2015.11.28. szombat
HELYBENjárás

Huawei Labor és Akadémia létesül a győri Széchenyi István Egyetemen 2016-ban, amely megvalósulásához a Huawei mintegy 100 millió forint értékben nyújt támogatást. Az akadémia létrehozásának a célja a hazai felsőoktatás versenyképességének növelése, közvetlen kapcsolat létrehozása az oktatás szereplői és az ipar között, gyakorlat- és piacorientált képzést biztosítva a résztvevőknek.


HELYBENjárás
MTI

Megújul a Radnai-gyűjtemény állandó kiállítása a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. Az újrarendezett tárlatot november 27-től látogathatja a nagyközönség. Grászli Bernadett igazgató az előzményekről elmondta, hogy a műgyűjtő Radnai Béla halála után hagyatéka veszélybe került, fenntartása és megtartása ugyanis nagy terhet rótt családra. Számos város versengett a gyűjtemény elhelyezésért, végül a győztes Győr lett, amelynek Kolozsváry Ernő volt akkor a polgármestere.


HELYBENjárás
Úti beszámoló

Remek kirándulóhely a Győrtől mindössze 12-13 km-re fekvő Nyúl község. Érdemes idelátogatni, hiszen sok érdekes látnivaló várja a kirándulókat. A falu két túraútvonala, a Nyúli Keresztút és a Kökörcsin-út felölelik a legfontosabb nevezetességeket. Az utóbbit választottuk kirándulásunk alapjául, de nem teljesen követtük az állomásokat.


eSTéBé
MTI

Családi programokat, koncerteket és kiállításokat, valamint népművészeti vásárt és közös kézműveskedést is rendeznek Veszprémben az adventi hétvégéken – tájékoztatta az MTI-t a Veszprémi Programiroda Kft. kommunikációs munkatársa. Ring Júlia elmondta, hogy péntektől karácsonyig várnak mindenkit az Illatos Advent programsorozat rendezvényei városszerte.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 39. rész

Győr városa földrajzi fekvése, történelmi és kulturális öröksége, aktív művészeti élete folytán már a II. világháború előtt is vonzó turisztikai célpontnak számított. Az újjáépítés és az 1956-os forradalmi események lezárulta után a városi vezetésben megfogalmazódott, hogy ismét alapozni kellene ezekre az előnyökre, fel kell lendíteni Győr turisztikai életét.


HELYBENjárás
MTI

Letették a győri evangélikus épületegyüttes, az Insula Lutherana felújításának és bővítésének alapkövét november 22-én. A Rába-parti tömb munkálatait a kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja, a beruházás a reformáció 500. évfordulójára, 2017-ben fejeződik be.


HELYBENjárás
Jubileumi megemlékezés a megyei könyvtárban

Idén ünnepelte negyedévszázados születésnapját a Hazánk Könyvkiadó. Ebből az alkalomból megjelentettek egy kiadványt a cég eddigi munkásságáról, melyet a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában mutattak be november 21-én egy jubileumi megemlékezés keretében.


ARTmás
Mojzer Mária Rákhel kiállítása a Bezerédj-kastélyban

November 19-én, csütörtökön Festményeimmel így látom a világot címmel Mojzer Mária Rákhel kiállítása nyílt a Bezerédj-kastélyban. A rendkívül sok érdeklődő és idelátogató előtt izzott a sustorgó és nagyon visszafogott levegő, a kastély kulturális szervezője, Nagyné Szabó Renáta ünnepélyes megnyitószavaival aztán elindult egy olyan szép ünnepi csokorfolyam, amelyre nem lehetett előre készülni!


HELYBENjárás
November 27. - december 28,, Győr-Újváros templomai

Az idén tíz éves Öt Templom Fesztivál házigazda gyülekezetei, ötödik éve nyitják meg egymás és minden érdeklődő előtt templomaik ajtaját, hogy advent és hanuka idején is együtt ünnepeljenek. November 27-től várják vallási hovatartozástól függetlenül azokat, akik az ünnepek igazi üzenetét szeretnék meghallani, megélni. 


ARTmás
Interjú Lakatos Krisztiánnal

December 2-án jubileumi kiállítás nyílik a Baross Gábor úti Látogatóközpontban a Szigetköz Fotóműhely képeiből, s ez egyben jótékonysági képvásár is lesz. Az esemény apropóján kérdeztük Lakatos Krisztiánt, a baráti társaság vezetőjét a nem túl régen alakult szervezetről és a szóban forgó eseményről.


eSTéBé

Lőrincze Lajos 1915. november 24-én született Szentgálon. Édesanyja, Lőrincze Zsófia cselédlány volt. Elemi tanulmányait szülőfalujában végezte, középiskolába már Pápára, a Református Kollégiumba járt, ahová a tehetséges diák Somogyi Zoltán szentgáli református lelkész ajánlására került be.


ARTmás
Alyona Kuznetsova kiállítása a Múzeumházban

A győri Orosz-Magyar Egyesület rendezésében november 20-án Németh Vilmos műgyűjtő, az egyesület tagja nyitotta meg Alyona Kuznetsova ukrán képzőművész kiállítását a Múzeumházban. 


HELYBENjárás

Néhány nappal az Öt Templom Advent indulása előtt, Borbás Marcsi és a Gasztroangyal stábja a fesztivál házigazda gyülekezeteinél járt, hogy megmutathassa nézőinek a különböző vallási közösségek adventi, hanukai készülődését. 


HELYBENjárás
Interjú Ménesi Gergellyel

November 30-án hétfőn, 18.30-kor játssza évadzáró koncertjét az Egyetemi Zenekar az Egyetemi hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5.). Ennek kapcsán beszélgettünk Ménesi Gergely karmesterrel a zenekar vezetéséről, a tanulás és tanítás szempontjairól, a muzsikálás szépségeiről és az elhivatottságról.


eSTéBé
Az esélyegyenlőség mellett kampányol a népszerű műsorvezető

A megváltozott munkaképességű emberek munkahelyteremtésén dolgozik Kárász Róbert, a TV2 MOKKA műsorvezetője és Sztanó Tamás üzletember. A Playboy legújabb jótékonysági kampányában a Fogadj Örökbe Egy Macit alapítvány támogatásán keresztül szeretnék felhívni a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára. A szervezet jelenleg Magyarország első akadálymentesített kulturális központjának megvalósításán dolgozik.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Ellentétben a közhiedelemmel, Buda és Pest között már a középkorban is volt híd. Igaz, ez „pontonhíd” volt, ami azt jelentette, ha egy hajó haladt a Dunán, akkor meg kellett bontani. Ilyenkor ideiglenesen megszakadt a kapcsolat a testvérvárosok között, s a tél közeledtével pedig rendszerint teljesen elbontották azt. Telente akkoriban rendszerint befagyott a folyó, így szilárd lábbal is át lehetett menni egyik oldalról a másikra.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 38. rész

Győr városképének meghatározó pontján, a Rába és a Mosoni-Duna összefolyásánál kialakult földnyelven áll egy monumentális vasbeton emlékmű, melyet a Rábaszabályozó Társulat állított Gróf Cziráky Béla emlékére, aki 1896 és 1911 között volt a társulat regnáló elnöke.


ARTmás
A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye Sopronban

Első vidéki városként Sopronban kerül bemutatásra az a válogatás, mely a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének kiemelkedő alkotásait vonultatja fel. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy-termében nyíló kiállítás közel három hónapon át, 2015. december 6-tól 2016. február 21-ig látogatható.


eSTéBé
MTI

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) számára a 2016. év egyik kiemelkedő rendezvénye a Fotó- és Médiaművészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban, valamint az 56/60 címet viselő, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékező kiállítás a Pesti Vigadóban. A jövő év művészi és szakmai programtervét az MMA közgyűlésén fogadták el.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Tell Vilmos történetét szinte mindenki ismeri, sőt bizonyos, hogy gyakorlatilag minden magyar ember találkozott vele. Ha máshol nem, hát kártyázás közben. A történet szerint a nagy erejű és kiváló céllövő hírében álló Tell Vilmos 1307. november 18-án fiával a mai Uri kanton területén lévő Altdorf városába érkezett, ahol a főtéren a helyi Habsburg helytartó Gessler kalapja volt kitűzve egy pózna tetejére.


eSTéBé
Szabó Béla és Molnár György képriportja

Sok mindent el lehet mondani a november 6. és 8. között (a 0. nap a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában és a József Attila Művelődési Házban november 5-én volt) lezajlott XV. Győri Könyvszalonról, és a Győri Szalon online kulturális magazin sok mindent el is mondott róla szavakban, azonban az átélést, visszaemlékezést talán még jobban elősegíti, ha mindezt képekben is megtesszük.


eSTéBé

2015. november 6-án, pénteken, délelőtt  11 órakor hivatalosan is megnyílt a XV. Győri Könyvszalon, a város könyvfesztiválja a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.


eSTéBé
A párizsi tragédia tükrében

Nem örülök, hogy a Győri Nemzeti Színházban, a XV. Győri Könyvszalon   drámaíróversenyén nyert darabom egy héttel a Könyvnapok után elképesztő aktualitást kapott. A tragikus és megrendítő párizsi terrortámadás egy lehetőség halála. Egy lehetőség, hogy úgy véljem, élhetek úgy, mint pár évvel ezelőtt, legalább önmagammal elhitetett biztonságban, reszketés nélkül. És a darab ott, Győrben, múlt szombaton már erről szólt.


ARTmás

Claude Monet, az impresszionizmus egyik legnagyobb alakja 1840. november 14-én született Párizsban. Gyermekkorát Le Havre-ban töltötte, ahol a helyi előkelőségek szívesen vásárolták az ő és barátai karikatúráit. Eugene Boudin vezette be Monet-t az olajfesték használatának és az akadémiai festészet keretein belül nem megengedett, plein air technika rejtelmeibe.


eSTéBé
A XV. Győri Könyvszalonon

Egy újabb év elteltével, a XV. Győri Könyvszalonon mi, a Gyermekek Háza munkatársai ismét kuckósítottunk, polcratermett díszeket rendezgettünk, párnákat paskoltunk, gyerekrajzokat kereteztünk, kinyitottuk „mesélő házaink” összes képzeletbeli ablakát.


eSTéBé

„Gondolattal, szóval, írással és alkotásokkal szolgálta hazáját és Szeged városát. Virulásuk felett virraszt a feltámadásig.” Klebelsberg Kuno 1875. november 13-án született Magyarpécskán tiroli hivatalnok apa és dunántúli középnemes-leszármazott anya gyermekeként.


ARTmás
Kiállítás a Marcal Étteremben

A győri Marcal Étteremben újabb művészeti kis műhely varázsolódott november 5-én, csütörtökön délután, ahol kiállításmegnyitóval, kötetbemutatóval, zenei csemegékkel is gazdagabb lehetett a jelenlévő érdeklődő. A pálfai születésű, és ma is ott élő festőnő, Monhaltné Patkós Mária alkotásainak legjavát hozta el Győrbe.


HELYBENjárás
Gyászol a Széchenyi István Egyetem

Életének 98. évében elhunyt dr. Jordán László jogász, győri lokálpatrióta, a Széchenyi István Egyetem Pro Universitate díjasa, Győr város Pro Urbe díjas személyisége, a Győriek Baráti Köre alapító elnöke.


eSTéBé
Felhívás

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára felhívással fordul a lakossághoz: az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódóan szólítjuk meg a megye és a város társadalmát. Intézményünk célja, hogy a forradalmi eseményekhez és az azt követő megtorlásokhoz fűződő helytörténeti, valamint országos jelentőségű magániratokat összegyűjtsük.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 37. rész

Kiskút története több évszázadot ölel fel, melynek során a mai városrész gyökeres változásokon ment keresztül, ahogyan azt végigkövettük előző írásunkban. A kiránduló győriek szórakoztatására a XIX. század közepén vendéglő épült. Közelében létesítették 1884-ben Győr első vízműtelepét, majd 1892-ben megkezdődött a terület parkosítása.


ARTmás
Folytatódik a rangos kortárs művészeti esemény

XIX. alkalommal kerül megrendezésre Sopronban a Festőteremben a Soproni Őszi Tárlat, a városhoz kötődő képzőművészek bemutatkozási alkalma. Az évtizedes hagyományú kiállítást legutóbb 2009-ben rendezte meg a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. Idén a Soproni Képzőművészeti Társaság kezdeményezésére folytatódik a rangos kortárs művészeti esemény, melynek kihirdetését nagy örömmel fogadták egyéni alkotók és művészeti társaságok egyaránt.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Az Egyesült Államok alapítási legendáival kapcsolatban az egyik legismertebb történet a Mayflower hajóhoz kapcsolódik, amelynek utasai 1620. november 11-én szálltak partra Cape Cod-foknál, a mai Massachusetts területén. A rajta érkező puritán telepesek 1620 szeptemberében indultak útnak az angliai Plymouthból. Magáról a hajóról nem tudni sokat, csak egy volt a kor sok kereskedelmi hajója közül.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Az 1443-44-es úgynevezett „hosszú hadjárat” során a nagyrészt magyarokból álló keresztes sereg Hunyadi János vezetésével mélyen behatolt a török uralta Balkán-félszigetre, felégette Szófiát, majd több ütközetben legyőzte az oszmánokat. A siker olyan jelentős volt, hogy a megrettent szultán, II. Murád igen kedvező békét ajánlott a magyar királynak.


eSTéBé
Konferencia a XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon első napjának nyitó rendezvénye idén is az immár hagyományos könyvszakmai konferencia volt: ezúttal a magyartanítás rákfenéje, a kötelező irodalmak kérdése került terítékre. A győri megyei könyvtár és a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületének közös szervezésű programján hat előadó segítségével sikerült megvilágítani a problémás kérdés minden vetületét, az érdeklődők hat véleményt hallhattak olvasásszociológiai, nyelvészeti, gyakorlati pedagógiai, olvasói-esztétikai, alkotói és gyermekpszichológiai  megközelítésében.


ARTmás
Kiállítás a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban

A XV. Győri Könyvszalon egyik kísérőrendezvényét, a Győr első könyvemlékei – kódexek, kéziratok című időszaki kiállítást a nulladik napon, november 5-én e szavakkal nyitotta meg dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban.


