2015.09.02. szerda
ÍRÓkéz
Könyvkritika

Civilizációnk, társadalmunk és az emberiség széles értelemben vett krónikájának sok aspektusával lehet szinte „felelősség nélkül” ujjat húzni, mert vagy a bizonyítékokon alapuló tudományágak (gazdaság, történelem, fizika) segítségével, vagy pedig a bennünk gyökeredző morális, esztétikai, biológiai meghatározások vezérelte ésszerűség mentén képesek vagyunk elfogadható ítéletet hozni. Ha mást nem is, amolyan közmegegyezést, hogy stabil lábakra helyeződjön a létünk.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Dávid Ben-Gúrión izraeli miniszterelnök 1951. szeptember 1-jén írta alá a Moszad megalakításáról szóló rendeletet, melynek következtében hivatalosan is létrejött a világ egyik legjelentősebb nemzeti titkosszolgálata, s 64 éve védi a zsidó államot.


ÍRÓkéz

A Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak köszönhetően ősszel Budapesten is néhány napig főszerephez jut a város életében az irodalom. A rendezvényre számos jelentős hazai és külföldi író és vendég érkezik azzal a céllal, hogy változatos programokkal, minél sokoldalúbban mutassák be az irodalom aktuális trendjeit és vélhető tendenciáit.


ÍRÓkéz
MTI

Átadták az idei Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat Charles Bernstein amerikai és Giuseppe Conte olasz költőnek Pécsett augusztus 29-én, szombaton. A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított kitüntetés 50 ezer euróval, oklevéllel és egy Janus Pannonius-szoborral jár.


ÍRÓkéz

A két világháború közötti erdélyi líra kiemelkedő egyénisége, Reményik Sándor 1890. augusztus 30-án született evangélikus családban, Kolozsváron. Őt is evangélikusnak keresztelték, de a református kollégiumban nevelkedett. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen jogi fakultásán végezte, ám szembetegsége miatt ezt nem fejezte be.


ÍRÓkéz

Kilencvenkét éves korában, augusztus 25-én elhunyt Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend elismeréseivel kitüntetett író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, a Rozsdatemető és a Jó estét nyár, jó estét szerelem szerzője – közölte a Vígszínház az MTI-vel.


ARTmás
Interjú B. Tóth László igazgatóval

A magyar rockkultúra legérdekesebb pillanatait és kiemelkedő sztárjait mutatja be az Angyalföld szívében található MagyaRock Hírességek Csarnoka. A 810 négyzetméteren működő múzeumban különleges hangszereket, korabeli fényképeket, lemezeket, tévéket és rádiókat lehet megtekinteni. Az előtérben található interaktív tábla pedig egy gombnyomásra megmutatja, hol, milyen klubokban szórakoztak annak idején a fiatalok, és kik játszottak ott.


ÍRÓkéz
266

266 évvel ezelőtt ezen a napon, augusztus 28-án született Johann Wolfgang von Goethe, a sokoldalú német gondolkodó, aki egyszerre alkotott nagyszerűt a művészet és a tudomány területein. Író, költő, grafikus, művészetteoretikus, természettudós, jogász és politikus egyszemélyben. A német irodalom egyik klasszikusa, a világirodalom egyik legnagyobb költője.


ARTmás
MTI

Példátlan kíváncsiság övezi a brit grafiti-művész, Banksy legújabb projektjét: a Dismaland, vagyis komorpark nevű szarkasztikus létesítmény augusztus 22. szombattól öt hétig várja a vendégeket Angliában, de az érdeklődők rohama miatt a látványosság honlapja már az első nap összeomlott.


eSTéBé
170 éve született Lechner Ödön

Lechner Ödön neve összeforrt az Iparművészeti Múzeummal és a szecesszióval. A múlttal való szakítás igényét felvető stílust ő tovább gondolta, munkáiban vegyítette a magyar és a távol-keleti díszítőelemeket. A 170 éve született Lechnert Ybl Miklós és Steindl Imre mellett a legnagyobb építészként tartják számon.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Patrick Modiano, a 2014-ben irodalmi Nobel-díjat kapott francia író ötödik könyve érkezik a Tarandus Kiadóhoz október közepén. Az immár 30 nyelven olvasható szerző ünnepelt népszerűségnek örvend hazájában, a The New York Times pedig azzal a hízelgő jelzővel illette, hogy „a mai idők Marcel Proust-ja”.


ÍRÓkéz
MTI

Eddig nem látott fényképeken keresztül mutatja be egy londoni kiállítás Agatha Christie valójában meglehetősen kalandkereső életét, amelyet oly elszántan óvott a nyilvánosságtól. A krimi királynőjéről a legtöbbeknek egy írógépe előtt ülő idős nő képe ugrik be. Agatha Christie féltve óvta magánéletét, interjút csak ritkán adott, dedikálásokon pedig végképp nem vett részt.


ARTmás
Az Óbudai Múzeum helytörténeti kiállítása

Az Óbudai Múzeum érdekes és gazdag helytörténeti kiállítása három szakaszra bontja Óbuda rómaiak utáni múltját. Az egyházi és királyi-királynéi központok középkori időszakára, a török uralom utáni újjáépítéstől a múlt század hatvanas éveiben történt szanálásig tartó, virágzó mezővárosi szakaszra, és a szocialista korszak egykaptafás építkezésére, melyben panellakások dzsungele jött létre.


eSTéBé

Teréz anya, ahogyan ma ismerjük, Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született Üsküb (ma Szkpoje) városában 1910. augusztus 26-án egy sikeres albán építési vállalkozó családjában. (Születésének napja vitatott, sok forrás 1910. augusztus 27-ét, a keresztelésének napját adja meg pontos dátumként.)


ÍRÓkéz
A római sztéléktől a 3D-ig

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum három évvel ezelőtt új, információs füzetsorozatot indított. Kicsit szerény az alcím, hiszen az évente két alkalommal megjelenő kiadvány igazán tartalmas olvasnivalókat tesz közzé nemcsak a múzeumról, hanem szűkebb pátriánk múltjáról is. Írásunkban az idei 2-3., összevont számból szemezgetünk kicsit kedvcsináló gyanánt. A kiadvány a kőtárra és a cserépkályha-történeti kiállításra fókuszál.


eSTéBé
MTI

Lovagi játékokkal, látványos harci várjátékokkal, katonai bemutatókkal, valamint számos hagyományőrző programmal emlékeznek az 1085-ös kisvárdai csatára és a városalapításra a III. Kisvárdai Szent László Vigasságokon szeptember 4-én és 5-én.


ÍRÓkéz
Babits Mihály emlékháza Esztergomban

„Kertem az egész táj, hol óriás csiga kétszarvú dómjával e bölcs bazilika” – írta Dal az esztergomi bazilikáról című versében Babits Mihály. A költő és felesége, Tanner Ilona 1924-ben vásárolt nyaralót az esztergomi Előhegyen, ahol aztán tizenhárom nyarat töltöttek együtt, egészen Babits haláláig. A villa 1961 óta emlékhelyként működik, a kiállítás tárgyairól és Babits esztergomi éveiről Prantner Ivett múzeumpedagógust kérdeztük.


ARTmás
Születésnapi tárlat a Kassák Múzeumban

Kassák Lajos A Tett című lapjának 100. születésnapja alkalmából született tárlat a Kassák Múzeumban: a „Jelzés a világba” látványos infografikákon mutatja be a két kurátor, Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál kutatását, kritikai nézőpontját, az avantgárdot és Kassák többi folyóiratát.


eSTéBé
Az ünnep története és jelentése

Egyetlen kiemelt nemzeti pillanatunkban benne rejlik történelmi örökségünk sűrítménye. Különösen igaz ez Augusztus 20-ára, mely az egyik legrégibb és sok változáson átesett magyar ünnep. Államalapító Szent István ünnepe, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja.


ARTmás
A rockzenész bécsi fotókiállítása

A Leica Camera AG és a bécsi OstLicht Fotógaléria augusztus 11-én nyitotta meg a világhírű rocksztár, Lenny Kravitz fotóiból rendezett kiállítást Flash! címen. Az amerikai zeneszerző-énekes-előadó-színész-designer képeiből válogatott tárlat csupán augusztus 22-ig tekinthető meg, viszont a sajtóanyagnak köszönhetően a fotók egy része online látható is marad.


ARTmás
Pocsai Júlia és Lencsés Júlia kiállítása a Marcal étteremben

Már-már hagyománnyá válnak havonta a kiállításmegnyitók Győrben, a Marcal étteremben. A tulajdonos Egyházi család és a Klein házaspár kezdeményezése és szervezése egyre több festő- és fotóművész bemutatkozását teszi lehetővé. A nagy melegben, augusztus 6-án ezúttal két székesfehérvári festőművésznő mutatkozott be alkotásaival.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Jött, látott és megírta. Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete megírta a 2010 és 2013 között szerzett tapasztalatait, élményeit, személyes véleményét, azt is, amit szolgálati ideje alatt nagykövetként nem tehetett meg. A hivatásához kötődő szigorú előírások akkor ezt nem tették lehetővé.


eSTéBé
MTI

Világzenei koncertek, a hazai színházak legjobb vígjátékai, filmvetítések, valamint gazdag utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti programok várják az érdeklődőket augusztus 28. és szeptember 5. között a 14. Vidor Fesztiválon Nyíregyházán. A „vidámság és derű országos seregszemléjének” kilenc napja alatt összesen 49 helyszínen csaknem négyszáz programot rendeznek.


eSTéBé

Először viselhetik magyar települések a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. Iszkaszentgyörgy és Veszprém is olyan színvonalas pályázatot nyújtott be a programra, hogy a zsűri egyhangú döntéssel a cím történetében szintén először, megosztva hirdetett nyertest.


eSTéBé

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden évben augusztus 13-án ünnepeljük a Balkezesek Világnapját. A régi közfelfogás szerint a balkezesség nemcsak hátránynak, hanem bűnnek számított, a balkezeseket megbélyegezték, kirekesztették.


