2016.02.10. szerda
ÍRÓkéz
MTI

Február 8-án mutatták be Szinetár Miklós Senki többet? Pályázat harmadszor című új kötetét, melyben mester és tanítványa folytatja azt a színházról, operáról és az életről szóló eszmecserét, amelyet a Pályázat, valamint A második pályázat című könyvekben elkezdett. A levelezőkötetről Veiszer Alinda újságíró beszélgetett Szinetár Miklóssal a szerző születésnapján a budapesti Alexandra Irodalmi Kávéházban.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 15. rész

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösség Tér muzeális gyűjteményének köteteit bemutató sorozatunk előző részében Ecker János győri polgár kéziratos naplóiról írtam. Az 1848-1849-es naplók érdekessége a helyi események lejegyzése mellett, hogy ebbe a két naplóba bekötöttek néhány, az adott évben a győri Streibig-nyomdában kinyomtatott dokumentumot is.


csakMI
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Ezúttal is emlékezetes, színvonalas előadásnak lehettek részesei a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárába látogatók a Hangraforgó Klub soros koncertjén február 5-én a második emeleti rendezvényteremben. A műsor gerincét Petri György költészetében való tallózás képezte, a programot Krulik Zoltán, a Makám együttese dalszerző frontemberének vendégszereplése színesítette.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Kapaszkodni csak abba tudunk igazán, ami ott van előttünk. Ha belefoghatjuk a tenyerünkbe, vagy szemünkbe szívhatjuk a látványát. Ez a hit anyagból, színből, mozgásból táplálkozik, és igenis messzebb vezet, mint a fantom-teremtőbe vetett. Épp ezért tudunk nagyobbat is csalódni benne, kirobbanni belőle, elszakadni tőle. S bár a törés véglegesnek is tetszhet, markunk és íriszünk azért mégis képes visszatalálni hozzá.


HELYBENjárás
Fizika napja a Krúdyban

Nézz, láss, alkoss címmel január 29-én tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Fizika napját a Krúdy Gyula Gimnázium és Szakközépiskolában (Győr Örkény I. u. 8-10.). A rendezvény szakmai fővédnöke Prof. Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora volt. A SZEnergy Team képviseletében Kónya László tartott előadást az elektromos autóról. Vele beszélgettünk a jelenlegi eredményekről és a lehetséges jövőről.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 48. rész

Az 1850-70-es években a magyar cigánymuzsikusok legünnepeltebb prímása volt Farkas Miska (a kép forrása: Petz Lajos: Győr zenei élete), aki nemcsak Magyarországon volt ismert, de többször körbeutazta Európát is. Ő volt az első cigányprímás, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc után zenekarával Amerikát is bejárta.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 14. rész

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér muzeális gyűjteményében az 1850 előtt megjelent könyvek és folyóiratok mellett néhány kéziratos dokumentum is megtalálható, amelyek általában valamiféle helyi vonatkozással rendelkeznek. Hol szerzőjük, hol témájuk kapcsolódik Győrhöz, vagy az egykori Győr, Moson, Sopron vármegyékhez. Műfajukat tekintve egyaránt találunk köztük naplót, kéziratos könyvet, leveleket és levelezőlapokat, sőt még nemesi oklevelet is.


HELYBENjárás
Városi megmérettetés sokadszorra

Olvasni tényleg jó! Sokunkat nem kell meggyőzni erről a tényről. De mi van az ifjabb generációkkal? Azokkal, akiknek még „munka” a betűk felismerése és összeolvasása, azokkal, akiket oly sok minden egyéb csábít: a játék, a sport, a barátok, a televízió, vagy éppen az Internet. Szerencsére vannak, akik azon munkálkodnak, hogy a most cseperedő gyerekek is ráérezzenek az olvasás adta örömökre!


ÍRÓkéz
Könyvbemutató a Liszt Ferenc Zeneiskolában

Január 27-én, Mozart születésének 260. évfordulóján ajánlotta a Nagyérdeműnek Reményi Attila Győr Művészetéért-díjas zeneszerző D. Horváth Gyöngyi Prágai leporelló című új könyvét egy kellemes humorral átszőtt beszélgetés során a Liszt Ferenc Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában.


csakMI
Dr. Szilágyi György előadása a megyei könyvtárban

Az Amerikai Egyesült Államok déli-délnyugati területét barangolhatták be képzeletben az érdeklődők január 27-én a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában. A muníciót ehhez Dr. Szilágyi György földrajz-orosz szakos tanár, címzetes egyetemi docens magvas vetített képes előadása adta.


ÍRÓkéz
150 éve született Romain Rolland

150 éve 1866. január 29-én született Romain Rolland Nobel-díjas francia író. Az emberi lélek kifinomult tolmácsa ő, aki filozófusi elmélyültséggel szemlélte korát és kortársait. Ezért művei egyszerre adnak számot az általa megélt történelmi időszakról, és a benne sodródó vagy küzdő egyén benső világáról. De művészi látnokságával képes volt messzebbre tekinteni, akár a múltba is. Csodálatos regényeket írt Händelről, Beethovenről és Michelangeloról. Legtöbbet játszott drámája A szerelem és a halál játéka pedig a francia forradalom idején játszódik.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 47. rész

A Rákóczi utca 57-es számú épülete ma a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium székhelye. Az 1950-es évek elején költözött e falak közé a zenekonzervatórium. Eredetileg, az 1905-ben készült árvaház épületében 1906 szeptemberétől volt internátus is. Az épületbővítés után, 1910 szeptemberében ünnepélyes keretek közt katolikus fiúinternátust avattak fel ezen a helyen.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Ott kezdődnek a problémák, hogy Kiera Cass A Párválasztó című művét nem termékként, hanem könyvként kellene értékelnem. Mert mint eladásra szánt termék, nagyon is jól funkcionál. Mint könyv, már sokkal kevésbé.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Hazudni könnyű, de úgy írni igazat, hogy a szemrést összehúzó őszinte mosoly mögött a csalafintaság seregei teljes mellszélességgel vonulnak, és mégis elhisszük minden egyes szavát, művészetbe koncentrált tehetség. Mert egyre többen írnak történelmi gúnyába hol fessen öltöztetett, hol préselve erőszakolt regényt, de közülük kevesen képesek olyan hiteles látszatot teremteni, amely akár úgy is történhetett volna.


ÍRÓkéz
MTI

A közérzetem és a kedvem teljesen az írásbeli munkámtól függ - mondta el az MTI-nek Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas költő, író, forgatókönyvíró-rendező és színházvezető, akinek 70. születésnapja alkalmából verseskötete jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

J. K. Rowling írásait epedve várja az ember, hiszen a Harry Potter sorozattal valami olyat tett le az asztalra, ami – nyugodtan kijelenthető – igazi klasszikus lett, valami olyat, amit száz év múlva is ugyanúgy olvasni fognak, mint ma, és valamit, amit – lássuk be – képtelenség lesz felülmúlnia. Mint Madáchnak Az ember tragédiája, vagy Tolkiennek A gyűrűk ura


ÍRÓkéz

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann 1776. január 24-én született Königsbergben. Apja bíró volt, születése után három évvel szülei elváltak, rokonoknál nőtt fel. Szülővárosában jogot tanult, majd 1796-ban porosz állami hivatalnok lett: Boroszlóban, Posenben szolgált, 1813-ban Varsóba helyezték át. Ebben az időben inkább a zene és a grafika érdekelte, első irodalmi műve is ekkor jelent meg.


ÍRÓkéz
MTI

Danyi Zoltán író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 95. évfordulóján adtak át Szekszárdon. A Mészöly Miklós Egyesület az író 2015-ben a Magvető Kiadónál megjelent A dögeltakarító című regényéért ítélte oda az elismerést, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a Művészetek Házában rendezett emléknapon.


HELYBENjárás
Ünnepi műsor keretében adták át a város kulturális díjait

Január 22-én délután került sor a Richter-teremben a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségre. Hagyományosan ezen a napon adják át a Győr Művészetéért- és a Győr Közművelődéséért Díjat. Az ünnepélyes rendezvényen az előző évekhez hasonlóan az elismerések átadását harmonikusan megszerkesztett kulturális műsor követte.


csakMI
Vidám irodalmi műsor a megyei könyvtárban

A magyar kultúra napja alkalmából január 21-én délután a Szabad Ötletek Színházának színészei léptek dobogóra a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében, hogy Karinthy Frigyes műveiből vett részletekben ízlelgethessék az érdeklődők az író utánozhatatlan humorát.


ÍRÓkéz
MTI

Két nap alatt 421 iskola csatlakozott az Együtt szaval a nemzet programhoz, ők az interneten keresztül vesznek részt a közös szavalásban, amelyet a magyar kultúra napján, pénteken rendeznek meg Szarvason - tájékoztatta Fórizs Zoltán főszervező csütörtökön az MTI-t.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A kultúrafogyasztók Oliver Stone-t mint filmrendezőt ismerik. Nevéhez számos nagysikerű mozidarab kötődik, például A szakasz, a JFK – A nyitott dosszié, a Született július 4-én, a Nixon és a W. Most azonban mint egy meglehetősen vaskos szakkönyv, Az Amerika elhallgatott történelme című kötet társszerzőjeként olvashatnak róla.


csakMI
Jazz-est a megyei könyvtárban

Január 20-án valóságos jazz-esten vehettek részt az érdeklődők a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében: a Klausz Family Music előadásában a jazz, a bossa nova és a swing világában tehettek utazást a zenebarátok.


ÍRÓkéz

91 éves korában elhunyt Michel Tournier, a II. világháború utáni francia irodalom egyik legjelentősebb szerzője. A Francia Akadémia regénynagydíjának és a Goncourt-díjnak a birtokosa január 18-án halt meg a Párizshoz közeli Choiselben, ahol fél évszázada a világtól elzártan, egy régi plébánia épületében élt családjával.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 46. rész

Az 500 éves oszmán elnyomás egyik következménye volt, hogy Bulgáriában magas szintű kertészeti kultúra alakult ki. A bolgár kertművelők kis földterületen gazdálkodhattak, ebből kellett a lehető legtöbbet kitermelniük. A kelet-európai országoktól eltérő kertművelési módot fejlesztettek ki, melynek legfontosabb jellemzői a bőséges öntözés, trágyázás és a különféle talajművelési technikák alkalmazása. Mindig folyó vagy tó mellé települtek, ahonnan csatornákon juttatták el a vizet a mezőgazdasági területekre.


HELYBENjárás
2015. téli szám

A győri Széchenyi István Egyetem öregdiák-magazinja elsősorban az intézmény egykori és jelenlegi hallgatóit szólítja meg értékes információkkal és szakmailag is érdekes írásokkal. De izgalmas és hasznos lehet mindazoknak, akiket foglalkoztat az egyetemi élet, az oktatás aktuális helyzete és a város fejlődési lehetőségei. A 2015. IX. évfolyam 34. számot lapozgattuk.


ÍRÓkéz
MTI

Ágh István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító vehette át a Kölcsey Társaság által alapított Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napjának alkalmából rendezett szatmárcsekei ünnepségen január 17-én vasárnap.


ÍRÓkéz

95 éve született Mészöly Miklós Kossuth-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia egyik alapítója. 1921. január 19-én látott napvilágot Szekszárdon Molnár Miklós néven, csak 1948-ban vette fel a Mészöly családnevet. Tanulmányait 1938 és 1942 között a fővárosi Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi és Államtudományi Karán folytatta, ahol jogászdoktori oklevelet szerzett.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Kíváncsian vettem kézbe Lily King negyedik könyvét, az Eufóriát, mert sok jót olvastam és hallottam róla, nem beszélve a 10 díjról, amit begyűjtött. Teljesen mást vártam, mégsem csalódtam, hiszen egy rendkívül összetett, több egymástól teljesen független kérdést egy történetben boncolgató, remekül megírt regényt olvashattam.


csakMI
Dr. Szilágyi György előadása a megyei könyvtárban

...És a hajó elindult Murmanszkból. Merre vette útirányát? Cél az Északi-sark és környezete, az egykoron összefüggő hó és jég birodalma. Az urániummal működő turbinák meghajtotta jégtörő fedélzetén az utasok között foglalt helyet dr. Szilágyi György címzetes igazgató, orosz- és földrajz szakos tanár, egyetemi docens, aki az oktatásban töltött évtizedeken kívül idegenvezetőként járta a világot, és kalauzolta az utasokat, de elévülhetetlen érdemei vannak a tudományos ismeretterjesztés terén is.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A sci-fi nagymesterének tartott Philip K. Dick számos díjnyertes könyvvel tette le névjegyét az irodalom halhatatlanjai közé. Ilyenek például a Szárnyas fejvadász című film alapjául szolgáló Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal című könyve, vagy a Palmer Eldricht három stigmája és a Kamera által homályosan című kötete; előbbiért 1967-ben, utóbbiért 1979-ben ítélték oda neki a Brit SF-díjat. Na és itt van az 1962-es megjelenésű Az ember a fellegvárban című műve, amelyért 1963-ban elnyerte a sci-fi műfajának legnagyobb elismerését, a Hugo-díjat.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 45. rész

Pandur József festőművész, restaurátor 1888. február 11-én született Győrben. Egyszerű iparos családból származott, édesapja lakatos volt. Gyerekkoráról, kora iskolai életéről keveset tudunk. Tanulmányait Győrben végezte. A négy gimnáziumi év után tanonciskolába járt, és egy győri festőmesternél vállalt munkát.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A tények akkor is tények maradnak, ha kiszínezzük őket – még úgy is, ha a festékkel pingált valóság esetleg mesének tűnteti fel önmagát. Hiszen tudni kell, az emberi emlékezet legalább annyira bír képzelet-ferdítéssel, mint maga a fantázia. S ha 33 elzárt bányász élete forog sziklák alatt a mélyben, az igazi valóság úgyis csak teremtett lehet, amelynek realitása nélkülük szavatolhatatlan. Héctor Tobar-nak éppen ezért kellett omlásveszély-biztonsággal a mélybe ásnia.


csakMI
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Bacchus úr látogatott el jelképesen január 8-án a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermébe. Ezúttal Dionüszosz, a szőlő és a bor görög istene római megfelelőjének, Bacchus-nak adózott a Hangraforgó Klub első idei rendezvényén Faggyas László és F. Sipos Bea.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Mostanában szerencsére nem nyúltam nagyon mellé, ha könyv után matattam a polcokon, különösen nem Fantasy-k esetében. Ott voltak ugyebár Abercrombie zseniális könyvei (Első törvény trilógia, Hidegen tálalva), de tetszett a Vér éneke is Anthony Ryantől. Most Mark Lawrence Bolondok hercege című kötetét vettem kezelésbe, és szintén kiállta a próbát.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 44. rész

1938-ban avatták fel az első világháborúban harcolók és elesettek emlékművét a Radó-szigeten, Horvay János szobrászművész alkotását (a címlapképen id. Konok Tamás felvétele). A látványosságnak is szánt szobrot központi helyre akarták állítani, ezért került a győriek kedvelt sétaterére, annak is déli részére, a történelmi emlékekben gazdag Belváros és Újváros közti, a Rába folyó két ága által ölelt területre.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2015/3. szám

A kortárs művészeti kalandozások az Atelier folyóirat 2015/3. kiadásában – ezúttal Különszámként megjelölve – fő témaként a 750 éves Komárom előtt tisztelegnek, amely 1265. április 1-én IV. Béla rendelkezéseként Walter ispánnak adományozódott, s polgárainak ugyanolyan jogokat biztosított, mint a budai lakosoknak.


