2015.10.08. csütörtök
ARTmás
Farkas-Pap Éva, Farkas Vajk és M. Tóth Judit kiállítása

Farkas-Pap Éva szobrász, Farkas Vajk üvegművész és M. Tóth Judit ötvös közös kiállítása látható a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának Cziráki Lajos Kiállítóterében (Liszt Ferenc u. 42.), amely október 18-ig látható.


eSTéBé
MTI

A természetjárást népszerűsítő, Magyarország túraútvonalait és tájainak szépségét bemutató tematikus nap lesz október 10-én a közmédiában Kékkör címmel. Szombaton a Duna World és a Duna Televízió műsorában a Galyatetőn, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Baján és Debrecen környékén található túrahelyszíneket mutatják be a nézőknek.


eSTéBé
MTI

A Kossuth tér északi oldalán helyreállított egykori szellőzőalagútban nyílt meg október 5-én az Országház Kőtára, amely a Parlament felújításakor az épületről lekerült homlokzatdarabokat és a tér történetét mutatja be a látogatóknak.


eSTéBé
Gyermek rajzpályázat a XV. Győri Könyvszalon alkalmából

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és a Gyermekek Háza rajzpályázatot hirdet a XV. Győri Könyvszalon alkalmából. A „Mesélő házak” című témához kapcsolódó felhívásra bármilyen rajzi vagy festészeti technikával készülhetnek gyerekmunkák, a beadási határidő október 31. péntek 16 óra.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1848. október elején a magyar seregek Jellasics Bécs felé visszavonuló seregét követve elérték a történelmi magyar-osztrák határt, ám egy létszámában még jelentős horvát sereg maradt az ország szívében, Karl Roth és Philipovich tábornokok mintegy 10 ezer fős hadoszlopa.


eSTéBé
Naplófeljegyzések az 1849-es megtorlásról

Piry Cirjék(János) 1810-ben született a Vas megyei Püspökiben. Nagyon fiatalon, 1826-ban lépett be a ferences rendbe, s 1833-ban szentelték pappá. Több állomás után, 1842-től 1852-ig az érsekújvári algimnáziumban tanított. Itt élte meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc felemelő, lelkesítő; aggasztó és elkeserítő pillanatait – és itt vetette papírra az események naplóját „históriai emlékül” az utókor számára. Lássuk, mit írt az események tudósítójaként. Feljegyzéseit az eredeti helyesírás szerint tesszük közzé.


ARTmás
Pál Zoltán szobrászművész Pulzus című alkotásának avatása a Dunakapu téren

Október 5-én a kora délutáni órákban került sor a győri Dunakapu tér új műalkotásának, Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész Pulzus című munkájának ünnepélyes felavatására. Az eseményen Borkai Zsolt polgármester és maga az alkotó mondtak beszédet, a Bronsis Tánciskola növendékei pedig látványos, a Pulzusra szó szerint „reflektáló” zenés-táncos műsort adtak.


ARTmás
Tapintható festmények a Fehér bot napja alkalmából

Tapintható festményekből nyílt kiállítás a Fehér bot napja alkalmából a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A 27 alkotást bemutató tárlat október 11-ig, naponta 9-től 17 óráig díjmentesen látogatható. A rendhagyó kiállítást az október 15-i látássérültek nemzetközi napja alkalmából rendezte meg a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének soproni csoportja és a Pro Kultúra.


eSTéBé
MTI

Fiatal művészek és női alkotók produkciói jelennek meg hangsúlyosabban a Radnóti Színház repertoárján, miután jövő év februárjától Kováts Adél, a társulat vezető művésze veszi át a színház igazgatói posztját.


ARTmás
Interjú Dr. Boka Lászlóval

Szeptember 17-én indult útjára az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat című sorozatának ötödik évada, melynek témája a Propaganda a XX. században. Ezzel, illetve a programsorozat létrejöttével kapcsolatban kérdeztük Dr. Boka Lászlót, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatóját, irodalomtörténészt.


eSTéBé
MTI

Pinot és Kadarka! néven szervez mesterkurzusokkal kiegészítetett sétáló kóstolót a Borjour a két egyre népszerűbb fajtával, a pinot noirral és a kadarkával mélyebben megismerkedni kívánók számára október 3-án szombaton a budapesti Stefánia Palotában.


eSTéBé
MTI

Gyomaendrődön és Budapesten több eseménnyel emlékeznek Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművészre a születésének 90. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévben. Hegedűs D. Géza, a Kállai Ferenc Alapítvány elnöke az emlékév hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a művész erősen kötődött szülőföldjéhez, Gyomaendrődhöz, az emlékezéssorozat is ott kezdődik október 2-án szoborállítással, fotókiállítással és gálaműsorral.


eSTéBé
Interjú Lengyel Tamással

Lengyel Tamás nem unatkozik: láthatjuk Mátyássy Áron rendezésében, a mozikban futó Víkendben, de hamarosan az HBO Aranyélet, valamint az RTL Klub Válótársak című sorozatában is játszani fog. A thriller kapcsán beszélgettünk film és színház közötti különbségekről, elszigeteltségről és arról a bizonyos csillagkapu-effektusról.


ÍRÓkéz
Szeptember 30.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Mesélő kedvéért s a gyermekész pallérozásáért már huszonöt-harminc éves korában „Elek apó”-ként emlegették szerte az országban. Óriási mesekincset hagyott ránk, születése után több mint 150 esztendővel is csorbítatlanok érdemei, mert a népmesék nem egy letűnt világ nyomai, hanem elődeink ránk örökített bölcsességének gyöngyszemei.


eSTéBé
MTI

Egységesíteni kell a tanítható tudást azzal az érzelmi gazdasággal, amelynek fokozására és megóvására a művészet hivatott - mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke "Az élet kincsesháza" - művészeti nevelés, művészettel nevelés a közoktatásban címmel pénteken kezdődött konferencián a Pesti Vigadóban.


ARTmás
Tolnay Imre kiállítása az Esterházy-palotában

Tolnay Imre győri képzőművész Pannon partok című nagyszabású kiállításának megnyitója szeptember 26-án szombaton, hatalmas érdeklődés mellett zajlott a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum földszinti termében.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Magyarország a tragikus Mohácsi csata óta mindig malomkövek között őrlődött, folyamatosan szabadságharcot volt kénytelen vívni, hogy legalább minimális önállósága megmaradjon. A Rákóczi-szabadságharc idején hat csatában küzdött a császári seregek ellen 1703 és 1711 között, ám egyet sem sikerült megnyernie. Önálló magyar haderő a XVII. századtól egészen 1848. szeptember 29-ig nem volt képes nyerni ellenséges fősereg ellen. Ekkor megtörtént a csoda. 


eSTéBé
MTI

Esti múzeumtúra, hatalmas kép alkotása a pop-art eszközeivel és a restaurátori munkát bemutató előadás is része a múzeumok őszi fesztiváljának Balatonfüreden, Veszprémben az indián hagyományokkal ismerkedhetnek az érdeklődők - tájékoztatták csütörtökön az MTI-t a programsorozatot szervező intézmények vezetői.


eSTéBé
A gyárvárosi Jézus Szíve templom

Erről a templomról nagy szeretettel kell megemlékeznünk… s azt hisszük, nem vetjük el a sulykot, amikor azt írjuk, hogy a háború utáni Magyarország egyetlen korszerű épülete” - írta a nagyra becsült művészettörténész, Genton István 1930-ban, az épületet ismertető cikkében. Az 1929-ben felszentelt templom építészkörökben Európa-szerte is figyelmet keltett. 


eSTéBé
Ezen a napon történt

1046. szeptember 24-én az úgynevezett pogánylázadás során mártírhalált halt az itáliai származású Gellért marosvári (későbbi nevén csanádi) püspök. Szent Gellért szerepének megítélése az 1046-os eseményeknél nem megoldott, mivel úgy tűnik, hogy az 1040-es években egyik királyunknak sem volt feltétlen kiszolgálója.


ARTmás
Virág Lajos fotókiállítása

Virág LajosVizuális Barangoló és Fényvadász” 2015. szeptember 11-én Az érzékelt világ című fotókiállításával mutatkozott be nagy számban megjelent közönsége előtt a VOKE Arany János Művelődési Ház Galériájában. A kiállításon Zsoldos Lászlóné fotós is szerepet kapott egy szépen kidolgozott képével.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Egy család, illetve elvonatkoztatva, a család fogalma bizonyos mértékig mindenképpen megköveteli az egységes, közös identitást. Ahol apa, anya, gyerekek (s ha vannak, a további generációk) ugyanahhoz (vagy helyettesítsük be: hasonló) faj(tá)hoz tartoznak, ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanazokat a viselkedési mintákat követik, ugyanolyan érzelem- és kifejezőbázissal rendelkeznek. Meg még ezernyi szociális, társadalmi, pszichológiai és intellektuális jellegzetességeken osztoznak.


ARTmás
Kiállítás a Marcal Étteremben

Nem szakadt meg a hagyománnyá vált bemutatkozás a Marcal Étteremben. Immár másodszor adott helyet a „művészetpártoló” Egyházi család Malancsin Fruzsina fiatal festőművésznek, aki ezúttal Valóság és fantázia című kiállításával kedveskedik. A végtelenül sokrétű, színes alkotónő számos önálló megjelenése között biztosan meghatározó állomás lesz a 2015. szeptember 17-én nyílt tárlat, ahol régi ismerősök, barátok és szépszámú érdeklődő köszöntötte a festőegyéniséget.


ÍRÓkéz

Faludy György 1910. szeptember 22-én született Budapesten, értelmiségi családban. Édesapja vegyész, a felsőfokú ipariskola tanára volt. Tanulmányait a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban végezte. 1928-1930-ban a bécsi, 1930-1931-ben a berlini, 1931-1932-ben a párizsi, végül 1933-1934-ben a grazi egyetemen tanult.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Egyes vélemények szerint 1235. szeptember 21-én indult útnak három társával Julianus barát, hogy megtalálja a keleten maradt magyarokat. Valójában a történészek nem tudnak pontos dátumot mondani, hiszen a fennmaradt két jelentés nem emlékezik meg arról, mikor hagyta el a négy Domonkos-rendi szerzetes Magyarországot, pusztán annyi bizonyos, hogy ez még II. András uralkodása idején, azaz 1235. október 14. előtt történt meg.


eSTéBé
MTI

A magyar modernizmus és Bartók Béla című kiállítás ünnepélyes megnyitójával vette kezdetét szeptember 17-én, csütörtökön este az első brüsszeli Bartók-fesztivál a belga fővárosban található Balassi Intézetben. A zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából, hagyományteremtő szándékkal megrendezett fesztivál október 13-ig tart.


ARTmás
MTI

Október 8. és 11. között rendezik meg az idei Art Market Budapestet a Millenárison, a rendezvény egyik különlegessége a Nyugat-Balkán művészetének bemutatkozása lesz a Guest Balkan vendégprogram keretében – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.


ARTmás
Óvodások nemzetközi képzőművészeti versenye és kiállítása

Az elmúlt tizenöt évben mindenképpen jelentőssé vált – nemcsak helyi szinten – a Csallóközi Színes Ceruzák elnevezésű képzőművészeti verseny és kiállítás, amely 2005 óta immár nemzetközi mértékűvé szélesedett. Máig összesen több, mint 23 280 résztvevő közel 27 500 rajzzal jelentkezett a versenyre, közülük összesen 556 gyermek és három csapat díjakkal térhetett haza.


ÍRÓkéz
Listába szedett könyvajánló

Agatha Christie halála után majd 40 évvel is tarol, ráadásul idén születésének 125. évfordulóját (is) ünnepelhetjük. Köteteit máig folyamatosan keresik, a rajongók alig várják, hogy felbukkanjon egy-egy korábban még le nem fordított darab. Mivel gyakorlatilag minden krimijét kiadták már magyarul, így sajnos (vagy szerencsére) már teljes a kínálat számunkra is.


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2015/2. szám

VIII. évfolyamának második számaként, 2015 nyarán jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat útra kelő, zaklatott szívekkel, elmúlásba hajló érzésekkel, hazáért síró reményekkel versben és prózában beszélő lapszáma. A Kisalföld szűkebb és tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


ÍRÓkéz
A krimiirodalom koronázatlan királynője

Agatha Christie 1890. szeptember 15-én született Torquay városában Agatha Mary Clarissa Miller néven polgári családban. 7 éves korában édesapja betegeskedése és családja anyagi helyzete miatt Dél-Franciaországba költöztek. Itt kezdett el zongorázni tanulni, a zene iránti szeretete aztán egészen élete végéig elkísérte. A dél-franciaországi évek után visszatértek Angliába, de édesapja állapota nem javult, és 1901-ben meghalt.


eSTéBé
Prima Primissima díj 2015.

Immár tizenharmadik alkalommal adják át idén a Prima Primissima díjakat. A díj jelöltjeit sajtótájékoztató keretében jelentette be Dr. Csányi Sándor, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A kiválóságok között idén is olyan művészek, sportolók és a tudományos élet, a népművelés, oktatás és a sajtó képviselői szerepelnek, akik munkásságukkal kiérdemelték a legkiválóbbaknak járó elismerést.


ÍRÓkéz

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség által a megyei könyvtárban szeptember 11-én rendezett irodalmi esten „telt házas” közönség jelenlétében mutatkoztak be az egri Agria folyóirat alkotói közül dr. Ködöböcz Gábor főszerkesztő, valamint Anga Mária és Serfőző Simon főmunkatársak.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Kr.e. 490. szeptember 12-én (valójában fő forrásunk, Hérodotosz nem ad meg napot, de tudjuk, hogy telihold volt, ebből lehet kiszámítani) az Athéntól mintegy 25 km-re északkeletre fekvő Marathón mezején két sereg nézett szembe egymással. A két haderő azonban nem sokban hasonlított egymásra.


