2014.12.22. hétfő
ARTmás
Ozsvári Csaba ötvösművész emlékkiállítása Veszprémben

Számunkra természetes mozdulat, hogy kézbe veszünk egy könyvet, és kinyitjuk. Pedig ez nem volt mindig így. Gondoljunk a kőre, agyagtáblákra, papiruszra, fára, selyemre írt feljegyzésekre. Ezek megjelenési formája változatos volt. Az egyiptomi keresztények, a koptok voltak azok, akik először készítettek kötéstáblát pergamenjeik számára.


eSTéBé
Üstökösök és más égitestek a megyei könyvtárban

2014. december 18-án délután került sor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának Klubjában a decemberi csillagászati előadásblokk záró rendezvényére. A rendezvény témájául ezúttal üstökösök és más égitestek szolgáltak a Pannon Csillagda csillagásza, Rózsahegyi Márton tolmácsolásában.


ARTmás
Villáminterjú Csizmadia István festőművésszel

Ha figyelmesen haladunk végig a győri Király utcán, akkor feltűnhet egy olyan kirakat, amely eltér a megszokottól. Hívogató fények, színek tárulnak elénk; egy másik, gazdagabb világ, mint a hétköznapi. Csizmadia István festőművész fél éve nyitotta meg a Múzeummal szemben a 18. szám alatt bemutatótermét, amellyel új színfoltot varázsolt a Belváros szívébe.


ARTmás
Paul Klee (1878-1940)

Paul Klee 1878. december 18-án született Svájcban, gazdag intellektusú, kitűnő humorú családban. Apja zenepedagógus volt, szigorú ítélőképességgel és szarkasztikus látásmóddal, anarchisztikus vonásokkal rendelkezett. Később halt meg, mint saját fia. Anyja zongorista volt, szenzibilis és szép. Klee külsőre beduin alkatú, arabos és titokzatos emberként élt a többiek fejében.


ÍRÓkéz
Aranypor térségi irodalmi folyóirat 2014/3. szám

VII. évfolyamának harmadik számaként 2014 telén jelent meg az Aranypor térségi irodalmi folyóirat ünnepi színekbe és írásokba öltözött lapszáma. A Kisalföld szűkebb és tágabb, nagytérségi környezetének (Csallóköz, Fertő-tó vidéke) szerzői által képviselt versek, novellák, regényrészletek, valamint egyéb írásművek sorain keresztül egyszerre jelenik meg ennek a varázslatos szépségű vidéknek az életérzése és az egyéni lelkek őszintesége.


eSTéBé

December 11-én csütörtökön, 15 órakor került sor a jótékony célú III. Jóság Süti Vásár bevételének átadására a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A jószívű győrieknek és a nagylelkű támogatóknak köszönhetően két nap alatt 500.000 Ft gyűlt össze. Idén a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványra esett a szervezők választása, mely a pénzt egy új, interaktív foglalkozássorozat bevezetésére fordítja. Így az alkalmi doktorok a közeljövőben többször és többféle formában ajándékozhatják meg gyógyító mosollyal a beteg gyermekeket a Petz Aladár Megyei és Oktató Kórházban.


ARTmás
Művészeti árverés az Almáriumban

Az Almárium Régiségbolt és Galéria immár rendes évi árverését december 13-án tartotta Tóth Virgil, a galéria tulajdonosa a Schweidel József u. 15. alatti kiállítótérben, ahol ezúttal 109 műtárgy (festmény, grafika, ezüst, szobor, nyomtatvány, kerámia) került kalapács alá.


ARTmás
Kiállítás a Magyar Ispitában

December 4-én nyílt Templomaink tegnap és ma címmel kiállítás a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) Győr-Moson-Sopron megye 1897 és 2014 közötti templomépítészetéről. Köszöntőt mondott Tutervai Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara elnöke, a tárlatot pedig Golda János építész nyitotta meg.


ÍRÓkéz

Závada Pál 1954. december 14-én született Tótkomlóson. Tanulmányait szülőhelyén (1961-1969), a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban (1969-1973), a pécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen (1974-1978) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia szakán Budapesten (1980-1982) végezte. Dolgozott a Janus Pannonius Tudományegyetem szociológia tanszékén (tanársegéd 1978-1982) és az MTA Szociológiai Kutatóintézetében (tudományos segédmunkatárs 1982-1993).


ARTmás
Kiállítás a VOKE Arany János Művelődési Házban

A győri VOKE Arany János Művelődési Házban december 12-én nyílt meg a művelődési ház és a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány szervezésében a X. Országos Vasutas Fotópályázat nyertes alkotóinak munkáiból rendezett kiállítás. Dániel István fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli elnöke megnyitó beszédében a következőket mondta.


eSTéBé
Fényes Lóránd namíbiai utazása

A címben jelzett, képzelet határát súroló irdatlan messzeségek feltérképezése „pionírokra” vár. Megszámlálhatatlan bolygó, csillag kínálkozik felfedezésre állandóan táguló Világegyetemünkben. Amatőrök és tudósok egyaránt érdeklődéssel foglalkoznak ezzel a lehetőséggel, személyes kíváncsiságukat kielégítve, a tudomány ismerethalmazát gyarapítva.


ÍRÓkéz
Segédlet a gyors döntéshez

Egy személyre szabott, jól kiválasztott könyv remek ajándék, akár életre szóló élmény is képes lenni. De ki tud választani a rengeteg új kötet közül?! Jártak már úgy, hogy beléptek egy könyvesboltba, ahol a polcok roskadásig voltak, s hirtelen nem is tudták, hová kapjanak, jobb híján pedig a régről ismert neveket kezdték keresni? Ajándékvásárlásra már nincs sok idejük, megpróbálunk segíteni.


ARTmás
A Győri Alkotók Napóra Egyesülete tagjainak kiállítása a Múzeumházban

November 5-én nyílt meg a Győri Alkotók Napóra Egyesülete összevont kiállítása a Múzeumház bérelt kiállítótermében. Lebó Ferenc szobrász, házigazda üdvözölte a vendégeket, majd Arany Piroska, az egyesület tagja olvasta fel közösségüket bemutató beszédét, melyet Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő megnyitó szavai követtek.


ARTmás
Csobay Dániel fotókiállítása

Az Original Balance Kft. által szervezett Új utak, új élmények – különleges városnéző séták 1 éves születésnapja alkalmából Csobay Dániel által a sétákon készített fotókból kiállítás nyílt november 29-én a Hotel Konferenciában. A tárlat január 10-ig látogatható.


ARTmás
Darázs Csaba életmű-kiállítása a Szentélyben

Darázs Csabának, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház munkatársának életmű fotókiállítása nyílt meg december 2-án a kórház Hét Szabad Művészet Szentélye Galériájában. A megnyitó közönségében jelen voltak a kórház prominens személyiségei (dr. Rácz István gasztroenterológus professzor, dr. Király Géza sebész főorvos), valamint Dániel István fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli elnöke is.


eSTéBé

Szent Miklós a keleti egyház máig legtiszteltebb szentje. Krisztus után született 245-ben, Patara városában egy gazdag család gyerekeként. Már kisgyerek korában árva maradt, szüleit egy járvány vitte el. Szüleitől örökölt vagyonával nagybátyjához – aki érsek volt –, Patara város kolostorába költözött, ahol megszerette az ottani életet, és végül a papi hivatást választotta.


eSTéBé
Kalandozás Kozmoszországban

Arany János Toldi című művében írja le képekben gazdag költői nyelvezettel az est beköszöntét, az égi pályán a Nap és a Hold jelképes őrségváltását, az égboltnak sziporkázó csillagokkal történő benépesítését – mindez pedig teljességgel megidéződött december 4-én a megyei könyvtár Klubjában Pete Gábor csillagász előadása során.


eSTéBé
Színház filozófiai alapokon

2014. December 14-én vasárnap, 10 és 18 óra között lesz A belső színész című kutató színházi workshop a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A mottója: A színház maga a valóság a tér és az idő korlátai nélkül.” (Jorge A. Livraga) De hogyan vezethet a valóság felé a szín-játék? Mivel gazdagíthatja, erősítheti az embert a színház elméleti és gyakorlati oldala a mindennapokban?


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Hiánypótló vállalkozásba fogott a győri Vaskakas Bábszínház. dráMAI mesék - kortárs magyar gyerekdarabok címmel hétkötetes könyvsorozatot indít útjára, melynek elsődleges célja „a hazai bábdarabírás, mint műfaj, és mint hivatás nagykorúsítása”. A kezdeményezés kapcsán Markó Róbertet, a kötet egyik szerkesztőjét kérdeztük, aki egyúttal a bábszínpadra szánt drámák jelenlegi helyzetéről és megjelenési lehetőségeiről is beszámolt.


eSTéBé
Az intuícióról Mérő László előadása kapcsán

2014. november 26-án tartott előadást Mérő László Racionális és nem racionális, de értelmes gondolkodás címmel az Oktatói előadói estek keretében a Széchenyi István Egyetemen. A téma nagyon izgalmasnak ígérkezett, meg is telt a VIP terem oktatókkal és hallgatókkal. Mérő László matematikus és pszichológus érdekes példákkal tarkított prezentációja körbejárta a témát, bár mintha kicsit messziről indult volna. A közönség sokáig várt, hogy megfogható útravalót kapjon a racionális és nem racionális gondolkodásra vonatkozóan.