eSTéBé
Szabó Béla képriportja

A vőlegény és menyasszony, Bartók Gertrud és Zsigmond Péter a barokk kort idéző ceremónián több ezer ember előtt fogadott egymásnak örök hűséget augusztus 8-án a 2015-ös Barokk Esküvő látványos és sokrétű programsorozatának egyik – számukra legalábbis mindenképpen – legfontosabb momentumaként.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A 2007-es Man Booker-díj egyik jelöltje volt Tan Twan Eng Esőcsináló című regénye, amely az év vége felé jelenik meg a Tarandus Kiadónál. Az Esti ködök szerzőjének korábbi könyve 1939-ben játszódik Malajziában, s ahogyan a The Philadelphia Inquirer írta: „Aki szerint a regény műfaja hanyatlóban van, annak ezt feltétlenül el kell olvasnia!”.


eSTéBé
MTI

„Köszönet jár mindazoknak, akik a magyarság kultúráját napjainkig őrzik, ápolják és továbbadják, hallatlan nagy szolgálatot téve ezzel az európai és az egyetemes kultúrának is” – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a huszonötödik jászberényi Csángó Fesztivál keretében rendezett Kárpát-Haza Magyar Konferencia első napján, augusztus 4-én.


eSTéBé
Képriport

A visszaszámlálás befejeződött, a stopperóra mutatói pedig (majdnem) elhagyták a zérópontot: a mínusz egyedik nappal, augusztus 10-ével elstartolt az egy hétig tartó 2015-ös Sziget Fesztivál, Európa és egyben a világ egyik legnagyobb zenei programsorozata. A 47 országból érkező több, mint 100 fellépő iránti érdeklődés ezúttal is rekordokkal kecsegtet, ahol már a 4.4 milliárd forintos költségvetés is újabb topnak bizonyult.


eSTéBé
MTI

Komoly- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, filmvetítések, könyvbemutatók és író-olvasó találkozók is várják az érdeklődőket az idén tizenegyedik alkalommal megrendezett Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon szeptember 2. és november 7. között az Új Zsinagógában és a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében.


ÍRÓkéz
MTI

Emlékévet hirdetett a 75 éve született Bella István költő tiszteletére Székesfehérvár és Sárkeresztúr önkormányzata, a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Csoportja, valamint a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér megyei tagozata.


ÍRÓkéz
John Green könyve már a filmvásznon

Július 30-án érkezett a magyar mozikba a Papírvárosok című film Nat Wolff és Cara Delevingne főszereplésével. A Papírvárosok John Green azonos című regényét dolgozza fel: akárcsak az amerikai író korábban filmvászonra álmodott young adult-könyvét, a Csillagainkban a hibát, ezt is a GABO Kiadó jelentette meg Magyarországon. A történetről Gázsity Milát, a kötet fordítóját kérdeztük.


ÍRÓkéz

„Büszke magyar vagyok én, keleten nőtt törzsöke fámnak / Nyúgott ég forró kebelem tette hideggé; / Szép s nagy az, ami hevít; szerelemmel tölti be lelkem / Honni szokás és föld, örököm kard s ősi dicsőség.” Kölcsey Ferenc nevéről természetesen mindenkinek a Himnusz jut eszébe, őt tekinthetjük a magyar irodalom politikailag leghaladóbb költőjének.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Lily King (1963-) angol irodalom szakon végzett, jelenleg pedig angolt, valamint kreatív írást oktat több amerikai egyetemen is. A világ leghíresebb antropológusáról írt könyve komoly nemzetközi siker lett, amelyet díjak özönével jutalmaztak: az Eufória (a negyedik regénye) többek között elnyerte a Kirkus-díjat és a New England-könyvdíjat is. Kinget regényei mellett esszéíróként és recenzió-szerzőként is számon tartják (The New York Times, The Washington Post).


ARTmás

A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás a festőművész gazdag életpályáját eleveníti fel archív fotográfiák és festményreprodukciók segítségével. A fényképek a gyermekkortól kezdve egészen Csók idős koráig villantják fel a páratlan életút legfontosabb állomásait. A tárlat augusztus 6-án nyílt meg a balatonfüredi Kisfaludy Galériában.


ARTmás
Rendhagyó tárlatvezetés gróf Széchenyi Krisztiánnal

Augusztus elején 3 napon át igazán rendhagyó tárlatvezetéssel kalandozhattak az érdeklődők a Széchényi Pál – Szerzetes, főpap, hazafi című kiállításon a Magyar Ispita épületében. A tárlaton a nagynevű dinasztia legfiatalabb tagja, gróf Széchenyi Krisztián kalauzolta végig a látogatókat, aki ugyan civilben táncművész, ám roppant büszke az ereiben csordogáló vérvonalra.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Alapvetően nem vagyok elégedett a magyar irodalom utóbbi évtizedeinek alakulásával, igazán tetsző regényt alig-alig olvastam. Régimódi vagyok, szeretem, ha egy regénynek van története, mondanivalója, és ezeket közérthetően adja az olvasó tudtára. A felmagasztalt magyar irodalmárok regényei nem ilyenek többnyire. Nekem Az ötödik pecsét tetszik és a Sorstalanság nem (bár annyira nem pocsék, csak semmi extra); az Odüsszeia igen és az Ulysses nem (ez viszont tényleg olvashatatlan).


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Impozáns és magával ragadó kötettel vezeti be az olvasót a Kossuth Kiadó a szimbólumok világába. A szerző, David Fontana (1934-2010) a Brit Pszichológiai Társaság tagja volt, aki kulturális és lélektani szempontból is vizsgálta az emberiség gazdag jelképtárát, Jung kollektív tudattalanról szóló tanára is alapozva. A Cardiff University pszichológiaprofesszora és a liverpooli John Moores University tanszékvezetője számos, a szimbólumokról, illetve az álmokról szóló könyvet állított össze, munkáit több, mint 25 nyelvre lefordították.


ÍRÓkéz
Gárdonyi Géza 152

Évente több ezer hatodikos veszi kezébe fő művét, az Egri csillagokat, amellyel Gárdonyi Géza kiérdemelte helyét a magyar irodalom klasszikusai között. Élete ezer szállal fonódott össze Egerrel és a várral, nemcsak a regénye kapcsán, hanem mert élete meghatározó részét a városban élte le, s legnagyobb sikereit is itt érte el. Az „egri remete” 152 éve, 1863-ban ezen a napon született.


ÍRÓkéz
J. K. Rowling 50

„Gyermekkönyveken sosem fog pénzt keresni, Jo” – mondta Barry Cunningham, a Bloomsbury Kiadó gyermekrészlegének vezetője, mikor kezet rázott legújabb szerzőjével, J. K. Rowlinggal. Jóslatával alaposan bakot lőtt. A történtek azonban azt mutatják, ha a pénzügyekhez nem is ért igazán, de szimata jó, ha sikerkönyveket keres a kéziratok között.


ÍRÓkéz
Ezen a napon történt

61 évvel ezelőtt ezen a napon, július 29-én jelent meg először Londonban J. R. R. Tolkien oxfordi nyelvészprofesszor regénye, A Gyűrűk Ura, mely kultikus könyvvé vált. Az Egyesült Királyságban a legelőkelőbb helyet érte el a The Big Read elnevezésű felmérésen, a magyar Nagy Könyv akción pedig nyolcadik lett.


eSTéBé

Montágh Imre 1935-ben született Budapesten. Gyerekkorát a Békés megyei Csanádon töltötte, tizenöt éves kora óta saját magát tartotta el. A gimnázium utolsó két osztályát esti tagozaton végezte el, ennek ellenére jelesre érettségizett, majd beiratkozott a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolára. Főiskolai hallgató korában Kanizsai Dezső, a logopédia tanszék akkori vezetője egy logopédiai kísérleti gyermekcsoport vezetésével bízta meg.


eSTéBé
Nagycenk

Már látogatható a 127 millió forintos kormányzati támogatásból megújult, a Széchenyi-örökség részét képező nagycenki Széchenyi Mauzóleum, amely a „Széchenyi faluja – Nagycenk kisléptékű turisztikai attrakciófejlesztése” című projekt keretében valósult meg.


eSTéBé

Nem szeretem, ha grófnőnek neveznek, mivel ennek előnyeit nem akarom élvezni, engem tehát nyugtalanít, ha hallom, hogy így hívnak. Csupán ember, a szó legszebb értelmében, az akarok lenni.” Brunszvik Teréz 1775. július 27-én született Pozsonyban, Brunszvik Antal gróf és Seeberg Anna bárónő első gyermekeként. Császári és királynői keresztanyja után a Mária Terézia nevet kapta.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Meglepően régen olvastam már igazi sci-fit, úgyhogy éppen ideje volt kézbe vennem egyet. Most végre magamévá tettem A Marsit. Persze nem a rég elfeledett Anikót. Andy Weir művére esett a választásom, részben annak köszönhetően, hogy ősszel majd meg akarom nézni a regényből Ridley Scott által rendezett filmet (Matt Damon főszereplésével). Márpedig ez lehetetlen, amíg az ember nem végezte ki a könyvet. Nem és nem, ilyet soha ne csinálj! Első a könyv!


ARTmás
A szecesszió egyik legjelesebb és legmarkánsabb képviselője

Alfons Mucha (1860-1939), a cseh plakátművész-grafikus-festő-illusztrátor a századforduló egyik legvarázslatosabb személyisége volt. Munkássága elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Art Nouveau (új művészet – a Jugendstil szecessziós stílus francia elnevezése) stílussal.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Augusztus ötödikén lesz pontosan öt éve, hogy egy chilei bányában rekedt 33 bányász. A Tarandus Kiadó ősszel jelenteti meg Héctor Tobar, Pulitzer-díjas szerző könyvét a témáról A sötét mélyben címmel, amely egy érzelmileg telített, időnként sokkoló erejű beszámoló a döbbenetes katasztrófáról és annak hatásairól.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Kevés olyan emlékünk maradt a múltból, amely Árpád-házi királyokhoz köthető. Palotáik csekély maradványai vészelték át a századokat, és ritka véletlen, ha sírjuk érintetlen maradt. Aba Sámuelnek és Salamonnak a temetéshelye is bizonytalan, bár éppen az utóbbi királyunk az, akinek legalább a sírköve megmaradt (felirata ma a pulai múzeumban, az Isztrián olvasható: Hic requiescit illustrissimus Salomon rex Pannoniorum).


