2015.04.25. szombat
eSTéBé
Játékfelhívás

A Győri Szalon online kulturális magazin (szó szerinti KÉPességeket igénylő) május 24-ig tartó fotós játékot hirdet két kategóriában. A három legkreatívabb, legötletesebb, leglátványosabb kép beküldőjét mindkét kategóriában nyereménycsomaggal díjazzuk, valamint egy-egy különdíjat is kiosztunk a Győri Szalon Facebook-oldalán a legtöbb lájkot és megosztást elérőknek.


HELYBENjárás
Vendégek Kuopióból

Április 19-én, vasárnap délelőtt különös nyelvezetű, de mégis ismerős dallamok csendültek fel a nádorvárosi evangélikus templomban. Kuopióból érkezett a kórus, amely ezen a napon szolgált. Furcsa dolog a testvérvárosi kapcsolat. Sokak számára csupán diplomáciai várospolitikai fogalom.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 8. rész

A Győri Gyufagyár megalapítása Neubauer Károly nevéhez fűződik, aki Tatáról költözött Győrbe azért, hogy itt „gyuszergyárat” létesítsen. A gyufa előállítása veszélyes üzemnek számított akkoriban is, ezért 1860-ban az első kérelmét elutasították. A haláláig arra hivatkozott, hogy a tervezett helyszín egy szűk utcában álló épület, nádfedeles házakkal körülvéve, a gyártáshoz szükséges foszfor kipárolgása pedig egészségre káros. Az elbíráló bizottság egy másik telephely kiválasztását javasolta.


ARTmás
Előzetes gróf Batthyány Gyula kiállításához

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum lesz az első közgyűjtemény, ahol Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány kivégzett miniszterelnöke dédunokájának művészi munkásságát eddigi legteljesebb körben bemutatják május 8. és augusztus 31. között.


eSTéBé
16. alkalommal tartották meg a fiatal tehetségeknek szóló rendezvényt

Április 18-án délelőtt 9 és délután 18 óra között idén is változatos és színvonalas produkciókkal mutatkoztak be az ifjú tehetségek a Városi Ki Mit Tud-on a Liszt-központban. Összesen 45 előadással neveztek diákok a rendezvényre, a résztvevőket és szüleiket Péli Nikoletta önkormányzati képviselő köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a tehetséggondozás kiemelten fontos feladat Sopronban.


ARTmás
Fotókiállítás a VOKE Művelődési Házban

A győri VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Révai u. 5-10.) április 17-én nyílt meg a TIT Pannon Egyesülete és a Győri Fotóklub Egyesület által meghirdetett fotópályázat képeiből rendezett kiállítás, valamint a díjazottak ünneplése. A kiállítás május 12-ig tekinthető meg hétfőtől-péntekig, naponta 10-17 óra között.


eSTéBé
II. Győri Tudományfesztivál

Április 17-én pénteken zajlott a Kísérletbazár – II. Győri Tudományfesztivál a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ kiemelt programja, a régió legnagyobb tudománynépszerűsítő rendezvénye. Az esemény pedagógiai perspektívát nyújtva a jövő műszaki értelmisége számára is bemutatkozási lehetőséget biztosított.


eSTéBé
Kortárs képzőművészeti és zenei fesztivál a Rómer Múzeumban

Április 25. és május 2. között a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum valódi ritmusba hozza a (társ)művészeteket: az Art In Rhythm elnevezésű fesztivál keretében sor kerül kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozásokra, zenei ütőhangszeres koncertekre, színházi előadásra, tárlatvezetésekre, művészeti bemutatókra, könnyűzenei koncertekre, valamint improvizációs játékokra.


eSTéBé
Antall István halálhírére

Megrendülve fogadtuk a hírt, hogy 62 éves korában elhunyt Antall István újságíró, rádióriporter és műsorszerkesztő. Nekünk ő nem egyszerűen a kulturális újságírók sorából volt egy, hanem úgy tekintettünk rá, mint a Győri Könyvszalon hű krónikására, az utóbbi időben pedig mint közvetlen kollégára.


eSTéBé
Interjú Kozák Gáborral

Nemrégiben ünnepelte ötödik születésnapját a Kozi Drink Bár. Ez alkalomból beszélgettünk a tulajdonossal, vezetővel, Kozák Gáborral, aki már évek óta nagy pártolója a művészeteknek. A bárban helyet ad versíróknak, színjátszóknak, amatőr zenészeknek, minden kultúrát szerető, igénylő embernek, méghozzá önzetlenül. Ingyenes programokkal igyekszik minden korosztályt megszólítani, és lehetőséget adni, hogy megállva a mindennapok rohanásában felfedezhessék a mindannyiunkban rejlő csodát.


ARTmás
Germán Fatime kiállítása a Szentélyben

Április 14-én nyílt meg a győrszentiváni születésű grafikusművész, Germán Fatime kiállítása a Zrínyi utcai kórház Hét Szabad Művészet Szentélye Galériájában. A művésznő középiskolai tanulmányait a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában végezte, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott.


ARTmás
Vándorkiállítás az Esterházy-palotában

Április 10-én nyílt meg a Kézzelfogható Alapítvány Tapintható Művészet Mindenkinek című országos vándorkiállítása az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlat fővédnöke Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, a kiállítás május 3-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 7. rész

A Lumière testvérek első nyilvános filmvetítését, 1895. decemberét követő évben Győrött is látható volt a szenzációs újdonság egy vándor filmvetítőnek köszönhetően. 1896. december 17-én megjelent egy hirdetés a Győri Hírlapban, mely élő fényképek megtekintését kínálta a volt Jaroschaui sörcsarnokban a Deák Ferenc utca és a Vásártér sarkán.


eSTéBé

Öt teltházas előadással és több, mint 3500 látogatóval zárt Sopron egyik legnagyobb kulturális fesztiválja. A Soproni Tavaszi Napok március 7-től április 11-ig kínált programokat a városban élőknek és az idelátogatóknak. Zorán, Gryllus Vilmos, Bödőcs Tibor, Kern András és Vári Éva – ők voltak a programsorozat legnépszerűbb fellépői, előadásaikat, koncertjeiket telt ház előtt tartották.


HELYBENjárás
Az egyetemi docens a gépek titkokat rejtő világát tárja fel

Dr. Papp Zoltán egyetemi docens eredeti végzettsége geológusmérnök, alkalmazott hidrogeológus. A Széchenyi István Egyetem Környezetmérnöki Tanszékének oktatójaként tanári munkája mellett nagy szakértelemmel tárja fel az egy évszázaddal ezelőtt gyártott gépek működésének titkokat rejtő világát.


eSTéBé

A Könyvtárosok Világnapját két nagy szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA), és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok által nyújtott értékekre. Április 14-én tartjuk országszerte.


ARTmás
Egy kiállítás margójára

Két nyugdíjas, művészetpártoló és támogató ember fél éve Morról Győrbe költözött. Klein Magda könyvtárigazgató írónő 25 évig vezette a móri amatőr művészeti életet. A férj, Klein János is csatlakozott a móri művészeti mozgalom szervezéséhez az általuk létrehozott egyesület elnökeként.


ARTmás
Zsolnai Tímea és Gősi Vali kiállítása a József Attila Művelődési Házban

Hogyan lehet túljutni egy tragikus eseményen, feldolgozni a traumát, visszatalálni önmagunkhoz, mindezt lelki egészségünket megőrizvén? Erről vallott április 8-án a megyei könyvtár József Attila Művelődési Házában képzőművész és költő, a Teremtő csend című Zsolnai Tímea és Gősi Vali kiállítás megnyitóján.


ARTmás
Győri siker az ópusztaszeri fotópályázaton

Sikerrel szerepeltek a győri székhelyű Kontraszt Fotográfiai Társaság alkotói, Prauda Miklós AFIAP (Dabas) és Szabó Béla EFIAP (Öttevény) Az ezerarcú Kárpát-medence című fotópályázaton: a három kategóriában (Ember és környezet, Földtudományi érték, Tájképi érték) meghirdetett pályázatra beküldött mindegyik képük kiállításra került.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 6. rész

A Dunakapu tér elnevezését a győri vár északnyugati kapujáról kapta. Eredetileg Vízi-kapunak hívták, ez az átjáró biztosított kijutást a Mosoni-Dunához, a Duna-bástya mellett. A török időkben a Duna-kapu fölé épült egy kilátó torony: a tetején forgott a híres vaskakas, mely a legenda szerint a vár visszavételekor megszólalt. Ezt a tornyot szokták még Kéjtoronynak is nevezni, ugyanis a török pasa itt rendezte be háremét.


HELYBENjárás

Göcsei Imre 1915. április 6-án született a Kapuvár melletti Gyóró községben, Sopron megyében. Katolikus vallású gazdálkodó családból származott, családjával már gyerekkorában részt vett a gazdasági munkákban. Apja a munka szeretetére, kitartásra nevelte. A hat elemi osztályt a helyi evangélikus iskolában végezte, csak a hittanórákra járt át a katolikus iskolába. Tanulmányait a Kapuvári Polgári Iskolában folytatta.


ARTmás
MTI

Tizenhét társulat tizenkilenc produkcióval várja a közönséget a Pécsi Családi Színházi Fesztiválon, amelyet május 23. és 31. között harmadik alkalommal tartanak a baranyai megyeszékhelyen. Rázga Miklós, a szervező Pécsi Nemzeti Színház igazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón ismertette a programot.


ARTmás
MTI

Az értelemre és az érzelmekre egyaránt ható első világháborús kiállítás nyílik május végén a Várkert Bazárban – nyilatkozta az MTI-nek a tárlat egyik kurátora. Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója azt mondta: „Az első világháború mindannyiunknak mond valamit, hiszen a kort, amelyben élünk, a világégés alakította, és az általa vérrel-verejtékkel létrejött szociális, gazdasági, kulturális és technológiai környezet formálja napjainkat is”.


eSTéBé
Élő húsvéti néphagyomány Kunszigeten

„Amikor elmúlt a szombat, Mária Magdolna, Mária, Jakab anyja és Szalome illatszereket vásároltak, s elmentek, hogy bebalzsamozzák. A hét első napján kora reggel, napkeltekor kimentek a sírhoz. Egymás közt így beszélgettek: „Ki fogja elhengeríteni a követ a sír bejárata elől?” De amikor odanéztek, látták, hogy a kő el van hengerítve, jóllehet igen nagy volt. Amint bementek a sírba, jobbról egy fehér ruhába öltözött ifjút láttak, amint ott ült. Megrémültek. De az megszólította őket: „Ne féljetek! Ti a keresztre feszített názáreti Jézust keresitek. Feltámadt, nincs itt! Nézzétek, itt a hely, ahová tették! De siessetek, mondjátok meg tanítványainak és Péternek: Előttetek megy Galileába, ott majd látjátok, amint mondta nektek.” (Márk evangéliuma 16. fejezet. 1-7.; Szent István Társulati Biblia)


ARTmás
Énzsöly Kinga kiállítása az Esterházy-palotában

Március 20-án nyílt meg Énzsöly Kinga képzőművész Hajak című kiállítása az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). Herpai András művészettörténész és Selényi Károly István képzőművész közreműködésével. A kiállítás megtekinthető április 26-ig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


HELYBENjárás
70 esztendeje szenvedett vértanúhalált Apor Vilmos püspök

Az erdélyi főnemesi családból származó Apor Vilmos nehéz időben, a második világháború alatt kapta meg püspöki kinevezését. 1941. január 21-én kapta kézhez a pápai nuncius iratát, miszerint a Szentatya győri püspökké nevezte ki. A február 24-i püspökszentelésre még Gyulán, korábbi szolgálati helyén került sor. Március 1-jén érkezett Győrbe, másnap már meg is történt a hivatalos beiktatása.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 5. rész

Makrisz Agamemnon (1913-1993) görög származású magyar szobrászművész 1956 körül kapott felkérést az új győri vasúti pályaudvar épületének peron felőli oldalának díszítésére. Több tervet is készített, mindegyiken a halfarkú lovon ülő fáklyás nőalak, a folyóra utaló jelzések és a Győr felirat elemeinek különböző variációja szerepelt.


eSTéBé
Jó alkalom a jóízű humorra

Április elseje a Bolondok napja, amikor legálisan lehet tréfákat elsütni. Például olyan komoly szervezetek is be szoktak szállni a „buliba”, mint a NASA, amely 2005-ben Víz a Marson! szalagcímet jelentette meg a honlapján. De honnan is ered és miért is lehet hasznos ez a sajátos ünnep?


eSTéBé
Kihirdették az Így írok én… pályázat eredményeit

Határtalan fantáziáról és választékos nyelvhasználatról tanúskodnak az Így írok én… című irodalmi pályázatra érkezett munkák. Verset, mesét, novellát és szabadon választott műfajú írásokat küldhettek idén a 10 és 14 év közötti diákok arra a versenyre, amelynek ünnepélyes eredményhirdetést csütörtökön tartották a soproni Liszt-központban.


