2014.09.23. kedd
csakMI

Új klubfoglalkozás-sorozatot indított a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér. Központi könyvtárának klubjában Kézműves esték címmel Pozsgai Krisztina vezetésével készíthetnek az érdeklődők színvonalas kivitelben hasznos vagy dísztárgyakat az újrahasznosítás jegyében. 


ÍRÓkéz
Cs. Németh Margit könyvbemutatója a megyei könyvtárban

Szeptember 18-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében mutatta be füveskönyvét Tegyél, hogy legyél! címmel Cs. Németh Margit, aki közel 20 éve súlyos betegségből épült fel. Gyógyulásának tapasztalatairól, a gyógynövények erejéről írt harmadik, önálló könyvében. Tette mindezt, hogy családtagjai mellett másokon is segítsen.


ÍRÓkéz

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünnepeljük a Magyar Dráma Napját annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének az ősbemutatója a Nemzeti Színházban (Paulay Ede színpadra állításában). A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek szélesebb megismertetésére, illetve, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására.


ARTmás
Nemzetközi gyermekrajz kiállítás a Kovács Margit Iskolában

Szeptember 17-én nyílt meg győri állomásán a Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskolában a Csallóközi Színes Ceruzák elnevezésű, immár több, mint egy évtizedes múltú nemzetközi gyermekrajz vándorkiállítás.


ÍRÓkéz
Folyóirat ajánló

A Tudorka ismeretterjesztő gyermekmagazin a Graph-Art Stúdió egyik legszínvonalasabb lapja. 1999 februárjától jelenik meg, évi 10 számmal havonta a 7-11 éves korosztály számára. Magyarországon már a megjelenés hónapjában piacvezető helyre került, és népszerűsége azóta sem csökkent.


ÍRÓkéz
A könyv és a belőle készült filmadaptáció(k)

Elég csak az egyiküknek nemet vagy igent mondani a tizenkettőből. Ahhoz, hogy ne születhessen ítélet. Mert egyöntetű döntés szükségeltetik, ha (további) életet, vagy (egyszeri, megismételhetetlen) halált akarnak adni a vádba fogottnak. Egy igen, illetve egy nem az élet. Ha ez nem súly a lelkiismereten, akkor semmi. Dühből tanácsot fogadni pedig emberi természetünk egyik legnagyobb hibája.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A három hónapos csecsemő, Lyse-Rose de Carville az 1980. december 23-ára virradó éjjelen egy repülőszerencsétlenség következményeként százhatvannyolcad-magával halálát lelte a francia-svájci határon fekvő Terrible-hegy lejtőjén lezuhanó, Isztambulból Párizsba tartó Airbus 5403-as gép roncsai között.


ÍRÓkéz
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 1. rész

Szeptemberben vidéken és a fővárosban, határainkon innen és túl, újra megnyitják kapuikat a magyar nyelven játszó kőszínházak. Az új színházi évad kezdetére időzítve a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér muzeális gyűjteményéből a Győr-Moson-Sopron megyéhez ezer szállal kötődő Széchenyi István Magyar játékszínrül címmel 1832-ben megjelent röpiratának legfontosabb gondolatait ismertetem, másrészt a magyar nyelven játszó színház felépítésének kezdeti nehézségeiről is írok.


ARTmás
Interjú Csurák Erzsébettel

A 46. Nemzetközi Művésztelep kapcsán, mely a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban zajlott, és amelyhez kapcsolódó kiállítás még szeptember 3-ig megtekinthető a Rómer-teremben (Teleki L. u. 21.), Csurák Erzsébettel, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Kar karrier irodájának vezetőjével, címzetes főiskolai docenssel, selyemművésszel beszélgettünk.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első (és majdan a második) világháborúhoz mérten, viszonylagos (olykor-olykor hazug) békében, ám mindenképpen kevesebb könyörületességgel, boldogsággal, hittel, reménnyel és megvalósulással, mint amelyekre azok számítottak, akik az életüket adták az áhított jövőért cserébe.


ÍRÓkéz
Személyes ünnep

Julio Cortázar (1914-1984)

Ma, augusztus 26-án lenne száz éves Julio Cortázar (1914-1984), a huszadik századi dél-amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, szerintem a világ egyik legjobb novellistája. Borges után a második legnagyobb argentin írónak tartják, de nálam ő az első – elismerve persze, hogy életművére Borges igen nagy hatással volt. A novella műfajában egyértelműen túl tudott lépni mesterén.


ARTmás
Interjú Szarka Fedor Guido-val

Idén zajlott a 46. Nemzetközi Művésztelep a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, melynek során külföldi és magyar képzőművészek alkottak együtt. A három hét alatt készült művekből rendezett kiállítás augusztus 2-től szeptember 3-ig tekinthető meg a Rómer-teremben (Teleki L. u. 21.). A Művésztelep egyik alkotója Szarka Fedor Guido, akivel a helyszínen beszélgettünk inspirációról, művészetről, szépségről...


csakMI
A közművelődés területén végzett kimagasló munkájáért

Dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese Dr. Kovács Pál-díjat vehetett át augusztus 20-án a győrújbaráti evangélikus templomban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díszközgyűlésén.


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2014/2. szám

VII. évfolyamának második számaként 2014 nyarán jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat meleg színekbe és írásokba öltözött lapszáma. A Kisalföld szűkebb, illetve a szerves összetartozás és együttműködés érdekében szélesített tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, regényrészletek, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A győriek nap mint nap érdeklődve figyelik a Schlichter villa látványos megújulását. Nemsokára az emeleti híres faveranda is megint helyére kerül – ígéri az épület tulajdonosa, a Leier-cég. Együtt örülhetünk ennek, hiszen Győrben kevés az igazán jelentős faszerkezetű épület.


