2015.07.08. szerda
ARTmás
Sajdik Ferenc alkotásainak kiállítása az Örkény Könyvesboltban

Szűcs József, Szegeden élő barátom, a Sajdik Ferenc Fanklub atyja (a Facebook-oldal kitalálója, megalkotója, gondozója) a következő üzenettel hívta fel figyelmemet szeretve tisztelt Kossuth-díjas, Príma Primissima Díjas és Hazám Díjas grafikusművészünk legújabb kiállítására, melynek megnyitója július 2-án, 17.30-kor volt Budapesten, az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában.


eSTéBé

Naponta két alkalommal is várják a látogatókat a híres Nagyvázsonyi várjátékok, amelyek keretében az egész család kipróbálhatja az íjászatot vagy akár az érmeverést. Az esemény ceremóniamestere és rendezője a Veszprémi Petőfi Színház kiváló színművésze, Kőrösi Csaba. A várjátékok ideje alatt megrendezett lovagi tornákhoz interaktív játékok is kapcsolódnak.


ARTmás
Kiállítás a Budai várban

Július 5-étől, vasárnaptól lesz megtekinthető a Magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítás. A tárlat az első, amely teljes, átfogó képet nyújt Csontváry Kosztka Tivadar életművéből, összegyűjtve múzeumok, valamint a magángyűjtemények darabjait is. Ezt segítik a különböző installációk, interaktív eszközök és filmek is, amelyek a művész életét, munkásságát és hagyatékát mutatják be a maga egészében.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2015/2. szám

A kortárs művészeti kalandozások ezúttal is egy olyan ágat festenek (fel) elénk, amely fiatalabb a klasszikus alkotói irányultságoknál. A wikipédia ekként határozza meg fogalmát: „a plakát nagyméretű, nyomdailag sokszorosított kültéri hirdetmény, amely grafikai és tipográfiai elemek felhasználásával készül”. Ezek a technikák pedig ma már egy kiforrott művészeti ágat rajzolnak körbe.


eSTéBé
Ezen a napon történt

115 évvel ezelőtt, 1900. július 2-án emelkedett a levegőbe, s tette meg első próbaútját a Ferdinand von Zeppelin nevével fémjelzett LZ 1 (Luftschiff Zeppelin 1), az első merev szerkezetű, könnyűfémből készült, kormányozható léghajó.


eSTéBé
MTI

Tatán befejeződött az Angolpark felújításának első üteme, átadták a Kiskastélyt. Az 525 millió forintos beruházás központi eleme az Esterházy család 1784-ben épült nyári lakjának műemléki helyreállítása volt. A copf stílusú kerti lak emeletén az angol mintájú kertépítészet európai és magyar példáit, illetve az Angolpark történetét mutatják be tablókon és videókon.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Egy könyv, amelyet mindenkinek kötelező lenne elolvasni 18. életévét betöltve, feltéve, hogy én lennék a világ könyörtelen és nagyhatalmú zsarnoka. Erre egyelőre még nem került sor szerencsére, ám addig is erősen ajánlom. Nehezen tudnám eldönteni, hogy Aldous Huxley Szép új világa, vagy George Orwell 1984-e a jobb antiutópia, mivel mindegyik egyértelműen zseniális.


eSTéBé
Varázslatos programkavalkáddal zajlott június 27-e

Varázslatos programkavalkád várta a 8. Soproni Tündérfesztivál látogatóit június 27-én, szombaton a Deák téren, amely ekkora rendezvénynek még nem adott otthont: délelőtt 10-től este 8-ig közel 8000 ember, tündér és manó fordult meg a fesztiválon. A látogatók 18 színpadi produkció, köztük koncertek, tánc- és bábelőadások, bűvészshow, tudományos kísérletek bemutatója, valamint rengeteg varázslatos játék közül válogathattak.


eSTéBé

Június 25-én Székely János püspök szentmisét mutatott be a krakkói Szent II. János Pál-templomban. A szentmisén Pápai Lajos győri megyéspüspök és Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek a nemzeti egyházak képviselőiként ünnepélyesen egymásnak ajándékozták Szent László és Szent Hedvig ereklyéit.


ÍRÓkéz

„Igen – mondtam a kis hercegnek –, akár egy házról van szó, akár a csillagokról, akár a sivatagról: ami széppé teszi őket, az láthatatlan.” Antoine de Saint-Exupéry Lyonban született 1900. június 29-én nemesi családban. 1917-ben a Tengerészeti Főiskolára akart beiratkozni, de nem vették fel. Két évvel később a Képzőművészeti Főiskola építészhallgatója lett.


eSTéBé
MTI

Június 27. szombattól augusztus végéig mintegy száz programmal várja az érdeklődőket a térség egyik legjelentősebb rendezvénysorozatának számító Hatvani nyár – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, a rendezvény fővédnöke szerdán Hatvanban, a programsorozat beharangozó sajtótájékoztatóján.


eSTéBé
Herman Ottó 180

Az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezik Herman Ottót, aki a zoológia mellett a nyelvészet, a régészet és a néprajz terén is maradandót alkotott. Legnagyobb hatással édesapja és egy svájci rovarkutató volt rá. Mindenki által ismert munkája, A madarak hasznáról és káráról ma is fontos alapmű az ornitológiában.


eSTéBé

Közel 700-an voltak kíváncsiak az őslényeket, kőbányászatot, valamint a Fertő-táj növény- és állatvilágát bemutató látványosságokra a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház nyitó hétvégéjén: június 19-én, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar teltházas hangversenyével nyílt meg a felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház.


ÍRÓkéz
Karinthy Frigyes 128

Legtöbben az Így írtok ti, a Tanár úr, kérem! és a Micimackó kapcsán ismerik, de Karinthy Frigyes írt drámákat, tudományos-fantasztikus műveket, verseket, tudósításokat, riportokat, humoreszkeket, valamint irodalmi kritikákat is. Ma lenne 128 éves.


eSTéBé
Az utcazenéről pro és kontra

Az utcazene jó, mert hangulatossá teszi az időtöltést a belvárosban. A gitár, a furulya, harmonika hangja, az azokat megszólaltató muzsikusok képe ma már szinte hozzátartozik a sétálóutcákhoz. A késő őszi forgatagban muzsikáló indiánok egzotikus külseje, tarka ruhája igazi látványosságnak számít. Máskor barokk ruhába öltözött mutatványos tekergeti elszántan cifra kintornáját, olyan hangokat csalogatva elő hangszeréből, hogy a nézők álla leesik!


ÍRÓkéz
MTI

A Májusi zápor után című Ady Endre-vers elveszettnek hitt eredeti kéziratát mutatták be Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). A kéziratot az Ady család egy Kanadában élő leszármazottja, Diósady Levente egyetemi tanár adományozta az OSZK Kézirattárának az ottawai magyar nagykövet, Pordány László segítségével 2013-ban – mondta el Földesi Ferenc megbízott különgyűjteményi igazgató.


ARTmás
Marafkó Bence kiállítása az Esterházy-palotában

Június 20-án, a Múzeumok éjszakája egyik programjaként nyílt meg Marafkó Bence egyéni kiállítása Körbe ért címmel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palota aulájában (Király u. 17.). A tárlatot dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő nyitotta meg Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója közreműködésével, a kiállítás július 31-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


ARTmás

Egy fiatal, törékeny hölgyet, a pacemakerrel élő Malancsin Fruzsinát gyökerei anyagi ágon ebbe a szép faluba, Páliba vezettek vissza. A település lakói érdeklődéssel hallgatták a polgármester üdvözlő szavait, aki június 13-án, a falunap vendégeként mutatta be az összegyűlteknek az 1988-as születésű festőművészt.


eSTéBé
A nyári napforduló kapcsán

Folyóparton tűz lobog,
moha füstöl, ág ropog.
Haj, Iván-éj, Szent Iván-éj!
Moha füstöl, ág ropog.


ARTmás
Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A viharos 20. század egyik legviharosabb évtizedének kérdéseit teszi fel a Magyar Nemzeti Múzeum Elsodort világ / Plakát-álmok 1910–1920 című kiállítása. A tárlat október 19-ig várja a látogatókat. A Nemzeti Múzeum a saját, 45 000 darabra tehető plakátgyűjteményének nagyrészt még soha ki nem állított darabjaiból, 147 darab eredeti, litografált plakátból állította össze kiállítási anyagát, és helyezte egy érzelmeket előhívó és attraktív látványvilágba, sok-sok máig választ kereső kérdést felkínálva.


eSTéBé
Múzeumok éjszakája Győrben

Június 20-án, a Múzeumok éjszakáján tizenegy kiállítóhely várta változatos programokkal az érdeklődőket. Az állandó tárlatok mellett a színes palettán kortárs időszaki kiállítások, rendhagyó tárlatvezetések, gyermek és felnőtt foglalkozások, kazamatatúra, színházi előadás és koncertek szerepeltek. A rendezvény néhány jellegzetes pillanatát Molnár György tudósítónk kapta lencsevégre.


eSTéBé
Drámapedagógia fogvatartottaknak

Június 18-án az Utcaszak Színház járt a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A művészek két részből álló programmal érkeztek: az első részben a Csodálatos Lajos történetét bemutató monodrámát tekinthette meg a főként fogvatartottakból álló közönség. Majd ezt követően a főhős életútjának egy-egy állomását feldolgozó, a nézők interaktivitására épülő improvizációra került sor.


ARTmás
Könyv Almási Tibor és Belovicz Ferenc több évtizedes múzeumi munkássága tiszteletére

A Múzeumok Éjszakája keretében mutatták be a Napóleon-házban az Almási Tibor és Belovicz Ferenc, két jeles múzeumi munkatárs több évtizedes munkásságának tiszteletére kiadott szép és tartalmas, KÉP-ÍRÓ című emlékkönyvet. Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kötetbeli köszöntőjében a következőket írta.


eSTéBé
MTI

A többi között ételmustra és ostromjáték is várja a látogatókat a július 17. és 19. között megrendezendő Nádasdy Történelmi Fesztiválon Sárváron – ismertették a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. Szabó Krisztián főszervező elmondta, hogy az elmúlt évek során kialakult programstruktúra számos új és újragondolt elemmel bővül Vas megye legnagyobb török kori hagyományőrző rendezvényén.


eSTéBé
MTI

A Milánói Világkiállítás magyar pavilonját naponta mintegy 1500 látogató keresi fel, de hétvégeken ennél jóval többen tekintik meg a magyar bemutatót, az Életkert Pavilont – mondta Rétfalvi Flóra, az expó magyar pavilonjának kommunikációs koordinátora magyar újságíróknak.


ARTmás
Ferenczy Béni és Ferenczy Noémi

125 éve született a magyar képzőművészet különleges ikerpárja: Ferenczy Béni szobrász, grafikus és testvére, Ferenczy Noémi, a magyar gobelinművészet megteremtője 1890. június 18-án látták meg a napvilágot Szentendrén. Édesapjuk Ferenczy Károly, a nagybányai iskola egyik vezéralakja volt, édesanyja Fialka Olga festőművész, aki a család kedvéért hagyott fel a művészi munkával.


ARTmás
MTI

A fiatal alkotók megismertetésére koncentrál az idei ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztivál, amelyet július 22. és 26. között rendeznek meg Tihanyban – hangzott el a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján. Peleskey Ákos, a fesztivál igazgatója elmondta: ma Magyarországon a kortárs művészet támogatása ezer sebből vérzik, azonban remélik, hogy a fesztivál változtatni tud ezen a helyzeten, és jövőre a rendezvény már a Balaton-fejlesztési stratégia részeként bizonyíthatja létjogosultságát.


eSTéBé
Együtt jubilál Gogol, Radics és az ExperiDance

Társulatok, produkciók, programsorozatok különleges jubileumát köszöntik az Esztergomi Várszínház 27. szezonjában, amely július 3-án kezdődik a Soproni Petőfi Színház A revizor című előadásával. Horányi László az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta: a nyári szezonhoz alkalmazkodva műfaji sokszínűséget, értékes, igényes, szórakoztató produkciókat kínálnak nézőinknek.


eSTéBé
Június 13.