ÍRÓkéz
90 éve született Nagy László

Nagy László Kossuth-díjas magyar költő, műfordító a Veszprém megyei Felsőiszkázon született 1925. július 17-én (a családi emlékezet szerint július 14-én). Édesapja, Nagy Béla a falu mintagazdája, egy időben bírája is volt, édesanyja a nyárádi születésű Vas Erzsébet. A családnak összes négy gyermeke született (László, Izabella, Mária, István).


ÍRÓkéz
Értékőrző – értékteremtő minőség a (könyv)kiadásban

Magyarország egyik vezető kiadói csoportját, a Kossuth Kiadó Zrt.-t, a Noran Libro Kiadó, a Naphegy Kiadó, a Ventus Libro Kiadó, a Ventus Commerce Kiadó, a Cultiris Kulturális Képügynökség és a Multimédiapláza webáruház alkotják. A Kossuth Kiadó ma Magyarország egyik legjelentősebb kiadója, elsősorban az ismeretterjesztő könyvek műfajában. Tevékenységére a kiemelkedő minőség, a különleges, saját fejlesztésű programok és a magas színvonal jellemző. Zártkörű részvénytársaságként működik, száz százalékosan magántulajdonban van.


ARTmás
Gróf Batthyány Gyula tárlata és az Urbán Orsi Group koncertje

Július 11-én 18 órától a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója által tartott tárlatvezetés során nézhették meg a gróf Batthyány Gyula képeiből rendezett különleges tárlatot az eseményre jegyet váltott szerencsés vendégek.


eSTéBé
Ezen a napon történt

216 évvel ezelőtt, 1799. július 15-én találta meg Pierre-Francois Bouchard (1772-1832) francia kapitány a Nílus-deltában folyó erődítési munkálatok során a több, mint kétezer éves rosette-i kőtáblát, amely forradalmat hozott az egyiptológia tudományában. A híres kő egy sötét granodiorit (a gránit és a diorit közötti átmenet) darab, amelyen V. Ptolemaiosz fáraó (i.e. 204-180) egyik rendeletét örökítették meg három nyelven: egyiptomi hieroglifákkal, egyiptomi démotikus írással és ógörög nyelven. Mivel az utóbbi jól ismert volt, a sztélé segítségével 1822-ben a zseniális Jean-François Champollion megfejtette a hieroglifákat.


ARTmás
Ukrán grafikus és festőművész kiállítása

Július 11-én a győri Orosz-Magyar Egyesület gondozásában nyílt meg Alexander Gembik grafikus, illusztrátor és festőművész alkotásaiból rendezett kiállítás a Múzeumházban, melyen a művész – hirtelen betegsége folytán – sajnos személyesen nem tudott megjelenni. A tárlat július 26-ig látogatható.


eSTéBé
Szeptemberben ismét Kulturális Örökség Napjai

Földbe zárt kincseink címmel tette közzé az idei Kulturális Örökség Napjai (KÖN) felhívását a rendező Forster Központ. Ebben az évben a 200 éve született Rómer Flórisra, a magyar régészet atyjára és a régészetre fordít kiemelt figyelmet a szeptember 19-20-án megrendezendő program.


ARTmás

Július második vasárnapján ismét megjelentek a Radó-sziget árnyékot adó fái alatt és között kifeszített madzagokon himbálózó, gazdáik büszkeségeit hordozó fotók, azaz most volt a Győri Fotóklub Egyesület által rendezett, mindig rengeteg érdeklődőt felvonultató, immár 14. Fotópiknik.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Akárhogy írom: „Hogyan rohanj a veszTEDbe”, vagy „Hogyan rohanj a Westedbe”, lássuk be, nem túl ötletes. Főleg, hogy az eredeti cím ez: A Million Ways to Die in the West. Mert kipróbáltam, ilyeneket én is tudok: mikor a húgom vásárolgatni akart – „Hogyan rohanj a WestEndbe”; téli szünet az Alpokban – „Hogyan Sí/Ess a gleccserre”; afrikai útikalandok – „To go Togo”; öltözködési szokások Polinéziában – „Tangában Tongában”.


eSTéBé
Közel 23000-en látogattak el a rendezvényekre

Június 19. és július 12. között kínált programokat Sopron városának nagy múltú kulturális fesztiválja, a Soproni Ünnepi Hetek. A három hét alatt kiállítások, szabadtéri koncertek, családi programok is várták a látogatókat, valamint megnyitotta kapuit a felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház.


eSTéBé
Rubik Ernő 71

Rubik Ernő egyike azoknak a magyaroknak, akiknek a neve külföldön is ismerősen cseng, bármelyik országban is járjunk. Találmányánál, a bűvös kockánál viszont nagyobbra tartja annak hatását gyerekekre és felnőttekre egyaránt. A Kossuth-díjas szobrász és játéktervező, ifjabbik Rubik Ernő ma ünnepli 71. születésnapját.


eSTéBé
MTI

Új szabadtéri színpadot adtak át július 9-én a mohorai Tolnay Klári Emlékház udvarán. Felújították a régi pajtát is, amelyben művészöltözőket és a színpadi kellékek tárolására szolgáló raktárhelyiségeket alakítottak ki. Színházi programokat, koncerteket ajánlott fel a Tolnay Klári Emlékház partnerszervezete, az Aranytíz Kultúrház is.


ÍRÓkéz
Interjú Szöllősy Judit fordítóval

A Corvina kiadó gondozásában jelent meg Lázár Ervin Csillagmajor című kötete angolul, Szöllősy Judit fordításában. A The Devil’s Horseshoe and Other Stories keletkezésének kulisszatitkairól kérdeztük a fordítót, de szó esik a mesékről, azok szerepéről, valamint a jó fordítóról.


LÁThallás
Tévésorozatok – 18. rész

És ez a háború valóban olyan lett – mivel még mindig tart, és tartani is fog sokáig –, amilyet még senki nem látott. Épp, ahogyan George W. Bush amerikai elnök megjósolta 2011 szeptembere után. A Homeland – A belső ellenség című politikai thriller tévésorozatáról írott első részben szó esett Carrie Mathison CIA-ügynök világának „képes” kialakulásáról, viszont lássuk konkrétan, hogyan jutott el a történet hazaárulástól szerelemig, pszichés átfordítástól valódi önfeladásig, globális behatástól belső késztetésekig.


LÁThallás
Színdarab Bergman klasszikusából

Megtartották az olvasópróbáját Ingmar Bergman Őszi szonáta című filmforgatókönyvéből készült színpadi játéknak a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Pataki András, a teátrum igazgatója, a szerepeket Farkas Ibolya, Molnár Anikó, Vukosavljev Iván és Diószegi Imola játsszák, a bemutató október 17-én lesz.


LÁThallás
Egy őszinte hazudozó

Most múlt 58 éves. Nem kerek a forduló, de – őszintén szólva – nincs szükség (neki meg pláne) apropóra ahhoz, hogy beszéljünk róla. Egy 2008-as Telegraph lista szerint a 44. legerőteljesebb (be)hatással bíró brit kulturális személy. Komikus, színész, író, előadó. Aktivista, egyetemi rektor, díszpolgár, patrónus. Meg ahogyan ő jellemzi lakonikusan magát: „Meleg vagyok. Zsidó vagyok.”. Minden tekintetben elképesztő személyiség. Már 58 éve(s).


LÁThallás
MTI

Szeptember 7. és 13. között rendezi meg az idén a Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színház; a budapesti teátrumban hét nap alatt nyolc előadást láthat a közönség. Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója elmondta: a színház évadonként három fesztivált rendez, köztük a Vidéki Színházak Fesztiválját.


LÁThallás

Augusztus 29-én, szombaton este a Baross út végén már csak lépésben lehetett továbbmenni a Dunakapu tér felé. A borfesztiválnak is köszönhetően a tér már 8 órakor is tömve volt piknikező, borozgató emberekkel, s a nyárzáró Saragossa Band koncertje előtt fél órával zsúfolásig megtelt a színpad előtti rész is.


LÁThallás
Zeneajánló

251 évvel ezelőtt, 1764-ben hunyt el a francia barokk zeneirodalom egyik legnagyobb alakja, Jean-Philippe Rameau, aki 50 éves koráig elsősorban billentyűs hangszerekre írt zeneműveiről és zenetudományi értekezéseiről volt ismert. Az 1720-as évek végén már több színpadi kísérőzenét is készített, azonban 1727-től kezdve legfőbb vágya az operakomponálás volt.


LÁThallás
Filmkritika

A Griswold család – és különösen annak hebehurgya családfője, Clark – megkerülhetetlen karakterei a családi filmeknek és a road movie-knak egyaránt. Pedig a John Hughes (Reszkessetek, betörők!) teremtette figurák lényegében a „minden elromlik, ami csak elromolhat” elvét követték a családi – majd európai, karácsonyi és már a hattyúdalnak tekinthető vegasi – kiruccanás során, melyben a temérdek ismerős szituációt karikírozták ki, ezzel is még több azonosulási pontot adva a nézőknek.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Ez de durva! Jól tudjuk, hogy háború idején az erkölcs, a szükségletek és az érdekek egészen más dimenzióba taszítják a humánumot, és mindezeket a tetteket és attitűdöket a háborús viszonyokon kívül lehetetlen értelmezni. Nem szabad értelmezni. Amolyan „ami a háborúban történt, az a háborúban is marad”, ezt követően az ember „normális” viselkedésre vált – természetesen maradandó pszichés hulladékkal az elméjében és a lelkében.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 26. rész

Az első menetrend szerint közlekedő postajáratokat a 16. században magánszemélyek szervezték meg. 1722-ben a posta állami kézbe került, s ezzel kiépült a mai értelemben vett postaszolgálat. A delizsánsz (lófogatú postakocsi) járat meghatározott menetrend és útvonal szerint közlekedett, személyeket és csomagokat szállított. 