ARTmás
MTI

Csaknem ötszáz kép, köztük a 33. Magyar Sajtófotó Pályázat összes díjazott alkotása látható a Magyar Sajtófotó Kiállításon március 20-tól május 17-ig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 4. rész

A farsang időszaka évről évre változó időtartamú, a január 6-iki vízkereszttől a húsvét előtti 40 napig tartó nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig nyúlik. A tél lezárásaként a tavaszt várva, a mezőgazdasági munkák átmeneti szünetelését hagyományosan társas összejövetelekkel, mulatságokkal, bálokkal ünnepelték, és ez volt a párválasztás időszaka is.


eSTéBé

A győri önkormányzat idén már 21-ik alkalommal rendezi meg preventív célú, figyelemfelhívó Egészség-Piac sorozatát, amely a tavasz folyamán tíz városrészben várja a lakosságot. Az önkormányzat 1989-től tagja a WHO Egészséges Városok mozgalomnak, amelynek kezdeményezésére indított városi szintű, lakossági egészségmegőrző programot a WHO Programiroda.


ARTmás
G. Horváth Boglárka festőművész kiállítása a Csikócában

Március 6-án nyílt meg G. Horváth Boglárka festőművész kiállítása a Püspöki Udvarbíróház Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Apor Vilmos püspök tere 2.) A barátságról… cica dolgok, embereknek címmel. A tárlat május 31-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.


ARTmás
MTI

A mai Irak területén egykoron virágzó ókori Mezopotámiának szentel kiállítást jövőre a világ leglátogatottabb múzeuma, a Louvre, válaszul az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet iraki műkincsrombolásaira – jelentette be Francois Hollande francia államfő.


HELYBENjárás

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, a Győri Krúdy Gyula Középiskola és Szakiskola valamint a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola 5. alkalommal hirdette meg a Lengyel Alfréd Honismereti Versenyt Győr város középiskolái számára, 2 fős csapatok részvételével.


HELYBENjárás

A március 21-én szombaton kezdődött „Partisegély” városi program kísérleti jelleggel indult két győri szórakozóhelyen. A tevékenység lényege, hogy elősegítse a fiatalok biztonságosabb szórakozását, valamint csökkentse a legális és illegális szerhasználatból eredő ártalmakat.


ARTmás
Gaál András festőművész kiállítása Pannonhalmán

Március 20-án 17 órakor volt a megnyitója Gaál András erdélyi származású festőművész kiállításának a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Tetőtéri Galériájában. A megnyitón az alkotó rokonain, művészetét ismerő és szerető barátain kívül a kollégium diákjai nagy számban vettek részt, a tárlat április 20-ig látogatható.


eSTéBé
MTI

Hosszú évek óta először újra prózai darabot mutatnak be idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon: a Tévedések vígjátéka Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Molnár Piroska, Haumann Péter és más neves színészek fellépésével kerül „színpadra” a Dóm téren július 31-én és augusztus 1-jén.


ARTmás

A Győri Tavaszi Fesztivál programjai keretében március 18-án nyílt meg a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.) Agárdy Gábor (Szeged, 1922 – Budapest, 2006.), a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész ikonkiállítása.


eSTéBé
Március 20. – A boldogság világnapja

Mindenki a boldogságot keresi. De mi is a boldogság? Talán egy boldog pillanat az életünkben, egy boldog érzés? Hajszoljuk, kutatjuk, keressük egész életünkben. A boldogságot mindenki másképp akarja elérni, mindenkinek mást jelent a boldogság. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2012. június 28-i közgyűlésén döntöttek arról, hogy ezentúl minden év március 20-án tartják A boldogság világnapját.


ARTmás
A Rómer Házban

Március 11-én nyílt meg a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola Szakközépiskola és Kollégium hagyományos, éves kiállítása a Rómer Ház Rómer-termében (Teleki L. u. 21.). A többféle képzőművészeti ág produktumait felvonultató tárlat április 5-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


HELYBENjárás

Forgács Péter, igazgató különleges élményt kínált a MUS-E program szerencsés kisdiákjainak március 17-én a Győri Nemzeti Színházban. Ezúttal osztályterem helyett a színház volt soron következő foglalkozásuknak a helyszíne.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 3. rész

1905-től működtette a bencés rendház földszintjén lévő üzlethelyiségben a város legismertebb könyvesboltját Wolf Gyula. A könyvkereskedés története azonban sokkal korábbra nyúlik vissza. Többéves soproni könyvkereskedői múlttal a háta mögött a gothai származású Hennicke Rezső kérelmezte a városnál, hogy könyvkereskedést nyithasson Győrben. Az engedélyt 1860-ban kapta meg.


HELYBENjárás
„Hallgatóbarát Győri Egyetemért” Díj

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora és Lengyel Diána, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke „A Hallgatóbarát Győri Egyetemért” Díjat adta át Gyapay Péternének, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet gazdasági vezetőjének és Gyöngyösi Jolánnak, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete pénzügyi vezetőjének. A díjazottakat a Szenátus ünnepi ülésén köszöntötték.


ARTmás
Kiállításon a 200 éve született Rómer Flóris munkássága

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Apátúr-házban (Széchenyi tér 5.) látható a kettőszáz évvel ezelőtt született bencés szerzetes életéről szóló, március 6-án nyílt kiállítás. Rómer Flóris Ferenc (Pozsony, 1815. április 12. – Nagyvárad, 1889. március 18.), a múzeum alapítója és névadója igazi polihisztor tudós volt, akit „a magyar régészet atyjaként” is emlegetnek.


eSTéBé
Felhívás honismereti vetélkedőre

Láttatok-e már valaha természeti-turisztikai-irodalmi-történelmi-művészeti értékeket? Akkor itt a lehetőség! Mutassátok meg, hogy a ti osztályotok és iskolátok a legjobb! A Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyei kirándulások során nem kell mást tennetek, mint egyszerűen fotózzátok le a meglátogatott helyszíneket/emlékműveket, amiért értékes pontokat kaphattok, majd küldjétek be nekünk. 


eSTéBé
MTI

Magyarország köztársasági elnöke - a kormány előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából  a Kossuth-díjat adományozta:


ARTmás
MTI

Baktay Ervin sokrétű személyiségét, ismert és ismeretlen arcait – festőművész, író, indológus, földrajztudós, asztrológus, muzeológus, művészettörténész és indián – mutatja be a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum már látogatható, Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete című kiállítása.


eSTéBé
Az ETO Park Élményközpont földszintjén

Örömteli esemény helyszíne a napokban minden LEGO-t kedvelő számára az ETO Park Élményközpont: a LEGO-bolt megnyitója kapcsán a HUNLTC (Magyarországi LEGO vasút klub) vendégkiállításán 400nm-en kerültek bemutatásra a gyűjtők nagyszerű alkotásai. A belépőjegyes kiállítás március 14-ig látogatható.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 2. rész

A rövid életű győri repülőteret a Likócstól délre lévő nagy, sík terepen alakították ki. 1938 előtt a Győrben zajló repülési eseményeket (reklámrepülések, bemutatók) a városhoz közeli réteken, legelőkön valósították meg. Az 1930-as években merült fel először annak igénye, hogy Győrben is létesüljön egy állandóan használható, végleges repülőtér.


ARTmás
Japán fotográfiai kiállítás a Magyar Ispitában

Március 6-án nyílt meg a Tóhoku lencsevégről című japán fotográfiai kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.). A tárlat a Japán Alapítvány jóvoltából valósult meg, amely március 31-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.


eSTéBé
Színház és filozófia

Az átalakulás a színész munkájának legizgalmasabb része. Az a színész, aki teljesen át tud lényegülni a játszott figurává, valóban művésznek nevezhető. Amikor ilyet látunk, csak nézzük-nézzük, és próbáljuk megfejteni a titkát. Mitől tűnik annyira valóságosnak? Az átalakulás valóban művészet mind a színházban, mind pedig az Élet színpadán. Ennek módjáról, eszközeiről azonban lehet tanulni, és éppen a színházi gyakorlatok nyújthatnak kiváló gyakorlóterepet.


ARTmás
Volt egyszer A Nagy Háború – kiállítás

És még négyszer... 1914 nyarán még senki sem sejtette, hogy egy négy évig tomboló, apokaliptikus víziót idéző öldöklés kezdetén vagyunk. Az európai városok nacionalista jelszavaktól voltak hangosak. A háború kimenetelét illetően a megalapozatlan optimizmus minden kétséget félresöpört. A bakák lelkesítése minden képzeletet felülmúlt. Akik a frontra induló vagonok oldalán lévő feliratokat olvasták, könnyen abba a hitbe eshettek, hogy nem harctérre, hanem piknikezni viszik a vonulókat.


ARTmás
Molnár György szerint a világ…

…gyönyörű! Folyton-folyvást kultúrától, különböző művészeti ágak-bogaktól terhes, s ha néhanapján a művészsorshoz méltatlanul vészterhessé válik, a természetben mindig meg lehet találni a kibúvót. Nyelvet ölteni magunkra, egymásra, a „nagy közösre” pedig nemcsak a kiábrándultság cibálta tehetetlenség késztethet, hanem a bennünk rejtező, örökkön lobogtató humorérzék is. Utóbbira azonban csak kevesen érettek, így kivételesen jóleső látni, hogy Molnár György tűzig-vérig közéjük tartozik.


ARTmás
MTI

Weöres Sándor verseit életre keltő, a családokat megszólító kiállítás nyílt március 6-án a szegedi Fekete házban – közölte Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense az MTI-vel. A tárlat alapját a Petőfi Irodalmi Múzeumnak a költő születésének centenáriuma alkalmából rendezett kiállítása adja, de a szegedi muzeológusok igyekeztek egy kicsit saját képükre formálni az anyagot – mondta a szakember.


eSTéBé
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

A 2015 februárjában elindult „Utazó Múzeum” című programcsomag keretében múzeum-pedagógusok, muzeológusok vagy művészek vezetésével a résztvevők virtuális sétát tehetnek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaiban. A felnőtt- és diákcsoportok részére szóló, vetített filmes és képes, 45-120 perces történelmi, helytörténeti, irodalmi és művészeti programok során lehetőség nyílik műtárgymásolatok kézbe vételére vagy akár eredeti műtárgyak megtekintésére, de a bemutatott képzőművészek és a történelem is megelevenedik a vásznon.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 1. rész

A Pallas lexikon szerint: a kioszk török eredetű szó, mellyel egy, rendszerint valamely halmon emelt, kicsiny, több oldalról nyitott pavilonszerű épületet neveznek, mely pihenésre vagy a tájkép élvezésére szolgál. Nálunk többnyire a 19. század végétől keletkeztek. Építészeti módjuk ötletszerű, festői. Nemcsak a kertek díszéül szolgáltak, hanem a városok nyilvános terein, sétahelyeken, kávézók, éttermek működtek bennük.


ARTmás
Kovács Ferenc naiv szobrászművész kiállítása

Február 26-án nyílt meg Kovács Ferenc (1924-2003) naiv szobrászművész kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum központi épületéban, az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlat a Kolozsváry-gyűjteményből nyújt válogatást, amely március 29-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében (kedd-vasárnap: 10-18 óráig).


ARTmás

Február 26-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-házban (Győr, Király u. 4.) a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola hagyományos, minden évben megrendezett kiállítása. A sokszínű tárlat március 31-ig tekinthető meg.


ARTmás
Interjú Hargitai Beáta akvarellfestővel

Huszár Istvánné Hargitai Beáta akvarellfestő idén tölti be 72. évét, de ezt senki nem gondolná róla, aki vet egy pillantást képeire: hiszen mind színeiben, mind hangulataiban, mind bájaiban olyan üdeséget hordoznak magukban ezek az alkotások, melyek a jóval fiatalabb művészek sajátjai. Mi a titka? Mitől tudta megőrizni fiatalos lendületét, üdeségét? Többek között erről is kérdeztük.


HELYBENjárás
Interjú Csobayné Pintér Évával

Február 22-én, az Idegenvezetők Világnapján egy exkluzív programmal készülnek az Original Balance Kft. turisztikai szolgáltatásainak idegenvezetői. „Új utak, új élmények!” A séta megálmodásáról, kulisszatitkairól beszélgettem Csobayné Pintér Éva idegenvezetővel, a cég ügyvezetőjével.


HELYBENjárás

A Széchenyi István Egyetem téli záróvizsgáin sikerrel szereplő jogász-jelölteket és a nemzetközi igazgatási szakon végzetteket köszöntötték az intézmény Hangversenytermében. Huszonhat joghallgatót fogadott doktorrá dr. Földesi Péter rektor, s a jelöltek a rektori jogarra letett esküvel lettek a legklasszikusabb társadalomtudományi terület friss szakemberei.


HELYBENjárás

284 frissdiplomás mérnököt, informatikust, mérnöktanárt, 145 közgazdászt, nemzetközi szakembert köszöntöttek a győri Széchenyi István Egyetem szombati diplomaátadó ünnepségein. Most vette át második, villamosmérnök mesterszakos széchenyis diplomáját Sarkadi Nagy Balázs mechatronikai mérnök, egykori jedlikes diák, aki a látásvizsgáló készülékéért, az intelligens járólap ötletéért és megvalósításáért, sikeres találmányaiért Kínától Németországig pályázatokon több nemzetközi innovációs díjat és ösztöndíjat kapott.