A magyar feltalálók napját az 1989-ben megalapított Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 20. évfordulója alkalmából a jubiláló szervezet kezdeményezésére 2009. június 13-án ünnepelték legelőször. Magyarország kiváló tudósok bölcsője volt a múltban, és ma is sok a tehetséges kutató, ahogyan azt a nemzetközi megmérettetések eredményei mutatják.


ARTmás
Látványos album a zajtalanságról

„A könyv olyan 100 csend-pillanatot próbál megidézni, amelyek számomra megdöbbentő, katartikus élményt nyújtottak. Olyan képek tárultak elém a látható, megfogható világból, amelyek nagyon erős érzelmeket hordoztak számomra.” Május közepén jelent meg Fülöp Péter 100 Csend című album kötete a TotáLiber Kiadó gondozásában – a győri fotográfus képeiből történt tematikus válogatás központi eleme a címben szereplő látványos zajtalanság.


ÍRÓkéz
L. Balogh Béni és Bokodi-Oláh Gergely kötetei az Ünnepi Könyvhéten

Az Ünnepi Könyvhéten Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárának munkatársai mutatták be az L. Balogh Béni szerkesztette „Törvényes” megszállás – Szovjet csapatok Magyarországon 1944-47 között című, országos munka eredményeképpen megszületett kötetet, valamint a Bokodi-Oláh Gergely szerkesztésében napvilágot látott Nemzetőrjelvény – tanulmányok az 1956-os nemzetőrségről 2009-2013 című kiadványt június 6-án a győri megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának muzeális gyűjteményében.


eSTéBé

Június 19-én indul Sopron nyári kulturális fesztiválja, a Soproni Ünnepi Hetek, mely a hagyományokhoz hűen idén is három héten át tart. Ez idő alatt szabadtéri koncertek, kiállítások, hangversenyek, Tündérfesztivál valamint a megújult Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház is várja a látogatókat.


ÍRÓkéz
Mesés találkozó Boldizsár Ildikóval a Könyvhéten

Az élet minden aspektusával, így az időskorral is foglalkozik Boldizsár Ildikó meseterapeuta, aki június 5-én pénteken, 16 órakor mutatta be Mesék boldog öregekről című kötetét az Ünnepi Könyvhét közönségének. A bölcs gondolatokkal és szépséggel átitatott találkozó varázslatos élményt nyújtott a résztvevőknek, és bizonyosan mindenkiben felébresztette vagy megerősítette a mesék szeretetét.


ÍRÓkéz
Könyvbemutatók az Ünnepi Könyvhéten II.

A főszerep elvitathatatlanul a könyveké, azok szerzőié, valamint olvasóié volt a 86. Ünnepi Könyvhéten és 14. Gyermekkönyvnapokon. A győri megyei könyvtár programsorozatában a Kisfaludy Károly Könyvtár olvasóterme, illetve muzeális gyűjteménye adott helyet Antal Juditnak, valamint dr. Lukácsi Zoltánnak, akik beszélgetőpartnereikkel tették színesebbé leírt soraikat és lapjaikat.


ÍRÓkéz
A magyar művelődés, tudományosság és nevelésügy úttörője

Apáczai Csere János 1625. június 10-én született Apácán paraszti családban. Szülőfalujában és Kolozsváron járt iskolába, középiskolai tanulmányait 1642-43 táján Gyulafehérváron kezdte el, majd 1648 és 1653 között Hollandiában folytatta: a franekeri, a leydeni, az utrechti egyetemeken folytatott tanulmányokat. 1651 áprilisában az újonnan alapított hardervijiki egyetemen teológiai doktori szigorlatot tett, és ő lett az új egyetem első doktora. 1651-ben feleségül vette egy jómódú utrechti család lányát, Aletta van der Maetot. 1653 nyarán hazatért, és a gyulafehérvári kollégium gimnáziumi tagozatán kapott tanári állást.


ÍRÓkéz
Könyvbemutató a Rómer Múzeumban

Aki figyelemmel kíséri városunk művészeti életét, bizonyára hallott róla, hogy a Rómer Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt. Molinók, plakátok, hirdetések, Tv-interjúk, internetes felületek hívják fel a nagyközönség figyelmét Gróf Batthyány Gyula győri kiállítására. Mintha ez még nem lenne elég, az ünnepi könyvheti sátrak között sétálók a múzeum standjánál felfigyelhettek egy dekoratív kötetre. Meghökkentő módon első pillanatra nehéz volt eldönteni, hogy egy mű három kötetéről, vagy eltérő kiadásokról van szó. A cím ugyanaz – Gróf Batthyány Gyula – Képek egy eltűnt világból – a borító azonban háromféle. Ennek a formabontó kiadványnak a bemutatójára került sor június 5-én délután az Esterházy palotában.


ÍRÓkéz
Darvasi László az Ünnepi Könyvhéten

Tárcaírásról, a nagyregény-ihlet ciklikusságáról, világválogatottról és a gyermekközönség iránti odaadásról is szó esett június 6-án, szombaton 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának olvasótermében, ahol Darvasi Lászlóval (Virágzabálók, Trapiti) Gülch Csaba beszélgetett. Közben persze Szív Ernő is fel-felbukkant, hiszen a találkozó apropóját egy 2014-ben született Darvasi-Szív kötet is adta: Ez egy ilyen csúcs.


ÍRÓkéz
Zólya Andrea Csilla: Szabadcsavar

Június 4-én csütörtökön, 16 órától találkozhatott a győri Ünnepi Könyvhét közönsége Zólya Andrea Csillával a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának Muzeális gyűjteményében. A szerzőnővel Szalai Zsolt Szabadcsavar című kötetéről beszélgetett, mely a kortárs irodalom különböző területeiről szemezgető kritikák gyűjteménye. A könyv mindenkinek ajánlható, aki szeretne magas színvonalú kalauzolást kapni a közelmúlt írásaihoz.


ÍRÓkéz
Interjú Alcser Norberttel

Az utóbbi időben, a digitális kornak köszönhetően a magyar könyvkiadásban (is) előtérbe került a self publishing, azaz a szerzői kiadás, mivel sokkal költséghatékonyabb, valamint jóval kevésbé idő- és energiaigényes. Már van olyan magyar kiadó, amely kizárólag saját kiadásokkal foglalkozik: a 2011-ben alapított Publio Kiadó, melynek ügyvezető igazgatóját, Alcser Norbertet kérdeztük a témáról közelgő roadshow-juk apropóján.


ÍRÓkéz
Könyvbemutatók az Ünnepi Könyvhéten I.

A főszerep elvitathatatlanul a könyveké, azok szerzőié, valamint olvasóié volt a 86. Ünnepi Könyvhéten és 14. Gyermekkönyvnapokon. A győri megyei könyvtár programsorozatában a Kisfaludy Károly Könyvtár olvasóterme és muzeális gyűjteménye adott helyet Szigethy Gábornak, Szabó T. Annának, Tóth Krisztinának és Iván Csabának, akik további vendégekkel tették színesebbé leírt soraikat és lapjaikat.


ÍRÓkéz

„Nem tehetek róla, olyan a világfelfogásom, hogy az életet inkább a derűs és szeretetre méltó, mint a csúf és brutális oldaláról nézem.” (Thomas Mann) 140 éve született Thomas Mann, a 20. századi német irodalom legjelentősebb alakja, a polgári humanizmus egyik utolsó kiemelkedő képviselője.


ÍRÓkéz
Dragomán György Máglyája az Ünnepi Könyvhéten

Az írói lét, elkötelezettség, hivatás, kommunikációs szerep (vagy nevezzük akár bárhogyan) két kardinális kérdését mintha egyenesen Dragomán Györgyre szabták volna. A kiterjesztett értelemben vett szabadság és az alkotói folyamat, hitelesség szempontjából mindig előcitált személyes (meg)tapasztalás kérdéseiről van szó, melyek nélkül az általánosan bevett törvények szerint nem létezhetne autentikus szerzőség. A kivétel azonban mindenképpen erősít – ha szabályt nem is, egyedülállóságot feltétlenül. Nos, ebben az esetben beszél(j)ünk Dragomán Györgyről.


ÍRÓkéz
Vidéki országos megnyitó Győrben

Harsány, fülbemászó dudamuzsika csalogatta csütörtök délelőtt a csónakos szobornál álló könyvheti színpadhoz a belvárosban időző járókelőket, turistákat. A Baross út és környéke hagyományosan az a helyszín, ahol nyár elején a könyvkereskedők és könyvkiadók felállítják sátraikat, és bemutatják az adott évi könyvtermés javát. Idén különösen nagy készülődés előzte meg az Ünnepi Könyvhetet, mert városunk adott otthont a vidéki országos megnyitónak.


ÍRÓkéz
Elvetemült szabályváltozások helyesírásunkban

Nem csupán nálam nyílik ki a töltőtoll a kezemben, ha a közelmúltbeli magyar helyesírási szabálymódosítások kerülnek papírra, ráadásul az MTA bejelentette, hogy a Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága gondozása nyomán megjelenik A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása. Újabb „apróbb” változtatásokkal. S – ahogyan az lenni szokott – részben indokolatlanul, részben a kisebbség miatt a többséget sújtva (bár ez utóbbi sajnos lehet, már erősen véleményes). Lapozzunk beléjük!


ARTmás
MTI

Hunyadi Mátyás (1458-1490) magyar király Corvináinak hiteles másolatait tekintheti meg a közönség A királyi könyvtár című, június 5-én nyílt tárlaton az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten. A kiállítás szeptember 27-ig látogatható.


eSTéBé
2015. május 30.

A Magyar Régész Szövetség 2015-ben is meghirdette a Régészet Napját, ezúttal a „Lelőhelyfelderítéstől a rekonstrukcióig” címmel. Az országos akció célja a régészet mint tudomány bemutatása, népszerűsítése. Ebben az esztendőben a szervezők a régészeti munka gyakorlatába engedtek bepillantást. Az érdeklődőknek bemutatták, miképpen kutatják fel a lelőhelyeket; tárják fel a leleteket, és hogyan rekonstruálják ezek alapján a múlt egy-egy darabját.


ÍRÓkéz
Boldizsár Ildikó a győri Ünnepi Könyvhéten

Június 5-én pénteken, 16 órakor Boldizsár Ildikó Mesék boldog öregekről című kötetét mutatja be az érdeklődőknek az Ünnepi Könyvhéten. Helyszín: a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának Muzeális gyűjteménye (Győr, Baross u. 4., 3. emelet). Ennek kapcsán beszélgettünk az ősi eredetű és mellékhatásoktól mentes terápiáról, melyet a szerző már évtizedek óta alkalmaz, a mesékben rejlő életmintákkal, reményt sugárzó példákkal gyógyít és fejleszt.


ARTmás
Egy kiállítás margójára

Mester és tanítványa címmel izgalmas festménykiállítás nyílt május 27-én, szerdán 17 órakor a győri Marcal Étteremben. A nyarat még csak sejtető május végén, szomorodó időben is szépszámú érdeklődő jött el a székesfehérvári Simon Mária Veronika (a mester) és Kéri Maja (a tanítvány) festőművészek kiállítására, amely augusztus 5-ig tekinthető meg.


eSTéBé
MTI

Az idei Múzeumok éjszakájából ízelítőt adó videókat, az elmúlt évek rendezvényein készült fotókat és a programsorozat által inspirált termékeket várnak arra a pályázatra, amelyet első alkalommal hirdettek meg a Múzeumok éjszakájához kapcsolódva.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Egy filozófus, akit akkor is az igazság keresése, a bölcsesség szeretete vezérelt, amikor Nero titkárának a rabszolgájaként élt, és akkor is, amikor Hadrianus barátjának nevezhette magát. A sztoikus irányzat jeles képviselője Epiktétosz (i. sz. 55-135.), aki Marcus Aureliust (i. sz. 121-180.), a filozófuscsászárt is inspirálta.


eSTéBé
Együttműködés a Mobilis Győrrel

Május 26-án tartották a Családsegítő Szolgálat és a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. közös sajtótájékoztatóját. A Családsegítő Szolgálat – rálátva a városban felmerülő szociális problémákra – folyamatosan monitorozza, felméri a valós igényeket annak érdekében, hogy bizonyos társadalmi problémákra időben és hatékonyan tudjon reagálni.


eSTéBé
EFFE Label 2015-2016

A győri Öt Templom Fesztivál több száz európai pályázó közül elnyerte az „Európa a fesztiválokért, a fesztiválok Európáért (vagyis EFFE) Európai Uniós nemzetközi szervezet zsűrijének elismerését, és a következő két évben használhatja kiadványain az ezt jelző logót, valamint részese lehet annak az európai hálózatnak, amely ennek kommunikációjáról gondoskodik, s ami által még elérhetőbb, megismerhetőbb lesz.