LÁThallás

2015. augusztus 24-én új színházi előadássorozat indult útjára a karneválszínház helyszínéül szolgáló szombathelyi megyeháza udvarán. A 2015-2016-os színházi évad végéig tart a Budapesti Operettszínház és a szombathelyi Weöres Sándor Színház közös előadásfolyama, amelynek keretein belül házigazdaként Jordán Tamás, a szombathelyi teátrum igazgatója beszélget az operettszínház vezető színészeivel életük, pályafutásuk egy-egy jelentős állomásáról, a színpadon átélt komikus helyzetekről, valamint különböző színházi kulisszatitkokról.


LÁThallás
MTI

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Újbuda Jazz Fesztivált. A helyszín szeptember 1. és 6. között újra az A38 hajó és a MU Színház, a fellépők között lesz a brit Beardyman, a német Gorilla Mask és a lengyel Olbrzym i Kurdupel is. Az elmúlt tíz évben nemzetközi dzsesszfesztivál lett a nyárzáró, egyben évadkezdő programsorozatból.


LÁThallás

Napjaink egyik legrangosabb hazai operaeseményét, a Plácido Domingo’s Operalia világverseny díjazottjai számára rendezett VOICES OF 2015 koncertet immár hagyományosan elsőként Győrben, a Széchenyi téren rendezték meg augusztus 22-én este 8 órakor.


LÁThallás
Tévésorozatok – 17. rész

„Ez a háború nem olyan lesz, mint a tíz évvel ezelőtti iraki háború volt. Nem lesz mindent elsöprő siker és gyors befejezés… Az amerikaiaknak nem egy csatára, hanem hosszú hadjáratra kell számítaniuk, olyanra, amilyet még senki sem látott” – mondta George W. Bush elnök nem sokkal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. A The Department of Homeland Security intézménye ekkortól datálható, az USA terrorizmusellenes háborúja részletesen megfogalmazódott, s hogy tulajdonképpen hogyan nézhet ki ez a harc a valóságban, arra pedig a Homeland – A belső ellenség című tévésorozat szakosodott.


LÁThallás
Újra találkozott a magyar és az orosz balett

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Petőfi Színház és az oroszországi Szaranszkban található Jausev Állami Zenés Színház a leghűségesebb városban. A partnerség többek között vendégszereplések szervezéséről, koreográfusok, balettmesterek és rendezők kölcsönös cseréjéről, koprodukciók létrehozásáról szól.


LÁThallás
MTI

Kettős magyar sikerrel zárult a Szarajevói Filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta – közölte a Magyar Filmunió az MTI-vel.


LÁThallás
MTI

Nyolc helyszínen, tizenegy kategóriában, nyolcvannégy alkotás, köztük a Liza, a rókatündér című magyar vígjáték, továbbá Zsigmond Dezső Gyékénykoporsó és Sipos József Az elveszett európai című dokumentumfilmek is szerepelnek az augusztus 24-én kezdődő 9. Vukovári Filmfesztivál (VFF) programjában.


LÁThallás
Interjú Kálid Artúrral

Nyári beszélgetés Kálid Artúrral tengerről, kertről, gyerekekről, színészetről és a Pesti Magyar Színház közelgő premierjéről. Októberben érkezik a színházba Arnold Wesker A konyha című színműve, melynek próbaidőszaka már a nyári szünet előtt elkezdődött.


LÁThallás
MTI

Több, mint 10 országból összesen 19 nagyjátékfilm versenyez a világ filmművészetéből friss és színvonalas válogatást kínáló 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amely szeptember 11. és 20. között várja a filmbarát közönséget és a szakma képviselőit.


LÁThallás

A Weöres Sándor Színház különleges Hamlet előadása meghívást kapott a svédországi Ystad városába. Győrffy László Gábor, a Vas Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Irodájának stratégiai-tervezési csoportvezetője vette fel a kapcsolatot a külföldi színházzal, ő ajánlotta figyelmükbe Czukor Balázs Shakespeare-rendezését.


LÁThallás
Interjú Király Csabával

„Amihez hozzáfogok, azt mindig szívvel-lélekkel viszem véghez” – fogalmazta meg ars poétikáját Király Csaba Liszt Ferenc-díjas zongora- és orgonaművész, aki másfél éve vezeti a Bartók Béla Emlékházat. Az eddigi munkásságáról, az improvizációról, az orgonáról és a további terveiről beszélgettünk vele, valamint egy készülő grandiózus előadássorozatról.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 25. rész

Újváros egyik legrégebbi utcájára, a Kossuth utcára nyílt egykoron a Nádor szálló és a hozzá tartozó épületek által bezárt udvar. Az 1840-es évektől kezdődően sok adat segít elképzelni az itt zajló változatos társasági életet. Megfordultak híres és kevésbé híres szállóvendégek, termeiben bálozott a város, imaháznak bérelték az izraeliták, tartottak itt színházi előadásokat, munkásgyűléseket, majd otthont adott erdélyi menekülteknek is. Az 1930-ban történő lebontásáig Újváros és Győr közéleti eseményeinek egyik fontos helyszíne volt.


LÁThallás
Filmkritika

Érdekes látni, ahogy Hollywood folyamatosan a múltba réved, még inkább, ahogy ezt a legkülönbözőbb műfajokban teszi. Nemcsak a folyamatos feldolgozások és rebootok okán, hanem ahogy az utóbbi időben a készítők ráeszméltek arra, hogy a CGI hegyek helyett a közönség továbbra is különösen sokra értékeli, ha a film „kézzel fogható”.


LÁThallás

Augusztus 16-án, vasárnap a Sziget Fesztiválra látogatott José González. A svéd zenész, akit Magyarország elsősorban a Heartbeats című számról ismer, legújabb, februárban megjelent nagylemezét is elhozta Budapestnek. Az énekes kérdéseinkre elárulta: izgatottan várta, hogy ismét visszatérjen a magyar fővárosba.


LÁThallás
MTI

Magyarország minden etnikai feszültségét egyetlen focipályára sűrűsítő „etnomese” lesz a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készülő Brazilok című játékfilm – mondta el az MTI-nek az alkotást Rohonyi Gáborral közösen rendező M. Kiss Csaba a forgatás szünetében augusztus 13-án.


LÁThallás
Filmkritika

2014-ben John Green könyve alapján került mozikba a Csillagainkban a hiba című romantikus dráma, mely sokkal több volt annál, mint amit a műfaji besorolása sugall. Ha a kőszívű kritikus beszélne belőlem, akkor talán azt mondanám, hogy „nyáltenger”. Viszont a film összes giccse ellenére nem tudtam nem beleszeretni Hazel és Gus történetébe, amely John Green-nek és Josh Boone csapatának köszönhetően igazán frissítően hatott az egész műfajra, nálam pedig kétségtelenül az egyik legjobbjává is lépett elő.


LÁThallás
Soproni színésszel is forgat Kostyál Márk

Horváth László, a Soproni Petőfi Színház színésze szerepel a most készülő Kojot című nagyjátékfilmben. Az alkotást a reklámfilmesként ismertté vált Kostyál Márk rendezi első nagyjátékfilmjeként, mégpedig szinte csak határon túli színészek főszereplésével.


HELYBENjárás
Honismereti pályázatokat díjaztak Győrben

A Szülőföldünk Győr-Moson-Sopron Megyei Honismereti Egyesület néprajzi és nyelvjárási gyűjtőpályázatot, valamint helytörténeti és néprajzi fotópályázatot írt ki idén tavasszal. A „Szülőföldünk” pályázat nagy múltra tekint vissza, hiszen immáron 40. alkalommal hirdették meg. A kezdetekkor városunk jeles képzőművésze, Kovács Margit kapott felkérést a díj elkészítésére.


LÁThallás
1 perces filmkritika

250 ezer amerikai dollár. 900 ezer amerikai dollár. 1 pont 5 millió amerikai dollár. Lehet-e alsó határa az emberi életnek, vagy egyszerűen minden pénzt megér? És egyáltalán: szabad-e alkudozni az emberi életért, amikor a pénz – elvileg – nem akadály? A Phillips kapitány 2013-ban majdnem mindent besöpört és elsöpört, a modern kori kalózkodás drámai mintapéldáját állítván fel, holott őt egy évvel megelőzően Dániában már feladták a leckét a témában.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 24.rész

A Móricz Zsigmond rakparton, a Dunakapu tér észak-nyugati sarkán ma is látható egy pompás, háromemeletes épület. Kevesen tudják róla, hogy 1910-ben a világhírű jénai Zeiss Optikai Gyár győri üzemeként épült. A gyár idetelepítésének egyik oka a város földrajzi adottságának volt köszönhető.


LÁThallás
Filmkritika

Az elmúlt jó néhány évben főként Ridley Scott házi-aktoraként ténykedő Russell Crowe (Amerikai gengszter; Bor, mámor, Provance; Gladiátor; Hazugságok hálója; Robin Hood) legújabb projektjével olyan illusztris társaságba írta be magát, melynek tagjai között Clint Eastwoodot, Kevin Costnert, illetőleg Ben Affleck-et is megtalálhatjuk. Olyan színészek közé került, akik úgy érezték, nincsenek híján sem nagyra törő ambíciónak, sem pedig kellő tálentumnak (melyet a sok éves tapasztalat során szereztek meg a kamera túlsó oldalán a nagymesterektől) ahhoz, hogy kipróbálják magukat a filmrendezés terén.


