2016.07.24. vasárnap
LÁThallás
2016. augusztus 12-14.

Győri pár fogad örök hűséget egymásnak a 24. alkalommal megrendezendő Barokk Esküvőn, augusztus 13-án Győr belvárosában - jelentette be a szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont.


LÁThallás
Tíz nappal tovább szavazhatnak

Tíz nappal tovább, augusztus 17-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Spolarics Andreára, Schneider Zoltánra és Csankó Zoltánra a www.kaszasattiladij.hu oldalon.


LÁThallás

Négy nap alatt tizennégy ország száznegyven zenésze lép színpadra Európa legnagyobb szabadtéri dzsesszfesztiválján, a kecskeméti Jazzfővároson.


LÁThallás
Nyolc hazai újdonság

Sose volt még annyi elektronikus zene a dalmegosztásban, mint most, és ez nem is történhetett volna jobbkor, mint a Balaton Sound után rögtön.


ÍRÓkéz

A Bookline nyári sikerlistájának dobogós helyezettjei mind új megjelenésű könyvek, és nem a legkönnyedebb olvasmányok közé tartoznak.


LÁThallás

A Szent Márton-emlékév nyári attrakciója lesz az Iseumi Játékok ősbemutatója, a Szent Márton szimfonikus rockpassió a szombathelyi Történelmi Témaparkban.


LÁThallás
Egy kis kitérővel

Elsőként mentegetőzöm egy kicsit. Mindig olyan tervekkel érkezem egy-egy fesztiválra, hogy most aztán jó sok zenekart megnézek, és majd mindről írni is fogok…


LÁThallás
1 perces filmkritika

„- Csak azt tudom, hogy most egy egyezség részese vagyok. Ami miatt hazudnom kellett, hogy... - Milyen egyezmény? - Csak egy... csapat elkeseredett ember, akik együtt szomorkodnak, hátha egy kicsit kevésbé érzik szarul magukat.”


LÁThallás
MTI

Roger Corman, Howard Shore, David Linde és Bill Pullman is díjat kap az augusztusi 69. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon.


LÁThallás
Interjú Spolarics Andrea színésznővel

„A színészet a bátorságról szól, arról, hogy mindennap felmegyünk a színpadra, és a legsérülékenyebb énünket mutatjuk meg a nézőknek.”


LÁThallás

…A legújabb metálvideókat. A kemény zenék hívei a nyár ellenére el vannak látva mindenféle földi és földalatti jóval.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

Szélhámosoknak áll a zászló a mai világban, gondoljunk csak a tévé sarlatánjaira, akik némi telefonos percdíjért cserébe eladják nekünk a nagy semmit: Alexander mágus kielemzi a (macska) karmát, vagy Tihanyi doktor kioperálja a gerincedet a hátadból, míg görnyedsz a készülék előtt.


LÁThallás

Idén is öt pályakezdő rendezőnek biztosít lehetőséget első animációs, dokumentum- vagy játékfilmjének elkészítésére a Filmalap Inkubátor Programja.


LÁThallás
Moziajánló: A messzi Észak

Mi jártunk jobban: míg a franciáknál a jeges januárban, nálunk a hőgutás júliusban mutatták be Rémi Chayé első egészestés animációját, A messzi északot.


LÁThallás
Ezen a napon történt

1782. július 16-án tartották Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Die Entführung aus dem Serail (magyarul Szöktetés a szerájból) című háromfelvonásos Singspieljének ősbemutatóját.


LÁThallás

„Nagyon szerencsés, kiváltságos ember vagyok, az én szakmám a legjobb a világon” – fogalmazott a legendás tenor, José Carreras az M1-nek adott interjúban.


LÁThallás
Filmajánló

A ménesgazda nemcsak a MaNDA Terror és forradalom 1949-56 című tematikus DVD-sorozatának az első darabja, hanem az ötvenes évek önkényuralmát leleplező filmtörténeti áramlaté is. A Gáll István sikerkönyve alapján forgatott film szimbolikus erővel ábrázolja azt a folyamatot, ahogy a személyi kultusz elsöpörte nemcsak a múltból továbbélő szakszerűséget, hanem az alulról jött, spontán néphatalmat is.


LÁThallás
Győri zenekarok 3.

A XII. Győri Rotary Fröccsnapok – Győri Legendák Napja július 15. és 17. között zajlik majd Győrben. A rendezvény első programjaként a 18 éve működő győri zenekar, a Friends Big Band lép fel, amely megalakulása óta állandó résztvevője a város kulturális eseményeinek. Magas színvonalú koncertjeikkel teremtenek jó hangulatú estéket egyre nagyobb számú közönségüknek.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

„Ne rettenj meg soha ellenségedtől! Légy bátor s erényes, hogy szeressen Isten! Az igazat mondd mindig, ha életeddel fizetsz is érte! Védd meg az elesetteket, s légy igazságos! Ez a te esküd, melyet soha el ne feledj!” Bátor Attila története a lezáráshoz érkezett Bíró Szabolcs regényfolyamában: az egykori templárius, liliomos lovag örökségként azonban dicsőség és hűség helyett mocskot és árulást hagy maga után. Vagy mégsem?


LÁThallás
Zeneajánló

A régi zene specialistája a katalán zenész, karmester és komponista Jordi Savall, akinek együttese a historikus zene avatott tolmácsolójának számító Hespèrion XXI. Jordi Savall elmondása alapján 2011 végén támadt az az ötletük, hogy a Balkánon élő népcsoportok, valamint a romák és a szefárdok zenéjével foglalkozzanak.


LÁThallás

A Művészetek Völgye idén is otthont ad a színtársulatoknak, a látogatók a koncertek és irodalmi programok mellett számtalan előadást is megtekinthetnek. Csehov komédiák, a Liliomfi, a Toldi, Örkény Istvántól a Tóték és Weöres Sándor Psyché című műve is bekerült a repertoárba. A kicsiket pedig többek között a Grimm testvérektől a Jancsi és Juliska története varázsolja el.


csakMI
Koncz Dániel előadása

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Házában július 6-án Eleink előéletei és előítéleteink címmel vetített képes előadáson Koncz Dániel régésztechnikusi munkája során szerzett tapasztalataira is támaszkodva mutatta be a X-XI. században Győr környékén élt emberek viseletét, életét.


LÁThallás
Interjú Pintér Mónikával (Bogár Muzsika zenekar)

A 2010-ben alakult Bogár Muzsika zenekar megalapítását az akkor már évek óta sikeresen működő zenés-mondókás foglalkozásaik ihlették. Pintér Mónika énekesnő-zenepedagógust a zenei nevelés fontosságáról, a kisgyermekkorban elsajátított készségekről és frissen megjelent, Mese a picike szentjánosbogárról című albumukról kérdeztük.


ÍRÓkéz

Marcel Proust francia író, Az eltűnt idő nyomában című regény szerzője 1871. július 10-én Auteuilben, egy nagypolgári családban látta meg a napvilágot. Születése idején zajlott a párizsi kommün elnyomását követő erőszakhullám, gyerekkora egybeesik a harmadik francia köztársaság megszilárdulásával.


LÁThallás
Interjú Kardos Andreával, a Nemzetközi Művészeti Egyesület elnökével

Pécs belvárosának sétálóutcájában található az a múzeum, mely az országban szinte egyedülálló módon a rajzfilmkészítés művészetének állít emléket. Kardos Andrea, a Nemzetközi Művészeti Egyesület elnöke nem csak vezetője a galériának, de személyében is érintett, hiszen évtizedeket töltött el a híres pécsi rajzfilmstúdió falai között. Itt alkották a „Redbull szárnyakat ad” reklámrajzfilm-sorozatot is.


LÁThallás
Interjú Horváth Zsolttal, a Pannon Filharmonikusok igazgatójával

A Pannon Filharmonikusok (PFZ) alapélménye a megújulás. Alakulásakor az együttes Horváth Zsolt igazgatóval az élén azt a célt tűzte ki, hogy országosan elismert zenekarrá válik, amelyre büszke lehet hazánk. A zenekar sikerrel járt, és új tervei vannak: az európai zenei élet világszínvonalú tagjává szeretne előlépni. A megvalósításról Horváth Zsolttal beszélgettünk, akit újabb öt évre neveztek ki a társulat élére.


LÁThallás
Skillett-interjú John Cooperrel

Második alkalommal lépett fel a Skillett a VOLT Fesztiválon, ráadásul most már az egyik nagyszínpadon, nem egy kisebb fedett helyre beszorulva, mint 2014-ben. A koncert előtt nem sokkal beszélgettünk a keresztény rockzenekar főnökével, John Cooperrel.