ARTmás
Interjú Sándor József Péterrel

Szeptember 10-én és 11-én látható a Forrás Waldorf Általános Iskola és Gimnázium festménykiállítása a Győri Nemzeti Színház előcsarnokában. A tematikus tárlat Cseh Tamás és Pingiczer Csaba előtt tiszteleg. Az esemény kapcsán Sándor József Péter művésztanárral beszélgettünk.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Az Újvilág (azaz Amerika) egyik legnagyobb és legtöbb kérdést felvető civilizációja az Inka Birodalom volt. A korabeli építészeti megoldásokat, a kézműves tárgyakat és a régészeti feltárásokat látva egy rendkívül fejlett és jól szervezett társadalom képe körvonalazódik előttünk.


ÍRÓkéz
MTI

Agatha Christie eddig ismeretlen vagy elfeledett színműveire és drámáira bukkant egy színházi producer különböző archívumokban a krimi királynőjeként emlegetett írónő hagyatékát kutatva. Julius Green, akinek producerként több, mint 250 színdarab és musical fűződik a nevéhez, öt többfelvonásos és öt egyfelvonásos drámát ásott elő. Egy részük létezéséről nem is tudtak, egy részüket rég elfelejtették, és csak alig ismerték.


ÍRÓkéz
Interjú a Kurt Vonnegut-ot fordító Borbás Máriával

A Helikon Kiadó gondozásában folyamatosan jelennek meg Kurt Vonnegut regényei. Az íróról Borbás Máriával beszélgettünk, aki a szerző legtöbb művét ültette át magyar nyelvre. Vonnegut fekete humora és népszerűségének titka mellett szó esett a jó fordító tulajdonságairól, egy könyvkiadó szerkesztőjének munkájáról, valamint a régi művek újrafordításáról is.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1552. szeptember 9-én, pénteken megkezdődik a harc Eger váráért. Ezen a napon egy szegény magyar ember levéllel a kezében jelentkezik Dobó István várkapitánynál. A levelet Kara Ahmed szerdár, az oszmán hadak magyarországi parancsnoka küldte. Ígéretet és fenyegetést is tartalmazott. Ígéretet, hogy ha átadják a várat, minden jóban részesíti az egrieket, meghagyja szabadságjogaikat; valamint fenyegetést, miszerint mind meghalnak, amennyiben az ellenállás mellett döntenek.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Az Observer szerint az idei év legjobban várt regénye David Vann egyszerre könyörtelen és szívbemarkoló, megváltó erejű története. Az Akvárium október 15-től kapható a Tarandus Kiadó kínálatában, melynek szerzőjéről a Guardian egészen szimplán így vélekedett: „Galádul tehetséges és nyughatatlan kortárs íróink egyike.”.


ÍRÓkéz
Szeptember 8.

Az UNESCO 1965. szeptember 8-án, Teheránban tartott világkongresszusa rendelkezett arról, hogy ezt a napot az analfabetizmus elleni küzdelem nemzetközi napjának nyilvánítják. Az ENSZ így definiálta az írástudatlanságot: „egy egyszerű üzenet megírására vagy elolvasására való képtelenség”. De ha belegondolunk, olyan alapvető hiányról van szó, mely az emberi lét minden szintjét érinti.


eSTéBé
447

447 éve, 1568. szeptember 5-én született Tommaso Campanella itáliai filozófus, teológus, asztrológus és költő. Dél-Itáliában, Calabria tartományban látta meg a világot, és mivel családja nagyon szegény volt, a tehetséges gyermek taníttatására csak úgy nyílt lehetőségük, ha belép a dominikánus rendbe.


ARTmás
Elhunyt Farsang Sándor festőművész

Szeretnék olyan színes, szép szavakkal elköszönni tőle, mint amilyeneket a képein látni. Azokat az árnyalatokat azonban ceruza, kréta, festék nélkül, a klaviatúra mellett ülve visszaadni nem lehet. Kénytelen vagyok tehát feketén-fehéren leírni, hogy Farsang Sándor György festőművész, tanár életének 69. évében elhunyt. Búcsúztatójára 2015. szeptember 6-án, vasárnap 15 órakor a pannonhalmi temető ravatalozójában kerül sor.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Civilizációnk, társadalmunk és az emberiség széles értelemben vett krónikájának sok aspektusával lehet szinte „felelősség nélkül” ujjat húzni, mert vagy a bizonyítékokon alapuló tudományágak (gazdaság, történelem, fizika) segítségével, vagy pedig a bennünk gyökeredző morális, esztétikai, biológiai meghatározások vezérelte ésszerűség mentén képesek vagyunk elfogadható ítéletet hozni. Ha mást nem is, amolyan közmegegyezést, hogy stabil lábakra helyeződjön a létünk.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Dávid Ben-Gúrión izraeli miniszterelnök 1951. szeptember 1-jén írta alá a Moszad megalakításáról szóló rendeletet, melynek következtében hivatalosan is létrejött a világ egyik legjelentősebb nemzeti titkosszolgálata, s 64 éve védi a zsidó államot.


ÍRÓkéz

A Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak köszönhetően ősszel Budapesten is néhány napig főszerephez jut a város életében az irodalom. A rendezvényre számos jelentős hazai és külföldi író és vendég érkezik azzal a céllal, hogy változatos programokkal, minél sokoldalúbban mutassák be az irodalom aktuális trendjeit és vélhető tendenciáit.


ÍRÓkéz
MTI

Átadták az idei Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat Charles Bernstein amerikai és Giuseppe Conte olasz költőnek Pécsett augusztus 29-én, szombaton. A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított kitüntetés 50 ezer euróval, oklevéllel és egy Janus Pannonius-szoborral jár.


ÍRÓkéz

A két világháború közötti erdélyi líra kiemelkedő egyénisége, Reményik Sándor 1890. augusztus 30-án született evangélikus családban, Kolozsváron. Őt is evangélikusnak keresztelték, de a református kollégiumban nevelkedett. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen jogi fakultásán végezte, ám szembetegsége miatt ezt nem fejezte be.


ÍRÓkéz

Kilencvenkét éves korában, augusztus 25-én elhunyt Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend elismeréseivel kitüntetett író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, a Rozsdatemető és a Jó estét nyár, jó estét szerelem szerzője – közölte a Vígszínház az MTI-vel.


ARTmás
Interjú B. Tóth László igazgatóval

A magyar rockkultúra legérdekesebb pillanatait és kiemelkedő sztárjait mutatja be az Angyalföld szívében található MagyaRock Hírességek Csarnoka. A 810 négyzetméteren működő múzeumban különleges hangszereket, korabeli fényképeket, lemezeket, tévéket és rádiókat lehet megtekinteni. Az előtérben található interaktív tábla pedig egy gombnyomásra megmutatja, hol, milyen klubokban szórakoztak annak idején a fiatalok, és kik játszottak ott.


ÍRÓkéz
266

266 évvel ezelőtt ezen a napon, augusztus 28-án született Johann Wolfgang von Goethe, a sokoldalú német gondolkodó, aki egyszerre alkotott nagyszerűt a művészet és a tudomány területein. Író, költő, grafikus, művészetteoretikus, természettudós, jogász és politikus egyszemélyben. A német irodalom egyik klasszikusa, a világirodalom egyik legnagyobb költője.


ARTmás
MTI

Példátlan kíváncsiság övezi a brit grafiti-művész, Banksy legújabb projektjét: a Dismaland, vagyis komorpark nevű szarkasztikus létesítmény augusztus 22. szombattól öt hétig várja a vendégeket Angliában, de az érdeklődők rohama miatt a látványosság honlapja már az első nap összeomlott.


eSTéBé
170 éve született Lechner Ödön

Lechner Ödön neve összeforrt az Iparművészeti Múzeummal és a szecesszióval. A múlttal való szakítás igényét felvető stílust ő tovább gondolta, munkáiban vegyítette a magyar és a távol-keleti díszítőelemeket. A 170 éve született Lechnert Ybl Miklós és Steindl Imre mellett a legnagyobb építészként tartják számon.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Patrick Modiano, a 2014-ben irodalmi Nobel-díjat kapott francia író ötödik könyve érkezik a Tarandus Kiadóhoz október közepén. Az immár 30 nyelven olvasható szerző ünnepelt népszerűségnek örvend hazájában, a The New York Times pedig azzal a hízelgő jelzővel illette, hogy „a mai idők Marcel Proust-ja”.


ÍRÓkéz
MTI

Eddig nem látott fényképeken keresztül mutatja be egy londoni kiállítás Agatha Christie valójában meglehetősen kalandkereső életét, amelyet oly elszántan óvott a nyilvánosságtól. A krimi királynőjéről a legtöbbeknek egy írógépe előtt ülő idős nő képe ugrik be. Agatha Christie féltve óvta magánéletét, interjút csak ritkán adott, dedikálásokon pedig végképp nem vett részt.


ARTmás
Az Óbudai Múzeum helytörténeti kiállítása

Az Óbudai Múzeum érdekes és gazdag helytörténeti kiállítása három szakaszra bontja Óbuda rómaiak utáni múltját. Az egyházi és királyi-királynéi központok középkori időszakára, a török uralom utáni újjáépítéstől a múlt század hatvanas éveiben történt szanálásig tartó, virágzó mezővárosi szakaszra, és a szocialista korszak egykaptafás építkezésére, melyben panellakások dzsungele jött létre.


eSTéBé

Teréz anya, ahogyan ma ismerjük, Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született Üsküb (ma Szkpoje) városában 1910. augusztus 26-án egy sikeres albán építési vállalkozó családjában. (Születésének napja vitatott, sok forrás 1910. augusztus 27-ét, a keresztelésének napját adja meg pontos dátumként.)


ÍRÓkéz
A római sztéléktől a 3D-ig

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum három évvel ezelőtt új, információs füzetsorozatot indított. Kicsit szerény az alcím, hiszen az évente két alkalommal megjelenő kiadvány igazán tartalmas olvasnivalókat tesz közzé nemcsak a múzeumról, hanem szűkebb pátriánk múltjáról is. Írásunkban az idei 2-3., összevont számból szemezgetünk kicsit kedvcsináló gyanánt. A kiadvány a kőtárra és a cserépkályha-történeti kiállításra fókuszál.


ÍRÓkéz
Babits Mihály emlékháza Esztergomban

„Kertem az egész táj, hol óriás csiga kétszarvú dómjával e bölcs bazilika” – írta Dal az esztergomi bazilikáról című versében Babits Mihály. A költő és felesége, Tanner Ilona 1924-ben vásárolt nyaralót az esztergomi Előhegyen, ahol aztán tizenhárom nyarat töltöttek együtt, egészen Babits haláláig. A villa 1961 óta emlékhelyként működik, a kiállítás tárgyairól és Babits esztergomi éveiről Prantner Ivett múzeumpedagógust kérdeztük.


eSTéBé
Az ünnep története és jelentése

Egyetlen kiemelt nemzeti pillanatunkban benne rejlik történelmi örökségünk sűrítménye. Különösen igaz ez Augusztus 20-ára, mely az egyik legrégibb és sok változáson átesett magyar ünnep. Államalapító Szent István ünnepe, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja.


ARTmás
A rockzenész bécsi fotókiállítása

A Leica Camera AG és a bécsi OstLicht Fotógaléria augusztus 11-én nyitotta meg a világhírű rocksztár, Lenny Kravitz fotóiból rendezett kiállítást Flash! címen. Az amerikai zeneszerző-énekes-előadó-színész-designer képeiből válogatott tárlat csupán augusztus 22-ig tekinthető meg, viszont a sajtóanyagnak köszönhetően a fotók egy része online látható is marad.


ARTmás
Pocsai Júlia és Lencsés Júlia kiállítása a Marcal étteremben

Már-már hagyománnyá válnak havonta a kiállításmegnyitók Győrben, a Marcal étteremben. A tulajdonos Egyházi család és a Klein házaspár kezdeményezése és szervezése egyre több festő- és fotóművész bemutatkozását teszi lehetővé. A nagy melegben, augusztus 6-án ezúttal két székesfehérvári festőművésznő mutatkozott be alkotásaival.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Jött, látott és megírta. Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete megírta a 2010 és 2013 között szerzett tapasztalatait, élményeit, személyes véleményét, azt is, amit szolgálati ideje alatt nagykövetként nem tehetett meg. A hivatásához kötődő szigorú előírások akkor ezt nem tették lehetővé.


eSTéBé

Először viselhetik magyar települések a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. Iszkaszentgyörgy és Veszprém is olyan színvonalas pályázatot nyújtott be a programra, hogy a zsűri egyhangú döntéssel a cím történetében szintén először, megosztva hirdetett nyertest.


eSTéBé

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden évben augusztus 13-án ünnepeljük a Balkezesek Világnapját. A régi közfelfogás szerint a balkezesség nemcsak hátránynak, hanem bűnnek számított, a balkezeseket megbélyegezték, kirekesztették.


eSTéBé
Szabó Béla képriportja

A vőlegény és menyasszony, Bartók Gertrud és Zsigmond Péter a barokk kort idéző ceremónián több ezer ember előtt fogadott egymásnak örök hűséget augusztus 8-án a 2015-ös Barokk Esküvő látványos és sokrétű programsorozatának egyik – számukra legalábbis mindenképpen – legfontosabb momentumaként.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A 2007-es Man Booker-díj egyik jelöltje volt Tan Twan Eng Esőcsináló című regénye, amely az év vége felé jelenik meg a Tarandus Kiadónál. Az Esti ködök szerzőjének korábbi könyve 1939-ben játszódik Malajziában, s ahogyan a The Philadelphia Inquirer írta: „Aki szerint a regény műfaja hanyatlóban van, annak ezt feltétlenül el kell olvasnia!”.


eSTéBé
MTI

„Köszönet jár mindazoknak, akik a magyarság kultúráját napjainkig őrzik, ápolják és továbbadják, hallatlan nagy szolgálatot téve ezzel az európai és az egyetemes kultúrának is” – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a huszonötödik jászberényi Csángó Fesztivál keretében rendezett Kárpát-Haza Magyar Konferencia első napján, augusztus 4-én.


eSTéBé
MTI

Komoly- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, filmvetítések, könyvbemutatók és író-olvasó találkozók is várják az érdeklődőket az idén tizenegyedik alkalommal megrendezett Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon szeptember 2. és november 7. között az Új Zsinagógában és a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében.


