2015.03.29. vasárnap
ARTmás
MTI

Csaknem ötszáz kép, köztük a 33. Magyar Sajtófotó Pályázat összes díjazott alkotása látható a Magyar Sajtófotó Kiállításon március 20-tól május 17-ig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.


LÁThallás
Premier a Győri Nemzeti Színházban

Március 28-ától játsszák Mozart A varázsfuvola című operáját a Győri Nemzeti Színházban. Szűcs Gábor Jászai-díjas színész-rendező 1993-ban a főszerepet játszotta Peter Schaffer Amadeus című drámájában a Madách Színházban. Most pedig ő viszi színre az osztrák zeneszerző zseni legismertebb művét.


LÁThallás
Interjú Lanczendorfer Zsuzsannával

Március 21-én mutatta be Lanczendorfer Zsuzsanna Dalmadarak című lemezét a Bezerédj-kastély kápolnájában. Ez alkalomból beszélgettünk az ismert néprajzkutató énekessel, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János karának docenseként már évtizedek óta szeretteti meg a néprajzot a hallgatókkal. Előadóként pedig járja az országot, hogy a magyar hagyományt az emberek szívébe lopja.


LÁThallás
Gála a Thália Színházban

A Színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot.


LÁThallás
Feke Pál a soproni média klubosokat látta vendégül

Feke Pállal, a népszerű előadóművésszel találkozhattak a helyi média klub tagjai a Soproni Petőfi Színházban a Zene, New York, Szerelem című előadás előtt. A kötetlen beszélgetés közben a színész-énekes mesélt pályafutásáról, életének fontosabb szerepeiről és arról, számára legfőbb cél a színpadon, hogy megnyissa az emberek lelkét.


LÁThallás
Turnéra indul A hatalmas színrabló

Előadáscserékkel és vendégjátékokkal teszi élővé kapcsolatát a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház. A két intézmény egy éve kötött együttműködési megállapodást, amikor a soproni teátrum a Magyar Elektra című előadással turnézott a Vajdaságban. A felek széles színházi összefogás kialakítására helyezték a hangsúlyt, amelynek keretében előadáscserékre, koprodukciók létrehozására, közös programok szervezésére nyílik lehetőség.


eSTéBé

A győri önkormányzat idén már 21-ik alkalommal rendezi meg preventív célú, figyelemfelhívó Egészség-Piac sorozatát, amely a tavasz folyamán tíz városrészben várja a lakosságot. Az önkormányzat 1989-től tagja a WHO Egészséges Városok mozgalomnak, amelynek kezdeményezésére indított városi szintű, lakossági egészségmegőrző programot a WHO Programiroda.


ARTmás
G. Horváth Boglárka festőművész kiállítása a Csikócában

Március 6-án nyílt meg G. Horváth Boglárka festőművész kiállítása a Püspöki Udvarbíróház Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Apor Vilmos püspök tere 2.) A barátságról… cica dolgok, embereknek címmel. A tárlat május 31-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


ARTmás
MTI

A mai Irak területén egykoron virágzó ókori Mezopotámiának szentel kiállítást jövőre a világ leglátogatottabb múzeuma, a Louvre, válaszul az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet iraki műkincsrombolásaira – jelentette be Francois Hollande francia államfő.


LÁThallás
Agatha Christie darab a Soproni Petőfi Színházban

Agatha Christie Egérfogó című krimijét tűzi műsorára bérletes előadásként a Soproni Petőfi Színház március 28-tól a teátrum kamarajátszóhelyén, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A Színházi Világnap alkalmából a produkció Zentáról érkezik a leghűségesebb városba.


LÁThallás
70 éves Michael Nyman, a minimalista zene egyik kiválósága

A rádió mellett ülve, a televízió előtt vagy a mozi sötétjében sokszor találkozhatunk a zenéjével, közben nem is sejtjük, hogy ő szerezte. A nemzetközi kortárs zenei világ egyik tekintélyes zeneszerzője, Michael Laurence Nyman Londonban született 1944. március 23-án, most töltötte be 70. életévét.


ARTmás
Gaál András festőművész kiállítása Pannonhalmán

Március 20-án 17 órakor volt a megnyitója Gaál András erdélyi származású festőművész kiállításának a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Tetőtéri Galériájában. A megnyitón az alkotó rokonain, művészetét ismerő és szerető barátain kívül a kollégium diákjai nagy számban vettek részt, a tárlat április 20-ig látogatható.


LÁThallás
Mosonmagyaróvár

A Flesch Nonprofit Kft. tizenharmadik alkalommal rendez táncfesztivált, amelyre a hazai táncosokon kívül a szomszédos országokból is szeretettel hívják és várják a bemutatkozni és versenyezni vágyó táncosokat és tánccsoportokat. A jelentkezési határidő április 3., az elődöntőre április 11-én, a döntőre és a díjkiosztásra pedig április 25-én kerül sor.


eSTéBé
MTI

Hosszú évek óta először újra prózai darabot mutatnak be idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon: a Tévedések vígjátéka Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Molnár Piroska, Haumann Péter és más neves színészek fellépésével kerül „színpadra” a Dóm téren július 31-én és augusztus 1-jén.


LÁThallás
Újabb bemutató a színházi klubban

Madách Imre A civilizátor című komédiája látható a Soproni Petőfi Színház színházi klubjában március 25-én (szerdán) este kilenc órakor. Az est házigazdája Pataki András, a teátrum igazgatója, a darab rendezője Pápai László.


ARTmás

A Győri Tavaszi Fesztivál programjai keretében március 18-án nyílt meg a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.) Agárdy Gábor (Szeged, 1922 – Budapest, 2006.), a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész ikonkiállítása.


LÁThallás
Mester Sándor koncertje a győri börtönben

Március 17-én kedden Mester Sándor (MS3) gitárművész adott koncertet a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A zene mindenkié – vallja a Győrben végzett zenész-producer, aki nemrégiben feleségével, Hajdu Eszter rendezővel járt az intézményben az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmjének bemutatója kapcsán.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Sok-sok hozzászóló állította, hogy nem fogja a gyomor bírni, nehezen emészthető („tragikus, drámai és szomorú – amilyen az élet”), hogy odavág, mintha „vasmacskát kötnének a lelkedre, és egyenesen beledobnák azt egy jeges tóba”. Ahol a jeges tó maga a család. Pedig forró az Augusztus Oklahomában, nyilván nem véletlen a kontraszt-szándék.


eSTéBé
Március 20. – A boldogság világnapja

Mindenki a boldogságot keresi. De mi is a boldogság? Talán egy boldog pillanat az életünkben, egy boldog érzés? Hajszoljuk, kutatjuk, keressük egész életünkben. A boldogságot mindenki másképp akarja elérni, mindenkinek mást jelent a boldogság. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2012. június 28-i közgyűlésén döntöttek arról, hogy ezentúl minden év március 20-án tartják A boldogság világnapját.


ARTmás
A Rómer Házban

Március 11-én nyílt meg a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola Szakközépiskola és Kollégium hagyományos, éves kiállítása a Rómer Ház Rómer-termében (Teleki L. u. 21.). A többféle képzőművészeti ág produktumait felvonultató tárlat április 5-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


LÁThallás
Philomena – Filmklub a megyei könyvtárban

Március 17-i Filmklubjában a Philomena – Határtalan szeretet című filmet vetítette a megyei könyvtár a Központi Könyvtárának klubjában. A cselekmény szerint az ötvenes évek Angliájában járunk. Bár Viktória a század elején eltávozott az élők sorából, de még mindig a viktoriánus erkölcs uralkodik. A közfelfogás a megesett lányt kiközösítette, és a gyermek is viselte a szégyenbélyeget.


LÁThallás
A Magyar Teátrumi Társaság pályázati felhívása

A Magyar Teátrum színházi havilap és a Magyar Teátrumi Társaság felhívással fordul a színházkedvelő tollforgatókhoz: felsőfokú intézményekben tanuló, illetve nemrégiben diplomát szerzett fiatalok jelentkezhetnek írásműveikkel háromfordulós színház-publicisztikai pályázatra.


ARTmás
Kiállításon a 200 éve született Rómer Flóris munkássága

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Apátúr-házban (Széchenyi tér 5.) látható a kettőszáz évvel ezelőtt született bencés szerzetes életéről szóló, március 6-án nyílt kiállítás. Rómer Flóris Ferenc (Pozsony, 1815. április 12. – Nagyvárad, 1889. március 18.), a múzeum alapítója és névadója igazi polihisztor tudós volt, akit „a magyar régészet atyjaként” is emlegetnek.


LÁThallás
Kitüntetés a Soproni Petőfi Színház dramaturg-rendezőjének

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át kimagasló színvonalú munkájáért Katona Imre, a Soproni Petőfi Színház dramaturgja és rendezője a Pesti Vigadóban március 14-én. Az elismerést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából nyújtotta át.


eSTéBé
Felhívás honismereti vetélkedőre

Láttatok-e már valaha természeti-turisztikai-irodalmi-történelmi-művészeti értékeket? Akkor itt a lehetőség! Mutassátok meg, hogy a ti osztályotok és iskolátok a legjobb! A Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyei kirándulások során nem kell mást tennetek, mint egyszerűen fotózzátok le a meglátogatott helyszíneket/emlékműveket, amiért értékes pontokat kaphattok, majd küldjétek be nekünk. 


LÁThallás
Új tagokkal bővül a Sopron Balett

Új tagokkal bővül a Sopron Balett. A csoport vezetője, Demcsák Ottó szerint további fejlődésükhöz elengedhetetlen a vérfrissítés és a versenyhelyzet, miközben a közönség elvárja a táncosoktól a magas szintű technikai tudást.


LÁThallás
Kitüntették a soproni színház zenei vezetőjét

Érdemes művész elismerést vehetett át Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője március 14-én a Pesti Vigadóban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából köszöntötte a kitüntetetteket.


LÁThallás
A helység kalapácsa pályázat eredményhirdetése

A Győri Nemzeti Színház Simon Kornél rendező ötlete nyomán 2014 őszén pályázatot hirdetett 7-14 éves diákok számára A helység kalapácsa közelgő bemutatója kapcsán. A diákok feladata az volt, hogy saját szavaikkal, de verses formában foglalják össze, szerintük miről szól Petőfi Sándor elbeszélő költeménye. Jelen voltunk az eredményhirdetésen, ahol az első három helyezettnek díjakat osztottak ki.


LÁThallás
+Audi

Nagy várakozás előzte meg a Győri Filharmonikus Zenekar március 13-i koncertjét. Ezen az estén sztárvendéget vártunk, hiszen Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész fellépése a Sándor János bérlet egyik legszebb estéjét ígérte. Ugyanakkor, aki figyelemmel kísérte a filharmonikusok híreit, a honlapon talányos mondatot olvashatott: nagy bejelentést készülnek tenni. Így aztán tényleg kíváncsian vártuk az estét.


ARTmás
Magyarósi Péter fotókiállítása

Március 11-én nyílt meg Magyarósi Péter fotóművész Kaleidoszkóp című kiállítása a győri Marcal Étteremben. A tárlatot Dániel István Aranydiplomás fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, a tárlat április 7-ig látogatható az étterem nyitvatartási idejében.