LÁThallás
Interjú Pål Moddi Knutsennel

Skandinávia mindig újabb és újabb meglepetéseket tartogat – így van ez a zenében is. Bár Pål Moddi Knutsen neve Magyarországon talán nem sokaknak cseng ismerősen, egy olyan zenészről beszélünk, akire itthon is érdemes odafigyelni. Moddi dalaival a norvég hideget hozza el a hőségriadó napjaira: a fiatal muzsikus kérdéseinkre azt is elárulta, mivel készül legközelebb.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Kegyetlen. Barbár. Vértől iszamos. Kíméletlen. Heroikus. Felemelő. Dicsőítő. Háromszáz jelző is kevés lenne hozzá. „Megtiszteltetés, hogy melletted halhatok meg. Nekem pedig megtiszteltetés, hogy melletted élhettem.” Kvintesszencia. A képregényfóbiás művész, Frank Miller graphic novel-jéből készült, 2006-os 300 színekkel, mozdulatokkal és fényekkel brillírozó stílustanulmánya olyan látvány(álom)világba szippantotta a nézőt, ahol a vizualitás mellett még a tartalomnak is jutott hely.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 23. rész

A századforduló környékén Győrött igen élénk kávéházi élet zajlott. A már működők mellett sorra nyíltak új kávéházak: az új KIOSZK 1897-ben, a Kisfaludy 1898-ban (a képen a századfordulón), a felújított és újjáalakított Hungária 1902-ben, valamint a Royal 1904-ben. 1910 körül már 22 kávéház várta a vendégeket, a korabeli sajtó szerint Budapest után a vidéki városok közül Győrött volt a legintenzívebb kávéházi élet.


csakMI
A szolgáltatás már elérhető a megyei könyvtárban

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér két legnagyobb szolgáltatási egységében, a Központi Könyvtárban (Herman O. u. 22.) és a Kisfaludy Károly Könyvtárban (Baross G. út 4.) is elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár Plus adatbázisa.


LÁThallás
MTI

Jean-Marc Vallée kanadai filmrendező Jake Gyllenhaal és Naomi Watts főszereplésével készült Demolition című romantikus drámájával nyílik szeptemberben a 40. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál – jelentették be a szervezők, ismertetve a filmmustra programját, amelynek Special Presentations szekciójában Nemes Jeles László Saul fia című alkotását is műsorra tűzik.


LÁThallás
Filmkritika

Lássuk be, hogy híján vagyunk a jó sci-fiknek. Persze az elmúlt években mindig fel-felbukkan néhány értékesebb darab, de azok a legritkábban a stúdiófilmek világából érkeznek. Noha sokakkal ellentétben szerettem a Prometheus blöffjét, és a Csillagok között érzelmessége is magával tudott ragadni, de az igazán ínyenc – noha közel sem hibátlan – daraboknak az olyan alkotásokat tartottam, mint a Looper vagy az idei Ex Machina.


LÁThallás
Interjú Hámori Mátéval

„A klasszikus zene nem egy elavult és unalmas dolog” – vallja Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, akit az aktuális koncertekről és a komolyzenét az ifjúság számára népszerűsítő törekvéseiről kérdeztünk.


LÁThallás
MTI

Jonathan Demme amerikai filmrendező lesz a szeptemberi Velencei Filmfesztivál Horizont programjának zsűrielnöke. Az elsőfilmesek zsűrijét az olasz Saverio Costanzo vezeti majd – közölték a nemzetközi mustra szervezői. A bárányok hallgatnak című filmjével 1992-ben Oscar-díjat kiérdemlő Demme új munkája, a Ricki and the Flash augusztusban a Locarnói Filmfesztivált nyitja meg. A zenés film főszerepét Meryl Streep alakítja.


LÁThallás
Filmajánló

A halászkirály legendáját (The Fisher King), Terry Gilliam (Brazil, 12 majom) filmjét (a nemrég elhunyt Robin Williams főszereplésével) 1991-ben mutatták be a mozikban, és azóta már szinte klasszikussá vált. Egy olyan alkotásról van szó, mely különleges módon ötvözi a realitást és a képzelet mitikus világát.


LÁThallás
Beszélgetés a Margaret Islanddel

„Ha el szeretnél érni valamit, meg kell dolgozni érte” – emelte ki Lábas Viki, a Margaret Island énekese a Cseh Tamás Program kapcsán. A zenekarral a debreceni Campus Fesztiválon beszélgettünk utcazenéről, papírcsónakokról, a többi bandáról, a kezdetekről és persze a további tervekről is.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Az amerikai álom gyökerei meglehetős szabadsággal ugyan, de számottevő sikerrel gyökeredznek az olyan gyökérelméjűek elhatározásaiban, mint amilyenek az 1999-es Miami New Times cikkének főszereplői voltak. Igen, ez még mindig egy megtörtént eset – ahogy Michael Bay filmje a finis felé fordulva nagybetűkkel táblázza a képernyőre.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 22. rész

Sorozatunk előző részeiben Győr legrégebbi gépgyárával, a Stádel-féle gyárral, majd a belőle kialakult Kisalföldi Gépgyárral foglalkoztunk. Ennek jogutódja lett az EIVRT Kisalföldi Gépgyára, majd a Tungsram győri gépgyára. Jelen írásunkban folytatjuk a történeti áttekintést.


LÁThallás
Tévésorozatok – 16. rész

Stílszerűen szólva: ez történt a Cheers előző részében. Sajnos csak szóban, bár tényleg mennyire jó lenne, ha Norm valóban kilökné az ajtót, beszuszakolná magát a kocsmába, és felhangozna a 'Napot, emberek!... Mire mi, tudjuk, mit kiáltanánk. A múltkor már átfogó részletességgel vettük végig a szitkom sorozat ötletét, keletkezését, koncepcióját, helyszíneit, főszereplőit. Azonban egy ennyire hosszú ideig futó tévéshow-t nem lehet csupán néhány mondatban összefoglalni, maradt még bőven mondanivaló(m), így hát menjünk is tovább!


LÁThallás
Interjú Kiss Marival

„Nincs fontosabb, mint a közönség. A színház egy csoda. Olykor örömteli, olykor fájdalmas. Este héttől tízig csak rád figyel pár száz ember. Te elvarázsolod őket, ők szeretnek téged, ha minden jól megy, így aztán nincs is fontosabb náluk, alázatosnak kell velük szemben lennünk” – vallja Kiss Mari Jászai Mari-díjas színésznő, akit Kristán Attila és Mészáros Tibor mellett az idén Kaszás Attila-díjra jelöltek.


LÁThallás
A Tzafit Yoav izraeli táncegyüttes műsora József Attila Művelődési Házban

Napjaink zűrzavaros világában újraélednek az ordas eszmék, igyekeznek kikezdeni a normálisan gondolkodó társadalom egészséges morális immunrendszerét, mérges televényeivel fertőzni a közgondolkodást. Az észérvekre nem reagálnak, racionális megközelítés számukra nem létezik, előítéleteik által elvakultak.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Sokkal inkább vadászszezon, még ha gyilkolásra kihegyezett is. A Killing Season-ben azonban több morális könnycsepp hullik, mint vér (bár abból is kapunk eleget, jólesően naturális kivitelben) – és ez itt, ily módon baj csak. A prekoncepcionális rosszérzés nem volt légbőlkapott a történet hallatán: pontosan 10 évvel ezelőtt kaptunk már valami hasonló sztorit, amikor az 1999-es koszovói bevetésre „alapozva” esett a nyugdíjas Tommy Lee Jones az ereje teljében lévő Benicio Del Toro után a vadonban a William Friedkin rendezte Veszett vadban (akkor Friedkint elég messzire űzte az Ördög a minőség terén).


LÁThallás
Filmkritika

Sokszor elhangzott már – nem egyszer tőlem is – és el is fog még párszor, miszerint a Marvel biztonsági játékot űz, viszont ez továbbra is csak részben igaz. Karaktereik, történeteik rendre egy sémára épülnek fel, ugyanakkor a műfaji keverék, amibe a szuperhősöket beágyazzák, az esetek többségében pont annyi pluszt adnak, amivel ki tudnak emelkedni az átlagból, de a fölé már csak nagy ritkán merészkednek. A Hangya sem a szabályt erősítő kivétel, de – James Gunnt idézve – a Vasember első része óta a legszerethetőbb filmje a stúdiónak.


LÁThallás
Interjú az Electro Deluxe énekesével

Az Electro Deluxe nevű formáció 2001-ben kezdte meg pályafutását Franciaországban. James Copley énekes 5 évvel ezelőtt csatlakozott az elektro-jazz úttörőjeként számon tartott együtteshez, amely Magyarországon először Székesfehérváron lép fel az Alba Regia Feszt keretében. Copley-val telefonon beszélgettünk.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 21. rész

A Kisalföldi Gépgyár kft. 1945. október 1-jén jött létre az egykori Stádel Gépgyár romjain, a háború után megmaradt épületeiben. Vezetője Németh Antal lett, aki bérelte az eredeti tulajdonostól, Stádel Károlytól. Kezdetben mindent elvállaltak, javításokat végeztek, és lebombázott gyárak anyagraktárainak alkatrészeit használták fel.


LÁThallás
Filmajánló

Kik vagyunk valójában, és kivé válhatunk? Ezeket a kérdéseket feszegeti Frank Darabont filmje. Bár egy ilyen komoly felvetésre az igazi választ mindenki csak saját magában találhatja meg, a téma kapcsán jó gondolatindító lehet Peter Appleton (Jim Carrey) története. A Mi lenne ha? főhőse különleges sorshelyzetbe keveredik, melynek során rendhagyó jellemformálódáson megy keresztül.


LÁThallás
Zeneajánló

2013-ban jelent meg Vincenzo Bellini talán leghíresebb művének, a Normának első, korhű hangszereken előadott felvétele, amely a partitúra új kritikai kiadásán alapul. A címszerepet éneklő Cecilia Bartoli úgy fogalmazott: „ezzel az volt a célunk, hogy visszatérjünk ahhoz, amit Bellini ténylegesen komponált.” Ugyanis az 1950-es évekből eredő előadási hagyomány és gyakorlat alapján Normát általában drámai szopránok, Adalgisát mezzoszopránok, Pollionét pedig drámai tenorok énekelték, éneklik.


