2014.10.25. szombat
ÍRÓkéz
Közeledik a Könyvszalon!

2014. november 7. és 9. között ismét a könyveké lesz a főszerep a Győri Nemzeti Színházban. A XIV. Győri Könyvszalon idén is gazdag kínálattal, előadóestekkel, koncertekkel, vetélkedővel, könyvbemutatókkal és gyermekprogramokkal várja az érdeklődőket. Ennek kapcsán villáminterjút készítettünk Rakovszky Zsuzsával, Egressy Zoltánnal és Háy Jánossal, akik a rendezvény vendégei lesznek, már nem első alkalommal.


eSTéBé
Asszociációk egy fotó kapcsán

Csak csont és föld, / de nem csont és föld, / hanem temető – ősz – Budapest – 1956 – ballonok és svájcisapkák – egyetemisták – lendület – felszabadultság – jelszavak – beszédek – lyukas zászlók – üres talapzatok – lehulló csillagok – Nemzeti Dal – Sinkovits Imre – mosoly – várakozás – feszültség – Bródy Sándor utca – egyenruhák – lövések – Vöröskereszt – rádiók varázsszeme – Egmont-nyitány – Szabad Európa – Corvin köz


ÍRÓkéz
95 éves lenne a brit írónő

Doris Lessing 2007-ben, 87 évesen kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Ezzel ő lett minden idők legidősebb irodalmi díjazottja és egyben a tizenegyedik női irodalmi Nobel-díjas. A kitüntetés odaítélésének indoklásában, valamint a méltatásban „azt a női tapasztalatokkal rendelkező elbeszélőt” díjazták, „aki (műveiben) kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt”.


ÍRÓkéz
Találkozás Fábián Jankával

Fábián Jankával, a történelmi-romantikus regényeiről ismert fiatal írónővel való találkozással zárult a 2014-es Országos Könyvtári Napok győri megyei könyvtári programsorozata október 17-én a Kisfaludy Károly Könyvtár olvasótermében. Az Emma-trilógia, A német lány, Az angyalos ház, a Lotti öröksége bestseller szerzője kedvesen és teljesen megközelíthetően beszélt mesélőkedvről, regényhőseiről, történelemről, alkotói folyamatáról, valamint jövőbeni terveiről.


ÍRÓkéz
A magyar reneszánsz szerelmi líra megteremtője

Egy méltatlanul elfeledett költő, Balassi Bálint születésének 460. évfordulóját ünnepeljük október 20-án. Talán már csak középiskolai tanulmányainkból dereng fel néhány versének címe vagy egy-egy sora. Tudjuk még például, mi az a Balassi-strófa? Az évforduló kapcsán emlékezésül elevenítsük fel életének néhány fontos pillanatát.


ÍRÓkéz
Déry Tibor emlékezete

A cikk írásához készülődve egy régebbi kiadású irodalomtörténeti könyvet kaptam le otthon a polcról. A Déryről szóló fejezet így kezdődik: „A szocialista magyar próza mindeddig legkiemelkedőbb alkotásai Déry Tibor (1894. október 18. – 1977. augusztus 18.) nevéhez fűződnek.” Érdeklődési körömtől távol esik a politika, műveit nem így szemlélem – bevallom, pártos írásait nem is olvastam –, de Eszter, Luca és Niki miatt könyveinek ott a helye a polcomon.


eSTéBé

1874-es gyufafejekből készített címer (Győri Gyufagyár)

Október 14-én a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum dísztermében (a győri Esterházy-palotában) rendezték meg megyénk levéltárosai a 17. Győri és 3. Kisalföldi Levéltári Napot. 1998-ban Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára és Győr Megyei Jogú Város Levéltára összefogásából született a Győri Levéltári Nap, melynek célja a levéltárakban folyó tudományos kutató munkák ismertetése, népszerűsítése.


csakMI
Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és partnerkönyvtárai (Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron és Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár) által működtetett Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KKSZR) új, állandóan bővülő és rendszeresen karbantartott weboldalt indított, mely lehetővé teszi, hogy a hozzá tartozó 152 községi könyvtár olvasói és használói a legegyszerűbben, egy helyen férjenek hozzá mind a központi, mind a helyi információkhoz és szolgáltatásokhoz.


csakMI
Amatőr festők képei a megyei könyvtárban

Október 13-án nyílt meg a Nyugdíjas alkotók V. kiállítása a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében (Herman Ottó u. 22., földszint). A rendezvényre – melyet Simon Róbert Balázs alpolgármester nyitott meg Karsai Klára és László Attila közreműködésével – idén festményekkel lehetett pályázni, viszont a témát szabadon választhatták meg az alkotók. A tárlatra végül 12 amatőr festőtől érkeztek be művek.


ÍRÓkéz
Interjú Zsubrits Zsolttal

Zsubrits Zsolttal a XIV. Győri Könyvszalonra (2014. november 7-9.) megjelenő FinomSZER című kötete kapcsán beszélgettünk a belső fejlődésről, a lélek táplálásának fontosságáról. A szerző önmagát útonjáró embernek tartja. Épp ez a belső ösvény szolgál gazdag forrásanyaggal az íráshoz, amely eszközzé válhat annak a kezében, aki néhányszor már megküzdött önmagával, és megosztaná a tapasztalatait másokkal is.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2014/3. szám

A kortárs művészeti kalandozások kora ezúttal Közép-Csehországba vezet bennünket festményekkel, grafikákkal, szobrokkal, és a mögöttük születő-csillogó, maradandóan élő és éltető személyiségekkel. A Kutná Hora-i Felix Jenewien Galériában 1996 és 2014 között bemutatkozó művészekre összpontosító őszi lapszám színei, mintái és formái bizonyítják: nem létezik elzárt lélek a kultúra országútjától.


csakMI

Szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – a Magyar Népmese Napja, a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel fordulnak a mesék felé. Ennek apropóján – immár 2006 óta – 9. alkalommal került sor egész hetes programsorozatra a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház szervezésében.


csakMI
Országos Könyvtári Napok

Október 13. és 17. között zajlik az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat, melyhez a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér is kapcsolódik – mint minden évben – programokkal, játékokkal és kedvezményes beiratkozási akcióval. Érdemes tehát meglátogatni őket!


eSTéBé
Városunk is az OpenStreetMap rendszerében

A „Camelot” Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete évek óta végez akadálymentességi felméréseket – elsősorban Győrben. A munkába a kezdetektől bekapcsolódtak a Széchenyi István Egyetem mérnök és szociális munkás szakos hallgatói is. Az együttműködés eredményeként eddig több, mint száz győri helyszín teljes körű felmérése történt meg hat kategóriában, egy közösen kidolgozott módszertan szerint: ügyintézés, szórakozás, oktatás, étterem/kávézó, egészségügy.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár Muzeális gyűjteményéből

Az 1898-ban alapított Győri Városi Közkönyvtár vezetői tudatosan törekedtek arra, hogy a könyvtár állományát ősnyomtatványokkal is bővítsék. 1928-ban Győr Város Hivatalos Értesítőjében jelent meg a hír, hogy a könyvtár igazgatója, Sefcsik Ferenc egy budapesti könyvaukción ősnyomtatványt is vásárolt: Thuróczy János Chronica Hungarorum című művét, amely 1488-ban jelent meg Augsburgban. A Thuróczy-krónikának is nevezett mű a középkori magyar történelem egyik legfontosabb nyomtatott forrásának számít.


ÍRÓkéz
A Magyar Népmese Napja Benedek Elek születésnapján

A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük 2005 óta szeptember 30-án, a legnagyobb magyar mesemondó, Benedek Elek születésnapján. A Nemzetközi Olvasástársaság hazai tagszervezetének a jeles alkalom kijelölésével az volt a célja, hogy a népmesék fennmaradjanak, és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A háborúellenes regények legnagyobb veszélyei, hogy vagy képtelenek olyan hatásfokkal érvényesülni, amekkorával szándékaik szerint íródtak, vagy pedig túlontúl maguk alá gyömöszölnek elborzasztó súlyukkal. A végeredmény mindkét esetben hasonló – a könyv nem éri el a célját, pedig ezeknek a műveknek a létjogosultsága szinte kizárólagosan a feldolgozható tanulságban, a pozitív meggyőz(őd)ésben, a maradandó nyomot hagyó elrettentésben áll.


eSTéBé

A kalandvágyó emberek sokat mozdítottak anno a világ kerekén. Marco Polo, Magellán, Humboldt, Julianus, Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéry Ármin... s még sorolhatnánk az ismert neveket, ráadásul a sok-sok matrózt, kereskedőt, peregrinust, akik anonim módon járultak hozzá a haladáshoz. Hoztak-vittek új ismereteket, fűszereket, selymet, lőport, információt.


eSTéBé
Magyar Hagyományok Fesztiválja és VII. Győri Pálinkafesztivál

Az elmúlt hétvégén, szeptember 19. és 21. között zenétől és tánctól volt hangos a belváros, hiszen a Széchenyi téren, a Kazinczy utcában és a Baross úton zajlott a Hagyományok Fesztiválja és a VII. Győri Pálinkafesztivál, valamint a Terményáldás.


eSTéBé

Hétfő reggel, még mindig esik, tumultus a buszon, az emberek morgolódnak. Miért nem adja át a helyét?! Ezek a mai fiatalok! Miért nem küldenek csuklós buszt, ha ilyen sokan vannak?... Az emberek minden feszültsége és szomorúsága ott sűrűsödik ezen a kicsi buszon, a Szent István úton haladva a Városháza felé. Ilyenkor eszembe jut, hogy a jókedv egy erő, és minél nagyobb a sötétség kint, annál nagyobb szükség van a belülről jövő derűre.


eSTéBé
1. nap

Napjainkban egyre népszerűbbek a kerékpártúrák. Választhatunk profik által szervezett utak közül, de magunk is megtervezhetünk egy felkészültségünknek és pénztárcánknak megfelelőt. Mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt, öt fős csapatunk az utóbbit választotta. Közös megbeszélés után úgy döntöttem, hogy az Őrség lesz kirándulásunk helyszíne. A tervezésnél figyelembe vettük az életkorokat (esetünkben 12-től 45-ig) és közepes edzettségünket.


csakMI

Új klubfoglalkozás-sorozatot indított a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér. Központi könyvtárának klubjában Kézműves esték címmel Pozsgai Krisztina vezetésével készíthetnek az érdeklődők színvonalas kivitelben hasznos vagy dísztárgyakat az újrahasznosítás jegyében. 