LÁThallás

„Először meglepődtem, aztán végtelen örömöt és hálát éreztem – mondta az MTI-nek Bede-Fazekas Csaba operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, akit az operairodalom leghíresebb szerepei mellett feledhetetlen zenés és prózai alakításokat is magába foglaló, hazánk színházi életét gazdagító művészi pályája elismeréseként a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal tüntettek ki.


eSTéBé
MTI

Magyarország köztársasági elnöke - a kormány előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából  a Kossuth-díjat adományozta:


eSTéBé
Győri napló 1848-ból

„Győr, mart. 18. – Nagyszerű események korában élünk, mellyben gyakran egy órának eredménye, a’ múltnak évtizedeivel, reánk nézve századaival felér. A’ franczia nemzet elűzte királyát, ’s köztársasággá alakult, német ’s olaszhon népei jogokat követelnek, ’s nyernek fejedelmeiktől, többnyire nehéz küzdelmek ’s néhol polgárvér- ömlés között. Magyar hazánk felett különös irgalommal őrködik folyvást, nemzetünk hatalmas istene…”


ARTmás
MTI

Baktay Ervin sokrétű személyiségét, ismert és ismeretlen arcait – festőművész, író, indológus, földrajztudós, asztrológus, muzeológus, művészettörténész és indián – mutatja be a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum már látogatható, Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete című kiállítása.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Amikor arról beszélünk, hogy korunk (egyik) legnagyobb olasz filmese (író és rendező), akkor én mindenképpen Giuseppe Tornatore-ról beszélek. Senki többet. A végre kifejező(ként is felfogható) magyar címadással ellátott Tornatore-mozi legnagyobb erénye, hogy remekül kidolgozott, legnagyobb hibája azonban, hogy talmi emóciókba bújtat egy szimpla heist-storyt.


LÁThallás
MTI

Jubileumi, tizedik évéhez érkezett a Doborjánban (német nevén Raidingban) évente megrendezett Liszt-fesztivál. A komponista szülőháza mellé épített modern hangversenyteremben idén a mester valamennyi zenekarra és zongorára írt darabját előadják. A fesztivált négy ciklusban tartják a 2006-ban megnyílt Liszt-centrumban, amelyben 600 fős koncertterem várja a közönséget.


eSTéBé
Az ETO Park Élményközpont földszintjén

Örömteli esemény helyszíne a napokban minden LEGO-t kedvelő számára az ETO Park Élményközpont: a LEGO-bolt megnyitója kapcsán a HUNLTC (Magyarországi LEGO vasút klub) vendégkiállításán 400nm-en kerültek bemutatásra a gyűjtők nagyszerű alkotásai. A belépőjegyes kiállítás március 14-ig látogatható.


ARTmás
Japán fotográfiai kiállítás a Magyar Ispitában

Március 6-án nyílt meg a Tóhoku lencsevégről című japán fotográfiai kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.). A tárlat a Japán Alapítvány jóvoltából valósult meg, amely március 31-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


eSTéBé
Színház és filozófia

Az átalakulás a színész munkájának legizgalmasabb része. Az a színész, aki teljesen át tud lényegülni a játszott figurává, valóban művésznek nevezhető. Amikor ilyet látunk, csak nézzük-nézzük, és próbáljuk megfejteni a titkát. Mitől tűnik annyira valóságosnak? Az átalakulás valóban művészet mind a színházban, mind pedig az Élet színpadán. Ennek módjáról, eszközeiről azonban lehet tanulni, és éppen a színházi gyakorlatok nyújthatnak kiváló gyakorlóterepet.


ARTmás
Művészeti árverés az Esterházy-palotában

A Maszkot vegyenek, mecénások legyenek! című, február 26-án rendezett kiállításról, ahol az M5 Művészeti Szalon Baráti Kör és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum által felkért győri művészek kiállították a rendelkezésükre bocsátott és saját stílusukban megfestett velencei alapmaszkokat, már közöltünk fotós beszámolót. Március 6-án pedig megtörtént a kiállított alkotások árverezése is.


eSTéBé
2015. március 15. – április 3.

19. alkalommal rendezik meg Győrben a Tavaszi Fesztivált. A hivatalos sajtótájékoztatón Fekete Dávid alpolgármester elmondta, hogy az esemény idén is összefogásnak köszönhető. Több intézmény hozzájárul ahhoz, hogy 2015-ben is színvonalas programok várják az érdeklődőket. Fekete Dávid külön kiemelte a Győri Nemzeti Színházat, mely ebben az évben először szintén részt vesz a rendezvényen.


LÁThallás
Ezer diák a soproni iskolaszínházi programban

Ezer diák látja a Luke és Jon című tantermi játékot, amely a Soproni Petőfi Színház iskolaszínházi programjának idei előadása. A két éve indított kezdeményezés nagyon népszerű a városi és a környékbeli oktatási intézményekben, a produkciók rendezője, dramaturgja, a foglalkozások vezetője Németh Ervin drámatanár.


LÁThallás
MTI

Három újabb külföldi sztárfellépőt jelentettek be az idei Fehérvári Zenei Napokra (Fezen). A svéd Sabaton és a Soilwork, valamint a kanadai Danko Jones egyaránt a fesztivál második napján, július 30-án csütörtökön ad koncertet a székesfehérvári MÁV pályán. A power metált játszó Sabaton 2012-ben már játszott a Fezenen.


LÁThallás
Szabadhegyi találkozás Koós Jánossal

A Szabadhegyi Találkozások sorozatának március 6-i vendége olyan személyiség volt, akit az ország területén tényleg szinte mindenki ismer és széles körben elismert művésze a slágeréneklésnek, emellett még humoristaként is sok sikert aratott, valamint szerepelt számos filmben és tévéjátékban. A neve aligha okoz meglepetést, legfeljebb az, ha elárulom, hogy Koós János Kupsa Jánosként látta meg a napvilágot ezelőtt sok évvel, még 1937-ben.


ARTmás
Volt egyszer A Nagy Háború – kiállítás

És még négyszer... 1914 nyarán még senki sem sejtette, hogy egy négy évig tomboló, apokaliptikus víziót idéző öldöklés kezdetén vagyunk. Az európai városok nacionalista jelszavaktól voltak hangosak. A háború kimenetelét illetően a megalapozatlan optimizmus minden kétséget félresöpört. A bakák lelkesítése minden képzeletet felülmúlt. Akik a frontra induló vagonok oldalán lévő feliratokat olvasták, könnyen abba a hitbe eshettek, hogy nem harctérre, hanem piknikezni viszik a vonulókat.


LÁThallás
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Március 6-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában a magyar történelem dicső katonai hagyományai elevenedtek meg a vers és a zene formanyelvi tolmácsolásában a Hangraforgó együttesnek köszönhetően. Mint ahogyan Vörösmarty Mihály írta a Zalán futása című hősi eposzában: „Régi dicsőség, hol késel az éji homályban?”


LÁThallás

Hagyomány, hogy minden évben két alkalommal a Győri Nemzeti Színház társulata vendégül látja a régió középiskolásait egy a tananyaghoz kapcsolódó színházi előadásra. Az idei évadban az orosz romantika és realizmus határán mozgó emblematikus alkotó Gogol klasszikusa, A revizor került sorra. A komédiát két délelőtti előadáson közel 1500 diák nézhette meg.


LÁThallás
Filmkritika

Életrajzi film készült Stephen Hawkingról, a brit asztrofizikusról, aki a világ egyik legolvasottabb és legnépszerűbb kortárs tudósa. Az alkotás a Cambridge-i Egyetemen töltött éveitől mutatja be Hawking történetét. Ekkor kezdi el megszerezni doktori fokozatát. És ekkor találkozik egy gyönyörű bölcsészlánnyal, Jane Wilde-dal. De alighogy rátalál a szerelemre, máris súlyos próba elé állítja a sors...


ARTmás
Molnár György szerint a világ…

…gyönyörű! Folyton-folyvást kultúrától, különböző művészeti ágak-bogaktól terhes, s ha néhanapján a művészsorshoz méltatlanul vészterhessé válik, a természetben mindig meg lehet találni a kibúvót. Nyelvet ölteni magunkra, egymásra, a „nagy közösre” pedig nemcsak a kiábrándultság cibálta tehetetlenség késztethet, hanem a bennünk rejtező, örökkön lobogtató humorérzék is. Utóbbira azonban csak kevesen érettek, így kivételesen jóleső látni, hogy Molnár György tűzig-vérig közéjük tartozik.


LÁThallás
Rendhagyó zenei ajánló

Derű és tragikum, harmónia és végtelen játékosság – egy zseni zenei világába kalauzol bennünket a The Mozart Opera Experience. A CD kilenc opera részleteit kínálja, mint egy csillogó hangkompozíciókat tartalmazó kincsesláda. Vannak köztük üde zafírok és mélypiros rubintok. Élettel teli muzsika, mely az ember fülén át a lelkéig hatol. Nem véletlen, hogy már az orvosok is felismerték Mozart zenéjének gyógyhatását.


ARTmás
MTI

Weöres Sándor verseit életre keltő, a családokat megszólító kiállítás nyílt március 6-án a szegedi Fekete házban – közölte Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense az MTI-vel. A tárlat alapját a Petőfi Irodalmi Múzeumnak a költő születésének centenáriuma alkalmából rendezett kiállítása adja, de a szegedi muzeológusok igyekeztek egy kicsit saját képükre formálni az anyagot – mondta a szakember.


eSTéBé
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

A 2015 februárjában elindult „Utazó Múzeum” című programcsomag keretében múzeum-pedagógusok, muzeológusok vagy művészek vezetésével a résztvevők virtuális sétát tehetnek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaiban. A felnőtt- és diákcsoportok részére szóló, vetített filmes és képes, 45-120 perces történelmi, helytörténeti, irodalmi és művészeti programok során lehetőség nyílik műtárgymásolatok kézbe vételére vagy akár eredeti műtárgyak megtekintésére, de a bemutatott képzőművészek és a történelem is megelevenedik a vásznon.


eSTéBé
MTI

Ebben az évben nemcsak az 1915-ben épült házakat ünnepli április 18-án és 19-én a Budapest100 sorozat, hanem az esemény ötödik évfordulójához kapcsolódva az 1911-1914 között épült házak, műemlékek és építmények csatlakozására is számítanak a szerevezők. A Budapest100 programjain 2014-ben csaknem 20 ezren látogató vett részt.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Semmi igazán vonzó nincs abban, ha egy film magyar címe arról akar szólni, amiről a tartalma alapján egyáltalán nem beszél. Sem vizuálisan, sem sehogy. Mert a Stoker-ben semmilyen vonzás nincsen, esetleg némi megmagyarázhatatlan vonzódás a torz lélek és a szadizmus felé. Mert ugyebár minden a génekben és a nevelésben gyökerezik. Na persze, spanyolviasz!


LÁThallás
Az előadásokra március 2-től válthatók jegyek

Június 19-én, ünnepi műsorral nyit a Fertőrákosi Barlangszínház: a megnyitón a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad nagyszabású hangversenyt, Kocsis Zoltán vezényletével. A korábbi évekhez képest idén hosszabb lesz a színházi szezon, szeptember 12-ig szinte minden hétvégére kínál programot a megújult Barlangszínház: koncertek, operák, operettek, musicalek, táncjátékok is szerepelnek a kínálatban.


LÁThallás
MTI

Az emberi jogok szabályozásáról és betartásáról ad áttekintést a világban a Jeden svet (Egy világ) elnevezésű nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál, amely március 2-án este nyílt meg Prágában. A filmfesztivál célja, hogy elgondolkoztassa az embereket, és megpróbálja meggyőzni őket arról, fontos dolog a körülöttük lévő világ dolgaival foglalkozni.