ÍRÓkéz
MTI

Emlékévet hirdetett a 75 éve született Bella István költő tiszteletére Székesfehérvár és Sárkeresztúr önkormányzata, a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Csoportja, valamint a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér megyei tagozata.


ÍRÓkéz
John Green könyve már a filmvásznon

Július 30-án érkezett a magyar mozikba a Papírvárosok című film Nat Wolff és Cara Delevingne főszereplésével. A Papírvárosok John Green azonos című regényét dolgozza fel: akárcsak az amerikai író korábban filmvászonra álmodott young adult-könyvét, a Csillagainkban a hibát, ezt is a GABO Kiadó jelentette meg Magyarországon. A történetről Gázsity Milát, a kötet fordítóját kérdeztük.


ÍRÓkéz

„Büszke magyar vagyok én, keleten nőtt törzsöke fámnak / Nyúgott ég forró kebelem tette hideggé; / Szép s nagy az, ami hevít; szerelemmel tölti be lelkem / Honni szokás és föld, örököm kard s ősi dicsőség.” Kölcsey Ferenc nevéről természetesen mindenkinek a Himnusz jut eszébe, őt tekinthetjük a magyar irodalom politikailag leghaladóbb költőjének.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Lily King (1963-) angol irodalom szakon végzett, jelenleg pedig angolt, valamint kreatív írást oktat több amerikai egyetemen is. A világ leghíresebb antropológusáról írt könyve komoly nemzetközi siker lett, amelyet díjak özönével jutalmaztak: az Eufória (a negyedik regénye) többek között elnyerte a Kirkus-díjat és a New England-könyvdíjat is. Kinget regényei mellett esszéíróként és recenzió-szerzőként is számon tartják (The New York Times, The Washington Post).


ARTmás

A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás a festőművész gazdag életpályáját eleveníti fel archív fotográfiák és festményreprodukciók segítségével. A fényképek a gyermekkortól kezdve egészen Csók idős koráig villantják fel a páratlan életút legfontosabb állomásait. A tárlat augusztus 6-án nyílt meg a balatonfüredi Kisfaludy Galériában.


ARTmás
Rendhagyó tárlatvezetés gróf Széchenyi Krisztiánnal

Augusztus elején 3 napon át igazán rendhagyó tárlatvezetéssel kalandozhattak az érdeklődők a Széchényi Pál – Szerzetes, főpap, hazafi című kiállításon a Magyar Ispita épületében. A tárlaton a nagynevű dinasztia legfiatalabb tagja, gróf Széchenyi Krisztián kalauzolta végig a látogatókat, aki ugyan civilben táncművész, ám roppant büszke az ereiben csordogáló vérvonalra.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Alapvetően nem vagyok elégedett a magyar irodalom utóbbi évtizedeinek alakulásával, igazán tetsző regényt alig-alig olvastam. Régimódi vagyok, szeretem, ha egy regénynek van története, mondanivalója, és ezeket közérthetően adja az olvasó tudtára. A felmagasztalt magyar irodalmárok regényei nem ilyenek többnyire. Nekem Az ötödik pecsét tetszik és a Sorstalanság nem (bár annyira nem pocsék, csak semmi extra); az Odüsszeia igen és az Ulysses nem (ez viszont tényleg olvashatatlan).


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Impozáns és magával ragadó kötettel vezeti be az olvasót a Kossuth Kiadó a szimbólumok világába. A szerző, David Fontana (1934-2010) a Brit Pszichológiai Társaság tagja volt, aki kulturális és lélektani szempontból is vizsgálta az emberiség gazdag jelképtárát, Jung kollektív tudattalanról szóló tanára is alapozva. A Cardiff University pszichológiaprofesszora és a liverpooli John Moores University tanszékvezetője számos, a szimbólumokról, illetve az álmokról szóló könyvet állított össze, munkáit több, mint 25 nyelvre lefordították.


ÍRÓkéz
Gárdonyi Géza 152

Évente több ezer hatodikos veszi kezébe fő művét, az Egri csillagokat, amellyel Gárdonyi Géza kiérdemelte helyét a magyar irodalom klasszikusai között. Élete ezer szállal fonódott össze Egerrel és a várral, nemcsak a regénye kapcsán, hanem mert élete meghatározó részét a városban élte le, s legnagyobb sikereit is itt érte el. Az „egri remete” 152 éve, 1863-ban ezen a napon született.


ÍRÓkéz
J. K. Rowling 50

„Gyermekkönyveken sosem fog pénzt keresni, Jo” – mondta Barry Cunningham, a Bloomsbury Kiadó gyermekrészlegének vezetője, mikor kezet rázott legújabb szerzőjével, J. K. Rowlinggal. Jóslatával alaposan bakot lőtt. A történtek azonban azt mutatják, ha a pénzügyekhez nem is ért igazán, de szimata jó, ha sikerkönyveket keres a kéziratok között.


ÍRÓkéz
Ezen a napon történt

61 évvel ezelőtt ezen a napon, július 29-én jelent meg először Londonban J. R. R. Tolkien oxfordi nyelvészprofesszor regénye, A Gyűrűk Ura, mely kultikus könyvvé vált. Az Egyesült Királyságban a legelőkelőbb helyet érte el a The Big Read elnevezésű felmérésen, a magyar Nagy Könyv akción pedig nyolcadik lett.


eSTéBé

Montágh Imre 1935-ben született Budapesten. Gyerekkorát a Békés megyei Csanádon töltötte, tizenöt éves kora óta saját magát tartotta el. A gimnázium utolsó két osztályát esti tagozaton végezte el, ennek ellenére jelesre érettségizett, majd beiratkozott a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolára. Főiskolai hallgató korában Kanizsai Dezső, a logopédia tanszék akkori vezetője egy logopédiai kísérleti gyermekcsoport vezetésével bízta meg.


eSTéBé
Nagycenk

Már látogatható a 127 millió forintos kormányzati támogatásból megújult, a Széchenyi-örökség részét képező nagycenki Széchenyi Mauzóleum, amely a „Széchenyi faluja – Nagycenk kisléptékű turisztikai attrakciófejlesztése” című projekt keretében valósult meg.


eSTéBé

Nem szeretem, ha grófnőnek neveznek, mivel ennek előnyeit nem akarom élvezni, engem tehát nyugtalanít, ha hallom, hogy így hívnak. Csupán ember, a szó legszebb értelmében, az akarok lenni.” Brunszvik Teréz 1775. július 27-én született Pozsonyban, Brunszvik Antal gróf és Seeberg Anna bárónő első gyermekeként. Császári és királynői keresztanyja után a Mária Terézia nevet kapta.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Meglepően régen olvastam már igazi sci-fit, úgyhogy éppen ideje volt kézbe vennem egyet. Most végre magamévá tettem A Marsit. Persze nem a rég elfeledett Anikót. Andy Weir művére esett a választásom, részben annak köszönhetően, hogy ősszel majd meg akarom nézni a regényből Ridley Scott által rendezett filmet (Matt Damon főszereplésével). Márpedig ez lehetetlen, amíg az ember nem végezte ki a könyvet. Nem és nem, ilyet soha ne csinálj! Első a könyv!


ARTmás
A szecesszió egyik legjelesebb és legmarkánsabb képviselője

Alfons Mucha (1860-1939), a cseh plakátművész-grafikus-festő-illusztrátor a századforduló egyik legvarázslatosabb személyisége volt. Munkássága elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Art Nouveau (új művészet – a Jugendstil szecessziós stílus francia elnevezése) stílussal.


csakMI
2015. szeptember 28. – október 2.

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház közös szervezésében került megrendezésre immár 10. alkalommal a Magyar Népmese Hete a Bezerédj-kastélyban. A Magyar Olvasástársaság 2005-ben hirdette meg, hogy Benedek Elek születésnapja legyen a Magyar Népmese Napja.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 32. rész

Győrben élt és dolgozott az a zseniális órásmester, akinek „technikai csodaszámba menő világóráját” az 1911-es torinói világkiállításon csodálhatta meg a nemzetközi közönség. Mayr Gyula 1847-ben született Győrben, szülei Mayer Benedek János és Pracsinger Teréz voltak. Elemibe és reáliskolába szülővárosában járt, majd 1862-ben Hajnal Ferenc órásmester tanítványa lett.


LÁThallás
Sorozatkritika

Vannak olyan problémák, amelyekről senki sem szeret beszélni, pedig nagyon is kellene. Ezeket az általunk és az idő által szőnyeg alá söpört, napjainkban is létező, lappangó problémák különböző aspektusait ragadja meg szemfüles módon David Simon. Legújabb projektje, a Mutassatok egy hőst! ismét egy rendkívül kényes témát feszeget, de példaértékűen tálalja azt. Szinte a semmiből tört elő, és maradandó sikert aratott, ezzel beírva magát az év és az HBO valaha készült legjobb sorozatai közé.


LÁThallás
MTI

Az erős nőket állítja a központba az október 7-én kezdődő 59. BFI Londoni Filmfesztivál, amelynek nyitófilmje a Meryl Streep főszereplésével forgatott Suffragette című feminista dráma. A brit nők szavazati jogának kivívásáról szóló történelmi film sztárjai, Carey Mulligan, Meryl Streep és Helena Bonham Carter is végigvonulnak este a vörös szőnyegen.


LÁThallás

Elisabeth Steinkellner meséje alapján Markó Róbert írta színpadra Az új nagyi című, gyermekeknek szóló történetet, amely színes és lélegző bábokkal elevenedik meg 2015 októberétől a Vaskakas Bábszínház kulisszái között.


LÁThallás

Ezen a hétvégén, október 9. és 11. között a hárfaművészet nemzetközi nagyságai adnak koncertet a 17. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon a Gödöllői Királyi Kastélyban, az MVM Koncertek keretében. Olyan kiemelkedő művészek szólóestjeit hallhatjuk meg, mint Jana Bouškova, Marie-Pierre Langlamet és Naoko Yoshino.


LÁThallás
Folytatódik a soproni színházi nevelési program

Már próbálják Vlagyimir Zseleznyikov Bocsáss meg, Madárijesztő! című művéből készült tantermi játékot a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató október közepén lesz, a rendező-foglalkozásvezető Németh Ervin dramaturg, drámatanár.


LÁThallás
Interjú Crespo Rodrigóval

„Színházunk egyik fő erőssége, hogy nagyon jól tudunk csapatban dolgozni” – vallja Crespo Rodrigo színész, a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház ismételten megválasztott igazgatója, aki az elmúlt évek tapasztalatairól, jövőbeni terveiről és a teátrum friss premierjeiről is beszámolt.


csakMI
A Hangraforgó együttes Atlantisz harangoz című lemezének bemutatója

Október másodikán a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában a Hangraforgó együttes az idegen beolvasztással szembeszegülő nyelvünkért, kultúránk megőrzéséért való törekvéseket szólaltatta meg zenébe öltöztetett poétai alkotásokban. „Magyar sors a sorsom” – szólt a Reményik Sándor idézet az Atlantisz harangoz című CD vetítéses bemutatóján.


LÁThallás
Interjú a RÉV Színházi és Nevelési Társulattal

Október 11-én, vasárnap délután 16 óra 30-kor játssza legközelebb a RÉV Színházi és Nevelési Társulat a Rómer Házban a Kovács János felnövekedése és bukása 14 stációban elmesélve című „programot”, amely valójában Győr első interaktív színházi előadása nemtől és kortól független nézőknek. Egyelőre „látatlanban”, a társulat tagjaival jártuk körbe a témát.


csakMI
Műrepülő sztárvendég Szabadhegyen

Október 2-án délután került sor a megyei könyvtár József Attila Művelődési Házában a Szabadhegyi Találkozások rendezvénysorozatának következő előadására, ahol ezúttal Besenyei Péter műrepülő világbajnokkal beszélgetett az est házigazdája, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.


LÁThallás
Filmkritika

A film az egyik legjobb orvosság, és ezt nemcsak mint a műfaj elévülhetetlen rajongója írom. Megríkatnak, megnevettetnek, ha kell, megijesztenek, vagy éppen elborzasztanak, de akárhogy is legyen, nem maradunk hatástalanok irányukba. Hazaérkezni egy fáradt nap után, és leülni egy jó film elé felér egy kisebbfajta terápiával. Elmenekülni a hétköznapok valósága elől olyan világokba, melyeket nagy valószínűséggel sohasem élhetünk át, olyan erkölcsi mondandókkal lehetünk gazdagabbak, amilyeneket saját életünkben talán sosem tapasztalhatunk meg, vagy éppen nem akarunk.


csakMI
Szabó Lénárd barlangász előadása a megyei könyvtárban

Hegyek, vadon, sebesen száguldó folyók, meredek sziklafalak, hófödte hegycsúcsok, lezúduló lavina, hatalmas gleccserek, hogy csak néhányat említsünk a természet szépségeiből és veszélyeiből. Szabó Lénárd barlangász október 1-i előadása a megyei könyvtárban feledhetetlen élményt jelentett az érdeklődő természetbarátoknak.