ÍRÓkéz

Munkásságuk ma is meghatározó része a gyerekek életének: a Grimm fivérek meséivel előbb-vagy utóbb, de mindannyian találkozunk. A germán eredetű történetek összegyűjtése hatalmas munka eredménye, amely mellett a német nyelvtan kutatásával is hozzájárultak az irodalom fejlődéséhez. Jacob születésének kapcsán a Grimm testvérekre emlékezünk.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

2007-ben jelent meg a maláj író, Tan Twan Eng könyve, az Esőcsináló, amelyet több nyelvre lefordítottak, és jelölték a Man Booker-díjra is – nem kis teljesítmény egy első regénytől. A 43 éves szerző Londonban tanult jogot, majd ügyvédként dolgozott Kuala Lumpurban, mielőtt minden idejét az írásnak szentelte. Azóta kiadta Az esti ködök kertjét is, melyet Walter Scott-díjjal jutalmaztak.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 43. rész

Ma ránk köszönt a lármás-víg Szilveszter éjszakája, és várjuk a talán jobb jövőt hozó új esztendőt. Miként ünnepelték Győrött e jeles napot? Hogyan változott az ünneplők élete, lehetősége, elképzelése az évbúcsúztató szórakozásról? Főleg a helyi sajtóra támaszkodva kerestük ezekre a kérdésekre a választ 1955, 1965, 1975 és 1985 esztendeiben.


ÍRÓkéz
Váci Mihály 91

Kilencvenegy éve, 1924 szentestéjén született Nyíregyháza tanyavilágában Váci Mihály, a későbbi Kossuth-díjas költő, akit e születés életre szóló elkötelezettséggel töltött el. „A Jézuska hozta minékünk” – írta róla édesanyja könnyeztetően szép életút-könyvében (Özv. Váci Mihályné: Legyen munkátokon áldás – Magvető Könyvkiadó 1981).


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 13. rész

2015 májusában volt 220 éve, hogy a Buda melletti Generális-kaszálón, amit ma Vérmezőként ismerünk, kivégezték a magyar jakobinus mozgalom szervezőjét, Martinovics Ignácot és vezetőit, Sigray Jakabot, Hajnóczy Józsefet, Szentmarjay Ferencet és Laczkovics Józsefet. Néhány nappal később további két társuk halálos ítéletét is végrehajtották. Őz Pál és Szolártsik Sándor ugyan nem töltöttek be vezető tisztséget a szervezkedésben, de a perben olyan „szilárdan és hévvel” védték eszméiket, hogy megjavulásukra semmi esélyt nem láttak vádlóik és bíráik.


ÍRÓkéz
MTI

Könyv jelenik meg Svájcban Charlie Chaplin utolsó, be nem fejezett remekművéről: a zseniális filmes jóságos tündérről szóló, The Freak című filmjének forgatókönyvét a hetvenes évektől fia, a ma már 69 éves Michael őrizte. A könyv teljes betekintést nyújt majd az 1977-ben elhunyt Oscar-díjas Chaplin utolsó filmtervébe.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Minden hajnalban, ugyanolyan egyformán, fél ötkor felpattan a szem, fejből pedig elillan az álom. Óramű pontossággal, beállítatlan rendszerességgel, tudatot nélkülöző biztossággal, színtiszta akaratlansággal. Lendül a kéz, az éjjeliszekrény fiókjában pihenő hőmérőre csukódik a száj, és monoton kényszerűséggel sercegnek százharmincig az elszámolt másodpercek. És a vége: megint csak ugyanaz. A fáradt-lomha higanyfolyam nem feljebb, nem lejjebb, harmincnyolc kettőn rostokol. Hajszálra beáll, hogy mutassa a lázat. A hajnalit. Az új nap kezdetének változatlanságát, csúfolván a reményt biztos szürkeségével, hogy ma sem lesz más. Lili messze, a betegség közel. Csökkenthetetlenül, gyógyíthatatlanul. Örökre. Örökre?


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2015/3. szám

VIII. évfolyamának harmadik, évzáró számaként, 2015 telén jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat leginkább a szívek mélyére útra kelő, áhítatosan felemelő és bánatmély elmúlásba hajló érzésekkel, tisztán ragyogó emlékekkel, vágyott-beteljesült reményekkel versben és prózában beszélő lapszáma.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 42. rész

A 2015-ös karácsonyt várva előző írásunkban már visszatekintettünk az 50 és 60 évvel ezelőtti győri karácsonyokra, hogyan is történt a várakozás akkor, azokban az években, a helyi lapok tükrében. Elöljáróban elmondható, hogy úgy 60, mint 30 évvel ezelőtt is megírták az újságok, melyek a kedvelt ajándékok, hol szerezhető be szép fenyőfa, a háziasszonyok mit főznek és egyáltalán, van-e karácsonyi hangulat a városban?


HELYBENjárás

Czuczor Gergely Andódon született 1800. december 17-én. Eredeti neve Czuczor István, rendi neve lett a Gergely. Édesapja jómódú jobbágy volt, édesanyja Szabó Anna, egy jóságos, buzgón vallásos asszony, aki tizenegy gyereket szült. Szülei olyan iskolákba küldték (Nyitra, Esztergom, Pozsony), ahol a környezettől elsajátíthatta a szlovák és a német nyelvet is.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Félve fogtam bele Fábián György Szent László-vér című könyvének olvasásába, ugyanis rossz tapasztalataim vannak jó újságírók fikciós regénnyel való próbálkozásait tekintve: a jó zsurnalisztának és a jó szépírónak ugyanis – az íráskészséget leszámítva – egészen más képességekkel kell rendelkeznie, s igen ritka, ha egy szerzőben mindkettő megvan. Nos, tisztelettel jelentem: Fábián Gyuri egy ilyen ritkaság.


csakMI

2015. december 14-én összesen 22 hallgató vehette át a sikeresen teljesített, három modulból álló, egy nyári szünet beiktatását leszámítva 9 hónapig tartó segédkönyvtáros, felnőttképzési OKJ tanfolyamon szerzett bizonyítványát a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér akkreditált képzőhelyén.


csakMI
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Jelen a múltban, múlt a jelenben. A Hangraforgó klub évzáró előadása a Magyar táj, magyar ecsettel címet kapta december 11-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának olvasótermében, ahol az együttes tagjai, Faggyas László és F. Sipos Bea mellett vendégelőadóként Kerekes Gábor és Bodroghalmi László szerepeltek.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Idén ősszel jelent meg a Soha már… című kötet Pingiczer Csabáról, Pingiről, a Győri Nemzeti Színház tehetséges fiatal színészéről. Érte és mindazokért született ez a szép kötet, akik szerették őt, és méltó formában kívántak megemlékezni róla. Ritka alkalom, hogy valakiről ennyi jót írjanak. Leggyakrabban akkor történik meg, ha az illető már nincsen közöttünk. Mintha a veszteség ráirányítaná a figyelmet a mindennapok megszokása által elhomályosított értékekre.


csakMI
Dr. Szilágyi György előadása a megyei könyvtárban

December 10-én folytatódott Dr. Szilágyi György címzetes igazgató, egyetemi docens vetítettképes előadássorozata a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában. Ez alkalommal mexikói úti élményeit osztotta meg hallgatóságával a rendkívül felkészült előadó, aki eddigi tevékenységével sokat tett az ismeretterjesztés, a tudás közkinccsé tétele, népszerűsítése terén. Saját maga készítette felvételeivel virtuálisan indultunk az aztékok országába.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 41. rész

A 2015-ös karácsonyt várva tekintsünk vissza a 30, 40, 50, 60 évvel ezelőtti győri karácsonyokra, hogyan is történt a várakozás akkor, azokban az években, a helyi lapok tükrében. Elöljáróban elmondató, hogy úgy 60, mint 30 évvel ezelőtt is megírták az újságok, melyek a kedvelt ajándékok, hol szerezhető be szép fenyőfa, a háziasszonyok mit főznek és egyáltalán, van-e karácsonyi hangulat a városban?


HELYBENjárás

December 7-én hétfőn, 14 órakor avatták fel Győrben az Aradi vértanúk útja 6. szám alatt Jászai Mari emléktábláját, aki életének néhány esztendejét ebben a házban töltötte. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester bevezetőjében elmondta, miként született az ötlet, hogy az ország egyik legnagyobb színésznője előtt ily módon tisztelegjenek.


csakMI
Hangoskönyv-bemutató a megyei könyvtárban

Markó Iván A magány mosolya című hangoskönyvének bemutatása adta a szerző közönséggel való találkozásának aktualitását december 5-én, a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében. Gülch Csaba tanár, újságíró vezette a beszélgetést, aki azt is elmesélte, milyen kapcsolat fűzi a szerzőhöz.


csakMI
Dr. Szilágyi György vetítéses előadása a megyei könyvtárban

Buja, egzotikus növényzet, sajátos állatvilág, ősi szokások, magas technikai kultúra, elkápráztató gazdagság – mindezek szerves együttélése érvényesül a Déli Félgömb kontinensnyi államában. Dr. Szilágyi György címzetes igazgató, főiskolai tanár hosszú útra vállalkozott, melynek beszámolójával érkezett a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárába december 3-án.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Bele sem gondolunk sokszor, hogy mennyire nélkülözhetetlen számunkra már a legalapvetőbb mindennapi tevékenységekhez is az elektromos áram. Fel sem tudjuk fogni igazából, hogy milyen következményekkel járna modern világunkra a hiánya. Ondřej Neff nemcsak eljátszott a gondolattal, hanem egy olyan alaposan kidolgozott, kegyetlen és nyomasztó képet festett le erről a Sötétség című regényben, hogy megfagy tőle a vér az ereinkben.


HELYBENjárás
UV-kiállítás a Szent László Látogatóközpontban

Egy nagyon különleges tárlat várja december 31-ig az érdeklődőket a Szent László Látogatóközpontban (eddig Zichy Ferenc Látogatóközpont, Káptalandomb 11-13.), UV-kiállítás formájában elevenedik meg városunk legrégebbi legendája: a vaskakas.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 12. rész

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösség Tér muzeális gyűjteményében számos nem helyi vonatkozású régi könyv is található. A könyvtár jogelődjének számító Győri Városi Közkönyvtár vezetői tudatosan törekedtek arra, hogy az állományt értékes könyvhagyatékok megvásárlásával is bővítsék. Például Ruschek Antal győri kanonok, belvárosi plébános könyvtárából származik legrégibb antikvánk, az 1500-as évek elején megjelentetett Liber de arte distillandi Simplicia et Composita. Das nüv buch d rechte kunst zu distilliere. Ouch vo Marsilio ficino vn anderer hochberpmter Artzte natürliche vn gute künst zu behalte den gesunde leib vnd zuuertryben die kranckheit mit erlengerug des lebens című kötet.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Az Anjouk I. része egy rendkívüli történetfolyam kontúrosan kivitelezett felvezetése volt, ahol a „seregszemle” nem csupán csillogóan fényesített vértekből és ragyogóan büszke tekintetekből, hanem vérrel, kétségbeeséssel és fájdalmas könnyekkel szennyezett árnyoldalakból állt. Bíró Szabolcs a saját maga kikövezte út és pallérozta minőség elveihez vaskesztyűvel ragaszkodván vágott bele egy olyan kalandba, amely kezdésként ígéret helyett rögtön bizonyítékkal szolgált a Liliom és vér lapjain.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 40. rész

A Mária-oszlop (Jeney Lajos felvétele 1927-ből) több, mint három évszázada áll Győr főterén, ezalatt a győriek tucatnál több nemzedékét láthatta maga körül. Részese volt a hétköznapok vásári, piaci forgatagának, az egyházi ünnepeken a 17-18. században a jezsuiták körmeneteinek. Szombat estéken a buzgó hívek gyűltek össze körülötte Mária énekeket énekelni.


csakMI
Hardi Tamás szerkesztette könyvbemutató a megyei könyvtárban

Terek és tér-képzetek címen került sajtó alá és jelent meg az a Hardi Tamás által szerkesztett kötet, amelynek december 1-jén volt a bemutatója a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében.  A számos kutató tudományos megállapításait összegző mű arra keresi a választ, hová helyezik magukat régiónk országainak reprezentatív alapon interjúvolt alanyai, kikkel létesítenének kapcsolatot, kikkel szemben távolságtartók.


HELYBENjárás
Új együttműködési szerződés született

Dr. Viorel-Aurel Serban, a Temesvári Műszaki Egyetem rektora és dr. Földesi Péter győri rektor a két intézmény 2020-ig szóló, az oktatási, kutatási kapcsolatok kiteljesítését jelentő együttműködésről írtak alá szerződést.


ÍRÓkéz
Adventi gondolatok

Újabb szokás szerint apró csokoládékat rejtő, vásárolt vagy éppen saját kezűleg barkácsolt adventi kalendáriummal lepjük meg ilyentájt gyermekeinket. Divatja van az olyan naptáraknak is, amelyek csoki helyett feladványokat, mesemondást, társasjátékot, közös időtöltést „rejtenek”. Könnyebb így a karácsonyvárás, könnyebb így a ráhangolódás, a csillogó-villogó külsőségek között a lényeg meglátása. Bizony, elkelne a felnőtteknek is valami hasonló. És lám, megjelent Fekete Ágnes új kötete!


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Igen különös módon mutatja be a boldogságkeresés zsákutcáit Légrádi Mihály Endorfin című regénye. Szintetikus anyagok és A kis gyufaárus lány között szaladgálunk a ’90-es évek elején, a számítógép egy csoda, a fiatal férfiaknak kötelező bevonulni katonának, és még mindent áthat a nemrég hátrahagyott szocializmus.


csakMI
Kötetbemutató a megyei könyvtárban

Szőcs Géza Kossuth-díjas és József Attila-díjas költőnek Hat-százhat – Utazás tréfás rímekben Magyarországon és a világ körül címmel jelent meg verseskötete, amelynek november 28-án a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának muzeális gyűjteményében rendeztek bemutatót.


ÍRÓkéz
Mark Twain 180

Mához 180 éve született Samuel Langhorne Clemens, írói álnevén Mark Twain, író, újságíró, humorista. Különleges, hogy életét mintegy keretbe foglalja a Halley-üstökös két, egymást követő felbukkanása: születésekor és halálkor került rendre Földközelbe.


ÍRÓkéz

Konsztantyin Mihajlovics Szimonov 1915. november 28-án született Péterváron. Ifjúkorát katonai állomáshelyeken és táborokban töltötte, mivel édesapja katonatiszt volt. Ipari szakiskolában tanult, majd esztergályosként dolgozott Szaratovban, később Moszkvában. 1938-ban végzett a Gorkij Irodalmi Főiskolán, ezután egyéves katonai-politikai akadémia hallgatója lett.


HELYBENjárás

Huawei Labor és Akadémia létesül a győri Széchenyi István Egyetemen 2016-ban, amely megvalósulásához a Huawei mintegy 100 millió forint értékben nyújt támogatást. Az akadémia létrehozásának a célja a hazai felsőoktatás versenyképességének növelése, közvetlen kapcsolat létrehozása az oktatás szereplői és az ipar között, gyakorlat- és piacorientált képzést biztosítva a résztvevőknek.


csakMI
Vetítéses előadás a megyei könyvtárban

Képzeletünk szárnyán repülhettünk el a távol-keleti Japán nagy múltú országába november 25-én: az idegenvezetőnek szegődött Kamocsai Péter színes előadás keretében ismertette meg az érdeklődőket a kalligráfia és a szamurájkardok világával a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében.