LÁThallás
Filmkritika

„Ez tízszer nagyobb, mint múltkor!” – fogalmazza meg találóan Jeff Goldblum karaktere, Daniel tátott szájjal, miután észreveszi a revansot követelő űrlények gigászi anyahajóját. Valószínűleg Roland Emmerich is ezzel a mondattal prezentálta a 20th Century Fox berkein belül, hogy pontosan miként tervezi folytatni saját 1996-os, klasszikussá vált, néhol már az őrület határát súroló várospusztító sci-fijét.


LÁThallás
Interjú Roby Lakatossal

Roby Lakatos világhírű dzsesszhegedűs is fellép zenekarával július 21-én a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A „Hegedű határok nélkül” című produkcióról, indiai élményeiről, a fiatal tehetségek felfedezéséről, életrajzi könyvéről és itthon tartózkodásáról kérdeztük.


LÁThallás

Terror és forradalom 1949-56 címmel emlékezik meg az 1956-os forradalom évfordulójáról a MaNDA kiemelt, tematikus DVD-sorozata. A júniustól decemberig minden hónapban egy lemezzel bővülő sorozat nemcsak a szűken vett forradalmi eseményekre koncentrál, hanem az 1956 előtt és után történtekre is.


LÁThallás
Négy koncert a VOLT-ról

Az idei VOLT Fesztivál volt talán az első, amin az ember úgy érezhette végig, hogy folyamatos telt ház van. Rengeteg ember volt a fesztiválon, hivatalosan viszont csak a pénteki napra kelt el minden belépő az Iron Maiden miatt. Két nagyon szembetűnő újdonság volt a fesztiválon: az egyik az új check-in rendszer, ami először jelentősen lelassította a bejutást, majd megjavult, a másik az óriáskerék, ami tovább erősítette a volt kis-Sziget hangulatát.


ÍRÓkéz
Könyvajánló

Bogár Erika helyi szerző új novelláskötete, a Végtelen mezők vándora a sokatmondó Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról alcímet viseli, hiszen a 8 elbeszélés a jelenben, a múltban, a jövőben, egy más világban vagy ezek kombinációjában játszódik.


ÍRÓkéz
Atelier folyóirat 2016/1. szám

A kortárs művészeti kalandozások az Atelier folyóirat 2016/1. kiadásában a közép-európai bábművészet köré szerveződve folytatódnak. Ahogyan Kosztolányi Dezső fogalmazott: „A báb nagyon hasonlít az emberhez, s az ember nagyon hasonlít a bábhoz” – így a kettő valamilyen szempontból bizonyosan elválaszthatatlan egymástól, ne tétovázzunk hát a téma körüljárásában.


LÁThallás
Horváth Zsuzsa és Csernus Anita a két díjazott

„Sikeres évadot zárt a Soproni Petőfi Színház, 286 előadásukat 65.564 néző látta, a bérletesek száma elérte a 10.700-at, ez nyolcvan százalékkal több, mint a négy évvel ezelőtti” – mondta Pataki András igazgató a záró társulati ülésen a teátrumban július 1-én, pénteken.


LÁThallás
MTI

Eötvös Péter Senza sangue című operája, az avignoni Opéra Grand produkciója nyerte el a legjobb előadás díját, a legjobb énekesnek járó elismerést pedig Adriana Bignagni Lesca kapta az Armel Operafesztiválon – közölték a szervezők az MTI-vel.


ÍRÓkéz

A Mindspace nonprofit csapata idén harmadszorra indítja útjára a 100 szóban Budapest elnevezésű pályázatot, amelyre szeptember 18-ig várják a Budapesttel kapcsolatos, maximum 100 szavas történeteket. A projekt ötletadója Chile, ahol már tizenhat éve szervezik meg a 100 szóban pályázatot, velük együttműködésben valósítja meg Európában elsőként a Mindspace a kezdeményezést.


LÁThallás
Fishing on Orfű 2016

A fő profiljának számító hazai alternatív zene szempontjából igazán érdekes időpontban rendezték meg az idei Fishing on Orfűt, hiszen a műfaj zászlóshajójából az új Class FM-mé váló Petőfi Rádió átalakulására nem sokkal a kezdés előtt került fel a korona a stáb lecserélésével és az átalakítás hivatalos bejelentésével.


LÁThallás

Megújult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet központi adatbázisa. A fejlesztés fő célkitűzése az volt, hogy a digitalizált kulturális értékek korszerű megőrzésén túl az adatbázis kiszolgálja a mai felhasználói igényeket.


LÁThallás

A Halott Pénz három kategóriában is elnyerte az első ízben meghirdetett Petőfi Zenei Díjat kedden este Sopronban. A Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján tartott gálán mások mellett Rúzsa Magdit és Ákost is díjazták.


LÁThallás
Filmkritika

A hatalmas sikereket elért Drive rendezője, Nicolas Winding Refn idén egy thrillerrel rukkolt elő, mely valószínűleg az idei év legmegosztóbb filmjévé válhat a nagyközönség számára. A modellek fényűző, mámoros és rendkívül csábító világát használja fel ezúttal, hogy darabokra marcangolja a tökéletesnek tűnő képet a szemünk láttára.


ÍRÓkéz
Ezen a napon történt

Az Elfújta a szél, Margaret Mitchell regénye 1936. június 30-án jelent meg angolul, s az addig teljesen ismeretlen szerzőjét egy csapásra világhírűvé tette. Egy-két év alatt több millió példány kelt el belőle, valamint elnyerte a legrangosabb amerikai kitüntetést, a Pulitzer-díjat is.


LÁThallás

Kifejezetten a családok részére július első hétvégéjén Színtérré alakul a tihanyi révnél lévő placc, többek között Gőgös Gúnár Gedeon és a Momentán Társulat jóvoltából. A kortárs design és képzőművészet pedig július 21-től költözik be ismét a Balaton északi partjára, a MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként.


LÁThallás
Filmkritika

A romantikus drámák és vígjátékok műfaja igazán a 2000-es évek hajnalán a nézők szeméből kifacsart könnyein keresztül kapaszkodott fel a csúcsra, amely tetőpontján, a mozitermekben elszórt pattogatott kukoricákat nedves zsebkendőkre váltotta fel a padlón. De ahogy anno a vadnyugat revolverhőseire a western egyedi, poros és szikár világában, úgy a romantika zsánerére is ráunt a közönség az elmúlt években.


LÁThallás
MTI

Három magánénekes, egy táncművész és egy zenekari tag vehette át június 25-én, szombaton az évad legrangosabb díjait a Magyar Állami Operaházban. Kamaraénekesi díjjal Schöck Atalát, Pasztircsák Polinát és Palerdi Andrást, az Opera kamaraművésze címmel pedig Danyilova Galina koncertmestert jutalmazta az Opera vezetése. A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja (Csillaga) Leblanc Gergely lett – közölte a dalszínház az MTI-vel.


LÁThallás

Görgey Artúrról szóló írásunkban éppen csak, hogy említettük a tábornok időskori napjait, pedig erről az időszakáról filmfelvétel is fennmaradt. A némi magyarázatot igénylő összeállítás segítségével pillantsunk bele az öreg Görgey lassan pergő napjaiba. Amikor naponta magához vette az ásóvá alakítható sétabotot, és fogadta a híres látogatóit is.


LÁThallás

Véget ért a XII. Magyar Táncfesztivál, ahol egy héten át közel 50 produkció több helyszínen várta az érdeklődőket. Az ünnepi nyitógálán a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei mellett az Izraeli balettegyüttes és a Brnoi Nemzeti Színház Balett Társulata is bemutatkozott. Az est egyik meglepetése azonban a Győri Balett Belső hangok című előadása volt Velekei László koreográfiájával.


ÍRÓkéz

205 éve született a Vadrózsák című, híres-nevezetes, 1863-ban megjelent székely népköltészeti gyűjtemény összeállítója, Kriza János néprajzkutató, költő, műfordító, unitárius püspök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.


LÁThallás

Dell’Edera Dávid Balkon című diplomafilmje nyerte a zsűri díját a június 13. és 18. között megrendezett Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a világ egyik legrangosabb animációs fesztiválján. A versenyprogramba 54 rövidfilmet, 54 diplomamunkát, illetve 27 tévéfilmet és 49 alkalmazott animációt válogattak, 31 alkotás versenyen kívül volt látható.


