegyék teljessé magukat? Hívhatjuk ezt kompenzálásnak, kiegyensúlyozásnak, egésszé tételnek, vagy hiánytalanná válásnak. A Rozsda és csont is ilyen.


LÁThallás
Ősbemutató a Győri Nemzeti Színházban

Egressy Zoltán Június című színművét állította színpadra a Győri Nemzeti Színház Forgács Péter rendezésében, melynek ősbemutatóját 2014. november 15-e estéjére tűzték ki. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mutatta be először a darabot, erre a feladatra Magyarországon elsőként a győri színház vállalkozott.


HELYBENjárás
Bana József előadása a megyei könyvtárban

November 13-án a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubhelyiségében Bana József, Győr Megyei Jogú Város Levéltára igazgatója tartott színvonalas előadást a piros lámpás házak kialakulásáról Győr városában. A rendezvény során filmbejátszással és a városi törvényhozók dokumentumaival színezett bemutatója izgalmasan tárta fel a bordélyházak kialakulásának okait.


HELYBENjárás
Ünnepség az abdai emlékhelyen

Alkotóközösségünk tagjainak az irodalom és a művészetek iránti tisztelete, szeretete szinte kötelezővé tette számunkra, hogy részt vegyünk két olyan nagyság közös ünneplésén, melyet városunkban tartanak. Radnóti Miklós a holt, Melocco Miklós az élő ünnepelt. Boros Bálint és Burián György szerzőtársaimmal róttuk le kegyeletünket november 7-én 15 órakor az emlékhelyen.


LÁThallás
Jazz, blues-rock, pop, megzenésített vers, hangszeres, gyermek-, világ- és népzene

Hosszú évek óta színesítik koncertek és zenés produkciók a Győri Könyvszalon programkínálatát, felüdülést, kikapcsolódást és önfeledt szórakozást biztosítva a könyvbemutatók között. Ebben az évben a zenebarátok és zenerajongók tobzódhattak a jobbnál jobb zenei műsorok között, hiszen rengeteg műfaj képviseltette magát. Volt jazz, blues-rock, retro pop, megzenésített vers gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, hangszeres zene, gyerekzene, világzene és népzene.


HELYBENjárás
Új levéltári kiadványok

A XIV. Győri Könyvszalon keretében öt új győri levéltári kiadvány bemutatására került sor 2014. november 8-án, szombaton délelőtt: előbb Győr Megyei Jogú Város Levéltárának három, majd a Győri Egyházmegyei Levéltár két új kiadványával ismerkedhetett meg a szép számmal jelen lévő érdeklődő közönség.


LÁThallás

Grace Kelly jómódú ír családban született 1929. november 12-én Philadelphiában. Rendkívül szigorú katolikus nevelésben részesült. Már korán elkezdett balettozni, családja rosszallása ellenére mindenáron színésznő szeretett volna lenni, ezért Hollywoodba költözött. Pályája modellkedéssel kezdődött, majd 22 évesen, 1951-ben szerepelt először filmben (Tizennégy óra).


LÁThallás
Színpadi produkciók a Könyvszalonon

Megszokhattuk – hiszen ez már a XIV. Győri Könyvszalon –, hogy a könyves programkínálatot zenei és színpadi előadások színesítik, ráadásul a produkciók műfaji sokfélesége biztosítja, hogy minden érdeklődő megtalálja a szívéhez közel állót. Idén se volt ez másként, hiszen láthattunk táncművész-növendékeket, bábszínházi műsort, humoristát, valamint előadói esteket.


LÁThallás
„Két szubjektum harca” a Lovasi-Lévai könyvben

2014. november 8-án a XIV. Győri Könyvszalon bizonyos tekintetben legmeghittebb (saját élet-boncolgatós, -bizonyítgatós) könyvbemutatóján két azonos korú, érdeklődésű, tapasztalati- és emlékgóccal bíró férfi feszült egymásnak szellemileg, közös kollaborációjuk bizonyítéka felett ülvén tort. Nos, a történet Lovasi Andrásról Lévai Balázs által idáig biztosan tudott.


HELYBENjárás
Közösségfejlesztés Marcalvárosban

A marcalvárosi aluljáróban működő közösségfejlesztési projekt, az Okos Hely állandó és egyszeri programokkal várja a látogatókat – természetesen díjmentesen. Nagyszerű kezdeményezés, mely gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt kínál programokat.


HELYBENjárás

Elkészült a tavaly november közepén egy eltévedt autós által ledöntött abdai Radnóti-szobor részletekig hű mása – közölte az MTI érdeklődésére kedden a győri városháza sajtófőnöke. Domanyik Eszter elmondta: Melocco Miklós alkotása a jövő hét elején kerül a helyére, az avatóünnepséget pedig november 7-én rendezik.


LÁThallás
Tévésorozatok – 12. rész

Vámpírokat és farkasembereket egy tető alá trombitálni nem nagy kunszt manapság (dereng… bocsánat, Alkonyodik már?), további horror-klasszikusok matériáit mindezzel beoltani azonban már túlzásnak látszódhat, ráadásul az egészet összemosni a görög mitológia elemeivel már egyenesen zavarbaejtő értelmetlenségnek tűnik. Akkor mégis mitől remek sorozat a Hemlock Grove? Igazság szerint, tudja a fene!


HELYBENjárás

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team csapata első helyezett lett a spanyolországi Murcia városában megrendezett IV. Murcia Solar Race elnevezésű üzemanyag takarékossági versenyen. A verseny szabályai azonosak voltak a Shell Eco-marathon Europe előírásaival, és a Shell bírái, technikai eszközei jelentették a szakmai hátteret.


csakMI
Kulturális programokon a Kossuth Lajos Kollégium diákjai

Az Országos Könyvtári Napok eseményeit a győri Kossuth Lajos Kollégium diákjai is figyelemmel kísérték, és örömmel kapcsolódtak be a programokba. Október 13-án a Hild József Építőipari Szakközépiskola diákjai hallgatták meg dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész, egyetemi tanár vetítéssel egybekötött előadását városunk múltjáról-jelenéről-jövőjéről.


csakMI
Az Országos Könyvtári Napok rendezvényei

A 2014-es Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatának megyei könyvtári programjainak egyikén Nagy Róbert, a Győr-Sopron Megyei Levéltár főlevéltárosa, történész tartott előadást Győrről, míg másnap Erdő-Schaffer Rita és Kiss Gyula terapeuták avatták be az érdeklődőket az önismeret rejtelmeibe.


LÁThallás
1 perces filmkritika

A nyomaték a kényszeren van. Egyeseknél ugyanúgy kényszer a drog (mellékszál), mint az alkohol (fővonal), de mindenképpen az élet: lehozni valahogy a gépet egyben és emberéletekben úgy, hogy tudjuk, még egy sem maradt odafent. S mikor őrjöngve zuhan a föld felé, meg kell tennünk – ha tehetségünkben áll – azt, hogy mi kényszerítsük térdre (földre), és oly módon, hogy megmenekülhessünk. Kényszerített bravúrleszállás.


HELYBENjárás

Dr. Ganczer Mónika, a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének kutatója Állampolgárság és államutódlás című könyve elismeréséül Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet és Ösztöndíjat vehetett át.


LÁThallás
Sándor Pál 75 éves

A hazai filmes szakma utolsó nagy mohikánja, Sándor Pál október 19-én ünnepli 75. születésnapját. Producer, filmrendező, a Hunnia Filmstúdió ügyvezető igazgatója. Évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, több, mint tíz évig volt a Novofilm magyar-német filmprodukciós vállalat ügyvezető igazgatója, 2000-ben létrehozta saját filmes cégét, a Filmstreet-et. 2003-tól a Hunnia Filmstúdió vezetője.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Az emberi elme korlátait és sebezhetőségét mi bizonyíthatná a legtökéletesebben, mint egy betáplált memória- és programcsoporttal működő robot? És az emberi elme határtalanságát és erejét mi bizonyíthatná a legtökéletesebben, mint egy betáplált memória- és programcsoporttal működő robot?


csakMI
Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és partnerkönyvtárai (Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron és Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár) által működtetett Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KKSZR) új, állandóan bővülő és rendszeresen karbantartott weboldalt indított, mely lehetővé teszi, hogy a hozzá tartozó 152 községi könyvtár olvasói és használói a legegyszerűbben, egy helyen férjenek hozzá mind a központi, mind a helyi információkhoz és szolgáltatásokhoz.


csakMI
Amatőr festők képei a megyei könyvtárban

Október 13-án nyílt meg a Nyugdíjas alkotók V. kiállítása a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében (Herman Ottó u. 22., földszint). A rendezvényre – melyet Simon Róbert Balázs alpolgármester nyitott meg Karsai Klára és László Attila közreműködésével – idén festményekkel lehetett pályázni, viszont a témát szabadon választhatták meg az alkotók. A tárlatra végül 12 amatőr festőtől érkeztek be művek.


HELYBENjárás
Winkler Gábor előadása

Winkler Gábor Ybl-díjas építész, egyetemi tanár előadásával kezdődött az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata városunkban. A Muzeális gyűjteményben szép számú közönség gyűlt egybe – ifjabbak és az idősebb generáció tagjai egyaránt –, hogy a köztiszteletnek örvendő szakember szavait meghallgassa.


LÁThallás
Kíméletes versengés kíméletlen rögtönzéssel

Nem okozott csalódást az Import Impró Társulat október 11-i, szombati fellépése a Rómer Házban azoknak, akik felhőtlen, szórakoztató estére vágytak, holott a címből kiindulva nem éppen a pacifizmus szelleme lengte be az egymásnak feszülő vetélkedést. Az impróháborúban két csapat versengett egymással a győzelemért, ahol az említett felhőtlenséget mégsem borították be viharfellegek sem a nézőtéren, sem a páston… illetve színpadon.