ARTmás
Homokanimáció a megyei könyvtárban

Arisztotelész és Aquinói Szent Tamás szerint a dolgok létrejöttének négy oka van: az anyagi ok (causa materialis), a formai ok (causa formalis), a ható ok (causa efficies) és a célok (causa finalis). Köznyelven: a művész fejében megszületik az elképzelt tárgyi alkotás, ezt követően fogja munkára a holt anyagot, szerszámai segítségével alakítja a kívánt formára, és végül előttünk áll a kész mű.


ÍRÓkéz
Orbán János Dénes könyvbemutatója a megyei könyvtárban

Orbán János Dénes A költő, a ringyó és a király című, Janus Pannonius apokrif költeményeit tartalmazó könyvének bemutatójára november 28-án került sor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér muzeális gyűjteményében. A szép számmal összegyűlt közönség kíváncsian várta, hogy mi újat tudhat meg a – valljuk meg, kicsit unalmas – Janus Pannoniusról.


eSTéBé
Mégis, kié az ünnep?

Szeretem a karácsony előtti heteket. A titkokkal teli készülődést, a gyertyák fényét, a fűszeres illatokat. A fejtörést, hogy ki minek örülne, a koszorúkötést, a bütykölést. Még a takarítás is másképp megy, hiszen magunknak dolgozunk; számomra a tisztaság ugyanúgy az ünnepi hangulat kelléke, mint az asztaldísz, a karácsonyfa vagy a zene.


eSTéBé
2. nap

Napjainkban egyre népszerűbbek a kerékpártúrák. Választhatunk profik által szervezett utak közül, de magunk is megtervezhetünk egy felkészültségünknek és pénztárcánknak megfelelőt. Mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt, ötfős csapatunk az utóbbit választotta. Közös megbeszélés után úgy döntöttem, hogy az Őrség lesz kirándulásunk helyszíne. A tervezésnél figyelembe vettük az életkorokat (esetünkben 12-től 45-ig) és közepes edzettségünket.


ARTmás

Szerbia nem tipikus turisztikai célpont. Nehezen feledjük a délszláv háborút, pedig már másfél évtizede vége. Ismerősök, barátok riadtan kérdezik: nem lesz ott semmi gond? A közelmúltban déli szomszédunk tagjelölti státuszt kapott az Európai Unióba. Ezek is közrejátszhattak abban, hogy a Szabó Béla fotóművész által vezetett Tara fotóworkshoppal írásában foglalkozott Szerbia vezető napilapja, a Politika.


eSTéBé
Filmbemutató a börtönben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Nagytermében november 18-án kedden, 10 órakor fogvatartottak, bírók, ügyvédek, ügyészek és a sajtó képviselői gyűltek össze. Az  Ítélet Magyarországon című romák elleni sorozatgyilkosság ügyében lefolytatott pert dokumentumentáló filmet nézték meg együtt, hogy azután Mihály Attila bv. ezredes, intézetparancsnok vezetésével és Hajdú Eszter filmrendező valamint Mester Sándor producer és zeneszerző részvételével beszélgessenek a témáról.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A csavargó keze ott jár, ahová másé már nem ér el; azt markolja, amit más elengedett; azt érzi, óhajtja, kívánja, amit más mindezen emócióktól és akaratoktól megfosztott. Ott melegszik, ahol más nem keresne hőt; ott hajtja le fejét, ahová más a cipője talpát dörgöli; ott pislákoltatja halvány fényű életét, amely másnak csak a sötétség lehetetlenségét jelenti.


ARTmás
150 éve született Henri de Toulouse-Lautrec

Henri de Toulouse-Lautrec 1864. november 24-én született Albiban, Franciaország egyik legelőkelőbb grófi családjának sarjaként. Szülei első unokatestvérek voltak, testi hibái genetikai okok következményeként alakultak ki. Édesapja, miután megtudta, hogy fia nem lesz képes vele vadászni, lovagolni és más férfias játékokat űzni, többé szinte tudomást sem vett róla. Anyja viszont végig a betegágyánál állt: ekkor alakult ki közöttük a festőt egész életén végigkísérő mély szeretet.


ÍRÓkéz

„El se tudnám képzelni, hogy ne vethessem papírra azt, ami eszembe jut, s ami körülöttünk zajlik. Az írás valamiféle híradás arról, hogyan élem, értelmezem a világot.” Görgey Gábor Budapesten született 1929. november 22-én Görgey Arthur néven, az 1848/49-es szabadságharc honvédseregének főparancsnoka apai dédnagybátyja volt.


eSTéBé

„Úgy halok meg, hogy imádom Istent, szeretem a barátaimat, megbocsátok ellenségeimnek, de gyűlölök minden üldöztetést.” Voltaire utolsó szavai egész életét lefedték, ezzel az ironikus humorral és filozofikus kritikával szemlélte és élte világát.


ARTmás
Kiállítás a Cziráki Lajos Kiállítótérben

Október 21-én nyílt meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Cziráki Lajos Kiállítótérben (Liszt Ferenc u. 42., 2. emelet) az Ég és föld között című kiállítás az intézmény művész-tanárainak munkáiból. Balogh István, Borbély Károly és Szunyogh László alkotásai december 23-ig tekinthetők meg.


eSTéBé
Nemcsak „kockáknak”

Alakuló gyűlését tartotta a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (köszönet a helyszínért) néhány lelkes LEGO-t szerető felnőtt. A klubélet megalakulása mellett az döntött, hogy kulturált körülmények közt tudjanak találkozni, bemutatni egyéni alkotásaikat, valamint közös alkatrészrendeléseiket (igen, ilyen is lehetséges már) össze tudják hangolni.


ÍRÓkéz
Bíró Szabolcs rendhagyó könyvbemutatója

A XIV. Győri Könyvszalon leglátványosabb könyvbemutatóját produkálta a hálás közönségnek Bíró Szabolcs, felvidéki író és könyvkiadó, a székirodalom megalkotója (Szabó Lászlóval, a Csak Van zenekar basszusgitárosával), amikor autentikus középkori öltözetű lovagokkal illusztrálta mondanivalóját Ragnarök és Non nobis, Domine 1. Kelet oroszlánja, 2. Az utolsó vörös barát című történelmi regényeivel kapcsolatban.


ARTmás
Kiállítás a Liszt-központban

A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Liszt Ferenc u.) kiállítás látható január 5-ig a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből Munkácsy, Paál, Szinnyei és tájképfestő kortársaik (1870-1910) címmel. Jegyárak: 1800,- Ft, diákoknak és nyugdíjasokak 900,- Ft, családi belépő 3600,- Ft. Nyitva tartás: kedd-péntek 14.00-18.00, szombat, vasárnap: 10.00-18.00


eSTéBé

„A tolerancia azt jelenti, mi tudjuk, hogy az ismereteink, tudásunk, eszközeink az igaziak, de elviseljük, toleráljuk, ha mások ezt esetleg nem tudják, és nem ennek megfelelően látják a világot, nem eszerint viselkednek, gondolkodnak, érvelnek.” (Mérő László) Az UNESCO kezdeményezésére az ENSZ – az 1993. évi 48/126-os számú határozattal – az 1995-ös évet a tolerancia évének nyilvánította, amikor nagyszabású nemzetközi kampányt szerveztek a tolerancia és az erőszakmentesség jegyében.


eSTéBé
Szabó Béla és Molnár György képriportja

Sok mindent el lehet mondani a 2014. november 7. és 9. között (a 0. nap a megyei könyvtár központi épületében november 8-án volt) lezajlott XIV. Győri Könyvszalonról, és a Győri Szalon kulturális magazinja sok mindent el is mondott róla szavakban, azonban az átélést, visszaemlékezést talán még jobban elősegíti, ha mindezt képekben is megtesszük.


ÍRÓkéz
Négy kiadvány, melyekhez a megyei könyvtárnak „köze van”

A XIV. Győri Könyvszalonon négy olyan könyv is bemutatásra került, melyek valamilyen módon kapcsolódnak az egyik fő szervezőhöz, a megyei könyvtárhoz. Kettőnek a kiadója a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, egy pedig nem is jöhetett volna létre, ha nincs a szóban forgó városi nagyrendezvény. A negyedik mű egy olyan győri családról szól, amely családi könyvtárát a városra hagyományozta, s ez most Milkovics-Zámory gyűjtemény néven a könyvtár muzeális részlegének egyik ékköve.


ÍRÓkéz
Prózaírók a Könyvszalonon

A költészet mellett a kortárs regényirodalom képviselői is megjelentek a XIV. Győri Könyvszalonon, reprezentálva a modern magyar próza sokszínűségét. Hallhattunk regénynek álcázott novellafüzérről, történelmi regényről, klasszikus és misztikus krimiről, gasztronómiai anyaregényről, „emigráns” regényről, „szenvedélyregényről”, naplóregényről, identitáskereső regényről, lélektani regényről és katasztrófaregényről.