LÁThallás
Premier a Győri Nemzeti Színházban

Mi is kell egy fergeteges színházi estéhez? Egy számos helyzetkomikumot tartalmazó színdarab, egy humorral és jó ízléssel megáldott rendező, valamint tehetséges színészek, akik tudnak, és mernek is komédiázni. Minderre nyílik lehetőség az október 3-i Primadonnák premierjétől a Győri Nemzeti Színházban.


LÁThallás
1 perces filmkritika

„Szikraként zuhanok a lángba… Te vezettél ki az árnyékból. Felemeltél. Értelmet nyert az életem… Oly megnyugtató... a szerelem. Örök béke… A lépcsőkön túl a Csoda várt.” Különös és furcsa film a To the Wonder, pedig amiről szól, az mindannyiunkban benne van – a három térbeli sík keresése, hite, akarata az ember érzékelésen inneni és túli mozgatórugója.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 31. rész

Az 1800-as évek második felétől a győri sajtóban rendszeresen találkozhatunk a gőz- és kádfürdők hirdetéseivel. A Borbíró-Valló féle városépítészeti monográfia szerint az Apáca utcai gőzfürdő középkori eredetű, helyén állt egykor a Szent János lovagrendfürdője. A fürdők használatának népszerűsége ugyan az évszázadok során többször változott, de elmondható, hogy ezeknek tisztasági, de még inkább gyógyászati szerepük volt. (A képen a Gőz- és Kádfürdő Vízgyógyintézet az 1910-es évek elején. A képeslap Komondi Miklós gyűjteményéből való.)


LÁThallás
MTI

Hatvanhét filmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap által először meghirdetett Inkubátor Programra, amelynek célja a pályakezdő rendezők első egész estét mozifilmjeinek támogatása. Az öt kiválasztott filmtervet a gyártás megkezdésétől számított egy, animációs filmterv esetén két éven belül kell megvalósítani.


csakMI
Országos Könyvtári Napok Győrben

Október 5. és 11. között az Országos Könyvtári Napok alkalmából a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér izgalmas, sokszínű programsorozatot szervez. Többek között online vetélkedő, gyermekkoncert, irodalomterápia, slam poetry és tematikus előadások várják az érdeklődőket. A rendezvényekre a belépés díjtalan.


LÁThallás
Interjú

Mindenhol halljuk-látjuk-olvassuk, szép lassan integrálódik nyelvünkbe: slam poetry. De vajon mindenki tudja, pontosan mit jelent? Miben áll eredetisége, vonzereje? Mi sikerének kulcsa? Tudjuk-e, hogy van helyi szószólójuk, közösségük? Van bizony! S most első kézből (vagy inkább szájból) tudhatunk meg mindent, mit tudni érdemes a Slam Poetry Győrről: tőlük!


LÁThallás

Az Űrkutatás világhete alkalmából a BBC Earth tévécsatornán megjelenő új műsorok tökéletes délutáni programként szolgálhatnak a csillagászatot kedvelők számára 2015. október 4. és 10. között. Továbbá premiersorozatok lesznek a The Secret Life of The Sun és a Man on Mars – Mission To The Red Planet. Ezek mellett debütál majd a Wonders Of The Solar System, a Stargazing és a How To Build A Planet is.


LÁThallás
Zeneajánló

Szakcsi Lakatos Béla William Shakespeare Szentivánéji álom című színdarabja alapján írt worldmusicalt a Budapesti Operettszínház felkérésére. Shakespeare 1594 és 1596 között írhatta a musical alapanyagául szolgáló színdarabot, amely napjainkig óriási népszerűségnek örvend.


LÁThallás
Filmkritika

Wes Ball tavalyi, James Dashner azonos című YA (young adult, azaz lényegében ifjúsági regényről beszélünk) regénye alapján készült filmjével ha nem is íratta be saját nevét a közismert direktorok közé, azért a szemfülesebb filmrajongók észrevehették karakterábrázolásra, illetőleg akciórendezésre vonatkozó affinitásait.


LÁThallás
Interjú az Apnoé zenekar készülő lemezéről

A hazai világzenei paletta egyik extravagáns színfoltja, az Apnoé harmadik albuma november végén jelenik meg a Gryllus Kiadó gondozásában, a beszédes „Hegylakó” címmel. A várakozásnak megfelelően odateszik magukat a srácok a fúziós muzsika mindkét pólusának, a nép- és a rockzenének az energiáit is felhasználva.


csakMI
N. Mészáros Júlia előadássorozata a megyei könyvtárban

N. Mészáros Júlia művészettörténész három részből álló előadássorozatát hallgathattuk meg Győr barokk templomairól szeptember 10. és 24. között csütörtökönként a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubjában (Herman Ottó u. 22.). 


LÁThallás
Az Import Impró és a sajtó

Második alkalommal láthatta a szórakozni vágyó nagyérdemű az Import Impró Társulat Nyúz című előadását, mely – mint a cím is tanúsítja – ezúttal az újsághírek világából merít. De csak merít. A témát, az alapot az improvizációhoz. És hogy mi lesz belőle? Tessék megnézni! Érdemes. Október 7-én, este hét órakor a Rómer Házban.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Minden (baráti) társaságban akad egy Barry – ahogyan a történet indít –, aki természetesen nem a kollektíva szeme fénye, sokkal inkább takargatnivaló szégyenfoltja. Olyan elefánt a porcelánboltban típus, szavakkal és tettekkel romboló, destruktív szánalom-utánfutó. Cipeljük magunkkal, mert a barátunk, pedig sokkal több megy el vele a révnél, mint ami bepotyog a vámnál.


LÁThallás
MTI

Egy korábbi sikerdarab, Az égigérő fa felújított előadásával kezdi az évadot a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, amely nemcsak a vasi megyeszékhelyen, de a kistelepüléseken is aktívan jelen van. Az induló évadban a Weöres Sándor Színházzal is együttműködnek, húsz éves születésnapjukat ünneplik, és kiállításokat is szerveznek – mondta el Kovács Géza, a társulat igazgatója az évadról tartott sajtótájékoztatón.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 30. rész

1971. augusztus 19-én grandiózus ünnepségen avatták fel a megyei jogú várossá nyilvánított Győr új városközpontját és vele együtt Mikus Sándor szobrász bronzból készült „700 éves Győr emlékmű” című, szökőkúttal kombinált domborművét. Győr ugyanis 1271-ben kapott városi kiváltságokat V. István királytól, amely akkor hozzájárult a település gazdasági és kulturális fejlődéséhez.


LÁThallás
Interjú Szűcs Gáborral

Szeptember 19-én mutatta be a tatabányai Jászai Mari Színház, Népszínház a Godspell című musicalt, amely Jézus és Júdás kapcsolatát dolgozza fel az amerikai istentiszteletekről ismerős zenei stílusban. A darabról a rendezőt, Szűcs Gábort kérdeztük, aki beavatott minket a mű tengerentúli és hazai történetébe is.


LÁThallás

Világhírű rendező, Stefano Poda állítja színpadra Verdi Otellóját, az Operaház első nagytermi premierjét az évadban. Az Erkelben ismét magyarországi bemutatót tartanak: a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben kerül színre Wagner A szerelmi tilalom című vígoperája, a Gördülő Opera sorozat pedig első ízben Szegeden viszi közönség elé a Figaro 2.0 című előadást.


LÁThallás
Filmkritika

Újra és újra felbukkan egy film, amely a nézők elé tárja az alkotók vízióját az emberiség jövőjéről. A látványos mozik mondanivalóját gyakran egyetlen mondatban össze lehet foglalni. Ez igaz az Elysium című 2013-as Neill Blomkamp filmre is, mely a menekülthullám kapcsán nagyon aktuális társadalmi igazságosság kérdését feszegeti, sajnos a felszínen maradva.


LÁThallás
Hörcher Gábor: Drifter

Az Európai Filmakadémia (EFA) nyilvánosságra hozta a legjobb dokumentumfilm kategóriában nevezett filmek listáját: Hörcher Gábor Drifter című alkotása indul az Európai Filmdíjért. Magyar dokumentumfilm legutóbb 1989-ben szerepelt az Európai Filmdíjak versenyében.


LÁThallás
Önkéntesként a kórustalálkozón

Korzó rovatunkban nyáron hétről hétre fesztiválok tucatjait ajánlottuk olvasóinknak. Gasztronómia, zene, történelem, hagyományőrzés, s ki tudja, mi minden ad alkalmat egy-egy nagyrendezvény megszervezéséhez. Ezek közül messze kiragyogott a pécsi, Europa Cantat (EC) címet viselő nemzetközi kórustalálkozó.


LÁThallás
MTI

Az Örkény István Színház e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című, Mohácsi János rendezte produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi díjátadóján a Trafó – Kortárs Művészetek Házában, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.


LÁThallás

A balkáni zenét játszó Boban & Marko Markovic Orkestar koncertjével ért véget az idei előadások sora, szeptember 12-én. A Barlangszínházban bemutatott produkciókat közel 11.000-en nézték meg, a látogatottság így eléri a 80%-t. Ám nem lehet csupán egyet kiemelni a 2015-ös évad legnépszerűbb előadásai közül, hiszen 13 teltházas produkcióval zárt a szezon.


LÁThallás
Nagy sikerű nyílt nap és színházi találkozó Sopronban

Nagy sikerű nyílt napot tartott a Soproni Petőfi Színház a szeptember 19-20-i hétvégén, a III. Teátrumi Színzön című színházi találkozóval egybekötött kétnapos eseménysorozatot megközelítőleg kétezren nézték meg. A magyar dráma napja alkalmából életre hívott hagyományos rendezvényen a legnépszerűbb program a kulisszajárás és a jelmeztár-látogatás volt, szombaton hatszázan vettek részt ezen.


LÁThallás
Ezen a napon történt

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amit 1946 őszén rendeztek meg először, az évtizedek során a világ legjelentősebb filmes seregszemléi közé emelkedett. Hírneve a filmek művészi kvalitásának, illetve eladhatóságának egyensúlyán alapszik. A benevezett filmek mindig a világ élenjáró rendezőinek legújabb alkotásaiból adnak válogatást, s az itt megszerzett díjak komoly szakmai elismerést jelentenek. Olyan neves rendezők köszönhetik első nemzetközi sikerüket a filmfesztiválnak, mint François Truffaut, Jim Jarmusch vagy Steven Soderbergh.


LÁThallás
Premier a Győri Nemzeti Színházban

A Vill-Korr Sulibérlet első előadásának bemutatójaként láthatja a közönség Az ember komédiája című darabot a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében. A Kszel Attila tollából és rendezésében színpadra került „formabontó mai mese” gyerekeknek, tinédzsereknek, felnőtteknek vagy egész egyszerűen mindenkinek szól. A történet könnyen összefoglalható, a mondanivaló viszont elgondolkodtató, mindezt pedig érdekesen ötvözve mai helyszínekkel, élethelyzetekkel, zenei aláfestéssel.


LÁThallás
1 perces filmkritika

A tengerentúlon (vagyis hazájában) eléggé dicsérik a Mud-ot, kisebb-közepesebb fesztiválokon hasít, kritikai sikereket arat, sőt, 2012-ben még a Cannes-i Filmfesztivál Palme d’Or díjára is jelölték. Mindez valahol meglepő, valahol nem. Jeff Nichols 8 év alatt 4 filmet írt és rendezett meg, a múltbéli háromnak bőven 7 fölött van az átlaga az IMDB-n (a negyedik 2015-ben érkezik). Hm. Sikertörténet?


LÁThallás
A szombathelyi Weöres Sándor Színház éves színész kitüntetése

A szombathelyi Weöres Sándor Színházat támogató Opel Szentgotthárd Kft. 2013-ban alapította meg az Opel különdíjat: a kitüntetést évente egy színész kaphatja meg. Arról, hogy kié legyen az elismerés a 2014/2015-ös évadban végzett munkájáért, online szavazás dönt.


HELYBENjárás

A Tatabányán élt és működött, Cremonában, a hegedűkészítők városában tanult, és a legnívósabb nemzetközi versenyeken rangos elismeréseket szerzett híres magyar hegedűkészítő, Kónya István (1919-1999) Aranykoszorús mester emléke és az immár három generációt számláló hegedűkészítő-dinasztia előtt tisztelegve egyik fia és unokája, id. Kónya Lajos és ifj. Kónya Lajos hegedűkészítő mesterek 2015-ben díjat alapítottak.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 29. rész

Nádorvárosban a Malom liget őrzi nevében az egykori Back-féle gőzhengermalom emlékét. Ezen a területen, a Hosszú utcában készült el az az épületegyüttes, amely az 1910-es évek elején már a Dunántúl legnagyobb teljesítményű malma volt. (Győr vármegyében, a 19. század hetvenes éveiben 241 vízimalom, 43 száraz malom és 4 szélmalom működött.)


LÁThallás
Filmkritika

Az első jelenet finoman előrevetíti a Víkend egyik fő alapvetését: sose az az áldozat, akit elsőnek gondolsz, és sose az a vadász, aki a legnyilvánvalóbb opció lenne. Ezzel finoman azt is előrejelzi a film, hogy mi lesz a saját veszte, és miként sétál bele a saját csapdájába Mátyássy Áron. Igazi, fordulatos thrillert akart készíteni, amely magyar, és amelynek láttán bizalmat szavazhatunk a hazai műfajfilmeknek. Sikerült is, meg nem is.