ÍRÓkéz
Cs. Németh Margit könyvbemutatója a megyei könyvtárban

Szeptember 18-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében mutatta be füveskönyvét Tegyél, hogy legyél! címmel Cs. Németh Margit, aki közel 20 éve súlyos betegségből épült fel. Gyógyulásának tapasztalatairól, a gyógynövények erejéről írt harmadik, önálló könyvében. Tette mindezt, hogy családtagjai mellett másokon is segítsen.


ÍRÓkéz

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünnepeljük a Magyar Dráma Napját annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének az ősbemutatója a Nemzeti Színházban (Paulay Ede színpadra állításában). A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek szélesebb megismertetésére, illetve, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására.


ÍRÓkéz
Folyóirat ajánló

A Tudorka ismeretterjesztő gyermekmagazin a Graph-Art Stúdió egyik legszínvonalasabb lapja. 1999 februárjától jelenik meg, évi 10 számmal havonta a 7-11 éves korosztály számára. Magyarországon már a megjelenés hónapjában piacvezető helyre került, és népszerűsége azóta sem csökkent.


ÍRÓkéz
A könyv és a belőle készült filmadaptáció(k)

Elég csak az egyiküknek nemet vagy igent mondani a tizenkettőből. Ahhoz, hogy ne születhessen ítélet. Mert egyöntetű döntés szükségeltetik, ha (további) életet, vagy (egyszeri, megismételhetetlen) halált akarnak adni a vádba fogottnak. Egy igen, illetve egy nem az élet. Ha ez nem súly a lelkiismereten, akkor semmi. Dühből tanácsot fogadni pedig emberi természetünk egyik legnagyobb hibája.


eSTéBé
I. színházmarketing konferencia Győrben

Szeptember 8-án hétfőn a Győri Nemzeti Színházban tartották az első hazai színházmarketing konferenciát. „A kultúra pénzbe kerül, de a kulturálatlanság sokkal többe...” – ez volt az egyik mottója az égető igényre válaszoló rendezvénynek, melyet a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Színházi Társaság és a Győri Nemzeti Színház együttműködésben szervezett meg. A konferencia tapasztalatairól Pottyondy Nórával, a színház kulturális menedzserével beszélgettünk.


eSTéBé

A minap egy árnyék vetült munkahelyem irodájára… és míg egész nyáron fel sem tűnt a fecskék villanása, most valahogy másnak érzem, értem készülődnek az ÚT-ra. A költőző madarak sorába rengeteg beleillik. Vannak, akik délről, mások északról váltják egymást; legyen akár daru, kócsag, gólya, mindegyiknek egy a nóta: fel, fel, mert itt cudar világ lesz.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A három hónapos csecsemő, Lyse-Rose de Carville az 1980. december 23-ára virradó éjjelen egy repülőszerencsétlenség következményeként százhatvannyolcad-magával halálát lelte a francia-svájci határon fekvő Terrible-hegy lejtőjén lezuhanó, Isztambulból Párizsba tartó Airbus 5403-as gép roncsai között.


ÍRÓkéz
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 1. rész

Szeptemberben vidéken és a fővárosban, határainkon innen és túl, újra megnyitják kapuikat a magyar nyelven játszó kőszínházak. Az új színházi évad kezdetére időzítve a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér muzeális gyűjteményéből a Győr-Moson-Sopron megyéhez ezer szállal kötődő Széchenyi István Magyar játékszínrül címmel 1832-ben megjelent röpiratának legfontosabb gondolatait ismertetem, másrészt a magyar nyelven játszó színház felépítésének kezdeti nehézségeiről is írok.


eSTéBé

Kis és nagyobb diákok ezreinek fejében zsongnak hasonló gondolatok hetek óta. A nyári vakáció, a szabadság mámora teljesen rabul ejtette őket; sem az iskola, sem az osztálytársak vonzása nem vetekedhet az otthon töltött idővel. A Veres Péter és Móra Ferenc írásaiban szereplő iskola utáni sóvárgás, a mindennél erősebb, sodró tudásvágy nyomai sem lelhetők fel náluk.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első (és majdan a második) világháborúhoz mérten, viszonylagos (olykor-olykor hazug) békében, ám mindenképpen kevesebb könyörületességgel, boldogsággal, hittel, reménnyel és megvalósulással, mint amelyekre azok számítottak, akik az életüket adták az áhított jövőért cserébe.


ÍRÓkéz
Személyes ünnep

Julio Cortázar (1914-1984)

Ma, augusztus 26-án lenne száz éves Julio Cortázar (1914-1984), a huszadik századi dél-amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, szerintem a világ egyik legjobb novellistája. Borges után a második legnagyobb argentin írónak tartják, de nálam ő az első – elismerve persze, hogy életművére Borges igen nagy hatással volt. A novella műfajában egyértelműen túl tudott lépni mesterén.


csakMI
A közművelődés területén végzett kimagasló munkájáért

Dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese Dr. Kovács Pál-díjat vehetett át augusztus 20-án a győrújbaráti evangélikus templomban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díszközgyűlésén.


eSTéBé
Nyitottság, elfogadás, oldottság és intenzitás

Még az utolsó napon, vasárnap késő délután is hömpölygött befelé az emberek végeláthatatlan sora az esti koncertekre. A Batthyány téri HÉV végállomáson is nagy volt a tumultus. Másnap Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, a Sziget Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta, már az adatfeldolgozás közben kiderült, hogy látogatottsági rekordot döntött a 2014-es Sziget, körülbelül 410-420 ezren vettek részt az idén.


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2014/2. szám

VII. évfolyamának második számaként 2014 nyarán jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat meleg színekbe és írásokba öltözött lapszáma. A Kisalföld szűkebb, illetve a szerves összetartozás és együttműködés érdekében szélesített tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, regényrészletek, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A győriek nap mint nap érdeklődve figyelik a Schlichter villa látványos megújulását. Nemsokára az emeleti híres faveranda is megint helyére kerül – ígéri az épület tulajdonosa, a Leier-cég. Együtt örülhetünk ennek, hiszen Győrben kevés az igazán jelentős faszerkezetű épület.


eSTéBé
Kabinban utazva a kilométer magas hegyre

Úgy hiszem, az életben sokszor az időzítés a legfontosabb. Hogy mondjuk éppen akkor vetődjünk a felső-ausztriai Traunsee tavának a partjára, Gmunden kisvárosába, amikor a vadonatúj, kabinos, acélkötélpályás „libegővel” 16 Eurós retúrjeggyel felszállhatunk a Grünberg hegyének kilométeres csúcsára. Az élményről fotókkal tűzdelt beszámoló következik.


ÍRÓkéz
Egy sokoldalú győri művész

Tőke Péter Miklós Győrött született 1945. augusztus 3-án. A Liszt Ferenc utcai Általános Fiúiskola után a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett 1963-ban, majd három évig fizikai munkás volt a győri Magyar Vagon- és Gépgyárban. Ekkor született a BUBU nevű képregény-figurája, amelynek a képtörténetei kéthetenként jelentek meg a gyári lapban, a Rábában.


ÍRÓkéz
Ernest Hemingway (1899-1961)

Ernest Hemingway élete nem volt kevésbé kalandos, mint a megírt történetei. Túlélt két repülőgép-balesetet, féltucatnyi komoly fejsérülést, teste több mint kétszáz repesz nyomát őrizte, térdkalácsát szétlőtték, emellett számtalan láb-kézfejsebet, lágyéksérülést szerzett.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Emberi mivoltunk fajunk felnőttkorában tipegve is gyerekként bolondul a titkokért. A rejtélyekért. A nem egyértelmű, nem vagy netán nehezen bizonyítható dolgokért, a homályba vesző tények eredetéért. Rajongunk, és felfedezni vágyjuk originál igazságukat, sokszor nem gondolván bele abba, ha sikerül felfednünk, elvész a titok(zatosságuk).


eSTéBé

Reguly Antal, a híres etnográfus, nyelvtudós, akit az oroszországi finnugor népek körében végzett gyűjtő- és kutatómunkája miatt az „Észak Kőrösi Csomájaként” is szokás emlegetni, 1819. július 11-én született Zircen. Élete fő céljául a finnugor nyelvrokonság megfejtését tűzte ki maga elé.


eSTéBé
Az én 30Y történetem

Soha nem gondoltam volna, hogy az igazi első a 30Y lesz. Mit sem sejtve léptem be a koncertterembe egy átlagos előadásra várva – persze az átlagos is jót takar, de nem számítottam ekkora meglepetésre. Egy kedvenc a sok közül – és hirtelen Beck Zoli és a „másik három” dalai jelentik az életet jelentő elixírt.


eSTéBé

Először a hangját hallottuk meg, a fület tépő, panaszos, de egyben indulatos ordítást. Aztán megláttuk. Elsőként csak a kezeit. Húsos, kicsi kézfejét, előrenyújtott, széttárt ujjait. Aztán a vízszintes alkarokat, a megfeszülő könyököt; majd kicsi, kerek fejét, borzas haját, óriásira nyitott száját, ahonnan az éktelen hang kiszakadt.