ARTmás
Eredményhirdetés

A Gyermekek Háza és a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér rajzpályázatot hirdetett a XV. Győri Könyvszalon alkalmából. A pályázati felhívás a Mesélő házak című témához kapcsolódott: e cím ihlette fantáziadús alkotásokat, illusztrációkat vártak a szervezők a 4-11 éves korosztálytól. Rengeteg pályamunka érkezett, melyekből két korosztályban 5-5 rajzot díjaztak. A díjak átadására november 8-án (vasárnap) 11 órakor a Könyvszalon nagyszínpadán kerül sor.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 36. rész

Ha megkérdeznénk a győrieket, mit jelent számukra Kiskút, valószínűleg minden korosztálynak más és más jutna eszébe róla. A kicsiknek az állatkert, a fiataloknak a műjégpálya és a sportcsarnokok, a középkorúaknak a régi május 1-i majális, a vidámpark és kertmozi, az időseknek a ligetben tett séták, fürdőzések az Iparcsatornán, a kiskúti búcsú és zarándokhely…


HELYBENjárás
Interjú Gyarmathi Zsuzsával

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum továbbra is várja az érdeklődőket minden korosztályból művészeti szakköreire, melyek az ősz folyamán indultak el újra. Ellátogattunk az Agyagmíves IPARkodás című foglalkozásra, melynek különleges helyszíne a Fruhmann Antal néhai kályhásmester lakóházában és műhelyében működő kályhamúzeum (Győr, Kiss János u. 9.). A szakkörről vezetőjével, Gyarmathi Zsuzsa keramikus, fazekas-oktatóval, a Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola tanárával beszélgettünk.


eSTéBé
Miért jobb könyvtárba járni, mint könyvet venni?

A könyv érték? Na, ne viccelj! A gondolat az érték, ami benne van, és amire késztet. Nem a papír. Nem kilóra. Nem azért, hogy ott legyen a polcon. Mit ér egy könyv, ha a „majd elolvasom, amikor jobban ráérek” érzete kapcsolódik hozzá?


eSTéBé
Jótékonysági kiállításra készül a MOM Park Galéria

A MOM Park Galéria jótékonysági kiállítással nyílik újra idén novemberben, azzal a céllal, hogy esélyt és teret adjon nemes ügyek bemutatására és támogatására. Első alkalommal az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány, valamint a MOME közreműködésével szervez kiállítást a bevásárlóközpont. Így egyidejűleg támogatja a beteg gyermekek rehabilitációját, és olyan kezdő művészeknek is lehetőséget teremt a bemutatkozásra, akik szívesen ragadnak ecsetet egy jó ügy érdekében. A kezdeményezés fővédnöke Winkler Nóra.


HELYBENjárás
XVI. Pályaválasztási Kiállítás

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya együttműködésben a Győr-Moson-Sopron Megyei Pályaorientációs Konzorcium további tagjaival idén 16. alkalommal szervezte meg a Pályaválasztási Kiállítást a győri Egyetemi Csarnokban november 2-án.


HELYBENjárás
Interjú Kokas Évával

Október 4-én nyitott meg ismét a megújult és kibővült Gyermekek Háza. Az örömteli átalakulásról és a további tervekről Kokas Éva igazgatónővel beszélgettünk, miközben végigjártuk az üde, világos tereket. Minden eddigit felülmúló számú, összesen ötvenkét csoport talált otthonra a barátságos épületben, különböző korosztályoknak nyújtva értékes tanulási és kikapcsolódási lehetőségeket.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1848. szeptember 29-én a pákozdi csatában a magyar honvédsereg megállította a horvát inváziót, amely a törvényes magyar kormányt próbálta felszámolni. A Győrön keresztül Bécs felé hátráló Jellasics nyomában Móga János magyar hada október 6-án elérte a magyar-osztrák határt, ráadásul ezen a napon Bécs lakossága is fellázadt az elért szabadságjogokat csonkítani igyekvő osztrák kormányzat ellen.


HELYBENjárás
Villláminterjú Domonkos László igazgatóval

A győri nagy múltú Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium az ország második legjobb szakközépiskolája – ez derült ki a HVG által összeállított kiadványból. Ennek apropóján kérdeztük Domonkos László iskolaigazgatót az általa vezetett intézményről.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 35. rész

Az ország egyik első, vagy talán legelső tésztagyára volt a Nagy Mihály által alapított győri gyár. A 19. század közepétől Újvárosban működő Nagy Mihály találékonysága, vállalkozói kedve révén sok mindenben megelőzte korát. A levéltári dokumentumok szerint 1856-ban már győri adófizető volt. 1857-ben kérvényt adott be a városi tanácshoz, hogy folytathassa a száraztészta készítését.


ARTmás
Galla Miklós kiállítása

Galla Miklós volt már zenész, társulatvezető, humorista és képzőművész is. Október 16-án tehetségének több változatát is megcsillogtatta a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kérésére: első önálló kiállítását és előadói estjét is láthatták a győriek.


HELYBENjárás
Pályázati felhívás

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Középiskolája idén is meghirdeti a Lengyel Alfrédról elnevezett honismereti prezentációs pályázatát Győr város középiskolái számára, 2 fős csapatok részvételével.


HELYBENjárás
A Szülőföldünk Honismereti Egyesület jubileumi konferenciája

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum (Király u. 17.) adott helyet a Szülőföldünk Honismereti Egyesület negyedévszázados jubileumi rendezvényének október 16-án. Fennállása alatt az egyesület két fő feladatot vállalt fel a honismereti kutatások ösztönzésére, a szülőföldünk iránt érzett szeretet elmélyítésére.


eSTéBé

A soproni ’56-os eseményekről, főként pedig az ottani főiskolások (egyetemisták) „disszidálásáról” a Kádár-rendszerben és 1990 után egyaránt számos legenda, sőt szépirodalmi feldolgozás, netalán „városi szájhagyomány” keringett. Kétségtelenül igen figyelemreméltó tény, hogy az ottani egyetem tanári karának jelentős része, továbbá a 377 fős hallgatóságból mintegy 200-an Nyugaton maradtak.


eSTéBé
51 éve született

1964. október 23-án van a Tévémaci hivatalos születésnapja, amely nem az első tévés szerepelése, hanem Bálint Ágnes születésnapja. A Tévémaci először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n és az Esti mese szignálfilmje volt. A legelső macit még 1960-ban Kende Márta grafikus és Bálint Ágnes író, a tévé gyermekműsorainak első szerkesztője kísérletezte ki a tévészékház pincéjében, ám ezt sosem láthatták a nézők, mivel csak próbaszériának készült.


HELYBENjárás
Beszámoló a nagykorúvá vált győri levéltári napról

Országosan is példa nélküli, hogy egy megyében hat különböző székhelyű és fenntartású levéltár rendez levéltárosai közreműködésével közös konferenciát. Győrben a levéltárak munkatársai évente számolnak be kutatásaikról, melyre a helytörténet iránt érdeklődőket is szívesen látják. Tizenhét évvel ezelőtt a győri megyei és a győri városi levéltár együttműködésével tartották meg az első győri levéltári napot, amelyhez az évek során a megye több levéltára is csatlakozott, elsőként a 2000-ben alapított Győri Egyházmegyei Levéltár.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 34. rész

A korábban már végigkövetett régi győri gőz- és kádfürdők története az Apáca utcai gőzfürdővel fejeződött be. Ez utóbbit a II. világháború után egy ideig a Vízmű is üzemeltette, de mivel ez kicsinek bizonyult a lakosság igényeihez képest, egy nagyobb közfürdő megépítését vették tervbe. Az új fürdő helyét az akkori Dimitrov-, most Bisinger sétány keleti végén lévő területen találták meg.


ARTmás
Greguss László kiállítása

Október 7-én nyílt meg Greguss László Géza Ezt láttam a nagyvilágban (tájak és emberek) című kiállítása a Széchenyi István Egyetem Fotógalériájában, az „E” épület közösségi terében. Az ismert győri fotós, erdőmérnök tárlata november 5-ig látogatható.


ARTmás
Szilágyi Zoltán fotókiállítása a VOKE galériájában

Október 16-án Szilágyi Zoltán – a Tatabányai Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely Közhasznú Egyesület elnöke – Külváros című fotókiállításának megnyitója zajlott a VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Győr, Révai u. 5.). A tárlat november 3-ig látogatható.


ARTmás
A bronzkori élet rejtelmei Északkelet-Magyarországon

A Herman Ottó Múzeum kétnyelvű (lengyel-magyar) tárlatának első állomása a lengyelországi Krosno városában található Transzkárpáti Múzeum volt, ahol a kiállítást 2015. július 21. – szeptember 13. között tekinthették meg az érdeklődők. A Más/világ – A bronzkori élet rejtelmei Északkelet-Magyarországon című tárlat október 13-tól a múzeum Papszeri öreg kiállítási épületében lesz látható.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1448. október 17. és 19. között három napos gigantikus csatában mérte össze erejét a Magyar Királyság hadereje az Oszmán Birodaloméval. Ez az ütközet vetett véget a török-magyar harcok azon szakaszának, amely során Hunyadi János sorozatos támadásokat vezetett a muzulmán állam visszaszorítására a Balkán-félszigeten.


ARTmás
Négy művész kiállítása a Múzeumházban

Október 15-én nyílt meg a Múzeumházban a Magyar Festészet Napja (október 18.), egyben Szent Lukács tiszteletére időzített, SANCTUS című kiállítás megyénk négy képzőművésze, Borbély Károly, Lebó Ferenc, Sipeki Zoltán és Varga György alkotásaiból.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1514. október 18-án elkészült Werbőczy István országbíró (későbbi nádor) főműve, a Hármaskönyv, latin nevén Tripartitum. Ez valószínűleg a magyar irodalom talán legtöbbet forgatott, használt és egyik legnagyobb jelentőségű írása, de a jogi irodalmunkban biztosan az elsőszámú alkotás. Bár sohasem emelkedett hivatalosan jogerőre, de mint a magyar jog alapköve, évszázadokon át megkerülhetetlen volt. E szokásjoggyűjtemény használata a magyar jogban – mondhatni – szokássá vált.


HELYBENjárás
Szoboravató ünnepség

Október 15-én csütörtökön, 11 órakor Fekete Istvánnak és Móra Ferencnek, az ifjúsági irodalom két kimagasló alakjának avattak szobrot Győrben a Batthyány téren. A két nagyszerű írót Rieger Tibor szobrászművész formálta meg, elmondása szerint alkotásaiban a lényeg megjelenítésére törekedett.


eSTéBé
Ma van a kenyér világnapja

Nyakunkra lógó felhők, szürkeség, szitáló eső… Kávé ide vagy oda, nehezen indul a reggel. Lógó vállal ballagunk munkába, aztán egy pékség kivilágított portálja előtt megtorpanunk. A csapódó ajtón kiáramló illatok hatnak: belépünk. Porcukor, kávé, kenyér, vanília csiklandozza orrunkat. Bódultan pásztázzuk szemünkkel a pultot, aztán döntünk. Egy lekváros táska lesz az! Fizetünk, pénztárca el, köszönés, kéz a kilincsen, s aztán kint az utcán. Elő a zacskóval, és egy harapás a még meleg sütibe – igen, meg vagyunk mentve! Valahogy így…


eSTéBé
MTI

Társadalmi érzékenységet erősítő nemzetközi projekt megvalósításába kezdett a budapesti Néprajzi Múzeum: a DiverCity elnevezésű, a kultúrához való hozzáférés egyenlőtlenségeit megcélzó kezdeményezés első szakmai programját október 15-én csütörtökön tartották.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 33. rész

Az 1860-as években Győrben letelepedett Szabó Samu lakatos iparoslegény több találmányt szabadalmaztatott. Ezek közül legismertebb és legelterjedtebb a Szabó Samu-féle tűzhely (1884) és az Unikum tűzhely (1894) volt, melyek saját alapítású gyárában készültek. Gyárvárosban a nevét továbbvivő tűzhelygyár az államosítás után szűnt meg.


HELYBENjárás
A Széchenyi István Egyetem legkiválóbb hallgatóinak

A Széchenyi István Egyetem legkiválóbb hallgatóinak október 14-én, ünnepség keretében adott át 9 féle ösztöndíjat az intézmény, a 46 hallgató közel 8 millió forint összegben részesült az ösztönző elismerésben a Kossuth utcai Egyetemi Hangversenyteremben. A Szenátus félévente 120 hallgató munkáját ösztöndíj adományozásával ismeri el, a zenekari ösztöndíjakat az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a kiemelkedő kulturális, sport és tudományos ösztöndíjakkal együtt adja át.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1944 októberében a szovjet csapatok elérték délkelet felől Magyarország alföldi határát, majd a hónap közepén már Debrecen közelében megvívták a térség legnagyobb páncélosütközetét. A több hónap óta szinte visszavonultságban élő Horthy Miklós (a képen) úgy érezte, itt az utolsó pillanat, amikor Magyarország még sikerrel megakadályozhatja, hogy az ország teljes területe hadszíntérré váljék.


ARTmás
Koppány Attila festőművész kapta a fődíjat

Október 3-án nyílt meg a Hatvani Galériában hazánk egyik legnagyobb hagyományával rendelkező, immár 40 éve folyamatosan meghirdetett országos csoportos művészeti kiállítása, a XX. Országos Portré Biennálé. Az Arcok és Sorsok címet kapott tárlat fődíját Koppány Attila győri festőművésznek ítélte oda a zsűri.


eSTéBé
Ezen a napon történt

A XV. század Magyarországon végig az Oszmán fenyegetés jegyében telt, és hol kisebb, hol nagyobb intenzitással, de folyamatosak voltak a katonai összecsapások. 1479 őszén egy jelentős erejű támadás érte Erdélyt, melynek célja volt a zsákmányszerzés mellett a havasalföldi magyar befolyás felszámolása is.