ÍRÓkéz
A Kossuth-díjas írónő testvére a Bezerédj-kastélyban

Galgóczi Erzsébet születésének 85., halálának 26. évfordulóján tisztelettel emlékeztünk meg róla a győr-ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban. Május 20-án a Koroncói úti temetőben tartottunk megemlékezést, és kiállítást rendeztünk a Galgóczi-testvérek könyveiből. Végül a Ménfőcsanaki Portrék rendezvényén Erzsébet testvérével, Galgóczi József mérnökkel beszélgettem. A találkozást hatalmas érdeklődés kísérte, élmény volt hallgatni vendégünket.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Immár a harmadik, japán szerző által írt könyvön rágtam át magam az utóbbi hetekben, és ismét nem csalódtam. Ez nem kis teljesítmény, hiszen elég komoly fenntartásaim vannak a kelet-ázsiai kultúrával kapcsolatban, mert sok szempontból gyökeresen eltér a miénktől, minden szépsége mellett is. Először Haruki 1Q84-ét végeztem ki, amely egészen tűrhető volt (noha nem 1984 szintű), majd a Harmónia című disztópiát. Most egy már régóta vágyott darab következett, a Battle Royale.


eSTéBé
MTI

Színes programkavalkáddal és több újítással várja vendégeit a 25. Művészetek Völgye július 24. és augusztus 2. között. Idén több éves szünet után újra lesznek koncertek a taliándörögdi Klastromban, mobilalkalmazás segíti a parkolást, a gasztronómiai kínálat pedig kézműves sörökkel és street fooddal gazdagodik.


eSTéBé
Import Impró feat. Slam Poetry Győr

Érdekes stíluskísérletnek voltunk tanúi május 23-án, szombaton este a Rómer Házban, ahol az Import Impró improvizációs színházi társulat és a Slam Poetry Győr, egy a slam győri terjesztésén munkálkodó társulás közös színpadi produkciójának, az Impoetrynek a bemutató előadását tekinthettük meg. Meglehetősen kíváncsi voltam, hogy mit hoz ki ebből ez a két fiatal csapat, és nem kellett csalódnom.


eSTéBé
MTI

A tavalyi nézőcsúcs, a több, mint 400 ezer néző után idén is töretlen az érdeklődés a Sziget fesztivál iránt. Gerendai Károly főszervező a május 14-i sajtótájékoztatón beszámolt az újdonságokról, köztük arról, hogy az azonos műfajú programokat zónákba rendszerezték.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Mit teszünk, ha megbetegszünk? Orvoshoz fordulunk. És ez vajon elegendő segítséget jelent-e minden esetben? Egyre többen ismerik fel, hogy a gyógyszerek nem mindig adnak megoldást, sőt néha a mellékhatások miatt újabb gondokat okozhatnak. A legfontosabb pedig azt a kérdést föltennünk, hogy valójában miért is betegszünk meg. Amíg az okot nem értjük meg, csak a tüneteket kezeljük, a probléma újra és újra vissza fog térni, kisebb-nagyobb alakváltoztatásokkal.


ÍRÓkéz

Mihail Alekszandrovics Solohov 1905. május 24-én egy Vjosenszkaja nevű kozák település melletti Kruzsilin-tanyán látta meg a napvilágot. Anyja félig kozák lány volt, aki korán özvegyen maradt, és férje után földtulajdonnal rendelkezett. Apja mint idegen került a kozákok közé, s haláláig váltogatta foglalkozását. A szülők 1912-ben kötöttek házasságot, ettől kezdve viselte a Solohov nevet.


eSTéBé
Május 24.

1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban. Ennek emlékére az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta minden év május 24-én ünneplik az Európai nemzeti parkok napját. A nemzeti parkok létrejöttének célja egy adott terület ökológiai egységességének megőrzése, valamint a mezőgazdasági és ipari hasznosítástól való védelme. Nagyon fontos, hogy a nemzeti park területén lehetőség legyen tudományos, oktatási és szabadidős tevékenységek elvégzésére is.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2015/1. szám

A kortárs művészeti kalandozások sora ezúttal egy mára végérvényesen autonóm műfajjá vált alkotói ág berkeibe viszi az olvasót, ahogyan Bodonyi Emőke mondja: „Az üveg többé nemcsak tál, csésze, váza, pohár, ablak… nem függ a megrendelőtől vagy egyéb gyártási feltételtől – kizárólag az egyéni művészi szándék kerül előtérbe.” Az üvegművészet színei érzéseket takarnak, formái erőtől duzzadó megnyilvánulásokat rejtenek, texturális mélységeiben az alkotó személyisége tükröződik vissza.


ÍRÓkéz
MTI

Egy négyszáz éves növénytani könyvben bukkant rá egy brit tudós William Shakespeare mindeddig egyetlen olyan portréjára, amely még életében készült. Mark Griffiths egy korabeli kódot feltörve azonosította a színműírót egy 16. századi metszeten. „Így nézett ki Shakespeare, élete virágjában” – mondta a botanikus és történész, akinek felfedezése a héten megjelenő Country Life magazinban olvasható.


ÍRÓkéz

Krasznahorkai László újító szellemű magyar írónak ítélték oda május 19-én este az idén hatodik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat a londoni Victoria és Albert Múzeumban tartott díjkiosztó gálán. Krasznahorkait a világ több országából összeválogatott, kimagasló jelöltek közül választotta ki a zsűri – írta a legrangosabb angolszász irodalmi díj honlapja.


eSTéBé
Budapesti Nyári Fesztivál 2015

Június 12. és augusztus 30. között több, mint 130 programmal várja közönségét a Budapesti Nyári Fesztivál: a május 13-án tartott sajtótájékoztatón bemutatták Budapest két nyári színházának kiemelt eseményeit és rendezvényeit. A fesztivál tizenkét hetére összesen körülbelül 90-100 ezer látogatót várnak.


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2015/1. szám

VIII. évfolyamának első számaként 2015 tavaszán jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat nyíló érzelmekkel, szívekkel és reményekkel versben és prózában beszélő lapszáma. A Kisalföld szűkebb és tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, regényrészletek, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


ARTmás
Fülöp Péter fotográfiái a VOKE Arany János Művelődési Házban

Május 15-én nyílt meg a győri VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Révai u. 5-10.) Fülöp Péter szokatlan LÁTÓSZÖGből készült fotóinak kiállítása. A megnyitón zenével és filmvetítéssel összekötött, Komálovics Zoltán költő által felavatott tárlat június 3-ig tekinthető meg.


eSTéBé

„Ha meghalunk és eljön az idő, hogy az Úr ítéljen fölöttünk, NEM azt kérdezi majd: mennyi jót tettünk életünkben, hanem mennyi SZERETETTEL tettük.” II. János Pál pápa, eredeti nevén Karol Woytila 1920. május 18-án született egy Wadowice nevű kisvároskában egy vasutas fiaként. Édesanyját kilencéves korában vesztette el, 12 éves volt, amikor orvos bátyja egy kórházban kapott fertőzés következtében elhunyt. Édesapját pedig Lengyelország német megszállása alatt halt meg.


ARTmás

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el a Múzeumi világnap ünneplését, melyet 1978. május 18-án tartottak meg először. „Az ünnep célja, hogy ezen a napon komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé”.


eSTéBé
A Jeli Varázskert

Ha valaki szeretne feltöltekezni a természet és az ember harmonikus együttműködéséből születő szépséggel, akkor érdemes felkeresnie a Jeli Varázskertet, amely nemcsak hazánk, de Európa egyik legkülönlegesebb arborétuma. Cédrusaival, fenyőivel és szemet gyönyörködtető, színpompás rododendronjaival, melyeknek virágzása május vége felé teljesedik ki, valóban elvarázsolja az ide látogatókat.


eSTéBé
Idézetek az itáliai költő-filozófustól

Dante Alighieri (Firenze, 1265. május második fele – Ravenna, 1321. szeptember 14.) itáliai költő, filozófus, az olasz és a világirodalom nagy klasszikusa. Főművét, az Isteni színjátékot Babits Mihály a „világirodalom legnagyobb költeményének”, Jorge Luis Borges a „valaha írt legnagyobb irodalmi műnek” nevezte. Műveiből életbölcsességek, axiómák bonthatók ki.


LÁThallás
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Az Uránia Nemzeti Filmszínház idén nyáron is változatos programot kínál az opera- és színházrajongók számára. Júliustól kéthetente a Metropolitan Opera korábbi sikerdarabjait vetítik, a nyári színházi válogatásban pedig a Globe Színház és a Royal Shakespeare Company előadásai kapnak helyet.


LÁThallás
MTI

Július végén birtokba veszik az utcazenészek Veszprém városát, a négynapos fesztiválon a magyar muzsika mellett teret kap a balkáni dzsessz, de érkeznek zenészek Izraelből és Kanadából is – tájékoztatta az MTI-t a fesztivál szervezője.


LÁThallás
Tamási Áron népi játékának színpadi koprodukciója

Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát láthatják a nézők Hegykőn, Vászolyban és Mikházán júliusban, valamint augusztusban. A Soproni Petőfi Színház, az Evangélium Színház és a Forrás Színház koprodukciójában létrejött előadást Juhász Róza rendezte.


LÁThallás
Filmajánló

A Pixar legújabb animációsfilm remekét, az Agymanókat június 25-étől játsszák a magyar mozikban. Jó szívvel ajánlom minden tininek és felnőttnek, mert nagyon-nagyon elgondolkodtató, humoros és szép alkotás, a stúdiótól megszokott, sőt még azt is meghaladó színvonalon. Kisebbek is megnézhetik persze, de összetett üzenete teljességében inkább csak tizenéves kortól tud átmenni.


LÁThallás
MTI

Budapest környékén forgatja egy brit rendezőpáros A fehér király című filmet, amely Dragomán György azonos című regénye nyomán készül. Alex Helfrecht és Jörg Tittel az MTI-nek arról beszélt, hogy a regény története univerzális, szerintük mindenkihez szól, és a lehető legjobb filmet akarják csinálni belőle.


LÁThallás

Vastapsot hozott az Esztergomi Várszínház nyitóelőadása, A revizor című színpadi játék, melyet a Soproni Petőfi Színház adott elő nagy sikerrel a június 4-5-i hétvégén kétszer. Az Esztergomi Várszínház 27. szezonját Romanek Etelka, a város polgármestere nyitotta meg, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a település büszke szakrális és kulturális értékeire.


HELYBENjárás

Szombaton a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán 71 jogász doktort avattak, a Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézet ünnepségén 40 frissdiplomást köszöntöttek.


HELYBENjárás
Ezen a napon történt

1044. július 5-én zajlott le a ménfői csata, melyet az illusztrációban látható módon ébrázoltak a Képes krónikában 300 évvel később. A hadieseményről így írt Bánlaky József  (1863-1945) hadtörténész 1928-ban A magyar nemzet hadtörténelme című művében:


LÁThallás
Filmkritika

A nosztalgia bizony óriási úr. Olyannyira, hogy annak árnyékából nehéz kilépni, mely manőver a Jurassic World rendezőjének, Colin Trevorrow-nak se igazán sikerült. Filmje egyszerre próbál elszakadni Spielberg klasszikusától, és próbál megfelelni az általa felállított „szabályrendszernek”, így végül annak rendje és módja szerint bezuhan a két szék közé. Mi azért mulatunk egy jót a látványon, bár a hatás nem tart sokáig.