ÍRÓkéz
Interjú Grecsó Krisztiánnal

Grecsó Krisztiánnal, József Attila-díjas íróval és költővel az idei Ünnepi Könyvhét győri rendezvénysorozatán a megyei könyvtár olvasótermében beszélgettünk a Megyek utánad kötete kapcsán rendezett író-olvasó találkozót követően.


csakMI
Népszerű és klasszikus irodalmi alkotások hangzókon

A hangoskönyv világszerte népszerű műfaj, és nem véletlenül, hiszen ki-ki tetszése szerint választhat, hogy otthon, a karosszékben ülve magányosan, vagy családi körben, utazás, várakozás közben hallgatja-e meg az irodalmi alkotásokat.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből

Az 1898-ban alapított Győr Város Közkönyvtárának vezetőjét 1904-ben kereste fel özv. Milkovich Zsigmondné Zámory Mária adományozási szándékkal.


ÍRÓkéz
Interjú Bíró Szabolccsal

Igenis létezik irodalmi hűségeskü a minőségi történelem mellett, a legkézenfekvőbb példa erre a Historium Kiadó tulajdonosa, vezetője, szerkesztője és írója, Bíró Szabolcs. Az a fiatalember, aki akadályt nem ismerő kitartásával lassan-lassan etalonná válik a történelmi regények sokszor valóban békétlen harcmezején.


eSTéBé
Carnuntumtól a Somlón át Féltoronyig

Ezen a héten – a múltkori Magyarpolánytól a Nyirkai-Hanyon át az Agostyáni arborétumig tartó utazgatás után – újabb túratippeket sorolunk fel. Amennyiben Önöknek is vannak kedvenc helyeik, ismernek remek kirándulási útvonalakat – szigorúan 100 kilométeres távolságon belül – szívesen vesszük ötleteiket! Ha elegendő látnivalóról kapunk hírt, esetleg fotót, közzéteszünk még egy bónusz listát is! Leveleiket a honlap alján látható címre kérjük! Lássuk tehát szabadidős ajánlatunk második részét!


ÍRÓkéz
A Historium Kiadó

A Historium Kiadó (és egyben rendezvényszervező iroda) 2011 májusában jött létre Bíró Szabolcs író-művelődésszervező egyéni vállalkozásaként. Célja a magyar történelem minőségi felelevenítése mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind pedig közösségépítés által. A Historium égisze alatt folyamatosan jelennek meg regények, novelláskötetek, történelmi tematikájú naptárak és képeskönyvek, illetve folyamatosan kerülnek megszervezésre írótalálkozók, középkori fesztiválok, kulturális rendezvények


ÍRÓkéz
könyvkritika

Fekete pillangók. Lenge ruhákba öltözött lepkék a maszatos kirakatüveg mögött. Nigéria mesékbe vágyó lányai. Ahol a mese a nyugati élet és színvonal, csakhogy a hús-vér szereplőjű fabulák egzotikus hősei a valóságban oly csekély mértékben lehetnek a szerencse fiai-lányai, hogy a tündérillúziók tényleg a megírt-leírt lapokon ragadnak. Chika Unigwe története azonban pont a szerencsés és jóleső kivételek közé tartozik: a nigériai írónő 8 könyvvel, novelláskötetekkel, cikkekkel és versekkel a háta mögött valódi reményt adó sikertörténet. Érdemes hát a meséjébe lapozni.


csakMI

Az 1996-ban alapított Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat a magyar zenei élet szereplőit célozta meg, de nemcsak a szakmát, hanem a zenekedvelők, a klasszikus zene, a jazz és a népzene iránt érdeklődők minél szélesebb táborát is. A kiadvány alapító-főszerkesztője Retkes Attila, mellette képzett, tapasztalt cikkírók, zenekritikusok (köztük Albert Mária, Bércesi Mária, Újházy László, Várkonyi Tamás, Zipernovszky Kornél) alakítják a Gramofon arculatát. A folyóirat szerkezetében elegáns és jól áttekinthető, tematikájában szem előtt tartja a hagyományokat és a klasszikus értékeket, de nyitott a XXI. századi kulturális-zenei trendekre is.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A Világfa összes ágára esküszöm, hogy bár a viking történelem ismerete nem, de feléjük mutató szimpátiám itt csörgedezik az ereimben – legalábbis amíg Hallbjörn baltája, a Vargs Unda ki nem fröccsenti belőle(m) a jóleső vakhitet. Mert bizony teljességgel képes vagyok átélni ennek az északi népnek az univerzumát, s benne magukat a harcos-csodafélő embereket, akik a Ragnarök eljövetelével is törvényszerű elfogadással néztek szembe.


eSTéBé
40 éves lett a Bűvöskocka

Amikor Rubik Ernő képzeletében 1974-ben először jelent meg a bűvös kocka, tudta, hogy nagy dolgot alkotott. A Rubik-kocka ma már a mindennapi élet szavai közé tartozik: címszó például az Oxford English Dictionary-ban. Felvirágoztatott egy sok millió dolláros iparágat; filmek és dalok emlegetik; van, akinek megtámadja a hüvelykujját vagy csuklóját; másoknak meggyógyítja a teniszkönyökét. Idén pedig már 40 éves.


csakMI

2014-ben új ismeretterjesztő tudományos folyóiratot böngészhetnek a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának olvasói. A Látkép sok-sok fotóval, képpel illusztrált, magyar szerkesztőgárda által gondozott, havonta megjelenő folyóirat, számtalan izgalmas téma között válogat.


LÁThallás
1 perces filmkritika

A nyomaték a kényszeren van. Egyeseknél ugyanúgy kényszer a drog (mellékszál), mint az alkohol (fővonal), de mindenképpen az élet: lehozni valahogy a gépet egyben és emberéletekben úgy, hogy tudjuk, még egy sem maradt odafent. S mikor őrjöngve zuhan a föld felé, meg kell tennünk – ha tehetségünkben áll – azt, hogy mi kényszerítsük térdre (földre), és oly módon, hogy megmenekülhessünk. Kényszerített bravúrleszállás.


HELYBENjárás

Dr. Ganczer Mónika, a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének kutatója Állampolgárság és államutódlás című könyve elismeréséül Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet és Ösztöndíjat vehetett át.


LÁThallás
Sándor Pál 75 éves

A hazai filmes szakma utolsó nagy mohikánja, Sándor Pál október 19-én ünnepli 75. születésnapját. Producer, filmrendező, a Hunnia Filmstúdió ügyvezető igazgatója. Évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, több, mint tíz évig volt a Novofilm magyar-német filmprodukciós vállalat ügyvezető igazgatója, 2000-ben létrehozta saját filmes cégét, a Filmstreet-et. 2003-tól a Hunnia Filmstúdió vezetője.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Az emberi elme korlátait és sebezhetőségét mi bizonyíthatná a legtökéletesebben, mint egy betáplált memória- és programcsoporttal működő robot? És az emberi elme határtalanságát és erejét mi bizonyíthatná a legtökéletesebben, mint egy betáplált memória- és programcsoporttal működő robot?


ARTmás
Kiállítás észt, finn és magyar alkotók képregényeiből

Október 4-én nyílt kiállítás észt, finn és magyar alkotók képregényeiből a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Püspöki udvarbíróház, Apor Vilmos püspök tere 2.) Kép-kép-képregény! – Reggel, délben, este címmel.


HELYBENjárás
Winkler Gábor előadása

Winkler Gábor Ybl-díjas építész, egyetemi tanár előadásával kezdődött az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata városunkban. A Muzeális gyűjteményben szép számú közönség gyűlt egybe – ifjabbak és az idősebb generáció tagjai egyaránt –, hogy a köztiszteletnek örvendő szakember szavait meghallgassa.


LÁThallás
Kíméletes versengés kíméletlen rögtönzéssel

Nem okozott csalódást az Import Impró Társulat október 11-i, szombati fellépése a Rómer Házban azoknak, akik felhőtlen, szórakoztató estére vágytak, holott a címből kiindulva nem éppen a pacifizmus szelleme lengte be az egymásnak feszülő vetélkedést. Az impróháborúban két csapat versengett egymással a győzelemért, ahol az említett felhőtlenséget mégsem borították be viharfellegek sem a nézőtéren, sem a páston… illetve színpadon.