HELYBENjárás

A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság októberi ülésén hozott döntése értelmében a megyei értékek köre ismét tovább bővült. A testület nyári értekezlete óta beérkezett javaslatok mindegyikét támogatta a MÉB, így mostantól – huszonkettedikként – a „megyerikumok” közé tartozik a győri vár is.


csakMI

Szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – a Magyar Népmese Napja, a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel fordulnak a mesék felé. Ennek apropóján – immár 2006 óta – 9. alkalommal került sor egész hetes programsorozatra a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház szervezésében.


LÁThallás
35 éves a Győri Balett

Két emblematikus műremekkel ünnepli 35 éves fennállását a Győri Balett. Az október 11-i, Győri Nemzeti Színházbeli bemutató előadás is a társulat világszínvonalát hirdeti Lukács András Bolero-jával és Vámos György Carmina Burana-jával a jubileumi sorozat részeként megvalósult, két részes balettesten.


LÁThallás
Tévésorozatok – 11. rész

One woman show. Lehet, csupa nagybetűvel kellene írnom. Szóval One Woman Show – duplikált, triplikált, multiplikált tartalommal. Egy nő, sok személyiség, Tatiana Maslany-nak köszönhetően. Az Orphan Black sci-fi dráma (sci-fi thriller) sorozata pontosan az a mozgókép, ahol minden egyes kocka a főszereplőn múlik: a tehetségén, a kreativitásán, alakformáló képességén (akár fizikai értelemben is), eltökéltségén a hiteles megjelenítés felé. Minden. És a jó hír, hogy rajta igazán semmi nem múlik!


LÁThallás

Lázár Ervin Hapcikirály című meséjét tűzte műsorára a győri Vaskakas Bábszínház. A tüneményes mese a nagy királyról, sőt a legnagyobb királyról szól, aki soha semmitől, de igazán semmitől sem fél, csak a tüsszentéstől, a csúnya, alattomos náthától. Így, ha a hatalmas király földjén bárki tüsszenteni merészel, a poroszlók azonnal kitessékelik az országból.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Isten áldja nemcsak Amerikát, hanem az egész világot is. Bár a kettő nagyjából ugyanaz, csak némi időeltolódással. Ami ott, az később itt is; a gazdasági, szellemi irányítás révén csak vakhittel buzgó követők vagyunk. No mindegy, a lényeg (s vele az ördög) úgyis a médiában rejtőzik, illetve pont az a baj, hogy nem bujkál, hanem unos-untalan, szinte kikerülhetetlenül a pofánkba fröcsög.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár Muzeális gyűjteményéből

Az 1898-ban alapított Győri Városi Közkönyvtár vezetői tudatosan törekedtek arra, hogy a könyvtár állományát ősnyomtatványokkal is bővítsék. 1928-ban Győr Város Hivatalos Értesítőjében jelent meg a hír, hogy a könyvtár igazgatója, Sefcsik Ferenc egy budapesti könyvaukción ősnyomtatványt is vásárolt: Thuróczy János Chronica Hungarorum című művét, amely 1488-ban jelent meg Augsburgban. A Thuróczy-krónikának is nevezett mű a középkori magyar történelem egyik legfontosabb nyomtatott forrásának számít.


LÁThallás
„Egy nap szenvedély” a Kisfaludy-teremben

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, XV. Lajos lányainak zenetanítója, majd nemesi címet és jelentékeny vagyont szerző francia drámaíró egyik legsikeresebb és folyamatosan repertoáron lévő műve a Figaro házassága. A darab diadalútjához természetesen nagymértékben hozzájárult a belőle készült vígopera Lorenzo Da Ponte librettójával és Wolfgang Amadeus Mozart zenéjével.


HELYBENjárás
Rangos elismerés a városnak

A város turisztikai fejlődését elismerő díjat kapott a győri önkormányzat. A napokban a fővárosban megrendezett Turizmus és profit elnevezésű turisztikai konferencián adták át „a turisztikailag leggyorsabban fejlődő város” díját, amelyet az idén Győr is megkapott.


LÁThallás
Gondolatok a Zene Világnapján

Egy művész sokféle hatással lehet a világra. Például azzal, ha felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos az életünkben a zene. Ezt tette Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész, akinek a kezdeményezésére 39 éve az UNESCO október 1-jét a Zene Világnapjának nyilvánította. Ennek köszönhetően született egy közös idő, melyben a világ minden pontján együtt ünnepelhetjük azt a csodát, melyet zenének hívnak.


LÁThallás
90 éve hunyt el Giacomo Puccini

90 éve hunyt el a 20. század legnépszerűbb operaköltője, Giacomo Puccini, a Verdi munkásságát követő olasz opera jeles zeneszerzője. Végletes szenvedélyeket megjelenítő operáinak témái a szerelem, a bosszú és az árulás voltak. Befejezetlenül maradt remekművével, a Turandot-tal a hagyomány lényegében lezárult.


LÁThallás

William Shakespeare darabjával kapcsolatban számos legenda kelt szárnyra, többek között, hogy a darabot Erzsébet királynő kifejezett kérésére írta, aki a IV. és V. Henrik című művekből megkedvelt Falstaff lovagot szerette volna hősszerelmesként látni a színpadon. A kérés két hét alatt teljesült, és a végeredmény egy igazi polgári komédia lett.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Arbitrázs: olyan lehetőségek kihasználása a tőkepiacon, amelyek a kockázatmentes hozamhoz képest azonnal és kockázatmentesen nyújtanak magasabb hozamot. Ezek a lehetőségek valamilyen félreárazásból adódnak. Pont. Az ember olyan lény, amely mindig mindenből többet akar, még akkor is, ha a további javakat már a világon semmi nem indokolja. Telhetetlenek vagyunk, eltelhetetlenek.


csakMI

Új klubfoglalkozás-sorozatot indított a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér. Központi könyvtárának klubjában Kézműves esték címmel Pozsgai Krisztina vezetésével készíthetnek az érdeklődők színvonalas kivitelben hasznos vagy dísztárgyakat az újrahasznosítás jegyében. 


LÁThallás
80 éve született Jikan, alias Leonard Cohen

A könnyűzene kedvelői – ha túl vannak a negyedik x-en – minden bizonnyal hallgatták már a legendás kanadai muzsikus dalait. Hogy hirtelen nem ugrik be, ki is Cohen? Ha azt mondom, Hallelujah, vagy I’m Your Man, esetleg Suzanne? Így már inkább, ugye? De sorolhatnám dalainak magyar verzióit is, mivel Zorán, Koncz Zsuzsa, Kern András mellett sokan mások is megkísérelték, hogy előadják nyelvünkön Cohen szövegeit, hiszen a dallamokkal egyenértékűek a versek is.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Fiúnak lenni jó. Olyannyira, hogy egy 10 éves kislány elhiteti a környezetével, ő is az. A Tomboy érdekes francia film, még ha nem is derül fény Laure motivációjára, amely arra készteti őt, hogy Mickäel-lé váljon – a többi gyerek szemében. Így is csattan el az első csók közte és Lisa(!) között, és kerül gyurmából formázott pénisz az úszódresszből nyirbált fürdőnadrágba.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Tegnap éjjel majdnem megtörtént, aminek meg kellett volna történnie, viszont megtörtént, amelyet el kellett volna kerülni. Massy Tadjedin iráni rendező- és írónő már nem bóklászott ismeretlen területen Amerikában, viszont a Last Night elég szerény és szűk optikájú aspektusból marad csak emlékezetes, ha egyáltalán. A párkapcsolati dráma kitűnő játszótér a filmrevitelhez, és talán ez a koncepció sem volt eleve reménytelen, de a puskapor valahol félúton (vagy tán rögtön az elején) bevizesedett, abból pedig tudjuk, hogy hangos és látványos durranásra akkor sem futja, ha dupla adagot töltünk belőle a fegyverbe.


LÁThallás
Győri Nemzeti Színház, 2014. szeptember 6.

Szeptember 6-án, szombaton ötödik alkalommal rendezték meg a Győri Nemzeti Színházban az „1 nap a kulisszák mögött” című programsorozatot. Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt idén is hatalmas érdeklődés kísérte nemcsak a győriek körében, de az egész országból, sőt a határon túlról is érkeztek nézők. Az egész napos kavalkádnak a készülő Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera koncertszerű előadása volt a fénypontja.


HELYBENjárás
Interjú Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutatóval

Lanczendorfer Zsuzsannával annak apropóján beszélgettünk, hogy 2014. szeptember 4-én csütörtökön, 17 órától Dely Mári és a győri „csuda” címmel előadást tartott a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában.


LÁThallás
Filmajánló

Ne hajszold a sikert, törekedj a tökéletességre, és akkor majd a siker hajszol téged!” Ez az egyik üzenete a 3 félnótás című filmnek, mely az ősi indiai eposzokhoz hasonlóan mélyenszántó témát dolgoz fel nagyon szórakoztató formában. Ez lehet az egyik titka hatalmas népszerűségének (több, mint kétmilliárd rúpiát hozott a készítőknek, ami még a sztárparádét felvonultató mozisikereket is túlszárnyalja).


csakMI
A közművelődés területén végzett kimagasló munkájáért

Dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese Dr. Kovács Pál-díjat vehetett át augusztus 20-án a győrújbaráti evangélikus templomban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díszközgyűlésén.


HELYBENjárás
A Dunántúli Helikon (1938)

Sorozatunk legutóbbi darabjában már utaltam arra: az ott bemutatott Uj Pannónia mellett 1938-ban egy másik irodalmi lap is megjelent Győrött, mely a Dunántúli Helikon címet kapta megalkotóitól. Erről a rövid életű, de tartalmas és fontos folyóiratról szeretnék kissé részletesebben szólni az alábbiakban.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 13. rész

Nehéz jól leírni, mi is a dubstep.  Eredetét tekintve a londoni feketék underground tánczenei stílusából alakult ki, a UK garage-ból, amely fokozatosan elvesztette R’n’B-s jellegét, és egyre több „tér” maradt a basszusok kibontakozásának, miközben magába olvasztotta a jamaikai dub zene vibráló, lüktető atmoszféráját. Aki először hallja, annak olyan érzése lehet, mintha értelmetlen jelek és hangok egyvelege zúdulna rá.