HELYBENjárás
A Kovács Margit Iskolában

Február 12-én került sor a város tizenéveseinek körében méltán népszerű, Bálint napi szerelmes vers- és prózamondó verseny vetélkedésére – a hagyományokhoz hűen – a Kovács Margit Iskolában. A versenyzőket hat tagból álló szakmai zsűri bírálta el, akik a három (korcsoportnak megfelelő) kategóriában választottak első, második és harmadik helyezetteket, valamint különdíjasokat.


eSTéBé
Az életbölcsesség megszerzésének módszertana – Pál Ferenc szerint

Zsúfolásig megtelt a Széchenyi István Egyetem E épületének előadóterme február tizedikén délután. Az Oktatói esték programsorozatra szerencsés módon bebocsátást nyertek mindazok, akik időben jelezték részvételi szándékukat. Az est vendége ugyanis Pál Ferenc (Feri atya) volt, aki széles körben ismert, népszerű személyiség. Mint előadása kezdetén jelezte, ezen az estén nem mint lelkipásztor, hanem mint mentálhigiénés szakember kíván szólni.


ARTmás

„Együtt küzdöttél az egész hazával, / Ecsettel kézben és szivedben lánggal, / És hogy csodálják késő unokák / Megfested korod arcképcsarnokát.” (Reviczky Gyula) Barabás Miklós 1810. február 10-én született Kézdimárkosfalván. A nagyenyedi kollégiumban tanult, és már nagyon fiatalon elkezdett foglalkozni az arcképfestéssel.


eSTéBé
A Krúdy Gyula Gimnáziumban

Január 30-án tizedik alkalommal rendezték meg a „Fizika Napját” a Krúdy Gyula Gimnáziumban. A 2015. év a Fény Nemzetközi Éve, melyhez kapcsolódóan a fénnyel kapcsolatos kísérletekkel, bemutatókkal is találkozhattak az érdeklődők az egész napos rendezvényen. A szakmai fővédnök Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus, elnöki tanácsadó volt, aki A Fény Nemzetközi Éve Programbizottságának elnöke.


ARTmás
Interjú Nagy Judit grafikussal

Nagy Judit művésztanár, grafikus és festőművészt kérdeztem a művészet személyes és egyetemes kérdéseiről: az alkotás folyamatáról, pályafutásáról, terveiről, a művészlét örömeiről és buktatóiról, a kompromisszumokról, a család és művészi kiteljesedés közötti egyensúlyozásról – a női alkotók életéről. Őszinte, közvetlen válaszai nyomán kirajzolódik előttünk egy légiesen könnyed, eleganciájában egyszerű, de a világot reálisan látó, mégis egyedien láttató, kiegyensúlyozott művész-hölgy képe.


eSTéBé
Előadás a FILO-Pontban

Január 26-án hétfőn Hogyan utánozza az élet a matematikát? címmel Havasi Ferenc tartott előadást a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A Szegedi Tudományegyetem oktatója azzal kezdte a téma megközelítését, hogy szeretné feltárni a hallgatóság számára a matematika értékeit.


eSTéBé

Katona Tibor székesegyházi kántor-karnagy, valamint Vavrinecz Veronika zenetörténész nyitotta meg 2014. december 11-én azt a kottakiállítást, mely a Győri Egyházmegyei Levéltárhoz nemrég visszakerült Richter-archívum anyagából válogat. A mintegy 300 év anyagát, zenei emlékeit felölelő tárlat május 15-ig látogatható.


eSTéBé
MTI

Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra – közölte a Kultúrpart internetes portál pénteken az MTI-vel. A verseny csütörtökön, a Kultúrpart hetedik születésnapján zárult le, a tét nem volt más, mint hogy melyik magyar vers utazzon a Puli Space Technologies által fejlesztett Puli űrszondával a Holdra.


eSTéBé
A Kölcsey Iskolában jártunk

A Kölcsey Hét sok-sok programja közül számunkra a legígéretesebbnek a kisiskolásokat megmozgató OLVASNI JÓ!-SHOW tűnt. A „show” nem igazán iskolai műfaj, de ha ilyen vetélkedőt értünk alatta, mint amin jártunk, csak sajnálni tudjuk ezt. Íródott persze versenyfelhívás, készült olvasmánylista és volt zsűri is (mégpedig kettő!), de a rendezvény maga, s az ott megtapasztalt hangulat inkább egy iskolai teadélutánra vagy egy jól sikerült táborzáróra emlékeztetett.


ARTmás
MTI

Béli Balázs, a Barikád fotósa nyerte el Úton Európában című képriportjáért a 33. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját, a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért odaítélt André Kertész Nagydíjat pedig Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa kapta Egy hajléktalan karácsonya című képriportjáért. A pályázat díjait a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján adják át a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban március 19-én; a kiállítás március 20. és május 17. között lesz látogatható.


ARTmás
Beszélgetés a művészetoktatásban rejlő lehetőségekről

A művészet nevelésben betöltött szerepéről beszélgettünk Borbély Károly festőművésszel, a NYME AK Művészetpedagógiai Intézeti Tanszék vezetőjével, Csurák Erzsébettel, az Apáczai Karrier Iroda vezetőjével és Lakatos Gy. László Pro Urbe-díjas tervezőgrafikussal a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán.


eSTéBé
MTI

A Sziget – 2012 után – ismét Európa legjobb nagyfesztiválja lett az European Festival Awards versenyén – közölte csütörtökre virradó éjszaka a Sziget Szervezőiroda az MTI-vel. Közleményük szerint szerdán késő este, a hollandiai Groningenben jelentették be a 2014-es év legjobb európai fesztiváljait versenyre hívó European Festival Awards győzteseit.


eSTéBé

A Natural Europe című nemzetközi projektben hat ország tizennégy intézménye dolgozik azon, hogy sok ezer múzeumi tárgyat Ön is megismerhessen. Nálunk a Magyar Természettudományi Múzeum biztosítja a munka bázisát. A kezdeményezéshez csatlakozott a Pannonhalmi Főapátság (Vár 1.) is, mégpedig a Gyógyító természet múzeumpedagógiai foglalkozás és digitális tanösvénnyel.


ARTmás
Lakatos Gy. László kiállítása a Cziráki Lajos Kiállítótérben

Lakatos Gy. László Pro Urbe-díjas tervezőgrafikus január 20-án, kedden, 17 órakor nyíló kiállításáról a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán beszélgettünk Borbély Károly festőművésszel, a NYME AK Művészetpedagógiai Intézeti Tanszék vezetőjével, Csurák Erzsébettel, az Apáczai Karrier Iroda vezetőjével és a kiállító művésszel.


eSTéBé

Minden hagyománynak megvan a gyökere, ahol általában az értéke is rejlik. Nincs értelme vakon utánozni valamit, de elvetni sem, mielőtt megvizsgáltuk volna. Az újévi fogadalomról is érdemes kicsit elgondolkodni, hiszen itt állunk 2015 kapujában. Mire ad lehetőséget egy új esztendő kezdete?


eSTéBé
A Praktikerben

Gyűjtés indult a Súlyosan Mozgássérültek Bethesda Alapítvány számára a Praktikerekben. Újrahasznosított hulladékból készítenek gyújtóst fogyatékkal élők, s a munkahelyek megőrzése és a környezettudatos gondolkodás jegyében a Praktiker kizárólagos forgalmazást vállalt országszerte, valamint begyűjtést is indított az alapanyagokért. 


HELYBENjárás
Angyalséta a belvárosban

Mint minden városnak, Győrnek is ezer arca van. Más ragyogó napsütésben, más egy langyos alkonyatban, megint más a novemberi lucskos időben és más, ha óriási pelyhekben esik a hó. Megint másnak látjuk, ha sietősen nyargalunk a dolgunk után, ha ráérősen kutyát sétáltatunk, ha barátokkal rójuk az utcákat, ha kéz a kézben sétálunk. Más képet mutatnak a belváros elegáns házai, mást a villanegyedek, a házgyári lakótelepek, a lakóparkok, a pusztuló gyártelepek.


ARTmás
Villáminterjú Csizmadia István festőművésszel

Ha figyelmesen haladunk végig a győri Király utcán, akkor feltűnhet egy olyan kirakat, amely eltér a megszokottól. Hívogató fények, színek tárulnak elénk; egy másik, gazdagabb világ, mint a hétköznapi. Csizmadia István festőművész fél éve nyitotta meg a Múzeummal szemben a 18. szám alatt bemutatótermét, amellyel új színfoltot varázsolt a Belváros szívébe.


eSTéBé
Színház filozófiai alapokon

2014. December 14-én vasárnap, 10 és 18 óra között lesz A belső színész című kutató színházi workshop a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A mottója: A színház maga a valóság a tér és az idő korlátai nélkül.” (Jorge A. Livraga) De hogyan vezethet a valóság felé a szín-játék? Mivel gazdagíthatja, erősítheti az embert a színház elméleti és gyakorlati oldala a mindennapokban?


HELYBENjárás
Könyvajánló

Jáki Sándor Teodóz Atyát, a kiváló bencés szerzetes-tanárt nagyon sokan ismerték Győrött és környékén. E városban látta meg a napvilágot 1929. május 12-én; győri szerzetesként élte le élete nagyobb részét, 2013. január 8-án Pannonhalmán bekövetkezett haláláig. Évtizedekig tanított a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, mellette párhuzamosan a Győri Hittudományi Főiskolán; vezette a győri székesegyház Palestrina Kórusát – és közben számos előadást tartott városon és falun egyaránt.


LÁThallás
Sopronban Kalocsai, Mikó, Szolnoki és Füredi

Megtartották az olvasópróbáját Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettjének a Soproni Petőfi Színházban. A teátrum idei évadának egyik legnagyobb szabású előadásában olyan népszerű művészek lépnek színpadra, mint Kalocsai Zsuzsa, Füredi Nikolett, Szolnoki Tibor és Mikó István. A rendező Halasi Imre, a zenei vezető és karmester Oberfrank Péter. A bemutató május 16-án lesz.


LÁThallás
zeneajánló

Francesco Cilea (1866-1950) olasz zeneszerzőt a zenetörténet a verizmus képviselőjének tekinti. A verista operák a 19. század végén és a 20. század elején jelentek meg a színpadokon: ezeknek a műveknek a célja az volt, hogy bemutassák az élet durvaságát, szennyét és kíméletlenségét. Ezzel szemben Cilea műveit a vad szenvedélyesség helyett a lírai- és melankolikus dallamvilág jellemzi.


ÍRÓkéz

„A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, és az olvasó, aki olvassa.” (Kosztolányi Dezső) Április 23. szimbolikus az irodalom történetében: 1616-ban ezen a napon halt meg a világirodalom két óriása, Cervantes és Shakespeare. Ugyanezen a napon azonban több jelentős irodalmi személyiség születésnapját is ünneplik a világ olvasói.


LÁThallás
Filmklub a megyei könyvtárban

Április 21-én délután különleges élményben részesülhettek a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubját felkeresők: a havonként megrendezésre kerülő Filmklub programjának keretei között az Utóélet című magyar alkotás képkockái méltán kötötték le a közönség figyelmét.


LÁThallás
Rögtönzéses játék a megyei könyvtárban

Vannak olyan szabályok, amelyek nem szűkebb, sokkal inkább szerteágazóbb keretet (illetve inkább irányvonalat) adnak egy játéknak. Teret engednek a sokszínű megközelítésnek, a pillanatnyi ötletek indukciós erejének, a bizsergő felütésű parázsnak, amelyekről előre megsejthetetlen, fellobbanó tüzet, vagy kihunyó szikrákat okoznak. S hiába vélhető úgy, az improvizáció az emberi személyiség-processzor eleve integrált része, ösztön, tehetség és gyakorlás nélkül biztosan működésképtelen.


LÁThallás
Villámcsődület „kommandósokkal”

Táncünnep címmel nagyszabású tánc világnapi gálán tizenkét soproni táncegyüttes háromszáz tagja mutatkozik be a Soproni Petőfi Színházban április 29-én este hat órakor. Demcsák Ottó, a házigazda Sopron Balett vezetője és Sipos Ferenc, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület képviselője elmondták: céljuk az, hogy bemutassák, milyen sokszínű a táncélet a városban.


LÁThallás
Kövesi Csenge beszámolói

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A Rómer Házban lebonyolított rendezvény 13 színi előadása közül a Remény Suliszínház A magunk megvalósításának néhány változata című és a NewNew .!? című előadásáról Kövesi Csenge írt beszámolót.


LÁThallás

A Pesti Magyar Színházba kapott meghívást A szép Cerceruska című mesebalett április 28-án. A Sopron Balett előadása a következő évadban újra látható a leghűségesebb város teátrumában, a komáromi színházban és nyáron az országos győri táncfesztiválon is.


ÍRÓkéz

Somogyváry Gyula a Sopron megyei Fülesen (ma Nikitsch) született 1895. április 21-én.  Édesapja a nagycenki Széchenyi-uradalom gazdatisztje volt. Iskoláit Somogyváron és Budapesten végezte, első írása 13 éves korában jelent meg. Az érettségi letétele után újságírónak készült, de közben kitört az első világháború.


csakMI
Székely Zoltán előadása a megyei könyvtárban

Ki ne értékelné az otthon melegét, bensőségességét, melyet a családtagok egymás iránti szeretete biztosít? Jelen estben nem erről az átvitt értelmű melegségről, hanem szó szerint a kályhaművesség múltjába nyerhettünk betekintést április 16-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában, ahol Székely Zoltán művészettörténész adott előadást.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Nehéz írni a Snow Crash-ről. Ha az ember nem tudja, mikor íródott, akkor elcsodálkozik a modernségén. Aztán ha megtudja, hogy 1992-es könyvről van szó, leesik az álla, mivel rájön, hogy nem is olyan modern az, amiről azt hitte, hogy az. Hol volt még 1992-ben virtuális karakterekkel teli Interneten működő alternatív univerzum? Hát a Snow Crash-ben. Hol volt még elektronikus könyvtár? Hát szintén ott.