ARTmás
Kiállítás a győri Zsinagógában

Október 8-án nyílt meg a győri Zsinagógában az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében az Imák Auschwitz után elnevezésű, a magyar holokauszt hetvenedik évfordulójának alkalmára rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók által írt imádságok képzőművészeti produktumokra történő átültetéseinek kiállítása.


HELYBENjárás

A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság októberi ülésén hozott döntése értelmében a megyei értékek köre ismét tovább bővült. A testület nyári értekezlete óta beérkezett javaslatok mindegyikét támogatta a MÉB, így mostantól – huszonkettedikként – a „megyerikumok” közé tartozik a győri vár is.


LÁThallás
35 éves a Győri Balett

Két emblematikus műremekkel ünnepli 35 éves fennállását a Győri Balett. Az október 11-i, Győri Nemzeti Színházbeli bemutató előadás is a társulat világszínvonalát hirdeti Lukács András Bolero-jával és Vámos György Carmina Burana-jával a jubileumi sorozat részeként megvalósult, két részes balettesten.


ARTmás
Interjú Szalay Rózsával

Szalay Rózsa a varrás szerelmese. Keze alól gyönyörű textilköltemények, hímzett, foltvarrott csodák kerülnek ki nap, mint nap. Ezt a szépséget bárki megcsodálhatja, ha betér hozzá a Kossuth utca 12. szám alatt található Cuca Foltja Kézimunka Kelléktár és Műhelybe, mely akár kiállítóteremnek is nevezhető, annyi mesét rejtő, míves kézimunkát vehet szemügyre a látogató. Rózsa a varrást nemcsak műveli, de tanítja is, mert szeretné átadni az alkotás örömét másoknak is.


LÁThallás
Tévésorozatok – 11. rész

One woman show. Lehet, csupa nagybetűvel kellene írnom. Szóval One Woman Show – duplikált, triplikált, multiplikált tartalommal. Egy nő, sok személyiség, Tatiana Maslany-nak köszönhetően. Az Orphan Black sci-fi dráma (sci-fi thriller) sorozata pontosan az a mozgókép, ahol minden egyes kocka a főszereplőn múlik: a tehetségén, a kreativitásán, alakformáló képességén (akár fizikai értelemben is), eltökéltségén a hiteles megjelenítés felé. Minden. És a jó hír, hogy rajta igazán semmi nem múlik!


LÁThallás

Lázár Ervin Hapcikirály című meséjét tűzte műsorára a győri Vaskakas Bábszínház. A tüneményes mese a nagy királyról, sőt a legnagyobb királyról szól, aki soha semmitől, de igazán semmitől sem fél, csak a tüsszentéstől, a csúnya, alattomos náthától. Így, ha a hatalmas király földjén bárki tüsszenteni merészel, a poroszlók azonnal kitessékelik az országból.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Isten áldja nemcsak Amerikát, hanem az egész világot is. Bár a kettő nagyjából ugyanaz, csak némi időeltolódással. Ami ott, az később itt is; a gazdasági, szellemi irányítás révén csak vakhittel buzgó követők vagyunk. No mindegy, a lényeg (s vele az ördög) úgyis a médiában rejtőzik, illetve pont az a baj, hogy nem bujkál, hanem unos-untalan, szinte kikerülhetetlenül a pofánkba fröcsög.


ARTmás
Kiállítás Baráti Kristóf hegedűművész fényképeiből

Szeptember 12-én nyílt kiállítás az Esterházy-palotában (Király utca 17.) Baráti Kristóf hegedűművész fényképeiből Reflexiók címmel. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum rendezésében megvalósult tárlaton a világszerte ismert és elismert zenész szenvedélye, a fotózás nyer látványos teret.


ARTmás

Október 3-án, pénteken este nyílt meg Somogyi Győző Kossuth-díjas festő- és grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása a Pesti Vigadó két szintjének három termében.


LÁThallás
Koncert a Zene világnapján

A Richter János bérletsorozat nyitó előadására a Zene világnapján, október elsején került sor. A győri filharmonikusok szokatlan módon honlapjukon és minden egyéb fórumon korai érkezést és együttműködést kértek a hallgatóságtól. Erre komoly okuk volt, nagy megtiszteltetés érte a győri muzsikusokat: a zene ünnepén a Bartók Rádió élő, egyenes adásban közvetítette produkciójukat.


ARTmás
Vojnich Erzsébet kiállítása az Esterházy-palotában

Vojnich Erzsébet (1953) festőművész Retrospektív című összegző kiállítása szeptember 20-án nyílt meg az Esterházy-palotában (Király u. 17.) és október 26-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


LÁThallás
„Egy nap szenvedély” a Kisfaludy-teremben

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, XV. Lajos lányainak zenetanítója, majd nemesi címet és jelentékeny vagyont szerző francia drámaíró egyik legsikeresebb és folyamatosan repertoáron lévő műve a Figaro házassága. A darab diadalútjához természetesen nagymértékben hozzájárult a belőle készült vígopera Lorenzo Da Ponte librettójával és Wolfgang Amadeus Mozart zenéjével.


HELYBENjárás
Rangos elismerés a városnak

A város turisztikai fejlődését elismerő díjat kapott a győri önkormányzat. A napokban a fővárosban megrendezett Turizmus és profit elnevezésű turisztikai konferencián adták át „a turisztikailag leggyorsabban fejlődő város” díját, amelyet az idén Győr is megkapott.


LÁThallás
Gondolatok a Zene Világnapján

Egy művész sokféle hatással lehet a világra. Például azzal, ha felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos az életünkben a zene. Ezt tette Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész, akinek a kezdeményezésére 39 éve az UNESCO október 1-jét a Zene Világnapjának nyilvánította. Ennek köszönhetően született egy közös idő, melyben a világ minden pontján együtt ünnepelhetjük azt a csodát, melyet zenének hívnak.


LÁThallás
90 éve hunyt el Giacomo Puccini

90 éve hunyt el a 20. század legnépszerűbb operaköltője, Giacomo Puccini, a Verdi munkásságát követő olasz opera jeles zeneszerzője. Végletes szenvedélyeket megjelenítő operáinak témái a szerelem, a bosszú és az árulás voltak. Befejezetlenül maradt remekművével, a Turandot-tal a hagyomány lényegében lezárult.


LÁThallás

William Shakespeare darabjával kapcsolatban számos legenda kelt szárnyra, többek között, hogy a darabot Erzsébet királynő kifejezett kérésére írta, aki a IV. és V. Henrik című művekből megkedvelt Falstaff lovagot szerette volna hősszerelmesként látni a színpadon. A kérés két hét alatt teljesült, és a végeredmény egy igazi polgári komédia lett.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Arbitrázs: olyan lehetőségek kihasználása a tőkepiacon, amelyek a kockázatmentes hozamhoz képest azonnal és kockázatmentesen nyújtanak magasabb hozamot. Ezek a lehetőségek valamilyen félreárazásból adódnak. Pont. Az ember olyan lény, amely mindig mindenből többet akar, még akkor is, ha a további javakat már a világon semmi nem indokolja. Telhetetlenek vagyunk, eltelhetetlenek.


ARTmás
Interjú Lakatos Krisztiánnal

Mindenki hallott már a Győri Fotóklubról, sokan látták képeiket is, de vajon hányan ismerik a történetét, céljait, munkáját, eredményeit vagy helyét szeretett városunk kulturális életében? Hányan tudják, mit csinál ez az 56 éves közösség, és hogyan lehet bekerülni közéjük? Lakatos Krisztiántól, a klub elnökétől kaptunk választ ezekre a kérdésekre.


ARTmás
A győri orsolyiták temploma

Az Ars Sacra Fesztivál civil szerveződés eredményeként jött létre. A kezdeményezés célja, hogy magas művészi színvonalú és térítésmentes kulturális programsorozatok révén a zsidó-keresztény kultúrában rejlő értékeket a művészetek segítségével bemutassák szélesebb körben.


ARTmás
Csurák Erzsébet kiállítása a Magyar Ispitában

Szeptember 19-én nyílt meg Csurák Erzsébet kiállítása a Magyar Ispita Cziráki-termében Selymek-sejtelmek címmel. A tárlaton Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd Simon Róbert Balázs, Győr Megyei Jogú Város alpolgármester, országgyűlési képviselő mondott köszöntő beszédet.


LÁThallás
Petruska András a megyei könyvtárban

Szeptember 19-én a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér vendége volt Petruska András. A fiatal zenészt egy tehetségkutató-versenyen ismerhette meg a közönség, de azóta túl van már a négyszázadik koncertjén, besöpört több díjat, turnézott a Quimby előzenekaraként, és képviselte hazánkat Londonban és Olaszországban is. 


LÁThallás
Varga Tibor Zeneművészeti Intézet

Szeptember 18-án csütörtökön 15 órától nagyszerű koncertet hallgathatott meg az érdeklődő közönség az Egyetemi Hangversenyteremben (volt győri Zsinagóga). A 2006 óta hagyománnyá vált eseményt a magyarországi zenei felsőoktatási intézmények karainak és intézeteinek részvételével rendezik meg minden évben az Akadémiai nap keretében.