LÁThallás
Filmkritika

Mindig be kell tartanunk valamilyen utasítást, ha filmet nézünk. Hol a főszereplő miatt kell elfogultnak lennünk, hol a téma az, amely időszerűségével kötelezően levesz bennünket a lábunkról, hol pedig a műfajnak kell folytonosan felülemelkednie szemléletünkön. Az óceánjáró zongorista legendája egy mese, vagyis egyetlen kockájában sem szabad a realitást keresnünk. Ilyen szempontból pedig Giuseppe Tornatore filmje tökéletes.


LÁThallás

Napjaink vizualitásra kihegyezett trendjének köszönhetően a komolyzene művészeti ága is hemzseg a szépfiúktól és széplányoktól, de szerencsére rengeteg esetben van érték a tetszetős kinézet mögött. Illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy a külcsín a klasszikus zenét művelők között rendre belbeccsel is párosul.


LÁThallás
Tévésorozatok – 10. rész

Nehezen tudnék a Hannibal-hoz hasonlót említeni. De jobbára sehogyan se. „Olyan, mint semmi más a tévében, vagy bármi, ami valaha volt a tévében.” Ennyire morbidan beteg, képileg és érzelmileg szürreális, elképesztő stilisztikai vizualitással megrajzolt, az emberi psziché és cselekvésháló mélyére rángató látleletet még soha nem láttam. Iszonytatóan képes a hatása alá taszítani. Imádom!


LÁThallás

100 évvel ezelőtt, 1914. július 5-én született Budapesten a 20. század egyik legnagyobb, Magyarországon és külföldön egyaránt elismert zongoraművésze, Fischer Annie. A zeneakadémián Székely Arnold majd Dohnányi Ernő tanítványa volt. Karrierje csodagyerekként indult, 10 éves korában már Beethoven I. C-dúr zongoraversenyét játszotta egy nyilvános hangversenyen.


LÁThallás
Interjú Török Mátéval a Misztrálból

Kevesen olvasnak verset. Ellenben sokan hallgatnak zenét. A zenekedvelők egy része pedig igényes, érzékenyen keresi az értelmes, a mondanivalóval rendelkező szövegeket. A jó versek ilyenek, ráadásul megzenésíthetőek.


LÁThallás

300 évvel ezelőtt, 1714. július 2-án született a bajorországi Erasbachban Christoph Willibald Gluck, aki az opera műfajának megreformálásával örökre beírta magát a zenetörténetbe: arra törekedett, hogy a zene és a szöveg drámai egységet alkosson, háttérbe szorítván az addig uralkodó énekszólamok öncélú virtuozitását.


LÁThallás
Tévésorozatok – 9. rész

„Úristen, vér, nézd mama, vér!” Na ez az egyik mondat, amelyet sosem fogok elfelejteni. Amikor Norman Bates a zseniális hitchcocki Psycho-ban rohan a lépcsőkön a dombon álló gótikus ház sziluettje felé, majd a világos ablakok mögött beszélget évek óta halott anyjával. Aki természetesen válaszol neki… legalábbis Norman elméjében.


csakMI
Népszerű és klasszikus irodalmi alkotások hangzókon

A hangoskönyv világszerte népszerű műfaj, és nem véletlenül, hiszen ki-ki tetszése szerint választhat, hogy otthon, a karosszékben ülve magányosan, vagy családi körben, utazás, várakozás közben hallgatja-e meg az irodalmi alkotásokat.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből

Az 1898-ban alapított Győr Város Közkönyvtárának vezetőjét 1904-ben kereste fel özv. Milkovich Zsigmondné Zámory Mária adományozási szándékkal.


HELYBENjárás
Elismerés Győr városának

Business Excellence díjat kapott városunk, amelyet az üzleti utazók szavazatai alapján ítélnek oda. A Business Traveller Hungary, Magyarország egyetlen, üzleti utazóknak és utaztatóknak szóló magazinja által meghirdetett Business Excellence díjat évente egy alkalommal tíz kategóriában adják át. A sorrendet a legkritikusabb és leginkább elfogulatlan közönség, maguk az utazók döntötték el. 


LÁThallás
Beharangozó

A Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében 2014. június 13-án került sor az ősbemutatójára az Arany János Walesi bárdok című balladájából Kszel Attila által írt és színpadra állított „oktató mesének”.


LÁThallás
A Győri Filharmonikus Zenekar 2014/2015-ös évada

A szlogen új, a színvonal minden bizonnyal a régi marad – a vájtfülűeket is kielégítően magas. A Győri Filharmonikus Zenekar a 2014/2015-ös évadra is nívós zeneműveket, vendégelőadókat és hangversenyeket ígér.


LÁThallás

150 évvel ezelőtt, 1864. június 11-én született Münchenben a későromantika egyik zeneszerző vezéregyénisége, Richard Strauss (aki csak névrokonságban áll a keringőt szerző osztrák Straussokkal). Richard Strauss a zeneműveiben lévő rendhagyó szerkezetekkel, formákkal, a meghökkentő hangeffektusokkal formát bontott, a 20. század elején a német zene újjászületett általa.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Lassú film testnedveket mos, még akkor is, ha máshogyan nem tudja kifejezni magát. Mert hát csak a szexszel, abból is a lelki közelség nélkülivel. Talán Sofia Coppola remake-jét jobban bírtam volna, pedig nem lenne kis magas labda az sem, hogy túlélje az ember. Ha azt mondom, A szégyentelen szégyenkezés nélkül steril, közel járok az igazsághoz, de a legnagyobb hibája, amely miatt nálam mindenestül bukik, hogy éppen azzal veszejti el a mondanivalóját, ahogyan mondani próbálja.


csakMI

Az 1996-ban alapított Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat a magyar zenei élet szereplőit célozta meg, de nemcsak a szakmát, hanem a zenekedvelők, a klasszikus zene, a jazz és a népzene iránt érdeklődők minél szélesebb táborát is. A kiadvány alapító-főszerkesztője Retkes Attila, mellette képzett, tapasztalt cikkírók, zenekritikusok (köztük Albert Mária, Bércesi Mária, Újházy László, Várkonyi Tamás, Zipernovszky Kornél) alakítják a Gramofon arculatát. A folyóirat szerkezetében elegáns és jól áttekinthető, tematikájában szem előtt tartja a hagyományokat és a klasszikus értékeket, de nyitott a XXI. századi kulturális-zenei trendekre is.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 12. rész

A garage tradicionálisan egy érzelmesebb, hátradőlősebb, vokálosabb formája a house zenének, amely egy New York-i, Soho-beli éjszakai szórakozóhelyről, a Paradise Garage-ről kapta a nevét, ahol ilyen típusú zenéket játszottak a ’80-as években, bár ekkoriban még nem így nevezték.


LÁThallás
Tévésorozatok – 8. rész

„S lelkem itt e lomha árnyból, mely padlóm elöntve száll, / fel nem röppen – soha már!” Egyik Kevin helyére rakta a másikat: Williamson megtalálta Bacon (ha nem is végleges, de tökéletes) helyét a televíziós sorozatiparban. S míg ellenfelei (hol Edgar Allan Poe, hol blablákból építkező vallási) álarc mögé bújnak, addig ő éppen hogy saját tépett-foszlott lelki-fizikai valóját adja az ártatlanok védelmében. Így pedig igazán színvonalas követést érdemel a Gyilkos hajsza során. The Following. Folytatása mindenképpen következik


HELYBENjárás
25 éve hunyt el Galgóczi Erzsébet

Könyvekkel telezsúfolt polcok előtt dolgozósarok. Balra ablak, s a képmezőbe benyúló, krémszínű selyemmel borított lámpaernyő. Alatta kicsiny asztalka, rajta egy eltúlzottan nagynak tűnő írógép. A gép kocsija balra eltolva, a gumigörgők szorításában papírlap.


csakMI

2014-ben új ismeretterjesztő tudományos folyóiratot böngészhetnek a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának olvasói. A Látkép sok-sok fotóval, képpel illusztrált, magyar szerkesztőgárda által gondozott, havonta megjelenő folyóirat, számtalan izgalmas téma között válogat.


LÁThallás
Tévésorozatok – 7. rész

Elhatározásomat, miszerint a több évadra rúgó sorozatokról nem érdemes az első felvonás után írni, most rúgom fel. Mert bár a Helix megkapta a 2015-ös folytatást, egyrészt teljesen lezártnak tűnnek azok a kulisszák, amelyek „falai” között az első évfolyam (le)zajlott, másrészt a szezonvégi zárókockák is egészen más jellegű továbbélést jeleznek. Szóval ezért. Így hát egyelőre beszéljünk így erről az amerikai sci-fi sorozatról, amely 2014 első három hónapjában futott a Syfy kábeles és műholdas sugárzásában.


HELYBENjárás

200 évvel ezelőtt, 1814. május 13-án született Székesfehérvárott a főpap, író, pedagógus és természettudós Rónay Jácint János. Liberális szemléletű, új nézetekre fogékony, számos tudományterületen járatos tudósként első magyarországi népszerűsítője volt mind a darwinizmusnak, mind a modern pszichológiának. A szociálpszichológiában úttörőnek számítottak nemzetkarakterológiai írásai is.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 11. rész

Az elektronikus zene cikksorozat ezen darabjában a nyugis, lazítós, relaxálós elektronikus zenéről lesz szó: a downtempo-ról, a lounge-ról és a chillout-ról, melyek a kilencvenes években jöttek létre. Közös jellemzőjük a lassú, nyugodt ritmus, mely ideális pihenéshez, kikapcsolódáshoz. Nyilvánvalóan ezek nem a táncparkettre készült muzsikák.