ÍRÓkéz
Költészet a Könyvszalonon

Költészet mindig is volt, amióta ember az ember. És mindig is lennie kell. De hogyan élhet túl a fogyasztói társadalomban? Egyik módja mindenképp az, ha a költők találkozhatnak az olvasókkal. Ha minél több formában igyekszünk közvetíteni a verseket, hogy az emberekben felébresszük az igényt arra a lelkiállapotra, amit csak az élet lényegét kutató lírai nézőpont adhat. Erre adott lehetőséget a Győri Könyvszalon, amely évről évre vendégül látja a magyar irodalom színe-javát.


eSTéBé
Kuckónyi mesevilág a Könyvszalonon

Egyszer volt, hol nem volt, a színházlépcsőkön is túl, ott, ahol egy icipici kuckó oldalait gyerekrajzok burkolták, ott, ahol a papírcsipkék tornyosultak, állt egy puha fotel. Nos, ebben a Mesekuckóban, annak is a pihe-puha foteljében három nap és három délután meg se állt a „mesefolyó”, itt szorgoskodtak a Gyermekek Háza mosolygós dolgozói, megszámlálhatatlanul sok pamutbárányt bújtattak veletek együtt bundába, és csipesz-sünik tüskéi bozontosodtak szépen sorra. Ebben a picike kuckóban pihentek meg az igazi mesemondók is.


ÍRÓkéz
Csáky Anna új verseskötetének bemutatója a Könyvszalonon

November 9-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a XIV. Győri Könyvszalon keretében a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében zajlott Csáky Anna Felsebzett utak című új kötetének ünnepélyes bemutatója. Barátok, ismerősök, családtagok, szerzőtársak: a Győri Antológiaközösség alkotói s ismeretlen érdeklődők is szép számmal tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt.


ÍRÓkéz
Feljegyzések Pavlóczki Béla könyvbemutatójáról

A Győri Könyvszalon mindig tartogat valami különlegességet a helytörténet iránt érdeklődők számára. Ahogy tavaly, úgy idén is megismerkedhettünk egy-egy olyan emberrel, aki éveket áldozott arra, hogy felkutasson minden információt az őt érdeklő témáról. 2013-ban Sády Erzsébet mutatta be a régi Győrt ismertető különleges műfajú kötetét, idén pedig Pavlóczki Béla kapott lehetőséget arra, hogy báró Berg Gusztávról szóló, monografikus igénnyel megírt munkáját ismertesse a nagyközönséggel.


ÍRÓkéz

November 8-án, 13 órai kezdettel tartotta új, 15. kötetének bemutatóját a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán mintegy száz főnyi közönség előtt. A szerzők és a vendégalkotók az irodalmi kávéháznak berendezett színpadon foglaltak helyet, kis asztalok körül ülve, szinte teljesen betöltve a teret.


ÍRÓkéz
avagy Mitől zöldül a hangmérnök?

Dugig tele volt a Pódiumszínpad nézőtere, amikor a XIV. Győri Könyvszalon programjaként A Hely című rádióműsor két munkatársa Farkas Erika és Vágner Mária elfoglalta a helyét a pulpituson. Mikrofont ragadtak, és sodró lendülettel, jó kedvűen kezdtek el mesélni. Előbb a műsorról, aztán a könyvről.


ÍRÓkéz
Száz éve született Határ Győző

„Míg éltem, az Óhazának nem volt számomra ideje. Most már nekem nincs többé az Óhaza számára időm: nemsokára minden tengeren túl – egyesülhetek a teljes hazátlanokkal.” Száz éve, 1914-ben született Határ Győző, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, filozófus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.


ARTmás
Kiállítás a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

November 21-én, pénteken 18 óra 30-kor a szombathelyi Weöres Sándor Színház aulájában (Akacs M. u. 7.) …VAGY NEM LENNI címmel a magyar holokauszt színházi áldozatai emlékére kiállítás nyílik. A Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet illetve a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület közös tárlatára, mely december 15-ig látogatható, a belépés díjtalan.


ÍRÓkéz
Egressy Zoltán a Könyvszalonon

2014. november 9-én vasárnap, 16 órakor a XIV. Győri Könyvszalon keretében Egressy Zoltánnal Pottyondy Nóra beszélgetett Százezer eperfa című könyvéről, színházról, jövőbeni tervekről és legfőképpen az írás titkairól. Sok érdeklődő gyűlt össze a Kisfaludy Teremben, ahol rendhagyó módon a színpadon most az író mutatkozott be, nem okozva csalódást.


ÍRÓkéz
V. Kortárs irodalmi vetélkedő

Az 2014-es Győri Könyvszalon keretében már V. alkalommal rendezték meg a középiskolás korosztály számára a Kortárs irodalmi vetélkedőt, melynek célja napjaink irodalmának, neves alkotóinak megismertetése a fiatal nemzedékkel. Varró Dániel, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina és Horváth Viktor után most Háy János nézhetett bele a diákok tükrébe.


ÍRÓkéz
Ifjúsági- és gyerekkönyvek a Könyvszalonon

A XIV. Győri Könyvszalon ifjúsági és gyerekirodalmi felhozatalában hol Attila király ősi városának nyomába eredhettünk a legmodernebb technikai eszközök segítségével, hol a nyolcadikos Julcsi írt leveleket barátnőjének Németországba a kosáredzésekről, hol a szobánkban élő alaktalan, nyálkás és büdös rémekkel barátkozhattunk, hol pedig szépség- és ügyességi versenyeken vehettünk részt puszirabló kalózkapitánnyal.


ÍRÓkéz
D. Tóth Kriszta könyvbemutatója

2014. november 9-én a XIV. Győri Könyvszalon annyiban bizonyosan kopírozta D. Tóth Kriszta tavalyi könyvbemutató programját, hogy csodálatos és gyönyörű személyisége ezúttal is teljesen lenyűgözte a degeszre tömött Pódiumszínpad közönségét. Talán Húszezer éjszaka sem lett volna elég minden tekintetben „kibeszélni” az életkori válság párkapcsolati, testi és lelki vetületeit, de talán ez a röpke idő is alkalmas volt a tükörbe nézés fontosságának felhívására.


ÍRÓkéz
Interjú Vekerdy Tamással

Ismét a Győri Könyvszalon vendége volt Vekerdy Tamás pszichológus. November 7-én pénteken Dávid Ádámmal A hiperaktív, figyelemhiányos gyerek című könyvről beszélgetett. A kérdéskör nagyon aktuális és égető, ugyanakkor a jövőbe mutató is. Ezt az aspektusát hangsúlyozta ki a rövid interjúban a téma szakértője.


ÍRÓkéz
70 éve halt meg Radnóti Miklós

Az irodalomtudományi kutatások szerint sok rejtély lengi körül Radnóti Miklós halálát. Amit biztosan tudunk, hogy harmadik és egyben utolsó munkaszolgálatára 1944. május 27-én hagyta el Vácot. Az egyik bori altáborban, a Heidenau-lágerben vasútépítéssel töltött mintegy három hónap után, szeptember 17-én gyalogmenetben indult haza. Október 31-én ért Szentkirályszabadjára, és itt írta meg Razglednica című versét.


ÍRÓkéz
Kertész Imre 85 éves

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. Apai ágon paraszt ősökkel, anyai ágon kolozsvári felmenőkkel rendelkezett. Saját elmondása szerint rossz gyerek, rossz tanuló volt. Származása miatt a gimnáziumban a zsidók számára fenntartott B osztályba vették fel. Míg az elemi iskolát színjelesen végezte el, addig a gimnáziumban csak bukdácsolt.


eSTéBé
Konferencia a XIV. Győri Könyvszalonon

A XIV. Győri Könyvszalonon, 2014. november 7-én zajlott konferencia – egyúttal a Magyar Elektronikus Könyvtár huszadik, valamint az Elektronikus Periodika Archívum tizedik születésnapja alkalmából – Digitális középkor? – A digitálisan születő kultúra könyvtári megőrzéséről címmel és témájában. A szimpóziumon egyaránt hallhattunk előadást az Internet mulandóságáról és tünékenységéről, a repozitóriumok elengedhetetlen szükségességéről, az Europeana 1989 projektjéről, a digitális tartalmak közkönyvtári gyűjtéséről, valamint a múzeumi aggregáció kérdéseiről.


HELYBENjárás
Angyalséta a belvárosban

Mint minden városnak, Győrnek is ezer arca van. Más ragyogó napsütésben, más egy langyos alkonyatban, megint más a novemberi lucskos időben és más, ha óriási pelyhekben esik a hó. Megint másnak látjuk, ha sietősen nyargalunk a dolgunk után, ha ráérősen kutyát sétáltatunk, ha barátokkal rójuk az utcákat, ha kéz a kézben sétálunk. Más képet mutatnak a belváros elegáns házai, mást a villanegyedek, a házgyári lakótelepek, a lakóparkok, a pusztuló gyártelepek.


LÁThallás
Rockopera két részben

A Győri Nemzeti Színház Forgács Péter rendezésében 2014. december 20-tól játssza Andrew Lloyd Webber és Time Rice Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperáját Miklós Tibor fordításában, Silló István és Köteles Géza vezényletével a nagyszínpadon, a főbb szerepekben kettős szereposztással, két részben.