ARTmás
Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár

A több, mint 20 éves rendezvényszervező tapasztalattal rendelkező Evokáció Produkciós Iroda azzal a céllal kelti életre az első budapesti Art Expo – Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár rendezvényét a budapesti HUNGEXPO G pavilonjában november 29-én és 30-án, hogy teret és lehetőséget adjon több száz amatőr képzőművésznek a bemutatkozásra.


ÍRÓkéz
Egy sokoldalú győri művész

Tőke Péter Miklós Győrött született 1945. augusztus 3-án. A Liszt Ferenc utcai Általános Fiúiskola után a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett 1963-ban, majd három évig fizikai munkás volt a győri Magyar Vagon- és Gépgyárban. Ekkor született a BUBU nevű képregény-figurája, amelynek a képtörténetei kéthetenként jelentek meg a gyári lapban, a Rábában.


ÍRÓkéz
Ernest Hemingway (1899-1961)

Ernest Hemingway élete nem volt kevésbé kalandos, mint a megírt történetei. Túlélt két repülőgép-balesetet, féltucatnyi komoly fejsérülést, teste több mint kétszáz repesz nyomát őrizte, térdkalácsát szétlőtték, emellett számtalan láb-kézfejsebet, lágyéksérülést szerzett.


ARTmás
Képriport

Cimborák, Gyöngyvirágtól lombhullásig, Lutra, A szeleburdi család, Bohóc a falon, Ismeretlen ismerős, Az elvarázsolt dollár, Kincskereső Kisködmön, Legenda a nyúlpaprikásról, A beszélő köntös, János Vitéz, Háry János, Csizmás kandúr – mind-mind gyerekkorunk kedves filmjei, amelyeknek a plakátai a Napóleon-házban láthatók kiállítva.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Emberi mivoltunk fajunk felnőttkorában tipegve is gyerekként bolondul a titkokért. A rejtélyekért. A nem egyértelmű, nem vagy netán nehezen bizonyítható dolgokért, a homályba vesző tények eredetéért. Rajongunk, és felfedezni vágyjuk originál igazságukat, sokszor nem gondolván bele abba, ha sikerül felfednünk, elvész a titok(zatosságuk).


ARTmás

Koller György (1923-1996) galerista és mecénás emlékére második felesége, Koller Edit – a Magyar Művészeti Akadémia pártoló tagja, a hazai képzőművészeti élet aktív támogatója – 1997-ben díjat alapított, melyet a kuratórium immár tizenhatodik alkalommal ítélt oda egy kiemelkedő tehetségű grafikusművésznek.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2014/2. szám

Pannónia dalai mellett napjainkban a földrajzi-társadalmi terület művészeti alkotásait is zengi a tájék: festmények, grafikák, kerámiák, érmek, szobrok születnek és csillognak, élnek és hatnak, lesznek maradandók és éltetők. A kortárs művészek kontúrjai érték-keretbe zárják ezt a csodálatos tájékot.


ÍRÓkéz
Interjú Grecsó Krisztiánnal

Grecsó Krisztiánnal, József Attila-díjas íróval és költővel az idei Ünnepi Könyvhét győri rendezvénysorozatán a megyei könyvtár olvasótermében beszélgettünk a Megyek utánad kötete kapcsán rendezett író-olvasó találkozót követően.


csakMI
Népszerű és klasszikus irodalmi alkotások hangzókon

A hangoskönyv világszerte népszerű műfaj, és nem véletlenül, hiszen ki-ki tetszése szerint választhat, hogy otthon, a karosszékben ülve magányosan, vagy családi körben, utazás, várakozás közben hallgatja-e meg az irodalmi alkotásokat.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből

Az 1898-ban alapított Győr Város Közkönyvtárának vezetőjét 1904-ben kereste fel özv. Milkovich Zsigmondné Zámory Mária adományozási szándékkal.


ÍRÓkéz
Interjú Bíró Szabolccsal

Igenis létezik irodalmi hűségeskü a minőségi történelem mellett, a legkézenfekvőbb példa erre a Historium Kiadó tulajdonosa, vezetője, szerkesztője és írója, Bíró Szabolcs. Az a fiatalember, aki akadályt nem ismerő kitartásával lassan-lassan etalonná válik a történelmi regények sokszor valóban békétlen harcmezején.


ÍRÓkéz
A Historium Kiadó

A Historium Kiadó (és egyben rendezvényszervező iroda) 2011 májusában jött létre Bíró Szabolcs író-művelődésszervező egyéni vállalkozásaként. Célja a magyar történelem minőségi felelevenítése mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind pedig közösségépítés által. A Historium égisze alatt folyamatosan jelennek meg regények, novelláskötetek, történelmi tematikájú naptárak és képeskönyvek, illetve folyamatosan kerülnek megszervezésre írótalálkozók, középkori fesztiválok, kulturális rendezvények


ÍRÓkéz
könyvkritika

Fekete pillangók. Lenge ruhákba öltözött lepkék a maszatos kirakatüveg mögött. Nigéria mesékbe vágyó lányai. Ahol a mese a nyugati élet és színvonal, csakhogy a hús-vér szereplőjű fabulák egzotikus hősei a valóságban oly csekély mértékben lehetnek a szerencse fiai-lányai, hogy a tündérillúziók tényleg a megírt-leírt lapokon ragadnak. Chika Unigwe története azonban pont a szerencsés és jóleső kivételek közé tartozik: a nigériai írónő 8 könyvvel, novelláskötetekkel, cikkekkel és versekkel a háta mögött valódi reményt adó sikertörténet. Érdemes hát a meséjébe lapozni.