LÁThallás
Tévésorozatok – 6. rész

Figyelem, a cikk kitűnően alkalmas a nyugalom megzavarására! Namost. Minden, amit felvezetésként írtam a The Walking Dead-ről a múltkor, áll az American Horror Story esetében is (még véletlenül sem magyarítom a címet).


LÁThallás
A Győri Nemzeti Színház 2014/2015-ös „mesés” évadterve

„Nincs laposabb a színpadon az unalmas egyszínűségnél, ahol minden kék, vagy rózsaszínű, ahol minden mondat az író hangján szól, akárki is.” William Shakespeare nem ismerte a Győri Nemzeti Színház társulatát és annak színpompás deszkáit. Ugyanis a magyar vidéki színjátszás fellegvára éppen nem az egyhangúságról, a megjelenített darabok unalmas interpretációiról, a porosan hagyott írói hangokról ismert, hanem éppen ellenkezőleg.


LÁThallás
Beharangozó

Szirmai Albert operettjét, a Mágnás Miskát – amelyhez Bakonyi Károly írta a szövegkönyvet, Gábor Andor pedig a verseket – 1916. február 12-én mutatták be először, méghozzá óriási sikerrel, a Király Színház színpadán. A darab eredetileg a legendás színészpáros, Fedák Sári és Rátkai Márton számára íródott.


LÁThallás

200 évvel ezelőtt, 1814. április 21-én született Sajókazincon, a mai Kazincbarcikán Egressy Béni zeneszerző, librettista, színműíró és műfordító. Református lelkészek családjából származott, felmenői generációkon át lelkészként szolgáltak Észak-Magyarországon. Zenei képzésben először édesapja részesítette, aki annyira tehetséges énekes volt, hogy még a bécsi Udvari Opera is szerződtetni akarta.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 10. rész

A trance a kilencvenes évek elején kialakult, szerteágazó és állandóan változó elektronikus zenei műfaj, mely leginkább az acid-re és a techno-ra vezethető vissza. Frankfurtot tekintik a szülőhelyének, de napjainkban Hollandia számít az egyik legnagyobb központjának. Neve a transz szóból eredeztethető, amely egyfajta hipnotikus, önkívületi állapotra utal, amit különleges hangzásával ér el a zene a hallgatóknál.


LÁThallás
Tévésorozatok – 5. rész

Egy sorozat, amely szinte mindent megváltoztatott a televíziózás bevett szabályai, eredményei és hatásai tekintetében. Na jó, a túlzás enyhe, de a tények – emberhúsra szomjazván – valóban magukért hörögnek. A horror műfaja mindig kényes terület, mert úgy hiszik: nem lehet művészi, nem érinthet széles rétegeket, nem lehet hitelesen drámai.


LÁThallás

Ki gondolta volna, hogy Emma Thompson, a kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas angol színésznő idén ünnepli 55. születésnapját? Napjaink egyik legnagyobb mozgóképes művésznője kezdetben főként Shakespeare-adaptációkban vonta magára a figyelmet, mára azonban végérvényesen beírta a nevét Hollywood nagykönyvébe.


LÁThallás
Tévésorozatok – 4. rész

„Na mi a helyzet?” Akinek nem ismerős a kezdőmondat – mosollyal, apró bólogatással, fejdöntéssel – előadott kérdése, az nagy valószínűséggel vagy nem ezen a bolygón élt az elmúlt (most már) 20 évben, vagy pedig egyszerűen fogságban tartották Földünk legmélyebb bugyrában, távol minden embertársától és minden televíziós készüléktől.


LÁThallás

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zenei Szekciójának szervezésében a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és közösségi Tér Hangtárának 2 munkatársa látogatást tett Budapest egyik legkedveltebb zenei és kulturális helyszínén, a Budapest Music Centerben. Az „idegenvezetést” nem más, mint maga a tulajdonos Gőz László tartotta (lent a képen), aki harsonaművészként bejárta a világot, a Zeneakadémia jazz tanszékén tanított, majd 1996-ban megalapította a BMC intézményét.


LÁThallás
Tévésorozatok – 3. rész

Mégis ki ölhette meg Rosie Larsen-t? A Gyilkosság (az angol eredeti után helyesen szimpla magyar cím, de sajnos névelő nélkül) első két évadának központi poszter- és banner kérdése akár a David Lynch-i Twin Peaks-re is hajazhatna, de ezt az analógiát felejtsük el!


LÁThallás
Tévésorozatok – 2. rész

Talán meglepő, de igaz, hogy a verbális és vizuális helyzetkomikumokra épülő tévés vígjátékok – a szituációs komédiák, sitcom-ok, magyarosítva szitkomok – gyökerei a letűnt ókori civilizációkig (görög, római, indiai) nyúlnak vissza.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 9. rész

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki rövid, szabatos választ akar adni arra a kérdésre, hogy mi is az a rave. Megközelíteni meg lehet, de pontosan leírni... azzal csak próbálkozhatunk.


LÁThallás
Tévésorozatok – 1. rész

A lóversenyek világa sokunk számára idegen, ha pedig mégsem, akkor is csak jóval kevéssé látunk a mélyükre. Az állatvásárlás, a lótartás, a felkészülés-felkészítés, a versenyek kulisszái, a zsokék magánélete, az állatorvosok, a bukmékerek és ügynökök tevékenységei – az élet-halál kérdések rejtelmeibe.


LÁThallás
Beharangozó

Móricz Zsigmondot epikus szerzőként tartjuk számon, mégis az utóbbi magyar színházi évadok egyik legsűrűbben játszott színpadi szerzője. Az Úri murit a közönség néhány évvel ezelőtt láthatta Debrecenben Vidnyánszki Attila rendezésében, Kaposváron Rusznyák Gábor színrevitelében, 2012-ben Keszég László dirigálásával az évad bemutatója volt Miskolcon. 2010-ben a Nemzeti Színházban Bezerédi Zoltán adaptálta színpadra a Móricz-művet, a győri közönség most az ő vendégrendezésében láthatja a darabot.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 8. rész

A jungle a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulóján kialakult elektronikus zenei stílus. 1989 party-ászai, Grooverider és Fabio a dél-londoni klubokban teljesen szokatlan ritmus-képletekkel gazdagították zenéjüket: house-lemezekről kivett elemeket játszottak dupla sebességgel, techno felvételeket pörgettek 33-as helyett 45-ös sebességen - tudatosan egy senki más által nem játszott stílust kerestek.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 7. rész

Hogyan lehet érzékeltetni, hogy milyen is a techno? A rajongók szerint „Iszonyatos erők gyűlnek. Fokozatosan elindul egy robusztus dübörgés, amelybe beleremeg minden. Az ütem egyre nagyobb energiával, egyre gyorsul. Kőkemény ritmusok kezdenek játszani egymással és frenetikus mérkőzést produkálnak. A stroboszkóp ezerrel villog, a magas frekvenciában alig látni. Hihetetlen érzés. A legkisebb sejtedig beleborzongsz, lüktető energialöketek járják át az aurádat és... leomlik minden korlát…” (Eyn).


LÁThallás
Az elektronikus zene – 6. rész

A house elektronikus zenei alstílus kialakulása az 1980-as évek közepén kezdődött Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Fő jellemzői a 4/4-es ütem (melyet legtöbbször dobgépek segítségével hoznak létre) és a bassline (a zenemű legalsó, basszus-hangszerekkel játszott szólama), mely a kíséret szerepét tölti be.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 5. rész

Az eredetileg electro-funkot vagy electro-boogie-t rövidítő elektro elektronikus tánczenei irányzat. Egyedi ritmikája megmozgatja a testet, ingerli a mozgásközpontokat. Főként az elektronikus hangokra és a dobgépekre, majd később a számítógépekre épül a hangzása.


csakMI
Megújult a megyei könyvtár folyóirat-kínálata

2014-ben harminc sajtótermékkel bővült a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér napi-, heti- és havilap kínálata, így már több mint 500-féle újságból és magazinból válogathatnak a látogatók.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 4. rész

A szintipop az elektronikus zene és a pop találkozásából jött létre. Legfőbb sajátossága, hogy a szintetizátor a domináns hangszer. A stílus a hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek közepéig alakult ki, és mind a mai napig létezik; sőt a 21. században újra emelkedni látszik a népszerűsége.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 3. rész

Az acid elektronikus tánczenei irányzat. A 80-as évek közepén jött létre, és hajtásai a house, a jazz, a rock, és a techno területére is beágaznak. Érdekes módon a gyökerei egy teljesen más műfajig, a pszichedelikus rockig, ill. annak egy, a 60-as években rövid ideig létező válfajáig, az acid rockig nyúlnak vissza.


KORzó
Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadása

Az első 50 évem címmel dr. Lanczerdorfer Zsuzsanna egyetemi tanár, néprajzjutató osztja meg kedves történeteit és népdalait az érdeklődőkkel december 4-én (csütörtökön) délután 16.30-kor a Bezerédj-kastélyban (Győri u. 90.) a Ménfőcsanaki Nyugdíjas Klub meghívására.


KORzó

A Mikulás a „Dúdoló” Baba-mama klubba látogat december 2-án (kedden) 10 órakor az Újvárosi Művelődési Házban (Liget u. 55.), majd december 3-án (szerdán) 17 órakor a Széchenyi térre érkezik. December 5-én (pénteken) 11 órakor a Gyirmóti Művelődési Házban (Szent László u. 35-37.) lesz ünnepség a tiszteletére, 18 órakor pedig Pinnyédi Művelődési Házba (Napfény u. 1.) várják. 


KORzó
Széchenyi tér - december 5. 7.

