2016.05.28. szombat
LÁThallás
A Fővárosi Nagycirkusz Atlantisz gyermekei című előadása

Kitartás, pontosság, merészség, bizalom. Ezek a legfontosabb értékek a cirkuszművészetben és a Fővárosi Nagycirkusz által bemutatott varázslatos világban, Atlantiszban. A produkciók során őselemek és izmok csatájának lehetünk tanúi, a színpadi varázslat legyőzi a fizika és az értelem törvényeit. Az előadást augusztus 28-ig tekintheti meg a közönség.


LÁThallás
MTI

Mintegy harminc új név csatlakozott a Balaton Sound korábban bejelentett fellépőihez, ezzel teljessé vált a zamárdi rendezvény programja. A bejelentett előadók között van a DVBBS, a Chainsmokers, a Bassjackers, Duke Dumont, az Andhim, Wiley és Peter Kruger is.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Három méter harmincöt centi az egyik irányban, és pontosan három méter harmincöt centi merőlegesen rá, a másik irányban is. Az egyik sarokból nézve. Ez az élettér jut az ötéves Jacknek és a még harminc sincs Anyának abban a világban, amelyet egy beteg elméjű, „családi erőszakos” Istenség tart az irányítása alatt. A markában, kezében, beteg pszichéjében. S bár a m(egm)eneküléssel a világ (ki)tágul ugyan, a végtelen tér egyik és másik irányban, a sarkok nélküli szabadságban is több határt szab, mint ami egykönnyen befogadható.


LÁThallás
Öt titok a valós történeten alapuló filmről

Építhető-e karrier a családalapítás után? Erre keresi a választ a már DVD-n és BD-n is kapható Joy, amely a csodafelmosó alkotójának igaz történetét meséli el. Joy Mangano egyszerű, hétköznapi elvált édesanyaként eszmélt rá, hogy álmai még megvalósításra várnak, és bebizonyította, hogy 30 felett, a családi élet, a gyereknevelés és a napi problémák mellett is lehetséges az önmegvalósítás. Íme a siker 5 titka, amelyre Joy tanítja a nőket.


LÁThallás
A Horizont

Saját bevallásuk szerint a korábbiaknál érettebb, dinamikusabb lemezzel jelentkezett a progresszív instrumentális popzenét játszó SoNaR. A szerzők szerint a mostani hangzásuk sokkal poposabb és pozitívabb lett. De a legegyszerűbb, ha ezt mindenki maga dönti el, alább meg is hallgatható a nagylemez.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 64. rész

Az ispita, ispotály kifejezés a latin hospitale szóból származik, és eredetileg kolostori vendégházat jelentett, ahol öregeket és betegeket is gondoztak. Már a mohácsi vész előtt is voltak ispotályok Győrben, általában azonban nem gyógyító, hanem menhely jelleggel létesültek. Széchényi György püspök a XVII. században alapított menedékházat az idős, szegény magyar polgárok számára. A régi okmányokban az intézmény „Magyar Ispotály”, „Magyar Ispita”, „Magyar Aggda”, „Magyar Aggok intézete” vagy „Magyar Menház” elnevezéseivel találkozunk.


ÍRÓkéz

Egy humán értelmiségi, avagy tarisznyás bölcsész olvasmányélményei között a mai napig előkelő helyen (biztosan benne van az első tízben!) szerepel Bulgakov A Mester és Margaritája. Így van ez már jó régóta, és így is lesz még jó darabig.


LÁThallás
Interjú az Anton Vezuvval

Szomorkás, mégis erőteljes világba kalauzol bennünket az Anton Vezuv zenéje, amelyet műfaji meghatározásuk: a power melankólia is kiválóan tükröz. A zenekar énekesét, Gyulai István Sztívet a külvilágtól való elvonulásról, a bandatagok egymásra találásáról, a Cseh Tamás Programról, valamint frissen debütált albumukról kérdeztük, amelynek premierje május 19-én volt az A38 Hajón.


LÁThallás
Filmkritika

Manapság egy vígjáték folytatására jegyet váltani olyan, mint orosz rulettet játszani: vagy bejön vagy nem, de többnyire végül dühösen jövünk ki a moziteremből, mondván, a pénzünkért legalább egy arczsibbadást elvártunk volna a sok röhögés mellékhatásaként, míg a rutinosabbak már az egyszeri mosollyal is beérik. Nos, a Rossz szomszédság 2 nemcsak hogy garantálja az első rész ütős, harsány és néhol émelyítő poénjait, de képes minimális önismétléssel új szintre emelnie a szomszédok dildóval és légzsákokkal teli ámokfutását is.


LÁThallás

Magyarországon forgatja új produkcióját a National Geographic Channel. Az ismert Oscar- és Emmy-díjas producer páros: Brian Grazer és Ron Howard nevével fémjelzett Mars című alkotás számos jelenetét Budapesten veszik fel. A Mars a NatGeo történetének eddigi legnagyobb szabású, látványos műve lesz, amelyet ősszel mutatnak be a világ 171 országában. Lássuk, milyen helyszíneink illenek a Marsra!


LÁThallás
A hazai kedvencek mellett öt külföldi dj pörgeti majd az ütemet

Az EFOTT fesztivál szervezői bejelentették, hogy július 12-17. között a Velencei-tó partján az elektronikus zene rajongóinak minden eddiginél erősebb kínálattal kedveznek. Az egyetemisták legnagyobb éves buliján zenél majd először Magyarországon a brit nagyágyú, Zomboy és a holland Headhunterz, de az EFOTT színpadára lép Borgeous (USA), a szintén holland Firebeatz, valamint a Pendulum & Verse (dj set) (AUS) is.


HELYBENjárás

A győri Öt Templom Fesztiválon fellépő alkalmi formáció ezúttal a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjainak szólaltatta meg a népzene és a barokk zene találkozásaként született „Virág, ének” című műsorát.


ÍRÓkéz
MTI

Jelentős számú látogató és a sajtó kiemelt figyelme kísérte a május 19-én megnyílt és május 22-én zárult Varsói Nemzetközi Könyvvásár magyar programjait – mondta az MTI-nek a könyvünnepet értékelve Tischler János, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója.


LÁThallás
Díjat nyert egy magyar animációs rövidfilm a vizsgafilmek válogatásában

A tíz évvel ezelőtt egyszer már jutalmazott, nyolcvanéves brit rendező, Ken Loach a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló, Én, Daniel Blake című filmjével ismét Arany Pálmát nyert május 22-én a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.


LÁThallás
Moziajánló: Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban

Leonardo da Vinci milánói éveiről kaphatunk szórakoztató, de a tudományosság kritériumainak is megfelelő összefoglalót A művészet templomai sorozat negyedik részében. A 85 perces mozifilm végén úgy érezzük, kicsit mi is ott voltunk a 15. század végén és a századfordulón Milánóban, a reneszánsz egyik fővárosában, melynek tündöklése Firenzéével volt egyenértékű. És eme tündöklés, bár a nagy Bramante is a városban tartózkodott ekkoriban, mégis csak Leonardo jelenlétének köszönhető.


LÁThallás

Bár egyértelműnek tűnő nevek következnek az új világzenei felhozatalból, nem feltétlenül minden úgy van, ahogyan elsőre látszik. Persze ettől még csupa jó zenéről lesz szó, és egy-kettő gyaníthatóan visszaköszön majd az év végi listákról is.


ÍRÓkéz
Könyvbemutató a Zichy-palotában

Május 19-én mutatta be Villányi László egyszer csak című legújabb verseskötetét a Zichy-palotában. A költővel Pintér Viktória kritikus, a veszprémi Sziveri Intézet munkatársa beszélgetett, az esten közreműködött továbbá Geröly Tamás ütőhangszereken.


LÁThallás

Zenei díjat alapít a Petőfi Rádió, amelyet minden évben a hazai könnyűzene elismerésre méltó szereplői vehetnek át. A nagyszabású gálát június 28-án, a Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján, Sopronban rendezik meg. Az eseményen különlegesnek ígérkező produkcióval lesz jelen többek között a Punnany Massif, a Wellhello, Rúzsa Magdi, a Margaret Island, a Halott Pénz és a Szabó Balázs Bandája.


ÍRÓkéz

Illyés Gyula ’56-os följegyzései és papírlapokra írt naplója 2014 áprilisában került elő, melyet az író lánya, Illyés Mária készített elő kiadásra, Horváth István történész közreműködésével. A kötet címét, az Atlantisz sorsára jutottunk mondatot Illyés Gyula naplószövegéből választották ki a kiadók. A napló a Magyar Szemle Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia közös kiadásában az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára jelent meg.


LÁThallás
Hazai újdonságok

Ahogy melegszik az idő, kizöldülnek a fák, és egyre több hazai zenekar bukkan fel új anyagával, híresebbek és kevésbé híresek egyaránt. Hosszúra dagadt válogatásunkban szerepel például a magához képest zúzós Quimby, a Fran Palermo, a Hó Márton és a Jégkorszak, meg még egy csomó, különböző stílusokban, de ezúttal főleg rockban alkotó, kevésbé és egyáltalán nem ismert előadó.


ÍRÓkéz

Irodalmi Magazin-sorozatában Kölcsey Ferencről állított össze lapszámot a Magyar Napló Kiadó. A Himnusz költőjének mához szóló örökségéről, a kiadványban szereplő tanulmányokról beszélgettek a magazin alkotói a Magyar Napló Könyvesboltban május 11-én.


LÁThallás
MTI

George Clooney és Julia Roberts főszereplésével forgatta Jodie Foster negyedik filmjét, a médiát és a pénzvilágot kegyetlenül bíráló Pénzes cápa című túszdrámát, amelyet versenyen kívül mutattak be az Oscar-díjas amerikai világsztárok jelenlétében a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.


LÁThallás

Látványos táncmozdulatok, tartalmas prózai szövegek, varázsos hangulatot idéző, vetített látványvilág, fülbemászó zenei aláfestés együttese alkotja a Thália Színház következő évadának várhatóan sikerprodukcióját. Annyira újszerű ez az előadásmód, hogy az alkotók talán még a stílus meghatározásához sem találták meg a legmegfelelőbb kifejezést. A darab november 5-én debütál.


ÍRÓkéz
Ikerinterjú

Az érdeklődő közönség május 11-én láthatta a megyei könyvtárban a Háy come Beck című Rájátszás produkciót, mely Háy János író, költő, drámaíró, szerkesztő és Beck Zoltán zenész, a 30Y frontembere közös estje, „határbontás a szépirodalom és a popkultúra között. Kettős figyelem, közös játék versekkel, dalokkal és novellákkal". A zenés-irodalmi előadás előtt beszélgettünk a két művésszel.


LÁThallás
Hazai újdonságok

Annyi jó friss magyar zene született az elmúlt időszakban, hogy az bele sem fért volna egy megszokott hosszúságú dalmegosztásba. Mutatunk például rengeteg női frontemberrel rendelkező zenekart, akik mind új anyaggal jöttek ki, ilyen például a Péterfy Bori & Love Band, a Magashegyi Underground, a Jónás Vera Experiment, a kevésbé ismertek közül pedig a Voler Mouche. Aztán van itt még politikakritikus paródia, indiándal és punk rock a Bankrupttól, de mindet fel se sorolom, inkább nézzétek meg!


LÁThallás
MTI

Az Operaházzal közösen emlékezik meg Richter János karmester halálának századik évfordulójáról a következő évadban a Győri Filharmonikus Zenekar, amely egyházzenei bérletsorozatot is indít – jelentette be a zenekar igazgatója a 2016-2017-es évadot meghirdető sajtótájékoztatón a győri Richter-teremben.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 63. rész

1955. augusztus 20-án avatták fel a győri Türr István úti bölcsődét (a képen), melyet az akkoriban Wilhelm Pieck nevét viselő vagongyár építtetett a dolgozók gyerekeinek. A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Térben található egy fényképalbum, melyet az átadásról a gyár dolgozói állítottak össze nagy gonddal, és a gyár igazgatójának, Lakatos Albertnek ajánlották. Ez adta az ötletet, hogy utánanézzek, milyen bölcsődék voltak városunkban az 1950-es, 1960-as években, illetve azt is kutattam, melyik volt az első győri bölcsőde.


LÁThallás

A hazai artfilm forgalmazásban meghatározó helyet betöltő Vertigo Média és a társadalmi integrációs díjra jelölt 90 decibel Project együttműködést indít a látássérültekért. A budapesti Art+ Cinemában május 29-től minden hónap utolsó vasárnapján egy-egy film akadálymentesen, narrátor közreműködésével lesz megtekinthető vakok és gyengénlátók számára.


ÍRÓkéz

Grecsó Krisztián befutott, ismert író, korosztályának egyik legnépszerűbb tagja. Nemcsak ír, hanem előadásokat tart, zenél, fellép irodalmi esteken, közben pedig az egyik legismertebb irodalmi-közéleti lap próza rovatát is szerkeszti. 1976. május 18-án született Szegváron, egy Csongrád megyei faluban parasztcsalád gyermekeként. Öccse, Grecsó Zoltán táncművész.


LÁThallás

Idén áprilisban 21 európai induló zenekar között a Mojo Workings képviselte Magyarországot a European Blues Challenge-en, ahol hazánk így már harmadik alkalommal jelent meg. A versenyt a European Blues Union hívta életre azzal a céllal, hogy népszerűsítse az európai blues zenét és zenekarokat. Minden tagország egy-egy zenekara száll ringbe, a nyertes pedig automatikusan meghívást kap négy-öt neves európai bluesfesztiválra.