LÁThallás
Karácsony a vásznon és a vásznon túl

Gyermekkoromban mindig nagy izgalommal vártam december ötödikének estéjét. A Mikulás érkezését. Emlékszem, egy alkalommal letéptem az alkalmi Mikulás szakállát. Aki ráadásul nő volt. Másik gyermekkori emlékem a Jézuska meglesése volt, a kulcslyukon át figyelve követtem nyomon a karácsonyfánk feldíszítését, kicsit furcsállva, hogy „Jézuska” édesapám fürdőköpenyét viselte.


LÁThallás

Hüvelyk Matyi látogatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe december 11-én. A veszprémi Kabóca Bábszínház előadását az Öt Templom Fesztiválra hívták meg Győrbe, ám Pál Kálmán, a rendezvény egyik főszervezője továbbgondolkodott, és felajánlotta a programot Mihály Attila börtönparancsnoknak, aki örömmel fogadta az ötletet, hogy a bábelőadást a börtönben is megtartsák.


LÁThallás
Karácsonyi turnén Rákász Gergely

Erdélyi gyerekek készítik a karácsonyfadíszeket Rákász Gergely élménykoncertjére. A népszerű koncertorgonista közönségével közösen készült decemberi koncertkörútjára: a Spirit névre keresztelt lélekemelő évzáró turné az ország számos kis- és nagyobb városába eljut: december 21-én Mosonmagyaróváron, 22-én Sopronban, 26-án pedig Győrben koncertezik.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Ha nőként nem boldogul az ember lánya, férfiként kell férfimódra helytállnia. A nemek harca valahol szó szerint értendő a 19. századi Írországban (ah, rémes akcentusok…), ahol a kornak megfelelően a nők lehetőségei sokkal szűkebben, silányabban, kihasználtabban és értéktelenebben voltak értendőek. Nem is olyan rossz alapötlet, az anyagot George Moore regényéből a mi Szabó Istvánunk filmre illő ötlete adta – többek között – Glenn Close szájába (mint az egyik forgatókönyvíró is).


LÁThallás
A Hangraforgó együttes lemezbemutatója

Radnóti Miklós verseire írott dalokból összeállított műsorát mutatta be a Hangraforgó együttes a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában december 12-én. A gazdag zenei és történeti anyagot magában foglaló összeállításból hivatalos kiadású CD készült a könyvtár gondozásában, a Holokauszt 70. évfordulójára kiírt minisztériumi pályázat támogatásával.


LÁThallás
Petruska András és Temesvári Bence adventi koncertje

Nagyszerű élmény részesei lehettek mindazok, akik időt szakítottak arra, hogy december 12-én, pénteken délután 18 órakor felkeressék a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubját, és meghallgassák Petruska András és Temesvári Bence adventi koncertjét.


LÁThallás

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége az idén tavasszal hirdette meg a fogyatékossággal élő embereknek a Paraszupersztár tehetségkutató versenyt. Az előadó-művészeti kategória döntőjében hangszeres zene kategóriában a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet zeneművész-klarinétművész mesterszakos hallgatója, Hegedüs Petra végzett az élen.


LÁThallás
Pintér Béla Parasztoperája a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

Néhány évente adódik csak egy-egy olyan katartikus színházi este, amely után felsóhajthatunk, hogy igen, ezért érdemes színházba járni! Pintér Béla Parasztopera című művének szombathelyi előadása 2014 decemberében, a Weöres Sándor Színházban pont egy ilyen pillanat.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Nem tudok pontos számot mondani, pedig egyszer, valamelyik filmben elhangzott egy döbbenetes adat. Arról, hogy az USA-ban bejegyzett vallási csoportok, közösségek és egyéb összetartó kollektívák száma mekkora mennyiségre rúg. Már nem emlékszem, de bizonyára több ezerre (ahol a több lehet, hogy tényleg sok) tehető. A vallás tárgyaként állhat egy istenség, jövőkép, fantazmagórikus hit, tudományos hiedelem, földöntúli mese, akármi és bármi.


HELYBENjárás
Adventi fények a belvárosban

„Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.” (Pilinszky János)


LÁThallás
„Kéne egy kis hogyishíjják” a Hangraforgó együttessel

„Jól rendelték az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni” – írta Móricz Zsigmond a Hét krajcár című elbeszélésében. A kacagás adománya lehetővé teszi az emberek számára, hogy levessék a napi gondokat, feloldják a felgyülemlett feszültséget. A humor az élet sója, a mindennapi élet fűszerezője.


LÁThallás
Garas Dezső (1934. december 9. – 2011. december 30.)

Garas Dezső 1934. december 9-én született Budapesten. Gyermekkorát és ifjúságát a főváros hetedik és nyolcadik kerületében töltötte. A vasesztergályos tanonciskolában csatlakozott a Színművészeti Főiskola végzős, rendező szakos hallgatói által szervezett színjátszó csoporthoz. Élvezte a szereplést, ekkor gondolt először arra, hogy a színi pályára lép.


LÁThallás
1 perces filmkritika

A lehetetlen sokszor mégsem elég ahhoz, hogy valami végül ne teljesülhessen. Mert akkor is megtörténhet, ha valóban megtörténhetetlennek tűnik. Azt pedig tudjuk, hogy sokszor az élet írja a legvalószínűtlenebb meséket, amelyek nemcsak hihetetlennek, hanem egyúttal hiteltelennek is tűnnek.


LÁThallás
A Vaskakas Bábszínház bemutatója

2014. november 30-án a Vaskakas Bábszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves bábrendező szakos hallgatóinak bemutató előadásán, a La Fontaine mesék izgalommal várt premierjén teljesen megtelt a győri bábszínház nézőtere.


LÁThallás
MTI

Kóti Árpádot, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészét választották a nemzet színészének 2014. december 1-én Budapesten, a hagyományosan a Nemzeti Színházban tartott ülésen, a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére. Kóti Árpád meglepődve fogadta kollégái döntését.


LÁThallás
Both Miklós a megyei könyvtárban

Both Miklós zeneszerzőt és előadót látta vendégül a megyei könyvtár Klubhelyiségében november 28-án, pénteken. A művész Hermann Bianka moderátor kérdései nyomán tárulkozott ki a hallgatóság előtt, beavatván a nézőt életútjának fő állomásaiba, inspirációs forrásaiba, valamint gondolatban betekinthettünk ezen különleges zene alkotói folyamatának műhelytitkaiba.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből - 4. rész

V. Ecsedy Judit megfogalmazása szerint titkos nyomdahelyű minden olyan kiadvány, amely megjelenési adataiban „nem árulja el valódi kiadási helyét vagy a nyomdász nevét, hanem a címlapon megtévesztésül más (hazai, ill. külföldi) helynevet közöl, nyomda vagy kiadó nélkül”. Ezekre a kiadványokra egyformán jellemző, hogy a megjelenés helyeként olyan adatokat közölnek, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Sok esetben a kiadót vagy fel sem tüntették a címoldalon, vagy téves adatot adtak meg, sőt gyakran hamis évszámot is alkalmaztak.


HELYBENjárás

Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díjat vett át a Megyei Közgyűlés kitüntetés átadó ünnepségén dr. Kardos Károly nyugalmazott egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem volt beruházási rektor-helyettese (a képen balra). A területfejlesztési kategóriában adományozott elismerést Németh Zoltán, a Megyei Közgyűlés elnöke adta át (a képen jobbra).


HELYBENjárás
Könyvajánló

Jáki Sándor Teodóz Atyát, a kiváló bencés szerzetes-tanárt nagyon sokan ismerték Győrött és környékén. E városban látta meg a napvilágot 1929. május 12-én; győri szerzetesként élte le élete nagyobb részét, 2013. január 8-án Pannonhalmán bekövetkezett haláláig. Évtizedekig tanított a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, mellette párhuzamosan a Győri Hittudományi Főiskolán; vezette a győri székesegyház Palestrina Kórusát – és közben számos előadást tartott városon és falun egyaránt.


LÁThallás
Gondolatok a Győri Filharmonikus Egyetemi Kórus madrigálestje kapcsán

Fiatal, mégis érett és muzikális énekesek és zenészek közös produkcióját hallhatta a győri közönség november 26-án szerdán az Egyetemi Hangversenyteremben, a volt Zsinagógában. Haui Lóránt művésztanár, aki már 2005 óta vezeti a SZE – Varga Tibor Zeneművészeti Intézet Egyetemi Kórusát, erre az alkalomra is nagyon gazdag és különleges programot állított össze a kiváló képességű kórusnak.


LÁThallás
Magyar film a II. világháborúról

November 27-től a II. világháború elevenedik meg a vásznon: számtalan speciális effekt, látványos akciójelenetek, gyorsítások és szuperlassítások, valamint népzenei elemeket használó rockzene jellemzik a független magyar filmet. A Drága Elza! azonban nem csupán egy háborús mozi, annál sokkal több: megmutatja, hogy legnagyobb harcainkat saját magunkkal vívjuk, és rávilágít arra is, hogy mire vagyunk képesek a szerelemért.


HELYBENjárás
Orbánné Dr. Horváth Márta helytörténész előadása

Akik november 20-án a megyei könyvtár vendégei voltak, Orbánné Dr. Horváth Márta képes-zenés helytörténeti invitálásában lehetett részük. Az előadóval képzeletbeli időutazást tettek a XIX. és XX. századi Győrben, s a történelem vonatán utazva állomásról állomásra érkezve csodálkozhattak rá a megelevenedő múltra. Szemük előtt tárult fel Győr város kulturális-szórakoztató infrastruktúrája a kiépülése sorrendjében.