ARTmás
Kovács Ferenc naiv szobrászművész kiállítása

Február 26-án nyílt meg Kovács Ferenc (1924-2003) naiv szobrászművész kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum központi épületéban, az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlat a Kolozsváry-gyűjteményből nyújt válogatást, amely március 29-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében (kedd-vasárnap: 10-18 óráig).


eSTéBé
Zeneszerző és sportlegenda a férfimagazin jelöltjei között

Presser Gábor a magyar zenei élet kiemelkedő alakja, akire saját bevallása szerint Leonard Bernstein munkássága hatott leginkább. Hozzá hasonlóan Dr. Kemény Dénes is minden olyat elért, amelyről valaha álmodott, és ehhez édesapja is nagyban hozzájárult. Presser Gábor és Kemény Dénes ma már mások számára példaképek, és Kovács „Kokó” Istvánnal, Reviczky Gáborral, valamint Szervét Tiborral együtt a Playboy Man of the Year Ikon kategóriájának jelöltjei.


LÁThallás

Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal képviseli Magyarországot a bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon májusban. A dal zeneszerzője Sebestyén Áron, aki a Soproni Petőfi Színház Zene, New York, Szerelem című produkciójának zenei vezetője és egyik hangszeres közreműködője.


ARTmás

Február 26-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-házban (Győr, Király u. 4.) a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola hagyományos, minden évben megrendezett kiállítása. A sokszínű tárlat március 31-ig tekinthető meg.


LÁThallás
Előadás a Jónás könyve nyomán

Babits Mihály Jónás könyve című művéből készült színpadi adaptációt mutatta be Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház művésze március 1-jén (vasárnap) este hat órakor a leghűségesebb városban, az Evangélikus Közösségi Házban.


LÁThallás
Színházi nevelés a Vaskakas Bábszínházban

A hosszabbik út című színházi nevelési program eddigi pályafutása során egyaránt sikereket aratott a szakma és a közönség soraiban. 2013-ban a VII. Gyermek- és Ifjúsági Szemlén elnyerte az Assitej üveghegy díját, a Szemle fődíját. 2014-ben pedig beválogatták az évad tizenkét legjobb előadása közé, azaz a POSzT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) versenyprogramjába. A Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója Nick Hornby Hosszú út lefelé című regényéből készült.


LÁThallás
Feke Pál és Vágó Bernadett Sopronban

Gőzerővel készül a Zene, New York, Szerelem című romantikus musical a Soproni Petőfi Színházban – a Neil Simon-darab korábban Édeskettes hármasban címmel futott a Madách Színházban, a soproni előadás egy átdolgozott változat élőzenekaros kísérettel. A két főszereplő Feke Pál és Vágó Bernadett, a rendező Szurdi Miklós. A bemutató február 28-án lesz.


LÁThallás
Filmajánló

Bálint-nap már ugyan elmúlt, de a romantikus vígjátékok egy évben nagyjából 365-ször lehetnek aktuálisak, ha 24 órás periódusokat tekintünk. A Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című, 2003-ban készült amerikai-német komédia rendhagyó módon mesél a férfi és nő közötti kapcsolatról.


LÁThallás
Berecz András mesemondó estje

Volt egyszer egy ember. Huncut szemű, vastag bajszú, magas homlokú. Ott lakott az Óperencián innen, a Duna kanyarulatán túl, valahol a Budai hegyek lába környékén, a székesfővárosban. Sokan ismerték. Nem a huncut szeme vagy nagy bajusza miatt, hanem a mestersége okán. Annak idején, mikor körülnézett, mivel is keresse a kenyerét, de meg ne unja soha, igen jól választott. Mesemondó lett.


LÁThallás
MTI

Február 19-től játsszák a magyar mozik Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmjét Liza, a rókatündér címmel. Az eddig reklámfilmesként ismert rendező az MTI-nek elmondta, hogy a hosszú utómunkálatok miatt csúszott két évet a premier, hiszen rengeteg számítógépes trükk került a filmbe.


ARTmás
Interjú Hargitai Beáta akvarellfestővel

Huszár Istvánné Hargitai Beáta akvarellfestő idén tölti be 72. évét, de ezt senki nem gondolná róla, aki vet egy pillantást képeire: hiszen mind színeiben, mind hangulataiban, mind bájaiban olyan üdeséget hordoznak magukban ezek az alkotások, melyek a jóval fiatalabb művészek sajátjai. Mi a titka? Mitől tudta megőrizni fiatalos lendületét, üdeségét? Többek között erről is kérdeztük.


ARTmás
Kiállítás a Soproni Petőfi Színházban

Angyalkóró címmel Gerencsér Pán Tamás grafikusművész tárlata nyílik meg a Soproni Petőfi Színházban február 28-án, szombaton a Zene, New York, Szerelem című, este 19 órakor kezdődő előadás szünetében. A március 30-ig látható kiállítás anyagát Szekeres Kriszta mozgóképíró ajánlja a látogatók figyelmébe.


LÁThallás
Csörtén az Import Impró Társulat

Minden, a kultúrát szerető és fontosnak tartó ember örülhet annak az egyre inkább észrevehető ténynek, hogy tovább színesedik a város kulturális palettája. Egy ideje már ismét látogatható a Rómer Ház, ahol is eleinte szórványos alternatív színházi előadásokat láthattunk, mostanra pedig már rendszeres programokról beszélhetünk.


LÁThallás

Jászai Mari 1850. február 24-én született Ászáron. Édesapja, Krippel József az Esterházy-birtok uradalmi ácsa, édesanyja Keszey Julianna volt. A családnak öt gyermeke született: négy fiú és egy lány. Amikor a fiúk iskoláskorba értek a család a jobb megélhetés reményében, 1853-ban Győrbe költözött.


LÁThallás
MTI

Az MTI február 23-án, hétfőn jelentette, hogy Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című showbiznisz-szatírája a legjobb film, rendezés, operatőr és eredeti forgatókönyv Oscar-díját is elnyerte az Amerikai Filmakadémia 87. díjátadó ceremóniáján helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban.


LÁThallás
Zakkant, vagy amit akartok

Hamlet vagy az egész világ? Ki őrült meg? Ki tettet, ki csak megmutatja, és ki az, aki mindezt elfogadva nyugszik bele? Akkor is, ha messziről szólítják, hogy aztán messzire vigyék. Meghalni. S bár a színészgúnya alatt ismételt lehetőségek dobognak, a szabad döntést nem ezen a világon hozzák. Csak eljátsszák. Mert mindez – ugyebár – meg van írva. Hát lehetséges így nem megzakkanni?


LÁThallás
XXII. Furulyafesztivál, 2015. február 18.

Táncdallal, Johann Joseph Fux menüettjével kezdődött az idei, tizenkettedik alkalommal megrendezett Furulyafesztivál. A felkészítő tanárokból verbuválódott alkalmi együttes a régi korok udvari zenéjéből adott rövid ízelítőt. A hangulatos bevezetőt Borsi Róbert önkormányzati képviselő köszöntője követte, aki elismeréssel szólt arról a munkáról, melyet a pedagógusok a zenei nevelés terén tesznek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az itt felvonuló produkciók a szorgalomról és a kitartásról is szólnak, hiszen e nélkül még az oly egyszerűnek tartott furulyázás sem sajátítható el.


LÁThallás
Filmklub a megyei könyvtárban

Milyen az ember élete, ha a civilizáció „áldásai” nem részei mindennapjainak? Ebbe segít bepillantani A messzi dél vadjai című amerikai filmdráma, amely február 17-én került vetítésre a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában a havonta rendezendő Filmklub keretei között. A cselekmény valahol New Orleans környékén játszódik, egy kisközösségre irányítja a figyelmet, ahol egy kislány és édesapja nehéz sorsát követhetjük végig.


LÁThallás
Weöres Sándor Színház

Kedden délelőtt, immár harmadik alkalommal adták át a Thália Színházban a Thália Humorfesztivál díjazottjainak elismeréseit: a zsűri különdíját ebben az évben Bajomi Nagy György színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház érdemelte ki A hülyéje című bohózatában nyújtott teljesítményéért.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Kívülről érkezel egy zárt, saját törvények, szabályok és lehetőségek mentén organizált közösségbe. Hiányzik belőled a csoportazonosulási törekvés, a normák és (széles értelemben vett) hitek átvétele, ráadásul a fel nem öltött viselkedés lázongást, zavart, bomlasztást eredményez a csoportban. A kommuna ezért nem tud (nem akar) befogadni, többször eltanácsol, de te mégis hozzájuk kötni igyekszel nemkívánatosságodat.


LÁThallás
Győri Nemzeti Színház

Gogol A revizor című komédiáját adja ajándékba a Győri Nemzeti Színház idén a győri és Győr környéki középiskolás diákoknak. A délelőtti zártkörű előadásokra regisztrálni kell a pontos létszám megadásával február 23. (hétfő) 12.00 óráig a színház szervezési osztályán e-mailben (szervezes@gyoriszinhaz.hu), illetve telefonon (96/ 520-610, 96/520-612, 96/520-613).


ÍRÓkéz

Kosztolányi Dezső 1885. március 29-én született Szabadkán Kosztolányi Árpád és Brenner Eulália gyermekeként. Gimnáziumi tanulmányait szülővárosában kezdte, de néhány nappal az érettségi előtt kizárták a gimnáziumból. Magánúton Szegeden jelesre vizsgázott, és ezért jutalomból Abbáziában nyaralhatott. A versírással korán elkezdett foglalkozni: Egy sír című első költeményét 1901. október 26-án a Budapesti Napló közölte.


ÍRÓkéz
Hancz Gábor: Győrsövényház története – könyvbemutató a megyei könyvtárban

Múltunk megismerése a közvetlen környezet tanulmányozásával történik. Az egyes lakóhelyi közösségek méltán érdeklődnek településük történelme iránt. Az országos nagy események eltérő hatással lehetnek az egyes régiókban, városokban, aprófalvakban. Az állami intézkedések hatása különbözhet az adott közösség gazdasági tevékenységéből, felekezeti megosztottságából, materiális kondícióiból és egyéb tényezőkből adódóan.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 7. rész

Sorozatunk e havi cikke egy szomorú évfordulóhoz kapcsolódik. 200 évvel ezelőtt, 1815. március 29-én tragikus körülmények között hunyt el a széles körű érdeklődésű és műveltségű író és bibliográfus Sándor István. Ezen írás keretein belül a Győrben nyomtatásban megjelent műveinek bemutatásával tisztelgünk személye és munkássága előtt.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 4. rész

A farsang időszaka évről évre változó időtartamú, a január 6-iki vízkereszttől a húsvét előtti 40 napig tartó nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig nyúlik. A tél lezárásaként a tavaszt várva, a mezőgazdasági munkák átmeneti szünetelését hagyományosan társas összejövetelekkel, mulatságokkal, bálokkal ünnepelték, és ez volt a párválasztás időszaka is.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Joe Abercrombie trilógiájáról egyszer már áradoztam, hogy Trónok harca-szintű magaslatokig emelkedett, sőt királyvízként maró humorával éppen az az olvasmány, amely fogamra, pontosabban kezembe való. „Az első törvény trilógia” világában játszódik a Hidegen tálalva című tavaly megjelent újabb vaskos fantasy is, nem meglepő, ha úgy vártam már, mint kisiskolás a fagyiskocsit.


csakMI
Apnoé koncert a megyei könyvtárban

Március 20-án, péntek délután az Apnoé együttes szemet-fület elvarázsoló műsora örvendeztette meg a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubját felkereső aprók és nagyok közönségét. A felcsendülő nótákat és táncot mese fogta keretbe, amely egy lakodalomban elszenderedő ember álma köré szövődött.