LÁThallás
MTI

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Közellenség című produkciója nyerte el a legjobb előadás díját a Vidéki Színházak Fesztiválján; az elismerést Sztarenki Pál rendező vette át kedden a Thália Színházban.


LÁThallás
Filmkritika

Judd Apatow filmográfiájának nagy részét olyan karakterek bemutatásával töltötte, akik beleragadtak egy bizonyos életvitelbe, mely vagy károsnak bizonyul személyiségfejlődésükre nézve, vagy már réges-rég ki kellett volna nőniük azt. Ezek a karakterek általában férfiak (éretlen férfiak, mégpedig), az életükben bekövetkező fordulópont, amelynek következtében átértékelik saját személyiségjegyeiket, nagy általánosságban a női nem közbenjárulásának köszönhető.


LÁThallás
MTI

Megkezdődött az évad a Nemzeti Színházban, ahol szeptemberben két bemutatóval, a Színházak éjszakáján nyílt nappal és koncerttel várják a közönséget. Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy már szeptember elején elindult az évad, sikerrel játszották Királyhelmecen a Vitéz lélek, Budapesten pedig a Zoltán újratemetve című darabot.


LÁThallás
Filmkritika

A Suite Française a II. világháború idején játszódik, ám ez kevésbé fontos: Saul Dibb (A hercegnő) filmje a konkrét történelmi események helyett inkább a háború mint olyan, kicsiny közösségre gyakorolt hatását vizsgálja. Vagy ha pontosabbak akarunk lenni, akkor egy fiatal özvegy és egy náci tiszt csendes, ki nem mondott fájdalmakkal és fojtott szenvedéllyel telített kapcsolatát veszi górcső alá. Az említett kicsiny közösség pedig már csak hab a tortán.


LÁThallás
Filmkritika

Hogy mi késztethet valakit arra, hogy több ezer méter magasságokba másszon, ahol a fizikai állóképessége határait feszegeti, az a legtöbb ember számára elképzelhetetlen. Általában felkelünk, megreggelizünk, elvisszük a gyereket oviba/iskolába, egész napos verkli, majd haza (a csemetéről lehetőleg nem megfeledkezve), háztartás, lefekvés, majd másnap kezdődik az egész elölről.


LÁThallás

Napjainkban számos, szinte már-már elfeledett barokk és klasszicista zeneszerző majdnem teljesen feledésbe merült remekművét fedezik fel újra és újra. A legszebb és legvirtuózabb áriákat és kettősöket olykor-olykor még a teljes operafelvételek előtt megjelentetik. A régizene világában otthonosan mozgó két operaénekesnő, a német szoprán Simone Kermes és az amerikai mezzoszoprán Vivica Genaux különleges programot állított össze Rival Queens címmel 2014-ben megjelent albumukon. Az album címével arra a rivalizálásra utalnak, amely tetőpontjára 1727-ben hágott egy óriási színházi botránnyal.


LÁThallás
1 perces filmkritika

„Talán egyszer mind 42-esek leszünk, és nem lesznek különbségek.” A film legszebb mondata, ahogyan fehér játékostársa a rasszista közönséggel körbevett baseball-pálya közepén, átölelvén a fekete Jackie Robinson-t, tanúbizonyságot tesz arról, hogy igenis változhatnak a dolgok. Köszönöm – mondja Jackie-nek, a néző pedig magában motyog hálát, hogy 1947 már jó messze esik mögöttünk.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 28. rész

A folyók jóvoltából a szabad fürdőzés évszázadokon át adott volt a győriek számára. Már a római és a török időkben valószínűsítik a város területén a zárt fürdők működését is. Az első világháború után jelentkezett nagyobb igény egy valódi medencés fürdő megépítésére, mivel 1918 után Győrben fellendült a sportélet, evezősök, úszók készültek országos versenyekre.


LÁThallás
Győri Nemzeti Színház

Ünnepélyes keretek között szeptember 9-én, szerdán 14 órakor nyitotta meg az új évadot Forgács Péter igazgató a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán. A társulati ülésen jelen volt Rózsavölgyi László, a Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke, Szombati-Serfőző Eszter, a Városmarketing, Kulturális és Sport Főosztály főosztályvezetője és Radnóti Ákos alpolgármester, aki rövid köszöntővel üdvözölte a színház dolgozóit, melyben reményét fejezte ki, hogy ebben az évben az eddigieknél is több fiatal kap majd kedvet az intézmény rendszeres látogatásához.


LÁThallás

Több, mint egy éve telt házas előadásokkal fut a Margit körúti Átrium Film-Színház és a Kultúrbrigád közös produkciója, Az Őrült Nők Ketrece, amely augusztus 30-ától eresztette újra szabadjára a madárkákat. A sikerpárost alkotó rendező, Alföldi Róbert és főszereplő Stohl András mellett a tánckar legsokoldalúbb egyénisége, Kerekes Kristóf enged betekintést a kulisszák mögé.


LÁThallás
Gypsy musical

Több ismert hazai alkotó-, és előadóművész komoly előkészítő munkája nyomán megszületett az első magyar gypsy musical, a Somnakaj, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2014 áprilisában a Művészetek Palotája. A produkciót szeptember 11-én pénteken, 19 órakor a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán tekinthetik meg az érdeklődők.


LÁThallás

Blaha Lujza, eredeti nevén Reindl Lujza 1850. szeptember 8-án született Rimaszombaton. Édesapja huszártisztként harcolt a szabadságharc idején, majd Várai néven vándorszínésznek állt (1856-ban kolerajárványban elhunyt). Édesanyja, Ponti Aloiza szintén színésznő volt.


LÁThallás
Újabb elismerés a Weöres Sándor Színháznak

Szeptember 4-én adták át a Városmajori Színházi Szemle díjait: a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Bajomi Nagy György vehette át a Vitéz Mihály című produkcióban nyújtott alakításáért. Az előadás Székely Csaba komikus történelmi tragikomédiája, rendezte Béres Attila.


csakMI
A Hangraforgó együttes szeptemberi fellépése

Én is nyitok arany torkot” – ezt a címet adta szeptemberi műsorának a Hangraforgó együttes 4-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában. A Hangraforgó klub évadnyitó koncertje Nagy László szellemében zajlott a Live Coals együttes vendégeskedésével.


csakMI
Kis-Ázsiától a Kisalföld szívéig

Török világ Győrött címmel tartott vetítéses előadást Orbánné Dr. Horváth Márta szeptember 3-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában. A korábban tanárként és a győri városi könyvtár igazgatójaként tevékenykedő helytörténész-kutató fellépését széleskörű érdeklődés fogadta.


LÁThallás
A Figaro házasságában nyújtott alakításáért

A Budapesti Nyári Fesztivál záró eseményeként szeptember 4-én átadták az immár harmadik alkalommal, 2015. június 18. és július 4. között megrendezett Városmajori Színházi Szemle díjait. Csankó Zoltánt a Figaro házassága című Beaumarchais darabban nyújtott alakításáért, Almaviva gróf megformálásáért díjazták.


LÁThallás
Új épület, új termek, új színpadok, új színházi és művészeti lehetőségek

Szeptember első napján tartotta évadnyitó társulati ülését a Vaskakas Bábszínház. Az igazgató Kocsis Rozi megvalósult álomnak tartja, hogy a 2015/16-os évadot az új helyen, a volt BBMMK épületében (Győr, Czuczor Gergely u. 17.) kezdheti a társulat. A nyári költözés munkálatai ugyan még tartanak, de a számtalan, új helyszín adta lehetőség jóval gazdagabb és színesebb színházi élményt kínál idénre.


LÁThallás

A Carmennel nyitott szeptember 4-én, majd az évad első premierjeként világhírű musicalt visz színpadra az Erkel Színház. Novák Péter rendezésében, Miklósa Erikával és Boncsér Gergellyel a főszerepben, monumentális díszletekkel mutatják be Leonard Bernstein West Side Story című nagysikerű produkcióját szeptember 11-én.


LÁThallás
Filmkritika

Habár az előzetes nagyjából az egész filmet elmeséli, én azért mégis felvázolnám azt az elég kevéske kis cselekményt: Ricki (Meryl Streep) egy vagány, fiatalkorán bőven túllépő hölgy, aki egész életében élt-halt a rock zenéért, ám olyannyira előtérbe helyezte saját bandáját, hogy a családjára, köztük három gyermekére eleinte minimális, majd végül semmi időt nem fordított, így válás lett a dologból. Egy családi tragédia aztán rákényszeríti arra, amiben eddig nem jeleskedett: anyának kell lennie. Ez pedig jobban sikerül neki, mint azt előre gondolnánk…


LÁThallás
MTI

Tíz bemutatót tervez az új évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház, melynek társulatában is vannak változások – mondta el az MTI-nek az évadnyitó társulati ülés után Jordán Tamás, a teátrum igazgatója.


LÁThallás
MTI

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét is felvette az Európai Filmakadémia (EFA) vezetősége arra a tíz filmet tartalmazó listára, amelyek közül a közönség internetes szavazás alapján döntheti el, ki kapja a People’s Choice Award elnevezésű közönségdíjat.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Bébi. Mert mindig minden a nők körül forog. Ez a három srác a Hasta la vistával pedig pont annak int búcsút, amelynek száműztével végre elhárul a gyengébbik (és szebbik) nem felé törekvésük. Akaratot és eltökéltséget állítanak szembe a majdhogynem lehetetlennel, mert a mi társadalmunk utazik arra, hogy a nehézségeket és „abnormalitásokat” egyúttal lehetetlennek címkézze. Fel. Le. Körül.


LÁThallás
Vastag Tamás és Szolnoki Tibor a soproni színpadon

Megkezdték az olvasópróbáit Várkonyi Mátyás-Béres Attila A bábjátékos című rockoperájának a Soproni Petőfi Színházban. Az Andersen-elbeszélés ihlette darab főszerepeiben többek között Vastag Tamás és Szolnoki Tibor látható, a rendező Katona Imre, a bemutató január 9-én lesz.


csakMI
Csenár Imre előadása a megyei könyvtárban

Szeptember 2-án, szerdán Csenár Imre, a Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, nyugdíjas mérnök és neves amatőrfilmes mesélt nagyapja első világháborús részvételéről, családjáról, életéről a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában tartott előadásán.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 27. rész

1877. július 11-én megalakult a Némai Kávéházban (az akkori Megyeház utca 433. alatt) a csónakázó egylet elődjének tekintendő Regatta Club. A Győri Csónakázó Egylet megalakulásáról a Győri Közlöny 1877. augusztus 5-én megjelent számában olvashatunk.


LÁThallás
Interjú Répás Ágnessel

A Puskin, a Toldi, a Tabán és a Művész Mozi különleges színfoltjai Budapestnek, és igazi filmszínházi hangulatot kínálnak az ötödik művészeti ág remekei mellé. „Valamennyi intézményünknek jól behatárolható törzsközönsége van, ismerjük az ízlésüket, igyekszünk kedvükben járni” – fogalmazott Répás Ágnes, a Budapest Film Zrt. kommunikációs vezetője, aki bemutatta nekünk az artmozi-hálózatot.


LÁThallás
Sztárszereplőkkel ünnepelnek

Magyar évaddal tisztelegnek az önálló teátrum megalapításának 25 éves jubileuma előtt a Soproni Petőfi Színházban – jelentette be Pataki András, az intézmény igazgatója az évadnyitó társulati ülésen. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése ugyanis 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat.


LÁThallás
Tévésorozatok – 18. rész

És ez a háború valóban olyan lett – mivel még mindig tart, és tartani is fog sokáig –, amilyet még senki nem látott. Épp, ahogyan George W. Bush amerikai elnök megjósolta 2011 szeptembere után. A Homeland – A belső ellenség című politikai thriller tévésorozatáról írott első részben szó esett Carrie Mathison CIA-ügynök világának „képes” kialakulásáról, viszont lássuk konkrétan, hogyan jutott el a történet hazaárulástól szerelemig, pszichés átfordítástól valódi önfeladásig, globális behatástól belső késztetésekig.


LÁThallás
Színdarab Bergman klasszikusából

Megtartották az olvasópróbáját Ingmar Bergman Őszi szonáta című filmforgatókönyvéből készült színpadi játéknak a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Pataki András, a teátrum igazgatója, a szerepeket Farkas Ibolya, Molnár Anikó, Vukosavljev Iván és Diószegi Imola játsszák, a bemutató október 17-én lesz.


LÁThallás
Egy őszinte hazudozó

Most múlt 58 éves. Nem kerek a forduló, de – őszintén szólva – nincs szükség (neki meg pláne) apropóra ahhoz, hogy beszéljünk róla. Egy 2008-as Telegraph lista szerint a 44. legerőteljesebb (be)hatással bíró brit kulturális személy. Komikus, színész, író, előadó. Aktivista, egyetemi rektor, díszpolgár, patrónus. Meg ahogyan ő jellemzi lakonikusan magát: „Meleg vagyok. Zsidó vagyok.”. Minden tekintetben elképesztő személyiség. Már 58 éve(s).


LÁThallás

Augusztus 29-én, szombaton este a Baross út végén már csak lépésben lehetett továbbmenni a Dunakapu tér felé. A borfesztiválnak is köszönhetően a tér már 8 órakor is tömve volt piknikező, borozgató emberekkel, s a nyárzáró Saragossa Band koncertje előtt fél órával zsúfolásig megtelt a színpad előtti rész is.