LÁThallás
Tévésorozatok – 15. rész

„A Cheers-t nézőközönség előtt veszik fel” – mondja be vidáman Sam, Carla, Diane, a Mester, Norm, Cliff, Frasier, Rebecca vagy Woody (na jó, Woody néha egészen más érzelmi és értelmi tónusban), majd nyílik az ajtó, betessékeli magát egy irdatlan testtömeg, „’Napot, emberek!”, mire a kocsma füstjén és a sör gőzén át az odabent tartózkodók elrikkantják magukat: „Nooooorm!”. Akinek ismerős, emelje velem poharát, akinek viszont nem, az mindenképpen fizet egy sört a szomjankórász Normnak. Cheers!


LÁThallás

A Soproni Petőfi Színház színitanodájának 16 és 29 év közötti csoportjának több tagja vett részt a celldömölki Soltis Lajos Színház szakmai táborában. A csapatot Savanyu Gergely színművész vezette, a munkájukat Pataki András, a város teátrumának igazgatója segítette.


LÁThallás
Szubjektív fesztiválbeszámoló

Miért megy az ember rockfesztiválra? Mert szereti a rockzenét. Mert élőben hallgathatja kedvenceit. Mert új zenékkel ismerkedhet meg. Mert kiadhatja magából a felhalmozódott feszültséget, és mentálisan feltöltődhet. Mert egy héten keresztül éjjel-nappal szól a rock and roll. Mert ez az életérzés, mely itt uralkodik, sehol máshol nem lelhető fel. 


LÁThallás
Filmkritika

Sok helyütt olvastam az elmúlt hetekben, hogy az Agymanók nem valók gyerekeknek, mert képtelenek értelmezni annak mondandóját. Azt nem vitatom, hogy számos olyan aspektusa van, ami felnőtt fejjel sokkalta hatásosabb, mint olyan valaki számára, aki a filmben megélt változásokon sem esett át, de mindemellett karakterei, története bejárnak egy olyan fejlődésívet, amelyet a kicsik is érthetnek.


LÁThallás
MTI

Induló és kezdő előadók, zenekarok hang- és képfelvételének elkészítésére, turnék és fellépések, illetve ezek kommunikációjának megvalósítására írta ki az új évadra vonatkozó első pályázatát az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiuma. A jelentkezési határidő: augusztus 3.


LÁThallás
1 perces filmkritika

„Figyeljen, haza akar menni, vagy itt akar maradni?” A fekete, csillagfénytől pezsgő világűr, a csodakék anyabolygó, a zavartalan, nyugodt csend – mindez mit sem ér az ember nélkül. Az ember az, aki értelmet ad minden külső látványnak és belülről fakadó érzelemnek. Nélküle az egész értelmetlen: fagyos, sötét, lényeggel nem bíró. A Gravitáció súlytalansága közhelyekké nemesedett alaptézisekkel játszik, súlyt adó lebegésekkel operál, de a lényeg az elejétől a végéig mi vagyunk. Emberek.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 20. rész

Stádel (Stadl) József 1779-ben született. A Neckar menti Rottenburg városából érkezett Győrbe mint szerszámkovács azzal a céllal, hogy letelepedjen, polgárjogot szerezzen, és nyisson egy műhelyt céhes kereteken belül. 1806-ban vették fel a győri polgárok sorába, ennek előfeltétele volt egy bizonyos nagyságú vagyon, amit önálló iparos, kereskedő kaphatott meg.


LÁThallás
MTI

Horváth Lili Szerdai gyerek című magyar-német koprodukcióban készült játékfilmjét választották a nemzetközi filmfesztiválon, Karlovy Vary-ban a Nyugattól Keletre (East of the West) című versenyszekció legjobb alkotásának július 11-én este. A rendezőnő a Kristályglóbusz mellé 20 ezer dolláros pénzjutalmat is kapott.


LÁThallás
Filmajánló

William Shakespeare (1564-1616) nemcsak a világ egyik legnagyobb drámaírója volt, de modern forgatókönyvíróként is nagyszerűen megállja a helyét. Ezt bizonyítja a számtalan filmes adaptáció, melyek különböző színvonalon keltik életre a zseniális író világát. Közülük mindenképpen kiemelkedő Kenneth Brannagh 1993-as Sok hűhó semmiért rendezése.


KORzó
Foki Éva kiállítása

Szeptember 12-én (szombaton) 18 órakor a Weöres Sándor Színház aulájában (Szombathely, Akacs M. u. 7.) Transzparens tükröződések címmel nyílik Foki Éva grafikusművész kiállítása. A kiállítást megnyitja: dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum igazgató-helyettese. Közreműködik: Kelemen Zoltán.


KORzó
Weöres Sándor Színház, Szombathely

Szeptember 12-én (szombaton) 20 órakor a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában (Szombathely, Akacs M. u. 7.) különleges produkció részesei lehetnek. Jordán Tamás rendezésében a római császárkort idézi meg a színház társulata: egy valós történelmi esemény színházi átiratát láthatják ezen az estén.


KORzó
Hegykő, Szent Mihály templom

A fertőszéplaki Misericordias Egyesület szeptember 12-én (szombaton) 10 órától Hegykőn, a Szent Mihály templomban immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Nyugat-Győr Egyházmegyei Gitáros Csoportok és Gitárosok találkozóját. 


KORzó
Rómer Ház, Győr

Szeptember 12-én (szombaton) este a Rómer Házban (Győr, Teleki L. út 21.) két filmet is megnézhetnek a mozifilmek rajongói 18 órakor egy igazi csemegét láthatnak: A tolonc című filmet. A magyar filmtörténet egyik korai, nemrég megtalált kincsét, a Casablancáért Oscart nyerő Kertész Mihály filmjét.  


KORzó
Nemzetközi csecsemőszínházi fesztivál

Szeptember 10-12. között nemzetközi csecsemőszínházi fesztivál lesz a Vaskakas Bábszínházban (Czuczor Gergely u. 17., volt BBMMK épülete). A Vaskakas Bábszínház idén először, hagyományteremtő szándékkal irányítja a figyelmet a 0-3 éveseknek szánt produkciókra.  


KORzó
Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Fergeteges program lesz szeptember 12-én (szombaton) 19 órakor Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban (Fertőrákos, Fő u. 1.): Boban & Marko Marković lép fel. Boban Marković szerbiai trombita művész és együttese a kilencvenes években tűnt fel, s vált a világ talán legismertebb balkáni fúvós formációjává.  


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden, Sopron

Immáron második alkalommal invitálják a rövidfilmek rajongóit a szervezők Sopron legnagyobb filmünnepére. Szeptember 11-én és 12-én (pénteken és szombaton) 18 órától a 11. Busho rövidfilm fesztivál versenyfilmjeinek legjobbjait tekinthetik meg az érdeklődők a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery u. 30-32.).  


KORzó
Beszélgetés Rupnik Károly színművésszel

A nyári szünet után folytatódik a tematikus séták témájához kapcsolódó beszélgetéssorozat. Szeptember 11-én (pénteken) 18.00 órára a Hotel Konferenciába (Győr, Apor Vilmos püspök tere 3.) várják az érdeklődőket a program szervezői. Az est vendége: Rupnik Károly, a Győri Nemzeti Színház színművésze és Örökös Tagja.


KORzó
2015. 09. 11-13. Mosonmagyaróvári vár és környéke

Szeptember 11-től kezdődően háromnapos kiemelt rendezvény lesz a mosonmagyaróvári várban és környékén. Itt kerül sor ugyanis a kilencedik alkalommal megrendezett Szigetköz ízei, Vármegye borai Fesztiválra. A gasztronómiai rendezvények nem tartoznak szűkebben vett profilunkba, de szeretnénk figyelmükbe ajánlani néhány olyan koncertet, amit a szervezők beiktattak a programok sorába.


KORzó
Családi programsorozat az elfogadásról

Szeptember 11-én (pénteken) 10.30-kor kezdődik a Színezd át! című programsorozat Győrben, a színház előtti II. János Pál téren. Ez az országos programsorozat 2015. májusától októberig 11 megyeszékhely főterén egész napos, ingyenes gyerek-, illetve családi program keretében hívja fel a figyelmet egymás elfogadásának fontosságára. A sorozat hatodik állomása Győr városa lesz.


KORzó
Klastrom Hotel, Győr

Szeptember 11-én (pénteken) 18 órára a Klastrom Hotel éttermébe (Győr, Zechmeister u. 1.) várják a játékos kedvű érdeklődőket a Klastrom Klub szervezői. A klasszikus táblás játékok, a sakk, az ostábla, a marokkó, a dominó, a Scrabble és a jól ismert kártyajátékok mellett a társasjátékok újabb generációival is megismerkedhetnek.  


KORzó
Mobilis, Győr

Szeptember 11-én (pénteken) 16 órakor a Mobilisben folytatódik a Múlt és jövő tudói című ismeretterjesztő beszélgetéssorozat a múlt és a jövő szakembereivel. Az interaktív beszélgetések első felében egy egykoron a műszaki és természettudományok területén működő „idős szakértő” mesél életútjáról, a győri ipartörténet és tudományos élet emlékezetes eseményeiről.  


KORzó
Virág Lajos fotókiállítása

Szeptember 11-én (pénteken) 18 órakor nyílik Virág Lajos Az érzékelt világ című fotókiállítása. A rendezvény és a kiállítás helyszíne a VOKE Arany János Művelődési Ház Galériája (Révai u. 5.). A kiállítást megnyitja: Milu Milanovich Ildikó festőművész, művésztanár.


KORzó
Az Import Impró Társulat a Rómer Házban

Szeptember 11-én (pénteken) 19 órakor az Import Impró Társulat évadnyitó „Epizódjára” kerül sor a Rómer Házban (Győr, Teleki László u. 21.). A helyszín változatlan, a hangulat egyre és egyre jobb, mind többen kíváncsiak a produkcióra. Jegyek elővételben rendelhetők: a szervezes@imime.hu e-mail címen .