LÁThallás
MTI

Nyáron megkezdődhet Kincsem, a világhírű magyar kanca történetét feldolgozó film forgatása Herendi Gábor rendezésében – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel; a szervezet a produkció gyártási előkészítését 97,8 millió forinttal támogatja.


LÁThallás
Lőrincz Marianna beszámolói

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A Rómer Házban lebonyolított rendezvény 13 színi előadása közül az Art+talom Indul a görög aludni című és a Nagy Arrabona Vérnász című előadásáról Lőrincz Marianna írt beszámolót.


csakMI
Népmesemondó verseny Ménfőcsanakon

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ 2015. április 9-én immár 24. alkalommal rendezte meg a „Hegyalján innen, Sokorón túl…” népmesemondó versenyt. A hosszú múltra visszatekintő, 1992-től évente megrendezésre kerülő hagyomány célja népmesekincsünk felfedezése, rejtett értékeink bemutatása, őrzése és közvetítése.


LÁThallás
Labanc Dániel beszámolói

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A Rómer Házban lebonyolított rendezvény 13 színi előadása közül a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium Kreatív Műhelye Karácsonyi Ének című és a Keretablakozó Társulat A Stég című előadásáról Labanc Dániel írt beszámolót.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Az mekkora már, hogy a zombifiú, hogy (jobban) megismerje az élő lányt, akibe beleszeretett és magával hurcolt (csak semmi harapdálás!), megölt pasija agyából falatozik, mivel a srác emlékeit így ő is (meg)láthatja, köztük azt, milyen is volt a lány mondjuk az első csók alkalmával? Beteg, de hát tényleg beteg az, aki ilyesmikre gondol. Ezt a beteget pedig Isaac Marion-nak hívják, 1981-ben született amerikai (mi más?) író, zenész.


LÁThallás
13 színi előadás Győrben

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A rendezvénynek, amely korábban a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (BBMMK) Kisfaludy-napok fesztiválsorozatának része volt, a Rómer Ház adott otthont, lebonyolítását az Országos Diákszínjátszó Egyesület mellett a házban működő Import Impró Egyesület segítette.


LÁThallás
MTI

Nyolc nagyszínpadi produkciót, köztük két ifjúsági előadást mutat be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata a következő, 2015-2016-os évadban. A műsortervet rendhagyó sajtótájékoztatón ismertették: a találkozón Turbuly Lilla, ez egyik ifjúsági előadás szerzője, valamint a rendezők – Besenczi Árpád, Csiszár Imre, Madák Zsuzsanna, Sztarenki Pál, Verebes István – beszéltek az eladásokkal kapcsolatos elképzeléseikről. A készülő produkciókból a színház művészei mutattak be részleteket.


ÍRÓkéz
Gülch Csaba kötetbemutatója a megyei könyvtárban

Egy költői életút újabb állomásaként került sor április 10-én Gülch Csaba tanár, újságíró, író, költő A hóesés befogad című kötetének bemutatására a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának olvasótermében. A magyar költészet napja áthatotta rendezvényt roppant széleskörű érdeklődés kísérte, a főszereplő beszélgetőpartnere Glaser Péter költő, képzőművész barátja volt.


ÍRÓkéz

65 éve, 1950. április 14-én született Esterházy Péter, Kossuth-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Budapesten látta meg a napvilágot gróf Esterházy Mátyás és Mányoki Irén Magdolna gyermekeként. A budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1968-ban, az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett, majd a Kohó-és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig.


LÁThallás
MTI

Öt opera- és három balettpremier között Eötvös Péter Három nővér című operájának bemutatója is szerepel a Bécsi Állami Opera következő évadjának programjában. A 2015/2016-os évadot Giuseppe Verdi Macbeth című műve nyitja meg október 4-én. A darabot Christian Räth rendezi, a francia Alain Altinoglu és az ausztrál Simone Young felváltva vezényli.


ÍRÓkéz
Költészet Napja – megemlékezés a József Attila emlékműnél

A Költészet Napja kapcsán április 10-én, pénteken délelőtt került sor A versfa árnyékában címmel megemlékezésre Győrben a József Attila emlékműnél (Jereváni u. - Zöld u. kereszteződése). A megyei könyvtár által szervezett rendezvényen először Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő beszéde hangzott el, majd a Kodály Zoltán Általános Iskola diákjai léptek fel műsorukkal.


csakMI
Vers és zene a megyei könyvtárban

Április 10-én délután a megyei könyvtár Központi Könyvtára biztosított helyett az Eszter-lánc Mesezenekar számára, hogy egy színvonalas koncerttel kedveskedhessen gyermekközönségének. Az együttes repertoárjában Varró Dániel és Szabó T. Anna versei szerepeltek.


ÍRÓkéz

Újra lecsapott Sopronra a város színházának verskommandója a költészet napján. Az emberek pedig vártak is erre a pillanatra. A színművészek ezúttal egy 11 éves helyi költő, Márkus Boróka írásait szavalták utcán, megállóban, buszon, vonaton, pályaudvaron, könyvtárban és kávéházban.


LÁThallás
Győr-Újváros – 2015. május 7-11.

Öt nap, öt templom, öt vallás és számtalan program a kultúra ezer szegletéből. Az Öt Templom Fesztivál – amely 2015-ben május 7. és 11. között, immár tizedszerre kerül megrendezésre – a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül Győr-Újváros egy utcájának öt temploma szolgál.


LÁThallás
MTI

Gérard Depardieu tavalyi vendégszereplése után ismét igazi világsztárt láthatnak a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Katarina Witt olimpiai, világ- és Európa-bajnok német műkorcsolyázónő elfogadta a fesztivál felkérését, hogy fellépjen az idei nyitóprodukcióban, Az álarcosbálban – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.


ÍRÓkéz

1.

„Hogyan tegyünk szert gazdagságra?” – „Hogyan hajtsuk be künt lévő követelésünket?” – Ilyen és ezekhez hasonló címeken naponta jelennek meg könyvek a nyomtatott betű piacán, és állítólag sikerük is van. Sietek megjegyezni, hogy nem ezeknek a műveknek a sikere ösztökélt a fenti címen való eszmefuttatásra.


ÍRÓkéz

„Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem.” (Márai Sándor: Füveskönyv: Önmagamról) 1900. április 11-én született Kassán, Grosschmid Sándor néven. Az elemi iskola első négy évében házitanító foglalkozott vele. Gimnáziumi tanulmányait Kassán és Eperjesen végezte. 1916-ban Salamon Ákos néven jelent meg első írása a Pesti Hírlapban. 1919 októberében édesapja jóváhagyásával Frankfurtba költözött, hogy ott folytassa tanulmányait.


csakMI
Fagott és zongoraszó a megyei könyvtárban

Euterpé híveit örvendeztette meg László Attila fagottművész és Baróti Zoltán zongoraművész április 9-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában. Az est bevezető melódiájaként a televízióból ismert, fogat mosó tévé maci kísérődallama hangzott el, csak most a gyerekek helyett a felnőtt hallgatóságnak szólt a zenei formanyelvet öltő „mesei barangolás”.


LÁThallás
Filmajánló

Az Amerikai mesterlövészt bemutatása óta nagy sikerrel játsszák világszerte. Nem véletlen, hiszen egy különleges filmről van szó, mely igaz történeten alapul. A téma az iraki háború, a rendező Clint Eastwood. Az abszolút főszereplő Bradley Cooper, aki producerként is jegyzi a mozit. Ő vette meg Chris Kyle könyvének megfilmesítési jogát, és még a legkritikusabbak is elismerik, hogy teljesen átlényegült a nemrégiben tragikus módon elhunyt mesterlövésszé.


LÁThallás
MTI

Koncertekkel, vándorkiállítással, ifjúsági programokkal és más rendezvényekkel emlékeznek születése 200. évfordulója alkalmából Mosonyi Mihály zeneszerzőre a Bánffy György Kulturális Szalon által rendezett emlékév keretében.


LÁThallás
MTI

Már szinte teljesen összeállt az idei VOLT Fesztivál programja: 137 zenekar és 89 DJ lép fel június 30. és július 4. között Sopronban, ahol újdonságként két nagyszínpadot építenek fel egymással szemben, közös küzdőtérrel, így biztosítva a szünet nélküli koncertfolyamot – közölte a fesztivál sajtóirodája az MTI-vel.


LÁThallás
Interjú Bede-Fazekas Csabával

Rigoletto, Tevje, Zorba, Petúr bán... Csak néhány nagyszerű „pillanat” az elmúlt évtizedekből. A nemzeti ünnepen Kossuth-díjat kapott Bede-Fazekas Csaba érdemes és kiváló művész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja. A 82 éves operaénekes, színész nagyon aktív, jelenleg is három előadásban játszik, többek között A varázsfuvolában, melynek március 28-án volt a premierje.


csakMI
Klubest a megyei könyvtárban

Húsvét előtt nagypénteken, április 3-án került sor a Hangraforgó együttes szokásos, havi zenés összejövetelére a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában. A Hangraforgó zeng a fű között címet kapott klubest vendége Gülch Csaba újságíró, költő volt, közös műsoruk pedig ezúttal is nívós tisztelgés volt a költészet és zene egybefonódása előtt.


csakMI
Kovács Lajos előadása a megyei könyvtárban

Április 2-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában Kovács Lajos helytörténeti kutató, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa tartott előadást a Nagy Háború 100 éves évfordulója tiszteletére az Európa Kiadó gondozásában a közelmúltban megjelent Andrássy Ilona grófnő Mindennek vége című első világháborús naplója nyomán.


LÁThallás
MTI

Hidakat építünk (Building Bridges) a jelmondata az idei 60. Eurovíziós Dalfesztivál bécsi döntőjének, amely a tolerancia és a sokszínűség jegyében zajlik, de a környezetvédelem is központi helyet kap a májusi rendezvényen – hangzott el a fesztivált bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.


ÍRÓkéz
Kozák Ágnes író, meseíró bemutatkozása a megyei könyvtárban

Kozák Ágnes – aki aktív munkaerőként az orvosi hivatásának élt – a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér április 1-jei rendezvényén íróként mutatkozott be a Központi Könyvtár klubjában. Szűkebb területe ugyan a mesevilág, de írt már novellákat, és kirándulást tett a krimi világába is. Alkotásait a felnőtt korosztály is élvezettel olvassa, első önálló kötetével a Balaton mélyére „vezet bennünket”.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Nagy test, nagy szeretnivágyás. Nem feltétlenül egészséges sem pszichésen, sem pedig sehogy, ha valaki 38 évesen lelki-függőségi szimbiózisban él az anyjával úgy, hogy teljesen „tiltott” számára a szabad(os)ság. Pedig a testépítő, de végletekig jámbor Dennis mind a 193 centijével és 140 kilójával anyuka beteges pórázon tartott kisfia, akinek Stop Egyéni Cselekedet a neve.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A vallásos témájú könyvek manapság nem népszerűek, vagy amelyik igen, az kifejezetten arra utazik, hogy botrányt keltsen, ezáltal hódítván meg a liberálissá vált világ erkölcsöket hanyagoló és kigúnyoló olvasóit. Legjobb példa talán A Da Vinci-kód, amely egy rendkívül jó regény, de „pusztán” regény, és amikor történelmi igazságként fogadják el a rácuppanó közönség elé odavetett – félig kitalált, félig igaz – tények halmazát, akkor mint történelemtanár, kissé felmegy bennem a vérnyomás.


LÁThallás

Öt nagyszínpadi és két stúdió-bemutatót, valamint négy gyermek- és ifjúsági előadást tervez a 2015/2016-os évadban a kaposvári Csiky Gergely Színház: „Élménnyel telt színház” – ezzel a szlogennel hirdette meg a következő évad műsortervét Rátóti Zoltán, a kaposvári teátrum igazgatója a színházi világnapon tartott sajtótájékoztatón.


ÍRÓkéz

A harmadik nap alkonyán pedig kilépett a bolt keskeny kapuján, és csendesen megindult az úton. Kétoldalt feketén füstölögtek a romok. Lent, a kiszáradt árok fenekén találta az elsőt azok közül, akik Pilátus háza előtt kiáltozták Barabbás nevét. Elfeketült nyelvvel vonított a vörös felhők felé. Megállt előtte, és csendesen így szólt:


LÁThallás
Rendhagyó CD ajánló húsvét ünnepére

A húsvét a keresztény világ legnagyobb egyházi ünnepe, amelyet „Jézus feltámadásának emlékére ünneplünk a 2. századtól kezdve”. A húsvéti misztérium középpontjában Jézus Krisztus szenvedése, halála és feltámadása áll. A komolyzenében számos olyan műfaj és mű született, amelyek ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódnak. A passiók szövegei az evangéliumok alapján készültek, és Krisztus utolsó óráinak szenvedéseit és halálát idézik fel, ezzel szemben a Stabat materek „a kereszt tövében álló” Szűz Mária fájdalmát ábrázolják.