ARTmás
Farkas-Pap Éva, Farkas Vajk és M. Tóth Judit kiállítása

Farkas-Pap Éva szobrász, Farkas Vajk üvegművész és M. Tóth Judit ötvös közös kiállítása látható a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának Cziráki Lajos Kiállítóterében (Liszt Ferenc u. 42.), amely október 18-ig látható.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 32. rész

Győrben élt és dolgozott az a zseniális órásmester, akinek „technikai csodaszámba menő világóráját” az 1911-es torinói világkiállításon csodálhatta meg a nemzetközi közönség. Mayr Gyula 1847-ben született Győrben, szülei Mayer Benedek János és Pracsinger Teréz voltak. Elemibe és reáliskolába szülővárosában járt, majd 1862-ben Hajnal Ferenc órásmester tanítványa lett.


eSTéBé
MTI

A Kossuth tér északi oldalán helyreállított egykori szellőzőalagútban nyílt meg október 5-én az Országház Kőtára, amely a Parlament felújításakor az épületről lekerült homlokzatdarabokat és a tér történetét mutatja be a látogatóknak.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1848. október elején a magyar seregek Jellasics Bécs felé visszavonuló seregét követve elérték a történelmi magyar-osztrák határt, ám egy létszámában még jelentős horvát sereg maradt az ország szívében, Karl Roth és Philipovich tábornokok mintegy 10 ezer fős hadoszlopa.


eSTéBé
Naplófeljegyzések az 1849-es megtorlásról

Piry Cirjék(János) 1810-ben született a Vas megyei Püspökiben. Nagyon fiatalon, 1826-ban lépett be a ferences rendbe, s 1833-ban szentelték pappá. Több állomás után, 1842-től 1852-ig az érsekújvári algimnáziumban tanított. Itt élte meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc felemelő, lelkesítő; aggasztó és elkeserítő pillanatait – és itt vetette papírra az események naplóját „históriai emlékül” az utókor számára. Lássuk, mit írt az események tudósítójaként. Feljegyzéseit az eredeti helyesírás szerint tesszük közzé.


ARTmás
Pál Zoltán szobrászművész Pulzus című alkotásának avatása a Dunakapu téren

Október 5-én a kora délutáni órákban került sor a győri Dunakapu tér új műalkotásának, Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész Pulzus című munkájának ünnepélyes felavatására. Az eseményen Borkai Zsolt polgármester és maga az alkotó mondtak beszédet, a Bronsis Tánciskola növendékei pedig látványos, a Pulzusra szó szerint „reflektáló” zenés-táncos műsort adtak.


ARTmás
Tapintható festmények a Fehér bot napja alkalmából

Tapintható festményekből nyílt kiállítás a Fehér bot napja alkalmából a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A 27 alkotást bemutató tárlat október 11-ig, naponta 9-től 17 óráig díjmentesen látogatható. A rendhagyó kiállítást az október 15-i látássérültek nemzetközi napja alkalmából rendezte meg a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének soproni csoportja és a Pro Kultúra.


eSTéBé
MTI

Fiatal művészek és női alkotók produkciói jelennek meg hangsúlyosabban a Radnóti Színház repertoárján, miután jövő év februárjától Kováts Adél, a társulat vezető művésze veszi át a színház igazgatói posztját.


ARTmás
Interjú Dr. Boka Lászlóval

Szeptember 17-én indult útjára az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat című sorozatának ötödik évada, melynek témája a Propaganda a XX. században. Ezzel, illetve a programsorozat létrejöttével kapcsolatban kérdeztük Dr. Boka Lászlót, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatóját, irodalomtörténészt.


eSTéBé
MTI

Pinot és Kadarka! néven szervez mesterkurzusokkal kiegészítetett sétáló kóstolót a Borjour a két egyre népszerűbb fajtával, a pinot noirral és a kadarkával mélyebben megismerkedni kívánók számára október 3-án szombaton a budapesti Stefánia Palotában.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 31. rész

Az 1800-as évek második felétől a győri sajtóban rendszeresen találkozhatunk a gőz- és kádfürdők hirdetéseivel. A Borbíró-Valló féle városépítészeti monográfia szerint az Apáca utcai gőzfürdő középkori eredetű, helyén állt egykor a Szent János lovagrendfürdője. A fürdők használatának népszerűsége ugyan az évszázadok során többször változott, de elmondható, hogy ezeknek tisztasági, de még inkább gyógyászati szerepük volt. (A képen a Gőz- és Kádfürdő Vízgyógyintézet az 1910-es évek elején. A képeslap Komondi Miklós gyűjteményéből való.)


eSTéBé
MTI

Gyomaendrődön és Budapesten több eseménnyel emlékeznek Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművészre a születésének 90. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévben. Hegedűs D. Géza, a Kállai Ferenc Alapítvány elnöke az emlékév hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a művész erősen kötődött szülőföldjéhez, Gyomaendrődhöz, az emlékezéssorozat is ott kezdődik október 2-án szoborállítással, fotókiállítással és gálaműsorral.


eSTéBé
Interjú Lengyel Tamással

Lengyel Tamás nem unatkozik: láthatjuk Mátyássy Áron rendezésében, a mozikban futó Víkendben, de hamarosan az HBO Aranyélet, valamint az RTL Klub Válótársak című sorozatában is játszani fog. A thriller kapcsán beszélgettünk film és színház közötti különbségekről, elszigeteltségről és arról a bizonyos csillagkapu-effektusról.


eSTéBé
MTI

Egységesíteni kell a tanítható tudást azzal az érzelmi gazdasággal, amelynek fokozására és megóvására a művészet hivatott - mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke "Az élet kincsesháza" - művészeti nevelés, művészettel nevelés a közoktatásban címmel pénteken kezdődött konferencián a Pesti Vigadóban.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Magyarország a tragikus Mohácsi csata óta mindig malomkövek között őrlődött, folyamatosan szabadságharcot volt kénytelen vívni, hogy legalább minimális önállósága megmaradjon. A Rákóczi-szabadságharc idején hat csatában küzdött a császári seregek ellen 1703 és 1711 között, ám egyet sem sikerült megnyernie. Önálló magyar haderő a XVII. századtól egészen 1848. szeptember 29-ig nem volt képes nyerni ellenséges fősereg ellen. Ekkor megtörtént a csoda. 


eSTéBé
MTI

Esti múzeumtúra, hatalmas kép alkotása a pop-art eszközeivel és a restaurátori munkát bemutató előadás is része a múzeumok őszi fesztiváljának Balatonfüreden, Veszprémben az indián hagyományokkal ismerkedhetnek az érdeklődők - tájékoztatták csütörtökön az MTI-t a programsorozatot szervező intézmények vezetői.


eSTéBé
A gyárvárosi Jézus Szíve templom

Erről a templomról nagy szeretettel kell megemlékeznünk… s azt hisszük, nem vetjük el a sulykot, amikor azt írjuk, hogy a háború utáni Magyarország egyetlen korszerű épülete” - írta a nagyra becsült művészettörténész, Genton István 1930-ban, az épületet ismertető cikkében. Az 1929-ben felszentelt templom építészkörökben Európa-szerte is figyelmet keltett. 


eSTéBé
Ezen a napon történt

1046. szeptember 24-én az úgynevezett pogánylázadás során mártírhalált halt az itáliai származású Gellért marosvári (későbbi nevén csanádi) püspök. Szent Gellért szerepének megítélése az 1046-os eseményeknél nem megoldott, mivel úgy tűnik, hogy az 1040-es években egyik királyunknak sem volt feltétlen kiszolgálója.


ARTmás
Virág Lajos fotókiállítása

Virág LajosVizuális Barangoló és Fényvadász” 2015. szeptember 11-én Az érzékelt világ című fotókiállításával mutatkozott be nagy számban megjelent közönsége előtt a VOKE Arany János Művelődési Ház Galériájában. A kiállításon Zsoldos Lászlóné fotós is szerepet kapott egy szépen kidolgozott képével.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 30. rész

1971. augusztus 19-én grandiózus ünnepségen avatták fel a megyei jogú várossá nyilvánított Győr új városközpontját és vele együtt Mikus Sándor szobrász bronzból készült „700 éves Győr emlékmű” című, szökőkúttal kombinált domborművét. Győr ugyanis 1271-ben kapott városi kiváltságokat V. István királytól, amely akkor hozzájárult a település gazdasági és kulturális fejlődéséhez.


ARTmás
Kiállítás a Marcal Étteremben

Nem szakadt meg a hagyománnyá vált bemutatkozás a Marcal Étteremben. Immár másodszor adott helyet a „művészetpártoló” Egyházi család Malancsin Fruzsina fiatal festőművésznek, aki ezúttal Valóság és fantázia című kiállításával kedveskedik. A végtelenül sokrétű, színes alkotónő számos önálló megjelenése között biztosan meghatározó állomás lesz a 2015. szeptember 17-én nyílt tárlat, ahol régi ismerősök, barátok és szépszámú érdeklődő köszöntötte a festőegyéniséget.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Egyes vélemények szerint 1235. szeptember 21-én indult útnak három társával Julianus barát, hogy megtalálja a keleten maradt magyarokat. Valójában a történészek nem tudnak pontos dátumot mondani, hiszen a fennmaradt két jelentés nem emlékezik meg arról, mikor hagyta el a négy Domonkos-rendi szerzetes Magyarországot, pusztán annyi bizonyos, hogy ez még II. András uralkodása idején, azaz 1235. október 14. előtt történt meg.


ARTmás
Óvodások nemzetközi képzőművészeti versenye és kiállítása

Az elmúlt tizenöt évben mindenképpen jelentőssé vált – nemcsak helyi szinten – a Csallóközi Színes Ceruzák elnevezésű képzőművészeti verseny és kiállítás, amely 2005 óta immár nemzetközi mértékűvé szélesedett. Máig összesen több, mint 23 280 résztvevő közel 27 500 rajzzal jelentkezett a versenyre, közülük összesen 556 gyermek és három csapat díjakkal térhetett haza.


HELYBENjárás

A Tatabányán élt és működött, Cremonában, a hegedűkészítők városában tanult, és a legnívósabb nemzetközi versenyeken rangos elismeréseket szerzett híres magyar hegedűkészítő, Kónya István (1919-1999) Aranykoszorús mester emléke és az immár három generációt számláló hegedűkészítő-dinasztia előtt tisztelegve egyik fia és unokája, id. Kónya Lajos és ifj. Kónya Lajos hegedűkészítő mesterek 2015-ben díjat alapítottak.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 29. rész

Nádorvárosban a Malom liget őrzi nevében az egykori Back-féle gőzhengermalom emlékét. Ezen a területen, a Hosszú utcában készült el az az épületegyüttes, amely az 1910-es évek elején már a Dunántúl legnagyobb teljesítményű malma volt. (Győr vármegyében, a 19. század hetvenes éveiben 241 vízimalom, 43 száraz malom és 4 szélmalom működött.)


ÍRÓkéz

Konsztantyin Mihajlovics Szimonov 1915. november 28-án született Péterváron. Ifjúkorát katonai állomáshelyeken és táborokban töltötte, mivel édesapja katonatiszt volt. Ipari szakiskolában tanult, majd esztergályosként dolgozott Szaratovban, később Moszkvában. 1938-ban végzett a Gorkij Irodalmi Főiskolán, ezután egyéves katonai-politikai akadémia hallgatója lett.


csakMI
Vetítéses előadás a megyei könyvtárban

Képzeletünk szárnyán repülhettünk el a távol-keleti Japán nagy múltú országába november 25-én: az idegenvezetőnek szegődött Kamocsai Péter színes előadás keretében ismertette meg az érdeklődőket a kalligráfia és a szamurájkardok világával a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében.


LÁThallás
Interjú

Első nézője Presser Gábor volt a Karlovy Varyban debütált és díjat nyert Szerdai gyereknek, melyet itthon december 3-án mutatnak be. A film rendezőjével, Horváth Lilivel beszélgettünk, aki elsőfilmesként amatőr színészre bízta főszerepét, már írja a következő filmet, és várja a Szerdai gyerek téli magyarországi bemutatóját.


LÁThallás
Öt friss(ebb) lemez kritikája

Metál és tánczene. Na nem együtt, külön-külön. Megint írtunk öt viszonylag új lemezről, amik közül van több olyan is, ami tetszik nekünk. Például a With The Dead doom metálja hatalmas, de azért a Chvrches is simán hallgatható.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Ha a „brit kém” kifejezéssel találkozunk, akkor valószínűleg mindenki lelki szeme előtt megjelenik James Bond – az általa leginkább kedvelt színész képében –, a szuperkütyük, a Martini rázva (nem keverve!), és a gyönyörű nők mélyen dekoltált, csillogó, földig érő estélyi ruhában, kezükben revolverrel. Amikor pedig azt halljuk, hogy „kémnő”, akkor Mata Hari ugorhat be először, amint indiai táncot lejt lenge ruháiban, hogy csáberejével katonai titkokat húzzon ki a szerelmes francia tisztekből.


csakMI
Könyvbemutató a megyei könyvtárban

November 24-én könyvbemutatóra került sor a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében: Keller Péter Az élő Gárdonyi-arc című kötetét a szerző mellett Cs. Varga István irodalomtörténész és dr. Horváth József igazgatóhelyettes prezentálták az érdeklődőknek.


ÍRÓkéz
Idén 150 éves az Alice Csodaországban

150 éve, 1865-ben jelent meg Londonban az Alice Csodaországban, Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898.), írói álnevén Lewis Carroll, angol író, költő, matematikus, anglikán pap és fényképész nonszensz meseregénye. A szerző ismerősei körében igazi mesemondóként volt ismert, aki kedvére talált ki érdekesebbnél érdekesebb, és szokatlanabbnál szokatlanabb történeteket a gyermekek számára, akik a családi társaságban megfordultak.


LÁThallás
Filmkritika

Az elmúlt másfél évtizedben érdemes megfigyelni, hogy a fiatalokat megcélzó filmes trendek hogyan indultak útjukra, majd ragadtak le a divatteremtőknél. A Gyűrűk Ura eposziságának lényegében kihívója sem akadt, legfeljebb A hobbittal próbált Jackson magára licitálni (sikertelenül). Harry Potternek már voltak lelkes követői, de a nagy rivális Narnia az első epizód után ki is fulladt, Az arany iránytű és társaik azonnal elhaláloztak, az Alkonyat-széria szenvelgő tinijeiről pedig jobb nem is beszélni, így is túl gyakran kísértenek emlékképeik.


csakMI
Képriport

November 20-án került sor a Garabonciás együttes gyermekkoncertjére a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárban.    A rendezvény előtt egy az Európai Mobilitási Héten általános iskolás gyermekek számára kiírt meseíró pályázat eredményhirdetése és díjátadója is lezajlott.


LÁThallás
MTI

A sokszínűség a témája az idei Izraeli Filmhétnek december 3. és 9. között, amikor összesen dokumentum- és játékfilmet vetítenek Budapesten, a Puskin moziban - közölte az izraeli nagykövetség pénteken az MTI-vel.