HELYBENjárás

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, a Győri Krúdy Gyula Középiskola és Szakiskola valamint a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola 5. alkalommal hirdette meg a Lengyel Alfréd Honismereti Versenyt Győr város középiskolái számára, 2 fős csapatok részvételével.


HELYBENjárás

A március 21-én szombaton kezdődött „Partisegély” városi program kísérleti jelleggel indult két győri szórakozóhelyen. A tevékenység lényege, hogy elősegítse a fiatalok biztonságosabb szórakozását, valamint csökkentse a legális és illegális szerhasználatból eredő ártalmakat.


csakMI
Dr. Szabó Péter előadása a megyei könyvtárban

Hagyjuk el Közép-Európát, válasszuk úti célunknak a Balkán-félsziget déli csücskét. Az ókori Hellaszban itt ringott az európai kultúra bölcsője, a szigeteken és a félszigeten a történelem számtalan nyomot hagyott, sokszor orkánként tépázta, a vadregényes tájak számtalan mítosz szülőhelyei voltak. Dr. Szabó Péter ezekről mesélt március 19-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában.


ÍRÓkéz
Gondolatok a Költészet napján

Kosztolányi Dezső azt írja, hogy az emberiség előbb tudott versben beszélni, mint prózában, és hogy a költészet mindannyiunk anyanyelve. Vajon mit adhat nekünk, miért érdemes megőrizni? A líra lélekre gyakorolt jótékony hatásáról nagyon sokan írtak már. Művészek, pedagógusok, de tudósok is, például Hámori József agykutató, aki egy konferencián arról beszélt, hogy a versekben rejlő képek fejlesztik az ember kreativitását és gondolkodási képességeit.


HELYBENjárás

Forgács Péter, igazgató különleges élményt kínált a MUS-E program szerencsés kisdiákjainak március 17-én a Győri Nemzeti Színházban. Ezúttal osztályterem helyett a színház volt soron következő foglalkozásuknak a helyszíne.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 3. rész

1905-től működtette a bencés rendház földszintjén lévő üzlethelyiségben a város legismertebb könyvesboltját Wolf Gyula. A könyvkereskedés története azonban sokkal korábbra nyúlik vissza. Többéves soproni könyvkereskedői múlttal a háta mögött a gothai származású Hennicke Rezső kérelmezte a városnál, hogy könyvkereskedést nyithasson Győrben. Az engedélyt 1860-ban kapta meg.


HELYBENjárás
„Hallgatóbarát Győri Egyetemért” Díj

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora és Lengyel Diána, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke „A Hallgatóbarát Győri Egyetemért” Díjat adta át Gyapay Péternének, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet gazdasági vezetőjének és Gyöngyösi Jolánnak, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete pénzügyi vezetőjének. A díjazottakat a Szenátus ünnepi ülésén köszöntötték.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Sophie Hannah nyilvánvalóan a lehetetlent próbálta megkísérelni. Teljesen egyértelmű volt, hogy az Agatha Christie-fanok nem fogadják majd pozitívan a könyvet. Gyakorlatilag megszentségtelenítésnek tudta be a többség. Olyan ez, mintha Columbo-t támasztanák fel Robert Pattinson-nal, vagy Kojak-et játszaná el VV Fanni. Nem lehet belőle jól kijönni, ráadásul az egésznek erősen marketingfogás íze van, ami rendszerint hányáshoz vezet.


csakMI
Gnoszticizmus, kathar eretnekség és az egyházi reakció a feudális Európában

A kathar eretnekséget választotta előadása témájául Dr. Szabó Péter, az NYME Apáczai Csere János Főiskolai Kar dékánja március 12-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárnak klubjában lezajlott előadása során. A feudális társadalom a trón és az oltár frigyén alapult, amely az egyház rögzítette sarkalatos nézeteket tűzzel-vassal védte.


csakMI
Szomolai Tibor a megyei könyvtárban

Szomolai Tibor személyében rendkívül rokonszenves embert ismerhettek meg az érdeklődők március 11-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában. A szerző Felvidékről érkezett anyaországbeli testvéreihez magyarságunkról „eszmét cserélni”, József Attila szavaival „Rendezni végre közös dolgainkat”.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 2. rész

A rövid életű győri repülőteret a Likócstól délre lévő nagy, sík terepen alakították ki. 1938 előtt a Győrben zajló repülési eseményeket (reklámrepülések, bemutatók) a városhoz közeli réteken, legelőkön valósították meg. Az 1930-as években merült fel először annak igénye, hogy Győrben is létesüljön egy állandóan használható, végleges repülőtér.


csakMI
Előadás, tánc, zene Afrikáról a megyei könyvtárban

Afrika: elrémítő törzsi háborús képsorok, éhínség, gyarmati múlt, szegénység – ehhez hasonló információkkal sokkolja a média az európai otthonában békésen ücsörgő, kólát iszogató tévénézőt, aki a látottak alapján alakítja ki elmarasztaló, netán lesajnáló észrevételeit a fekete kontinensről. Pedig... Azon keveseknek, akik az Európától távol lévő kontinenssel utazásaik révén közvetlen ismeretséget szereznek, egy egészen másik világ tárul fel.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 1. rész

A Pallas lexikon szerint: a kioszk török eredetű szó, mellyel egy, rendszerint valamely halmon emelt, kicsiny, több oldalról nyitott pavilonszerű épületet neveznek, mely pihenésre vagy a tájkép élvezésére szolgál. Nálunk többnyire a 19. század végétől keletkeztek. Építészeti módjuk ötletszerű, festői. Nemcsak a kertek díszéül szolgáltak, hanem a városok nyilvános terein, sétahelyeken, kávézók, éttermek működtek bennük.


csakMI
Előadás a megyei könyvtárban

Az Európa és a nyugati világ arculatát meghatározó kereszténység Júdea méhében fogant. A szeretet vallása innen indult hódító útjára, melyet azonban tövisek nehezítettek: a környező, eltérő vallási hagyományú kultúrák ellenségesen viszonyultak hozzá. Az Imperium Romanum uralkodói – létrehozván a dominátus rendszerét – megkövetelték a császár kultuszát, amely a sok istent imádó rómaiaknak nem okozott lelkiismereti problémát, az egy istent imádó keresztények azonban mindezt nem tehették meg vallásuk megtagadása nélkül.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 6. rész

Magyarországon egészen a 18. század végéig az orvostudomány nyelve a latin volt, ennek megfelelően a tudományos igényű orvosi művek jelentős részét szerzőik latinul írták. A 18. században kezdtek kiadni olyan orvosi könyveket, amelyek esetében íróik már célul tűzték ki, hogy az orvostudomány területén is megteremtik a magyar tudományos szaknyelvet. Azonban igazán kiemelkedő jelentőségű magyar nyelven írt orvosi munkákat a 19. század első harmadától-közepétől jelentettek meg.


csakMI
Előadás a megyei könyvtárban

Napjaink közoktatása különleges kihívások előtt áll. A szülői ház számára is feladja a leckét a részképesség zavarokkal, magatartási devianciával küszködő gyermek. A köztudatban „rossz gyermekként” számon tartottak valójában pszichés, fejlődésbeli problémáik miatt lógnak ki az úgynevezett normális gyermekek sorából.


ÍRÓkéz
Könyvbemutató a Rómer Flóris Múzeumban

Váray László, a Széchenyi Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet nyugalmazott ütőtanára, a Győri Ütőegyüttes alapítója nevét aligha kell bemutatni a győri zenebarátoknak. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy az ismert muzsikus nemcsak szűkebb szakterületén, a klasszikus zene, azon belül pedig az ütőhangszerek világában járatos, de aktívan foglalkozik a magyar népzene és az indiai zene kutatásával is.


ÍRÓkéz

Révai Miklós 1750. február 24-én született Nagyszentmiklóson. Eredeti neve Révai Mátyás volt. Csongrádon kezdett tanulni, majd a szegedi piaristák kegyesrendi gimnáziumában tanult, 1769-ben belépett a rendbe. Ekkor vette fel a Miklós nevet. Szenvedélyes természete miatt sokszor került ütközésbe.


csakMI
Dr. Szabó Péter előadása a megyei könyvtárban

Akadémikus akadékoskodás, majd a diszkreditált felfedező postumus rehabilitálása, avagy miről beszélhetnek a barlangfestmények? Dr. Szabó Péter főiskolai kari dékán a barlangfestmények titkaiba igyekezett beavatni az érdeklődő közönséget február 19-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában.


ÍRÓkéz
MTI

Az eredeti helyszínen, korhű nyomdagépen és papírra újranyomtatják a vizsolyi bibliát. A reformáció közelgő 500. évfordulójához kapcsolódó munka február 18-án kezdődött meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban. Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely vezetője felidézte: néhány éve határozta el, hogy 2017-re, a reformáció 500. évfordulója tiszteletére kinyomtatja eredeti formájában, eredeti eszközökkel és technikával, 200 példányban a vizsolyi bibliát.


HELYBENjárás
Interjú Csobayné Pintér Évával

Február 22-én, az Idegenvezetők Világnapján egy exkluzív programmal készülnek az Original Balance Kft. turisztikai szolgáltatásainak idegenvezetői. „Új utak, új élmények!” A séta megálmodásáról, kulisszatitkairól beszélgettem Csobayné Pintér Éva idegenvezetővel, a cég ügyvezetőjével.


HELYBENjárás

A Széchenyi István Egyetem téli záróvizsgáin sikerrel szereplő jogász-jelölteket és a nemzetközi igazgatási szakon végzetteket köszöntötték az intézmény Hangversenytermében. Huszonhat joghallgatót fogadott doktorrá dr. Földesi Péter rektor, s a jelöltek a rektori jogarra letett esküvel lettek a legklasszikusabb társadalomtudományi terület friss szakemberei.


ÍRÓkéz

Jókai Mór 1825. február 18-án született Komáromban. Már tízéves korában megjelent egy verse a Társalkodó című újságban. Iskoláit részben Komáromban, részben Pozsonyban végezte. 1841-ben a pápai református kollégiumban tanult, itt ismerkedett meg Petőfi Sándorral. A pápai önképzőkörben olvasta fel később nyomtatásban is megjelent első elbeszélését.


HELYBENjárás

284 frissdiplomás mérnököt, informatikust, mérnöktanárt, 145 közgazdászt, nemzetközi szakembert köszöntöttek a győri Széchenyi István Egyetem szombati diplomaátadó ünnepségein. Most vette át második, villamosmérnök mesterszakos széchenyis diplomáját Sarkadi Nagy Balázs mechatronikai mérnök, egykori jedlikes diák, aki a látásvizsgáló készülékéért, az intelligens járólap ötletéért és megvalósításáért, sikeres találmányaiért Kínától Németországig pályázatokon több nemzetközi innovációs díjat és ösztöndíjat kapott.


csakMI
Dr. Skíta Erika interaktív előadása a megyei könyvtárban

A cím a nevelési módszerek alternatívájára utal, helyesebben a cím második fele, az első ugyanis az idomítás módszere. Február 12-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában Dr. Skíta Erika tartott interaktív előadást Beszélj úgy, hogy érdekelje! címmel a tudatos szülői kommunikációról.


ÍRÓkéz

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban Bálint napján (február 14-én) tartják a Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.” (Wikipédia)


HELYBENjárás
A Kovács Margit Iskolában

Február 12-én került sor a város tizenéveseinek körében méltán népszerű, Bálint napi szerelmes vers- és prózamondó verseny vetélkedésére – a hagyományokhoz hűen – a Kovács Margit Iskolában. A versenyzőket hat tagból álló szakmai zsűri bírálta el, akik a három (korcsoportnak megfelelő) kategóriában választottak első, második és harmadik helyezetteket, valamint különdíjasokat.