LÁThallás
Moziajánló: Egy szó, mint száz: szerelem!

Ismét az egyszerre megtévesztő és semmitmondó magyar címmel kell kezdenem. Persze, könnyű nyári limonádét látunk, de dán módra: ez a limonádé fanyar és üdítő. És legalább annyira szól a barátságról, a baráti kapcsolatok hálózatának hosszú távú megtartó erejéről, mint a szerelemről. Ami, mint tudjuk, mulandó, ráadásul vak.


LÁThallás
A dzsungel könyve soproni olvasatban

Bemutatta A dzsungel könyve című musicalt a Soproni Petőfi Színház. Az előadás premierje június 24-én volt a fertőrákosi barlangszínházban. Dés László - Geszti Péter - Békés Pál darabját Pataki András állította színpadra, a koreográfus Szakál Attila, a jelmeztervező Húros Annamária. Balu szerepében Mikó István látható.


LÁThallás

Megtartotta évadzáró ülését a Komáromi Jókai Színház társulata. Kezdetben levetítésre került a színház internetes műsorának, a Színházi Lábjegyzetnek legújabb része, amit Majorfalvi Bálint készített Tóth Károly közreműködésével, melyben szórakoztató pamfletként külföldi világsztárok „nyilatkoznak” az elmúlt évad bemutatóiról.


LÁThallás
Szubjektív válogatás olasz dalokból

Úgy alakult, hogy a közelmúltban öt hónapig Szardínia szigetén, Cagliariban éltem, és ha már ott voltam, kihasználtam azt, hogy lehetőségem van egy kicsit jobban megismerni az olasz zenét. Ennek eredménye ez a poszt, ami egy abszolút szubjektív válogatás olyan dalokból, amelyek fontosak az olasz zene múltjában vagy jelenében, nagyon jellegzetesek, vagy egyszerűen csak tök jók.


LÁThallás
1997-2011

1997-ben az akkori Magyar Filmintézet a párizsi CinèMemoire elnevezésű archívumi fesztivál mintájára nemzetközi konferencia- és vetítéssorozatot indított a filmfelújítás, megőrzés és -terjesztés témakörében, a társarchívumok és intézmények képviselőinek bevonásával.


LÁThallás
Filmkritika

A mozikban már javában tart a nyári dömping, ilyenkor a tébláboló, unatkozó fiatalok és a pihenésüket töltő potenciális jegyvásárlók becsábításának érdekében mindig akad néhány budy movie a stúdiók tarsolyában, melyekkel a haveri társaságok magas számában rejlő csilingelő kasszák lehetőségét igyekeznek megragadni. Ezt mi sem jelzi jobban, minthogy egy hónapon belül a második ilyen műfaji alkotáshoz van szerencsénk a Központi hírszerzés képében.


LÁThallás
Hazai újdonságok

A szokásoshoz képest egész sok az elektronikus zene az aktuális dalmegosztásban, igazán popos és totál elvont is szerepel a válogatásban a Belau, DJ Bootsie és Mi-is(h) révén. Akit viszont ez hidegen hagy, annak van új Bermuda-, Bankrupt- és Kovbojok-dal, nem olyan új bölcsész- és teljesen új csajzenekar, sőt, még az Apa Zenél és a WNTS közös számát is megtaláljátok lejjebb.


ÍRÓkéz
Országos szépirodalmi pályázat a mai Magyarországról

Magyar Radír 2016 címmel a Kisalföld, Magyarország legnagyobb példányszámú független közéleti napilapja és a Tarandus Kiadó országos szépirodalmi pályázatot hirdetett meg. A kiírók a mai Magyarországról, a társadalmat érdeklő eseményekről, folyamatokról szóló írásokat várnak augusztus 31-ig.


ÍRÓkéz
Könyvkritika

A vagány róka srác és a fekete párduc lány szerelmére a macska- és egyéb fajták megbotránkozva tekintenek függőleges rés alakúra húzott pupilláik mögül, Arthur és Christie mégsem mancslesütve, remegő bajusz-széllel tekint a világra, hanem büszkén vállalják állatviláguk kaparatlan szőrvényeivel szembeni kapcsolatukat. Amikor pedig őket is prédának nézi ki a rejtélyes sorozatgyilkos, bundát borzolva, karmot kieresztve néznek szembe a veszedelemmel.


LÁThallás

A francia filmes kultúra állt a június elején megrendezett Rezonanciák Fesztivál fókuszában, amelynek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adott otthont. A rendezvény keretében neves szakembereket hívtak meg előadónak, mesterkurzusokat, műhelybeszélgetéseket és filmvetítéseket tartottak. Dr. Ádám Anikó főszervezőt, a Francia Tanszék vezetőjét kérdeztük a nemzetközi kapcsolatokról.


LÁThallás
Lemezborítók újraélesztve

„Elég fura érzés egy ideje úgy járkálni az utcákon, hogy lemezborítóként látsz meg pillanatokat.” (Szűcs Barbara fotográfus). Ugye neked is van kedvenc lemezborítód, amit bárcsak te találtál volna ki? Vagy olyan kedvenc lemezed, amihez szívesen terveztél volna borítót? Vagy egyszerűen csak egy olyan lemez, aminek a címe megmozgatott benned valamit?


LÁThallás
MTI

Pindroch Csaba Sebes T. Antal Segítség! Megnősültem! című regényéből készült egyszemélyes vígjátékának június 24-i, péntek esti ősbemutatójával megkezdődnek a Kultkikötő programjai Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen.


ÍRÓkéz

Vidám irodalom címmel humoros összeállításra kerül sor a Váci Világi Vigalom idején. A rendezvénysorozatot – mely az előző évekhez hasonlóan rendkívül gazdag, minden korosztály számára vonzó eseményeket kínáló programot ígér – immár huszonnegyedik alkalommal rendezik meg július 22. és 24. között. A programkínálat sokrétű a művészeti ágak tekintetében: különböző műfajú koncertek hosszú sora, színházi produkciók, illetve ebből az alkalomból nyíló időszakos képzőművészeti bemutatók egyaránt várják az érdeklődőket.


eSTéBé
Ezen a napon történt

105 évvel ezelőtt, 1911. július 24-én fedezte fel Hiram Bingham a perui Machu Picchu-t. A kalandos életű amerikai régész és politikus ihlette Indiana Jones figuráját is.


eSTéBé

Amikor pedig béke volt, és gyarapodni kezdett a közösség, akkor a templomára is többet tudott költeni. Mert arra büszke volt mindig a falu, vagy annak kiváltságos birtokosa.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1456. július 4-én az oszmán hadsereg II. (hódító) Mehmed szultán vezetésével ostrom alá vette a Magyar Királyság déli védelmi vonalának kulcspontját, Nándorfehérvárt.


eSTéBé

Már több mint 350 ezer dokumentum 5,5 millió metaadata hívható le és kereshető a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) adatbázisában.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 72. rész

A győri kamarakerületi kereskedők és iparosok gyönyörű székházát ünnepélyes keretek közt, majdnem 110 évvel ezelőtt, 1907. május 29-én avatták fel.


eSTéBé

Hétrétország címmel augusztus 12-én megkezdődik az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye, a tíz napon át tartó, köztiválnak nevezett programsorozat.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” – így hangzott Neil Armstrong legendás mondata, amikor első emberként a Holdra lépett.


ARTmás

A szegénység gazdagsága – Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei címmel nyílt kiállítás július 18-án Krakkóban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében.


eSTéBé

Meghalt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja. A Locomotiv GT tagját 68 éves korában, évek óta tartó betegség után érte a halál.


eSTéBé

Révhelyi Elemér képeinek segítségével most a Tiszahátra, a beregi Csarodára utazunk, ahol egykor megyegyűléseket is tartottak, de rég eltűntek már a vármegyei nobilitások, a csarodai kis templom viszont sikerrel dacol az idővel.


ARTmás
Móczi Sándor és Orsi Mild kiállítása

Július 11-én nyílt meg a jánossomorjai Balassi Bálint Művelődési Házban Móczi Sándor és lánya, Orsi Mild festménykiállítása Családi Szín-Kör címmel.


eSTéBé

A Maliban található Dzsenné és az üzbegisztáni Sahriszabz óvárosát is felvette a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára az UNESCO világörökségi bizottsága.


eSTéBé

Egy 283 méteres magaslaton áll Balatonföldvártól déli irányban Kereki vára, amit Fejérkőként, Katonavárként és Kupavárként is emlegetnek a források.