LÁThallás
MTI

Feldolgozáslemezzel tisztelegtek a kollégák az idén 25 éves Quimby zenekar előtt. A Tükröm, tükröm című sokszínű anyagra, amely május 16-án jelent meg, tizenhat felvétel került, köztük a Tudósoké, a Zubolyé, a Rackajamé, az Ivan & the Parazolé, a Romengóé és Sickratmané.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Nem olvastam még Elmore Leonard könyvet, sőt nem is hallottam róla, bár a kipécézett könyv fülszövege szerint „a legnagyobb mester”, vagy „napjaink egyik legnépszerűbb amerikai krimiszerzője”. Ezért veszélyesek ezek a beetető bevezetők. Leonard ugyanis nem „napjaink egyik legnépszerűbb” bűnügyi írója, hiszen a 2013-ban elhunyt szerző fénykora az 1970-es évektől a 90-es évek végéig tartott.


LÁThallás

Idén nyáron három napra Paloznak lesz a jazz balatoni fővárosa: a Paloznaki Jazz Piknik augusztus 4. és 6. között ismét világsztárokkal teli fesztiválprogrammal készül. Az elmúlt öt év alatt a rendezvény több ezer fős ünneppé nőtte ki magát, igazi Balaton-felvidéki hangulattal, fűben ülős jazz koncertekkel, minőségi borokkal és első osztályú külföldi és hazai előadókkal.


LÁThallás
MTI

Nagyszerű magyar és külföldi művészek tolmácsolásában tizennégy klasszikus zenei koncert szerepel a hetedik Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) műsorán, amelyet augusztus 13. és 19. között rendeznek meg a Somogy megyei székhelyen, a Szivárvány Kultúrpalotában – mondta el Bolyki György fesztiváligazgató a rendezvényt beharangozó sajtóbeszélgetésen.


LÁThallás
Július 21. és 24. között vár a Fesztiválakadémia Budapest

Fesztiválakadémia Budapest címmel új kamarazenei fesztivál születik július 21. és 24. között Budapesten, amelynek a Zeneakadémia ad otthont. Világhírű művészekkel, szakmai előadásokkal és nyilvános mesterkurzusokkal készülnek a komolyzene szerelmeseinek, az ifjú zenészeknek és az érdeklődő közönségnek egyaránt. A programokról Kelemen Barnabás és Kokas Katalin művészeti vezetők meséltek.


LÁThallás

A korábban bejelentett nemzetközi nevek – így  például Jasmin Thompson, a Dubioza Kollektiv, a Foreign Beggars vagy a 2Unlimited – mellé sorakozott a BBC Sound of 2015 listás Kwabs is. A hazai sort pedig a 30Y, a Vad Fruttik, a Paddy and the Rats, a Belga és a Honeybeast erősíti. A korábban Greener Festival díjas SZIN idén is a fenntarthatóságot tűzte zászlajára, emellett elkészítették a világ legbulisabb fesztivál teleportáló gépét.


ÍRÓkéz

1891. május 11-én született Kijevben Mihail Afanaszjevics Bulgakov, az orosz irodalom egyik legnagyobb szatirikus alkotója. Édesapja a kijevi Hittudományi Akadémia professzora, édesanyja tanárnő volt. 1909-ben felvették az orvosi karra, s a világháború első esztendeiben kórházi munkát végzett mint orvostanhallgató.


LÁThallás
Itt a FlatBand legújabb dala

Új dallal és szövegvideóval jelentkezik a FlatBand. A korábbi angol nyelvű szerzemények után ezúttal magyarul szólal meg a csapat, a most bemutatott, a bevándorlás kérdését is feszegető Carpe Diem pedig már az ősszel megjelenő nagylemezük előfutára.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Bejöttél a könyvesboltba. Még nem tudtad, hogy az enyém leszel. Egészen, kétségek és feltételek, de leginkább ellentmondás nélkül. Hiába távozol nélkülem, a telefonod és a jelszavaid már nálam vannak. És úgyis követlek. Olvasom az e-mail-jeidet, a twitteredet, turkálok a Facebook-fiókodban, látom az instagramodat, az SMS-eidet. Az életedet. A virtuálisat és a valódit is. És különben is, mindig követlek, az ablakodon át figyellek az utca túloldaláról. Nincs mese, az enyém leszel. Ha pedig mégsem, az életed lesz az enyém…


LÁThallás
Ősbemutató a színházi klubban

Brunner Tamás Ötórai gyilkosság című művéből készült bűnügyi játékot láthatják a nézők a Soproni Petőfi Színház színházi klubjában május 18-án (szerdán) este hét órakor. Az ősbemutatót Katona Imre rendezi. Az előadásban Molnár Anikó, Ács Tamás, Szőcs Erika, Pápai László, Papp Attila, Simon Andrea, Savanyu Gergely, Sárdy Zoltán, Szlúka Brigitta és Katona Imre szerepelnek.


LÁThallás

Egy hónap múlva ismét sok száz torokból csendül fel az ének Budapesten: június 4-én negyedik alkalommal rendezik meg a Kórusok Éjszakája egész estés kulturális eseményt a józsefvárosi Palotanegyedben, melynek keretében több, mint 500 énekhang szólal meg 15 különböző helyszínen, 76 koncert keretében, 50 amatőr kórus közreműködésével.


LÁThallás
A Napra énekesnőjének új zenekara

Azt nyugodtan elmondhatjuk, hogy a Napra nem a legaktívabb magyar zenekar mostanság. Fel ugyan nem oszlottak, de a tagok más irányú elfoglaltságai miatt a zenekar most pihenget, csak néha koncertezik. Máshol zenél Krámli Kinga énekesnő is, aki a Mingu tagja lett. Illetve volt neki egy szólóprodukciója, amiből aztán a Mingu lett, hogy pontosak legyünk.


LÁThallás
MTI

Bereményi Géza Shakespeare királynője című művét mutatják be Udvaros Dorottyával és Rátóti Zoltánnal a főszerepben június 24-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon; a darabot a Budapesti Nyári Fesztivál keretében négy alkalommal játsszák a fővárosban.


ÍRÓkéz
Méltó megemlékezés Hőgye Attiláról

Május 5-én délután a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában (Baross Gábor u. 4.) a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) meghitt, emelkedett hangulatú emlékműsort rendezett a 2012-ben elhunyt kiváló újságíró, rádióriporter és feledhetetlen versmondó, az antológiaközösség fogadott tagja, Hőgye Attila tiszteletére, melyen jelen volt az elhunyt fia, barátai, hajdani munka- és művésztársai, tisztelői, valamint számos érdeklődő is.


LÁThallás

A Pécsi Országos Színházi Találkozó önjáró, a szakma által életre hívott és működtetett színházi találkozó, talán az egyik legnagyobb – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a POSzT-ról rendezett sajtótájékoztatón. A eseményen szó esett a legfontosabb változásokról, újdonságokról, a versenyelőadásokról, a POSzT bemutatja sorozat exkluzív produkcióiról, valamint a Zsolnay Negyedben megrendezendő POSzT Fesztivál tervezett programjáról.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 62. rész

1961-ben Győr Város Tanácsa a Magyar Népköztársaság Képzőművészeti Alapjának hat köztéri szobor elkészítésére adott megrendelést, melyet neves budapesti művészekkel készítettek el. Ezek között volt Kiss István Petőfi Sándor szobra is. (A címlapkép Orbánné dr. Horváth Márta: Emlékhelyek és köztéri alkotások című könyvéből származik)


LÁThallás
Ezen a napon történt

Gaetano Donizetti (1797-1848) pályafutása korai szakaszában is komponált vígoperákat, de ebben a műfajban az első komolyabb sikerét a L’elisir d’amore, magyarul Szerelmi bájital című operával aratta, amelyet 1832. május 12-én mutattak be a milánói Teatro della Canobbiana-ban. A szövegkönyvet a nagyszerű francia drámaíró, Eugene Scribe (1791-1861) Le Philtre című műve alapján Felice Romani (1788-1865) írta.


LÁThallás
Moziajánló: Én és Kaminski

Vannak filmek, amelyeket hibáik dacára is kedvelünk. Az Én és Kaminski ilyen, de ilyen volt már a Good Bye, Lenin! is. Jól fölvázolt alaphelyzet, remek szereposztás, alaposan végiggondolt eszköztár, s egy-egy épülésünkre szolgáló történet. Az egykori NDK és a német egyesítés abszurd elemekben bővelkedő filmes feldolgozása világsikert hozott a rendezőnek is, s a Tom Tykwerrel alapított X-Filme Creative Pool gyártó cégnek is. Wolfgang Becker tizenhárom év szünet után elkészült új játékfilmje a képzőművészeti és műkereskedelmi szcéna visszásságait mutatja be karikaturisztikusan.


LÁThallás
Zeneajánló

Az opera alapjául Torquato Tasso A megszabadított Jeruzsálem című eposza szolgált. Tasso műve az első keresztes háború végén, a Szent Sír felszabadításának és Jeruzsálem 1099-es bevételének idején játszódik. Az opera librettistákat az eposz szövevényes történetéből a szaracén varázslónő, Armida és a keresztes lovag, Rinaldo szerelme ihlette meg, olyannyira, hogy ezen téma alapján 1830-ig több, mint 50 operát komponáltak, többek között olyan zeneszerzők, mint Lully, Vivaldi, Händel, Gluck, Salieri, Rossini vagy Dvořák.


HELYBENjárás
Széchenyi István Egyetem

A világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági gépeket gyártó vállalatcsoportjaként a CLAAS-nak a kezdetektől Magyarországon is az innováció áll stratégiája középpontjában. A sikeres jövőhöz pedig a legjobbakra van szükség: ezért hirdette meg a világcég idén immár harmadik alkalommal a mérnökversenyt.


ÍRÓkéz
MTI

Bemutatták Csinta Samu A lélekmentő – Kallós Zoltán első kilencven éve című könyvét május 3-án a budapesti Hagyományok Házában. A kötetben Kallós Zoltán mellett tanítványai, munkatársai, kortársai beszélnek az erdélyi néprajzkutatás és népzenegyűjtés legjelentősebb egyéniségéről.


LÁThallás
Kendrick Lamar – untitled unmastered. /Top Dawg/Aftermath

Öt Grammy-díjjal a zsebében a tavalyi év kritikai és közönségszempontból egyaránt legünnepeltebb előadója miért ad ki váratlanul lemezt az egekig magasztalt To Pimp A Butterfly-ról szándékosan lehagyott felvételekből? A zeneipar figyelmének fenntartása? Média-hack? A hip-hopban gyakori az „elveszett darabok” lemezre préselése, mint Nas és a The Lost Tapes, de itt talán másról van szó.


LÁThallás
Filmkritika

A Gyilkos páros olyan neves elődökkel rendelkezik, mint a Született gyilkosok, Tiszta románc, Bonnie és Clyde, Fegyverbolondok, vagy Fritz Lang Csak egyszer élsz című alkotása. Ezt nézve előre le kell szögezni a következőt: Paco Cabezas (Neon hús; Tokarev) filmje közel sem sikerült olyan kiválóra, mint a fentebb említett mozgóképes remekművek – viszont közel sem sikerült olyan vállalhatatlanra, mint amilyenre számítottam az előzetes megtekintését követően. Frusztrálóra és bájosra annál inkább.


HELYBENjárás
Szenzációs programdömping június elejétől augusztus végéig

A Locomotiv GT egy Best of összeállításban csap majd (f)el június 18-án, hogy sínre tegye a Négy Évszak Fesztivál 2016-os nyári programkínálatát. A szuperkoncertet megelőző és követő kulturális pezsgés június elejétől augusztus végéig zenei, színházi, táncos, irodalmi, gyermekeket megszólító, kiállításos, gasztrojellegű, ünnepi megemlékezésű, hagyományőrző és sportközpontú átélnivalókkal várja a Találkozások Városában élőket, és ide ellátogatókat.


ÍRÓkéz
Interjú Benyák Zoltánnal

Nem általános, hogy egy íróról néhány kötet után már úgy lehet beszélni, miszerint könyvei saját, mással összetéveszthetetlen világba illeszkednek. Benyák Zoltán esetében azonban, négy (plusz egy) regénnyel immár hazugság lenne nem egyéni univerzumról értekezni. Többek között életről, sorsról, időről és a halál túlvilághitéről beszélgettünk vele.


LÁThallás

Jerzy Wójcik Európa kapuja című háborús filmdrámája lesz terítéken a Frontmozi elnevezésű vetítéssorozat 12. alkalmán, május 11-én. Az esemény – melyet a Kino Café Moziban tartanak – az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság szervezésében valósul meg. A vetítések előtt most is lesz beszélgetés, melyet Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója vezet. Békés Mártonnal beszélgettünk.


LÁThallás
Beszélgetés Rimóczi Imrével

A Budapest Park idei szezonját Szabó Balázs Bandája nyitotta, majd következett a Brains, kedvenc hirtelenszőke üvöltöző bácsinkkal érkezett a Scooter, de ez csak pár név a már konfirmált fellépők közül. Az idén várható programokról, újdonságokról a Budapest Park művészeti vezetőjével, Rimóczi Imrével beszélgettünk.


LÁThallás
Interjú a Hurok rendezőjével, Madarász Istivel

Madarász Isti egy olyan név, amit illik megjegyeznünk. A tévésorozatok (Barátok közt; Hacktion) és kisjátékfilmek (Legyőzhetetlenek; Előbb-utóbb) világából jött, majd első nagyjátékfilmjével, a Hurok című időkavarós thrillerrel egyből megnyert minket magának – nem csak azért, mert műfaját tekintve hazánkban kuriózumnak tetszik, de hollywoodi filmekre jellemző profizmusával is lenyűgözött. Vele készült interjúnkból megtudhatjátok, hogy mit gondol a hazai zsánerfilm-készítésről, milyen filmek hatottak rá, és hogy ezek után milyen projektek felé kacsintgat.


LÁThallás
Itt a Vendetta Inc. első nagylemeze

A 2013-as Bristle With Rage EP óta történt pár dolog a Vendetta Inc. zenekarral, aminek eredményeként most megjelent a metálzenekar első nagylemeze Blight címmel. Egyelőre online hallgatható minden ismert streaming szolgáltatón, majd a következő hetekben érkezik a fizikai kiadás is, amit ezen a linken előrendelhettek, vagy koncerten a zenekartól is beszerezhettek. Előtte viszont tessék itt a Lángolón végighallgatni a teljes nagylemezt!