HELYBENjárás

A téli záróvizsga időszakban negyvenöten teljesítették a Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Intézete nappali és levelező képzésein a diplomaadási követelményeket, s tettek szombaton szakmai esküt a rektori jogarra. Közülük negyvenketten hölgyek, a férfiakat három fő, egy a nappalin, kettő a levelező képzésben végzett úr képviseli. A nappalis munkarendben huszonnyolcan diplomáztak.


csakMI
Dr. Kiss Anna előadása a megyei könyvtárban

Híres képtárak sokasága csalogatja a művészetet szerető közönséget, de vajon a valóban műértők nem lehetnek átverés áldozatai? Az élet számos meglepetést tartogat számunkra, ennek egyik válfaja pedig éppen a művészetek világából érheti a gyanútlan szemlélődőt, netán vásárlót. Február 5-én délután a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában például arról kaphattunk tájékoztatást, hogyan festett egy Vermeer stílusú képet, s állította be eredetiként egy számunkra addig ismeretlen személy.


ÍRÓkéz
Interjú Urbánszki Lászlóval

A kora középkori magyar történelmi érát úgy megénekelni, hogy egyszerre borzasszon el, hagyjon mély barázdákat hímezést-hámozást (el)kerülő autentikusságával, s ugyanakkor a magyar íz és virtus katartikus hősiességét dicsőítse, valószínűleg csak Urbánszki László képes. Napjaink egyik legőszintébb és legstílusosabb hazai írójával többek között az egyszerű paraszti életmódról, hősökről és hőstettekről, a sztorizás varázsáról beszélgettünk.


csakMI
Kézműves esték a megyei könyvtárban

Egy kezdeményezés, amely növekvő népszerűsége folytán mostanra már valódi hagyományteremtésnek tűnik. Egyre többen élnek a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában meghonosított, „felnőtteknek szóló” foglalkozási alkalmak teremtette lehetőséggel, és vesznek tevékenyen részt a kézműves délután-estéken.


csakMI
Zenés délután a Marcalvárosi Fiókkönyvtárban

Január 29-én, csütörtökön 15 órakor Csikó Teodóra és Takács Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művészei adtak elő részleteket vidám operettekből a Marcalvárosi Nyugdíjasklub tagjainak a megyei könyvtár Lajta út 27/a szám alatt található Marcalvárosi Fiókkönyvtárában.


csakMI
Előadás a megyei könyvtárban

Január 29-én Irimiás Balázs tartott vetítéses előadást a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában arról, hogyan állították helyre Kőrösi Csoma Sándor, a magyarság nyomait Tibetben kutató nyelvtudós-könyvtáros szobáját, amelyben hazánktól messze vizsgálta népünk eredetének emlékeit és bizonyítékait.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 5. rész

A Győrhöz és Pannonhalmához ezer szállal kötődő kalandos életű főpap, író, pedagógus és természettudós Rónay Jácint János születésének bicentenáriuma 2014-ben volt. Rónay Jácint liberális szemléletű, új nézetekre fogékony, számos tudományterületen járatos tudósként első magyarországi népszerűsítője volt mind a darwinizmusnak, mind a modern pszichológiának. Tudományos műveit kezdetben Győrben, majd később Pesten adták ki. Úttörőnek számítanak nemzetkarakterológiai írásai egy még ki nem alakult tudományág előhírnökeként.


ÍRÓkéz

Anton Pavlovics Csehov 1860. január 29-én született Taganrogban. Nagyapja felszabadult jobbágy volt, apja művészhajlamokkal megáldott vidéki szatócs, aki anyagi gondokkal küzdött. Gyermekeit kemény kézzel nevelte, szigorú erkölcsi nézeteiből csak akkor engedett, amikor hitelezői elől Moszkvába menekült családjával. Csak Csehov maradt Taganrogban, hogy saját erejéből elvégezze a gimnáziumot.


csakMI
Előadás Dr. Kovács Pálról a megyei könyvtárban

Január 22-én Dr. Kovács Pál életéről és munkásságáról hangzott el előadás a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében. A téma aktualitását mindenekelőtt A magyar kultúra napja adta, s ha már kultúra, Dr. Kovács Pál tevékenysége teljesen összeforrt Győr városával.


ÍRÓkéz

„Kerestem az utat, sirattam a tájat, a patakot, a poros utcát, a nádast, a cserszagú erdőt, mindent, de nem találtam kibúvót, és nem vettem észre, hogy közben – megtaláltam a Hazámat.” Fekete István Göllén született 1900. január 25-én. Édesapja Fekete Árpád iskolamester volt, aki kemény munkával vívta ki a megbecsülést falujában.


HELYBENjárás
Ünnepi műsor keretében adták át a város kulturális díjait

Január 22-én késő délután került sor a Richter-teremben a Győr Város Önkormányzata által A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségre. Hagyományosan ezen a napon adják át a Győr Művészetéért Díjat és a Győr Közművelődéséért Díjat. Az ünnepélyes rendezvényen az előző évekhez hasonlóan az elismerések átadását látványosan megszerkesztett kulturális műsor követte.


csakMI
Gyermekkoncert a megyei könyvtárban

Január 21-én egy délelőtti és egy délutáni koncert erejéig vendégszerepelt a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubhelyiségében a rendszeres Kerekítő program vezetője, Töreky Zsuzsi Kiss Krisztiánnal és Lőrincz Tamással együtt. Célközönségük egyrészt a még karon ülő csecsemők, az egy-két éves korosztály, valamint az óvodás korú gyermekek voltak.


csakMI
Kézműves foglalkozás a megyei könyvtárban

Január 19-én délután a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubja újabb kézműves foglalkozásnak adott otthont, a résztvevőket a textilkosár készítésének titkába avatták be. A vállalkozó szellemű érdeklődők önbizalommal spékelt várakozással, Bokor Anita foglalkozásvezető instrukciói alapján kapcsolódtak be a „munkába”.


HELYBENjárás
Kitüntetés dr. Verebélyi Imrének

Pintér Sándor belügyminiszter Szemere Bertalan Érdemjel kitüntetést adományozott dr. Verebélyi Imrének, a győri Széchenyi István Egyetem professor emeritusának. Szemere Bertalan az 1848. március 23-án alakult első felelős, Batthyány-kormány belügyminisztere volt.


ÍRÓkéz

„Valaki engem végtelen szeret, / nagyobb a Földnél és nagyobb az égnél, / hagyom magam szeretni mint a gyermek.” Mécs László Hernádszentistvánon született 1895. január 17-én Martoncsik Endre néven egy szegény falusi kántor fiaként. A kassai premontrei gimnáziumban érettségizett, majd 1914 és 1918 között a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-latin szakán végzett tanulmányokat. Kassán lett tanár, 1914-ben lépett be a premontrei rendbe, 1918-ban szentelték pappá.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2014/4. szám

A kortárs művészeti kalandozások sora ezúttal a Duna jobb partján fekvő, Jókai által „magyar Olymposnak”, Mikszáth révén „Kelet Párizsának” nevezett Komáromba vezet bennünket nemcsak képzőművészeti alkotásokon át, hanem a zene, az építészet és a helytörténet állomásain keresztül. Az erődök városának sokszínűsége, tudatossága, emlékei és tervei kitűnően bizonyítják, hogy a múlt és az értékek minden síkon képesek utat mutatni a jövőbe.


ÍRÓkéz
Felhívás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Írószövetség, a Magyar Versmondók Egyesülete, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár és az Agora Nonprofit Kft. meghirdeti a JÓZSEF ATTILA XI. NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYT.


HELYBENjárás

Ritka pillanatoknak lehettek részesei a győri börtön fogvatartottjai 2014. december 29-én: könyvbemutatóra került sor a vastag falak között, mely önmagában nem volt újdonság e sajátos helyszínen, viszont arra, hogy fogyatékkal élők témakörben kiírt, irodalmi pályázatra született alkotásokból összeállított kötetet mutatnak be, még nem volt példa.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Sorsok ülnek tort az elmúlt-elmúlandó, ugyanakkor múlhatatlanul nyomot bélyegző évszázadok felett – nem más sorsok, mint bármelyikünké, mert bár az idő egyenesre kalapált számtengelye megakaszthatatlanul folyik tovább, benne a lényeg, mi magunk változatlanul élük, lélegzünk, sírunk, szenvedünk, nevetünk, boldogulunk. Az embernek nevezett matéria (még ha néha meztelenül is hagyja az idő kénye-kedve) egy testből gyúrt sokaság, sokaságba szakított-tépett egység.


HELYBENjárás

„...minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is.” Jedlik Ányos (eredeti nevén Jedlik István) 1800. január 11-én született Szimőn. Édesapja, Jedlik Ferenc és édesanyja, Szabó Rozália földművesek voltak. Szülei tízéves korában nagyszombati bencés gimnáziumba küldték tanulni, a gimnázium negyedik osztályát azonban már Pozsonyban végezte.


ÍRÓkéz
Angol mese

Öreg koldusasszony álldogált az országút szélén, majd megvette az isten hidege. Fújt a szél, kavarogtak a hópelyhek, de ő csak állott, állott egy helyben, s várta, ha valaki arra vetődnék. Hát jött is gyalogosan egy úriember. Nehéz prémes bunda volt rajta, vastag, meleg kesztyű a kezén.


HELYBENjárás
Angyalséta a belvárosban

Mint minden városnak, Győrnek is ezer arca van. Más ragyogó napsütésben, más egy langyos alkonyatban, megint más a novemberi lucskos időben és más, ha óriási pelyhekben esik a hó. Megint másnak látjuk, ha sietősen nyargalunk a dolgunk után, ha ráérősen kutyát sétáltatunk, ha barátokkal rójuk az utcákat, ha kéz a kézben sétálunk. Más képet mutatnak a belváros elegáns házai, mást a villanegyedek, a házgyári lakótelepek, a lakóparkok, a pusztuló gyártelepek.


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2014/3. szám

VII. évfolyamának harmadik számaként 2014 telén jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat ünnepi színekbe és írásokba öltözött lapszáma. A Kisalföld szűkebb és tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, regényrészletek, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Hiánypótló vállalkozásba fogott a győri Vaskakas Bábszínház. dráMAI mesék - kortárs magyar gyerekdarabok címmel hétkötetes könyvsorozatot indít útjára, melynek elsődleges célja „a hazai bábdarabírás, mint műfaj, és mint hivatás nagykorúsítása”. A kezdeményezés kapcsán Markó Róbertet, a kötet egyik szerkesztőjét kérdeztük, aki egyúttal a bábszínpadra szánt drámák jelenlegi helyzetéről és megjelenési lehetőségeiről is beszámolt.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből - 4. rész

V. Ecsedy Judit megfogalmazása szerint titkos nyomdahelyű minden olyan kiadvány, amely megjelenési adataiban „nem árulja el valódi kiadási helyét vagy a nyomdász nevét, hanem a címlapon megtévesztésül más (hazai, ill. külföldi) helynevet közöl, nyomda vagy kiadó nélkül”. Ezekre a kiadványokra egyformán jellemző, hogy a megjelenés helyeként olyan adatokat közölnek, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Sok esetben a kiadót vagy fel sem tüntették a címoldalon, vagy téves adatot adtak meg, sőt gyakran hamis évszámot is alkalmaztak.


ÍRÓkéz
Orbán János Dénes könyvbemutatója a megyei könyvtárban

Orbán János Dénes A költő, a ringyó és a király című, Janus Pannonius apokrif költeményeit tartalmazó könyvének bemutatójára november 28-án került sor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér muzeális gyűjteményében. A szép számmal összegyűlt közönség kíváncsian várta, hogy mi újat tudhat meg a – valljuk meg, kicsit unalmas – Janus Pannoniusról.