Az Advent Győrben rendezvénysorozat keretében kerül sor a Betlehemes Találkozóra december 5-én. A résztvevők dudaszóval kísérve vonulnak a Városháza előtti térről a Baross úton keresztül a Széchenyi térre, a találkozó színhelyére. A későbbiek folyamán sem maradunk Betlehem nélkül, hiszen 7-én  18 órakor az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Szivárvány Csoportjának betlehemes előadását tekinthetik meg az érdeklődők a Széchenyi téren.


KORzó

December 6-án (szombaton) 14 órakor a győrszentiváni Genesius színjátszó csoport előadásában a Karácsony csodái című mesejátékot láthatják a gyerekek Mikulás-ajándékként a Likócsi Közösségi Házban (Esztergető u. 12.). Aztán persze megérkezik a várva várt Mikulás is.


KORzó
Raoul Wallenberg emlékkiállítás az egyetemen

November 28-án (pénteken) 14 órakor Raoul Wallenberg emlékkiállítás nyílik Ember az embertelenségben címmel a Széchenyi István Egyetem tanulmányi épületének aulájában. A kiállítást, mely december 15-ig látogatható, dr. Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője nyitja meg.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

December 6-án, szombaton, 15.30-tól Nemzetközi Adventi Találkozót tartanak a Fehér Ló Közösségi Házban. Az érdeklődők a Horvát kulturális műsort és a hagyományőrző csoportok előadásait tekinthetik meg.


KORzó
Flesh Károly Kulturális Központ

Karácsony kiállítás nyílik december 6. és 22. között a Flesch Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A megnyitó időpontja: december 6. szombat, 15 óra. Virágboltok bemutatkozása kreatív ötleteikkel, az idei trendek bemutatásával igazi ünnepi hangulatot varázsolva a Flesch Központba. A megnyitón közreműködik a Majoroki Óvoda. A megnyitót a „Karácsony” rajzpályázat eredményhirdetése és díjkiosztó ünnepsége követi. A kiállítás december 22-ig látogatható, hétfőtől péntekig 9.30-19 óráig, szombatonként 14-19 óráig, december 14-én vasárnap 10-19 óráig.


KORzó
Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

December 6-án szombaton, 16 és 22 óra között Zenés Családi Mikulásdélután és Jótékonysági Koncert lesz a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban (Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.) A Mikulás zenével, látványos kísérleti bemutatóval, kreatív sarokkal, tombolával és természetesen ajándékkal várja a gyerekeket.


KORzó
Káptalandomb

Szent Miklós napot tartanak december 6-án a Káptalanházban, énekszóval, zenés műsorral és meglepetéssel várnak mindenkit a karácsony jegyében. A bejelentkezéseket várják a Zichy Ferenc Látogatóközpontban  (Káptalandomb 11-13.) december 1-ig.


KORzó
Guns N’ Roses koncert

December 6-án szombaton, 19 és4 óra között rendezik meg a Subway Mikulást a Subway Music and Dancehall-ban (Bartók Béla u. 1.). Az est 19 órától kezdődik az előzenekarral, a Stolen Steel-lel, majd Guns N’ Roses koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők a Rekless Roses (Tribute Band) előadásában 22 órától. DJ Hoddy Horváth Tamás.


KORzó
Koncert az Esterházy-palotában

December 6-án szombaton, 19 órától a RAS Q koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). Videoinstalláció: Sebestyén Ákos képzőművész.


KORzó
Shop-Stop Pizzéria & Café

December 6-án szombaton, 20 órától hallgathatják meg az érdeklődők a Maszkura és a Tücsökraj valamint a Créme de la Pop koncertjét a Shop-Stop Pizzéria & Café-ban (Kapuvár, Fő tér 3.). A „Shopiban” egészen december 30-ig további izgalmas programokkal várják a látogatókat.


KORzó
Marcalváros

December 6-án szombaton, 15.30-tól kezdődik a Marcalvárosi Ünnepváró Családi Délután a Kovács Margit Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskolában (Répce u. 2.). Játszóházzal, színházi előadással és koncerttel várják az érdeklődőket. A belépés díjtalan.


KORzó
Kiállítás a PÁGISZ-ban

A Győri Ipartestület december 1-5. között a magyar rádiózás 89 éves történetéről kiállítást szervez a Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és ÁMK-ban (Ikva u.70.). A megnyitó december 1-én 14 órakor lesz az aulában.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

December 4-én (csütörtökön) reggel 9 órától rendezik meg a Sérült Fiatalok Nemzetközi Találkozóját a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király u. 140.) egész napos program keretében.


KORzó
Akrobatikus rock 'n' roll a Flesch Központban

December 5-én (szombaton) este 18.00-kor kerül sor a HungaRocky Táncegyesület gálaműsorára a mosonmagyaróvári Flesch Károly kulturális Központban (Erkel Ferenc u. 14.). Bemutatkozik az akrobatikus rock 'n' rollra specializálódott egyesület összes táncosa, tánccsoportja. Belépőjegyek a helyszínen válthatók. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.


KORzó

A jánossomorjai Balassi Bálint Művelődési Házban (Óvári u. 1.) mindenkit szeretettel várnak Advent első vasárnapján, november 30-án. 15 órakor játszóház a "cifra szobában" Glázerné Kozma Edittel, 16 órakor dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató előadása Advent a nép kultúrákban címmel, majd 17 órakor gyertyagyújtás. A belépés díjtalan.


KORzó
Hargitai Beáta kiállítása Gyárvárosban

December 2-án (kedden) 17.00 órakor kerül sor Hargitai Beáta Hétköznapi örömeim című kiállításának megnyitójára a Dr. Kovács Pál megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Házában (Külső Árpád u. 6-8.).. A tárlatot megnyitja: Balogh Attila Lajos festőművész. A kiállítás megtekinthető december 16-ig. 


KORzó

December 4-én (csütörtökön) délután 15 órakor a Hangraforgó verséneklő együttes karácsonyi előadását hallgathatják meg az érdeklődök a Dr. kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Marcalvárosi Fiókkönyvtárában (Lajta u. 27/a). F. Sipos Bea és Faggyas László klubkoncertjére a belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.


KORzó
Bridge

December 6-án szombaton, 20 órától Hobo és bandája koncert lesz a Bridge Hallgatói Klubban (Győr, Kálóczy tér 6.). Jegyár: 3000.-Ft. Jegyelővétel: Bridge Hallgatói Klub (9026 Győr, Kálóczy tér 6.) és McDonald’s CD bolt (9022 Győr, Baross G. u. 23.)


KORzó
December 6.

December 6-án szombaton Mikulás napot tartanak a Xantus János Állatkertben (Győr, Kiskútliget). Az állatkertben is járt a Mikulás, akinek segédjeivel a bejáratnál találkozhatnak a látogatóba érkező gyerekek...


KORzó
Klastrom Filmklub

December 6-án szombaton, 18 órakor A tündér című 2011-ben készült színes, feliratos, francia-belga vígjátékot tekinthetik meg az érdeklődők a Klastrom Klubban (Zechmeister u. 1.). Rendezte Bruno Romy, Fiona Gordon és Dominique Abel.


KORzó
Weöres Sándor Színház

December 6-án szombaton 19 órakor egy új sorozatot indítanak útjára a Weöres Sándor Színházban, a Márkus Emília teremben (Szombathely, Akacs M. u. 7.), ahol képzőművészet, irodalom és zene találkozik. Házigazdák: Oroszy Csaba, Jordán Tamás, Mérei Tamás.


KORzó
Sopron, december 5-19.

December 5. péntektől ismét változatos koncertekkel várja az érdeklődőket a Hangár Music Garden (Sopron, Vándor Sándor u. 5.). Többek között fellép a Mobilmánia, az Intim Torna Illegál és Deák bill Gyula.


KORzó
Bácsai Művelődési Ház

December 5-én pénteken 16 órától a Jancsi és Juliska című mesét nézhetik meg az érdeklődők a Kaméleon Színjátszó Egyesület előadásában, mert a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér által működtetett Bácsai Művelődési Házba a Mikulás mesét is hoz ajándékba.


KORzó
Társasjáték klub

December 5-én, pénteken 19 órától „A játszótársam, mondd akarsz-e lenni?” címmel társasjáték klub indul a Klastrom Klubban (Zechmeister u. 1.). Várják a játékos kedvű felnőtteket, középiskolásokat és egyetemistákat.


KORzó
December 5.

December 5-én pénteken, 16 órától három egymást követő koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők a Széchenyi téren. Elsőként a Viktória Énekstúdió Gézengúz Alapítvány javára rendezett jótékonysági műsorát.


KORzó
Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ

December 5-én szombaton, 16 órától, valamint 18 órától kezdődik az Alma együttes koncertje a gyerekeknek a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban (Győrszentiván, Váci Mihály utca 3.) Jegyár: 1000 Ft, 2 éves kor alatt ingyenes.


KORzó
Hangraforgó klub

December 5-én 17 órától kezdődik a Hangraforgó Klub következő előadása. „Kéne egy kis hogyishíjják” címmel megzenésített humoros, vidám verseket adnak elő. A rendezvény helyszíne a Megyei Könyvtár klubja (Győr, Herman O. u. 22. fszt).


KORzó
Kortárs design

December 4-től nyílik A tél ruhái – kortárs design című kiállítás a Győri Adventi Fesztivál keretében. A tárlat helyszíne: Püspöki Udvarbíróház - Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér. Megtekinthető 2015. március 1-ig.


KORzó
VOKE

December 5-én, pénteken, 20 órától Cserefa Táncház lesz a VOKE Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai u. 5.). A Cserefa együttes tánctanítással egybekötött moldvai táncháza kiváló hangulatú, több korosztályt is megszólító, havonta megrendezett hagyományőrző program.