LÁThallás
80 éve született Jikan, alias Leonard Cohen

A könnyűzene kedvelői – ha túl vannak a negyedik x-en – minden bizonnyal hallgatták már a legendás kanadai muzsikus dalait. Hogy hirtelen nem ugrik be, ki is Cohen? Ha azt mondom, Hallelujah, vagy I’m Your Man, esetleg Suzanne? Így már inkább, ugye? De sorolhatnám dalainak magyar verzióit is, mivel Zorán, Koncz Zsuzsa, Kern András mellett sokan mások is megkísérelték, hogy előadják nyelvünkön Cohen szövegeit, hiszen a dallamokkal egyenértékűek a versek is.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Fiúnak lenni jó. Olyannyira, hogy egy 10 éves kislány elhiteti a környezetével, ő is az. A Tomboy érdekes francia film, még ha nem is derül fény Laure motivációjára, amely arra készteti őt, hogy Mickäel-lé váljon – a többi gyerek szemében. Így is csattan el az első csók közte és Lisa(!) között, és kerül gyurmából formázott pénisz az úszódresszből nyirbált fürdőnadrágba.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Tegnap éjjel majdnem megtörtént, aminek meg kellett volna történnie, viszont megtörtént, amelyet el kellett volna kerülni. Massy Tadjedin iráni rendező- és írónő már nem bóklászott ismeretlen területen Amerikában, viszont a Last Night elég szerény és szűk optikájú aspektusból marad csak emlékezetes, ha egyáltalán. A párkapcsolati dráma kitűnő játszótér a filmrevitelhez, és talán ez a koncepció sem volt eleve reménytelen, de a puskapor valahol félúton (vagy tán rögtön az elején) bevizesedett, abból pedig tudjuk, hogy hangos és látványos durranásra akkor sem futja, ha dupla adagot töltünk belőle a fegyverbe.


HELYBENjárás

A Wekerle Sándor Alapítvány Kuratóriuma dr. Bencsik Andrea egyetemi tanár, a Széchenyi István Egyetem Marketing és Menedzsment Tanszékének vezetőjét Tudományos Életmű Díjjal tüntette ki. A rangos szakmai elismerést ünnepélyes keretek között Wekerle Sándor dédunokája, Osztroluczky Miklós adta át. Az ünnepséget Tudományos Konferencia követte, melyen a nyitó előadást a díjazott „Gyerekszobától az üzleti etikáig” címmel tartotta.


LÁThallás
Győri Nemzeti Színház, 2014. szeptember 6.

Szeptember 6-án, szombaton ötödik alkalommal rendezték meg a Győri Nemzeti Színházban az „1 nap a kulisszák mögött” című programsorozatot. Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt idén is hatalmas érdeklődés kísérte nemcsak a győriek körében, de az egész országból, sőt a határon túlról is érkeztek nézők. Az egész napos kavalkádnak a készülő Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera koncertszerű előadása volt a fénypontja.


LÁThallás
Kortárs magyar költők a szeptemberi Hangraforgó Klubban

A nyári feltöltődés után szeptember 5-én újra találkozhattak a Hangraforgó együttessel az énekelt versek szerelmesei, amely a Hangraforgó Klub állandó helyszínén, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubjában adott hangulatos klubkoncertet „Ki tartja ébren a csillagok tüzét” címmel.


LÁThallás
Képriport

Szeptember 6-án szombaton varázslatos hangok vonták hatásuk alá a közönséget a Széchenyi téren: a Plácido Domingo’s Operalia 2014, a Los Angeles 2014 sztárjai koncerteztek a győri belváros lenyűgöző barokk terén közvetlenül a nemzetközi operaverseny után. Sztárvendégként a világhírű kaliforniai szoprán, az Operalia 2009 Zarzuela nyertese, Angel Blue, valamint az ünnepelt tenor, Stefan Pop lépett fel a csodálatos estén.


HELYBENjárás
Rövid betekintés a történeti városok védelméről szóló konferenciára

Az Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek 2013-2014 programsorozat keretében szeptember 2-án szakmai konferenciát rendeztek a Széchenyi István Egyetemen Történeti városok integrált szemléletű védelmének lehetőségei és kérdései címmel, melyet Dr. Winkler Gábor, az MTA doktora, az Icomos MNB tiszteletbeli elnöke nyitott meg.


HELYBENjárás
Interjú Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutatóval

Lanczendorfer Zsuzsannával annak apropóján beszélgettünk, hogy 2014. szeptember 4-én csütörtökön, 17 órától Dely Mári és a győri „csuda” címmel előadást tartott a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában.


LÁThallás
Filmajánló

Ne hajszold a sikert, törekedj a tökéletességre, és akkor majd a siker hajszol téged!” Ez az egyik üzenete a 3 félnótás című filmnek, mely az ősi indiai eposzokhoz hasonlóan mélyenszántó témát dolgoz fel nagyon szórakoztató formában. Ez lehet az egyik titka hatalmas népszerűségének (több, mint kétmilliárd rúpiát hozott a készítőknek, ami még a sztárparádét felvonultató mozisikereket is túlszárnyalja).


ARTmás
Interjú Csurák Erzsébettel

A 46. Nemzetközi Művésztelep kapcsán, mely a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban zajlott, és amelyhez kapcsolódó kiállítás még szeptember 3-ig megtekinthető a Rómer-teremben (Teleki L. u. 21.), Csurák Erzsébettel, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Kar karrier irodájának vezetőjével, címzetes főiskolai docenssel, selyemművésszel beszélgettünk.


HELYBENjárás
Művészeti nevelés a győri Borsos-házban

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az Új Széchenyi Terv által kiírt pályázat keretében elnyert 19.198 054,- Ft uniós támogatásból valósította meg az “Egyszer volt, hol nem volt” – Művészeti nevelés a győri Borsos-házban című projektet. A támogatásnak köszönhetően 6 oktatási-nevelési intézmény diákjai vehettek részt ingyenesen múzeumi programokban.


ARTmás
Interjú Szarka Fedor Guido-val

Idén zajlott a 46. Nemzetközi Művésztelep a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, melynek során külföldi és magyar képzőművészek alkottak együtt. A három hét alatt készült művekből rendezett kiállítás augusztus 2-től szeptember 3-ig tekinthető meg a Rómer-teremben (Teleki L. u. 21.). A Művésztelep egyik alkotója Szarka Fedor Guido, akivel a helyszínen beszélgettünk inspirációról, művészetről, szépségről...


HELYBENjárás
A Dunántúli Helikon (1938)

Sorozatunk legutóbbi darabjában már utaltam arra: az ott bemutatott Uj Pannónia mellett 1938-ban egy másik irodalmi lap is megjelent Győrött, mely a Dunántúli Helikon címet kapta megalkotóitól. Erről a rövid életű, de tartalmas és fontos folyóiratról szeretnék kissé részletesebben szólni az alábbiakban.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Fekete humorra könnyű szert tenni; egyszerűen csak olyannal kell viccelődni, amely a társadalmi konvenciók kereteibe nem fér bele, nem illik, tiltják a vallás és/vagy az erkölcsök, vagy csak pusztán elutasítja a mindenkori jóízlés. Ilyen témák többnyire a betegség, a halál, vagy bármely, az ember konkrét személyiségével és életével összefüggő paraméter.


HELYBENjárás
Képriport

Az augusztus 8-10-i hétvégén került sor idén a XXII. Barokk Esküvő rendezvényeire Győr belvárosának utcáin és terein. A rendkívül látványos, jelmezes felvonulással, szerenáddal, kézművesekkel, táncosokkal, változatos zenékkel és gyerekprogramokkal zajlott esemény pompázatos kormegidézésének csúcspontja a hagyományokhoz hűen egy barokk esküvő volt valódi vőlegénnyel és menyasszonnyal.


LÁThallás
Az elektronikus zene – 13. rész

Nehéz jól leírni, mi is a dubstep.  Eredetét tekintve a londoni feketék underground tánczenei stílusából alakult ki, a UK garage-ból, amely fokozatosan elvesztette R’n’B-s jellegét, és egyre több „tér” maradt a basszusok kibontakozásának, miközben magába olvasztotta a jamaikai dub zene vibráló, lüktető atmoszféráját. Aki először hallja, annak olyan érzése lehet, mintha értelmetlen jelek és hangok egyvelege zúdulna rá.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Nem igaz, hogy a szerelem falakat képes áttörni... Vagy ha mégis hiszünk benne, Andrés Baiz filmje a legjobb cáfolat erre a naiv hiedelemre. Viszont, hogy nő nőnek farkasa, utálatosa, gonosza (amennyiben közös férfiról van szó), az hótziher! Titkos szobákról sokszor készült már thriller és horror, a 2011-es spanyol-kolumbiai La cara oculta személyében drámai mélységekbe nyilalló, lélektani vetületű, klausztrofóbiás történetet kap(t)unk.


LÁThallás
Filmkritika

Mindig be kell tartanunk valamilyen utasítást, ha filmet nézünk. Hol a főszereplő miatt kell elfogultnak lennünk, hol a téma az, amely időszerűségével kötelezően levesz bennünket a lábunkról, hol pedig a műfajnak kell folytonosan felülemelkednie szemléletünkön. Az óceánjáró zongorista legendája egy mese, vagyis egyetlen kockájában sem szabad a realitást keresnünk. Ilyen szempontból pedig Giuseppe Tornatore filmje tökéletes.