KORzó
Arany János Művelődési Ház, Győr

Szeptember 11-én (pénteken) 20 órakor a VOKE Arany János Művelődési Házában (Győr, Révai u. 5.) kerül sor a Cserefa együttes évadnyitó moldvai táncházára. Táncot tanít: Fábián Szabolcs „Csutkó”, Mesó és társai pedig nagy türelemmel segítenek neki ebben.


KORzó
Irodalmi est a megyei könyvtárban

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti alkotó Közösség (GYAK) meghívására szeptember 11-én, pénteken 17 órai kezdettel a megyei könyvtár Központi Könyvtárában (Herman O. u. 22., földszint) Kilátó címmel irodalmi est keretében közönség előtt mutatkoznak be az Egerben szerkesztett AGRIA c. irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat alkotói.


KORzó
Géber Gábor magángyűjtő kiállítása

Szeptember 10-én (csütörtökön) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra park 1.) nyílik meg Géber Gábor magángyűjtő kiállítása. A kollekció a „A Nagy Háború képekben és kisplasztikákban” címet viseli.


KORzó
Előadássorozat a megyei könyvtárban

Szeptember 10-én (csütörtökön) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Központi Könyvtára Klubjában (Győr, Herman O.u. 22., földszint) három részes előadássorozat kezdődik Győr barokk templomairól. Ezen az estén N. Mészáros Júlia művészettörténész a Loyolai Szent Ignác, másképpen „bencés” templomot mutatja be.  


KORzó
Bezerédj-kastély

Szeptember 5-én, szombaton tartják a 6. Ménfőcsanaki Szüreti Fesztivált a Bezerédj-kastélyban (Győr, Győri út 90.). Zenés-táncos felvonulás néptáncosokkal, bábelőadás, operett műsor, nótaest és egyéb meglepetések várják az érdeklődőket.


KORzó
A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtárban

Szeptember 2-án, szerdán 17 órakor a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtárban (Erkel Ferenc u. 16.) a Dunaszigeti kreatív alkotók kiállításának megnyitójára kerül sor. A tárlatot megnyitja Stencinger Noémi, a kiállítás szeptember 23-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.


KORzó
Dunakapu tér

Szeptember 6-án vasárnap, 9.30-kor kezdődik a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit!” című rendezvény a Dunakapu téren, ahol a kisalföldi őstermelők és kézművesek mutatják be portékáikat. Az érdeklődőket egész napos vásár várja koncertekkel, látványfőzéssel és kóstolókkal.


KORzó

Szeptember 5-én szombaton, 15 órától rendezik meg a VIII. Likócsi Nyárbúcsúztatót. Helyszín: Győr-Likócs Esztergető u. 12. A koncertek és táncbemutatók mellett egész nap gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket.


KORzó
Győri Nemzeti Színház

Szeptember 10-én (csütörtökön) hatodik alkalommal enged bepillantást a kulisszák mögé a győri színház társulata. Tíz órától a színházban folyó munka különféle aspektusaiba tekinthet be a nagyérdemű közönség: láthatnak balett-próbát, színpadtechnikai bemutatót, bebarangolhatják a színház hátsó traktusát.  


KORzó
Gyárvárosi mese- és alkotódélután a Közösségi Házban

Szeptember 9-én (szerdán) 16.30-kor a Gyárvárosi Közösségi Házban (Győr, Külső-Árpád u. 6-8.) a Jancsi és Juliska című mese színpadi változatát láthatják a kicsik és nagyok. A darabot a Csörgősipka Színház társulata, alias Bank Zsuzsanna, Gulyás Virág, Lindemann Gergő, és Károly Szabolcs adja elő. A belépés díjtalan.


KORzó
Újvárosi Művelődési Ház, Győr

Szeptember 5-én (szombaton) az Újvárosi Művelődési Házban (Győr, Liget u. 55.) nagyszabású nyárbúcsúztató/évadnyitó rendezvényre kerül sor. Lassan-lassan megszaporodnak a programok a házban, a kisközösségek újra összejönnek. Erre hívja fel a figyelmet, ide csalogat ez az egész napos rendezvény. A belépés díjtalan.


KORzó
Kézműves foglalkozás felnőtteknek

Szeptember 7-én (hétfőn) 17.30 órakor ismét felnőtt kézműves foglalkozásra kerül sor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában (Győr, Herman O. u. 22., földszint). F. Bokor Anita segítségével farmeranyagból készíthetnek apró használati- és dísztárgyakat.  


KORzó
Szent Ignác Bencés Templom, Győr

Az augsburgi fiúkórus magyarországi turnéján mindössze három koncertet ad, ebből egyet városunkban. Szeptember 7-én (hétfőn) 19.30-kor a Szent Ignác Bencés Templomban (Győr, Széchenyi tér) énekelnek. Vezényel: Reinhard Kammler. A kórus hagyományai a 15. századig vezethetők vissza.


KORzó
Liszt terasz, Sopron

Megkezdődik az őszi kulturális programok sora Sopronban is. Szeptember 6-án (vasárnap) 16 órakor a Liszt teraszon (Sopron, Liszt F. u. 1.), szabadtéri koncert lesz: jam session a The Grandpas zenekarral. Basszusgitár: Prekker János; dob: Kocsis Dániel.


KORzó
Szentlélek templom, Győr

Szeptember 6-án (vasárnap) 18 órakor Marosvári Péter ad orgonahangversenyt a Szentlélek templomban (Győr, Szentlélek tér1.). A műsoron egyebek között Mendelssohn, Rheinberger és Lefébure-Wély művei szerepelnek. A belépés díjtalan, jószívű adományokat a koncertsorozat fenntartásához elfogadnak.  


KORzó
A Fő téren

Szeptember 4-5-6-án, péntektől vasárnapig Sopronban, a Fő téren kerül sor a Soproni Szüret 2015 programsorozatára. A hétvége kínálatában fúvós- és swingzenekari előadásokra, tánc- és néptáncegyüttesek fellépéseire, operett és musical műsorra, könnyűzenei koncertekre, valamint dumaszínházi produkciókra kerül sor.


KORzó
2015. szeptember 5-6.

Szeptember 5-én kezdődik és a tervek szerint másnap hajnalban fejeződik be a a szentiváni szüreti mulatság. A rendezvény helyszíne a Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház és a Kossuth Lajos Művelődési Ház udvara. Belépődíj 500 Ft/fő, 10 éves kor alatt a belépés díjtalan!


KORzó
Rákász Gergely koncertje Győrben

A Nyáresti koncertek utolsó darabja szeptember 5-én (szombaton) 21 órakor kezdődik Győrben a Széchenyi téren. Ezen az estén Rákász Gergely ad látványkoncert. A fiatal, győri születésű muzsikus ez alkalommal is a művészetek szintézisével kívánja közelebb hozni a komolyzenét a közönség szélesebb rétegeihez.


KORzó
A megyei könyvtárban

Szeptember 4-én pénteken, 17 órakor kezdődik a Hangraforgó Klub előadása Én is nyitok arany torkot” címmel. A Nagy László szellemében megszólaló évadnyitó fellépésre a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában (Herman O. u. 22., földszint) kerül sor. A belépés díjtalan.


KORzó
József Attila Művelődési Ház

Szeptember 4-én pénteken, 17 órakor a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra park 1.) Várjatok még, őszirózsák ...” címmel cigányzenés nótadélutánra várják az érdeklődőket. A belépés díjtalan.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Szeptember 4-én pénteken, 21.30-tól fergeteges Rock&Roll Party indul a Hungária zenekar legnagyobb slágereivel majd best of retro válogatással a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). A belépés díjtalan.


KORzó
A Rómer Házban

Aki nem tudná: Járai Márk imád Rubik kockázni, kedvenc kocsmasportja a darts, tanulja az izlandi nyelvet, szeret gitározni és énekelni. Nem mellesleg: jelenleg ő a Halott Pénz énekese. A pécsi énekes szeptember 5-én (szombaton) 21 órakor lép fel a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.).


KORzó
Bazilika, Pannonhalma

Szeptember 5-én (szombaton) folytatódik Szent Márton hegyén a Pannonhalmi klasszikus esték címet viselő komolyzenei koncertsorozat. 19 órai kezdettel a bazilikában a Győri Filharmonikus Zenekar ad hangversenyt. Vezényel: Jeanpierre Faber, luxenburgi karmester.


KORzó
Lukács Sándor Szakképző Iskola, Győr

Szeptember 5-én (szombaton) ismét Gyárvárosi családi délutánra kerül sor! A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Gyárvárosi Közösségi Háza és a Gyárvárosiak Baráti Köre Egyesület tizenegyedik alkalommal szervezi meg a közkedvelt rendezvényt. A programok 15 órakor kezdődnek. 


KORzó
Szigetvár

Szeptember 3-ától négy napon át várja a vendégeket a szigetvári Zrínyi Napok, ahol megemlékeznek a vár elestéről, Zrínyi Miklós és a hős védők haláláról. Korabeli jelmezekkel, kézműves vásárokkal, hadijátékokkal repítik vissza a látogatókat egészen 1566-ig, de természetesen az esti szórakoztató zenés programok sem maradhatnak el.


KORzó
A Novus String Quartet koncertje Fertődön

„Ez az együttes hihetetlenül egységesen és kiegyenlítetten játszik. Mind a négy zenész ugyanolyan magas színvonalon muzsikál, játékmódjuk lenyűgöző.” - ezekkel a szavakkal értékelte Lukas Hagen, a Hagen Kvartett primáriusa a Salzburgi Mozart Versenyen a Novus vonósnégyes produkcióját.  


KORzó
Előadás a megyei könyvtárban

Szeptember 3-án csütörtökön, 17 órakor Török világ Győrött címmel Orbánné dr. Horváth Márta vetítéses előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Klubjában (Győr, Herman O. u. 22.). A belépés díjtalan.