LÁThallás
MTI

Több, mint 70 ország alkotóinak mintegy 220 filmje közül válogathatnak az érdeklődők a július 3-án, péntek este kezdődő jubileumi, immár 50. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Vary-ban. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje azonban az idén már 69 éves múltra tekint vissza. Ennek az a magyarázata, hogy bár az első filmfesztivál 1946-ban zajlott le Karlovy Vary-ban és a közeli Mariánské Láznéban, az ötvenes évek végétől csak minden második évben – a moszkvai nemzetközi filmfesztivállal váltakozva – rendezték meg a szemlét.


LÁThallás
Filmkritika

Holokauszt-filmből tényleg sok van, de ez így van jól. Kell, hogy ott legyen a levegőben a téma, és kellenek filmek, amelyek diskurzust indítanak. Nemes László tudja ezt, ennek fényében pedig első nagyjátékfilmje épp ezt teszi: előveszi a témát, okot ad arra, hogy beszéljünk róla, mert tudja nagyon jól azt, hogy a múltidézés a holokauszt esetében központi fontosságú. Ám az, hogy sokan, sokféleképpen dolgozták fel a témát, nem jelenti azt, hogy ne lehessen olyan mód hozzányúlni a kérdéshez, hogy az nagyot szóljon, és ne essen bele azokba a – csúnya szóval mondva – közhelyekbe, amikbe társai belefutottak.


LÁThallás
MTI

Rolling Stones-kiállítás nyílik jövő áprilisban a londoni Saatchi Galériában: az Exhibitionism című nagyszabású tárlaton a világhírű banda tagjainak naplói, levelezése, személyes tárgyai, hangszerei láthatók, és korábban be nem mutatott videofelvételek is várják a közönséget.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 18. rész

Erdély Ernő (1881-1944) rendkívül sokoldalú, Győr kulturális, sport és társasági életének egyik meghatározó személyisége, egyben a modern tűzoltóság kialakítója, a tűzvédelem szakértője volt. Élettörténetének előző része itt olvasható.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Semmi más. Mármint, hogy Csak a szerelem számít. Mert ha ebből a nézőpontból tekintünk önmeghatározásunkra, akkor valójában az érzelmeink azok, amelyeken keresztül képesek lehetünk egyrészt definiálni magunkat, másrészt pedig – akut helyzetben – kiráncigálni saját létünket a pályát-, utat-, lehetőséget tévesztésből. Jó lenne elhinni. Jó lenne (meg)csinálni.


LÁThallás

Korai még esélylatolgatásnak nevezni, de már most kezd körvonalazódni azon filmek listája, amelyekkel gyakran fogunk találkozni a következő díjszezonban. Vannak közöttük egyértelműen az Oscarra készülő alkotások, és van egy csomó olyan is, amelyik kétélű fegyver, éppúgy tarolhat, mint amennyire le is csúszhat a szoborátvételről. Na meg persze idén is lehet izgulni azért, hogy Leonardo DiCaprio végre megkapja (inkább már a közönség által) hőn áhított Oscarját.


LÁThallás
Zeneajánló

A zenei világ 2013-ban ünnepelte Richard Wagner születésének 200. évfordulóját. Erre az évfordulóra időzítve, 2013 februárjában jelent meg Jonas Kaufmann első Wagner lemeze, egyszerűen csak Wagner címmel. A német énekes napjaink egyik legkeresettebb tenorja, többek között a Wiener Staatsoper, a londoni Covent Garden, a Bayreuthi és a Salzburgi Ünnepi Játékok sztárja.


LÁThallás
Filmajánló

Vígjáték Jim Carrey-vel, ez már eleve jót ígér. Főleg, ha a film olyan témába nyúl bele, ami a mai napig jelenlévő súlyos probléma. Egy multicég pénzimádó, tisztességtelen vezérigazgatójával küzd meg Dick Harper (Jim Carrey) és felesége, Jane (Téa Leoni). Úgy döntenek, nem fogadják el a kiszolgáltatott alkalmazott szerepét, hanem ellenségükkel a saját fegyverét fordítják szembe.


LÁThallás
MTI

Könyvtármozi-hálózat kiépítése kezdődik ebben az évben, amely a tervek szerint az ötezer fő alatti települések könyvtáraiban alapszolgáltatássá teszi a vizuális kultúrához való hozzáférést – mondta Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a program egyik kezdeményezője a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) kísérőrendezvényeként tartott, A kistelepülések mozgóképkultúrájának helyzete című konferencián.


csakMI
Audiovizuális kalandtúra a megyei könyvtárban

Van úgy, hogy az időjárás azért ejt ki a kegyeiből sokakat, hogy keveseknek a kezére játsszon. Nos, valahogy így esett (mert kint valóban esett) azokkal a nyáreleji táborozókkal, akik időlegesen bár, de megszállták a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának harmadik emeletét, hogy csúcsra kapaszkodván ejtsenek meg látást, hallást és tanulható műveltséget feltételező kalandtúrát a bevett formaságokon túl.


LÁThallás
Filmkritika

Sztereotípiák: olyan személyiségsémák, amelyek a gyors és hatékony adatfeldolgozást segítik elő. A köztudatban a sztereotípia fogalma negatív, de agyunk számára nélkülözhetetlen információ-osztályozó folyamat része. A sémák használata nélkül sokkal kevesebb információt tudnánk feldolgozni (Wikipédia). Nem azért kezdtem ezzel a meghatározással a mondókámat, mert kételkedem abban, hogy ismeritek ennek a szónak a jelentését, hanem mert fő jellemzője a filmnek.


LÁThallás

Október 22-től láthatja a közönség a magyar mozikban a Divinyi Réka - Goda Krisztina alkotópáros által jegyzett filmet, a Veszetteket. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Megafilm gyártásában készült produkció forgatása tavaly nyár elején kezdődött, és több vidéki és budapesti helyszínen összesen 73 napig tartott.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 9. rész

Cikksorozatunk előző részéből kiderült, hogy a 18. században kezdtek el megjelentetni különböző magyar nyelvű egészségnevelési célzattal írt munkákat. Különösen népszerűnek bizonyultak az ún. dietétikai könyvek, amelyek egyaránt érintették a helyes életvitel szokásait, az egészséges életmódot, az egészség megtartását biztosító életvitel szabályait, valamint a helyes táplálkozást. A 19. században sem csökkent a dietétikai munkák népszerűsége.


LÁThallás
MTI

Pénteken kezdődik a Gyulai Várszínház hat héten át tartó évada, augusztus 9-ig három bemutató mellett 55 programmal és öt tematikus fesztivállal várják az érdeklődőket – mondta el Gedeon József igazgató az MTI-nek. Hozzátette: június 26-án, pénteken három ágyúlövéssel a Gyulai Várszínház szimbolikusan birtokába veszi a gyulai várat, ekkor indul az 52. várszínházi évad.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 17. rész

Erdély Ernő (1881-1944) rendkívül sokoldalú, Győr kulturális, sport és társasági életének egyik meghatározó személyisége, egyben a modern tűzoltóság kialakítója, a tűzvédelem szakértője volt. 1881. január 14-én született Győrben, jómódú zsidó családban. 1896-ban a család nevet változtatott, Pollák helyett az Erdély vezetéknevet használták.


LÁThallás
MTI

Nyolcvannyolc kőszínházi előadást tartott az idei évadban a Győri Balett társulata, amelyeket itthon és külföldön mintegy negyvenezer néző látott – mondta az együttes igazgatója az évadzáró társulati ülésen. Kiss János hozzátette: „Látszik az a tendencia, hogy szükség van a gyorsan és könnyen fogyasztható előadásokra, ugyanakkor nem mondhatunk le a magas művészetekről sem”.


csakMI
Torma Attila előadása a megyei könyvtárban

Június 23-án a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának muzeális gyűjteményében Torma Attila nyugalmazott tanár tartott vetített képekkel illusztrált előadást A hátország élete Győr városában az első világháború alatt címmel. Torma Attilának a közelmúltban jelent meg a második világháború helyi vonatkozásairól írott könyve, az utóbbi időben pedig a helyi sajtó és levéltári anyag átfésülésével az első világháborúra vonatkozó információkat gyűjtötte össze.


LÁThallás

14 arany, 9 ezüst és 5 bronzéremmel az éremtábla első helyén végzett a Győri Nemzeti Színház társulatának csapata a kecskeméti színészolimpián. Immár harmadik alkalommal vesznek részt sportos művészeink az országos megmérettetésen, de ekkora sikert még sosem könyvelhetett el társulatunk.


csakMI
Ferenczi Márta előadása a megyei könyvtárban

Vírusok, baktériumok. E szavak az átlagembernek a betegségeket okozó kórokozókat juttatják eszébe, de léteznek persze ezen a téren is kivételek. Az ifjú biológus Ferenczi Márta ebben a témakörben tett vizsgálódásairól és ausztráliai élményeiről tartott magas színvonalú, érdekfeszítő előadást a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában június 18-án.


HELYBENjárás

A Széchenyi István Egyetem harmincöt frissdiplomása az előadóművész és zenetanár alapképzésben, a mesterszakokon végzett, a jelölteket a legkiválóbb hangszeres és zeneelméletes művésztanárok, rendszeresen koncertező előadóművészek tanították, s készítették fel pályájukra.


LÁThallás
Filmajánló

A WALL-E (2008) egy igazi családi film az animáció mestereitől. A Némó nyomában, A hihetetlen család, és a L’ecsó után méltó folytatása a Pixar hamisítatlan bájt és fontos üzenetet hordozó alkotásainak. A kiinduló helyzet sajnos aktuális: az emberiség elhagyta a lakhatatlanná vált, agyonszennyezett Földet. Egyetlen „lény” tevékenykedik csak szakadatlanul, egy kis hulladékkezelő robot: WALL-E, akit elfelejtettek kikapcsolni.


LÁThallás
Szabó Béla képriportja

Június 15. és 21. között zajlott a XI. Magyar Táncfesztivál és az I. Magyar Gyermek Táncfesztivál Győrben. A klasszikus, valamint kortárs stílusoktól kezdve a néptáncon és élménytáncon át rengeteg műfajjal találkozhattak az érdeklődők. A II. János Pál téren a hazai néptánc képviselői mellett határon túli művészek és amatőr együttesek is bemutatkoztak, valamint különböző zenei csemegéket tartogató koncertek is felcsendültek. A rendezvény hangulatát Szabó Béla fotóművész örökítette meg.


LÁThallás

Május 21-én láthattuk a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban a Tóth Szilvia által vezetett KIMI-kazinczys diákszínjátszó csoport, a GO-K-ART Galopp 2.0 című produkcióját. Legelőször a mosonmagyaróvári Flesch Művelődési Központban a XXV. Moson Megye Színjátszó Találkozó keretében debütálhatott az előadás, mely a 2014-es nyári színjátszó tábor, a Dunasziget IKSZT, a Gyermekek Háza, valamint Zsenák Lilla asszisztensi segítsége nélkül nem jöhetett volna létre.


LÁThallás

Sikeres évadot tudhat maga mögött a Soproni Petőfi Színház, amely 10.600 bérletessel és 80 százalékos telítettségű előadásokkal zárta a szezont – mondta Pataki András, a teátrum igazgatója az évadzáró társulati ülésen, ahol a színészi Nívódíj mellett Az ÉV Táncosa-díjat is átadták.


LÁThallás
Mozifilm a bevándorlókról

Április 15. óta forog Vranik Roland harmadik nagyjátékfilmje, Az állampolgár. A napjaink Budapestjén játszódó film középpontjában a bevándorlók problémája áll, amely egy Bissau-Guineából a polgárháború elől menekült férfi, egy fiatal perzsa lány és egy tanárnő különös történetét meséli el. Külön érdekesség, hogy a főszerepekben igazi bevándorlók láthatóak.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 8. rész

Napjainkban különösen népszerűek a betegségmegelőzéssel, az egészséges életmóddal és táplálkozással, valamint a különböző betegségekkel közérthetően foglalkozó könyvek. Az interneten is számos olyan egészségportál és ismeretterjesztő oldal található, ahol az érdeklődők akár még orvosi tanácsokat is kérhetnek. Mindezek előzménye azonban – talán meglepő módon – a 18. századra tehető.