ARTmás
Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár

A több, mint 20 éves rendezvényszervező tapasztalattal rendelkező Evokáció Produkciós Iroda azzal a céllal kelti életre az első budapesti Art Expo – Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár rendezvényét a budapesti HUNGEXPO G pavilonjában november 29-én és 30-án, hogy teret és lehetőséget adjon több száz amatőr képzőművésznek a bemutatkozásra.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Lasse Hallström-ről jót vagy semmit. Legalábbis ilyesféle beállítódással viseltettem a svéd rendező iránt úgy nagyjából 10 évvel ezelőttig. Én onnantól attitűdváltásnak érzem a munkáit, így mára úgy vélem, volt az Akkori (Gilbert Grape, Árvák hercege, Csokoládé, Kikötői hírek, Befejezetlen élet) és van a Mostani (Kedves John, Lazacfogás Jemenben, A hipnotizőr) Lasse Hallström.


LÁThallás

A természet egyik csodája, a fenséges Aggteleki-barlang fantasztikus cseppkő képződményei adták a hátteret St. Martin július 26-i koncertjéhez. A szaxofonművész 22 éve tér vissza a Baradla-barlangban lévő csodálatos koncertterembe, hogy a jelenlévő több, mint ezer hallgatónak egy felejthetetlen nyár estét adjon. A barlang és St. Martin zenéje páratlan élményt nyújtottak. Fogadjanak ebből egy kis képi ízelítőt, köszönet a meghívásért St. Martinnak!


LÁThallás

Napjaink vizualitásra kihegyezett trendjének köszönhetően a komolyzene művészeti ága is hemzseg a szépfiúktól és széplányoktól, de szerencsére rengeteg esetben van érték a tetszetős kinézet mögött. Illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy a külcsín a klasszikus zenét művelők között rendre belbeccsel is párosul.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Van olyan film, amit a jóérzésű, igazságtalanságra kényes, saját felvilágosult, körültekintő intellektusában hívő embernek nem szabad látnia. A vadászat pont ilyen. A téma kibontása közben, amikor a kislány szájrapuszija után lassan leesik a marcangolnivaló húscafat, már tudjuk, hogy ami ezután jön, azt nem akarjuk látni.


LÁThallás
Tévésorozatok – 10. rész

Nehezen tudnék a Hannibal-hoz hasonlót említeni. De jobbára sehogyan se. „Olyan, mint semmi más a tévében, vagy bármi, ami valaha volt a tévében.” Ennyire morbidan beteg, képileg és érzelmileg szürreális, elképesztő stilisztikai vizualitással megrajzolt, az emberi psziché és cselekvésháló mélyére rángató látleletet még soha nem láttam. Iszonytatóan képes a hatása alá taszítani. Imádom!


HELYBENjárás
Az Uj Pannonia (1937-1938)

Sorozatunk legutóbbi részében a Győri Szemle rövid bemutatására tettem kísérletet, utalva arra: a két világháború közötti helyi időszaki sajtó egyik legnagyobb teljesítményéről van szó – mind tartalmát, mind fennállásának időtartamát tekintve. Annak ellenére, hogy – mint említettem – a Győri Szemle 1934-től szépirodalmat (verseket és elbeszéléseket) is közölt, az 1930-as évek második felében két olyan új folyóirat is indult Győrött, mely részben irodalmi lapnak tartotta magát.


LÁThallás

100 évvel ezelőtt, 1914. július 5-én született Budapesten a 20. század egyik legnagyobb, Magyarországon és külföldön egyaránt elismert zongoraművésze, Fischer Annie. A zeneakadémián Székely Arnold majd Dohnányi Ernő tanítványa volt. Karrierje csodagyerekként indult, 10 éves korában már Beethoven I. C-dúr zongoraversenyét játszotta egy nyilvános hangversenyen.


LÁThallás
Interjú Török Mátéval a Misztrálból

Kevesen olvasnak verset. Ellenben sokan hallgatnak zenét. A zenekedvelők egy része pedig igényes, érzékenyen keresi az értelmes, a mondanivalóval rendelkező szövegeket. A jó versek ilyenek, ráadásul megzenésíthetőek.


KORzó
Gyuri bácsi, a büki füvesember előadása

November 5-én szerdán, 17 órakor Egészségemegőrzés gyógynövényekkel címmel Szabó Gyuri bácsi előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Győr, Czuczor Gergely utca 17.). A szervező fél a terembérlet fedezésére belépőjegyet árusít, amit elővételben megvásárolhatnak október elejétől a helyszínen, valamint a Szkítia könyvesboltban a Pálffy utca 9. szám alatt.


KORzó
Széchenyi István Egyetem

November 5-én szerdán, 9 és 16 óra között lesz a VIII. Regionális Állásbörze a Széchenyi István Egyetemen. A rendkívül hasznos és nagy érdeklődésnek örvendő állásbörzéket idén ősszel új néven az egyetem Karrier Irodájának utódja, a Kommunikációs és Szolgáltató Központ szervezi. Helyszín: Széchenyi István Egyetem, Új Tudástér – Aula.


KORzó
A JEL című kulturális folyóirat felolvasóestje

November 4-én, kedden délután 17 órakor a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Dr. Barsi Ernő-termében (Liszt Ferenc u. 42.) a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényére kerül sor Isten kavicsa címmel. A JEL kulturális folyóirat felolvasóestjére a belépés díjtalan.


KORzó
A Cziráki Lajos Kiállítótér tárlata

Október 21-én nyílt meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Cziráki Lajos Kiállítótérben (Liszt Ferenc u. 42., 2. emelet) az Ég és föld között című kiállítás az intézmény művész-tanárainak munkáiból. Balogh István, Borbély Károly és Szunyogh László alkotásai december 23-ig tekinthetők meg.


KORzó
Bezerédj-kastély

November 4-én kedden, 17.30-kor Horthy Miklós címmel Horváth Gábor, könyvtáros, hadtörténész előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Bezerédj-kastélyban ( Győr, Kisdobos utca 1-5.). A belépés díjtalan.


KORzó
FlashBack Söröző

November 1-jén szombaton, 20 órától Halloween Party lesz a FlashBack Sörözőben (Győr, Csaba u. 18.) Jelmezverseny éjfélkor. A slágereket DJ Sili és DJ Deaf szolgáltatja. A belépés díjtalan.


KORzó
A Zsinagógában

November 4-én, kedden 20 órakor a Széchenyi István Egyetemi Hangversenyteremben (Zsinagóga, Kossuth L. u. 5.) Déri György és Alszászy Gábor adnak koncertet. A rendezvényre a belépés díjtalan.


KORzó
Flesh Károly Kulturális Központ

November 3-án 17 órakor Mark Twain Tom Sawyer kalandjai című ifjúsági regényének színpadi változatát tekinthetik meg az érdeklődők az Apolló Színház előadásában. Helyszín: Flesch Károly Kulturális Központ (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.) Jegyár: 1200 Ft.


KORzó
Megjelenés jelmezben!

Október 31-én pénteken 15 és 20 óra között Halloween lesz a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban. A megjelenés jelmezben ajánlott, az alkalomhoz illő sminket pedig örömmel elkészítik a Mobilis szellemei. A legbátrabbak nem csupán megtekinthetik, de akár ki is próbálhatják vérfagyasztó kísérleteiket!


KORzó
Eredményhirdetés

Október 31-én pénteken, 17 órakor kezdődik a IV. Országos Vasutas Digitális Fotópályázat eredményhirdetése a VOKE Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai u. 5.)


KORzó
SzínHely kultúrpince

Október 31-én pénteken 20 órától az idei Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díjazottjai, Edi&Kolos koncerteznek a Komédiás SzínHelyen (Győr, Czuczor Gergely u. 30.) Műsorukban kedvenc pop, jazz, blues, r'n'b, soul és rock stílusban íródott dalaikat adják elő.


KORzó

Október 31-én, pénteken este ismét megnyílnak a győri Xantus János Állatkert kapui, hogy a fáklyákkal és lámpásokkal megvilágított park rejtelmes szórakozást kínáljon kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Halloween est programjai 16 órától kezdődnek, jegyek elővételben már válthatók az állatkert pénztárában minden nap (hétvégén is) 10-17 óráig.


KORzó
Elkészült a műsorfüzet!

2014. november 7. és 9. között kerül megrendezésre a XIV. Győri Könyvszalon, az ország második legnagyobb könyves eseménye – az elmúlt évekhez hasonlóan tele irodalommal, könyvekkel, zenével, színházzal. Idén is a kortárs magyar irodalom legkiemelkedőbb alakjaival, írókkal, költőkkel, előadóművészekkel találkozhatnak az érdeklődők a legnívósabb hazai könyvkiadók kínálatán keresztül, és ismételten itt lesznek Győr testvérvárosai is a három napos rendezvény során.


KORzó
Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

Október 25-én 10 és 18 óra között a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ a Közlekedésbiztonság című tematikus év programsorozatának részeként közönségrendezvényt szervez, Látni és látszani címmel. Helyszín: Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, 9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.


KORzó
Az Irodalmi Kávéház évadnyitóján

Október 31-én, pénteken este 21 órakor az Irodalmi Kávéház évadnyitóján a Kozi Drink Bárban (Városház tér 3.) a Colombre Band együttese lesz a vendég. A 2007 óta létező, négytagú győri zenekar előadására a belépés ingyenes.