HELYBENjárás
Úti beszámoló

Remek kirándulóhely a Győrtől mindössze 12-13 km-re fekvő Nyúl község. Érdemes idelátogatni, hiszen sok érdekes látnivaló várja a kirándulókat. A falu két túraútvonala, a Nyúli Keresztút és a Kökörcsin-út felölelik a legfontosabb nevezetességeket. Az utóbbit választottuk kirándulásunk alapjául, de nem teljesen követtük az állomásokat.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Ha a „brit kém” kifejezéssel találkozunk, akkor valószínűleg mindenki lelki szeme előtt megjelenik James Bond – az általa leginkább kedvelt színész képében –, a szuperkütyük, a Martini rázva (nem keverve!), és a gyönyörű nők mélyen dekoltált, csillogó, földig érő estélyi ruhában, kezükben revolverrel. Amikor pedig azt halljuk, hogy „kémnő”, akkor Mata Hari ugorhat be először, amint indiai táncot lejt lenge ruháiban, hogy csáberejével katonai titkokat húzzon ki a szerelmes francia tisztekből.


csakMI
Könyvbemutató a megyei könyvtárban

November 24-én könyvbemutatóra került sor a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében: Keller Péter Az élő Gárdonyi-arc című kötetét a szerző mellett Cs. Varga István irodalomtörténész és dr. Horváth József igazgatóhelyettes prezentálták az érdeklődőknek.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 39. rész

Győr városa földrajzi fekvése, történelmi és kulturális öröksége, aktív művészeti élete folytán már a II. világháború előtt is vonzó turisztikai célpontnak számított. Az újjáépítés és az 1956-os forradalmi események lezárulta után a városi vezetésben megfogalmazódott, hogy ismét alapozni kellene ezekre az előnyökre, fel kell lendíteni Győr turisztikai életét.


HELYBENjárás
MTI

Letették a győri evangélikus épületegyüttes, az Insula Lutherana felújításának és bővítésének alapkövét november 22-én. A Rába-parti tömb munkálatait a kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja, a beruházás a reformáció 500. évfordulójára, 2017-ben fejeződik be.


HELYBENjárás
Jubileumi megemlékezés a megyei könyvtárban

Idén ünnepelte negyedévszázados születésnapját a Hazánk Könyvkiadó. Ebből az alkalomból megjelentettek egy kiadványt a cég eddigi munkásságáról, melyet a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában mutattak be november 21-én egy jubileumi megemlékezés keretében.


ÍRÓkéz
Idén 150 éves az Alice Csodaországban

150 éve, 1865-ben jelent meg Londonban az Alice Csodaországban, Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898.), írói álnevén Lewis Carroll, angol író, költő, matematikus, anglikán pap és fényképész nonszensz meseregénye. A szerző ismerősei körében igazi mesemondóként volt ismert, aki kedvére talált ki érdekesebbnél érdekesebb, és szokatlanabbnál szokatlanabb történeteket a gyermekek számára, akik a családi társaságban megfordultak.


csakMI
Képriport

November 20-án került sor a Garabonciás együttes gyermekkoncertjére a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárban.    A rendezvény előtt egy az Európai Mobilitási Héten általános iskolás gyermekek számára kiírt meseíró pályázat eredményhirdetése és díjátadója is lezajlott.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Még a szünetben sikerült időt szakítanom arra, hogy újfent egy meglehetősen egzotikus könyvnek ugorjak neki, választásom pedig erre a kötetre esett. Jessie Lamb testamentuma különös kis olvasmány, amelyet 2011-ben adtak ki eredetileg The Testament of Jessie Lamb címen. A könyv történései a címszereplő fiatal lány sorain át jutnak el hozzánk, akit apja – eleinte ismeretlen okból – egy szobában tart fogva, és egy asztalnál írja le a vele történteket. 


ÍRÓkéz
Megjelent a popköltészeti produkció második anyaga

Szívemhez szorítom címmel megjelent a popzene és a költészet párosítására épülő Rájátszás produkció második könyvbe csomagolt CD-je. A friss dalok bemutatója szerdán (november 25-én) lesz a fővárosi Akvárium Klubban


HELYBENjárás
Interjú Ménesi Gergellyel

November 30-án hétfőn, 18.30-kor játssza évadzáró koncertjét az Egyetemi Zenekar az Egyetemi hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5.). Ennek kapcsán beszélgettünk Ménesi Gergely karmesterrel a zenekar vezetéséről, a tanulás és tanítás szempontjairól, a muzsikálás szépségeiről és az elhivatottságról.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

2044-re a Föld valóban olyanná válik, amilyennek sokan manapság képzelik: az energiaforrások apadni kezdenek, a környezetszennyezés és a háborúskodás pedig gondoskodik arról, hogy a legtöbb ember a mélyszegénység szélén, éhezve tengesse mindennapjait. Ebben a rideg világban jelent menedéket szinte mindenki számára az OASIS, a James Halliday és Ogden Morrow által létrehozott, gigászi méretű virtuális valóság.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 38. rész

Győr városképének meghatározó pontján, a Rába és a Mosoni-Duna összefolyásánál kialakult földnyelven áll egy monumentális vasbeton emlékmű, melyet a Rábaszabályozó Társulat állított Gróf Cziráky Béla emlékére, aki 1896 és 1911 között volt a társulat regnáló elnöke.


csakMI
Filmklub a megyei könyvtárban

November 17-én, a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában került sor a Filmklub rendezvénysorozatának következő vetítésére, ahol Almási Tamás 2015-ös dokumentumfilmje, a Tititá tanulságos, szinte mesebeli története várta az érdeklődőket, ahol a legkisebb, szegény fiú elmegy szerencsét próbálni, hogy végül elnyerje a világszép királylány kezét, s apjának fele királyságát.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A vajdaságban született és ma is ott él. Kossuth-díjas író, esszéista. Volt újságíró, főszerkesztő, színházi kritikus, a szerb PEN elnökségi tagja, az Újvidéki Televízió munkatársa. A Szépírók Társasága tagja. Végel Lászlónak 1969-ben jelent meg az Egy makró emlékiratai című első regénye. Azóta számos műve látott napvilágot magyar, szerb és német nyelven.


csakMI
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

November 13-án került sor a Hangraforgó együttes soron következő klub-fellépésére a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében, ahol ezúttal Ratkó József munkásságából kaptunk zenei ízelítőt a költő 75. születési évfordulójának tiszteletére összeállított CD-lemez anyaga alapján.


ÍRÓkéz
Interjú Enner Patríciával

Izgalmas, szórakoztató és tanulságos gyermekkönyvekkel készül az idei téli szezonra a Betűtészta Kiadó, melyekkel idősebb korosztályokat is megcéloznak. Enner Patríciával, a Betűtészta könyvesbolt és kiadó vezetőjével beszélgettünk a gyermekirodalom fontosságáról.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Ha azt mondom, hogy Dan Simmons Ílion című regénye a szó szoros értelmében eposzi méreteket ölt, akkor ezzel a fél mondattal máris tökéletesen jellemeztem ezt a könyvet. Hiába is próbálkoznék még két-háromezer karakteren keresztül pontosabb, résztelesebb leírást adni erről a műről, egyszerűen felesleges volna, hiszen már rögtön a legelején mindent elmondtam. Azért próbálkozok egy kicsit.


ÍRÓkéz
A Győri antológia 2015 bemutatója a XV. Győri Könyvszalonon

A Győri antológia Válasz-Út című kötetének bemutatóját szép számú közönség tisztelte meg látogatásával november 8-án, vasárnap délelőtt a XV. Győri Könyvszalonon: megtelt a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Terme. A színpadon a 30 tagú szerzőgárda mellett helyet foglaltak a közösség tiszteletbeli vendégei: Czigány György Prima Primissima Díjas költő, zongoraművész, tv-személyiség, Böröndi Lajos költő, közéleti személyiség, tanár, a Szél-járás c. folyóirat főszerkesztője, Kopócs Tibor grafikus, festő- és zománcművész, a rév-komáromi Atelier c. folyóirat főszerkesztője.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 37. rész

Kiskút története több évszázadot ölel fel, melynek során a mai városrész gyökeres változásokon ment keresztül, ahogyan azt végigkövettük előző írásunkban. A kiránduló győriek szórakoztatására a XIX. század közepén vendéglő épült. Közelében létesítették 1884-ben Győr első vízműtelepét, majd 1892-ben megkezdődött a terület parkosítása.


csakMI
A XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon programjaként, november 6-án, a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteményében került sor a Lengyel Intézet bemutatkozására Jarosław Bajaczyk igazgatóhelyettes, valamint Felvidéki Eszter programvezető közreműködésével. Az intézet 1939-ben alakult, 2014-ben ünnepelhette 75 éves jubileumát.


ÍRÓkéz
Helyi szerzők a XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon, mint ahogyan az elnevezése is mutatja, remek és hálás alkalom a helyi és környéki kötődésű szerzőknek a bemutatkozásra. Idén is rengeteg olyan írót, költőt ismerhettünk meg a személyeikben a Kisfaludy Teremben, a Pódiumszínpadon, a Kisfaludy Károly Könyvtárban, valamint az Esterházy-palotában, akik képesek tovább öregbíteni városunk kiválóságát. Íme bemutatkozásaik sorrendjében a helyi szerzők.


ÍRÓkéz
Közgyűjteményi kiadványok a XV. Győri Könyvszalonon

Győr város és a megye közgyűjteményi intézményei a megszokotthoz hűen szintén szerepet kaptak a XV. Győri Könyvszalonon, hogy friss kiadványaik közül a legérdekesebbeket bemutathassák a nagyközönségnek. A Kisfaludy Teremben és a Kisfaludy Károly Könyvtárban időrendben így zajlottak a kötetbemutatók.


LÁThallás
Nyolc hazai újdonság

Az új év első dalmegosztásán bőven lehet érezni a téli hangulatot, a szokásosnál több melankolikus, visszafogott, vagy éppen szomorú dal gyűlt össze a két ünnep környékének terméséből. Ezek előadói között kevéssé ismert és még teljesen ismeretlen formációk váltják egymást, illetve találkozhattok két olyan zenésszel is a Roy és Ádám-os Nagy Ádám és a KFT-s Bornai Tibor személyében, akik a szokásostól eltérő oldalukat mutatják meg. Akiket pedig nem jár át a magyar néplélek, azok találnak maguknak boldogabb darabokat is, úgyhogy hajrá!


LÁThallás
Filmajánló

Tragikus történet egy nagy formátumú emberről, aki az ír történelem nemzetközi hírűvé vált hőse. Michael Collins (Liam Neeson) jó szervező, erős és bátor férfi, aki egy békés és szabad Írországot szeretne. A cél elérése érdekében azonban a kemény eszközöket sem veti meg. Ezzel eléri, hogy az ellenfél komolyan vegye, de szembesülnie kell a szomorú következményekkel is. Mert az erőszak erőszakot szül.


eSTéBé
Kleopátrák, fáraók, istenségek, múmiák is érkeztek a február 6-i programokra

Délután a gyerekeket, este az idősebbeket várták a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből nyílt kiállításhoz kapcsolódó, rendhagyó programokra a soproni Liszt-központba. Tárlatvezetésen, játszóházban, jelmezbemutatón, piramisépítésben is részt vehettek az érdeklődők, a programokra összesen 570-en érkeztek.


LÁThallás
Ezen a napon történt

1893. február 9-én csendültek fel először Giuseppe Verdi utolsó operájának, a Falstaffnak a dallamai a milánói Teatro alla Scalaban. A vígopera szövegkönyvét William Shakespeare IV. Henrik és A windsori víg nők című drámái alapján Arrigo Boito írta.


LÁThallás

Már második alkalommal rendezik meg május 18. és 22. között a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivált. A mostani év kiemelt témája a víz és a vizes élőhelyek védelme. A Kárpát-medencei szemle kategóriái a természeti értékeink, a vidéki élet és a hagyományok tematikát ölelik fel.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1941. december 7-én a Japán császári haditengerészet csapást mért az Egyesült Államok Pearl Harbornál állomásozó flottájára, s ezzel megszerezte egy időre a Csendes-óceán feletti tengeri uralmat. Ugyanakkor a Felkelő nap országa nemcsak az USA kiszorítására törekedett a térségből, hanem más hatalmak ellen egyidejűleg ugyancsak offenzívát indított.


LÁThallás
Filmkritika

Felhőtlen boldogság mámoros perceivel indítunk, hogy aztán később a szabad akaratot megbéklyózó, görcsös és avítt konzervativizmus boncasztalán végezzük. „It’s a man’s world” – énekelte beletörődő melankóliával hangjában James Brown, és ez erre a világra duplán, sőt triplán igaz: ha férfinak születsz, úgy hangod van és tekintélyed, nőként viszont a férfi hímtag szolgálatába állsz, és teszed, amit parancsolnak.


LÁThallás
Kortárs magyar szerzők darabjaival ünnepelnek

Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Az intézmény különleges előadásokkal, meglepetésprogramokkal köszönti a negyedszázados évfordulóját, a színházi klub pedig hat kortárs magyar szerző darabjának bemutatójával ünnepel.


LÁThallás
Begotten Silence albumpremier

Mostanában jelent meg a magyar Begotten Silence nevű death metal zenekar első stúdióalbuma, a Faces of Suffering. Mivel nem szeretném kivenni az együttes szájából a szavakat, mutassák be ők premierező első nagylemezüket.


LÁThallás
Ez volt 2015

Ja, hogy már január vége van? Addig vitatkoztunk azon, hogy mik voltak a legjobb nem metál lemezek tavaly, amíg eltelt egy hónap. Nem, igazából nincs kifogás a késésre, nem is keresünk. Viszont akkor is itt van a Lángoló listája azokról a nem magyar lemezekről, amiket a legjobban szerettünk tavaly, és nem zsizsgett benne túlságosan a gitár.


LÁThallás
Filmkritika

Craig Gillespie (Egymillió dolláros kéz, Frászkarika) új filmje igazán hálás témával dolgozik. Az amerikai partiőrség máig egyik leghíresebb mentőakciójának, az 1952 februárjában elsüllyedt T2-es tankhajó(k)nak, az SS Pendletonnak (és az SS Fort Mercernek) történetét eddig még senki nem vitte vászonra. Pedig igazi meséről van szó, amely a szerelem, a veszély, a bátorság, a leleményesség és a csoda mezsgyéjén egyensúlyoz. Gillespie irányításával ráadásul majdnem tökéletes sikerrel.


LÁThallás
Premier a Győri Nemzeti Színházban

Február 6-ától játsszák a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán Kodály Zoltán (1882-1967) Háry Jánosát, amelynek műfaja daljáték négy kalandban, elő- és utójátékkal. A szövegkönyvet Garay János (1812-1853) Az obsitos című elbeszélő költeménye alapján Paulini Béla (1881-1945) és Harsányi Zsolt (1887-1943) írta. Az előadást Kerényi Mihály rendezte.


eSTéBé
Országosan egyedülálló kezdeményezés

Petőfi Művészeti Nevelési Program néven az országban egyedülálló módon tánc- és mozgásművészeti osztályt indít a következő tanévben a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Soproni Petőfi Színház, a Sopron Balett és a Pendelyes Kulturális Egyesület közreműködésével.


LÁThallás
Angel Haze-interjú és -koncertbeszámoló

Alig több, mint két éve a hip-hop legtehetségesebb, fiatal reménységei közt tartották számon. Két sikeres mixtape után nagykiadós debütálása (Dirty Gold) azonban nem sikerült. Dolgozott pop-sztárokkal (Sia, Ellie Goulding, Mary Lambert), és viharos kapcsolata Kim Basinger lányával legalább annyi sajtómegjelenéshez juttatta. Legnagyobb erényeként kíméletlenül őszinte szövegeit említik leggyakrabban, melyekben tabuk nélkül vall olyan témákról is, mint hogy erőszak áldozatává vált gyermekkorában.


eSTéBé
MTI

Meghirdette internetes vetélkedőjét középiskolásoknak a Nemzeti Színház; a Nemzetiszínháztörténeti vetélkedő elnevezésű megmérettetésre az idén is 10. és 11. osztályos tanulókból álló négyfős csapatok és felkészítő tanáraik jelentkezhetnek, február 28-ig.


LÁThallás
Filmkritika

Akárki akármit is gondoljon róla, Kern András neve akkor is fogalom a szakmában. Okkal szeretjük Woody Allen klasszikusait csak az ő szinkronjával nézni, mert valahol habitusában a két színész nagyon is hasonlít. Kern hasonló értelmiségi attitűdöt testesít meg kis hazánkban, mint Allen a tengerentúlon, azonban míg Allen szépen fokozatosan átvándorolt az utóbbi években a kamera túloldalára – amit csak néha szakít meg egy-egy szerepléssel – addig Kern nálunk elsősorban színészként ismert.