LÁThallás
Zeneajánló

251 évvel ezelőtt, 1764-ben hunyt el a francia barokk zeneirodalom egyik legnagyobb alakja, Jean-Philippe Rameau, aki 50 éves koráig elsősorban billentyűs hangszerekre írt zeneműveiről és zenetudományi értekezéseiről volt ismert. Az 1720-as évek végén már több színpadi kísérőzenét is készített, azonban 1727-től kezdve legfőbb vágya az operakomponálás volt.


LÁThallás
Filmkritika

A Griswold család – és különösen annak hebehurgya családfője, Clark – megkerülhetetlen karakterei a családi filmeknek és a road movie-knak egyaránt. Pedig a John Hughes (Reszkessetek, betörők!) teremtette figurák lényegében a „minden elromlik, ami csak elromolhat” elvét követték a családi – majd európai, karácsonyi és már a hattyúdalnak tekinthető vegasi – kiruccanás során, melyben a temérdek ismerős szituációt karikírozták ki, ezzel is még több azonosulási pontot adva a nézőknek.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Ez de durva! Jól tudjuk, hogy háború idején az erkölcs, a szükségletek és az érdekek egészen más dimenzióba taszítják a humánumot, és mindezeket a tetteket és attitűdöket a háborús viszonyokon kívül lehetetlen értelmezni. Nem szabad értelmezni. Amolyan „ami a háborúban történt, az a háborúban is marad”, ezt követően az ember „normális” viselkedésre vált – természetesen maradandó pszichés hulladékkal az elméjében és a lelkében.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 26. rész

Az első menetrend szerint közlekedő postajáratokat a 16. században magánszemélyek szervezték meg. 1722-ben a posta állami kézbe került, s ezzel kiépült a mai értelemben vett postaszolgálat. A delizsánsz (lófogatú postakocsi) járat meghatározott menetrend és útvonal szerint közlekedett, személyeket és csomagokat szállított. 


LÁThallás

2015. augusztus 24-én új színházi előadássorozat indult útjára a karneválszínház helyszínéül szolgáló szombathelyi megyeháza udvarán. A 2015-2016-os színházi évad végéig tart a Budapesti Operettszínház és a szombathelyi Weöres Sándor Színház közös előadásfolyama, amelynek keretein belül házigazdaként Jordán Tamás, a szombathelyi teátrum igazgatója beszélget az operettszínház vezető színészeivel életük, pályafutásuk egy-egy jelentős állomásáról, a színpadon átélt komikus helyzetekről, valamint különböző színházi kulisszatitkokról.


LÁThallás

Napjaink egyik legrangosabb hazai operaeseményét, a Plácido Domingo’s Operalia világverseny díjazottjai számára rendezett VOICES OF 2015 koncertet immár hagyományosan elsőként Győrben, a Széchenyi téren rendezték meg augusztus 22-én este 8 órakor.


LÁThallás
Tévésorozatok – 17. rész

„Ez a háború nem olyan lesz, mint a tíz évvel ezelőtti iraki háború volt. Nem lesz mindent elsöprő siker és gyors befejezés… Az amerikaiaknak nem egy csatára, hanem hosszú hadjáratra kell számítaniuk, olyanra, amilyet még senki sem látott” – mondta George W. Bush elnök nem sokkal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. A The Department of Homeland Security intézménye ekkortól datálható, az USA terrorizmusellenes háborúja részletesen megfogalmazódott, s hogy tulajdonképpen hogyan nézhet ki ez a harc a valóságban, arra pedig a Homeland – A belső ellenség című tévésorozat szakosodott.


LÁThallás
Újra találkozott a magyar és az orosz balett

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Petőfi Színház és az oroszországi Szaranszkban található Jausev Állami Zenés Színház a leghűségesebb városban. A partnerség többek között vendégszereplések szervezéséről, koreográfusok, balettmesterek és rendezők kölcsönös cseréjéről, koprodukciók létrehozásáról szól.


LÁThallás
MTI

Kettős magyar sikerrel zárult a Szarajevói Filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta – közölte a Magyar Filmunió az MTI-vel.


LÁThallás
MTI

Nyolc helyszínen, tizenegy kategóriában, nyolcvannégy alkotás, köztük a Liza, a rókatündér című magyar vígjáték, továbbá Zsigmond Dezső Gyékénykoporsó és Sipos József Az elveszett európai című dokumentumfilmek is szerepelnek az augusztus 24-én kezdődő 9. Vukovári Filmfesztivál (VFF) programjában.


LÁThallás
Interjú Kálid Artúrral

Nyári beszélgetés Kálid Artúrral tengerről, kertről, gyerekekről, színészetről és a Pesti Magyar Színház közelgő premierjéről. Októberben érkezik a színházba Arnold Wesker A konyha című színműve, melynek próbaidőszaka már a nyári szünet előtt elkezdődött.


KORzó
A Monostori Erődben

A Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány és a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség II. világháborús hadijátékot tart október 17-18-án a komáromi Monostori Erődben a háború lezárásának 70. évfordulója alkalmából. 


KORzó
A Leier City Centerben

II. Kézimunka Kiállítás, Verseny és Vásár várja az érdeklődőket sok-sok érdekességgel és különlegességgel október 8 – 11-ig napota 9.00 – 19.00 óra között a Leier City Center Irodaházban (Hunyadi u. 14.).


KORzó
Mellszobrok Fekete Istvánnak és Móra Ferencnek

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Fekete Istvánnak és Móra Ferencnek, az ifjúsági irodalom két kimagasló alakjának emlékére mellszonrokat állítított a Batthyány téren, melyeknek felavatására október 15-én (csütörtökön) 11 órakor kerül sor.


KORzó
Rómer Ház, Győr

Október 18-án (vasárnap) 19 órakor a Rómer Házban (Győr, Teleki László u. 21.) Impoetry - „Mert az életet sem felvételről nézed!”. Végy két GyőrSlammert, két Bencét, a Bárányt és a Gallót, fűszerezd meg őket néhány slammel, tégy hozzájuk jó pár imprós játszót és egy játékvezetőt és már is kész, a szövegelési zavar!


KORzó
Jordán Tamás est

Stand up – másképp. Október 18-án (vasárnap) A Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos u. 24.)Széllel szembe címmel Jordán Tamás estjét láthatják „Sok bajom van a stand up műfajjal. Alig-alig van jó, a többsége komoly szenvedést okoz. Ezt még el is lehetne viselni.  


KORzó
Koncert a Széchenyi István Egyetem Hangversenyteremben

Október 18-án (vasárnap) 15 órakor a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében (Győr, Kossuth L. u. 5., volt Zsinagóga), az Orosz-Magyar Egyesület szervezésében lép fel a Duo Fortecello zongora-cselló páros. A lengyel származású csellista Anna Hamayon és a spanyol-francia gyökerekkel rendelkező Philippe Argenty zongoraművész koncertjét hallgathatják meg a volt Zsinagógába érkezők.  


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Október 17-én (szombaton) 21.30-kor a Crowstand ad koncertet a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron,Csengery utca 30-32.). A hetvenes évek hard rock zenéjének színe -java egy soproni zenekar tolmácsolásában. A műfaj kedvelőinek ott a helyük!


KORzó
Shop-Stop, Kapuvár

Nem a „hegyen túl”, hanem a Hanság szívében, Kapuváron koncertezik hamarosan a népszerű csapat, az Intim Torna Illegal. Október 17-én (szombaton) a Shop-Stopban (Kapuvár, Fő tér 3.) lépnek fel. A koncert 21 órakor kezdődik. Már több mint háromszázan jelezték, hogy ott lesznek.


KORzó
Tematikus nap a Mobilisben

Október 17-én (szombaton) 10-18 óra között kerül sor a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban (Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.) a Robotok világa című tematikus év októberi közönségrendezvényére. A program középpontjában napjaink modern robottechnológiájának matematikai alapjai állnak.  


KORzó
Audi Aréna, Győr

Október 17-én (szombaton) az Audi Arénában (Győr, Tóth László u.) az István, a királyt, a Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült, immár klasszikussá vált rockopera élőzenekaros, koncertszínházi változatát láthatják. Két előadásra kerül sor: 16 órakor és 20 órakor. Rendező: Novák Péter.


KORzó
Bahnhof, Győr

Október 17-én (szombaton) 22 órakor Bahnhof Győr Lapos Tanszéken (Győr, Aranypart Szabadstrand I.) kerül sor a Bloose Broavaz kiadó fergeteges bulijára, a BlooseStock Festre. Az éjszaka folyamán fellépnek a kiadóhoz kapcsolható csapatok és vendégek is. Beugró: 1500 Ft.


KORzó
Jubileumi koncert a Bridge-ben

"A szemedbe nézek és látom a szenvedélyt / Újra és újra átélem a múltam" (Vadak földje lemez). Október 17-én (szombaton) 20 órakor a Bridge-ben (Győr, Kálóczy tér 6.) az Obstruction 20 éves jubileumi koncertjére kerül sor. A győri alapítású heavy metal csapat négy év szünet után áll össze ismét, hogy muzsikáljon.  


KORzó
Bányavirág

Október 17-én (szombaton) 18 órakor az Újvárosi Művelődési Házban (Győr, Liget u. 55.) folytatódik az Újvárosi esték programsorozat. Az érdeklődők Székely Csaba Bányavirág című drámáját láthatják a Komáromi Jókai Színház előadásában. Rendező Keszég László.


KORzó
Lázár Kati Jászai Mari estje

Október 17-én (szombaton) a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos u. 24.) Lázár Kati Kripli Mari című estjét láthatják. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Magyarország kiváló művésze címet elnyerő színész és rendező, Lázár Kati legújabb szerepében Jászai Mariként, más néven Kripli Mariként tűnik fel.


KORzó
Greguss László Géza fotókiállítása az egyetemen

Greguss László Géza Ezt láttam a nagyvilágban (tájak és emberek) című kiállítását nyitja meg dr. Alexay Zoltán ny. egyetemi oktató, természetfotós október 7-én (szerdán) 17 órakor a Széchenyi István Egyetem Fotógalériájában, az „E” épület közösségi terében. 


KORzó
2015

Október 10. és 11. között már 12. alkalommal rendezik meg az Ágfalvi Gesztenyefesztivált (Ágfalva, Magyar u. 25.). Gesztenye Marci játszóház, körhinta, bábelőadás, állatsimogatás, lovas hintózás és lovagoltatás várja a gyermekeket.


KORzó
József Attila Művelődési Ház, Győr

Október 16-án (pénteken) 17 órai kezdettel a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra park 1.) Megyei Harmonikás Találkozóra kerül sor. A több éves hagyománnyal bíró rendezvényen a hangszer kedvelői a Kisalföld legismertebb előadóit hallhatják.  


KORzó
Művelődési Központ, Csorna

Október 16-án (pénteken) 17 órakor a Városi Művelődési Központban nyílik meg Farkas Diána üvegtervező, MOME mester hallgató első önálló kiállítása. A kiállítást Szilágyi-Jéger Teréz nyitja meg. A műveket október 28-ig, a művelődési ház nyitva tartási idejében tekinthetik meg.


KORzó
A közösségi házban

Az esős, sötét őszi napokon mi másra is áhítozhatnánk, mint a nap kellemes befejezésére?! Október 16-án (pénteken) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Házában (Külső-Árpád u. 6-8.) Gyárvárosi Víg Esték címmel nótaestre kerül sor.  


KORzó
Menház Színpad, Győr

Vajon képes lesz-e valaha igazat mondani Békés Dénes? Október 16-án (pénteken) este választ kaphatnak a kérdésre, ha megnézik a Menház Színpadon(Győr, Kossuth Lajos u. 24.)Szabó Borbála Telefondoktor című darabját. Előadja Göttinger Pál, rendezte Orosz Dénes. Az előadás kezdete: 19.00.


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Idén töltötte volna be 80. évét a Király. Az ő emlékére rendeznek rockabilly koncertet Sopronban. Október 16-án (pénteken21.30-kor Elvis Live címmel Ed Philips and the Memphis Patrol koncert kezdődika Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery u. 30-32.). Vendég: JohnnyFavourit' (AT – Vienna) és bandája.


KORzó
SzínHely Kultúrpince, Győr

Népdal rappelő, muzsika feldolgozó, fura bariton: Mesó és az Apnoe. Csángó tánczene ölelkezik a rock and rollal. Október 16-án (pénteken) 20 órakor a SzínHely Kultúrpincében (Győr, Czuczor Gergely u. 30.) ismét APNOE koncert lesz.  


KORzó
A Kozi Drink bárban

John Lennonra emlékeznek születésnapján, október 9-én (pénteken) 17.30-kor a Viktória Énekstúdió növendékei a Kozi Drink bárban (Városház tér 3.). A színpadi gyakorlatra a belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.


KORzó
Kereszty András György előadása a vasutas művelődési házban

Október 15-én (csütörtökön) 18.00 órakor A boldog párkapcsolat alapjai címmel Kereszty András György tart előadást a VOKE Arany János Művelődési Házban (Révai u. 5.). Jegyárak: elővételben: 1.900 Ft, az előadás napján: 2.300 Ft.


KORzó
Sopronban

Október 16-18. között a Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub szervezésében kerül sor a VIII. Vasútmodell Kiállításra. A rendezvénynek a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) ad otthont. Nyitva tartás: péntek 10-18, szombat: 10.00-18.00, vasárnap 10.00-17.00.