LÁThallás
MTI

Ötven produkciót és számos kísérőprogramot láthat a közönség a 12. Magyar Táncfesztivál hét napja alatt, június 20. és 26. között Győrben. Kiss János fesztiváligazgató, a házigazda Győri Balett igazgatója a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően az elmúlt év legizgalmasabb és legértékesebb táncelőadásait vonultatják fel.


LÁThallás
Stopsonic-EP-premier és -interjú

Évek óta jóformán semmit nem hallottunk Varga Zsuzsáról, most pedig itt egy új-régi zenekar, ahol régi szerzőtársával, Kovács Péterrel és egy eddig kísérleti popzenében utazó hölgytaggal, Nitával vág neki egy új korszaknak. EP-bemutató és interjú a zenekartagokkal a Lángolón.


LÁThallás
Bemutatják Sopronban Dés Lászlóék musicaljét

„A jövőben játszódik A dzsungel könyve című musical, miközben megőrizzük a történet mesejellegét és az állatfigurák jellemét” – mondta a mű olvasópróbáján Pataki András rendező, aki a Soproni Petőfi Színházban állítja színpadra Dés László, Geszti Péter és Békés Pál musicaljét. A darab premierje június 24-én lesz a fertőrákosi barlangszínházban. Balu szerepében Mikó István látható.


LÁThallás
Filmkritika

Az történt, hogy az általam elkapott premier előtti vetítésén a filmnek valaki, aki velem egy sorban ült, megszólalt: „Nem is tudtam, hogy ez előtt is rendezett a Tilla”. Könnyű ezt elhibázni, hiszen Till Attila az átlagember szemében egy hevesen gesztikuláló, túlpörgött Duracell-nyuszi attitűdjével rendelkező műsorvezetője olyan műsoroknak, amelyek nagy általánosságban elég nagy nézettséget produkálnak.


LÁThallás
MTI

Huszonöt színdarabot és egy gálaelőadást láthat a közönség a június 17. és 25. között huszonnyolcadik alkalommal megrendezendő Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján. A felső-szabolcsi kisváros, valamint a fesztivál honlapján olvasható információk szerint a versenyprogramban a korábbi évekhez képest több díszbemutatót tartanak, az érdeklődőket pedig kifejezetten közönségbarát produkciókkal várják majd a fesztivál négy helyszínén, a Művészetek Házában, a Várszínpadon, a Rákóczi Stúdióban és Bessenyei György Gimnáziumban.


ÍRÓkéz

Április 28-án, csütörtökön 15 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubhelyiségében ünnepélyes keretek között zajlott a díjak átadása a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) által meghirdetett szépirodalmi pályázat nyerteseinek, melyen a szép számú érdeklődő mellett a Győr Plusz TV munkatársai is jelen voltak.


HELYBENjárás

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban a joghallgatóknak kiírt és rendezett VII. Országos Nemzetközi Jogi Jogesetmegoldó Verseny döntőjén Hancz Patrik második-, Horváth Balázs András pedig különdíjas lett.


LÁThallás
Hermann Brigitta írásai

Március 18-19-én zajlott Győrben a XXVII. Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A rendezvénynek a győri Generációk Háza adott otthont, a főszervező Import Impró Egyesület és Országos Diákszínjátszó Egyesület munkáját a Gyermekek Háza és a József Attila Művelődési Ház segítette. A zsűriben Naszlady Éva színész, rendező; Egervári György színházpedagógus; valamint Pallagi Ákos zenész, rendező kapott helyet. Az összesen 13 színi előadás közül háromról Hermann Brigitta írt (diák)beszámolót.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 61. rész

Győr központi helyén, a Baross híd lábánál majdnem négy évtizedig lehetett látni egy jellegzetes, köríves, beton-üveg épületet, mely egy új iparág – az idegenforgalom – megjelenését reprezentálta. Több elnevezése is volt: IBUSZ-, MÁVAUT-, VOLÁN-irodának is hívták, vagy „gombának” becézték alakja miatt.


LÁThallás
Filmkritika

Pár éve a Disney ügyesen ráérzett arra, hogy az egykor elhíresült történeteit érdemes élőszereplős formában, más megközelítésben, de az eredeti köntösüket nem teljesen levetve újramesélni. Ez már Tim Burton Alice delíriumos kalandjánál 1 milliárd zöldhasút termelt Mickey Egérnek, így csoda, hogy nem kaptak vérszemet és hozakodtak elő minden évben egy-egy hasonló remake-kel.


ÍRÓkéz
Sajtótájékoztató a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról szóló utolsó beszámolónkat olvashatják most. Joggal vethetik fel: ugyan már, egy hete is annak, hogy vége! Valóban, ugyanakkor egyáltalán nem vagyunk elkésve! Az Athenaeum Kiadó és a veszprémi Pannon Várszínház által meghirdetett közös sajtótájékoztató egy könyvvel kapcsolatos ugyan, de amire a figyelmet igyekszik ráirányítani, az most is jövő idejű dolog, s egy ideig az is marad.


ÍRÓkéz
Shakespeare 400

William Shakespeare (1564-1616) születésének két éve ünnepeltük a 450., idén pedig fizikai halálának 400. évfordulóját, ez alkalomból újra felidézzük halhatatlan szellemét. Géher István irodalomtörténész az emberiség kortársának nevezi, és valóban, a Rómeó és Júlia, a Hamlet, a Szentivánéji álom tudatunk részévé vált. Mi halhatatlanságának titka? Érdemes megközelíteni a rejtélyt, mert a reneszánsz zseni kivételes látásmódja bennünket is gazdagíthat.


LÁThallás
Juhász Robin írásai

Március 18-19-én zajlott Győrben a XXVII. Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A rendezvénynek a győri Generációk Háza adott otthont, a főszervező Import Impró Egyesület és Országos Diákszínjátszó Egyesület munkáját a Gyermekek Háza és a József Attila Művelődési Ház segítette. A zsűriben Naszlady Éva színész, rendező; Egervári György színházpedagógus; valamint Pallagi Ákos zenész, rendező kapott helyet. Az összesen 13 színi előadás közül hatról Juhász Robin írt (diák)beszámolót.


LÁThallás

Nagy sikerű koncertet adott április 30-án, szombaton a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és az Orchesterverein Kempten a hűség városának Szent Imre templomában. Közel 70 zenész játszott együtt a hangversenyen, melyen romantikus nagyzenekari műveket, Reinecke Hárfaversenyét és Schumann Rajnai szimfóniáját adta elő közösen a két zenekar.


ÍRÓkéz

Lanczkor Gábor a felnőtteknek szóló könyveivel már bizonyította, hogy helye van a kortárs magyar irodalomban. Első gyerekkönyve, a Gúfó és a gombák egy sorozat első könyve, melynek főszereplője a repülést próbálgató bagolyfióka. Gúfó, miután kiesik a fészkéből, a földből kinövő gombákat követve egy titkos mulatságon találja magát, ahol a gombák a teliholdat ünneplik. A meséről a szerzővel készült interjúból tudhatunk meg többet.


LÁThallás

Lázár Ervin az egyik legnépszerűbb magyar író, akinek történetein generációk nőttek fel. Nincs gyerek és felnőtt, aki ne ismerné A Négyszögletű Kerek Erdő lakóit, A manógyárat, A Hétfejű Tündért, Berzsiánt és Didekit, Szegény Dzsoni és Árnikát, A legkisebb boszorkányt vagy épp Bab Bercit. A Budapest Bábszínház művészei a Móra Kiadóval együttműködésben meseolvasással, előadásokkal emlékeznek az író 80. születésnapjára.


LÁThallás
Till Attila filmje vitte a prímet az I. Marie Claire Filmnapok zárónapján

Hatalmas érdeklődéssel és pozitív visszhanggal zárult a hagyományteremtő I. Marie Claire Filmnapok az Allee-ban. November 30-án a Liza, a rókatündér, az Anyák napja és Till Attila rendezése volt a legnépszerűbb, de Osvárt Andreát, Gryllus Dorkát és Balsai Móniékat is tiszta szívvel hallgatták a filmek szerelmesei.


LÁThallás
Ezen a napon történt

230 évvel ezelőtt, 1786. május 1-jén tartották Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Figaro házassága című négyfelvonásos opera buffájának ősbemutatóját a bécsi National Hoftheaterben. A szövegkönyvet a színházi udvari költő, Lorenzo Da Ponte (1749-1838) írta Pierre Augustin de Beaumarchais (1732-1799) azonos című, az „arisztokráciát és annak kiváltságait nyíltan kritizáló” vígjátéka alapján.


LÁThallás
MTI

A Légy jó mindhalálig című musicallel nyitja hatodik évadát június 17-én a Szarvasi Vízi Színház. Idén nyáron többek között olyan előadások láthatóak, mint a Boeing, Boeing, a Hello Dolly, A vörös bestia, az Álmos legendája vagy az Omega-musical, a Gyöngyhajú lány balladája.


LÁThallás
Gyermekkorunk legjobb animációs filmjei újratöltve

A nyolcvanas-kilencvenes években öröm volt gyereknek lenni. A magyar mesék mellett a legjobb nemzetközi animációs sorozatok is elérhetővé váltak, így olyan sikerprodukciókon nőhettünk fel, mint a Snoopy, az Alvin és a mókusok vagy éppen a Hupikék törpikék. A vicces karakterekért milliók rajongtak világszerte, ezért mára egész estés animációk formájában is elkészültek a kedvenceink. Íme gyermekkorunk legjobb animációs filmjei újratöltve!


LÁThallás

Június 11-én Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiájának 200. és egyben utolsó előadásával ajándékozzuk meg a győrieket a Széchenyi téren, szabadtéri előadáson. Élő zenével, vásári mutatványosokkal, meglepetésvendégekkel és némi nosztalgiázással várjuk majd a nézőket, a darab rajongóit. Az előadás megtekintése ingyenes.


LÁThallás
Ignéczi Dóra írásai

Március 18-19-én zajlott Győrben a XXVII. Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A rendezvénynek a győri Generációk Háza adott otthont, a főszervező Import Impró Egyesület és Országos Diákszínjátszó Egyesület munkáját a Gyermekek Háza és a József Attila Művelődési Ház segítette. A zsűriben Naszlady Éva színész, rendező; Egervári György színházpedagógus; valamint Pallagi Ákos zenész, rendező kapott helyet. Az összesen 13 színi előadás közül négyről Ignéczi Dóra írt (diák)beszámolót.


LÁThallás
A kassai Thália Színház előadása a Komáromi Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színház programjába került bérletes előadásként a kassai Thália Színház Mizantróp című produkciója Czajlik József rendezésében, melyet első alkalommal április 29-én, 19 órakor láthat a közönség.


LÁThallás
Jön a Rockpart ’16

Az utóbbi idők egyik legdinamikusabban fejlődő fesztiválja vitán felül a RockPart, hiszen minden évben egyre komolyabb neveket hoznak el a szervezők a Balaton partjára, és a friss hírek szerint ez az idei június utolsó hétvégéjén sem lesz másként. Négy nemzetközi húzónevet már be is jelentett a fesztivál, a hajtás után megtudjátok, kikről van szó!


eSTéBé
Ezen a napon történt

Timeo Danaos et dona ferentes” – Óvakodj a görögöktől, ha ajándékot is hoznak! 1867. május 22-én Kossuth Lajos nyílt levelet írt Párizsból, amelyet először 26-án a kis példányszámú Magyar Újság, majd 28-án a Magyarország című napilap tárt a magyar nyilvánosság elé. A levél a roppant hatásos Cassandra-levél nevet kapta az utolsó sora miatt: „Tudom, hogy a Cassandrák szerepe hálátlan szerep. De Te fontold meg, hogy Cassandrának igaza volt!


eSTéBé
MTI

Udvaros Dorottya színművész és Kovács Gerzson Péter koreográfus lesz a díszvendége az Ördögkatlan Fesztiválnak, amelynek augusztus 2. és 6. között ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és az idén csatlakozó Villánykövesd.


eSTéBé
Budapesti Nyári Fesztivál 2016

Magyar és külföldi sztárok kápráztatják el a közönséget idén a Budapesti Nyári Fesztiválon. A tizenkét héten át tartó rendezvényen színházi előadások, opera és musical, táncelőadások, látványos show, gyerekszínház, jazz-, világzenei és klasszikus koncertek is várják a látogatókat. A programokról a fellépő művészek, rendezők és írók is meséltek május 18-án Budapesten.


eSTéBé
MTI

Jelentés a frontról (Reporting from the Front) címmel, hatvanhárom ország részvételével rendezik meg május 28. és november 27. között a 15. Velencei Építészeti Biennálét; a magyar pavilon a pénteki szakmai napon nyílik meg Fábián Gábor és Fajcsák Dénes aektivátorok – Helyi aktív építészet című kiállításával.


eSTéBé
MTI

Az alkotói folyamatra összpontosító, környezetével és a világ változásával párbeszédet folytató és a digitális átalakulással megjelent Y-generációra támaszkodó „interdiszciplináris kreatív központként” kívánja működtetni a külföldi magyar kulturális intézetek hálózatának berlini tagját, a Collegium Hungaricum Berlint (CHB) az intézmény igazgatója, Kopek Gábor.


csakMI
Vetélkedő középiskolások számára

Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér a Széchenyi Emlékévhez kapcsolódóan történelmi vetélkedőt hirdet Győr-Moson-Sopron megye középiskolásai számára. A vetélkedő célja Széchenyi István korának, életének és tevékenységének minél teljesebb megismerése, mivel a legnagyobb magyar életműve példaként szolgálhat a jelen generációk számára is.


ARTmás
Jubileumi kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

Nemcsak műtárgyakat, hanem meséket is megismerhetnek a látogatók a Gödöllői Királyi Kastély 20 év kincsei című kiállításán. Sissi ruhája, bútorai, a felolvasónőjének fényképalbuma is látható a tárlaton. Sőt abba is bepillantást nyerhetünk, mit éreztek azok a szovjet feleségek, akiknek családtagjai megszállták a kastélyt a világháború után. A műtárgyakhoz ugyanis hús-vér emberek történetei kapcsolódnak.