HELYBENjárás
Könyvajánló

Jáki Sándor Teodóz Atyát, a kiváló bencés szerzetes-tanárt nagyon sokan ismerték Győrött és környékén. E városban látta meg a napvilágot 1929. május 12-én; győri szerzetesként élte le élete nagyobb részét, 2013. január 8-án Pannonhalmán bekövetkezett haláláig. Évtizedekig tanított a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, mellette párhuzamosan a Győri Hittudományi Főiskolán; vezette a győri székesegyház Palestrina Kórusát – és közben számos előadást tartott városon és falun egyaránt.


HELYBENjárás

Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. Látogatói Központja (Kardán u. 1.) gyárlátogatásra invitálja az érdeklődőket, melynek során a 2013. június 12-én felavatott járműgyárának prés- illetve karosszériaüzemébe valamint motorgyártási folyamatába nyerhetnek bepillantást. A járműgyár összeszerelő üzeme 2015. januárjától várja a kedves látogatókat.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A csavargó keze ott jár, ahová másé már nem ér el; azt markolja, amit más elengedett; azt érzi, óhajtja, kívánja, amit más mindezen emócióktól és akaratoktól megfosztott. Ott melegszik, ahol más nem keresne hőt; ott hajtja le fejét, ahová más a cipője talpát dörgöli; ott pislákoltatja halvány fényű életét, amely másnak csak a sötétség lehetetlenségét jelenti.


ÍRÓkéz
Villáminterjú Andrea Weaver-rel

November 28-án 17 órakor a megyei könyvtár Marcalvárosi Fiókkönyvtárában Andrea Weaver tart könyvbemutató előadást. A Lélekmentő tudatosság (a szavak elsöprő ereje) című programmal együtt az írónő új könyve, a Calumnia című kötet bemutatójára is sor kerül. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Andrea Weaver-t.


ÍRÓkéz
Bíró Szabolcs rendhagyó könyvbemutatója

A XIV. Győri Könyvszalon leglátványosabb könyvbemutatóját produkálta a hálás közönségnek Bíró Szabolcs, felvidéki író és könyvkiadó, a székirodalom megalkotója (Szabó Lászlóval, a Csak Van zenekar basszusgitárosával), amikor autentikus középkori öltözetű lovagokkal illusztrálta mondanivalóját Ragnarök és Non nobis, Domine 1. Kelet oroszlánja, 2. Az utolsó vörös barát című történelmi regényeivel kapcsolatban.


ÍRÓkéz
Négy kiadvány, melyekhez a megyei könyvtárnak „köze van”

A XIV. Győri Könyvszalonon négy olyan könyv is bemutatásra került, melyek valamilyen módon kapcsolódnak az egyik fő szervezőhöz, a megyei könyvtárhoz. Kettőnek a kiadója a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, egy pedig nem is jöhetett volna létre, ha nincs a szóban forgó városi nagyrendezvény. A negyedik mű egy olyan győri családról szól, amely családi könyvtárát a városra hagyományozta, s ez most Milkovics-Zámory gyűjtemény néven a könyvtár muzeális részlegének egyik ékköve.


ÍRÓkéz
Prózaírók a Könyvszalonon

A költészet mellett a kortárs regényirodalom képviselői is megjelentek a XIV. Győri Könyvszalonon, reprezentálva a modern magyar próza sokszínűségét. Hallhattunk regénynek álcázott novellafüzérről, történelmi regényről, klasszikus és misztikus krimiről, gasztronómiai anyaregényről, „emigráns” regényről, „szenvedélyregényről”, naplóregényről, identitáskereső regényről, lélektani regényről és katasztrófaregényről.


ÍRÓkéz
Költészet a Könyvszalonon

Költészet mindig is volt, amióta ember az ember. És mindig is lennie kell. De hogyan élhet túl a fogyasztói társadalomban? Egyik módja mindenképp az, ha a költők találkozhatnak az olvasókkal. Ha minél több formában igyekszünk közvetíteni a verseket, hogy az emberekben felébresszük az igényt arra a lelkiállapotra, amit csak az élet lényegét kutató lírai nézőpont adhat. Erre adott lehetőséget a Győri Könyvszalon, amely évről évre vendégül látja a magyar irodalom színe-javát.


HELYBENjárás
Új levéltári kiadványok

A XIV. Győri Könyvszalon keretében öt új győri levéltári kiadvány bemutatására került sor 2014. november 8-án, szombaton délelőtt: előbb Győr Megyei Jogú Város Levéltárának három, majd a Győri Egyházmegyei Levéltár két új kiadványával ismerkedhetett meg a szép számmal jelen lévő érdeklődő közönség.


ÍRÓkéz
avagy Mitől zöldül a hangmérnök?

Dugig tele volt a Pódiumszínpad nézőtere, amikor a XIV. Győri Könyvszalon programjaként A Hely című rádióműsor két munkatársa Farkas Erika és Vágner Mária elfoglalta a helyét a pulpituson. Mikrofont ragadtak, és sodró lendülettel, jó kedvűen kezdtek el mesélni. Előbb a műsorról, aztán a könyvről.


ÍRÓkéz
Egressy Zoltán a Könyvszalonon

2014. november 9-én vasárnap, 16 órakor a XIV. Győri Könyvszalon keretében Egressy Zoltánnal Pottyondy Nóra beszélgetett Százezer eperfa című könyvéről, színházról, jövőbeni tervekről és legfőképpen az írás titkairól. Sok érdeklődő gyűlt össze a Kisfaludy Teremben, ahol rendhagyó módon a színpadon most az író mutatkozott be, nem okozva csalódást.


ÍRÓkéz
Ifjúsági- és gyerekkönyvek a Könyvszalonon

A XIV. Győri Könyvszalon ifjúsági és gyerekirodalmi felhozatalában hol Attila király ősi városának nyomába eredhettünk a legmodernebb technikai eszközök segítségével, hol a nyolcadikos Julcsi írt leveleket barátnőjének Németországba a kosáredzésekről, hol a szobánkban élő alaktalan, nyálkás és büdös rémekkel barátkozhattunk, hol pedig szépség- és ügyességi versenyeken vehettünk részt puszirabló kalózkapitánnyal.


ÍRÓkéz
D. Tóth Kriszta könyvbemutatója

2014. november 9-én a XIV. Győri Könyvszalon annyiban bizonyosan kopírozta D. Tóth Kriszta tavalyi könyvbemutató programját, hogy csodálatos és gyönyörű személyisége ezúttal is teljesen lenyűgözte a degeszre tömött Pódiumszínpad közönségét. Talán Húszezer éjszaka sem lett volna elég minden tekintetben „kibeszélni” az életkori válság párkapcsolati, testi és lelki vetületeit, de talán ez a röpke idő is alkalmas volt a tükörbe nézés fontosságának felhívására.


KORzó
Kiállítás a megyei könyvtár klubjában

A Szigetköz Fotóműhely Fotó-Szín-Tézis címmel tartja bemutatkozó tárlatát a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubhelyiségében (Győr, Herman O. u. 22., földszint). A kiállítást Hipságh Gyöngyi fotóművész, a MAFOSZ alelnöke nyitja meg 2015. április 8-án (szerdán) 17 órakor.


KORzó
Rendhagyó kiállítás Győrben

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Háza (Győr, Móra F. tér 1.) szeretettel meghív minden érdeklődőt a „Teremtő csend” című rendhagyó kiállításának megnyitójára. A megnyitó időpontja: 2015. április 8. (szerda) 17 óra.


KORzó
Véresen komolytalan

Április 8-án (szerdán) 18 órakor kezdődik Dombóvári István önálló estje a győri Richter Teremben (Győr, Aradi vértanúk útja 16.). A művész 2005 óta szerepel humoristaként. Fábry Sándor tanácsára ment el a Dumaszínházhoz, ahol azóta állandó fellépő. Az est vendége Bellus István.


KORzó
Széchenyi István Egyetem, Győr

Április 8-án 9.00-16.00 óra között a Széchenyi István Egyetemen (Új-Tudástér épület, Aula) immár hatodik alkalommal kerül sor a Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásárra. A rendezvényen K+F vállakozások, innovátorok, egyéni feltalálók, kutatók és oktatók mutathatják be munkájuk eredményét.  


KORzó
Kulka János estje Szombathelyen

Április 8-án (szerdán) 19 órakor a Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán (Szombathely, Akacs m. u. 7.) Kulka János önálló estjét láthatják. Kulka Jánosnak nagyon jól áll a sanzon műfaja. Emellett történeteket mesél, embereket és helyzeteket jelenít meg, színházat teremt e zenével.


KORzó
Pintér Béla és Társulata vendégjátéka Szombathelyen

Április 8-án (szerdán) 19 órakor a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében (Szombathely, Akacs m. u. 7.) Pintér Béla és Társulata vendégjátékára kerül sor. A Titkaink című egy felvonásost adják elő 120 percben. A darab a 80-as évek ügynöktémáját dolgozza fel a Pintértől megszokott humorral, miközben olyan mélységekig hatol, hogy a néző hetekig nem szabadul az emlékétől.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Április 1-jén szerdán, 19 órától Harmadik Workshop / Könnycseppek a Pannon Tengerből címmelJuhász Kristóf önálló estjét nézhetik meg az érdeklődők a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Csengery utca 30-32, Sopron). A rendezvény minden látogató számára ingyenes!


KORzó
Horváth Éva Mária előadása Marcalvárosban

Április 3-án, pénteken 17 órakor a megyei könyvtár Marcalvárosi Fiókkönyvtárában (Lajta út 27/A.) Önismeret – Lélekgyógyászat címmel Horváth Éva Mária előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!


KORzó
A megyei könyvtár Gyermekkönyvtárában

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára Gyermekíró pályázatot hirdet általános iskolai alsó és felső tagozatosok számára „Előkészületben…” címmel. A 2 korcsoportban kiírt pályázatra a munkák beérkezési határideje április 24. (péntek).


KORzó
Előadás a japán fotográfiáról a kultúra és a hagyomány tükrében

Március 31-én (kedden) 17 órai kezdettel Néma Júlia DLA Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész tart előadást a Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.) a Tóhoku lencsevégről című kiállításhoz kapcsolódva  Rögzítés címmel. Belépődíj: 150 Ft


KORzó
Bemutató előadás a Weöres Sándor Színházban

Április 7-én (kedden) 19 órakor premier lesz a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében (Szombathely, Akacs m. u. 7.). Shakespeare tragédiáját Nádasdy Ádám fordításában, Czukor Balázs rendezésében; Endrődy Krisztiánnal, Sodró Elizával, Kelemen Zoltánnal, Csonka Szilviával, Bajomi Nagy Györggyel, Szabó Tiborral, Mertz Tiborral láthatja a közönség.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

Április 3-án pénteken, 18 órakor kezdődik dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató előadása "Hozd fel Isten azt a Napot..." címmel a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.). A programot a Spirituális Ébredés csoport szervezi.


KORzó
Vetélkedő a József Attila Művelődési Házban

Jóság és szeretet – az életvitelünkben és a művészetekben címmel vetélkedőt hirdet 3-3 főből álló nyugdíjas csapatok részére a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület. A jelentkezési határidő 2015. május 15.


KORzó
Mandala Teaház

Április 1-jén szerdán, 18 órakor Fülöp Péter fotográfus plakát-inzertjeiből Szabadság, egyenlőség és demokratikusan humanista emancipáció... címmel nyílik kiállítás a Mandala Teaház (Sarkantyú köz 7.) mennyezetén. A tárlatot Belinszki Zoltán író, dramaturg nyitja meg.