LÁThallás
A Soproni Petőfi Színház jövő évi műsorterve

Magyar évaddal tiszteleg a Soproni Petőfi Színház az önálló teátrum megalapításának 25 éves jubileuma előtt a következő szezonban – jelentette be Pataki András, az intézmény igazgatója az évadhirdető sajtótájékoztatón. A 2015/2016-os évadban a nagyszínpadon felnőtt bérletben csak magyar szerzők darabjait mutatják majd be.


ÍRÓkéz

115 éve született Szabó Lőrinc költő, műfordító, a modern magyar kiemelkedő alakja. 1900. március 31-én látta meg a napvilágot Miskolcon. Édesapja családjában több református pap is volt. Családja korán elhagyta Miskolcot. Iskoláit Balassagyarmaton kezdte, 1918-ban Debrecenben hadiérettségit tett, majd a gyalogsági tisztiiskolát végezte el.


ÍRÓkéz
MTI

Két magányos ember egymásra találásáról szól a Senki madara, Szabó T. Anna Kyoko napokban megjelenő első kisregénye, amelyhez Rofusz Kinga készített a szöveget tökéletesen kiegészítő illusztrációkat. Az írás egy ismert keleti meséből született, Szabó T. Annát a Vivandra kiadó vezetője kérte fel a történet feldolgozására.


csakMI
Előadás a megyei könyvtárban

A cím talán túl rémisztőnek tűnik, de nem légből kapott aggodalmon alapszik. Földgolyónk szunnyadó, inaktív tűzhányóknak is a helyszíne, melyek kitörései sokszor nem várt eseményként jelentkeznek. Harangi Szabolcs vulkanológus egy ilyen expedícióról tartott előadást a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában március 26-án.


LÁThallás
MTI

A fővárosi színházak számos premierrel készülnek az április 10-től 26-ig tartó 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválra (BTF), amelynek keretében nemzetközi színházi találkozót is rendeznek a Nemzeti Színházban. A BTF a költészet napját a Művészetek Palotája (Müpa) 2012 óta nagy sikerrel futó, kortárs irodalmi sorozata, a Literárium extra kiadásával ünnepli.


ÍRÓkéz
Villáminterjú a 110 éves Rejtő Jenővel

110 éve született Rejtő Jenő, aki máig egyik legnépszerűbb szerzője a humoros magyar irodalomnak. Könyveinek különleges vonzerejét egyrészt a sajátos, összetéveszthetetlen stílus, másrészt hitelességük adja. Ugyanis Rejtő élete volt olyan kalandos, mint hősei sorsa, melyet gyakran épp saját élményei formáltak. Ez alkalomból képzeletbeli interjút készítettünk a nagyszerű íróval.


ÍRÓkéz

Kosztolányi Dezső 1885. március 29-én született Szabadkán Kosztolányi Árpád és Brenner Eulália gyermekeként. Gimnáziumi tanulmányait szülővárosában kezdte, de néhány nappal az érettségi előtt kizárták a gimnáziumból. Magánúton Szegeden jelesre vizsgázott, és ezért jutalomból Abbáziában nyaralhatott. A versírással korán elkezdett foglalkozni: Egy sír című első költeményét 1901. október 26-án a Budapesti Napló közölte.


LÁThallás
Premier a Győri Nemzeti Színházban

Március 28-ától játsszák Mozart A varázsfuvola című operáját a Győri Nemzeti Színházban. Szűcs Gábor Jászai-díjas színész-rendező 1993-ban a főszerepet játszotta Peter Schaffer Amadeus című drámájában a Madách Színházban. Most pedig ő viszi színre az osztrák zeneszerző zseni legismertebb művét.


LÁThallás
Interjú Lanczendorfer Zsuzsannával

Március 21-én mutatta be Lanczendorfer Zsuzsanna Dalmadarak című lemezét a Bezerédj-kastély kápolnájában. Ez alkalomból beszélgettünk az ismert néprajzkutató énekessel, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János karának docenseként már évtizedek óta szeretteti meg a néprajzot a hallgatókkal. Előadóként pedig járja az országot, hogy a magyar hagyományt az emberek szívébe lopja.


ÍRÓkéz
Hancz Gábor: Győrsövényház története – könyvbemutató a megyei könyvtárban

Múltunk megismerése a közvetlen környezet tanulmányozásával történik. Az egyes lakóhelyi közösségek méltán érdeklődnek településük történelme iránt. Az országos nagy események eltérő hatással lehetnek az egyes régiókban, városokban, aprófalvakban. Az állami intézkedések hatása különbözhet az adott közösség gazdasági tevékenységéből, felekezeti megosztottságából, materiális kondícióiból és egyéb tényezőkből adódóan.


LÁThallás
Gála a Thália Színházban

A Színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot.


csakMI
Érdekességek a megyei könyvtár muzeális gyűjteményéből – 7. rész

Sorozatunk e havi cikke egy szomorú évfordulóhoz kapcsolódik. 200 évvel ezelőtt, 1815. március 29-én tragikus körülmények között hunyt el a széles körű érdeklődésű és műveltségű író és bibliográfus Sándor István. Ezen írás keretein belül a Győrben nyomtatásban megjelent műveinek bemutatásával tisztelgünk személye és munkássága előtt.


LÁThallás
Feke Pál a soproni média klubosokat látta vendégül

Feke Pállal, a népszerű előadóművésszel találkozhattak a helyi média klub tagjai a Soproni Petőfi Színházban a Zene, New York, Szerelem című előadás előtt. A kötetlen beszélgetés közben a színész-énekes mesélt pályafutásáról, életének fontosabb szerepeiről és arról, számára legfőbb cél a színpadon, hogy megnyissa az emberek lelkét.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Joe Abercrombie trilógiájáról egyszer már áradoztam, hogy Trónok harca-szintű magaslatokig emelkedett, sőt királyvízként maró humorával éppen az az olvasmány, amely fogamra, pontosabban kezembe való. „Az első törvény trilógia” világában játszódik a Hidegen tálalva című tavaly megjelent újabb vaskos fantasy is, nem meglepő, ha úgy vártam már, mint kisiskolás a fagyiskocsit.


LÁThallás
Turnéra indul A hatalmas színrabló

Előadáscserékkel és vendégjátékokkal teszi élővé kapcsolatát a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház. A két intézmény egy éve kötött együttműködési megállapodást, amikor a soproni teátrum a Magyar Elektra című előadással turnézott a Vajdaságban. A felek széles színházi összefogás kialakítására helyezték a hangsúlyt, amelynek keretében előadáscserékre, koprodukciók létrehozására, közös programok szervezésére nyílik lehetőség.


csakMI
Apnoé koncert a megyei könyvtárban

Március 20-án, péntek délután az Apnoé együttes szemet-fület elvarázsoló műsora örvendeztette meg a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubját felkereső aprók és nagyok közönségét. A felcsendülő nótákat és táncot mese fogta keretbe, amely egy lakodalomban elszenderedő ember álma köré szövődött.


LÁThallás
Agatha Christie darab a Soproni Petőfi Színházban

Agatha Christie Egérfogó című krimijét tűzi műsorára bérletes előadásként a Soproni Petőfi Színház március 28-tól a teátrum kamarajátszóhelyén, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A Színházi Világnap alkalmából a produkció Zentáról érkezik a leghűségesebb városba.


LÁThallás
70 éves Michael Nyman, a minimalista zene egyik kiválósága

A rádió mellett ülve, a televízió előtt vagy a mozi sötétjében sokszor találkozhatunk a zenéjével, közben nem is sejtjük, hogy ő szerezte. A nemzetközi kortárs zenei világ egyik tekintélyes zeneszerzője, Michael Laurence Nyman Londonban született 1944. március 23-án, most töltötte be 70. életévét.


csakMI
Dr. Szabó Péter előadása a megyei könyvtárban

Hagyjuk el Közép-Európát, válasszuk úti célunknak a Balkán-félsziget déli csücskét. Az ókori Hellaszban itt ringott az európai kultúra bölcsője, a szigeteken és a félszigeten a történelem számtalan nyomot hagyott, sokszor orkánként tépázta, a vadregényes tájak számtalan mítosz szülőhelyei voltak. Dr. Szabó Péter ezekről mesélt március 19-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában.


LÁThallás
Mosonmagyaróvár

A Flesch Nonprofit Kft. tizenharmadik alkalommal rendez táncfesztivált, amelyre a hazai táncosokon kívül a szomszédos országokból is szeretettel hívják és várják a bemutatkozni és versenyezni vágyó táncosokat és tánccsoportokat. A jelentkezési határidő április 3., az elődöntőre április 11-én, a döntőre és a díjkiosztásra pedig április 25-én kerül sor.


ÍRÓkéz
Gondolatok a Költészet napján

Kosztolányi Dezső azt írja, hogy az emberiség előbb tudott versben beszélni, mint prózában, és hogy a költészet mindannyiunk anyanyelve. Vajon mit adhat nekünk, miért érdemes megőrizni? A líra lélekre gyakorolt jótékony hatásáról nagyon sokan írtak már. Művészek, pedagógusok, de tudósok is, például Hámori József agykutató, aki egy konferencián arról beszélt, hogy a versekben rejlő képek fejlesztik az ember kreativitását és gondolkodási képességeit.


LÁThallás
Újabb bemutató a színházi klubban

Madách Imre A civilizátor című komédiája látható a Soproni Petőfi Színház színházi klubjában március 25-én (szerdán) este kilenc órakor. Az est házigazdája Pataki András, a teátrum igazgatója, a darab rendezője Pápai László.


LÁThallás
Mester Sándor koncertje a győri börtönben

Március 17-én kedden Mester Sándor (MS3) gitárművész adott koncertet a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A zene mindenkié – vallja a Győrben végzett zenész-producer, aki nemrégiben feleségével, Hajdu Eszter rendezővel járt az intézményben az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmjének bemutatója kapcsán.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Sok-sok hozzászóló állította, hogy nem fogja a gyomor bírni, nehezen emészthető („tragikus, drámai és szomorú – amilyen az élet”), hogy odavág, mintha „vasmacskát kötnének a lelkedre, és egyenesen beledobnák azt egy jeges tóba”. Ahol a jeges tó maga a család. Pedig forró az Augusztus Oklahomában, nyilván nem véletlen a kontraszt-szándék.


LÁThallás
Philomena – Filmklub a megyei könyvtárban

Március 17-i Filmklubjában a Philomena – Határtalan szeretet című filmet vetítette a megyei könyvtár a Központi Könyvtárának klubjában. A cselekmény szerint az ötvenes évek Angliájában járunk. Bár Viktória a század elején eltávozott az élők sorából, de még mindig a viktoriánus erkölcs uralkodik. A közfelfogás a megesett lányt kiközösítette, és a gyermek is viselte a szégyenbélyeget.


LÁThallás
A Magyar Teátrumi Társaság pályázati felhívása

A Magyar Teátrum színházi havilap és a Magyar Teátrumi Társaság felhívással fordul a színházkedvelő tollforgatókhoz: felsőfokú intézményekben tanuló, illetve nemrégiben diplomát szerzett fiatalok jelentkezhetnek írásműveikkel háromfordulós színház-publicisztikai pályázatra.


LÁThallás
Kitüntetés a Soproni Petőfi Színház dramaturg-rendezőjének

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át kimagasló színvonalú munkájáért Katona Imre, a Soproni Petőfi Színház dramaturgja és rendezője a Pesti Vigadóban március 14-én. Az elismerést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából nyújtotta át.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Sophie Hannah nyilvánvalóan a lehetetlent próbálta megkísérelni. Teljesen egyértelmű volt, hogy az Agatha Christie-fanok nem fogadják majd pozitívan a könyvet. Gyakorlatilag megszentségtelenítésnek tudta be a többség. Olyan ez, mintha Columbo-t támasztanák fel Robert Pattinson-nal, vagy Kojak-et játszaná el VV Fanni. Nem lehet belőle jól kijönni, ráadásul az egésznek erősen marketingfogás íze van, ami rendszerint hányáshoz vezet.


LÁThallás
Új tagokkal bővül a Sopron Balett

Új tagokkal bővül a Sopron Balett. A csoport vezetője, Demcsák Ottó szerint további fejlődésükhöz elengedhetetlen a vérfrissítés és a versenyhelyzet, miközben a közönség elvárja a táncosoktól a magas szintű technikai tudást.


LÁThallás
Kitüntették a soproni színház zenei vezetőjét

Érdemes művész elismerést vehetett át Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője március 14-én a Pesti Vigadóban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából köszöntötte a kitüntetetteket.


LÁThallás
A helység kalapácsa pályázat eredményhirdetése

A Győri Nemzeti Színház Simon Kornél rendező ötlete nyomán 2014 őszén pályázatot hirdetett 7-14 éves diákok számára A helység kalapácsa közelgő bemutatója kapcsán. A diákok feladata az volt, hogy saját szavaikkal, de verses formában foglalják össze, szerintük miről szól Petőfi Sándor elbeszélő költeménye. Jelen voltunk az eredményhirdetésen, ahol az első három helyezettnek díjakat osztottak ki.