csakMI

Az 1996-ban alapított Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat a magyar zenei élet szereplőit célozta meg, de nemcsak a szakmát, hanem a zenekedvelők, a klasszikus zene, a jazz és a népzene iránt érdeklődők minél szélesebb táborát is. A kiadvány alapító-főszerkesztője Retkes Attila, mellette képzett, tapasztalt cikkírók, zenekritikusok (köztük Albert Mária, Bércesi Mária, Újházy László, Várkonyi Tamás, Zipernovszky Kornél) alakítják a Gramofon arculatát. A folyóirat szerkezetében elegáns és jól áttekinthető, tematikájában szem előtt tartja a hagyományokat és a klasszikus értékeket, de nyitott a XXI. századi kulturális-zenei trendekre is.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A Világfa összes ágára esküszöm, hogy bár a viking történelem ismerete nem, de feléjük mutató szimpátiám itt csörgedezik az ereimben – legalábbis amíg Hallbjörn baltája, a Vargs Unda ki nem fröccsenti belőle(m) a jóleső vakhitet. Mert bizony teljességgel képes vagyok átélni ennek az északi népnek az univerzumát, s benne magukat a harcos-csodafélő embereket, akik a Ragnarök eljövetelével is törvényszerű elfogadással néztek szembe.


csakMI

2014-ben új ismeretterjesztő tudományos folyóiratot böngészhetnek a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának olvasói. A Látkép sok-sok fotóval, képpel illusztrált, magyar szerkesztőgárda által gondozott, havonta megjelenő folyóirat, számtalan izgalmas téma között válogat.


ÍRÓkéz

A Földgömb folyóirat alapítása óta célul tűzte ki, hogy tájékoztassa olvasóit a körülöttünk levő világról. Távoli tájakra, egzotikus helyszínekre utazhatunk a magazin ismeretterjesztő írásai segítségével. Nem kell csomagolnunk, bőröndöket cipelnünk, elkerülhetjük a szervezéssel járó bonyodalmakat. Legfontosabb feladatunk, hogy érdeklődőek legyünk, és használjuk a képzeletünket!


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A szerző, Gian Franco Svidercoschi újságíró, aki egyrészt vallási témákra, másrészt Kelet-Közép-Európa politikájára specializálódott. Két alkalommal volt módja riportot készíteni II. János Pállal. Kapcsolatuk túlnőtt a riporter-riportalany kapcsolaton – Svidercoschi közreműködött annak a könyvnek az összeállításában, amely a pápa lelkészi tapasztalatait összegzi.


LÁThallás
Petruska András a megyei könyvtárban

Szeptember 19-én a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér vendége volt Petruska András. A fiatal zenészt egy tehetségkutató-versenyen ismerhette meg a közönség, de azóta túl van már a négyszázadik koncertjén, besöpört több díjat, turnézott a Quimby előzenekaraként, és képviselte hazánkat Londonban és Olaszországban is. 


LÁThallás
Varga Tibor Zeneművészeti Intézet

Szeptember 18-án csütörtökön 15 órától nagyszerű koncertet hallgathatott meg az érdeklődő közönség az Egyetemi Hangversenyteremben (volt győri Zsinagóga). A 2006 óta hagyománnyá vált eseményt a magyarországi zenei felsőoktatási intézmények karainak és intézeteinek részvételével rendezik meg minden évben az Akadémiai nap keretében.


LÁThallás
80 éve született Jikan, alias Leonard Cohen

A könnyűzene kedvelői – ha túl vannak a negyedik x-en – minden bizonnyal hallgatták már a legendás kanadai muzsikus dalait. Hogy hirtelen nem ugrik be, ki is Cohen? Ha azt mondom, Hallelujah, vagy I’m Your Man, esetleg Suzanne? Így már inkább, ugye? De sorolhatnám dalainak magyar verzióit is, mivel Zorán, Koncz Zsuzsa, Kern András mellett sokan mások is megkísérelték, hogy előadják nyelvünkön Cohen szövegeit, hiszen a dallamokkal egyenértékűek a versek is.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Fiúnak lenni jó. Olyannyira, hogy egy 10 éves kislány elhiteti a környezetével, ő is az. A Tomboy érdekes francia film, még ha nem is derül fény Laure motivációjára, amely arra készteti őt, hogy Mickäel-lé váljon – a többi gyerek szemében. Így is csattan el az első csók közte és Lisa(!) között, és kerül gyurmából formázott pénisz az úszódresszből nyirbált fürdőnadrágba.


eSTéBé
Interaktív kiállítás az ÁRKÁD-ban

A dinoszauruszok után ismét természettudományos témában nyílt kiállítás a győri ÁRKÁD bevásárlóközpontban szeptember 12-én. Az október 5-ig megtekinthető látványosság az időjárási jelenségeket, azok közül is a szélsőséges eseményeket állítja a középpontba. Az üzletközpont folyosóin nyolc érdekes, interaktív elemekkel bővített ismeretterjesztő sziget mutatja be, miért és hogyan keletkezik a tornádó, a zivatar, a fagy, a ciklonok, vagy a rendkívüli hőség.