LÁThallás
Vígopera koncert a Richter-teremben

A győri hangverseny-látogatókat évek óta megörvendeztetik egy-egy koncertszerű operaelőadással. Az elmúlt évek folyamán olyan komoly operák hangzottak fel a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével, mint a Tosca, a Norma, A trubadúr, vagy épp a Traviata, amelyekben a Magyar Állami Operaház neves szólistái (pl. Lukács Gyöngyi, Wiedemann Bernadett, Sümegi Eszter, Fekete Attila) léptek fel vendégként.


LÁThallás
Új formátumú előadás a Rómer Házban

Újabb remek előadással varázsolta el közönségét az Import Impró Társulat november 22-i, pénteki fellépése során a Rómer Házban. Mindamellett, hogy a tőlük megszokott humorban és improvizációs tehetségben lelhette örömét a néző, egy egészen új formátumot mutattak be. Epizód című debütáló előadásuk most először volt látható a színpadon.


HELYBENjárás

2014. december 12-től december 22-ig Győr ad otthont az U-16-os Nemzetközi Sakk Olimpiának. A szövetség a 2020-as felnőtt világversenyre is pályázik. Az idén a felnőtt válogatott ezüstérmet szerzett a tromsői sakkolimpián, így az év végi U16-os ifjúsági versenysorozat hazai rendezése több, mint aktuális és megérdemelt.


HELYBENjárás

Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. Látogatói Központja (Kardán u. 1.) gyárlátogatásra invitálja az érdeklődőket, melynek során a 2013. június 12-én felavatott járműgyárának prés- illetve karosszériaüzemébe valamint motorgyártási folyamatába nyerhetnek bepillantást. A járműgyár összeszerelő üzeme 2015. januárjától várja a kedves látogatókat.


LÁThallás
SZE – Varga Tibor Zeneművészeti Intézet

November 19-én rendezték meg a Széchenyi István Egyetemen a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciát. A rendezvényen a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet is szerepelt. A zenészek és énekesek megmérettetése az egykori győri zsinagógában, az Egyetemi Hangversenyteremben zajlott.


LÁThallás
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Saint-Exupéry A kis herceg című regényében, miközben a róka a kis herceg érkeztét várja, öröm költözik a szívébe. Hasonlóan az öröm érzése kerítette hatalmába mindazokat, akik – a korábbi előadásokhoz hasonlóan – a zenei csemege biztos tudatában tisztelték meg a Hangraforgó együttest odaadó figyelmükkel november 14-én, a megyei könyvtár Klubjában.


LÁThallás
Természetfilm Földünk legnagyobb kiterjedésű esőerdejéről

A megyei könyvtár Klubhelyiségében, a Filmklub programjának keretében került sor az Amazónia című 2013-as, francia-brazil természetfilm bemutatására, amely egy repülőgép-szerencsétlenség kapcsán ketrecéből szabadult majomkölyök szemszögéből mutatja be az amazóniai őserdő – Földünk legnagyobb kiterjedésű esőerdeje – világát.


LÁThallás
Szerezzenek maguknak néhány szép estét!

Miképpen? Nagyon egyszerű. Péntekenként telepedjenek le a televízió elé, úgy negyed kilenc tájt, és kapcsoljanak az M1 csatornára. 20.20-kor kezdődik ugyanis a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny középdöntője.


LÁThallás
Első koncert a Richter-teremben

November 14-én, pénteken este hét órakor a Sándor János bérletsorozat első koncertjét hallgathatták meg a komolyzene kedvelői a Richter-teremben. Mielőtt a muzsika felcsendült volna, Füke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója köszöntötte a hallgatóságot, majd beszámolt az új évad kezdetéről: a közelmúltban adott koncertekről, a külföldi fellépésekről s a tervekről.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Hányszor láttuk már, és még hányszor akarjuk látni azt a puzzle-t, amikor a darabkák fogai éppen úgy illeszkednek egymáshoz, hogy a másikkal tegyék teljessé magukat? Hívhatjuk ezt kompenzálásnak, kiegyensúlyozásnak, egésszé tételnek, vagy hiánytalanná válásnak. A Rozsda és csont is ilyen.


LÁThallás
Ősbemutató a Győri Nemzeti Színházban

Egressy Zoltán Június című színművét állította színpadra a Győri Nemzeti Színház Forgács Péter rendezésében, melynek ősbemutatóját 2014. november 15-e estéjére tűzték ki. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mutatta be először a darabot, erre a feladatra Magyarországon elsőként a győri színház vállalkozott.


HELYBENjárás
Ünnepség az abdai emlékhelyen

Alkotóközösségünk tagjainak az irodalom és a művészetek iránti tisztelete, szeretete szinte kötelezővé tette számunkra, hogy részt vegyünk két olyan nagyság közös ünneplésén, melyet városunkban tartanak. Radnóti Miklós a holt, Melocco Miklós az élő ünnepelt. Boros Bálint és Burián György szerzőtársaimmal róttuk le kegyeletünket november 7-én 15 órakor az emlékhelyen.


LÁThallás
Jazz, blues-rock, pop, megzenésített vers, hangszeres, gyermek-, világ- és népzene

Hosszú évek óta színesítik koncertek és zenés produkciók a Győri Könyvszalon programkínálatát, felüdülést, kikapcsolódást és önfeledt szórakozást biztosítva a könyvbemutatók között. Ebben az évben a zenebarátok és zenerajongók tobzódhattak a jobbnál jobb zenei műsorok között, hiszen rengeteg műfaj képviseltette magát. Volt jazz, blues-rock, retro pop, megzenésített vers gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, hangszeres zene, gyerekzene, világzene és népzene.


HELYBENjárás
Új levéltári kiadványok

A XIV. Győri Könyvszalon keretében öt új győri levéltári kiadvány bemutatására került sor 2014. november 8-án, szombaton délelőtt: előbb Győr Megyei Jogú Város Levéltárának három, majd a Győri Egyházmegyei Levéltár két új kiadványával ismerkedhetett meg a szép számmal jelen lévő érdeklődő közönség.


LÁThallás

Grace Kelly jómódú ír családban született 1929. november 12-én Philadelphiában. Rendkívül szigorú katolikus nevelésben részesült. Már korán elkezdett balettozni, családja rosszallása ellenére mindenáron színésznő szeretett volna lenni, ezért Hollywoodba költözött. Pályája modellkedéssel kezdődött, majd 22 évesen, 1951-ben szerepelt először filmben (Tizennégy óra).


LÁThallás
Színpadi produkciók a Könyvszalonon

Megszokhattuk – hiszen ez már a XIV. Győri Könyvszalon –, hogy a könyves programkínálatot zenei és színpadi előadások színesítik, ráadásul a produkciók műfaji sokfélesége biztosítja, hogy minden érdeklődő megtalálja a szívéhez közel állót. Idén se volt ez másként, hiszen láthattunk táncművész-növendékeket, bábszínházi műsort, humoristát, valamint előadói esteket.


LÁThallás
„Két szubjektum harca” a Lovasi-Lévai könyvben

2014. november 8-án a XIV. Győri Könyvszalon bizonyos tekintetben legmeghittebb (saját élet-boncolgatós, -bizonyítgatós) könyvbemutatóján két azonos korú, érdeklődésű, tapasztalati- és emlékgóccal bíró férfi feszült egymásnak szellemileg, közös kollaborációjuk bizonyítéka felett ülvén tort. Nos, a történet Lovasi Andrásról Lévai Balázs által idáig biztosan tudott.


HELYBENjárás
Közösségfejlesztés Marcalvárosban

A marcalvárosi aluljáróban működő közösségfejlesztési projekt, az Okos Hely állandó és egyszeri programokkal várja a látogatókat – természetesen díjmentesen. Nagyszerű kezdeményezés, mely gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt kínál programokat.


HELYBENjárás

Elkészült a tavaly november közepén egy eltévedt autós által ledöntött abdai Radnóti-szobor részletekig hű mása – közölte az MTI érdeklődésére kedden a győri városháza sajtófőnöke. Domanyik Eszter elmondta: Melocco Miklós alkotása a jövő hét elején kerül a helyére, az avatóünnepséget pedig november 7-én rendezik.


LÁThallás
Tévésorozatok – 12. rész

Vámpírokat és farkasembereket egy tető alá trombitálni nem nagy kunszt manapság (dereng… bocsánat, Alkonyodik már?), további horror-klasszikusok matériáit mindezzel beoltani azonban már túlzásnak látszódhat, ráadásul az egészet összemosni a görög mitológia elemeivel már egyenesen zavarbaejtő értelmetlenségnek tűnik. Akkor mégis mitől remek sorozat a Hemlock Grove? Igazság szerint, tudja a fene!


csakMI
Kulturális programokon a Kossuth Lajos Kollégium diákjai

Az Országos Könyvtári Napok eseményeit a győri Kossuth Lajos Kollégium diákjai is figyelemmel kísérték, és örömmel kapcsolódtak be a programokba. Október 13-án a Hild József Építőipari Szakközépiskola diákjai hallgatták meg dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész, egyetemi tanár vetítéssel egybekötött előadását városunk múltjáról-jelenéről-jövőjéről.


csakMI
Az Országos Könyvtári Napok rendezvényei

A 2014-es Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatának megyei könyvtári programjainak egyikén Nagy Róbert, a Győr-Sopron Megyei Levéltár főlevéltárosa, történész tartott előadást Győrről, míg másnap Erdő-Schaffer Rita és Kiss Gyula terapeuták avatták be az érdeklődőket az önismeret rejtelmeibe.