ARTmás

Magyar fotósok alkotásait is várják augusztus 22-ig a harmadik alkalommal meghirdetett Syngenta Nemzetközi Fotópályázatra, amelynek témája ezúttal a fenntartható növekedés lesz. A legjobb fotók készítői pénzjutalmat kapnak, és a világ több nagyvárosában rendezendő kiállításon mutathatják be jövőre a nyertes alkotásaikat. A nevezés díjmentes.


csakMI
A Nagy Háború történelmi előadássorozat 4. része a megyei könyvtárban

Május 19-én, a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében Dr. Bedécs Gyula nyugalmazott középiskolai tanár Ami ránk maradt, és ami még ránk vár címmel tartott előadást A Nagy Háborúnak elnevezett sorozat negyedik fellépőjeként.


ARTmás

Rippl-Rónai József 1861. május 23-án született Kaposváron Rippl József tanító és Knezevich Anna Paulina első gyermekeként. Édesapja ösztönzésére a gyógyszerészi pályát választotta, 1881-ben gyógyszerészi oklevelet is szerzett a Budapesti Tudományegyetemen, és Kaposváron kezdett el dolgozni.


eSTéBé
MTI

Jelenleg lebetonozott felületen, teljes egészében az Ötvenhatosok terén épül meg az új Néprajzi Múzeum épülete, amely a Városliget új kapujaként is szolgál majd 2019-től – mondta az MTI-nek a projekt miniszteri biztosa, Baán László.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1849. április 27-én a magyar honvédsereg győztesen állt Komáromtól délre a Duna mentén. Ugyan ideális esetben az osztrák hadsereg üldözése lett volna e helyzetben a stratégiailag helyes, de a honvédsereg állapota április 27-én messze volt az ideálistól. A hadsereg ellőtte lőszerkészletének nagy részét, melyet – mivel Buda osztrák kézen volt – csak nagy kerülővel lehetett eljuttatni Komáromba.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Az 1790-es években megalakuló magyar jakobinus mozgalomról sok pozitív – ámde hamis – „tudást” nevelt belénk az elmúlt 200 év. Ahogy a Francia forradalom nagyszerűségét is felszámolják az új kritikus kutatások, úgy a magyar történelem eme jelentéktelen epizódját is lassan el kell majd helyezni a valódi helyén.


ARTmás
Halmi-Horváth István időszaki kiállítása

Május 7-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palota aulájában (Király utca 17.) Halmi-Horváth István Dinamikus struktúrák című időszaki kiállítása. A kiállítás június 5-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


eSTéBé

Még a múlt század végén az öngyilkosok hídjaként is emlegették a veszprémi viaduktot, pontosabban Szent István völgyhidat, melynek építéséről dokumentum értékű felvételek vannak a Filmhíradók Online gyűjteményében. A Magyar Film Iroda munkatársai 1936 őszén, az építkezés elején jártak a megyeszékhelyen.


ARTmás
Kiállítás az Esterházy-palotában

Május 6-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) a Nyugatra/Nyugatról nézve – A Grüner gyűjtemény című kiállítás. A névadó házaspár képzőművészeti gyűjteménye június 5-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


eSTéBé

1978 óta május 18-a a Múzeumok Nemzetközi Napja, amelynek ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) XI. konferenciáján határozták el 1977. májusában. A világnap üzenete: amit a múzeumok láttatnak, az nem holt anyag, hanem létünk előzménye, kultúránk, emberi mivoltunk szimbóluma.


ARTmás
Vitáris Gábor fotókiállítása a VOKE galériájában

Május 13-tól a győri Arany János Művelődési Ház (VOKE) kiállítóterében Vitáris Gábor ifjú fotográfus különleges alkotásait láthatják a megjelentek. Különlegesek, mert a természet és a modern épületek szerkezeti elemeiből összeállított konstruktivista absztrakt kompozíciók létrehozásához még a számítógépek szimmetrikus tükrözési lehetőségeit is felhasználta az alkotó.


eSTéBé

A Nyugat-Afrikában található Guinea a gyarmatosításig a ghánai birodalom része volt, majd francia gyarmattá vált. 1958-tól viszont független lett az ország, amit a guineaiak zenében is erősen kifejezték. Amikor a francia gyarmatosító hadseregek kivonultak Guineából, a legenda szerint még a villanyégőket is magukkal vitték.


eSTéBé
MTI

Fair Play életműdíjban részesült Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, aki az elismerést a Művészetek Palotájában vehette át. A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play bizottsága által megítélt kitüntetést Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke adta át május 12-én a kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művésznek.


eSTéBé
1689-ből

Sok bátorító igéreti után Üdvözítőnknek, melyekkel az ő apostolit bátorította és a megjövendölt üldözések között vidámította, naponként a Szentlelket várták mindnyájan; és ímé, mikor együtt volnának bérekesztve egy házban, buzgó imádságokban foglalatosok, lőn hirtelen az égbül mint egy sebessen jövő szélnek zúgása, és bétölté az egész házat, ahol ülnek vala; iszonyú rettentés, mert hiszen nincsen semmi, ami úgy megrémítsen minden állatokat, mint a hirtelen támadott szélvész zúgása, mint a mennydörgés, villámás és mennykövek szakadása.


eSTéBé
Ezen a napon történt

A magyar történelem földrajzi viszonyainkból adódóan nem bővelkedik tengeri ütközetekben, és csak nagyhatalmi korszakaiban nyílt lehetőség arra, hogy a középkori Magyar Királyság, majd az Osztrák-Magyar Monarchia komolyabb flottát tarthasson fenn. Nehezen lenne vitatható, hogy a tengeri ütközetekből a legismertebb az otrantói csata.


eSTéBé

Hihetetlen, de mindkettő lehet egyszerre: a márvány egyik fajtája és az a bizonyos hágókhoz vezető kaptató, amivel már pár száz méteres domboldal autós megmászásánál találkozik az ember. Most mi egy alig 11 centiméteres, szabályos követ vizsgálhatunk meg a Balatoni Múzeum munkatársainak a jóvoltából.


csakMI
Kötetbemutató a megyei könyvtárban

Május 11-én került sor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében Babos Ágnes festőművész Stációk – Jézus Krisztus szenvedéstörténete című kötetének bemutatására, ahol a szerzőn kívül az est vendégei voltak Lezsák Sándor költő, az Országgyűlés alelnöke; Gülch Csaba költő, újságíró; Für Lajosné dr. Bíró Friderika néprajzkutató, muzeológus; Miklósvölgyi János festőművész, író; Dr. Józsa Éva drámapedagógus; Hajnal Nikolett énekesnő; valamint dr. Somogyi Tivadar, Győr város alpolgármestere.


eSTéBé
Kármán Tódor 135

135 éve, 1881. május 11-én született Kármán Tódor gépészmérnök, fizikus, alkalmazott matematikus, akit az amerikai légierő (USAF) védőszentjének is becéznek. A szuperszonikus repülés atyjaként, valamint a rakétatechnológia és a hiperszonikus űrhajózás egyik úttörőjeként ismerik. Számos kutatóintézet, valamint nemzeti és nemzetközi irányító bizottság elindítása és irányítása fűződik a nevéhez.


eSTéBé
14. Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

Pünkösdkor Balatonfüred a művészet fővárosává válik, május 13-16. között a 14. Balatonfüredi Művészeti Fesztivál keretében tucatnyi, többségében ingyenes program várja a művészetkedvelő családokat. A Kisfaludy Galériában a 80 éves Csukás István tart rendhagyó irodalomórát. Süsü a sárkány, Mirr-murr és Pom Pom szülőatyjának történeteit a Kossuth-díjas grafikus rajzai teszik még színesebbé.


ARTmás
Kiállítás a városi levéltárban

Március 8. óta látható Győr Megyei Jogú Város Levéltárában (Rákóczi Ferenc u. 1.) a Győr az első világháborúban című időszaki kiállítás, amely levéltári iratok tükrében mutatja be a történelmi esemény győri vonatkozásait. Az eddig soha nem látott iratokat, dokumentumokat és igazi ritkaságokat bemutató tárlat május végéig, díjmentesen látogatható.


eSTéBé

Ki tudná eldönteni, hogy parfümöt, valami illatos olajat vagy éppen mérget tartottak ebben a kecses üvegamforában, amit 2000-ben, Fenékpusztán a déli erődfalnál, a 141-es számú sírból fordított ki a régészek ásója. Amit a Balatoni Múzeum munkatársai digitalizáltak 3D-ben, és töltöttek fel a MaNDA adatbázisába.


csakMI
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Május 6-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében „Forog a malom…” címmel került sor a májusi Hangraforgó Klubestre. A Faggyas László és F. Sipos Bea képviselte együttes vendége ezúttal Tóth Péter vasúti mérnök, a Balaton-felvidék értékeit bemutató filmsorozat alkotója volt.


ARTmás

Nagy a várakozás, mert már több éve nem fordult elő, hogy a nemzetközi kortárs képzőművészet élvonalához tartozó alkotó önálló kiállítási projektet hozzon létre Magyarországon – márpedig most Szentendrén éppen ez történik. Nemrég érkezett hazánkba a japán Chiharu Shiota, hogy megépítse Emlékeső című különleges installációját.


eSTéBé

Egy teljesen ép, használható bronz térdfibulát, azaz római katonai köpönyeget összekapcsoló tűt is tanulmányozhatunk a MaNDA 3D-s adatbázisában. A Hegyesden talált dísztelen eszközt a már emlegetett Szabadics László ajándékozta 1978 januárjában a keszthelyi Balatoni Múzeumnak.


ARTmás
Erdélyi Károly festőművész kiállítása Szabadhegyen

Május 5-én nyílt meg a megyei könyvtár József Attila Művelődési Házában Erdélyi Károly festőművész kiállítása Visszatekintés címmel. A viruló természet és a művészet a tárlat témája: csodálatos virágokban, aranyló búzamezőben, táncosokban gyönyörködhetünk – derű, harmónia árad felénk a vásznakról.


csakMI
Gryllus Dániel és Lackfi János a megyei könyvtárban

Gryllus Dániel és Lackfi János neve elég nagy vonzerő önmagában is, a Feldaraboljuk a végtelent cím pedig elég talányos ahhoz, hogy határozott léptekkel elinduljunk a Kisfaludy Károly Könyvtár irányába. Sokan tettek így május 4-én, mert erre a napra hirdette meg programját a bibliotéka. Mire is számítottunk? Énekelt versekre, szellemi sziporkák özönére, nevetésre, játékra, potyogó könnyekre – mindezt megkaptuk.


ARTmás
Ékszerkiállítás Pannonhalmán

Április 23-án nyílt meg az Anyagtársítások című ékszerkiállítás Pannonhalmán, a Hefter Galériában, amely egy hónapon keresztül várja szeretettel az érdeklődőket. A tárlat hat művésznő alkotásait mutatja be az „ékszerek” témakörben. A nemesfémből, bőrből, üvegből és kerámiából készült különlegességeket május 22-ig lehet megtekinteni.


ARTmás

Húsz év után valóban impozáns Picasso-kiállítással csábítják a művészettörténet egyik legtermékenyebb alkotójának rajongóit a Nemzeti Galériába. Picasso vagy 200 ezer aláírt munkát hagyott maga után, ezekből most legalább 100 vár ránk a Várban, köztük ötven olyan nagyméretű festmény, ami díszére válna bármilyen gyűjteménynek. Ez lesz tehát az idei nyár nagy turistacsalogató attrakciója, nézzük hát meg gyorsan még a szezon előtt!


eSTéBé
Ezen a napon történt

A lovagrendeket ugyan tanulmányainkból kifolyólag – és nem csekély joggal – a középkorhoz szokásunk kötni, ám az újkorban tovább éltek a régi hagyományok, amelyek szerint egy-egy állam lovagi címmel tünteti ki az arra érdemes személyeket. Nem volt ez másként a Habsburg birodalmon belül komoly önállósággal bíró Magyar királyságban sem.


ARTmás
Zórád kiállítás nyílik a soproni Liszt központban

Zórád Ernő képregény-rajzoló, festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista munkáiból nyílik kiállítás május 8-án a soproni Liszt központban. Saját elmondása szerint a képregény műfaját eleinte utálta és lenézte, kényszerűségből kezdett vele foglalkozni. Mégis, miután felismerte, hogy „a képregény az alkalmazott grafika lehető legnehezebb műfaja”, annak talán legelismertebb és legnagyobb hatású hazai képviselőjévé vált, nagy szerepe volt a művészi értékű képregény kialakításában.


ARTmás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját. A jubileumi évben számos képzőművészeti és zenei programmal mutatkozik be a kar – nem csak Pécsett. Budapesten elsőként a Műcsarnokban, május 3-án nyílik az Airport Pécs – Hallgatói munkák a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Képző- és Alkalmazott Művészeti Tanszékeiről című kiállítás.


ARTmás
MTI

A nyugati és a törzsi alkotások, a művészet és az etnográfia egymásra gyakorolt hatását vizsgálja a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Perspektívák című kamaratárlata, amely az MNG Picasso-, illetve következő Modigliani-kiállításához kapcsolódik.


eSTéBé

Az 1888 óta megjelenő National Geographic számára sokkal több fotó készült, mint amennyi a magazin hasábjain valójában megjelent. Most az eddig publikálatlan fotókat is közzétették. Természetesen a szerkesztőség megőrizte a felhasználatlan fotókat, amelyek mostantól a National Geographic Found című Tumblr-blogján böngészhetőek.


eSTéBé
Hálaadás

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Egyes mai történészek szerint a magyar történelem utóbbi 500 éve gyakorlatilag az önállóságért vívott harcok és az azt követő kiegyezések spirálja, és be kell látni, hogy ebben a véleményben van valami. A magyar és erdélyi rendek küzdelmei a XVII. század elején a Bécsi békéhez vezettek, az 1848-49-es szabadságharc a Kiegyezésben nyert értelmet, míg leghosszabb szabadságharcunk – Rákóczié – 1711. április 30-án a szatmári békével ért véget.