LÁThallás
Székesfehérvár

Egy színpadi színésznő előnyben van a filmbeli színésznőhöz képest azzal, hogy gyakorlatilag megszakítatlan folyamatként képes átélni és ábrázolni azalatt a két, két és fél óra alatt egy ember életét” – mondta Szikora János színházigazgató, rendező a megfilmesítést is megélt Augusztus Oklahomában című darabról, amit november 28-án mutatnak be a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Színházban.


LÁThallás
Interjú Nagy Balázzsal

Nagy Balázs gyerekkori álma teljesül, december elején megjelenik első önálló lemeze. A Képeslap című pop dalokat hordozó album örömét még tovább fokozza, hogy Bazsi nagyszínházi lemezbemutató koncertre készül december 29-én.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Még a szünetben sikerült időt szakítanom arra, hogy újfent egy meglehetősen egzotikus könyvnek ugorjak neki, választásom pedig erre a kötetre esett. Jessie Lamb testamentuma különös kis olvasmány, amelyet 2011-ben adtak ki eredetileg The Testament of Jessie Lamb címen. A könyv történései a címszereplő fiatal lány sorain át jutnak el hozzánk, akit apja – eleinte ismeretlen okból – egy szobában tart fogva, és egy asztalnál írja le a vele történteket. 


ÍRÓkéz
Megjelent a popköltészeti produkció második anyaga

Szívemhez szorítom címmel megjelent a popzene és a költészet párosítására épülő Rájátszás produkció második könyvbe csomagolt CD-je. A friss dalok bemutatója szerdán (november 25-én) lesz a fővárosi Akvárium Klubban


LÁThallás
Itt az Immigrants új klipje

A pécsi Immigrants termékeny hónapokat hagyhat maga mögött. Az eddigi trió felállás új taggal bővült, bekerültek a Cseh Tamás Program pályakezdő zenekarokat támogató alprogramjába valamint október végén maguk mögött hagytak egy két hetes közép-európai turnét, melynek során Horvátországban, Ausztriában és Szlovéniában mutatták meg magukat a közönségnek.


LÁThallás
Filmkritika

Michael Hazanavicius mindig képes meglepetést okozni a mozivásznon: a kezdetekben könnyed komédiákkal és vígjátékokkal foglalkozó direktor 2011-ben konkrétan csak úgy belibbent a köztudatba. Nem is akármilyen alkotással, mint az azóta is műfaji bravúrként emlegetett A némafilmessel, amely 107 díjat (köztük a legjobb rendezésnek és a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is) és 70 jelölést zsebelt be.


LÁThallás
MTI

Karácsony és újév között ünnepi kínálattal, szilveszter este pedig a közelmúltban Veszprémben megalakult In Vino együttes koncertjével várja a nézőket a veszprémi Pannon Várszínház – közölte sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója. Vándorfi László elmondta, hogy a két ünnep között változatos, az egész családot megszólító kínálattal várják a közönséget.


LÁThallás

A 13. Anilouge Nemzetközi Animációs Filmfesztivál programjairól november 18-án, az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen mind a szervezők, mind a filmkészítők felszólaltak. A fesztivál idei díszvendége Szlovákia. Az esemény nyitófilmje A próféta lesz, zárásképpen pedig az Anomalisát lehet megtekinteni, Charlie Kaufman és Duke Johnson rendezésében.


LÁThallás
Filmkritika

Angelina Jolie Pitt előző két rendezése, a 2012-es A vér és méz földjén és a 2014-es Rendíthetetlen korántsem az emlékezetes jelzőktől lettek ismertek. Az előbbi túlságosan is a közhelyekből táplálkozott, míg az utóbbiból hiányoztak azok a filmes eszközök, amelyek Louis Zamperini hihetetlen történetét érdekessé tudták volna tenni. Ettől a feszültségkeltés és a drámai elemek rendre szétcsúsztak háborús alkotásaiban, így a műfajon belül a középszerűségre ítélte őket.


LÁThallás
Ghost-interjú

November 22-én első alkalommal lép fel nálunk az okkultista popzenét rockzenét játszó Ghost. Lehet is tőlünk jegyet nyerni a bulira, amivel még találkozni is lehet a zenekarral. Akinek viszont ez nem jön össze, próbálkozhat máshol is Budapesten, akár már a koncert előtti nap. Ezt a jobbról az első jobbról a második balról az első balról a második balról a harmadik az egyik Nameless Ghoul árulta el nekünk telefonban, mikor rácsörögtünk.


LÁThallás
Férfiak napja a megyei könyvtárban

November 19-én – mely nap 1999 óta a nemzetközi férfinap – egy hangulatos rendezvény részese lehettem, rendhagyó színházi előadást láhattam a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában (Baross Gábor u. 4.).


ÍRÓkéz
Könyvkritika

2044-re a Föld valóban olyanná válik, amilyennek sokan manapság képzelik: az energiaforrások apadni kezdenek, a környezetszennyezés és a háborúskodás pedig gondoskodik arról, hogy a legtöbb ember a mélyszegénység szélén, éhezve tengesse mindennapjait. Ebben a rideg világban jelent menedéket szinte mindenki számára az OASIS, a James Halliday és Ogden Morrow által létrehozott, gigászi méretű virtuális valóság.


LÁThallás

Kszel Attila Szent István-díjat kapott. Az elismerést a rendező, író a Kortársasjáték eredményhirdetése előtt vehette át Lanczendorfer Erzsébettől, a Győri Nemzeti Színházért KÉSZ alapítvány kuratóriumi tagjától.


LÁThallás
Öt közelmúltban megjelent lemez kritikája

Az alábbiakban három metállemezről, egy lágy rock albumról és egy electropop-szerű anyagról lesz szó. Megmondjuk, milyen az új Tame Impala, az új Amorphis, az új Chris Cornell, az új Soilwork és az új Annihilator. Annyi poént lelövünk így előre, hogy el semmitől nem ájultunk.


LÁThallás
Interjú Fekete Ibolyával

November 5-től vetítik a mozik az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet. Fekete Ibolya rendezőt saját családja és édesanyja története ihlette meg, amikor megírta a forgatókönyvet. A nézőknek nem mindennapi időutazásban lehet részük: egy család történetén keresztül végigélhetik a 20. század összes fontosabb eseményét.


csakMI
Filmklub a megyei könyvtárban

November 17-én, a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában került sor a Filmklub rendezvénysorozatának következő vetítésére, ahol Almási Tamás 2015-ös dokumentumfilmje, a Tititá tanulságos, szinte mesebeli története várta az érdeklődőket, ahol a legkisebb, szegény fiú elmegy szerencsét próbálni, hogy végül elnyerje a világszép királylány kezét, s apjának fele királyságát.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

A vajdaságban született és ma is ott él. Kossuth-díjas író, esszéista. Volt újságíró, főszerkesztő, színházi kritikus, a szerb PEN elnökségi tagja, az Újvidéki Televízió munkatársa. A Szépírók Társasága tagja. Végel Lászlónak 1969-ben jelent meg az Egy makró emlékiratai című első regénye. Azóta számos műve látott napvilágot magyar, szerb és német nyelven.


LÁThallás
MTI

Haragonics Sára Szembenézés című filmje nyerte el a Zoom In Diákfilmverseny díjat, a legjobb emberi jogi dokumentumfilmnek járó elismerést Alexandre Nanău Totó és nővérei című filmje kapta, míg közönségdíjjal Ayat Najafi Dalok senkiföldjéről című alkotását jutalmazták Budapesten a 12. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 15-i, vasárnapi zárónapján.


LÁThallás
Filmkritika

Johnny Deppről manapság nem a minőségi, maradandó alakítások jutnak az eszünkbe, hanem sokkal inkább a Mortdecai idegesítő bajszos figurája vagy a halálból mesterséges intelligencia formájában visszatérő Caster, a Transzcendensben. A többnyire több kiló smink alatt rejlő színészt is utolérte és bedarálta a hollywoodi gépezet, hiszen az elmúlt években csak olyan filmekben láthattuk, melyeket a hatalmas nyereség hívott életre.


csakMI
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

November 13-án került sor a Hangraforgó együttes soron következő klub-fellépésére a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében, ahol ezúttal Ratkó József munkásságából kaptunk zenei ízelítőt a költő 75. születési évfordulójának tiszteletére összeállított CD-lemez anyaga alapján.


LÁThallás

100 évvel ezelőtt, 1915. november 17-én mutatták be minden idők egyik legnagyobb sikerű és legjobban ismert operettjét, Kálmán Imre A csárdáskirálynő című művét. Az ősbemutatóra a bécsi Johann Strauss Theaterben került sor Die Czardasfürstin címmel. Az operett volt az a színházi műfaj, amely társadalmi rangtól függetlenül minden népréteget bevonzott a színházakba. Egy-egy előadást ugyanúgy megtekintettek az arisztokrácia tagjai, mint a cselédek.


LÁThallás

Kiss Csaba Főnyeremény című drámája és az írásból színpadra állított Kszel Attila rendezés nyerte az első győri Kortársasjáték közönségdíját. A színészek: Budai Zsófia, Maszlay István, Molnár Zsolt, Mihályi Orsolya és Ungvári István. Az alábbiakban Kiss Csaba gondolatai olvashatóak a játék kapcsán.


ÍRÓkéz
Interjú Enner Patríciával

Izgalmas, szórakoztató és tanulságos gyermekkönyvekkel készül az idei téli szezonra a Betűtészta Kiadó, melyekkel idősebb korosztályokat is megcéloznak. Enner Patríciával, a Betűtészta könyvesbolt és kiadó vezetőjével beszélgettünk a gyermekirodalom fontosságáról.


LÁThallás

Kétségtelen, hogy az Eagles Of Death Metalnak jó hülye neve van. Ez a péntek esti terrortámadás nélkül is egyértelmű volt. Például a legutóbbi lemezük megjelenésekor, október elején az összes Nottingham-környéki lemezboltban a metálrészre volt besorolva a Zipper Down című új album. Még a nagy presztízsű Rough Trade-ben is. Szóval alapból megviccelik a közönséget, ez pedig zavart okoz a tragédiakor is.


LÁThallás
Balettest két részben

November 14-én tartotta a Győri Balett idei évadának első premierjét Egyensúly címmel. „Az egyensúly általában egy rendszernek az az állapota, amelyben az egymásra ható erők hatásának összege zéró. Ilyen állapotot, vagy erre való hivatkozást különböző tárgykörben is találhatunk, úgymint biológiában, fizikában, kémiában, közgazdaságtanban, pszichológiában, zenében.” (wikipédia)


LÁThallás
Lázár Ervin mese nemcsak gyerekeknek

Lázár Ervin A legkisebb boszorkány című zenés mesejátékának a bemutatóját tartják november 19-én gyermekbérletes előadásként a Soproni Petőfi Színházban. A Zentai Magyar Kamaraszínház színes jelmezek, hangulatos dalbetétek és látványos koreográfiák jellemezte produkciót Pataki András rendezte.


LÁThallás
Filmkritika

2006-ban Ian Fleming hősének jogtulajdonosai igen merészet húztak a 40 év után esedékes reboottal: ugyan a Casino Royale sokaknál kedvenc a kiforratlan, végtelenül komor, de mégis esendő 007-essel; Martin Campbell új lendületet adott a híres spionnak, ezzel együtt minden addiginál jobban áttört a páncélján, hogy bebizonyítsa nem csak egy érzéketlen gyilkoló gép.


LÁThallás
Fran Palermo-interjú Henri Gonzóval

Szünetelt, újra összeállt, majd lemezt adott ki, és végigturnézta a nyarat a Fran Palermo, amely november hatodikán az Akváriumban egy újabb korszak nyitányát jelentő koncertet adott, dalpremierrel. Ebből az apropóból beszélgettünk kicsit Henri Gonzo énekessel a közelmúltról és a nem túl távoli jövőről.


LÁThallás
Miklósa Erika volt a Szabadhegyi Találkozások vendége

November 12-én már 30. alkalommal került sor a Szabadhegyi Találkozások programjára a József Attila Művelődési Házban. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnővel beszélgetett, aki Kiskunhalason született, innen indult tehetsége révén bejárni a világot. A rendezvényt ezúttal is telt házzal zajló, hatalmas érdeklődés kísérte.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Ha azt mondom, hogy Dan Simmons Ílion című regénye a szó szoros értelmében eposzi méreteket ölt, akkor ezzel a fél mondattal máris tökéletesen jellemeztem ezt a könyvet. Hiába is próbálkoznék még két-háromezer karakteren keresztül pontosabb, résztelesebb leírást adni erről a műről, egyszerűen felesleges volna, hiszen már rögtön a legelején mindent elmondtam. Azért próbálkozok egy kicsit.


ÍRÓkéz
A Győri antológia 2015 bemutatója a XV. Győri Könyvszalonon

A Győri antológia Válasz-Út című kötetének bemutatóját szép számú közönség tisztelte meg látogatásával november 8-án, vasárnap délelőtt a XV. Győri Könyvszalonon: megtelt a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Terme. A színpadon a 30 tagú szerzőgárda mellett helyet foglaltak a közösség tiszteletbeli vendégei: Czigány György Prima Primissima Díjas költő, zongoraművész, tv-személyiség, Böröndi Lajos költő, közéleti személyiség, tanár, a Szél-járás c. folyóirat főszerkesztője, Kopócs Tibor grafikus, festő- és zománcművész, a rév-komáromi Atelier c. folyóirat főszerkesztője.


LÁThallás

Grace Kelly, a filmsztárból lett hercegné 86 éve született Philadelphiában. A huszadik század egyik legismertebb amerikai színésznője volt, akit világszerte csodáltak és tiszteltek. Stílusteremtő külseje, III. Rainier monacói herceggel kötött házassága, illetve jótékonysági munkája révén is történelmet írt.


csakMI
A XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon programjaként, november 6-án, a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteményében került sor a Lengyel Intézet bemutatkozására Jarosław Bajaczyk igazgatóhelyettes, valamint Felvidéki Eszter programvezető közreműködésével. Az intézet 1939-ben alakult, 2014-ben ünnepelhette 75 éves jubileumát.


ÍRÓkéz
Helyi szerzők a XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon, mint ahogyan az elnevezése is mutatja, remek és hálás alkalom a helyi és környéki kötődésű szerzőknek a bemutatkozásra. Idén is rengeteg olyan írót, költőt ismerhettünk meg a személyeikben a Kisfaludy Teremben, a Pódiumszínpadon, a Kisfaludy Károly Könyvtárban, valamint az Esterházy-palotában, akik képesek tovább öregbíteni városunk kiválóságát. Íme bemutatkozásaik sorrendjében a helyi szerzők.