ARTmás

Az Ír-Magyar Napok rendezvényei július 8-án a győri Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.) kezdődtek Martyn Ferenc tatai festményeiből rendezett kiállításával.


ARTmás

410 éve született Rembrandt Harmenszoon van Rijn, a németalföldi barokk kiemelkedő alakja, akinek neve összefonódott a holland „arany évszázad” fogalmával, amelyet Rembrandt korának is neveznek.


eSTéBé

Az elmúlt évben számos országba – az Egyesült Államokba, Oroszországba, Lengyelországba, Franciaországba – vitte a magyar kultúra és tudomány hírét a Balassi Intézet.


ARTmás

A Moszkvai Multimédia Művészeti Múzeum elkészítette az a weboldalt, amelyen szinte képről-képre követhetjük Oroszország elmúlt 140 évének történelmét.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 71. rész

A Győr-nádorváros keleti részén 1929-ben átadott állami elemi iskola 1930-ban Szent Imre herceg nevét vette fel, melyet két évtizedig viselt. Az ötvenes években Vörös Hadsereg úti Állami Általános Iskola, aztán három évtizeden át Zalka Máté Általános Iskola lett a neve. A rendszerváltozás után, 1991 őszétől Kölcsey Ferenc Iskola néven vált ismertté. Alapításától kezdve több mint három nemzedéknyi idő telt el, és évente több száz kisdiák nevelkedett-tanult falai között.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Július 14-e nem csupán a franciák nemzeti ünnepe, hanem egy új korszak kezdete. A Francia forradalom hozta el a totális diktatúrák korszakát, amelyben egyes személyek vagy testületek olyan hatalom birtokába kerültek, amilyennel az általuk egyébként zsarnoknak aposztrofált középkori uralkodók sohasem rendelkezhettek.


eSTéBé

2001 áprilisában a svéd EU-elnökség idején az akkori 15 tagállam képviselői Lundban megfogalmazták azt az igényüket, hogy a kulturális digitalizálás terén áttörésre van szükség. Egyik legfontosabb tézisük az volt, hogy létre kell hozni egy együttműködési fórumot a kulturális digitalizálás európai dimenzióba helyezése érdekében, és elő kell segíteni az európai digitális kulturális örökség elérhetővé és láthatóvá tételét.


eSTéBé
MTI

Több mint félszáz kulturális program, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, valamint felvidéki és magyarországi hagyományőrző csoportok színvonalas előadásai is szerepelnek a július 19-én Jászberényben kezdődő 26. Csángó Fesztivál programjában - közölte a szervező Jászság Népi Együttes vezetője hétfőn az MTI-vel.


eSTéBé
A fesztivál június 17-től július 10-ig kínált programokat, de a nyári rendezvények sora még nem zárult le

A hagyományos, nyári fesztivál keretében szabadtéri koncertek, folklórbemutatók, kirakodóvásár, térzene, gyermekprogramok, képzőművészeti kiállítások és a Fertőrákosi Barlangszínház előadásai várták a látogatókat.


eSTéBé
15 éves a Bátor Tábor

15 zenekar, 15 félelem, 15 év. Mindez hogyan függ össze? A Bátor Táborban a súlyosan beteg gyerekek az élményterápia segítségével megtanulják legyőzni félelmeiket, erőt gyűjtenek a gyógyuláshoz. Így nyer értelmet mottójuk: ’A felhők fölött mindig süt a nap’. Ez inspirált 15 sikeres zenészt és zenekart arra, hogy megmutatva saját félelmeiket, az idén 15 éves Bátor Tábor mellé álljanak Behind The Clouds névre hallgató nyári kampányukban.


eSTéBé

Ki ne álmodott volna arról, hogy repül? A repülés iránti vágy ősidők óta foglalkoztatja az embert. A magyar repüléstörténet fontosabb állomásairól szerencsére nemcsak írásos „emlékeink” maradtak. Korabeli fotók és filmhíradó részletek által elevenednek meg léghajók, világháborús bombázók és hidroplánok is.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1849. július 2-án a Görgei Artúr altábornagy vezette honvéd fősereg igen kemény csatában kis híján legyőzte a csaknem háromszoros túlerőben lévő osztrák haderőt Komáromtól délre, a Duna előterében. A magyar fősereg minden ponton megtartotta állásait az erősebb ellenséggel szemben, ám ennek komoly ára volt, hiszen ideiglenesen elveszette parancsnokát, a koponyáján életveszélyes sérülést elszenvedett Görgeit.


ARTmás

Önarcképek; olyan művészeti alkotások, melyek modelljei maguk az alkotók voltak. A szó hallatán sokunk lelki szemei előtt megjelenik egy-egy híresebb kép, például Albrecht Dürer önarcképe, ahogy Krisztusként ábrázolja magát, Raffaello nyugodt vonásai, vagy egy, a megközelítőleg száz Rembrandt van Rijn önmagát ábrázoló metszete, rajza, vagy festménye közül.


eSTéBé

160 éve, 1856. július 10-én született a 19. század egyik lángelméje, Nikola Tesla szerb-horvát-amerikai fizikus, villamosmérnök, gépészmérnök. Többek között olyan korszakalkotó találmányokat köszönhetünk neki, mint a többfázisú váltakozó áramú motor és generátor, valamint az energia vezeték nélküli továbbítása.


eSTéBé

A képeslap kétségtelenül a postai levelezőlap leszármazottja. Ám arról, hogy ki és mikor találta fel, megoszlanak a vélemények. Annyi biztos, hogy 1865-öt írunk, amikor egy postakongresszuson felmerül a boríték nélküli, nyílt lapon való levelezés gondolata. Nem is csoda, hiszen a levelek jó része már ekkor is jókívánságot, egyszerű üdvözlést tartalmazott. Így hát jogosan merült fel az igény. Miért is kellene a drága levélpapírt pazarolnunk, ha megemlékeznénk szeretteinkről?


eSTéBé

Van egy nem is akármilyen pálinkás butykos a túrkevei Finta Múzeum gyűjteményében. Egy reklámhordozó, egyenesen 1852-ből, amikor még nem nagyon volt divatban az ilyen eljárás, különösen vidéken nem. A pálinka tárolására szánt edény oldalán egy szlogen fut körbe, ami a portéka megvásárlására ösztönöz.


ARTmás
Farkas Zsuzsa és Szabadvári Attila grafikusművészek kiállítása

A Napóleon-házban (Győr, Király utca 4.) nyílt meg június 23-án Farkas Zsuzsa és Szabadvári Attila grafikusművészek kiállítása Paperspace címmel. A Rómer Múzeum aktuális tárlatán két fiatal, Győrben élő és alkotó művész mutatkozik be hagyományos és térbeli grafikai alkotásokkal, melyek a tér és a benne létező dolgok témáját járják körül.


HELYBENjárás
MTI

Újabb két emlékművet újíttatott meg a győri önkormányzat és a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. (Győr Szol Zrt.) – tájékoztatta a cég kommunikációs csoportvezetője az MTI-t. Ozsvárt Tamás részletezte: a Cziráky-emlékmű obeliszkje, valamint a Radó-szigeti Vénusz-szobor és az I. világháborús hősi emlékmű után a révfalusi temetőben, valamint a Győrszentivánon található két első világháborús emlékmű újult meg. Az utóbbi két műtárgy rekonstrukciója ötmillió forintba került.


eSTéBé

A fürdőzés az emberiség legrégibb műveltségi javaihoz tartozik. Az egykori Pannónia területén a rómaiak által épített fürdők a társasági élet központjai lehettek, gondoljunk csak Aquincumra, amely valóságos fürdőváros lehetett, az ásatások során több fürdő romjait is feltártak. Később a keresztények is használták a gyógyforrásokat, mellé épültek klastromok és kórházak, például a leprások gyógyhelye a Rudas fürdő volt. A fürdők igazi hírnévre azonban később tettek szert.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 70. rész

1940 áprilisában a Lloyd Általános Kereskedelmi Testület adott helyt Wolf Gyula papír- és könyvkereskedő és Balog Lajos női ruhakereskedő 35 éves jubileumi ünnepségének. Balog Lajos ismert és elismert nőiruha-kereskedő 1890 óta dolgozott kereskedőként és, 1905-től saját céget működtetett Győrben. (A címlapképen a győri Baross út az 1910-es években)


ARTmás
A Győri Fotóklub Egyesület pályázata

A Győri Fotóklub Egyesület pályázatot hirdet Így látom a világot címmel. A pályázat nyitott minden amatőr és profi fotós részére, nevezni három kategóriában lehet: Színes, Monokróm, Győr. Beküldési határidő szeptember 11., a zsűri által kiválasztott képek kiállításon is megtekinthetők lesznek.