LÁThallás

Közönségdíjat kapott a Sopron Balett A szép Cerceruska című produkciója a győri XI. Magyar Táncfesztiválon. Az ország egyik legrangosabb seregszemléjén idén első alkalommal rendezték meg a legkisebbek részére a Gyermek Táncfesztivált. A nagyszabású esemény fesztivál a fesztiválban, ennek keretében adták elő a soproniak a mesebalettet, amelyet 2013 decemberében tűztek műsorra először nagy közönségsikerrel.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 16. rész

A burcsella fából készült, lapos fenekű dereglye volt, melyekre az erősen megrakott hajók terhének egy részét átrakták, hogy azok a sekélyebb folyószakaszon áthaladhassanak, vagy sekély bejáratú kikötőkbe befuthassanak. A korabeli feljegyzésekben, valamint a szakirodalomban burcsuja, luntra néven is szerepel. Győr és Moson között helyi és környékbeli burcsellások szállították a gabonát a Mosoni-Dunán.


LÁThallás
Interjú Polyák Lillával

Polyák Lillával új albumáról, a szürke hétköznapokról, színházról, könyvekről és más egyéb, kulturális témákról beszélgettünk. Elmesélte azt is, mit gondolt az idei Eurovíziós Dalfesztivál felhozataláról, és gondolkozik-e azon, hogy a jövőben ő is újra próbát tegyen a hazai válogatókon.


HELYBENjárás

Huszonöt éve, 1990-ben az új jogszabályok alkalmazásával Győr város, a Széchenyi István Műszaki Főiskola, a képzés munkaerő-piaci hátterét akkor meghatározó vállalatok, intézmények, mint alapítók Universitas-Győr névvel alapítványt hoztak létre.


LÁThallás
MTI

Tíz művészt, köztük Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztivál Zenekar zeneigazgatóját jelölte Az év művésze díjra a Gramophone című brit zenei folyóirat. A díjazottat a lap olvasói szavazáson választhatják ki. Olyan zenészeket jelöltek, akik az elmúlt 12 hónapban különösen sikeresen voltak – olvasható a folyóirat honlapján.


LÁThallás
Zsigmond Vilmos 85 éves

85 éves lett Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, aki szerint egy film középpontjában mindenekelőtt a képek állnak: „Hiszem, hogy a film a képekről szól. A mozinak képekre van szüksége. Úgy gondolom, jó képek nélkül nem lehetséges filmet csinálni. Minden filmnek végtelenül vizuálisnak kell lennie.” Zsigmond Vilmos világa mindig erről szólt, s remélhetőleg erről fog még szólni nekünk ő maga is nagyon sokáig.


csakMI
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Ebben a félévben immár másodízben örvendeztettek meg bennünket a magyar hadimúlt tematikájából válogatott megzenésített költeményekkel és dalokkal a Hangraforgó együttes tagjai június 12-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában, Faggyas László és F. Sipos Bea kettősével „Viadalhelyeken véressen, sebessen...” ezúttal Kátai Zoltán lépett fel vendégművészként.


LÁThallás
Országos szövetség tagja lett a Sopron Balett

Felvették a Magyar Táncművészek Szövetségébe a Sopron Balettet. Ez azt jelenti, hogy a fiatal csapatot a hivatásos, professzionálisan jegyzett együttesek közé sorolják az országban. A Sopron Balett három éve alakult meg Demcsák Ottó Harangozó-díjas táncművész, koreográfus vezetésével, rendszeresen szerepelnek a Soproni Petőfi Színház zenés és prózai darabjaiban.


LÁThallás
Komolyzenei koncertsorozat

Június 28-tól indul a Klassz a pARTon! elnevezésű nyáresti komolyzenei koncertsorozat, amelynek keretében neves előadóművészek és zenekarok, valamint a MOL Tehetségtámogató Program nyertesei lépnek fel a Balaton és a Duna partján. Balatonfüred, Balatonakarattya, Keszthely, Szigliget, Zánka, Csopak és Balatonföldvár után a zárókoncertre Budapesten a Várkert Bazárban kerül majd sor.


LÁThallás
Filmajánló

Az Egon és Dönci – Mindenütt jó, de legjobb otthon az első magyar egészestés 3D animációs film, melyet állami támogatás nélkül, másfél év alatt készített el az egri Kommuna nevű csoport és az Aenima CGS. 74 perces alkotás, amely az utóbbi évek legkiemelkedőbb nemzetközi forgalmazási sikerét hozta: a HUNGARICOM terjesztésében már közel 50 országba eljutott. A könnyed hangvételű, játékos humorral átszőtt űrmesefilm folyamatosan mosolyt csal az arcunkra, pedig komoly mondanivalót rejt.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 15. rész

A „nagy ház”, avagy a győri Lloyd-palota történetét a második világháborút követő évekig tekintettük át előző írásunkban. Az 1949-ben államosított Lloyd épület ezután a Szakszervezetek Országos Tanácsának megyei intézményeként működött tovább. Így festett a Széchenyi téri piac és a Lloyd épülete a térre belógó teraszával az 1950-es évek közepén (a Borbíró Virgil – Valló István: Győr város építéstörténete című könyvből, Bp. 1956.).


LÁThallás
Nők a komolyzenében – 2. rész

Egy karmesternek a létező legnagyobb vezetői kihívással kell szembenéznie: egyetlen szó nélkül kell tökéletes harmóniát teremtenie az auditív térben. A művészvilágban még manapság is ritkaságnak számít, ha női karmester áll egy szimfonikus zenekar élére, ám – mint azt a Nők a komolyzenében 1. részében bizonyítottuk – korántsem egyedülálló dolog.


csakMI
Nyárba fordult teraszkoncert a megyei könyvtárban

Vajon honnan áradhat és terjedhet a légben ez a fülbemászó muzsika? – töprenghettek a Herman Ottó utca környékbeliek június 3-án, szerda délután. Aki ez idő tájt felkereste a győri megyei könyvtár Központi Könyvtárának emeleti, belső, nyitott olvasóteraszát, remek hangulatú koncertbe csöppenhetett bele, ahol a Harmónia Művészeti Iskola Rozetta Gitárzenekara és kamaracsoportja szórakoztatta a közönséget.


LÁThallás
Színpadi koncertek és előadások az Ünnepi Könyvhéten

„A színpadon, ott van a nagy élet” – lehetett dalban mondani a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok győri koncertjein a Baross úton felállított deszkákon. Az olvasáskultúra ugyanis ezúttal is együtt járt az igényesen összeválogatott zenei fellépések sorával, melyeken egy humorosan előadott nyilvános akasztás mellett hallhattunk moldvai népzenét, énekelt verseket, északi és déli folkzenét, indie-folk akusztikába oltott fingerstyle-t és lendületes powerfolkot.


LÁThallás
Színpadi gyermekprogramok az Ünnepi Könyvhéten

A 86. Ünnepi Könyvhét egyúttal a 14. Gyermekkönyvnapokkal együtt került megrendezésre Győrben is. Ha gyermek, akkor mese; ha mese, akkor látvány és dallam; ha látvány és dallam, akkor interaktív előadások: a Baross úti színpadon, kisebbek-nagyobbak előtt (le)zajlott programokon így strázsált hídja mellett az ördög, bujkált sűrű, sötét erdőben a juhászbojtár, keresett vigaszt a szomorú királykisasszony, és játszottak Mátyás-katonát, valamint boszorkányt a cikk szerzői.


LÁThallás
Interjú a Gourmand zenekarral

A Gourmand zenekarban megtalálható szinte mindenki a klasszikus és népzenésztől kezdve, a költőn és a slammeren át a dj-ig, akárcsak egy remek zenei svédasztal. A banda basszusgitárosának, Gyarmati Gábornak tettünk fel kérdéseket, és megtudtuk, mi az a spoken word, honnan jönnek a szövegeik, és hogyan kerültek a Nemzeti Színházba.


LÁThallás
1 perces filmkritika

„Haldoklom, és maga azt javasolja, menjek ölelgetni egy csapat köcsögöt?” 1985-ben még jócskán ferde szemmel néztek a homoszexuálisok által (is) terjesztett, és akkor éppen a csúcspontján tomboló emberi immunhiányt okozó vírus (HIV) által jött AIDS (szerzett immunhiányos betegség) kórságára. Mára szerencsére úgy tűnik, rendesen sikerült visszaszorítani a terjedését (egyúttal hatványozottabban is kezelhetőbb, mint akkor), de az 1980-as években az egyik legrettegettebb betegségnek számított.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 14. rész

A Széchenyi tér keleti oldalát a győriek körében ma is „Lloyd”-ként emlegetett hatalmas épület zárja le. Méretei miatt sokan úgy gondolják, hogy nem igazán illik a barokk térre. Évszázadok alatt, folyamatos átépítésekkel alakult ki mai formája. Története során különféle célokra használták, de egységesen elmondható, hogy mindig is a győri társasági élet meghatározó helyszíne volt.


LÁThallás

Bemutatták az idei Kaszás Attila-díj három jelöltjét: Kiss Mari, Kristán Attila és Mészáros Tibor az a három színművész, akik közül egyikük augusztus 29-én átveheti majd az elismerést a Csokonai Nemzeti Színházban. Az utolsó fordulóban a közönség dönthet arról, hogy a három művész közül ki lesz a nyertes.


HELYBENjárás

Magyar és nemzetközi elismeréseket is magáénak tudhat a Győrkőcfesztivál: a Magyar Fesztivál Szövetség szakmai bizottságának értékelése alapján immár másodszor nyerte el a kiváló minősítésű fesztivál címet. Az idei évben július 3. és 5. között kerül majd sor az országos szinten is egyedülálló, immár 8. Győrkőcfesztiválra.


LÁThallás
Nők a komolyzenében – 1. rész

Sokáig az volt a feltételezés, hogy a nők nem tudnak zenét komponálni, mivel nincs meg az alkotáshoz szükséges képességük. Ha be is engedték a nőket a zene világába, inkább énekesnőként, mintsem zeneszerzőként. Lehetséges, hogy a nők képessége az élet továbbadására oly nagy kihívás volt a férfiak számára, hogy maguknak kellett megtartaniuk a zeneszerzést, mint alkotói tevékenységet?


csakMI
Romsics Ignác előadása a megyei könyvtárban

Május 11-én érkezett Szombathelyről a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárába a budapesti Goethe Intézet Trans/zit ’89 című vándorkiállítása, melyhez kapcsolódóan május 29-én Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész tartott előadást Rendszerváltás Magyarországon 1988-1991 címmel a Baross úton lévő intézmény olvasótermében.


HELYBENjárás

A Magyar Marketing Szövetség Márkamonitorral közösen kiírt országos pályázatán négy győri attrakció is elnyerte a 2015-ös városmarketing gyémánt díjat: négy gyémánt díjjal és a városmarketing nagykövete címmel ismerték el az önkormányzat és intézményeinek azt a munkáját, amellyel a várost és kínálatát népszerűsítik. 


LÁThallás

Clint Eastwood San Franciscóban született 1930. május 31-én. Szegény családban nőtt fel, édesapja benzinkútkezelőként dolgozott, és ő maga is sok szakmát végigpróbált: volt favágó, vándorzenész és úszómester is a hadseregben. Ez utóbbitól kapott ösztöndíjjal elvégezte a Los Angeles City College üzleti szakát, majd egy barátja révén állást kapott egy stúdiónál.


LÁThallás
Bérletvásár 2015/2016

A komolyzene komoly, de nem unalmas! – szögezte le Jose Cura a Győri Filharmonikus Zenekar 2015/2016-os évadját ismertető sajtótájékoztatón. Csak egyetérteni tudunk vele. A komolyzene komoly ugyan, de élvezhető, fogyasztható és építő. Fiziológiai kutatások bizonyítják a minőségi muzsika pozitív élettani hatásait.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 13. rész

A Győri Lemezárugyár a győri Vesuvius Rt. (Gyufagyár) helyén jött létre. 1918. szeptember 20-án vette meg a Magyar Zománc- és Fémárugyár ezt a területet, mivel fémdoboz gyárat akartak itt létrehozni. A vétel után azonban még sokáig üresen állt az üzem a kedvezőtlen politikai és gazdasági helyzet miatt.