ARTmás

Április 24-én vasárnap Szarka Fedor Guido gyakorlatilag egész napját (délelőtt 10-12 óra között, délután 14-18 óráig) az Esterházy-palotában töltötte kiállított alkotásai és vendégei között. Az āratī című kiállítás nyitvatartásának utolsó napján, május 1-jén 15 órakor a művész még egy tárlatvezetést tart. Aki nem akar lekésni róla…


eSTéBé

Romantikus hős lehet akár a rablóból is. Ez megesett már Rózsa Sándorral Magyarországon, és ha egy országnak még nincs századokra nyúló történelme, akkor is van esély erre a képtelen helyzetre. Így lehetett valahol az Amerika „hőse” a 150 éve Robert Leroy Parker néven született Butch Cassidy, aki, ha jobban megnézzük, tehetséges fegyveres rabló volt, és emberéletek száradtak a lelkén.


csakMI
Emlékest a megyei könyvtárban

Április 22-én emlékestet rendeztek a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében a 100 évvel ezelőtt született dr. Timaffy László néprajztudós tiszteletére. A rendezvényen Timaffy Gyöngyvér, Szabó József, a Hazánk Kiadó igazgatója és Perger Gyula néprajzkutató vettek részt dr. Horváth József könyvtári igazgatóhelyettes moderálásával.


eSTéBé
Marcus Aurelius 1895

1895 éve, 121-ben született Marcus Aurelius, 161 és 180 között a Római Birodalom császára. Elhivatott uralkodó volt, a jó vezető mintaképe. Szerette az embereket, ezért bár rengeteg külső és belső ellenséggel kellett szembenéznie, mégis képes volt jólétet nyújtani a népnek. Kint harcolt a csatamezőn, s a harc szüneteiben naplóját írta, mely Elmélkedések címmel magyarul is megjelent. A sztoikus filozófia egyik gyöngyszeme, amely egy kiváló jellem iránymutatásai saját lelkének. Tanításai időtlenek, ezért bármikor jól szolgálhatnak korunk nehéz helyzeteiben is.


csakMI
Hangoskönyv bemutató a megyei könyvtárban

Április 22-én a megyei könyvtár központi épületének klubhelyiségében mutatta be a költészet napjára megjelentetett legújabb, sorrendben harmadik hangoskönyvét a Kisalföld napilap, Örök pillanat címmel. A Ghymes együttes frontembere díszvendégként érkezett a programra, ahol számos vers hangzott el a rendezvény folyamán.


eSTéBé
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete – interjú és beszámoló

Amikor a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatói a B épület galériáján jártak, tapasztalhatták, hogy a sok kiadó és a könyvszakma egyéb képviselői között egy nonprofit szakmai testület is megjelent: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Mit keresnek a fesztiválon a könyvtárosok, hiszen ők nem eladják, hanem veszik és szolgáltatják a műveket? Erről kérdeztük Barátné dr. Hajdú Ágnes elnök asszonyt.


eSTéBé
Ezen a napon történt

A nagysallói diadal után a magyar hadsereg 1849. április 22-én északi irányból felszabadította az 1848. december végén ostromzár alá vont Komáromot. Ám az új osztrák fővezér, Welden tábornok számára egyben lelepleződött az a nagyívű átkaroló hadmozdulat, amely elvágta volna Bécstől a Budánál és Pestnél álló seregét.


csakMI
Könyvbemutató a megyei könyvtárban

Április 21-én Cseri Dávid Elfeledett lovaslegendáink című könyvének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében. Az előadó vetített képek kíséretében mesélt azokról a 19-20. századokban élő lovasokról, akik korunkban méltatlanul kevés figyelmet kapnak.


csakMI
A Jaurinum Történelmi Társulat bemutatkozása a megyei könyvtárban

Április 20-án a Jaurinum Történelmi Társulat mutatkozott be a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében Eleink előéletei és előítéletei címmel megtartott előadásában, ahol a 9-10. századi viselet tükrében mutatták be a hagyományőrzést és eredetkutatást.


eSTéBé

Bár egy kódexmásoló szerzetes több esztendős munkáját manapság egy automata szkennerrel fél óra alatt meg lehetne oldani, még nem azt jelenti, hogy a pergamenek fölött görnyedő barátok ne hoztak volna létre egyedi értéket. Tudásukban, szépérzékükben – hála a digitalizációnak – az idők végezetéig gyönyörködhetünk. (A képen Nagyvázsony az 1930-as, 1940-es években, Révhelyi Elemér fotóin, forrás: Kuny Domokos Múzeum/MaNDA adatbázis)


ARTmás
Derkovits Gyula és Dési Huber István művészete a Patkó Imre Gyűjteményben

2016 januárjában Stílusok vagy izmusok? címmel beszélgetéssel egybekötött előadássorozat indult a győri Vastuskós házban (Széchenyi tér 4.). A havi rendszerességre tervezett sorozat célja, hogy a Patkó Imre Gyűjteményt az egész XX. századi magyar és nemzetközi művészetből válogatva, ne az általános stíluskategóriák, hanem a benne található neves alkotók és alkotások sajátos látásmódja, egyéni formanyelve révén ismertesse meg, hozza közelebb az érdeklődőkhöz.


eSTéBé

Utazzunk el most a MaNDA adatbázisát használva az ország legrégebbi városába, Szombathelyre, pontosabban az ókori Savariába, vagy Sabariába. Sétálgassunk utcáin, képzeljük el magát a várost, fénykorában egy provincia székhelyét. (A képen az Isis szentély látható a hatvanas években, forrás: MaNDA adatbázis/Thúry György Múzeum)


csakMI
Interjú Timaffy Gyöngyvérrel

Timaffy László neves néprajztudós 100 évvel ezelőtt, 1916-ban született Mosonszentandráson. A kerek évforduló alkalmából, április 14-én programsorozat kezdődött, melynek egyik állomása április 22-én pénteken, 16.30-kor a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér lesz. Az esemény kapcsán Timaffy Gyöngyvérrel beszélgettünk.


eSTéBé
17. alkalommal tartották meg a fiatal tehetségeknek szóló rendezvényt

Változatos és színvonalas produkciókkal mutatkoztak be az ifjú tehetségek a soproni Városi Ki Mit Tud-on április 16-án, a Liszt-központban. 8 soproni iskolából és Nagycenkről, Ágfalváról, Kópházáról, Sopronkövesdről is érkeztek diákok a rendezvényre, összesen 51 produkciót mutattak be a gyerekek.


eSTéBé

Applikáció a reneszánsz anatómiáról a művészettörténet szerelmeseinek, avagy hogy tarthatjuk egy kézben Da Vinci feljegyzéseit? Az anatómiai rajz nagy mestereinek rengeteget köszönhet a mai orvostudomány. Michelangelo, Leonardo da Vinci, vagy a kevésbé ismert Antonio Pollaiuolo és Baccio Bandinelli rengeteg részletgazdag rajzot készítettek, amelyek festményeik előtanulmányait képezték.


ARTmás
Fotókiállítás a VOKE Művelődési Házban

A győri VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Révai u. 5-10.) április 15-én nyílt meg a TIT Pannon Egyesülete és a Győri Fotóklub Egyesület által meghirdetett fotópályázat képeiből rendezett kiállítás, valamint megtörtént a díjazottak ünneplése. A kiállítás május 11-ig tekinthető meg hétfőtől-péntekig, naponta 10-17 óra között.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1849. április 16-ra a sikert sikerre halmozó magyar fősereg Vácon át – ahol április 10-én újabb szép győzelmet aratott – elérte a Garam folyó vonalát, s már csak egy lépésre volt hadműveleti céljától, Komáromnak az elérésétől. Komáromot ekkor már 3 hónapja ostrom alatt tartották az osztrák csapatok, és félő volt, hogy hamarosan már nem lesz képes tartani magát egyedül.


eSTéBé

Története legnagyobb látogatottságát érte el a Mobilis április 15-én, a harmadik alkalommal megrendezett Kísérletbazár című tudománynépszerűsítő közönségrendezvényen. Két ország 12 városából 31 tehetséges és kreatív, kísérletező diákcsapat érkezett a Felfedezések Házába, hogy látványos természettudományos kísérleteivel és rendhagyó eszközeivel szórakoztassa a látogatókat.


eSTéBé

Nem minden nap forgathat körbe-körbe a 3D-s technika segítségével az ember egy köcsögdudát, de ha már hangszerről van szó, az lenne az igazi, ha meg is tudnánk egy alkalmazással szólaltatni. Erre még azért várni kell egy kicsit, nézzük meg addig inkább tüzetesebben ezt az egyszerű, membrafon hangszert, amit a túrkevei Finta Múzeum munkatársai tettek 3D-ben elérhetővé a MaNDA adatbázisából.


csakMI
A Nagy Háború történelmi előadássorozat 3. része a megyei könyvtárban

Április 14-én, a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében Honvári János gazdaságtörténész, egyetemi docens Győr részvételéről az első világháborúban, valamint az Ágyúgyár születéséről tartott előadást A Nagy Háború címmel elnevezett sorozat harmadik fellépőjeként.


ARTmás
Szalkai Károly kiállítása a József Attila Művelődési Házban

Április 1-től látható a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra Ferenc tér 1.) Szalkai Károly győri festőművész Zen táj című kiállítása, amelyet Pápai Emese művészettörténész és Csong An Szunim zen szerzetes nyitottak meg. A tárlat április 29-ig volt látogatható.


eSTéBé

Emlékülést tartottak Széchenyi István halálának évfordulóján, április 8-án a nagycenki Széchenyi-kastélyban. Az előadók meséltek Széchenyiről mint politikusról, mint magánemberről, de szót ejtettek kezdeményezéseiről, a kaszinó és az Akadémia létrehozásáról, a lóversenyzés meghonosításáról, bemutatták őt mint földbirtokost és vállalkozót, sőt azt is megtudhattuk: mivel töltötte éjszakáit a gróf.


ARTmás
Fotókiállítás Győr 1944-45. évi bombázásairól

Az amerikai hadsereg levéltárában csupán néhány soros feljegyzések találhatók a Győr ellen 1944. április 13-án végrehajtott légitámadásról. Ezek szerint a 15. hadászati légi egység B 17-es bombázói a győri repülőgépgyár és a pályaudvar ellen folytattak eredményes légicsapást. Nekünk, itt élőknek azonban nem térkép e táj. Mi telibe talált óvóhelyekről, kettétört életekről, azonosíthatatlan holtakról, gyászoló anyákról, csonkává vált családokról, porig rombolt házakról, megsemmisült gyárakról, rommá lett templomról beszélünk.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Kevés egyértelműbben pozitívnak vélt esemény van a magyar történelemben, mint a nap, amikor Kossuth Lajos a debreceni Református nagytemplomban elfogadtatta a Habsburg-dinasztia trónfosztását, és kinyilvánította Magyarország függetlenségét. Pedig hát az esemény akkor igencsak megosztó volt, és legkevésbé sem jogtiszta.


ARTmás

Ámonné Tóth Évának, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK), valamint a Győri Alkotók Napóra Egyesülete tagjának gyönyörűséges alkotásaiból április 11-én nyílt önálló kiállítása a Győr Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola „hangversenytermében”.


eSTéBé

Két német művész tavaly októberben titokban beszkennelte a berlini Neues Museumban kiállított híres Nefertiti-mellszobrot. Három hónappal később pedig online is közzétették a szobor 3D-adatcsomagját, amelyet egy torrent segítségével bárki letölthet, és akár újra is mixelhet, public domainként, azaz szabadon felhasználhatóan.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 17. rész

Az Aurora irodalmi zsebkönyv 1821-ben jelent meg először a téti születésű Kisfaludy Károly (1788-1830) szerkesztésében. Kisfaludy halála után Bajza József (1804-1858) vette át a szerkesztési munkálatokat. Az utolsó kötetet 1837-ben adták ki. Az Aurora jelentősége Kisfaludy Károly vállalkozásának újszerűségében rejlik, mivel magyar előzmények nélkül indította el „az idő szórakoztató kitöltésére szánt szépirodalmi anyagot” tartalmazó zsebkönyv-sorozatot.


eSTéBé
A kulturális fesztiválra több, mint 5000-en látogattak el

Koncertek, kiállítások, színházi előadások és rendhagyó programok is szerepeltek a Soproni Tavaszi Napok kínálatában, mely március 11-től várta a látogatókat. A Pro Kultúra Sopron négy helyszínen, a Liszt-központban, a Munkácsy-teremben, a Festőteremben és a Soproni Petőfi Színházban rendezte meg a programokat.


csakMI
Emlékest Tűz Tamás születésének 100. évfordulójára a megyei könyvtárban

Április 8-án a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában A szív jogán címmel tartottak emlékestet Tűz Tamás születésének 100. évfordulója tiszteletére. Az estén Czigány György író és költő, Szakolczay Lajos irodalomtörténész, Gülch Csaba költő és újságíró, valamint Maszlay István színművész osztották meg a pap-költőről szóló ismereteiket, melynek során versmondások tették szemléletesebbé és kézzelfoghatóbbá az ünnepelt munkásságát.


eSTéBé
Ezen a napon történt

A Magyar Királyság – még ha szomorú jelenünkben néha nehéz is elhinni – a középkori Európa nagyhatalmai közé tartozott, ennek bizonyítékaként elég csak elolvasnunk egy-egy uralkodónk titulatúráját. IV. Béla például hivatalosan a következő címeket viselte: Béla, Isten kegyelméből Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma (a mai Bosznia), Szerbia, Galícia, Ladoméria (a mai Chelm környéki orosz fejedelemség), Kumánia királya.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1894. június 23-án a párizsi Sorbonne-on ülésező Nemzetközi Atlétikai Kongresszus az olimpiai játékok újjáalapításáról szóló határozattal zárult. Ugyanezen a napon alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. Azt is elhatározták, hogy az első olimpiai játékokat 1896-ban Athénban rendezik meg. Végül az első újkori olimpiát 120 évvel ezelőtt, 1896. április 6. és 15. között tartották meg Athénban 13 ország majdnem háromszáz sportolójának részvételével. 9 sportág 43 versenyszámában hirdettek győzteseket.


eSTéBé

A török és Trianon. Eme két nyomós oka van annak, hogy oly szegények vagyunk gótikus és román műemlék templomok szempontjából. Pedig jól tudhatjuk, hogy az 1500-as években már nem csak tíz falunak volt egy-egy temploma, mint a keresztény idő hajnalán.


csakMI
Dr. Békési István könyvbemutatója a megyei könyvtárban

Dr. Békési István tanár, címzetes igazgató Peresztegről hoztam című monográfiájával gazdagította Győr-Moson-Sopron megye településeinek helytörténeti sorozatát, melynek április 6-án volt a bemutatója a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának muzeális gyűjteményében.


eSTéBé
Április 8.