LÁThallás
1 perces filmkritika

A nyomaték a kényszeren van. Egyeseknél ugyanúgy kényszer a drog (mellékszál), mint az alkohol (fővonal), de mindenképpen az élet: lehozni valahogy a gépet egyben és emberéletekben úgy, hogy tudjuk, még egy sem maradt odafent. S mikor őrjöngve zuhan a föld felé, meg kell tennünk – ha tehetségünkben áll – azt, hogy mi kényszerítsük térdre (földre), és oly módon, hogy megmenekülhessünk. Kényszerített bravúrleszállás.


HELYBENjárás

Dr. Ganczer Mónika, a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének kutatója Állampolgárság és államutódlás című könyve elismeréséül Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet és Ösztöndíjat vehetett át.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Az emberi elme korlátait és sebezhetőségét mi bizonyíthatná a legtökéletesebben, mint egy betáplált memória- és programcsoporttal működő robot? És az emberi elme határtalanságát és erejét mi bizonyíthatná a legtökéletesebben, mint egy betáplált memória- és programcsoporttal működő robot?


csakMI
Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és partnerkönyvtárai (Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron és Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár) által működtetett Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KKSZR) új, állandóan bővülő és rendszeresen karbantartott weboldalt indított, mely lehetővé teszi, hogy a hozzá tartozó 152 községi könyvtár olvasói és használói a legegyszerűbben, egy helyen férjenek hozzá mind a központi, mind a helyi információkhoz és szolgáltatásokhoz.


HELYBENjárás

A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság októberi ülésén hozott döntése értelmében a megyei értékek köre ismét tovább bővült. A testület nyári értekezlete óta beérkezett javaslatok mindegyikét támogatta a MÉB, így mostantól – huszonkettedikként – a „megyerikumok” közé tartozik a győri vár is.


LÁThallás
35 éves a Győri Balett

Két emblematikus műremekkel ünnepli 35 éves fennállását a Győri Balett. Az október 11-i, Győri Nemzeti Színházbeli bemutató előadás is a társulat világszínvonalát hirdeti Lukács András Bolero-jával és Vámos György Carmina Burana-jával a jubileumi sorozat részeként megvalósult, két részes balettesten.


LÁThallás
Tévésorozatok – 11. rész

One woman show. Lehet, csupa nagybetűvel kellene írnom. Szóval One Woman Show – duplikált, triplikált, multiplikált tartalommal. Egy nő, sok személyiség, Tatiana Maslany-nak köszönhetően. Az Orphan Black sci-fi dráma (sci-fi thriller) sorozata pontosan az a mozgókép, ahol minden egyes kocka a főszereplőn múlik: a tehetségén, a kreativitásán, alakformáló képességén (akár fizikai értelemben is), eltökéltségén a hiteles megjelenítés felé. Minden. És a jó hír, hogy rajta igazán semmi nem múlik!


LÁThallás

Lázár Ervin Hapcikirály című meséjét tűzte műsorára a győri Vaskakas Bábszínház. A tüneményes mese a nagy királyról, sőt a legnagyobb királyról szól, aki soha semmitől, de igazán semmitől sem fél, csak a tüsszentéstől, a csúnya, alattomos náthától. Így, ha a hatalmas király földjén bárki tüsszenteni merészel, a poroszlók azonnal kitessékelik az országból.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Isten áldja nemcsak Amerikát, hanem az egész világot is. Bár a kettő nagyjából ugyanaz, csak némi időeltolódással. Ami ott, az később itt is; a gazdasági, szellemi irányítás révén csak vakhittel buzgó követők vagyunk. No mindegy, a lényeg (s vele az ördög) úgyis a médiában rejtőzik, illetve pont az a baj, hogy nem bujkál, hanem unos-untalan, szinte kikerülhetetlenül a pofánkba fröcsög.


KORzó
A Papp László Sportarénában

Január 1-jén, csütörtökön 19 órakor Budapesten, a Papp László Sportarénában (Stefánia u. 2.) Mága Zoltán VII. Budapesti Újévi Koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A Zene határok nélkül alcímmel ellátott rendezvényen öt kontinens világhírű előadói lépnek fel vendégként.


KORzó
A Budapesti Kongresszusi Központban

Január 1-jén, csütörtökön este 20 órakor a Budapesti Kongresszusi Központban (1123, Jagelló út 1-3.) a tradicionális zsidó zenét játszó Budapest Klezmer Band ad Újévi koncertet. Az est sztárvendége Tompos Kátya lesz, a jegyárak (5 kategóriában) 3990,- és 15000,- forint közé esnek.


KORzó
A soproni Liszt Ferenc Központban

Január 1-jén, csütörtökön 18 órakor a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Liszt F. u. 1.) Újévi Hangversenyre kerül sor. A Budapest Jazz Orchestra és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közös koncertjére a jegyek 3900,- Forintba kerülnek.


KORzó
Az Attila Étteremben

December 31-én az Attila Étteremben (ETO Park, II. emelet, Nagysándor József u. 31.) a Fővárosi Operett Színház két művésze, Buch Tibor és Mádi Piroska ad retro estet hajnali 1 órától, amely során hallgathatnak operettet, musicalt, rock&rollt és magyar nótát is. A kitűnő műsor mellett finom ízek és ünnepi pezsgő is várja a vendégeket.


KORzó
A Mamma Mia-ban

December 31-én, szerda estéjén-éjjelén a Club Mamma Mia-ban (Benczúr u. 1.) nagyszabású Szilveszteri Házibuli lesz. A zenei felelős az év utolsó napján DJ Balage, mellette táncosok fellépésére és értékes tombola-nyeremények sorsolására is sor kerül. Info, asztalfoglalás, jegyelővétel: 30/500-4477.


KORzó

Győr városa idén is gazdag programokkal várja a szilveszterezőket december 31-én (szerdán) 21 órától, hogy együtt búcsúztassuk az óévet, és köszöntsük az új
esztendőt a Városház téren! Lesz koncert, tüzijáték, disco, karaoke. és buli: jókedv, vigadalom minden mennyiségben.


KORzó
Mosonmagyaróvár

December 31-én szerdán Városi szilveszter lesz Mosonmagyaróváron, a Deák téren. Mindenkit szeretettel várnak december 31-én 23 órától hajnali 2 óráig. Éjfélkor elhangzik a Himnusz, és megtekinthetik az újévköszöntő tűzijátékot is, ezt követően folytatódik a tánc, a zene és a felhőtlen jókedv. A jó hangulatért felelős a Music Café Zenekar.


KORzó
A Kozi Drink bárban

December 30-án (kedden) 22.30-kor a Bizarre Klub év végi záróbulijára kerül sor a Kozi Drink bárban (Városház tér 3.), ahol a jó társaság és a jó zene garantált. A Bizarre Klub egy igazi győri underground klub, a DM (Depeche Mode), EBM (Electronic body music), Electro, Industrial, Alternatív, Dark zenék kedvelőinek gyűjtőhelye. 


KORzó

Az Original Balance Kft. (Bartók Béla u. 42.) hangulatos esti sétára invitálja az érdeklődőket december 30-án (kedden) 17 órakor. A séta során megmutatják Győr legismertebb látnivalóit és érdekes történeteket mesélnek. Mindehhez a díszletet az esti fényekben úszó barokk belváros adja. 31-én (szerdán) 10 órakor pedig egy bulizás előtti szilveszteri séta választható.


KORzó
Hangár Music Garden

December 29-én hétfőn, 20 órától hallgathatják meg az érdeklődők a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjét a Hangár Music Garden-ben (Sopron, Vándor Sándor utca). A 11 tagú zenekart minden jelentős hazai zenei fesztiválon kihagyhatatlan kedvencként, míg külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik.


KORzó
A SzínHely Kultúrpincében

December 30-án, kedden este 20 órakor a Komédiás Étterem SzínHely Kultúrpincéjében (Czuczor Gergely u. 30.) Ripoff Raskolnikov koncert lesz. A négytagú, ausztriai székhelyű (Graz) együttes neve mellett stílusuk meghatározásaként a Blues & Beyond megnevezés szerepel.


KORzó
A kapuvári Shop-Stop Pizzériában

December 30-án, kedden 19 órakor a kapuvári Shop-Stop Pizzéria & Café-ban (Fő tér 3.) az Intim Torna Illegal ad koncertet. Az alternatív rockot játszó, négyes felállású zenekar (Dorogi Péter – ének, gitár; Gálos Ádám – dob; Nádasdi János – ütőhangszerek, vokál; Kiss Sándor – bass, vokál) fellépése remek bulit ígér.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

December 22-én és 23-án valamint december 28-30. közöt Bütykölős, táncos téli tábor lesz a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István út 140.). Kreatív alkotóműhely, tánc és ünnepi kézműves foglalkozás várja a gyermekeket.