LÁThallás
+Audi

Nagy várakozás előzte meg a Győri Filharmonikus Zenekar március 13-i koncertjét. Ezen az estén sztárvendéget vártunk, hiszen Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész fellépése a Sándor János bérlet egyik legszebb estéjét ígérte. Ugyanakkor, aki figyelemmel kísérte a filharmonikusok híreit, a honlapon talányos mondatot olvashatott: nagy bejelentést készülnek tenni. Így aztán tényleg kíváncsian vártuk az estét.


csakMI
Gnoszticizmus, kathar eretnekség és az egyházi reakció a feudális Európában

A kathar eretnekséget választotta előadása témájául Dr. Szabó Péter, az NYME Apáczai Csere János Főiskolai Kar dékánja március 12-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárnak klubjában lezajlott előadása során. A feudális társadalom a trón és az oltár frigyén alapult, amely az egyház rögzítette sarkalatos nézeteket tűzzel-vassal védte.


LÁThallás

„Először meglepődtem, aztán végtelen örömöt és hálát éreztem – mondta az MTI-nek Bede-Fazekas Csaba operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, akit az operairodalom leghíresebb szerepei mellett feledhetetlen zenés és prózai alakításokat is magába foglaló, hazánk színházi életét gazdagító művészi pályája elismeréseként a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal tüntettek ki.


csakMI
Szomolai Tibor a megyei könyvtárban

Szomolai Tibor személyében rendkívül rokonszenves embert ismerhettek meg az érdeklődők március 11-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában. A szerző Felvidékről érkezett anyaországbeli testvéreihez magyarságunkról „eszmét cserélni”, József Attila szavaival „Rendezni végre közös dolgainkat”.


LÁThallás
1 perces filmkritika

Amikor arról beszélünk, hogy korunk (egyik) legnagyobb olasz filmese (író és rendező), akkor én mindenképpen Giuseppe Tornatore-ról beszélek. Senki többet. A végre kifejező(ként is felfogható) magyar címadással ellátott Tornatore-mozi legnagyobb erénye, hogy remekül kidolgozott, legnagyobb hibája azonban, hogy talmi emóciókba bújtat egy szimpla heist-storyt.


LÁThallás
MTI

Jubileumi, tizedik évéhez érkezett a Doborjánban (német nevén Raidingban) évente megrendezett Liszt-fesztivál. A komponista szülőháza mellé épített modern hangversenyteremben idén a mester valamennyi zenekarra és zongorára írt darabját előadják. A fesztivált négy ciklusban tartják a 2006-ban megnyílt Liszt-centrumban, amelyben 600 fős koncertterem várja a közönséget.


LÁThallás
Ezer diák a soproni iskolaszínházi programban

Ezer diák látja a Luke és Jon című tantermi játékot, amely a Soproni Petőfi Színház iskolaszínházi programjának idei előadása. A két éve indított kezdeményezés nagyon népszerű a városi és a környékbeli oktatási intézményekben, a produkciók rendezője, dramaturgja, a foglalkozások vezetője Németh Ervin drámatanár.


LÁThallás
MTI

Három újabb külföldi sztárfellépőt jelentettek be az idei Fehérvári Zenei Napokra (Fezen). A svéd Sabaton és a Soilwork, valamint a kanadai Danko Jones egyaránt a fesztivál második napján, július 30-án csütörtökön ad koncertet a székesfehérvári MÁV pályán. A power metált játszó Sabaton 2012-ben már játszott a Fezenen.


LÁThallás
Szabadhegyi találkozás Koós Jánossal

A Szabadhegyi Találkozások sorozatának március 6-i vendége olyan személyiség volt, akit az ország területén tényleg szinte mindenki ismer és széles körben elismert művésze a slágeréneklésnek, emellett még humoristaként is sok sikert aratott, valamint szerepelt számos filmben és tévéjátékban. A neve aligha okoz meglepetést, legfeljebb az, ha elárulom, hogy Koós János Kupsa Jánosként látta meg a napvilágot ezelőtt sok évvel, még 1937-ben.


LÁThallás
Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Március 6-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában a magyar történelem dicső katonai hagyományai elevenedtek meg a vers és a zene formanyelvi tolmácsolásában a Hangraforgó együttesnek köszönhetően. Mint ahogyan Vörösmarty Mihály írta a Zalán futása című hősi eposzában: „Régi dicsőség, hol késel az éji homályban?”


KORzó
A Látogatóközpont előtt

Április 29-én (szerdán) 11.00 órakor a két évvel ezelőtti kezdeményezést folytatva a Látogatóközpont Győr (Baross Gábor u. 21.) előtti fát színes szalagokkal díszítik a győri idegenforgalmi szakma képviselői. A szalagokra írt rövid üzenettel mindenki kifejezheti, hogy miért szereti Győr városát. 


KORzó
Emléknap Győr város polgármesterének tiszteletére

Április 27-én (hétfőn) 11.00 órakor Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata koszorúzási ünnepséget tart Wennes Jenő (Győr, 1866. júl. 13. - Győr, 1915. ápr. 27.) Győr város polgármestere halálának 100. évfordulója tiszteletére a Nádorvárosi köztemető V. parcellájának városi díszsírhelyénél. 14.00 órakor pedig emlékülés lesz a Városháza Zechmeister Termében. Az emléknap alkalmából kiállítás nyílik a Vároháza első emeletén.


KORzó
Felhívás

A Győri Művészeti és Fesztiválközpont (Liszt Ferenc u. 20.) április 30-ig várja azoknak a pároknak a jelentkezését az immár hagyománnyá vált Barokk Esküvőre, akik szívesen kötnék össze életüket korabeli, XVII. századi ceremónia szerint. 


KORzó
Mészáros Zsolt fotókiállítása a Weöres Sándor Színházban

Április 30-án (csütörtökön) 18.30-kor nyílik meg Mészáros Zsolt fotókiállítása a szombathelyi Weöres Sándor Színházban (Akacs Mihály u. 7.). A tárlatot, - mely május 17-ig látogatható - Szabó Tibor színművész nyitja meg. A belépés díjtalan!.


KORzó
Kiállítás a Gyermekek Házában

Április 24. és május 17. között látogatható a Gyermekek Házában (Aradi vértanúk u. 23.) a felnőtt kézműves klub oktatóinak gyöngyszéker kiállítása. Kiállítók: Kokas Éva, Párizs Mónika, Molnár Julianna, Simon Mária. A Kuckóban kiállított tárlat látogatása díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.


KORzó
Mesemusical Mosonmagyaróváron

Május 4-én 9.30-kor és 14 órakor; május 5-én 10-kor, 14 órakor és 16 órakor; május 6-án 14 órakor a J. M. Barrie színdarabja nyomán színpadra adaptált Pán Péter című mesemusicalt mutatja be Óváron a Fogi Színház társulata. A darabot rendezte: Molnár Csaba.


KORzó
Szentlélek templom, Győr

Május 3-án (vasárnap) 18 órakor kezdődik a Szentlélek templomban (Győr, Szentlélek tér 1.) Hajnóczky Bence orgonakoncertje. Az ifjú művész a győri Konzervatórium növendéke volt. Jelenleg a budapesti Zeneakadémia BA végzőse. A belépés díjtalan!


KORzó
Liszt-terasz, Sopron

Május 3-án (vasárnap) 16 órakora Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Liszt-teraszán (Sopron, Liszt F. u. 1.) zenés „majálist” tartanak. Ekkor, mint minden májusi vasárnapon zenével és helyben sütött finomságokkal várják a közönséget. Zenél a Brass Brothers Rézfúvós Együttes.


KORzó
Audi Aréna, Győr

Május 3-án (vasárnap) 19 órai kezdettel valóban világsztárok lépnek fel Győrben! Az Audi Arénában (Győr, Kiskútliget) a világhírű argentin tenor, José Cura és a Kossuth- és Liszt-díjas, magyar Rost Andrea operaénekesnő ad a Győri Filharmonikus Zenekarral közös koncertet.


KORzó
Finisszázs a Rómer Múzeumbam

Április 28-án (kedden) 16.30-kor a Rómer Flóris Múzeum Napóleon-házban (Győr, Király u. 4.) lévő kiállítóterében nagyszabású rendezvény kezdődik. A rábaközi népművészetet bemutató időszaki kiállítás lassan a végéhez közeledik, ennek alkalmából kerül sor a kiállítás anyagát ismertető katalógus bemutatójára és egy ehhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésre.


KORzó
Bridge Hallgatói Klub, Győr

Május 2-án (szombaton) 18.30-kor kezdődik a 3. kizomba workshop a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban (Győr, Kálóczy tér 6.). Újra eljön Győrbe a már jól ismert kizomba oktató Tóth Zoltán, és partnere: Szörcsök Andi, hogy további klassz lépéseket tanítson.


KORzó
A Búgócsigában

Május 2-án (szombaton) a Bohemian Betyars zenekar lép fel a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32.). A csapat legutóbbi soproni látogatása is szép emlékeket idéz helyi lakosság körében, most megpróbáljuk mélyíteni a kapcsolatokat egy "akusztikus" koncerttel.


KORzó
BBMMK, Győr

Május 2-án (szombaton) 19 órakor Anyák napi operettgálára kerül sor Győrben a Pesti Magyar Operett Színpad előadásában. Sztárvendég: Oszvald Marika. A programnak a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (Győr, Czuczor Gergely utca 17.) ad otthont.


KORzó
Városnéző séta Győrben

Május 2-án (szombaton) 9.30-kor a Bécsi kapu térről (Kisfaludy-szobor) indul a legújabb, Szigeti titkok címet viselő, tematikus városnézés. Ezen a sétán a Radó-sziget, az Újváros kapujában lévő Evangélikus Sziget és Sziget városrész titkaiba nyerhetnek bepillantást.


KORzó
Mosonmagyaróváron

A május 1-3-i hétvégén, péntektől vasárnapig vidám majálisra hívja a családokat a mosonmagyaróvári a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont (Szent István király 142.). Többek között lesznek zsetongyűjtő játékok, vagy éppen flúgos futam; a rendezvény élményközponti belépőjeggyel látogatható.


KORzó
A Zsinagógában és a Rómer Házban

Május 1-én (pénteken) és 2-án (szombaton) kerül sor a IV. Győri Impró Találkozóra a Zsinagógában (Kossuth u. 5.) és a Rómer Házban (Teleki L. u. 21.) az Import Impró Egyesület szervezésében. Résztvevők: Grund Színház, Momentán Társulat, Improvokálm, F.A.R.M. 11, Import Impró Társulat.


KORzó
Vákár Tibor kiállítás

Május 1. és 10. között 9.00 –től 17.00-ig látogatható a  soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Liszt F. u. 1.) a Vákár Tibor építész és festőművész munkáiból készült kiállítás Hivatás és szenvedély címmel. A tárlat a Workshopron és az NYME AMI szervezésében valósult meg.


KORzó
Az óvári Wittmann parkban

Május 1-én (pénteken) és 2-án (szobaton) rendezik meg a mosonmagyaróvári Wittmann Antal parkban (Gazdász u.) a városi majálist és rockszombatot. Rengeteg koncert (nemcsak rock) várja a rajongókat, hiszen két napig a zene lesz az úr a parkban.


KORzó
A Premontrei parkban

Május 1-én (pénteken) 14.30-tól várják az érdeklődőket a csornai majálisra a Premontrei parkba (esőhelyszín: Városi Művelődési Központ - Soproni u. 57.), ahol estig változatos programok szórakoztatják majd a közönséget. Lesz zene, tánc, koncert, lehet válogatni!


KORzó
A soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben

Május 1-én (pénteken) 21.30-kor a Local Forces (of Savaria - Acoustic Experiment) játszik a soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben (Csengery u. 30-32). Színpadon a szombathelyi blues-rock-színtér rutinos "öreg rókái".


KORzó
A Lokócsi Közösségi Házban

Május 1-én (pénteken) 14.00 órától kerül sor a VIII. Likócsi Majálisra a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ Likócsi Közösségi Házában (Esztergető u. 12.). Gyermekeknek és felnőtteknek való programok, valamint arcfestés, csigafuttatás és légvár várják a látogatókat. 


KORzó
Dr. Grin Igor fotókiállítása a Kis-Dunáról

Április 17. és május 17. között tekinthető meg a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.) Szigetköztől Stendörrenig címmel dr. Grin Igor fényképkiállítása.


KORzó
A Vaskakas Bábszínház a Mediawawen

Május 1-jén (péntek) 15 órakor a Komáromi Erődben, a Mediawawen vendégszerepel a Vaskakas Bábszínház. Az ifjabb korosztály kedvére tesznek, mert Ilók és Mihók meséjét adják elő.


KORzó
Hangár Music Garden, Sopron

Május 1-jén (pénteken) a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u.) lép fel az Ivan & The Parazol. A budapesti rockegyüttes 2010 februárjában alakult. Stílusukat alapvetően a '60-as, '70-es évek zenei világának és a kortárs irányzatoknak az ötvözése határozza meg.  