LÁThallás
RÉV Színházi és Nevelési Társulat

Kisiskolások játszhattak együtt a RÉV Színházi és Nevelési Társulat tagjaival május 22-én délelőtt a Kikötő szakmai hétvége keretében. A Mezsgye című komplex színházi nevelési előadás a képzelet és valóság határait feszegette, a mese világának kapujához vezetve mind a résztvevő gyerekeket, mind pedig a megfigyelőként jelenlévő felnőtteket.


csakMI
A Hangraforgó gyermeknapi koncertje a megyei könyvtárban

Előrehozott gyermeknapi meglepetéssel kedveskedett a Hangraforgó együttes az apróságoknak (valamint kísérő szüleiknek, nagyszüleiknek) énekelt verses koncertjével a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában május 22-én. „A világnak nekivágok” – szólt a dalsor, a kicsik-nagyok pedig gondolatban ekként is tettek.


LÁThallás
Filmajánló

Egy rövidfilm szűk 13 percben, amely mélyebb nyomokat hagy bennünk, mint jó néhány többórás mozi. A sztori nagyon egyszerű, nagyon hétköznapi, nagyon húsbavágó: a megélhetés. A rendező, Szirmai Márton „szemüvegén át” azonban a kép kiélesedik, és a szemünk előtt mindennap lejátszódó sorsok néhány perc alatt átélhetővé válnak. És mindez egy valóságshowba ágyazva, megfricskázva a médiát is.


LÁThallás
MTI

„Magyarországról szóló filmet akartam forgatni, a Fehér isten mégis nemzetközi hatású és érvényű lett” – összegezte a tavalyi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon díjnyertes alkotásának utóéletét Mundruczó Kornél rendező a május 24-én, vasárnap zárult moszkvai magyar kortárs filmfesztiválon.


csakMI

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) nevében szeretettel, egyben szomorúsággal emlékezünk meg barátunkról, segítőnkről, Tábori Juditról hajdani újságíró kollégája, szerzőtársunk, Harcsás Judit nekrológjával.


LÁThallás
Filmajánló

Irány a szocialista közelmúlt felidézése Buzás Mihály A kis utazás című vígjátékának segítségével. Mintegy negyed évszázaddal hagytuk magunk mögött a szocialista érát. A közép- és az idősebb korosztály számára mindez tapasztalati valóságként, a fiatalabb nemzedékek számára mint az írott történelem része jelenik meg. A film középpontjában egy, a kor szellemében szocializáló középiskola, s annak egy tanulócsoportja áll.


csakMI
Kulcsár Béla előadása a megyei könyvtárban

Nem hal meg az, akit szeretnek, csak az hal meg, akit elfelednek” – tartja a mondás. Kulcsár Béla Szent László-díjas harmonikaművész május 20-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában egy vetítettképes, zenés előadás keretében kalauzolta el az érdeklődőket a háborús hadszíntereken.


HELYBENjárás
Elhunyt Winkler Gábor építész

Szegényebbek lettünk egy lokálpatriótával – fejezhettem volna be a címet. De Winkler Gábor életműve olyannyira színes, hogy Győr iránti szeretete csak egy árnyalat volt, a sok között. Ha a tényekre szorítkoznánk, akkor akár a következőképpen is hírt adhatnánk haláláról: 2015. május 19-én elhunyt Dr. Winkler Gábor, Ybl-díjas magyar építész, egyetemi tanár, a műszaki tudományok kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Temetése 2015. május 29-én, pénteken 15 órakor Győrben, a nádorvárosi köztemető új ravatalozójában lesz.


HELYBENjárás

A Győri Egyházmegye által kezdeményezett Fogadja örökbe a múltját! elnevezésű program keretében a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) két kottát fogadott örökbe és restauráltatott, amelyről együttműködési megállapodást írtak alá május 19-én, kedden Győrben.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 12. rész

Az Elite Mozgó a két világháború között a város két állandó filmszínháza közül Győr legismertebb, legkedveltebb mozija volt. Egykori épülete a Karmelita templommal szemben, a Bécsi kapu tér északi oldalán a kazamaták és a Rába-hídfő közötti területen állt.


KORzó
Győr-Moson-Sopron megye

A kalandparkok Győr-Moson-Sopron megyében is várják látogatóikat, sportos kikapcsolódást, izgalmas kihívást kínálva minden korosztály számára. Felnőttek, gyerekek egyaránt próbára tehetik bátorságukat, ügyességüket és kitartásukat. A megyében működik Magyarország legnagyobb fedett kalandparkja, de számos természetközeli park is található.


KORzó
Balatonfüred, Szabadidő- és Konferenciaközpont

A 2015. 17-26. közötti időszakra a Dumaszínház Balatonfüredre, a Szabadidő- és Konferenciaközpontba költözik (Balatonfüred, Horváth M. u.). Idén negyedik alkalommal rendezi meg a Dumaszínház a nyár egyik legnépszerűbb eseményét, a DumaFüred fesztivált. A tíz napon át tartó humorfieszta most is a stand-up műfaj legnagyobbjait vonultatja fel.


KORzó
Fertőd–Eszterháza, kastély

A Budapesti Vonósok kamarazenekar tagjai 1995-ben határozták el, hogy nyár közepén koncertsorozatot rendeznek a fertődi Eszterházy kastély csodálatos tükörtermében., mivel ezt megelőzően itt nem volt rendszeres zenei élet. A kastélyban működő múzeum akkori igazgatója, Bak Jolán nagy örömmel és szeretettel fogadta az ötletet, s a koncertsorozat Haydn fesztivál címmel megvalósult.  


KORzó
Győr, Széchenyi tér

A neves jótékonysági szervezet győri csoportja július 17-19 között, kilencedik alkalommal szervezi meg a jótékonysági célú nagyrendezvényét.  A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmával mutatta be a spriccer-t az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak.


KORzó
Győr, belváros

Július harmadik hétvégéjén, július 17-19-ig a Győri legendák napján különböző feldolgozásokban láthatják a város híres történeteit, többek között a vastuskó, a fröccs feltalálása, a győri frigyláda, a lőcsei fehér asszony és a vaskakas legendáját. Megtudhatják mi a maflás, megnézhetik Győr csodáit by night, részesei lehetnek a földalatti sétálószínháznak, láthatnak bábszínházi előadást, benevezhetnek a városfelfedező játékra.


KORzó
A Rábaközi Művelődési Központban

Július 12-én, vasárnap 18 órakor a kapuvári Rábaközi Művelődési Központban (Fő tér 2.) a Junior Mozgásstúdió és Kapuvár város mazsorett csoportja Csodaország táncgálát ad. A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.


KORzó
Július 17. – július 18.

Lipóton, a Kis Holt Duna előtti téren szervezett ingyenes fesztivál számtalan programot kínál a környékbelieknek és a távolabbról érkezőknek egyaránt. A hagyományőrző rendezvények mellett értékes kikapcsolódást jelent a Szigetköz más szemmel... című fotókiállítás, ahol is Goda Barbara, Baranyai Csaba, Busa Péter, Papp Ádám, Tóth Zoltán fotóit láthatják.


KORzó
A Pannonhalmi Jazz-majorban

Július 17-én (pénteken) 19.30-kor a Pannonhalmi Apátsági Múzeum belsőkertjében a Pannonhalmi Jazz-major rendezvénysorozat keretén belül a Fourtissimo Jazz Orchestra lép fel. A Fourtissimo 1993-ban alakult. A klasszikus zenészekből álló együttes hazai és nemzetközi komolyzenei sikereit követően egyre inkább a népszerűbb műfajok felé fordult. 


KORzó
SzínHely Kultúrpince, Győr

Július 17-én (pénteken) 20 órakor SzínHely Kultúrpince teraszán (Komédiás Étterem, Czuczor Gergely u. 30.) Upor András ad koncertet. Gitár, blues és vokál. A blues a texasi fajtából, egy kis rockos beütéssel.  A hang magyar, a szöveg angol.


KORzó
Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Július 17-én (pénteken) 20.30-kor a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban (Fertőrákos, Fő u. 1.) „BENKÓ 75” címmel láthatják a Benkó Dixieland Band jubileumi gálakoncertjét. Az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band egyike Magyarország legnépszerűbb jazz együtteseinek.  


KORzó
Klub Faház, Móvár

Július 17-én (pénteken) 22 órakor a Klub Faházban (Mosonmagyaróvár, Wittman Antal park 1.) lép színpadra Ganxsta Zolee és a Kartel. Van néhány jó dolog az életben; a rap kedvelőinek például az, ha jegyet vesznek erre a bulira. A belépő 1200,-/1500,-Ft.  


KORzó
a Klub Faházban

Július 11-én (szombaton) 22 órakor Klub Faházban 
(Mosonmagyaróvár, Wittman Park 1.)
bemutatkozik a Weekend Mood zenekar. Az est házigazdája, Boogie nyitja az estet, majd a Weekend Mood éjfél után kezdi a koncertet. 


KORzó
Velence, július 14-19.

Idén Velencén rendezik meg július 14. és 19. között az EFOTT Fesztivált, az ország legnagyobb hallgatói buliját. Az EFOTT azonban nemcsak buli, hiszen a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a zenei események mellett a hallgatók kulturális- és sport életének fellendítésére is. 2015-ben a házigazda az Óbudai Egyertem.


KORzó
Elektronikus zenei fesztivál

Július 8. és 12. között kerül megrendezésre idén nyáron Zamárdiban, a parton a Balaton Sound, a legnagyobb elektronikus zenei fesztivál. 80 nemzetközi Dj, live act, illetve zenekar lép fel a különböző színpadokon, és hazai fellépőkkel teljesedik ki a program: összesen 200 produkciót élvezhetünk 5 napon át a 15 színpadon és programhelyszínen 


KORzó
Július 10. - augusztus 21.

Július 10. és augusztus 21. között zajlik le a 2015. évi Szegedi Szabadtéri Játékok (Tisza Lajos krt. 56.), hazánk legnagyobb befogadóképességű és legjelentősebb színházi fesztiválja, látványos musical-, opera-, tánc-, operett- és prózai előadások játszóhelye.


KORzó
Magyar Néprajzi Társaság

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet Néprajzi Múzeummal és társkiíró partnereivel, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, Az SZTE Néprajz és Kuturális Antropológia tanszékével, a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal.


KORzó
A soproni Fidelissima Vegyeskar koncertje

Július 11-én (szombaton) 19.00 órakor a soproni Fidelissima Vegyeskar ad koncertet Farkas Ferenc emlékére a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtusományi Karának aulájában (Erzsébet u. 9.). Minden érdeklősőt szeretettel várnak.


KORzó
Okos Homokozó Mosonmagyaróváron

Új eszközzel várja a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 142.) a családokat. Az Okos Homokozóban megelevenedik a homokfelszín, és a rajta megjelenő térkép kezünk munkája nyomán alakul és színeződik át, élő-mozgó, interaktív felületként. Ha beletúrunk, sötétkék tenger tűnik fel, ha felpúpozzuk, szigetvilág zöldül elő. Hegyet építhetünk, esőt varázsolhatunk másodpercek alatt. 


KORzó
Július 15-18.

Július 15. és 18. között rendezik meg a 12. VeszprémFest-et. Új helyszínekkel bővül a fesztivál, lehetővé téve, hogy látogatói számára az eddigieknél is szerteágazóbb, változatosabb zenei élményt kínáljon. A Nagyszínpad, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint a Kolostor mellett új színhelyként a FestGarden és a FestPresszó kínálja tematikus programjait.