LÁThallás
MTI

A rock és a népzene lendületét összekapcsoló Apnoé zenekar február 6-án szombaton a Fonó Budai Zeneházban mutatja be új albumát, a Hegylakót. A lemezbemutató koncert két népzenész vendége Unger Balázs (cimbalom) és Szokolay Dongó Balázs (fúvós hangszerek) lesz.


LÁThallás
Milyen hangjegyeken terem a kortárs komolyzene?

1900 óta a zene történetét a stílusok sokfélesége jellemzi, sokra közülük nagy hatást gyakoroltak az ideológiai, társadalmi és technológiai változások. Míg a korábbi korszakok zeneszerzői többnyire igazodtak az uralkodói stílusokhoz, és azokat fejlesztették tovább, a 20. századi zene nagy része mintha – legalábbis a felszínen – szakítana a múlttal.


LÁThallás
Február 15-ig lehet jelentkezni az A38 Hajó koncerttechnikai és mozgóképgyártó-iskolájába

A jó szakember kicsit őrült, nagyon elhivatott, és minden helyzetben feltalálja magát. Az AkadémiA38 célja, hogy használható gyakorlati tudással és biztos elméleti alappal felvértezett szakembereket képezzen.


ARTmás
MTI

A tenger mélyén nyílik szoborpark a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote közelében márciusban; Európa első víz alatti múzeumában 35 alkotást helyeztek el a hétvégén a tengerfenéken.


LÁThallás
Filmkritika

Legelső cikkem a FilmMagazin berkein belül Rocky Balboa történetének első felvonásáról íródott, amiben azt állítottam, hogy a Rocky az egyik legőszintébb film, amit valaha láttam. Ezt leginkább a sallangmentes történetvezetés és az érzelmekkel való játék mondatta velem, amit máig számtalan „bunyós” film próbált reprodukálni, több, de inkább kevesebb sikerrel.


eSTéBé
MTI

Hangversenyek, fesztiválok, kiállítások és egy kritikai összkiadás elindítása is szerepel a Bartók Béla születésének 135. évfordulójára meghirdetett 2016-17-es Bartók-év programjában. Minderre 1,4 milliárd forintot szán a kormányzat. A cél: újra és újra felfedezni kultúránk kincsét: Bartók életművét.


LÁThallás
Kifeszített igazságok

„Érzelmileg erős műről van szó, a benne rejlő helyzetekkel együtt. Ezt tovább feszítve keressük meg a darab, a szereplők és a saját magunk igazságát. Sorsokat játszunk, mutatunk meg, nem beidegződött szent képeket” – mondta Kovács Frigyes rendező, Jászai Mari-díjas színművész a Liliom című produkció olvasópróbáján a Soproni Petőfi Színházban. Molnár Ferenc külvárosi legendájának bemutatója március 5-én lesz a teátrum nagyszínpadán.


LÁThallás
Filmkritika

2015 filmjeiről általánosságban elmondható, hogy akarva-akaratlanul is az egyenjogúság jegyében teltek, elsősorban a nők szempontjából, olyan alkotásokkal, mint az Ex Machina, a Mad Max vagy a Star Wars. Emellett a kényesnek számító transzgender témához is bátrabban nyúltak az alkotók, mint például a jelen írás tárgya melletti Tangerine.


LÁThallás
MTI

A francia kortárs táncélet egyik meghatározó alakja, Angelin Preljocaj társulata, a Ballet Preljocaj, valamint a New York-i Les Ballets Trockadero de Monte Carlo produkciói gazdagítják a február 24. és március 3. közötti Budapest Táncfesztivált, amelynek idén a Müpa és a MOM Kulturális Központ Színházterme és Kupolája ad otthont.


LÁThallás
Ez volt 2015

Egy évvel ezelőtt nagy vihart kavart A-Trak összegzése, amiben 2014-et a hip-hop egyik legjobb évének nevezte. A kanadai dj/producer/kiadótulaj írásában jól érvel, szakértelmét vétek lenne vitatni, mégis rengetegen tették fel a kérdést: hogy lenne az a műfaj legjobb éve, aminek a központi figurája Young Thug?! 2015-tel kapcsolatban jóval szerencsésebbek vagyunk. Leültünk autóskártyázni a többi zenei műfaj rajongóival, de a mi kezünkben van a Ferrari.


LÁThallás
Filmkritika

Ha Aaron Sorkin figyelembe vette volna azt a közismert mondást, miszerint halott emberről csak jót illik mondani/írni, vagy inkább semmit, akkor nem tartanánk itt, és nem létezhetne ez a film ilyen formában. Sorkin ugyanis – ahogyan az alapul szolgáló Jobs-életrajzi regény – nem tart vissza egyetlen ökölcsapást sem, és nem mossa tisztára a tech-guru nevét, nem emeli őt a moralitás díszes piedesztáljára.


eSTéBé
Interjú Csurák Erzsébettel

Bali sziget Indonéziában. A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik, Indonézia 33 tartományának egyike. A sziget az ország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, híres a magas fokon űzött művészetekről, beleértve a táncot, szobrászatot, festészetet, bőr-, és fémművességet, valamint a zenét. Csurák Erzsébet győri selyemművész egy hónapot töltött ezen a csodás helyen. Az útjáról, élményeiről és a született inspirációkról beszélgettünk.


ARTmás
Katharina Roters és Szolnoki József kiállítása az Esterházy-palotában

Január 22-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) a Hack the Past – Hackeld a múltat! című tárlat. Katharina Roters és Szolnoki József kiállítása február 28-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


LÁThallás
MTI

Budapesten vendégszerepel két sikeres darabjával februárban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház. A Szibériai csárdást a Nemzeti Színházban, a Dollárpapát pedig a Thália Színházban láthatja a fővárosi közönség.


LÁThallás
Filmkritika

Két dolog biztos Hollywoodban: hogy még hosszú ideig élvezhetjük a harisnyás világmegmentő szuperhősök kalandjait – minimum évi legalább 3 alkotás keretén belül –, illetve a Young Adult tiniknek szánt regények megfilmesítése minőségtől függetlenül. Az éhezők viadala bombasztikus sikere óta pedig a stúdiók többsége igyekszik rálelni a saját aranytojást tojó poszátájára, amolyan futószalagon gyártható ifjúsági blockbuster grált keresve.


eSTéBé

Várszegi Imre 1946. január 26-án született Sopronban, szülei egyedüli gyermekeként. Édesanyja a soproni polgári családból származó Horváth Rozália, édesapja pedig a szlovák-sváb nagyesztergári altiszti családból származó Várszegi (1935-ös névmagyarosítása előtt: Vobrák) Ferenc.


eSTéBé
MTI

Harry Houdini (születési nevén Weisz Erik, 1874-1926) magyar származású amerikai szabadulóművész, illuzionista és bűvész előtt tisztelgő kiállítás nyílik halálának 90. évfordulója alkalmából január 26-én, kedden az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), Budapesten.


LÁThallás

Soha még ennyi nevezést nem jegyeztek a Mediawave Együttléten. A 2016-os filmes versenyre összesen 1851 filmet küldtek a világ 94 országából, a zsűri ezek közül válogatja ki a 2016-os Mediawave versenyprogramját. Magyarországról összesen 168 filmmel neveztek, ez jóval több, mint amennyit a tavalyi évben beküldtek.


LÁThallás
Filmajánló

Hollywood ráállt az igaz történetekre. Ennek megvan az az előnye, hogy felhívja a közönség figyelmét a kiemelkedő emberekre. Például a második világháború egyik különleges hősére, Alan Turning-re (Benedict Cumberbatch), aki mentális képességeit vetette be a náci hadigépezet megfékezésére. A Kódjátszma remek film nagyszerű alakításokkal. Ugyanakkor a valósághoz való hűség tekintetében nem százszázalékos, mint azt az álomgyártól már megszokhattuk.


ARTmás
Dr. Nagy Miklós kiállítása a Magyar Ispitában

Nagy érdeklődés közepette nyílt meg dr. Nagy Miklós, az ismert győri szülész-nőgyógyász, műgyűjtő, fotográfus fotókiállítása január 23-án a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispita (Nefelejcs köz 3.) emeleti kiállítótermeiben.


LÁThallás
MTI

Megkezdődtek Lévay Szilveszter musicaljének, a Marie Antoinette-nek a próbái a Budapesti Operettszínházban, a bemutatót március 4-én tartják. A Kerényi Miklós Gábor rendezésében színpadra kerülő darab a tragikus sorsú francia királyné életét dolgozza fel egy eredeti megközelítésben: két nő párharcát és drámáját állítva a középpontba.


LÁThallás
Filmkritika

A 2014-es a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon az a különös helyzet állt elő, hogy egyszerre debütált két olyan alkotás is, amelyek a zenei világ szokatlan mentor-diák manírjára voltak kiélezve. Míg az egyiknek a címe már a kicsiny országunkba való bemutatása előtt ismerősen csengett, addig a másik filmnek a külföldi visszhangja hamar elült – vagy talán nem is volt neki.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1457 őszén Magyarország a polgárháború küszöbén állt. Bár V. László király és támogatói Hunyadi László márciusi kivégzésével és öccsének, Mátyásnak a fogságban tartásával látszólag nyerésre álltak, a Hunyadiak hívei nem adták fel a harcot. Szilágyi Erzsébet a hatalmas Hunyadi birtokok jövedelméből bátyja, Szilágyi Mihály vezetésével erős hadsereget toborzott, és készen álltak kiegyezésre kényszeríteni az uralkodót.


LÁThallás
Ez volt 2015

Nemcsak magyar, de nemzetközi színtéren is elképesztően erős volt a 2015-ös év, simán összejönne még az alábbiakon túl másik tíz-húsz olyan album, ami legfeljebb csak hajszállal marad el a legnagyobb kedvencektől. Ahogy a magyarnál, itt is csak abc-sorrendben tárgyaljuk a felhozatalt.


eSTéBé

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a korábbi pécsi Európa Kulturális Fővárosa cím okán, Pécsen jelentette be, hogy a 2023-as magyarországi pályázatot ebben az évben írja ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Balog Zoltán hangsúlyozta, a nyílt pályázaton bármely magyar város indulhat, a kiválasztásba a magyar kormány nem szólhat bele.


eSTéBé
MTI

Fiatalok jelentkezését várja nyáron induló egyéves ingyenes tehetséggondozó programjára a Felsőörsön működő Snétberger Zenei Tehetség Központ, a felvételi meghallgatások február második felében kezdődnek – közölte az intézmény az MTI-vel.


eSTéBé
Beszélgetések a művészetről

Január 20-án Stílusok vagy izmusok? címen beszélgetéssel egybekötött előadássorozat indult a győri Vastuskós házban (Széchenyi tér 4.). A havi rendszerességűre tervezett sorozat célja, hogy a Patkó Imre Gyűjteményt az egész XX. századi magyar és nemzetközi művészetből válogatva, ne az általános stíluskategóriák, hanem a benne található neves alkotók és alkotások sajátos látásmódja, egyéni formanyelve révén ismertesse meg, és hozza közelebb az érdeklődőkhöz.


LÁThallás
Filmkritika

Sokszor vita tárgyát képezi, hogy egy film mitől is igazán maradandó. Ha a cselekménye minél összetettebb, karakterei rétegeltek, a látvány és a színészi játék kifogástalan, miközben még gondolkodásra is készteti a nézőt? Ez mind nagyban függ az adott mozi műfajától, koncepciójától és a közegtől, amelybe született.


LÁThallás

75 éve született Plácido Domingo spanyol operaénekes-tenor, karmester, operaigazgató, a legendás „Három Tenor” egyike, aki még a mai napig is aktív (Luciano Pavarotti 2007-ben meghalt, José Carreras pedig betegséggel küzd, immár csupán kevés fellépést vállal).


LÁThallás
Három pályázati témában várják a jelentkezéseket

Az élő zene kerül központba idén február 5. és 7. között, a tizedik alkalommal megrendezendő a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozaton. Az eseményhez országszerte már a tavalyi évben is hatszáz művelődési intézmény csatlakozott több, mint 2000 programmal.


eSTéBé
MTI

A lényeg a kreativitás ösztönzése, és hogy mindenki adjon bele mindent, de vidáman, jókedvűen, sok humorral – foglalta össze a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) sikerének titkát Fischer Iván zeneigazgató, aki abból az alkalomból adott interjút az MTI-nek, hogy január 20-án ünnepli 65. születésnapját. Elárulta azt is, hogy könyvet ír a zenekar történetéről, A Vörös Tehén párjaként kisoperát komponál, és kiderült az is, hogy sakkban sem utolsó – egy holland bajnokságon dobogós helyezést ért el.


LÁThallás
Világzenei dömping 2.

Őszi-téli világzenei lemezkörképünk első részében elégedettségünknek adtunk hangot, mi több, kifejezetten szétáradt bennünk a valódi öröm. Most egy újabb lemezadagot áthallgatva kijelenthetjük: lám, nemhogy nem vagyunk elmaradva világzenében a nemzetközi mértéktől, de be kellene végre látnia az ilyesmire szakosodott ítészeknek, pillanatra sem lenne szabad levenniük ujjaikat a magyar színtér ütőeréről.


LÁThallás
Filmkritika

Miért kéne, hogy érdekeljen minket az a nő, aki milliónyi háziasszony otthoni munkáját könnyítette meg találmányával, ami egy felmosó? Egyáltalán: miért kéne, hogy érdekeljen minket az a nő, aki feltalált egy speciális felmosót? Eltekintve attól a ténytől, hogy a feminizmus és az emancipáció a tavalyi, 2015-ös évben minden eddiginél nagyobb fokozatra kapcsolt – szóval nem azt mondom, hogy nem fontos, csak éppen alapvetően nem nevezhető túlzottan érdekes kiindulópontnak.


ARTmás

A pillanat varázsa” címmel január 14-én nyílt fotókiállítás a Marcal Étteremben hat alkotó műveit mutatja be. A megnyitóra szokatlanul sokan érkeztek, s valóban a művészekkel szembeni elvárást igazolták műveikkel az alkotók. Klein János, a kiállítás szervezője üdvözölte a megjelenteket a házigazda Egyházi család nevében is.


LÁThallás

William Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiáján kívül talán nincs még egy olyan irodalmi alkotás, amely a 18. századtól kezdve napjainkig oly sok zeneműnek ihletőjévé vált volna, mint épp ez a tragédia. Nemcsak színpadra szánt alkotások, hanem szimfonikus zenekari művek, filmzenék, dalok egyaránt születtek a remekmű hatására.


LÁThallás
Interjú

A Gondolj rám című film a Kern Andrásra oly jellemző fekete humorral, csavarosan, szellemesen mesél, hazugságainkon, árulásainkon, bűnös és gyakran a visszájukra forduló „jót akarásainkon” keresztül egyfajta szembenézés önmagunkkal. A január 21-i premier kapcsán készült az alábbi interjú.