KORzó
A megyei könyvtár ingyenes klubfoglalkozása

Október 31-én, pénteken 17 órakor folytatódik a Kézműves esték felnőtteknek című foglalkozás sorozat a megyei könyvtár Klubjában (Győr, Herman O. u. 22., földszint), amelynek keretében ezúttal műanyag palackokból készülő asztaldíszek kerülnek terítékre. Az ingyenes foglalkozást Pozsgai Krisztina vezeti.


KORzó
László Csaba régész és Losonczy Máté

Október 30-án, csütörtökön délután 17 órakor folytatódik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Mesterek és tanítványok című rendezvénysorozata az Apátúr-házban (Széchenyi tér 5.). Ezúttal László Csaba régész lesz a vendég, akivel beszélgetőtársai Losonczy Máté beszélget majd. A rendezvény ingyenesen megtekinthető.


KORzó
A vendég Borbás Mária

Október 30-án, csütörtökön 18 órakor a József Attila Művelődési Házban (Móra park 1.) újra Szabadhegyi Találkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Az est házigazdája, Simon Róbert Balázs alpolgármester, országgyűlési képviselő vendége ezúttal Borbás Mária, a Magyar Televízió műsorvezetője lesz.


KORzó

Október 30-án, délelőtt 10 órától fél 12-ig Őszi kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a megyei könyvtár Gyermekkönyvtárában (Herman O. u. 22., földszint). A közelgő Halloween „rémségeire” készülvén őszi lámpást készíthetnek az érdeklődő lurkók a könyvtárosok segítségével.


KORzó
Előadás a megyei könyvtárban

Október 30-án, csütörtökön 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Klubjában (Herman O. u. 22., földszint) a Templomos lovagok nyomában címmel Dr. Szabó Péter előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A rendezvény díjmentesen látogatható.


KORzó
A Vaskakas Bábszínház Csornán

Október 25-én, délután 16 órakor a Vaskakas Bábszínház mesés szombatot tart a csornai Városi Művelődési Központban (Csorna, Szent István tér 36.). Kormos István meséjét bábszínpadra írta és rendezte Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas). Az előadás a tatabányai Jászai Mari Színház és a győri Vaskakas Bábszínház koprodukciójában valósul meg.


KORzó
Mese a Vaskakas Bábszínházban

Október 28-án, kedden délelőtt 10 órakor a Bob és Bobek meséjét tekinthetik meg a gyerekek a Vaskakas Bábszínházban (Aradi vértanúk útja 23.). Az előadás 45 perces, a mesét Szúkenyik Tamás játssza.


KORzó
Városnéző séta

Október 26-án, vasárnap délután 14 és 16 óra között séta indul a Baross úti Látogatóközponttól Győr Gyerekszemmel címmel. Mivel a gyerekek nagy örömmel sétáltak a Gyerekek Világnapján a város szépségei között, az Original Balance Kft. ismét korzózásra vártja őket. A program részvételi díja: 1000,- Ft.


KORzó
Hangverseny a Bazilikában

Október 29-én, szerdán 19 órakor a káptalandombi Bazilikában (valamint egy nappal később Veszprémben) J. Brahms Német requiem, op. 45 című zeneművének hangversenyére kerül sor. A koncerten közreműködik a Győri Filharmonikus Zenekar és Veszprém Város Vegyeskara, énekel Fodor Beatrix és Kelemen Zoltán. Karigazgató Erdélyi Ágnes, vezényel Georg Kugi.


KORzó
Nemzetközi kiállítás

Október 29-én szerdán, 17 órakor nyílik meg a WORLD ART GAMES csoport nemzetközi kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). A tárlat fő támogatója Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata. A kiállítás megtekinthető október 29. és november 30. között, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


KORzó
Barna Borbála kiállítása

Október 28-án kedden 18 órakor lesz Barna Borbála Őszidő című kiállításának megnyitója a Bezerédj-kastélyban (Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.). A kiállítás megtekinthető november 21-ig, munkanapokon 9-19 óráig.


KORzó
Kozi Drink bár

Október 28-án kedden, 18 órakor a Truman show című filmet tekinthetik meg az érdeklődők a Kozi Drink bárban, a FILO-Filmklub keretein belül. A filmnézést beszélgetés követi, vezeti: Szabados Éva, a FILO-Pont előadója. A belépés díjtalan.


KORzó
Zichy Ferenc Látogatóközpont

Október 16. és december 21. között tekinthetik meg az érdeklődők az Edith Stein vértanú apáca életéről és munkásságáról szóló kiállítást a Zichy Ferenc Látogatóközpont Káptalanház Múzeumban (Káptalandomb 11-13.).


KORzó

Október 26-án (vasárnap) 8.00 és 13.00 óra között rendezik meg a Veres Péter Mezőgazdsági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában (Régi vszprémi u. 1-3) a 38. Nemzetközi Éremgyűjtő Találkozót. A belépés, az árbecslés és a szaktanácsadás ingyenes. Információ és asztalfoglalás: 30/9362-972.


KORzó
Rock 'n' Roll & Rockanilly Night

Október 25-én (szombaton) 20 órai kezdettel a Hidro Pláne és az Iron Cats együttes ad koncertet a FlashBack Sörözőben (volt Krigli, Csaba u. 18.) egy Rock 'n' Roll & Rockanilly Night rendezvény keretében. A koncert becsületkasszás, így belépő nincs, annyit adakozhatsz amennyit szeretnél.


KORzó

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Pannonhalmi Főapátság bemutatja múzeumpedagógiai, környezeti nevelési és levéltárpedagógiai foglalkozásait október 23. és november 19. között. Téma az apátság épületeinek, az arborétumnak, a gyógynövénykertnek és a levéltár egyedi értékeinek megtekintése iskolai csoportokkal, javaslatok ráhangoló és levezető órára, internetes pedagógiai segédlet bemutatása. Külön rendezvényt szentelnek Szent Mártonnak, illetve a műemlékkönyvtárnak.


KORzó

Október 23-án (csütörtökön) 22:00-kor a soproni Hangár Music Gardenben (Vándor Sándor u. 5.) ad koncertet a szombathelyi Lord hard rock-együttes.


KORzó
A Mobilis pályázata középiskolásoknak

A Mobilis Járműipari Design Hétvége címmel három napos, a nagyközönség számára nem elérhető kurzust szervez, melyen olyan Győr-Moson-Sopron megyei középiskolások vehetnek részt, akik nyertes pályamunkát nyújtanak meg október 22. 18 óráig. A tizenkét díjazott az unikális  tartalmú, ismeretterjesztő, innovatív, hiánypótló szakmai workshop-on való részvételen kívül értékes tárgynyereményben is részesülnek.


KORzó
Napközis táborok általános iskolásoknak

A Mobilis Győr – A felfedezések háza (Vásárhelyi Pál u. 66.) őszi tábort szervez október 27. és 31. között általános iskolásoknak. A Mobilis táboraiban az interaktív játékok, az élménydús foglalkozások és bemutatók segítségével észrevétlenül juthatnak közelebb a gyerekek a természet- és műszaki tudományokhoz.


KORzó
A Papp László Budapest Sportarénában

Október 27-én, hétfőn este 20 órakor a világhírű énekes-dalszerző James Blunt koncertezik a Papp László Budapest Sportarénában. A négy toplistás albumot és öt Grammy jelölést felmutató előadó magyarországi fellépésére jegyek még kaphatók online is ezen a linken.


KORzó
Szilágyi Zsófia irodalomtörténész előadása

Október 27-én, hétfőn 17 órakor Műhely-estre kerül sor a Győri Művészeti és Fesztiválközpontban, a Zichy-palotában (Liszt F. u. 20.). Az érdeklődők Szilágyi Zsófia irodalomtörténész előadását hallgathatják meg „Férfias, sugaras, hódító, K. Dezső.” – Lehet-e túlzottan szeretni Kosztolányit? címmel. A házigazda Villányi László főszerkesztő lesz.


KORzó

Október 26-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.) dalok szárnyán kel útra a játék a Zenekuckó foglalkozása során. A téma: őszi kincsek nyomában – avagy miről dalolnak a lehulló falevelek, az érett gyümölcsök és a termések. A programra a belépődíj 1000,- forint, testvéreknek kedvezmény jár.


KORzó
Különleges városnéző séta Győrben

Október 25-én, szombat délelőtt 9 óra 30 perctől kétórás, különleges városnéző séta veszi kezdetét Győrben. A Multi-Kul-Túra fantázianevű program során olyan új utakon haladhatunk végig a városban, amerre különböző nemzetek jeles képviselői is megfordultak, és emlékül ránk hagytak valamit.


KORzó

Október 25-én, szombaton 18 óra 30 perces kezdettel a győri, héttagú Lxear együttes lesz a fellépő vendég az Adyvárosi Tópart Pizzériában (Ifjúság körút. 113.). A vidám hangulatú rendezvényen a pop és a rock megunhatatlan dalai szólalnak meg a Tópart teraszán.


KORzó
KLASTROM filmKLUB

Október 25-én, szombaton 18 órakor a KLASTROM filmKLUB következő előadásaként a Templom a dombon című szerb-német-francia-szlovén-horvát film vetítésére kerül sor a Klastrom Hotel éttermében (Zechmeister u. 1.). A 2013-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott film megtekintése ingyenes.