KORzó
A pannonhalmi Főtéren

Május 1-jén (pénteken) 14 órától Retro majálison vehetnek részt a pannonhalmiak. A „tanácselnöki köszöntőt” követően elkezdődik a mulatság. Lesz óriáscirkusz, utcabál, táncbemutatók, retro diszkó, KGST piac, szocreál plakát-tárlat. A programkavalkád szárvendégei: a Dolly Roll és a Hungaria Tribute Zenekar.  


KORzó
Xantus János Állatkert, Győr

Hagyományosan a Kiskútligetben tartják Győrött a városi majálist. Ehhez kapcsolódóan május 1-jén (pénteken) a Xantus János Állatkert családi napot szervez. A megszokott látványosságok (állatsimogató, látványetetés stb.) mellett zenés műsorokat, játékos foglalkozásokat kínálnak kicsiknek és nagyoknak.


KORzó
Speciális majális Győrben

Április 30. – május 1-én (csütörtökön-pénteken) Rómer Házban (Győr, Nefelejcs köz) megkezdődik a Rómerkvelle 2015 című koncertsorozat. Az, hogy május elsején majális van, szinte hagyomány. A rendes kultúr és alter rendezvények viszont kevésbé azok, így a RómerKvelle idén is rámegy erre a kérdésre, és a tavasz egyik legkirályabb hosszú hétvégéjén összerántja az ország legmenőbb előadóinak nyugat-magyarországi válogatottját egy nagyszabású, belvárosi majálisra.


KORzó
Búgócsiga, Sopron

Április 30-án (csütörtökön), 20 órától Esti Kornél és Elefánt koncertek Sopronban a Búgócsiga Akusztik Gardenben (Sopron, Csengery utca 30-32). Az Elefánt ráadásul lemezbemutat, a Deezer albumlistáját heteken át vezető új, Gomoly című lemezük dalait itt hallhatja először élőben a soproni közönség.


KORzó
Az Ukrán Állami Népi Együttes lép fel Móváron

Április 30-án (csütörtökön) 19 órakor a világhírű Ukrán Állami Népi Együttes Virsky című műsorát tekinthetik meg az érdeklődők a Flesch Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 14.). Az együttes a világ bármelyik pontján megtalálja az utat az emberek szívéhez: produkciójuk szenvedélyes és látványos, csodálatos és izgalmas.  


KORzó
Premier Szombathelyen

Április 30-án (csütörtökön) 19 órakor a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében (Szombathely, Akacs M. u. 7.) Victor Hugo A király mulat című drámájának bemutató előadását tekinthetik meg a színházba járók. Verdi Rigoletto című nagy sikerű operája ezen a történeten alapszik.


KORzó
Jótékonysági hangverseny Győrben

Április 30-án (csütörtök) 19 órakor az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5, zsinagóga) Siska Ádám ad jótékonysági zongorahangversenyt. A művész az est bevételét a "Legyen a zene mindenkié" alapítvány javára, a Liszt Ferenc Zeneiskola tehetséges növendékeinek támogatására ajánlja fel. Közreműködik: Drahos Evelin (szoprán).


KORzó
Kowalsky meg a Vega Sopronban

Április 30-án (csütörtökön) 19 órakor a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u.) Kowalsky meg a Vega ad koncertet. Ha szeretik a bandát, azért menjenek el; ha nem akkor pedig azért, hogy megismerkedjenek a zsivány-pop műfajával. Előzenekar a Helo Zep!


KORzó
Koncert a móvári Klub Faházban

Április 30-án (csütörtökön) 21.30-tól a Klub Faházban (Mosonmagyaróvár, Wittman Antal park 1.) a Paddy and The Rats ad koncertet. A Paddy And The Rats zenekar a megszokott, kelta motívumokkal ötvözött punk-rock dalokat adja elő a muzsikához illő hangszereken.


KORzó
Irodalmi est a megyei könyvtárban

Április 30-án (csütörtökön) 17 órai kezdettel a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér könyvtára klubjában (Győr, Herman O. u. 22.) Költők az anyanyelvről címmel a városszerte jól ismert nyugalmazott pedagógusházaspár, Baksa Péter és Baksa Péterné Szalay Cecília verses előadóestjét hallgathatják meg az irodalom és a költészet iránt érdeklődők.


KORzó
Sarródon

A fertői pásztoréletről, a pásztorkodás hagyományaiból, emlékeiből kaphatnak ízelítőt az érdeklődők április 25-én (szombaton) a 14 órakor kezdődő programok keretében a Sarródi Tájházban (Szeder u. 8.). Szeretettel várnak minden érdeklődőt a Sarródon megrendezésre kerülő Tájházak Napja rendezvényre.


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


KORzó
A komárnoi Városi Művelődési Központban

Április 28-án (kedden) 19.00 órakor Korda György és Balázs Klári koncertezik a komárnoi Városi Művelődési Központban (Vár u. 1.). Belépődíj: 14 EUR, jegyek elővételben is kaphatók. Mindenkit szeretettel várnak.Korda György (született: Klein György) több mint öt évtizedes pályafutással a háta mögött a magyar tánczene egyik legismertebb előadóművésze.


KORzó
A Monostori Erődben

Április 28., és május 2. között rendezik meg a 25. Mediwave Fesztivált a komáromi Monostori Erődben (Duna-part 1.). A Nemzetközi Film és Zenei Együttlét a MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány szervezésében valósul meg. Belépődíjas rendezvénysorozat.


KORzó
A Zsinagógában

Április 29-én (szerdán) 19 órakor kerül sor az Egyetemi Hangversenyteremben (volt győri zsinagóga, Kossuth u. 5.) a Győri Egyetemi Zenekarhangversenyére. Szólista: dr. Choi Insu, vezényel: Ménesi Gergely. A belépés díjtalan!


KORzó
A megyei könyvtárban

Április 27-én (hétfőn) 17.00 órai kezdettel kettős könyvbemutatóra kerül sor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában (Baross Gábor u. 4.). Szűcs Mihály: Nyúli útravaló és dr. Ábrahám Imre: Történet, nyelv kultúra című köteteiről a beszélgetést dr. Horváth József vezeti. A belépés díjtalan.


KORzó

Április 27-én, hétfőn 16 órakor a NYME Apáczai Csere János Karának Kari Könyvtárában (Liszt F. u. 42., főépület 3. emelet) Kövecsesné Dr. Gősi Viktória A környezeti nevelés gyakorlata az erdei iskolában című kötetének bemutatójára kerül sor. A könyv a helyszínen megvásárolható lesz, minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KORzó
Vetítéses előadás a megyei könyvtárban

Április 29-én (szerdán) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára Klubjában (Győr, Herman O.u. 22., földszint) Lelóczky Jenő világlátott fényképész vetítéses előadását láthatják Pekingről és Sanghajról.  


KORzó
Gálaműsor a BBMMK-ban

Április 29-én (szerdán) 17 órakor A Tánc Világnapja alkalmából a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Győr, Czuczor Gergely utca 17.) ad gálaműsort a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium.


KORzó
Klastrom Klub, Győr

Április 29-én (szerdán) 18 órai kezdettel a győri Klastrom Klubban (Győr, Zechmeister u. 1.) Uram, Teremtőm! – címmel folytatódik a Martos Levente Balázs atya által vezetett Biblia-sorozat. Igazán olyan rendszeres és végleges a világ, amilyennek olykor látjuk?  


KORzó
Profik és amatőrök kéz a kézben

Az április 29-én (szerdán) 18 órakor a Petőfi Színházban (Sopron, Petőfi tér 1.) kezdődő gálaműsorral fejeződik be a Tánc Világnapja alkalmából rendezett egész napos táncünnep. A gálán közreműködnek Sopron táncegyesületei és a Sopron Balett.  


KORzó
Orbán Júlia előadóestje Kapuváron

Az érdeklődők április 29-én (szerdán) 17 órakor a Rábaközi Művelődési Központ és Városi Könyvtár színházi előcsarnokában (Kapuvár, Győri út 2.) Orbán Júlia Latinovits- és Radnóti-díjas versmondó „Örökkék ég a felhők mögött” - hitvallás Babits Mihály nyomán című előadását hallgathatják meg.


KORzó
Flesch Központ, Mosonmagyaróvár

Április 28-án (kedden) 17 órakor a Flesch Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 14.) a Matyóföld szíve címmel a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület vetített képes beszámolóját hallgathatják meg a Város-, és faluvédők Szövetsége XXXIII. Országos Szakmai Találkozójáról. 


KORzó
Nády Mária kiállítása a Fehér Ló Közösségi Házban

Április 3. és 30. között látogatható "Két pont között" címmel Nády Mária költő kiállítása a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király u. 140.). A belépés díjtalan! A sajátos tárlat irodalmi szemléletű, befelé néző, belső tájaira figyelő, cselekvő hitvallás. Képekké formált poézis.


KORzó
A Veres Péter Szakképző Iskolában

Április 26-án(vasárnap) 8.00 és 13.00 óra között rendezik meg a Veres Péter Mezőgazdsági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában (Régi vszprémi u. 1-3) a 39. Nemzetközi Éremgyűjtő Találkozót. A belépés, az árbecslés és a szaktanácsadás ingyenes. Információ és asztalfoglalás: 30/9362-972.


KORzó
Április 26. - május 3.

Április 26. és május 3. között kerül sor a XXIV. Komáromi Napok rendezvénysorozatra, mellyel minden évben Észak- és Dél-Komárom közösen emlékezik az  1849. április 26-i komáromi csatára, mikor  az egyesített hazai erők sikerrel verték szét a többszörös túlerőben lévő osztrák csapatok ostromgyűrűjét. Több helyszínen rengeteg program várja a látogatókat.


KORzó
Megyei könyvtár, Győr

Április 27-én (hétfőn) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára Klubjában (Győr, Herman O. u. 22., földszint) ismét felnőtteket megszólító kézműves foglalkozásra kerül sor. Ez alkalommal Pozsgai Krisztával festett fa nyakláncot és kitűzőt készíthetnek.  


KORzó
JAMH, Győr

Április 27-én (hétfőn) 19 órakor kezdődik a győri József Attila Művelődési Házban (Győrszabadhegy, Móra F. tér 1.) a helybeli Friends Big Band koncertje. A csapat jazz, rock, funky, blues számokat adnak elő big band stílusban. Zenekarvezető: Csorba János.


KORzó
Flesch Központ, Móvár

Április 27-én (hétfőn) 14 órakor kezdődik a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 14.) a III. Nemzetközi Kórustalálkozó. A program a Mosonmagyaróvár és Környéke Nyugdíjas Egyesület rendezvénye. A belépés díjtalan.


KORzó
Évadzáró koncert a zsinagógában

Április 28-án (kedden), 19 órakor a Symphonic Band ad évadzáró koncertet az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth u. 5, zsinagóga). Az együttes a Széchenyi István Egyetem és a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeiből alakult.  


KORzó
Molnár Vid Bertalan emlékkiállítás

A megyei könyvtár Győrszentiváni Fiókkönyvtára (Győr, Ősi u. 1.) ebben az esztendőben is vállalta, hogy részese legyen a Molnár Vid Bertalan Emlékhétnek. A könyvtár vezetője felkutatta, mely országokban, városokban járt Győrszentiván jeles szülötte. A listát összeállította, s a vonatkozó anyagokból egy tárlónyit összegyűjtve és rendezve mini-kiállítást állított össze.  


KORzó
Búgócsiga Akusztik Garden

Április 25-én szombaton, 21 órától a Wakachuka együttes ad koncertet a Búgócsiga Akusztik Garden-ben (Sopron, Csengery utca 30-32.). Szövegközpontú underground muzsika, fűszerezve egy kis dzsesszel, szvinggel, és még sok mindennel.


KORzó
Vadrózsa Waldorf Iskola

Április 25-én szombaton,11 órától Szent György napi vásár - egésznapos nyitott családi program lesz a Vadrózsa Waldorf Iskola (Győrsövényház, Gárdonyi u. 45.) udvarán.


KORzó
Fehér Ló Közösségi Ház

Április 25-én szombaton,17órakor táncház kezdődik a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.)17 órától a kicsiket várják, akik a Sűrű Rántás Népzenekör muzsikájára ismerkedhetnek a népi játékokkal, egyszerűbb táncokkal, Galgócziné Nyáradi Csilla és Galgóczi Attila segítségével.


KORzó
Rómer Ház

Április 25-én szombaton, 19 órakor játssza a RÉV Színház Molnár Ferenc Liliom című darabját a Rómer Házban (Győr, Teleki u. 21.). A rendező: Korányi Bálint. A belépődíj: nyugdíjas/diák 1000 Ft, felnőtt 1500 Ft, támogatói 2000 Ft.


KORzó
Hefter Üveggaléria

Április 25-én szombaton, 16 órakor nyílik meg a HuGlass 2015 - a Magyar Üvegművészeti Társaság csoportos kiállítása a HEFTER Üveggalériában (Pannonhalma, Tóthegy u. 11.). A tárlatot megnyitja: Barabás Lajos, műgyűjtő, közreműködik: Steve Kindler, hegedűművész, USA. Megtekinthető április 25-től június 21-ig keddtől vasárnapig 10-17 óra között.


KORzó
Dunaszeg, Kismorotva-tó

Április 25-én (szombaton), 10 órától várnak minden érdeklődőt Dunaszegen, a Kismorotva-tónál a Szigetközi Gulyahajtásra. A programban többek között látványos bemutatók, népzenei műsorok, gyermekjátszópark, a Kajárpéci Vízi Revü előadása, fotókiállítás, koncert és táncház szerepelnek.