KORzó
Mosonmagyaróvár

A FUTURA a 2015-2016-os tanévben is lehetőséget kínál, hogy az óvodai és iskolai csoportok speciális, a korosztályukhoz igazított foglalkozásokon keresztül ismerhessék meg a természettudományok titkait. Az egyes szintek végigjátszását kiegészítették extra foglalkozásokkal, és kísérleti bemutatókkal is, mellyel együtt a programok teljes ideje másfél-két órásra egészül ki.


KORzó
Molnár Lajos kiállítása

Október 15-én (csütörtökön), 17.30-kor kezdődik Molnár Lajos festő-grafikus kiállításának megnyitója a Bezerédj-kastélyban (Győr, Győri út 90.). Közreműködik a Ménfőcsanaki Dalkör. Molnár Lajos Kisszőlősön született 1945-ben. Művészeti tanulmányait a Pápai Képzőművészeti Szabadiskolában végezte 1962-66 között A. Tóth Sándor, a festő- és bábművész irányításával.  


KORzó
Előadás a Kisfaludy Károly könyvtárban

Október 15-én (csütörtökön) 17 órakor Dr. Szilágyi György élménybeszámolóját hallhatják a Kisfaludy Károly Könyvtár olvasótermében (Győr, Baross u. 4., 2. emelet). Dr. Szilágyi György címzetes egyetemi docens azon kevés szerencsés megyei emberek közé tartózik, akik látogatást tehettek a végtelen jég birodalmában.  


KORzó
Menház Színpad, Győr

Október 15-én (csütörtökön) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos u. 24.) Parti Nagy Lajos Ibusár című monodrámáját láthatják. Sárbogárdi Jolán szerepében Bíró Kriszta. Rendezte: Pelsőczy Réka. Ibusár állomáshelyen, egy magányos menetjegykiadó, Sárbogárdi Jolán fellázad addigi unalmas, mások által irányított élete ellen.  


KORzó
Soproni képzőművészek kiállítása

2015. november 14–29. között, 19. alkalommal rendezik meg a soproni képzőművészek seregszemléjét, a Soproni Őszi Tárlatot. A szervezők várják a Sopronban született, illetve a városban élő, alkotó képzőművészek jelentkezését. Részt venni négy évnél nem régebben készült, és a korábbi őszi tárlatokon be nem mutatott művekkel lehet.  


KORzó
Fő a zene!

Borzongás, zene és mágia október 14-én (szerdán) 16 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) Boszorkánykonyha címmel extrém válogatást hallhatnak a zeneirodalom jeles alkotóitól. Közreműködik: Savanyu Gergely színművész, Réti Balázs zongoraművész és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai.  


KORzó
Menház Színpad, Győr

Egy remek humorral fűszerezett, igazán európai családi és társadalmi dráma a 21. század történelmi díszletei között: október 14-én (szerdán) a Menház Színpadon (Kossuth Lajos u. 24.) Marianna Salzmann Mamelosn című darabját láthatják. Előadja: Huzella Júlia, Kerekes Viktória és Kiss Mari.


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Jazz!! Jazz!! Jazz!! Október 14-én (szerdán) 21.30-kor John Venkiah (SWE), Horváth Balázs, és Kalmár Zoltán triója lép fel a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). John Venkiah (zongora, ének), Horváth Balázs (bőgő), Kalmár Zoltán (dob).


KORzó
Dr. Szabó Péter előadása

Dr. Szabó Péter dékán, egyetemi docens előadására, a Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya és az MTA KRTK RKI NYUTO közös rendezvényére október 14-én (szerdán) 15 órakor az MTA KRTK RKI előadótermében (Győr, Liszt F. u. 10.) kerül sor. Az előadás címe: Tudós elődeink nyomában Kuba szigetén.


KORzó
1956 ● Egy pesti srác

Október 13-án (kedden) 18 órakor a Győri Polgári Szalonban emlékműsort láthatnak 1956 ● Egy pesti srác címmel. Vendég: Ordódy György rendező, házigazda: Szigethy Gábor író, rendező. Közreműködik Banovits Vivianne színművész.


KORzó
Filotás Mária előadása a vasutas művelődési házban

Hangolódás az új évezredre címmel tart előadást Filotás Mária a VOKE Arany János Művelődési Házban (Révsi u. 5.) október 9-én (pénteken) 18.00 órakor. 


KORzó
Bibliai Szabadegyetem az Arany János Művelődési Házban

Hadd lássuk Jézust... címmel Bibliai Szabadegyetemnek ad otthont a VOKE Arany János Művelődési Ház (Révai u. 5.) október 21-ig szerdánként 18.00 órakor. Az előadásokból megismerhetjük Jézust, a Teremtőt, a Tanítót, a Gyógyítót és a Szabadítót. Ingyenes rendezvény! Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Enesén

Az Enesei Könyvtári, Információs és Közösségi Helyen (Petőfi u. 20.) október 8-án (csütörtökön) Bejczi Andrea tart előadást 17 órától. Az élet színpadán: 
Érzelmi fitness sorozat - A régi ház körül című program az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódóan kerül megrendezésre. 


KORzó
Nyolcadik szemeszter

Október 7-én (szerdán) 17.00 órakor kezdetét veszi a Kapuvári Szabadegyetem nyolcadik szemesztere Sarlady Sándor előadásával, mely a Légiesemények a kapuvári járásban (1939-1945) címet viseli. A Szabadegyetem helyszíne a Rábaközi Művelődési Központ (Kapuvár, Győri u. 2.)


KORzó
Pap Gábor előadása a főiskolán

Október 8-án (csütörtökön) 17.30-kor hallgatják meg az érdeklődők Pap Gábor előadását Az igazta mondd! címmel a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának I. sz. épületében (Liszt Ferenc u. 42.). A rendezvény a Magyar Évezredek programsorozat részeként és az előadó azonos című tanulmánykötetének megjelenése alkalmából kerül megrendezésre.


KORzó
József Attila Művelődési Ház, Győr

"A legnagyobb öröm az alkotásban a felszabadult, vég nélküli játék”. Szép korú, de játékos kedvű alkotók munkáiból nyílik kiállítás október 12-én (hétfőn) 15 órakor a megyei könyvtár József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra park 1.). A kiállítást megnyitja Radnóti Ákos alpolgármester.


KORzó
A Hotel Konferenciában

Október 5-én (hétfőn) 17.30-kor nyílik meg a Paletta Hétvégi Vizuális Műhely XIX. csoportos kiállítása a Hotel Konferenciában (Apor Vilmos püspök tere 3.). A tárlatot - mely október 31-ig látogatható - Barna Borbála, a Műhely alapítója és vezetője nyitja meg. Közreműködik: Bognár Dóra és Gyurasits Emma Léna.


KORzó
Gyermekek Háza

Október 7-én A tudatos fotózás alapjai címmel két fotótanfolyam indul a Gyermekek Házában (Győr, Aradi vértanúk útja 23.). Várják azokat a fiatalokat és felnőtteket, akiket érdekel a digitális fotózás, a kreatív képalkotás lehetőségei. Saját digitális fényképezőgép alapfeltétel. A foglalkozásokat vezeti: Pillák István fotográfus.


KORzó
Tópart Pizzéria

Októberben is folytatódnak a zenés esték a a Tópart Pizzériában (Győr, Ifjúság krt. 113.). Fellép többek között Fodor Tamás, az Indigo zenekar, Váray Tamás, a Nyári trió, Müller Tamás és a Galeri együttes. Minden pénteken és szombaton 19 és 22 óra között csendülnek fel a fülbemászó dallamok. A belépés díjtalan.


KORzó
Tematikus túrák Győrben

Győrt kerékpárral is érdemes felfedezni! A szervezők egy jól összeállított útvonalat kínálnak, s az idegenvezető is biciklire pattan. Október 11-én (vasárnap) 15 órakor a Dunakapu térről, a Vaskakas díszkúttól indul a következő kerékpáros túra. Tervezett időtartam: 2 óra (leszállásokkal a látnivalóknál). Részvételi díj: 2000,- Ft/fő, diák, nyugdíjas: 1500,- Ft/fő.  


KORzó
A RÉV Színház előadása a Rómer Házban

Október 11-én, vasárnap 16 óra 30-kor a  Rómer Házban (Teleki László utca 21.) a RÉV Színházi és Nevelési Társulat Kovács János felnövekedése és bukása 14 stációban elmesélve című interaktív színházi előadását láthatják (és játszhatnak benne) az érdeklődők. Az előadás ideje 180 perc, egy szünettel, amelyre jegyfoglalás szükséges!


KORzó
Udvaros Dorottya estje

Október 10-én (szombaton) és 11-én (vasárnap) 19 órai kezdettel a Menház Színpadon (Kossuth Lajos u. 24.) a Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című kisregényéből készült darabot láthatják Udvaros Dorottya előadásában. Belépő: 4500 Ft.


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Október 10-én (szombaton) 20 órakor Sopron Slam Story a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Vendég: Kele Dóri, slammer és az InstaVers projektvezetője. 20:00-kor kezdés, majd Open Mic! 22:00-tól az aktuális zenekar akusztikus koncertet ad.  


KORzó
Bridge, Győr

Október 10-én (szombaton) rétegzene az egyetem hallgatóinak, a Bridge törzsközönségének és a műfaj kedvelőinek. A fesztivál helyszíne a Bridge Hallgatói Klub (Győr, Kálóczy tér 6.). Kapunyitás:18.30-kor. Belépő: 2.500 Ft. Jegyelővétel: Bridge Hallgatói Klub (Kávézó); McDonalds CD Bolt (Győr, Baross Gábor út 23.).


KORzó
Premier a Győri Nemzeti Színházban

Október 10-én (szombaton) 19 órakor Lev Tolsztoj Anna Kareninájának 2 felvonásos színpadi feldolgozását mutatja be a Győri Nemzeti Színház társulata. A színpadi változatot Székely Júlia adaptációjának felhasználásával készítette: Morcsányi Géza Rendező: Csiszár Imre. A címszerepben Szina Kinga.


KORzó
Halász Judit koncertje

Október 10-én (szombaton) 11.00 és 15.00 órai kezdettel a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) Kezdődhet a mulatság! – címmel a népszerű előadóművész, Halász Judit ad koncertet a legifjabb korosztálynak. Jegyár: 2.500 Ft (3 év alatti gyerekeknek ingyenes). 


KORzó
Győrszentivánon

Október 10-én (szombaton) este 19 órakor kapunyitás a győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Művelődési Házban (Győr, Váci M. u. 3.). 19.30-kor Pair O’ Dice koncert; 20.30-kor Hooligans koncert. Belépők elővételben is.


KORzó
Shop-Stop, Kapuvár

Október 10-én (szombaton) 20 órakor a Shop-Stopban (Kapuvár, Fő tér 3.) Alvin és a Mókusok koncert lesz. Kapunyitás 20 órakor; New Friend Request 20.30-kor; a fő attrakció, az Alvin és a Mókusok 21.30-kor. Belépő: 1.700 Ft/2.000 Ft.


KORzó
Hangár Music Garden

Október 10-én szombaton, 21 órától Wall Of Sleep buli lesz a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor utca). Jegyek elővételben 900 Ft., a helyszínen 1300 Ft. A házigazda együttesen kívül két vendégzenekar is fellép.


KORzó
Tanárok Éjszakája Pannonhalmán

Október 10-én szombaton, 14:30-kor kezdődik A lámpás én vagyok - Tanárok Éjszakája című program a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban (Pannonhalma, Mátyás király u. 1-3.). A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Pannonhalmi Főapátság bemutatja a nemrég nyílt Apátsági Múzeumot és annak múzeumpedagógiai programjait.


KORzó
Premier Sopronban

Október 10-én (szombaton) 19 órakor a Soproni Petőfi Színházban (Sopron, Petőfi tér 1.) Örkény István Macskajáték című tragikomédiájának bemutatóját láthatják. Az előadást rendezte: Szitás Barbara. Bérletes előadás, jegyek korlátozott számban 3500/4000,-Ft-os áron vásárolhatók.


KORzó
Hangverseny Győrben

Október 10-én (szombaton) 15 órakor a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében (Győr, Kossuth L. u. 5., volt Zsinagóga) a győri Orosz-Magyar Egyesület meghívásáraad koncertet a Duo Eleganza


KORzó
Samba

Október 10-én (szombaton) 18 órakor kezdődik a Klastrom Hotel éttermében (Győr, Zechmesiter u. 1) a vetítés. A KLASTROM filmKLUBban Eric Toledano és Olivier Nakache Samba című romantikus vígjátékát láthatják. A részvétel díjtalan.


KORzó
Pannonhalma, Fő tér

Jó bornak is kell a cégér! avagy: Jó bornak is kell a bornap! Október 9-10-én Pannonhalma Fő terén kerül sor a Pannonhalmi Bornapok rendezvénysorozatra. A gazdag programból csak néhány érdekesség: fellép az Esti Egyenleg zenekar és a Bencés Big Band; népzenei műsorral kedveskedik Felsőszeli; hallhatják a Swing Sisters csapatát; élőben nézhetik Caramelt és a Budapest Bárt.


KORzó
Koncert a Hangárban

Rossz a kedvük? Vagy éppen a föld fölött lebegnek? Tudjanak róla: október 9-én (pénteken) 20 órakor az Irie Maffia ad koncertet a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u.). Reggie, hiphop, rock: a jó hangulat garantált!  


KORzó
A soproni Búgócsigában

Október 9-én (pénteken) 21.30-kor a Takáts Tamás Blues Band lép fel a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). A Takáts Tamás Dirty Blues Bandet ’89-ben Takáts Tamás és Gál Gábor alapították, azóta több híres fajsúlyos zenész is megfordult a zenekarban.  