KORzó
Rakonczai Imre műsora

Szeptember 3-án (csütörtökön) 19 órai kezdettel a Pipacs étterem és Bisztróban (Győrújbarát, Liszt Ferenc u. 2.) műsoros est kezdődik: Rakonczai Imre zongorázik és énekel. A sportos múltú fiatal előadóművész saját bevallása szerint örömzenét játszik. Repertoárján örökzöld slágerek, népszerű számok, saját dalok és feldolgozások egyaránt szerepelnek.


KORzó
Csenár Imre előadása a megyei könyvtárban

Szeptember 2-án szerdán, 17 órakor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában (Herman O. u. 22., földszint) Csenár Imre, a Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, nyugdíjas mérnök és neves amatőrfilmes Nagyapám az első világháborúban címmel tart előadást. A programra a belépés díjtalan.


KORzó
Szabó Béla kiállítása a Bezerédj-kastélyban

Szeptember 2-án, szerdán 18 órakor a Bezerédj-kastély kiállítótermében (Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.) Szabó Béla EFIAP fotóművész „Rómer Flóris nyomában a Bakonyban” című kiállításának megnyitójára kerül sor. A tárlatot Dr. Halbritter András biológus avatja fel, közreműködik a Bezerédj Kórus. A megnyitó után Szabó Béla előadást tart Rómer Flórisról és a Bakonyról.


KORzó
Szépséges úticélok nyár végére

A természet színei az átmenetekben, tavasszal és ősszel a legpompásabbak. Magyarország arborétumai csodás lehetőséget kínálnak, hogy az elkövetkező időszakra feltöltekezzünk az erdők, ligetek szépségével. Ezek közül kettőről gyűjtöttünk néhány információt a kirándulni vágyóknak.


KORzó
Görföl Jenő fotókiállítása Mosonmagyaróváron

Augusztus 20-án, csütörtökön 17 órakor a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király út 140.) A magyar Szentek ábrázolása Szlovákia középkori templomaiban címmel Görföl Jenő fényképész kiállítása nyílik. A tárlat szeptember 27-ig tekinthető meg.


KORzó
Kiállítás a Fehér Ló Közösségi Házban

Augusztus 19-én, szerdán 17 órakor Mosonmagyaróváron, a Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király út 140.) Nagy Mária fotós kiállítása nyílik „Mosonmagyaróvár képekben egy alföldi fotós szemével” címmel. A tárlat szeptember 14-ig látogatható.


KORzó
Pocsai Júlia és Lencsés Júlia kiállítása

Augusztus 6-án (csütörtökön) 17 órakor nyílik a Marcal étteremben (Győr, Déry Tibor u. 11/a.) Pocsai Júlia és Lencsés Júlia „A természet szerelmesei” című kiállítása. A kiállítást Sipos Mari költő nyitja meg, közreműködnek: Somlyai Zsombor előadóművész, Bene Edit előadó, Klein János előadó, Erdősi Ildikó előadóművész.


KORzó

Új, saját fejlesztésű interaktív eszközökkel, valamint lézeres játékokkal várják az érdeklődőket a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban (Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.). A Mini-PánIQ szoba használatához előzetes regisztrációt ajánlanak legalább két nappal az érkezés előtt.


KORzó
Kiállítás

Július 22-én (szerdán) 16 órakor nyílik a Klapka György Múzeumban (Komárom, Kelemen László u. 22.) a „Kelták Komárom-Esztergom megyében” című kiállítás. A leghíresebb Duna menti kelta települések egyike Arrabona, azaz a mai Győr volt, ezért ha többet akarnak megtudni e titokzatos nép mindennapjairól, érdemes elutazniuk Komáromba.


KORzó
Győr-Moson-Sopron megye

A kalandparkok Győr-Moson-Sopron megyében is várják látogatóikat, sportos kikapcsolódást, izgalmas kihívást kínálva minden korosztály számára. Felnőttek, gyerekek egyaránt próbára tehetik bátorságukat, ügyességüket és kitartásukat. A megyében működik Magyarország legnagyobb fedett kalandparkja, de számos természetközeli park is található.


KORzó
Magyar Néprajzi Társaság

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet Néprajzi Múzeummal és társkiíró partnereivel, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, Az SZTE Néprajz és Kuturális Antropológia tanszékével, a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal.


KORzó
Okos Homokozó Mosonmagyaróváron

Új eszközzel várja a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 142.) a családokat. Az Okos Homokozóban megelevenedik a homokfelszín, és a rajta megjelenő térkép kezünk munkája nyomán alakul és színeződik át, élő-mozgó, interaktív felületként. Ha beletúrunk, sötétkék tenger tűnik fel, ha felpúpozzuk, szigetvilág zöldül elő. Hegyet építhetünk, esőt varázsolhatunk másodpercek alatt. 


KORzó
Vasúttörténeti képeslapkiállítás a Vasutas Művelődési Házban

Július 9-én (csütörtökön) 10.00 órakor kiállítás nyílik a VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Révai u. 5.) a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány vasúti képeslapjaiból a 65. Győri Vasutasnap címmel. Ünnepi köszöntőt mond Ambrusch József, Győr Forgalmi Csomópont vezető. A tárlat szepetember 8-ig látogatható.


KORzó
Klub Faház, Mosonmagyaróvár

Július 10-én (pénteken) 18 órakor a Klub Faházban (Mosonmagyaróvár, Wittman Park 1.) megkezdődik a IV. Made in Móvár Fesztivál, a mosonmagyaróvári zenekarok találkozója. Fellép a Tombstone, a Flamedrop, a Power, a Private Park, a Fortis, a Pagan Insurrection és a Dealer Bt.


KORzó
Népi játszóudvar

Péren, Győrtől 15km-re található Péri dédi nádikója, a falu szélén, „Békavárban” a Kossuth L. út 17-ben. Egy nádtetős parasztház és a hozzátartozó épületek együttese. A gyermek látogatók megismerhetik lovaikat, bárányaikat és a nyuszikat. A kicsik élvezhetik apró játszóházaikat, játékos próbákon mérhetik össze ügyességüket.


KORzó
Június 27. - október 24.

Június 27. és október 24. között kerül megrendezésre a fertődi Esterházy-kastélyban (Joseph Haydn u. 2.) a 2015. évi Eszterházi Vigasságok programsorozat. 30 hét, 50 koncert, 110 fellépő - ez várja a fesztivál látogatóit 4 hónapon keresztül: változatos, színvonalas koncertek - mint mindig. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!


KORzó
Esterházy-kastély, Fertőd

A 31. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatára a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében 2015. június 27- július 4. között a fertődi Esterházy-kastélyban (Fertőd, Joseph Haydn u. 2.) kerül sor, ahol Joseph Haydn több mint 20 évig élt és alkotott.


KORzó
Porcelánbaba kiállítás az Esterházy-kastélyban

Még október 1-ig megtekinthető a "Barokk esküvő" című porcelánbaba kiállítás az Esterházy-kastély (Fertőd–Eszterháza, Joseph Haydn u. 2.) múzeumában a tárlatvezetés részeként. A Táti Porcelánbaba Klub által kézzel készített babák egy barokk esküvő hangulatát idézik.


KORzó
Mosonmagyaróváron

Május 28. és szeptember 10. között minden csütörtökön 16-tól 19 óráig a Mosonmagyaróvár belvárosában található Magyar utca Kult-utcává változik,ahol ingyenes, szabadtéri, zenés, kulturális rendezvények várják a látogatókat. Vásári forgatag, játszóház, gyermekprogramok, Meseműhely, Szigetközi Szatyor, helytörténet és még sok-sok érdekes, izgalmas programra lehet számítani.


KORzó
A Fényfogók Fotós Műhely évzáró kiállítása

Május 28-án, csütörtökön 17 órakor a Gyermekek Házában (Aradi Vértanúk útja 23.) működő Fényfogók Fotós Műhely évzáró kiállítása nyílik Fotó-szintetizáció VIII. címmel. A 13 alkotó képeiből álló kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 16-ig a Magtár kiállítóteremben.


KORzó
Időszaki kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban

Május 14. és szeptember 30. között látogatható a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban (Vár 1.) a Ferenc pápa által meghirdetett, a keresztény szerzetességet középpontba állító, Megszentelt Élet Évéhez kapcsolódó, nagyszabású időszaki kiállítás Szent Benedek és a bencés spiritualitás címmel. 


KORzó
Nyomozós csapatjáték a Futurában

Május 13-tól új szórakozási lehetőséget kínál a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont (Szent István király út 142.): nyomozós játékot családoknak, iskolai csapatoknak Tesla küldetés címmel. A kiállítás területén folyó játékban 2-6 főscsapatok vehetnek részt. A program ára 2.500 Ft, melyhez élményközponti belépő vásárlása is szükséges.


KORzó
A Pannonhalmi Főapátságnak

A Pannonhalmi Főapátság elnyerte a www.lianorg.com turisztikai információs weboldal  TOP CHOICE 2015 — A LEGJOBB VÁLASZTÁS 2015 elnevezésű díját Turisztikai attrakció kategóriában.A díjat minden évben ázsiai vendégek szavazatai alapján adják ki négy független kategóriában (éttermek, szállodák, üzletek és turisztikai attrakciók). 


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Május 8-án pénteken nyílik meg Batthyány Gyula – Képek egy eltűnt világból című kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). A kiállítás megtekinthető: 2015. május 9 - szeptember 6. hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


KORzó
Kiállítás a Magyar Ispitában

Április 19-től látogatható a Magyar Ispitában (Nefelejcs u. 3.) a Szerzetes, főpap, hazafi: Széchényi Pál - A nagycenki múmia kutatása című kiállítás a Győri Hittudományi Főiskola gondozásában. A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg. Belépődíjas rendezvény.


KORzó
Időszaki kiállítás a főapátságban

Március 21-től ez év november 11-ig lesz látogatható a Pannonhalmi Főapátság legújabb időszaki kiállítása. A monostori kiállítótérben évente megrendezett tárlatok különlegessége, hogy a ritka kincseket tartalmazó apátsági gyűjtemény és a kortárs képzőművészet integrálására törekednek sajátos és elgondolkodtató tematika alapján.  


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA, ZSEDNAI-VAS ERIKA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.