eSTéBé
I. színházmarketing konferencia Győrben

Szeptember 8-án hétfőn a Győri Nemzeti Színházban tartották az első hazai színházmarketing konferenciát. „A kultúra pénzbe kerül, de a kulturálatlanság sokkal többe...” – ez volt az egyik mottója az égető igényre válaszoló rendezvénynek, melyet a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Színházi Társaság és a Győri Nemzeti Színház együttműködésben szervezett meg. A konferencia tapasztalatairól Pottyondy Nórával, a színház kulturális menedzserével beszélgettünk.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Tegnap éjjel majdnem megtörtént, aminek meg kellett volna történnie, viszont megtörtént, amelyet el kellett volna kerülni. Massy Tadjedin iráni rendező- és írónő már nem bóklászott ismeretlen területen Amerikában, viszont a Last Night elég szerény és szűk optikájú aspektusból marad csak emlékezetes, ha egyáltalán. A párkapcsolati dráma kitűnő játszótér a filmrevitelhez, és talán ez a koncepció sem volt eleve reménytelen, de a puskapor valahol félúton (vagy tán rögtön az elején) bevizesedett, abból pedig tudjuk, hogy hangos és látványos durranásra akkor sem futja, ha dupla adagot töltünk belőle a fegyverbe.


HELYBENjárás

A Wekerle Sándor Alapítvány Kuratóriuma dr. Bencsik Andrea egyetemi tanár, a Széchenyi István Egyetem Marketing és Menedzsment Tanszékének vezetőjét Tudományos Életmű Díjjal tüntette ki. A rangos szakmai elismerést ünnepélyes keretek között Wekerle Sándor dédunokája, Osztroluczky Miklós adta át. Az ünnepséget Tudományos Konferencia követte, melyen a nyitó előadást a díjazott „Gyerekszobától az üzleti etikáig” címmel tartotta.


LÁThallás
Győri Nemzeti Színház, 2014. szeptember 6.

Szeptember 6-án, szombaton ötödik alkalommal rendezték meg a Győri Nemzeti Színházban az „1 nap a kulisszák mögött” című programsorozatot. Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt idén is hatalmas érdeklődés kísérte nemcsak a győriek körében, de az egész országból, sőt a határon túlról is érkeztek nézők. Az egész napos kavalkádnak a készülő Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera koncertszerű előadása volt a fénypontja.


eSTéBé

A minap egy árnyék vetült munkahelyem irodájára… és míg egész nyáron fel sem tűnt a fecskék villanása, most valahogy másnak érzem, értem készülődnek az ÚT-ra. A költőző madarak sorába rengeteg beleillik. Vannak, akik délről, mások északról váltják egymást; legyen akár daru, kócsag, gólya, mindegyiknek egy a nóta: fel, fel, mert itt cudar világ lesz.


LÁThallás
Kortárs magyar költők a szeptemberi Hangraforgó Klubban

A nyári feltöltődés után szeptember 5-én újra találkozhattak a Hangraforgó együttessel az énekelt versek szerelmesei, amely a Hangraforgó Klub állandó helyszínén, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubjában adott hangulatos klubkoncertet „Ki tartja ébren a csillagok tüzét” címmel.


LÁThallás
Képriport

Szeptember 6-án szombaton varázslatos hangok vonták hatásuk alá a közönséget a Széchenyi téren: a Plácido Domingo’s Operalia 2014, a Los Angeles 2014 sztárjai koncerteztek a győri belváros lenyűgöző barokk terén közvetlenül a nemzetközi operaverseny után. Sztárvendégként a világhírű kaliforniai szoprán, az Operalia 2009 Zarzuela nyertese, Angel Blue, valamint az ünnepelt tenor, Stefan Pop lépett fel a csodálatos estén.


HELYBENjárás
Rövid betekintés a történeti városok védelméről szóló konferenciára

Az Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek 2013-2014 programsorozat keretében szeptember 2-án szakmai konferenciát rendeztek a Széchenyi István Egyetemen Történeti városok integrált szemléletű védelmének lehetőségei és kérdései címmel, melyet Dr. Winkler Gábor, az MTA doktora, az Icomos MNB tiszteletbeli elnöke nyitott meg.


HELYBENjárás

A nyári felvételi eljárásban 2730, a pótfelvételi során további 366 jelentkező került be a győri Széchenyi István Egyetem képzéseire, s így – a jelentkezéskor megjelölt szak bejutási feltételeit teljesítve – 3096 fő kap beiratkozási lehetőséget a győri tanulmányokra.


HELYBENjárás
Interjú Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutatóval

Lanczendorfer Zsuzsannával annak apropóján beszélgettünk, hogy 2014. szeptember 4-én csütörtökön, 17 órától Dely Mári és a győri „csuda” címmel előadást tartott a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában.


HELYBENjárás

Idén is minden elsős győri kisdiák megkapja azt az ingyenes kisiskolás kezdőcsomagot, amellyel Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata évek óta a tanévkezdést szeretné megkönnyíteni a családok számára.


LÁThallás
Filmajánló

Ne hajszold a sikert, törekedj a tökéletességre, és akkor majd a siker hajszol téged!” Ez az egyik üzenete a 3 félnótás című filmnek, mely az ősi indiai eposzokhoz hasonlóan mélyenszántó témát dolgoz fel nagyon szórakoztató formában. Ez lehet az egyik titka hatalmas népszerűségének (több, mint kétmilliárd rúpiát hozott a készítőknek, ami még a sztárparádét felvonultató mozisikereket is túlszárnyalja).


eSTéBé

Kis és nagyobb diákok ezreinek fejében zsongnak hasonló gondolatok hetek óta. A nyári vakáció, a szabadság mámora teljesen rabul ejtette őket; sem az iskola, sem az osztálytársak vonzása nem vetekedhet az otthon töltött idővel. A Veres Péter és Móra Ferenc írásaiban szereplő iskola utáni sóvárgás, a mindennél erősebb, sodró tudásvágy nyomai sem lelhetők fel náluk.