LÁThallás
Filmkritika

Rohadék mind, efelől ne legyen a nézőnek egy szemernyi kétsége sem. Aljas, hazug, köpönyegforgató, kését hátadba döfő utolsó szemétláda, aki a túlélés és a cél érdekében mindent megtesz. Elzárva a civilizált világtól, az amerikai polgárháború végezte után nyolc személy, a hóvihar által beüldözve tengeti idejét, egy szebb napokat is látott kabinban. Nyolcuk közül valaki nem az, akinek mondja magát, és összejátszik a John Ruth (Kurt Russell) által akasztásra szállított Daisy Domergue-val (Jennifer Jason Leigh). Egyikük. Vagy talán ketten is, hárman is, nem tudni biztosan. Ami bizton tudható, hogy hiába csupán egy kabinról van szó, ez a kabin is épp eléggé tágas ahhoz, hogy valaki fű alatt kitoljon a másikkal.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1914. január 17-én, 10:50-kor az SMS Szent István, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó, és Magyarország első új típusú csatahajója (Dreadnought) méltóságteljesen lesiklott a Ganz és Társa Danubius hajógyár fiumei sólyáról, és a még nem teljesen felszerelt hajótest az Adriai-tengerbe csobbant. Ezt egyébként filmfelvétel is megörökítette, melyen azonban nem látszik, hogy az egyik elszabadult hajóhorgony megsebesített két munkást, akik közül az egyikük bele is halt a sérüléseibe.


eSTéBé

310 éve, 1706. január 17-én született Benjamin Franklin amerikai diplomata, feltaláló, író, polgári demokrata politikus, természettudós és filozófus. Különleges ember volt, aki sokoldalú és a köz javára hasznosított tudását nagymértékben autodidaktaként szerezte, hiszen csak két évig volt lehetősége iskolába járni.


eSTéBé
MTI

A Sziget és a VOLT fesztivál is díjat nyert a European Festival Awards hollandiai Groningenben tartott gáláján szerda este. A VOLT Fesztivál a közepes méretű rendezvények versenyében lett Európa legjobbja, míg a Sziget a legjobb programkínálat kategóriában lett első - közölte csütörtökre virradó éjszaka Vető Viktória, a Sziget Kft. sajtófőnöke az MTI-vel.


LÁThallás
Ez volt 2015

Az igen erős hazai világzenei felhozatalból nehéz csak tízet kiválasztani, ezért az a minimum, hogy hozzácsaltunk plusz egyet. Az így kialakult kép megnyugtatóan színes, és ismerve a nemzetközi world music trendeket és zenekarokat, bátran kijelenthetjük, a magyar világzenénél nem találni jobbat széles e világon. Sorrendet nem lenne értelme felállítani, ezért haladjunk abc-rendben.


LÁThallás
Búcsúzik a világ a brit színészóriástól

Alan Rickman, az egyik legszeretettebb, legcsodáltabb és legrajongottabb brit színpadi- és filmes színész 2016. január 14-én, 69 éves korában végleg megpihent. A családja és barátai körében elhunyt, az elmúlt 3 évtizedben legendává vált művész a rákkal folytatott hosszú küzdelmében vereséget szenvedett. Azonban bizonyosan örökre emlékezni fogunk rá.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Zrínyi Ilona 1682-ben ment hozzá második férjéhez, Thököly Imréhez. Az ifjú kuruc fejedelem mindössze 25 éves volt (felesége 39!), ám már komoly élettapasztalat és jelentős katonai sikerek álltak mögötte. A pár a korkülönbség ellenére minden viszontagságban kitartott egymás mellett, Zrínyi Ilona szerette férjét. Fiáról, a későbbi II. Rákóczi Ferencről ugyanezt már nem lehetett elmondani mostohaapja irányába.


LÁThallás
Ezen a napon történt

Giuseppe Verdi így fogalmazott: „Létezik egy Sardou-dráma, amiből – ha lett volna időm – tiszta szívvel operát kreáltam volna. Ez pedig a Tosca.” Verdi változata soha nem készült el, ellenben 1900. január 14-én bemutatták a római Teatro Costanziban Giacomo Puccini (1858-1924) ötödik operájaként a Toscát. Victorien Sardou (1831-1908) La Tosca című öt felvonásos drámája (1887) alapján a szövegkönyvet Giuseppe Giacosa és Luigi Illica írta.


LÁThallás
Vad Fruttik-interjú Likó Marcell-lel

Pályafutásának fontos számához érkezett a Vad Fruttik. Ötödik nagylemezüket jelentették meg Tudom milyen címmel, amit három egymást követő napon mutatnak be az Akvárium Klubban. Likó Marcell, a zenekar frontembere mesélt nekünk a lemez születéséről és koncepciójáról, korlátokról, valamint alkotók és előadók feladatáról.


LÁThallás
MTI

A kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös produkciót, Conor McPherson ír kocsmában játszódó, A gát című darabját mutatják be vasárnap a Nemzeti Színházban. Bérczes László, a kaposvári színház rendező-dramaturgja az MTI-nek felidézte első találkozását a darabbal.


LÁThallás
Filmkritika

1914 egy fagyos januári napján utazókosárba gyömöszölt női holttestet találtak sodródni a Duna partjának közelében. Akkor még nem tudták, de a későbbi nyomozások során kiderült, hogy az áldozat nem más, mint a mosogatólányból lett, gazdag férfiakkal saját magát eltartott Mágnás Elza (polgári nevén: Turcsányi Emília), akinek rejtélyes és bestiális halála sokáig nem hagyta nyugodni az embereket – nem csak kicsiny országunkban, de az amerikai New York Times-ban is közzétettek egy cikket az esetről.


LÁThallás
Caramel-interjú

Molnár Ferenc Caramel a TV2, sőt Magyarország első énekes tehetségkutatójában, de annak a második szériájában tűnt fel, amit meg is nyert. A karrierje azóta stabil pályán halad. December 20-án jubileumot ünnepelt egy nagyszabású Aréna koncerttel, azután visszavonul egy kis időre. Erről is beszélgettünk, de arról is, hogy miként jutott el hátrányos helyzetű fiatalként Magyarország egyik legnagyobb színpadára.


ARTmás
Mezei Erzsébet kiállítása a VOKE galériájában

„Íme egy létra volt a földre állítva, s hegye az eget érte.” (Teremtés Könyve) Január 8-án nyílt meg Mezei Erzsébet grafikusművész kiállítása A teremtés utolsó mítoszai címmel a VOKE Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai u. 5.). A tárlat február 10-ig látogatható.


LÁThallás
David Bowie-ról

Reggel, nagy álmosan nézem a híreket: meghalt David Bowie. Nem emlékszem, korábban történt-e velem ilyen, de most tényleg azt hittem, hogy még alszom, és ezt csak álmodom, mert ilyen nem lehet. Aztán meg azt, hogy Bowie a legnagyobb troll, így reklámozza a pénteken megjelent új lemezét. Öcsém még azután is ezen gondolkozott, hogy már egyáltalán nem tűnt hoaxnak a hír. Kitelik Bowie-tól, hogy valami művészi koncepció keretében meghal, aztán feltámad. Úgy, mint Lázár a Bibliában.


LÁThallás
MTI

Január 10-én, vasárnap este indult a Duna Televízión a Csak színház és más semmi című új, hat részből álló sorozat, amely Schell Judit és Csányi Sándor főszereplésével a színház világába enged betekintést. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Megafilm Service közös produkciójában készült alkotás 52 perces részeit hetente, vasárnap esténként háromnegyed kilenctől vetítik.


LÁThallás
MTI

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését. A legjobb dráma A visszatérő, a legjobb vígjáték a Mentőexpedíció lett.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Átlépte a Rubicont” – tartja a mondás, melyet még azok is ismernek, akik azt már aligha tudnák felidézni, kicsoda lépett át micsodát és mikor. Persze azok, akik emlékeznek iskolai tanulmányaikra, valószínűleg tudják, hogy Julius Caesar lépte át a folyót hadseregével, megkezdve ezzel a Pompeius Magnus elleni polgárháborúját, újabb szöget verve a Római Köztársaság koporsójába.


LÁThallás
Filmkritika

Alex Garland neve ismerősen csenghet sokaknak: ő volt az, aki írt pár olyan forgatókönyvet, amely végül Danny Boyle-nál kötött ki. Legyen szó akár a Cillian Murphy főszereplésével készült Napfényről, a 28 nappal később-ről, vagy A part-ról, amiben Leonardo Dicaprio még tejfeles szájjal játszott dzsungelkommandósdit. Ezek mellett neki köszönhetjük a kiváló Dredd, illetve a mesteri, Ne engedj el! forgatókönyvét is, mely utóbbiból Mark Romanek forgatott filmet.


LÁThallás
Filmajánló

Luc Jacquet dokumentumfilmjében Claude Lorius vezet be minket az Antarktisz-kutatás veszélyes szépségeibe és a globális felmelegedéssel kapcsolatos megdöbbentő eredményt hozó tanulmányozásaiba. A francia tudós 1956-ban, 23 éves korában járt először a Déli-sarkvidékén, akkor a kalandvágy hajtotta. De a jeges, tiszta és kihívásokkal teli kontinens azonnal magával ragadta, és Lorius egy életre elköteleződött.


ARTmás
Szabó Béla kisfilmje a Duna TV-n

Szabó Béla fotográfus, EFIAP, E-MAFOSZ/G fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja egy véletlennek köszönhetően került kapcsolatba a Tara Nemzeti Parkkal Szerbiában. 


LÁThallás
Ez volt 2015

A Lángoló történetében először szétválasztottuk az éves listákat. Lesz külön metál, illetve nem metál, ráadásul egyiknél sem állítottunk fel sorrendet, hanem egyszerűen megmondjuk, hogy mi volt a legjobb 25 nem magyar metál és nem metál album az idén. Alább a nagyra hízott metálos lista, mindegyik kis szöveggel ellátva. A névre, a címre, esetleg a borítóra kattintva hallgathatók is a lemezek, szóval el lehet lenni vele sokáig. Jó szórakozást!


ARTmás
Kiállítás az Esterházy-palota aulájában

2015. december 12-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palota aulájában (Győr, Király u. 17.) „Hungary – Russia” címmel Maxim Pridanov, Ksenia Pridanova és Aleksei Zaitsev (Nyizsnyij Novgorod) képzőművészek kiállítása.


LÁThallás

Az olasz MD Spettaccoli Srl. ügynökség felkérésére lép fel a Győri Balett Olaszországban a Bolero és a Carmina Burana című darabokkal. A társulat január 11-én utazik Szicíliába: Messinában 4 alkalommal, majd Pordenonéban, Bolognában, Mestrében és Follonicában láthatja az olasz közönség az előadásokat.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Jó, ezen marha gyorsan essünk túl: szinte gyulladásponton égnek az internetes fórumok az Időhurokban (filmes eszközökkel) végigvezetett paradoxon magyarázatát illetően, pedig nincs feloldás – nem is lehet, hiszen akkor hogyan tudnánk paradoxonról beszélni. Megjegyzem, szinte gyulladásponton égni nem lehet, mert ha égünk, akkor már gyulladásponton (vagy felette vagyunk), ha szinte gyulladásponton vagyunk (azaz annak közelében, de hőmérsékletileg még alatta), akkor még nem éghetünk. Szóval ezt tisztáztuk.


LÁThallás

A Buda Folk Band az elmúlt években toplistás helyezésükkel és fesztiválmeghívásaikkal beírták magukat a nemzetközi világzenei elitbe. A Fonó gondozásában megjelent Saját gyűjtés című lemez felkerült az egyik legrangosabb világzenei toplistára, a World Music Charts (WMCE) legjobb albumai közé.


ARTmás
MTI

Varga Benedek lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója július 1-től az emberi erőforrások miniszterének döntése szerint – tájékoztatta a tárca kultúráért felelős államtitkársága az MTI-t. Az összegzés szerint Varga Benedek megbízatása öt évre szól.


LÁThallás
Újból igazunk lett, és már a jövő évet is látjuk előre!

Lehet, hogy nem a Lángoló Gitárok a legjobb, a legszimpatikusabb, netán a leginformatívabb zenei magazin a magyar piacon, az viszont biztos, hogy nálunk jobban senki sem lát a jövőbe. Miért mondom ezt? Nos, fél éve megjósoltuk, hogy David Vincent várhatóan közös megegyezéssel kirúgódik a Morbid Angelből, és láss csodát, ez még aznap este megtörtént. Mára pedig múlt heti holland death metálos tippünk jött be, ugyanis a Hail Of Bullets zenekar énekese nem más lett, mint Dave Ingram, a Benediction és a Bolt Thrower korábbi frontembere.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Szent Koronánk valószínűleg a világtörténelem egyik legérdekesebb sorsú koronakincse, amely azonban több is, mint egy korona. A Szent korona maga a magyar állam, annak élő misztikus teste. A magyar király sohasem volt az ország birtokosa, hanem csak mintegy helytartója, aki ideiglenesen (többnyire haláláig) vezette azt, de közben az ország a Szent Korona „tulajdona” volt.


LÁThallás
MTI

Megvalósult az az értelmiségi kamaraszínház, polgári művészszínház, amelyet eredetileg elképzelt, a Radnóti Színház megtalálta helyét és közönségét – erről is beszélt az MTI-nek Bálint András, aki 30 év után január végén távozik az intézmény éléről.


LÁThallás
Filmkritika

Gillian Flynn Sötét helyek című regénye többnyire meg nem érdemelten lopta be magát több olvasó szívébe: alapfelállása bár izgalmas, az csupán addig tart, amíg fény nem derül a központi probléma megoldására, onnantól kezdve érdektelen fércmunkává fajul. Nagyjából ugyanez húzható rá az adaptációra is, ami ráadásképp a regény pozitívumainak csupán a felszínével, nagyon kevés hányadával rendelkezik.


LÁThallás
Harminc év után újra színpadon A bábjátékos

Harminc év után újra színpadon látható A bábjátékos című rockopera a Soproni Petőfi Színházban. A premier január 9-én lesz, a két főszereplő Vastag Tamás és Szolnoki Tibor. A rendező Katona Imre, aki az ősbemutatót színpadra állította a régi Rock Színházban.


LÁThallás
Bupino lemezpremier és nagyinterjú

Itt a Lángoló Gitárokon jelenik meg a – mind attitűdben, mind zeneileg a magyar hip-hop mezőny üde és érett színfoltjának tekinthető – Bupino első lemeze, ami címként egyszerűen csak a zenekar nevét kapta. A debütálás szó az ő esetükben nem találó, mivel mind a négyen a hazai urbánus zenei színtér ismert figurái.


LÁThallás

Sok mindent nézett persze, de mi most csak a zenei videókra vagyunk kíváncsiak. Na jó, megmondom, mi lett itthon a legnépszerűbb az ún. nem zenei cuccok közül. Ez.


eSTéBé
MTI

Életének 86. évében, január 1-jén elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr - közölte Facebook-oldalán vasárnap a világhírű filmművész üzlettársa, Yuri Neyman. A The Guardian című brit lap honlapja szerint Yuri Neyman megerősítette, hogy Zsigmond Vilmos a kaliforniai Big Sur régióban hunyt el.


LÁThallás
MTI

A nagy siker és az óriási érdeklődés miatt újraindul a Virtuózok, Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora, ezúttal a Dunán – olvasható az MTVA közleményében, amelyet a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. megbízásából juttattak el pénteken az MTI-hez.


LÁThallás
Gárdos Péter interjú

A Hajnali láz egy több, mint 50 évvel ezelőtti levelezés hihetetlen története, melyet a Balázs Béla-díjas Gárdos Péter rendező szülei váltottak, és melyről ő sokáig mit sem sejtett. A fikciónál is erősebb és súlyosabb poszt-holokauszt szerelmi sztori nagyvászonra kívánkozott, mely most a világsikerű regény után Hajnali láz címmel forgatott le a fiuk. A rendezővel beszélgettünk a titkolt levelek sorsáról, a múlt felidézésének következményeiről, a szégyenről, mely beárnyékolt egy szerelmet, illetve a rendező következő, szintén személyes emlékekből táplálkozó, „kicsit perverz” munkájáról.


LÁThallás
MTI

Az interneten is megtekinthetővé válik több száz klasszikus magyar film a december 17-én indult MandaTéka online filmtárban. A kulturális alapellátás fejlesztése keretében a kormányzat minél szélesebb körben próbál minőségi kulturális szolgáltatásokat biztosítani, ehhez a törekvéshez illeszkedik a MandaTéka elindítása is.


eSTéBé

A művészek meg tudnak ragadni valamit az élet velejéből, áthatolnak a hétköznapiság ködén, és meghatnak, felemelnek és elgondolkodtatnak. Az ihletett alkotó az isteni szépségből és bölcsességből merít. „A művészet a kimondhatatlan tolmácsa” – írta Johann Wolfgang von Goethe. Kis összeállításunkkal lehetőséget szeretnénk adni, hogy olvasóink művészi inspirációkkal kezdhessék el a 2016-os esztendőt.