KORzó

Díszítsd pólódat textilfestéssel! Ha szeretsz barkácsolni, itt a helyed! Minden gyermeket és az őket kísérő szülőket szeretettel várjuk ingyenes foglalkozásunkra július 15-én (szerdán) 10 óra és fél 12 között a megyei könyvtár Gyermekkönyvtárába (Herman Ottó u. 22., földszint)!


KORzó
Magyar Ispita

Július 14. és 16. között Gróf Széchenyi Krisztiánnal találkozhatnak az érdeklődők a Magyar Ispitában (Nefelejcs u. 3.) a Szerzetes, főpap, hazafi: Széchényi Pál - A nagycenki múmia kutatása című kiállításon. A három napban 10-18 óráig közös tárlatvezetést tartanak Kristóf Lilla Alidával. Előjegyzés kérhető. A tárlat szeptember 30-ig látogatható.


KORzó
Körmenden

Július 14. és 18. között kerül a VI. AlteRába Fesztiválra Körrmenden, a Rába partján található Rába Szabadidőközpontban. Az alternatív könnyűzene szerelmeseit várják nagy szeretettel.


KORzó
A Múzeumházban

Július 11-én, szombaton 17 órakor Alexander Gembik grafikus, illusztrátor és festőművész kiállítása nyílik a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.). Az Orosz-Magyar Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat július 26-ig látogatható.


KORzó
Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár Majorok városrésze kiemelt rendezvénye, a Majoroki Fesztivál idén július 11-én (szombaton) délelőtt 8 órától várja vendégeit a Majoroki Óvodában (Béke u. 46.). A Majoroki Fesztivál 10 éves, a Majoroki Kör Egyesület 20 éves, a Majoroki Nyugdíjas Klub pedig 45 éves évfordulóját ünnepli.


KORzó
Ágfalván

Július 11-én (szombaton) kerül megrendezésre a IX: Nemzetközi Ikerfesztivál Ágfalván, a Vadon Lovas Club  (Magyar u.) területén. Családi programok, sok-sok gyermekprogram, zene, játék, tánc, lovasbemutató, bohóc, főzőverseny... lesz itt minden, mi szem szájnak ingere.


KORzó
A csornai Zenepavilonban

Július 10. és augusztus 14. között minden pénteken 20.00 órakor koncert lesz a csornai Zenepavilonban (Szent István tér). A városi önkormányzat és a művelődési ház jóvoltából főként csornai és csornai kötődésű zenekarok lépnek majd fel az ingyenes programokon, de két budapesti duó is szerepel a műsorválasztékban. Esőhelyszín: Csornai Városi Művelődési Központ (Soproni u. 57.).


KORzó
Dunaújváros, Szalki-sziget, július 13-19.

Július 13. és 19. között kerül sor a jubileumi, 25. Rockmaratonra a dunaújvárosi Szalki-szigeten. Július 10-ig lehet elővételben jegyet vásárolni, és a rock- valamint a metál zene kedvelőinek megéri bizony, hiszen a fellépők listája önmagáért beszél. 1 hét, 4 színpad, 120 koncert hazai és nemzetközi előadókkal. Koncertet ad többek között a Korpiklaani, a Biohazard, a Helloween, az Agnostic Front, a The Exploited, a Road, a Paddy and The Rats, a Leander Rising, a Wisdom, a Lord, az Auróra , a Blind Myself és még sokan mások.


KORzó
Napóleon Ház

Július 13-ától kezdődik és augusztus 2-áig tart a Rómer Múzeum által szervezett 47. Nemzetközi Művésztelep a Napóleon-házban (Győr, Király u. 4.). Minden év júliusában a győri múzeum meghívására, külföldi és magyar képzőművészek érkeznek Győrbe, hogy három hétig városunkban éljenek és alkossanak. A múzeum a művésztelepen a magyar alkotók mellett a világ minden tájáról fogad vendégeket.


KORzó
Vasúttörténeti képeslapkiállítás a Vasutas Művelődési Házban

Július 9-én (csütörtökön) 10.00 órakor kiállítás nyílik a VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Révai u. 5.) a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány vasúti képeslapjaiból a 65. Győri Vasutasnap címmel. Ünnepi köszöntőt mond Ambrusch József, Győr Forgalmi Csomópont vezető. A tárlat szepetember 8-ig látogatható.


KORzó
BBMMK

Július 2. és 10. között tekinthető meg a Beteljesült álmok című kiállítás a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Győr, Czuczor G. u. 17.) A tárlat Dr. Hegyi Ilona, Portik Irén, dr. Dézsi Csaba András és Szük Norbert festőművész alkotásaiból nyílik a Beöthy Képző- Iparművészeti és Irodalmi Társaság szervezésében.


KORzó
Győri Nemzetközi Fotópiknik

Július 12-én vasárnap, 9 és 15 óra között tartják a 14. Fotó a természetben – Győri Nemzetközi Fotópikniket a Radó-szigeten. Az egynapos szabadtéri kiállításon Győr és a régió fotósai mutatják be alkotásaikat. Emellett külföldről is érkeznek kiállítók.


KORzó
Bencés Apátság

Július 11-én szombaton, 10 órától kezdődik a Pannonhalmi Levendulaszüret című program a Pannonhalmi Bencés Apátságban. Egyéni érdeklődők számára az apátsági levendulatermesztés történetéről és a levendula felhasználásáról tartanak ismertetést. Két időpontban: 11.00-13.00 illetve 13.00-15.00 nyomon követhető lesz az illóolaj készítés folyamata.


KORzó
FUTURA Élményközpont

Július 11. és 12. között Kalászos hétvége lesz a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 142.). A látogatók különböző gabonákkal ismerkedhetnek meg, a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt a magtárban. A program a Futura Vakáció című rendezvénysorozat része.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Július 11-én szombaton, 21.30-kor kezdődik a The Messengers Band koncertje a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Zenei irányukat blues alapokra helyezett rock és jazz elemekkel vegyített egyéni hangzású és hangszerelésű zene jellemzi, melyet élőben igyekeznek minél változatosabban előadni. A belépés díjtalan.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Július 11-én szombaton, 17.30-kor várják az érdeklődőket Sarkady Orsolya grafikus Életérzések című kiállításának megnyitójára a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). A kiállítást megnyitja Sarkady Antal iparművész. A megnyitón közreműködnek: Sarkady Anna Mária versmondó és Varga Noémi fuvola. Megtekinthető augusztus 8-ig.


KORzó
Gyermekek Háza

Július 11-én szombaton, 10-16 óráig immár harmadik alkalommal rendezik meg a SAS és KOS családi napot a Gyermekek Házában. A program mottója: A társasjátékozás kikapcsol, fejleszt, összehoz!” A belépés díjtalan.


KORzó
Original Balance Kft.

Július 11-én szombaton, 19.30-kor Kattin túra és sétahajózás várja az érdeklődőket Győrben. Találkozási pont: Bécsi kapu tér, Kisfaludy-szobor. Részvételi díj: 2.900,- Ft/fő, klubtag, nyugdíjas, diák: 2.400- Ft/fő.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Július 11-én szombaton, 18 órától kezdődik az 1 KONCERT + 1 KIÁLLÍTÁS sorozat következő eseménye a Rómer Múzeumban, az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). Az érdeklődők tárlatvezetést tekinthetnek meg a Gróf Batthyány Gyula festészete című időszaki kiállításban, azután meghallgathatják az Urbán Orsi Group koncertjét.


KORzó
Soproni Ünnepi Hetek

Július 11-én szombaton, 20 órakor Kovács Kati ad szabadtéri koncertet a Soproni Ünnepi Hetek keretében a Fő téren. A rendezvény további gazdag programmal várja az érdeklődőket egészen augusztus végéig.


KORzó
Nagycenk

Július 11-én szombaton tartják a XII. Hársfa Néptánc fesztivált Nagycenken. Nemzetközi néptánctalálkozó és ünnep a néptánc jegyében. Fergeteges programokkal és nemzetközi résztvevőkkel várja a vendégeket a szervező Czenki Hársfa Néptáncegyüttes.


KORzó
Dunakapu tér

Július 11-én szombaton, 21 órakor a Korál együttes lép fel a Dunakapu téren Győrben a Nyáresti koncertek keretében. A részvétel ingyenes. Esőnap: július 12. vasárnap, 20 óra. A zenekar nevéhez olyan nagy slágerek köthetők, mint a „Homok a szélben”, a „Maradj velem”, a „Kevés voltam neked”, a „Kergesd el a felhőt a házamról”, a „Kölykök a hátsó udvarból”, vagy az „Évszakok ”.


KORzó
Akusztikus gitárest a Kozi Drinkben

Július 11-én (szombaton) 21.00 órai kezdettel hallgathatja meg az érdeklődő közönség az Egyhúronpendülők akusztikus gitárestjét a Kozi Drink bárban (Városház tér 3.). Mindenfélét játszanak, ami akusztikus gitáron eljátszható, többek között Eric Claptont, Creedence Clearwater Revivalt, Rolling Stonest, Dublinerst, Hobót, Deák Billt, Takáts Tamáts, Bojtorjánt, régi Omegát, LGT-t, P. Mobilt és még sok-sokmás jófajta zenét.


KORzó
A Kozi Drink bárban

Július 10-én (pénteken) 19.00 órakor újra táncház lesz a Kozi Drink bárban (Városház téer 3.) a Rába Néptáncegyüttessel. Minden néptáncrajongót szerettel várnak, valamint mindazokat, akik szeretik a jó hangulatot gerjesztő zenei műfajokat, és azokat, akik egyszerűen imádnak táncolni. A talpalávalót Németh Dénes és zenekara húzza majd, és a belépés díjtalan!


KORzó
Szombathelyen

Július 10. és 18. között kerül megrendezésre 2015-ben a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen. Hét helyszínen 15 koncert, illetve egyéb program várja az érdeklődőket: kiállítás, komolyzene, jazz, népzene, táncház, hangszeres zene... lesz miből választani.


KORzó
Soproni Ünnepi Hetek

45 éves lett a 70-80-as évek legendás pop zenekara, az Apostol együttes. A Soproni Ünnepi Hetek keretén belül július 10-én (szerdán) 20 órakor Sopron Fő terén  zenél Szabó Ferenc (dob), Pete László (harsona), Baranski László (gitár), Németh Zoltán (billentyűk), Meződi József (ének) és Szaniszló Lajos (trombita).


KORzó
2015. július 10-19., Fertő mente

Július 10-19. között, 10 napon keresztül 6 Fertő-parti település: Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Fertőszéplak, Nagycenk és Sarród rengeteg programmal várja vendégeit. Koncertek, előadások, képzőművészeti kiállítások, szabadtéri filmvetítések, kézműves foglalkozások, ökotúrák várják a közönséget a Fertő-táj legnépszerűbb fesztiválján!  


KORzó
A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban

Július 10-én és 11-én (pénteken és szombaton) 20.30-kor a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban (Fertőrákos, Fő u. 1.) a Kassai Állami Opera vendégjátékára kerül sor. A társulat Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című operáját adja elő. Rendező: Michael Tarant. Az előadás nyelve olasz.


KORzó
Hétvezér Csárda, Bősárkány

alommal kerül sor a Hell Vill fesztiválra, ahol tiszteletét teszi a hazai hardcore-punk szcéna krémje. Néhány név a fellépők közül: New Dead Project, Hanoi, Black Hourglass, a Have No Clue, a Fake Shakes és a Makeshift Promise. 


KORzó
Klub Faház, Mosonmagyaróvár

Július 10-én (pénteken) 18 órakor a Klub Faházban (Mosonmagyaróvár, Wittman Park 1.) megkezdődik a IV. Made in Móvár Fesztivál, a mosonmagyaróvári zenekarok találkozója. Fellép a Tombstone, a Flamedrop, a Power, a Private Park, a Fortis, a Pagan Insurrection és a Dealer Bt.


KORzó
SzínHely Kultúrpince, Győr

Július 10-én (pénteken) 20 órakor a SzínHely teraszán (Czuczor Gergely u. 30.) Wakachuka koncert kezdődik. Van egy srác a bandában, aki játékéval már az első próbán a zenekar szívébe lopta magát, olyannyira, hogy rá egy hétre már velük volt a színpadon.  