Április 8-án, az emberszeretet világnapján felidézünk két kiemelkedő példát, akik előttünk állhatnak az év minden napján. Mahátma Gandhi (1869-1948) és Albert Schweitzer (1875-1965) mindketten sokat tettek azért, hogy a vihar verte emberiségben megerősítsék a humánumba vetett hitet. Megmutatták, hogy egyetlen ember is nagy dolgokra képes, ha tiszta szándék, szívbéli bölcsesség és jóság vezérli.


eSTéBé

Különleges találkozásoknak ad otthont július 22. és július 31. között Taliándörögd, Kapolcs és Vígántpetend a 26. Művészetek Völgye keretei között, ahol a hazai könnyű- és komolyzenei, valamint színházi szcéna szereplői mutatnak be közös, egyedi produkciókat. Emellett a 10 napos eseményen számos nemzetközi fellépő várható.


csakMI
Népmesemondó verseny Ménfőcsanakon

Április 5-én már 25. alkalommal rendezte meg a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ a „Hegyalján innen, Sokorón túl…” népmesemondó versenyt. A hosszú múltra visszatekintő, 1992-től évente megrendezésre kerülő megmérettetésen ezúttal is a győri és a Győr környéki iskolák legjobb mesemondói mérték össze tudásukat.


ARTmás
Szarka Fedor Guido kiállítása az Esterházy-palotában

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) óriási érdeklődés mellett nyílt meg április 1-jén Szarka Fedor Guido képgrafikus āratī című kiállítása. A tárlat május 1-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


ARTmás
Dr. Alexay Zoltán kiállítása a Cziráki Lajos Kiállítótérben

A győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának II. emeleti Cziráki Lajos Kiállítóterében (Liszt F. u. 42.) nyílt meg március 31-én dr. Alexay Zoltán biológusnak, az egyetem nyugalmazott tanárának, a Természetfotósok Nemzetközi Bizottsága, valamint a Győri Fotóklub Egyesület tagjának Természetfotók című kiállítása.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1849 márciusára a magyar fősereg készen állt az ellencsapásra. A parancsnokságot a tehetséges, ám megbetegedő Vetter Antal helyett ideiglenesen Görgei Artúr vette át, aki alvezéreivel együtt találta ki az új haditervet. Az alapjaiban még Vetter által kiagyalt ötlet szerint a legnagyobb létszámú magyar hadtest, a VII., északról magára vonja az osztrák fősereg figyelmét, miközben délről az összevont magyar főerő (I., II., III. hadtestek) oldalról megkerüli azt, elvágva annak utánpótlási és visszavonulási útját Pest felé.


csakMI
Kerekasztal-beszélgetés az InternetVers Fesztiválokról a megyei könyvtárban

A Hangraforgó Klub rendhagyó előadása zajlott április 1-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában: ezúttal a zene mellett kerekasztal-beszélgetésre került sor az InternetVers Fesztiválokkal a középpontban a házigazda Faggyas László és F. Sipos Bea, valamint a vendégként hívott Kasó Tibor dalnok és Kovács Árpád költő között.


eSTéBé

Valamikor az ember úgy ismerkedhetett meg a mámor, a részegség érzésével, mint a túlérett, erjedt gyümölcsöket fogyasztó állatok. Ki ne látott volna megrészegült, repülésre korlátozottan képes lódarazsat, vagy szőlőtől megszédült feketerigót? Innen indul hát ez a páratlan történet, amit most a MaNDA és a Fortepan segítségével illusztrálunk. (A címlapon: A kocsmáros borús homloka, Forrás: Fortepan)


csakMI
Grászli Bernadett előadása a megyei könyvtárban

Március 31-én Képzőművészet és design az olimpiákon címmel Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója tartott előadást a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában.


csakMI
Szabados Éva előadása Karinthy és Kosztolányi nyomán a megyei könyvtárban

Március 30-án Lélekfürdő címmel láthattak az érdeklődők humoros és elgondolkodtató összeállítást Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső írásaiból Szabados Éva színésznő előadásában a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében.


ARTmás
A Győri Fotóklub Egyesület kiállítása az ETO Parkban

Március 29-én kiállítás nyílt a Győri Fotóklub Egyesület tagjainak 2015. II. félévében készült legjobb fotóiból az ETO Parkban. Megnyitóbeszédében Gergó András, az egyesület alelnöke köszöntötte a megjelenteket, külön megnevezve a kiállított fotók készítőit.


ARTmás
Fontos kollekció menekült meg a feledéstől

Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig címmel új időszaki kiállítást nyitott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság március 9-én Szegeden, a Társaság által létrehozott és gondozott Informatika Történeti Kiállítás területén.


KORzó
A győri Rómer Házban

A fiú és a szörnyeteg című színes, feliratos, japán animációs filmet láthatják június 7-én (kedden) 17 órától a Rómer Házban (Győr, Teleki László u. 21.). Rendező: Mamoru Hosoda. Vetítési idő 119 perc. Egy fiatal fiú egyedül kóborol Tokió utcáin. Váratlanul egy különös lénnyel találkozik, egy medveszerű harcossal, aki egy párhuzamos világból érkezett, hogy tanítványt találjon magának.


KORzó
A Filo-Pontban

Június 6-án (hétfőn) 18.00 órakor újra filmklub lesz a Filo-Pontban (Kálóczy tér 15.). Ezúttal Shakespeare örök klasszikusát, a Hamletet tekintheti meg az érdeklődő közönség Franco Zeffirelli rendezésében, Ennio Morricone zenéjével, Glenn Close, Helena Bonham-Carter, Paul Scofield, Mel Gibson, Ian Holm és Alan Bates alakításában. Jegyár: 600 Ft, kedvezménnyel 500 Ft. Vetítési idő: 130 perc. A filmnézést beszélgetés követi, melyet Szabados Éva színész, színpadi játék tanár vezet.


KORzó
Utazó kiállítás a Generációk Házában

Testünk a csoda címmel a Tudományos Játékok Háza interaktív utazó kiállítását láthatják június 6-án 8 órától június 11-én 18 óráig a Generációk Házában (Győr, Aradi vértanúk útja 23.). A kiállítás elsősorban iskolásoknak és óvodásoknak szól! A kiállítás naponta 8-18 óráig látogatható.  


KORzó
Évadzáró kiadás a Kozi Drink bárban

Tizenegyedik fordulójához érkezett a városokon és országhatárokon átívelő kortárs dráma ősbemutató sorozat, az Okuláré Projekt! Az évadzáró kiadás „búcsúzói” ezúttal is a hazai kortárs szövegírás élvonalából érkeznek a Koziba (Győr, Városház tér 3.) június 6-án (hétfőn) 19 órára.


KORzó
A Huszár Gál Városi Könyvtárban

Június 7-én (kedden) 10 órakor az Ünnepi Könyvhét alkalmából a Huszár Gál Városi Könyvtárban (Mosonmagyaróvár, Erkel u. 17.) író olvasó találkozóra kerül sor a népszerű meseregény, a Rumini írójával, Berg Judit írónővel. A rendezvény elsősorban kisiskolásoknak szól.


KORzó
A győri Szentlélek templomban

Június második hétvégéjén is szép műsort kínál a marcalvárosi Szentlélek templom (Győr, Szentlélek tér 1.). Június 12-én (vasárnap) 18 órakor Ruppert István orgonaművész és Giczi Balázs, a SZE Varga Tibor Zeneművészeti Intézet első éves hallgatójának közös orgonakoncertjét hallhatják meg a zenebarátok.


KORzó
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Szokás szerint a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárában (Győr, Herman O. u. 22., földszint) tartja meg következő összejövetelét a megzenésített verseket éneklő Hangraforgó együttes klubja. Június 3-án (pénteken) 17 órakor a „karomba véve az időt” címmel adnak műsort.


KORzó
Rómer Ház, Győr

Két film egyetlen estén. Június 5-én (vasárnap) 17 órakor a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 21.) az Egy őrült pillanat című színes, francia romantikus vígjátékot láthatják. Rendező: Jean François Richet. Vetítési idő 105 perc. A film megtekintése csak16 éven felülieknek ajánlott.


KORzó
A Kabóca Bábszínház előadása Mosonmagyaróváron

Június 5-én (vasárnap) 10 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.) babaszínházi előadás lesz, ahová egy éves kortól várják a kicsiket. A Kabóca Bábszínház 20 perces előadása, az Álomszövők után 20 perc játék és kézműves foglalkozás következik. 


KORzó
GYIK Rendezvényház, Sopron

Ismét alkalmuk lesz, hogy kicsit belepillantsanak, „belekóstoljanak” Japánba! Június 5-én (vasárnap) 9 órától a GYIK Rendezvényházban (Sopron, Ady Endre u. 10.) Megrendezik a II. Japán napot. Lesz karate-, kendo-, aikido- bemutató, origami, kalligráfia, teaszertartás, ikebana, és anime cosplay.


KORzó
Csákányi Eszter estje Sopronban

Június 4-én (szombaton) 19 órakor Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) a Zsidó Művészeti Napok kihelyezett rendezvényeként Barhesz címmel Csákányi Eszter estjét láthatják Rubin Eszter regénye alapján.


KORzó
Nemzetek találkozása a Győri Balettnél

Június 4-én (szombaton) 16 órakor a Hotel Rába Baross termében (Győr, Baross u. ) Több, mint 1 fröccs beszélgetés sorozat vendége: Kiss János Kossuth-díjas táncművész a Győri Balett igazgatója. Több nemzet találkozik egy közös cél érdekében Győrben.


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden, Sopron

Június 4-én (szombaton) 21.30-kor a tíz fős Soulblaster Best of Funk ad koncertet a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Lüktető funky ritmusok, brutális fúvósszekció és a funk& soul éra legnagyobb dalai.


KORzó
Kozi Drink Bár, Győr

A Kanadában élő, Ex-Libri díjas költő-dalszerző, Savanya István ismét városunkba érkezik. Június 4-én (szombaton) 19 órakor a Kozi Drink Bárban (Győr, Városház tér 3.) mutatja be legújabb lemezét.


KORzó
Művelődési Ház, Pinnyéd

Június 4-én (szombaton) 17 órától a Pinnyédi Művelődési Házban (Győr, Napfény u. 1.) a a nyár beköszönte alkalmából szerveznek családi programot. Műsoron: a Garabonciás együttes vidám, zenés, interaktív műsora "Bukfenc" címmel; a Hoppáré zenekar; és esti slágerek mindenkinek (zene: Kun Gergely).


KORzó
Kinizsi utca - úttörő utca sarok

A megyei könyvtár szervezésében, június 4-én (szombaton) 16 órától Bácsán a Kinizsi u. 26 és Úttörő u. közötti téren zajlik majd a Bácsai juniális. Fellépnek a helyi iskolák és művészeti csoportok és a Chip Színház. Sztárvendég: az Unique zenekar. 21 órától utcabál a Royal Bit zenekar.


KORzó
FILO-Pont a Kozi Drink Bárban

Május 30-án (hétfőn) 18.00 órakor a Kozi Drink Bárban (Városháztér 3.) a Filo-Pont Filmklub rendezésében az Idétlen Időkig című vígjátékot lehet megtekinteni. A filmnézést beszélgetés követi, melyet Rózsa Péter vezet. A belépés díjtalan.


KORzó
Kiállítás a Marcal Étteremben

Június 2-án, csütörtökön 17 órakor nyílik kiállítás „Életöröm…” címmel a Marcal Étteremben (Győr, Déry Tibor u. 11/A.). A tárlaton – amely július 3-ig tekinthető meg – bemutatkoznak Szabó Szonja megyei Príma Díjas festő, a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének tagja és Kis Nóra festő, a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének tagja.


KORzó
Pannonhalmi Apátsági Pincészet terasza

Szebbé teszik a nyarat a pannonhalmi jazz koncertek. Idén is megkezdődik a szabadtéri zenés rendezvények sora. Június 3-án (pénteken) 19.30-kor a Pannonhalmi jazz-teraszon vagyis az Pannonhalmi Apátsági Pincészet kóstolóteraszán (Pannonhalma, Vár 1.) Babos Gyula, László Attila,Tátrai Tibor, Babos Gyula, László Attila, Tátrai Tibor, Lattmann Béla és Solti János muzsikál.


KORzó
A Rómer Házban

Június 3-án (pénteken) 18 órakor a Rómer Házban (Győr,Teleki László utca 22.) a Vad Kunság című filmet láthatják. A film nyerte a Gödöllői Természetfilm fesztivál 2016. évi fődíját, és a "Kárpát medence természeti értékei" kategória legjobb filmjének járó díjat! 


KORzó
A soproni Búgócsigában

Jól látják, igen, olasz vendég érkezik a Búgócsigába! Június3-án(pénteken21.30-kor a Mrnomoney Band koncert (ITA) ad koncertet aBúgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Egy őrült, olaszos temperamentumú blues-buli várható a bolognai csapat előadásában! 