KORzó

Október 25-én, szombaton 21 órakor a győri BigLui Band ad retro koncertet a Kozi Drink Bárban (Városház tér 3.). A négytagú partyzenekar (Horváth Miklós – gitárok, Körmendi Mihály – ének és gitárok, Nagy Lajos – ének és gitár, Zsiray István – ének és dobok) fellépése ingyen tekinthető meg.


KORzó
Tales of Evening, Dalriada, Wisdom

Október 25-én, szombaton este 20 órai kezdettel a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban (Kálóczy tér 6.) a Metal.HU! 2014-es turnéjának köszönhetően három kemény banda ad koncertet: Tales of Evening, Dalriada, Wisdom. A rendezvény belépőjegyes, melynek ára 2000,- forint.


KORzó
A Dongó RomKlubban

Október 25-én, szombaton este 20 órakor a győri Dongó RomKlubban (Szövetség u. 12.) az Old Mojo blues-zenekar fellépésére kerül sor. Figyelem, a zenekar alkotói szabadságra vonul, előtte az utolsó alkalom, hogy tőlük bluest hallgassatok!


KORzó
Ruhagyűjtés

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület ruhagyűjtést szervez a győri rászorulók részére. Juttassa el hozzájuk feleslegessé vált, de még jó állapotban lévő ruháit, segítsen, hogy segíthessenek a nélkülöző családoknak. Az adományokat 2014. november 28-ig 9 és 15 óra között várják az Egyesület irodájában: 9025 Győr, Baross u 41.


KORzó
A Bartos Erika-mesekönyv bábkiállítása

Október 25-én a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban (Szent István király u. 142.) Bogyó és Babóca mesenapra kerül sor mesevetítéssel, dedikálással, mozival és családi barangoló nyereményjátékkal. A Bartos Erika-mesekönyv bábkiállítása egészen 2015. január 11-ig látható majd. A rendezvény belépőjegyes!


KORzó
Pályázati kiállítás a Napóleon-házban

Október 22-én, szerdán 16 órakor nyílik Madách Imre főműve, Az ember tragédiája illusztrálására a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum által kiírt pályázat ünnepélyes eredményhirdetéssel egybekötött kiállítása a Napóleon-házban (9021 Győr, Király utca 4.). A kiállítás november 23-ig látogatható.


KORzó
Kiállítás a József Attila Művelődési Házban

Október 21-én kedden, 17 órától a Paletta Hétvégi Vizuális Műhely képzőművészeti kiállításának megnyitójára kerül sor a József Attila Művelődési Házban (9028 Győr, Móra F. tér 1.). Megnyitja: Barna Borbála művészetpedagógus, művészeti vezető. Közreműködnek: a kiállító alkotók. A belépés díjtalan.


KORzó

A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont digitális planetáriumában virtuális űrutazásra invitálják az érdeklődőket, melyet full dome kupola vetítéssel tesznek lehetővé naponta 11:30, 14:00, 15:00 és 17:00 órai kezdettel. Az előadás időtartama 15-20 perc.


KORzó

Október 13-án 16 órakor nyílik meg a Nyugdíjas alkotók V. kiállítása központi könytárunk (Herman Ottó u. 22.) klubjában. A tárlatot megnyitja Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, alpolgármester, közreműködik Karsai Klára és László Attila


KORzó
Online vetélkedő

Évfordulók nyomában 2014. A nagy háború és kora 1914-1918 címmel online vetélkedőt hirdet a Dr Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér az Országos Könyvtári Napok keretében október 13-a és november 2-a között. A játékos, szellemi fejtörő segítségével felidézhetik az első világháború európai és magyar vonatkozású eseményeit, a katonák hősi helytállását, a hátország mindennapjait.


KORzó
Pályázati felhívás középiskolás diákoknak

Dr. Közi Horváth József 75 évvel ezelőtt, 1939. június 22-én mondta el első parlamenti beszédét. Az évfordulóra tekintettel a Közi Horváth József Népfőiskola országoa pályázatot hirdet a magyarországi középiskolák 9-12. évfolyamos tanulói részére.


KORzó
Pályázat felső tagozatosoknak

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára (Győr, Herman O. u. 22.) Ybl Miklós és kora címmel pályázati füzetet ad ki felsős tanulók számára a Magyar Építészet Éve alkalmából, mely személyesen átvehető a könyvtárban vagy letölthető a gyermekkönyvtár honlapjának (gyermek.gyorikonyvtar@gevk.hu) Tölts! menüpontja alól. A megfejtéseket november 3-áig várják!


KORzó
Kiállítás és előadás

Október 8-án 15 órakor az Esterházy-palota (Király u. 17.) Egry termében Széchenyi emlékek nyomában Európában címmel nyílik kiállítás, mely 32 nagyméretű tablón mutatja be a Széchenyiek hazai és külhoni emlékeit. A megnyitót követően dr. Messik Miklós a MAVE (Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület) elnöke, gróf Széchenyi István európai utazásairól, néhány különleges és távoli emlékhelyekről tart vetített bemutatót.


KORzó
Időszaki kiállítás

A győri Zsinagógában Imák Auschwitz után címmel időszaki kiállítás nyílik 2014. október 8-án, 17 órakor. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond: Villányi Tibor, Szemerei János és Varga Mátyás. A tárlat megtekinthető november 9-ig szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között.


KORzó
A Vaskakas Bábszínház előadása a legkisebbeknek

Október 4-én (szombaton) 11 órakor mutatja be a Vaskakas Bábszínház Irgum-burgum Macibál címmel legkisebbeknek (0-3 év) szóló új darabját, mely az Aprók Színházának első előadása lesz a 2014/2015-ös évadban. Egy macibálba hívják a lgyerekeket, hogy együtt mulassanak a plüssmackókkal, a pandákkal és a jegesmedvékkel!


KORzó
LISZI

Október 1-jén szerdán 17 órától újra folytatódik a "Keresztkérdések" című Bibliatanulmányozó sorozat Márk evangéliuma alapján, az első alkalmak központi témája a bibliai Jézus bemutatása.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Október 4-től a Rómer Múzeum is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A programsorozat Győrben A nagy rajzolás – Rubik Draw című színes, zenével és művészeti foglalkozásokkal tarkított családi nappal indul, melynek helyszínei a Rómer Múzeum kiállítóhelyei: Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.), Magyar Ispita (Győr, Nefelejcs köz 3.), Rómer-terem (Győr, Teleki L. u. 21.).


KORzó
rajzpályázat

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és a Gyermekek Háza rajzpályázatot hirdet a XIV. Győri Könyvszalon (2014. november 7-9.) alkalmából. Pályázati felhívásuk a „FEHÉRLÓFIA” című meséhez kapcsolódik. E mese ihlette alkotásokat, illusztrációkat várnak a 4-11 éves korosztálytól. A pályázat beadási határideje: 2014. október 31. péntek 16 óra. A rajzokat postán vagy személyesen a Gyermekek Házába kell eljuttatni (9021 Győr, Aradi vértanúk útja 23.).


KORzó
Kiállítás az Esterházy-palotában

Szeptember 20-án szombaton, 17 órakor Vojnich Erzsébet festőművész munkáiból nyílik tárlat az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A retrospektív kiállítást Dr. Radnóti Sándor esztéta nyitja meg. Megtekinthető október 26-ig.


KORzó
Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér

Varga B. Árpád református lelkész a LISZI programok keretén belül bibliaórákat tart minden csütörtökön 10 órától a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubhelyiségében. A előadásokra és beszélgetésekre, melyek alapja Pál apostol rómaiakhoz szóló levele, felekezeti hovatartozástól függetlenül várja az érdeklődőket.


KORzó
Vígh Attila és Tóth Melinda kiállítása Gyirmóton

Szeptember 17-én (szerdán) 16.30-kor új kiállítás nyílik a Ménfőcsanak–Gyirmóti Művelődési Központ  Gyirmóti Művelődési Házában (Győr-Gyirmót, Szent László út 35-37.) Vigh Attila grafikus és Tóth Melinda rajz szakos tanár tárlatát Barna Borbála művészetpedagógus nyitja meg, melyet az érdeklődők október 31-ig díjmentesen látogathatnak.


KORzó
Csurák Erzsébet kiállítása

Szeptember 19-én pénteken 17 órakor nyílik Csurák Erzsébet selyemkiállítása a Magyar Ispita Cziráki-termében (Győr, Nefelejcs köz 3.) Megtekinthető október 30-ig hétfő kivételével naponta 10:00-18:00 óráig.


KORzó
Baráti Kristóf hegedűművész fotókiállítása

Baráti Kristóf hegedűművész fényképeiből nyílik kiállítás szeptember 12-én a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, (Esterházy-palota, Győr, Király utca 17.)


KORzó

Két kiállítás nyílt június 20-án a Pannonhalmi Főapátság Apátsági Major Látogatóközpontban: kép és kereszténység: vizuális médiumok a középkorban, valamint Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiből címmel.


KORzó
Elismerés Győr városának

Business Excellence díjat kapott városunk, amelyet az üzleti utazók szavazatai alapján ítélnek oda. A Business Traveller Hungary, Magyarország egyetlen, üzleti utazóknak és utaztatóknak szóló magazinja által meghirdetett Business Excellence díjat évente egy alkalommal tíz kategóriában adják át. A sorrendet a legkritikusabb és leginkább elfogulatlan közönség, maguk az utazók döntötték el. 


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.
*