LÁThallás
1 perces filmkritika

A munka ünnepe, legalábbis a cím szerint. S még ha előbbi izzadságszagú is, utóbbi miatt megéri melózni vele. Na de mit értünk Joyce Maynard bestseller regényének filmváltozatában munkának, és mit ünnepnek? A kettő együtt gyakorlatilag maga a filmidő, mert a rendhagyó „szerelmi háromszög” a munkaszüneti hosszú hétvége alatt alakul-kialakul, zajlik-lezajlik és ér véget szomorúan (de nem ez a legvége).


eSTéBé
Ezen a napon történt

Mikor 1848. december 27-én Görgei az ellenséges túlerő nyomása miatt kiürítette Győrt, már közeledett hozzá a Mura folyó mellől erősítésként felrendelt Perczel Mór vezette hadtest. Perczel mintegy 9-10 ezer katonával rendelkezett, ám ezek zömmel újoncok voltak, sőt jelentős részük még fegyverrel sem bírt. A problémát tetézte, hogy Kossuth nem merte Görgei alá rendelni Perczelt.


LÁThallás
Filmkritika

Az eddig csupán rövidfilmjeivel jeleskedő Horváth Lili végre esélyt kapott arra, hogy bizonyítsa: nem pusztán a rövidebb intervallumot igénylő történetek elmeséléséhez ért, hanem ahhoz is, hogy nagyobb játékidővel dolgozzék. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Szerdai gyerek kvázi folytatása a 2009-es Napszúrásnak, ahol a főszereplőt az azóta egyre több mozifilmben felbukkanó Törőcsik Franciska alakította, partnere pedig a hazai zeneipar egyik legtehetségesebb énekesnője, Péterfy Bori volt.


LÁThallás
Korszakhatárock és korszakos hatások

Minden különösebb apropó nélkül átfutjuk, hogy miképpen viszonyult a Queen a Beatles zenéjéhez, illetve az ex-beatle-k a Queenhez. Nyitókép: McCartney és Mercury - meg Bono - az 1985-ös, Wembley stadionban megrendezett Live Aid koncert fináléjában. „King Mercury” – vélekedett Freddie-ről McCartney.


eSTéBé
MTI

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az űrrepülés történetét feldolgozó hatalmas kiállítás érkezik Brüsszelből Budapestre január közepén - közölték a szervezők az MTI-vel kedden. A közlemény szerint a világ egyik legnagyobb űrrepüléssel foglalkozó gyűjteményének tartott Gateway to Space elnevezésű tárlat január 15. és március 15. között lesz látható a Millenáris parkban.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Az 1848. október 30-i Schwechati csata után a magyar honvédsereg visszavonult a történelmi Magyarország határára, és ott próbálta rendezni sorait. E nehéz feladat megoldása a Kossuth által frissen kinevezett Görgei Artúr tábornokra várt, akinek kiforrott elképzelései voltak a haderő átszervezésére és összpontosítására. Noha Kossuth és Görgei között decemberig zökkenőmentes együttműködés volt, nézeteik számos ponton ütköztek.


KORzó
A Vaskakas Művészeti Központban

Újra aprók színháza: 0-3 éves korú gyermekeknek kínál szórakoztató programot a bábszínház (Győr, Czuczor Gergely u. 17.)! Február 20-án (szombaton) 10.00 és 11.00 órai kezdettel a Nem, nem, hanem című darabot Ragán Edit és Szúkenyik Tamás adja elő. Rendező: Ujvári Janka.


KORzó
L. Stipkovits Erika szakpszichológus előadása

Február 20-án (szombaton) 17.30-kor a Gyirmóti Művelődési Házban (Győr - Gyirmót, Szent László út 35-37.) L. Stipkovits Erika szakpszichológus, pszichoterapeuta (a HVG Pszichológia Extra, a Lilla magazin és a Nők Lapja Café szerzője) tart előadást.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Február 19-én pénteken, 19 órakor nyílik meg Bence Orca Panoptikum címmel Szarka Bence (Budapest Bábszínház) kiállítása a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Az este folytatása: P16 night.


KORzó
A Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban

Február 20-án (szombaton) 19 órakor slágerest kezdődik S. Nagy István dalaival a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban (Győr, Váci Mihály u. 3.). A koncerten fellép többek közt: Csongrádi Kata, Kökény Attila, Gáspár Laci, Oláh Ibolya, Wolf Kati, Balássy Betty–Varga Feri, Soltész Rezső, Zalatnay Sarolta. Kísér a Stúdió 11 zenekar.


KORzó
A Széchenyi István Egyetemen

Február 17-én, szerdán 17.30-kor nyílik meg a Széchenyi István Egyetem „E” épületében (Győr, Egyetem tér 1.) Virág Lajos Vizuális Barangoló és Fényvadász, a Győri Fotóklub Egyesület tagjának fotókiállítása. A tárlat március 16-ig tekinthető meg.


KORzó
A Cziráki Lajos Kiállítótérben

Február 11-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának Cziráki Lajos Kiállítóterében (Győr, Liszt F. u. 42., II. emelet) Almási Róbert festőművész kiállítása. A tárlat a kar nyitvatartási idejében június 6-ig, naponta 8-tól 19 óráig tekinthető meg.


KORzó
Rómer Ház, Győr

Február 20-án (szombaton) 21 órakor a Rómer Házban (Győr, Teleki László u. 21.) RómerKvelle koncert kezdődik. Ez alakalommal a Cloud 9+ lép fel. A koncert után: Dj Palotai & Mc Fedora. Kapunyitás: 21:00. Belépőjegy egységesen 1500,-Ft.


KORzó
Andrey Pushkarev (RU), Zvezda Beta, SanFranciscoBeat és Sikztah

Február 19-én (pénteken) 22.00 órától a Club Vertigoban (Richter János u. 11.) a kortárs orosz elektronikus zene egyik úttörője, Andrey Pushkarev érkezik Magyarország egyik legjobb klubsorozatának vendégeként a The Etiket-re!


KORzó
Zichy-palota

Február 18-án, csütörtökön, 17 órakor Versközelítés avagy a versolvasás művészete címmel Balla Zsófia és Báthori Csaba költészeti szalonjára várják az érdeklődőket a Győri Művészeti és Fesztiválközpontba (Zichy-palota, Liszt F. u. 20.).


KORzó
RómerKvelle X Lost Minute @ Rómer Ház

Február 12-én (pénteken) este 22.00 órától a Rómer Házban (Teleki László utca 21.) az elektronikus zene kedvelői hódolhatnak ízlésüknek. Most pénteken a Lost Minute két oszlopos tagja Naga és Peter Bernath, valamint a CultUs egyik alapítója, Andras Bader lesz a RómerKvelle vendége. Természetesen nem maradhatnak el a helyi erők sem, akiket most is Sikztah és SpaceMonkei képvisel.


KORzó
Szirbek István művészettörténész előadása

Február 19-én (pénteken) 18 órakor a Rába Hotel Éttermében (Győr, Árpád u. 34.) Egyiptom nagy ünnepei címmel Szirbek István művészettörténész előadását hallgathatják meg. Ahogy a mi keresztény ünnepeink, úgy az ókori egyiptomiak jeles napjai is a természet és a világ kozmikus rendjéhez alkalmazkodtak. 


KORzó
A Dongó RomKlubban

Február 19-én (pénteken) este a Dongó RomKlubban (Győr, Puskás Tivadar utca 8.) remegni fognak a falak! A koncertet adó Jump Rock Band repertoárján a jól ismert rock slágerek - Bikinin át a Tankcsapdáig – mellett saját számok is szerepelnek, amennyiben a közönség is vevő erre.


KORzó
Supernem koncert Sopronban

Február 19-én (pénteken) a Kilengés turné során Sopronba érkezik a Supernem. Koncertjük a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u.) lesz. Program: 21:30 - Run Over Dogs; 22:30 - Supernem Official. Jegyár: 1590,-Ft/1990,-Ft (elővétel/helyszín).


KORzó
Menház Színpad, Győr

Február 19-én (pénteken) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos u. 24.) Parti Nagy Lajos Ibusár című monodrámáját láthatják. Sárbogárdi Jolán szerepében Bíró Kriszta. Rendezte: Pelsőczy Réka. Ibusár állomáshelyen, egy magányos menetjegykiadó, Sárbogárdi Jolán fellázad addigi unalmas, mások által irányított élete ellen.


KORzó
Mosonmagyaróváron

Február 19-én (pénteken) 17 órakor nyílik meg Borbély Károly kiállítása a Flesch Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). Megnyitó beszédet mond Böröndi Lajos író, költő. Közreműködik a Clangor Énekegyüttes.


KORzó
Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház, Győrszentiván

Február 19-én (pénteken) 16-tól 20 óráig Jégtörő Mátyás napja alkalmából téltemetést tartanak a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban (Győr, Váci M.u. 3.). Lesz farsangi óriás fajáték, DISCO egész délután, farsangi fánk és sok lufi. A belépés díjtalan! Belépni jelmezben vagy farsangi szemüvegben lehet!


KORzó
Filmvetítés a Rómer Házban

Plusz vetítések a Rómerben! A nagy érdeklődésre való tekintettel február 15-én (hétfőn) 18.00 órakor, és február 16-án (kedd) 19.30 órakor is vetítik A lovasíjász című filmet a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.). Rendező: Kaszás Géza. A film Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett - csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel - a lovasíjászattal, ennek szellemi hátterével, az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal foglakozik.


KORzó
Underground a múltból a győri Rómer Házban

A budapesti telt házas koncertek után a "Minden ugyanaz másképpen" csapata Győrbe is ellátogat! Február 19-én (pénteken) 21 órától a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.) rendhagyó program: Kontroll Csoport (Ági és Fiúk és vendégeik) és A. E. Bizottság műsor (ef Zámbó HDB). A magyar underground leghíresebb dalai csendülnek fel ezen az estén! 


KORzó
Arany János Művelődési Ház, Győr

Február 19-én (pénteken) 20 órakor a VOKE Arany János Művelődési Házában (Győr, Révai u. 5.) moldvai táncház lesz. A zenét a néptánckedvelők által jól ismert győri banda, a Cserefa zenekar szolgáltatja. Közreműködik: Kozma Krisztina (furulya) Kozma Éva (koboz), Mesics György (hegedű), Bors Laca (dob). A táncokat Fábián Szabolcs tanítja.


KORzó
Pápai Emese művészettörténész előadása

A Vastuskós-házban, a Patkó Imre-gyűjteményben (Széchenyi tér 4.) tart előadást Pápai Emese. A havi rendszerességgel tervezett előadássorozat célja, hogy az egész XX. század magyar és nemzetközi művészetből válogatva, a sokrétű Patkó-gyűjteményt ne az általános stíluskategóriák, hanem a benne található neves alkotók és alkotások sajátos látásmódja, egyéni formanyelve révén ismertesse meg, és hozza közelebb az érdeklődőkhöz.


KORzó
Filmklub a soproni GYIK Rendezvényházban

Február 18-án (csütörtökön) 18 órakor kezdődik a vetítés a GYIK Rendezvényház (Sopron, Ady Endre u. 10.) Filmklubjában. Ez alkalommal Alejandro Agresti filmdrámáját, a 2006-ban bemutatott Ház a tónál című filmet láthatják. A főbb szerepekben Sandra Bullock és Keanu Reeves. A belépés díjtalan!


KORzó
Cinema City Győr

A napokban játssza a győri Cinema City A nagy dobás című amerikai filmet, melynek témája a 2008-as gazdasági válság. A főszerepben: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling és Brad Pitt. Amikor négy kívülálló észrevette azt, amit a nagy bankok, a média és a kormány nem akart észrevenni - a gazdaság globális összeomlását -, támadt egy ötletük: A nagy dobás. Bátor befektetésük a modern pénzügyi világ sötét bugyraiba viszi őket, ahol meg kell kérdőjelezniük mindenkit és mindent.


KORzó
Géczy Gábor szellemi pofonterápiája

Február 18-án (csütörtökön) 18 órakor a SZIE Apáczai Csere János Karán, az I. épület, II. emeleti, előadótermében (Győr, Liszt Ferenc utca 42.) a Magyar Évezredek Baráti Társaság szervezésében Géczy Gábor fizikus, tanár előadását hallhatják Új Szövetség címmel.


KORzó
Bálint András estje Szombathelyen

Február 18-án (csütörtökön) 19 órakor a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében (Szombathely, Akacs M. u. 7.) Heltai naplója címmel Bálint András estjét láthatják. Rendező: Deák Krisztina. Dramaturg: Hárs Anna. Közreműködik: Darvas Ferenc. Jegyár: 2.800,-Ft.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Február 17-én szerdán, 20 órakor a Final Cat Rövidfilm Klub a második születésnapját ünnepli a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Mostani vetítésükön a tavalyi Mediawave programjából csemegéznek. A belépés díjtalan.


KORzó
Egész napos program a Füles Bástyában

Február 13-án (szombaton) egész napos programmal várják az érdeklődőket a Füles Bástyában (Pálffy u. 4/B). Farsangozoo címmel farsangi mulatság készülődik programokkal, játékokkal, jelmezversennyel, meglepetésekkel. Minden érdeklődőt szeretetel várnak.


KORzó
Dr. Buda László előadása a soproni GYIK Rendezvényházban

Február 17-én (szerdán) 19.00 órai kezdettel kerül sor dr. Buda László Hogyan bánjunk jól magunkkal? című előadására a Nyitott Akadémia keretében a soproni GYIK Rendezvényházban (Ady Endre u. 10.)


KORzó
A Kórus Spontánusz farsangi koncertje Sopronban

Február 14-én (vasárnap) 17.00 órakor a Kórus Spontánusz farsangi koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a soproni GYIK Rendezvényházban (Ady Endre u. 10.). Közreműködik: Szent Orsolya Iskola Vegyeskara, Roth-Eötvös Dalárda, Hjami Ütőegyüttes és Vegyeskara, Schárfy Zoltánné Halmos Erika.


KORzó
Menház Színpad, Győr

Február 17-én (szerdán) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos u. 24.) Pedig én jó anya voltam címmel Pogány Judit előadását láthatják. Pogány Judit Kaposvártól az Örkény Színházig tartó változatos és gazdag színészi pályája során megmutatkozott már anya-szerepben.


KORzó
Kisfaludy Könyvtár, Győr

Február 17-én (szerdán) 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross G. u. 4.) Túl a vízen… címmel Töreki Zsuzsa és az Aranykapu Zenekar ad koncertet felnőtteknek. Énekelt versek és népdalfeldolgozások adják a műsor gerincét.


KORzó
A győri filharmonikusok koncertsorozata

A filmzene népszerű műfaj. „Film és zene története az első pillanattól összefonódik: már a némafilmeket muzsika kísérte, vagy fonográfról, vagy – még gyakrabban – élőben. A hangosfilm megjelenésével a zene azután lassanként éppoly fontos alkotórészévé vált a produkciónak, mint a látvány.”


KORzó
Koraesti hangverseny Sopronban

Február 17-én (szerdán) szokatlanul korán, 18 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron,Liszt F. u. 1.) Állatok farsangja címmel a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar ad koncertet. Vezényel: Prof. Dr. Rybach László. Belépőjegy: 1800,-Ft.


KORzó
FILO-Pont, Győr

Február 17-én (szerdán), 18 órakor immár másodszorra rendezik meg A szellem és gondolat szabadságának napját a FILO-Pont-ban (Győr, Kálóczy tér 15.), az országos program keretén belül. A téma: Giordano Bruno nézetei az erényekről A diadalmas fenevad kiűzése című műve alapján. A belépés díjtalan.


KORzó
Bibliai beszélgetések Martos Levente Balázs atyával

Február 17-én (szerdán) 18 órakor a Klastrom Hotel éttermében (Győr, Zechmeister utca 1., a virágpiac mellett) Bibliai beszélgetést hallhatnak Martos Levente Balázs atyával. Olykor érdemes feltenni a kérdést, hogy mi az, ami igazán szükséges, mi hasznos vagy felesleges, esetleg káros.