HELYBENjárás
Művészeti nevelés a győri Borsos-házban

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az Új Széchenyi Terv által kiírt pályázat keretében elnyert 19.198 054,- Ft uniós támogatásból valósította meg az “Egyszer volt, hol nem volt” – Művészeti nevelés a győri Borsos-házban című projektet. A támogatásnak köszönhetően 6 oktatási-nevelési intézmény diákjai vehettek részt ingyenesen múzeumi programokban.


HELYBENjárás
Képriport

Augusztus 21. és 24. között ismét zsúfolásig benépesült Győr belvárosa és a Széchenyi tér: a 2014-es Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál keretében 60 borászat várta a látogatókat nemesebbnél nemesebb, ízletesebbnél ízletesebb, valamint testtel ellátott és lélekkel megtöltött italokkal.


eSTéBé
Nyitottság, elfogadás, oldottság és intenzitás

Még az utolsó napon, vasárnap késő délután is hömpölygött befelé az emberek végeláthatatlan sora az esti koncertekre. A Batthyány téri HÉV végállomáson is nagy volt a tumultus. Másnap Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, a Sziget Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta, már az adatfeldolgozás közben kiderült, hogy látogatottsági rekordot döntött a 2014-es Sziget, körülbelül 410-420 ezren vettek részt az idén.


HELYBENjárás
A Dunántúli Helikon (1938)

Sorozatunk legutóbbi darabjában már utaltam arra: az ott bemutatott Uj Pannónia mellett 1938-ban egy másik irodalmi lap is megjelent Győrött, mely a Dunántúli Helikon címet kapta megalkotóitól. Erről a rövid életű, de tartalmas és fontos folyóiratról szeretnék kissé részletesebben szólni az alábbiakban.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Fekete humorra könnyű szert tenni; egyszerűen csak olyannal kell viccelődni, amely a társadalmi konvenciók kereteibe nem fér bele, nem illik, tiltják a vallás és/vagy az erkölcsök, vagy csak pusztán elutasítja a mindenkori jóízlés. Ilyen témák többnyire a betegség, a halál, vagy bármely, az ember konkrét személyiségével és életével összefüggő paraméter.


HELYBENjárás
Képriport

Az augusztus 8-10-i hétvégén került sor idén a XXII. Barokk Esküvő rendezvényeire Győr belvárosának utcáin és terein. A rendkívül látványos, jelmezes felvonulással, szerenáddal, kézművesekkel, táncosokkal, változatos zenékkel és gyerekprogramokkal zajlott esemény pompázatos kormegidézésének csúcspontja a hagyományokhoz hűen egy barokk esküvő volt valódi vőlegénnyel és menyasszonnyal.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 13. rész

Nehéz jól leírni, mi is a dubstep.  Eredetét tekintve a londoni feketék underground tánczenei stílusából alakult ki, a UK garage-ból, amely fokozatosan elvesztette R’n’B-s jellegét, és egyre több „tér” maradt a basszusok kibontakozásának, miközben magába olvasztotta a jamaikai dub zene vibráló, lüktető atmoszféráját. Aki először hallja, annak olyan érzése lehet, mintha értelmetlen jelek és hangok egyvelege zúdulna rá.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Nem igaz, hogy a szerelem falakat képes áttörni... Vagy ha mégis hiszünk benne, Andrés Baiz filmje a legjobb cáfolat erre a naiv hiedelemre. Viszont, hogy nő nőnek farkasa, utálatosa, gonosza (amennyiben közös férfiról van szó), az hótziher! Titkos szobákról sokszor készült már thriller és horror, a 2011-es spanyol-kolumbiai La cara oculta személyében drámai mélységekbe nyilalló, lélektani vetületű, klausztrofóbiás történetet kap(t)unk.


LÁThallás
Filmkritika

Mindig be kell tartanunk valamilyen utasítást, ha filmet nézünk. Hol a főszereplő miatt kell elfogultnak lennünk, hol a téma az, amely időszerűségével kötelezően levesz bennünket a lábunkról, hol pedig a műfajnak kell folytonosan felülemelkednie szemléletünkön. Az óceánjáró zongorista legendája egy mese, vagyis egyetlen kockájában sem szabad a realitást keresnünk. Ilyen szempontból pedig Giuseppe Tornatore filmje tökéletes.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Lasse Hallström-ről jót vagy semmit. Legalábbis ilyesféle beállítódással viseltettem a svéd rendező iránt úgy nagyjából 10 évvel ezelőttig. Én onnantól attitűdváltásnak érzem a munkáit, így mára úgy vélem, volt az Akkori (Gilbert Grape, Árvák hercege, Csokoládé, Kikötői hírek, Befejezetlen élet) és van a Mostani (Kedves John, Lazacfogás Jemenben, A hipnotizőr) Lasse Hallström.


eSTéBé
Kabinban utazva a kilométer magas hegyre

Úgy hiszem, az életben sokszor az időzítés a legfontosabb. Hogy mondjuk éppen akkor vetődjünk a felső-ausztriai Traunsee tavának a partjára, Gmunden kisvárosába, amikor a vadonatúj, kabinos, acélkötélpályás „libegővel” 16 Eurós retúrjeggyel felszállhatunk a Grünberg hegyének kilométeres csúcsára. Az élményről fotókkal tűzdelt beszámoló következik.