KORzó
Kiskútliget, Győr

Április 6-án (hétfőn), ha már elmentek a locsolók és az idő is kedvező, látogassanak ki a Xantus János Állatkertbe (Győr, Kiskútliget)! Az állatkert szakemberei egész nap tréfás programokkal (tojásvadászat), mókás kalandokkal (állatbemutató, ügyességi játékok, játszóház), valamint nyúlvárossal és nyúl-fajta bemutatóval várják az érdeklődőket.


KORzó
Pannonhalmi Apátság, bazilika

Április 6-án (Húsvét hétfőn) 15.30-kor a Pannonhalmi Apátság bazilikájában Ella István orgonaművész ad koncertet. Ella István Johann Sebastian Bach emlékének szenteli húsvéti műsorát. A világhírű zeneszerző, a Tamás templom karnagya ugyanis 330 éve született.


KORzó
Kiskút liget

Április 1. és 12. között Győrben fog állomásozni a Fővárosi Nagycirkusz, a helyszín Kiskút liget lesz. Az utazó cirkusz a városligeti aréna 125 éves fennállása alatt az első olyan nagyszabású rendezvény, melynek célja, hogy népszerűsítése és a vidéken élők számára is elérhetővé tegye a minőségi cirkuszt, erősítse a cirkuszművészet iránti érdeklődést.


KORzó
Pinnyéden és Újvárosban

Március 29. és április 3. között Újvárosi Húsvétoló programok várják az érdeklődőket a Szent Erzsébet templomban, a Pinnyédi Művelődési Házban és az Újvárosi Művelődési Házban. Húsvéti játszóház keretein belül ajándékkészítésre, tojásfestésre, írókázásra kerül majd sor.


KORzó
Családi program Mosonmagyaróváron

Április 5-6-án (vasárnap és hétfőn) 10-18 óra közötta Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban(Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.) húsvéti programokkal várják a legkisebbeket. Lesz tojáskereső nyereményjáték, húsvéti kvíz, nyuszi-simogató és tojásmustra - fürjtojástól a strucctojásig.


KORzó
Ruppert István koncertje Győrben

Szép hagyomány, hogy minden hónap első vasárnapjának délutánján orgonakoncertre kerül sor a Szentlélek templomban. Ez az alkalom idén Húsvétra esik. Április 5-én (vasárnap) 18 órakor a Szentlélek templomban (Győr, Szentlélek tér 1.). Ruppert István ad orgonakoncertet.


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Április 4-én (szombaton) 21.30-kor a Búgócsiga Akusztik Gardenben(Csengery u. 30-32) Soundgold lép fel. A remek soproni zenekar első akusztikus jellegű koncertje a Búgócsigában! Lágyabb megszólalással, régi és új dalokkal készülnek a fiúk. 


KORzó
Hiperkarma koncert Sopronban

Április 4-én (szombaton) 21.30-kor kezdődik a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u.) a Hiperkarma lemezbemutató koncertje. Vendég: a Lóci játszik. Belépő: elővételes:2000,-Ft, helyszíni: 2500,-Ft. A magyar zenerajongók számára a tavalyi év egyik legnagyobb híre a Hiperkarma újjáalakulása volt. 


KORzó
A SzínHely kultúrpincében

Április 3-án (pénteken) 20.00 órakor ismért Colombre Klub lesz a SzínHely kulturpincében (Komédiás Étterem , Czuczor Gergely u. 30.). Ezúttal a vendég Tóth Balázs lesz. Belépőjegy: 1000 Ft.


KORzó
Komolyzenei koncertek és családi programok a hosszú hétvégén

Április 3. és 5. között a Húsvéti Fesztivállal kezdetét veszi az Eszterházi Vigasságok komolyzenei koncertsorozat. A nagyszabású nyitóhétvégén a koncertek mellett családi nappal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a látogatókat a fertődi Esterházy-kastélyban.


KORzó
Koncert a Hangárban

Április 3-án, pénteken 22 órakor a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor utca) ad koncertet a Paddy And The Rats. Kapunyitás: 21 óra, koncertkezdés: 22 óra. Vendég: The Winter Totem. Belépő elővételben: 1500 Ft, helyben: 1800 Ft. Elővételi helyszín: Volt Café és Nagymama Konyhája.


KORzó
Metal est a Rómer Házban

Április 3-án (péntek) 20 órakor a Rómer Házban (Győr, Teleki L. u. 21.) metál est lesz. 20:30-kor kapunyitás; 21:00-kor Apey and the Pea; 22:00-kor Blind Myself; 23:10-kor Leander koncert lesz. Jegyek elővételben kaphatók, jegyár elővételben: 1500 Ft.


KORzó
Megyei Könyvtár klubja, Győr

Tavaszodik. „Egy szellő felsikolt, apró üvegre lép s féllábon elszalad.” s "A hangraforgó zeng a fű között". Április hónap harmadik napján (pénteken) 17 órakor az énekelt versek klubjában a közeledő Költészet napját ünneplik az egybegyűltek: a Hangraforgósok (Faggyas László, F. Sipos Bea,) a vendégül hívott poéta, Gülch Csaba s mindenki, akinek a rímes sorok majd' annyit érnek, mint egy falat kenyér. 


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Április 3-án, pénteken 21.30-kor a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery u. 30-32), április 4-én, szombaton 22 órakor pedig a mosonmagyaróvári Klub Faházban (Wittman Antal park 1.) a B the first lép színpadra. Elektromos gitár, torzítók, effektek, vocoder, lendület, zeneiség. Egy felsorolásban talán így lehetne meghatározni azt a nem várt és elsöprő hatást, amit egy B the first koncerten kap a közönség!


KORzó
Kovács Lajos helytörténész előadása a megyei könyvtárban

Április 2-án (csütörtökön) 17 órai kezdettel igazán érdekes előadáson vehetnek részt mindazok, akik érdeklődnek a XX. század, a családtörténelem, vagy éppen az arisztokrácia iránt. Az előadás aktualitását az adja, hogy a Nagy Háború 100 éves évfordulója tiszteletére az Európa Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg Andrássy Ilona grófnő "Mindennek vége" című első világháborús naplója. 


KORzó
Magyar klasszikusok a jazz nyelvén

A Győri Tavaszi Fesztivál programjaként kerül sor április 2-án (csütörtökön) 19 órakor az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5., zsinagóga) a Magyar Rhapsody Project koncertjére. Az est folyamán nagy magyar klasszikusok csendülnek fel egyedi hangzásvilággal! 


KORzó
2015. március 27-29., Budapest

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár – mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében. A Táncház Egyesület által szervezett rendezvény 1982 óta minden év tavaszán a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében várja az élő népművészet kedvelőit.


KORzó
TIT, Győr

Április 2-án (csütörtökön) 17 órakor a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesületének Székházában (Győr, Szent István út 5.) folytatódik az emberi gondolkodás történetéről szóló Filozófiatörténeti és Irodalombölcseleti Szabadegyetem. Ezen az estén Dr. Boros István filozófiatörténész tart előadást.


KORzó
Kovács Margit Iskola, Győr

Április 2-án (csütörtökön) 15.30-kor a Kovács Margit Iskolában (Győr, Répce u. 2.) kerül sor a Marcalvárosi húsvétváró családi délutánra. A programsorozat kézműves foglalkozással veszi kezdetét. Lesz tojásfestés, húsvéti díszek készítése; arcfestés és csillám-tetoválás.


KORzó
Előadás a Rábaközi Művelődési Központban

Április 1-jén, szerdán 17 órakor a Rábaközi Művelődési Központ és Városi Könyvtár színházi előcsarnokában (Kapuvár, Győri út 2.) Prof. Dr. Faragó Sándor Dsc. rektor, egyetemi tanár tart előadást Egészséges környezet - egészséges vad - egészséges ember címmel.


KORzó
Kozák Ágnes bemutatkozása a megyei könyvtárban

Április 1-jén, szerdán 17 órakor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában (Herman O. u. 22., földszint) Barangolás a mesék birodalmában címmel Kozák Ágnes író, meseíró, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség tagja vetítéses bemutatkozását tekinthetik meg az érdeklődők.


KORzó
Vetítettképes előadás a Flesch Központban

Március 31-én, kedden 17 órakor a mosonmagyaróvári Flesch Központban (Erkel F. u. 14.) Dél-Amerikai emlékek címmel Tormáné Varga Mariann tart Dél-Amerikáról szóló vetítettképes élménybeszámolót. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
A megyei könyvtárban

Március 31-én, kedden 15 órakor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában (Herman O. u. 22., földszint) Petőczné Szabó Márta textilművész Tavaszi varázslat című kiállításának megnyitójára kerül sor. A tárlat április 14-ig tekinthető meg.


KORzó
A Széchenyi Egyetem Éttermében

Március 30-án, hétfőn 19 órakor a Széchenyi István Egyetem Éttermében (Egyetem tér 1.) a Hétfőn Hétkor elnevezésű rendszeres programok keretén belül a Keresztkérdés Live együttes ad vokállal kísért, izgalmas és virtuóz, élő rap-koncertet.


KORzó
A soproni Liszt Ferenc Központban

Március 30-án, hétfőn 19 órakor a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Liszt F. u. 1.) a Kékfrankos koncertsorozat márciusi előadásán Mesés zenék, zenés mesék címmel Berecz András koncertezik. Közreműködik a Győri Filharmonikus Zenekar Berkes Kálmán vezényletével. A belépőjegy egységesen 4500,- forintba kerül.


KORzó
Színdarab a Weöres Sándor Színházban

Március 30-án, hétfőn 19 óra 30-kor a szombathelyi Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában (Akacs M. u. 7.) Tasnádi István: Bábelna – nyelvleckék hala(n)dóknak című egyfelvonásos, vidám, zenés „manipulációra” kerül sor. Az előadásra a jegyek 2500,- Forintba kerülnek, amely a vacsora árát is tartalmazza.


KORzó

Március 30. és április 2. között Győr városa is figyelmet irányít az Autizmus Világnapjára. A belvárosban zajló programok fotókiállítás-megnyitóval veszik kezdetüket, majd klasszikus zenei koncert következik, hogy április 2-án, a világnapon az autizmussal élők tiszteletére kék-kötésbe boruljon a Széchenyi tér.


KORzó
A megyei könyvtár klubjában

Március 30-án (hétfőn) 17 órakor ismét kézműves foglalkozásra hívják a felnőtteket a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubjába (Győr, Herman O. u. 22., földszint). Lassan vége a böjti időszaknak. Az ünnepi asztalra készíthetnek hímes, színes, gyöngyös díszeket, hogy ezzel köszöntsék a tavaszt.


KORzó
Az ExperiDance és a Békéscsabai Jókai Színház előadása

Március 30-án (hétfőn) 19 órakor a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Győr, Czuczor G. u. 17.) Frank Sinatra legnagyobb slágerei csendülnek fel. Az olasz származású sztár hangja, mint az olvasztott csokoládé, mosolya szeretnivalóan kisfiús, maffiózó barátai nem ismernek tréfát.  


KORzó
A Hevesi Sándor Színház vendégjátéka

Március 30-án (hétfőn) 19 órakor a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében (Szombathely, Akacs M. u. 7.) Martin McDonagh Vaknyugat című fekete komédiáját adja elő -vendégként- a zalaegerszegi színtársulat. A darabot fordította: Varró Dániel.