KORzó
A karmelita templomban

A Stuttgartban élő, győri származású Verebics Ibolya Liszt- és Bartók- díjas operaénekes ingyenes koncertet ad december 28- án 15 órakor a karmelita templomban (Bécsi kapu tér). A műsorban Mozart, Bach, Puccini, Händel, Rossini és Mendelsson művei szerepelnek.


KORzó
A Gyermekek Házában

December 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) 10-től 12 óráig téli szüneti játszóház lesz a Gyermekek Házában (Aradi vértanúk útja 23.). ahol karácsonyi üdvözlőlapokat és különféle karácsonyi díszeket készíthetnek a gyerekek, míg a szülők az ünnepi előkészületekkel vannak elfoglava.


KORzó
A mosonmagyaróvári Klub Faházban

December 29-én, hétfőn este 22 órakor a mosonmagyaróvári Klub Faházban (Wittmann Park 1.) Supernem ad koncertet. A házigazda CSabee lesz, a belépőjegy 1500,- illetve 1800,- Forintba kerül, elővétel a Rocco cipőben (Kórház u. 6.) és a Hoz'N'Tróger Divatban (Magyar u. 17.).


KORzó
A mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban

December 29-én, hétfőn délelőtt 10 óra és 11 óra 30 között a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király út 140.) Szilveszteri játszóház lesz. Az ingyenes foglalkozáson az év búcsúztatására szánt mókás tárgyakat és öltözékeket készíthetnek az érdeklődők.


KORzó
A szombathelyi Weöres Sándor Színházban

December 29-én, hétfőn este 21 órakor a szombathelyi Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában (Akacs M. u. 7.) Lamantin Klubprogramra kerül sor a Kéknyúl Hammond Trio-val. A Premecz Mátyás vezette orgonatrió koncertjére a belépőjegy 800,- Forintba kerül.


KORzó
A Richter-teremben

December 29-én, hétfőn este 19 óra 30-kor a Richter-teremben (Aradi vértanúk u. 16.) a Magyar Örökség és Hungarikum Díjas 100 Tagú Cigányzenekar ad ünnepi nagykoncertet. A kétfelvonásos hangversenyre a jegyek 7990,- Forinttól 12990,- Forintig terjedő árakon kaphatók.


KORzó
A soproni Liszt Ferenc Központban

December 29-én, hétfőn 18 órától 22 óráig a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy-termében (Liszt F. u. 1., bejárat a Petőfi tér felől) a Munkácsy éjszakája elnevezésű rendezvényre kerül sor. Jegyár: felnőtt 1800 Ft / diák (25 éves korig) és nyugdíjas 900 Ft.


KORzó
A Rómer Házban

December 29-én, hétfőn este 21 órakor a RómerKvelle Rómer Házban (Teleki u. 21.) a Fish! 15 éves klubturnéjára kerül sor. A vendég a gyöngyösi Dorothy zenekar lesz, a jegyek elővételben 1200,- forintba, a helyszínen 1500,- Forintba kerülnek.


KORzó
A Kiskalász zenekar ünnepi gyerekkoncertje

December 29-én, hétfőn délelőtt 10 óra 30-kor a Richter-teremben (Aradi vértanúk u. 16.) a Kiskalász zenekar ünnepi gyerekkoncertjeként Bartos Erika megzenésített verseivel Sünkarácsony lesz. A jegyek 2490,- forintba kerülnek.


KORzó

December 25-én, csütörtökön Szingli Party lesz a Club Mamma Mia-ban (Benczúr u. 1.) DJ BALAGE-zsal, hogy karácsonykor senki ne legyen egyedül; december 26-án Pénteki Házibuli DJ ICE-szal, december 27-én pedig Szombati Házibuli ismételten DJ BALAGE-zsal.


KORzó
Audi Aréna

December 28-án vasárnap, 19 órakor kezdődik az ABBA - THE SHOW az Audi Arénában (Győr, Kiskút liget). A tribute zenekar (emlékzenekar) tagjai büszkén mondhatják el magukról, hogy az elmúlt 10 évben, mind az 5 kontinensen jártak már, és legalább 38 országban énekelték el a legnépszerűbb ABBA dalokat.


KORzó
ETO Park Élményközpont

December 28-án vasárnap, 19:30-kor kezdődik a Kárpátia zenekar koncertje az ETO Park Élményközpontban (Győr, Nagysándor József utca 31.). Vendég: Cool Head Clan. Kapunyitás: 19.30, vendég: 20.00, koncert 21.00. Belépő ára: elővételben 2500 Ft, aznap 2800 Ft.


KORzó
Shop-Stop Pizzéria & Café

December 28-án vasárnap, 21 órakor Felméri Péter és Hajdú Balázs műsorát tekinthetik meg az érdeklődők a Kapuvári Dumaszínházban, a Shop-Stop Pizzéria & Café-ban (Kapuvár, Fő tér 3.).


KORzó
Vendég: a Zoller

December 28-án (vasárnap) 22.00 órakor Kowalsky meg a Vega koncert lesz a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban ( Kálóczy tér 6.). Az előzenekar, a Zoller 21 órakorlép fel. Kapunyitás 20.00-kor. Jegyár: 2500,- Ft


KORzó
Győrzámolyon

A győrzámolyi Tündérrózsa Alapítvány szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a Gryllus Vilmos koncertre a Sportcsarnokba (Győrzámoly, Rákóczi u. 32.) december 22-én 17 órakor. A koncerten Gryllus Vilmos téli mesekönyve kel dalban életre.


KORzó
Bridge

December 27-én szombaton, 21 órától kezdődik az Aurora évzáró hazai koncertje Őrült világ címmel a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban (Győr, Kálóczy tér 6.). Új dalok és a zenekar klasszikusai is elhangzanak majd. Jegyár: 2000 Ft. Elővételben: 1700 Ft.


KORzó
Pannonhalmi Főapátság

December 27-én szombaton, 9 órakor tartják a Szent János napi boráldást a Pannonhalmi Főapátságban. Néhány évvel ezelőtt Pannonhalmán is felelevenítették az ősi János-napi hagyományt, a borszentelést. Az új borokat a bazilikában áldja meg Várszegi Asztrik püspök, Pannonhalmi főapát.


KORzó
A SzínHely Kultúrpincében

December 27-én, szombaton 20 órakor az Apnoé ad koncertet a Komédiás Étterem SzínHely kultúrpincéjében (Czuczor Gergely u. 30.). Fesztiválokon vagy füstös pinceklubok színpadán koncertjeik mindig egyedi hangulatú, amolyan „folk-underground” események.


KORzó
Rómer ház

December 27-én szombaton, 21 órától Ocho Macho évzáró koncert lesz a Rómer házban (Győr, Teleki u. 21.). Jegyár elvételben: 1400 Ft, a koncert napján, a helyszínen: 1800 Ft.


KORzó
Shop-Stop Pizzéria & Café

December 27-én szombaton, 21 órától kezdődik a Ladánybene 27 koncertje a Shop-Stop Pizzéria & Café-ban (Kapuvár, Fő tér 3.). Várják a reggae zene szerelmeseit!


KORzó
Soproni Petőfi Színház

December 27-én és 28-án 15 és 19 órakor a hatalmas soproni közönségsiker után újra jön a SingSingSing musicalshow második része! Világslágerek, sztárparádé, géppuskalábú táncosok, fergeteges hangulat, új díszlet és látványvilág várja a közönséget a Soproni Petőfi Színházban (Petőfi tér 1.).


KORzó
Győri Nemzeti Színház

December 27-én szombaton, 15 órától egy rendhagyó előadással lepik meg az Improvízió Győr nézőit! Helyszín: Győri Nemzeti Színház, Kisfaludy terem (Győr, Czuczor Gergely u. 7.).


KORzó
Pannonhalmi Apátság

December 26-án pénteken, 13.30 és 15.30-tól Áment Lukács osb orgonahangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők Pannonhalmán, a Bazilikában. Közreműködik: Bojtár Imre oboán.


KORzó
Nagyboldogasszony-székesegyház

December 26-án pénteken, karácsony másnapján, 8.30-tól ünnepi szentmise kezdődik Szent István diakónus és vértanú, városunk és az egyházközség védőszentjének ünnepe alkalmából a Nagyboldogasszony-székesegyházban (Győr, Káptalandomb 17.).


KORzó
DJ Náksi Attila & Betty Love - DJ Pepe

December 26-án (pénteken) 21 órától rendhagyó karácsonyi retro party lesz a Club Neoban (Mészáros Lőrinc u. 11.)  a 90-es évek legjobb dalaival! DJ szettel érkezik a lemezjátszók mögé a Soho Party egykori frontembere Náksi Attila, valamint Betty Love is a Neo Retro Családnak énekli majd a régmúlt nagy slágereit! Az est házigazdája DJ Pepe lesz.


KORzó
Vásár és rendezvénysorozat

Meghitt, ünnepváró hangulat, karácsonyi ízek és illatok – különleges ünnepi ráhangolódásban lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a fertődi Eszterházy-kastélyhoz (Joseph Haydn u. 2) advent vasárnapjain. A hagyományteremtő rendezvénysorozat december 21-ig tart.