LÁThallás

A természet egyik csodája, a fenséges Aggteleki-barlang fantasztikus cseppkő képződményei adták a hátteret St. Martin július 26-i koncertjéhez. A szaxofonművész 22 éve tér vissza a Baradla-barlangban lévő csodálatos koncertterembe, hogy a jelenlévő több, mint ezer hallgatónak egy felejthetetlen nyár estét adjon. A barlang és St. Martin zenéje páratlan élményt nyújtottak. Fogadjanak ebből egy kis képi ízelítőt, köszönet a meghívásért St. Martinnak!


LÁThallás

Napjaink vizualitásra kihegyezett trendjének köszönhetően a komolyzene művészeti ága is hemzseg a szépfiúktól és széplányoktól, de szerencsére rengeteg esetben van érték a tetszetős kinézet mögött. Illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy a külcsín a klasszikus zenét művelők között rendre belbeccsel is párosul.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Van olyan film, amit a jóérzésű, igazságtalanságra kényes, saját felvilágosult, körültekintő intellektusában hívő embernek nem szabad látnia. A vadászat pont ilyen. A téma kibontása közben, amikor a kislány szájrapuszija után lassan leesik a marcangolnivaló húscafat, már tudjuk, hogy ami ezután jön, azt nem akarjuk látni.


LÁThallás
Tévésorozatok – 10. rész

Nehezen tudnék a Hannibal-hoz hasonlót említeni. De jobbára sehogyan se. „Olyan, mint semmi más a tévében, vagy bármi, ami valaha volt a tévében.” Ennyire morbidan beteg, képileg és érzelmileg szürreális, elképesztő stilisztikai vizualitással megrajzolt, az emberi psziché és cselekvésháló mélyére rángató látleletet még soha nem láttam. Iszonytatóan képes a hatása alá taszítani. Imádom!


KORzó
A győri filharmonikusok kamarakoncertje

Szeptember 28-án 16.00 órai kezdettel Magyar jelenetek címmel ad kamarazenei hangversenyt a Győri Filharmonikus Zenekar a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében (a volt Zsinagógában, Kossuth u. 5.).  Közreműködnek: Berkes Ryoko (hegedű), Sakai Minami (hegedű), Tácsik Zoltán (mélyhegedű), Farkas Kálmán (gordonka), Molnár Tibor (klarinét), Anderkó Dániel (klarinét), Lindemann László (klarinét) és Fűke Géza (klarinét).


KORzó
A Körmendi Kastélyszínház előadása

Szeptember 27-én 18.00 órakor tekinthető meg Molnár Ferenc: Az ibolya című egyfelvonásos vígjátéka a Körmendi Kastélyszínház előadásában az Újvárosi Művelődési Házban (Liget u. 55.). Az előadás az Újvárosi Esték rendezvénysorozat része, melyre jegyek az előadás előtt a helyszínen, vagy elővételben a Házban, illetve a Baross úti Látogatóközpontban válthatók. Jegyárak: 1300,- Ft, nyugdíjasoknak, diákoknak: 800, - Ft.


KORzó
Különleges városnéző séta

Az Original Balance Kft. legújabb, új utakat, új élményeket kereső városnéző sétája az Idegenforgalmi Világnapon, szeptember 27-én 9.30-kor Gyárvárosba kalauzolja el az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek a városrész múltjával és jelenével. Találkozási pont: Mátyás tér. Részvételi díj: 2000,- Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és klubtagoknak: 1500,- Ft.


KORzó
A Rába Néptáncegyüttes a Kozi-ban

A Rába Néptáncegyüttes Egyesület és a Kozi Drink szervezésében táncház lesz szeptember 27-én (szombaton) 19.00 órától a Kozi Drink bárban (Városház tér 3.). Az ingyenes rendezvényre mindenkit szeretettel várnak, aki érdeklődik a néptánc, a táncház vagy általában a közös táncolás iránt.


KORzó
Könyvbemutató a Bridge-ben

Szeptember 25-én (csütörtökön) 16.00 órai kezdettel Jurányi Zsolt Az alvilág zsoldjában, ill. Az alvilág csapdájában című könyveinek bemutatójára kerül sor a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban. A belépés ingyenes mindenkinek, aki kíváncsi a magyar alvilágról szóló, megtörtént eseményeken alapuló, valósághű regényekre és szerzőjükre.


KORzó
Arrabona Ensemble koncert

Szeptember 27-én 18.30-tól az Arrabona Ensemble Welcome Tomi című koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők az Adyvárosi Tópart Pizzériában. Ismert népdalok átiratai hangzanak el finom harmóniákban.


KORzó
Flesch Károly Kulturális Központ

Szeptember 24-én 19 órától "Az ördög hegedűse" címmel a Lajkó Félix Duó koncertjét hallgathatják meg Mosonmagyaróváron a Flesch Károly Kulturális Központban. Közreműködik Brasnyó Antal brácsán.


KORzó
Online játék a Magyar Dráma Napja alkalmából

A Magyar Dráma Napja (szeptember 21.) alkalmából szeptember 22-én (hétfőn) online játékot indít a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Facebook-oldalán, melynek nyertese választhat magának egyet a fenti könyvek közül. A magyar irodalom egyik nagy értéke az a sajátos humor, ami a szórakoztató forma mögött gyakran a súlyos történelmi helyzeteknek, társadalmi visszásságoknak és emberi gyengeségeknek tart tükröt. Fedezzük fel a magyar dráma máig aktuális, mosolyt fakasztó gyöngyszemeit!


KORzó
Kozi Drink Bár

Szeptember 29-én 19 órakor jótékonysági verses estet tartanak a Kozi Drink Bárban. Az adományokat Szarvas Zsófia gyógykezelésének támogatására gyűjtik. Szervezők: a Rail Cargo ZRT. dolgozói és a Kozi Drink Bár  


KORzó
Győri Nemzeti Színház

Szeptember 27-én 19 órakor lesz a premierje William Shakespeare A windsori víg nők című vígjátékának a Győri Nemzeti Színházban. A főbb szerepekben Csankó Zoltánt, Janisch Évát, Ungvári Istvánt, Szina Kingát és Agócs Juditot láthatják majd az érdeklődők.