KORzó

November 30. és december 21. között négy helyszínen több, mint tíz programmal várják az érdeklődőket a tétiek. A Városházán (Fő u. 88.), a Művelődési Házban (Fő u. 80.) és az evangélikus, valamint a katolikus templomban lesz előadás, színjátszás, koncert, kézműveskedés – mindenki megtalálhatja a neki valót.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

November 28-tól december 19-ig minden pénteken 10:00-19:00-ig Adventi könyvvásárt tartanak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. Helyszín: Esterházy-palota aulája (Győr, Király u. 17.) Az akcióban résztvevő kiadványokhoz most 30-60 %-os kedvezménnyel juthatnak hozzá az érdeklődők.


KORzó
Pete Gábor előadása a megyei könyvtárban

December 4-én (csütörtökön) 17.00-kor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubjában (Herman Ottó u. 22.) Pete Gábor amatőr csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület Győri Csoportjának vezetője tat vetítéses előadást Naprendszerünk és a csillagos ég címmel. A belépés díjtalan.


KORzó
DRKPMK Központi Klub

Varga B. Árpád református lelkész a LISZI programok keretén belül Adventi Bibliaórákat tart december 4-, 11- és 18-án 10 órától a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubhelyiségében (Győr, Hermann O. u. 22.). Az első téma december 4-én: Mit tudunk a napkeleti bölcsekről?


KORzó
Richter-terem

December 4-én csütörtökön, 18 órától Aranyosi Péter (Dumaszínház) Négybetűs Szavak című önálló estjét tekinthetik meg az érdeklődők a Richter-teremben (Aradi vértanúk u. 16.). Jegyek 2700 Ft-ért kaphatók a helyszínen, az Alexandra könyvesboltokban (Árkád és Plaza).


KORzó
Magyar Ispita

December 4-én, csütörtökön 18 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispita kiállítóterében(Nefelejcs Köz 3.) Templomaink tegnap és ma címmel kiállítás nyílik. A Győr-Moson-Sopron megye templomépítészetét 1897 és 2014 között bemutató tárlat 2015. február 8-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


KORzó
A Király utcában

December 4-én, csütörtökön délután 17 órakor Győr belvárosában, a Király utcában az Arrabona Ensemble zenekar ad ünnepi koncertet. A győri együttes műsorában megtalálhatóak népdalok feldolgozásai, latin, jazz, blues, funky és rock’n roll zenék is, így aztán  mindenki találhat neki valót.


KORzó
December 4-6.

December 4-én, csütörtökön 18 órától az ÁRKÁD Győr Bevásárlóközpontban (Budai út 1.) Boogie Christmas fesztiválindító, ingyenes koncert lesz az adventi forgatagban hazai és külföldi fellépőkkel. Majd a következő két napon Boogie Show-val és Boogie Afterparty-val folytatódik a Boogiefeszt.


KORzó
A Kölyökvár Játszóházban

December 4-én 17.30-kor, december 5-én 17.30-kor és december 6-án 16.30-kor Mikulás parti lesz a Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóházban (Szabadhegy Szent Imre u. 83/b.). A rendezvényeken zene, tánc, jó hangulat, játék és vidámság várja a gyerekeket. A részvételi díj 1480,- forint, minden résztvevő ajándékot kap!


KORzó
Az MSZP Székházban

December 4-én, csütörtökön 16 óra és 18 óra között az MSZP Székházban (Herman O. u. 22.) Találkozz a Mikulással! A rendezvény változatos programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a belépő 1400 Forint/gyerek, amelyet csak elővételben lehetséges megvásárolni!


KORzó
Sopron - GYIK

November 28. és 30. között Lego kiállítás lesz a GYIK Rendezvényházban (Sopron, Ady Endre út 10.). A sokszínű és vonzó programban szerepel többek között Bolhapiac (főként Lego, játék, Karácsonyi ajándékok), Mini Mozi és Videojáték verseny. Három éves kor alatt a kiállítás ingyenes.


KORzó
UFFALO STEEZ, Headshotboyz, Stikztah és SpaceMonkei

Az Arbor Hungary és a RómerKvelle közös szervezésében november 29-én 22 órától dübörögnek a hangfalak a Rómer Házban (Teleki u. 21.), és a kortárs elektronikus zene legkiválóbbjait hallgathatják meg az érdeklődők: UFFALO STEEZ-t, Headshotboyz-t, Stikztah-t és SpaceMonkei-t. Belépődíjas rendezvény.


KORzó

November 24-én 16 órakor Beszélgetős délután Harcsás Judittal, aki saját, Remény a rákból c. könyvét mutatja be. 25-én 16 órakor kézműves klub gyerekeknek, 26-án 10.00-kor Idős torna klub, 27-én 10 órakor Baba-Mama klub, 18 órakor pedig Élet virágai klub. 28-án Adeventi rendezvény az aluljáróban, 29-én 9 órakor újabb Idős torna klub, 10-kor kézműves klub felnőtteknek, 10-15 óra között pedig nagyszabású egészségnap az Arany János Általános Iskolában (Örkény István u. 6.) szűrővizsgálatokkal, sportfoglalkozásokkal tanácsadásokkal. 


KORzó

A Nyugat-magyarországyi Egyetem Apáczai Csere János Kara (Liszt Ferenc u. 42.) nyitott kapuk napját tart az érdeklődőknek november 25-én (hétfőn) és január 17-én (szombaton). Mindenkit szeretettel várnak délelőtt és délután egyaránt.


KORzó
Liszt Ferenc Zeneiskola

A Liszt Ferenc Zenei Alapfokú Művészeti Iskola (Liszt Ferenc u. 6.) növendékhangversenyeit és tanári koncertjét különböző helyszíneken hallgathatják meg az érdeklődők december 12-ig hétköznapokon.


KORzó
Jézus Krisztus szupersztár, 80 nap alatt a Föld körül és Nagy Balázs karácsonyi koncertje

A Győri Nemzeti Színház idén is részt vesz Győr város adventi programsorozatában. November 28-án művészeink a Jézus Krisztus szupersztár részleteit adják elő a Széchenyi téren 17.00 órakor kezdődő fesztiválnyitó ünnepségén.


KORzó

Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. Látogatói Központja (Kardán u. 1.) gyárlátogatásra invitálja az érdeklődőket, melynek során a 2013. június 12-én felavatott járműgyárának prés- illetve karosszériaüzemébe valamint motorgyártási folyamatába nyerhetnek bepillantást. A járműgyár összeszerelő üzeme 2015. januárjától várja a kedves látogatókat.


KORzó

November 28-án (pénteken) 20 órától, 29-én (szombaton) pedig 21 órától ingyenes party a Subway Music and Dancehall-ban (Bartók béla u. 1.), ahol a lemezjátszó mögött DJ Hoddy, s ahol megújult környezetben a bár hangulatot és a club érzést egyszerre magtalálja a látogató.


KORzó

November 29-én (szombaton) 22.00-kor a kapuvári Shop-Stop Pizzéria & Caféban (Fő tér 3.) 30Y koncert lesz. A 2000-ben alapított pécsi alternatív rockegyüttes sarokpontjának az 1990-es évek amerikai zenekarainak életérzését tartja.


KORzó
A Richter-teremben

December 3-án, szerdán 19 órakor a Richter-teremben (Aradi vértanúk u. 16.) Várjon Dénes ad zongoraestet. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Liszt Ferenc- és Veress Sándor-díjas zongoraművész koncertjére a belépőjegyek 4000, illetve 5000 Forintba kerülnek.


KORzó
A Király utcában

December 3-án, szerdán délután 17 órakor Győr belvárosában, a Király utcában a WENK zenekar ad adventi koncertet. A győri, jazzt, funkot, popot és soult játszó együttes 4 tagból áll: Erdélyi Viktor (ének), Németh Gergely (billentyűk), Valastyán Tamás (dobok) és Baczoni Gergely (basszusgitár).


KORzó
St. Martin koncertje a BBMMK-ban

December 3-án, szerdán 19 órakor a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Czuczor Gergely u. 17.) Lelkek érintése címmel St. Martin és zenekara ad adventi koncertet. A belépőjegyek a földszintre 2500, az emeletre 2300,- Forintos áron kaphatók.


KORzó
A Széchenyi Egyetem aulájában

December 2-án és december 3-án a Széchenyi István Egyetem a 14. Adventi Keresztény Könyvvásárt rendezi meg. Kedden 19 órakor Adventi ökumenikus egyetemi istentisztelet lesz a győr-révfalui katolikus templomban, szerdán pedig maga a könyvvásár az egyetem aulájában (Egyetem tér 1.).


KORzó
Az Aranykapu zenekar lemezbemutató koncertjei

December 2-án délelőtt 9 óra 30-kor, 11 órakor és délután 17 órakor a Gyermekek Házában (Aradi vértanúk útja 23.) az Aranykapu zenekar lemezbemutató koncertjeire kerül sor Daloló erdő címmel Töreky Zsuzsi, Kiss Krisztián és Lőrincz Tamás szereplésével. A koncert december 3-án 16 óra 30-kor a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtárban is elhangzik majd.


KORzó
A soproni Liszt Ferenc Központban

December 2-án, kedden 19 órakor a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Liszt Ferenc u. 1.) Megyek utánad címmel Grecsó Krisztián és Dés András estjére kerül sor. „Hogy lehet gondolkodni, ha szép lányok jönnek?” A belépőjegy 2200,- Forintba kerül.


KORzó
A Zichy-palotában

December 2-án, kedden délután 18 órakor a Zichy-palotában (Liszt Ferenc u. 20.) a Győri Polgári Szalon rendezvényeként évvégi örömzenére kerül sor a folkot, balkáni zenét és világzenét játszó, öt tagot számláló Söndörgő Zenekar koncertjével.