KORzó
Daniss-Bodó Eszter fotókiállítás

Március 30-án (hétfőn) -az Autizmus világnapja alkalmából rendezett programsorozat részeként- 14 órakor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar, Cziráki kiállítóterében (Győr, Liszt F. u. 42., II. emelet) nyílik meg Daniss-Bodó Eszter fotókiállítása.  


KORzó
Flesch Központ, Mosonmagyaróvár

Március 30-án (hétfőn) 19 órakor Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra koncertjére kerül sor Mosonmagyaróváron a Flesch Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A 2004-es Megasztár-győztes énekesnővel a pop, soul, és rhythm and blues világába kalandozhatnak.  


KORzó
Király Linda, Hősök és még sokan mások

Március 20.és április 4. között a húsvétra készülnek az Árkádban (Budai u. 1.). Meghosszabbított nyitva tartással, koncertekkel és sok-sok gyerekprogrammal várják az érdeklődőket. Itt lesz Király Linda, Peter Sramek, a Margaret Island Akusztik, a Hősök, Czibi Norbert, Géczi András, Tarány Tamás és Várhegyi Lucas Palmira.


KORzó
A török kor emlékei

Március 29-én (vasárnap) 9.30-kor a Baross úti Látogatóközpont elől indul az Original Balance idegenforgalmi kft. tematikus sétája. A 16. században a török ellen emelt erődvár falainak nyomvonalán sétálva emlékezhetnek az egykori hatalmas és erős erődítmény építésére, a vár elfoglalására, visszafoglalására és további sorsára.


KORzó
A budapesti Játékszín előadása

Március 29-én (vasárnap) 19 órakor a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Győr, Czuczor G. u. 17.) a budapesti Játékszín előadásában Robert Thomas Nyolc nő című darabját láthatják. Ez egy igazi klasszikus krimi: a "gyilkos köztünk van". A hó elzárta a külvilágtól a hegyvidéki házat, ahol a karácsonyi készülődés közben holtan találják Marcelt.  


KORzó
Gryllus Vilmos koncertje

Március 29-én (vasárnap) 16 órakor a soproni Liszt-özpontban (Sopron, Liszt F. u. 1.) Égi virágpor címmel Gryllus Vilmos ad koncertet gyerekeknek. A versekhez a zene közel visz, ragadják meg az alkalmat, hogy az énekelt versek műfajának legjelesebbikét hallgathatják meg élőben. A koncertet három éven aluliaknak ajánlják!


KORzó
A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban

Március 30-án (hétfőn) 17 órakor nyílik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Tetőtéri Galériájában Gaál András, erdélyi születésű, de immáron Pannonnhalmán élő festőművész kiállítása. Megnyitót mond. Dr. Borián Elréd OSB. A kiállított művek április 20-ig tekinthetők meg.


KORzó
Rendhagyó koncertek

Rendhagyó koncertsorozatba kezd a Győri Filharmonikus Zenekar. Március 28-án a veszprémi Hangvillában (Veszprém, Brusznyai u. 2.), március 29-én a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban (Pápa, Erzsébet liget 1.), március 30-án a soproni Liszt Központban (Sopron, Liszt F. u. 1.) lépnek fel.  


KORzó
Népmesemondó verseny Ménfőcsanakon

24. alkalommal rendezi meg a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ a „Hegyalján innen, Sokorón túl” elnevezésű, hagyományos népmesemondó versenyt, amelyre március 25-ig lehet jelentkezni. A versenyre április 9-én, délelőtt 9 órakor kerül sor a Bezerédj-kastélyban.


KORzó
Találkozás Somogyi Győző festőművésszel

Március 27-én (pénteken)19 órakor a Weöres Sándor Színház aulájában és Márkus Emília termében (Szombathely, Akacs M. u. 7.) összetett művészeti program veszi kezdetét. Házigazdák: Oroszy Csaba, Jordán Tamás, Mérei Tamás. 19 órakor Somogyi Győző festőművész Illusztrációk a Szigeti veszedelemhez című önálló kiállításának megnyitójára kerül sor.


KORzó
Népművészeti kiállítás Győrben

2015. március 25 től május 3-ig lesz látogatható a Napóleon-házban (Győr, Király u. 4.) a „Kikelet, kikelet” című népművészeti kiállítás. A tárlaton a rábaközi népművészet tárgyi emlékeit mutatják be régtől a jelenig. A kiállítás megtekinthető: hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Március 20-án pénteken, 18 órakor nyílik meg Énzsöly Kinga Hajak című tárlata a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, Esterházy-palota (Győr, Király u. 17.). Az új időszaki kiállítást április 26-ig látogathatják az érdeklődők.


KORzó
Cziráki Lajos kiállítótér

Március 25-én (szerdán) 16 órakor nyílik a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara Cziráki Lajos Kiállítóterében (Győr, Liszt F. u. 42.) a WAG tagjainak munkáit bemutató kiállítás. A WAG egy művészeti és a kulturális, kormányoktól független civil szervezet.


KORzó
Időszaki kiállítás a főapátságban

Március 21-től ez év november 11-ig lesz látogatható a Pannonhalmi Főapátság legújabb időszaki kiállítása. A monostori kiállítótérben évente megrendezett tárlatok különlegessége, hogy a ritka kincseket tartalmazó apátsági gyűjtemény és a kortárs képzőművészet integrálására törekednek sajátos és elgondolkodtató tematika alapján.  


KORzó
A mosonmagyaróvári Flesch Központban

Március 20-án (pénteken) 18 órakor nyílik meg Bernáth Judit, Komjáthy Piroska és Matusz Péter közös kiállítása a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban (Erkel ferenc u. 14.). A tárlatot Karczagi Endre festőművész nyitja meg, közreműködik Vadász Luca fuvolán és Nagy Krisztina zongorán. Az alkotásokat április 4-ig láthatják a galéria nyitva tartási idejében, hétfőtől péntekig 16-19 óráig, szombaton 16-18 óráig. A belépés ingyenes.


KORzó
Konferencia a Széchenyi István Egyetemen

Április 9-én csütörtökön, 10 órakor kezdődik a Láthatóvá vált a zaj - konferencia az élhető városi környezetért című rendezvény a Széchenyi István Egyetemen, az Új-Tudástér épületében található ÚT-114-es teremben. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: a http://lathatozaj.uw.hu/index/index.php címen. A regisztráció határideje: 2015. március 31.


KORzó
Múzeumház, Győr

Március 18-án (szerdán) 17 órakor nyílik a Múzeumház teázóban (Győr, Bécsi kapu tér 4.) Agárdy Gábor ikonkiállítása. Agárdy Gábor maga írta meg visszaemlékezésében, hogy „a festészettel” hat éves korában, Szegeden találkozott először, amikor egy labdával berúgta Erdélyi Mihály festő ablakát.  


KORzó
Fotókiállítás Gyirmóton

Március 18-án (szerdán) 16.30-kor a Gyirmóti Művelődési Házban (Győr-Gyirmót, Szent László út 35-37.) kerül sor a az ismert győri fotós, Magyarósi Péter Egyiptomban készített fényképeiből összeállított kiállítás megnyitó ünnepségére. A szervezők a rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Középiskolásoknak

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és a Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola versmondó és versíró versenyt hírdet középiskolás diákok részére. Időpont: április 16. csütörtök 14.00 (gyülekező 13.30-tól). Helyszín: Kovács Margit  Iparművészeti Szakközépiskola (Répce u. 2.).


KORzó
A Győri Tánc- És Képzőművészeti Iskola növendékeinek kiállítása

Március 11-én (szerdán) 17 órakor a Rómer-teremben (Győr, Teleki L. u. 21.) nyílik meg a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékeinek éves kiállítása. Grafikák, festmények, szobrok, fotók és egyebek. A tárlat megtekinthető 2015. március 11 – április 5. között hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig.


KORzó
László Maya kiállítása Sopronban

Március 7-én (szombaton) 19.00 órakor nyílik meg László Maya grafikus-illusztrátor kiállítása Párhuzamos valóságok - Alternatív időutazás címmel a soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben (Csengery u. 30-32.). A tárlatot - melyáprilis 4-ig látogatható - Kocsis Adél ötvös nyitja meg, gitáron közreműködik Szabó Bence.


KORzó
Csurák Erzsébet selyemfestő kiállítása

Március 14-én (szombaton) 16 órakor nyílik a Festőteremben (Sopron, Petőfi tér 8.) Csurák Erzsébet győri selyemfestő iparművész kiállítása. Lehelet vékony anyag, lágy színek, elmosódó kontúrok, sajátságos, csak rá jellemző formavilág. A kiállítás április 7-ig tekinthető meg.


KORzó
Vecsei László Ezékiel festőművész kiállítása

Március 13-án (pénteken) 18 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.) „Hullámokon” címmel Vecsei László Ezékiel festőművész legújabb munkáit bemutató kiálítás nyílik. A műveket Csiszár Péter a Flesch Károly Nonprofit kft. igazgatója ajánlja az érdeklődők figyelmébe.


KORzó
Birovecz József festménykiállítása a Bezerédj-kastélyban

Március 11-én (szerdán) 18.00 órakor nyílik meg Fény és árnyék címmel Birovecz József festménykiállítása a Ménfőcsanaki-Gyirmóti Művelődési Központban, a Bezerédj-kastélyban (Győri u. 90.). A tárlatot megnyitja Járóka János, naiv festő, szobrász, nagybőgőművész. A kiállítás április 17-ig látogatható.


KORzó
G. Horváth Boglárka kiállítása

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér új időszaki kiállítása A barátságról… Cica dolgok, embereknek címmel kerül bemutatásra. G. Horváth Boglárka festőművész tárlatának megnyitója március 6-án (pénteken) 17.00 órakor lesz a Püspöki Udvarbíróházban (Apor Vilmos Püspök tere 2.) A tárlat május 31-ig látogatható.


KORzó
Fesztivál

Március 7-én indul a színes tavaszi programkavalkád. Sokféle stílus, rengeteg műfaj – remélhetőleg sokat örömére. A város vendége lesz Zorán, Berecz András, Gryllus Vilmos, valamint Bödőcs Tibor. Lesznek színházi előadások, zenés estek, valamint kiállítás selyem festményekből.  


KORzó
Kedd Esti BAráti Beszélgetések

Február 17 - április 28. között az Evangélikus Öregtemplom gyülekezeti termében (Győr, Petőfi tér 2.) beszélgetéssorozatra kerül sor. „...hogy hosszú életű légy a földön...”- szól a Győri Evangélikus Egyetemi Lelkészség programjának mottója. A rendezvénysorozat alkalmával az érdeklődők a tízparancsolat üzenetét tanulmányozhatják és értelmezhetik kötetlen formában.  


KORzó
Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség pályázatot hirdet Győrben vagy Győr környékén élő fiatal költők, írók felkutatására. 


KORzó
Kísérletező csapatverseny a Mobilisben

A Mobilis Interaktív Kiállítási központ (Vásárhelyi Pál u. 66.) április 17-én (pénteken) 10 és 18 óra között megrendezi a II. Kísérletbazárt, melyre február 15-ig (vasárnap) várják a jelentkezőket. A természettudományos kísérleteket bemutató csapatok versenyét immár második alkalommal szervezik meg.


KORzó
A Gyermekek Házában

2015. január 14-én, szerdán kezdődik a Bibliai Szabadegyetem 2015 programsorozata a Gyermekek Házában (Aradi vértanúk útja 23.). A Jelenések, a nyitott könyv elnevezésű díjtalan előadások szerdánként este 18 órakor kerülnek megrendezésre egészen május 6-ig a Hetednapi Adventista Egyház támogatásával.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.