ÍRÓkéz
Közgyűjteményi kiadványok a XV. Győri Könyvszalonon

Győr város és a megye közgyűjteményi intézményei a megszokotthoz hűen szintén szerepet kaptak a XV. Győri Könyvszalonon, hogy friss kiadványaik közül a legérdekesebbeket bemutathassák a nagyközönségnek. A Kisfaludy Teremben és a Kisfaludy Károly Könyvtárban időrendben így zajlottak a kötetbemutatók.


LÁThallás
Zenei produkciók a XV. Győri Könyvszalonon

A könyvek kísérőművészeteként a zenei produkciók minden évben jóleső hangzásvilággal jelentkeznek be a szavakból írt fesztiválra, s nem volt ez másként a XV. Győri Könyvszalon esetében sem. A Nagyszínpadon és a Kisfaludy Teremben egyaránt hangszerek, műfajok és stílusok kaleidoszkópja szólalt meg, amelyek időrendi sorrendben így kényeztették a füleinket.


ÍRÓkéz
Gyermek- és ifjúsági irodalom a XV. Győri Könyvszalonon

Nemcsak a legfiatalabb olvasókat célozták meg a XV. Győri Könyvszalonon felvonult gyermek- és ifjúsági irodalom képviselői, hiszen a Kisfaludy Teremben, a Pódiumszínpadon és a Kisfaludy Károly Könyvtárban bemutatott kötetek között láthattunk-hallhattunk mesét, iskolás-hétköznapi történetet, kemény pszichológiai vetületű témákat, játékos költészetet, vagy éppen tabukat. Idősorrendben így zajlottak a bemutatók.


ÍRÓkéz
Könyvbemutató a XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon második napján, november 7-én, a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteményében Bogár Erika volt a vendég Tullia meséi – Őrző című könyvével, a bemutatón a szerzővel Benkő László író beszélgetett. Bogár Erika a Győri Antológiaközösség (GYAK) tagja, mesékből, versekből és egyéb írásokból már ismerhetjük, ám mivel valódi terepe a fantasy, a Tullia meséi-sorozat első regénye ebben a műfajban kalandozik.


ÍRÓkéz
Nemfikciós irodalom a XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalonon a szépirodalmi próza mellett rengeteg egyéb irányzat vonult fel a bemutatott kötetek sorai között: szórakoztató ismeretterjesztés, élettörténet, életrajz, útleírás, spiritualitás, zenei szakirodalom, valamint további műfajokba is kalandozhattak az érdeklődők a Nagyszínpadon, a Kisfaludy Teremben, a Pódiumszínpadon, illetve a Kisfaludy Károly Könyvtárban. Lássuk időrendben a bemutatott köteteket!


ÍRÓkéz
Emberi kapcsolatokról szóló kötetek a XV. Győri Könyvszalonon

Két népszerű és színvonalas programon hallhattak az érdeklődők az emberi kapcsolatokban egyre erősödő válság megoldásairól. A külső és belső okok, felgyorsult világ, önzés, nárcisztikusság és szorongás nyomán egyre több a boldogtalan és magányos ember. De Pál Feri atyát, Tari Annamáriát és Horváth Gergelyt hallgatva felcsillant a remény, hogy van kiút, ha az ember hajlandó változtatni – elsősorban saját magán.


ÍRÓkéz
Verseskötetek a XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalonon hét verseskötet került bemutatásra, ahol a lírai elevenség és sokszínűség hangjai csakúgy megnyilvánulást kaptak, mint a múltba révedő emlékezés csendje. A Kisfaludy Teremben, a Pódiumszínpadon, illetve a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteményének helyszínein ebben az időrendben léptek reflektorfénybe a kötetbemutatók.


ÍRÓkéz
Prózaírók a XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon 2015-ben is jóleső, az ősz fáradt-sápaságát megtörő színekkel készült prózaírókkal a szépirodalmi könyvbemutatókra. A Nagyszínpadra, a Kisfaludy Terembe és a Pódiumszínpadra egyaránt érdekes és izgalmas kötetekkel érkeztek a meghívott szerzők, s ha valami biztos, emlékezetbe véshető nyomokkal zajlottak a velük történő találkozások. Lássuk időrendben őket.


ÍRÓkéz
Péterfy Gergely a XV. Győri Könyvszalonon

A József Attila-, Márai Sándor- és Déry Tibor-díjas Péterfy Gergely exkluzívnak is nevezhető vendége volt a XV. Győri Könyvszalonnak november 8-án, vasárnap késő délután, hiszen legújabb regénye, a Kitömött barbár kapta 2015-ben az Aegon Művészeti Díjat. A rendkívüli érdeklődés övezte könyvbemutatón Szívósné Vásárhelyi Zsuzsa volt a szerző tökéletesen felkészült, a kötetet roppant mélyen értő beszélgetőpartnere.


ÍRÓkéz
A XV. Győri Könyvszalonon

November 7-én, a XV. Győri Könyvszalon szombati napján, délelőtt 11 órakor Urbánszki László mutatta be A dalmát háború című új kötetét a Pódiumszínpadon, mely során beszélgetőtársa Szilvási Krisztián volt. A történelmi regények reneszánszukat élik az utóbbi években, így nem meglepő módon Magyarországon is új erőre kapott a műfaj. Ehhez persze olyan esztétikus és tartalmas, ugyanakkor szórakoztató regények kellenek, mint Urbánszki Anno Domini címen ismert sorozata, amelynek immár negyedik kötetét forgathatjuk.


LÁThallás
Színpadi produkciók a XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon programjában az eddigi hagyományokhoz hűen a színházi produkciók is helyet kaptak. Sőt, a Győri Nemzeti Színházzal való együttműködésnek köszönhetően idén ez a kínálat egy különlegességgel, a Kortársasjátékkal is bővült. Minden korosztály kedvére válogathatott a drámai, verses, táncos, zenés vagy éppen bábszínházi előadásokból.


LÁThallás
Drámaíró verseny a Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon újdonsága – Forgács Péter színidirektor javaslata alapján – a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és a Győri Nemzeti Színház közös szervezésében lebonyolított drámaíró verseny volt, mely a Kortársasjáték címet kapta. Mi a valóság, mi az, ami körülvesz minket, hogyan élünk ebben a világban? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat kortárs drámaírók, akik frissességükkel, humorukkal, éleslátásukkal és bölcsességükkel inspirálták a színészeket. Izgalmas, progresszív, elgondolkodtató és szórakoztató játék sikeredett belőle.


ÍRÓkéz
A XV. Győri Könyszalonon

November 7-én a XV. Győri Könyvszalon Pódiumszínpadán egy igazán pikáns és egyszerre megrázó könyvbemutatónak lehettek tanúi az érdeklődők, mikor Lázár Balázs beszélgetett a Háromperhármasok dokumentumregény írójával, Szemadám Györggyel. A kötet mottója lehetne az is, hogy szembe kell nézni a múlttal. Szemadám György megtette, és amikor beleolvasott a 70-es években róla írt besúgói jelentésekbe, fiatalkori önmagával nézett farkasszemet.


ÍRÓkéz
A XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon pódiumszínpadán november 6-án, pénteken délután került sor a 15 részesre tervezett Anjouk című regényfolyam első két kötetének (Liliom és vér, Lángmarta dél) könyvbemutatójára, amelyen Szilvási Krisztián beszélgetett az íróval, a felvidéki Bíró Szabolccsal.


ÍRÓkéz
Kortárs irodalmi vetélkedő a Könyvszalonon

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Kortárs irodalmi vetélkedőt a XV. Győri Könyvszalon keretében. Középiskolások nyüzsögtek a nézőtéren és a színpadon, izgatott készülődés a kezdés előtt, a résztvevők komolyan vették a feladatukat. A szervezők ismét nagyszerűen végezték a munkájukat, ennek köszönhetően újra sok-sok diák találkozhatott  rendhagyó formában a kortárs irodalommal. A témát ezúttal Barnás Ferenc A kilencedik című könyve adta, mely egy kommunista diktatúra idején élő család történetét meséli el kilencéves gyermekük szemszögéből.


LÁThallás
Filmkritika

William Shakespeare legrövidebb és egyben egyik legjobbnak tartott drámáját – csakúgy, mint a művész többi művét – megannyi alkalommal találta meg egy-egy leleményes filmrendező, és festette nagyvászonra ezt a királygyilkossággal, őrülettel és sötét erőszakkal tarkított vérvörös históriát. Macbeth történetét végignézhettük már Orson Welles, Akira Kurosawa, Tarr Béla, illetve Roman Polanski lencséjén keresztül, jelen alkalommal pedig egy olyan direktor interpretációját tekinthetjük meg, aki eddig csupán egyetlen nagyjátékfilmet tudhat magáénak.


ÍRÓkéz
Laudáció

Sugaras az ősz, ünnephez van hangolva, s ez a hangulat hatja át a napot, amikor tisztelői, barátai a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, művelődéstörténészt, könyvillusztrátort, írót köszöntik. Önmagát becsüli meg az utókor, ha jeles elődeit, kortársait jutalmazza. Ezt gondolják teljes érzelmi azonosulással a győri városvezetők és a XV. Győri Könyvszalon szervezői is. A mostani elismerés, az Alkotói Díj a válaszuk Jankovics Marcell eddigi életművére, igaz-szép munkásságára.


ÍRÓkéz
A XV. Győri Könyvszalon nulladik napja

Lassan már hagyománnyá válik, hogy a Könyvszalon nulladik nappal indul, mikor is egy irodalmi programsorozattal szólítják meg a szervezők a győri lakosság minden korosztályát, hiszen kisiskolások, középiskolások, fiatalok, fiatal lelkületű középkorúak és idősebbek, valamint bor- és irodalomkedvelő felnőttek egyaránt találhattak kedvükre való programot a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában.


LÁThallás

Nem várt és meglehetősen kellemetlen helyzetekbe sodródott a COLL kreatív alkotóműhely stábja, miközben a Manaky nevű magyar zenekar első videóklipjét forgatta. A Bloodshed főszereplőjét ugyanis – feltehetően a bőrszíne miatt – több attrocitás is érte. A történet iróniája, hogy a klip az elidegenedésről és a rossz irányba tartó társadalmi folyamatokra kívánja felhívni a figyelmet.


LÁThallás
MTI

Halj meg és nagy leszel! címmel november 5-én mutatta be zenés monodrámáját Hobo (Földes László) a Nemzeti Színházban Vidnyánszky Attila rendezésében. „A darab nemcsak az én 70 évemet mutatja be dalszövegeim, az ezekhez kapcsolódó zenék és történetek segítségével, hanem az ország elmúlt évtizedeit is. Valamiféle visszatekintés ez, egy exhibicionista gyónásai, de csak egy előadás, nem dokumentatív történet.”


ÍRÓkéz
A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) látogatása Székesfehérváron

Október 29-én 18 órakor a GYAK közössége nyolc szerzővel (Csáky Anna, Cseke J. Szabolcs, Kozák Ágnes, Molnár György, Nagygábor Margit, Pejkó András, Rácz Katalin, Vehofsics Erzsébet) képviseltette magát a székesfehérvári Vörösmarty Társaság Költő-zug(zúg) c. rendezvényén viszonzásképpen a Társaság által kiadott Vár c. folyóirat néhány szerzőjének győri látogatására.


LÁThallás
Öt dolog, amit nem tudtál a Rendíthetetlen Louis Zamperiniről

Louis Zamperini egykori olimpikonként a II. világháborúban 47 napot hánykolódott a tengeren bajtársaival, mielőtt japán hadifogságba esett. Az amerikai sportoló története az Angelina Jolie által rendezett Rendíthetetlen című filmből lehet ismerős, azt azonban nem sokan tudják, hogy bűnöző volt, sőt ő az az ember, aki kétszer halt meg. Íme öt kevésbé ismert tény Louis Zamperiniről.


LÁThallás

Egy olyan embernek, mint én, aki még 25 éves sincs, a „fél évszázad” kifejezés kifejezetten megdöbbentő, ha arra gondolok, hogy a filmipar milyen fiatalnak számít a többi művészeti ág között. Bond, James Bond karaktere nemcsak a nézők szemében vált kultikus figurává, hanem a filmvilágot is alapvetően megváltoztatta, többek között neki köszönhetjük az akciófilmek és krimik olyan szintű evolúcióját, ami mind a mai napig meghatározó eleme Hollywoodnak és a kémfilmeknek.


LÁThallás
A Vaskakas bábszínház új meséje

A Vaskakas Bábszínház új mesével lepi meg rajongóit: Kolozsi Angéla A bőbeszédű diófa című darabját a szerző rendezésében láthatjuk műsorán. A Blattner Géza-díjas rendező a Reflex Környezetvédő Egyesület felkérésére írta meg meséjét, az előadás is az ő támogatásukkal jött létre.


ÍRÓkéz
Interjú Nyáry Krisztiánnal

Így szerettek ők, Igazi hősök, Merész magyarok. Nyáry Krisztián 2012-ben robbant be az irodalmi köztudatba, mikor is elkezdte publikálni írásait a Facebook-on, hatalmas sikert aratva egy hazánkban kevésbé elterjedt műfajban, a szórakoztató ismeretterjesztésben. Az idei, XV. Győri Könyvszalon meghívott vendége, ennek apropóján kérdeztük – többek között – munkamódszeréről, indíttatásáról, terveiről.


ÍRÓkéz
Interjú Sediánszky Nórával

November 6-án pénteken, 16 órakor a XV. Győri Könyvszalon vendége lesz Sediánszky Nóra, akinek jóvoltából megismerhetjük Velence útvesztőit. Ez a címe érdekfeszítő, szubjektív útikalauzának, melyet a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében mutat be az érdeklődőknek. Az írónőt többek között a könyv születéséről és Velencéről kérdeztük.


ÍRÓkéz
Interjú Kalapos Évával

Kalapos Éva negyedik részhez érkezett regénysorozata rendesen D.A.C.-ol az unalommal, s mielőtt mindezt élőben is bizonyíthatja a szerző a XV. Győri Könyvszalonon november 6-án, pénteken 11 órakor, beszélgettünk vele olyan semmiségekről, mint a fiatalokhoz írás felelőssége, a kitaposott ösvény buktatói, a mai kamaszok terhelhetősége, vagy a keze alatt életre kelő figurák akaratos önállósága.