KORzó
A G-Team abszurd színházi előadása

Július 10-én (pénteken) 17 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.) Formanek Csaba Lala és Lili című darabját adja elő a G-Team. Közreműködik: Kovalszki Márk és Paulik Barbara. Rendező: Major Tamás.


KORzó
Népi játszóudvar

Péren, Győrtől 15km-re található Péri dédi nádikója, a falu szélén, „Békavárban” a Kossuth L. út 17-ben. Egy nádtetős parasztház és a hozzátartozó épületek együttese. A gyermek látogatók megismerhetik lovaikat, bárányaikat és a nyuszikat. A kicsik élvezhetik apró játszóházaikat, játékos próbákon mérhetik össze ügyességüket.


KORzó
Állandó programok a Füles bástyában

Természetfotó kiállítással, látványetetéssel és állatsimogatóval nyáron is várja látogatóit a Füles bástya (Győr, Pálffy u. 4/B). A győri Xantus János Állatkert belvárosi bemutatótermének, melyben Dél-Amerika élővilágát csodálhatják meg az érdeklődők, az úgynevett Új- bástya ad otthont, mely Győr török kori végvárának maradványa a XVI. századból. Nyitva a hét minden napján 10 és 19 óra között.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Július 8-án szerdán, 20 órakor indul a Final Cat Nyári Mozi a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). KineDok dokumentumfilmeket nézhetnek meg az érdeklődők minden szerdán és minden második pénteken. A filmeket beszélgetés követi. A belépés ingyenes.


KORzó
Június 27. - október 24.

Június 27. és október 24. között kerül megrendezésre a fertődi Esterházy-kastélyban (Joseph Haydn u. 2.) a 2015. évi Eszterházi Vigasságok programsorozat. 30 hét, 50 koncert, 110 fellépő - ez várja a fesztivál látogatóit 4 hónapon keresztül: változatos, színvonalas koncertek - mint mindig. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!


KORzó
Koncertek a Lővérekben

Koncertek egy különleges, erdei helyszínen, a soproni Várisi Zenepavilonban (Lővér körút) egész nyáron át! Június 28-án indul a Várisi vasárnapok című programsorozat, és augusztus 30-ig tart. Minden vasárnap 17.00 órakor egy-egy soproni együttes vagy zenekar szórakoztatja a közönséget. Eső esetén a programokat elhalasztják. Szeretettel várnak az ingyenes rendezvényre minden természet- és zenekedvelőt!


KORzó
Különleges városnéző séták

Júliusban háromszor van lehetőségünk csatlakozni az Original Balance Kft. által szervezett különleges városnéző sétához, melynek címe Győr 7 csodája: 3-án (pénteken) 20.00 órakor, 10-én (pénteken) és 25-én (szombaton) pedig 19.30-kor. A program részvételi díja: 2.000,- Ft, klubtagoknak, nyugdíjasoknak, diákoknak: 1.500,- Ft. Találkozási pont: Vaskakas díszkút (Dunakapu tér).


KORzó
Esterházy-kastély, Fertőd

A 31. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatára a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében 2015. június 27- július 4. között a fertődi Esterházy-kastélyban (Fertőd, Joseph Haydn u. 2.) kerül sor, ahol Joseph Haydn több mint 20 évig élt és alkotott.


KORzó
Domonkos templom, Sopron

Június 27-én (szombaton) 20 órakor a soproni Domonkos templomban (Sopron, Széchenyi tér 4.) a helybéli Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és vendége, a kempteni Chorgemeinschaft Sankt Mang ad koncertet. A két énekkart Eva Brunner és Makkos Ágnes vezényli.


KORzó
Marafkó Bence kiállítása az Esterházy-palotában

A múzeumok éjszakáján, június 20-án (szombaton) 20.00 órakor nyílik meg Marafkó Bence egyéni kiállítása KÖRBE ÉRT címmel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum központi épületében, az Esterházy-palota (Király u. 17.) aulájában. A tárlat, - melyet dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő nyit meg - július 31-ig látogatható.


KORzó
2015. június 26. - július 12.

A Pannonhalmi Főapátság Levendulahetek elnevezésű programja a levendula virágzásának és részben aratásának idejével esik egybe. 2015. június 26. és július 12. között naponta várják kézműves foglalkozásokkal a családokat, kreatív kedvű felnőtteket, kicsiket és nagyokat a Gyógynövénykertben.  


KORzó
FUTURA Élményközpont

Június 20-21. között Mágikus hétvége lesz a FUTURA Élményközpontban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.). A szervezők ezen a hétvégén Varázsló suliba várják a látogatókat. Ezenkívül 20-án 14 órakor és 21-én 16 órakor Bűvész Show lesz az auditóriumban.


KORzó
Porcelánbaba kiállítás az Esterházy-kastélyban

Még október 1-ig megtekinthető a "Barokk esküvő" című porcelánbaba kiállítás az Esterházy-kastély (Fertőd–Eszterháza, Joseph Haydn u. 2.) múzeumában a tárlatvezetés részeként. A Táti Porcelánbaba Klub által kézzel készített babák egy barokk esküvő hangulatát idézik.


KORzó
Könyvbemutató Lébényben

Június 24-én (szerdán) 18-án, a lébényi Szent Jakab Látogatóközpont és Zarándokházban (Lébény, Templom tér 2.) kerül sor Sári Ruth német származású világjáró "Szenvedéllyel, de szenvedés nélkül 3000 km az El Caminon" című fotókiállításának megnyitójára.


KORzó
Böröcz Petra kiállítása

Hűsítő program a kánikulában: június 12-én (pénteken) 16 órakor nyílik Böröcz Petra grafikusművész kiállítása a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Győr, Apor Vilmos Püspök tere 2.). Az alkotások augusztus 30-ig láthatók, hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.


KORzó
Munkácsy Terem, Sopron

Június 21-én (vasárnap) 15 órakor, a Soproni Képzőművészeti Társaság szervezésében nyílik a Munkácsy Teremben (Sopron, Liszt F. u. 1.) Wosinski Kázmér emlékkiállítása. A 120 esztendeje született festőművész elsősorban tájképeiről ismert, különösen népszerűek a Fertő nádasait és az ott élőket ábrázoló akvarelljei.


KORzó
A főiskola Cziráki Lajos Kiállítóterében

M. Tóth Judit, Farkas Vajk és Farkas Papp Éva közös kiállítása tekinthetó meg július 30-ig a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának Cziráki Lajos Kiállítóterében (Liszt F. u. 42.). A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.


KORzó
2015. június 19. – július 12.

Június 19-én (pénteken) indul Sopron 1957 óta megrendezett nyári kulturális fesztiválja, a Soproni Ünnepi Hetek. A soproni Ünnepi Hetek megnyitó ünnepségét a Szentivánéji Álom – Sopron Folkfest keretében tartják június 19-én, este 7 órától Sopron Fő terén. Néptánc bemutatókat, népzenei és világzenei produkciókat is láthat a közönség, a felállított standoknál pedig soproni borokat lehet megkóstolni.


KORzó
Kiállítás Sopronban

Június 18-án (csütörtökön) 17 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt F. u. 1.) kiállítás nyílik Kolics Krisztina akril festményeiből és Kolics Regina grafitrajzaiból. A rendezvényen közreműködik Rácz Dóri (ének), Kis Dániel (gitár) és Sebők Antal élő elektronikus zenei mix-szel.


KORzó
Kézműves foglalkozások Győrben

A Gyermekek Háza (Győr, Aradi vértanúk útja 23.) fontos feladatának tekinti, hogy a nyári szünidőre színes, érdekes, értékes programokat kínáljon Győr város és a városkörnyék diákjai számára. Immár 21 éve „Hajci-hő-ség” címmel vakációs játékra hívják a gyerekeket. Kézműves programjaikat június 17-től kezdődően július 22-ig, minden szerdán 10-12 óráig tartják.


KORzó
Fotópályázat

A Győri Fotóklub Egyesület első alkalommal hirdeti meg az Így látom a világot című országos fotópályázatot. A megmérettetésre egyaránt várják amatőrök és profik felvételeit. A pályázaton két kategóriát különböztetnek meg: színes és monokróm képeket külön-külön bírálnak.


KORzó
Mosonmagyaróváron

Május 28. és szeptember 10. között minden csütörtökön 16-tól 19 óráig a Mosonmagyaróvár belvárosában található Magyar utca Kult-utcává változik,ahol ingyenes, szabadtéri, zenés, kulturális rendezvények várják a látogatókat. Vásári forgatag, játszóház, gyermekprogramok, Meseműhely, Szigetközi Szatyor, helytörténet és még sok-sok érdekes, izgalmas programra lehet számítani.


KORzó
A Fényfogók Fotós Műhely évzáró kiállítása

Május 28-án, csütörtökön 17 órakor a Gyermekek Házában (Aradi Vértanúk útja 23.) működő Fényfogók Fotós Műhely évzáró kiállítása nyílik Fotó-szintetizáció VIII. címmel. A 13 alkotó képeiből álló kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 16-ig a Magtár kiállítóteremben.


KORzó
Kiállítás a Marcal Étteremben

Május 27-én, szerdán 17 órakor kerül sor a Mester és tanítványa – A bor és a természet titkai jegyében című kiállítás megnyitójára a Marcal Étteremben (Győr, Déry Tibor u. 11/a). Simon M. Veronika és Kéri Maja székesfehérvári festőművészek tárlatát Harcsás Judit újságíró nyitja meg, a kiállítás augusztus 2-ig tekinthető meg.


KORzó
Időszaki kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban

Május 14. és szeptember 30. között látogatható a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban (Vár 1.) a Ferenc pápa által meghirdetett, a keresztény szerzetességet középpontba állító, Megszentelt Élet Évéhez kapcsolódó, nagyszabású időszaki kiállítás Szent Benedek és a bencés spiritualitás címmel. 


KORzó
Nyomozós csapatjáték a Futurában

Május 13-tól új szórakozási lehetőséget kínál a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont (Szent István király út 142.): nyomozós játékot családoknak, iskolai csapatoknak Tesla küldetés címmel. A kiállítás területén folyó játékban 2-6 főscsapatok vehetnek részt. A program ára 2.500 Ft, melyhez élményközponti belépő vásárlása is szükséges.


KORzó
A Pannonhalmi Főapátságnak

A Pannonhalmi Főapátság elnyerte a www.lianorg.com turisztikai információs weboldal  TOP CHOICE 2015 — A LEGJOBB VÁLASZTÁS 2015 elnevezésű díját Turisztikai attrakció kategóriában.A díjat minden évben ázsiai vendégek szavazatai alapján adják ki négy független kategóriában (éttermek, szállodák, üzletek és turisztikai attrakciók). 


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Május 8-án pénteken nyílik meg Batthyány Gyula – Képek egy eltűnt világból című kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). A kiállítás megtekinthető: 2015. május 9 - augusztus 31. hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.


KORzó
A Látogatóközpont előtt

Április 29-én (szerdán) 11.00 órakor a két évvel ezelőtti kezdeményezést folytatva a Látogatóközpont Győr (Baross Gábor u. 21.) előtti fát színes szalagokkal díszítik a győri idegenforgalmi szakma képviselői. A szalagokra írt rövid üzenettel mindenki kifejezheti, hogy miért szereti Győr városát. 


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


KORzó
Kiállítás a Magyar Ispitában

Április 19-től látogatható a Magyar Ispitában (Nefelejcs u. 3.) a Szerzetes, főpap, hazafi: Széchényi Pál - A nagycenki múmia kutatása című kiállítás a Győri Hittudományi Főiskola gondozásában. A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg. Belépődíjas rendezvény.


KORzó
Időszaki kiállítás a főapátságban

Március 21-től ez év november 11-ig lesz látogatható a Pannonhalmi Főapátság legújabb időszaki kiállítása. A monostori kiállítótérben évente megrendezett tárlatok különlegessége, hogy a ritka kincseket tartalmazó apátsági gyűjtemény és a kortárs képzőművészet integrálására törekednek sajátos és elgondolkodtató tematika alapján.  


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA, ZSEDNAI-VAS ERIKA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.