KORzó
„Miénk a Világ!” előadássorozat

Február 17-én (szerdán) 17:30-tól 19:00-ig Láthatatlan Magyarország címmel 3D vetítéssel egybekötött előadást hallhatnak hazánk védett felszín alatti világáról. Előadó: Egri Csaba barlangkutató. Helyszín Bezerédj-kastély (Győr, Győri út 90.). A belépés díjtalan.


KORzó
Filmklub a Kisfaludy Könyvtárban

Február 16-án (kedden) 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross G. u. 4.) filmvetítés kezdődik. Ez alkalommal a Mosonyi Szabolcs által a magyar pusztáról forgatott természetfilmet láthatják. A vetítés ideje 51 perc.


KORzó
Robert Dubac vígjátéka a Menházban

Február 16-án (kedden) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos u. 24.) Csányi Sándor előadásában a Nincs itt valami ellentmondás című egyszemélyes vígjátékot láthatják. A darab főszereplője Sanyi, a hímsoviniszta férfi. Nem mintha létezne a világon másmilyen, de Sanyi legalább beismeri, hogy ő az! 


KORzó
A Dumaszínház Győrben

Február 16-án (kedden) 18 órakor a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben (Győr, Aradi vértanúk útja 16.) Numera címmel Kovács András Péter és Kormos Anett estjét láthatják. Jegyár: 2900 forint. Jegyek kaphatóak a Richter terem jegypénztárában. 


KORzó
DiVino Borbár, Győr

Február 16-án (kedden) 18 órakor az Életfogytig Rock & Roll című esten a Kossuth-díjas Omega együttes alapítójával, Kóbor Jánossal találkozhatnak az érdeklődők a DiVino Borbárban (Győr, Széchenyi tér 7.). Belépés ingyenes, asztalfoglalás szükséges!


KORzó
Előadás a Fehér Lóban

Február 16-án (kedden) 18 órakor a Fehér ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István Király út 140.) Meditáció – Út a boldogsághoz címmel Gunagriha előadására kerül sor a belső béke, öröm és valódi elégedettség eléréséről. Gunagriha korunk spirituális mesterének, Sri Chinmoy-nak a tanítványa


KORzó
Kiállítás Szombathelyen

Február 12-én (pénteken) 18.15 órakor a Weöres Sándor Színház aulájában (Szombathely, Akacs Mihály u. 7.) kiállítás nyílik a Nyolc nő című előadáshoz kapcsolódóan 8 nő, 8 férfi - nyolc művészeti ág, tizenhat művész nőről és férfiról elnevezéssel.


KORzó
Előadás Galgóczi Erzsébetről

Február 11-én (csütörtökön) 15.00 órakor a Marcalvárosi Fiókkönyvtárban (Lajta utca 27/A) Galgóczi Erzsébet életéről szóló előadást hallgathatnak meg a kedves érdeklődők Orbánné dr. Horváth Márta (nyugalmazott könyvtárigazgató és helytörténész) előadásában.


KORzó
Dongó RomKlub

Február 13-án (szombaton) 21.00 órakor a Dongó RomKlubban (Puskás Tivadar utca 8.) fellép a Voltage zenekar. Egész estét Retro Rock party-ra készüljenek az érdeklődők! A belépés ingyenes! Mindenkit szeretettel várnak!


KORzó
Arany János Művelődési Ház, Győr

Májusig minden hónap harmadik péntekén 20.00 órától a VOKE Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai u. 5.) moldvai táncház lesz. A zenét a néptánckedvelők által jól ismert Cserefa zenekar szolgáltatja.


KORzó
Egyetemi Hangversenyterem, Győr

Február 15-én (hétfőn) 18 órai kezdettel az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5., volt zsinagóga) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jerusalem Academy of Music and Dance hallgatóiból alakult kamarazenei együttesek lépnek fel. Az egyes produkciókat a két intézmény tanárai felváltva irányítják.


KORzó
Molnár Vid Bertalan Művelődési központ

Február 13-án (szombaton) 22.00 órától a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban (Váci Mihály utca 3.) Valentin-napi retro disco lesz. Szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az esemény sztárvendége: Kefír.


KORzó
Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

Február 10-én (szerdán) 17.00 órakor Térélmény festménykiállítás nyílik a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ-ban (Vásárhelyi Pál u. 66). A kiállítást megnyitja Profi. Dr. Rechnitzer János egyetem tanár, köszöntőt mond Csizmadia István festőművész.


KORzó
Séta kéz a kézben

Igazi Bálint-napi, romantikus programot ajánlunk figyelmükbe! Február 14-én (vasárnap) 15 órától a Radó-szigeti Vénusz szobortól induló tematikus városnézésnek lehetnek részesei – akár párosan is!. Győr látnivalói és értékei között barangolva a város egykori lakóinak, látogatóinak szerelmi történeteiről hallhatnak.


KORzó
Vetítés és közönségtalálkozó

Hungarikum a filmvásznon - film Kassai Lajosról. Február 14-én (vasárnap) 18 órakor a Fehér Ló Moziban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.) a Lovasíjász című nagy sikerű filmet nézhetik meg. A vetítést követően Kaszás Gézával, a film rendezőjével találkozhatnak. Belépő: 600 Ft.  


KORzó
Parafrázis tabuk nélkül

Február 14-én (vasárnap) utolsóként egy luxemburgi-francia-belga filmvígjáték vetítése kezdődik a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.). 20 órai kezdettel a Legújabb testamentum című filmet nézhetik meg. Rendező: Jaco van Dormael. A vetítés ideje113 perc, a film 12 éven aluliaknak nem ajánlott.  


KORzó
Csodák Palotája

Február 14-én vasárnap, 17 és 22 óra között a Csodák Palotájában (Budapest Nagytétényi út 37-43.) Valentin napon 4 helyszínnel és 5 órás játékos programsorozattal várják az érdeklődő párokat. Jegyár: 5500 Ft/pár, mely tartalmaz fejenként 1 forró italt a Csopa Cafeban, fejenként 1 4D élményvetítést és páronként egy szív alakú héliumos lufit is.


KORzó
A Fehér Ló Közösségi Házban

Február 14-én (vasárnap) 16 órától családi nap lesz a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.). A programsorozat délutánjain egy-egy klasszikus mesefilmet nézhetnek meg együtt, majd utána kötetlen játék következik a kicsiknek, és kézműveskedés a nagyoknak.  


KORzó
FUTURA Élményközpont

Február 14-én vasárnap, 10 és 18 óra között Valentin napi páros játszmára várják a párokat a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontba (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.). Belépő 4.400 Ft/pár, mely az interaktív kiállítás látogatását, a planetáriumi csillagászati előadás, a Tesla villám generálás, a Science Show, továbbá a Tesla küldetés program árát is tartalmazza.


KORzó
Mozi a Rómer Házban

Film film után! Február 14-én (vasárnap) 18 órakor a 45 év című filmet vetítika  Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.). Rendező: Andrew Haigh. A színes, feliratos, angol filmdráma vetítési ideje 95 perc. Kate és Geoff 45-dik házassági évfordulójáig már csak egy hét van hátra.


KORzó
Vendégelőadás a Vaskakasban

Február 14-én (vasárnap) 11 órakor Vaskakas Művészeti Központban (Győr, Czuczor Gergely u. 17.) Fabók Mancsi Bábszínháza vendégszerepel. Fabók Mariann a A székely menyecske meg az ördög című mesét adja elő. Zene: Ács Gyula. Tervező: Mátravölgyi Ákos. Bábok: Lellei Pál. Az előadás időtartama 50 perc.  


KORzó
Komédiás Színhely

Február 12-én pénteken, 20 órakor Apnoé koncert lesz a Komédiás Színhelyen (Győr, Czuczor Gergely utca 30.). A rock- és a népzene lendületét féktelen jókedvvel összekapcsoló zenekar Hegylakó című lemezét mutatja be. Belépőjegy: 1.000.-Ft.


KORzó
Filmvetítés a Rómerben

Február 14-én (vasárnap) 16 órakor a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.) az Ezerízű szerelem című szerelem című színes, feliratos vígjátékot láthatják. Rendező: Ritesh Batra. A vetítés ideje 104 perc, a korhatár 12 év. Jegyár: normál:- 900,-Ft; diák, nyugdíjas: 700,-Ft. Foglalás: ajlavmozi@gmail.com .


KORzó
Egyetemi Hangversenyterem, Győr

Február 14-én (vasárnap), 16 órakor a Flesch Károly bérletsorozat kamarakoncertjére kerül sor az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5., volt zsinagóga). Zenélnek a Győri Filharmonikus Zenekar művészei. Jegyek a Richter Terem jegypénztárában kaphatók. Jegyár: 2 000,-Ft.


KORzó
József Attila Művelődési Ház, Győr

Február 13-án (szombaton) 14.30-kor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra Ferenc park 1.) batyus családi farsang kezdődik. Lesz jelmezverseny, játszóház, táncház, tombola, 17 órakor pedig a Bóbita zenekar ad gyermekkoncertet.


KORzó
Kálloy Molnár Péter estje Győrben

Február 13-án (szombaton) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos u. 24.) Rob Becker Az ősember című darabját tekinthetik meg. Előadja : Kálloy Molnár Péter. Jegyek elővételben, 4500,-Ft-os egységáron vásárolhatók. Helyfoglalás érkezési sorrendben.


KORzó
A Hangár Music Gardenben

Február 13-án (szombaton) 21:30-tól a Pál Utcai Fiúk és Jurij koncert kezdődik a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u.). Kapunyitás: 21 órakor, koncertkezdés: 21.30-kor.
Jegyárak: elővételes: 1700,-Ft., helyszíni: 2000,-Ft.


KORzó
Filmvetítés a Klastrom Klubban

A Házasság Hete alkalmából február 13-án (szombaton) 18 órakor a Klastrom Klub étterme (Győr, Zechmeister utca 1., Virágpiac mellett) a Klastrom Filmklubban A Bélier család című színes, magyarul beszélő, francia-belga vígjátékot láthatják. Rendező: Eric Lartigau.  


KORzó
Kozi Drink bár, Győr

Február 13-án (szombaton) 20 órakor a Kozi Drink bárban (Győr,Városház tér 3.) ismét zenei program lesz. Egy este több fellépőt láthatnak a Rap Jam keretében fellépők: 2SÉG, Gee Face & Kistom, és a JamTeam. Belépés ingyenes! Mindenkit szeretettel várnak.


KORzó
A kapuvári Shop-Stopban

Rosszul viselik a tél végét, jó hangulatú, pörgős programra vágynak? Jó hírünk van! Február 13-án (szombaton) a Shop-Stopban (Kapuvár, Fő tér 3.) az Ocho Macho ad koncertet. Az Ocho Macho nyerte a 2015-ös Nagy-Szín-Pad!-ot, a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció „tehetségmutató” versenyét, ők képviselik Magyarországot a 2016-os Eurosonic Fesztiválon Hollandiában.


KORzó
ETO Park, Győr

A méltán népszerű Lord zenekar nyitja a 2016-os évet a győri ETO PARK (Győr, Nagysándor József u. 31.) II. emeleti rendezvénytermében február 13-án, szombaton. Vendég a felvidéki ParanoiD együttes. Program: 19:00 kapunyitás; 19:30 ParanoiD; 20:30 Lord.


KORzó
A Rómer Házban

Február 13-án (szombaton) 21 órakor a Rómer Házban (Győr, Teleki László u. 21.) RómerKvelle koncert lesz. Az est folyamán az Ivan & The Parazol mutatja be lemezést. Az együttes 2010 februárjában alakult Budapesten Stílusukat alapvetően a '60-as, '70-es évek zenei világának és a kortárs irányzatoknak az ötvözése határozza meg.  


KORzó
A soproni Búgócsigában

Február 13-án (szombaton) 21.30-kor Apnoé koncert lesz a Búgócsiga Akusztik Garden (Sopron, Csengery utca 30-32.). Pörgős folk-rock-alternatív szombatra és Valentin-napra. A rock- és a népzene lendületét féktelen jókedvvel összekapcsoló zenekar 2015 év végén jelentette meg legújabb albumát a "Hegylakó"-t.


KORzó
Premier Győrött

Február 13-án (szombaton) 19 órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében (Győr, Czuczor G. u. 7.) Egressy Zoltán 4x100 című darabját mutatja be a társulat. Rendező: Simon Kornél. Négy fiatal futólány. Egy edzőnő és egy gyúró. Egy válogatott. Egy váltó. 


KORzó
Zenés sörözgetés Mikó Istvánnal

Február 13-15. között esténként 19 órai kezdettel a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt F. u. 1.) Svejk vagyok címmel zenés sörözgetésre kerül sor.
Nagy idők nagy embereket kívánnak. Vannak szerény, fel nem ismert hősök, akiket nem dicsőít a történelem, mint Napóleont. 


KORzó
Kónya Zsuzsanna kiállítása Sopronban

Február 13-án (szombaton) 16 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc utca 1.) nyílik meg Kónya Zsuzsanna mandalafestő üvegmandala kiállítása.
A mandalafestés sokat segít nekem, hogy elcsendesedjek, kikapcsolódjak, gyógyuljak. 


KORzó
Színházi előadás a Rábaközi Művelődési Központban

Február 13-án (szombaton) 19 órai kezdettel a Rábaközi Művelődési Központban (Kapuvár, Győri út 2.) a Hyppolit a lakáj című vígjátékot láthatják két felvonásban. A darabot írta Zágon István, rendezte Straub Dezső. Főbb szerepekben: Buch Tibor, Egyházi Géza, Várkonyi András, Oszter Alexandra.


KORzó
Mobilis, Győr

Február 13-án (szombaton) 10.00-18.00 között a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban (Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.) Robotok világa - Robotok az emberért címmel tematikus napot tartanak. A rendezvényen bepillantást engednek a legmodernebb háztartási robotgépek világába, elsősorban az emberek mindennapjait megkönnyítő, támogató berendezések, illetve a mögöttük rejlő technológiák bemutatásával.


KORzó
Csornai Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Február 12-én (pénteken) 17.00 órakor a Csornai Városi Művelődési Központ és Könyvtár (Csorna, Szent István tér 36.) várja a kedves érdeklődőket Dr. Borosné Lázár Mária festménykiállításának megnyitójára.


KORzó
Pilát Gábor előadása

Február 12-én (pénteken) 18 órakor a Hotel Konferencia (Győr, Apor Vilmos püspök tere 3.) Borsos termében Pilát Gábor párkapcsolati és életvezetési coach Tabuk nélkül a párkapcsolatról című előadását hallhatják. Mikor és mitől van biztonságban egy párkapcsolat? - hallgassák meg a szakértő válaszát!


KORzó
Gyermekprogram a Gyárvárosi Közösségi Házban

Február 12-én (pénteken) 17 órakor a Dr. Kovács Pál megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Házában (Győr, Külső-Árpád u. 6-8.) vidám gyermekrendezvény lesz bohóccal, jelmezversennyel, lufi hajtogatással. A belépés díjtalan.


KORzó
Kiss Zoltán László fotókiállítása

Február 12-én (pénteken) 18 órakor nyílik Kiss Zoltán László fotókiállítása a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.). A Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület titkárának kiállítását Vitéz Vilmos, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke nyitja meg.


KORzó
A Búgócsigában

Február 12-én (pénteken) The Scarlet koncert lesz a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Az utóbbi időben az idehaza is egyre népszerűbb ír folk punk stílus egyik újabb képviselője a Scarlet. A hatfős zenekar a Paddy And The Rats és a Firkin előzenekaraként is bizonyított már Budapesten és vidéken egyaránt.  


KORzó
Premier a Weöres Sándor Színházban

Február 12-én (pénteken) 19 órakor a Weöres Sándor Színház (Szombathely, Akacs M. u. 7.) nagyszínpadán bemutató lesz, Robert Thomas Nyolc nő című című bűnügyi komédiáját láthatják első alkalommal. Rendező: Göttinger Pál. Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik a történet.