HELYBENjárás
MTI

Harmadik helyezést szereztek kategóriájukban a győriek a június 30. és július 3. között Londonban megrendezett Shell Eco-marathon Europe versenyen – tájékoztatta az esemény kommunikációjával foglalkozó ügynökség az MTI-t.


eSTéBé

Az elsüllyedt régi világok egyik csodálatos túlélője a Kovászna megyei Gelence. A falu a történelem minden viharán át meg tudott maradni, és magyar maradt. Most utazzunk el a Kárpátok karéjának egyik legtávolabbi csücskébe, és keressük fel a MaNDA adatbázisának segítségével a gelencei templomot, ami ennek a gyönyörű megmaradásnak egyik legfontosabb tanúja, no és lehetővé tevője.


ARTmás
Interjú a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatóasszonyával

„Mi nem csak értéket szeretnénk közvetíteni az ázsiai kultúrák bemutatásával, de elsődleges szempont számunkra az is, hogy ez a közvetítés hiteles legyen” – fogalmazza meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum legfontosabb küldetését Dr. Fajcsák Györgyi igazgatóasszony.


eSTéBé

„Magyar honfitársaink világraszóló sikereinek még nagyobb teret kell adnunk, hogy a megfelelő tiszteletadás mellett erős példaként állíthassuk őket a fiatal generációk elé” – fogalmazta meg Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra alapítója, akivel arról beszélgettünk, hogyan lehet egy tartalmas túra keretében megemlékezni a világhírű magyarokról.


ARTmás

A túrkevei Finták közül Gergelyről, és Sándorról, a sztárszobrászról már írtunk az oldalon. A legfiatalabb testvérről, Sámuelről most egy jól sikerült portrészobrocska kapcsán emlékezünk meg, amit a túrkevei Finta Múzeum munkatársai digitalizáltak 3D-ben, és töltöttek fel a MaNDA adatbázisába.


eSTéBé
Ezen a napon történt

Az utóbbi években a Pozsonynál megvívott, nagy jelentőségű csatáról rengeteg írás született. Nem is meglepő, hiszen ez volt az a döntő csapás a Keleti Frank Birodalomra, amely eldöntötte, hogy a németek képtelenek felszámolni az újonnan alakult magyar államot, sőt évtizedekre defenzívába szorultak ezt követően.


HELYBENjárás

Szombaton a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán 58 – közülük tizenkettő a legkiválóbb, summa cum laude minősítéssel végzett – jogász doktort avattak, a Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézet ünnepségén 52 frissdiplomást köszöntöttek.


eSTéBé
MTI

Két oszmán hercegnő látogat Magyarországra jövő héten a Zrínyi-emlékév keretében; egyikük a Franciaországban élő írónő, Kenizé Mourad – tájékoztatta az MTI-t Hóvári János. A Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke elmondta, hogy az Oszmán-háznak több száz tagja él szerte a világban, sokan közülük már törökül sem beszélnek.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1849. június 20-21-én a magyar fősereg Görgei Artúr vezetésével támadást indított a Vág folyó mentén az új hadvezérrel, Haynauval felálló osztrák haderő ellen. A Perednél megvívott csata az első nap sikere után magyar kudarcot hozott. Közben egyre érkeztek a Pestre éppen csak visszatérő kormányhoz és Kossuth kormányzóhoz a hírek, hogy Galícia felől jelentős orosz had nyomult az országba.


eSTéBé

Gyimesben, az ezeréves határon álló Rákóczi-vár inkább egy nagyobbacska őrtorony volt, de sokáig ez volt a legkeletibb erősségünk. Most a Thúry György Múzeumban őrzött, és a MaNDA adatbázisában is elérhető, negyvenes években készült képeslapok segítségével meséljük el a vár történetét. A várét, amely a hírek szerint újjáéled haló poraiból.


eSTéBé
Visszaszámlálás indul!

Pán Péter és barátai remekül éreznék magukat Győrben! Július első hétvégéjén ismét óriási játszótérré változik az egész belváros! A vízparti sétányok, a Radó-sziget, a Bécsikapu- és a Dunakapu tér, a belváros sétálóutcái átalakulnak. Bódék és sátrak, színpadok sokasága „nő ki a földből”, pancsolómedencék létesülnek, autópályák készülnek, tetőt kap a kettős híd, sosem látott járgánypark foglalja el a Széchenyi teret, épül a mesefalu és a cirkusz, szorgos kezek alakítják az ökoligetet és az energiaszigetet. Játék, szórakozás és mulatság mindenütt!


ARTmás

Az 1980-as évek óta szolgált a művészek nyugat-magyarországi központjaként a Hédervári Alkotóház, amely 2016. június 29-én, hosszas bírsági pereskedés után került vissza jogos tulajdonosához, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-hez (MANK). A kastélyban július 3-án, 9 és 10 óra között sajtó- és lakossági bejárást tartott a tulajdonos.


eSTéBé
MTI

Több mint ötmilliárd forintos keretösszeggel elindult az Árpád-ház program operatív része – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen tartott sajtótájékoztatón. Hoppál Péter elmondta, hogy a munkák ütemezéséről kormányhatározat született. A 2013 óta zajló előkészítést követő megvalósítási szakasz első üteme 2018-ig tart majd, és három nagy pilléren nyugszik.


ARTmás

A képzőművészet világában a Magnus lesz az, ami a Shazam a zenekedvelő rádióhallgatók számára. Ha a rádióban, vagy éppen egy üzletben hallunk egy jó számot, de nincs körülöttünk senki, aki tudná, mi az, elég előkapni az okostelefont, amin rajta van a Shazam dalfelismerő alkalmazás: 30 másodpercig a hangforrás felé kell irányítani a telefont, és jó eséllyel megtudhatjuk, hogy mi is lehet a fülbemászó dallam.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 69. rész

Győr Révfalu városrészének jellegzetes épülete a szecesszió népies irányzatában megépített Tulipános Általános Iskola, melyet 1911-ben adtak át (a színezett, 1910-es évekből származó képeslap közepén az iskola épülete fehéren világít).


eSTéBé
Ezen a napon történt

1722. június 30-án a magyar országgyűlés elfogadja a Pragmatica sanctio-nak nevezett császári rendeletet, melyet még 1713 áprilisában adott ki III. Károly magyar király és német-római császár. A „gyakorlati rendelet” elfogadása a magyar történelem egyik legismertebb esete, hiszen látszólag olyan újdonságot hozott, ami kihatott históriánk jövőjére. A rendelettel a magyar politikai elit elfogadta, hogy a Habsburg-dinasztia férfiágon való kihalása esetén a család nőtagjai örököljék a magyar trónt.


ARTmás

A Paris Musées 14 párizsi múzeumot fog össze az Instagramon, hogy a felhasználók szubjektív műértelmezései, parafrázisai révén jusson közelebb a közönséghez – írja az Endgadget portálja. (A képen Louis Antoine Léon Riesner portréja Théophile Gautier-ről (1850) és @avner_peres utánzata, 2016)


ARTmás
Interjú Csermák Zsuzskával és Szarka Fedor Guidoval

Egy fiatal győri művészházaspárral, Csermák Zsuzskával és Szarka Fedor Guidoval beszélgettünk, akik aktív részesei a város kulturális életének. Guidonak nemrég volt önálló kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A Múzeumok Éjszakáján „Törzsi gyűlés címmel együtt tartottak nagy sikerű gyermekfoglalkozást a Vastuskós-házban. Most pedig a Győrkőc Fesztiválra készülődnek, ahol barátaik közreműködésével fantasztikus képes kalandra hívják a gyerekeket.


eSTéBé
Ezen a napon történt

1456 júniusában sötét felhők gyülekeztek a Balkán felől a Magyar királyság felé: úton volt a hatalmas Oszmán birodalom hadereje az ország déli kapujának számító Nándorfehérvár felé. Bár Nándorfehérvár a korban Európa legnagyobb és legerősebb várai közé tartozott, azok után, hogy II. (Hódító) Mehmed 1453-ban bevette a Belgrádnál jóval hatalmasabb és erősebb Bizáncot, nehéz volt bizakodni.


eSTéBé

Varázslatos programkavalkád várta a 9. Soproni Tündérfesztivál látogatóit június 25-én szombaton, a Deák téren, amelyre nemcsak Sopronból és környékéről, hanem távolabbi helyekről, például Győrből, Szombathelyről, Budapestről és Ausztriából is érkeztek érdeklődők.