KORzó
Richter-terem, Győr

Gájer Bálint és zenekara különleges koncertet ad Győrben, a Richter-teremben (Győr, Aradi vértanúk útja 16.) április 25-én (szombaton) 19 órától. "Egyszerű az élet" című nagylemezének dalai mellett, közkedvelt swing és latin slágerek hangzanak el a koncerten.  


KORzó
Klastrom Filmklub, Győr

Április 25. (szombat), 18:00 órakor a Klastrom Filmklubban (Győr, Klastrom Hotel, Zechmeister u. 1.) a Lazhar tanár úr című színes, feliratos, kanadai filmet vetítik. Philippe Falardeau filmjét látnia kellene minden pedagógusnak, tizenéves gyermekét nevelő szülőnek, tulajdonképpen mindenkinek, aki a többi emberrel együtt él, nem remeteként tengeti az életét.


KORzó
Érzékek harmóniája

Április 25-én (szombaton) 17 órakor a Hotel Konferenciában (Győr, Apor Vilmos püspök tere 3.) Elischer Balázs orgonaművész koncertjén vehetnek részt. Ez olyan koncert lesz, ami minden érzékszervüket igénybe veszi majd. A közönség a bálteremben, gyertyafényes körasztaloknál foglalhat helyet.  


KORzó
Győri Filharmonikus Zenekar

Április 25-én szombaton, 20 órakor kezdődik a Győri Filharmonikus Zenekar koncertje a Bálna Budapest - Event Hall-ban (Budapest, Fővám tér 11-12.). A Vörös szoba álma című hangverseny a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának része. A címadó zongoraversenyt a kiváló, „Pro Cultura Hungarica” díjjal kitüntetett kínai zongoraművésznő, Claudia Yang felkérésére Fekete Gyula komponálta.


KORzó
BBMMK, Győr

Április 25. 16 órakor az Alma Együttes ad koncertet a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Győr, Czuczor G.u. 17.). Az Alma Együttes 1996-ban alakult Bródy János mentorálásával. Kezdetben számos színházi produkcióban is részt vettek, és verses estéket is adtak.


KORzó
Kiállítás Balfon

Április 25-én (szombaton) 17 órakor a József Attila Művelődési Házban (Balf, Fő u. 27.) nyílik meg a helyiek körében jól ismert Bokán Csilla díszítőművész kiállítása. Az alkotó a Fénygallyak - a csodás természet címet adta kiállításának, ezzel is sugallva képeinek tematikáját.


KORzó
Premier a Győri Nemzeti Színházban

Bemutató előadás lesz április 25-én (szombaton) 19 órakor a Győri Nemzeti Színházban (Győr, Czuczor Gergely u. 7.). A társulat Giulio Scarnacci, Renzo Tarabusi Kaviár és lencse című vígjátékát adja elő. A darabot fordította Mészöly Dezső. Rendező: Szurdi Miklós.


KORzó
Hangár, Sopron

Április 25-én (szombaton) 21 órakor a Hangár Music Gardenben (Sopron, Vándor Sándor u.) Brains koncert lesz. A statisztikák szerint ez a banda játszott márciusban legtöbbször a Petőfi Rádióban. Most élőben, Sopronban, lazán.


KORzó
Felhívás

Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ rajzpályázatot hirdet boldog Apor Vilmos püspök vértanúságának 70 éves évfordulója alkalmából! Beküldési határidő: 2015. április 30. Beküldési cím: 9021 Győr, Káptalandomb 5/b (akár személyesen is leadható).


KORzó
Széchenyi Egyetemi Napok, Győr

Április 23-25. között zajlik a SZEN (Győr, Kálóczy tér 6.). A győri Széchenyi Egyetemi Napok Győr legnagyobb ifjúsági rendezvénye, mely az előző évektől eltérően az idén SZEN néven indul hódító útjára. A programok közt helyet kap a már hagyományos 24 órás palacsintasütés kísérlet, stand up comedy, közönségtalálkozók, ingyenes egészségügyi vizsgálatok, sportprogramok és még sok más érdekesség.  


KORzó
Erőss Zsolt emlékkiállítás

Április 22-én (szerdán) 18 órakor a Bezerédj-kastélyban (Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.) Magaslataink címmel Magyarország egyik vezető expedíciós hegymászójára, Erőss Zsoltra emlékező kiállítás nyílik. A kiállítást megnyitja Sterczer Hilda, hegymászó.


KORzó
Apáczai Galéria, Győr

Április 22-én (szerdán) 18 órakor kerül sor Prof. Dr. Konkoly-Gyúró Éva egyetemi tanár Úton a kegyelem felé - Képes zarándoknapló az El Caminoról című művésznéven írt, bemutatóval kísért előadásra, valamint a szerző felvételeiből készült fotókiállítás megnyitójára a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Kar Dr. Barsi Ernő Termében (Győr, Liszt Ferenc u. 42.).


KORzó
Kiállítás a Magyar Ispitában

Április 19-től látogatható a Magyar Ispitában (Nefelejcs u. 3.) a Szerzetes, főpap, hazafi: Széchényi Pál - A nagycenki múmia kutatása című kiállítás a Győri Hittudományi Főiskola gondozásában. A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg. Belépődíjas rendezvény.


KORzó
A Pinnyédi Művelődési Házban

Április 14-én (kedden) 14.00 órakor nyílik meg a Győri Alkotók Napóra Egyesületének kiállítása a Pinnyédi Művelődési Házban (Napfény u. 1.). A tárlat megtekinthető április 20. és május 22. között hétfőtől csütörtökig 14.00 órától 19.00 óráig. A belépés díjtalan!


KORzó
Vándorkiállítás az Esterházy-palotában

Április 10-én (pénteken) 10 órakor nyílik meg a Kézzelfogható Alapítvány Tapintható Művészet Mindenkinek című országos vándorkiállítása az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlat megtekinthető május 3-ig, hétfő kivételével naponta 10:00-18:00-ig.


KORzó
Kiállítás a vasutas művelődési házban

Április 17-én (pénteken) 18 órakor nyílik meg a XII. Év Fotósa-Év Fotója 2014 pályázat kiállítása a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesülete szervezésében, Szabó Béla EFIAP fotóművész közreműködésével a VOKE Arany János Műbvelődési Házban (Révai u. 5.). Köszöntőt mond Sarmaság Lászó festőművész (TIT Pannon Egyesülete), majd a tárlatot megnyitja Szabó Béla. A kiállítás május 12-ig látogatható hétfőtől péntekig 10 és 17 óra között.


KORzó
Demeter D. Zoltán kiállítása a Gyárvárosi Közösségi Házban

Április 14-én, kedden 17 órakor a megyei könyvtár Gyárvárosi Közösségi Házában (Külső Árpád u. 6-8.) Sohasem késő címmel Demeter D. Zoltán író festészeti kiállítása nyílik. A kiállítást megnyitja Werner Krisztina újságíró, a tárlat április 28-ig tekinthető meg a könyvtár nyitva tartási idejében.


KORzó
A Hotel Konferenciában

A Viktória Jazz Club és a Hotel Konferencia (Apor Vilmos püspök tere 3.) szervezésében áprilistól Jazz Terasz indul városunkban a szálloda terszán (esőhelyszín a szálloda sörözője). Az ingyenes rendezvényen minden hétvégén kellemes környezetben élvezhetik a zenét a Viktória Jazz Club zenekara és énekesei tolmácsolásában.


KORzó
Megyei műveltségi vetélkedő felső tagozatos diákoknak

A Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola könyvtára a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér támogatásával 2015-ben is meghirdeti a BAGOLY MONDJA… elnevezésű megyei műveltségi vetélkedőt általános iskolai felső tagozatos diákcsapatok számára.


KORzó
Kiállítás a Marcal Étteremben

Április 9-én, csütörtökön 17 órakor a Marcal Étteremben (Győr, Déry T. u. 11/a.) kiállítás nyílik Egri Ferenc festőművész és Rideg Ferenc fotóművész munkáiból Fények szerelmesei címmel. A sárkeresztesi alkotók közös kiállítását Harcsás Judit újságíró nyitja meg.


KORzó
Flesch Károly Kulturális Központ

Április 10-én pénteken, 18 órakor nyílik meg Vitéz Vilmos fotókiállítása a Flesch Károly Kulturális Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.). A Napfényes Itália című tárlat Toscanát és Lombardiát mutatja be az alkotó objektívén keresztül.


KORzó
Kortárs Művészeti Panoráma

Április 10-én 17 órakor nyílik meg a Kortárs Művészeti Panoráma idei tárlata a mosonmagyaróvári Flesch Központban (Erkel ferenc u. 14.). Köszöntőt mond Dr. Nagy István parlamenti államtitkár, dr. Árvay István Mosonmagyaróvár polgármestere és Bognár József a Rotary Club Mosonmagyaróvár elnöke. A kiűllítást megnyitja Székely Zoltán művészettörténés, közreműködik Böröndi Lajos költő és a Mosonyi Mihály Zeneiskola tanárai. A tárlat május 2-ig látogatható.


KORzó
Kiállítás a megyei könyvtár klubjában

A Szigetköz Fotóműhely Fotó-Szín-Tézis címmel tartja bemutatkozó tárlatát a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubhelyiségében (Győr, Herman O. u. 22., földszint). A kiállítást Hipságh Gyöngyi fotóművész, a MAFOSZ alelnöke nyitja meg 2015. április 8-án (szerdán) 17 órakor.


KORzó
Rendhagyó kiállítás Győrben

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Háza (Győr, Móra F. tér 1.) szeretettel meghív minden érdeklődőt a „Teremtő csend” című rendhagyó kiállításának megnyitójára. A megnyitó időpontja: 2015. április 8. (szerda) 17 óra. A tárlaton együtt láthatók két, egymásnak is sokáig ismeretlen, ám közös sorsú anya – Zsolnai Tímea és Gősi Vali munkái.


KORzó
Vetélkedő a József Attila Művelődési Házban

Jóság és szeretet – az életvitelünkben és a művészetekben címmel vetélkedőt hirdet 3-3 főből álló nyugdíjas csapatok részére a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület. A jelentkezési határidő 2015. május 15.


KORzó
Találkozás Somogyi Győző festőművésszel

Március 27-én (pénteken)19 órakor a Weöres Sándor Színház aulájában és Márkus Emília termében (Szombathely, Akacs M. u. 7.) összetett művészeti program veszi kezdetét. Házigazdák: Oroszy Csaba, Jordán Tamás, Mérei Tamás. 19 órakor Somogyi Győző festőművész Illusztrációk a Szigeti veszedelemhez című önálló kiállításának megnyitójára kerül sor.


KORzó
Népművészeti kiállítás Győrben

2015. március 25 től május 3-ig lesz látogatható a Napóleon-házban (Győr, Király u. 4.) a „Kikelet, kikelet” című népművészeti kiállítás. A tárlaton a rábaközi népművészet tárgyi emlékeit mutatják be régtől a jelenig. A kiállítás megtekinthető: hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Március 20-án pénteken, 18 órakor nyílik meg Énzsöly Kinga Hajak című tárlata a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, Esterházy-palota (Győr, Király u. 17.). Az új időszaki kiállítást április 26-ig látogathatják az érdeklődők.


KORzó
Időszaki kiállítás a főapátságban

Március 21-től ez év november 11-ig lesz látogatható a Pannonhalmi Főapátság legújabb időszaki kiállítása. A monostori kiállítótérben évente megrendezett tárlatok különlegessége, hogy a ritka kincseket tartalmazó apátsági gyűjtemény és a kortárs képzőművészet integrálására törekednek sajátos és elgondolkodtató tematika alapján.  


KORzó
G. Horváth Boglárka kiállítása

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér új időszaki kiállítása A barátságról… Cica dolgok, embereknek címmel kerül bemutatásra. G. Horváth Boglárka festőművész tárlatának megnyitója március 6-án (pénteken) 17.00 órakor lesz a Püspöki Udvarbíróházban (Apor Vilmos Püspök tere 2.) A tárlat május 31-ig látogatható.


KORzó
Kedd Esti BAráti Beszélgetések

Február 17 - április 28. között az Evangélikus Öregtemplom gyülekezeti termében (Győr, Petőfi tér 2.) beszélgetéssorozatra kerül sor. „...hogy hosszú életű légy a földön...”- szól a Győri Evangélikus Egyetemi Lelkészség programjának mottója. A rendezvénysorozat alkalmával az érdeklődők a tízparancsolat üzenetét tanulmányozhatják és értelmezhetik kötetlen formában.  


KORzó
Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség pályázatot hirdet Győrben vagy Győr környékén élő fiatal költők, írók felkutatására. 


KORzó
A Gyermekek Házában

2015. január 14-én, szerdán kezdődik a Bibliai Szabadegyetem 2015 programsorozata a Gyermekek Házában (Aradi vértanúk útja 23.). A Jelenések, a nyitott könyv elnevezésű díjtalan előadások szerdánként este 18 órakor kerülnek megrendezésre egészen május 6-ig a Hetednapi Adventista Egyház támogatásával.


Főoldal Oldal nyomtatása
GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA | Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), CSENDES RICHÁRD
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.