KORzó
A mosonmagyaróvári Flesch Központban

Szeptember 26-án, pénteken délelőtt 9 órától Elfogadás Napja – Siketek Világnapja programokra kerül sor a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A nap célja bemutatni a segítséggel élő – mozgás-, hallás-, látássérült és az értelmileg akadályozott, autista – emberek életét, nehézségeit, örömeit, átéreztetni, hogy együtt lenni jó. A rendezvényhez kapcsolódik a Siketek Világnapja is, melynek legfőbb célja, hogy felhívja a társadalom ép tagjainak figyelmét a siket és nagyothalló emberek – elsősorban kommunikációs – problémáira, valamint érdekeik és jogaik tiszteletben tartásának fontosságára, ezáltal segítve társadalmi integrációjukat.


KORzó
Gyermekek Háza

Szeptember 27-én szombaton 15 órától Háznyitogató és Népmeseünnep lesz a Gyermekek Házában. Ezen a délutánon a mesék birodalmába kalauzolják az érdeklődőket. Lehetőség nyílik szép tárgyak bütykölésére, játékra és éneklésre.


KORzó
Kutatók Éjszakája

Szeptember 26-án, pénteken 18 óra és éjfél között kerül megrendezésre az idei Kutatók Éjszakája a Széchenyi István Egyetemen és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban. Több helyszínen változatos tematikájú előadásokkal, interaktív programokkal várják az érdeklődőket.


KORzó
Koncert a SzínHely kultúrpincében

Szeptember 26-án, 20 órakor a Komédiás étterem SzínHely kultúrpincéjében (Czuczor u. 30., pince) a Rockin’ Chair Band ad koncertet. Ezen az estén egy kiváló hangulatú blues koncertet lesz hallható a Jimi Taylor vezette együttes előadásában. A belépő elővételben 800,- Forint, a koncert napján 1 000,- Forint.


KORzó
Kiállítás a Múzeumházban

Szeptember 25-én, csütörtökön 17 órakor Asszony a vérpadon címmel kiállítás nyílik Korponayné Géczy Julianna, a lőcsei fehér asszony győri kivégzésének 300. évfordulója alkalmából a Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.). A történelmi izgalmakat tartogató kiállítást Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitja meg.


KORzó
A Csörgősipka Színház előadása a Mesekuckóban

Szeptember 26-án, pénteken 16 óra 30 perckor a megyei könyvtár Gyermekkönyvtára Mesekuckó elnevezésű gyerekelőadásainak évadkezdésére kerül sor a klubhelyiségben (Herman. O. u. 22. földszint). A Csörgősipka Színház A halász és a felesége című előadását tekinthetik meg az érdeklődő gyerekek és az őket kísérő szülők. A rendezvény látogatása belépődíjas, amelynek ára 300,- Ft.


KORzó
Lélekzet előadások

Szeptember 25-én 18 órától a Lélekzet előadások keretében Laár András tart előadást Szeretet - Az Univerzum összetartó ereje címmel a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Győr, Czuczor G. u. 17.).


KORzó
Kiállítás az Esterházy-palotában

Szeptember 20-án szombaton, 17 órakor Vojnich Erzsébet festőművész munkáiból nyílik tárlat az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A retrospektív kiállítást Dr. Radnóti Sándor esztéta nyitja meg. Megtekinthető október 26-ig.


KORzó
Játékosan, tudatosan

A Nyugat-magyarországi Egyetem 2014. szeptember 23-án ismételten megrendezi az Apáczai Agora - Játékosan, tudatosan programot, amellyel a szervezőknek az a legfontosabb célja, hogy a város polgárainak, diákjainak bemutassák az Apáczai Karon zajló képzések, szakok, jellegzetességeit, és ízelítőt adjanak a hallgatói élet színes kínálatából.


KORzó
Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér

Varga B. Árpád református lelkész a LISZI programok keretén belül bibliaórákat tart minden csütörtökön 10 órától a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubhelyiségében. A előadásokra és beszélgetésekre, melyek alapja Pál apostol rómaiakhoz szóló levele, felekezeti hovatartozástól függetlenül várja az érdeklődőket.


KORzó
Szeptember 25. csütörtök, 18.00-00.00

Szeptember 25-én csütörtökön 18.00 órától rendezik meg második alkalommal a Filozófusok Éjszakáját a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). Az érdeklődőket előadásokkal, humorérzéket fejlesztő gyakorlatokkal, filmvetítéssel, játékokkal, táncházzal és egy rendhagyó filozófiai kerekasztal-beszélgetéssel várják, ahol Garfield eddig ismeretlen görög unokatesója, Puffield is feltűnik.


KORzó
A Monarchia hadba lép

Szeptember 23-án kedden, 17.30-kor A Nagy Háború – 100 év. A Monarchia hadba lép címmel Horváth Gábor hadtörténész technikus tart előadást a Bezerédj-kastélyban. Idén 100 éve, hogy megkezdődött az a négy évig tartó öldöklés, amely a mai napig árnyékot vet Európára. Bár a tényleges harci cselekmények 1914. július 28-án az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiának küldött hadüzenete után kezdődtek, a háború előzményei régebbre vezetnek vissza.