ARTmás
MTI

Magyarország 1990 előtti emblematikus polgárai játékait, többek között babákat, autókat, építőkockákat, társasjátékokat, miniatűr babaházakat, valamint a játékgyártás történetét mutatja be az a kiállítás, amely Játék a városban címmel látható az Óbudai Múzeumban Budapesten (a kép csak illusztráció).


eSTéBé
MTI

Összesen 354 millió forint európai uniós forrás felhasználásával újultak meg a móri Lamberg-kastély kiállítóterei, bővültek a gyűjtemények, illetve sváb tájház létesült. A felújított kulturális terek június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján tárultak fel elsőként a látogatók előtt.


ARTmás

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást felvonultató tárlatra a világ több nagy múzeuma és magángyűjteménye kölcsönzött műveket – közölte a Magyar Nemzeti Galéria.


HELYBENjárás

Minden valószínűség szerint a mozik szigorú tűzbiztonsági előírásait akarták illusztrálni azzal a tudósítással, amit 1935 áprilisában készített a Magyar Film Iroda. Az alig több, mint egy perces kisfilmen a győri tűzoltók mutatják be, milyen félelmetes égésre is képes a celluloid filmszalag.


ARTmás

Székely Bertalan híres mozgástanulmányai közül is kiállítanak két tablót Bécsben, az Alsó-Belvedere palotában. A június 9-től látogatható tárlat témája a fotográfia, mint 19. századi új médium felhasználása a korszak festészetében Makarttól Klimtig.


HELYBENjárás
Várostörténeti puzzle – 68. rész

A győriek fülében ismerősen cseng a Pannonia Nyomda neve, amely 1893-tól 1919-ig működött a városban. (Később, 1928 és 1952 között létezett Győrben egy másik Pannónia Könyvnyomda és Papírkereskedés is.)


KORzó

Augusztus 4 és 6. között zajlik idén az V. Paloznaki Jazz Piknik (Paloznak, Fő u. 8.). Ismét világsztárok lépnek fel, többek között a nagyszínpadon ad koncertet a St. Germain, az Incognito és Mario Biondi.


KORzó
Rómer Ház

Augusztus 4-én csütörtökön, 20.30-tól kezdődik a Best Of Friss Hús Fesztivál című program a Rómer Házban (Győr, Teleki László u. 21.), melynek keretében az érdeklődők válogatást láthatnak a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál 2016 díjazott magyar alkotásaiból.


KORzó
Komárom

Augusztus 4 és 7. között rendezik meg a 15. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivált. A helyszín a Monostori Erőd Komáromban. Európa számos országából érkeznek majd az autósok a négy napos fesztiválra, ahol koncertet ad majd Kowalsky meg a Vega is.


KORzó
Fertőrákos

Augusztus 3-án szerdán, 20 órától nézhetik meg az érdeklődők a Leláncolt Prométheusz című gamelán zenés táncszínházi produkciót a Teater Tetas Jakarta (Indonézia) előadásában a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban (Fő utca 1.).


KORzó

Augusztus 2. és 6. között tartják az idei Ördögkatlan Összművészeti Fesztivált, a sokszínűség és minőség ötnapos ünnepét. Díszvendégek: Udvaros Dorottya és Kovács Gerzson Péter.


KORzó
Szent Imre Plébániatemplom

Augusztus 1-én hétfőn, 19 órakor A zene Kovácsai címmel az OrgonaPont sorozatának következő koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Szent Imre Plébániatemplomban (Győr, Szent Imre út 35.).


KORzó
Bridge

Július 31-én vasárnap, 10 órakor Jótékonysági- és családi nap kezdődik Győrben a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban (Kálóczy tér 6.). A program teljes bevételével a ravazdi, leukémiás kisgyermeket, Barnit támogatják.


KORzó
A József Attila Művelődési Házban

Július 31-én (vasárnap) a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra Ferenc tér 1.) a XIV. Anna napi búcsúra kerül sor. A fellépők sorát, utcabált és a gyerekek számára játszóparkot is magában foglaló rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!


KORzó
Dunakapu tér, Győr

A Négy Évszak Fesztivál második ingyenes nyáresti koncertje idén is fergeteges bulival várja a győrieket és a városba látogatókat. Július 30-án (szombaton) 21 órakor a Dunakapu téren a Habana Social Club lép fel. Esőnap: 2016. július 31. 20:00.


KORzó
a Rómer Múzeumban

Július 26. és 28. között interaktív és kézműves foglalkozásokkal várja a diákokat a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Felfedező nyári programok címmel.


KORzó

Augusztus 21-ig élvezhetik az érdeklődők a családi nyári programokat szerdától vasárnapig 10.00 és 16.00 óra között a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban (Mátyás király u. 1-3.).


KORzó
Original Balance Kft.

Látták már Győr 7 csodáját lámpa- illetve csillagfényben méghozzá hajón ringatózva? Július 29-én (pénteken) 19.30-tól 22.00-ig módjuk lesz rá. Az Original Balance Kft. képzett túravezetői ismert és ismeretlen látnivalókra hívják fel a figyelmüket, csodás történetekkel mutatják be a város történetét.


KORzó
DRKPMK Ménfőcsanaki Fiókkönyvtár

Július 29-én pénteken, a hónap utolsó nyitva tartási napján, 12 és 15 óra között „Koktélbárba” invitálja olvasóit a DRKPMK Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára (Bezerédj-kastély, Győri út 90.). A rengeteg gyümölcs és gyümölcslé hozzáadásával készült alkoholmentes italokat kedves gesztusként szánják a könyvtárba látogatóknak.


KORzó
Monostori erőd, Komárom

A Monostori Erőd (Komárom, Duna part 1.) július 29. és 31. között második alkalommal rendezi meg a Jókai Hétvége elnevezésű hagyományteremtő történelmi rendezvényét.


KORzó
Csornán

Két év kihagyás után ismét megrendezik a csornai Veréb Fesztivált. A nagy múltú és sikerű könnyűzenei rendezvény idei etapjára július utolsó hétvégéjén, július 29-30-án (pénteken és szombaton) Csornai Termálfürdő és Kempingben (Csorna, Thököly u. 52.) kerül sor.


KORzó
Musical két részben

Július 29-én és 30-án (pénteken és szombaton) 20 órai kezdettel a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban (Fertőrákos Fő u. 1.) Neoton számokból összeállított musicalt láthatnak a Budapesti Operettszínház társulatának előadásában. Rendező: Somogyi Szilárd.


KORzó
Interaktív kiállítás a győri Árkádban

Az eltűnt világ, azaz az őskor ma is sok kérdést vet fel és sokak fantáziáját mozgatja meg - legyenek azok tudósok, filmrendezők, vagy egyszerű emberek. Erre az érdeklődésre válaszul szervez kiállítást a győri Árkád bevásárlóközpont (Győr, Budai u. 1.). Július 29-től augusztus 19-ig Az ősember világa címmel látványos, interaktív kiállítás keretében bepillantást nyerhetnek a kardfogú tigris, a mamut, a medvekutya világába.


KORzó
A Pannonhalmi Apátsági Múzeum belső kertjében

Pannonhalmi klasszikus esték hangversenysorozat keretében július 29-én (pénteken) 19.30-kor a Pannonhalmi Apátsági Múzeum belső kertjében (Pannonhalma, Mátyás király u. 1-3.) a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjét hallhatják. Esőhelyszín: a Gimnázium díszterme.


KORzó
Rendhagyó tárlatvezetés a Pannonhalmi Főapátságban

Július 29-én (pénteken) 13.00-16.30 között a Pannonhalmi Főapátság épületében (Pannonhalma, Vár 1.) Márton, a bor bírája címmel rendhagyó program lesz. A szokatlan tárlatvezetés egy, a szent életét bemutató filmmel kezdődik, majd a séta során a róla készült ábrázolásokon keresztül mutatják be Márton életét.


KORzó
10 koncert Komárnóban

Július 29-én (pénteken) és 30-án (szombaton) kerül megrendezésre a Lake Up 2016 a komárnói Apáli - Mrtve Rameno-ban (94501 Komárom), ahol 10 koncertet hallgathatnak meg.