KORzó
Pályázatot hirdet a Győri Fotóklub Egyesület

A Győri Fotóklub Egyesület másodszor hirdet pályázatot Így látom a világot címmel. A pályázat nyitott, minden amatőr és profi fotós részére. Kategóriák: A. Színes B. Monokróm C. Győr. Pályázati kategóriánként egy szerzőtől legfeljebb négy (4) fotó küldhető be, sorozat, képpár nem adható be. 


KORzó
Poprock koncert a Dongó Romklubban

Május 28-án (szombaton) 21.00 órától a Dongó Romklubban (Puskás Tivadar utca 8.) a River együttes tart koncertet a megszokott feldolgozásokkal és fergeteges hangulattal. 23.00 órától zárásig a Vipers zenéjét élvezhetik.


KORzó
Arany János Művelődési Ház, Győr

Június 3-án (pénteken) 17 órakor Moldvai Gyerektáncház és kézműves foglalkozás kezdődik a VOKE Arany János Művelődési Házában (Győr, Révai M. u. 5.) Közreműködik a Cserefa zenekar: Kozma Krisztina (furulya), Kozma Éva(koboz), Mesics György (hegedű), Bors Laca (dob), Fábián Szabolcs „Csutkó” (tánctanítás, mese).


KORzó
Ünnepi hangverseny a Széchenyi téren

Június 3-án (pénteken) 19.30-kor a győri Széchenyi téren ünnepi hangverseny kezdődik a győri Loyolai Szent Ignác bencés templom felszentelésének 375. évfordulójának alkalmából. Zenél: Győri Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Rácz Márton. Közreműködik: a Szent Efrém Férfikar. 


KORzó
Musical a Magyar Lovas Színházban

A magyar lovassport történetének legnagyobb teljesítményét Kincsem nyújtotta. Nem csoda, ha erről a kivételes adottságokkal bíró lóról a film mellett színpadi produkció is született. Június 3-4-én (pénteken és szombaton) 19 órakor a Magyar Lovas Színház (Komárom, Lovarda tér 4.) ismét előadja a Kincsem című musicalt. Írta: Márkos Attila, zene: Derzsi György.


KORzó
Lukácsi Áron kiállítása

Május 27-én (pénteken) 18.00 órakor a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejts köz 3.) Lukácsi Áron alkotásaiból összeállított Három történet című kiállítás megnyitóján lehet részt venni. A kiállítást megnyitja Farkas Viola művészettörténész. Közreműködik Kiss Krisztián – szaxofon, Csoóri Sándor – brácsa és Szabó Csobán Gergő – bőgő.

 


KORzó
2016. június 3-5., Diósgyőri vár

A szervezők minden eddiginél nagyobb szabású fesztivált ígérnek, amelyen a hazai fesztiválok „nagyágyúi” és a húsz év legemlékezetesebb előadói között is válogathatnak. A fesztivál háromnapossá bővült, és a Diósgyőri vár mellett már a szomszédos Lovagi Tornák Tere is bekapcsolódik a helyszínekbe.


KORzó
Martincsevics Károly Városi Könyvtár, Csorna

Június 2-án (csütörtökön) 17.00 órakor a Martincsevics Károly Városi Könyvtárban (Csorna, Soproni út 57.) a 87. Ünnepi Könyvhét alkalmából Zsirai László költő, író három könyvének bemutatójára kerül sor. A rendezvényen közreműködik Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő.


KORzó
József Attila Művelődési Ház, Győr-Szabadhegy

Június 2-án (csütörtökön)  16.30-kor kerül sor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Móra Ferenc tér 1. ) a Szín-Tér Rajzstúdió évadzáró kiállításának megnyitójára. Az alkotások megtekinthetők 2016. június 30-ig az intézmény nyitvatartási idejében. 


KORzó
Komáromban

Május 27-28-29-én kerül sor Erzsébet híd Fesztivál - egy város két országban címmel Észak-Komárom és Dél-Komárom kulturális seregszemléjére az Erzsébet híd északi hídfőjénél, a Szent istván-szobornál. Kezdés pénteken 16.00 órakor, szombaton és vasárnap 15.00 órakor. Komoly- és könnyűzene, modern, klasszikus és náptánc, színjátszók, kórusok, énekesek és előadóművészek - színesés ingyenes program várja a látogatókat.


KORzó
Tahitótfaluban

Tahitótfaluban, a tahi hídfőnél idén immár 18. alkalommal kerül megrendezésre május 27. és 29. között az Eperfesztivál. Koncertek, gyerekprogramok, szórakaoztató műsorok, és természetesen eper minden mennyiségben - erre számíthatnak, akik meglátogatják ezt a kedves családi fesztivált.


KORzó
A soproni Búgócsigában

Tűz és temperamentum! Június 2-án (csütörtökön) 21 órakor a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery u. 30-32) a Maria y Los Chicos latin zenekar forró ritmusokkal és lelkes dallamokkal pezsdíti fel a csütörtök estét! Cha-cha, cumbia, rumba, salsa, samba, merengue, és jó pár ismerős zenész barát a színpadon.


KORzó
Találkozó Bán Mór íróval

Június 2-án (csütörtökön) 17 órakor az Ünnepi Könyvhét alkalmából a Huszár Gál Megyei Könyvtárban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 16.) Hunyadi – A történelmi regény lehetőségei és jövője címmel író olvasó találkozót szerveznek Bán Mór íróval. A szerzővel beszélget: Ludvigné Üveges Judit.


KORzó
Sopron

A mozirajongók a nyár első harmadában sem maradnak szórakozás nélkül Sopronban. A GYIK Rendezvényházban (Sopron, Ady u. 10.) a forró nyári napokon is lesz filmvetítés. Csütörtök délutánonként a Filmklubban felváltva egy-egy magyar és külföldi sikerfilmet nézhetnek meg. A belépés díjtalan. 


KORzó
A Paletta Hétvégi Vizuális Műhely kiállítása

Június 1-jén (szerdán) 17 órakor a Gyárvárosi Közösségi Házban (Győr, Külső-Árpád u. 6-8.) „Tíz év húsz kiállítás” címmel nyílik a Paletta Hétvégi Vizuális Műhely tárlata. Megnyitja Barna Borbála, alapító, rajztanár, művészetpedagógus.


KORzó
Black Sabbath koncert a Budapest Sportarénában

Minden idők legnagyobb metál bandája, a Black Sabbath The End elnevezésű európai búcsúturnéját a Papp László Budapest Sportarénában (Budapest, Stefánia u. 2.) kezdi meg. A csapat 2016. június 1-jén (szerdán) 20 órakor lép színpadra.  


KORzó
Menház Színpad, Győr

Május 31-én (kedden) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth u. 24.) Szabó Borbála Telefondoktor című darabját láthatják újra. Belépő egységesen 4500,-Ft. Jegyvásárlás elővételben, helyfoglalás érkezési sorrendben. Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe.  


KORzó
Nyárköszöntő koncert a megyei könyvtárban

Június 1-jén (szerdán) 17.30-kor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára teraszán (Győr, Herman O. u. 22.) Gitár- nyitány! címmel nyárköszöntő koncertet rendeznek zenekedvelőknek. Az érdeklődők népszerű dallamokat hallhatnak a reneszánsztól napjainkig. 


KORzó
Beszélgető est színházi emberekkel

Május 30-án (hétfőn) 18 órakor a komárnoi Európa udvarban lévő Borozóban Smink nélkül címmel beszélgető esteket tartanak színházi emberekkel. A vendég ez alkalommal Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház színésze. Házigazda: Mikilaci.


KORzó
Programok a város minden szegletében

Május 26-án (csütörtökön) 10 és 16 óra között, a Xántus János Állatkertben rendezik meg a gyermeknapot a fogyatékkal élő gyerekek részére. Május 27-én (pénteken) 15.00 órától a szentivenáni Molnár Vid bertalan Művelődési Ház (Váci Mihály u. 3.) várja az érdeklődő gyermekeket és szüleiket egy 3 órás rendezvénysorozattal.


KORzó
Aranypart II., Győr

Az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódóan idén hatodik alkalommal rendezik meg Győrben az Ezer lámpás éjszakáját. Május 29-én (vasárnap) 19.30-tól 22 óráig az Aranypart II. ad otthont a jótékonysági koncert- és programsorozatnak. A szervezők családi- és gyerekprogramokkal, valamint a hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplőinek koncertjeivel várjuk az érdeklődőket.


KORzó
Jordán Tamás előadásában a Menház Színpadon

Május 29-én (vasárnap) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos u. 24.) a József Attila által írt Szabad-ötletek jegyzékét hallhatják Jordán Tamás tolmácsolásában. A feljegyzések eredetileg egy pszichoanalitikus kérésére készültek, melyre a költő önként szánta rá magát.


KORzó
Koncert a győri Egyetemi Hangversenyteremben

Május 29-én (vasárnap) 17 órakor a Széchenyi István Egyetem hangversenytermében (Győr, Kossuth u. 5., volt zsinagóga) Az orosz zene varázsa címmel a győri Orosz-Magyar Egyesület meghívására ad közös koncertet Győrben az albán származású Almira Emiri zongoraművész és a magyar csellóművész Onczay Zoltán.


KORzó
Makhult Gabriella kiállítása a Csikócában

Május 28-án (szombaton) 17 órakor a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.) Sötétben settenkedők címmel nyílik meg Makhult Gabriella grafikus kortárs képzőművészeti kiállítása. "Mi az, ami akkor élénk, amikor Te alszol? Mi minden történik sötétedés után?"  


KORzó
2016. május 28.

Ismét sétára várják a gyerekeket és szüleiket, nagymamákat, nagypapákat 2016. május 28-án 10 órától, ha szeretnének egy kicsit másképp ismerkedni Győr múltjával, jelenével és jövőjével. A program részvételi díja a Gyereknap alkalmából 1000,- Ft/fő. Találkapont: Bécsi kapu tér, Kisfaludy szobor.


KORzó
Mezei Erzsébet kiállítása

Május 19-én (csütörtökön) 17.00 órakor a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban (Káptalandomb 26.) A teremtés utolsó mítoszai címmel kiállítás nyílik Mezei Erzsébet alkotásaiból. A kiállítást megnyitja Fülöp Péter fotográfus.


KORzó
József Attila Művelődési Ház, Győr

Május 27-28-án (pénteken és szombaton) a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra park 1.) megrendezik a 15. Kaméleon Színjátszó találkozót. Ugyan tudomásunk szerint nem színarany szobrocskákat fognak osztogatni, de azért mint minden díj, ez is kitüntető. 


KORzó
Dunakapu tér, Győr

Május 27-29-én (péntek-vasárnap) ismét Édes Napokat rendeznek a győri Dunakapu téren. Hasonlóan a korábbiakhoz, ismét lesznek bemutatók, kurzusok, szakmai workshopok, valamint délutáni és esti koncertek, amelyeken a részvétel most is díjmentes.


KORzó
Mobilis, Győr

Május 28-án (szombaton) 10.00-18.00 óra között a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ (Győr, Vásárhelyi Pál utca 66.) Kis tudósok nagy gyereknapja címmel hirdeti meg programjait. Az érdeklődők játszhatnak, kísérletezhetnek, előadásokat hallhatnak, robotokat működtethetnek.


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Május 28-án (szombaton) 21.30-kor Acoustic Dreams koncert a Búgócsigában (Sopron, Csengery u. 30-32.) Gabival és Helcsivel, valamint pár dal erejéig Tomi ás Bandi előveszi az elektromos gitárokat is! 


KORzó
Rómer Ház, Győr

Egy este a keményebb műfajok kedvelőinek! Május 28-án (szombaton) 21.00 órától a Rómer Ház (Győr, Teleki László utca 21.) színpadán a Barbárfivérek, Apey & the Pea, Frank’n’rollaz.


KORzó
Megyeszerte

A csornai gyereknapi rendezvényekre május 28-án (szombaton) 10 órától estig a Művelődési Központ és Múzeum környékén, a Premontrei parkban kerül sor. A megszokott gyereknapi rendezvények mellett régészeti programokra és kung-fu bemutatóra is sor kerül.


KORzó
Hangár Music Garden, Sopron

Rockrajongók, figyelem! Május 28-án (szombaton) 21 órakor Headbengs koncert lesz a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u. 5.). 


KORzó
Török kori történelmi fesztivál Tatán

A Tatai Vár és az Öreg-tó környezetében május 27-28-29-én ismét megelevenedik az 1597. évi ostrom: idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Tatai Patarát, Európa legrangosabb török kori történelmi fesztiválját. Belépődíj: 1500 Ft, gyermekeknek 12 éves kor alatt ingyenes. A jegy a fesztivál teljes idejére belépésre és az összes programon való részvételre jogosít. Akadálymentes belépés adott.


KORzó
Csigó Zita ételfotós képkiállítása

Május 20-án (pénteken) 17.00 órakor a Rómer Házban (Teleki László utca 21.) Gofri képkeretben címmel egy „finom” kiállítás nyílik Csigó Zita ételfotós gasztroképeiből. A kiállítást megnyitja Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.


KORzó
Flesch Károly Központ

A gyermeknap alkalmából nyílik Podmaniczki Miklósné gyűjtő és babakészítő kiállítása. Május 27-től (péntektől) a Flesch Károly Központ galériájában (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc utca 14.) lesznek láthatók az általa évtizedek alatt gyűjtött és készített babák, valamint életképek.


KORzó
ETO Park, Győr

Május 27 –29. között vasútmodell kiállítást láthatnak az ETO Park Élményközpontban (Győr, Nagysándor József utca 31.) A vásártéren egy több mint 100 méteres H0 terepasztal lesz látható a veszprémi, győri, tapolcai modellezők munkáiból. Belépődíj: 6 éves kortól 600 Ft/fő.