ÍRÓkéz
Megjelent a Győri antológia 16. kötete

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) legújabb közös könyve, a Győri antológia 2015 Válasz-Utak címmel kerül az olvasók kezébe. A 30 állandó szerző munkáit tartalmazó kiadvány címe több jelentést és üzenetet is hordoz.


LÁThallás
Gion Nándor klasszikusa Sopronban

Gion Nándor A kárókatonák még nem jöttek vissza című színpadi játékának a bemutatója lesz november 3-án 17 órakor a Soproni Petőfi Színházban. Az ifjúsági bérletben látható előadás a Zentai Magyar Kamaraszínház produkciója. A rendező Perényi Balázs.


csakMI
Nagy Róbert előadása a megyei könyvtárban

Nagy Róbert, történész-geográfus, a megyei levéltár főlevéltárosa október 27-én a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében a Szent Márton életével kapcsolatos vonatkozásokba, a Márton napi hagyományok hátterébe avatta be az érdeklődőket.


ÍRÓkéz
Interjú Németh Eszterrel

Németh Eszter bár már rutinnal karakterezett írónak számít, a Kötéltánc mégis csupán az első regénye. A XV. Győri Könyvszalon november 6-i szombati napján, 15 órakor lép a (Pódium)színpadra, melynek kapcsán többek között az anyanyelvi „másságról”, a gyerekirodalom lehetőségeiről, a naturalisztikus ábrázolásmódról és a mai tinédzserek általánosításáról beszélgettünk vele.


LÁThallás
Öt friss lemez kritikája

Jó sok lemez jelent meg mostanában, úgyhogy nem is húzzuk tovább az időt, írunk ötről. Megmondjuk, hogy milyen az Iron Maiden monstre nagylemeze, a Slayer nagy vízválasztója, a Five Finger Death Punch új albuma, az Ugly Kid Joe visszatérése, illetve hogy jó lett-e az új Foals.


ÍRÓkéz
Interjú R. Kárpáti Péterrel

A XV. Győri Könyvszalon vendége lesz R. Kárpáti Péter, aki évek óta kutatja a halálközeli élmények témakörét. Élet az élet után címmel dokumentumfilm-sorozatot készített, melyben hazai szakértőket, ismert személyiségeket és átélőket szólaltatott meg. E sorozat alapján készült a kötet, melyet november 7-én szombaton, 17 órakor mutat be a szerző a Kisfaludy Károly Könyvtár második emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross u. 4.).


LÁThallás
Filmkritika

Térjünk rögtön a lényegre, és szögezzünk le valamit: egyetlen óriási hibája van Antoine Fuqua filmjének, mégpedig az, hogy megannyi kiváló sportfilmet (még úgy: boksz-filmet) tudnánk felsorolni, és bármelyiket is hoznánk fel, nagyjából mindegyik jobbnak bizonyulna a Mélyütésnél.


ÍRÓkéz

John Keats, az angol romantikus költészet egyik legnagyobb alakja, a „Szépség költője” 1795. október 31-én született Londonban egy istállótulajdonos legidősebb fiaként. Szülei Harrowban akarták neveltetni, de kénytelenek voltak megelégedni az enfieldi iskolával.


ÍRÓkéz
Beszélgetés Lackfi Jánossal

Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotóssal ismét találkozhat az érdeklődő nagyérdemű közönség a XV. Győri Könyvszalon első napján, november 6-án, pénteken, ráadásul kettős szerepben. Többek között erről kérdeztük.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Ilyen filmekről nem szoktam írni. Ez most csúnyán esett és rondán puffant, de Nicholas Sparks általában nem az a kategória, amelyet az őt nem olvasó mélységesebb drámaszámba vesz. Jogos vagy jogtalan, eldöntendő, ám a közhelyekbe hajló, giccsel kerekített, zsebkendő bontogatásra kihegyezett románcok nagymestere nem újszerűségével vívja ki magának a milliós rajongótábort – ez a hendikep pedig többnyire a regényeiből készült filmekre is áthagyományozódik, hiszen az alapanyag adott.


LÁThallás
Interjú a zenekar főnökével, Damian Darlingtonnal

Ha már Pink Floyd nincs, nem lép fel többet élőben, akkor be kell érnünk a különböző tribute-zenekarokkal. Ezek között viszont vannak olyanok, akik a lehető legnagyobb szabású show-t csinálják. Olyat, amelyre lehet, még az eredeti zenekar is csak csettintene egyet. Ilyen a Brit Floyd is, akik november 8-án lépnek fel a Budapest Sportarénában. A zenekar főnökével, Damian Darlingtonnal beszélgettünk.


LÁThallás
Beszélgetés Járai Máté színművésszel

A győri Original Balance Kft. szolgáltatásai 2015 májusában új, „Több, mint egy fröccs” c. beszélgetős programsorozattal bővültek. Csobay Dániel, a kft. kommunikációs munkatársa 2013-ban a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karán sajtótechnikusi, majd 2014-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem Apácai Csere János Karán alkalmazott fotográfusi végzettséget szerzett.


ÍRÓkéz
Interjú Fábián Györggyel

Túl a Mária-fegyveren, a Szent László-vér mentén érkezik Fábián György a XV. Győri Könyvszalonra november 6-án, pénteken 18 órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termébe. A szerzővel többek között Győr kimeríthetetlen titkairól, ismeretlen buktatókról, az olvasók privát szűrőiről és a jótékony kétkedés egészségmegőrző hatásáról beszélgettünk.


LÁThallás

A műfaj meghatározó képviselőinek elismerésével és az életműdíjas szenegáli zenész, Cheikh Lô koncertjével véget ért a nemzetközi világzenei színtér legrangosabb eseménye, a WOMEX. A négynapos budapesti rendezvénysorozatnak a Müpa, a Bálna és az A38 Hajó adott otthont.


LÁThallás

Goda Krisztina legújabb filmje október 22-én került a budapesti mozikba. A Csak szex és más semmi, valamint a Szabadság, szerelem című remekművek után újabb zseniális magyar filmet láthatunk a Veszettekben. Az október 19-i sajtóvetítést követően a rendezőnő megosztotta velünk nézeteit az elkészült filmről.


ÍRÓkéz
Egy magyar huszártiszt, Pettkó-Szandtner Tibor élete és visszaemlékezései

Huszáros kezdés! – mondhatnánk. A Vitéz felsődriethomai Pettkó-Szandtner Tibor vezérőrnagy életútját ismertető kötethez kapcsoló interjúval megkezdjük a XV. Győri Könyvszalont beharangozó cikksorozatunkat. Cseri Dávid kötetének bemutatójára 2015. november 6-án (pénteken) 18 órakor kerül sor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának Muzeális gyűjteményében (Győr, Baross Gábor u. 4., 3. emelet.).


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Az 1944-ben, Szombathelyen született Pákovics Miklós hetedik megjelent kötete az Örökké hibiszkuszok címet kapta. Az író, újságíró, színházi dramaturg legújabb könyve a győri Kazinczy utcai antikváriumban kapható, hősei pedig ismerősek lehetnek a szerző Hordozható mennyország című regényéből.


LÁThallás
Filmkritika

A gonosz, pontosabban annak manifesztálódása mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Ott van a legalapvetőbb kulturális emlékeinkben, a Bibliában, az irodalomban és természetesen a filmművészetben is. Utóbbi esetében különösen szembeötlő, hogy mennyire szeretjük arccal felruházni, hogy legyen kit gyűlölnünk, legyen kivel szemben meghatározni a hőst és ezáltal önmagunkat.


LÁThallás
Lángoló Premier

A Patikadomb 2013 végén alakult. Az azóta eltelt időszakban megjelent egy kislemezük Nefelejcsutca címmel, játszottak a Hiperkarma lemezbemutatóján, illetve Süssön című dalukat is pozitívan fogadták. A dal rotációba került a Petőfi Rádióban, majd több vidéki rádió is átvette.


KORzó
Aranyosi Péter és Dombóvári István közös estje

Kiéheztek valami vidámságra? Jó hír, hogy december 8-án (kedden) Aranyosi Péter és Dombóvári István közös estjét megnézhetik a Richter Teremben (Győr, Aradi vértanúk útja 16.) Ketten az úton címmel. A közismert humoristák két előadást is tartanak.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház, Móvár

December 8-án (kedden) 15 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István Király út 140.) kistérségi vers- és prózamondó verseny kezdődik. A megmérettetést - immár hagyományosan - a Kulturális Egyesület szervezi, elsősorban általános iskolások számára. 


KORzó
A Kovács Margit Iskolában

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Marcalvárosi Közművelődési Egysége (Kovács Margit Iskola, Répce u. 2.) a Városi Német Önkormányzattal közösen Megyei Német Nyelvű Vers-és Prózamondó versenyt szervez december 3-án (kedden) 14.00 órakor a Kovács Margit Iskolában.


KORzó
zenés mesejáték Csornán

December 7-én 10 óra 30 perckor és 14 órától zenés mesejátékot tekinthetnek meg az érdeklődők a csornai Városi Művelődési Központban (Soproni út 57.) A Mikulás manói címmel, a Turai Ida Színház művészeinek előadásában.


KORzó
Farkas Gábor koncertje Győrben

A Győri Filharmonikus Zenekar Nikisch Artur hangversenybérletének „Zongoraest” című koncertjére 2015. december 7-én (hétfőn), 19.00 órakor kerül sor a Richter Teremben (Győr, Aradi vértanúk útja 16.). Közreműködik: Farkas GáborLiszt-díjas zongoraművész.


KORzó
Hangoskönyv-bemutató

December 5-én (szombaton), 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának II. emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross G. u. 4.) Markó Iván A magány mosolya című hangoskönyvének bemutatójára kerül sor. 


KORzó
Könyvbemutató a győri Kozi Drink bárban

December 7-én (hétfőn) 18 órakor vetítéssel egybe kötött élménybeszámoló és könyvbemutató lesz a Kozi Drink bárban (Győr, Városház tér 3.). Antal Judit Igaz gyöngy 2 című kötetét ismerhetik meg. Antal Judit és férje, Bánházi György 2015 nyarán újabb két zarándokutat, összesen 800 km-t gyalogolt végig. 


KORzó
Komálovics Zoltán kiállítása

Komálovics Zoltán, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanára sokoldalú ember. Versel, kritikákat ír és olykor ecsetet vesz a kezébe. Most bemutatja a közönségnek a legutóbbi időben készült festményeit. December 7-én (hétfőn) 17 órakor Apáczai Csere János Kar, Apáczai Galériájában (Győr, Liszt Ferenc u. 42., második emelet) A test bebábozódása címmel nyílik kiállítása. A kiállítást megnyitja Csordás Zoltán képzőművész, a Képzőművészeti Egyetem tanára.


KORzó
Kézműves foglalkozás

Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtárában (Győr, Herman O. u. 22.) ünnepváró kézműves foglalkozást rendeznek. A rendezvényen részt vevők csengettyűs ajtódíszt készíthetnek. Az érdeklődő gyermekeket és szüleiket szeretettel várják!


KORzó
Gyermekek Háza

„A portré a lélek grafológiája” mottóval portré szakkör indult a Gyermekek Házában A szakköri programot gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlják. A résztvevők megismerkedhetnek a különféle rajzeszközökkel és alkalmazásukkal; a ceruzával, a szénnel, a tussal és az akvarellel. Vezeti: Horváth Éva portréművész. Időpont: hetente, kedd 16.30-18 óráig. Részvételi díj: 3000 Ft/hó.


KORzó
A Zsinagógában

A Liszt Ferenc Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak közreműködésével Tóth Éva emlékhangverseny lesz december 4-én (pénteken) 18.00 órakor a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében (volt Zsinagóga, Kossuth Lajos u. 5.). A hangversenyt - melyre a belépés díjtalan - Bujdosó Nóra vezeti.


KORzó
november 27. - december 24.

Az Árkád Győr különböző programokkal, mesékkel, mézeskalácssütéssel, kézműves kuckóval és ünnepi koncertekkel várja vásárlóit november 27. és december 24. között. Fellép többek között Nagy Balázs és Szinetár Dóra. Idén is visszatér a már közkedvelt kisvasút.


KORzó
Az Orosz-Magyar Egyesület programja

December 5-én szombaton, 17 órakor nyílik meg Inna Baricseva-Kabanova (festő-és iparművész) és Alexander Kabanov (festőművész) művészházaspár közös tárlata a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.). Az Orosz-Magyar Egyesület által szervezett kiállítás december 20-ig tekinthető meg.


KORzó
Kern András előadása Győrben

December 7-én (hétfőn) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth u. 24.) A kellékes című darabot láthatják Kern András előadásában. Eberhard Streul egy színházi kellékes nagy estjéről szóló monológját Parti Nagy Lajos írta át magyar színpadra. Bieder József kellékes előadás után teszi a dolgát: pakol az üres színpadon, s felnézve, váratlanul közönséggel, méghozzá telt házzal találja magát szembe.


KORzó
Rómer Ház, Győr

We love mozi! We love Rómer Ház! Film filmet követ december 6-án (vasárnap) 16:00-tól 17.45-ig a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.) a Liza a rókatündér című magyar romantikus filmvígjátékot nézhetik meg. Rendező: Ujj Mészáros Károly. Vetítési idő: 98 perc. A film 16 éven felülieknek ajánlott. Jegyár: normál 900,-Ft; diák, nyugdíjas: 700,-Ft. Foglalás: ajlavmozi@gmail.com .


KORzó
Mácsai Pál Örkény estje Győrben

December 6-án (vasárnap) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth u. 24.) Mácsai Pál nagy sikerű Örkény estjét láthatják Azt meséld el Pista címmel. Mi lenne, hogyha Örkény István ismét megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, beszélni kezdene, elmesélné a saját szavaival az életét, vagy ami hirtelen az eszébe jut, azután megint eltűnne.


KORzó
Széchenyi István Egyetem

December 2-án szerdán, 9 órakor nyílik meg az immár hagyománynak számító XV. Adventi Keresztény Könyvvásár Győrben a Széchenyi István Egyetem aulájában (Egyetem tér 1.). A keresztény könyvkiadók könyveit 10-20 százalékos kedvezménnyel lehet megvásárolni. A vásár 17 óráig tart.


KORzó
Kristály Étterem, Győr

December 6-án (vasárnap) 08-14 óráig a Kristály Étteremben (Győr, Bartók Béla u. 9.) kerül sor a Képeslapgyűjtők Országos Találkozójára. A találkozón nem csak régi képeslapok cseréjére, adásvételére lesz lehetőség. Szeretettel várják mindazokat, akik egyéb papírrégiségek mellett fotókat vagy telefonkártyákat szeretnének cserélni, esetleg eladni.