KORzó
Molnár Lajos festőművész kiállítása

Szeptember 18-án 17 órakor a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ szervezésében Molnár Lajos fstőművész munkáiból kiállítás nyílik a Kossuth lajos Művelődési Házban (Győrszentiván, Déryné u. 50.). A Nem csak látvány című tárlat októver 24-ig tekinthető meg a művelődési ház nyitva tartási idejében.


KORzó
Vígh Attila és Tóth Melinda kiállítása Gyirmóton

Szeptember 17-én (szerdán) 16.30-kor új kiállítás nyílik a Ménfőcsanak–Gyirmóti Művelődési Központ  Gyirmóti Művelődési Házában (Győr-Gyirmót, Szent László út 35-37.) Vigh Attila grafikus és Tóth Melinda rajz szakos tanár tárlatát Barna Borbála művészetpedagógus nyitja meg, melyet az érdeklődők október 31-ig díjmentesen látogathatnak.


KORzó
Csurák Erzsébet kiállítása

Szeptember 19-én pénteken 17 órakor nyílik Csurák Erzsébet selyemkiállítása a Magyar Ispita Cziráki-termében (Győr, Nefelejcs köz 3.) Megtekinthető október 30-ig hétfő kivételével naponta 10:00-18:00 óráig.


KORzó
Vándorkiállítás a Múzeumházban

Szeptember 12-én pénteken 11 órakor vándorkiállítás nyílik a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.) az 1944-45-ös délvidéki áldozatok emlékére. A kiállítást megnyitja: Dr. Szakály Sándortörténész, a Veritas igazgatója. A vándorkiállítás eddigi helyszínei: Paks, Szeged, Pápa, Százhalombatta, Pilisvörösvár, Solymár; Győrben szeptember 26-ig tekinthető meg.


KORzó
Baráti Kristóf hegedűművész fotókiállítása

Baráti Kristóf hegedűművész fényképeiből nyílik kiállítás szeptember 12-én a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, (Esterházy-palota, Győr, Király utca 17.)


KORzó
Nemzetközi gyermekrajz kiállítás

Szeptember 17-én szerdán, 11 órára Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a győri Kovács Margit Iskola és a nagyszombati önkormányzati kerület, Csallóközi Népművelési Központ (Dunaszerdahely) meghívja az érdeklődőket a Csallóközi Színes Ceruzák című nemzetközi gyermekrajz kiállítás győri megnyitójára.


KORzó
Különleges városnéző séták

Az Original Balance Kft. szeptember hónapban több alkalommal is különleges, tematikus városnéző sétái közül a Győr 7 csodáját. Egy hangulatos belvárosi sétára számíthatnak az érdeklődők szeptember 6-án 14 órakor és 13-án 9.30-kor, melynek során csodás történetek egész sora bontakozik ki a város különleges értékeinek megismerésére. Szeptember 9-én és 27-én 19 órai kezdettel pedig mindezek éjszakai verzióját tekinthetik meg (Győr 7 csodája by night).


KORzó
Kiállítás a lébényi Látogatóközpontban

Szeptember 5-én 16 óra 30-kor a lébényi Szent Jakab Látogatóközpont és Zarándokházban (Lébény, Templom tér 2.) Szobrok üzenete címmel család, gyermek, szeretet témájú kiállítás nyílik. A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg a Látogatóközpont nyitvatartási ideje alatt, hétfő kivételével naponta 9–17 óra között.


KORzó
Koncertek a soproni Zenepavilonban

A nyári időszakban vasárnaponként érdemes lesz kilátogatni a soproni Várisi Zenepavilonhoz, hiszen minden alkalommal 17.00 órakor valamilyen erdei-zenei produkció várja a vendégeket, bemutatkozási lehetőséget teremtve ezzel soproni zenekaroknak, együtteseknek, kórusoknak, művészeti csoportoknak. A programsorozat szeptember 28-ig tart.


KORzó

Eszterházi Vigasságok címmel egész nyáron átívelő, szeptember 28-ig tartó kulturális koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély 2014-ben is. A tavalyi év sikere után az Eszterházi Vigasságok közönségét idén is kiváló művészekkel és gazdag repertoárral várják. A 18 hét alatt összesen csaknem 60 hangverseny és mintegy 150 fellépő teszi felejthetetlenné az idei programsorozatot.


KORzó

Két kiállítás nyílt június 20-án a Pannonhalmi Főapátság Apátsági Major Látogatóközpontban: kép és kereszténység: vizuális médiumok a középkorban, valamint Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiből címmel.


KORzó
A Historium Kiadó novellaíró pályázata

A Historium Kiadó történelmi novellaíró pályázatot hirdet amatőr prózaíróknak Magyarország 150 éves török hódoltsága témakörében, Fegyvert s vitézt éneklek címmel. A nyertes novellák országosan terjesztett, közös kötetben jelennek meg.


KORzó
Elismerés Győr városának

Business Excellence díjat kapott városunk, amelyet az üzleti utazók szavazatai alapján ítélnek oda. A Business Traveller Hungary, Magyarország egyetlen, üzleti utazóknak és utaztatóknak szóló magazinja által meghirdetett Business Excellence díjat évente egy alkalommal tíz kategóriában adják át. A sorrendet a legkritikusabb és leginkább elfogulatlan közönség, maguk az utazók döntötték el. 


KORzó
Időszaki kiállítás

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Gyermekmúzeumában június 6-án, pénteken 17 órakor új időszaki kiállítás nyílik, Terülj, terülj, asztalkám! címmel. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Farkas Zsuzsa kurátor, grafikusművész; a tárlatot Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója nyitja meg. Helyszín: Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér - Püspöki udvarbíróház (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.). A kiállítás október 1-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.