KORzó
A Győr-Moson-Soprpn Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

Kocsis Zsuzsanna, Olaszországban élő, magyar származású festőművész kiállítása látható május 13-tól, a Győr-Moson-Soprpn Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (Szent istván u. 10/A). A tárlat június 13-ig látogatható.


KORzó
Bemutatkozik a zsirai Művészeti Műhely

Május 22-én (vasárnap) 16 órától Sopronban bemutatkozik a zsirai Művészeti Műhely. Előbba Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc utca 1.) nyílik kiállításuk. A tárlat június 12-ig látogatható. A belépés díjtalan.


KORzó
Kelemen Ferenc kiállítása Móváron

Május 20-án (pénteken) 18 órakor Hatodik címmel nyílik meg Kelemen Ferenc kiállítása a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.). Megnyitja: Karczagi Endre festőművész.


KORzó
Weöres Sándor Színház

Május 20-án pénteken, 18.30-kor nyílik meg Mészáros Zsolt fotóművész évadzáró kiállítása a Weöres Sándor Színház Aulájában (Szombathely, Akacs M. u. 7.). Megnyitja: Szabó Tibor színművész. Megtekinthető: 2016. június 9-ig. A belépés díjtalan.


KORzó
Arany János Művelődési Ház

Május 13-án pénteken, 18 órakor Vitáris Gábor Tükörképek című fotókiállítását Fülöp Péter nyitja meg az Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai utca 5.). Közreműködik a Csángálló zenekar. A tárlat június 18-ig tekinthető meg naponta 10-17 óra között.


KORzó
Az Ősi Kovács Alkotóműhely kiállítása

Tavaszvárás címmel kiállítás nyílt a Marcal étteremben (Déry Tibor u. 11/a). A tárlaton - mely május 28-ig látogatható - bemutatkoznak az Ősi Kovács Alkotóműhely tagjai: Ősi Kovács Imre, Brilló Erzsébet, Jónás Zsike, Szép Mária és Réti Ildikó festőművészek. 


KORzó
Kern András estje

Május 15-én (vasárnap) és május 30-án (hétfőn) 19 órakor a Menház Színpadon (Győr, Kossuth Lajos utca 24.) Kern András előadásában A kellékest láthatják. Eberhard Streul egy színházi kellékes nagy estjéről szóló monológját Parti Nagy Lajos írta át magyar színpadra.


KORzó
A soproni Liszt Ferenc Központban

Május 13-án (pénteken) 10 órakor nyílik a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy – termében (Sopron, Liszt Ferenc utca 1.) a Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikusművész, Sopron díszpolgárának alkotásaiból rendezett kiállítás.


KORzó
Országos Idegennyelvű Könyvtár

Milyen lehet Szudán egy szociálpedagógus szemszögéből? Mit vesz ő észre, amely talán más fotósok előtt rejtve marad? Egy fiatal hölgy fogta magát, 30 ezer kilométert utazott és 26 ezer fényképet és 2500 tradicionális beszélgetést gyűjtött össze, hogy bemutathasson a közönségnek egy világot, kultúrát. Munkáiból az Országos Idegennyelvű Könyvtárban 1056 Bp., Molnár u.11.) nyílik kiállítás, mely megtekinthető május 4 - 30. között.


KORzó
Egyetemi Hangversenyterem

A Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete végzős hallgatóinak nyilvános diplomakoncertjeire várják az érdeklődőket az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5.). A belépés díjtalan.


KORzó
Kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Május 13-án (pénteken) 17 órakor Kavicsvilág címmel kiállítás nyílik Zokob Anett munkáiból a Huszár Gál Városi Könyvtárban (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 16.). A kiállítást megnyitja: Ipcsicsné Gönye Anikó könyvtáros. A megnyitón közreműködik -azaz énekel-, a sokoldalú alkotó, Zokob Anett.


KORzó
MTI

A Szent Márton-évre tekintettel az Országos Széchényi Könyvtár egyik legféltettebb kora középkori kincsét, az úgynevezett Ernst-kódexet kölcsönadta a Pannonhalmi Főapátságnak, ahol július végéig megtekinthető. 


KORzó
Győrben, Jánossomorján, Nagycenken és Pannonhalmán

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ebben az évben is programokkal várja a természet szerelmeseit a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozat keretében. Megyénkben több helyen is kapcsolódhatnak az érdeklődők: Győrben, Győrszentivánon, Jánossomorján, Nagycenken és Pannonhalmán


KORzó
MTI

Nagy Dénes Seb című alkotása nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten, a legjobb külföldi dokumentumfilm díját a lengyel Vita Maria Drygas Piano című műve kapta. A díjkiosztót szombat éjjel tartották a komáromi Monostori Erődben.


KORzó
Rajzpályázat

A Közi Horváth József Népfőiskola országos rajzpályázatot hirdet általános iskolai alsó tagozatos tanulók részére. A pályázat témája: „Az én templomom”. Egyéni alkotásokat várnak, melyek készülhetnek bármilyen rajz-, festő-, színező technikával. Határidő: június 3.


KORzó
Halmi-Horváth István időszaki kiállítása

Május 7-én (szombaton) 18.00 órakor Halmi-Horváth István Dinamikus struktúrák című időszaki kiállításának megnyitóján vehetnek részt a Rómer Flóris Művészet és Történeti Múzeum ( Király utca 17.) Esterházy-palota aulájában.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Május 6-án pénteken, 17 órakor Nyugatra/Nyugatról nézve – A Grüner gyűjtemény című kiállítást Dr. Beke László művészettörténész nyitja meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). A tárlat június 5-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


KORzó
Kozi Drink Bár

Május 2-án (hétfőn) 17.00 órakor a Kozi Drink Bárban (Városház tér 3.) Balogh Krisztina festménykiállításának megnyitóján vehetnek részt. A kiállítást Ungvári István színművész a CSODART egyesület művészeti vezetője nyitja meg. A kiállítás megtekintése díjtalan.


KORzó
Erdélyi Károly kiállítása

Május 5-én (csütörtök) 17.30-kor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra Ferenc tér 1.) Visszatekintés címmel nyílik Erdélyi Károly kiállítása. A festménykiállítás megtekinthető 2016. május 31-ig, a ház nyitva tartási idejében.


KORzó
Látogatóközpont, Győr

Május 2-án kezdhetik feldíszíteni a „Szeretem Győrt” fát, ami Baross úti Látogatóközpont előtt áll! A három évvel ezelőtti kezdeményezést folytatva a fát idén is színes pántlikákkal ékesíthetik. A szalagokra írt rövid üzenettel mindenki kifejezheti, hogy miért szereti Győr városát. 


KORzó
A pápai Kluge és a csornai Fraszt kékfestő műhelyek párhuzamos története

Április 23-án (szombaton) 15.00 órakor a Csornai Múzeumban (Csorna, Szent István tér 34.) a Pápai Kékfestő Múzeum és a Csornai Múzeum közös kiállításának megnyitójára szeretettel várják a kedves érdeklődőket. A Kékkel festett álmok című kiállítást bemutatja Reidmár Linda néprajzkutató.


KORzó
Kiállítás

Április 29-én (pénteken) 16 órakor nyílik meg a Klapka György Múzeumban (Dél-Komárom, Kelemen L. u. 22.) a Komáromi értéktár című kiállítás. A térség kulturális értékeit felsorakoztató tárlatot megnyitja: Rabi Lenke, a Komáromi Értéktár Bizottság elnöke.


KORzó
FILO-Pont

Április 25-én hétfőn, 18 órakor Élj túl, hogy segíthess! címmel 3 részes túlélő workshop indul a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A harmadjára induló kurzus témája ezúttal kiemelten az árvízvédelem és felkészülés, kiegészítve alap segítségnyújtási és önvédelmi gyakorlatokkal. A kurzust Fajkusz Antal és Horváth Balázs vezeti.


KORzó
100. évforduló

Dr. Timaffy László néprajztudós, tanár és népművelő születésének 100. évfordulójának tiszteletére rendezett számos megemlékező eseményen vehetnek részt az érdeklődők a Győr-Moson-Sopron megye különböző városaiban. Az emlékév programjai 2016. április közepétől egészen 2016. december közepéig tartanak.


KORzó
Kiállítás Dr. Timaffy László emlékére

Április 15-én (pénteken) 17 órakor A Kisalföld szolgálómestere címmel kezdődik a Dr. Timaffy László születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás megnyitója a Mosonvármegyei Múzeumban (Mosonmagyaróvár, Szent I. király u. 1.). Köszöntőt mond Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke és Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere.  


KORzó
Fertőd-Eszterháza

Április 15-én pénteken, 19 órakor indul a Tavaszi Fesztivál 2016 az Esterházy-kastélyban (Fertőd–Eszterháza, Joseph Haydn u. 2.). Színvonalas koncertekkel, világhírű fellépőkkel várják az érdeklődőket. Az Eszterházi Vigasságok koncertjeire jegyek a Jegymester.hu oldalán, valamint az Esterházy-kastély pénztárában kaphatók.


KORzó
A RAM Colisseumban

Április 9. és június 26. között nagyszabású Metallica-kiállítás lesz a budapesti RAM Colosseumban (Kárpát u. 23.) található Hírességek Csarnokában. A Szilvás Gergő magángyűjteményéből származó Metallica ereklyék a múzeum állandó kiállításával együtt - ahol a magyar rockzene történetének egyedülálló kollekciója is szemügyre vehető is megtekinthetők.


KORzó
Győri Társasjáték Egyesület, Leier City Center

A Győri Társasjáték Egyesület klubnapokat tart a Leier City Center pincéjében található klubhelysében minden szerdán (17.00 - 22.00), szombaton (14.00 - 20.00) és vasárnap (15.00 - 20.00), ahová minden játékost szeretettel várnak. Lehet vinni saját játékot, használhatók a klub játékai, de lehetőség van - a Sas és Kos társasjátékbolt jóvoltából - a legfrissebb megjelenések kipróbálására is.


KORzó
Intarzia Stúdió Kft., Tét

Megtudhatja, ha ellátogat Magyarország egyetlen, nyitott intarziakészítő műhelyébe, az Intarzia Stúdió Kft-hez Téten (Szent István u. 4.). Megismerkedhet ezzel az egyedülállóan szép, kihalásra ítélt bútordíszítési technikával. Garantáltan szép élményekkel fog távozni! Belépődíj: felnőtt 1000.-Ft, nyugdíjas/gyerek (7-14 éves korig) 500 Ft.


KORzó
Kelemen Benő Benjámin kiállítása Mosonmagyaróváron

Április 3-ig látogatható a Mosonvármegyei Múzeumban (Szent István király u. 1.) Kelemen Benő Benjámin Átjárók című gyűjteményes kiállítása keddtől vasárnapig, naponta 11.00 - 17.00 között. A tárlat anyagát Székely Zoltán művészettörténész válogatta.


KORzó
Kiállítás a városi levéltárban

Március 8-án (kedden) 17.00 órakor nyílik meg Győr Megyei Jogú Város Levéltárában (Rákóczi Ferenc u. 1.) a Győr az első világháborúban című időszaki kiállítás, mely levéltári iratok tükrében mutatja be a történelmi esemény győri vonatkozásait. A május végéig látogatható tárlatot Fekete Dávid alpolgármester nyitja meg.


KORzó
Előadássorozat Mosonmagyaróváron

Március 1-jén (kedden) 17.30 órakor a mosonmagyaróvári Flesch Központban (Erkel Ferenc utca 14.) Tudatos életmód címmel előadás sorozat kezdődik a lélek és egészség kapcsolatáról. Előadó és gyakorlati oktató: Mónus Ágnes jóga-pszichoterápia és életmód tanácsadó, kvantum gyógyító. 


KORzó
2016. augusztus 12-14.

2016-ban a Barokk Esküvő időpontja: augusztus 12-14. Várják azoknak a pároknak a jelentkezését, akik szívesen kötnék össze életüket korabeli, XVII. századi ceremónia szerint, valamint azokét, akik statisztának szeretnének jelentkezni. Információ: Győri Művészeti és Fesztiválközpont, Győr, Liszt Ferenc utca 20. Telefon: 96/320-289.


KORzó
Bibliai Szabadegyetem Sopronban

Jelenések Könyve címmel Bibliai Szabadegyetem indul a soproni Pedagógusok Művelődési Házában (Petőfi tér 3.) január 25-étól hétfőnként 16.30-kor. A május végéig tartó, multimédiás vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadássorozat keretében Kalocsai Tamást, Láng Ervint, Oláh Lászlót és Tóth Szilárdot hallgathatják meg az érdeklődők.


KORzó
A Mobilis szolgáltatása

Utazó kísérleti bemutatókkal intézményekbe vagy cégekhez is elviszi legizgalmasabb természettudományos kísérleteit a Mobilis. Legyen szó óvodai foglalkozásról, iskolai fizika vagy kémia óráról, szakkörről, versenyről, gyermeknapról, cégek családi napjáról vagy egyéb közönségrendezvényről 30-45 perces szórakoztató, különböző tematikájú kísérleti bemutatók várják az érdeklődőket! 


KORzó
Az Esterházy-palotában

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban november 27-től látogatható a Radnai-gyűjtemény újrarendezett állandó kiállítása. Az ünnepélyes megnyitóra november 26-án 17.00 órakor kerül sor az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlatot megnyitja: Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. A kiállítás látogatható hétfő kivétel naponta 10.00-től 18.00 óráig.


KORzó
Pannonhalmán

November 10-én (kedden) 17.30-kor veszi kezdetét a Pannonhalmi Főapátság rendezvénysorozata, a Szent Márton év a szent "lábnyomának” elhelyezésével a Kosaras-dombi turistafogadó épület előtt, de a hivatos megnyitóra november 11-én (szerdán) 11.00 órakor kerül sor ünnepi konventmise keretében. A pannonhalmi védőszent ünnepén részt vesz Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Áder János köztársasági elnök is.


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA, HAJDÚ SZILVIA
Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), VAS BALÁZS, POLLREISZ BALÁZS
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.