KORzó
Könyvbemutató és dedikálás

Fábián György legújabb kalandregényét, a Szent László-vért mutatja be és dedikálja november 29-én (vasárnap) 16.00 órakor a Libri Győr Plázában (Vasvári Pál u. 1.) található könyvesboltjában. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Előadás a megyei könyvtárban

December 3-án (kedden) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának első emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross Gábor u. 4.) Dr. Szilágyi György vetítéses előadását hallhatják Ausztrália és Új-Zéland világáról.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház, Móvár

December 5-én (szombaton) 15.30-kor Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István Király út 140.) Adventi Ünnepi Találkozó és horvát kulturális műsor kezdődik. A programot hagyományosan a mosonmagyaróvári horvát önkormányzat szervezi, mely szeretettel várja az érdeklődőket! A programon való részvétel díjtalan.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház, Móvár

December 4-én (pénteken) 16.30-kor a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.) Téli ünnepek, karácsonyvárás origami szemmel címmel nyílik meg a Mosonmagyaróvári Origami Szakkör és a Bóbita óvoda óvónőinek közös kiállítása. 


KORzó
Válogatás a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből

Különleges időszaki kiállítás nyílik december 6-án (vasárnap) a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy-termében (Sopron, Liszt F. u. 1.). Első vidéki városként, Sopronban kerül bemutatásra az a válogatás, mely a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének kiemelkedő alkotásait vonultatja fel. A tárlat közel három hónapon át, 2015. december 6-tól 2016. február 21-ig látogatható. 


KORzó
Búgócsiga, Sopron

December 5-én (szombaton), 14 órától a soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery u. 30-32.) nagyszabású program, születésnap & Rotaract jótékonysági buli kezdődik. Az est bevételéből Balogh Benedek, egy lövői oxigénhiánnyal született kisfiú mindennapjait támogatják a Rotaract Sopron-nal karöltve. 


KORzó
Beszélgetés Molnár Ági színművésszel

December 5-én (szombaton) 17 órakor a Hotel Konferenciában (Győr, Apor Vilmos püpök tere 3.) egy érdekfeszítő beszélgetés részesei lehetnek. Molnár Ágival Csobay Dániel fotográfus beszélget. Molnár Ági a Győri Nemzeti Színház egyik fiatal tehetséges színésznője, akit már a Vörös Pimpernelből ismerhet a közönség. 


KORzó
Hangár, Sopron

Remélhetőleg visszaérnek klipjük forgatásáról a srácok, s aztán tényleg elmennek december 5-én (szombaton) Sopronba, hogy 21 órai kezdettel koncertet adjanak a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor utca).


KORzó
Forrás Waldorf Iskola

November 28-án szombaton, 10 és 14 óra között Adventi bazár és kézműves vásár várja az érdeklődőket Győrben, a Forrás Waldorf Iskola Balassi utcai épületében. A gyerekek által készített ajándéktárgyakkal, kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással, koncerttel, társas tánccal és táncházzal teszik meghittebbé, bensőségesebbé az ünnepet.


KORzó
Subway ToRock Pub, Győr

December 5-én (szombaton) a Subway ToRock Pubban (Győr, Bartók B. u. 1.) Woktoberfest címmel összetartás lesz. Egy este lép fel a Wok, a Riot!, az Eve six és a Sztereotipia. Kapunyitás 18 órakor, kezdés: 19 órakor.


KORzó
A Szigetköz Fotóműhely kiállítása a Látogatóközpontban

December 2-án (szerdán) 17.00 órakor jubileumi kiállítás és jótékonysági vásár nyílik a Baross Gábor úti Látogatóközpontban (Baross Gábor u. 21.) a Szigetköz Fotóműhely ez évi munkáiból. A tárlatot - mely megtekinthető január 8-ig - Harcsás Judit újságíró nyitja meg; közreműködik a Hetedik Bekezdés zenekar.


KORzó
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

December 11-én (pénteken) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubjában (Győr, Herman O. u. 22., földszint) kerül sor a Hangraforgó Klub legközelebbi összejövetelére. A „Magyar táj, magyar ecsettel beszédes cím. Ezúttal közéleti és közérzeti dalokat hallhatnak a duó előadásában.


KORzó
Könyvbemutató a Marcalvárosi Fiókkönyvtárban

December 4-én (pénteken) 15 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Marcalvárosi Fiókkönyvtárában (Győr, Lajta u. 27/A) Rozán Eszter Amanda című, a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatójára kerül sor. A szerzővel beszélget Csuti Borbála középiskolai magyartanár.


KORzó
Búgócsiga, Sopron

December 4-én (pénteken) 21.30-kor a megújult Mrs. Columbo ad koncertet a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). A különleges összetételű zenekar tagjai: Galambos Dorina – ének, Héjja Katalin – zongora, Hudák Zsófi – nagybőgő magas fokon képzett, ismert és elismert zenészek.


KORzó
Megyeszerte

A kisgyermekes famíliák életében piros betűs nap a december 6. Készülődik és várakozik mindenki. Aki szeretné a bensőséges családi ünnepet kiegészíteni valami egyéb programmal, az bőséges kínálatból válogathat. Játszóházak, műsorok, gálák és bálok kísérik a Mikulás eljöttét. Ízelítő a választékból:


KORzó
Programok városszerte

Igazán nagy puttonyt kell telerakodnia a nagy szakállú Mikulásnak ahhoz, hogy minden Győri kisgyerek kezébe odakerülhessen egy-egy piros csomagocska, vagy legalább egy csoki figura. A város legkülönbözőbb pontjain találkozhatnak a kicsik Szt. Miklóssal. Igyekeztünk összeszedni ezeket az alkalmakat, hogy segítsünk kiválasztani, hová is érdemes elmenni az apró gyerekekkel! Íme: 


KORzó
FUTURA Élményközpont

A Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.) az Adventi hétvégéken családi nyereményjátékokkal, és tematikus előadásokkal várja látogatóit. Első alkalom: november 28-29. Illatos élmények. A rendezvény Futura belépőjeggyel látogatható.


KORzó
Premier Szombathelyen

December 4-én (szerdán) 19 órakor premiert tartanak a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében (Szombathely, Akacs M. u. 7.). A társulat Anton Csehov Ványa bá című színművét mutatja be. Csehov a drámaírás és a színházművészet legnagyobb újítói közé tartozik. Utolérhetetlen stílussal és érzékenységgel ábrázolja a lélek legapróbb rezdüléseit. 


KORzó
Az Esterházy-palotában

November 26-án (csütörtökön) 15.00 órakor nyílik meg az Esterházy-palotában (Király u. 17.) a Csók István festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából megrendezett CSÓK 150 című vándorkiállítás. Köszöntőt mond Takács Krisztián, Győr Megyei Jogú Város képviselője, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság tagja. A tárlatot - mely december 10-ig látogatható - megnyitja Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató. 


KORzó
A Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház közös bemutatója

November 29-én (vasárnap) 16.00 órakor lesz a premierje a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház közös produkciójának, A holdbéli csónakosnak. A Mesebolt Bábszínház (Ady Endre tér 5.) színpadán színes, varázslatos színházi világegyetem épül Weöres Sándor költői mesejátékából. 


KORzó
Olvassunk együtt a csornai könyvtárban

A csornai Martincsevics Károly Városi könyvtár (Soproni u. 57.) Olvassunk együtt! programsorozatának következő rendezvénye december 1-én (kedden) 17.30-kor lesz Ünnepi fények címmel, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a magyar és világirodalom remekeivel.


KORzó
Csornán

November 28-án (szombaton) 16.00 órakor adventköszöntő rendezvényre kerül sor a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége csornai csoportja, valamint a Cornai Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében a csornai Premontrei templomban (Soproni u. 65.). 


KORzó
Győr, 2015. december 3-5.

December 3-5. között kerül sor a 8. Boogiefeszt Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztiválra. Magyarország legnagyobb boogie woogie fesztiválja idén is Győrbe várja a műfaj szerelmeseit. Dániel Balázs nagy álma vált valóra azzal, hogy szülővárosában fesztivállá bővül a magyarországi boogie woogie és blues estek négyéves sikersorozata. 


KORzó
Műsor a Marcalvárosi Fiókkönyvtárban

December 3-án (csütörtökön) 15 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Marcalvárosi Fiókkönyvtárában (Győr, Lajta u. 27/a) operettrészleteket hallhatnak Szücs Péter és Lázin Bea előadásában. A programra a belépés díjtalan! 


KORzó
Az Öreg-tónál

November 27-én és 28-án (pénteken és szombaton) immár 15. alkalommal rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalom fesztivált a tatai Öreg-tó keleti partján, az Építők parki madármegfigyelő toronyban. A részletes program a fesztivál honlapján megtekinthető.


KORzó
Előadássorozat Mosonmagyaróváron

Tóth Szilád teológus-művelődéstörténész előadássorozatát hallgathatja meg az érdeklődő közönség Jézus lánbyoma a Szentföldön címmel a mosonmagyaróvári Irodaházban (Erkel ferenc u. 10.). Az előadások minden csütörtökön 17.00 órakor kezdődnek december 17-ig. A belépés díjtalan!


KORzó
Sopronban

November 23. és december 14. között hétfőnként 16.00 órai kezdettel ismeretterjesztő vetítéses előadássorozat lesz Sopronban, a Pedagógusok Művelődési Házában (Petőfi tér 3.) Tóth Szilárd teológus-művelődéstörténész közreműködésével Pál apostol nyomában címmel.


KORzó
Történelmi előadás a Bezerédj-kastélyban

Nők az Árpád-házban: Szépségek vagy szörnyetegek? címmel Horváth Gábor könyvtáros-hadtörténpsz technikus tart történelmi előadást a Bezerédj-kastélyban (Győri u. 90.) december 1-én (kedden) 17.30-kor. A belépés díjítalan!


KORzó
Az egyetemen

November 25-én (szerdán) 16.00 órakor a Győri Fotóklub Egyesület Bemutatkozunk című csoportos kiállítása nyílik a Széchenyi István Egyetem (Egyetem tér 1.) E épületének fotógalériájában. A bemutatkozó tárlatot - mely december 20-ig látogatható - Gergó András, az egyesület alelnöke nyitja meg, közreműködik Slávik Bálint, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola végzős tanulója.


KORzó
Menház Színpad, Győr

December 1-jén (kedden) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth u. 24.) Az elűzött álom címmel Lukács Sándor önálló estjét tekinthetik meg. A Vígszínház művészének 1985-től napjainkig öt verseskötete jelent meg. Mint írja: “Életünk tele van olyan jelenségekkel, melyekkel nap, mint nap találkozunk, de furcsa módon mégsem tudatosulnak bennünk. A költészet talán éppen erre ad alkalmat.”


KORzó
Dr. Bagdy Emőke előadása Győrben

December 1-jén (kedden) 18 órakor a Richter Teremben (Győr, Aradi vértanúk útja 23.) Dr. Bagdy Emőke előadását hallgathatják meg. A professzor asszony előadásának témája: Veszteségből nyereség, vereségből győzelem. Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a pszichológiatudomány kandidátusa.


KORzó
Népművészeti kiállítás

Téli esték címmel népművészeti kiállítás nyílik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítóterében (Apor Vilmos püspök tere 2.) november 25-én (szerdán) 16.00 órakor. A tárlat megtekinthető november 26. és február 29. között hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óra között.Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Az Esterházy-palotában

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban november 27-től látogatható a Radnai-gyűjtemény újrarendezett állandó kiállítása. Az ünnepélyes megnyitóra november 26-án 17.00 órakor kerül sor az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlatot megnyitja: Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. A kiállítás látogatható hétfő kivétel naponta 10.00-től 18.00 óráig.


KORzó
Könyvbemutató a megyei könyvtárban

December 1-jén (kedden) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában (Győr, Baross Gábor u. 4.) a Terek és tér-képzetek című, Elképzelt és formalizált terek, régiók a Kárpát-medencében, Közép-Európában alcímű, Hardi Tamás által szerkesztett kötet bemutatójára kerül sor.


KORzó
József Attila Művelődési Ház, Győr

Szabadhegyen is lesz idén karácsonyváró programsorozat. Koncertek, foglalkozások kapcsán hangolódhatnak rá a legszebb családi ünnepre. A rendezvénysorozat helyszíne a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Háza (Győr, Móra park 1.).


KORzó
Előadás Mosonmagyaróváron

November 30-án (hétfőn) 18 órakor Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.) folytatódik a Civilizációk, mint tudat, vallás, politika, törvény” című előadássorozat. Az est témája: a cigány műveltség. Előadó: Laczkó János.


KORzó
Színházi előadás Csornán

November 30-án (hétfőn) 19 órakor a Városi Művelődési Központban (Csorna Szent István tér 36.) a Turay Ida Színház előadásában Görgey Gábor Mikszáth különös házasságai című darabját láthatják. Rendezte: Görgey Gábor. A főbb szerepekben: Mikó István és Piros Ildikó.


KORzó
Könyvbemutató a megyei könyvtárban

November 28-án (szombaton) 17.00 órakor kerül sor Szőcs Géza Kossuth-díjas író Hat-százhat: Utazás tréfás rímekben Magyarországon és a világ körül című verseskötetének bemutatójára a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának (Baross Gábor u. 4.) harmadik emeleti Muzeális Gyűjteményében. 


KORzó
Rómer ház, Győr

November 29-én (vasárnap) 17 órakor Impoetry címmel szövegelési zavar kezdődik a Rómer Házban (Győr, Teleki László u. 21.), a vasárnapi ebéd után, desszertnek! Októberben nagy érdeklődés övezte a formációt, remélhetőleg ez most sem lesz másként!


KORzó
A belvárosban

Három szombati napon, november 28-án 10.00 órakor, december 5-én és 19-én pedig 9.30-kor Angyalséta néven különleges városnéző sétára kerül sor Győr belvárosában. A 2 órás séta részvételi díja 2000 Ft/fő (klubtagoknak, nyugdíjasoknak és diákoknak 1500 Ft/fő, 7 éves kor alatt ingyenes), találkozási pont a Győri Nemzeti Színház bejárata.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

November 29-én vasárnap, 10 órakor kezdődik a Szivárványmese a Bábrakadabra Bábszínház előadásában a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.). Babaszínház 6 hónapostól 3 éves korig, énekes-verses füzér a legkisebbeknek. Játsszák: Revuczky Nóra és Kiss Borbála. Belépőjegy: 600 forint gyermekek számára, 1200 forint felnőtteknek.