KORzó
Vértes Agorája, Tatabánya

A legendás Beatles tag, John Lennon születésének 75. évfordulóján, október 9-én (pénteken) 17 órától John Lennon emléknapot tartanak Tatabányán, a Vértes Agorájában (Szent Borbála tér 1.). Élményfotózásra, kiállításmegnyitóra és emlékkoncertre várják Lennon rajongóit.


KORzó
Weöres Sándor Színház, Szombathely

Október 9-én (pénteken) 19 órakor a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében (Szombathely, Akacs M. u. 7.) két egyfelvonásost láthatnak: Az asszony beleszól című habkönnyű krimi-komédiát és a Rab oroszlán című keserédes tragikomédiát. Móricz Zsigmond művét B.Török Fruzsina alkalmazta színpadra, rendező Koltai Róbert.


KORzó
A gitáros jazz

A jazz-ről szóló zenei ismeretterjesztő kurzus október 9-én (pénteken) 19 órakor folytatódik a győri zsinagógában (Győr, Kossuth u. 5.). A második előadás témája a gitáros jazz. Előadó: László Attila. Közreműködik: László Attila (gitár), Horváth József Plútó (basszus gitár), Oláh Tzumó Árpád (zongora), Kaszás Péter (dob).


KORzó
Arany János Művelődési Ház, Győr

Szerencsére mostanában több helyütt is rendeznek táncházat Győrben. Lehet válogatni a helyszínek, a zenekarok és táncrendek szerint. Október 9-én (pénteken) 20 órától Cserefa táncház lesz a VOKE Arany János Művelődési Házában (Győr, Révai u. 5.).


KORzó
Richter Terem, Győr

Régen hallottunk oratóriumot Győrben, most lesz rá alkalmunk! Október 9-én (pénteken) 19 órakor a Richter Terem (Győr, Aradi vértanúk u. 16.) J. Haydn: A teremtés című alkotása lesz műsoron. Zenél: a Győri Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Vásáry Tamás. Közreműködnek: Csereklyei Andrea, Varga Donát, Bakonyi Marcell és a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás).


KORzó
Weöres Sándor Színház, Szombathely

Október 9-én (pénteken) 17 órakor a Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában (Szombathely, Akacs M. u. 7.) Teply Tamás Egy majd/nem tökéletes férfi meséi című könyvének bemutatójára kerül sor. Közreműködik: Jordán Tamás színművész. A belépés ingyenes.


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Tehén nincs! - állt egy kisállat-kereskedés cégérén Esztergomban. Sopronban viszont lesz! Október 9-én (pénteken) 21.30-kor a KiSTeHéN pótolja elmaradt lemezbemutató koncertjét a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.).  


KORzó
Café Frei, Szombathely

Október 7-én (szerdán) 17 órakor a Café Freiben ( Szombathely, Fő tér 24.) RögtönÖzön címmel a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészeinek rögtönöző estjét nézhetik meg. Műsorvezető Vass Szilárd. Közreműködnek: Balogh János, Fekete Linda, Horváth Ákos, Nagy Cili.


KORzó
Váray Laci szólókoncertje

Október 9-én (pénteken) 20 órakor a Komédiás Színhely (Győr, Czuczor Gergely u. 30.) pódiumán Vihar egy pohár vízben címmel Váray Laci ad szólókoncertet. Gitár, ének és tőmondatok. Váray László a győri Colombre Band alapítója, dalszövegírója és zeneszerzője.


KORzó
Csornán

A világszerte kuriózumnak számító komolyzenei tehetségkutató versenyen, a Virtuózokon szereplő fiatalok bejárják Magyarországot és élő koncerteket adnak. Több mint 40 előadásból álló koncertturnéjuk következő állomása október 9-én (pénteken) 19 órakor a csornai Városi Művelődési Központ (Csorna, Szent István tér 36.) lesz.


KORzó
UV-kiállítás a Szent László Látogatóközpontban

Megszólal Győrben a vaskakas. A legenda szerint több mint 400 évvel ezelőtt, pontosan 1598-ban, négyéves megszállás után a törököket a magyar és külföldi egyesített seregek sikerrel űzték ki Győr várából. Idén ismét kukorékol a város híres jelképe, amikor a régmúltból fakadó történet megelevenedik a Szent László Látogatóközpont (Káptalandomb 11-13.) kiállítótermében.


KORzó
Kazinczy Ferenc Művelődési Ház, Pannonhalma

Október 8-án (csütörtökön) 18 órakor TVRTKO... túlmegy minden határon... címmel a pannonhalmi Kazinczy Ferenc Művelődési Házban (Pannonhalma, Petőfi Sándor utca 25.) egy izgalmas estét tölthetnek a közismert világjáró riporterrel, Vujity Tvrtko-val. Belépődíjas rendezvény.


KORzó
A Rómer Féóris Művészeti és Történeti Múzeumban

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum ez évben is kapcsolódik az országos Múzeumok Őszi Éjszakája rendezvénysorozathoz. Október 2. és november 13. között művészeti és zenei programokkal várja az érdeklődőket több helyszínen. Lesz idén is The Big Draw, Fish!, Kelemen Kabátban, PUF, Hiperkamra, Belga, Soreii és Poolek, Honeybest, Intim Torna Illegél és Harcsa Vera koncert, és találkozhatnak Galla Miklóssal is.


KORzó
Mosonmagyaróváron

Október 7. és 10. között könyvbemutatóval, tanácsadásokkal, ételkóstolóval, előadásokkal, gyermekprogramokkal és kódfejtő kalandjátékkal várja az érdeklődőket a Huszár Gál Városi Könyvtár (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 16.) az Országos Könyvtári Napok alkalmából. 


KORzó
III. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé, Győr

A győri Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé páratlan években, változó tematika szerint megrendezésre kerülő nemzetközi, képzőművészeti seregszemle, amely a rajzművészet és a képgrafika eljárásait hivatott bemutatni saját tervezésű és kivitelezésű alkotásokkal.


KORzó
Megyei Könyvtár, Győr

Maradj nyugodt, és menj a könyvtárba!” – terjed az Interneten az angol nyelvű mém. Ha eddig nem indultak volna, most tényleg itt az ideje, hogy felkerekedjenek könyvtárba menjenek! Október 5-11-ig, az Országos Könyvtári Napokon a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér rendezvények és akciók sokaságával vár minden irodalom és könyvbarátot! 


KORzó
Sopron

Október 4. és 11. között látogatható a Tapintható festmények című kiállítás, mely Romanek Inka és Komondi Magdi festőművészek képeiből készül a Fehér bot napja alkalmából a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.). Megnyitó: október 3. szombat 13.30. A belépés díjtalan.


KORzó
Vaskakas Bábszínház

Október 4-én vasárnap, 11 órakor mutatják be Az új nagyi című mesét a Vaskakas Bábszínházban (Győr, Czuczor Gergely utca 17.). Megindítóan szép történet egy kislányról és a nagymamájáról: mesés utazásokról, múltról és jövőről, egymásért való felelősségünkről. Elisabeth Steinkellner meséje alapján írta: Markó Róbert. Rendező: Kuthy Ágnes.


KORzó
A József Attila Művelődési Házban

Október 2-án, pénteken 10 órakor nyílik meg a József Attila Művelődési Házban (Móra park 1.) a Csallóközi Színes Ceruzák nemzetközi gyermekrajz kiállítás. A Dunaszerdahelyen megrendezett képzőművészeti verseny alkotásaiból összeállt tárlat október 8-ig tekinthető meg naponta délelőtt 10 és délután 16.30 között.


KORzó
Kiállítás a Liszt-központban

Szeptember 29. és október 12. között tekinthető meg a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Liszt Ferenc u. 1.) a VII. Soproni fotópályázaton elfogadott képek kiállítása a Magyar Fotográfia Napja alkalmából. Szervező: a Soproni Fotóklub Egyesület. Megnyitó: szeptember 28. (hétfő) 18.00.


KORzó
A Huszár Gál Városi Könyvtárban

Szeptember 29-én (kedden) 14.30-kor A magyar népmese napja alkalmából Szúkenyik Tamás bábszínésszel játszhatnak együtt a gyermekek a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában (Erkel Ferenc u. 16.). Téma: A csillagszemű juhász.  A belépés díjtalan! 


KORzó
Tolnay Imre képzőművész kiállítása az Eszterházy-palotában

Pannon partok címmel nyílik meg szeptember 26-án (szombaton) 17.00 órakor Tolnay Imre képzőművész kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum központi épületében, az Eszterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlat megtekinthető október 25-ig hétfő kivételével naponta 10.00 - 18.00-ig.


KORzó
Dénes Nóra kiállítása Szombathelyen

Szeptember 25-én (pénteken) 18 órakor a Weöres Sándor Színház aulájában (Szombathely, Akacs M. u. 7.) kerül sor Dénes Nóra Fragments című fotókiállításának megnyitójára. A kiállított műalkotások október 18-ig tekinthetők meg. A belépés ingyenes.


KORzó
Fotópályázat

A szeptember 27-i Turizmus Világnapja alkalmából a győri Látogatóközpont (Győr, Baross u.) fotópályázatot hirdet. „Miről mesélnek a győri sarokerkélyek és cégérek?” témában. A felvételek beküldésének határideje: október 15. A nevezéseket az alábbi e-mail címre várják: fotopalyazat@gyortourism.hu.


KORzó
M. Tóth Judit. Farkas-Pap Éva és Farkas Vajk kiállítása

M. Tóth Judit ötvös, Farkas-Pap Éva szobrász és Farkas Vajk üvegművész közös kiállítása nyílik a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának Cziráki Lajos Kiállítóterében (Liszt Ferenc u. 42.) szeptember 16-án (szerdán) 16.00 órakor. A tárlatot megnyitja Borbély Károly festőművész.


KORzó
Szabó Béla emlékkiállítás

Szeptember 20-án (vasárnap) 17 órakor a Festőteremben (Sopron, Petőfi tér 8.), a soproni belváros egyik exkluzív bemutatóterében nyílik meg Szabó Béla festőművész emlékkiállítása. A kiállítást megnyitja: Banner Zoltán művészettörténész.


KORzó
Győri Nemzeti Színház

Szeptember 19-én szombaton, 15 órakor lesz Kszel Attila Az Ember Komédiája című vígjátékának bemutató előadása a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében. (Győr, Czuczor G. u. 7.) Rendező: Kszel Attila.


KORzó
Farkas Zsuzsa grafikusművész kiállítása

2015. szeptember 10-én 16 órakor Farkas Zsuzsa grafikusművész Egérlyuk című kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a Püspöki Udvarbíróházban található Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérbe (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.). A kiállítás megtekinthető: 2015. szeptember 10. és november 22. között, hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óra között.


KORzó
Virág Lajos fotókiállítása

Szeptember 11-én (pénteken) 18 órakor nyílik Virág Lajos Az érzékelt világ című fotókiállítása. A rendezvény és a kiállítás helyszíne a VOKE Arany János Művelődési Ház Galériája (Révai u. 5.). A kiállítást megnyitja: Milu Milanovich Ildikó festőművész, művésztanár.


KORzó
Szépséges úticélok nyár végére

A természet színei az átmenetekben, tavasszal és ősszel a legpompásabbak. Magyarország arborétumai csodás lehetőséget kínálnak, hogy az elkövetkező időszakra feltöltekezzünk az erdők, ligetek szépségével. Ezek közül kettőről gyűjtöttünk néhány információt a kirándulni vágyóknak.


KORzó

Új, saját fejlesztésű interaktív eszközökkel, valamint lézeres játékokkal várják az érdeklődőket a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban (Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.). A Mini-PánIQ szoba használatához előzetes regisztrációt ajánlanak legalább két nappal az érkezés előtt.


KORzó
Magyar Néprajzi Társaság

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet Néprajzi Múzeummal és társkiíró partnereivel, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, Az SZTE Néprajz és Kuturális Antropológia tanszékével, a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal.


KORzó
Június 27. - október 24.

Június 27. és október 24. között kerül megrendezésre a fertődi Esterházy-kastélyban (Joseph Haydn u. 2.) a 2015. évi Eszterházi Vigasságok programsorozat. 30 hét, 50 koncert, 110 fellépő - ez várja a fesztivál látogatóit 4 hónapon keresztül: változatos, színvonalas koncertek - mint mindig. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!


KORzó
Nyomozós csapatjáték a Futurában

Május 13-tól új szórakozási lehetőséget kínál a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont (Szent István király út 142.): nyomozós játékot családoknak, iskolai csapatoknak Tesla küldetés címmel. A kiállítás területén folyó játékban 2-6 főscsapatok vehetnek részt. A program ára 2.500 Ft, melyhez élményközponti belépő vásárlása is szükséges.


KORzó
A Pannonhalmi Főapátságnak

A Pannonhalmi Főapátság elnyerte a www.lianorg.com turisztikai információs weboldal  TOP CHOICE 2015 — A LEGJOBB VÁLASZTÁS 2015 elnevezésű díját Turisztikai attrakció kategóriában.A díjat minden évben ázsiai vendégek szavazatai alapján adják ki négy független kategóriában (éttermek, szállodák, üzletek és turisztikai attrakciók). 


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


KORzó
Időszaki kiállítás a főapátságban

Március 21-től ez év november 11-ig lesz látogatható a Pannonhalmi Főapátság legújabb időszaki kiállítása. A monostori kiállítótérben évente megrendezett tárlatok különlegessége, hogy a ritka kincseket tartalmazó apátsági gyűjtemény és a kortárs képzőművészet integrálására törekednek sajátos és elgondolkodtató tematika alapján.  


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA, ZSEDNAI-VAS ERIKA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.