KORzó
Előadás a Bezerédj-kastélyban

December 2-án, kedden 17 óra 30-kor a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban (Győri u. 90.) „…rabló mongol nyilát zúgattad felettünk” címmel Horváth Gábor hadtörténész technikus tart előadást a mongolokról és a tatárjárásról. A rendezvényre a belépés díjtalan.


KORzó
A soproni Liszt Ferenc Központban

December 1-jén, hétfőn 19 órakor a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Liszt Ferenc u. 1.) Spiró György: Elsötétítés című darabja kerül műsorra a Rózsavölgyi Szalon előadásában. A belépőjegy 2200,- Forintba kerül.


KORzó
Ádám és Éva az Evangélikus Öregtemplomban

December 1-jén, hétfőn 19 órakor az Evangélikus Öregtemplomban (Petőfi tér 2.) Angyalmadár címmel Ádám és Éva ad Adventi Koncertet - a két bibliai név ez esetben Végvári Ádámot és Csepregi Évát, a Neoton Família két sztárszólistáját takarja. Jegyek 3500,- Forintos áron kaphatók a Látogatóközpontban.


KORzó
A Hajnalcsillag Közösségi Házban

November 29-én, szombaton 15 órakor a Hajnalcsillag Közösségi Házba (Bisinger sétány 6.) Adventi Kreatív Kézműves Körbe várják az érdeklődő felnőtteket és 12 év feletti gyerekeket adventi koszorú elkészítésére.


KORzó
Széchenyi tér

November 28-án pénteken 12 órától indul és november 29-én szombaton 21 óráig tart a harmadik jótékonysági süti és gasztronómiai vásár! "Segíts te is, hogy mosolyt tudjunk varázsolni a győri kórházban gyógyuló kis betegek arcára. Adományaitokból a PirosOrr BohócDoktorok még több mosolyvizitet tudnak tartani, és mint tudjuk: a nevetés gyógyít!" Helyszín: Győr, Széchenyi Tér Adventi Vásár.


KORzó
Meseelőadás a Fehér Ló Közösségi Házban

November 30-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.) A kesztyű című verses, dalos, bábos babaszínházi előadásra kerül sor. A mese 2 éves kortól ajánlott, a belépőjegy ára 600 Forint a gyermekek, 1200 Forint a felnőtt kísérők számára.


KORzó
Premier a Vaskakas Bábszínházban

November 30-án vasárnap délelőtt 11 órakor lesz a Vaskakas Bábszínházban (Aradi vértanúk útja 23.) a La Fontaine mesék a premierje. Az előadásban tizenegy La Fontaine-történet elevenedik meg a legkülönfélébb bábtechnikákkal.


KORzó
Fotókiállítás Obermayer József tiszteletére

A VOKE Arany János Művelődési Házban (Révai u. 5.) kiállítás nyílt Obermayer József tiszteletére. Négy fotóművész alkotásai láthatóak december 8-ig: Obermayer József (Győr), Dallos István (Tatabánya), Szilágyi Zoltán (Tatabánya) és Fülöp Péter (Győr). A beléps díjtalan


KORzó

November 30-án 17 órakor a Széchenyi téren ünnepélyes adventi gyertyagyújtásnak lehetünk tanúi. A gyertyát meggyújtja Dékány Ferenc a Győri Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója, köszöntőt mond: dr. Sík Sándor a KDNP Győri Szervezete képviseletében. Közreműködik a Gilice Dalkör, verset mond Málovics Lili, Mosolits Dorka, Németh Janka, Oth Rita, és Horváth Rebeka, a Váci Mihály Általános Iskola diákja.


KORzó
Handabanda és Kávészünet

Ha-ha-ha havazik címmel november 29-én (szombaton) 16 órai kezdettel a Handabanda zenekar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, 17 órakor pedig a Kávészünet zenekar adja elő karácsonyi-adventi műsorát, melyet megzenésített versekből állítottak össze.


KORzó
Szabó Balázs Bandája, Acoustic Dreams, Smárton Trió, Boggie, Dubcek

A soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben (Csengery u. 30-32) november 21-én 21.00-kor Szabó balázs Bandája (vendég a Konyha), 22-én 21.00-kor az Acoustic Dreams (vendég: Kutasi Helcsi), 26-án 20.00-kor a Smárton Trió ft. Juhász Gábor, 28-án 21.30-kor Boggie és 29-én 21.00-kor a Dubcek ad koncertet. Belépődíjas rendezvények (kiv. Dubcek).


KORzó
Zorall, Ocho Macho, Subsribe, Kaukázus, Isten Háta Mögött, Blizard

A soproni Hangár Music Gardenben (Vándor Sándor u. 5.) november 21-én (pénteken) 19 órakor a Zorall, 22-én (szombaton) 21 órakor az Ocho Macho, 28-án 19.30-kor a Subscribe, az Isten Háta Mögött és a Blizard, 29-én 21 órakor pedig a Kaukázus koncertezik. Belépődíjas rendezvények.


KORzó

November 30-án, vasárnap 10-től 17 óráig a Zichy Ferenc Látogatóközpont Káptalanházának kiállító termében (Káptalandomb 11.) adventi programokra kerül sor: kreatív műhely és előadás várja az érdeklődőket. A rendezvényekre 300,- és 800,- Forint a belépőjegy, amelyek elővételben és a helyszínen is kaphatóak.


KORzó
Indigo, Honeybeast, Intim Torna Illegal

A mosonmagyaróvári Klub Faházban (Wittmann Park 1.) november 21-én (pénteken) 22.00-kor a győri Indigo zenekar, 22-én (szombaton) 22.00-kor a Honeybeast, valamint 28-án (pénteken) az Intim Torna Illegal ad koncertet. A koncerteket minden esetben disco követi. Belépődíjas rendezvény.


KORzó
Csobay Dániel fotókiállítása

Az Original Balance Kft. által szervezett Új utak, új élmények - különleges városnéző séták 1 éves születésnapja alkalmából a Csobay Dániel által a sétákon készített fotóiból kiállítás nyílik november 29-én (szombaton) 15.30-kor a Hotel Konferenciában (Apor Vilmos püspök tere 3.).


KORzó
Pinnyéd, Újváros, Gyirmót

November 25-én (kedden) 16 órakor a Pinnyédi Művelődési Házban (Napfény u. 1.), 26-án (szedán) 16 órakor az Újvárosi Művelődési Házban (Liget u. 55.) és a Gyirmóti Művelődési Házban (Szent László u. 35-37) adventre készülődő kézműves foglalkozások lesznek felnőtteknek és gyerekeknek. 


KORzó
A mosonmagyaróvári Futurában

November 29. és december 21. között a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 142.) kerül megrendezésre a Futura advent 2014 programsorozata Illatos-, Édes-, Csengő-bongó, valamint Fényes hétvégékkel.


KORzó

November 29-én, szombaton délelőtt 10 és déli 12 óra között a Látogatóközpontban (Baross Gábor út 21.) Adventi készülődés lesz. Az ingyenes programon kézműves foglalkozás keretében fenyőfa díszeket készíthetnek az érdeklődők, és sor kerül a Látogatóközpont karácsonyfájának feldíszítésére is.


KORzó
A Bezerédj-kastélyban

November 29-én, szombaton 10 és 16 óra között a Bezerédj-kastélyban (Ménfőcsanak, Győri út 90.) Vasútmodellező terepasztalok és hajómodellek kiállítás lesz csere-bere, börze és vásárlási lehetőséggel. A szervezők várják a régi és új érdeklődőket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.


KORzó

November 29-én, december 6-án, december 13-án és december 20-án és 27-én délelőtt 9 óra 30-kor Angyalséta néven különleges városnéző sétára kerül sor Győr belvárosában. A 2 órás séta részvételi díja magyar nyelven 2000,- Ft/fő (klubár, nyugdíjas ár, diák ár: 1.500,- Ft/fő, 10 éves kor alatt ingyenes), találkozási pont a Győri Nemzeti Színház bejárata.


KORzó
A BBMMK-ban

November 29-én, szombaton 19 órakor a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Czuczor G. u. 17.) Csak játék… címmel Orosz Zoltán harmonikaművész tart lemezbemutató koncertet. Belépőjegyek a földszintre 2500, az emeletre 2300,- Forintos áron válthatók.


KORzó
Az Esterházy-palotában

November 29-én, szombaton a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Király u. 17.) Malasits Zsolt festőművész kiállításának megnyitójára kerül sor. A tárlat december 10-ig tekinthető meg.


KORzó
A Dongó RomKlubban

November 29-én, szombaton este 21 órakor a Dongó RomKlubban (Szövetség u. 12.) a Drapan’s Blue Devils ad koncertet. A minőségi blues zenét játszó együttes tagjai Drapán László (VB3 Hammond, szaxofon), Csütörtöki Tamás (ének), Dr. Borsfai Balázs (gitár), Miskolczi Zsolt (dob).


KORzó
Versmondók találkozója

November 29-én szombaton 10 és 17 óra között a Színes forgó versmondó találkozóra várják az érdeklődőket és résztvevőket az Újvárosi Művelődési Ház (Liget utca 55.) Általános és középiskolások valamint felnőtt versmondók jelentkezését egyaránt fogadják.


KORzó
Flesh Károly Kulturális Központ

November 29-én szombaton 15 és 19 órai kezdettel tekinthetik meg az érdeklődők a Kijevi Állami Színház Diótörő című balettjét a Flesh Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A Diótörő igazi családi program, melyet most a legjobb művészek tolmácsolásában láthatnak! Jegyárak: 3 900 Ft, 4 900 Ft, 5 900 Ft.


KORzó
Simon András grafikus kiállítása

November 29-én (szombaton) 16.00-kor a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király u. 140.) Advent – beteljesülő várakozás címen Simon András grafikus kiállításának megnyitójára kerül sor. A tárlat megtekinthető január 10-ig.