KORzó
FILO-Pont

November 26-án csütörtökön, 18 órától kezdődik a Ha te változol, minden változik című gyakorlati filozófiakurzus útkeresőknek a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A kurzus során a máig időszerű keleti és nyugati tanítások megismerése mellett a test, az energia, az érzelmek és a gondolatvilág megismerését segítő gyakorlatok sajátíthatók el. A képzés díja havonta 3000 Ft, diákok és nyugdíjasok részére 2500 Ft. Az első alkalomra a belépés díjtalan.


KORzó
Fotókiállítás a Hotel Konferenciában

November 28-án szombaton, 18 órakor kezdődik Csobay Dániel „Úton” című fotókiállításának megnyitója a Hotel Konferenciában (Győr, Káptalandomb, Apor Vilmos püspök tere 3.). A kiállítás megtekinthető 2016. január 6-ig.


KORzó
A Bezerédj-kastélyban

November 28-án, szombaton délelőtt 10 órakor a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban (Győri u. 90.) Vasútmodellező terepasztalok és hajómodellek kiállítására kerül sor. A programon lehetőség adódik csereberére, börzére és vásárlási lehetőségre is. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
KLASTROM filmKLUB

November 28-án, szombaton 18 órakor kerül sor a Klastrom filmKLUB következő vetítésére a Klastrom Hotel éttermében (Zechmeister u. 1.). Az érdeklődők a Vad Szigetköz – A szárazföldi delta című, 2013-ban készült, 60 perces magyar természetfilmet láthatják Mosonyi Szabolcs rendezésében.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

November 28-án szombaton, 21 órakor Nemzetközi rock-est kezdődik a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Fellépnek: The White Dominos (DK), Ozone Mama (HU), Fat Fingers (US/AT). Jegyár: 1000 Ft.


KORzó
A soproni Hangár Music Gardenben

November 28-án, szombaton 21 órakor az Ocho Macho koncertezik a soproni Hangár Music Gardenben (Vándor Sándor utca). A koncertet a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, a jegyek elővételben 1990,- forintba, a helyszínen 2500,- forintba kerülnek.


KORzó
A Fehér Ló Közösségi Házban

November 28-án, szombaton 17 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.) Táncház lesz. A gyermekeknek az Egyfüttyentés Zenekar muzsikál, a játékokat, táncokat Galgócziné Nyáradi Csilla és Galgóczi Attila tanítják.


KORzó
Udvaros Dorottya előadása

November 28-án (szombaton) 19 órai kezdettel a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos utca 24.) Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című kisregényének színpadi adaptációját láthatják Udvaros Dorottya előadásában. A Nyáron, este fél tizenegykor című kisregénye a shakespeare-ien háborgó természet tragikus színpadára állítja ki nem mondott szenvedélyektől vergődő szereplőit.


KORzó
A fúvós jazz

A jazz-kurzus következő estjére november 28-án (szombaton) 19 órakor kerül sor az Egyetemi Hangversenyteremben, azaz a volt Zsinagógában (Győr, Kossuth Lajos u. 5.) Az est előadója: Fekete-Kovács Kornél, aki nem csak hangszeres szólistaként, de zeneszerzőként és hangszerelőként is Európa-szerte elismert művész.


KORzó
Rábaközi Művelődési Központ, Kapuvár

November 28-án (szombaton) 16 órakor a gyermekek körében igencsak népszerű Alma Együttes koncertjére kerül sor Kapuváron. Helyszín: Rábaközi Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely (Kapuvár, Győri u. 2.) Telefon: 96/241-823. 


KORzó
2015. november 27 - december 31.

November 27-én (pénteken) 17 órakor a Dunakapu téren ünnepélyes keretek között megkezdődik az Adventi Fesztivál. A megnyitón a Regél az erdő – adventi mese-jégrevü ősbemutatójára kerül sor a Győri Jégsportért Alapítvány szervezésében.


KORzó
Győr-Újváros templomaiban

November 27 – december 28. között ismét Öt Templom Advent Győr-Újváros templomaiban. Az Öt Templom adventje és hanukája szeretettel vár mindenkit Újváros templomaiba, ahol a gyülekezeti alkalmakon túl koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, vallástörténeti előadásokkal készülnek a szervezők.


KORzó
Rómer Ház, Győr

Rock and roll a belvárosban! November 27-én (pénteken) 21.30-kor a Rómer Házban (Győr, Teleki László u. 21.) a Mystery Gang ad koncertet. A jó hangulat garantált! Kapunyitás 21 órakor. Jegyek elővételben is kaphatók. 


KORzó
A Pannonhalmi Főapátságban

A Pannonhalmi Főapátság (Vár 1.) november 11-ig, hétfő kivételével naponta 09.00 és 16.00 óra között, november 12-től pedig 10.00 és 15.00 óra között látogatható. 


KORzó
A Waldorf Iskola kiállítása

A Forrás Waldorf Iskola, a kéz, a szív és a fej iskolája  Számvetés címmel kiállítást rendez a VOKE Arany Jánis Művelődési Központban (Révai u. 5.), melyet november 20-án (pénteken) 17.00 órakor nyitnak meg, s amely december 3-ig látogatható. a belépés ingyenes! 


KORzó
Az Arrabona Fotósok kiállítása

November 24-én (kedden) 18-kor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra park 1.) „A tél, fotós szemmel” címmel nyílik meg az Arrabona Fotósok kiállítása. Az évszak szépségeit, nehézségeit, színeit, fényeit bemutató tárlat december 17-ig tekinthető meg.


KORzó
Alyona Kuznetsova kiállítása

Az Orosz-Magyar Egyesület szervezésében, november 20-án (pénteken) 17 órakor Alyona Kuznetsova képzőművész kiállítása nyílik a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.). A művésznő „városok és érzelmek” témára készült kollázsait december 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.


KORzó
A Monostori Erőd minden évszakban vár

A komáromi Monostori Erőd (Duna part 1.) minden évszakban várja a látogatókat. November 17. és február 29. között minden nap 8.00-tól 17.00 óráig tart nyitva, s hétfő kivételével minden nap 10.00 és 13.00 órakor garantált tárlatvezetést biztosít vendgeinek. Erődtúra, kalandfolyosó, kazamatarendszer, interaktív tűzérségi kiállítás, hadtörténeti kiállítás, haditechnikai park - erre, s még sok érdekességre számíthatnak az érdeklődők.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

November 19-én csütörtökön, 20 órakor lesz az „Emlékek és italok” című kiállítás megnyitója a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Megnyitja: Fekete Dániel, zenél: Bouge. Megtekinthető december végéig.


KORzó

Novemberben is folytatódnak a zenés esték a a Tópart Pizzériában (Győr, Ifjúság krt. 113.). Fellép többek között a Nyári trió, a Galeri együttes, Müller Tamás és a Big Lui Band. Minden pénteken és szombaton 19 és 22 óra között csendülnek fel a fülbemászó dallamok. A belépés díjtalan.


KORzó
Pannonhalmán

November 10-én (kedden) 17.30-kor veszi kezdetét a Pannonhalmi Főapátság rendezvénysorozata, a Szent Márton év a szent "lábnyomának” elhelyezésével a Kosaras-dombi turistafogadó épület előtt, de a hivatos megnyitóra november 11-én (szerdán) 11.00 órakor kerül sor ünnepi konventmise keretében. A pannonhalmi védőszent ünnepén részt vesz Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Áder János köztársasági elnök is.


KORzó
A Bezerédj-kastélyban

Festményeimmel így látom a világot címmel nyílik meg Mojzer Mária Rákhel festőművész kiállítása november 19-én (csütörtökön) 17.30-kor a Bezerédj-kastélyban (Győri u. 90.). A tárlatot Harcsás Judit újságíró nyitja meg, közreműködik a Balla Ica Kamarakórus Sej Edit vezetésével, Gősi Vali költő és Klein János előadó.


KORzó
Festőterem, Sopron

November 14-én (szombaton) 17 órakor a Festőteremben (Sopron, Petőfi tér 8.) nyílik meg a Sopron város hagyományos képzőművészeti seregszemléje, az Őszi Tárlat. Az idén XIX. alkalommal megrendezett kiállítás november 29-ig lesz megtekinthető. Nyitva: kedd-vasárnap 10-18 óráig (hétfő szünnap).


KORzó
Sudár Éva és Vajda Noémi közös kiállítása

Falak mögött címmel nyílik meg Sudár Éva és Vajda Noémi festőművészek közös kiállítása a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király u. 140.) november 13-án (pénteken) 18.00 órakor. 


KORzó
Mosonmagyaróvári nyugdíjasok, nyugdíjas közösségek részére

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás és a Flesch Károly Nonprofit Kft. KI MIT TUD-ot hirdet Mosonmagyaróvár és kistérségének nyugdíjasai, nyugdíjas közösségei (klubok, egyesületek, társulatok) részére.


KORzó
Kiállítás Győrben

Október 30-án (pénteken) 18 órakor nyílik az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) a Megtalált tónusok című tárlat. A bemutatandó anyag a modern cseh képzőművészetből ad ízelítőt a Skruzny-Cole gyűjtemény révén. Köszöntőt mond Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató. Élőzenei koncertet ad Eddie Cole és barátai.


KORzó
Tóth Szilárd előadássorozata a vasutas művelődési házban

Bibliai tájak üzenete címmel ismeretterjesztő előadássorozat indul multimédiás vetítéssel a VOKE Arany János Művelődési Házban (Révai u. 5.). Az előadásokra szerdánként 18.00 órai kezdettel kerül sor október 28. és december 6. között. Előadó: Tóth Szilárd teológus, művelődéstörténész.


KORzó
Monhaltné Patkós Mária kiállítása

November 5-én (csütörtökön) 17 órakor kerül sor a Marcal Étteremben (Győr, Déry Tibor u. 11/a.) Föld és ég között címmel Monhaltné Patkós Mária festőművész kiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja: Harcsás Judit, újságíró. A kiállításon közreműködik: Olasz Valéria költő, P. Nagy Gabi előadóművész; Miklós Krisztina népdalénekes; Monhalt Ákos előadó, zongorán.


KORzó
Kiállítás a Magyar Ispitában

November 5-től december 31-ig látogatható a legendás bécsi művészeti egyesület: a Künstlerbund Hagen, azaz röviden Hagenbund magyar szobrászainak műveiből összeállított kiállítás a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.). A Hagenbund a XX. század elejének nyitott, demokratikus, művészeti, politikai, társadalmi és egyoldalú eszmei elkötelezettségtől mentes szövetsége volt, ami sok külföldi művésznek is teret adott a kibontakozáshoz.


KORzó
Művésztanárok kiállítása a Cziráki Lajos Kiállítótérben

Kapuk címmel művésztanárok (Balogh István és Borbély Károly festőművészek, valamint Szunyogh László szobrászművész) kiállítása látható a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Karának Cziráki kiállító terében (Liszt Ferenc u. 42.) január végéig, naponta 8 és 18 óra között intézmény nyitva tartási idejében.


KORzó
Kiállítás Győrben

November 3-án (kedden) 10 órakor a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola aulájában (Győr, Cuha utca 2.) Hátország a Nagy Háborúban címmel vándorkiállítás nyílik a megyei levéltár szervezésében. A kiállítást megnyitja: Nagy Attila, a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum főigazgatója.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

November 2-án hétfőn, 18 órakor Saríja, a muzulmán törvény címmel tart előadást Laczkó János a „Civilizációk, mint tudat, vallás, politika, törvény” sorozat keretében a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.). A programra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
FUTURA Élményközpont

Október 23-ától új élmény, a Virtual Reality - a jövő játéka várja az érdeklődőket a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.).


KORzó
Győrben

Városunkban több művészeti iskola működik, de a legtöbb növendéke minden bizonnyal a nagy múltú Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolának van. Az intézmény tanárai a kisebbeket saját iskolájukban oktatják, a nagyobbak azonban már hetente több alkalommal felkeresik a zeneiskolát.


KORzó
Kiállítás Fülöp Péter fotográfiáiból

Október 19-én (hétfőn) 17 órakor a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Karának Apáczai Galériájában (Győr, Liszt F. u. 42., földszint) A Teremtő imádása  címmel nyílik kiállítás Fülöp Péter fotográfiáiból. A kiállítás védnöke Dr. Cseh Sándor rektor-helyettes. Megnyitót mond Komálovics Zoltán tanár, költő.


KORzó
Nyolcadik szemeszter

Október 7-én (szerdán) 17.00 órakor kezdetét veszi a Kapuvári Szabadegyetem nyolcadik szemesztere Sarlady Sándor előadásával, mely a Légiesemények a kapuvári járásban (1939-1945) címet viseli. A Szabadegyetem helyszíne a Rábaközi Művelődési Központ (Kapuvár, Győri u. 2.)


KORzó
UV-kiállítás a Szent László Látogatóközpontban

Megszólal Győrben a vaskakas. A legenda szerint több mint 400 évvel ezelőtt, pontosan 1598-ban, négyéves megszállás után a törököket a magyar és külföldi egyesített seregek sikerrel űzték ki Győr várából. Idén ismét kukorékol a város híres jelképe, amikor a régmúltból fakadó történet megelevenedik a Szent László Látogatóközpont (Káptalandomb 11-13.) kiállítótermében.


KORzó

Új, saját fejlesztésű interaktív eszközökkel, valamint lézeres játékokkal várják az érdeklődőket a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban (Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.). A Mini-PánIQ szoba használatához előzetes regisztrációt ajánlanak legalább két nappal az érkezés előtt.


KORzó
Magyar Néprajzi Társaság

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet Néprajzi Múzeummal és társkiíró partnereivel, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, Az SZTE Néprajz és Kuturális Antropológia tanszékével, a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal.


KORzó
A Pannonhalmi Főapátságnak

A Pannonhalmi Főapátság elnyerte a www.lianorg.com turisztikai információs weboldal  TOP CHOICE 2015 — A LEGJOBB VÁLASZTÁS 2015 elnevezésű díját Turisztikai attrakció kategóriában.A díjat minden évben ázsiai vendégek szavazatai alapján adják ki négy független kategóriában (éttermek, szállodák, üzletek és turisztikai attrakciók). 


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA, ZSEDNAI-VAS ERIKA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), VAS BALÁZS
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.