KORzó

Július 27-én (szerdán) 16.00 órakor új időszaki régészeti kiállítás nyílik a komáromi Klapka György Múzeumban (Kelemen L. u. 22.) Brigetiói díszpáncélok címmel.


KORzó
Egy ásatás kulisszatitkai

Július 27-én (szerdán) 14.00 órakor a komáromi Klapka György Múzeum a szőnyi Vásártéren betekintést enged az érdeklődőknek a római kori feltárásokba.


KORzó
Huszár Gál Városi Könyvtár

Július 21-től augusztus 29-ig Olimpiai bélyeg- és éremkiállítás várja az érdeklődőket a Huszár Gál Városi Könyvtárban (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 16.), amelyet a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok tiszteletére rendeznek meg.


KORzó

Július 22-23-24-én (péntektől vasárnapig) zajlik majd Kapuváron az idei Szent Anna Napi Lovasnapok és Vigasságok a Bem utcai sportpályán. A lovas fogathajtó és ügyességi versenyek mellett koncertek és bemutatók fogják szórakoztatni az érdeklődőket. Fellép többek között a Bikini együttes.


KORzó

Július 24-én, 31-én, augusztus 8-án és 14-én 15.00 órától ingyenes ismeretterjesztő városnéző sétákat szervez Győrben a TIT Jelky András Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület, valamint a TIT Jelky Geur Turisztikai Ismeretterjesztő Műhely.


KORzó
Kiállítás Siófokon

Augusztus 26-ig látogatható naponta 8.00 és 18.00 óra között a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ (Fő tér 2.) galériájában a 170 éves a balatoni hajózás című kiállítás.


KORzó
A győri gyermekkönyvtárban

Július 27-én (szerdán) 10-től 11.30-ig a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtárában ( Győr, Herman Ottó u. 22.) kézműves foglalkozás lesz. Az érdeklődő gyerekek ajándék dobozkát készíthetnek, amit virágmotívumokkal díszíthetnek. Az anyagokat a könyvtár biztosítja.


KORzó
FILO-Pont

Július 20-án és július 27-én szerdán, 18 órától a FILO-Filmklub keretében A Mahábhárata, India hőseposza című filmet nézhetik meg az érdeklődők. Peter Brook, világhírű rendező a 9 órás színházi változat után filmre vitte az Indiában máig népszerű mitikus történetet. Az öt és félórás remekművet két részletben vetítik le. Helyszín: FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15. Az egyes részek után beszélgetéssel várják mindazokat, akik megismerkednének az ősi India bölcsességével, és szívesen beszélgetnének a filmben felvetett kérdésekről.


KORzó
2016. július 22-24., Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A nemzetközi Budapesti Fesztiválakadémia egy kamarazenei fesztivál és mesterkurzus egyben, amit első ízben rendeznek meg. A Zeneakadémia Nagytermében (Budapest, Liszt Ferenc tér 8.) három estén várják koncertekkel a közönséget a világ vezető fiatal művészeivel, valamint nyilvános lesz az a három délelőtti program is a Solti Teremben.


KORzó
2016. július 22. - július 31.

Kapolcson és környékén felpezsdül az élet július második felében. Írók, költők, színészek, muzsikusok és sok más művészeti ág képviselői tömörülnek e Balaton-felvidéki völgyecskébe. A kultúrafogyasztók Mekkája a Művészetek Völgye, tömegek indulnak arrafelé, hogy élvezzék a fesztivál kínálta programsokaságot.


KORzó
Kiállítás a a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban

Július 31-ig látogatható a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban (Káptalandomb 26.) a Párhuzamos forradalmak 1916/1956 című történeti fotókiállítás, mely az Ír-magyar napok keretében nyitott meg Jakab Gábor. 


KORzó
2016. július 18. - augusztus 7., Rómer Múzeum

Minden év júliusában a győri múzeum meghívására, külföldi és magyar képzőművészek érkeznek Győrbe, hogy három hétig a városban éljenek és alkossanak. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, a résztvevő művészek lehetőséget kapnak arra, hogy a Győri Grafikai Műhelyben, a múzeum papírrestaurátor műhelyében és a múzeum épületeiben kialakított alkalmi festőműtermekben dolgozzanak.


KORzó
Kiállítás a Hefter galériában

Július 16-án (szombaton) 15.00 órakor Üveghangok címmel kiállítás nyílik a Hefter galériában (Pannonhalma, Tóthegy utca 11.). A kiállítást megnyitja Botos Péter, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész.


KORzó
2016. július 15-24., Fertőd

A Budapesti Vonósok kamarazenekar tagjai 1995-ben határozták el, hogy nyár közepén koncertsorozatot rendeznek a fertődi Eszterházy-kastély csodálatos tükörtermében. Hagyomány született. 2016 két júliusi hétvégéjén koncertek sokasága jelzi, hogy a tradíció él. A hazai és a nemzetközi zenei élet legrangosabb szólistái, együttesei játszanak azon falak között, ahol egykor maga Haydn muzsikált.


KORzó
Állatbemutató az állatkertben

A nyári szünetben új program várja a Xántus János Állatkertbe (Kiskútliget) látogatókat, a Zoo Time : minden nap 11.00 és 15.00 órakor testközelből is találkozhatnak az állatokkal, hiszen állatbemutatókra kerül sor az új "Arénában", a csimpánzkifutó mellett.


KORzó
Járják be a Fertőrákosi Témaparkot!

A 2013-ban elindított fejlesztések köszönhetően a vadregényes Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház (Fertőrákos, Fő u. 1.) ma már igazi csemege a természettudományok iránt érdeklődők számára is. A Fertőrákosi Témapark által szervezett rövid túrákon -bejárva a Sziklai benge tanösvényt és a barlangban kialakított őslénytani bemutatót- megismerkedhetnek a terület természeti, kőzettani és őslénytani értékeivel.


KORzó
Kiállítás Jánossomorján

Július 11-én (hétfőn) 17 órakor kezdődik a Balassi Bálint Művelődési Házban (Jánossomorja, Óvári utca 1.) Orsi Mild (Svédország) és Móczi Sándor (Magyarország) Családi szín_kör című kiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja: L. Burda Zsuzsanna író, képzőművész. Közreműködik: Őri Sándor zongorán.


KORzó
A soproni GYIK Rendezvényházban

Nyári bábszínházi matiné várja a gyerekeket és kísérőiket a soproni GYIK Rendezvényházban (Ady Endre u. 10.) a vakációban, ahol a Csemete Bábszínház előadásában három darabot tekinthetnek meg. Jegyek 600 Ft-ért a helyszínen válthatók.


KORzó
A zenepavilonban

A nyár üres lenne szabadtéri zenés esték nélkül. Még a legkisebb városokban is akad egy-egy helyi együttes, környékbeli fellépő, vagy pályázati forrás a nagyobbak meghívására. A csornai szervezők pedig ínyencek hírében állnak! Július 1-jétől - augusztus 12-ig a Városi Művelődési Központ szervezésében (Csorna, Szent István tér 36.) a Zenepavilonban lesznek koncertek.


KORzó
Fotókiállítás a Szent László Látogatóközpontban

Június 25-én (szombaton) 18 órakor a Szent László Látogatóközpontban (Győr, Káptalandomb 11-13.) A teremtés csodája címmel nyílik meg Éder Iván fotókiállítása. A kiállítást megnyitja: Pércsy Kornél, csillagász. A különleges felvételeket szeptember 26-ig tekinthetik meg.


KORzó
Fehér József iparművész kiállítása a Magyar Ispitában

Fehér Józsefnek,  a győri születésű, városunkban élő iparművésznek tone in tone címmel nyílik önálló kiállítása a Magyar Ispitában (Nefelecs köz 3.) június 25-én (szombaton) 19.00 órakor. A tárlatot - mely július 31-ig látogatható - megnyitja Farkas Viola művészettörténész, közreműködik Csonka Zsuzsanna, a Magyar Állami Operaház magánénekese.


KORzó
70 éves a győri vasutas természetjárás

Június 22-én (szerdán) 18.00 órakor az Arany János Művelődési Ház galériájában (VOKE, Révai u. 5-10., a vasútállomással szemben)  kiállítás nyílik Virág Lajos, Zsoldos Lászlóné fotósok és a Győri Fotóklub Egyesület tagjainak képeiből.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Június 23-án (csütörtökön) 17.00 órakor Paperspace címmel kiállítás nyílik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-házában (Király u. 4.).