KORzó
A magyar zsidó képzőművészet a 20. század első felében

A Vasilescu Gyűjteményben (volt Zsinagóga, Kosssuth u. 5.) február 28-ig tekinthető meg a kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményéből válogatott kiállítás Megőrzött kulturális emlékeink a holokauszt után címmel, mely a magyar zsidó képzőművészetet hivatott bemutatni a XX. század első felében.


KORzó
A Club Vertigoban

December 25-én, csütörtökön este 22 órától reggel 7 óráig a Club Vertigoban (Richter János utca 11.) a The Etiket 15th Christmas Edition tradicionális karácsonyi eseményére kerül sor. Jegyek elővételben kaphatók december 24-ig 3500,- Forintért (az első 150 db.), utána 3900,- Forintért.


KORzó
A Szentlélek templomban

December 25-én, csütörtökön délután 17 órakor a győri Szentlélek templomban (Szentlélek tér 1.) Ruppert István, a győri Széchenyi Egyetem Művészeti Fakultásának orgonatanára és a kisbácsai rk. templom orgonistája, valamint Horváth Ildikó (ének) verses zenés karácsonyi hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők. A koncertre a belépés díjtalan.


KORzó
Varga Gábor és vendégei a Liszt Ferenc Központban

December 22-én, hétfőn este 19 órakor a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Liszt Ferenc u. 1.) a Jazz trió elnevezésű koncerten Varga Gábor és vendégei lépnek fel. A karácsony előtti zenei rendezvényre a belépés díjtalan.


KORzó
Copy Con, Dalraida, Bloody Root, Kiscsillag, PASO és FISH!

December 20-án (szombaton) 21.30-kor a Copy Con (belépő 1300Ft/1800 Ft) lép fel, majd 27-én 20 órakor SMICI 50! - Pair o dice, Dalraida, Bloody Root (belépő: 2000 Ft), 28-án 21.30-kor Kiscsillag koncert, vendég a ZUP (belépő: 1800 Ft/2200 Ft), 29-én 20 órakor a PASO (Pannonia Allstar Ska Orchestra), 30-án 22 órakor pedig a FISH! lesz látható-hallható a soproni Hangár Music Garden (Vándor Sándor u. 5.) színpadán


KORzó
Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban

A karácsonyi időszakban Rákász Gergely orgonaművész három helyszínen is élménykoncertet ad Spirit, illetve Illuminations címekkel: december 21-én 19 órakor Mosonmagyaróváron, december 22-én 19 órakor Sopronban, december 26-án 19 órakor pedig Győrben.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

December 19-én pénteken, 17 órától nyitják meg a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület évzáró kiállítását a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 140.). A Téli tárlat megtekinthető 2015. január 10-ig.


KORzó
Mosonmagyaróvár

December 19. és 22. között Adventi Hétvége lesz Mosonmagyaróváron a Magyar utcán. Fellép többek között a Fourtissimo zenekar, Szekeres Adrienn, a Holló együttes és a Budapest Ragtime Band. Vasárnap 16.30-kor pedig elkezdődik a 100 méteres szeretetkalács osztása a Lipóti Pékség, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Szent György Lovagrend képviseletének jóvoltából.


KORzó

December 22-én (hétfőn) 19 órakor a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Palestrina-kórusa adventi hangversenyt ad a székesegyházban. A belépés díjtalan, minden kedves látogatót szeretettel várnak. 


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

December 13-án szombaton, 15 órakor nyílik meg Vajda Júlia festőművész (1913–1982) kiállítása a Rómer Múzeumban. Helyszín: Esterházy-palota (Győr, Király u. 17.) Megtekinthető: 2014. december 13 – 2015. február 1. hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig.


KORzó
László Dániel kiállítása

December 12.-én (pénteken) 17.00 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-ház (Király u. 4.) kiállítóhelyén új tárlat nyílik Mária út címmel László Dániel festőművész műveiből. A kiállítást Grászli Bernadett művészettörténész,múzeumigazgató nyitja meg. Látogatható:január 4-ig.


KORzó
A Győri Egyházmegyei Levéltárban

December 11-én, csütörtökön 15 óra 30-kor a Győri Egyházmegyei Levéltárban (Káptalandomb 5./A) Kottakiállítás – Archivum Musicale Cathedralis nyílik. A tárlat 2015. május 15-ig, a Levéltár nyitva tartásának idejében tekinthető meg.


KORzó

Az Árkád Győr bevásárlóközpontban a decemberi adventi készülődés ideje alatt ismét színes programok és fellépők várják a látogatókat: a kicsiknek kézműves műhellyel, kifestővel, mézeskalács-sütödével, bábszínházzal kedveskednek, a nagyokat pedig könnyűzenei előadók, sztárfellépők várják hétköznapokon és hétvégéken.


KORzó

A győri VOKE Arany János Művelődési Ház és a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány szervezésében december 12-én (pénteken), 18 órakor nyílik a X. Országos Vasutas Fotópályázat kiállítása. Megnyitja: Dániel István, fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli elnöke. Helyszín : VOKE Arany János Művelődési Ház (Révai u. 5.) Megtekinthető : január 13-ig, naponta 10-17 óráig


KORzó

Különleges újdonság várja a győrieket és a városunkba látogatókat a Belvárosban: lovas kocsiról nézhetik meg az adventi pompába öltöztetett utcákat. A kocsikázás ingyenes, az önkormányzat támogatásával mindenki számára elérhető.


KORzó
Flesh Károly Kulturális Központ

Karácsony kiállítás nyílik december 6. és 22. között a Flesch Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A megnyitó időpontja: december 6. szombat, 15 óra. Virágboltok bemutatkozása kreatív ötleteikkel, az idei trendek bemutatásával igazi ünnepi hangulatot varázsolva a Flesch Központba. A megnyitón közreműködik a Majoroki Óvoda. A megnyitót a „Karácsony” rajzpályázat eredményhirdetése és díjkiosztó ünnepsége követi. A kiállítás december 22-ig látogatható, hétfőtől péntekig 9.30-19 óráig, szombatonként 14-19 óráig, december 14-én vasárnap 10-19 óráig.


KORzó
Kiállítás a Püspöki Udvarbíróházban

December 4-én nyílik A tél ruhái című, Gottlieb Réka (BKF Startup) kiállítás a Győri Adventi Fesztivál keretében. A tárlat helyszíne: Püspöki Udvarbíróház - Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér (Apor Vilmos püspök tere 2.). Megtekinthető 2015. március 1-ig.


KORzó
Magyar Ispita

December 4-én, csütörtökön 18 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispita kiállítóterében(Nefelejcs Köz 3.) Templomaink tegnap és ma címmel kiállítás nyílik. A Győr-Moson-Sopron megye templomépítészetét 1897 és 2014 között bemutató tárlat 2015. február 8-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


KORzó

A Nyugat-magyarországyi Egyetem Apáczai Csere János Kara (Liszt Ferenc u. 42.) nyitott kapuk napját tart az érdeklődőknek november 25-én (hétfőn) és január 17-én (szombaton). Mindenkit szeretettel várnak délelőtt és délután egyaránt.


KORzó
Csobay Dániel fotókiállítása

Az Original Balance Kft. által szervezett Új utak, új élmények - különleges városnéző séták 1 éves születésnapja alkalmából a Csobay Dániel által a sétákon készített fotóiból kiállítás nyílik november 29-én (szombaton) 15.30-kor a Hotel Konferenciában (Apor Vilmos püspök tere 3.).


KORzó
Simon András grafikus kiállítása

November 29-én (szombaton) 16.00-kor a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király u. 140.) Advent – beteljesülő várakozás címen Simon András grafikus kiállításának megnyitójára kerül sor. A tárlat megtekinthető január 10-ig.


KORzó
Győr-Újváros Templomai

November 28. és december 26. között az Öt Templom – Adventje és Hanukája szeretettel vár mindenkit Győr Újváros templomaiba, ahol a gyülekezeti alkalmakon túl koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, vallástörténeti előadásokkal készülnek a szervezők.


KORzó
Vértes Kornél kiállítása a Bezerédj-kastélyban

November 27-én, csütörtökön 17 óra 30-kor a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban (Győri út 90.) Magyarország gyöngyszemei címmel Vértes Kornél akvarell kiállítása nyílik. A tárlatot Móser Zoltán fotóművész, etnofotográfus és író nyitja meg, közreműködik a Harmónia Régizene Együttes. A kiállított képek meg is vásárolhatók, a belépés díjtalan, a kiállítás 2015. január 12-ig látogatható.


KORzó

A Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ Gyirmóti Művelődési Háza (Szent László út 35-37.) nagytermében nyitja meg Szabó Jenő önkormányzati képviselő Hegedüs Györgyné (Kókai Kati) festménykiállítását november 5-én (szerdán) 16.30-kor. A megnyitón fellépnek a gyirmóti óvodások. A rendezvényre a belépés díjtalan, a tárlat január 16-ig látogatható.


KORzó
A Bartos Erika-mesekönyv bábkiállítása

Október 25-én Bogyó és Babóca bábkiállítás nyílt a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban (Szent István király u. 142.). A Bartos Erika-mesekönyv bábkiállítása egészen 2015. január 11-ig látható. A rendezvény belépőjegyes! December 13-án Bogyó és Babóca mesenap lesz, 10 órakor mesevetítés (díszvendég Bartps Erika), majd 18 óráig Családi Barangoló, nyereményjáték és könyvárusítás.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.