KORzó
Jubileumi koncert a József Attila Művelődési Házban

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Móra Ferenc tér 1.) november 29-én (szombaton) 16 órakor a Talpasok Kara ad jubileumi koncertet, így ünneplik meg az első kerek évfordulót.


KORzó
Könyvbemutató a megyei könyvtárban

November 28-án (pénteken) 17.30-kor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának (Baross Gábor u. 4.) muzeális gyűjteményében kerül sor egy érdekes beszélgetésre Orbán János Dénessel A költő, a ringyó és a király című, Janus Pannonius apokrif költeményeit tartalmazó könyvéről és egyéb irodalmi merényletekről. Házigazda: Szőcs Géza.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Adventi készülődésre várják a gyermekeket november 28-ától péntek délutánonként 16 és 19 óra között a Rómer Múzeumban (Esterházy-palota Győr, Király u. 17.) Utolsó foglalkozás időpontja: december 19. Amíg a szülők vásárolnak, a gyermekek kézműveskedhetnek. Belépő: 500 Ft/fő/alkalom.


KORzó
Győr-Újváros Templomai

November 28. és december 26. között az Öt Templom – Adventje és Hanukája szeretettel vár mindenkit Győr Újváros templomaiba, ahol a gyülekezeti alkalmakon túl koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, vallástörténeti előadásokkal készülnek a szervezők.


KORzó
A Tatai Öreg-tónál

November 28-án és 29-én a Tatai Öreg-tónál, az Építők parki madármegfigyelő toronynál kerül sor a XIV. Tatai Vadlúd Sokadalomra. A rendezvény középpontjában a 40 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület áll, valamint 25 éves a Tatai Tavak Ramsari Terület is, a díszvendég idén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága lesz.


KORzó
A mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban

November 28-án, pénteken 18 órai kezdettel a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király u. 140.) Jótékonysági műsorra kerül sor. A műsor bevételét a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ javára ajánlják fel a résztvevők: a belépőjegy 800,- Ft-ba, a támogatójegy 500,- Ft-ba kerül.


KORzó
Jótékonysági akció

Egy cipősdoboznyi szeretet elnevezéssel a Látogatóközpont Győr szervezésében jótékonysági akciót hirdettek meg a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Intézmény és Gyermekotthon lakói számára. Szeretettel várnak minden olyan használt vagy új dolgot, amely a gyerekeknek a karácsonyfa alatt örömet okozhat.


KORzó

A Nyugat-Magyrországi Egyetem által szervezett, 6. szemeszterénél tartó Kapuvári Szabadegyetem előadásainak helyszíne a Rábaközi Művelődési Központ (Győri u.2.) előcsarnoka, állandó időpontja pedig 17 óra..Az év folyamán még három előadásra kerül sor: november 19-én (szerdán), december 3-án (szerdán) és december 17-én (szerdán).


KORzó
A megyei könyvtárban

November 28-án, pénteken 18 órakor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában (Herman O. u. 22., földszint) Both Miklós vetítéses előadására kerül sor. A beszélgetéses rendezvény utazásról, gyűjtésekről és a Zenekar című tehetségkutató műsorról ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket.


KORzó
Andrea Weaver könyvbemutatója

November 28-án, pénteken délután 17 órakor a megyei könyvtár Marcalvárosi Fiókkönyvtárában (Lajta u. 27/a.) Andrea Weaver tart könyvbemutató előadást. A Lélekmentő tudatosság (a szavak elsöprő ereje) című programmal együtt az írónő új könyve, a Calumnia című kötet bemutatójára is sor kerül.


KORzó
Vértes Kornél kiállítása a Bezerédj-kastélyban

November 27-én, csütörtökön 17 óra 30-kor a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban (Győri út 90.) Magyarország gyöngyszemei címmel Vértes Kornél akvarell kiállítása nyílik. A tárlatot Móser Zoltán fotóművész, etnofotográfus és író nyitja meg, közreműködik a Harmónia Régizene Együttes. A kiállított képek meg is vásárolhatók, a belépés díjtalan, a kiállítás 2015. január 12-ig látogatható.


KORzó
A FILO-Pontban

November 27-én, csütörtökön 18 órakor Ha te változol, minden változik címmel gyakorlati filozófiakurzus indul a FILO-Pontban (Kálóczy tér 15). A 4 hónap időtartamú programra, amely csütörtökönként követi egymást (előadás, beszélgetés és gyakorlatok), a harmadik alkalomig (december 11.) lehet csatlakozni, az első alkalomra a belépés díjtalan.


KORzó

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola és a Győri Krúdy Gyula Középiskola és Szakiskola idén is meghirdeti Honismereti Prezentációs Pályázatát Győr város középiskolásai számára.


KORzó
József Attila Művelődési Ház

November 25-én 17 órakor nyílik Székely Erzsébet népi iparművész és a kézimunka klub kiállítása a Dr. kovács Pál Megyei Könytár és Közösségi Tér Józef Attila Művelődési Házában. Megtekinthető december 19-ig.


KORzó
Kiállítás a Liszt-központban

A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Liszt Ferenc u.) kiállítás látható január 5-ig a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből Munkácsy, Paál, Szinnyei és tájképfestő kortársaik (1870-1910) címmel. Jegyárak: 1800,- Ft, diákoknak és nyugdíjasokak 900,- Ft, családi belépő 3600,- Ft. Nyitva tartás: kedd-péntek 14.00-18.00, szombat, vasárnap: 10.00-18.00


KORzó
Kiállítás a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

November 21-én, pénteken 18 óra 30-kor a szombathelyi Weöres Sándor Színház aulájában (Akacs M. u. 7.) …VAGY NEM LENNI címmel a magyar holokauszt színházi áldozatai emlékére kiállítás nyílik. A Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet illetve a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület közös tárlatára a belépés díjtalan.


KORzó
Pályázat 7-14 éves diákok számára

A Győri Nemzeti Színház pályázatot hirdet 7-14 éves diákok számára A helység kalapácsa című közelgő színházi bemutató kapcsán. A diákok feladata, hogy saját szavaikkal, de verses formában foglalják össze nagyjából 3-5 oldal terjedelmű, szellemes, köznyelvi vagy modern irodalmi stílusban, szerintük miről szól Petőfi Sándor elbeszélő költeménye. A pályamunkákat november 30-ig várják!


KORzó

A Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ Gyirmóti Művelődési Háza (Szent László út 35-37.) nagytermében nyitja meg Szabó Jenő önkormányzati képviselő Hegedüs Györgyné (Kókai Kati) festménykiállítását november 5-én (szerdán) 16.30-kor. A megnyitón fellépnek a gyirmóti óvodások. A rendezvényre a belépés díjtalan, a tárlat január 16-ig látogatható.


KORzó
Széchenyi István Egyetem

Az egyetemi oktatókat, munkatársakat, doktoranduszokat és hallgatókat, valamint az érdeklődő győrieket várják a mindennapi munkájukat érintő kérdések megoldásához gyakorlati segítséget adó előadás-sorozatra. A részvétel ingyenes. Az előadások szerdánként 17-18 óra között a Széchenyi István Egyetem E épületének VIP termében lesznek.


KORzó
Nagy Judit grafikus kiállítása

November 8-án (szombaton) 16 órakor nyílik meg Nagy Judit győri grafikus tárlata kisVilágok címmel Mosonmagyaróváron, a Fehér Ló Közösségi Ház Galériájában (Szent István király u. 140.). Köszöntőt mond Keresztény Gyula, a Közösségi Ház igazgatója, majd a kiállítást megnyitja N. Mészáros Júlia művészettörténész. Közreműködik az EN L'AIR tánccsoport. Megtekinthető november 29-ig.


KORzó
Meditatív szövegspektrumok

November 7-én. 19.00-kor a Rómer-teremben (Teleki László u. 21.) új tárlat nyílik Metanoia Park: Meditatív szövegspektrumok címmel. Magolcsay Nagy Gábor és Pántya Bea kiállítását – mely november 30-ig látogatható - megnyitja Szalai Zsolt költő, kritikus, az Ambroozia szerkesztője.


KORzó
Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében

November 5-én 17.00-kor Poli-Farbe: Újrafestett valóság címmel nyílik rendhagyó kiállítás a Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.) a sokszínűség jegyében. A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Poli-Farbe festékgyár 2012-es utazó tárlata december 2-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig.


KORzó
L’art pour l’art Társulat

November 8-án szombaton, 19 órakor Mosonmagyaróváron a Flesch Károly Kulturális Központban (Erkel F. u. 14.), november 29-én szombaton, 19 órakor pedig Győrben a Richter teremben nézhetik meg az érdeklődők a L’art pour l’art Társulat A postás, aki megeszi a leveleket című előadását.


KORzó
Zichy Ferenc Látogatóközpont

Október 16. és december 21. között tekinthetik meg az érdeklődők az Edith Stein vértanú apáca életéről és munkásságáról szóló kiállítást a Zichy Ferenc Látogatóközpont Káptalanház Múzeumban (Káptalandomb 11-13.).


KORzó
Ruhagyűjtés

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület ruhagyűjtést szervez a győri rászorulók részére. Juttassa el hozzájuk feleslegessé vált, de még jó állapotban lévő ruháit, segítsen, hogy segíthessenek a nélkülöző családoknak. Az adományokat 2014. november 28-ig 9 és 15 óra között várják az Egyesület irodájában: 9025 Győr, Baross u 41.


KORzó
A Bartos Erika-mesekönyv bábkiállítása

Október 25-én Bogyó és Babóca bábkiállítás nyílt a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban (Szent István király u. 142.). A Bartos Erika-mesekönyv bábkiállítása egészen 2015. január 11-ig látható. A rendezvény belépőjegyes! December 13-án Bogyó és Babóca mesenap lesz, 10 órakor mesevetítés (díszvendég Bartps Erika), majd 18 óráig Családi Barangoló, nyereményjáték és könyvárusítás.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.