KORzó
Fényfogók Fotós Műhely kiállítása

Június 15-én (szerdán) 17.00 órakor a Generációk Házában (Aradi vértanúk útja 23.) működő Fényfogók Fotós Műhely Fotó-szintetizáció IX. című évzáró kiállításának megnyitója lesz. A kiállításon megtekinthetőek lesznek Babics Noémi, Kovács Viktória, Kulcsár Melinda és Rammer Klarissza alkotásai.


KORzó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Június 16-án (csütörtökön) 18.00 órakor Modern Mecénások – Gyűjtők. Gyűjtemények. Múzeumok. címmel kiállítás nyílik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum-ban, az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). 


KORzó
A soproni Erzsébet kertben és a Várisi Zenepavilonban

2016. június 18-tól szeptember 4-ig a soproni Erzsébet-kerti és a Várisi Zenepavilonban vasárnaponként 18 órakor szabadtéri koncertek kezdődnek. A zenekedvelők válogathatnak énekelt versek, bordalok, fúvós zene és akusztikus koncertek között. A rendezvények látogatása díjtalan!


KORzó
A veszprémi A Tánc Fesztiválja XVIII. Országos Kortárs Összművészeti Találkozón

A Győri Balett kapta a Közönségdíjat a szavazatok több mint kilencven százalékával a veszprémi A Tánc Fesztiválja XVIII. Országos Kortárs Összművészeti Találkozón. A társulat a hu.gyoribalett című estjében Velekei László: Belső hangok és Lukács András: Bolero című művét adta elő a Hangvilla színpadán.


KORzó
Mosonvármegyei Múzeum

Június 10-én pénteken, 17 órakor Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak címmel nyílik kiállítás a jeruzsálemi Israel Museum anyagából a Mosonvármegyei Múzeumban (Mosonmagyaróvár, Szent István király utca 1.). Köszöntőt mond Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere. A kiállítást megnyitja őexcellenciája Ilan Mor, Israel Állam magyarországi nagykövete.


KORzó
Rendszeres programok Mosonmagaróváron

A mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont (Szent István király út 142.) sokféle érdekességgel várja a látogatókat. Napi rendszeres programjai biztosítják, hogy mindenki megtekinthesse a kiállításokat, meghallgathassa az előadásokat és megnézhesse a kísérleteket.


KORzó
Társasjáték klub a Leier City Centerben

A Győri Társasjáték Egyesület rendszeres klubot szervez szerdánként 17–22 óráig és szombaton, vasárnap 14–20 óráig a Leier City Centerben (Hunyadi u. 14.). Szeretettel várják mindazokat a játékos kedvű embereket, barátokat, családokat, akik kellemes környezetben, társasjátékozással szeretnének eltölteni pár órát, hiszen a társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz!


KORzó
Káptalandombi séta

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt egy A Könnyező Szűzanya kegyképtől a káptaladombi emlékekig című káptalandombi sétára a nyár folyamán hétvégenként, amelyen a látogatók betekintést nyerhetnek a győri bazilika kegyképének, valamint a bazilikát körülölelő barokk szobrok és épületemlékek történetébe. Részvételi díj: 500 Ft. További információ és bejelentkezés: 0620/251-0117.


KORzó
Makhult Gabriella kiállítása a Csikócában

Május 28-án (szombaton) 17 órakor a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.) Sötétben settenkedők címmel nyílik meg Makhult Gabriella grafikus kortárs képzőművészeti kiállítása. "Mi az, ami akkor élénk, amikor Te alszol? Mi minden történik sötétedés után?"  


KORzó
MTI

Nagy Dénes Seb című alkotása nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten, a legjobb külföldi dokumentumfilm díját a lengyel Vita Maria Drygas Piano című műve kapta. A díjkiosztót szombat éjjel tartották a komáromi Monostori Erődben.


KORzó
Látogatóközpont, Győr

Május 2-án kezdhetik feldíszíteni a „Szeretem Győrt” fát, ami Baross úti Látogatóközpont előtt áll! A három évvel ezelőtti kezdeményezést folytatva a fát idén is színes pántlikákkal ékesíthetik. A szalagokra írt rövid üzenettel mindenki kifejezheti, hogy miért szereti Győr városát. 


KORzó
A pápai Kluge és a csornai Fraszt kékfestő műhelyek párhuzamos története

Április 23-án (szombaton) 15.00 órakor a Csornai Múzeumban (Csorna, Szent István tér 34.) a Pápai Kékfestő Múzeum és a Csornai Múzeum közös kiállításának megnyitójára szeretettel várják a kedves érdeklődőket. A Kékkel festett álmok című kiállítást bemutatja Reidmár Linda néprajzkutató.


KORzó
100. évforduló

Dr. Timaffy László néprajztudós, tanár és népművelő születésének 100. évfordulójának tiszteletére rendezett számos megemlékező eseményen vehetnek részt az érdeklődők a Győr-Moson-Sopron megye különböző városaiban. Az emlékév programjai 2016. április közepétől egészen 2016. december közepéig tartanak.


KORzó
Intarzia Stúdió Kft., Tét

Megtudhatja, ha ellátogat Magyarország egyetlen, nyitott intarziakészítő műhelyébe, az Intarzia Stúdió Kft-hez Téten (Szent István u. 4.). Megismerkedhet ezzel az egyedülállóan szép, kihalásra ítélt bútordíszítési technikával. Garantáltan szép élményekkel fog távozni! Belépődíj: felnőtt 1000.-Ft, nyugdíjas/gyerek (7-14 éves korig) 500 Ft.


KORzó
Kelemen Benő Benjámin kiállítása Mosonmagyaróváron

Április 3-ig látogatható a Mosonvármegyei Múzeumban (Szent István király u. 1.) Kelemen Benő Benjámin Átjárók című gyűjteményes kiállítása keddtől vasárnapig, naponta 11.00 - 17.00 között. A tárlat anyagát Székely Zoltán művészettörténész válogatta.


KORzó
2016. augusztus 12-14.

2016-ban a Barokk Esküvő időpontja: augusztus 12-14. Várják azoknak a pároknak a jelentkezését, akik szívesen kötnék össze életüket korabeli, XVII. századi ceremónia szerint, valamint azokét, akik statisztának szeretnének jelentkezni. Információ: Győri Művészeti és Fesztiválközpont, Győr, Liszt Ferenc utca 20. Telefon: 96/320-289.


KORzó
Az Esterházy-palotában

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban november 27-től látogatható a Radnai-gyűjtemény újrarendezett állandó kiállítása. Az ünnepélyes megnyitóra november 26-án 17.00 órakor kerül sor az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlatot megnyitja: Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. A kiállítás látogatható hétfő kivétel naponta 10.00-től 18.00 óráig.


KORzó
Pannonhalmán

November 10-én (kedden) 17.30-kor veszi kezdetét a Pannonhalmi Főapátság rendezvénysorozata, a Szent Márton év a szent "lábnyomának” elhelyezésével a Kosaras-dombi turistafogadó épület előtt, de a hivatos megnyitóra november 11-én (szerdán) 11.00 órakor kerül sor ünnepi konventmise keretében. A pannonhalmi védőszent ünnepén részt vesz Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Áder János köztársasági elnök is.


KORzó
A komárnoi Kultúrpalotában

Április 17-én nyílt meg a komárnoi Kultúrpalotában (a múzeum főépülete, Nádor u. 13.) egy magángyűjteményekből rendezett, hosszútávú, természettudományi kiállítás Élet a szavannákon címmel. A tárlat 2018. december 31-ig látogatható.


GYŐRI SZALON a DR. KOVÁCS PÁL MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR INTERNETES KULTURÁLIS MAGAZINJA
Felelős szerkesztő: SZILVÁSI KRISZTIÁN | Felelős kiadó: DR. HORVÁTH SÁNDOR DOMONKOS igazgató
Szerkesztők: TOLNAI GÁBORNÉ, BERENTE ERIKA, SZABADOS ÉVA, HAJDÚ SZILVIA
Fotók: MOLNÁR GYÖRGY (a Győri Fotóklub Egyesület tagja), VAS BALÁZS, POLLREISZ BALÁZS
Szerkesztőség: 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tel.: +36/96/319-997, Mobil: +36/30/633-6187 | E-mail: info@gyoriszalon.hu | Használati statisztika
Szerzői jogok: az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi, bármiféle utánközlés kizárólag pontos hivatkozás jól látható elhelyezésével történhet.