KORzó
Irodalmi est Móváron

Az Aranypor című térségi irodalmi lap 2008 tavasza óta jelenik meg évente három lapszámmal: húsvét, augusztus 20. és karácsony közelében. Február 12-én (péntek) 15.30-kor a lap szerzői mutatkoznak be a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.).


KORzó
Vaskakas Művészeti Központ, Győr

Február 12-én (pénteken) 19 órakor a Vaskakas Művészeti Központ Bartók termében (Győr, Czuczor Gergely utca 17.) az Orlai Produkciós Iroda vendégelőadásaként a Daniel Glattauer Gyógyír északi szélre című darabját láthatják. Rendezte: Göttinger Pál. Játsszák: Fullajtár Andrea és Őze Áron.


KORzó
Petőfi Színház, Sopron

Február 12-én (pénteken) 19 órakor a Petőfi Színházban (Sopron, Petőfi tér 1.) a marosvásárhelyi Spectrum Színház vendégjátékára kerül sor. Ez alkalommal Moliére: nagy sikerű darabját, A nők iskoláját láthatják. „A szerelem a legjobb iskola, Azzá farag, mik nem voltunk soha.” (Molière) Molière a vígjátékaival egyszerre tanít és nevettet. A nők iskolájában a komikus hős emberi gyarlósággal teli igyekezetével és elővigyázatosságával sem képes felépíteni a saját ideális világát.


KORzó
Szombathely, Weöres Sándor Színház

Február 10-én (szerdán) 17.00 órakor a Café Frei-ben (Szombathely, Uránia udvar, Fő tér 24.) a Weöres Sándor Színház színészeinek rögtönöző estje lesz megtekinthető Vass Szilárd műsorvezetésével. Aki ezúttal improvizál: Horváth Ákos, Matusek Attila, Nagy Cili, Hartai Petra.


KORzó
Szombathely, Weöres Sándor Színház

Február 5-én (pénteken) 18.15 órakor A mi osztályunk című előadáshoz kapcsolódva kortárs fotókiállítás nyílik a Weöres Sándor Színház első emeleti kiállítótérben (Szombathely, Akacs M. u. 7.) Kiállítók: Benkő Sándor, Dénes Nóra, Garas Kálmán, Garai Antal, Kaczmarski Ágnes, Mészáros Zsolt, Zergi Borbála és az előadás rendezője, Lukáts Andor.


KORzó
Richter Terem, Győr

Február 11-én (csütörtökön) 17 órakor a Richter teremben (Győr, Aradi vértanúk útja 16.) nyílik meg a 2015-ös Demerung Őszi Fotósuli csoportos kiállítása. Tizenhárom amatőr fényképész mutatja meg, hogy milyen előrelépést tett az elmúlt két hónapban. A tárlatot Orosz Sándor fotográfus, a Győr Plusz Rádió műsorvezetője nyitja meg.


KORzó
Harcsásné Szivák Éva kiállítása

Február 11-én (csütörtökön) 16.30-kor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra Ferenc park 1.) A természet színei címmel nyílik meg Harcsásné Szivák Éva kiállítása. A kiállítást megnyitja Tanai Guzorán Anna művésztanár.


KORzó
Lappints Csaba kiállítása

Február 11-én (csütörtökön) 17.30-kor nyílik meg a Bezerédj-kastélyban (Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.) Lappints Csaba rajztanár kiállítása. Megnyitja: Szilbekné Cseh Györgyi intézményvezető Győri Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola Közreműködnek: a helyi általános iskola diákjai.


KORzó
Jordán Tamás estje a Búgócsigában

Február 11-én (csütörtökön) 20 órakor a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.) Jordán Tamás irodalmi stand up estjét láthatják Széllel szembe címmel. A fergeteges tréfák, megtörtént sztorik menetét versek szakítják meg: egyszemélyes, édes-bús előadás.


KORzó
Demeter D. Zoltán kiállítása a Segítőházban

Februán 4-én (csütörtökön) 14.30-kor nyílik meg Demeter D. Zoltán, író és festő "Fény a szürkeségben" c. kiállítása a Segítőház (Avar u. 3.) közösségi termében. A tárlatot megnyitja Harcsás Judit, a Segítőház Alapítvány elnöke. A kiállítás február 14-ig megtekinthető 9 és 16 óra között. A belépés díjtalan.


KORzó
Valentyik Anna előadása

Február 11-én (csütörtökön) 17 órakor Anyajegy címmel Valentyik Anna tart előadást a Vaskakas Művészeti Központban (Győr, Czuczor Gergely utca 17.). Szöveg: Szabó T. Anna. Báb: Emőd Kriszta. Művészeti munkatárs: Ellinger Edina, Gimesi Dóra. Rendezte és játssza: Valentyik Anna.


KORzó
Kerekasztal beszélgetés ismert emberekkel

Február 10-én (szerdán) 18 órakor Test-lélek-szellem címmel kerekasztal beszélgetés lesz a Szabadhegyi Két Tanítási Nyelvű Iskolában (Győr, Konini út 2-4. volt Ortutay iskola). Beszélgetőtársak: dr. Csókay András, dr. Papp Lajos és dr. Darnói Tibor. Bevezető előadások: Novák Csaba coach/tréner és Varga Tibor humanológus.  


KORzó
Könyvbemutató a Kisfaludy Könyvtárban

Február 10-én (szerdán) 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross G. u. 4.) Antal Judit mentálhigiénés szakember mutatja be legújabb, Igazgyöngy 2 című kötetét. A szerző beszélgetőtársa: Demeter D. Zoltán. 


KORzó
Előadás a Hotel Konferenciában

Február 10-én (szerdán) 18 órakor a Hotel Konferenciában (Győr, Apor Vilmos püspök tere 3.) az ezotéria iránt érdeklődők körében jól ismert Balogh Béla tart könyvbemutatót. A tavalyi évben megjelent Szabadulás az érzelmek fogságából című könyvének alcíme: Tanulj meg félelem nélkül élni! 


KORzó
Ifjúsági hangverseny a Vaskakasban

Február 10-én (szerdán) 13.00 -kor és 14.30-kor a Vaskakas Művészeti Központban (Győr, Czuczor Gergely u. 17.) Ősi lüktetések – modern zenék címmel a Győri Ütőegyüttes ad ifjúsági hangversenyt. A hangszerbemutatóval egybekötött koncertre szeretettel várják az ifjabb korosztályt.


KORzó
39 éve ÍGY ÍROK ÉN

Az Így írok én irodalmi pályázatot 1977-ben hirdették meg először Sopron és környéke 10-14 éves diákjainak, Sopron szabad királyi városi rangjának 700. évfordulója alkalmából. A szervezők idén is vers, mese, elbeszélés és tetszőleges műfaj kategóriákban várják a diákok munkáit, „…és akkor megszólalt a ketyere” címen. A pályázat eredményhirdetése nyilvános, a díjkiosztó ünnepségen felolvasást is tartanak: a nyertes írásokat lehet meghallgatni.


KORzó
Kapuvári Katedra előadássorozat II.

Január 27-én, február 10-én és február 24-én (szerda esténként) 17.00 órakor a Rábaközi Művelődési Központ Előcsarnokában (Kapuvár, Győri út 2.) minden érdeklődőt szeretettel várnak a Kapuvári Katedra előadássorozatának II. kurzusára, melynek témája: A magyar Szent Korona története 3 részben.

 


KORzó
Fülöp Péter kiállítása a Mandala Teaházban

Álló Idő – FOTO SALON” címmel nyílik kiállítás Fülöp Péter fotográfus túlnyomórészt Vajdaságban készült képeiből a Mandala Teaházban (Sarkantyú köz 7.), amely február 1-től előreláthatólag március végéig tekinthető meg a Teaház nyitvatartási idejében.


KORzó
Bibliai Szabadegyetem Mosonmagyaróváron

Pál apostol nyomában címmel Bibliai Szabadegyetem zajlik a mosonmagyaróvári Irodaházban (Erkel Ferenc u. 10.), melynek keretében Tóth Szilárd teológus, művelődéstörténész multimédiás vetítéses előadásait hallgathatják meg március 10-ig csütörtökönként 17.00 órakor.


KORzó
Előadássorozat a vasutas művelődési házban

Keresztény értékeink címmel multimédiás előadássorozatot indított a VOKE Arany János Művelődési Ház (Révai u. 5.), melynek keretében szerdánként 18.00 órai kezdettel Tóth Szilárd teológus, művelődéstörténészt hallgathatják meg az érdeklődők március 23-ig.


KORzó
Bibliai Szabadegyetem Sopronban

Jelenések Könyve címmel Bibliai Szabadegyetem indul a soproni Pedagógusok Művelődési Házában (Petőfi tér 3.) január 25-étól hétfőnként 16.30-kor. A május végéig tartó, multimédiás vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadássorozat keretében Kalocsai Tamást, Láng Ervint, Oláh Lászlót és Tóth Szilárdot hallgathatják meg az érdeklődők.


KORzó
A Hotel Konferenciában

A Paál László Képzőművész Kör kiállítása nyílik január 25-én (hétfőn) 17.00 órakor a Hotel Konferenciában (Apor Vilmos püspök tere 3.). A tárlatot - mely egy hónapig látogatható - Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyitja meg.


KORzó
A Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület kiállítása Győrben

Január 29-én (pénteken) 17 órakor a Napóleon-házban (Győr, Király utca 4.) Határokon át címmel nyílik meg a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület kiállítása. A kiállítást megnyitja: Győrffy Sándor képzőművész. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum időszaki tárlatán egy rendkívül sokszínű, technikában gazdag anyaggal találkozhat a látogató. 


KORzó
Flesch Károly Kulturális Központ

Január 30-án szombaton, 17 órakor Téli Tárlat címmel nyílik meg a Príma díjjal kitüntetett Art Flexum Művészeti Társaság kiállítása a Flesch Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A vendégeket köszönti: Csiszár Péter, a Flesch Károly Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Szentkuti Károly, az Art Flexum Művészeti Társaság elnöke. A kiállítást megnyitja: Kövesdi Mónika művészettörténész.


KORzó
Kiállítás a Gyirmóti Művelődési Házban

Január 28-án (csütörtökön) 9 órakor a Gyirmóti Művelődési Házban (Győr-Gyirmót, Szent László út 35-37.) Tálos Péter természetfotós felvételeiből nyílik fotókiállítás. A kiállítás anyaga a vizes élőhelyek világnapjához kapcsolódik. A kiállítás megtekinthető 2016. február 27-ig, az intézmény nyitvatartási idejében.


KORzó

Január 20-án szerdán indul a Házasság Hete Győrben és február 14. vasárnapig tart. Kalandtúra, gyertyafényes vacsora, táncház, filmvetítés és előadások várják a házaspárokat különböző helyszíneken. Az ünnepélyes megnyitó február 4-én csütörtökön, 18 órakor lesz a SZE Apáczai Kar, Dr. Barsi Ernő-termében (Liszt F. u. 42.). A család megtartó erejéről Böjte Csaba tart előadást. Köszöntőt mond: dr. Somogyi Tivadar alpolgármester.


KORzó
Felhívás

Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér 2016. február 16-án (kedden) 14 órakor Bálint napi vers- és prózamondó versenyt rendez. Az immár hagyományos vetélkedést új helyszínen, a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra F. Tér 1., tel.: 421-740) tartják. 


KORzó
Dr. Nagy Miklós kiállítása

Január 23-án (szombaton) 17 órakor a Rómer Flóris múzeum Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) lévő kiállítóterében nyílik meg Dr. Nagy Miklós fotográfus, műgyűjtő, orvos legújabb, Kijáratok című önálló kiállítása. A megnyitón beszédet mond: Parti Nagy Lajos költő.  


KORzó
Katharina Roters és Szolnoki József kiállítása

Január 22-én (pénteken) 18 órakor nyílik meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájában (Győr, Király u. 17.) a Hack the Past – Hackeld a múltat! című tárlat. Katharina Roters fotóművész és Szolnoki József kiállítását Szijártó Zsolt kultúrakutató nyitja meg.


KORzó
A Győri Hittudományi Főiskolán

Győr talán legnagyobb múltú felsőoktatási intézménye a papnevelést és a hitoktatók képzését is végző Győri Hittudományi Főiskola. Az intézmény idén is betekintést enged az épületbe és az oktatási intézmény működésébe. Több alkalommal is hívják és várják a teológia, a hittudomány és a papi hivatás iránt érdeklődő fiatalokat.


KORzó
Mezei Erzsébet képzőművész kiállítása

Január 8-án, pénteken 18 órakor kerül sor Mezei Erzsébet képzőművész A teremtés utolsó mítoszai című kiállításának megnyitójára a VOKE Arany János Művelődési Házban (Révai u. 5.). A tárlat február 10-ig tekinthető meg naponta 10 és 17 óra között.


KORzó
Csoportos fotókiállítás a Marcal Étteremben

Január 14-én, csütörtökön 17 órakor a Marcal Étteremben (Győr, Déry Tibor u. 11/a.) A pillanat varázsa címmel csoportos fotókiállítás nyílik 6 személy munkáiból. A tárlat február 14-ig tekinthető meg szerdától vasárnapig, 11 órától az étterem nyitvatartási idejében.


KORzó
A Mobilis szolgáltatása

Utazó kísérleti bemutatókkal intézményekbe vagy cégekhez is elviszi legizgalmasabb természettudományos kísérleteit a Mobilis. Legyen szó óvodai foglalkozásról, iskolai fizika vagy kémia óráról, szakkörről, versenyről, gyermeknapról, cégek családi napjáról vagy egyéb közönségrendezvényről 30-45 perces szórakoztató, különböző tematikájú kísérleti bemutatók várják az érdeklődőket! 


KORzó
Válogatás a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből

Különleges időszaki kiállítás nyílik december 6-án (vasárnap) a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy-termében (Sopron, Liszt F. u. 1.). Első vidéki városként, Sopronban kerül bemutatásra az a válogatás, mely a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének kiemelkedő alkotásait vonultatja fel. A tárlat közel három hónapon át, 2015. december 6-tól 2016. február 21-ig látogatható. 


KORzó
Népművészeti kiállítás

Téli esték címmel népművészeti kiállítás nyílik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítóterében (Apor Vilmos püspök tere 2.) november 25-én (szerdán) 16.00 órakor. A tárlat megtekinthető november 26. és február 29. között hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óra között.Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Az Esterházy-palotában

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban november 27-től látogatható a Radnai-gyűjtemény újrarendezett állandó kiállítása. Az ünnepélyes megnyitóra november 26-án 17.00 órakor kerül sor az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlatot megnyitja: Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. A kiállítás látogatható hétfő kivétel naponta 10.00-től 18.00 óráig.


KORzó
A Monostori Erőd minden évszakban vár

A komáromi Monostori Erőd (Duna part 1.) minden évszakban várja a látogatókat. November 17. és február 29. között minden nap 8.00-tól 17.00 óráig tart nyitva, s hétfő kivételével minden nap 10.00 és 13.00 órakor garantált tárlatvezetést biztosít vendgeinek. Erődtúra, kalandfolyosó, kazamatarendszer, interaktív tűzérségi kiállítás, hadtörténeti kiállítás, haditechnikai park - erre, s még sok érdekességre számíthatnak az érdeklődők.


KORzó
Pannonhalmán

November 10-én (kedden) 17.30-kor veszi kezdetét a Pannonhalmi Főapátság rendezvénysorozata, a Szent Márton év a szent "lábnyomának” elhelyezésével a Kosaras-dombi turistafogadó épület előtt, de a hivatos megnyitóra november 11-én (szerdán) 11.00 órakor kerül sor ünnepi konventmise keretében. A pannonhalmi védőszent ünnepén részt vesz Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Áder János köztársasági elnök is.


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA, HAJDÚ SZILVIA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), VAS BALÁZS
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.